quote:Emoties lopen hoog op bij debat toeslagen
Door PARLEMENTAIRE REDACTIE
Updated 2 min geleden
Vandaag, 10:03 in BINNENLAND
DEN HAAG - Bij het debat over de onterecht stopgezette kinderopvangtoeslag zijn de emoties op de publieke tribune hoog opgelopen. Er werd geklapt, geschreeuwd en gehuild door ouders die door de Belastingdienst in financiële nachtmerrie werden gestort.
.
Als SP-Kamerlid Renske Leijten staatssecretaris Snel (Financiën) de vraag stelt of hij zich voor alle ellende die ouders is aangedaan politiek verantwoordelijk voelt, gebeurt er iets. Vanaf de publieke tribune zwelt applaus aan. Kamervoorzitter Khadija Arib grijpt in, zegt de emoties te begrijpen, maar roept de toeschouwers tot de orde: het uiten van afkeuring of instemming is immers verboden.
„Maar het gaat wel om ons”, buldert een man vanaf de tribune. „Mijn leven is naar de klote. Als ik niks mag zeggen, waarom ben ik hier dan?” De man krijgt het te kwaad, wrijft in z’n ogen en wordt de zaal uit geleid, schreeuwend: „Ik word gewoon afgevoerd hier!”
Alles komt weer boven, legt hij later uit als Kamerleden Michiel van Nispen (SP) en Pieter Omtzigt hem proberen te kalmeren. Het begon bij hem al in 2005, toen de Belastingdienst vroeg om een jaaropgaaf van het aantal uren opvang dat ze afnamen. Hoewel ze die keurig instuurden, kwam het een jaar later het bericht dat ze de verlangde gegevens niet hadden ingestuurd. Er ontstond een jarenlang welles-nietes tegen een bijna onzichtbare bureaucratische vijand. „Was ik op weg naar mijn werk, werd ik van de weg gehaald en mijn auto in beslag genomen”, vertelt de man, die Roger Derksen blijkt te heten. Behalve kinderopvangtoeslag werd ook de huurtoeslag en het kindgebonden budget stopgezet en moesten ze het zogenaamd te veel ontvangen geld terugbetalen.
’Wat deden we verkeerd?’
„Steeds moest ik aantonen dat het niet aan ons lag. Steeds raakten zij brieven kwijt.” Roger moest zijn baan opzeggen om voor zijn zoons te kunnen zorgen - de kinderopvang konden ze immers niet meer betalen. Hij en zijn ex-vrouw hebben inmiddels al 75.000 euro terugbetaald en zijn bijna uit de schuldsanering. Ze zijn inmiddels gescheiden. „Want al die toestanden maakten ons argwanend naar elkaar”, zegt Rogers ex Saskia. „We gingen elkaar de schuld geven. Steeds vroegen we ons af: wat doen we verkeerd?” Na al die jaren weten ze dat nog steeds niet.
Kleine fout, grote gevolgen
Hun zaak is exemplarisch voor de onnodig harde aanpak van de Belastingdienst, die honderden ouders onterecht als fraudeurs bestempelde. Wie kleine foutjes maakte, werd meteen veroordeeld tot het terugbetalen van de toeslag voor een heel jaar. Onregelmatigheden werden meteen tot fraude bestempeld. Voor sommige gedupeerden liep de schade tot in de tienduizenden euro’s. Op loon werd beslag gelegd, auto’s werden ingevorderd en gezinnen werden uit hun huis gezet. Stukken werden achtergehouden bij rechtszaken, en hoewel bij de fiscus duidelijk was dat ze fraude niet kon bewijzen, werd de invordering van schulden alsnog doorgezet.
De afgelopen anderhalf jaar kwam de omvang van dit dossier geleidelijk naar buiten, maar pas na veelvuldige Kamervragen en herhaalde publicaties van RTL en Trouw. Mogelijk duizenden ouders zijn getroffen. De fouten bij de dienst werden vooral gemaakt onder Snels voorgangers, maar de staatssecretaris is er politiek wel verantwoordelijk voor. Bovendien zijn er vraagtekens bij de aanpak van Snel zelf: heeft hij de Kamer wel alle informatie gegeven die hij kon geven? Heeft hij wel meteen ingegrepen toen hij zag hoe groot de omvang van het dossier werd?
Schoon schip
SP-Kamerlid Leijten eist dat de bewindsman toezegt dat alle ouders die onterecht als fraudeurs zijn weggezet hun geld terugkrijgen. „De staatssecretaris kan het niet goedmaken, maar hij kan wel schoon schip maken.” Doet hij dat niet, dan 'hebben we een groot probleem’, zo waarschuwde zij.
Voor CDA-Kamerlid Omtzigt, met Leijten een van de aanjagers van de ophef over de toeslagaffaire, gaat het niet om de positie van Snel, maar om compensatie voor de ouders. Hij reageert geïrriteerd op vragen van de PVV waarom hij de staatssecretaris niet naar huis stuurt. Honderden Kamervragen heeft hij gesteld, nachten doorgewerkt, terwijl de PVV het liet afweten. „Collega’s die nul vragen hebben gesteld in dit dossier, willen nu snel een motie van wantrouwen indienen. Het gaat eerst om compensatie voor ouders, niet om de vraag 'wie wist wat wanneer.”
Mishandeling
Ook de rest van de coalitie lijkt niet van zins de staatssecretaris te offeren, al is VVD-Kamerlid Lodders wel hard in haar oordeel. Ze vindt ’mishandeling’ een terechte beschrijving voor wat ouders is aangedaan.
Even later treft ’toeslagvader’ Roger buiten de zaal de staatssecretaris. Die ’gaat z’n best doen’ om te zorgen voor een ruime compensatie. In de Kamer herhaalt Snel wat hij eerder zei: „De mensen hadden geen schijn van kans toen zij als fraudeur werden bestempeld. De menselijke maat ontbrak. Er was geen VAR.” Snel zegt te snappen dat excuses en erkenning niet genoeg is, en dat er behalve compensatie ook iets aan de uitvoering van de toeslagen moet gebeuren.
Rutte heeft zelf het verkeerde voorbeeld gegeven dus vergeet hem niet te straffenquote:Op dinsdag 12 mei 2020 01:31 schreef ikweethetookniet het volgende:
Even een berichtje uit het verleden...... van wie zou de belastingdienst dit idee gehad hebben ?
Rechtbank: Rutte zette aan tot discriminatie
VVD-leider Mark Rutte heeft als staatssecretaris van Sociale Zaken gemeenten aangezet tot rassendiscriminatie. Dit oordeel heeft de rechtbank van Haarlem geveld over een oproep van Rutte.
Hij vroeg begin 2003 aan gemeenten om inwoners van Somalische afkomst extra te controleren op fraude met bijstand. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken heeft zaterdag een bericht hierover in de GPD-kranten bevestigd.
In 2003 was Rutte staatssecretaris op dat departement. Hij adviseerde toen de gemeenten om de ongeveer 25.000 Somalische inwoners te traceren en op eventuele fraude te controleren. Aanleiding waren enkele fraudegevallen waarin Somaliërs die in het Verenigd Koninkrijk werk hadden gevonden ten onrechte in Nederland nog een bijstandsuitkering ontvingen.
Volgens de rechtbank in Haarlem was het verzoek van Rutte aan de gemeenten discriminatoir en in strijd met de grondwet. De rechtbank spreekt van "discriminatie naar ras, omdat het hier een groep mensen van Somalische afkomst betreft, ongeacht de nationaliteit van de betrokkenen".
Zaak
De rechtbank in Haarlem deed de uitspraak in een zaak die was aangespannen door een Somalische man die werd gecontroleerd op fraude nadat hij op straat op grond van uiterlijke kenmerken door sociale rechercheurs staande was gehouden. De man weigerde vervolgens rechercheurs toegang te geven tot zijn woning, waarna hij zijn uitkering verloor. Hij vocht dit aan en heeft nu gelijk gekregen van de rechter.
Volgens het ministerie van Sociale Zaken heeft de uitspraak geen gevolgen voor de praktijk. Gemeenten zijn sinds 2004 namelijk zelf verantwoordelijk geworden voor het opsporen van fraude met bijstand.
https://www.nu.nl/algemee(...)t-discriminatie.html
Hoog tijd om de wet te veranderenNu in 2020 krijgt hij weer op zijn flikker en nu opeens moet de wet niet veranderd worden
Mark je bent een paardenlul
He Wopke nu ben je stil en horen we je niet LUL je bent om tequote:Op zondag 12 januari 2020 14:46 schreef ikweethetookniet het volgende:
Hoekstra: ambtenaren Belastingdienst niet strafrechtelijk over de schreef![]()
![]()
Er zijn de afgelopen jaren veel dingen misgegaan bij de Belastingdienst, maar er zijn geen signalen dat ambtenaren bij de fiscus strafrechtelijk iets te verwijten valt. Dat zei minister Hoekstra (Financiën, CDA) vanmiddag in het televisieprogramma Buitenhof.
[..]![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Daarnaast komt er volgens de minister van Financiën geen grote reorganisatie voor de 30.000 mensen die bij Belastingdienst werken. Vooral de ambtelijke aansturing in de top verandert, aldus Hoekstra.
Niet via de media
CDA‘er Hoekstra wil afzonderlijke personeelsgesprekken met betrokken ambtenaren bij de toeslagen-rel niet via de media voeren, zei hij ook in Buitenhof. Verder weigerde hij in te gaan op het gerucht dat een vertrekkende topambtenaar bij de fiscus alweer in de race is voor een baan bij de gemeente Den Haag. Veel ouders en politici vinden het onverteerbaar dat hij en andere verantwoordelijken in hun ogen wegkomen met hun daden.
Wat betreft de toekomstige politieke aansturing van de opgesplitste onderdelen van de fiscus zei Hoekstra dat hij en de premier morgen met de coalitieleiders in gesprek gaan over de invulling daarvan. Dat kan door een of meerdere staatssecretarissen gebeuren.
Geduld hebben
Specifieker wil de bewindsman nu nog niet zijn over wie de vertrokken staatssecretaris Menno Snel (D66) gaat ofwel gaan opvolgen. ,,U moet echt even geduld hebben.” De naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, expert op het dossier van de Belastingdienst, wordt genoemd. Het is onduidelijk of Omtzigt zelf wel wil.
https://www.ad.nl/politie(...)de-schreef~a96f0cc0/
Wat een hypocrite paardenlul is dat zeg![]()
![]()
Hij bepaalt wel even of er strafrechterlijk iets is misgegaan, er zijn geen signalen![]()
He randdebiel, dat is niet aan jouPrietpraat van wc eend keurt wc eend is om te
![]()
![]()
Daar is justitie nou voor en een gerechterlijk vooronderzoek en vervolgens een OvJ en als het op de zitting komt de rechter die dat bepaalt
PAARDENLUL![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
De aangifte richt zich op betrokkenen van de verantwoordelijken voor de omstreden fraude-aanpak van Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) en de directie Toeslagen in de periode 2013 tot en met 2017.quote:Er zijn vermoedens van twee mogelijk misdrijven, wordt gesteld in een dinsdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer.
Het gaat om het ambtsmisdrijf knevelarij en het misdrijf beroepsmatige discriminatie. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de aangifte.
quote:In een reactie spreekt SP-Kamerlid Renske Leijten van een eerste stap en noemt het terecht dat er aangifte is gedaan. "Maar de beerput moet helemaal open, want er zijn ook politiek verantwoordelijken", aldus Leijten. Zij wil daarom dat er een parlementaire enquête komt naar de toeslagenaffaire.
https://www.rtlnieuws.nl/(...)jacht-asscher-wiebesquote:'Asscher en Wiebes negeerden noodkreten Belastingdienst over doorgeschoten fraudejacht'
08 maart 2020 21:12 Aangepast: 09 maart 2020 18:10
Beeld © ANP
Toenmalig minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Eric Wiebes werden in 2014 door de top van de Belastingdienst op de hoogte gebracht van de uitwassen van de doorgeschoten fraudejacht bij de dienst. In plaats van in te grijpen, negeerden ze het probleem.
Dat meldt Follow The Money op basis van vertrouwelijke stukken. Het gaat opnieuw over toeslagen met kinderopvang, waar zich volgens de website een affaire aandient, nog veel groter dan de toeslagaffaire.
De Belastingdienst bracht namelijk tienduizenden gezinnen in zware financiële problemen door een keiharde regel: wie een fout maakt met kinderopvangtoeslag, moet niet alleen het te veel ontvangen bedrag terugbetalen, maar alles.
Maar de Belastingdienst wilde al in 2014 van die regel af, het ministerie niet.
Niet ingrijpen
Daarover trokken ambtenaren aan de bel bij Asscher en Wiebes, maar die besloten niet in te grijpen. In een gesprek dat de top van de Belastingdienst had met de top van het ministerie, werd volgens FTM duidelijk gesteld dat de regel niet zou worden aangepast. Minister Asscher verdedigde nadien nog meermalen het harde beleid.
Klokkenluider kan misstanden Belastingdienst niet langer aanzien
Lange tijd zag Pierre Niessen van binnenuit hoe het misging bij de Belastingdienst en hoe duizenden burgers slecht werden behandeld. Hij kaartte de misstanden aan, maar dat werd hem niet in dank afgenomen.
De fout van ouders waar het in dit geval om ging was het betalen van de eigen bijdrage. Kinderopvangtoeslag mag nooit honderd procent van de kosten dekken: ouders moéten een eigen bijdrage betalen.
Minieme bedragen
In sommige gevallen boden kinderdagverblijven aan om de eigen bijdrage voor de ouders te betalen. Op die manier probeerden zij klanten te winnen. Juist bij ouders met een laag inkomen gaat het om minieme bedragen.
Maar zelfs in die gevallen is de regel keihard: De ouders betalen dus geen eigen bijdrage en dus hebben ze geen recht op toeslag. Ouders kregen daardoor een terugvordering van het gehele bedrag, vaak tienduizenden euro's, terwijl ze een fout hadden gemaakt voor een bedrag van enkele honderden euro's of hooguit duizend euro.
Reactie Asscher:
Dat Asscher en Wiebes nu gewaarschuwd blijken door hun hoogste ambtenaren, zit de Tweede Kamer dwars. Onder meer CDA, D66 en SP begrijpen niet dat ze niet ingrepen, terwijl ze wisten dat ze ouders buitensporig in het nauw brachten.
Asscher
Wiebes zag dat probleem, blijkt uit een notitie, maar 'greep niet in', constateert CDA'er Pieter Omtzigt. De pijlen van de Kamer richten zich echter meer en meer op oud-minister Asscher. Die had al in 2014 een einde moeten maken aan de buitensporige afstraffing van ontvangers van de kinderopvangtoeslag, vindt onder andere D66.
Je snapt dat het OM nu onderzoek gaat doen en nog helemaal niet gezegd is dat er een strafbaar feit is gepleegd of door wie? Helemaal prima dat ze het laten onderzoeken, maar het zou me niets verbazen als er geen enkele veroordeling uit komt..quote:Op dinsdag 19 mei 2020 14:25 schreef ikweethetookniet het volgende:
Herinneren we deze uitspraak nog ...........
[..]
He Wopke nu ben je stil en horen we je niet LUL je bent om te
quote:Op dinsdag 19 mei 2020 17:21 schreef robbietobbie het volgende:
Je snapt dat het OM nu onderzoek gaat doen en nog helemaal niet gezegd is dat er een strafbaar feit is gepleegd of door wie? Helemaal prima dat ze het laten onderzoeken, maar het zou me niets verbazen als er geen enkele veroordeling uit komt..
Zorgvuldigheidsbeginselquote:In het bestuursrecht is sprake van een algemene set geschreven en ongeschreven spelregels waaraan de overheid geacht wordt zich te houden. Deze spelregels worden de algemene beginselen van behoorlijk bestuur genoemd. Hoewel de overheid regelmatig wordt beticht van onbehoorlijk bestuur, wordt meestal nagelaten om te benoemen welk beginsel in een concreet geval zou zijn geschonden. Hieronder zullen de beginselen kort worden toegelicht.
De ABBB’s. Wat wil je hier nou mee zeggen? Werk het eens uit ofzo. Dit komt niet heel serieus over.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 18:10 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]Maar ondertussen heeft de overheid wel de algemene beginselen van behoorlijk bestuur met voeten getreden en met name Wopke, de lul is nota bene jurist
[..]
Zorgvuldigheidsbeginsel
Overheidshandelen kan voor de burger ingrijpend zijn. Van de overheid wordt dan ook zorgvuldigheid vereist bij de voorbereiding van besluiten. De overheid dient op grond van artikel 3:2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) de nodige kennis te vergaren omtrent de relevante feiten en de af te wegen belangen. Check Wopke roeptoeterd maar wat zonder kennis om zijn eigen belang te dekken en ja dat is om te![]()
Vertrouwensbeginsel
De overheid dient het door haar gewekte vertrouwen te honoreren, maar voor een succesvol beroep op dit beginsel gelden wel strenge vereisten. Vertrouwen kan op meerdere manieren worden gewekt. Check we zijn gewoon belazerd door Wopke![]()
Fair Play beginsel
Het beginsel van fair play houdt in dat een bestuursorgaan de burger zorgvuldig bejegent in die zin dat het bestuursorgaan het verkrijgen van wat een burger als zijn recht ziet, niet door het uitstellen of het niet nemen van een beslissing waarbij de burger belang heeft, mag bemoeilijken of frustreren. Check hier heeft hij zijn eigen foute ambtenaren willen afdekken
Verbod op vooringenomenheid
Artikel 2:4 Awb bepaalt dat de overheid zijn taak vervult zonder vooringenomenheid. Dat houdt onder meer in dat bij de overheid werkzame personen, die een persoonlijk belang bij een besluit hebben, de besluitvorming niet kunnen beïnvloeden. Het gaat daarbij niet alleen om daadwerkelijke beïnvloeding. Ook de schijn van vooringenomenheid moet worden voorkomen.
Check Wopke wist al bijvoorbaat dat er niks aan de hand was om te
http://advocatenvastgoed.(...)n-behoorlijk-bestuur
4 x gescoord door Wopke het is om te janken, hoe lang nog deze lul op deze positie
Dat ligt natuurlijk wel genuanceerder. Je weet immers niet wat je niet weet.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 18:12 schreef Confetti het volgende:
De rechterlijke macht heeft dit beleid keer op keer goedgekeurd. Maar die lui hebben helemaal niets te vrezen want onafhankelijk.
Dat is tegen dovenmansoren. Deze verzuurde ts heeft zijn mening allang klaar. Dat gescheld aan elk einde van zijn bericht maakt hem nog minder serieus te nemen. Ik denk dat hij een gedupeerde toeslag ouder is.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 17:21 schreef robbietobbie het volgende:
[..]
Je snapt dat het OM nu onderzoek gaat doen en nog helemaal niet gezegd is dat er een strafbaar feit is gepleegd of door wie? Helemaal prima dat ze het laten onderzoeken, maar het zou me niets verbazen als er geen enkele veroordeling uit komt..
Je hebt er helemaal niets van begrepenquote:Op dinsdag 19 mei 2020 18:16 schreef Bloem75 het volgende:
...Dat gezegd hebbende, goed dat er een onderzoek komt wat uiteraard niet zegt dat er ook daadwerkelijk uit zal komen dat er inderdaad sprake is van strafrechtelijk handelen en knevelarij. Of dat er gewoon sprake is van uitvoering van een veel te strikte wetgeving die nu aangepast is.
Dit... En natuurlijk dat de toeslag ouders, dankzij verkeerde conclusies in de media, die alles vanuit de belastingdienst op één hoop gooit, nu ineens denken dat ze dmv etnisch profileren werden geselecteerd, wat niet zo was.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 19:23 schreef robbietobbie het volgende:
Algemene beginselen van behoorlijk bestuur komen uit het bestuursrecht, en zeggen iets over de houdbaarheid van genomen besluiten. Ze hebben helemaal niets met strafrecht te maken..
Deze hele discussie is ook compleet doorgeschoten. De belastingdienst krijgt door iedereen de schuld in de schoenen geschoven terwijl de verkeerde beslissingen op politiek niveau zijn genomen, niet ambtelijk.
Zelfs nu nog is bijvoorbeeld in de bekendste zaak, caf11, niet bekendgemaakt bij hoeveel van de ouders gefraudeerd was. In al die dossiers, en elke andere discussie die maar opgehaald kan worden is iedereen automatisch slachtoffer. Of ze iets verkeerd gedaan hadden of niet is niet meer relevant, het boetekleed wordt aangetrokken en iedereen moet compensatie krijgen.
Ook die discussie over nationaliteit, er zijn genoeg situaties waarbij het hebben van een tweede nationaliteit invloed heeft op het fraude risico. Voor sommige belastingverdragen is het zelfs doorslaggevend voor waar inkomsten belastbaar zijn, zo gek is het dus niet dat die nationaliteit wordt bijgehouden.
Maar ook dat doet er niet meer toe lijkt het.
Bijna iedereen die de belastingdienst uitkotst en uitmaakt voor zo ongeveer alles dat mogelijk is heeft zelf nooit persoonlijk contact gehad met een echte medewerker. Of ooit (terecht) iets moeten terugbetalen en is daar nog steeds kwaad over omdat ze het niet begrijpen.
Ik heb redelijk vaak contact met de belastingdienst (niet de belastingtelefoon) en herken het beeld echt niet dat nu geschetst wordt.
De politiek is natuurlijk geen alleenheerser, de uitvoerende diensten hebben ook nog wel wat speelruimte bij de omzetting van wetgeving in uitvoerbaar beleid. En juist daar, bovenop in de top tijdens het formuleren van concreet beleid, lijkt het op dit punt mis gegaan te zijn. Niet bij die echte medewerkers, uit die laag komt nu een hoop naar buiten lekken en daar kun je toch de conclusie uit trekken dat zij hier ook absoluut niet op zitten te wachten.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 19:23 schreef robbietobbie het volgende:
Algemene beginselen van behoorlijk bestuur komen uit het bestuursrecht, en zeggen iets over de houdbaarheid van genomen besluiten. Ze hebben helemaal niets met strafrecht te maken..
Deze hele discussie is ook compleet doorgeschoten. De belastingdienst krijgt door iedereen de schuld in de schoenen geschoven terwijl de verkeerde beslissingen op politiek niveau zijn genomen, niet ambtelijk.
Zelfs nu nog is bijvoorbeeld in de bekendste zaak, caf11, niet bekendgemaakt bij hoeveel van de ouders gefraudeerd was. In al die dossiers, en elke andere discussie die maar opgehaald kan worden is iedereen automatisch slachtoffer. Of ze iets verkeerd gedaan hadden of niet is niet meer relevant, het boetekleed wordt aangetrokken en iedereen moet compensatie krijgen.
Ook die discussie over nationaliteit, er zijn genoeg situaties waarbij het hebben van een tweede nationaliteit invloed heeft op het fraude risico. Voor sommige belastingverdragen is het zelfs doorslaggevend voor waar inkomsten belastbaar zijn, zo gek is het dus niet dat die nationaliteit wordt bijgehouden.
Maar ook dat doet er niet meer toe lijkt het.
Bijna iedereen die de belastingdienst uitkotst en uitmaakt voor zo ongeveer alles dat mogelijk is heeft zelf nooit persoonlijk contact gehad met een echte medewerker. Of ooit (terecht) iets moeten terugbetalen en is daar nog steeds kwaad over omdat ze het niet begrijpen.
Ik heb redelijk vaak contact met de belastingdienst (niet de belastingtelefoon) en herken het beeld echt niet dat nu geschetst wordt.
Dat moet nog blijken. Als ambtenaren die dingen gedaan en gelaten hebben waarmee de delictsbestanddelen van knevelarij moeten worden afgevinkt dan zit er weinig anders op dan te constateren dat dat delict niet voor niks in het wetboek van strafrecht staat. Dat is een ernstig feit.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 19:23 schreef robbietobbie het volgende:
Algemene beginselen van behoorlijk bestuur komen uit het bestuursrecht, en zeggen iets over de houdbaarheid van genomen besluiten. Ze hebben helemaal niets met strafrecht te maken..
Deze hele discussie is ook compleet doorgeschoten. De belastingdienst krijgt door iedereen de schuld in de schoenen geschoven terwijl de verkeerde beslissingen op politiek niveau zijn genomen, niet ambtelijk.
Dat ben ik wel met je eens. Het werd meteen geframed als etnisch profileren maar nationaliteit is heel wat anders dan ethniciteit. Nationaliteit maakt gevallen ongelijk en ongelijke gevallen moeten worden beoordeeld naar hun mate van ongelijkheid.quote:Ook die discussie over nationaliteit, er zijn genoeg situaties waarbij het hebben van een tweede nationaliteit invloed heeft op het fraude risico. Voor sommige belastingverdragen is het zelfs doorslaggevend voor waar inkomsten belastbaar zijn, zo gek is het dus niet dat die nationaliteit wordt bijgehouden.
Maar ook dat doet er niet meer toe lijkt het.
Ik ook niet zo, maar dat neemt niet weg dat als ik knevelarij meent te zien bij de een of andere overheidsdienst dan doe ik daar aangifte van.quote:Ik heb redelijk vaak contact met de belastingdienst (niet de belastingtelefoon) en herken het beeld echt niet dat nu geschetst wordt.
Ik denk dat niemand dat ontkent maar de vraag waar dat falen vandaan komt is een stuk interessanter en belangrijker. Was dit een idee van een paar topambtenaren die nu wellicht aangeklaagd gaan worden of waren dit opdrachten vanuit bewindslieden als Weekers, Wiebes en Asscher.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 19:43 schreef kalinhos het volgende:
Inmiddels rollen de strafrechtelijke aangiftes over straat en is het een kwestie van maanden tot jaren eer er een parlementaire enquete volgt maar er zijn nog altijd een paar dappere strijders die weerstand blijven bieden aan het idee dat er enorm gefaald is bij de Belastingdienst.
Weet niet, dit artikel schetst toch een ander beeld over de verhouding politiek - ambtelijke top:quote:Op dinsdag 19 mei 2020 19:59 schreef Tocadisco het volgende:
[..]
De politiek is natuurlijk geen alleenheerser, de uitvoerende diensten hebben ook nog wel wat speelruimte bij de omzetting van wetgeving in uitvoerbaar beleid. En juist daar, bovenop in de top tijdens het formuleren van concreet beleid, lijkt het op dit punt mis gegaan te zijn. Niet bij die echte medewerkers, uit die laag komt nu een hoop naar buiten lekken en daar kun je toch de conclusie uit trekken dat zij hier ook absoluut niet op zitten te wachten.
Ow ik wil er de politiek absoluut niet mee vrijpleiten hoor, die hebben daar inderdaad ook een kwalijke rol in gespeeld.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 20:39 schreef Nielsch het volgende:
[..]
Weet niet, dit artikel schetst toch een ander beeld over de verhouding politiek - ambtelijke top:
https://www.rtlnieuws.nl/(...)jacht-asscher-wiebes
Met name Lodewijk Asscher heeft hier hele nare spelletjes gespeeld. Die man mag - als dit waar is - ook worden aangeklaagd.
Goed staaltje google-advocatuur hoor. Not.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 18:10 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]Maar ondertussen heeft de overheid wel de algemene beginselen van behoorlijk bestuur met voeten getreden en met name Wopke, de lul is nota bene jurist
[..]
Zorgvuldigheidsbeginsel
Overheidshandelen kan voor de burger ingrijpend zijn. Van de overheid wordt dan ook zorgvuldigheid vereist bij de voorbereiding van besluiten. De overheid dient op grond van artikel 3:2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) de nodige kennis te vergaren omtrent de relevante feiten en de af te wegen belangen. Check Wopke roeptoeterd maar wat zonder kennis om zijn eigen belang te dekken en ja dat is om te![]()
Vertrouwensbeginsel
De overheid dient het door haar gewekte vertrouwen te honoreren, maar voor een succesvol beroep op dit beginsel gelden wel strenge vereisten. Vertrouwen kan op meerdere manieren worden gewekt. Check we zijn gewoon belazerd door Wopke![]()
Fair Play beginsel
Het beginsel van fair play houdt in dat een bestuursorgaan de burger zorgvuldig bejegent in die zin dat het bestuursorgaan het verkrijgen van wat een burger als zijn recht ziet, niet door het uitstellen of het niet nemen van een beslissing waarbij de burger belang heeft, mag bemoeilijken of frustreren. Check hier heeft hij zijn eigen foute ambtenaren willen afdekken
Verbod op vooringenomenheid
Artikel 2:4 Awb bepaalt dat de overheid zijn taak vervult zonder vooringenomenheid. Dat houdt onder meer in dat bij de overheid werkzame personen, die een persoonlijk belang bij een besluit hebben, de besluitvorming niet kunnen beïnvloeden. Het gaat daarbij niet alleen om daadwerkelijke beïnvloeding. Ook de schijn van vooringenomenheid moet worden voorkomen.
Check Wopke wist al bijvoorbaat dat er niks aan de hand was om te
http://advocatenvastgoed.(...)n-behoorlijk-bestuur
4 x gescoord door Wopke het is om te janken, hoe lang nog deze lul op deze positie
Rutte 2 en 3 zijn nu niet bepaald rechts te noemen.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 22:53 schreef Freak188 het volgende:
Wel een beetje ironisch. Rechts beleid om geld te besparen komt nu dubbel zo hard terug in het gezicht van diezelfde rechtse overheid.
Wat rechts en links precies is en wat mensen daarmee bedoelen is me al langere tijd best onduidelijk.quote:Op woensdag 20 mei 2020 00:14 schreef Tlaloc het volgende:
[..]
Rutte 2 en 3 zijn nu niet bepaald rechts te noemen.
Wat valt er te weerleggen? Je somt wat ABBB's op. Dat is niks.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 23:21 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Ah we hebben een expert hier![]()
Komt met goede argumenten om het te weerleggen
Onderzoek is zeker noodzakelijk, echter dan wel onderzoek en wellicht vervolging van de hele keten. Niet een paar uitvoerders slachtofferen en de echte schuldigen buiten schot houden.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 20:17 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat moet nog blijken. Als ambtenaren die dingen gedaan en gelaten hebben waarmee de delictsbestanddelen van knevelarij moeten worden afgevinkt dan zit er weinig anders op dan te constateren dat dat delict niet voor niks in het wetboek van strafrecht staat. Dat is een ernstig feit.
[..]
Dat ben ik wel met je eens. Het werd meteen geframed als etnisch profileren maar nationaliteit is heel wat anders dan ethniciteit. Nationaliteit maakt gevallen ongelijk en ongelijke gevallen moeten worden beoordeeld naar hun mate van ongelijkheid.
[..]
Ik ook niet zo, maar dat neemt niet weg dat als ik knevelarij meent te zien bij de een of andere overheidsdienst dan doe ik daar aangifte van.
quote:Wat Leijten betreft kan het pas zover zijn na een parlementaire onderzoeksenquête: “We moeten de onderste steen boven halen en de beerput helemaal leegscheppen.”
quote:Het kabinet presenteert vandaag een pakket maatregelen, waarbij het oog heeft voor een goede balans tussen gerechtvaardigd vertrouwen, goede dienstverlening en fraudebestrijding. Daarbij is het de inzet van het kabinet niet alleen om fraudeurs aan te pakken, maar ook om zo veel mogelijk te voorkomen dat goedwillenden lijden onder de kwaadwillenden. Het beginsel van proportionaliteit in de reactie van de overheid op fraude of misbruik is hierbij cruciaal.
Nee. Bij een strafrechtelijk onderzoek ga je uit van het strafbare feit en waar dat uit bestaat. In het geval van ambtsmisdrijven als knevelarij kom je dan bij een beslissing uit die door een ambtenaar is genomen. Dat dat een minister of staatssecretaris zou zijn is uiterst onwaarschijnlijk.quote:Op woensdag 20 mei 2020 08:24 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Onderzoek is zeker noodzakelijk, echter dan wel onderzoek en wellicht vervolging van de hele keten. Niet een paar uitvoerders slachtofferen en de echte schuldigen buiten schot houden.
Dus indien van toepassing dan ook, of misschien wel juist een strafrechtelijke vervolging van toenmalige betrokken politici en directie
Ook niet als dat tijdens een ministerraad is besproken en de verantwoordelijke staats of minfin ermee doorging? Gevalletje voorwaardelijke opzet?quote:Op woensdag 20 mei 2020 10:15 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee. Bij een strafrechtelijk onderzoek ga je uit van het strafbare feit en waar dat uit bestaat. In het geval van ambtsmisdrijven als knevelarij kom je dan bij een beslissing uit die door een ambtenaar is genomen. Dat dat een minister of staatssecretaris zou zijn is uiterst onwaarschijnlijk.
In theorie heb je wellicht gelijk, in de praktijk zal het betekenen dat wanneer individuele ambtenaren vervolgd kunnen gaan worden en de bazen/politiek buiten schot blijft de ambtenarij failliet is. Dan is dit het einde van de belastingdienst als handhavende organisatie.quote:Op woensdag 20 mei 2020 10:15 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee. Bij een strafrechtelijk onderzoek ga je uit van het strafbare feit en waar dat uit bestaat. In het geval van ambtsmisdrijven als knevelarij kom je dan bij een beslissing uit die door een ambtenaar is genomen. Dat dat een minister of staatssecretaris zou zijn is uiterst onwaarschijnlijk.
Oké herleg jij dan maar dat we een dagdroom zijn van het vliegende spaghetti monster.quote:Op dinsdag 19 mei 2020 23:21 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Ah we hebben een expert hier![]()
Komt met goede argumenten om het te weerleggen
Mooi voorbeeld, dat heeft ongeveer evenveel met de discussie te maken als de ABBB's met strafrechtelijke vervolging. Helemaal niets dusquote:Op woensdag 20 mei 2020 10:39 schreef Yreal het volgende:
[..]
Oké herleg jij dan maar dat we een dagdroom zijn van het vliegende spaghetti monster.
quote:Op woensdag 20 mei 2020 10:15 schreef Weltschmerz het volgende:
...Nee. Bij een strafrechtelijk onderzoek ga je uit van het strafbare feit en waar dat uit bestaat. In het geval van ambtsmisdrijven als knevelarij kom je dan bij een beslissing uit die door een ambtenaar is genomen. Dat dat een minister of staatssecretaris zou zijn is uiterst onwaarschijnlijk.
https://www.nu.nl/algemee(...)t-discriminatie.htmlquote:Mark Rutte vindt dat gemeenten gericht onderzoek naar fraude moeten kunnen doen onder bevolkingsgroepen. Rutte zei dat zaterdag in een reactie op een uitspraak van de rechtbank in Haarlem. "Blijkbaar is dat nu wettelijk gezien niet mogelijk. Het is hoog tijd om de wet te veranderen."
mwah... als de berichtgeving van Follow The Money klopt dan is dat misschien minder onwaarschijnlijk dan je denkt... want blijkbaar heeft Minister Asscher de top van Belastingdienst/Toeslagen gewoon opdracht te geven door te gaan met het innen van geld toen er door diezelfde top al alarm werd geslagen...quote:Op woensdag 20 mei 2020 10:15 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee. Bij een strafrechtelijk onderzoek ga je uit van het strafbare feit en waar dat uit bestaat. In het geval van ambtsmisdrijven als knevelarij kom je dan bij een beslissing uit die door een ambtenaar is genomen. Dat dat een minister of staatssecretaris zou zijn is uiterst onwaarschijnlijk.
Doch net zo goed beredeneerd.quote:Op woensdag 20 mei 2020 12:33 schreef robbietobbie het volgende:
[..]
Mooi voorbeeld, dat heeft ongeveer evenveel met de discussie te maken als de ABBB's met strafrechtelijke vervolging. Helemaal niets dus.
Waren we juist niet met zijn alle boos over buitenlanders die hier uitkeringen komen trekken? Of heb ik een memo gemist?quote:Op woensdag 20 mei 2020 12:55 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]![]()
![]()
In dit geval is het een staatssecretaris die nu minister president is
HAARLEM - VVD-leider Mark Rutte heeft als staatssecretaris van Sociale Zaken gemeenten aangezet tot rassendiscriminatie. Dit oordeel heeft de rechtbank van Haarlem geveld over een oproep van Rutte.
Hij vroeg begin 2003 aan gemeenten om inwoners van Somalische afkomst extra te controleren op fraude met bijstand. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken heeft zaterdag een bericht hierover in de GPD-kranten bevestigd.
In 2003 was Rutte staatssecretaris op dat departement. Hij adviseerde toen de gemeenten om de ongeveer 25.000 Somalische inwoners te traceren en op eventuele fraude te controleren. Aanleiding waren enkele fraudegevallen waarin Somaliërs die in het Verenigd Koninkrijk werk hadden gevonden ten onrechte in Nederland nog een bijstandsuitkering ontvingen.
Volgens de rechtbank in Haarlem was het verzoek van Rutte aan de gemeenten discriminatoir en in strijd met de grondwet. De rechtbank spreekt van "discriminatie naar ras, omdat het hier een groep mensen van Somalische afkomst betreft, ongeacht de nationaliteit van de betrokkenen".
In een brief adviseerde toenmalig staatssecretaris Rutte hoe gemeenten inwoners van Somalische afkomst konden achterhalen door te zoeken op de geboorteplaats van hun inwoners. Zaten deze mensen ook nog eens in de bijstand, dan werd de gemeente geadviseerd hen extra te controleren.
[..]
https://www.nu.nl/algemee(...)t-discriminatie.html
Zo een lul met zo een cv maken ze minister presidenten dan raar vinden dat er zoiets gebeurd
![]()
Dat was Wilders en iets met Marokkanenquote:Op woensdag 20 mei 2020 14:16 schreef Yreal het volgende:
Waren we juist niet met zijn alle boos over buitenlanders die hier uitkeringen komen trekken? Of heb ik een memo gemist?
Als je niet weet waar je over praat, waarom dan een topic vullen....quote:Op woensdag 20 mei 2020 14:31 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Dat was Wilders en iets met Marokkanen
Hij heeft het over uitkeringen niet over toeslagfraudequote:Op woensdag 20 mei 2020 14:35 schreef ikwordra het volgende:
Als je niet weet waar je over praat, waarom dan een topic vullen....
Hij doelt op de Bulgarenfraude, daarmee is dit allemaal gestart. En nee, dat kwam niet van Wilders af, zie bijv https://www.rtlnieuws.nl/(...)tegen-bulgarenfraude
Dat was inderdaad specifiek dat geval.quote:Op woensdag 20 mei 2020 14:38 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Hij heeft het over uitkeringen niet over toeslagfraude
En in essentie daarvan zou ik eerder de politiek aanwijzen dan de ambtenarij.quote:Op woensdag 20 mei 2020 14:35 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Als je niet weet waar je over praat, waarom dan een topic vullen....
Hij doelt op de Bulgarenfraude, daarmee is dit allemaal gestart. En nee, dat kwam niet van Wilders af, zie bijv https://www.rtlnieuws.nl/(...)tegen-bulgarenfraude
En hoe dat is gerelateerd aan eventuele misdrijven?quote:Op woensdag 20 mei 2020 12:56 schreef Nielsch het volgende:
[..]
mwah... als de berichtgeving van Follow The Money klopt dan is dat misschien minder onwaarschijnlijk dan je denkt... want blijkbaar heeft Minister Asscher de top van Belastingdienst/Toeslagen gewoon opdracht te geven door te gaan met het innen van geld toen er door diezelfde top al alarm werd geslagen...
https://www.rtlnieuws.nl/(...)jacht-asscher-wiebes
Hier zou mijns inziens sprake kunnen zijn van knevelarij in directe opdracht van de minister van SZW.quote:Op woensdag 20 mei 2020 15:51 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
En hoe dat is gerelateerd aan eventuele misdrijven?
Dank voor je bevestigingquote:
Dat heeft het in een stroomversnelling gebracht. Maar de trend naar een strengere overheid met meer controle en sterkere negatieve prikkels is al veel eerder ingezet. Je kunt zonder al te veel moeite dat soort oude nieuwsartikelen vinden over bijvoorbeeld Balkenende-I: https://www.trouw.nl/nieu(...)jstandswet~b6840ea6/quote:Op woensdag 20 mei 2020 14:35 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Als je niet weet waar je over praat, waarom dan een topic vullen....
Hij doelt op de Bulgarenfraude, daarmee is dit allemaal gestart. En nee, dat kwam niet van Wilders af, zie bijv https://www.rtlnieuws.nl/(...)tegen-bulgarenfraude
Dus toen dacht je, laat ik in DM gaan schelden?quote:Op woensdag 20 mei 2020 16:22 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Dank voor je bevestiging
en ikwordra![]()
ga lekker daar onzin posten
NWS / Errol Keyner: Accountants grootste prutsers
Je confronteren met je eigen domheid is toch geen scheldenquote:Op woensdag 20 mei 2020 16:57 schreef ikwordra het volgende:
Dus toen dacht je, laat ik in DM gaan schelden?
Jeetje zegquote:Op woensdag 20 mei 2020 17:11 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Je confronteren met je eigen domheid is toch geen schelden![]()
En ja het beestje bij zijn naam noemen is pijnlijk zeker als je in de laagste categorie valt maar daar kan ik niks aan doen
Ga je mee naar onz dan?quote:Op woensdag 20 mei 2020 16:22 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Dank voor je bevestiging
en ikwordra![]()
ga lekker daar onzin posten
NWS / Errol Keyner: Accountants grootste prutsers
Je bent kennelijk een ingewijde. Vertel, wat is de rol van deze man in dit schandaal?quote:Op vrijdag 22 mei 2020 20:27 schreef ikweethetookniet het volgende:
https://www.ad.nl/binnenl(...)-financien~ad178037/
Is de bron
Beste Hans
We gaan je missen
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
aldus Follow the Moneyquote:Van der Vlist schrijft in de interne mail stellen dat hij geen betrokkenheid, wetenschap en directe verantwoordelijkheid heeft gehad bij de behandeling van toeslagen,
https://www.trouw.nl/poli(...)-financien~b8a9c0f6/quote:Wel was hij betrokken bij de strafrechtelijke aanpak van toeslagen met een rechterlijke toets, waar bij zijn weten geen discussie over is.
Dit gaat dus om echte fraudegevallen die voor de rechter zijn gekomen.quote:Op vrijdag 22 mei 2020 22:24 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
https://www.trouw.nl/poli(...)-financien~b8a9c0f6/
Wat een stuk stront is dit zeg
Want fraudeurs moeten niet vervolgd worden?quote:Op vrijdag 22 mei 2020 22:24 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
https://www.trouw.nl/poli(...)-financien~b8a9c0f6/
Wat een stuk stront is dit zeg
Die houd ik er in voor de toekomst.quote:Maar drie hoofdrolspelers wilden alleen praten er als geen disciplinaire maatregelen tegen hen genomen zouden worden.
.quote:Die boodschap was mede afkomstig van de toenmalige directeur-generaal Belastingdienst Jaap Uijlenbroek. Die wilde ook in een conceptnotitie vastleggen dat van stappen tegen individuele medewerkers in verband met de toeslagenaffaire geen sprake zou zijn. Maar de hoogste ambtenaar op het ministerie van Financiën floot hem terug, omdat vermoedens van ambtsmisdrijven ,,niet bij voorbaat uitgesloten konden worden”
quote:De Belastingdienst heeft duizenden ouders die betrokken zijn bij de toeslagenaffaire een brief gestuurd, waarin staat dat ze niet tot de groep behoren waarbij de fiscus dusdanig grote fouten heeft gemaakt dat ze in aanmerking komen voor compensatie en een schadevergoeding. Volgens een woordvoerder van de dienst gaat het om ongeveer 8000 mensen.
https://nos.nl/artikel/23(...)een-compensatie.html
Onzin. Niet iedere zaak was schrijnend of vol met blunders. De ouders gedragen zich nu als hyena's.quote:
de ouders tonen net zoveel begrip als de belastingdienst doet als jij een fout maaktquote:Op dinsdag 26 mei 2020 23:06 schreef Confetti het volgende:
[..]
Onzin. Niet iedere zaak was schrijnend of vol met blunders. De ouders gedragen zich nu als hyena's.
Precies, voor de belastingdienst ben je ook schuldig tot dat je zelf je onschuld hebt kunnen bewijzen. Uiteraard zonder medewerking van de belastingdienst zelf.quote:Op woensdag 27 mei 2020 07:48 schreef Den_Haag het volgende:
[..]
de ouders tonen net zoveel begrip als de belastingdienst doet als jij een fout maakt
Die ouders zijn hyena's omdat ze wel graag gecompenseerd willen worden voor leed dat hen is aangedaanquote:Op dinsdag 26 mei 2020 23:06 schreef Confetti het volgende:
[..]
Onzin. Niet iedere zaak was schrijnend of vol met blunders. De ouders gedragen zich nu als hyena's.
Je vindt het ook niet raar dat de Belastingdienst aan de ene kant de dossiers nog niet rond heeft van de gedupeerde ouders, maar wel alvast kan stellen dat ze niet in aanmerking komen voor een schadevergoeding? Hoe moeten ouders daartegen bezwaar aantekenen, als de Belastingdienst de gegevens waarop ze de bewering staven niet met ze deelt?quote:Op dinsdag 26 mei 2020 23:06 schreef Confetti het volgende:
[..]
Onzin. Niet iedere zaak was schrijnend of vol met blunders. De ouders gedragen zich nu als hyena's.
Waarom zou er compensatie worden verleend voor de uitvoering van de regeling conform beleid? Dat is werkelijk anders dan de caf zaak.quote:Op woensdag 27 mei 2020 13:16 schreef ikweethetookniet het volgende:
Toch geen geld terug van Belastingdienst: 'Ze spelen een spelletje met ons'
Hoe worden gedupeerden van de kindertoeslagenaffaire bij de Belastingdienst gecompenseerd? Een deel heeft al geld ontvangen, zo'n 10.000 ouders krijgen deze week een brief. En daarin staat vaak een onaangename verrassing: een groot deel van hen hoeft helemaal niet te rekenen op compensatie. De eerste berichten van de Belastingdienst leiden bij sommigen gelijk weer tot angst en boosheid.
Vandaag debatteert de Tweede Kamer weer over de toeslagenaffaire. Het debat begint om 1100 uur en is te volgen via NPO Politiek.
"Er worden spelletjes gespeeld door de Belastingdienst", zegt Angela Sanches (40). De Rotterdamse moeder van twee kinderen zegt ten onrechte geen compensatie te krijgen. Sanches zegt dat zij behoorde tot een groep gedupeerden - van een zogeheten CAF-fraudezaak - die een financiële compensatie zou krijgen. Maar volgens de Belastingdienst behoort zij toch niet tot die groep.
Maandag werd Sanches gebeld door haar persoonlijke contactpersoon bij de Belastingdienst. "Ik kreeg te horen dat ik toch niet tot een zogeheten CAF-zaak behoor, maar tot de groep 'zelfmelders'. Dat betekent dat ik geen compensatie krijg, niks."
"Er worden spelletjes met ons gespeeld", zegt Sanches verder. "Destijds heeft de Belastingdienst aan mij gevraagd mij aan te melden als gedupeerde, zodat mijn dossier opnieuw zou worden bekeken. Nu wordt dat juist aangegrepen als reden dat ik niet tot een CAF-zaak behoor. Nu moet ik dat weer gaan bewijzen, dat is erg vermoeiend. Dat kan echt niet."
https://nos.nl/artikel/23(...)elletje-met-ons.html
Om te![]()
quote:Wat SP-Kamerlid Leijten betreft doet zij niet alleen aangifte tegen de Belastingdienst, zoals ze vorige week deed, maar ook tegen het kabinet-Rutte II. Omdat onder dat kabinet het beleid is gemaakt waarmee uiteindelijk duizenden ouders onterecht door de overheid als toeslagfraudeurs werden bestempeld
Omtzigt, 1 van de veroorzakers van deze ellende.quote:
???quote:Op woensdag 27 mei 2020 18:13 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Omtzigt, 1 van de veroorzakers van deze ellende.
Lees je in over de periode 2013-2014 en de bulgarenfraude. Omtzigt was 1 van de belangrijkste “dit mag nooit meer gebeuren” schreeuwers.quote:
En dit allemaal onder de leiding van onze MP Ruttequote:Op woensdag 27 mei 2020 18:19 schreef mcmlxiv het volgende:
....Even heel simpel 90% van de hele ellende is bewust door de politiek, inclusief cda, veroorzaakte ellende. Het moest streng, zero tolerance, enzovoort. Combineer dat met directeuren die willen scoren, krijg je dit.
.quote:In een brief adviseerde toenmalig staatssecretaris Rutte hoe gemeenten inwoners van Somalische afkomst konden achterhalen door te zoeken op de geboorteplaats van hun inwoners. Zaten deze mensen ook nog eens in de bijstand, dan werd de gemeente geadviseerd hen extra te controleren
quote:Mark Rutte vindt dat gemeenten gericht onderzoek naar fraude moeten kunnen doen onder bevolkingsgroepen. Rutte zei dat zaterdag in een reactie op een uitspraak van de rechtbank in Haarlem. "Blijkbaar is dat nu wettelijk gezien niet mogelijk. Het is hoog tijd om de wet te veranderen."
De enige oplossing is een sanering met de vervanging van alle leidinggevende mensen.quote:Op woensdag 27 mei 2020 18:51 schreef ikweethetookniet het volgende:
Nog steeds geen vertrouwen
Het Kamerlid zou hebben gesproken met klokkenluiders binnen de Belastingdienst, die zich zouden schamen. “Maar er zijn ook ambtenaren die vragen: worden nu de juiste mensen aangepakt? Dat zegt dat er in de top van de Belastingdienst jarenlang een verkeerde cultuur geheerst heeft, en dat er ook onvoldoende tegenspraak was.”
Omtzigt heeft nog steeds niet het vertrouwen dat de top van de Belastingdienst nu alle informatie aan de staatssecretaris geeft.
“Nee. Want de staatssecretarissen hebben gezegd dat ze nu onafhankelijk extern onderzoek laten doen. Er daar zeggen ze eigenlijk mee dat ze niet iedereen in hun eigen ambtelijke top vertrouwen.”
https://wnl.tv/2020/05/27(...)in-toeslagenaffaire/
Verrot tot op het bot
Er is geen oplossing, het is namelijk gewoon een wereldwijd maatschappelijk probleem. Lossen we dit vandaag op, hebben we morgen een volgend schandaal.quote:Op donderdag 28 mei 2020 12:10 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
De enige oplossing is een sanering met de vervanging van alle leidinggevende mensen.
omdat alles of zwart of wit is?quote:Op donderdag 28 mei 2020 18:04 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Er is geen oplossing, het is namelijk gewoon een wereldwijd maatschappelijk probleem. Lossen we dit vandaag op, hebben we morgen een volgend schandaal.
Politici die impopulaire maatregelen nemen worden weggestemd, wat vandaag populair is morgen impopulair, dus pakweg elke vier jaar zwaaien we om. Van te streng (gisteren) naar te laks (nu) naar te streng (over pakweg vier jaar). Uitvoeringsorganisaties zwaaien mee en doen simpelweg wat de baas (de politiek dus) beveelt. Niet voldoen aan de bevelen betekent ontslag nemen (of krijgen) en dus hou je op bestuurdersniveau op termijn alleen jaknikkers over.
Het probleem begint en eindigt bij de maatschappij. Idiocratie lijkt onontkoombaar, niet alleen in de VS en het VK.
Blijkbaar, het is tenslotte overal een enorme shitshow momenteel. De idioten hebben de macht overgenomenquote:
.Je zou zo een man toch wat willen aandoenquote:Uit ambtelijke notities die Van Huffelen nu vrijgeeft, blijkt dat haar voorganger in augustus vorig jaar ook besloot om de toen lopende dwanginvorderingen niet te stoppen. Dat deed hij op dringend advies van zijn ambtelijke top. Die was bang voor 'precedentwerking', en dat meer mensen hun recht zouden willen halen. Daarnaast zou de uitvoering te 'arbeidsintensief' zijn, en zou de staat 46 miljoen euro 'belastinginkomsten mislopen' als dwanginvorderingen zouden worden gestopt
Dit is toch om tequote:De kans bestaat dat hierdoor nieuwe schrijnende gevallen ontstaan", wordt erkend in de notitie uit augustus. Maar door de invorderingen door te laten lopen, zou de fiscus kunnen volhouden dat geen sprake zou zijn van ‘onzorgvuldig, onbehoorlijk of onrechtmatig handelen van de Belastingdienst’.
twitter:BartNijman twitterde op woensdag 17-06-2020 om 21:03:34"Witheet. Ik ben witheet!" - @PieterOmtzigt ontdekt wéér een document in de toeslagenaffaire dat niet naar de commissie-Donner is gestuurd. https://t.co/cO1eRsMLzK reageer retweet
twitter:BartNijman twitterde op woensdag 17-06-2020 om 21:16:53Kort voor Omtzigt, explodeerde @RenskeLeijten ook al: "Ook al weten [ze] dat het onterecht is, [ze] lieten die ouders CREPEREN onder beslag!" Waarna ze in slikkende stilte de handen machteloos ten hemel heft. https://t.co/pzZL4VcIln reageer retweet
Rutte, de zonnekoning van Nederland, is onschendbaar.quote:Op woensdag 17 juni 2020 23:22 schreef ikweethetookniet het volgende:
Dit beleid komt rechtstreeks bij Mark Rutte vandaan.![]()
En wel de Ministeriele Commissie Bestrijding Fraude en Financieel-Economische Criminaliteit. De notulen daarvan zijn gearchiveerd maar niet openbaar.
https://www.archivesporta(...)/type/fa/id/2.06.175
Dat openbaar krijgen red je niet met een WOB verzoek. De exacte procedure krijg ik zo laat op de avond niet tevoorschijn getoverd, maar een parlementair onderzoek zou dit boven water moeten kunnen krijgen.
Nederland is zo rot als een mispel. Ik hoop dat Renske Leijten en Pieter Omtzigt het volhouden op dit dossier. De rest zit er bij en kijkt er naar. En voor sommige volksvertegenwoordigers is zelfs dat laatste blijkbaar nog teveel moeite.
https://www.geenstijl.nl/(...)en-over-toeslagleed/
Weer die rat van een Ruttedie erachter zit
Teflon Markie.quote:Op woensdag 17 juni 2020 23:32 schreef Jemoederniet het volgende:
[..]
Rutte, de zonnekoning van Nederland, is onschendbaar.
. Aanleiding waren enkele fraudegevallen waarin Somaliërs die in het Verenigd Koninkrijk werk hadden gevonden ten onrechte in Nederland nog een bijstandsuitkering ontvingen.quote:In 2003 was Rutte staatssecretaris op dat departement. Hij adviseerde toen de gemeenten om de ongeveer 25.000 Somalische inwoners te traceren en op eventuele fraude te controleren
quote:Volgens de rechtbank in Haarlem was het verzoek van Rutte aan de gemeenten discriminatoir en in strijd met de grondwet. De rechtbank spreekt van "discriminatie naar ras, omdat het hier een groep mensen van Somalische afkomst betreft, ongeacht de nationaliteit van de betrokkenen".
Zaakquote:In een brief adviseerde toenmalig staatssecretaris Rutte hoe gemeenten inwoners van Somalische afkomst konden achterhalen door te zoeken op de geboorteplaats van hun inwoners. Zaten deze mensen ook nog eens in de bijstand, dan werd de gemeente geadviseerd hen extra te controleren.
Misschien even vermelden dat dit nieuws van 13 jaar geleden is.quote:Op maandag 22 juni 2020 00:46 schreef ikweethetookniet het volgende:
Rechtbank: Rutte zette aan tot discriminatie
Rutte zit er vuistdiep in en heeft ook deze toeslag affaire zelf aangestuurd en als de waarheid aan het licht komt gaat hij ook ten onder en dat is
quote:Op dinsdag 23 juni 2020 09:18 schreef sjorsie1982 het volgende:
Dit is nog maar het begin. Het is echt nog groter....
De waarheid komt niet boven waterquote:Op dinsdag 23 juni 2020 11:48 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]Dat denk ik dus ook en Rutte
zit er vuistdiep in, die wist van de hoed en de rand en heeft er zelf opdracht toegegeven aan deze modus operandi
Die gaat het nooit overleven als de waarheid boven tafel komt
Fraudequote:Dan lees je een brief waarin staat dat ik stukken niet aangeleverd heb en die gevraagde stukken zitten even verderop ertussen.’’![]()
![]()
Dat is wel zo, maar ik zie niet hoe dat de BD vrijpleit van machtsmisbruik. De ambtenaren van dienst hebben daar echt doelbewust mensen de ellende in zitten jagen.quote:Op dinsdag 23 juni 2020 09:03 schreef Nielsch het volgende:
Ben wel een beetje klaar met Kamerleden die boos zijn op een systeem dat zij zelf hebben bedacht en waar ze al die jaren nog geen aanpassingen aan hebben gedaan, behalve dan zeggen dat er keihard opgetreden moest worden tegen fraude na de Bulgarenaffaire.
Is dat zo? En kunnen we dat ook op persoonsniveau aantonen en bewijzen? Dat lijkt mij namelijk een randvoorwaarde om een dergelijke beschuldiging hard te maken.quote:Op dinsdag 23 juni 2020 13:45 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Dat is wel zo, maar ik zie niet hoe dat de BD vrijpleit van machtsmisbruik. De ambtenaren van dienst hebben daar echt doelbewust mensen de ellende in zitten jagen.
Waarom zou de belastingdienst niet weten welke ambtenaar er op welk dossier zit?quote:Op dinsdag 23 juni 2020 14:40 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Is dat zo? En kunnen we dat ook op persoonsniveau aantonen en bewijzen? Dat lijkt mij namelijk een randvoorwaarde om een dergelijke beschuldiging hard te maken.
Ik neem aan dat de dossiers wel op naam staan.quote:Op dinsdag 23 juni 2020 14:40 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Is dat zo? En kunnen we dat ook op persoonsniveau aantonen en bewijzen? Dat lijkt mij namelijk een randvoorwaarde om een dergelijke beschuldiging hard te maken.
Best, die mensen horen gewoon vervolgd te worden. vandaag staat erin het AD een interview met een vrouw die zelfs haar kind is kwijt geraakt. Mede dor de befelh ist begelh cultuur hoe ga je iemand schadeloos stellen. Je krijgt een bsetje geld en een lam excuus. En over 2 jaar is er weer zo'n affairequote:Op dinsdag 23 juni 2020 14:57 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ik neem aan dat de dossiers wel op naam staan.
Maar het ging me niet zo zeer over de individuele verantwoordelijkheid. De fouten van de wetgever pleiten de uitvoerder, de instantie dus, niet vrij. Zelfs als het letterlijk de opdracht van de Kamer of de minister zou zijn, wat het natuurlijk niet was, dan nog geeft het geen pas om willekeurig allerlei mensen te gaan beschuldigen van fraude en ze tienduizenden euro's terug te gaan vorderen. En ja, mensen die daaraan meewerken mogen van mij best worden vervolgd.
quote:De verhoren liggen politiek gevoelig, omdat politieke kopstukken uit het vorige en huidige kabinet ook opgeroepen kunnen worden. De kans is groot dat bijvoorbeeld minister Wiebes (in het vorige kabinet staatssecretaris van Financiën) en PvdA-fractieleider Asscher (destijds minister van Sociale Zaken) verhoord worden. Zelfs premier Rutte zou in beeld kunnen komen, omdat hij in het verleden voorzitter was van de commissie waarin het keiharde beleid van de fraudeaanpak vast werd gelegd.
Rutte zal wel zeggen: ik wist niets van of ik kan het niet meer herinnerenquote:Op woensdag 1 juli 2020 18:06 schreef ikweethetookniet het volgende:
Kamer wil inzage in geheime stukken fraudeaanpak toeslagenaffaire![]()
![]()
De Tweede Kamer gaat bij het kabinet staatsgeheime stukken van de Ministeriële Commissie Aanpak Fraude opeisen, om boven tafel te krijgen wat politieke hoofdrolspelers wisten van de ontspoorde fraudejacht in de toeslagenaffaire.
Dit blijkt uit de onderzoeksplannen voor de parlementaire mini-enquête over de stopzetting van toeslagen voor kinderopvang. Inmiddels is er een compensatieregeling voor de duizenden ouders die hierdoor in ernstige problemen kwamen.
Vernietigend rapport
Wat ministers en staatssecretarissen wisten van de snoeiharde aanpak is na alle onderzoeken nog steeds niet duidelijk. Ook wil de commissie weten waarom het beleid jarenlang niet veranderd is, toen de grote problemen waarin ouders terechtkwamen duidelijk werden. Bijvoorbeeld in 2014, toen dit op het hoogste ambtelijke niveau duidelijk werd. Of na een vernietigend rapport van de Nationale Ombudsman in 2017, en na een reeks onthullingen van RTL Nieuws en Trouw.
Vooral oud-bewindslieden van het ministerie van Financiën en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zullen worden gehoord. Het gaat daarbij om staatssecretarissen als Frans Weekers, Eric Wiebes en Menno Snel, maar ook om Lodewijk Asscher, oud-minister van Sociale Zaken. Naar verwachting zal ook premier Mark Rutte verantwoording moeten afleggen over wat hij wist van de fraudejacht, als voorzitter van de ministeriële commissie.
Direct aan de slag
Het bestuur van de Kamer is gisteravond akkoord gegaan met het plan. Morgen stemt de Kamer erover, zodat een voorbereidingsgroep van de parlementaire ondervragingscommissie direct aan de slag kan en stukken kan gaan vorderen. Verwacht wordt dat die openbare verhoren in november zullen plaatsvinden, en dat de commissie eind dit jaar een eindverslag met 'bevindingen' uitbrengt.
De parlementaire mini-enquete neemt ook de rol van de Raad van State onder de loep, waar rechters de Belastingdienst vaak in het gelijk stelden, terwijl rechtbanken gedupeerde ouders juist wél vaak gelijk gaven, of waar de Belastingdienst zelf procedures introk. Het kwam ook voor dat in schikkingen of vaststellingsovereenkomsten wél ruimte was voor de menselijke maat, en dat niet alle toeslagen voor kinderopvang werden teruggevorderd.
Ambtsmisdrijven
De ondervragingscommissie moet nog gaan afstemmen met het Openbaar Ministerie (OM), omdat een strafrechtelijk onderzoek naar ambtsmisdrijven niet in de wielen mag worden gereden. De huidige staatssecretarissen Van Huffelen en Vijlbrief deden onlangs aangifte tegen de eigen Belastingdienst, vanwege het vermoeden van 'beroepsmatige discriminatie' en 'knevelarij': het terugeisen van geld van mensen, terwijl daar geen goede reden voor is.
De voorbereiding voor de parlementaire ondervraging werd geleid door GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. Welke parlementariërs in de commissie gaan zitten en wie die gaat leiden, wordt binnenkort bekend
https://www.rtlnieuws.nl/(...)slagenaffaire-tweede
Beerput weer een stukje verder openen een heleboel politici nerveus
![]()
"Daar heb ik geen actieve herinnering aan."quote:Op woensdag 1 juli 2020 18:24 schreef F1gamer het volgende:
[..]
Rutte zal wel zeggen: ik wist niets van of ik kan het niet meer herinneren
genot dat het midden in de kamerverkiezingen zal zijnquote:Op dinsdag 30 juni 2020 16:45 schreef ikweethetookniet het volgende:
’Parlementaire ondervraging toeslagenaffaire dit najaar’
De Tweede Kamer wil dit najaar betrokkenen in de toeslagenaffaire gaan verhoren. Nog voor het eind van het jaar moet de parlementaire ondervraging afgerond zijn.
Het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, moet dinsdag nog wel zijn goedkeuring geven aan de opzet die een aantal Kamerleden de afgelopen periode in elkaar heeft gezet. In dat voorstel staat volgens ingewijden in elk geval dat de nog aan te stellen ondervragingscommissie in het najaar de verhoren wil gaan organiseren over hun betrokkenheid bij de toeslagenaffaire. Daarin werden duizenden ouders onterecht als fraudeur bestempeld, waardoor ze soms tienduizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag terug moesten betalen.
[..]![]()
![]()
De ondervragingscommissie wil ook nog een aantal documenten vorderen uit de commissie die die aanpak bedacht. Het vorderen van documenten hoort eigenlijk bij het zwaardere middel van een parlementaire enquête, maar de Kamer wil het nu ook in kunnen zetten.
Na de verhoren wil de commissie nog voor het eind van het jaar het rapport met zijn bevindingen naar buiten brengen. Welke Kamerleden in de commissie komen, is nog niet bekend. De fracties mogen zelf bepalen of ze mee willen doen en wie ze afvaardigen.
Het opzetten van de parlementaire ondervraging zorgde in de Kamer voor het nodige gekissebis in procedurele vergaderingen. De irritatie tussen PvdA en GroenLinks liep hoog op en VVD en PvdA werden beschuldigd van vertragingstactieken.![]()
https://www.telegraaf.nl/(...)enaffaire-dit-najaar
Beerput weer een stukje verder open en dat vlak voor de verkiezingen
Onderbuik much?quote:Op woensdag 1 juli 2020 18:16 schreef Pleun2011 het volgende:
De afdeling Rechtspraak van de Raad van State is een corrupt orgaan, dat geen rechtspreekt maar doet wat het betreffende ministerie wenselijk vindt. Heb dit indirect pas ervaren via een familielid dat procedeerde bij de RvR.
Er zijn twee afdelingen. De ene is de hoogste rechter in bestuurszaken, de andere een adviserend orgaan.quote:Op donderdag 2 juli 2020 14:33 schreef Pleun2011 het volgende:
[..]
Nee. Het is een politiek orgaan, geen orgaan dat rechtspreekt.
Wist je dat KPMG het toeslagenstelsel heeft bedacht?quote:Op dinsdag 30 juni 2020 16:45 schreef ikweethetookniet het volgende:
’Parlementaire ondervraging toeslagenaffaire dit najaar’
De Tweede Kamer wil dit najaar betrokkenen in de toeslagenaffaire gaan verhoren. Nog voor het eind van het jaar moet de parlementaire ondervraging afgerond zijn.
Het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, moet dinsdag nog wel zijn goedkeuring geven aan de opzet die een aantal Kamerleden de afgelopen periode in elkaar heeft gezet. In dat voorstel staat volgens ingewijden in elk geval dat de nog aan te stellen ondervragingscommissie in het najaar de verhoren wil gaan organiseren over hun betrokkenheid bij de toeslagenaffaire. Daarin werden duizenden ouders onterecht als fraudeur bestempeld, waardoor ze soms tienduizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag terug moesten betalen.
[..]![]()
![]()
De ondervragingscommissie wil ook nog een aantal documenten vorderen uit de commissie die die aanpak bedacht. Het vorderen van documenten hoort eigenlijk bij het zwaardere middel van een parlementaire enquête, maar de Kamer wil het nu ook in kunnen zetten.
Na de verhoren wil de commissie nog voor het eind van het jaar het rapport met zijn bevindingen naar buiten brengen. Welke Kamerleden in de commissie komen, is nog niet bekend. De fracties mogen zelf bepalen of ze mee willen doen en wie ze afvaardigen.
Het opzetten van de parlementaire ondervraging zorgde in de Kamer voor het nodige gekissebis in procedurele vergaderingen. De irritatie tussen PvdA en GroenLinks liep hoog op en VVD en PvdA werden beschuldigd van vertragingstactieken.![]()
https://www.telegraaf.nl/(...)enaffaire-dit-najaar
Beerput weer een stukje verder open en dat vlak voor de verkiezingen
Weet ik (heb zelf rechten gestudeerd). De rechter in bestuurszaken velt vaak een politiek oordeel. Dat zie je ook bij de zaken mbt de kinderopvangtoeslag die zij hebben behandeld. Vanuit de Belastingdienst zal wel invloed zijn uitgeoefend om de burgers niet in het gelijk te stellen. Heb echt 0,0 vertrouwen in de onafhankelijkheid van de RvSquote:Op donderdag 2 juli 2020 14:48 schreef Yreal het volgende:
[..]
Er zijn twee afdelingen. De ene is de hoogste rechter in bestuurszaken, de andere een adviserend orgaan.
ik ken wil iemand die daar toen werkte en nu iets met geld doetquote:Op donderdag 2 juli 2020 14:51 schreef Yreal het volgende:
[..]
Wist je dat KPMG het toeslagenstelsel heeft bedacht?
quote:Op donderdag 2 juli 2020 14:51 schreef Yreal het volgende:
Wist je dat KPMG het toeslagenstelsel heeft bedacht?
Ze hebben hun hond ook voor je deur laten kakken.quote:Op donderdag 2 juli 2020 16:34 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]![]()
![]()
Maar verbaast me ook niet .......
NWS / Errol Keyner: Accountants grootste prutsers
Het Kamerlid zet zich samen met SP'er Leijten al jaren in om ouders bij te staan die ten onrechte van fraude met toeslagen werden beschuldigd. Veel ouders kwamen in de financiële problemen, die bij sommigen nog altijd niet zijn opgelost.quote:CDA-Kamerlid Omtzigt spreekt van "een nieuwe en nare verrassing voor ons". "Het archief van de Belastingdienst deugt hier totaal niet."
Even een zijsprong alsmede ter ondersteuning: ook andere groepen van rechters spreken een politiek gericht oordeel uit, zoals bij ontslagzaken van werknemers.quote:Op donderdag 2 juli 2020 14:56 schreef Pleun2011 het volgende:
[..]
Weet ik (heb zelf rechten gestudeerd). De rechter in bestuurszaken velt vaak een politiek oordeel. Dat zie je ook bij de zaken mbt de kinderopvangtoeslag die zij hebben behandeld. Vanuit de Belastingdienst zal wel invloed zijn uitgeoefend om de burgers niet in het gelijk te stellen. Heb echt 0,0 vertrouwen in de onafhankelijkheid van de RvS
Wat heeft dat nu weer met politiek te maken?quote:Op vrijdag 3 juli 2020 07:02 schreef cempexo het volgende:
[..]
Even een zijsprong alsmede ter ondersteuning: ook andere groepen van rechters spreken een politiek gericht oordeel uit, zoals bij ontslagzaken van werknemers.
Oftewel ik kreeg ongelijk dus rechters zijn corrupt.quote:Op vrijdag 3 juli 2020 07:02 schreef cempexo het volgende:
[..]
Even een zijsprong alsmede ter ondersteuning: ook andere groepen van rechters spreken een politiek gericht oordeel uit, zoals bij ontslagzaken van werknemers.
De belastingdienst zich voorbereid op een parlementaire enquêtequote:Op donderdag 2 juli 2020 22:55 schreef ikweethetookniet het volgende:
Duizenden toeslagendossiers te vroeg vernietigd bij Belastingdienst![]()
Duizenden dossiers van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst zijn jaren te vroeg vernietigd. Het gaat om 9000 dossiers van mensen die toeslag kregen en in beroep zijn gegaan tegen besluiten van de afdeling, schrijft staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer.
Het gaat om stukken die tussen 2009 en 2012 in de archieven zijn opgeslagen en die twaalf jaar bewaard moesten worden, omdat het om toeslagen gaat. Door een fout zijn ze zeven jaar bewaard gebleven, een termijn die voor belastingdossiers geldt.
Het gaat onder meer om dossiers met rechtbankstukken. Uitgezocht wordt nu of er bij de rechtbank nog stukken zijn, alhoewel ze ook daar na enige tijd vernietigd worden.
De Belastingdienst zal gedupeerden benaderen en informeren, schrijft Van Huffelen. Voorop staat volgens haar dat "ouders altijd het voordeel van de twijfel zullen krijgen", indien benodigde informatie voor een herbeoordeling van hun kinderopvangtoeslagzaak door de schuld van de fiscus ontbreekt.
In de toeslagenaffaire zijn duizenden ouders door de Belastingdienst ten onrechte van fraude met toeslagen voor kinderopvang beschuldigd. Ze moesten zo veel geld terugbetalen dat ze in financiële problemen kwamen. Staatssecretaris Snel trad vanwege de kwestie af en Financiën deed aangifte tegen de eigen Belastingdienst.
De commissie-Donner deed onderzoek naar de werkwijze van de Belastingdienst en adviseerde ruimhartige compensatie voor ouders. Half juni was er opnieuw ophef toen bleek dat een bepaald document niet met Donner was gedeeld.
[..]
Het Kamerlid zet zich samen met SP'er Leijten al jaren in om ouders bij te staan die ten onrechte van fraude met toeslagen werden beschuldigd. Veel ouders kwamen in de financiële problemen, die bij sommigen nog altijd niet zijn opgelost.
Parlementair onderzoek
CDA-Kamerlid Van Dam is vanavond gekozen als voorzitter van de commissie van Kamerleden die betrokkenen in de toeslagenaffaire onder ede gaat horen. De parlementaire commissie onderzoekt de politieke verantwoordelijkheid in de langlopende affaire.
Van Dam werd door de andere leden van de commissie gekozen. Eerder vandaag stemde de Kamer officieel in met de parlementaire ondervraging.
https://nos.nl/artikel/23(...)belastingdienst.html
Lekker bezig weeren het komt toevallig
de overheid weer goed uit
Rechters volgen ook hun persoonlijke levenshouding in juridische zaken. Ik heb eens een interview gelezen van een rechter, zijn thema was: ik kan niet anders dan zo een oordeel te geven.quote:Op vrijdag 3 juli 2020 15:13 schreef Yreal het volgende:
[..]
Oftewel ik kreeg ongelijk dus rechters zijn corrupt.
Op dit moment durft men fraude al niet meer te onderzoeken bij de Belastingdienst. Alles wordt nu gewoon goedgekeurd.quote:Op donderdag 2 juli 2020 14:30 schreef Gia het volgende:
Waar onterecht gekort is, moet gecompenseerd worden.
Waar inderdaad sprake was van fraude hoeft niets gecompenseerd te worden.
Lijkt me.
Opgelost, toch?
Omgekeerde bewijslast?quote:ook bij de inkomstenbelasting moesten burgers zelf aantonen geen fraudeur te zijn.
https://www.jongbloed-fis(...)ing_belastingdienst/quote:Omkering bewijslast
Als u geen aangifte heeft gedaan en / of als uw administratie niet deugdelijk is, dan kan de Belastingdienst de bewijslast omkeren. Dit is een zware maatregel welke niet zomaar mag worden toegepast. De rechter zal ook kritisch kijken of de Belastingdienst zorgvuldig met deze zware maatregel is omgegaan. U zult overtuigend moeten kunnen aantonen dat uw inkomen lager is dan hetgeen de Belastingdienst stelt. Als u geen of onvoldoende bewijs verstrekt, dan kan de Belastingdienst de aanslag in stand laten. U kunt tegen een dergelijke aanslag in bezwaar bij de Belastingdienst en uiteindelijk in beroep bij de rechter.
Dan is het iig op basis van feiten. Maar bij profilering werkt dat niet zo he.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:27 schreef Nielsch het volgende:
Echt heel gek dat mensen die duizenden euro's aftrek claimen en dat vervolgens niet kunnen onderbouwen en aantonen een naheffing krijgen en als mogelijk fraudeur worden gestickerd. Ik zie liever dat burgers gewoon ongeremd aftrekposten kunnen claimen zonder enige vorm van controle of noodzaak tot onderbouwing.
In het belastingrecht is het gebruikelijk dat de eiser bewijst. In dit geval gaat het om aftrekposten, oftewel belastingplichtige die claimt (eist) geld terug. Dan ligt de bewijslast bij hem/haar. Heeft werkelijk niets met omkering bewijslast te maken.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:39 schreef AchJa het volgende:
[..]
Omgekeerde bewijslast?
[..]
https://www.jongbloed-fis(...)ing_belastingdienst/
Dus dat stuk wat ik quote is onzin?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:41 schreef ikwordra het volgende:
[..]
In het belastingrecht is het gebruikelijk dat de eiser bewijst. In dit geval gaat het om aftrekposten, oftewel belastingplichtige die claimt (eist) geld terug. Dan ligt de bewijslast bij hem/haar. Heeft werkelijk niets met omkering bewijslast te maken.
Zeker het is alleen lastig dat niks als bewijs wordt geaccepteerd en er niet gezegd wirdt wat wel als bewijs kan dienen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:14 schreef ikwordra het volgende:
Dit heeft niks met beerput verder open te maken. Dit heeft te maken met dat Omtzigt goedkoop wil scoren.
De belastingdienst mag toch wel fraudes onderzoeken en daar criteria aan verbinden?
Als je goed leest zie je dat mensen die dubieuze aangiften deden op een controlelijst zijn gezet. Vervolgens konden ze gewoon met bewijsstukken komen om hun teruggaven te onderbouwen. Poeh, wat erg zeg!quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:40 schreef AchJa het volgende:
[..]
Dan is het iig op basis van feiten. Maar bij profilering werkt dat niet zo he.
Nee, het stuk wat jij quote is niet relevant. Dat stuk gaat over het feit dat de Belastingdienst bijvoorbeeld jouw inkomen hoger kan vaststellen en daarbij de bewijslast wil omkeren (jij moet dan aantonen dat de belastingdienst ten onrechte een hoger inkomen rekent).quote:
Eens. Maar zou een fraudeur in dit geval tegen de krant melden dat de stukken onzin waren of zou die via de media graag geld willen zien?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:45 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Zeker het is alleen lastig dat niks als bewijs wordt geaccepteerd en er niet gezegd wirdt wat wel als bewijs kan dienen.
heeft wel met elkaar te maken natuurlijk... als ik 50.000 verdien en ik claim 10.000 euro aftrek zorgkosten, dan geef ik een inkomen door van 40.000 euro. De Belastingdienst kan er dan voor kiezen om dat inkomen alsnog op 50.000 te zetten als ik aftrek zorgkosten niet kan onderbouwen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:48 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Nee, het stuk wat jij quote is niet relevant. Dat stuk gaat over het feit dat de Belastingdienst bijvoorbeeld jouw inkomen hoger kan vaststellen en daarbij de bewijslast wil omkeren (jij moet dan aantonen dat de belastingdienst ten onrechte een hoger inkomen rekent).
In dit geval gaat het om geclaimde zorgkosten e.d. en dus niet om een hoger inkomen. Gevalletje klok en klepel dus.
Behalve als het veel en veel vaker gebeurt.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:49 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Eens. Maar zou een fraudeur in dit geval tegen de krant melden dat de stukken onzin waren of zou die via de media graag geld willen zien?
Verhaal zal wel twee kanten hebben.
Nee, dat zijn 2 losstaande componenten. Je hebt een inkomen van 50k. Als de belastingdienst die op bijv 60k wil zetten heeft deze in de basis de bewijslast. De link die gequote werd geeft aan dat deze bewijslast dan eventueel omgekeerd kan worden.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:49 schreef Nielsch het volgende:
[..]
heeft wel met elkaar te maken natuurlijk... als ik 50.000 verdien en ik claim 10.000 euro aftrek zorgkosten, dan geef ik een inkomen door van 40.000 euro. De Belastingdienst kan er dan voor kiezen om dat inkomen alsnog op 50.000 te zetten als ik aftrek zorgkosten niet kan onderbouwen.
uiteindelijk is er nog een rechter die ook dat soort bewijsstukken kan bekijken en kan beslissen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:45 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Zeker het is alleen lastig dat niks als bewijs wordt geaccepteerd en er niet gezegd wirdt wat wel als bewijs kan dienen.
Dat kost geld, tijd en energie waar je eigenlijk niet op zit te wachten, maar het kan wel inderdaad.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:51 schreef Nielsch het volgende:
[..]
uiteindelijk is er nog een rechter die ook dat soort bewijsstukken kan bekijken en kan beslissen.
Volgens mij ging het laatste nieuws ook over de IB...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:48 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Nee, het stuk wat jij quote is niet relevant. Dat stuk gaat over het feit dat de Belastingdienst bijvoorbeeld jouw inkomen hoger kan vaststellen en daarbij de bewijslast wil omkeren (jij moet dan aantonen dat de belastingdienst ten onrechte een hoger inkomen rekent).
In dit geval gaat het om geclaimde zorgkosten e.d. en dus niet om een hoger inkomen. Gevalletje klok en klepel dus.
En wat Nielsch zegt.quote:De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren tienduizenden mensen als fraudeur bestempeld op basis van profilering en 'vermoedens van fraude'. Dat gebeurde niet alleen bij de kinderopvangtoeslag – ook bij de inkomstenbelasting moesten burgers zelf aantonen geen fraudeur te zijn.
in het artikel lees ik toch echt dat het gaat om burges die hoge aftrekposten claimen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:51 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Nee, dat zijn 2 losstaande componenten. Je hebt een inkomen van 50k. Als de belastingdienst die op bijv 60k wil zetten heeft deze in de basis de bewijslast. De link die gequote werd geeft aan dat deze bewijslast dan eventueel omgekeerd kan worden.
Voor de zorgkosten ligt de bewijslast al bij jou, er valt dus niks om te keren.
Je wil het niet horen blijkbaar. Ik stop hierbij met het proberen uit te leggen. Doei.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:53 schreef AchJa het volgende:
[..]
Volgens mij ging het laatste nieuws ook over de IB...
[..]
En wat Nielsch zegt.
Dat is dus mijn punt. De omgekeerde bewijslast is er dus helemaal niet, want de burger heeft al de bewijslast.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:53 schreef Nielsch het volgende:
[..]
in het artikel lees ik toch echt dat het gaat om burges die hoge aftrekposten claimen.
quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:54 schreef ikwordra het volgende:
Je wil het niet horen blijkbaar. Ik stop hierbij met het proberen uit te leggen. Doei.
klopt... dat snap ik dus ook niet aan het artikel. Als het echt om mensen gaat met hoge aftrekposten dan is er geen sprake van omgekeerde bewijslast. Ik snap dus ook niet hoe de journalist hier aan komt, maar het is nogal wiedus dat je dat moet bewijzen. Als gangbare bewijsstukken niet zijn geaccepteerd omdat bepaalde mensen op een lijst stonden, is dat natuurlijk wel kwalijk. Wellicht was er twijfel aan de echtheid van het bewijs (gefabriceerde doktersrekeningen door een malafide accountant).... geen idee wat daar de reden van is. Tis ook jammer dat je nooit iets hoort van de medewerkers die erbij betrokken zijn; die mogen niet met de pers praten. Wat dat betreft is het allemaal vrij eenzijdig.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:54 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Dat is dus mijn punt. De omgekeerde bewijslast is er dus helemaal niet, want de burger heeft al de bewijslast.
Precies. Daarnaast, ik ben overigens geen IB specialist ofzo, zijn bijv. zorgkosten slechts in bepaalde specifieke gevallen aftrekbaar. Ik lees in het artikel dat bijv dokterskwitanties niet werden geaccepteerd. Het klinkt mij alsof dit gewoon kosten zijn die niet onder die specifieke gevallen thuishoren. Wellicht is dit dan niet goed gecommuniceerd of wilde de burger het gewoon niet horen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:58 schreef Nielsch het volgende:
[..]
klopt... dat snap ik dus ook niet aan het artikel. Als het echt om mensen gaat met hoge aftrekposten dan is er geen sprake van omgekeerde bewijslast. Ik snap dus ook niet hoe de journalist hier aan komt, maar het is nogal wiedus dat je dat moet bewijzen. Als gangbare bewijsstukken niet zijn geaccepteerd omdat bepaalde mensen op een lijst stonden, is dat natuurlijk wel kwalijk. Wellicht was er twijfel aan de echtheid van het bewijs (gefabriceerde doktersrekeningen door een malafide accountant).... geen idee wat daar de reden van is. Tis ook jammer dat je nooit iets hoort van de medewerkers die erbij betrokken zijn; die mogen niet met de pers praten. Wat dat betreft is het allemaal vrij eenzijdig.
quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:03 schreef Nielsch het volgende:
en elke Henk en Ingrid die in de afgelopen jaren iets terug moest betalen denkt natuurlijk nu ook onterecht op die fraudelijst te staan
ik weet nog dat toen ik studeerde, bepaalde mede-studenten ook hun inschrijgeld voor de uni aftrokken (onder studiekosten), terwijl duidelijk werd gecommuniceerd dat dit niet kon als je studiefinanciering kreeg. aftrek van studiekosten is vooral voor om- en bijscholing etc... zulke voorbeelden zullen er vast nog veel meer zijn.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:03 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Precies. Daarnaast, ik ben overigens geen IB specialist ofzo, zijn bijv. zorgkosten slechts in bepaalde specifieke gevallen aftrekbaar. Ik lees in het artikel dat bijv dokterskwitanties niet werden geaccepteerd. Het klinkt mij alsof dit gewoon kosten zijn die niet onder die specifieke gevallen thuishoren. Wellicht is dit dan niet goed gecommuniceerd of wilde de burger het gewoon niet horen.
Het klinkt mij alsof er in dit geval niet zoveel mis is gegaan.
Ik ga uit van wat er in dat artikel benoemd wordt. Ik zie verder ook geen reden om daaraan te twijfelen. De journalist zal het wel niet zelf verzonnen hebben lijkt me.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:58 schreef Nielsch het volgende:
[..]
klopt... dat snap ik dus ook niet aan het artikel. Als het echt om mensen gaat met hoge aftrekposten dan is er geen sprake van omgekeerde bewijslast. Ik snap dus ook niet hoe de journalist hier aan komt, maar het is nogal wiedus dat je dat moet bewijzen. Als gangbare bewijsstukken niet zijn geaccepteerd omdat bepaalde mensen op een lijst stonden, is dat natuurlijk wel kwalijk. Wellicht was er twijfel aan de echtheid van het bewijs (gefabriceerde doktersrekeningen door een malafide accountant).... geen idee wat daar de reden van is. Tis ook jammer dat je nooit iets hoort van de medewerkers die erbij betrokken zijn; die mogen niet met de pers praten. Wat dat betreft is het allemaal vrij eenzijdig.
Nee, dat ga je dus niet. Jij haalt er ineens omkering bewijslast bijquote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:06 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ik ga uit van wat er in dat artikel benoemd wordt. Ik zie verder ook geen reden om daaraan te twijfelen. De journalist zal het wel niet zelf verzonnen hebben lijkt me.
zoals ik al zei: het is allemaal vrij eenzijdig. ik snap ook wel dat het lastig is om beide kanten te beschrijven als de medewerkers die het betreft niet met jou mogen praten... we weten nu niet waarom bepaalde bewijsstukken niet zijn geaccepteerd en of dit terect was of niet. Ik zie de journalist hier ook geen bewijs voor leveren.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:06 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ik ga uit van wat er in dat artikel benoemd wordt. Ik zie verder ook geen reden om daaraan te twijfelen. De journalist zal het wel niet zelf verzonnen hebben lijkt me.
het betreft hier ook met name aangiften die via accountants zijn gedaan... wellicht wisten de accountants zelf al dat er dingen die zij in de aangifte hebben gezet totaal niet klopten en zagen ze daarom af van een gang naar de rechter...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:11 schreef nostra het volgende:
Inmiddels lijkt elke vorm van gestructureerde fraudeaanpak een groot complot om nietsvermoedende bonafide burgers dwars te zitten. Dat is natuurlijk onzin. Het narratief dat de fiscus, ondanks blijkbaar overduidelijke bewijzen, unilateraal allerlei aftrekposten weigert mist nogal wat nuance. Als de fiscus dat al zou doen (wat compleet onlogisch zou zijn), dan is het toch vrij simpel en loop je naar de rechtbank.
Het is gewoon weer zo'n gebruikelijk baggerkopieer stuk van een overgewaarderde journalist met een god-complex.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:58 schreef Nielsch het volgende:
[..]
klopt... dat snap ik dus ook niet aan het artikel. Als het echt om mensen gaat met hoge aftrekposten dan is er geen sprake van omgekeerde bewijslast. Ik snap dus ook niet hoe de journalist hier aan komt, maar het is nogal wiedus dat je dat moet bewijzen. Als gangbare bewijsstukken niet zijn geaccepteerd omdat bepaalde mensen op een lijst stonden, is dat natuurlijk wel kwalijk. Wellicht was er twijfel aan de echtheid van het bewijs (gefabriceerde doktersrekeningen door een malafide accountant).... geen idee wat daar de reden van is. Tis ook jammer dat je nooit iets hoort van de medewerkers die erbij betrokken zijn; die mogen niet met de pers praten. Wat dat betreft is het allemaal vrij eenzijdig.
Ja, zo lees ik dat als ik dit lees:quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:07 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Nee, dat ga je dus niet. Jij haalt er ineens omkering bewijslast bij
Aangezien ik ervan uitga dat je al een vorm van bewijs/specificatie hebt meegestuurd bij je aangifte en dat dat vervolgens ter discussie wordt gesteld door de BD op basis van profilering.quote:ook bij de inkomstenbelasting moesten burgers zelf aantonen geen fraudeur te zijn
Accountants zouden zoiets nooit doenquote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:13 schreef Nielsch het volgende:
[..]
het betreft hier ook met name aangiften die via accountants zijn gedaan... wellicht wisten de accountants zelf al dat er dingen die zij in de aangifte hebben gezet totaal niet klopten en zagen ze daarom af van een gang naar de rechter...
Net ging je uit van de journalist en nu lees je ineens dingen en ga je van zaken uit? Man man manquote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:14 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ja, zo lees ik dat als ik dit lees:
[..]
Aangezien ik ervan uitga dat je al een vorm van bewijs/specificatie hebt meegestuurd bij je aangifte en dat dat vervolgens ter discussie wordt gesteld door de BD op basis van profilering.
Maar goed, wat meer achtergrondinformatie zou misschien wel prettig zijn ja.
Tja en dan is het vervelend voor iemand als die ook door de molen gehaald wordt, puur en alleen omdat zijn adviseur bij een andere klant heeft lopen klooien. Al kan ik me prima voorstellen dat de fiscus daarop selecteert. Je was vroeger ook geen klant bij het Haags Juristen College omdat die toevallig om de hoek zaten.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:13 schreef Nielsch het volgende:
het betreft hier ook met name aangiften die via accountants zijn gedaan...
Hiero:quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:15 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Net ging je uit van de journalist en nu lees je ineens dingen en ga je van zaken uit? Man man man
Staat toch duidelijk in dat stuk of niet dan? Ik ga er dan van uit dat die zaken meegestuurd zijn. Met je man man man...quote:Uit gesprekken met belastingadviseurs en burgers die betrokken raakten in het fraudeproject, blijkt dat de fiscus net als in de toeslagenaffaire de bewijslast omdraaide. Aftrekposten werden standaard afgewezen, en bewijzen dat zij terecht waren vaak niet geaccepteerd. De fiscus wees bijvoorbeeld doktersverklaringen af bij aftrek van zorgkosten, of kwitanties en verklaringen van goede doelen in het geval van giften. Ook in project 1043 verdwenen regelmatig bewijsstukken die burgers opstuurden. Wat wel nodig was om aftrekposten te kunnen aantonen, werd vaak niet gezegd.
Zolang Rutte dit bewust aanstuurt en de mensen hem een geweldige premier vinden en dus VVD stemmen en die nu de grootste partij is in de peilingen veranderd er helemaal nietsquote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:51 schreef Scrummie2.1 het volgende:
Kan er een moment komen dat die hele belastingdienst regering vervangen gaat worden door iets nieuws/anders/beters?
De puinhopen blijven maar komen namelijk. Kan toch niet langer?
Nu zijn het de puinhopen van 10 jaar Rutte.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 11:49 schreef ikweethetookniet het volgende:
De geschiedenis herhaalt zich weer......
[ afbeelding ]
Ah ja, de lone warrior die alle Grote Problemen van dit vermaledijde land waar niet in te leven valt wel komt oplossen. Beetje Chopin, goede chablis en gaan.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 11:49 schreef ikweethetookniet het volgende:
De geschiedenis herhaalt zich weer......
[ afbeelding ]
Jij snapt het!quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:51 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Voor de zorgkosten ligt de bewijslast al bij jou, er valt dus niks om te keren.
Behalve dat dit geen navorderingen zijn. Dit is controle van je aangifte, ergo, jij stelt een aftrekpost en moet hem bewijzen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:39 schreef AchJa het volgende:
[..]
Omgekeerde bewijslast?
[..]
https://www.jongbloed-fis(...)ing_belastingdienst/
quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:27 schreef Yreal het volgende:
Behalve dat dit geen navorderingen zijn. Dit is controle van je aangifte, ergo, jij stelt een aftrekpost en moet hem bewijzen.
Jullie kunnen nu een grote broek gaan aantrekken en iets vinden van de journalist/ onderzoekers van Trouw en RTL maar vooralsnog heb ik meer vertrouwen in wat die lui te melden hebben dan wat een paar nono's op Fok! vinden.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:16 schreef robbietobbie het volgende:
Jij snapt het!
Deze journalist doet uitspraken zonder te snappen hoe het zit. Mensen moesten niet bewijzen dat ze geen fraudeur zijn, ze moesten aantonen dat ze recht hadden op die aftrek. Dat heeft niets te maken met onschuldpresumpties e.d. zoals die in het strafrecht werken, dat is niet vergelijkbaar.
Hier geldt meer de regel: wie stelt, bewijst. Er valt niets om te keren qua bewijslast.
Omkering van de bewijslast komt bij aftrekposten pas ter sprake als het om navorderingen (niet naheffingen, weer een teken dat de journalist geen verstand van belastingrecht heeft) gaat. Dat is een zwaar en tijdrovend middel voor de fiscus, dat hebben ze echt niet te pas en te onpas ingezet. Dat bewaren ze wel voor de echte fraudegevallen, die dan meestal niet eens een boete krijgen, alleen correcties.
Dat iedereen zich eens druk maakt om hoe makkelijk echte fraudeurs overal mee wegkomen, ipv dat sommige burgers bewijsstukken moeten sturen (gossie wat een boeven bij de Belastingdienst).
quote:Aftrekposten standaard afgewezen
Uit gesprekken met belastingadviseurs en burgers die betrokken raakten in het fraudeproject, blijkt dat de fiscus net als in de toeslagenaffaire de bewijslast omdraaide. Aftrekposten werden standaard afgewezen, en bewijzen dat zij terecht waren vaak niet geaccepteerd. De fiscus wees bijvoorbeeld doktersverklaringen af bij aftrek van zorgkosten, of kwitanties en verklaringen van goede doelen in het geval van giften. Wat er wel nodig was om de rechtmatigheid van aftrekposten te kunnen aantonen, werd veelal niet gezegd.
Want er wordt natuurlijk nooit mee gefraudeerd...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:19 schreef AchJa het volgende:
[..]
Hiero:
[..]
Staat toch duidelijk in dat stuk of niet dan? Ik ga er dan van uit dat die zaken meegestuurd zijn. Met je man man man...![]()
Dat is het punt niet.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:34 schreef Yreal het volgende:
Want er wordt natuurlijk nooit mee gefraudeerd...
Wordt op meerdere juridische sites bevestigd inderdaad. bijvoorbeeld:quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:31 schreef AchJa het volgende:
[..]
[..]
Jullie kunnen nu een grote broek gaan aantrekken en iets vinden van de journalist/ onderzoekers van Trouw en RTL maar vooralsnog heb ik meer vertrouwen in wat die lui te melden hebben dan wat een paar nono's op Fok! vinden.
[..]
Ja behalve dat je geen omkering van de bewijslast kan krijgen als je de bewijslast al hebt....quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:31 schreef AchJa het volgende:
[..]
[..]
Jullie kunnen nu een grote broek gaan aantrekken en iets vinden van de journalist/ onderzoekers van Trouw en RTL maar vooralsnog heb ik meer vertrouwen in wat die lui te melden hebben dan wat een paar nono's op Fok! vinden.
[..]
Natuurlijk wel. Als er blijkbaar gefraudeerd wordt met de kwitanties kan je die niet meer blindelings gaan accepteren.quote:
Dus het nieuws heeft het verkeerd en een paar Fokkers hebben het goed... Juist ja...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:35 schreef Yreal het volgende:
Ja behalve dat je geen omkering van de bewijslast kan krijgen als je de bewijslast al hebt....
Top, verdiep je nergens in en geloof klakkeloos wat in de media staat. Gaat helemaal goedkomen met jou.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:31 schreef AchJa het volgende:
Jullie kunnen nu een grote broek gaan aantrekken en iets vinden van de journalist/ onderzoekers van Trouw en RTL maar vooralsnog heb ik meer vertrouwen in wat die lui te melden hebben dan een paar nono's op Fok!.
Is het omgekeerde bewijslast of niet?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:36 schreef Yreal het volgende:
Natuurlijk wel. Als er blijkbaar gefraudeerd wordt met de kwitanties kan je die niet meer blindelings gaan accepteren.
Nee, het nieuws verzint het...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:36 schreef robbietobbie het volgende:
[..]
Top, verdiep je nergens in en geloof klakkeloos wat in de media staat. Gaat helemaal goedkomen met jou.
Even wat willekeurige links dan maar?
https://www.tijssen-saes.(...)gen-bewijs-het-maar/
https://www.jongbloed-fis(...)ing_belastingdienst/
Lees je in en lees dan het artikel nog eens.
Ik durf wel te stellen dat ik meer van weet dan een willekeurige journalist ja.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:36 schreef AchJa het volgende:
[..]
Dus het nieuws heeft het verkeerd en een paar Fokkers hebben het goed... Juist ja..._!
Ja. Goedkoop scoren dit.quote:
En als je nou even verder leest dan je neus lang is kun je lezen dat de BD de bewijzen links liet liggen en als nog vond dat men het verkeerd zag...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:39 schreef Yreal het volgende:
Ik durf wel te stellen dat ik meer van weet dan een willekeurige journalist ja.
Denk nou eens na. Waarom zou je de bewijslast omdraaien als iemand zelf al moet bewijzen dat hij een aftrek heeft. Slaat nergens op.
Nou ja, als ze dan tenminste maar aankondigen dat alle controles worden gestaakt.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:41 schreef AchJa het volgende:
[..]
En als je nou even verder leest dan je neus lang is kun je lezen dat de BD de bewijzen links liet liggen en als nog vond dat men het verkeerd zag...
Echt, dat er na al die blunders bij de BD nog zo'n geloof in die club is...
Maar bewijzen links laten liggen is iets anders dan bewijslast omdraaienquote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:41 schreef AchJa het volgende:
[..]
En als je nou even verder leest dan je neus lang is kun je lezen dat de BD de bewijzen links liet liggen en als nog vond dat men het verkeerd zag...
Echt, dat er na al die blunders bij de BD nog zo'n geloof in die club is...
Eer je bij de rechter bent ben je jaren verder.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 15:10 schreef Nielsch het volgende:
als de belastingdienst bewust gangbare bewijzen links heeft laten liggen (omdat de indiener een kruisje achter z'n naam had staan), moet er toch een rechter zijn die in een beroepsprocedure heeft geoordeeld dat de bewijzen wel toelaatbaar waren?
aangezien dit al in 2012 begon moet er toch wel een voorbeeld zijn? Het gaat om 100.000 aangiften waar dit zo zou zijn (op de 54 miljoen in totaal)... kan me niet voorstellen dat geen van deze burgers naar de rechter is gestapt.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 15:16 schreef Leesaa het volgende:
[..]
Eer je bij de rechter bent ben je jaren verder.
Onderstaand een voorbeeld:
https://uitspraken.rechts(...)I:NL:GHDHA:2018:1199
De Belastingdienst zegt je moet het zo en zo doen, vervolgens wijzen ze hun eigen instructies af. En als burger mag je het hele circus doorlopen van bezwaar, beroep etc.
Tamelijk ridicule uitspraak. Omdat iemand meer heeft gereden dan 15.000 km mag het de rest tegen 35cent/km aftrekken?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 15:16 schreef Leesaa het volgende:
[..]
Eer je bij de rechter bent ben je jaren verder.
Onderstaand een voorbeeld:
https://uitspraken.rechts(...)I:NL:GHDHA:2018:1199
De Belastingdienst zegt je moet het zo en zo doen, vervolgens wijzen ze hun eigen instructies af. En als burger mag je het hele circus doorlopen van bezwaar, beroep etc.
Bij de toeslagenaffaire kregen ouders geen gelijk bij de hoge raad, dus ik ben benieuwdquote:Op dinsdag 7 juli 2020 15:10 schreef Nielsch het volgende:
als de belastingdienst bewust gangbare bewijzen links heeft laten liggen (omdat de indiener een kruisje achter z'n naam had staan), moet er toch een rechter zijn die in een beroepsprocedure heeft geoordeeld dat de bewijzen wel toelaatbaar waren?
waar heeft dit nou weer mee te maken?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 15:24 schreef Leesaa het volgende:
Je moet aantonen dat je wegens ziekte of invaliditeit afhankelijk bent van een auto voor vervoer. Dat is niet zomaar. Hiernaast wordt er gekeken wat een gemiddeld gezond persoon onder dezelfde omstandigheden uitgeeft aan vervoer. Wat je meer uitgeeft vanwege ziekte mag je als aftrekpost opvoeren. De berekening is wat ingewikkelder maar dit is waar het ongeveer op neerkomt.
Dat is waar het in de uitspraak die ik aanhaalde over ging. Omdat iemand aangaf dat het ridicuul zou zijn.quote:
Dan moet je de quote knop gebruiken.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 15:24 schreef Leesaa het volgende:
Je moet aantonen dat je wegens ziekte of invaliditeit afhankelijk bent van een auto voor vervoer. Dat is niet zomaar. Hiernaast wordt er gekeken wat een gemiddeld gezond persoon onder dezelfde omstandigheden uitgeeft aan vervoer. Wat je meer uitgeeft vanwege ziekte mag je als aftrekpost opvoeren. De berekening is wat ingewikkelder maar dit is waar het ongeveer op neerkomt.
Het had idd beter geweest te quoten, my badquote:Op dinsdag 7 juli 2020 15:37 schreef Yreal het volgende:
[..]
Dan moet je de quote knop gebruiken.
Maar daar besteed de uitspraak geen aandacht aan, of lees ik er nou volledig overheen?
Dat stipt de rechter ook aan.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 15:46 schreef Leesaa het volgende:
[..]
Het had idd beter geweest te quoten, my bad
De hele uitspraak gaat over aftrek zorgkosten, waarvan 1 onderdeel de vervoerskosten zijn.
Waar het om gaat is dat de belastingdienst akkoord geeft op een aftrekpost om vervolgens zonder motivatie te zeggen dat de aftrekpost in een latere aangifte ineens niet meer correct is. Zonder dat er een wijziging in de wet oid geweest is. De burger moet dan een proces door van jaren om zijn recht te halen. Gewoon omdat de belastingdienst dat kan doen.
Dat klopt, maar in de praktijk worden aangiftes zonder reden afgekeurd waar van te voren overleg over geweest is. Dan worden er zwart op wit instructies gegeven, die volg je op, en alsnog wordt de aangifte afgekeurd. Dan moet je in bezwaar beroep etc. Alleen omdat de belastingdienst hun quotum moet halen van zogenaamde fraude.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 15:58 schreef Yreal het volgende:
[..]
Dat stipt de rechter ook aan.
Dat iets automagisch is goedgekeurd, wil nog niet zeggen dat het ook een standpunt inname is waaraan vertrouwen mag worden ontleend.
13 wordt in 14 vastgesteld. Er is al bezwaar en beroep geweest. Niet heel dramatisch hoor, heb wel erger meegemaakt.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 16:03 schreef Leesaa het volgende:
[..]
Dat klopt, maar in de praktijk worden aangiftes zonder reden afgekeurd waar van te voren overleg over geweest is. Dan worden er zwart op wit instructies gegeven, die volg je op, en alsnog wordt de aangifte afgekeurd. Dan moet je in bezwaar beroep etc. Alleen omdat de belastingdienst hun quotum moet halen van zogenaamde fraude.
De zaak die voor de rechter kwam ging over een aangifte ib over 2013.. pas in 2018 kom je bij de rechter uit.
quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:39 schreef Yreal het volgende:
Ik durf wel te stellen dat ik meer van weet dan een willekeurige journalist ja.
Denk nou eens na. Waarom zou je de bewijslast omdraaien als iemand zelf al moet bewijzen dat hij een aftrek heeft. Slaat nergens op.
Waarom zou je hier aan moeten twijfelen? Of horen we niet het complete verhaal?quote:Uit gesprekken met belastingadviseurs en burgers die betrokken raakten in het fraudeproject, blijkt dat de fiscus net als in de toeslagenaffaire de bewijslast omdraaide
Hoevaak moet ik het nou nog zeggen?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 16:21 schreef AchJa het volgende:
[..]
[..]
Waarom zou je hier aan moeten twijfelen? Of horen we niet het complete verhaal?
Je kunt het blijven herhalen hoor, ik blijf herhalen dat ik meer vertrouwen in de media heb dan in een handjevol Fokkers.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 16:23 schreef Yreal het volgende:
Hoevaak moet ik het nou nog zeggen?
Belastingplichtige hebben al de bewijslijst bij persoongebondenaftrek. Het klopt gewoon niet wat hier staat.
En juridische websites, website van de belastingdienst zelf, etc?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 16:24 schreef AchJa het volgende:
[..]
Je kunt het blijven herhalen hoor, ik blijf herhalen dat ik meer vertrouwen in de media heb dan in een handjevol Fokkers.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.When government - in pursuit of good intentions - tries to rearrange the economy, legislate morality, or help special interests, the cost come in inefficiency, lack of motivation, and loss of freedom. Government should be a referee, not an active player.
Tiësto Live @ Melkweg 2000
Best pilot in history
Dus de lui van Trouw en RTL-Nieuws die dit onderzocht hebben en contact hebben gehad met belastingadviseurs welke betrokken waren bij dit verhaal roepen maar wat... Dat gaat er bij mij echt niet in hoor. Maar goed, zolang er geen beter verhaal komt zie ik geen reden om te twijfelen aan wat het nieuws te melden heeft.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 16:25 schreef Drekkoning het volgende:
En juridische websites, website van de belastingdienst zelf, etc?
Die tellen alleen als ze zeggen wat hij wil horen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 16:25 schreef Drekkoning het volgende:
[..]
En juridische websites, website van de belastingdienst zelf, etc?
Het is niet "een journalist" he. Als RTL-Nieuws en Trouw dit onderzocht hebben hebben ze niet een enkele vent op pad gestuurd die timmerman van zijn vak is en dit er even bij heeft gedaan voor de hobby.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 16:35 schreef robbietobbie het volgende:
Die tellen alleen als ze zeggen wat hij wil horen.
Het is uiteraard veel makkelijker om mee te doen in de massale verontwaardiging over een organisatie waar iedereen toch al een hekel aan had dan je inlezen in wat er nu echt gebeurd is.
Is toch alleen maar fijn als wat een journalist zegt mooi aansluit op je eigen onderbuikgevoelens?
Helaas is dit wel de gemiddelde lezer tegenwoordig en passen journalisten het niveau daar mooi op aan.
van toepassing is op mij dan heb je het echt mis.quote:Die tellen alleen als ze zeggen wat hij wil horen
Als dit nou het eerste akkefietje was van de BD had ik daar in mee kunnen gaan. Maar dit is de zoveelste keer al, volgens mij heeft de BD defensie ondertussen al ruimschoots de loef afgestoken...quote:Ik sluit niet uit dat die Van Huffelen weer 1000 maal excuses gaat aanbieden trouwens en al die dossiers opnieuw wil laten beoordelen. Dat is ook makkelijker dan opkomen voor de organisatie waar je verantwoordelijk voor bent (voor haarzelf dan).
En dan nog vragen mensen zich af waarom Wopke Hoekstraquote:Op dinsdag 7 juli 2020 16:56 schreef AchJa het volgende:
...Als dit nou het eerste akkefietje was van de BD had ik daar in mee kunnen gaan. Maar dit is de zoveelste keer al, volgens mij heeft de BD defensie ondertussen al ruimschoots de loef afgestoken...
"Project 1043"... Denken ze nou echt dat ze iets als een "Manhattan Project" oid zijn?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 16:37 schreef ikweethetookniet het volgende:
Kamer vreest volgende affaire Belastingdienst na nieuwe onthullingen
Lees het artikel nog eens goed...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 16:32 schreef AchJa het volgende:
[..]
Dus de lui van Trouw en RTL-Nieuws die dit onderzocht hebben en contact hebben gehad met belastingadviseurs welke betrokken waren bij dit verhaal roepen maar wat... Dat gaat er bij mij echt niet in hoor. Maar goed, zolang er geen beter verhaal komt zie ik geen reden om te twijfelen aan wat het nieuws te melden heeft.
Normaal begint iedereen altijd te huilen dat je naar BNW moet als je twijfelt aan de MSM berichtgeving...
Postcode van de Kingsfordweg (hoofdkantoor).quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:04 schreef AchJa het volgende:
[..]
"Project 1043"... Denken ze nou echt dat ze iets als een "Manhattan Project" oid zijn?
Oh dat zal best maar het klinkt alsof ze bezig zijn met een nieuw alles vernietigend wapen...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:08 schreef nostra het volgende:
Postcode van de Kingsfordweg (hoofdkantoor).
Ja, zet een stel ambtenaren op een Erg Belangrijk Project en dan krijg je dat soort Jiskefet-taferelen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:11 schreef AchJa het volgende:
Oh dat zal best maar het klinkt alsof ze bezig zijn met een nieuw alles vernietigend wapen...
Wat dan? Project fraude?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:11 schreef AchJa het volgende:
[..]
Oh dat zal best maar het klinkt alsof ze bezig zijn met een nieuw alles vernietigend wapen...
Het is de fucking BD niet een covert afdeling van defensie...
Hoezo dan?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:11 schreef AchJa het volgende:
[..]
Oh dat zal best maar het klinkt alsof ze bezig zijn met een nieuw alles vernietigend wapen...
Het is de fucking BD niet een covert afdeling van defensie...
Project Terugvordering Allochtonen Subsidiequote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:13 schreef Yreal het volgende:
[..]
Wat dan? Project fraude?
Dan hadden ze helemaal een fieldday nu.
Storm zit op de namen?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:11 schreef nostra het volgende:
Ja, zet een stel ambtenaren op een Erg Belangrijk Project en dan krijg je dat soort Jiskefet-taferelen.
Als je gewoon de VVD als een criminele organisatie kwalificeert en opheft is 99% van de fraude al opgelostquote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:13 schreef Nielsch het volgende:
Beter stopt de Belastingdienst met fraude opsporen en aanpakken. Moeten politici ook niet gaan janken als er weer eens onterecht miljoenen zijn uitgekeerd aan mensen die er geen recht op hadden.
Project "Ja vast, laat eens zien"quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:15 schreef Drekkoning het volgende:
[..]
Project Terugvordering Allochtonen Subsidie
Hun slogan was "License to disturb!", dus dat zou me niets verbazen.quote:
Jouw bijdrages aan dit topic zijn ook echt van belabberd niveau hé? En dat al maanden. Chapeau, je moet het maar kunnen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:17 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Als je gewoon de VVD als een criminele organisatie kwalificeert en opheft is 99% van de fraude al opgelost![]()
Hoe moeilijk kan het zijn
Check deze dan even......quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:18 schreef Nielsch het volgende:
Jouw bijdrages aan dit topic zijn ook echt van belabberd niveau hé? En dat al maanden. Chapeau, je moet het maar kunnen.
Ik geloof dat niemand dat zegt maar de methodes mogen best kritisch tegen het licht gehouden worden.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:13 schreef Nielsch het volgende:
Beter stopt de Belastingdienst met fraude opsporen en aanpakken. Moeten politici ook niet gaan janken als er weer eens onterecht miljoenen zijn uitgekeerd aan mensen die er geen recht op hadden.
Ik zie niet in wat dit met vermeende fraude te maken heeft.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:20 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Check deze dan even......
https://isereenvvderopgestapt.nl![]()
Je zou zeggen dat met de rol van EY bij wirecard je je accountantstopic weer af kon stoffen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:20 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Check deze dan even......
https://isereenvvderopgestapt.nl![]()
Je bedoelt, aangiftes controleren?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:23 schreef AchJa het volgende:
[..]
Wat dacht je van "Project gewoon je werk doen waarvoor je aangenomen bent"...
Die komt straks wel weer als er weer nieuws isquote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:22 schreef Yreal het volgende:
Je zou zeggen dat met de rol van EY bij wirecard je je accountantstopic weer af kon stoffen.
Dat doet de minister president niet eensquote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:23 schreef AchJa het volgende:
Wat dacht je van "Project gewoon je werk doen waarvoor je aangenomen bent"...
Project bewijslast omdraaienquote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:23 schreef AchJa het volgende:
[..]
Wat dacht je van "Project gewoon je werk doen waarvoor je aangenomen bent"...
Yup, ipv een beetje raamstarend afwachten tot het geautomatiseerde proces een ping geeft om eea vervolgens een beetje verveeld weg te klikken en er verder geen reet mee doen omdat je druk bent met je sudoku.quote:
Wat een unieke inkijk in de ambtenarij bied je! Absoluut niet mijn ervaring bij contacten die ik gehad heb.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 17:39 schreef AchJa het volgende:
[..]
Yup, ipv een beetje raamstarend afwachten tot het geautomatiseerde proces een ping geeft om eea vervolgens een beetje verveeld weg te klikken en er verder geen reet mee doen omdat je druk bent met je sudoku.
Hep op feesboek gestaan!quote:Op dinsdag 7 juli 2020 19:27 schreef robbietobbie het volgende:
[..]
Wat een unieke inkijk in de ambtenarij bied je! Absoluut niet mijn ervaring bij contacten die ik gehad heb.
Welke journalist schreef dat er zo aan toe gaat?
je bent wel heel naief als je je hier over verbaasd....quote:Op woensdag 8 juli 2020 20:45 schreef ikweethetookniet het volgende:
Zo we gaan weer even kijken en ons verbazen wat er allemaal mogelijk is in Nederland
Door: NU.nlquote:'Snel wilde eerder tegemoetkoming voor ouders in toeslagenaffaire'
09 juli 2020 04:42
Laatste update: 2 uur geleden
l
Voormalig staatssecretaris Menno Snel van Financiën wilde ouders die in de toeslagenaffaire gedupeerd zijn al in juni 2019 een tegemoetkoming toezeggen, meldt NRC donderdag op basis van onderzoek naar interne stukken en gesprekken met betrokkenen. Weerstand in het kabinet leidde ertoe dat deze toezegging uiteindelijk pas maanden later kwam.
NRC schrijft dat voor Snel en zijn ambtenaren op 4 juni 2019 duidelijk werd dat er systematisch fouten waren gemaakt bij de Belastingdienst, waar hij als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor was.
In de ministerraad van 7 juni zou hij volgens de reconstructie van NRC steun hebben gevraagd voor de toezegging van financiële compensatie van in totaal zo'n 4 tot 7 miljoen euro aan de gedupeerde ouders.
"Ik heb de intentie om voor deze groep ouders nu echt wat te doen en wil daarom alles op alles zetten om te onderzoeken hoe ik voor deze groep mensen wat kan betekenen", zou hij hebben gezegd. "Samenvattend ben ik vastberaden om deze ouders op de een of andere wijze tegemoet te komen en dit dinsdag in een gesprek met de ouders te melden."
Zijn plan werd echter geblokkeerd. De ministerraad vreesde dat de belofte tot precedentwerking zou leiden. Uiteindelijk kregen de gedupeerde ouders pas vijf maanden later toegezegd dat zij een compensatie zouden ontvangen.
Duizenden ouders aangemerkt als fraudeur
De toeslagenaffaire draait om het handelen van de fiscus, die ouders dupeerde door de kinderopvangtoeslag ten onrechte stop te zetten. Vermoedelijk duizenden ouders werden onterecht aangemerkt als fraudeur. Ze werden onder meer strenger gecontroleerd als ze een dubbele nationaliteit hadden.
De top van de Belastingdienst weigerde de toeslagen uit te keren, ook als ouders er wel recht op hadden. Uiteindelijk moesten ouders soms tienduizenden euro's (onterecht) terugbetalen en kwamen zij in geldproblemen of verloren ze hun huis. In november 2017 gaf de Belastingdienst na een rapport van de Nationale ombudsman toe dat er fouten waren gemaakt.
Snel trad als gevolg van de zaak in december 2019 af als staatssecretaris. De Tweede Kamer vertrouwde er niet op dat hij de toeslagenaffaire nog tot een goed einde zou kunnen brengen.
Deze beredenatie hoor je nooit als bedrijven geholpen moeten worden....quote:Op donderdag 9 juli 2020 09:31 schreef Idisrom het volgende:
Staatssecretaris Menno Snel wilde in de ministerraad van 7 juni 2019 al geld om de compensaties in de toeslagen te kunnen regelen. Maar dat werd geweigerd in de ministerraad vanwege zogenaamde 'precedentwerking'..
Ik denk dat Menno Snel in december 2019 dacht, ik krijg intern al tegenwerking van mijn collega's, en dat hij daardoor het aankomende gezeik over de toeslagen maar niet wilde ondergaan.
Ik geef hem groot gelijk
[..]
Door: NU.nl
Of als je een staatsbelang koopt met 500 miljoen koersverliesquote:Op donderdag 9 juli 2020 09:48 schreef sjorsie1982 het volgende:
Deze beredenatie hoor je nooit als bedrijven geholpen moeten worden....
Destijds moest er van de minister "alles aan gedaan worden" om de Bulgarenfraude in de toekomst te voorkomen. Dan ga je natuurlijk controleren op nationaliteit. Tsja, dan maar weer fraude.quote:Op vrijdag 17 juli 2020 13:45 schreef Postbus100 het volgende:
Diep geraakt, maar vervolgens stellen dat de belastingdienst in z'n geheel is aangesproken, geen individuen...
Dan ben je ook niet bereid om eventueel mensen persoonlijk sancties te geven.
Denk dat ze er nu dan maar alles aan moeten doen wat mag binnen de wet.quote:Op vrijdag 17 juli 2020 13:47 schreef Nielsch het volgende:
[..]
Destijds moest er van de minister "alles aan gedaan worden" om de Bulgarenfraude in de toekomst te voorkomen. Dan ga je natuurlijk controleren op nationaliteit. Tsja, dan maar weer fraude.
Maar dan moeten we ook niet meer gaan janken met z'n allen als er weer zo'n Bulgarenaffaire komt. Want het systeem is nog steeds zo lek als een mandje en dat komt door de politiek.quote:Op vrijdag 17 juli 2020 13:50 schreef Pekman het volgende:
[..]
Denk dat ze er nu dan maar alles aan moeten doen wat mag binnen de wet.
Dat zijn dan maar zo. Onschuldigen straffen is een prijs die nooit acceptabel is.quote:Op vrijdag 17 juli 2020 13:51 schreef Nielsch het volgende:
[..]
Maar dan moeten we ook niet meer gaan janken met z'n allen als er weer zo'n Bulgarenaffaire komt. Want het systeem is nog steeds zo lek als een mandje en dat komt door de politiek.
Rutte:Dan moet de wet veranderd wordenquote:Op vrijdag 17 juli 2020 13:50 schreef Pekman het volgende:
Denk dat ze er nu dan maar alles aan moeten doen wat mag binnen de wet.
Volledig terecht natuurlijk. Het schiet wel erg ver door dat nationaliteit niet geregistreerd mag worden of als selectiecriterium gebruikt.quote:Op vrijdag 17 juli 2020 16:31 schreef ikweethetookniet het volgende:
Rutte:Dan moet de wet veranderd worden
Aldus zijn verweer toen als staatssecretaris
Dit onderzoek betreft een ‘zwarte lijst’ waarop burgers zonder hun medeweten als mogelijke fraudeur waren aangemerkt. Die lijst, de Fraude Signalering Voorziening, werd ook door andere afdelingen dan Toeslagen gebruikt.quote:De AP is recentelijk een nieuw onderzoek begonnen naar mogelijke wetsovertredingen bij de Belastingdienst.
En, nog highlights?quote:Op zaterdag 18 juli 2020 00:37 schreef ikweethetookniet het volgende:
https://autoriteitpersoon(...)deropvangtoeslag.pdf
Rapport van de autoriteit persoonsgegevens vinden we hier
Waarom blijven de wezens van de belastingdienst maar de mensen frustreren die ze eerder onterecht hebben aangewezen als fraudeurs?quote:Woede na brief fiscus opvangtoeslag
CDA-Kamerlid Omtzigt is kwaad over
"de belachelijk korte termijn van twee
weken" die ouders hebben om aan te
tonen dat ze niet hebben gefraudeerd
met de kinderopvangtoeslag.Hij heeft
daarover Kamervragen gesteld aan
staatssecretaris Van Huffelen.
Veel ouders van wie de toeslag is
stopgezet,kregen volgens Omtzigt begin
juli een brief van de Belastingdienst
waarin ze twee weken de tijd krijgen om
bewijsstukken over 2019 in te leveren.
Volgens hem is het "evident" dat veel
ouders dat in de zomervakantie niet zal
lukken.Omtzigt wordt bij de Kamervragen
gesteund door SP-Kamerlid Leijten.
Dit is toch ongelofelijk. Zijn die gasten nou echt gewoon zo dom en zien ze niet in wat ze doen, of doen ze het expres om mensen te schofferen?quote:Op woensdag 29 juli 2020 12:06 schreef Red_85 het volgende:
In vakantietijd, of je even binnen 2 weken kan bewijzen dat je niet gefraudeerd hebt in 2019
NOS teletekst. Nog geen link gevonden:
[..]
Waarom blijven de wezens van de belastingdienst maar de mensen frustreren die ze eerder onterecht hebben aangewezen als fraudeurs?
Waarom deze streken?
Als je continu het proces blijft frustreren en mensen zo blijft bejegenen, dan is er gewoon iets mis met je. Wanneer stopt het stuk maken van levens en maken ze gewoon het geld over?
En wanneer gaat de overheid nu eens over tot het strafrechtelijk vervolgen van dit volk?
2 weken is een normale reactietijd, echter wel beroerd gekoze in de vakantieperiode, wat duidt op incompetentie. Ontslag van deze bewuste manager zou terecht zijn.quote:Op woensdag 29 juli 2020 12:06 schreef Red_85 het volgende:
In vakantietijd, of je even binnen 2 weken kan bewijzen dat je niet gefraudeerd hebt in 2019
NOS teletekst. Nog geen link gevonden:
[..]
Waarom blijven de wezens van de belastingdienst maar de mensen frustreren die ze eerder onterecht hebben aangewezen als fraudeurs?
Waarom deze streken?
Als je continu het proces blijft frustreren en mensen zo blijft bejegenen, dan is er gewoon iets mis met je. Wanneer stopt het stuk maken van levens en maken ze gewoon het geld over?
En wanneer gaat de overheid nu eens over tot het strafrechtelijk vervolgen van dit volk?
Je kunt toch bijna niet meer geloven dat het incompetentie is na zoveel blunders.quote:Op woensdag 29 juli 2020 12:28 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
2 weken is een normale reactietijd, echter wel beroerd gekoze in de vakantieperiode, wat duidt op incompetentie. Ontslag van deze bewuste manager zou terecht zijn.
Er is geen ondergrens aan domheidquote:Op woensdag 29 juli 2020 12:45 schreef Den_Haag het volgende:
[..]
Je kunt toch bijna niet meer geloven dat het incompetentie is na zoveel blunders.
Vind je? Als ik een besluit van een bestuursorgaan moet hebben zijn we minimaal 6 weken (en 1 maal gratis verlengen met 6 weken) verder.quote:Op woensdag 29 juli 2020 12:28 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
2 weken is een normale reactietijd, echter wel beroerd gekoze in de vakantieperiode, wat duidt op incompetentie. Ontslag van deze bewuste manager zou terecht zijn.
2 meer mag, maar in het algemeen is 2 weken een redelijke termijn om een reactie te verwachten. Mijn rechtsbijstand advocaat heeft mij dit een keer uitgelegd. Maar in de vakantietijd kan je je afvragen of dit een redelijke termijn is.quote:Op woensdag 29 juli 2020 12:50 schreef Degodvader het volgende:
[..]
Vind je? Als ik een besluit van een bestuursorgaan moet hebben zijn we minimaal 6 weken (en 1 maal gratis verlengen met 6 weken) verder.
Voor de burger om verplicht te reageren op een eis van de overheid (op straffe van boete)? Ja.quote:Op woensdag 29 juli 2020 12:28 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
2 weken is een normale reactietijd, echter wel beroerd gekoze in de vakantieperiode, wat duidt op incompetentie. Ontslag van deze bewuste manager zou terecht zijn.
Ik denk dat 'in het algemeen' niet te zeggen is welke termijn redelijk is. Verschillende gevallen, verschillende termijnen.quote:Op woensdag 29 juli 2020 12:52 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
2 meer mag, maar in het algemeen is 2 weken een redelijke termijn om een reactie te verwachten. Mijn rechtsbijstand advocaat heeft mij dit een keer uitgelegd. Maar in de vakantietijd kan je je afvragen of dit een redelijke termijn is.
ad1equote:Op woensdag 29 juli 2020 12:06 schreef Red_85 het volgende:
In vakantietijd, of je even binnen 2 weken kan bewijzen dat je niet gefraudeerd hebt in 2019
Waarom blijven de wezens van de belastingdienst maar de mensen frustreren die ze eerder onterecht hebben aangewezen als fraudeurs?
Waarom deze streken?
Als je continu het proces blijft frustreren en mensen zo blijft bejegenen, dan is er gewoon iets mis met je. Wanneer stopt het stuk maken van levens en maken ze gewoon het geld over?
En wanneer gaat de overheid nu eens over tot het strafrechtelijk vervolgen van dit volk?
Dit is gewoon opzet, en past precies in mijn bovenstaande verhaal,quote:Op woensdag 29 juli 2020 12:12 schreef Drekkoning het volgende:
Dit is toch ongelofelijk. Zijn die gasten nou echt gewoon zo dom en zien ze niet in wat ze doen, of doen ze het expres om mensen te schofferen?
Na die zwartgekalkte dossiermappen lijkt het het laatste. En dat terwijl de spotlights er vol op staan. Echt ongelofelijk...
Achteraf gezien had rutte 100% gelijk. Fraude door somaliers is weldegelijk een problerm geweest.quote:Op woensdag 29 juli 2020 14:47 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
ad1e
Omdat het probleem veel hoger zit en ze gewoon in opdracht hebben gehandeld tegen hun zin in
ad2e
Ze stoppen pas als de hoofdschuldige die leiding heeft gegeven schuld bekent en hun vrij pleit
ad3e
Dat gaat niet gebeuren, want ze worden gedekt door Min van Justitie die ook weet dat als ze voor de rechter komen ze allemaal gaan verklaren dat ze in opdracht van hogerhand hebben gehandeld tegen hun zin in
Waar zit het probleem dan
Rechtbank: Rutte zette aan tot discriminatie
VVD-leider Mark Rutte heeft als staatssecretaris van Sociale Zaken gemeenten aangezet tot rassendiscriminatie. Dit oordeel heeft de rechtbank van Haarlem geveld over een oproep van Rutte.
Hij vroeg begin 2003 aan gemeenten om inwoners van Somalische afkomst extra te controleren op fraude met bijstand. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken heeft zaterdag een bericht hierover in de GPD-kranten bevestigd.
In 2003 was Rutte staatssecretaris op dat departement. Hij adviseerde toen de gemeenten om de ongeveer 25.000 Somalische inwoners te traceren en op eventuele fraude te controleren. Aanleiding waren enkele fraudegevallen waarin Somaliërs die in het Verenigd Koninkrijk werk hadden gevonden ten onrechte in Nederland nog een bijstandsuitkering ontvingen.
Volgens de rechtbank in Haarlem was het verzoek van Rutte aan de gemeenten discriminatoir en in strijd met de grondwet. De rechtbank spreekt van "discriminatie naar ras, omdat het hier een groep mensen van Somalische afkomst betreft, ongeacht de nationaliteit van de betrokkenen".
In een brief adviseerde toenmalig staatssecretaris Rutte hoe gemeenten inwoners van Somalische afkomst konden achterhalen door te zoeken op de geboorteplaats van hun inwoners. Zaten deze mensen ook nog eens in de bijstand, dan werd de gemeente geadviseerd hen extra te controleren.
Zaak
De rechtbank in Haarlem deed de uitspraak in een zaak die was aangespannen door een Somalische man die werd gecontroleerd op fraude nadat hij op straat op grond van uiterlijke kenmerken door sociale rechercheurs staande was gehouden. De man weigerde vervolgens rechercheurs toegang te geven tot zijn woning, waarna hij zijn uitkering verloor. Hij vocht dit aan en heeft nu gelijk gekregen van de rechter.
Volgens het ministerie van Sociale Zaken heeft de uitspraak geen gevolgen voor de praktijk. Gemeenten zijn sinds 2004 namelijk zelf verantwoordelijk geworden voor het opsporen van fraude met bijstand.
Reactie
Mark Rutte vindt dat gemeenten gericht onderzoek naar fraude moeten kunnen doen onder bevolkingsgroepen. Rutte zei dat zaterdag in een reactie op een uitspraak van de rechtbank in Haarlem. "Blijkbaar is dat nu wettelijk gezien niet mogelijk. Het is hoog tijd om de wet te veranderen."
https://www.nu.nl/algemee(...)t-discriminatie.html
Vervang oproep door bevel aan de belastingdienst of als je wilt ambtelijke instructie
Vervang Staatseccretaris door Minster President
Vervang bijstand door kindertoeslag
Vervang somalische afkomst door dubbele nationaliteit
En dan opeens komt alles heel bekend voor
Tot slot nog de reactie van Rutte: Dan moet de wet veranderd worden en het hele geval is helder als glas
Zelfde streken en schijt aan het volk
Waarom niemand dit door heeft en Rutte dwingt tot aftreden is mij een raadsel
Maar je ziet hier wel een patroon en daaruit blijkt dat dit deel van de fiscus deze mensen het leven zuur wil blijven maken. En als het aanhoudt, dan kan je er misschien ook wel 'moedwil' van maken.quote:Op woensdag 29 juli 2020 12:47 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Er is geen ondergrens aan domheid
Fraude met toeslagen door bulgaren kostte ons 700 miljoen en dat hebben we ook prima weten op te lossenquote:Op woensdag 29 juli 2020 15:48 schreef TjjWester het volgende:
Achteraf gezien had rutte 100% gelijk. Fraude door somaliers is weldegelijk een problerm geweest.
Gewone burgers zijn niet Bulgaren, Polen, Marokkanen, Turken of andere etnische minderheden volgens een deel van de rechtse kiezers.quote:Op woensdag 29 juli 2020 17:02 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Fraude met toeslagen door bulgaren kostte ons 700 miljoen en dat hebben we ook prima weten op te lossen![]()
Niet dus en nu dus de gewone burger de dupe want die kan je wel laten terugbetalen en je spierballen laten zien
Het is om te
Het is dan ook geen domheid maar een cultuur van diep wantrouwen richting de burger. Iets dat trouwens speelt bij meerdere overheidsdiensten en ook al jaren wordt aangekaart, onder andere door de laatste twee ombudsmannen:quote:Op woensdag 29 juli 2020 16:41 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Maar je ziet hier wel een patroon en daaruit blijkt dat dit deel van de fiscus deze mensen het leven zuur wil blijven maken. En als het aanhoudt, dan kan je er misschien ook wel 'moedwil' van maken.
Er is al zoveel gebeurd dat het niet meer alleen op domheid af te schuiven valt.
Klopt als een bus, gelukkig zorgen dit soort voorvallen ervoor dat de burger de overheid meer gaat vertrouwenquote:Op donderdag 30 juli 2020 08:29 schreef Tocadisco het volgende:
Het is dan ook geen domheid maar een cultuur van diep wantrouwen richting de burger.....
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |