abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_78629161
Deel twee alweer! Wat op zich niet zo mooi is, want dat geeft wel aan hoe hard het gaat met de privacy-inperking. Vorige deel: Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen


In dit topic wordt een chronologisch overzicht gegeven van de veranderingen, wetswijzigingen, voorstellen en andere nauw betrokken factoren omtrent privacy en privacy-inperking.

Uiteraard is dit overzicht niet 'af' of compleet, daarom is dit topic ook bedoeld om oude en nieuwe ontwikkelingen/berichten die niet in het overzicht staan, maar wel dit onderwerp betreffen hier te posten.
Ik heb de kern van het bericht/artikel kort beschreven onder elke titel, voor meer informatie en het gehele bericht/artikel kun je op de linkjes klikken.

Omschrijf kort en duidelijk wat het artikel precies inhoud en post ťťn, of liefst meerdere, link(jes) van neutrale sites.*
*Gelieve geen links naar conspiracysites posten.

Dit is geen topic om te discussiŽren, daarvoor kan je in Discussietopic privacy-beperkende maatregelen. #2 terecht.
Het is ook geen topic dat een bepaalde achterliggende gedachte uitdraagt, het is enkel om kennis te nemen van deze ontwikkelingen die eenieder aangaat.Dingen om over na te denken:
 • Is dit werkelijk nodig voor het veelgenoemde 'veiligheid' excuus?
 • Wat voor gevolgen heeft dit voor de privacy en vrijheid?
 • Waarom wil een groep volksvertegenwoordigers (de regering) graag zoveel controle hebben?


  Post hieronder meer artikelen, berichten en links betreffend dit onderwerp om het overzicht comple(e)t(er) te maken!
 • pi_78629184
  Februari 2000: Wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden (BOB).
  De Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden (Wet-BOB), regelt bijzondere opsporingsmethoden zoals observatie, infiltratie, direct afluisteren en de inzet van stelselmatige burgerinformanten. Een officier van justitie hoeft voortaan geen toestemming van de rechter-commissaris te krijgen hiervoor.
  link, link, link


  November 2000: FBI luistert internet wel af
  Het cyberspionageprogramma Carnivore van de FBI heeft wel degelijk toegang tot al het e-mail- en dataverkeer van burgers.
  link


  April 2001: George W. Bush e-mailt niet meer vanwege privacy
  Tegenover een bijeenkomst van journalisten verklaarde hij donderdag dat privacygevaren deze beslissing hebben ingegeven.
  link


  September 2001: Van Boxtel voor identificatieplicht
  Minister van Boxtel van Integratiebeleid is voorstander van invoering van een algemene identificatieplicht in Nederland.
  link


  Oktober 2001: KPN verkoopt adressen abonnees door
  KPN verkoopt adresgegevens van alle abonnees door aan bedrijven en instellingen, ook die van klanten met een geheim nummer. Dat heeft KPN inmiddels bevestigd.
  link


  December 2001: FBI maakt computervirus dat toetsaanslagen vastlegt
  link, link


  December 2001: CDA wil alle vingerafdrukken vastleggen
  Het CDA is er niet op tegen dat op den duur de vingerafdrukken van alle Nederlanders worden vastgelegd in een databank ten behoeve van de politie.
  link
  pi_78629212
  Mei 2002: Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten
  Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Introduceert dezelfde soort bevoegdheden als de BOB, maar dan voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
  link, link


  Mei 2002: EP neemt spam- en privacy besluit
  Het Europees Parlement heeft ingestemd met een passage die lidstaten toestaat om wetten te maken die providers en telefoonbedrijven dwingen tot langdurige opslag van verkeers- en lokatiegegevens van alle klanten.
  link


  Juni 2002: Wet Preventief Fouilleren
  Een burgemeester mag een gebied met kans op geweldsdelicten tijdelijk aanwijzen als veiligheidsrisicogebied. Binnen zo’n gebied kan de officier van justitie preventief fouilleren gelasten.
  link, link, link, link


  Oktober 2002: Politie wil bewaartermijn internetsporen van 1 jaar
  Surfgegevens en gegevens van het mobiele telefoonverkeer moeten door providers ten minste ťťn jaar worden bewaard. Dat zei de voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen Minze Beuving vandaag bij de opening van een congres over criminaliteit.
  link


  Maart 2003: Zwitserland verbiedt anoniem bellen
  Prepaid bellen met anonieme kaarten zit er niet meer in in Zwitserland. De belangrijkste reden? Osama bin Ladens terreurorganisatie: Al Qaeda.
  link


  Maart 2003: VS krijgt inzage in gegevens passagiers
  Vanaf vandaag moet iedere luchtvaartmaatschappij haar passagiersgegevens vrij geven aan de Amerikaanse autoriteiten. De Amerikanen willen niet alleen de standaard gegevens weten, maar ook creditcardnummers en gegevens over degene die bezocht wordt, dienen bekend te zijn.
  link


  April 2003: Locatie van O2 klanten via sms op te vragen
  Klanten van het mobiele belbedrijf O2 kunnen binnenkort door heel Nederland 'gevonden' worden. Het bedrijf begint met locatiebepalingen voor gsm-gebruikers. Hiermee kan de exacte locatie van een klant van O2 tot op 500 meter nauwkeurig bepaald worden via het Location Based Service (LBS) systeem.
  link


  December 2003: Akkoord VS EU over gegevens vliegtuigpassagiers
  Overeengekomen is dat de gegevens maximaal 3,5 jaar bewaard blijven, hoewel de VS een veel langere periode hadden geŽist.
  link
  pi_78629241
  April 2004: VIP-chips in Rotterdamse Baja Beach Club
  De discotheek introduceert onderhuidse RFID-chips om binnen te komen en te betalen.
  link, link


  Juni 2004: Wet Vorderen Gegevens FinanciŽle Sector.
  Geeft opsporingsambtenaren de mogelijkheid bij banken naam, adres, woonplaats en informatie over financiŽle transacties van klanten op te vragen.
  link, link


  September 2004: Barcelona clubbers get chipped
  Ook in een discotheek in Barcelona kan men een onderhuidse RFID-chip krijgen om o.a. te betalen.
  link


  September 2004: Wet Vorderen Gegevens Telecommunicatie
  Geeft opsporingsambtenaren de mogelijkheid naam, adres en postcode van abonnees op te vragen bij telefoon- en internetaanbieders. Maakt ook het opvragen van bel-, e-mail- en internetgedrag mogelijk.
  link, link, link


  Januari 2005: Algemene Legitimatieplicht.
  Op het niet dragen van een geldig legitimatiebewijs door een persoon boven de 14 jaar staat sindsdien een boete (maximaal 2.250 euro).
  link, link, link


  April 2005: Politie gebruikt mobiel van onschuldige mensen in strafzaken
  De politie heeft de SMS-bom ontdekt waarmee ze SMSjes sturen naar mensen die in de buurt van een plaats delict waren. De politie stuurde 376 mensen een SMSje bij een zaak waarvan zo’n 150 personen reageerden op het bericht, de rest niet. “Daar hebben we vervolgens zťlf contact mee opgenomen,” zegt Wim Dierckx van het korps IJsselland. “Het is toch opmerkelijk als je niet reageert op zo’n bericht van de politie. Je bent dan natuurlijk niet meteen verdacht, maar opmerkelijk is het wel.”
  En daar gaat het fout, zegt jurist Bart Schermer. “Dit laat nu precies zien hoe de politie de bewijslast langzaam omdraait. Wat zegt het dat iemand niet reageert op een SMS-bericht van de politie? Alsof daar iets verdachts aan is. Nog even en de politie beperkt zich tot het benaderen van mensen die ergens ‘in de buurt’ waren - en die mogen dan maar uitleggen dat ze onschuldig zijn. Het idee zou moeten zijn dat je onschuldig bent, zolang niet anders is aangetoond. Nu moet je langzamerhand zelf aantonen dat je iets nŪet hebt gedaan. Omdat je toevallig op het verkeerde moment op een bepaalde plek was. Dat moet toch niet de manier worden waarop de politie misdrijven oplost?”

  link


  Juni 2005: ISP moet gegevens klant bekendmaken.
  De Hoge Raad heeft bepaald dat Lycos gegevens van een klant vrij moet geven aan een particulier. Lycos wilde de klantgegevens om privacyredenen niet bekend maken en betoogde dat de webmaster de vrijheid heeft om anoniem informatie te verspreiden. De hoge raad verklaarde deze bezwaren ongegrond.
  link, link
  pi_78629259
  Januari 2006: Wet Cameratoezicht.
  Regelt het gebruik van cameratoezicht door overheden in openbare ruimten. Eťn op de vijf gemeenten heeft intussen cameratoezicht. De helft daarvan wil het toezicht uitbreiden.
  link, link, link


  Januari 2006: Wet Bevoegdheid Vorderen Gegevens.
  De wet verplicht maatschappelijke instellingen en bedrijven gegevens af te staan als justitie of politie daarom vragen. Hiermee zijn vrijwel alle gegevens van burgers bij instellingen en bedrijven toegankelijk geworden voor de overheid.
  link, link, link, link

  Februari 2006: Catchken scant alle kentekens
  De surveillancewagens die op de snelweg rijden, worden voorzien van twee minatuurcamera’s die in de grille worden gemonteerd. De camera’s, met een mooi woord ook wel ‘catchken’ genoemd, scannen constant de omgeving af en geven kentekens door aan een aangesloten computer in de auto.
  link, link, link, link

  Mei 2006: EU-besluit Invoering Bewaarplicht Telecommunicatie
  Verplichte opslag van telefoon- en e-mailverkeer van alle 450 miljoen Europese burgers voor minimaal zes maanden en maximaal twee jaar. Eerder was die termijn drie maanden. Opslag maakt het mogelijk achteraf te bepalen wie wanneer met wie contact had.
  link, link, link, link


  Mei 2006: Wetsvoorstel Aanpassing Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten
  Als de wet wordt aangenomen, mogen veiligheidsdiensten (AIVD, MIVD) de telecomsector, de financiŽle en de vervoerssector verplichten gegevens over te dragen.
  link, link, link (moet je abonnee voor zijn)


  Juni 2006: Strippenkaart verdwijnt vanaf 2009
  De strippenkaart gaat vanaf 2009 verdwijnen. Vanaf dat moment zal de OV-chipkaart geleidelijk het betalingssysteem worden voor het openbaar vervoer.
  link


  28 augustus 2006: Invoering Biometrisch Paspoort
  Het paspoort bevat een op afstand afleesbare RFID-chip. Aanvankelijk alleen met de huidige gegevens, plus een gelaatsscan. Later (uiterlijk 2009) ook met twee vingerafdrukken. De regering wil een nationale databank van de opgeslagen gegevens aanleggen.
  link, link, link


  Augustus 2006: Cameratoezicht neemt verder toe
  Bijna de helft van de gemeenten die camera's gebruiken om de openbare orde in de gaten te houden, wil deze vorm van toezicht uitbreiden. Cameratoezicht helpt echter niet tegen uitgaansgeweld volgens onderzoek van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.
  link, link, link


  Augustus 2006: Gelaatscan alle Nederlanders in databank
  Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een centrale databank die biometrische gegevens (gelaatsscans en vingerafdrukken) van alle Nederlanders met een paspoort moet gaan bevatten, zo meldt de Volkskrant vandaag. De Europese Commissie wil dat lidstaten voor 28 augustus een nieuw paspoort met chip, met daarop een digitale pasfoto, hebben ingevoerd (vingerafdrukken volgen later). Daarom zou het ministerie snel een databank willen aanleggen.
  link, link, link


  September 2006: Computercriminaliteit II
  Deze wet introduceert nieuwe bevoegdheden tot opsporing, zoals aftappen zonder medewerking van de netwerkbeheerder.
  link, link, link


  Oktober 2006: KLM blijft privegegevens verstrekken aan VS
  Europese maatschappijen, incluis KLM, moeten voor elke passagier 34 gegevens doorsturen, zoals het creditcardnummer waarmee aankopen gevolgd kunnen worden. Indien KLM geen informatie over reizigers zou geven, zouden de VS de luchtvaartmaatschappij geen toegang tot het Amerikaans luchtruim geven.
  link, link

  Oktober 2006: ECB wist van doorsluizen bankgegevens aan VS
  De Europese Centrale Bank (ECB) wist al jaren dat het Belgische bedrijf Swift bankgegevens van Europeanen openstelde voor de Amerikaanse autoriteiten. Dat heeft ECB-president Jean Claude Trichet woensdag gezegd in het Europees Parlement.
  link
  pi_78629278
  Februari 2007: Satelliet volgt jonge automobilisten
  Over enkele weken begint een proef met driehonderd jongere autobezitters waarbij een zwarte doos in de auto wordt geplaatst. De auto's kunnen dan worden gevolgd en er hoeft alleen premie te worden betaald voor de gereden kilometers.
  link


  Juni 2007: 'OV-chipkaart klaar voor landelijke invoering'
  De testfase met de OV-chipkaart in Rotterdam is met succes afgerond. De weg is nu vrij voor een stapsgewijze landelijke invoering van het betaalsysteem voor openbaar vervoer. Dat stelde de RET, het openbaarvervoerbedrijf in Rotterdam, gisteren.
  link


  Juni 2007: EU-landen: VS mogen bankgegevens opvragen
  De Verenigde Staten mogen bankgegevens van particulieren in de Europese Unie bekijken, mits dat gebeurt in het kader van terrorismebestrijding. Een akkoord daarover is donderdagmiddag door de EU-landen officieel goedgekeurd.
  link


  Juli 2007: Ter Horst bepleit inzet slimme camera's
  Gemeenten zouden vaker slimme camera's moeten gebruiken om de openbare orde in de gaten te houden. De systemen, die automatisch agressief gedrag registreren en het analyseren van beelden makkelijker en efficiŽnter maken, bieden volgens minister Guusje ter Horst belangrijke voordelen.
  link


  Augustus 2007: Congres VS stemt in met uitbreiding afluisterwet
  Het Amerikaanse Congres heeft een wetswijziging goedgekeurd waardoor de Amerikaanse regering telefoon- en internetverkeer van terreurverdachten in het buitenland mag onderscheppen zonder toestemming van de rechter, als de verbinding via de Verenigde Staten loopt.
  De wetswijziging was nodig volgens Bush omdat de overheid gehinderd werd ‘in het opvangen van overzeese communicatie van buitenlandse terroristen’.
  De Democratische Huisvoorzitter Nancy Pelosi stelt dat de nieuwe wet “de Amerikaanse grondwet geweld aandoet”. Zij en veel andere Democraten en Amerikaanse burgerrechtenbewegingen vinden dat de wet de privacy van de burger te zeer schendt.

  link, link, link, link, link


  September 2007: 'Kilometerheffing vanaf 2010'
  Al jaren wordt er gesproken over een kilometerheffing op de Nederlandse snelwegen. Volgens Paul Nouwen, ANWB directeur, komt het omstreden 'rekeningrijden' er in 2010.
  link


  September 2007: Consumentenbond waarschuwt voor RFID-chip
  Op het gebied van privacy brengt de chip risico's met zich mee. Consumenten kunnen worden herkend en hun gedrag kan worden gevolgd. Het gevaar van misbruik ligt dan op de loer.
  link


  November 2007: Kenteken herkennende camera’s boven A28
  Meerdere camera’s met kentekenherkenning scannen de duizende automobilisten die over de snelweg rijden. De camera's zijn het nieuwe wapen van de regiopolitie IJsselland voor het opsporen van criminelen en wanbetalers.
  link, link


  November 2007: Einde sofi-nummer
  Het sofi-nummer is sinds vandaag geschiedenis. Ongemerkt zijn het afgelopen weekeinde alle sofi-nummers omgezet naar zogeheten burgerservicenummers (BSN). Iedereen die zich na vandaag inschrijft bij een gemeente krijgt automatisch een BSN, ook pasgeborenen. Het BSN vervangt met ingang van 26 november het sofi-nummer en zal gebruikt worden door alle overheidsinstanties.
  link


  November 2007: 'RFID-chip voor alle Britse scholieren'
  Scholieren van de Hungerhil School in het Britse Edenthorpe ondergaan momenteel een test waarbij het schoolembleem op hun uniform van een RFID-chip is voorzien. Dit moet de veiligheid vergroten en de registratie van scholieren eenvoudiger maken. De fabrikant hiervan heet Dambro en hoopt op een succesvolle proef zodat daarna alle schooluniformen standaard van een RFID-chip kunnen worden voorzien. Het Britse ministerie van onderwijs heeft al interesse getoond.
  link


  November 2007: Invoering Burgerservicenummer
  Vervangt het sofinummer. Wordt straks bijvoorbeeld gebruikt bij de uitwisseling van medische gegevens door ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
  link, link, link


  2006-2008: Invoering OV-chipkaart
  De OV-chipkaart is vanaf 2009 het enige geldige reisdocument (en betaalmiddel) in het Nederlandse openbaar vervoer. De reiziger haalt de kaart bij gebruik langs een elektronisch oog. Vervoerders willen gegevens van gebruikers van het openbaar vervoer bewaren en gebruiken voor marketingdoeleinden. Alle bewaarde gegevens kunnen opgevraagd worden in verband met opsporingsonderzoek. Het is dus altijd bekend waar een reiziger zich bevindt.
  link, link, link, link


  November 2007: Persoonsgegevens ook in EU bewaren
  De Europese Unie moet zelf een systeem opzetten om persoonsgegevens te verzamelen van vliegtuigpassagiers. Die gegevens kunnen vervolgens dertien jaar worden bewaard.
  link, link


  November 2007: Justitie wil 'Most Wanted' lijst
  Justitie wil zo snel mogelijk een openbare lijst met daarop alle persoonsgegevens van ontsnapte criminelen en verdachten van zware misdrijven. "Nederland is te terughoudend met de opsporingsberichtgevingen. De privacy heeft altijd zwaarder gewogen, maar het wordt tijd voor verandering."
  link, link


  November 2007: Rekeningrijden in 2012 ingevoerd
  Vanaf 2016 moet het rekeningrijden in heel Nederland gaan gelden. Dat heeft het kabinet besloten. Eurlings mikt op een vorm van betalen die gebruikmaakt van satelliettechnologie; alle voertuigen krijgen een 'kastje' dat de afgelegde afstand registeert. Het is dus altijd bekend waar de automobilist (zoals in het OV) zich bevindt.
  link, link, link


  December 2007: Massale klacht tegen Duitse terreurwet
  De wet voorziet in de opslag van gegevens over het telefoon- en internetverkeer. Telecombedrijven moeten zes maanden lang gegevens bewaren over wie wanneer met wie gebeld of gemaild heeft.
  link


  December 2007: Nederland beschermt privacy slecht
  Nederland faalt systematisch in het beschermen van de privacy van zijn onderdanen. ID-plicht, verzamelen van DNA van criminelen, verplicht afstaan van NAW-gegevens door ISPs aan stichting BREIN, de plannen voor het integrale kinddossier, mogelijkheid om telefoongesprekken af te luisteren en de bewaarplicht van gegevens van internetgebruikers spelen mee.
  link, link, link


  December 2007: FBI werkt aan biometrische database
  In de database worden biometrische gegevens van miljoenen amerikanen en buitenlanders opgeslagen. Naast vingerafdrukken worden ook de Iris, het gezicht, de stem en de manier van lopen vastgelegd.
  link, link, link
  pi_78629297
  Januari 2008: "Britse gevangenen krijgen onderhuidse chip"
  De Britse regering overweegt duizenden gevangenen van een onderhuidse chip te laten voorzien om meer ruimte te creŽren in de overvolle Britse gevangenissen.
  link


  Januari 2008: OV-chipkaart blijft in gebruik
  De klant loopt geen risico's, ondanks de kritiek over de problemen met de beveiliging van de kaart. Dit verzekerde directeur Pedro Peters van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET vandaag. Hackers hebben de kaart inmiddels gedeeltelijk gekraakt. Daarnaast heeft een onderzoeker van de Nijmeegse Radboud-universiteit de papieren wegwerpversie van de kaart gekopieerd.
  link


  Januari 2008: Duitse hackers kraken OV-chipkaart
  Twee Duitse hackers hebben de werking van de chip in de ov-chipkaart ontdekt. Daardoor is de huidige chipkaarttechnologie waardeloos geworden, zegt Ron Gonggrijp. Hij bevestigde vandaag een bericht in de Volkskrant.
  link


  Januari 2008: ’Hond en kat verplicht aan de chip’
  Honden en katten moeten verplicht een chip krijgen. Loopt het dier weg van huis, dan kan de eigenaar eenvoudig worden opgespoord. En dat scheelt werk voor de dierenasiels. Tot die conclusie komt de Alphense fractie van D66.
  link


  Januari 2008: College Bescherming Persoonsgegevens (CBP): privacyschending door OV-chipkaart.
  De OV-chipkaart zoals die wordt ingezet bij een proef in Amsterdam, is in de strijd met de wet. Volgens het college, in het leven geroepen om toezicht te houden op naleving van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, wordt er niet alleen te veel reisdata opgeslagen maar wordt deze ook nog eens te lang bewaard, namelijk: 7 jaar.
  link, link, link, link


  Februari 2008: Database met vingerafdrukken van alle Nederlandse burgers
  Politie en OM krijgen mogelijk een database van alle Nederlanders ouder dan zes jaar. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken wil de vingerafdrukken verzamelen van iedereen die een ID-bewijs aanvraagt.
  link, link, link


  Februari 2008: Identity cards 'useless in fight against terrorism'
  Mass fingerprinting, biometric passports, identity cards and international identity databases will not protect Britain and other European countries from terrorists or criminals.
  This startling admission comes in a leaked European Commission report prepared for Home Secretary Jacqui Smith and other EU Home Affairs Ministers.

  link


  Februari 2008: EU wil vingerafdrukken van alle vliegtuigpassagiers
  De Europese Commissie wil dat reizigers van buiten de Europese Unie bij binnenkomst biometrische gegevens als een vingerafdruk of een irisopname afgeven.
  link, link, link, link


  Februari 2008: Geen nieuwe wetgeving rond identificatiechip
  Het snel toenemende gebruik van identificatiechips is voor het kabinet geen reden om de wetgeving rond privacy aan te scherpen. RFID-chips worden niet alleen gebruikt in paspoorten, ov-chipkaarten en andere pasjes, maar ook in verpakkingen en produkten. "Gegevens op de chip kunnen alleen op heel korte afstand herkend worden door speciale apparaatjes." De realiteit leert echter dat er al apparaatjes bestaan die van meer dan 100 meter gegevens van een RFID chip kunnen aflezen en deze gewoon op internet te koop zijn (zie eerste link).
  link, link


  Februari 2008: Camera's & microfoons voor observeren vliegtuigpassagiers
  De EU ontwikkelt speciale camera's en microfoons om passagiers in vliegtuigen voortdurend te observeren.
  link


  Maart 2008: EU-Commissie verdedigt centrale databank voor vingerafdrukken
  De Europese Commissie houdt vast aan haar plan om een centrale databank met vingerafdrukken op te richten. Zo heeft een woordvoerder vandaag gereageerd op de kritiek van de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx.
  link, link


  Maart 2008: Politie verheugt zich op camerarevolutie
  De politie staat, als het aan het korps en de gemeente Rotterdam ligt, aan de vooravond van een camerarevolutie.
  De politie wil de komende jaren duizenden camera’s toevoegen aan het aantal dat ze nu al bekijkt. ’Digitaal rechercheren bewijst zich’.

  link


  Maart 2008: Britse regering gaat ID-kaart invoeren dat veel persoonlijke gegevens zal bevatten
  Vanaf 2008 zal de identiteitskaart geleidelijk worden ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Alle gegevens zullen ook worden opgeslagen in de National Identity Register, dit zal o.a. het volgende bevatten:
  Vingerafdruk, gezicht- en irisscan, huidige & alle voormalige woonadressen, huidige & alle voormalige namen en meer.
  Het niet doorgeven van adreswijziging of andere persoonlijke wijziging resulteert in een boete van 1000 pond. Het niet doorgeven van vervalste, beschadigde, verloren of gestolen ID-kaart kan resulteren in een gevangenisstraf tot 51 weken.

  link, link, link, link


  Maart 2008: VeriChip gaat inplanteerbare RFID-chips aan burgers verkopen.
  VeriChip said Tuesday it will begin pitching its implantable RFID chips directly to consumers in a move that aims to link doctors directly to personal health records.
  The general idea appears to be to woo a bunch of retirees to implant an RFID chip (right) and connect the information with personal health records.

  link, link, link


  Maart 2008: EU negeerde privacywaakhond bij biometrisch paspoort
  Vorig jaar diende de Europese Commissie een plan in voor het opslaan van biometrische kenmerken op het paspoort, maar daarbij werd de Europese privacytoezichthouder niet betrokken, terwijl de EC dat wettelijk verplicht is.
  De privacywaakhond de EC adviseert om bij kinderen vanaf 14 jaar de vingerafdruk te nemen, in plaats van de zes jaar die nu is voorgesteld. Ook zouden ouderen hun vingerafdruk niet meer hoeven af te staan en moet de verzamelde biometrische data decentraal worden opgeslagen.

  link, link


  Maart 2008: Britse politie wil DNA van lastige kinderen
  De Britse politie wil het DNA van kinderen opslaan die op de basisschool gedrag vertonen dat erop kan wijzen dat ze later mogelijk het criminele pad opgaan. Volgens Gary Pugh, hoofd van het forensisch onderzoek van Scotland Yard, moet er een debat komen over hoe ver Groot-BrittanniŽ wil gaan om potentiŽle misdadigers te identificeren.
  Als we de middelen hebben om mensen te identificeren voordat ze een misdrijf begaan, dan heeft het zeer grote voordelen om ons op jonge mensen te richten," zegt Pugh. "Je kunt erover twisten hoe jonger hoe beter." De Britse DNA database bevat inmiddels de gegevens van 4,5 miljoen burgers. Politie wil echter nog meer DNA-gegevens om misdrijven op te lossen.

  link, link, link, link, link


  April 2008: VS willen DNA van elke arrestant.
  In de Verenigde Staten begint de overheid binnenkort met het afnemen van DNA van elke arrestant. Iedereen die opgepakt wordt door de federale politie moet volgens een voorstel van het ministerie van Justitie DNA afstaan, alvorens er een rechtzaak of veroordeling heeft plaatsgevonden. Alle DNA-monsters worden opgeslagen in een database, CODIS geheten, en voor de eeuwigheid bewaard.
  link, link


  April 2008: VS willen ook vingerafdruk buitenlanders bij vertrek
  Buitenlanders die de VS bezoeken moeten bij binnenkomst allerlei gegevens overleggen en een vingerafdruk laten nemen. Maar om het komen en gaan van vreemdelingen helemaal in kaart te krijgen wil de regering-Bush dat lucht- en scheepvaartmaatschappijen het ministerie van binnenlandse veiligheid voortaan ook vingerafdrukken en andere gegevens van hun klanten doorgeven als die weer uit de VS vertrekken.
  link, link


  April 2008: Internetter steeds vaker gemonitord door provider
  Diverse Amerikaanse en Engelse providers monitoren het surfgedrag van hun gebruikers en verkopen deze gegevens door aan adverteerders. Dat concludeert The Washington Post uit eigen onderzoek.
  Uit deze analyse komt vervolgens naar voren welke interesses een internetter heeft en wat voor een soort mensen bepaalde website bezoeken.

  link, link


  April 2008: Paspoortchip geeft nationaliteit prijs aan hackers
  Onderzoekers van de Radboud universiteit hebben de rfid-chip van nieuwe paspoorten om de tuin geleid zodat de nationaliteit van de houder kan worden uitgelezen.
  De kwetsbaarheid maakt het voor kwaadwillenden mogelijk om de nationaliteit van iemand te achterhalen.
  Dit is waardevolle informatie voor paspoortdieven en zelfs voor terroristen, die met een 'paspoortbom' gericht aanslagen zouden kunnen plegen op personen van een bepaalde nationaliteit, zo schrijven de onderzoekers.

  link, link


  April 2008: Kraken OV-chip secondenwerk
  Het is mogelijk om met een alledaagse laptop binnen een paar seconden de gegevens van de ov-chipkaart te kraken. Door die gegevens te kopiŽren is grootschalig misbruik mogelijk geworden. Dat zegt dr. Wouter Teepe, postdoc Digitale Veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
  link


  April 2008: Politie Nederlands Limburg krijgt camera op pet
  Agenten in Nederlands Limburg gaan met een mini-camera op hun pet of helm overtredingen op beeld vastleggen. Agenten in Maastricht dragen bij wijze van proef al enige tijd zo'n camera. Het idee komt van de hoofdofficier van Justitie in Maastricht die de methode in Engeland heeft opgepikt. Nog voor deze zomer moeten Limburgse agenten op straat zijn uitgerust met de zogeheten bobbycam.
  link, link, link


  April 2008: Politie besteedt camerasurveillance uit aan robot
  De Nederlandse Politiediensten laten duizenden uren opgeslagen video indexeren door een slimme zoekrobot met de veelzeggende naam 'Videominer'. De Videominer wordt losgelaten op duizenden uren aan opgeslagen videomateriaal om daar structuur in aan te brengen. Alle objecten (b.v. fietsers & auto's) worden geÔdentificeerd, geclassificeerd en opgeslagen in de database.
  link, link


  April 2008: Automatische gezichtscontrole Britse luchthavens
  Europese luchtreizigers naar Groot-BrittanniŽ kunnen komende zomer worden gecontroleerd met automatische gezichtsherkenning.
  link, link


  April 2008: Politie mag en kan inloggen op camera's van supermarkten
  Het gaat om een nieuw cameranetwerk waarop het beveiligingsbedrijf vanuit een centrale kan inloggen en meteen kan zien wat er aan de hand is in de winkel. De polititie kan ook te allen tijde inloggen in het systeem.
  Volgens Platform Detailhandel is ook Dirk van den Broek bezig met het camerasysteem.

  link


  April 2008: Britse agenten worden gechipt voor 'eigen veiligheid'.
  Every single Metropolitan police officer will be 'microchipped' so top brass can monitor their movements on a Big Brother style tracking scheme, it can be revealed today.
  link


  April 2008: Paspoortchip geeft nationaliteit prijs aan hackers
  Onderzoekers van de Radboud universiteit hebben de rfid-chip van nieuwe paspoorten om de tuin geleid zodat de nationaliteit van de houder kan worden uitgelezen.
  De kwetsbaarheid maakt het voor kwaadwillenden mogelijk om de nationaliteit van iemand te achterhalen.
  Dit is waardevolle informatie voor paspoortdieven en zelfs voor terroristen, die met een 'paspoortbom' gericht aanslagen zouden kunnen plegen op personen van een bepaalde nationaliteit, zo schrijven de onderzoekers.

  link, link


  April 2008: Camera scant kenteken bij grens
  De marechaussee hoopt dat de camera's in 2011 actief zijn bij alle overgangen met BelgiŽ en Duitsland.
  Behalve om criminelen op te sporen, dienen de camera's ook een ander doel. De verschillende opsporingsdiensten hopen zo een beeld te krijgen van wie er de grens passeert en uit welke landen de voertuigen komen.

  link, link


  April 2008: Hirsch Ballin wil foto & vingerafdruk van elke verdachte
  Minister Hirsch Ballin van Justitie wil voortaan van iedereen die op verdenking van een misdrijf wordt aangehouden foto's en vingerafdrukken vastleggen. Een wetsvoorstel dat het gebruik van vingerafdrukken en foto’s om de identiteit van verdachten en veroordeelden vast te stellen verruimt en de identificatieplicht uitbreidt is bij de Tweede Kamer ingediend.
  link, link


  Mei 2008: Zorgen om elektronische grenscontroles in V.S.
  De Electronic Frontier Foundation (EFF)* maakt zich zorgen vanwege het doorzoeken van elektronisch materiaal aan de Amerikaanse grens.
  Volgens recente berichtgeving zijn al meerdere gevallen bekend van reizigers wiens telefoons en notebooks werden onderzocht door de douane. Daarbij zou in gevallen ook een complete kopie zijn gemaakt van de data. Volgens de EFF is een dergelijke doorzoeking in strijd met het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet.
  *an international non-profit advocacy and legal organization based in the U.S. with the stated purpose of being dedicated to preserving free speech rights such as those protected by the First Amendment to the United States Constitution in the context of today's digital age

  link, link


  Mei 2008: Britse veiligheidscamera's fiasco
  De Britse overheid gaf miljarden uit aan veiligheidscamera's maar dit hielp niet de criminaliteit terug te dringen. "Het is een groot fiasco" aldus Mick Neville, hoofdinspecteur van de politie in Londen vandaag.
  De Britten hebben de meeste bewakingscamera's ter wereld. Er zijn 4,2 miljoen camera's in gebouwen, winkels, en bij wegen en treinstations.
  Neville: 3 procent van de overvallen opgelost door de camera's en zijn criminelen niet bang om gefilmd te worden.
  Uit een rapport van oktober 2007 bleek al dat 80 procent van het beeldmateriaal onbruikbaar is.

  link, link, link


  Mei 2008: Politie registreert alle kentekens bij Zwolle
  De kentekens van alle voertuigen die bij Zwolle over de snelwegen A28 en A50 rijden, worden door de regiopolitie IJsselland vastgelegd. Hiermee wil de politie criminelen opsporen. De politie mag de geregistreerde kentekens van niet-verdachte auto’s maximaal 4 weken bewaren.
  Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt het onaanvaardbaar dat alle kentekens van auto's op de snelweg bij Zwolle worden geregistreerd. „Wie iedereen monitort, overschrijdt een grens."

  link, link, link, link, link, link


  Mei 2008: ID-plicht voor prepaidbellers en in internetcafťs
  Prepaidtelefoonkaarten mogen niet meer anoniem worden aangeschaft. Bezoekers van internetcafťs, belhuizen en bibliotheken zouden zich moeten identificeren om computers te mogen gebruiken en geldtransactiekantoren moeten klantprofielen gaan opstellen.
  Dit is wat politie en Justitie willen n.a.v. een rapport over Nigeriaanse bendes die mensen oplichten door b.v. te melden dat iemand recht op een erfenis heeft of een prijs heeft gewonnen.

  link, link, link


  Mei 2008: VS tapten 20% meer af in 2007, NL 100x meer
  Volgens cijfers van de Amerikaanse regering is het aantal telefoontaps in 2007 met 20 procent gestegen ten opzichte van 2006. Dat leidt terecht tot kritische vragen over nut en noodzaak en de balans tussen opsporingsbelang en burgerrechten. Maar in Nederland wordt bijna 100 keer zo veel afgetapt, zonder dat de overheid enige verantwoording aflegt. (cijfers -> links)
  link, link, link, link, link


  Mei 2008: Britse inlichtingendiensten eisen OV-passagiers te mogen monitoren
  MI5 wil gebruik maken van de live-informatie van de nieuwe OV-chipkaartsystemen die gepland staan voor bussen, trams en treinen in Schotland, evenals gebruikmaking van automatische kentekenherkenning.
  Momenteel moeten inlichtingendiensten specifieke verzoeken indienen om een individueel te mogen monitoren, maar ze willen deze mogelijkheid hebben zonder eerst toestemming te moeten vragen.
  In London bestaat deze mogelijkheid al en vergelijkbare systemen staan gepland voor meer plaatsen in de U.K., waaronder Glasgow en Edinburgh binnen vijf jaar.

  link, link


  Mei 2008: Identificatie bij prepaid bellen en internetcafťs zinloos
  Verplichte registratie van kopers van prepaidtelefoonkaarten zal tot een ‘enorme administratieve rompslomp’ leiden en niets bijdragen aan de strijd tegen criminaliteit zegt een woordvoerder van KPN, de grootste aanbieder van prepaidkaarten in Nederland. Volgens de woordvoerder zullen criminelen hun kaarten dan gewoon in het buitenland kopen. "De criminaliteit zal erom lachen"
  Frank Engelsman van Ultrascan gelooft niet dat deze registratieplicht tot vermindering van de oplichtingspraktijken via internet van deze bendes zal leiden. Engelsman: "In Frankrijk en ItaliŽ zijn die verplichtingen al ingevoerd. Er is niets te merken van vermindering van frauduleuze e-mails uit die landen.”

  link


  Mei 2008: Gegevens bellen en surfen heel Nederland jaar bewaard
  Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens. Providers moeten alle bel-, chat-, mail-, surf- en msn-gegevens van alle Nederlanders een jaar lang bewaren. De langere bewaartermijn kan de opsporing van misdrijven verbeteren, meent minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om telefoonnummers, e-mailadressen, bellocaties en de lengte van gesprekken.
  Nederlandse internetproviders, met XS4All voorop, protesteerden al jaren tegen de komst van de bewaarplicht. Ook het College Bescherming Persoonsgegevens uitte forse kritiek op het wetsvoorstel van Hirsch Ballin. De lange bewaartermijn zou volgens het CBP in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

  link, link, link, link, link


  Mei 2008: Cameratoezicht in alle NS-treinen
  De NS gaat komende jaren alle treinen voorzien van cameratoezicht. De videocamera's komen in al het nieuwe materieel dat de spoorwegen hebben besteld. Bestaande treinen krijgen camerasystemen zodra ze aan de beurt zijn voor renovatie.
  Volgens de woordvoerder is cameratoezicht steeds meer gemeengoed in het openbaar vervoer. "We willen graag nog even terugzien wat er in een trein is gebeurd'', aldus de zegsman.

  link, link, link, link


  Mei 2008: Cameratoezicht helpt niets
  De nieuwe bewakingscamera’s die de NS gisteren aankondigde, helpen niet tegen onveiligheid en vandalisme in de trein. Dat zegt reizigersvereniging Rover. Een hele serie binnenlandse en buitenlandse onderzoeken onderschrijft dat.
  In de meest recente Nederlandse studie, anderhalf jaar terug gemaakt voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat, concluderen wetenschappers van instituut IVA dat camera’s criminaliteit en overlast niet kunnen voorkomen.

  link, link, link


  Mei 2008: Europa wil strenger toezicht op sociale netwerken
  Het Europese Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) vraagt om nieuwe Europese wetgeving om sociale netwerken (Hyves, Myspace, e.d.) te kunnen controleren.
  ENISA wil gebruikers beter kunnen beschermen, maar daarvoor moet het wel onder de motorkap van de netwerkdiensten kunnen kijken. De Europese Commissie stelt voor om ENISA meer bevoegdheden te geven door deze samen te voegen met een nog op te richten Europese telecommunicatiewaakhond.

  link, link, link


  Mei 2008: Database voor telefoongesprekken, emails & bezochte sites in UK
  De Britse regering bespreekt momenteel plannen door over de opslag van emails, telefoongesprekken, bezochte websites & smsjes. Met een dergelijke database denkt de regering criminaliteit en terrorisme beter te kunnen bestrijden.
  Momenteel worden telefoongesprekken en smsjes 12 maanden bewaard door telecombedrijven in overeenstemming met EU-regels.
  De Britse privacywaakhond en oppositiepartijen hebben al felle kritiek geuit en er wordt onder andere gesproken van "an Orwellian step too far".

  link, link, link, link


  Juni 2008: Duitse politie mag online computers doorzoeken
  De Duitse overheid heeft recentelijk een controversiŽle antiterreurwet aangenomen die de politie in staat stelt om huizen, telefoons en computers in de gaten te houden.
  In plaats van het aloude aftappen van telefoons, mag de Duitse politie nu ook videosurveillance uitvoeren en zelfs spyware op de computer van verdachten plaatsen om bewijs te verzamelen, anoniem een e-mail verzenden met een Trojaans paard erin behoort ook tot de mogelijkheden.
  De wet gaat tegen de beslissing in van het Duitse Hoger Gerechtshof dat pas nog besliste dat het spioneren van pc's van verdachten onwettig was.
  Overigens gebeuren zulke praktijken niet alleen in Duitsland. In Nederland liet de politie vorige maand nog weten in te breken op de pc's van verdachten. Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door het lager- en hogerhuis van het parlement.

  link, link, link, link


  Juni 2008: Gegevens voertuigen veel vaker bekeken door politie en justitie
  Politie en justitie hebben in 2007 ruim 222 miljoen keer informatie gehaald uit het kentekenregister van de Rijksdienstwegverkeer (RDW). Dat is een stijging van bijna vijftig procent vergeleken met 2006. Omgerekend naar het aantal voertuigen in Nederland, betekent dit gemiddeld dat gegevens over eigenaar en voertuig iedere twee weken worden bekeken. Dit blijkt uit het jaarverslag van de RDW.
  De RDW bewaart van tien miljoen voertuigen de technische specificaties en persoonsgegevens van de eigenaar. Behalve de datum van de laatste APK staan bijvoorbeeld het burgerservicenummer van de eigenaar in het bestand, evenals naam- en adresgegevens, rijbewijzen, bromfietscertificaten en verzekeringsgegevens.

  link, link


  Juni 2008: Tweede Kamer kreeg aangepast OV-chipadvies uit Londen
  De chip in de OV-chipkaart moet meteen vervangen worden, concludeerden deskundigen van de Universiteit van Londen in april. Hun rapport werd echter aangepast voor het naar de Kamer ging.
  Huizinga liet de contra-expertise door de Royal Holloway, onderdeel van de universiteit in Londen, uitvoeren toen bleek dat de in Nederland ontwikkelde chipkaart voor het openbaar vervoer was gekraakt. Dat betekende dat onbevoegden de persoonlijke reizigerskaart kunnen misbruiken.
  De conclusies van het Engelse onderzoek naar de OV-chipkaart blijken voor publicatie te zijn aangepast. Ook blijken vernietigende conclusies uit een TNO rapport uit 2004 te zijn genegeerd.
  Dat blijkt uit stukken die Webwereld samen met dagblad Trouw in handen hebben gekregen via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.

  link, link, link, link


  Juni 2008: Frankrijk gaat 'slechte' sites blokkeren
  Per September gaan Franse Internet Service Providers (ISPs) sites blokkeren waarvan internetters hebben aangegeven dat het om kinderporno, terrorisme, racisme of pogingen tot fraude gaat. De sites gaan na controle op een zwarte lijst.
  Alle ISPs hebben hun medewerking al toegezegd. Welke criteria de overheid precies hanteert om vast te stellen of een site slecht is, is onbekend. Ook is onduidelijk of er vooraf een afbakening is gemaakt van foute categorieŽn, of dat dit later nog kan worden uitgebreid.
  Frankrijk zal, wanneer het in Juli de voorzittershamer van de Europese Unie ter hand neemt, voor een pan-Europees blokkeringssysteem pleiten.

  link, link, link, link, link


  Juni 2008: DNA van alle agenten in databank
  Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) onderzoekt of er een DNA-databank van agenten moet komen.
  Hun sporen op een plaats van delict zouden snel kunnen worden geŽlimineerd als hun DNA-structuur bekend is, zo hoopt Ter Horst.
  De politievakbonden zijn erg sceptisch. Voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP vindt het verplichten wel erg ver gaan.
  Na de zomer neemt Ter Horst een besluit. Als ze het plan doorzet, komt er voor het einde van dit jaar een landelijke regeling.

  link, link, link


  Juni 2008: Justitie verzamelt massaal DNA van kinderen
  In twee jaar tijd is het aantal DNA-profielen dat minderjarigen hebben afgestaan bijna verdrievoudigd. In 2006 waren dat 1627. In maart 2008 waren dat 5628.
  Sinds 2005 is iedereen verplicht DNA af te staan na veroordeling voor een misdrijf waar vier jaar of meer op staat, ook al valt de straf in de praktijk veel lager uit.
  Op diefstal staat bijvoorbeeld vier jaar, wat betekent dat ook het DNA van kinderen die een fles cola of een pakje kauwgom stelen voor twintig jaar wordt opgeslagen. Vaak geeft de rechter ze een taakstraf, waardoor opname in een DNA-database ongerechtvaardigd lijkt. Criminologe Junger Tas: "Dit is te gek voor woorden". De databank is opgezet om een registratie te hebben voor ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en minderjarigen plegen zelden van dit soort misdrijven. Dit is een aantasting van de privacy van minderjarigen." aldus Tas, verbonden aan de Universiteit Utrecht.

  link, link, link, link, link


  Juni 2008: Vingerafdruk niet meer verplicht voor Duits paspoort
  Duitsers kunnen straks kiezen of ze hun vingerafdruk willen toevoegen aan het nieuwe paspoort of niet. Alleen de foto zal verplicht gedigitaliseerd aan het document worden toegevoegd, de rest is optioneel.
  Niet alleen de vingerafdruk, maar ook de elektronische identificatie-functionaliteit, waarmee burgers zich bij internetloketten van de overheid kunnen identificeren, wordt facultatief,
  De verplichte vingerafdruk-toevoeging leidde niet alleen tot kritiek binnen SPD-gelederen: ook organisaties die zich sterk maken voor burgerrechten protesteren al tijden tegen de maatregel.
  In Nederland moet men wel in uiterlijk 2009 twee vingerafdrukken inleveren bij het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs.

  link, link, link, link, link


  Juni 2008: Alle huizen krijgen slimme energiemeters
  De nieuwe ‘slimme’ energiemeter wordt gebruikt voor het automatisch doorgeven van de meterstanden en moet consumenten helpen energie te besparen. De meter registreert elk kwartier het elektriciteits- en gasverbruik en een aantal andere gegevens en stuurt deze eens per 24 uur naar een dataserver.
  Het wetsvoorstel is strijdig met de Wet bescherming persoonsgegevens. Het verzamelen en beschikbaar stellen van gegevens over het energieverbruik, ongeacht de toestemming van de betrokkene, is niet toegestaan. De Consumentenbond is tegenstander van een verplichte uitrol van de digitale meters, die meer energie verbruiken dan de huidige mechanische meter.
  In het wetsvoorstel wordt gesteld dat open toegang tot de meetgegevens verzekerd is voor alle partijen die toegang nodig hebben, mits de gebruiker toestemming geeft. Maar nergens wordt vermeld hoe de gebruiker dit fiat kan verlenen. Ook maakt het voorstel niet duidelijk welke partijen beschikking krijgen over welke meetgegevens.
  De nieuwe meters worden nu eerst aangebracht in nieuwbouwwoningen en bij renovatieprojecten. Na twee jaar wordt bekeken of de meters slim genoeg zijn om een begin te maken met installatie in alle huizen.

  link, link, link, link, link


  Juni 2008: Amsterdam voert betalen met kenteken in
  In de wijk Slotervaart is het concept van een parkeerbonnetje verleden tijd: de vernieuwde parkeermeters zijn van een verbinding met de zogeheten parkeerrechtendatabase voorzien. Het invoeren van het kenteken en betalen voor de opgegeven tijd is voldoende om probleemloos te parkeren. Het betalen kan via de geijkte middelen, waaronder contant en met de chipknip.
  Heel Amsterdam zou op termijn over moeten op het nieuwe parkeersysteem: in 2009 moeten de overige stadsdelen het betalen via kenteken mogelijk maken, terwijl alle parkeermeters in 2010 aangepast dienen te zijn. Mogelijk zouden ook andere steden het Amsterdamse initiatief volgen, indien blijkt dat het een succes is.
  Parkeerwachters kunnen het kenteken van een geparkeerde auto op hun computer invoeren, waarna contact met de parkeerrechtendatabase wordt gelegd. Als de auto-eigenaar niet betaald heeft, volgt zoals vanouds een bon. Amsterdam is begonnen met een proef om ook de controle verder te automatiseren: sinds kort rijdt een auto, uitgerust met verkeerscamera's door de straten van de hoofdstad. Deze registreert automatisch de kentekens en controleert aan de hand van de centrale database of er betaald is. Op deze manier is na te gaan wie waar wanneer z’n auto geparkeerd had.

  link, link, link, link


  Juni 2008: Zweeds parlement keurt surveillance wet goed
  Het Zweedse parlement heeft een wet goedgekeurd die toestemming geeft om internationale telefoongesprekken af te luisteren, SMSjes, emails en internetgebruik te monitoren zonder dat er een bevel van de rechter nodig is. Honderden mensen waren bij het protest aanwezig bij het parlement. Volgens internetbedrijf Google en het Zweedse telecombedrijf TeliaSonera AB is de wet het meest ingrijpende afluisterplan in Europa.
  Parlementslid Peter Radberg van de Groenen zegt dat het ,,technisch onmogelijk" is om een onderscheid te maken tussen binnenlands en internationaal verkeer. Daarnaast bestaat het risico dat ook al het binnenlandse dataverkeer onder de wet valt, aangezien b.v. servers vaak in het buitenland gevestigd zijn en andere binnenlandse data de grens kan passeren.
  De wet is in strijd met Artikel 12 van de VN Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

  link, link, link, link, link, link


  Juni 2008: Verregaande afluisterwet op komst in VS
  Vooraanstaande Amerikaanse Democraten en Republikeinen zijn het eens geworden over het ontwerp van een verregaande afluisterwet. Het voorstel zal de volmachten van de regering over de telefoontap nog meer uitbreiden.
  De omzetting van het ontwerp in een wet zou de meest verstrekkende hervorming van het elektronisch toezicht zijn in 30 jaar, schrijft de New York Times.
  De wet staat toe dat de overheid door mag gaan met de surveillance zonder dat daar toestemming van een rechter voor is. Bovendien bepaalt het ontwerp dat telecommunicatiebedrijven die meehelpen met afluisterpraktijken waar geen gerechtelijk bevel voor is, beschermt worden tegen rechtzaken.
  Onder deze wet valt onder andere het monitoren en afluisteren van email en telefoongesprekken.

  link, link, link, link, link


  Juni 2008: VS kopiŽren laptops, mobiele telefoons, camera's en meer op luchthavens
  Agenten van het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid kopiŽren regelmatig de inhoud van laptops, mobiele telefoons, digitale camera’s en andere elektronische apparaten van Amerikanen of buitenlanders die de VS binnenkomen.
  Dat bleek woensdag tijdens een hoorzitting in de Senaat in Washington.
  Het ministerie geeft de praktijk toe, maar benadrukt dat het hierbij gaat om de "bescherming van de veiligheid in de VS.” Wat dat te maken heeft met het kopiŽren van laptops van mensen is onduidelijk.
  Een rechtbank kwam al tot de uitspraak dat er geen bevel of verdenking nodig is voor een routine controle wanneer iemand de VS binnen wil komen. Alle bagage, inclusief alles in je laptop, mobiele telefoon, digitale camera en MP3-speler mag gecontroleerd en gekopiŽerd worden door de U.S. Customs en Border Protection agents.

  link, link, link, link, link


  Juni 2008: Albert Heijn opgelicht met rubberen vingerafdruk
  Nog geen twee weken geleden introduceerde Albert Heijn zijn Tip2Pay als proef. De dienst laat consumenten met hun vingerafdruk voor boodschappen betalen.
  Ton van der Putte, oud medewerker van ATOS Origin die gespecialiseerd is in biometrie, maakte als demonstratie een kopie van een vingerafdruk. Met een rubberen kopie van een vingerafdruk kon hij vervolgens bij de kassa afrekenen. Zowel het systeem als de kassamedewerker hebben de vervalsing niet opgemerkt.
  Het kopiŽren van een vingerafdruk is relatief eenvoudig. Een vingerafdruk op een verpakking of een glas is daarvoor al voldoende.

  link, link, link, link


  Juni 2008: Jeugdstrafrecht geen obstakel bij DNA-afname
  Het DNA-profiel van minderjarige criminelen mag even lang worden bewaard als dat van volwassenen. Dat schrijft staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) in antwoord op schriftelijke Kamervragen.
  Het DNA van veroordeelden voor misdrijven waarop een celstraf van vier jaar (waaronder ook het stelen van b.v. een fles frisdrank valt) of meer staat, wordt sinds 2005 opgeslagen in een databank. Het DNA van veroordeelden met een gevangenisstraf van minder dan zes jaar wordt twintig jaar bewaard, ook als er uiteindelijk geen sprake is van een celstraf, maar een werkstraf.
  Albayrak noemt het bewaren van DNA van jeugdige criminelen een 'efficiŽnte' methode om strafbare feiten op te helderen.

  link, link


  Juni 2008: EU en VS gaan privťgegevens uitwisselen
  De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn bijna klaar met een juridisch akkoord waardoor veiligheidsdiensten gegevens kunnen raadplegen van elkaars burgers, zoals uitgaven met creditcards, bankgegevens, internetgebruik en reisdata.
  Het beoogde akkoord moet de huidige juridische problemen oplossen voor veiligheidsdiensten. De EU-diensten mogen de gegevens gebruiken om criminele feiten te voorkomen en te vervolgen, de VS mogen dat ook doen voor niet-criminele feiten.

  link, link, link, link, link


  Juni 2008: FBI krijgt database met handafdrukken, gezichtscans en wellicht irisscans Eind 2007 werd al bekend dat de FBI een nieuwe biometrische database wilde, maar nu is Lockheed Martin ook werkelijk bezig met de ontwikkeling van deze database. De database genaamd Next Generation Identification (NGA) zal verscheidene biometrische kenmerken bevatten waaronder gedetailleerde gezichtsfoto's, handafdrukken en mogelijk ook irisscans.
  Dat dergelijke databases voor criminelen al bestaan was duidelijk. Dit systeem gaat een stap verder, want werkgevers kunnen ook de afdrukken van hun personeel opsturen, zolang men zich maar houdt aan de privacywetgeving van de betreffende staat. Op deze manier kan de FBI een bedrijf in het geval van een gearresteerde werknemer inlichten.
  De database wordt de komende 10 jaar ontwikkeld en bijgehouden, wat Lockheed Martin een bedrag van 1 miljard dollar oplevert.

  link, link, link, link


  Juli 2008: CDA: DNA afstaan is een burgerplicht
  Het CDA wil mensen verplichten om DNA af te staan. Alle omstanders of omwonenden moeten - als de politie dat vraagt voor een moord of zedenzaak - hun haar of wangslijm afstaan. Dat vindt het CDA, dat morgen bij minister Hirsch Ballin (Justitie) aandringt om een hardere aanpak van weigeraars. De regeringspartij wil af van de 'vrijblijvendheid' bij DNA-onderzoeken. Wat het CDA betreft, behoort iedereen die niet meewerkt aan het afstaan van DNA tot de belangrijkste verdachten. "Iedereen vindt het een burgerplicht, behalve de mensen die wat te verbergen hebben. Als iemand weigert dan moet degene worden verplicht", zegt Van Haersma Buma.
  De partij wil ook de mogelijkheden verruimen om DNA af te nemen van verdachten. Nu kan dat alleen 'in het belang van het onderzoek'. Wat het CDA betreft, wordt er voortaan standaard DNA afgenomen van verdachten, zodat ook eerder gepleegde misdrijven alsnog worden opgelost.

  link, link, link, link
  pi_78629347
  gereserveerd voor overzicht

  Zoals je ziet zijn de posts hierboven nog niet geupdate met alle berichten uit het vorige topic.
  Dat zal ik de komende dagen bijwerken.

  Ondertussen kunnen jullie uiteraard nieuwe berichten gewoon weer hieronder posten.

  [ Bericht 82% gewijzigd door OldJeller op 02-03-2010 11:48:48 ]
  pi_78629384
  gereserveerd voor overzicht.
  pi_78629405
  gereserveerd voor overzicht
  pi_78629412
  gereserveerd voor overzicht
  pi_78629454
  gereserveerd voor overzicht
  pi_78629464
  gereserveerd voor overzicht
  pi_78629484
  gereserveerd voor overzicht
  pi_78629502
  gereserveerd voor overzicht
  pi_78629523
  gereserveerd voor overzicht
    dinsdag 2 maart 2010 @ 17:54:43 #17
  188877 Stupendous76
  wenst iedereen veel plezier
  pi_78644554
  Weet niet of het nu hier hoort of ergens anders, maar goed, verplaats hem anders maar.

  Over de vraag wat D66 nu van privacy vind, in het programma van D66 te Heerlen staat hier wel een aardige definitie van 'vrijheid':
  quote:
  Privacy
  In het digitale tijdperk waarin ook op gemeentelijk niveau steeds meer gegevens alleen nog maar digitaal
  worden verwerkt of opgeslagen, is het belangrijk dat rekening wordt gehouden met de veiligheid en het recht op privacy. D66 staat pal vůůr de privacy van mensen. D66 gaat er scherp op letten of de Wet bescherming persoonsgegevens ook binnen het gemeentelijk apparaat goed wordt gehanteerd. Privacy betekent simpel het recht om met rust te worden gelaten, op bescherming van persoonsgegevens en u veilig voelen achter uw voordeur.
  Programma staat hier.
  Repent, Pray, Forgive
  Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
  Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
    dinsdag 2 maart 2010 @ 20:20:16 #18
  188877 Stupendous76
  wenst iedereen veel plezier
  pi_78651092
  quote:
  Hof: Duitse bewaarplicht is ongrondwettig
  Door Joost Schellevis, dinsdag 2 maart 2010 12:44, views: 10.171

  Het Duitse constitutionele hof heeft geoordeeld dat de wettelijke bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens ongrondwettig is. Alle verzamelde gegevens moeten worden vernietigd en de betreffende wet moet worden herschreven.

  Het Bundesverfassungsgericht heeft dinsdag bekendgemaakt dat de regering met een nieuwe wet op de bewaarplicht moet komen, waarin meer aandacht is voor privacy, gegevensbeveiliging en transparantie. Ook moet er beter worden gecontroleerd wat er met de gegevens gebeurt. Het hof vond niet dat de bewaarplicht per definitie ongrondwettig is; wel is de huidige wet volgens de rechters in strijd met het artikel van de Duitse grondwet dat het telecommunicatiegeheim waarborgt.

  Alle gegevens die de isp's over het internetgedrag van hun klanten hebben verzameld, moeten daarom worden vernietigd. Vorig jaar oordeelde een Duitse rechter al dat de bewaarplicht strijdig was met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Uitvoering van de wet zou strijdig zijn met het recht op privacy.

  Duitsland voerde in 2008 de verplichting in om gegevens over internetgebruik zes maanden te bewaren. De bewaarplicht stuitte op veel verzet: meer dan 35.000 mensen dienden een klacht in bij het constitutionele hof. De betwiste wet was de Duitse implementatie van de Europese bewaarplicht, waar ook in Nederland veel verzet tegen is. Sinds september vorig jaar moeten telecomgegevens in Nederland twaalf maanden worden bewaard. De kans is echter groot dat deze termijn voor isp's wordt teruggebracht naar een half jaar.
  Repent, Pray, Forgive
  Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
  Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
    woensdag 3 maart 2010 @ 14:06:25 #19
  188877 Stupendous76
  wenst iedereen veel plezier
  pi_78681310
  quote:
  Balen van 'kiekeboe-smurf' Stegeman
  SCHIPHOL - Kreunend en zuchtend van tegenzin heeft een acht man sterk rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol twee maanden lang de undercoveractiviteiten onderzocht van tv-verslaggever Alberto Stegeman. Het balende politieteam werd tot dit recherchewerk gedwongen door het openbaar ministerie in Haarlem, dat zou zijn gezwicht onder druk van de KLM en Schiphol.

  "Dacht je nou echt dat onze recherche zat te wachten op een maandenlang onderzoek naar een verslaggever die als een irritante 'kiekeboe-smurf' telkens probeert ergens in verboden gebied te komen, zogenaamd om maatschappelijke misstanden aan de kaak te stellen. Natķķrlijk niet", zegt een bron op Schiphol. "Er is zoveel beter werk te doen dan het in de gaten houden van iemand die het belletje trekken tot kunst heeft verheven."

  Bronnen onthullen dat de afgelopen maanden werkelijk Šlles in kaart is gebracht van Stegeman en diens Zwolse tv-productiebedrijf Noordkaap TV Producties BV. "En dat stopt niet bij de wagen waarin Stegeman rijdt, een Hyundai Santa Fe. Alle medewerkers zijn in kaart gebracht, inclusief de kentekens van de wagens waarin ze rijden. Bij de marechaussee worden briefings gegeven waarin Stegeman centraal staat, en waarin bijvoorbeeld behandeld worden de vermommingen waarvan hij gebruikmaakt."

  Alarmeringsbriefing
  Maar niet alleen de marechaussee heeft alle medewerkers over Stegeman geÔnstrueerd. Bronnen onthullen dat ook de securitybedrijven van Schiphol en de KLM werken met een alarmeringsbriefing over de tv-maker, waarin veel details staan over hem. "De gekte gaat zelfs zover dat ook de douane en de politie Kennemerland, verantwoordelijk voor de bewaking van de buitenhekken van Schiphol, alle medewerkers hebben geÔnstrueerd over Stegeman."

  Rechercheurs zijn woedend over het 'Stegeman-defensief': "Laten we ons in godsnaam met iets zinnigs bezighouden. Wij wilden deze flauwekul niet, maar justitie is gezwicht voor de commerciŽle belangen van Schiphol en de KLM." De KLM-directie zou woedend strafvervolging hebben geŽist bij justitie vanwege Stegemans suggestie dat de KLM-toegangspassen kinderlijk eenvoudig zijn na te maken.

  'Derde poging'
  Rechercheurs zeggen dat er de laatste weken sterke aanwijzingen zijn dat Stegeman voor een derde keer zal proberen door te dringen tot de nationale luchthaven. "We signaleerden hem recent telkens bij poorten, verspreid over het terrein."

  Stegeman reageert verbijsterd: "Dit hoor ik voor het eerst. Dus we zijn de afgelopen maanden nauwlettend in de gaten gehouden... lekker is dat. Nogal bijzonder dat er zo veel tijd en energie wordt gestoken in het achterhalen van onze werkwijze... Schiphol zou die energie moeten steken in het verbeteren van de beveiliging."

  Stegeman moet zich 15 april voor de Haarlemse rechter verantwoorden.
  Repent, Pray, Forgive
  Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
  Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
    donderdag 4 maart 2010 @ 22:09:20 #20
  188877 Stupendous76
  wenst iedereen veel plezier
  pi_78750748
  quote:
  VS: privacy EU-burgers niet op het spel
  (Novum/AP) - Europeanen moeten niet denken dat ze weinig tot geen recht hebben op inzage in informatie die de Verenigde Staten over hen hebben opgeslagen. Dat is een misvatting die een belangrijk contraterrorismeprogramma belemmert, zei een medewerkster van het Amerikaanse ministerie van justitie donderdag.

  Het Europese Parlement blokkeerde vorige maand een deal waarmee Europese bankgegevens voor terreuronderzoek zouden worden overgedragen aan de Amerikanen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken reageerde door te stellen dat de beslissing de samenwerking op het gebied van contraterrorisme in de war schopt.

  Over de deal moet nu opnieuw onderhandeld worden. Europese parlementsleden vrezen dat met de gegevensoverdracht de privacy en rechten van burgers geschonden worden. Daarnaast staat de Amerikaanse privacy-wetgeving volgens hen niet toe dat mensen buiten de Verenigde Staten het recht hebben de informatie in Amerikaans bezit in te zien of aan te vechten. Ze eisen dan ook meer garanties van de Amerikanen.
  Uitgegeven op Donderdag 04 maart 2010 om 20:25:30
  Repent, Pray, Forgive
  Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
  Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
    Redactie Frontpage vrijdag 5 maart 2010 @ 14:28:11 #21
  4530 crew  Crazy Harry
  pi_78774107
  quote:
  Gepubliceerd: Vrijdag 5 maart 2010
  Auteur: Andreas Udo de Haes

  Volgens de VVD ligt de toekomst bij het internet. En omdat de criminelen online gaan, moet Justitie juist meer investeren in internettaps en datasurveillance.

  De VVD maakt zich geen zorgen over snel stijgende hoeveelheid internettaps in Nederland. In tegendeel, de overheid moet juist meer mankracht en technologie hiervoor gaan inzetten, vindt VVD-Kamerlid Fred Teeven.

  [...]

  Meer tapcapaciteit

  Het CDA ziet geen probleem en ook Teeven kan zich juist wel vinden in deze ontwikkeling richting internetopsporing. Het lijkt hem dan ook logisch en wenselijk dat er in de toekomst meer internettaps worden geplaatst. "Ik realiseer me dat strafbare feiten andere vormen aan het aannemen zijn in deze tijd. Daar hoort dus bij dat je tot andere vormen van opsporing overgaat. Het wordt niet altijd meer via de telefoon gemeld maar ook bijvoorbeeld via Skype, dus daar moeten de opsporingsmethoden aan worden aangepast", aldus Teeven. "Dit is een ontwikkeling die je niet kunt stoppen."

  De VVD-politicus maakt zich eerder zorgen dat er niet voldoende wordt geÔnvesteerd in dergelijke methoden. "Er is onvoldoende capaciteit om dit soort taps uit te voeren. Het schijnt een stuk ingewikkelder te zijn dan telefoontaps", vult Teeven's woordvoerster aan.
  http://webwereld.nl/nieuw(...)er-internettaps.html
  De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
  Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
  We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
    vrijdag 5 maart 2010 @ 18:02:19 #22
  188877 Stupendous76
  wenst iedereen veel plezier
  pi_78782765
  quote:
  Stadswacht krijgt handboeien
  (Novum) - Stadswachten en andere zogeheten bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) mogen vanaf 1 april handboeien bij zich dragen. Dat heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) laten weten in antwoord op Kamervragen van de VVD.
  Stadswacht krijgt handboeien

  Boa's kunnen behalve handboeien ook de bevoegdheid krijgen om geweld te gebruiken. De organisatie waar zij in dienst zijn, moet wel eerst de noodzaak daarvan aantonen. De maatregelen zijn bedoeld om boa's te beschermen tegen agressie en geweld. De VVD reageert met instemming op de antwoorden van de minister.

  Boa's werken onder meer bij de politie en de marechaussee. Ook jachtopzieners, milieu-inspecteurs, boswachters en medewerkers van de Arbeidsdienst zijn boa's.
  Uitgegeven op Vrijdag 05 maart 2010 om 16:44:08 , bijgewerkt om 16:46:27
  Repent, Pray, Forgive
  Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
  Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
    woensdag 10 maart 2010 @ 19:21:46 #23
  188877 Stupendous76
  wenst iedereen veel plezier
  pi_78983997
  quote:
  Mobiel om werknemers te bespioneren
  AMSTERDAM - Nieuwe software voor mobiele telefoon stelt nieuwsgierige bazen in staat om elke beweging van hun werknemers op afstand te volgen.

  Onderzoekers van de Japanse telefoongigant KDDI hebben een mobiele telefoon ontwikkeld die zelfs de kleinste bewegingen van zijn gebruiker kan registreren en interpreteren, meldt de BBC. Deze gegevens worden vervolgens naar een hoofdkwartier verstuurd.

  Het programma maakt gebruik van versnellingsmeters die in veel moderne toestellen te vinden zijn. Door de gegevens van deze sensoren te analyseren, kunnen complexe bewegingen van elkaar onderscheiden worden. Zo kan het programma zien of de gebruiker loopt, een trap bestijgt of bijvoorbeeld aan het schoonmaken is. Zelfs tussen verschillende schoonmaakactiviteiten als schrobben, vegen of het legen van een vuilnisemmer kan het programma onderscheid maken.

  Het bedrijf is van plan de techniek te verkopen aan managers, chefs of arbeidsbureau’s, maar het kan ook handig zijn bij het monitoren van een patiŽnt op afstand, zegt Philip Sugai van de Internationale Universiteit van Japan tegen de BBC.

  EfficiŽnter
  Het doel van het nieuwe systeem is volgens KDDI om werknemers in staat te stellen efficiŽnter te werken en om managers de mogelijkheid te geven hun werknemers beter te beoordelen. “Natuurlijk is er privacy-aspect en werkgevers moeten een overeenkomst met hun personeel bereiken voordat ze zo’n systeem gaan gebruiken,” zegt Hiroyuki YokoYama, hoofd web data research van KDDI tegen de BBC. “Dit gaat echter niet om een beperking van de privacyrechten van een werknemer. Wij zien onze uitvinding meer als een zorgzaam systeem dan als een spionerende Big Brother:”

  Het is niet de eerste keer dat werknemers via hun mobiele telefoon in de gaten worden gehouden door hun bazen. Japanse vrachtwagenchauffeurs worden al langer gevolgd met de GPS-ontvanger in hun mobiele telefoons.

  Machines
  Privacybelangengroepen zijn niet blij met de ontwikkelingen in Japan, waar het privacydebat minder heftig gevoerd lijkt te worden dan elders. “Mensen worden als machines behandeld, of als vee dat constant in de gaten moet worden gehouden,” zegt mensenrechtenadvocaat Kazuo Hizumi. “Nieuwe techniek moet worden gebruikt om onze levenskwaliteit te verbeteren, niet om ons te bespioneren.”
  Repent, Pray, Forgive
  Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
  Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
    woensdag 10 maart 2010 @ 19:23:23 #24
  188877 Stupendous76
  wenst iedereen veel plezier
  pi_78984094
  En ook deze, omdat mensen in hun vrijheid worden aangetast als dit soort voorstellen er gaan komen.
  quote:
  Europees Parlement eist openheid over Acta-verdrag
  Door Joost Schellevis, woensdag 10 maart 2010 12:38 /// Submitter: BadRespawn, views: 8.838

  Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin het de Europese Commissie oproept tot meer openheid over het Acta-verdrag. Liefst 633 parlementariŽrs stemden voor; slechts 13 afgevaardigden stemden tegen.

  Het Acta-verdrag, waarover onder meer Europa en de Verenigde Staten onderhandelen, is bedoeld om de handel in namaakartikelen en piraterij op het internet tegen te gaan. De onderhandelingen over het verdrag worden al enige tijd in het geheim gevoerd. Eerder uitgelekte documenten wezen op strenge maatregelen tegen copyrightschending, maar wat er precies in de documenten staat is onbekend. Het gebrek aan openheid is velen een doorn in het oog: nog vorige week sprak de demissionair Nederlandse minister van Economische Zaken haar ergernis over de geheimzinnigheid uit.

  Ook het Europees Parlement is niet blij met het gebrek aan openheid; het nam woensdagmiddag een resolutie aan waarin het de Europese Commissie opriep tot meer openheid. De resolutie was ingediend door zes politieke partijen en werd aangenomen met 633 tegen 13 stemmen. Volgens het parlement is er sinds 1 december 2009, toen het Verdrag van Lissabon in werking trad, een wettelijke verplichting om het Europees Parlement in te lichten als de Europese Commissie onderhandelt over internationale verdragen.

  Het parlement zegt 'bezorgd' te zijn over het gebrek aan openheid, en verwijt de Europese Commissie dat het parlement niet om goedkeuring over de Acta-onderhandelingen is gevraagd. De EuroparlementariŽrs eisen vanaf nu continu over de Acta-onderhandelingen te worden ingelicht door de Europese Commissie; doet de commissie dat niet, dan worden 'verdere stappen' genomen. Onder andere de gang naar het Europese Hof van Justitie wordt expliciet genoemd.

  Bovendien wil het parlement niet dat het verdrag inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy. Een 'three strikes'-maatregel, waarbij filesharers na een drietal overtredingen van het internet worden afgesloten, is volgens het Europarlement ongewenst. Het Europarlement is echter niet per definitie tegen het Acta-verdrag; er moet alleen wel meer openheid over de onderhandelingen worden gegeven.

  VVD-EuroparlementariŽr Jeanine Hennis-Plasschaert zei woensdagmorgen al te verwachten dat de resolutie zou worden aangenomen. Volgens Hennis-Plasschaert zorgt het gebrek aan openheid voor 'vergaande speculaties'. "Dat kan en mag niet de bedoeling zijn", aldus de politica. Volgens haar is het voor het Europees Parlement van belang om informatie te kunnen inzien over de laatste stand van zaken, omdat het uiteindelijk goedkeuring aan het verdrag moet verlenen.
  Repent, Pray, Forgive
  Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
  Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
    vrijdag 12 maart 2010 @ 09:44:45 #25
  188877 Stupendous76
  wenst iedereen veel plezier
  pi_79048788
  Van de frontpage:
  quote:
  EU wil patiŽntendossiers met VS uitwisselen
  Als het aan de Spaanse voorzitter van de Europese Unie ligt, worden binnenkort Nederlandse elektronische patiŽntendossiers gedeeld met de autoriteiten in de Verenigde Staten. De Spaanse minister van Gezondheid en Sociaal Beleid, Trinidad Jimťnez, wil graag dat er een 'strategische overeenkomst' wordt gesloten tussen de EU en de VS.

  Het doel van het verstrekken van de medische gegevens is de technologische interoperabiliteit tussen de verschillende projecten van de regering Obama en de EU.

  Privacywetgeving
  Volgens de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming (EDPS) zal het Europees Parlement eerst haar goedkeuring moeten geven, voordat er begonnen kan worden met het verstrekken van de gegevens. Ook geeft de toezichthouder aan dat elk akkoord tussen de EU en de VS waar gegevens mee worden uitgewisseld, moet voldoen aan de databeschermings- en privacywetgeving van de EU en de individuele lidstaten.

  "Dit juridische raamwerk voor het uitwisselen van gegevens vereist speciale waarborgen voor de bescherming van gevoelige persoonsgegevens over gezondheid en een adequaat niveau van bescherming in derde landen naar waar de persoonlijke gegevens worden gestuurd", aldus de EDPS.
  Repent, Pray, Forgive
  Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
  Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Forum Opties
  Forumhop:
  Hop naar:
  (afkorting, bv 'KLB')