abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_122751603
Deel drie alweer! Wat op zich niet zo mooi is, want dat geeft wel aan hoe hard het gaat met de privacy-inperking.

In dit topic wordt een chronologisch overzicht gegeven van de veranderingen, wetswijzigingen, voorstellen en andere nauw betrokken factoren omtrent privacy en privacy-inperking.

Uiteraard is dit overzicht niet 'af' of compleet, daarom is dit topic ook bedoeld om oude en nieuwe ontwikkelingen/berichten die niet in het overzicht staan, maar wel dit onderwerp betreffen hier te posten.
Ik heb de kern van het bericht/artikel kort beschreven onder elke titel, voor meer informatie en het gehele bericht/artikel kun je op de linkjes klikken.

Omschrijf kort en duidelijk wat het artikel precies inhoud en post één, of liefst meerdere, link(jes) van neutrale sites.*
*Gelieve geen links naar conspiracysites posten.

Dit is geen topic om te discussiëren, daarvoor kan je hier terecht.
Het is ook geen topic dat een bepaalde achterliggende gedachte uitdraagt, het is enkel om kennis te nemen van deze ontwikkelingen die eenieder aangaat.


Dingen om over na te denken:
• Is dit werkelijk nodig voor het veelgenoemde 'veiligheid' excuus?
• Wat voor gevolgen heeft dit voor de privacy en vrijheid?
• Waarom wil een groep volksvertegenwoordigers (de regering) graag zoveel controle hebben?

Post hieronder meer artikelen, berichten en links betreffend dit onderwerp om het overzicht comple(e)t(er) te maken!

Vorige delen.

[ Bericht 3% gewijzigd door µ op 11-02-2013 18:09:09 ]
జ్ఞ‌ా
  maandag 11 februari 2013 @ 21:04:39 #3
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_122767141
quote:
http://www.trosradar.nl/u(...)medisch-centrum/?p=1

Je hebt gehoor gegeven aan een oproep van de huisarts om je te laten onderzoeken op osteoporose, oftewel botontkalking. Je vult een vragenlijst in en wordt uitgenodigd om in een omgebouwde bus een dexa-scan te ondergaan. Die uitnodiging komt echter van het Osteoporose Medisch Centrum.

Het commerciële OMC krijgt gewoon lijsten met patiënten en adressen die ze kunnen uitnodigen voor een scan waarvan het nut betwijfeld word.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  dinsdag 12 februari 2013 @ 12:14:57 #4
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_122784199
quote:
quote:
Wie langs een kentekencontrole van agenten rijdt, zit voortaan langer in de database van de politie. De gegevens mogen 4 weken lang worden bewaard. Dat kan agenten de tijd geven om voortvluchtige verdachten op te sporen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dinsdag een wetsvoorstel daartoe ingediend bij de Tweede Kamer.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_122794874
quote:
7s.gif Op dinsdag 12 februari 2013 12:14 schreef Papierversnipperaar het volgende:
* knip *
Zelfde nieuws, maar iets uitgebreider - via WebWereld

quote:
Alle kentekens van alle automobilisten worden voortaan opgeslagen en bewaard na de registratie via camera's op snelwegen en andere routes. Daarmee wil minister Opstelten meer misdrijven oplossen.

De kentekens worden nu direct bij vastlegging vergeleken met gegevens in een database en als dat geen 'hit' oplevert direct vernietigd. Het bewaren van die gegevens als het geen bekende van de politie is, is nu niet toegestaan. Minister Opstelten wil met een wetswijziging nu alle vastgelegde kentekenplaten hoe dan ook vier weken bewaren, zodat later kan worden bekeken of iemand in de buurt is geweest van een misdrijf.
Vastleggen van beelden gebeurt al

Het vastleggen van kentekens en het direct en automatisch matchen met gegevens in een database wordt al enige jaren gedaan, het zogeheten automatic numberplate recognition (ANPR). Alleen al in een ring rond Amsterdam staan zo'n honderd camera's die ooit zijn neergezet om te controleren of er geen zwaar vervuilende voertuigen de stad binnenrijden. De politie gebruikte die camera's al incidenteel.

Binnen de tijdsframe van vier weken kan de politie bij opsporing van daders van een misdrijf alle kentekens die rond het betreffende tijdstip in de buurt van de plaats van het misdrijf of die daarvoor of daarna via een bepaalde route zijn gereden, matchen met de database kentekenregistratie zodat de eigenaren van dat kenteken bekend worden. Of die mogelijkheid ook wordt gebruikt om gericht te zoeken naar eventuele getuigen, vermeldt de minister niet.
Geen afbeeldingen van inzittenden

Opstelten zegt verder dat in het kader van privacy geen afbeeldingen van inzittenden van een auto kunnen worden ingezien door politieambtenaren. Ook mogen camera's niet gericht worden op woningen. Die beperkingen worden niet in het wetsvoorstel vastgelegd, maar komen te staan in een zogeheten ministeriële regeling. Die is daarmee flexibeler dan de wet en kan steeds worden aangepast als (technologische) ontwikkelingen dat mogelijk maken.

Het openbaar ministerie en de politie maken samen een cameraplan dat voorziet in de inzet van zowel vaste als mobiele camera's. Het plan van Opstelten komt niet uit de lucht vallen. Al in 2011 kwam de minister met een concept-wetsvoorstel. Dat heeft nu verder vorm gekregen. Nadat het wetsvoorstel wordt aangenomen in de Tweede en Eerste Kamer zal Opstelten na drie jaar terugkomen met een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van de wet in de praktijk. Het ministerie heeft tevens een video vrijgegeven over de praktijkwerking van de wet.
edit: Dit is nota bene de tweede keer dat die schurk van een Opstelten dit plannetje erdoor probeert te drukken! In 2011 heeft deze enge man het ook al een keer geprobeerd...


[ Bericht 6% gewijzigd door Nemephis op 12-02-2013 17:21:03 ]
pi_122922522
quote:
Facebook mag Europeanen verplichten echte naam te gebruiken
Facebook kan Europeanen gewoon verplichten hun echte naam te gebruiken. Het bedrijf won een rechtszaak van een Duitse privacywaakhond.

Privacywaakhond ULD uit deelstaat Sleeswijk-Holstein had een rechtszaak tegen Facebook aangespannen omdat het sociale netwerk de gebruikers verplicht hun echte naam te gebruiken. Bij twijfel worden accounts geblokkeerd. Om die reden werden in Nederland mensen met een heel korte achternaam medio 2012 per ongeluk geblokkeerd.

Een Duitse rechter oordeelt nu dat Facebook gewoon gebruikers mag verplichten hun echte naam op te geven omdat het Europese hoofdkantoor gevestigd is in Ierland. Daarom is het Duitse recht niet van toepassing, aldus de rechter. ULD heeft al aangegeven tegen de uitspraak in beroep te gaan. Duitsland staat bekend om de strenge privacywetten.
Be curious, not judgmental
pi_124353159
Microsoft krijgt honderden verzoeken om data Nederlanders

De Nederlandse overheid heeft Microsoft in 2012 gevraagd om gegevens van 1438 personen. In geen van de gevallen werd inhoudelijke data zoals e-mails of foto's overhandigd. In ruim driekwart van de gevallen werd wel minder specifieke informatie gedeeld.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Microsoft. Het is de eerste keer dat het bedrijf informatie rond overheidsverzoeken openbaar maakt. Onder meer Google doet dit al jaren.

In heel 2012 werd er ruim 70.000 keer bij Microsoft aangeklopt door nationale overheden. Daarbij werd gevraagd om de gegevens van 122.015 accounts.

In sommige gevallen geeft Microsoft bijvoorbeeld de inhoud van een e-mail of een foto die opgeslagen is op Skydrive. Dat gebeurt dan op basis van een gerechtelijk bevel. Deze informatie werd in slechts 2,2 procent van de gevallen verstrekt.

In 79,8 procent van alle verzoeken verstrekte Microsoft meer algemene informatie zoals locatiegegevens of het geslacht van een gebruiker. In totaal werd in 18 procent van de gevallen helemaal geen informatie gegeven.

Nederland

In Nederland vroeg de overheid 859 keer om informatie. Daarbij werden 1438 personen gespecificeerd. Microsoft gaf in 78,1 procent algemene informatie en in 0,0 procent van de verzoeken specifieke data.

Bij 21,9 procent van de verzoeken werd dus helemaal geen informatie overhandigd.

In de eerste helft van 2012 vroeg Nederland 59 keer om informatie bij Google. In 76 procent van de gevallen werd toen gehoor gegeven aan het verzoek.

nu.nl
  woensdag 27 maart 2013 @ 14:10:30 #8
156695 Tism
Sinds 24, Aug, 2006
pi_124565291
quote:
Alle camera's in openbare ruimte in kaart gebracht, 200.000 camera's houden jou in de gaten.

Er hangen zeker 200.000 camera's in Nederland die toezicht houden op de openbare ruimte en in gebouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de nieuwswebsite Sargasso.nl en het ANP.

Gemeenten, politiekorpsen en provincies hebben 2700 camera's hangen, vooral in uitgaansgebieden en op bedrijventerreinen. Rijkswaterstaat en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) hebben samen nog eens 2700 camera's die de Nederlandse wegen in de gaten houden. Op Schiphol hangen er 1400, de verschillende vervoersbedrijven zoals de NS en de RET hebben gezamenlijk nog eens bijna 18.000 digitale ogen gericht op reizigers.

De grote bulk aan camera's in Nederland komt voor rekening van particulieren en bedrijven, die vooral hun eigen terrein in de gaten houden. Uit interne politiecijfers blijkt dat ongeveer 450.000 bedrijven zijn aangesloten bij een particuliere alarmcentrale (PAC).

Veertig procent van die bedrijven heeft cameratoezicht: dat zijn dus 180.000 locaties. Op één locatie kunnen meer camera's hangen, maar dat is niet te controleren. Bovendien zijn niet alle bedrijven aangesloten bij PAC's en is er geen meldplicht. Dat betekent dat het aantal camera's in Nederland vele malen hoger kan liggen.

Veel camera's die beheerd worden door Rijkswaterstaat en de NDW zijn overigens niet bedoeld om toezicht te houden op mensen. Die kijken bijvoorbeeld naar kentekens of de doorstroom op de weg voor verkeersmanagement. Gemeenten en politie hebben ook dergelijke slimme camera's, maar die zijn vooral bedoeld om geluiden of afwijkend gedrag te herkennen.
....nachtrijder...Nachtzwelgje!
pi_125714472
quote:
Israel Airport Security Allowed To Read Tourists' Email
"Israeli security officials at Ben Gurion airport are legally allowed to demand access to tourists' email accounts and deny them entry if they refuse, the country's top legal official said on Wednesday. Details of the policy were laid out by Attorney General Yehuda Weinstein in a written response to the Association for Civil Rights in Israel (ACRI), the group said in a statement. 'In a response dated April 24, 2013, the attorney general's office confirmed this practice,' ACRI said, quoting sections of the document which said it was only done in exceptional cases where 'relevant suspicious signs' were evident and only done with the tourist's 'consent'. 'Allowing security agents to take such invasive measures at their own discretion and on the basis of such flimsy "consent" is not befitting of a democracy,' commented Lila Margalit from ACRI."
Be curious, not judgmental
pi_126941583
Equens wil pingegevens verkopen

quote:
Het bedrijf dat onze pingegevens verwerkt, Equens, wil informatie verkopen over in welke winkels we wat kopen en hoeveel we uitgeven. Volgens kenners is dat waardevolle marketinginformatie, maar er zijn ook bezwaren.
http://nos.nl/video/510043-equens-wil-pingegevens-verkopen.html

quote:
SNS Bank zegt niet mee te doen aan plannen om pingegevens van klanten door te verkopen aan bedrijven. Transactieverwerker Equens heeft zulke plannen, maar die stuiten op veel kritiek. De drie grote banken ABN Amro, ING en Rabobank zijn aandeelhouder van Equens.
http://nos.nl/artikel/510227-sns-tegen-verkoop-pingegevens.html

Zie ook: hier en hier.
More oneness, less categories
Open hearts, no strategies
Decisions based upon faith and not fear
People who live right now and right here
pi_126989081
Overzichtje van FTM: NEDERLAND PRIVACY PARADIJS
జ్ఞ‌ా
  woensdag 29 mei 2013 @ 15:49:31 #12
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_127156737
quote:
Danish Police Admit That Data Retention Hasn't Helped At All

There's been a big push around the globe to ramp up data retention rules, which require various online services to keep all sorts of data on their users for a long time, just in case it's possible that law enforcement officials might need that data at some later date. That this only adds to the pile of data, and often makes it more difficult to find useful data, is never discussed. That this likely puts more people's private data at risk of being hacked or accidentally revealed is never discussed. Also, almost never discussed: whether or not such data retention laws actually help solve crimes.

Over in Denmark, we have an answer, and that answer is an emphatic no. After half a decade of having strict data retention laws, the Danish police have announced that it has not helped them find criminals. And, as predicted, having all that data has made it unwieldy for law enforcement when they actually think they need some data.

. “Session logging has caused serious practical problems,” the ministry's staffers write in the report. “The implementation of session logging proved to be unusable to the police; this became clear the first time they tried to use [the data] as part of a criminal investigation.”


This seems like a pretty damning point concerning data retention. Hopefully, at the very least, this example is raised whenever any other country proposes data retention laws.

Bron: www.techdirt.com
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_127200516
quote:
Hospital Resorts To Cameras To Ensure Employees Wash Hands
"Long Island's North Shore University Hospital is using sensors and video cameras to make sure employees wash their hands, according to an article in today's New York Times. Motion sensors detect when hospital staff enter an intensive care unit, and the sensors trigger a video camera. Feeds from the video camera are transmitted to India, where workers there check to make sure staff are washing their hands. The NYT article notes that hospital workers wash their hands as little as 30 percent of the time that they interact with patients. The Big Brother like system is intended to reduce transmission of infections as well as the costs associated with treating them."
Be curious, not judgmental
  dinsdag 11 juni 2013 @ 08:42:03 #14
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_127652298
'Ook AIVD krijgt informatie uit aftapprogramma PRISM'

Nederlandse geheime diensten krijgen ook informatie uit het aftapprogramma PRISM van de Verenigde Staten. Als de AIVD een Amerikaanse mailadres opgeeft als verdacht, is binnen vijf minuten alles bekend, zegt een AIVD-agent dinsdag in De Telegraaf.

De agent was volgens de krant werkzaam voor de dienst die Nederlandse moslimextremisten in de gaten houdt.

Veel bedrijven werken volgens de agent actief mee bij het geven van inzage in hun gegevens. "Alle grote commerciële internetdiensten worden gedwongen een applicatie aan te leveren waarmee diensten onbeperkt kunnen grasduinen."

Samen vormen die applicaties het programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA om vertrouwelijke internetdata te vergaren.

Skype

Skype wilde volgens de agent jarenlang geen inzage geven, maar sinds het eigendom is van Microsoft zou alles worden gedeeld zoals ook bij Google en Facebook het geval is. De topmannen van die laatste twee bedrijven stelden zaterdag nog niet op de hoogte te zijn van het internet-afluisterprogramma.

Ook Nederlandse bedrijven zouden welwillend meewerken. "Bij een verzoek krijgt men gewoon direct toegang tot de data, alles op een presenteerblaadje." Als een bedrijf niet meewerkt, wordt een agent 'geactiveerd' die toegang heeft tot de informatie van het bedrijf.

"Binnen bedrijven en instellingen, overal zijn agenten te activeren, die wachten op een informatieverzoek."

Nederland werkt volgens organisatie Bits of Freedom zelf ook aan een dergelijk aftapsysteem om Nederlandse burgers massaal in de gaten te houden.

nu.nl
  dinsdag 11 juni 2013 @ 08:43:23 #15
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_127652323
Ook Nederland werkt aan massaal bespieden burgers.

Niet alleen Amerikaanse geheime diensten hebben vergaande bevoegdheden burgers te bespieden. Ook in Nederland is dat mogelijk en wordt informatie met buitenlandse diensten uitgewisseld.

Dat stelt Ot van Daalen, directeur van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, in gesprek met NU.nl. Hij roept klokkenluiders op naar buiten te treden en de Nederlandse overheid te stoppen met plannen massaal internetverkeer te gaan tappen.
Telefoongesprekken bijhouden

In Amerika ontstond ophef toen duidelijk werd dat telefoondienstverlener Verizon de registratie van alle telefoongesprekken van klanten aan de geheime dienst NSA verstrekt. Maar de bewaarplicht verkeersgegevens die in Europa van kracht is heeft hetzelfde gevolg, stelt Bits of Freedom.

"De politie heeft de bevoegdheid om gegevens op te vragen, maar de AIVD en andere geheime diensten hebben het recht om die gegevens ook te vragen", stelt Van Daalen. "Het vermoeden is dat de bewaarplicht juist hiervoor bedoeld is. De Europese Commissie heeft nooit kunnen bewijzen dat het voor andere doelen effectief is."
Uitwisselen

Als gegevens eenmaal in handen zijn van geheime diensten bestaat het risico dat die met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden uitgewisseld. "Engelse diensten hebben toegang tot gegevens van de NSA. Die geven dat niet voor niets en willen ook data terug van Engelse veiligheidsdiensten", betoogt Van Daalen dan ook. "Veiligheidsdiensten leven van het opslaan van data en dataminen. Er is geen andere reden waarom die bewaarplicht zou bestaan."

Van Daalen wijst op een waarschuwing die de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst vorig jaar afgaf. De Commissie maakt zich zorgen dat de Nederlandse positie in gevaar komt, omdat er minder informatie is om te ruilen met andere diensten.

Ook in Nederland wordt regelmatig informatie opgevraagd bij sociale netwerken. Staatssecretaris Teeven weigert opheldering te geven hoe vaak dat gebeurt. Hoe vaak de AIVD gebruik maakt van bevoegdheden om die informatie te krijgen, is ook onduidelijk.

Van Daalen benadrukt dat het logisch is dat informatie van sociale netwerken wordt opgevraagd. "Als communicatie verschuift naar sociale netwerken dan verschuift ook de aandacht van geheime diensten daarheen."
Alles tappen

Van Daalen wijst erop dat de Nederlandse geheime diensten verder willen gaan dan alleen informatie uit servers halen. Zij zijn bezig om toestemming te krijgen al het internetverkeer te tappen. "Dat betekent in theorie dat jouw en mijn e-mail in handen van veiligheidsdiensten kan komen en op het bureau van Rutte kan belanden zonder dat wij verdachten zijn", stelt hij dan ook.

"Daarom ben ik zo opgelucht dat Plasterk in het nieuws bevestigde dat de situatie op dit moment is dat er alleen wordt afgeluisterd als er een bevel van de minister is gekomen. Hij spreekt zich uit tegen massaal in de gaten houden van burgers", aldus Van Daalen. "Dat betekent dat de plannen die hij zelf heeft ook van tafel kunnen, want die zijn gericht op het aftappen van grote groepen mensen."

Van Daalen wijst er verder op dat het nieuws over het Amerikaanse monitoren naar buiten is gekomen doordat klokkenluiders naar buiten zijn getreden. Hij roept Nederlandse klokkenluiders hetzelfde te doen en te delen wat zij weten.

nu.nl
  dinsdag 11 juni 2013 @ 08:45:24 #16
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_127652358
Vijf vragen over Prism

De VS tapt op grote schaal internetcommunicaties af via het programma PRISM van inlichtingendienst NSA. NUtech beantwoordt vijf vragen over het systeem.
Wat is PRISM?

PRISM is een digitaal spionageprogramma van het Amerikaanse National Security Agency (NSA). De inlichtingendienst verzamelt op grote schaal communicatieverkeer, waaronder e-mails, telefoontjes en informatie van sociale media.

In een Powerpoint-presentatie, die werd gezien door de Guardian, worden negen techbedrijven genoemd waarvan informatie wordt ingewonnen: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, Youtube, Skype, AOL en Apple.

Opgehaalde informatie omvat onder meer e-mail, chat, video's, foto's en VoIP-gesprekken (bijvoorbeeld via Skype).

Er zou met name informatie worden verzameld over mensen die zich buiten de VS bevinden, of Amerikanen die met het buitenland communiceren. Het zou echter ook mogelijk zijn om binnenlands internetverkeer af te luisteren.

Inmiddels is bekend dat ook Groot-Brittannië toegang heeft tot deze data. In 2012 werden 197 PRISM-rapporten opgevraagd door de Britse veiligheidsdienst GCHQ. Minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei dat dit volstrekt legaal is.

Een AIVD-agent vertelde aan de Telegraaf dat ook de Nederlandse inlichtingendienst toegang heeft tot PRISM.
Hoe werkt het?

Hoe dit precies werkt, is nog niet geheel duidelijk. De PowerPoint-presentatie over PRISM spreekt van 'verzameling direct vanaf de servers' van de genoemde techbedrijven. Alle bedrijven ontkennen echter dat zij hieraan meewerkten, of dat ze überhaupt wisten dat PRISM bestond.

Bekijk een overzicht van ontkenningen van techbedrijven over PRISM

Volgens de New York Times hebben de bedrijven echter wel enige medewerking verleend aan de NSA. De krant stelt dat Google en Facebook met de NSA zouden hebben gesproken over het bouwen van 'secure rooms'.

Dat zouden online omgevingen zijn waar de overheid data kon opvragen. Twitter wordt door de New York Times genoemd als een bedrijf dat weigerde mee te werken aan dergelijke verzoeken van de NSA.

Zeker is ook dat de overheid automatisch 'metadata' over communicaties verzamelt. Vlak voordat het PRISM-programma openbaar werd, lekte ook al een document uit waaruit bleek dat de Amerikaanse provider Verizon gegevens over miljoenen klanten doorgeeft aan de Amerikaanse overheid.

Van alle gesprekken zouden telefoonnummers, locaties, gespreskduur en tijd worden geregistreerd en automatisch worden overhandigd aan de de NSA.

The Guardian schrijft bovendien over een NSA-programma met de naam Boundless Informant. Dat brengt grote hoeveelheden metadata van het internet in kaart, bijvoorbeeld de verzender en ontvanger van een e-mail. De inhoud van e-mails zou minder in de gaten worden gehouden.

Op een kaart is te zien dat de NSA in maart 2013 maar liefst 97 miljard stukjes data in kaart bracht. Een groot deel van die gegevens werd verzameld uit het Midden-Oosten, maar er kwamen ook 3 miljard stukjes metadata uit Amerikaanse netwerken.

Is het legaal?

Het verzamelen van informatie gebeurt onder de Foreign Intelligence Surveillance Act, oftewel FISA. Deze wet maakt het mogelijk voor de overheid om gebruikersdata op te vragen.

Hiervoor moet een rechter echter wel toestemming geven. Daarom bestaan er speciale FISA-rechtbanken waar in het geheim verzoeken kunnen worden ingediend. Het aantal FISA-verzoeken en de hoeveelheid informatie die door de overheid wordt opgevraagd zijn geheim.

De Washington Post meldt dat FISA-verzoeken steeds breder zijn geworden. Tijdens de Bush-administratie zouden advocaten FISA-rechters ervan hebben overtuigd dat hele datasets in één keer kunnen worden opgevraagd.

Zo kunnen grote hoeveelheden data van Amerikaanse bedrijven worden verzameld, zo lang de overheid ervoor zorgt dat er procedures zijn die ervoor zorgen dat het verzamelen van data over Amerikaanse burgers beperkt blijft.

De voormalige generaal Jeh Johnson zei onlangs in een speech dat FISA-verzoeken bijna nooit worden geweigerd. Het verzamelen van gegevens kan dus op grote schaal gebeuren. Zo gauw een rechter een verzoek goedkeurt, zijn bedrijven verplicht de gevraagde informatie te overhandigen. Alle genoemde techbedrijven zeggen te voldoen aan wettelijke verzoeken.
Hoe kwam dit aan het licht?

Klokkenluider Edward Snowden is de bron van de gelekte NSA-documenten. Hij heeft er voor gekozen om zijn identiteit vrij te geven. In een interview met de Guardian vertelt hij dat hij de documenten lekte omdat hij vindt dat de reikwijdte van de Amerikaanse surveillancestaat bekend moet worden.

Snowden werkte op Hawaii voor de NSA. Hij nam een paar weken vrij en vertelde tegen zijn baas dat hij zijn epilepsie liet behandelen. Ondertussen vluchtte hij naar Hong Kong. Zelfs aan zijn familie en vriendin vertelde hij niet wat hij van plan was.

Snowden zegt asiel te willen aanvragen in een land dat hem zal beschermen. Hij zegt daarvoor IJsland in gedachten te hebben. Omdat hij naar Hong Kong vluchtte, wordt er ook gespeculeerd dat Snowden hoopt te worden beschermd door de Chinese overheid.
Wat gebeurt er nu?

President Obama verdedigde de grootschalige inwinning van informatie onlangs nog door te zeggen dat dit een belangrijk wapen was in de strijd tegen terrorisme. Ook de directeur van de nationale inlichtingendiensten van de VS, James Clapper, zei dat de verzamelde informatie 'behoort tot de meest waardevolle buitenlandse inlichtingen die we verzamelen'.

De Republikein Peter King, die deel uitmaakt van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, heeft gezegd dat Snowden moet worden uitgeleverd aan de VS zodat hij kan worden bestraft voor het lekken van geheime informatie. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar het lek.

Er zijn echter ook veel mensen boos op de Amerikaanse overheid. Burgerrechtenorganisaties zeggen dat de spionage van de NSA te ver gaat. De Amerikaanse grondwet zou het verbieden om zonder een redelijke verdenking mensen in de gaten te houden.

Volgens de Nederlandse organisatie Bits of Freedom werkt ook Nederland aan het bespieden van burgers. De organisatie roept Nederlandse klokkenluiders op om naar voren te treden en wil dat de overheid stopt met plannen voor het aftappen van internetverkeer.

Ook een van de schrijvers van de Patriot Act, een Amerikaanse wet die na 11 september 2001 werd doorgevoerd om meer informatie te kunnen verzamelen, vindt dat het PRISM-programma te ver gaat. In de Guardian vergelijkt Jim Sensenbrenner de Amerikaanse overheid met Big Brother en stelt hij dat PRISM misbruik maakt van 'zijn' wet.

Edward Snowden hoopt zelf dat de gelekte documenten zullen leiden tot nieuw beleid. "Mijn grootste angst wat betreft de uitkomst van deze lekken is dat niets zal veranderen", vertelde hij aan de Guardian. "Het enige dat de activiteiten van de surveillancestaat inperkt is beleid."

nu.nl

Prism Dossier
pi_127790191
quote:
Steve Wozniak Compares the Cloud and PRISM To Communist Russia
"Some journalists ran into Steve Wozniak at the airport and asked him about iOS 7 and PRISM, where he made an interesting comparison about how the US is becoming what it once feared most.

In communist Russia 'you couldn't own anything, and now in the digital world you hardly own anything anymore


You've got subscritpions and you already said ok, ok, agree and you agree that every right in the world belongs to them and you got no rights and anything you put in the cloud, you don't even know,' says Woz. 'Ownership was what made America different than Russia.'"


[ Bericht 12% gewijzigd door Aether op 14-06-2013 22:06:34 ]
Be curious, not judgmental
  zaterdag 15 juni 2013 @ 09:21:06 #18
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_127818890
'Justitie moet echt heimelijk kunnen hacken'

Regeringspartij PvdA wil de toegang tot pc's voor opsporing eventueel wettelijk toestaan, maar onder waarborgen zoals melding aan betrokkenen zoals bij huiszoeking. Dat heeft geen zin, vindt Justitie.

Dat bleek gisteren tijdens een levendig debat over het ‘terughackvoorstel’ van minister Ivo Opstelten dat vier nieuwe bevoegdheden bevat. Het gaat vooral om het verkrijgen van toegang tot computers bij verdenking van ‘ernstige delicten’ (minimaal vier jaar celstraf) of dreigende ‘ernstige inbreuk op de rechtsorde’; en louter met toestemming van een rechter-commissaris. Speurders moeten malware kunnen plaatsen (bijvoorbeeld keyloggers), gegevens kunnen wissen (kinderporno, botnetbeheer) en de eigenaar dwingen om encryptie te verwijderen.

Dat voorstel werd gisteren in buitengewone openheid verdedigd door Simon van de Geer, chef Cybercrime van Veiligheid en Justitie. Hij nam het op tegen Jaap-Henk Hoepman, die vindt dat die online bevoegdheden de bijl aan de wortel van de rechtsstaat zetten, en de ervaren KPN ‘afluisterchef’ Gert Wabeke.
Encryptie zit dwars

Uit het debat bleek dat justitie vooral heimelijk toegang wil krijgen tot computers voordat de data wordt versleuteld. Dat viel duidelijk op te maken uit het antwoord van Van de Geer op een vraag uit de zaal van Astrid Oosenbrug, ICT-woordvoerder van de PvdA, die vroeg om waarborgen tegen misbruik van de vergaande bevoegdheden. “Ik denk wel dat we deels kunnen instemmen met dit voorstel, maar behalve toestemming van een rechter-commissaris en louter gebruik voor ernstige gevallen zou je net als bij huiszoeking het niet heimelijk moeten doen.”

Van de Geer vindt dat geen optie: “Het speurwerk op computers wordt zinloos zodra diegene op de hoogte is. We moeten heimelijk toegang verkrijgen en voordat encryptie van data plaatsvindt.” Dat laatste is de kern van de wens van Justitie: aftappen op verbindingen levert steeds minder resultaat op door encryptie, bij Gmail standaard en bij veel andere diensten als optie. Op de computer kan Justitie een scherper beeld krijgen van boevenstreken als drugssmokkel, afrekening, terrorisme en bewerking en verspreiding van kinderporno.
Technische bedenkingen

Oosenbrug: “Ik snap die achterliggende gedachte goed, maar toen ik vernam hoe eenvoudig Justitie denkt over het zomaar plaatsen van spyware en trojan horses op computers, was ik echt flabbergasted. Als techneut vraag ik me echt af: is dit uitvoerbaar als je het zorgvuldig wilt doen?” Dat is een vraag die al vaker door technici is gesteld.

Wabeke en Hoepman vroegen zich ook hardop af hoe je de uitvoering van de bevoegdheden “technisch kunt afkaderen”. Heeft de overheid straks baat bij het in stand houden van lekken om er gebruik van te kunnen maken, terwijl die tegelijkertijd gebruikers moet beschermen? Kunnen ook anderen binnenkomen behalve de politie? Hoe stel je vast of de politie zelf niet op computers rommelt en bewijs vervalst? Ook providers in de zaal uitten dergelijke zorgen. Moeten zij meewerken aan het blootstellen van hun gebruikers aan de nieuwe praktijken?

Van de Geer sust: “Het wordt wel erg demonisch afgeschilderd allemaal. In de meeste systemen zitten heel veel gaten. Natuurlijk zullen we heel prudent omgaan met de bevoegdheden en zien die ook als uiterste middelen om alleen in te zetten bij zware criminaliteit en met instemming van de rechter-commissaris.” De vraag is alleen of die laatste competent genoeg is om te bepalen of zo’n middel nodig is, of zet die wel even een handtekening? Maar daar wordt volgens Van de Geer aan gewerkt: “De rechterlijke macht wordt op dit punt bijgeschoold en er zijn inmiddels specialisten werkzaam.”

Helaas zijn er slechte voorbeelden uit het verleden. Hoepman en Wabeke wijzen op schaarse verslaglegging over bijvoorbeeld gebruik van het CIOT-register met verkeersgegevens. Daaruit blijkt dat de politie vaak niet netjes omgaat met bevoegdheden. Van de Geer, weer heel open: “Ik moet toegeven dat de politie hierin geen goed track record heeft. Maar met de komst van één politiekorps in plaats van de 26 korpsen zal dat veel beter georganiseerd worden. We mogen geen enge, stiekeme dingen doen.”
Hacken onontkoombaar

Het belangrijkste punt van kritiek blijft het gebrek aan transparantie en rekenschap afleggen over het gebruik van vergaande methoden. Is dat ‘proportioneel’ en heeft het effect? Van de Geer wilde niet ingaan op het hacken door de AIVD, die de bevoegdheid al sinds 2002 heeft. Over de toepassing in België, zo zei hij na afloop desgevraagd, is niets bekend: “Dat moet verplicht gemeld worden maar tot nu toe zijn er geen meldingen.” Dat wil niet zeggen, aldus Van de Geer, dat de Belgen de zware middelen ook niet toepassen.

De Belgische politie mag ook ‘hacken’ in het buitenland, dus mag in principe Nederlandse computers in. Nederland wil ook mondiaal speuren en hacken, maar de angst is dat het buitenland, en dan vooral China, hier dan ook inbreekt. Volgens Van de Geer moeten we uitgaan van goede wil en internationale samenwerking. “China werkt ook mee aan internationale opsporing van kinderporno. Dat vinden we leuker dan dat ze De Telegraaf zouden hacken omdat een bericht ze niet bevalt”, zo zei hij met een hint naar het hacken van Amerikaanse kranten.

In weerwil van de bezwaren vindt Justitie het absoluut nodig om ook over de grens computers te hacken, een bevoegdheid die volgens Van de Geer onontkoombaar is, omdat zeker bij digitale criminaliteit nationale bestrijding en speurwerk vrijwel zinloos is.
Geen wisselgeld

Hij ontkende dat het vergaande voorstel wisselgeld bevat: dat Justitie weet dat het parlement de inzet van malware zal afkeuren, maar dat dan in elk geval toegang tot pc’s bij zware verdenkingen wel wordt geregeld.

Vanavond vindt in De Waag in Amsterdam een debat plaats over hetzelfde onderwerp, met ook Astrid Oosenbrug en tevens Gerben Klein Baltink van de Cyber Security Raad, advocaat Jetse Sprey en journalist Brenno de Winter.

Webwereld
  dinsdag 18 juni 2013 @ 21:41:19 #19
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_127963921
quote:
Privacywaakhonden eisen informatie Googlebril

Privacytoezichthouders wereldwijd zijn bezorgd over de Google Glass, de bril waarmee consumenten informatie van internet voor hun ogen kunnen projecteren en foto's kunnen maken. Dat schreven zij in een dinsdag gepubliceerde brief aan Google-oprichter Larry Page.

De organisaties uit de hele Europese Unie, Canada, Australië, Israël, Zwitserland, Nieuw-Zeeland en Mexico voelen zich gepasseerd. Google is namelijk nooit naar hen toegestapt om de privacykwesties van de bril te bespreken. Ze eisen nu zo snel mogelijk alsnog een toelichting van de zoekmachinegigant.

De waakhonden willen onder meer weten hoe Google gaat voldoen aan wetgeving rond gegevensbescherming, welke privacybescherming het bedrijf invoert en welke informatie uit de bril Google gaat verzamelen en delen met derden. Ook willen ze meer weten over de plannen van Google rondom gezichtsherkenning in de bril. Als marktleider in zulke producten zal Google de eerste zijn die geconfronteerd wordt met dergelijke ethische kwesties, aldus de toezichthouders.

De internetreus ligt al onder vuur sinds het vorig jaar zijn privacyregels aanpaste om één standaardbeleid te creëren voor de meer dan 60 producten.
Bron: Volkskrant
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_128070604
quote:
Nationwide Snooping System Launched In India
"The Times of India reports that 'India has launched a wide-ranging surveillance program that will give its security agencies and even income tax officials the ability to tap directly into e-mails and phone calls without oversight by courts or parliament, several sources said.'"

Adds an anonymous reader: "What's chilling is the comments from senior officials indicating that parts of the program are already live, without absolutely any discussion in public about it."
Be curious, not judgmental
  zondag 7 juli 2013 @ 18:51:25 #21
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_128693806
'Spionagepraktijken in de VS? Kijk eerst eens naar Nederland'

Ophef in de Tweede Kamer: de VS spioneren op grote schaal. Gek die ophef, zegt John Knieriem. Dit wisten we toch? Zijn bedrijf sluist massa's privégegevens door naar justitie, elke dag. Wat hij wil weten: wat gebeurt er met al die data?

Elke nacht stuurt John Knieriem de privégegevens van zijn klanten naar justitie. Duizenden namen, adressen, woonplaatsen, telefoonnummers, e-mailaccounts en IP-nummers. Dat is hij verplicht volgens de wet - álle Nederlandse internetondernemers en telefoniebedrijven doen dat.

Wat er precies mee gebeurt? 'Ik heb geen idee.' Maar hij weet wel dat de verzamelde data 2,3 miljoen keer per jaar worden geraadpleegd door overheidsdiensten. 'Zelfs een boswachter kan erbij, als hij een cursus tot buitengewoon opsporingsambtenaar heeft gevolgd. De meeste mensen hebben geen idee wat er in Nederland allemaal mogelijk is.'

Intermax
John Knieriem is directeur van het Rotterdamse hostingbedrijf Intermax, dat websites onderhoudt voor onder meer ziekenhuizen, gemeenten en media. Vertellen over de manier waarop de overheid gebruikmaakt van de persoonlijke gegevens die hij bewaart: als ondernemer heeft hij er niet veel belang bij. 'Maar ik ben ook een burger en een democraat, en ik wil inzicht. En de zekerheid dat justitie onze privacy goed beschermt. Potverdorie, je kunt dat wel allemaal willen weten, maar ga je er dan ook fatsoenlijk mee om?'

Gisteren bleek dat vier telefoonbedrijven (KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2) de wet overtreden door internetgegevens van hun klanten lang en tot in detail te bewaren. Ze weten precies wie wanneer welke website bezocht. Woensdag besloot de Tweede Kamer tot een onderzoek naar het Amerikaanse afluisterprogramma PRISM, aan het licht gebracht door klokkenluider Edward Snowden. Ze wil duidelijkheid over de rol van de Nederlandse veiligheidsdiensten in het schandaal.

Allemaal erg interessant en belangrijk, zegt John Knieriem, 'maar ik ben vooral verbaasd over de verbazing. Het is toch allang bekend hoe de Amerikanen werken? Dat we hier in Nederland veel meer tappen dan in de Verenigde Staten, daar hoor je niemand over. Hoe is dat spreekwoord ook alweer, van de splinter en de balk?'

Bunker
Zijn bedrijf is verplicht elke 24 uur gegevens te leveren aan de database van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), een afdeling van justitie die de data bewaart in een bunker in Maasland en beschikbaar stelt aan opsporingsdiensten. Die kunnen daar, in de woorden van Knieriem, 'naar hartelust in frotten'. 'En de enige controle op het gebruik van die gegevens wordt uitgeoefend door het ministerie zelf. Dat is toch merkwaardig? De slager keurt zijn eigen vlees. Waarom is daar geen onafhankelijke instantie voor?'

Op zijn bureau ligt een rapport over het CIOT uit november vorig jaar. Het is opgesteld door het ministerie. 'In de helft van de gevallen is niet vast te stellen of het opvragen van gegevens rechtmatig gebeurde. Dat staat er gewoon in. Natuurlijk is het goed dat ze misdrijven oplossen met internetgegevens. Graag zelfs. Zo'n agent of boswachter zit met de beste bedoelingen in het systeem te kijken. Maar dat mag echt alleen als er een vermoeden is van een strafbaar feit.'

Af en toe melden zich de diensten zelf bij Intermax, voor informatie. Een paar weken geleden was het de FIOD, 'die komen dan gewoon in spijkerbroek gegevens halen. Ik probeer te checken of het juridisch oké is, maar moet ze vooral op hun woord geloven. Als ze willen, krijgen ze een hele server mee.'

Black box
Om een website af te tappen, rijden ambtenaren bij tijd en wijle 'een apparaat' naar binnen 'met een kabel eraan', zegt systeemarchitect Rijnier Renes van Intermax. 'Die kabel klikken ze dan bij ons in een switch of in een andere kabel, en dat is het dan. Wat er in dat apparaat zit, een black box, weten we niet. Maar het leest alles mee op bitniveau - wie met wie e-mailt, wat er in die berichten staat, alles gewoon.'

Ook dat is begrijpelijk en belangrijk, zegt Knieriem, 'het is een soort huiszoeking, daar heb ik geen problemen mee. Maar we weten niet wat we niet weten. En het is zó veel informatie die wordt opgehaald, big data, te veel om te verwerken. Hoe filter je eruit wat je nodig hebt? En hoe kan de Tweede Kamer ooit goed controleren wat ermee gebeurt?'

Nederlanders, vindt Knieriem, zijn veel te gemakkelijk over hun privacy. Ze denken: ik heb niks te verbergen, van mij mag iedereen alles weten. 'Het is onzichtbaar. Je merkt er niks van en hebt er dus ook geen last van. Maar ik zie privacy als een grondrecht. En mijn vraag is: hoe voorkomen we dat dit uit de hand loopt?'

Volkskrant
pi_128723509
Japanese railway company plans to sell data from e-ticket records
Decision is met with anger at what some prominent commentators call a privacy concernLast week, East Japan Railway (JR East), the largest rail company in the country, announced that it would be partnering with Hitachi to gather and anonymize data that it collected from its e-ticketing system, called Suica. In the program, travel histories of its passengers would be stripped of identifiers like names, addresses, and other information, and then sold in bulk to third party companies.
Be curious, not judgmental
pi_128862012
quote:
HP Keeps Installing Secret Backdoors In Enterprise Storage
For the second time in a month, Hewlett-Packard has been forced to admit it built secret backdoors into its enterprise storage products. The admission, in a security bulletin posted July 9, confirms reports from the blogger Technion, who flagged the security issue in HP's StoreOnce systems in June, before finding more backdoors in other HP storage and SAN products. The most recent statement from HP, following another warning from Technion, admitted that 'all HP StoreVirtual Storage systems are equipped with a mechanism that allows HP support to access the underlying operating system if permission and access is provided by the customer.'

While HP describes the backdoors as being usable only with permission of the customer, that restriction is part of HP's own customer-service rules—not a limitation built in to limit use of backdoors. The entry points consist of a hidden administrator account with root access to StoreVirtual systems and software, and a separate copy of the LeftHand OS, the software that runs HP's StoreVirtual and HP P4000 products. Even with root access, the secret admin account does not give support techs or hackers access to data stored on the HP machines, according to the company. But it does provide enough access and control over the hardware in a storage cluster to reboot specific nodes, which would 'cripple the cluster,' according to information provided to The Register by an unnamed source.

The account also provides access to a factory-reset control that would allow intruders to destroy much of the data and configurations of a network of HP storage products. And it's not hard to find: 'Open up your favourite SSH client, key in the IP of an HP D2D unit. Enter in yourself the username HPSupport, and the password which has a SHA1 of 78a7ecf065324604540ad3c41c3bb8fe1d084c50. Say hello to an administrative account you didn't know existed,' according to Technion, who claims to have attempted to notify HP for weeks with no result before deciding to go public."
Be curious, not judgmental
  zondag 14 juli 2013 @ 06:14:56 #24
172669 Papierversnipperaar
Cafeďne is ook maar een drug.
pi_128926850
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_128973727
Britse douane mag gegevens van smartphones halen
De Britse douane mag gegevens van de smartphones van passagiers halen, zonder dat daar een redelijke verdenking voor nodig is.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph maandag.

De gegevens kunnen 'zo lang als nodig is' bewaard worden, stelt de krant. Onder meer gesprekshistorie, contacten en foto's kunnen worden bewaard. Van e-mails kunnen alleen 'metadata' worden opgeslagen - wie met wie mailt - maar niet de inhoud.

David Anderson, een rechter die is aangewezen om de anti-terrorismewetten van het Verenigd Koninkrijk te controleren, zal de macht van de douane naar verwachting onder de loep nemen.

Terrorisme
"Informatie die van mobiele telefoons is gehaald aan de grens is zeer nuttig geweest voor het verstoren van terroristen en hun vervolging", aldus Anderson. "Maar gewone reiziers moeten weten dat hun privé-informatie niet zonder goede reden kan worden afgenomen, of langer worden bewaard door de politie dan nodig is."

Per jaar worden zo'n 60.000 mensen 'onderzocht' als ze Groot-Brittannië in proberen te komen. Van hoeveel mensen data wordt bewaard is onduidelijk.

Britse politie-agenten hebben al vergelijkbare bevoegdheden. Informatiecommissaris Christopher Graham, die de bescherming van persoonsgegevens in de gaten moet houden, onderzoekt momenteel of die bevoegdheden wettelijk en gepast zijn.
Be curious, not judgmental
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')