. Aanleiding waren enkele fraudegevallen waarin Somaliërs die in het Verenigd Koninkrijk werk hadden gevonden ten onrechte in Nederland nog een bijstandsuitkering ontvingen.quote:In 2003 was Rutte staatssecretaris op dat departement. Hij adviseerde toen de gemeenten om de ongeveer 25.000 Somalische inwoners te traceren en op eventuele fraude te controleren
quote:Volgens de rechtbank in Haarlem was het verzoek van Rutte aan de gemeenten discriminatoir en in strijd met de grondwet. De rechtbank spreekt van "discriminatie naar ras, omdat het hier een groep mensen van Somalische afkomst betreft, ongeacht de nationaliteit van de betrokkenen".
Zaakquote:In een brief adviseerde toenmalig staatssecretaris Rutte hoe gemeenten inwoners van Somalische afkomst konden achterhalen door te zoeken op de geboorteplaats van hun inwoners. Zaten deze mensen ook nog eens in de bijstand, dan werd de gemeente geadviseerd hen extra te controleren.
Misschien even vermelden dat dit nieuws van 13 jaar geleden is.quote:Op maandag 22 juni 2020 00:46 schreef ikweethetookniet het volgende:
Rechtbank: Rutte zette aan tot discriminatie
Rutte zit er vuistdiep in en heeft ook deze toeslag affaire zelf aangestuurd en als de waarheid aan het licht komt gaat hij ook ten onder en dat is
quote:Op dinsdag 23 juni 2020 09:18 schreef sjorsie1982 het volgende:
Dit is nog maar het begin. Het is echt nog groter....
De waarheid komt niet boven waterquote:Op dinsdag 23 juni 2020 11:48 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]Dat denk ik dus ook en Rutte
zit er vuistdiep in, die wist van de hoed en de rand en heeft er zelf opdracht toegegeven aan deze modus operandi
Die gaat het nooit overleven als de waarheid boven tafel komt
Fraudequote:Dan lees je een brief waarin staat dat ik stukken niet aangeleverd heb en die gevraagde stukken zitten even verderop ertussen.’’![]()
![]()
Dat is wel zo, maar ik zie niet hoe dat de BD vrijpleit van machtsmisbruik. De ambtenaren van dienst hebben daar echt doelbewust mensen de ellende in zitten jagen.quote:Op dinsdag 23 juni 2020 09:03 schreef Nielsch het volgende:
Ben wel een beetje klaar met Kamerleden die boos zijn op een systeem dat zij zelf hebben bedacht en waar ze al die jaren nog geen aanpassingen aan hebben gedaan, behalve dan zeggen dat er keihard opgetreden moest worden tegen fraude na de Bulgarenaffaire.
Is dat zo? En kunnen we dat ook op persoonsniveau aantonen en bewijzen? Dat lijkt mij namelijk een randvoorwaarde om een dergelijke beschuldiging hard te maken.quote:Op dinsdag 23 juni 2020 13:45 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Dat is wel zo, maar ik zie niet hoe dat de BD vrijpleit van machtsmisbruik. De ambtenaren van dienst hebben daar echt doelbewust mensen de ellende in zitten jagen.
Waarom zou de belastingdienst niet weten welke ambtenaar er op welk dossier zit?quote:Op dinsdag 23 juni 2020 14:40 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Is dat zo? En kunnen we dat ook op persoonsniveau aantonen en bewijzen? Dat lijkt mij namelijk een randvoorwaarde om een dergelijke beschuldiging hard te maken.
Ik neem aan dat de dossiers wel op naam staan.quote:Op dinsdag 23 juni 2020 14:40 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Is dat zo? En kunnen we dat ook op persoonsniveau aantonen en bewijzen? Dat lijkt mij namelijk een randvoorwaarde om een dergelijke beschuldiging hard te maken.
Best, die mensen horen gewoon vervolgd te worden. vandaag staat erin het AD een interview met een vrouw die zelfs haar kind is kwijt geraakt. Mede dor de befelh ist begelh cultuur hoe ga je iemand schadeloos stellen. Je krijgt een bsetje geld en een lam excuus. En over 2 jaar is er weer zo'n affairequote:Op dinsdag 23 juni 2020 14:57 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ik neem aan dat de dossiers wel op naam staan.
Maar het ging me niet zo zeer over de individuele verantwoordelijkheid. De fouten van de wetgever pleiten de uitvoerder, de instantie dus, niet vrij. Zelfs als het letterlijk de opdracht van de Kamer of de minister zou zijn, wat het natuurlijk niet was, dan nog geeft het geen pas om willekeurig allerlei mensen te gaan beschuldigen van fraude en ze tienduizenden euro's terug te gaan vorderen. En ja, mensen die daaraan meewerken mogen van mij best worden vervolgd.
quote:De verhoren liggen politiek gevoelig, omdat politieke kopstukken uit het vorige en huidige kabinet ook opgeroepen kunnen worden. De kans is groot dat bijvoorbeeld minister Wiebes (in het vorige kabinet staatssecretaris van Financiën) en PvdA-fractieleider Asscher (destijds minister van Sociale Zaken) verhoord worden. Zelfs premier Rutte zou in beeld kunnen komen, omdat hij in het verleden voorzitter was van de commissie waarin het keiharde beleid van de fraudeaanpak vast werd gelegd.
Rutte zal wel zeggen: ik wist niets van of ik kan het niet meer herinnerenquote:Op woensdag 1 juli 2020 18:06 schreef ikweethetookniet het volgende:
Kamer wil inzage in geheime stukken fraudeaanpak toeslagenaffaire![]()
![]()
De Tweede Kamer gaat bij het kabinet staatsgeheime stukken van de Ministeriële Commissie Aanpak Fraude opeisen, om boven tafel te krijgen wat politieke hoofdrolspelers wisten van de ontspoorde fraudejacht in de toeslagenaffaire.
Dit blijkt uit de onderzoeksplannen voor de parlementaire mini-enquête over de stopzetting van toeslagen voor kinderopvang. Inmiddels is er een compensatieregeling voor de duizenden ouders die hierdoor in ernstige problemen kwamen.
Vernietigend rapport
Wat ministers en staatssecretarissen wisten van de snoeiharde aanpak is na alle onderzoeken nog steeds niet duidelijk. Ook wil de commissie weten waarom het beleid jarenlang niet veranderd is, toen de grote problemen waarin ouders terechtkwamen duidelijk werden. Bijvoorbeeld in 2014, toen dit op het hoogste ambtelijke niveau duidelijk werd. Of na een vernietigend rapport van de Nationale Ombudsman in 2017, en na een reeks onthullingen van RTL Nieuws en Trouw.
Vooral oud-bewindslieden van het ministerie van Financiën en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zullen worden gehoord. Het gaat daarbij om staatssecretarissen als Frans Weekers, Eric Wiebes en Menno Snel, maar ook om Lodewijk Asscher, oud-minister van Sociale Zaken. Naar verwachting zal ook premier Mark Rutte verantwoording moeten afleggen over wat hij wist van de fraudejacht, als voorzitter van de ministeriële commissie.
Direct aan de slag
Het bestuur van de Kamer is gisteravond akkoord gegaan met het plan. Morgen stemt de Kamer erover, zodat een voorbereidingsgroep van de parlementaire ondervragingscommissie direct aan de slag kan en stukken kan gaan vorderen. Verwacht wordt dat die openbare verhoren in november zullen plaatsvinden, en dat de commissie eind dit jaar een eindverslag met 'bevindingen' uitbrengt.
De parlementaire mini-enquete neemt ook de rol van de Raad van State onder de loep, waar rechters de Belastingdienst vaak in het gelijk stelden, terwijl rechtbanken gedupeerde ouders juist wél vaak gelijk gaven, of waar de Belastingdienst zelf procedures introk. Het kwam ook voor dat in schikkingen of vaststellingsovereenkomsten wél ruimte was voor de menselijke maat, en dat niet alle toeslagen voor kinderopvang werden teruggevorderd.
Ambtsmisdrijven
De ondervragingscommissie moet nog gaan afstemmen met het Openbaar Ministerie (OM), omdat een strafrechtelijk onderzoek naar ambtsmisdrijven niet in de wielen mag worden gereden. De huidige staatssecretarissen Van Huffelen en Vijlbrief deden onlangs aangifte tegen de eigen Belastingdienst, vanwege het vermoeden van 'beroepsmatige discriminatie' en 'knevelarij': het terugeisen van geld van mensen, terwijl daar geen goede reden voor is.
De voorbereiding voor de parlementaire ondervraging werd geleid door GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. Welke parlementariërs in de commissie gaan zitten en wie die gaat leiden, wordt binnenkort bekend
https://www.rtlnieuws.nl/(...)slagenaffaire-tweede
Beerput weer een stukje verder openen een heleboel politici nerveus
![]()
"Daar heb ik geen actieve herinnering aan."quote:Op woensdag 1 juli 2020 18:24 schreef F1gamer het volgende:
[..]
Rutte zal wel zeggen: ik wist niets van of ik kan het niet meer herinneren
genot dat het midden in de kamerverkiezingen zal zijnquote:Op dinsdag 30 juni 2020 16:45 schreef ikweethetookniet het volgende:
’Parlementaire ondervraging toeslagenaffaire dit najaar’
De Tweede Kamer wil dit najaar betrokkenen in de toeslagenaffaire gaan verhoren. Nog voor het eind van het jaar moet de parlementaire ondervraging afgerond zijn.
Het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, moet dinsdag nog wel zijn goedkeuring geven aan de opzet die een aantal Kamerleden de afgelopen periode in elkaar heeft gezet. In dat voorstel staat volgens ingewijden in elk geval dat de nog aan te stellen ondervragingscommissie in het najaar de verhoren wil gaan organiseren over hun betrokkenheid bij de toeslagenaffaire. Daarin werden duizenden ouders onterecht als fraudeur bestempeld, waardoor ze soms tienduizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag terug moesten betalen.
[..]![]()
![]()
De ondervragingscommissie wil ook nog een aantal documenten vorderen uit de commissie die die aanpak bedacht. Het vorderen van documenten hoort eigenlijk bij het zwaardere middel van een parlementaire enquête, maar de Kamer wil het nu ook in kunnen zetten.
Na de verhoren wil de commissie nog voor het eind van het jaar het rapport met zijn bevindingen naar buiten brengen. Welke Kamerleden in de commissie komen, is nog niet bekend. De fracties mogen zelf bepalen of ze mee willen doen en wie ze afvaardigen.
Het opzetten van de parlementaire ondervraging zorgde in de Kamer voor het nodige gekissebis in procedurele vergaderingen. De irritatie tussen PvdA en GroenLinks liep hoog op en VVD en PvdA werden beschuldigd van vertragingstactieken.![]()
https://www.telegraaf.nl/(...)enaffaire-dit-najaar
Beerput weer een stukje verder open en dat vlak voor de verkiezingen
Onderbuik much?quote:Op woensdag 1 juli 2020 18:16 schreef Pleun2011 het volgende:
De afdeling Rechtspraak van de Raad van State is een corrupt orgaan, dat geen rechtspreekt maar doet wat het betreffende ministerie wenselijk vindt. Heb dit indirect pas ervaren via een familielid dat procedeerde bij de RvR.
Er zijn twee afdelingen. De ene is de hoogste rechter in bestuurszaken, de andere een adviserend orgaan.quote:Op donderdag 2 juli 2020 14:33 schreef Pleun2011 het volgende:
[..]
Nee. Het is een politiek orgaan, geen orgaan dat rechtspreekt.
Wist je dat KPMG het toeslagenstelsel heeft bedacht?quote:Op dinsdag 30 juni 2020 16:45 schreef ikweethetookniet het volgende:
’Parlementaire ondervraging toeslagenaffaire dit najaar’
De Tweede Kamer wil dit najaar betrokkenen in de toeslagenaffaire gaan verhoren. Nog voor het eind van het jaar moet de parlementaire ondervraging afgerond zijn.
Het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, moet dinsdag nog wel zijn goedkeuring geven aan de opzet die een aantal Kamerleden de afgelopen periode in elkaar heeft gezet. In dat voorstel staat volgens ingewijden in elk geval dat de nog aan te stellen ondervragingscommissie in het najaar de verhoren wil gaan organiseren over hun betrokkenheid bij de toeslagenaffaire. Daarin werden duizenden ouders onterecht als fraudeur bestempeld, waardoor ze soms tienduizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag terug moesten betalen.
[..]![]()
![]()
De ondervragingscommissie wil ook nog een aantal documenten vorderen uit de commissie die die aanpak bedacht. Het vorderen van documenten hoort eigenlijk bij het zwaardere middel van een parlementaire enquête, maar de Kamer wil het nu ook in kunnen zetten.
Na de verhoren wil de commissie nog voor het eind van het jaar het rapport met zijn bevindingen naar buiten brengen. Welke Kamerleden in de commissie komen, is nog niet bekend. De fracties mogen zelf bepalen of ze mee willen doen en wie ze afvaardigen.
Het opzetten van de parlementaire ondervraging zorgde in de Kamer voor het nodige gekissebis in procedurele vergaderingen. De irritatie tussen PvdA en GroenLinks liep hoog op en VVD en PvdA werden beschuldigd van vertragingstactieken.![]()
https://www.telegraaf.nl/(...)enaffaire-dit-najaar
Beerput weer een stukje verder open en dat vlak voor de verkiezingen
Weet ik (heb zelf rechten gestudeerd). De rechter in bestuurszaken velt vaak een politiek oordeel. Dat zie je ook bij de zaken mbt de kinderopvangtoeslag die zij hebben behandeld. Vanuit de Belastingdienst zal wel invloed zijn uitgeoefend om de burgers niet in het gelijk te stellen. Heb echt 0,0 vertrouwen in de onafhankelijkheid van de RvSquote:Op donderdag 2 juli 2020 14:48 schreef Yreal het volgende:
[..]
Er zijn twee afdelingen. De ene is de hoogste rechter in bestuurszaken, de andere een adviserend orgaan.
ik ken wil iemand die daar toen werkte en nu iets met geld doetquote:Op donderdag 2 juli 2020 14:51 schreef Yreal het volgende:
[..]
Wist je dat KPMG het toeslagenstelsel heeft bedacht?
quote:Op donderdag 2 juli 2020 14:51 schreef Yreal het volgende:
Wist je dat KPMG het toeslagenstelsel heeft bedacht?
Ze hebben hun hond ook voor je deur laten kakken.quote:Op donderdag 2 juli 2020 16:34 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]![]()
![]()
Maar verbaast me ook niet .......
NWS / Errol Keyner: Accountants grootste prutsers
Het Kamerlid zet zich samen met SP'er Leijten al jaren in om ouders bij te staan die ten onrechte van fraude met toeslagen werden beschuldigd. Veel ouders kwamen in de financiële problemen, die bij sommigen nog altijd niet zijn opgelost.quote:CDA-Kamerlid Omtzigt spreekt van "een nieuwe en nare verrassing voor ons". "Het archief van de Belastingdienst deugt hier totaal niet."
Even een zijsprong alsmede ter ondersteuning: ook andere groepen van rechters spreken een politiek gericht oordeel uit, zoals bij ontslagzaken van werknemers.quote:Op donderdag 2 juli 2020 14:56 schreef Pleun2011 het volgende:
[..]
Weet ik (heb zelf rechten gestudeerd). De rechter in bestuurszaken velt vaak een politiek oordeel. Dat zie je ook bij de zaken mbt de kinderopvangtoeslag die zij hebben behandeld. Vanuit de Belastingdienst zal wel invloed zijn uitgeoefend om de burgers niet in het gelijk te stellen. Heb echt 0,0 vertrouwen in de onafhankelijkheid van de RvS
Wat heeft dat nu weer met politiek te maken?quote:Op vrijdag 3 juli 2020 07:02 schreef cempexo het volgende:
[..]
Even een zijsprong alsmede ter ondersteuning: ook andere groepen van rechters spreken een politiek gericht oordeel uit, zoals bij ontslagzaken van werknemers.
Oftewel ik kreeg ongelijk dus rechters zijn corrupt.quote:Op vrijdag 3 juli 2020 07:02 schreef cempexo het volgende:
[..]
Even een zijsprong alsmede ter ondersteuning: ook andere groepen van rechters spreken een politiek gericht oordeel uit, zoals bij ontslagzaken van werknemers.
De belastingdienst zich voorbereid op een parlementaire enquêtequote:Op donderdag 2 juli 2020 22:55 schreef ikweethetookniet het volgende:
Duizenden toeslagendossiers te vroeg vernietigd bij Belastingdienst![]()
Duizenden dossiers van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst zijn jaren te vroeg vernietigd. Het gaat om 9000 dossiers van mensen die toeslag kregen en in beroep zijn gegaan tegen besluiten van de afdeling, schrijft staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer.
Het gaat om stukken die tussen 2009 en 2012 in de archieven zijn opgeslagen en die twaalf jaar bewaard moesten worden, omdat het om toeslagen gaat. Door een fout zijn ze zeven jaar bewaard gebleven, een termijn die voor belastingdossiers geldt.
Het gaat onder meer om dossiers met rechtbankstukken. Uitgezocht wordt nu of er bij de rechtbank nog stukken zijn, alhoewel ze ook daar na enige tijd vernietigd worden.
De Belastingdienst zal gedupeerden benaderen en informeren, schrijft Van Huffelen. Voorop staat volgens haar dat "ouders altijd het voordeel van de twijfel zullen krijgen", indien benodigde informatie voor een herbeoordeling van hun kinderopvangtoeslagzaak door de schuld van de fiscus ontbreekt.
In de toeslagenaffaire zijn duizenden ouders door de Belastingdienst ten onrechte van fraude met toeslagen voor kinderopvang beschuldigd. Ze moesten zo veel geld terugbetalen dat ze in financiële problemen kwamen. Staatssecretaris Snel trad vanwege de kwestie af en Financiën deed aangifte tegen de eigen Belastingdienst.
De commissie-Donner deed onderzoek naar de werkwijze van de Belastingdienst en adviseerde ruimhartige compensatie voor ouders. Half juni was er opnieuw ophef toen bleek dat een bepaald document niet met Donner was gedeeld.
[..]
Het Kamerlid zet zich samen met SP'er Leijten al jaren in om ouders bij te staan die ten onrechte van fraude met toeslagen werden beschuldigd. Veel ouders kwamen in de financiële problemen, die bij sommigen nog altijd niet zijn opgelost.
Parlementair onderzoek
CDA-Kamerlid Van Dam is vanavond gekozen als voorzitter van de commissie van Kamerleden die betrokkenen in de toeslagenaffaire onder ede gaat horen. De parlementaire commissie onderzoekt de politieke verantwoordelijkheid in de langlopende affaire.
Van Dam werd door de andere leden van de commissie gekozen. Eerder vandaag stemde de Kamer officieel in met de parlementaire ondervraging.
https://nos.nl/artikel/23(...)belastingdienst.html
Lekker bezig weeren het komt toevallig
de overheid weer goed uit
Rechters volgen ook hun persoonlijke levenshouding in juridische zaken. Ik heb eens een interview gelezen van een rechter, zijn thema was: ik kan niet anders dan zo een oordeel te geven.quote:Op vrijdag 3 juli 2020 15:13 schreef Yreal het volgende:
[..]
Oftewel ik kreeg ongelijk dus rechters zijn corrupt.
Op dit moment durft men fraude al niet meer te onderzoeken bij de Belastingdienst. Alles wordt nu gewoon goedgekeurd.quote:Op donderdag 2 juli 2020 14:30 schreef Gia het volgende:
Waar onterecht gekort is, moet gecompenseerd worden.
Waar inderdaad sprake was van fraude hoeft niets gecompenseerd te worden.
Lijkt me.
Opgelost, toch?
Omgekeerde bewijslast?quote:ook bij de inkomstenbelasting moesten burgers zelf aantonen geen fraudeur te zijn.
https://www.jongbloed-fis(...)ing_belastingdienst/quote:Omkering bewijslast
Als u geen aangifte heeft gedaan en / of als uw administratie niet deugdelijk is, dan kan de Belastingdienst de bewijslast omkeren. Dit is een zware maatregel welke niet zomaar mag worden toegepast. De rechter zal ook kritisch kijken of de Belastingdienst zorgvuldig met deze zware maatregel is omgegaan. U zult overtuigend moeten kunnen aantonen dat uw inkomen lager is dan hetgeen de Belastingdienst stelt. Als u geen of onvoldoende bewijs verstrekt, dan kan de Belastingdienst de aanslag in stand laten. U kunt tegen een dergelijke aanslag in bezwaar bij de Belastingdienst en uiteindelijk in beroep bij de rechter.
Dan is het iig op basis van feiten. Maar bij profilering werkt dat niet zo he.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:27 schreef Nielsch het volgende:
Echt heel gek dat mensen die duizenden euro's aftrek claimen en dat vervolgens niet kunnen onderbouwen en aantonen een naheffing krijgen en als mogelijk fraudeur worden gestickerd. Ik zie liever dat burgers gewoon ongeremd aftrekposten kunnen claimen zonder enige vorm van controle of noodzaak tot onderbouwing.
In het belastingrecht is het gebruikelijk dat de eiser bewijst. In dit geval gaat het om aftrekposten, oftewel belastingplichtige die claimt (eist) geld terug. Dan ligt de bewijslast bij hem/haar. Heeft werkelijk niets met omkering bewijslast te maken.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:39 schreef AchJa het volgende:
[..]
Omgekeerde bewijslast?
[..]
https://www.jongbloed-fis(...)ing_belastingdienst/
Dus dat stuk wat ik quote is onzin?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:41 schreef ikwordra het volgende:
[..]
In het belastingrecht is het gebruikelijk dat de eiser bewijst. In dit geval gaat het om aftrekposten, oftewel belastingplichtige die claimt (eist) geld terug. Dan ligt de bewijslast bij hem/haar. Heeft werkelijk niets met omkering bewijslast te maken.
Zeker het is alleen lastig dat niks als bewijs wordt geaccepteerd en er niet gezegd wirdt wat wel als bewijs kan dienen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:14 schreef ikwordra het volgende:
Dit heeft niks met beerput verder open te maken. Dit heeft te maken met dat Omtzigt goedkoop wil scoren.
De belastingdienst mag toch wel fraudes onderzoeken en daar criteria aan verbinden?
Als je goed leest zie je dat mensen die dubieuze aangiften deden op een controlelijst zijn gezet. Vervolgens konden ze gewoon met bewijsstukken komen om hun teruggaven te onderbouwen. Poeh, wat erg zeg!quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:40 schreef AchJa het volgende:
[..]
Dan is het iig op basis van feiten. Maar bij profilering werkt dat niet zo he.
Nee, het stuk wat jij quote is niet relevant. Dat stuk gaat over het feit dat de Belastingdienst bijvoorbeeld jouw inkomen hoger kan vaststellen en daarbij de bewijslast wil omkeren (jij moet dan aantonen dat de belastingdienst ten onrechte een hoger inkomen rekent).quote:
Eens. Maar zou een fraudeur in dit geval tegen de krant melden dat de stukken onzin waren of zou die via de media graag geld willen zien?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:45 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Zeker het is alleen lastig dat niks als bewijs wordt geaccepteerd en er niet gezegd wirdt wat wel als bewijs kan dienen.
heeft wel met elkaar te maken natuurlijk... als ik 50.000 verdien en ik claim 10.000 euro aftrek zorgkosten, dan geef ik een inkomen door van 40.000 euro. De Belastingdienst kan er dan voor kiezen om dat inkomen alsnog op 50.000 te zetten als ik aftrek zorgkosten niet kan onderbouwen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:48 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Nee, het stuk wat jij quote is niet relevant. Dat stuk gaat over het feit dat de Belastingdienst bijvoorbeeld jouw inkomen hoger kan vaststellen en daarbij de bewijslast wil omkeren (jij moet dan aantonen dat de belastingdienst ten onrechte een hoger inkomen rekent).
In dit geval gaat het om geclaimde zorgkosten e.d. en dus niet om een hoger inkomen. Gevalletje klok en klepel dus.
Behalve als het veel en veel vaker gebeurt.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:49 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Eens. Maar zou een fraudeur in dit geval tegen de krant melden dat de stukken onzin waren of zou die via de media graag geld willen zien?
Verhaal zal wel twee kanten hebben.
Nee, dat zijn 2 losstaande componenten. Je hebt een inkomen van 50k. Als de belastingdienst die op bijv 60k wil zetten heeft deze in de basis de bewijslast. De link die gequote werd geeft aan dat deze bewijslast dan eventueel omgekeerd kan worden.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:49 schreef Nielsch het volgende:
[..]
heeft wel met elkaar te maken natuurlijk... als ik 50.000 verdien en ik claim 10.000 euro aftrek zorgkosten, dan geef ik een inkomen door van 40.000 euro. De Belastingdienst kan er dan voor kiezen om dat inkomen alsnog op 50.000 te zetten als ik aftrek zorgkosten niet kan onderbouwen.
uiteindelijk is er nog een rechter die ook dat soort bewijsstukken kan bekijken en kan beslissen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:45 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Zeker het is alleen lastig dat niks als bewijs wordt geaccepteerd en er niet gezegd wirdt wat wel als bewijs kan dienen.
Dat kost geld, tijd en energie waar je eigenlijk niet op zit te wachten, maar het kan wel inderdaad.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:51 schreef Nielsch het volgende:
[..]
uiteindelijk is er nog een rechter die ook dat soort bewijsstukken kan bekijken en kan beslissen.
Volgens mij ging het laatste nieuws ook over de IB...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:48 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Nee, het stuk wat jij quote is niet relevant. Dat stuk gaat over het feit dat de Belastingdienst bijvoorbeeld jouw inkomen hoger kan vaststellen en daarbij de bewijslast wil omkeren (jij moet dan aantonen dat de belastingdienst ten onrechte een hoger inkomen rekent).
In dit geval gaat het om geclaimde zorgkosten e.d. en dus niet om een hoger inkomen. Gevalletje klok en klepel dus.
En wat Nielsch zegt.quote:De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren tienduizenden mensen als fraudeur bestempeld op basis van profilering en 'vermoedens van fraude'. Dat gebeurde niet alleen bij de kinderopvangtoeslag – ook bij de inkomstenbelasting moesten burgers zelf aantonen geen fraudeur te zijn.
in het artikel lees ik toch echt dat het gaat om burges die hoge aftrekposten claimen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:51 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Nee, dat zijn 2 losstaande componenten. Je hebt een inkomen van 50k. Als de belastingdienst die op bijv 60k wil zetten heeft deze in de basis de bewijslast. De link die gequote werd geeft aan dat deze bewijslast dan eventueel omgekeerd kan worden.
Voor de zorgkosten ligt de bewijslast al bij jou, er valt dus niks om te keren.
Je wil het niet horen blijkbaar. Ik stop hierbij met het proberen uit te leggen. Doei.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:53 schreef AchJa het volgende:
[..]
Volgens mij ging het laatste nieuws ook over de IB...
[..]
En wat Nielsch zegt.
Dat is dus mijn punt. De omgekeerde bewijslast is er dus helemaal niet, want de burger heeft al de bewijslast.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:53 schreef Nielsch het volgende:
[..]
in het artikel lees ik toch echt dat het gaat om burges die hoge aftrekposten claimen.
quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:54 schreef ikwordra het volgende:
Je wil het niet horen blijkbaar. Ik stop hierbij met het proberen uit te leggen. Doei.
klopt... dat snap ik dus ook niet aan het artikel. Als het echt om mensen gaat met hoge aftrekposten dan is er geen sprake van omgekeerde bewijslast. Ik snap dus ook niet hoe de journalist hier aan komt, maar het is nogal wiedus dat je dat moet bewijzen. Als gangbare bewijsstukken niet zijn geaccepteerd omdat bepaalde mensen op een lijst stonden, is dat natuurlijk wel kwalijk. Wellicht was er twijfel aan de echtheid van het bewijs (gefabriceerde doktersrekeningen door een malafide accountant).... geen idee wat daar de reden van is. Tis ook jammer dat je nooit iets hoort van de medewerkers die erbij betrokken zijn; die mogen niet met de pers praten. Wat dat betreft is het allemaal vrij eenzijdig.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:54 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Dat is dus mijn punt. De omgekeerde bewijslast is er dus helemaal niet, want de burger heeft al de bewijslast.
Precies. Daarnaast, ik ben overigens geen IB specialist ofzo, zijn bijv. zorgkosten slechts in bepaalde specifieke gevallen aftrekbaar. Ik lees in het artikel dat bijv dokterskwitanties niet werden geaccepteerd. Het klinkt mij alsof dit gewoon kosten zijn die niet onder die specifieke gevallen thuishoren. Wellicht is dit dan niet goed gecommuniceerd of wilde de burger het gewoon niet horen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:58 schreef Nielsch het volgende:
[..]
klopt... dat snap ik dus ook niet aan het artikel. Als het echt om mensen gaat met hoge aftrekposten dan is er geen sprake van omgekeerde bewijslast. Ik snap dus ook niet hoe de journalist hier aan komt, maar het is nogal wiedus dat je dat moet bewijzen. Als gangbare bewijsstukken niet zijn geaccepteerd omdat bepaalde mensen op een lijst stonden, is dat natuurlijk wel kwalijk. Wellicht was er twijfel aan de echtheid van het bewijs (gefabriceerde doktersrekeningen door een malafide accountant).... geen idee wat daar de reden van is. Tis ook jammer dat je nooit iets hoort van de medewerkers die erbij betrokken zijn; die mogen niet met de pers praten. Wat dat betreft is het allemaal vrij eenzijdig.
quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:03 schreef Nielsch het volgende:
en elke Henk en Ingrid die in de afgelopen jaren iets terug moest betalen denkt natuurlijk nu ook onterecht op die fraudelijst te staan
ik weet nog dat toen ik studeerde, bepaalde mede-studenten ook hun inschrijgeld voor de uni aftrokken (onder studiekosten), terwijl duidelijk werd gecommuniceerd dat dit niet kon als je studiefinanciering kreeg. aftrek van studiekosten is vooral voor om- en bijscholing etc... zulke voorbeelden zullen er vast nog veel meer zijn.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:03 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Precies. Daarnaast, ik ben overigens geen IB specialist ofzo, zijn bijv. zorgkosten slechts in bepaalde specifieke gevallen aftrekbaar. Ik lees in het artikel dat bijv dokterskwitanties niet werden geaccepteerd. Het klinkt mij alsof dit gewoon kosten zijn die niet onder die specifieke gevallen thuishoren. Wellicht is dit dan niet goed gecommuniceerd of wilde de burger het gewoon niet horen.
Het klinkt mij alsof er in dit geval niet zoveel mis is gegaan.
Ik ga uit van wat er in dat artikel benoemd wordt. Ik zie verder ook geen reden om daaraan te twijfelen. De journalist zal het wel niet zelf verzonnen hebben lijkt me.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:58 schreef Nielsch het volgende:
[..]
klopt... dat snap ik dus ook niet aan het artikel. Als het echt om mensen gaat met hoge aftrekposten dan is er geen sprake van omgekeerde bewijslast. Ik snap dus ook niet hoe de journalist hier aan komt, maar het is nogal wiedus dat je dat moet bewijzen. Als gangbare bewijsstukken niet zijn geaccepteerd omdat bepaalde mensen op een lijst stonden, is dat natuurlijk wel kwalijk. Wellicht was er twijfel aan de echtheid van het bewijs (gefabriceerde doktersrekeningen door een malafide accountant).... geen idee wat daar de reden van is. Tis ook jammer dat je nooit iets hoort van de medewerkers die erbij betrokken zijn; die mogen niet met de pers praten. Wat dat betreft is het allemaal vrij eenzijdig.
Nee, dat ga je dus niet. Jij haalt er ineens omkering bewijslast bijquote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:06 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ik ga uit van wat er in dat artikel benoemd wordt. Ik zie verder ook geen reden om daaraan te twijfelen. De journalist zal het wel niet zelf verzonnen hebben lijkt me.
zoals ik al zei: het is allemaal vrij eenzijdig. ik snap ook wel dat het lastig is om beide kanten te beschrijven als de medewerkers die het betreft niet met jou mogen praten... we weten nu niet waarom bepaalde bewijsstukken niet zijn geaccepteerd en of dit terect was of niet. Ik zie de journalist hier ook geen bewijs voor leveren.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:06 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ik ga uit van wat er in dat artikel benoemd wordt. Ik zie verder ook geen reden om daaraan te twijfelen. De journalist zal het wel niet zelf verzonnen hebben lijkt me.
het betreft hier ook met name aangiften die via accountants zijn gedaan... wellicht wisten de accountants zelf al dat er dingen die zij in de aangifte hebben gezet totaal niet klopten en zagen ze daarom af van een gang naar de rechter...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:11 schreef nostra het volgende:
Inmiddels lijkt elke vorm van gestructureerde fraudeaanpak een groot complot om nietsvermoedende bonafide burgers dwars te zitten. Dat is natuurlijk onzin. Het narratief dat de fiscus, ondanks blijkbaar overduidelijke bewijzen, unilateraal allerlei aftrekposten weigert mist nogal wat nuance. Als de fiscus dat al zou doen (wat compleet onlogisch zou zijn), dan is het toch vrij simpel en loop je naar de rechtbank.
Het is gewoon weer zo'n gebruikelijk baggerkopieer stuk van een overgewaarderde journalist met een god-complex.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:58 schreef Nielsch het volgende:
[..]
klopt... dat snap ik dus ook niet aan het artikel. Als het echt om mensen gaat met hoge aftrekposten dan is er geen sprake van omgekeerde bewijslast. Ik snap dus ook niet hoe de journalist hier aan komt, maar het is nogal wiedus dat je dat moet bewijzen. Als gangbare bewijsstukken niet zijn geaccepteerd omdat bepaalde mensen op een lijst stonden, is dat natuurlijk wel kwalijk. Wellicht was er twijfel aan de echtheid van het bewijs (gefabriceerde doktersrekeningen door een malafide accountant).... geen idee wat daar de reden van is. Tis ook jammer dat je nooit iets hoort van de medewerkers die erbij betrokken zijn; die mogen niet met de pers praten. Wat dat betreft is het allemaal vrij eenzijdig.
Ja, zo lees ik dat als ik dit lees:quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:07 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Nee, dat ga je dus niet. Jij haalt er ineens omkering bewijslast bij
Aangezien ik ervan uitga dat je al een vorm van bewijs/specificatie hebt meegestuurd bij je aangifte en dat dat vervolgens ter discussie wordt gesteld door de BD op basis van profilering.quote:ook bij de inkomstenbelasting moesten burgers zelf aantonen geen fraudeur te zijn
Accountants zouden zoiets nooit doenquote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:13 schreef Nielsch het volgende:
[..]
het betreft hier ook met name aangiften die via accountants zijn gedaan... wellicht wisten de accountants zelf al dat er dingen die zij in de aangifte hebben gezet totaal niet klopten en zagen ze daarom af van een gang naar de rechter...
Net ging je uit van de journalist en nu lees je ineens dingen en ga je van zaken uit? Man man manquote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:14 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ja, zo lees ik dat als ik dit lees:
[..]
Aangezien ik ervan uitga dat je al een vorm van bewijs/specificatie hebt meegestuurd bij je aangifte en dat dat vervolgens ter discussie wordt gesteld door de BD op basis van profilering.
Maar goed, wat meer achtergrondinformatie zou misschien wel prettig zijn ja.
Tja en dan is het vervelend voor iemand als die ook door de molen gehaald wordt, puur en alleen omdat zijn adviseur bij een andere klant heeft lopen klooien. Al kan ik me prima voorstellen dat de fiscus daarop selecteert. Je was vroeger ook geen klant bij het Haags Juristen College omdat die toevallig om de hoek zaten.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:13 schreef Nielsch het volgende:
het betreft hier ook met name aangiften die via accountants zijn gedaan...
Hiero:quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:15 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Net ging je uit van de journalist en nu lees je ineens dingen en ga je van zaken uit? Man man man
Staat toch duidelijk in dat stuk of niet dan? Ik ga er dan van uit dat die zaken meegestuurd zijn. Met je man man man...quote:Uit gesprekken met belastingadviseurs en burgers die betrokken raakten in het fraudeproject, blijkt dat de fiscus net als in de toeslagenaffaire de bewijslast omdraaide. Aftrekposten werden standaard afgewezen, en bewijzen dat zij terecht waren vaak niet geaccepteerd. De fiscus wees bijvoorbeeld doktersverklaringen af bij aftrek van zorgkosten, of kwitanties en verklaringen van goede doelen in het geval van giften. Ook in project 1043 verdwenen regelmatig bewijsstukken die burgers opstuurden. Wat wel nodig was om aftrekposten te kunnen aantonen, werd vaak niet gezegd.
Zolang Rutte dit bewust aanstuurt en de mensen hem een geweldige premier vinden en dus VVD stemmen en die nu de grootste partij is in de peilingen veranderd er helemaal nietsquote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:51 schreef Scrummie2.1 het volgende:
Kan er een moment komen dat die hele belastingdienst regering vervangen gaat worden door iets nieuws/anders/beters?
De puinhopen blijven maar komen namelijk. Kan toch niet langer?
Nu zijn het de puinhopen van 10 jaar Rutte.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 11:49 schreef ikweethetookniet het volgende:
De geschiedenis herhaalt zich weer......
[ afbeelding ]
Ah ja, de lone warrior die alle Grote Problemen van dit vermaledijde land waar niet in te leven valt wel komt oplossen. Beetje Chopin, goede chablis en gaan.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 11:49 schreef ikweethetookniet het volgende:
De geschiedenis herhaalt zich weer......
[ afbeelding ]
Jij snapt het!quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:51 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Voor de zorgkosten ligt de bewijslast al bij jou, er valt dus niks om te keren.
Behalve dat dit geen navorderingen zijn. Dit is controle van je aangifte, ergo, jij stelt een aftrekpost en moet hem bewijzen.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 09:39 schreef AchJa het volgende:
[..]
Omgekeerde bewijslast?
[..]
https://www.jongbloed-fis(...)ing_belastingdienst/
quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:27 schreef Yreal het volgende:
Behalve dat dit geen navorderingen zijn. Dit is controle van je aangifte, ergo, jij stelt een aftrekpost en moet hem bewijzen.
Jullie kunnen nu een grote broek gaan aantrekken en iets vinden van de journalist/ onderzoekers van Trouw en RTL maar vooralsnog heb ik meer vertrouwen in wat die lui te melden hebben dan wat een paar nono's op Fok! vinden.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:16 schreef robbietobbie het volgende:
Jij snapt het!
Deze journalist doet uitspraken zonder te snappen hoe het zit. Mensen moesten niet bewijzen dat ze geen fraudeur zijn, ze moesten aantonen dat ze recht hadden op die aftrek. Dat heeft niets te maken met onschuldpresumpties e.d. zoals die in het strafrecht werken, dat is niet vergelijkbaar.
Hier geldt meer de regel: wie stelt, bewijst. Er valt niets om te keren qua bewijslast.
Omkering van de bewijslast komt bij aftrekposten pas ter sprake als het om navorderingen (niet naheffingen, weer een teken dat de journalist geen verstand van belastingrecht heeft) gaat. Dat is een zwaar en tijdrovend middel voor de fiscus, dat hebben ze echt niet te pas en te onpas ingezet. Dat bewaren ze wel voor de echte fraudegevallen, die dan meestal niet eens een boete krijgen, alleen correcties.
Dat iedereen zich eens druk maakt om hoe makkelijk echte fraudeurs overal mee wegkomen, ipv dat sommige burgers bewijsstukken moeten sturen (gossie wat een boeven bij de Belastingdienst).
quote:Aftrekposten standaard afgewezen
Uit gesprekken met belastingadviseurs en burgers die betrokken raakten in het fraudeproject, blijkt dat de fiscus net als in de toeslagenaffaire de bewijslast omdraaide. Aftrekposten werden standaard afgewezen, en bewijzen dat zij terecht waren vaak niet geaccepteerd. De fiscus wees bijvoorbeeld doktersverklaringen af bij aftrek van zorgkosten, of kwitanties en verklaringen van goede doelen in het geval van giften. Wat er wel nodig was om de rechtmatigheid van aftrekposten te kunnen aantonen, werd veelal niet gezegd.
Want er wordt natuurlijk nooit mee gefraudeerd...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 10:19 schreef AchJa het volgende:
[..]
Hiero:
[..]
Staat toch duidelijk in dat stuk of niet dan? Ik ga er dan van uit dat die zaken meegestuurd zijn. Met je man man man...![]()
Dat is het punt niet.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:34 schreef Yreal het volgende:
Want er wordt natuurlijk nooit mee gefraudeerd...
Wordt op meerdere juridische sites bevestigd inderdaad. bijvoorbeeld:quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:31 schreef AchJa het volgende:
[..]
[..]
Jullie kunnen nu een grote broek gaan aantrekken en iets vinden van de journalist/ onderzoekers van Trouw en RTL maar vooralsnog heb ik meer vertrouwen in wat die lui te melden hebben dan wat een paar nono's op Fok! vinden.
[..]
Ja behalve dat je geen omkering van de bewijslast kan krijgen als je de bewijslast al hebt....quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:31 schreef AchJa het volgende:
[..]
[..]
Jullie kunnen nu een grote broek gaan aantrekken en iets vinden van de journalist/ onderzoekers van Trouw en RTL maar vooralsnog heb ik meer vertrouwen in wat die lui te melden hebben dan wat een paar nono's op Fok! vinden.
[..]
Natuurlijk wel. Als er blijkbaar gefraudeerd wordt met de kwitanties kan je die niet meer blindelings gaan accepteren.quote:
Dus het nieuws heeft het verkeerd en een paar Fokkers hebben het goed... Juist ja...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:35 schreef Yreal het volgende:
Ja behalve dat je geen omkering van de bewijslast kan krijgen als je de bewijslast al hebt....
Top, verdiep je nergens in en geloof klakkeloos wat in de media staat. Gaat helemaal goedkomen met jou.quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:31 schreef AchJa het volgende:
Jullie kunnen nu een grote broek gaan aantrekken en iets vinden van de journalist/ onderzoekers van Trouw en RTL maar vooralsnog heb ik meer vertrouwen in wat die lui te melden hebben dan een paar nono's op Fok!.
Is het omgekeerde bewijslast of niet?quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:36 schreef Yreal het volgende:
Natuurlijk wel. Als er blijkbaar gefraudeerd wordt met de kwitanties kan je die niet meer blindelings gaan accepteren.
Nee, het nieuws verzint het...quote:Op dinsdag 7 juli 2020 14:36 schreef robbietobbie het volgende:
[..]
Top, verdiep je nergens in en geloof klakkeloos wat in de media staat. Gaat helemaal goedkomen met jou.
Even wat willekeurige links dan maar?
https://www.tijssen-saes.(...)gen-bewijs-het-maar/
https://www.jongbloed-fis(...)ing_belastingdienst/
Lees je in en lees dan het artikel nog eens.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |