Rostbratwurst, een braadworstsoort, maar dit is regionaal verschillend wat voor worst ze gebruiken. De saus wordt vaak zelfgemaakt, het is een tomatensaus als basis, op smaak gebracht met kerriepoeder. Vaak wordt er ook kerriepoeder overheen gedaan. Ik heb de saus nog nooit zelfgemaakt. De saus is meestal warm, maar dit verschilt ook regionaalquote:Op vrijdag 18 februari 2011 18:07 schreef Jessiiie het volgende:
Laat ik dan maar de eerste vraag stellen...
Weet jij een goed recept voor curryworst? Vanmiddag saus (poeder met water) gemaakt die ik in Duitsland gehaald had maar dat was het totaal niet... En welke worst raad je aan om te gebruiken? Of bestaan er speciale 'curryworsten'?
Was het daarna in de oven gegooid en de vulling geheel in het brood gesmolten?quote:Op zaterdag 19 februari 2011 14:55 schreef Mixende_match het volgende:
hoi, een vraagje over stokbrood.
Laatst was ik op visitie bij iemand die had stokbrood met een soort van vulling.
Het stokbrood was in de lengte door gesneden, en er was wat opgesmeerd, ik geloof iets van creme fraiche, philledelphia/boursin, knoflook? (en dan gemixt met een staafmixer)
Kan zoiets kloppen? Of is creme fraiche helemaal verkeerd?
En dat was er dan opgesmeerd, stokbrood opelkaar, en aluminium folie er om heen.
Kan dit een beetje kloppen? haha wil het van het weekend uitproberen
Ben je bereid moeite te doen met onderhoud of wil je gemak?quote:Op maandag 21 februari 2011 16:52 schreef Chielus het volgende:
Piet, ik ben zwaar aan nieuwe koekenpannen toe. Heb jij nog bepaalde voorkeuren/adviezen/tips om op te letten?
In die laatste categorie zijn de 365 pannen van Ikea erg goed. Ik gebruik die van mij nu bijna anderhalf jaar intensief, en nu pas begint hij de eerste gebruikssporen te tonen.quote:Op maandag 21 februari 2011 16:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ben je bereid moeite te doen met onderhoud of wil je gemak?
Moeite doen: Zwaar gietijzer, goed inbranden en daarna nooit met zeep schoonmaken, slechts met keukenpapier schoonvegen, gaan je leven lang mee en worden alleen maar beter. Beste kan je bij een Horeca groothandel kopen, degelijk spul voor het echte werk en betaalbaar omdat het geen chique merk is.
Gemak: De zwaarste antiaanbakpannen die je kan vinden, zijn duurder dan gietijzer en gaan een jaar ofzo mee.
Trouwen?quote:Op dinsdag 22 februari 2011 17:33 schreef MissHobje het volgende:
Deeltje 14 van gemaakt, klopt de telling weer
Het was op mijn verzoek, dus dan zou je met mij moeten trouwen. Isegrim vindt dat vast niet erg.quote:
Nee, dan heb ik twee topkoks.quote:Op dinsdag 22 februari 2011 18:47 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Het was op mijn verzoek, dus dan zou je met mij moeten trouwen. Isegrim vindt dat vast niet erg.
Geen bottomkok?quote:
Piet! het is dat ik al getrouwd benquote:
Jij hebt het afgelopen jaar twee keer gekookt, dus dat klopt ook welquote:Op dinsdag 22 februari 2011 21:24 schreef Isegrim het volgende:
Volgens mij doen wij iets verkeerd met het inbranden van die gietijzeren pan ofzo. Het ding is echt wel van goede kwaliteit volgens mij, maar blijft aanbranden. Misschien maak ik hem te goed schoon. We kiezen iig steeds weer voor de anti-aanbakpan alleen dan voel ik me een inferieure kok.
ja, voor een groot deel wel ja.quote:Op zaterdag 19 februari 2011 17:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Was het daarna in de oven gegooid en de vulling geheel in het brood gesmolten?
Dan was het waarschijnlijk kruidenboterquote:Op woensdag 23 februari 2011 10:30 schreef Mixende_match het volgende:
[..]
ja, voor een groot deel wel ja.
Ik denk dat die creme freche fout is, hoort zoiets er wel bij?
Is hij zwart?quote:Op dinsdag 22 februari 2011 21:24 schreef Isegrim het volgende:
Volgens mij doen wij iets verkeerd met het inbranden van die gietijzeren pan ofzo. Het ding is echt wel van goede kwaliteit volgens mij, maar blijft aanbranden. Misschien maak ik hem te goed schoon. We kiezen iig steeds weer voor de anti-aanbakpan alleen dan voel ik me een inferieure kok.
Hoe maak je hem dan goed schoon Piet?quote:Op woensdag 23 februari 2011 10:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Is hij zwart?
Olie je hem regelmatig na gebruik even in?
Je wast hem toch niet af?
Je maakt hem schoon door even met een keukenpapiertje het vet er uit te vegen, en hooguit even met heet water (zonder sop) af te spoelen, waarna je hem even op het vuur zet en hem inwrijft met olie.quote:Op woensdag 23 februari 2011 13:45 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Hoe maak je hem dan goed schoon Piet?
Dat is wel hoe ik mijn pan met aanbaklaag schoonmaak. De sproeier er op met heel heet water, en het doekje komt er niet eens bij kijken (vrij hoge druk).quote:Op woensdag 23 februari 2011 13:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je maakt hem schoon door even met een keukenpapiertje het vet er uit te vegen, en hooguit even met heet water (zonder sop) af te spoelen, waarna je hem even op het vuur zet en hem inwrijft met olie.
Ja, maar dan ook alleen saai, "schoon" vlees, marineer het en je bent de lul met zo'n pan.quote:Op woensdag 23 februari 2011 10:49 schreef SiGNe het volgende:
En gietijzer moet ook echt heet worden, zo het dat het net een beetje walmt.
Allles schroeit dan snel dicht en blijft ook niet meer aan de pan plakken.
Het scheelt ook flink als je vlees minstens een half uur buiten de koelkast op kamertemperatuur laat komen, koud vlees brandt ook aan.
Alsof men in azie met tefal woks werktquote:Op woensdag 23 februari 2011 13:59 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ja, maar dan ook alleen saai, "schoon" vlees, marineer het en je bent de lul met zo'n pan.
Kwestie van droogdeppen.quote:Op woensdag 23 februari 2011 13:59 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ja, maar dan ook alleen saai, "schoon" vlees, marineer het en je bent de lul met zo'n pan.
Een stevige bouillon met prei, licht gebonden, wat room erdoor, en voor het serveren in het bord een plakje mooie droge ham leggen, samengevouwen.quote:Op woensdag 23 februari 2011 14:22 schreef McGilles het volgende:
Piet,
Ik ga vanavond preisoep maken maar zoek nog iets voor erin, zit te denken aan ham of spek, wat raad jij aan?
Dankje, haal ook voordat ik ga pureren prei uit de pan om later weer terug erin te doen.quote:Op woensdag 23 februari 2011 14:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een stevige bouillon met prei, licht gebonden, wat room erdoor, en voor het serveren in het bord een plakje mooie droge ham leggen, samengevouwen.
Pureren?quote:Op woensdag 23 februari 2011 14:36 schreef McGilles het volgende:
[..]
Dankje, haal ook voordat ik ga pureren prei uit de pan om later weer terug erin te doen.
Droge ham, geen gekookte, soort is niet zo belangrijkquote:Welke soort ham moet ik aan denken?
Ja, wil eigenlijk eerst even de prei 5 minuutjes in de pan fruiten totdat ie zacht wordt, dan bouillon erbij en eventjes koken, 1/4 van de prei eruit vissen en dan pureren, prei terug erin en dan room toevoegen en op smaak brengen.quote:Op woensdag 23 februari 2011 14:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pureren?
[..]
Droge ham, geen gekookte, soort is niet zo belangrijk
Van mij mag je dat doen, maar ik zie graag wat ik eet, een uiensoep pureer je toch ook niet?quote:Op woensdag 23 februari 2011 14:47 schreef McGilles het volgende:
[..]
Ja, wil eigenlijk eerst even de prei 5 minuutjes in de pan fruiten totdat ie zacht wordt, dan bouillon erbij en eventjes koken, 1/4 van de prei eruit vissen en dan pureren, prei terug erin en dan room toevoegen en op smaak brengen.
Geen goed idee dan?
Kloptquote:Op woensdag 23 februari 2011 14:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Van mij mag je dat doen, maar ik zie graag wat ik eet, een uiensoep pureer je toch ook niet?
Stevige runderbouillon, die bind je licht door er een bloemige kleingesneden aardappel in te laten kapotkoken (of neem wat pureepoeder), dat geeft een rulle gebonden soep, daar doe je mosterd doorheen. Je kan er wat fijngesneden prei doorheen doen. Ook leuk, geel mosterdzaad erdoor, die je gaar kookt, dat worden een soort besjesachtige bolletjes die leuk ploppen in je mond als je er op bijtquote:Op woensdag 23 februari 2011 15:14 schreef DrukVout het volgende:
Piet,
Ik heb van de week doesburgse mosterd gekregen. Nu wil ik graag Mosterdsoep maken. Maar ik kom alleen maar recepten tegen met prei en melk. Nu is de prei geen probleem. Maar ik ben lactose intollerant, dus die melk wordt een ramp.
Weet je een ander recept waar de woorden soep en mosterd in voorkomt?
40 Euro is verschrikkelijk veel geld voor een gietijzeren koekenpan, ken je niemand met een horecazaak/pasje voor een horeca groothandel?quote:Owja daarnaast wordt ik mijn koekenpan met teflonlaag een beetje zat. Kan elk half jaar een nieuwe kopen omdat die laag loslaat.
Nu zag ik in een ander topic voorbijkomen dat je beter een gietijzerenpan kan inbranden en dat je dan niet anders meer wilt. (volgens jou).
Dat kan dus met zoiets:
[ afbeelding ]
Loeizwaar en was maar 40,- bij een zaakje in Utrecht.
Thanx voor de soep!quote:Op woensdag 23 februari 2011 15:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Stevige runderbouillon, die bind je licht door er een bloemige kleingesneden aardappel in te laten kapotkoken (of neem wat pureepoeder), dat geeft een rulle gebonden soep, daar doe je mosterd doorheen. Je kan er wat fijngesneden prei doorheen doen. Ook leuk, geel mosterdzaad erdoor, die je gaar kookt, dat worden een soort besjesachtige bolletjes die leuk ploppen in je mond als je er op bijt
[..]
40 Euro is verschrikkelijk veel geld voor een gietijzeren koekenpan, ken je niemand met een horecazaak/pasje voor een horeca groothandel?
Ook niemand met een eigen zaak en macro pas?quote:Op woensdag 23 februari 2011 15:50 schreef DrukVout het volgende:
[..]
Thanx voor de soep!
Nee helaas ken ik niemand met een horecazaak of een pasje.
Ahhh dat dan weer wel. Maarja die pan heb ik alweer een tijdje.quote:Op woensdag 23 februari 2011 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ook niemand met een eigen zaak en macro pas?
Ik bak vrijwel alles in de gietijzeren pan.quote:Op woensdag 23 februari 2011 15:58 schreef DrukVout het volgende:
[..]
Ahhh dat dan weer wel. Maarja die pan heb ik alweer een tijdje.
Maar is het een goede om te gebruiken ipv een standaard tefal koekenpan? Gebruik hem nu namelijk alleen maar voor de pannenkoeken en de biefstuk.
En je afvoer vol met vet gooien?quote:Op donderdag 24 februari 2011 10:43 schreef Deimos000 het volgende:
Is het ook not-done om met een afwasborstel door zo'n gietijzeren pan te gaan terwijl deze direct van het hete gasfornuis onder een lopende (koude)kraan afkoelt? Ik doe dat nu meestal wel met Tefal pannen..
Met vloeibaar vet is dat niet zo'n probleemquote:Op donderdag 24 februari 2011 10:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En je afvoer vol met vet gooien?
Gaat vreselijk aankoeken.quote:Op donderdag 24 februari 2011 10:53 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Met vloeibaar vet is dat niet zo'n probleem
Totdat je hele afvoer systeem een infarct krijgt... moet ie toch echt ff gedottert worden als je niet al veel meer schade hebt..voorkomen is echt beterquote:Op donderdag 24 februari 2011 10:53 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Met vloeibaar vet is dat niet zo'n probleem
Tenzij je er ijswater achteraan giet zal het niet stollen. Ben dus wel benieuwd hoe mijn gootsteen een infarct gaat krijgen van vloeibare, plantaardige, oliequote:Op donderdag 24 februari 2011 14:22 schreef MissHobje het volgende:
[..]
Totdat je hele afvoer systeem een infarct krijgt... moet ie toch echt ff gedottert worden als je niet al veel meer schade hebt..voorkomen is echt beter
Plantaardige olie verlijmt, verkleeft, het oxideert en wordt een plastic achtige substantie.quote:Op donderdag 24 februari 2011 14:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Tenzij je er ijswater achteraan giet zal het niet stollen. Ben dus wel benieuwd hoe mijn gootsteen een infarct gaat krijgen van vloeibare, plantaardige, olie
En er blijft natuurlijk ook vanalles aan hangen, aan die plakzooi. Kleine stukjes van voedselresten die per ongeluk in de gootsteen belanden.quote:Op donderdag 24 februari 2011 14:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Plantaardige olie verlijmt, verkleeft, het oxideert en wordt een plastic achtige substantie.
Vet er uit gieten, af laten koelen, met een stukje keukenpapier er uit vegen.quote:Op donderdag 24 februari 2011 15:06 schreef Deimos000 het volgende:
Ik kan me niet voorstellen dat die bende dusdanig afkoelt dat je zwanenhals een klodder behangerslijm wordt als je dit met warm water de gootsteen doorspoelt, maar dat terzijde.
Als ik het dan dus goed begrijp moet je je koekenpan schoonmaken met een stukje keukenrol.. Hete pan of laat je dat ding afkoelen (en dus aankoeken)?
Uiteindelijk toch kort even de blender erin gezet maar nog genoeg preiringen erin gelaten, samen met de parmaham was het echt heerlijk! Moet zeggen dat dit de lekkerste soep is die ik sinds maanden heb gemaakt.quote:Op woensdag 23 februari 2011 14:50 schreef McGilles het volgende:
[..]
Klopt
Weet je wat, ik ga hem vanavond dan eens niet pureren, je hoort morgen het verslag wel, vorige keren heb ik hem telkens gepureerd.
Ik weet nog wel wat leuke verhalen van m'n vaste loodgieter.quote:Op donderdag 24 februari 2011 14:59 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
En er blijft natuurlijk ook vanalles aan hangen, aan die plakzooi. Kleine stukjes van voedselresten die per ongeluk in de gootsteen belanden.
Getver
Ja op die manier gaat je Tefalpan natuurlijk niet heel lang mee... Ik spoel hem onder heet water af, en doe er een jaar of 4 mee. Koud water als het recht van het vuur afkomt is natuurlijk niet echt bevorderlijk.quote:Op donderdag 24 februari 2011 10:43 schreef Deimos000 het volgende:
Is het ook not-done om met een afwasborstel door zo'n gietijzeren pan te gaan terwijl deze direct van het hete gasfornuis onder een lopende (koude)kraan afkoelt? Ik doe dat nu meestal wel met Tefal pannen..
Gaat al 2,5 jaar goed hoorquote:Op donderdag 24 februari 2011 20:01 schreef Pandora73 het volgende:
[..]
Ja op die manier gaat je Tefalpan natuurlijk niet heel lang mee... Ik spoel hem onder heet water af, en doe er een jaar of 4 mee. Koud water als het recht van het vuur afkomt is natuurlijk niet echt bevorderlijk.
Het gaat met heet water net zo goed/slecht als met koud water. Dat is ook nog pakweg 100 graden verschil, waardoor de aanbaklaag beschadigd raakt. Het beste is om de pan koud te laten worden voor je er water op gooitquote:Op vrijdag 25 februari 2011 07:29 schreef Deimos000 het volgende:
[..]
Gaat al 2,5 jaar goed hoor
Zal me binnenkort eens vergrijpen aan zo'n gietijzeren gevaarte.
Valt mee hoor, vlees haal ik tegenwoordig in NL bij een horeca slager en bij de Hanos en groente koop ik op de markt of soms bij de hanos als ik daar ben.quote:Op vrijdag 25 februari 2011 14:30 schreef Erasmo het volgende:
Piet volgens mij doe jij ook regelmatig boodschappen bij de oosterburen, heb je nog aanraders die eruit springen?
Was mij onbekend.. Thanks!quote:Op vrijdag 25 februari 2011 14:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Het gaat met heet water net zo goed/slecht als met koud water. Dat is ook nog pakweg 100 graden verschil, waardoor de aanbaklaag beschadigd raakt. Het beste is om de pan koud te laten worden voor je er water op gooit
De bouillon niet laten koken, goed afschuimen en geen selderijknol gebruiken.quote:Op vrijdag 25 februari 2011 15:41 schreef MevrouwPuff het volgende:
Hoe zorg ik dat mijn kippensoep niet troebel wordt?
Bedankt De volgende keer doe ik het zoquote:Op vrijdag 25 februari 2011 15:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De bouillon niet laten koken, goed afschuimen en geen selderijknol gebruiken.
Als je de bouillon kraakhelder wilt hebben kan je hem als hij klaar is klaren met eiwit of RobinOok haar diepviesmethode gebruiken.
Dan wordt ie echt transparant als water.
Ice Filtrated Consomméquote:Op vrijdag 25 februari 2011 15:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De bouillon niet laten koken, goed afschuimen en geen selderijknol gebruiken.
Als je de bouillon kraakhelder wilt hebben kan je hem als hij klaar is klaren met eiwit of RobinOok haar diepviesmethode gebruiken.
Dan wordt ie echt transparant als water.
Ik drink rum alleen in een Long Island Iced Tea, ben er geen grote fan van. Mijn schoonfamilie is helemaal gek met Herrencreme, persoonlijk vind ik het niet lekker,quote:Op vrijdag 25 februari 2011 18:54 schreef SiGNe het volgende:
Hoi Piet..
ik vroeg me af of je misschien ook een lekker recept met (bruine) rum weet.
Ik ben een redelijk liefhebber en heb altijd wel een paar flesjes goede rum staan (geen bahcardi dus) maar vroeg me af of er ook lekkere recepten mee zijn te maken.
Ik heb al een keer rum ipv. kirsch gebruikt in een kaasfondue, dat was dan een minder goed idee (m'n kirsch was op, vandaar de aanpassing)
Vlaanderen ligt nogal uit de buurt voor mij, maar wil van de zomer nog een weekje vlaanderen doen, brugge, gent, etcquote:Op vrijdag 25 februari 2011 21:49 schreef Spanky78 het volgende:
Even een zijstapje, maar je kan ook erg lekker vruchtenconcentraat maken met diepvriesfiltratie. Omdat je geen hitte gebruikt is de smaak supergoed.
Verder is dit toch altijd weer een leuk topic om door te lezen.
Piet, ik denk dat the flemish primitives wel iets leuks is voor jou..... www.theflemishprimitives.com
bij mij betaalt de baas.... dat scheelt
Was een tip in de gebruiksaanwijzing van een pan die ik kocht, werkt goed trouwens.quote:Op zaterdag 26 februari 2011 17:38 schreef Isegrim het volgende:
Piet, vanwaar eigenlijk die aardappelschillen bij het inbranden van de pan?
Inbranden van de pan ging goed, of het anders beter gaat, who knows, ik het geen vergelijktest gedaan, en ik doe het ook niet dagelijksquote:Op zaterdag 26 februari 2011 18:25 schreef Isegrim het volgende:
In welke zin werkt het goed? Wat voegt het toe, zeg maar?
Die optie kan ik je van harte afradenquote:Op maandag 28 februari 2011 16:14 schreef Cici het volgende:
Beetgaar gekookte spruiten omgehusseld met wat nootmuskaat!
Ik kan me helemaal voorstellen dat dat lekker is hoor.quote:Op maandag 28 februari 2011 17:39 schreef Tanin het volgende:
Ze smaken verassend goed met satesaus. Eerlijk waar.
*wacht op culinair billekoek van piet*
Beetgaar koken, klont boter erover (geen margarine) en een beetje citroensap.quote:Op maandag 28 februari 2011 14:08 schreef foodlover het volgende:
Beste Piet,
Ik heb nog spruitjes liggen. Weet jij een lekkere bereiding zonder kaas en/of kerrie?
Daarnaast ben ik op zoek naar een beproefd, simpel recept voor aardappelgratin (4 personen).
Alvast bedankt voor het meedenken!
Omdat jij het niet lekker vind afraden?quote:Op maandag 28 februari 2011 16:54 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Die optie kan ik je van harte afraden
Ik zou ze toch echt in vet (bijv. spek) bereiden. Met een klontje boter.
Je weet dat de troep van Chemiepackbrand allemaal neersloeg in de spruitenvelden van de Alblasserwaard?quote:Op dinsdag 1 maart 2011 17:49 schreef Cici het volgende:
[..]
Omdat jij het niet lekker vind afraden?
Misschien heeft een ander wel smaak
Ik eet het nu ook, erg lekker
Oh, dat interesseerd me niks..quote:Op dinsdag 1 maart 2011 18:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je weet dat de troep van Chemiepackbrand allemaal neersloeg in de spruitenvelden van de Alblasserwaard?
Gekookt smaken ze sowieso minderquote:Op woensdag 2 maart 2011 08:54 schreef Cici het volgende:
[..]
Oh, dat interesseerd me niks..
Smaken ze niet minder om
Ok, ik kom vrij vaak door Duitsland als ik naar Twente en behalve tanken wil ik toch regelmatiger in Duitsland inkopen doen. Soljanka met brood is bv. prima te doen als avondmaaltijd als je geen zin hebt om te kokenquote:Op vrijdag 25 februari 2011 14:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Valt mee hoor, vlees haal ik tegenwoordig in NL bij een horeca slager en bij de Hanos en groente koop ik op de markt of soms bij de hanos als ik daar ben.
Sterke drank is een aanrader, scheelt nogal in prijs en blijft lang goed.
quote:Op woensdag 2 maart 2011 09:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Gekookt smaken ze sowieso minder
Kapucijners met spekjes en suiker.quote:Op woensdag 2 maart 2011 09:59 schreef Lienekien het volgende:
Heeft Piet al eens een lekker recept met kapucijners gegeven? Vraag is naar aanleiding van zijn opmerking in het topic over favoriet blikvoer.
Kapucijners uit blik opentrekken, en goed spoelen, alle prut moet er vanaf.quote:Op woensdag 2 maart 2011 09:59 schreef Lienekien het volgende:
Heeft Piet al eens een lekker recept met kapucijners gegeven? Vraag is naar aanleiding van zijn opmerking in het topic over favoriet blikvoer.
Goed aanbraden in een pan en dan stoven, smoren of garen in de oven (ca 90 minuten bij 140 graden)quote:Op woensdag 2 maart 2011 16:50 schreef Erasmo het volgende:
Piet heb bij mijn vleesboer varkenswangen meegenomen, prachtig gemarmerd vlees.
Kan ik ze beter bakken of stoven?
Oeh bereiden als draadjesvleesquote:Op woensdag 2 maart 2011 16:50 schreef Erasmo het volgende:
Piet heb bij mijn vleesboer varkenswangen meegenomen, prachtig gemarmerd vlees.
Kan ik ze beter bakken of stoven?
Zou maar zo kunnen dat ze bij dezelfde boer vandaan komenquote:Op woensdag 2 maart 2011 17:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Goed aanbraden in een pan en dan stoven, smoren of garen in de oven (ca 90 minuten bij 140 graden)
Is lekker vlees, voor het laatst in Winterswijk gegeten bij de gulle waard
Oeh, dat doet denken aan vroeger. Dank!quote:Op woensdag 2 maart 2011 16:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kapucijners uit blik opentrekken, en goed spoelen, alle prut moet er vanaf.
Spekkies uitbakken, Kapucijners opwarmen met klein beetje water in de pan spekkies met vet over de Kapucijners . Serveren met piccalilly, amsterdamse uitjes, augurkjes, eventueel wat mosterd.
Ook lekker op de frietenquote:
Ja! gebakken aardappeltjes serveren bij de plettertjes! (kapucijners)quote:
slashme doet een baksteen in zijn handtasje...quote:
Heb nog nooit met keramische koekenpannen gewerktquote:Op vrijdag 4 maart 2011 00:45 schreef ErkendFokker het volgende:
http://nl-nl.forum.ibood.(...)sche_antiaanbaklaag/
Hoe denk je over dit soort koekenpannen dan?
Heb hier een paar titanium gecoate antiaanbakpannen, van de aldi, doen het tot nu toe prima, eitje kan je bakken zonder vet.quote:Op vrijdag 4 maart 2011 12:25 schreef Isegrim het volgende:
Het lijkt me een stuk krasvaster dan teflon.
Minder water gebruiken?quote:Op maandag 7 maart 2011 16:02 schreef _Loki het volgende:
Piet, hoe maak ik nou écht goede hutspot?
Ik wil de wortels wel fijn zacht hebben zonder dat alle smaak in het water gaat zitten maar dat lijk tot nu toe onmogelijk.
Je zou ze ook kunnen stomen, of in boter en witte wijn koken als je het echt lekker wilt doen.quote:Op maandag 7 maart 2011 16:22 schreef _Loki het volgende:
Ik gebruik al niet heel veel, tot het net onder staat.
Waarom denk je dat er pannensponsjes zijn?quote:Op maandag 7 maart 2011 19:14 schreef jaspah het volgende:
Vraagje, ik heb een nieuwe pannenset: http://www.valira.com/pdf/Aroma_Inox.pdf en nu heb ik hem voor het eerst gebruikt had wat gehaktballetjes gemaakt en ff 5 minuten aangebraden is boter en olie. daarna wat broccoli, bloemkool, uitje, tiki masala, aardappeltjes en runderboullion erbij en 10 minuten laten stomen met de deksel erop. Voldoende vocht erin iig. Maar nu heb ik gelijk al onderin de rand van de pan een bruinige zwarte vlek(je) die ik er met afwassen niet af krijg.. Ik heb voor gebruik de pan ff afgewassen. Is dit normaal? De pannen waren redelijk duur dus.. Ligt dit aan mij?
Euh.. dat kan ik er wel gewoon afkrijgen dan denkje? Ik denk ga niet gelijk met een schuurspons over die bodem ragge maar daar heb je speciale sponsen voor?quote:Op maandag 7 maart 2011 19:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom denk je dat er pannensponsjes zijn?
Ik heb ook prompt geen honger meer.quote:
Hehe mooi, maar ik wilde iets in die braadpan maken dus had gezocht op een gerechtje met iets van gehaktballetjes en vond die dus ging het maar proberen. Dat er tikka masala in zit was in principe toeval. Maar we hebben met z'n tweetjes de hele pan leeggegeten dus.. :-Pquote:Op maandag 7 maart 2011 19:33 schreef Isegrim het volgende:
Nee hoor, je moet gewoon eten wat jij lekker vindt, maar als je een keer een authentiek gerecht met tikka masala wilt eten, kan ik je wel aan een echt recept helpen.
Koop een zak soda bij de supermarkt, vul je pan met water tot boven de vieze rand, paar scheppen soda erbij en dan laten sudderen. Schrobben niet nodig en je pannen worden als nieuw.quote:Op maandag 7 maart 2011 19:22 schreef jaspah het volgende:
[..]
Euh.. dat kan ik er wel gewoon afkrijgen dan denkje? Ik denk ga niet gelijk met een schuurspons over die bodem ragge maar daar heb je speciale sponsen voor?
Citroensap?quote:Op dinsdag 8 maart 2011 14:25 schreef jaspah het volgende:
heb geen azijn zal morgen eens proberen... maarja na 1 keer dit resultaat? heb hem niet nat teruggezet.. Lijkt me niet echt de bedoeling dat ik na elke keer dat ik die pannen gebruik ze moet behandelen met allerlei dingen zoals azijn pannensponzen en weet ik wat.. In mijn vorige IKEA pannenset was dit niet eens het geval..
Het is trouwens Baba au Rhum geworden.quote:Op vrijdag 25 februari 2011 20:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik drink rum alleen in een Long Island Iced Tea, ben er geen grote fan van. Mijn schoonfamilie is helemaal gek met Herrencreme, persoonlijk vind ik het niet lekker,
Je maakt een vanille pudding 400ML volgens het recept van het pakje, of neem vla, je slaat 250 NL slagroom stijf en mengt deze met de vanillepudding/vla. Je doet er 1 flinke scheut rum door en 100 gram geraspte bittere chocolade.
Ik vind het persoonlijk niet lekker, maar dat zei ik al.
Daar had ik even niet aan gedachtquote:Op dinsdag 8 maart 2011 17:02 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Het is trouwens Baba au Rhum geworden.
Ik zag Robert Kranenborg het onlangs bij DDWD maken en het is een recept van Alain Ducasse.
http://www.lifestylefood.(...)re-dish-baba-au-rhum
Voor de rhumsiroop heb ik een Rhum Agricole (Terre Caraïbe) uit Martinique gebruikt, die had al een lichte vanillesmaak gecombineerd met citrusvruchten en pastte er perfect bij.
Goddelijk dessert in elk geval en zeker voor herhaling vatbaar!
Gut ja, dat heb ik nooit bedachtquote:Op donderdag 10 maart 2011 11:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Daar had ik even niet aan gedacht
Annecdote, Jaren geleden kocht ik een tweedehands versie van la bonne cuisine francaise en zat deze door te bladeren in de trein. Zag daar een recept van een Baba au Rhum, kwartje viel toen ineens waar het romeinse legerkamp Babaorum bij asterix zijn dorp aan refereerde. Moest lachen. Mensen in mijn coupe moeten me voor knettergek hebben gehouden, zit in een franstalig kookboek te lezen en hardop te lachen.
Geen asterix fan?quote:
quote:Fictional place names however tend to be equally silly in all translations, for example the four camps (castra) which surround Asterix's village: Compendium, Aquarium, Laudanum and Totorum (Tot o' rum, colloquial English for shot of rum) in French this camp is called "Babaorum", a pun on baba au rhum or rum baba, a popular French pastry. (In one of the American translations, one of these camps is named Nohappimedium.)
hehe, dat van die Asterix wist ik niet maar ik kan me voorstellen dat men in de coupé raar opkeekquote:Op donderdag 10 maart 2011 11:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Daar had ik even niet aan gedacht
Annecdote, Jaren geleden kocht ik een tweedehands versie van la bonne cuisine francaise en zat deze door te bladeren in de trein. Zag daar een recept van een Baba au Rhum, kwartje viel toen ineens waar het romeinse legerkamp Babaorum bij asterix zijn dorp aan refereerde. Moest lachen. Mensen in mijn coupe moeten me voor knettergek hebben gehouden, zit in een franstalig kookboek te lezen en hardop te lachen.
De chef heet in het Engels Vitalstatistixquote:Op donderdag 10 maart 2011 12:17 schreef RobinOok het volgende:
Nee, maar gelukkig is daar google. :-)
[..]
Eendenvet?quote:Op vrijdag 11 maart 2011 15:26 schreef WKFinal2010 het volgende:
Piet,
Wat is een goede vervanger voor ganzenvet? Of is daar geen vervanger voor. Heb je enig idee wat het "anders" doet dan gewone/room boter?
Dank alvast!
Ah, okay, zoals ik al zei, eendenvet, maar boter is ook lekker (niet te heet laten worden)quote:Op vrijdag 11 maart 2011 19:27 schreef WKFinal2010 het volgende:
Groenten zoals koolrabi/aardappel/zoete aardappel bakken. Zoals je al aangaf...
Ja, de AH hier heeft een te groot assortiment voor de hoeveelheid bewoners (nieuwbouw) en dan lopen bepaalde artikelen al snel tegen hun uiterste houdbaarheid op omdat niemand ze koopt . Dan gooien ze er een 35% kortingssticker op zodat ik hem wil kopen . Ongeopend is hij houdbaar tot 13 maart. Ik vetrouw er een beetje op dat ik er nog langer mee door kanquote:
Onzin, zelfs zout heeft een THT datum, is op geologische tijdschalen nog stabiel en houdbaar, maar zout heeft een THT datum.quote:Op zaterdag 12 maart 2011 12:31 schreef Isegrim het volgende:
Op echte balsamico staat geen tht-datum. Is namelijk 'eeuwig' houdbaar en wordt alleen maar lekkerder met de tijd.
* Pietverdriet geeft Isegrim een knuffelquote:Op zaterdag 12 maart 2011 16:45 schreef Isegrim het volgende:
Ja, er staat wel een datum op, maar die is onzinnig, dat bedoel ik.
Nee, lijkt me ook zonde, maak je de structuur kapotquote:Op zaterdag 12 maart 2011 18:02 schreef Erasmo het volgende:
Piet, heb een stukje heilbot. Het recept zegt dat ik de filet 20 minuten in zout water moet leggen, weet jij waarom?
Ok dan doe ik het niet, vond het ook al zo vreemd. Kwartiertje in de oven op 180 graden lijkt me voldoende?quote:Op zaterdag 12 maart 2011 18:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, lijkt me ook zonde, maak je de structuur kapot
Gewoon licht zouten, door de bloem halen en even bakken in geklaarde boter lijkt mij veeeeel lekkerder dan het in de oven stoppen.quote:Op zaterdag 12 maart 2011 18:06 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Ok dan doe ik het niet, vond het ook al zo vreemd. Kwartiertje in de oven op 180 graden lijkt me voldoende?
Dan wordt het vlees ietsiepietsie steviger.quote:Op zaterdag 12 maart 2011 18:02 schreef Erasmo het volgende:
Piet, heb een stukje heilbot. Het recept zegt dat ik de filet 20 minuten in zout water moet leggen, weet jij waarom?
Zoveel zat er ook niet op hoor, ik heb wel ghee gebruikt ipv geklaarde boter maar dat zou toch niet moet uitmaken?quote:Op zaterdag 12 maart 2011 20:32 schreef RobinOok het volgende:
Volgens mij had je de bloem er weer af moeten kloppen.
(maar kan me vergissen, want ik hou niet van gebakken vis. En al helemaal niet van gebakken vis met een bloemlaag. Brrrrr.)
Vind de combinatie met ham/spek niet zo lekkerquote:Op zaterdag 12 maart 2011 22:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Volgende keer je heilbot in de oven met wat parmaham, scheutje balsamico en en een takje rozemarijn. Heerlijk.
Zeker teveel bewogen in de pan?quote:Op maandag 14 maart 2011 15:02 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Zoveel zat er ook niet op hoor, ik heb wel ghee gebruikt ipv geklaarde boter maar dat zou toch niet moet uitmaken?
Nee, Heilbot heeft niet veel graatquote:...
Is het trouwens normaal dat er nog vrij veel graten in de file zaten?
Schuldigquote:Op maandag 14 maart 2011 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zeker teveel bewogen in de pan?
[..]
Nee, Heilbot heeft niet veel graat
Voor bepaalde groentes, zoals aubergine, is het in bepaalde landen (Japan) gebruikelijk deze even in zout water te weken, dat schijnt een bepaalde stof te laten onttrekken, en daarbij de aubergine lekkerder maken.quote:Op zaterdag 12 maart 2011 18:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, lijkt me ook zonde, maak je de structuur kapot
Volgens mij is dat standaard hoor, dat ze die erin laten.quote:Op dinsdag 15 maart 2011 13:23 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Schuldig
Ok, vond in een stukje van 2 ons toch zeker 14 flinke jongens terug, wellicht had de fileerder een slechte dag
Je zou het met de zuurkool of andere kool mee kunnen koken. Geeft er een lekkere smaak aanquote:Op dinsdag 22 maart 2011 18:37 schreef sigme het volgende:
Van een van mijn geslachte varkens heb ik de hammen (gepekeld gedroogd en gerookt) mét zwoerd van de slager gekregen. De ham is in stukken van ongeveer een kilo gesneden. Van zo'n stuk snij ik het zwoerd van het vlees om daarna de ham in plakjes te snijden. Het zwoerd schraap ik zoveel mogelijk af.
Kan ik van het afgeschraapte stuk zwoerd nog iets lekker smaken?
Zou je dat wel doen, knoflook en ui tijdens de lunch?quote:Op woensdag 23 maart 2011 11:09 schreef Lyriella het volgende:
Oe, die ga ik uittesten =P heb nog flink wat tofu, uien en knoflook.. moet lukken ^^
Cake weken in sherry, daarover vers fruit, daarover dikke custardvla en daarover slagroom.quote:
Cream Sherryquote:Op vrijdag 25 maart 2011 21:44 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Cake weken in sherry, daarover vers fruit, daarover dikke custardvla en daarover slagroom.
Dat is het basisrecept, maar dit is typisch zo'n ding wat per huishouden verschilt.
Zoals Signe zegt, het kan ook prima met olijfolie, of half-half olie en boter. Maar waarom zou je het zonder boter willen? Het is wel het lekkerst met (room)boter.quote:Op vrijdag 25 maart 2011 21:12 schreef Lyriella het volgende:
dan een vraag.. ik ga voor t eerst couscous bereiden ^^ kan dit ook zonder de boter die op de verpakking beschreven staat?
Wat staat er op de verpakking dan?quote:Op vrijdag 25 maart 2011 21:12 schreef Lyriella het volgende:
dan een vraag.. ik ga voor t eerst couscous bereiden ^^ kan dit ook zonder de boter die op de verpakking beschreven staat?
Ze is veganistquote:Op zaterdag 26 maart 2011 14:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Je kan alles zonder boter maken, aardappelpuree kan je ook met alleen wat water en zout bij de aardappels maken, maar het is veel lekkerder met melk en boter, een snuf zout.
Ik snap nog steeds niet wat mensen tegen vet hebben, je hebt vet nodig, vet is gezond, je haalt essentiele vitamines alleen uit vetten.
Het denken dat je dik wordt van vet is absolute onzin, je wordt dik van teveel eten.
Eet echte producten, gebruik boter, maar eet gewoon wat minder.
Je leeft dan lekkerder en gezonder.
Dan begrijpt ze sowieso niets van gezond en lekker eten.quote:
Bedankt piet, mijn scherm hangt nu vol koffie.quote:Op zaterdag 26 maart 2011 14:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan begrijpt ze sowieso niets van gezond en lekker eten.
Graag gedaanquote:Op zaterdag 26 maart 2011 15:02 schreef ausweiss het volgende:
[..]
Bedankt piet, mijn scherm hangt nu vol koffie.
Bakken en serveren met een botersausje.quote:Op zaterdag 26 maart 2011 16:58 schreef _Loki het volgende:
Ik heb pangasiusfilet in de aanbieding gekocht. Geen idee wat ik ermee moet. Dus, tips graag.
Aan de kat geven en voor jezelf een moot kabeljauw halen, of rode poon, of makreel, schol, tong...quote:Op zaterdag 26 maart 2011 16:58 schreef _Loki het volgende:
Ik heb pangasiusfilet in de aanbieding gekocht. Geen idee wat ik ermee moet. Dus, tips graag.
Hela, begrijp het zeker wel ^^ Het is misschien meer een uitdaging, maar daar houd ik wel van.quote:Op zaterdag 26 maart 2011 14:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan begrijpt ze sowieso niets van gezond en lekker eten.
Het is vrijwel onmogelijkquote:Op zaterdag 26 maart 2011 19:28 schreef Pandora73 het volgende:
Off-topic:
Als veganist, eet je dan ook geen snoepjes/drop? Of andere dingen waar gelatine in zit?
(Zelf heb ik bijvoorbeeld medicijnen die ik moet slikken in capsules die ook gelatine bevatten, hoe lost een veganist zoiets dan op?)
En eet je wel eens bij een snackbar? (Omdat frikandellen natuurlijk in hetzelfde vet gebakken worden als jouw friet...) En kijk je dan ook naar of er in plantaardige olie gebakken wordt of in Ossewit?
Ik kan me nauwelijks voorstellen dat ik geen vlees, geen vis, geen enkele zuivel (dus ook bijvoorbeeld geen roomijs), geen eieren, geen honing, geen gelatine-bevattende dingen enzovoorts zou mogen. En alle groenten en fruit moeten ook persé biologisch, omdat er anders bestrijdingsmiddelen overheen zijn gegaan, en daar gaan natuurlijk beestjes van dood... Hoewel er bij veel biologische bedrijven ook weer biologische bestrijding, bijvoorbeeld met sluipwespen, plaatsvindt, maar dan worden alsnog het ongedierte gedood...
Ik denk dat ik gek zou worden...
Ik weet dat het off-topic is, maar ik kan me zó moeilijk een volledig veganistische levensstijl voorstellen... Het is dus echt belangstelling dat ik het vraag.
Kom dan niet in dit topic over veganisten praten als je mijn mening daar niet over wilt weten, en ik gedraag me voor mijn doen nog uitermate terughoudend.quote:Op zaterdag 26 maart 2011 19:36 schreef RobinOok het volgende:
Misschien helpt het als jullie het eens bekijken als een dwangneurose. Zouden jullie iemand die niet op de lijntjes van stoeptegels wil trappen ook zo benaderen? Ik word een beetje naar van die badinerende bekeringsdrang van jullie. Laat die veganisten lekker hun gang gaan joh!
Euh, ik hoop niet dat dat tegen mij was?quote:Op zaterdag 26 maart 2011 19:36 schreef RobinOok het volgende:
Misschien helpt het als jullie het eens bekijken als een dwangneurose. Zouden jullie iemand die niet op de lijntjes van stoeptegels wil trappen ook zo benaderen? Ik word een beetje naar van die badinerende bekeringsdrang van jullie. Laat die veganisten lekker hun gang gaan joh!
Oh, ik wist niet dat dit een topic over veganisten was.quote:Op zaterdag 26 maart 2011 19:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kom dan niet in dit topic over veganisten praten
Niet tegen jou in het bijzonder maar tegen de teneur hier op Fok om veganisten te pas en te onpas in hun nek te springen en ter verantwoording te roepen.quote:Op zaterdag 26 maart 2011 19:54 schreef Pandora73 het volgende:
[..]
Euh, ik hoop niet dat dat tegen mij was?
Dan moeten ze maar een eigen hoekje krijgen.quote:Op zaterdag 26 maart 2011 20:38 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Oh, ik wist niet dat dit een topic over veganisten was.
[..]
Niet tegen jou in het bijzonder maar tegen de teneur hier op Fok om veganisten te pas en te onpas in hun nek te springen en ter verantwoording te roepen.
Dat is het nietquote:Op zaterdag 26 maart 2011 20:38 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Oh, ik wist niet dat dit een topic over veganisten was.
En jij hebt nooit een uitgesproken meningquote:Niet tegen jou in het bijzonder maar tegen de teneur hier op Fok om veganisten te pas en te onpas in hun nek te springen en ter verantwoording te roepen.
En homo batsen?quote:Op zaterdag 26 maart 2011 22:45 schreef RobinOok het volgende:
Nah, ze vroeg alleen maar of de couscous ook zonder boter kon worden klaargemaakt.
En ja, ik heb regelmatig uitgesproken meningen, maar als de hele meute die mening deelt voel ik me al een heel stuk minder geroepen die te ventileren. Christen bashen, vegan bashen, homo bashen, ik hou er niet van....
Met of zonder ketjap maar met pindasaus proef je toch niet zo erg.quote:Op zondag 27 maart 2011 00:51 schreef SiGNe het volgende:
Ik krijg trek in vleesch na deze discussie, liefst zonder groenten erbij
Maar Piet, heb je nog een lekkere marinade voor een varkenshaas voor me?
Ik zat eraan te denken om er saté van te maken maar ik zou wel eens een marinade willen zonder de standaard ketjap manis.
Heb jij ideeën?
een droge of een gekookte? Gerookt?quote:Op zaterdag 26 maart 2011 23:58 schreef Erasmo het volgende:
Om maar weer even ontopic te gaan, ik kan hier in de buurt achterpoten van varkens krijgen en het lijkt me wel tof om zelf een ham te maken, maar ben ik hiervoor niet al te laat in het jaar?
Knoflook fijngestamptquote:Op zondag 27 maart 2011 00:51 schreef SiGNe het volgende:
Ik krijg trek in vleesch na deze discussie, liefst zonder groenten erbij
Maar Piet, heb je nog een lekkere marinade voor een varkenshaas voor me?
Ik zat eraan te denken om er saté van te maken maar ik zou wel eens een marinade willen zonder de standaard ketjap manis.
Heb jij ideeën?
Een droge ja. Ik las ergens dat je er ook reuzel op moest smeren als je hem ophangt, klopt dat?quote:Op zondag 27 maart 2011 09:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
een droge of een gekookte? Gerookt?
Droog: Dik in het grove zeezouz zout leggen voor een week, schoonmaken en dan in een droogkast hangen
Op het snijvlak, ja, dat kan, dan droogt ie regelmatiger.quote:Op zondag 27 maart 2011 09:48 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Een droge ja. Ik las ergens dat je er ook reuzel op moest smeren als je hem ophangt, klopt dat?
Dat valt wel van wat resthout in elkaar te timmeren. Heb ook al een droogkastje voor mijn nagelhout gemaaktquote:Op zondag 27 maart 2011 09:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Op het snijvlak, ja, dat kan, dan droogt ie regelmatiger.
Als je geen droogkast hebt wordt het lastig trouwens. Een droogkast is gewoon een kast met vliegengaas ervoor, zodat er geen vliegen bijkomen
Dahl-soepquote:Op maandag 28 maart 2011 08:49 schreef Lyriella het volgende:
Hoi piet,
Ideeën wat je kunt maken met linzen? =)
Alleen pekelen is het lekkerst vind ik, en waarom zonder zwoerd, als je hem goed klaarmaakt (op 150 graden, ca 1,5 uur afhankelijk van je oven) wordt de zwoerd krokant knapperig en het lekkerste van je hele spek.quote:Op woensdag 13 april 2011 20:23 schreef davo1979 het volgende:
Ik wil met de pasen een varkensbuikspek klaarmaken ( zonder zwoerd). Kan iemand me uitleggen met welke kruiden ik dat het beste kan doen, hoelang van te voren en hoeveel graden en minuten in de oven?
Mosterdsaus vind ik, helpt de zware kost verteren, maar een goede jus is ook lekker.quote:Op vrijdag 1 april 2011 22:28 schreef megamandy het volgende:
Piet,
Ik zag in een kookboek een vleesbal staan van varkensgehakt met daar omheen een schnitzel (even globaal, uit mijn hoofd weet ik niet of er nog iets speciaals bij kwam qua kruiden etc). Wat voor een saus is daar volgens jou het lekkerst bij? Of gewoon een goeie jus erbij maken?
Alvast bedankt!
Klinkt als gemarineerd vetspek, dat kan errug lekker zijn, net als Foie Gras.quote:Op woensdag 13 april 2011 21:34 schreef Spanky78 het volgende:
Oeh, piet, heb jij een recept voor 'lardo' zoals ik die in de Aosta heb gegeten? Dat was echt geweldig. Ik weet dat er rozemarijn in zat en knoflook, maar verder... bijna 100% vet, maar echt goddelijk...Het heet lard D'arnad, maar kan geen goed recept vinden...
Omdat ik in het verleden weleens een speklap met zwoerd heb geprobeerd maar de rillingen over me rug er van kreegquote:
Waarom zou je dat willen? Als je pasta maakt van semolina zit daar voldoende voedingsvezel in, ca 5%quote:Op donderdag 14 april 2011 14:24 schreef MevrouwPuff het volgende:
Ik zou graag eens volkorenpasta willen maken.
Zelfgemaakte is met ei meestal, dus een heel ander soort product dan uit de winkel, dat is meel en water.quote:Op donderdag 14 april 2011 15:47 schreef MevrouwPuff het volgende:
Omdat ik de volkorenpasta uit de winkel op zich lekkerder vindt dan de 'gewone'.
De zelfgemaakte is al een stuk lekkerder dan de gedroogde, maar ik ben benieuwd hiernaar.
Ik probeer het gewoon
Van experimenteren kan je leren, van fouten maken ook.quote:Op donderdag 14 april 2011 16:45 schreef RobinOok het volgende:
Dat gaat toch niet lukken? Pasta maken van brinta? Hallo?!
Volkorenpasta uit de winkel is toch ook gewoon van een mengsel van volkoren meel en gewoon meel?
Maak al meer dan 20 jaar pasta en was er best trots op, ga ik een keer eten bij Mario Gamba, tja, heb me nog net niet in slaap gehuild, maar dat was alleen maar omdat het zo lekker was.quote:Op donderdag 14 april 2011 19:49 schreef Spanky78 het volgende:
Als je pasta met ei maakt kun je je nog wel watveroorloven met het eiwitgehalte. Zelf wel eens bij gebrek aan tipo 0 of semolina gewoon patentbloem genomen.. En perfecte pasta!
Wat een negativiteit!quote:Op donderdag 14 april 2011 19:41 schreef RobinOok het volgende:
Ja, behalve dat dat niet echt opschiet als je van tevoren al op 5 vingers na kan tellen dat iets niet gaat werken. Dan ben je gewoon dom bezig.
soms lukt het ook gewoon spontaan, per ongeluk. 25 jaar geleden at ik samen met een vriend een haas met bospaddestoelen, met een perfecte wijn, het was zo goed, we hebben het er nog wel eens over.quote:Op donderdag 14 april 2011 20:28 schreef Spanky78 het volgende:
Maar inderdaad, écht goed eten, daar kan je echt de tranen van in je ogen krijgen! Is mij twee keer gebeurd in totaal....dat ik echt niet snapte hoe iets zo lekker kon zijn...
Haha, wat goed, ik heb ook zoiets, was echt in extase... Als ik terugdenk proef ik nog bijna de combi van superlekkere wijn en het goddelijke gerecht dat we kregen! De andere keer was na een heftige week wildkamperen en droogvoer in Italie, we kwamen langs de bakker met vers brood. Ik heb daar in een soort van half orgasme vers wit brood zonder beleg zitten scheuren en eten, kon wel janken van geluk!quote:Op donderdag 14 april 2011 21:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
soms lukt het ook gewoon spontaan, per ongeluk. 25 jaar geleden at ik samen met een vriend een haas met bospaddestoelen, met een perfecte wijn, het was zo goed, we hebben het er nog wel eens over.
Gewoon in een ovenschaal heb je 'm in 25 minuten op 180 graden gaar, 200 lijkt me net iets te hoog (droge kip)quote:Op dinsdag 19 april 2011 21:17 schreef McGilles het volgende:
Hoe lang duurt het totdat een kipfilet en papillote gaar is? (oven 200graden)
In een open ovenschaal dus in 25 minuten gaar, maar hoe lang in een pakketje? Ook 25 minuten of zelfs sneller?quote:Op dinsdag 19 april 2011 21:36 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Gewoon in een ovenschaal heb je 'm in 25 minuten op 180 graden gaar, 200 lijkt me net iets te hoog (droge kip)
Goed vlees heeft geen hamer nodig.quote:Op donderdag 21 april 2011 17:04 schreef Selestha het volgende:
Hoi Piet,
Ik heb een vraag over het kopen van vlees, niet het bereiden ervan. Ik hoop dat dat ook goed is.
Ik heb hier in de buurt voor vlees alleen een keurslager zitten, en die bewerkt mijn kogelbiefstukjes altijd met een vleeshamer als ik ze bestel om ze malser te maken zegt hij. Ik meen me te herinneren ergens gelezen te hebben dat slagers dat alleen doen als ze slecht of goedkoop vlees verkopen?
Klopt dat ook of is het een urban legend? Goed rood vlees heeft toch geen hamer nodig neem ik aan?
Je bent er inmiddels achter hoop ik? Had je vraag even gemist. Vlees in een pakje duur wat langer.quote:Op dinsdag 19 april 2011 22:12 schreef McGilles het volgende:
[..]
In een open ovenschaal dus in 25 minuten gaar, maar hoe lang in een pakketje? Ook 25 minuten of zelfs sneller?
Oké dus daar koop ik mijn vlees ook niet meer. Enig idee waar je dan nog als leek terecht kan? Is de BD (Biologisch Dynamische) slager misschien wat?quote:Op donderdag 21 april 2011 17:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Goed vlees heeft geen hamer nodig.
De kwaliteit van het meeste vlees is echter bedroevend slecht. Ik haal mijn vlees altijd bij de Hanos of bij een bevriende horecaslager, de poelier (kip en wild) maar eigenlijk nooit meer bij de supermarkt of gewone slager. Ze zijn er in geslaagd mij weg te pesten.
Ik probeer af en toe een klein dorpsslagertje waar veel boeren komen, of een boer die zelf zijn eigen vlees verkoopt, maar dat blijft behelpen.
BD zegt alleen maar of het vlees BD is, het wil niet zeggen dat het rundvlees goed gerijpt is of mooi gemarmerd.quote:Op donderdag 21 april 2011 18:15 schreef Selestha het volgende:
[..]
Oké dus daar koop ik mijn vlees ook niet meer. Enig idee waar je dan nog als leek terecht kan? Is de BD (Biologisch Dynamische) slager misschien wat?
Nee helaas niet, mijn vader is zojuist ontslagen bij het bedrijf waar hij een pasje van had, en iemand anders die ik ken met een pasje woont hier 200 km vandaan En ik heb geen auto, dus da's helaas geen oplossing.quote:Op donderdag 21 april 2011 18:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
BD zegt alleen maar of het vlees BD is, het wil niet zeggen dat het rundvlees goed gerijpt is of mooi gemarmerd.
Het is een kwestie van proberen. Ken je niemand met een eigen bedrijf waar je een keer een pasje van kan lenen?
Turkse slagers hebben trouwens vaak prima lamsvlees.quote:Op donderdag 21 april 2011 18:19 schreef Selestha het volgende:
[..]
Nee helaas niet, mijn vader is zojuist ontslagen bij het bedrijf waar hij een pasje van had, en iemand anders die ik ken met een pasje woont hier 200 km vandaan En ik heb geen auto, dus da's helaas geen oplossing.
Ik denk dat ik maar vega word dan
Oh da's in ieder geval nog iets dan. Ik begrijp niet dat de NL'se consument zulk baggervlees accepteert, ik zoek al tijden naar een goede slager maar inderdaad, het is zoeken naar een naald in de hooibergquote:Op donderdag 21 april 2011 18:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Turkse slagers hebben trouwens vaak prima lamsvlees.
Waar woon je?quote:Op donderdag 21 april 2011 18:19 schreef Selestha het volgende:
[..]
Nee helaas niet, mijn vader is zojuist ontslagen bij het bedrijf waar hij een pasje van had, en iemand anders die ik ken met een pasje woont hier 200 km vandaan En ik heb geen auto, dus da's helaas geen oplossing.
Ik denk dat ik maar vega word dan
Bij de Sligro doen ze nooit moeilijk als je zegt dat je je pas vergeten bent.quote:Op donderdag 21 april 2011 18:19 schreef Selestha het volgende:
[..]
Nee helaas niet, mijn vader is zojuist ontslagen bij het bedrijf waar hij een pasje van had, en iemand anders die ik ken met een pasje woont hier 200 km vandaan En ik heb geen auto, dus da's helaas geen oplossing.
Ik denk dat ik maar vega word dan
De Sligro heeft geen goed vlees.quote:Op donderdag 21 april 2011 18:58 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Bij de Sligro doen ze nooit moeilijk als je zegt dat je je pas vergeten bent.
Bij de Makro zijn ze lastiger, die willen dat je dan een handtekening van de pashouder meeneemt. (terwijl je dan net zo goed meteen de pas had kunnen vragen)
Doe jij dat regelmatig dan? En kunnen ze dan niet nazoeken in een systeem of je wel of geen pas hebt?quote:Op donderdag 21 april 2011 18:58 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Bij de Sligro doen ze nooit moeilijk als je zegt dat je je pas vergeten bent.
Denk dat de sligro heeeel goed weet dat je geen pas hebt, maar dat ze gewoon graag wat verkopen.quote:Op donderdag 21 april 2011 19:18 schreef Selestha het volgende:
[..]
Doe jij dat regelmatig dan? En kunnen ze dan niet nazoeken in een systeem of je wel of geen pas hebt?
In dat geval ga ik dat eens proberen, want er zijn ook andere dingen die ik graag wil kopen zoals goede olijfolie.quote:Op donderdag 21 april 2011 19:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Denk dat de sligro heeeel goed weet dat je geen pas hebt, maar dat ze gewoon graag wat verkopen.
Als je een limousinslager kunt vinden heb je wellicht ook geluk... die verkopen best aardig vlees.. kan wel prijzig zijn.....quote:Op donderdag 21 april 2011 17:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Goed vlees heeft geen hamer nodig.
De kwaliteit van het meeste vlees is echter bedroevend slecht. Ik haal mijn vlees altijd bij de Hanos of bij een bevriende horecaslager, de poelier (kip en wild) maar eigenlijk nooit meer bij de supermarkt of gewone slager. Ze zijn er in geslaagd mij weg te pesten.
Ik probeer af en toe een klein dorpsslagertje waar veel boeren komen, of een boer die zelf zijn eigen vlees verkoopt, maar dat blijft behelpen.
Limousin is een ras koe, zegt niet noodzakelijk wat over de kwaliteit van het vlees. Limousin is vooral zo geliefd omdat het bleek is. Persoonlijk heb ik liever donkerder rundvlees.quote:Op donderdag 21 april 2011 19:56 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Als je een limousinslager kunt vinden heb je wellicht ook geluk... die verkopen best aardig vlees.. kan wel prijzig zijn.....
Maar ik wil een lekkere saus voor bij zalmquote:Op donderdag 21 april 2011 22:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Gewoon raspen is het lekkerst vind ik.
Het is voor morgen, dus dan doe ik het een half uurtje Dankje (en de rest)quote:Op donderdag 21 april 2011 17:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je bent er inmiddels achter hoop ik? Had je vraag even gemist. Vlees in een pakje duur wat langer.
Beetje room oid erdoor.quote:Op donderdag 21 april 2011 22:36 schreef Temlin het volgende:
[..]
Maar ik wil een lekkere saus voor bij zalm
je luistert teveel naar Julius Jaspersquote:Op donderdag 21 april 2011 22:36 schreef Temlin het volgende:
[..]
Maar ik wil een lekkere saus voor bij zalm
Groene asperges?quote:Op zondag 1 mei 2011 13:05 schreef roos85 het volgende:
ik wil binnenkort risotto met spekjes maken, iemand nog tips wat groenten ik daarbij kan toevoegen?
ik lust geen aspergesquote:
Groene asperges smaken anders dan wittequote:
Als hij fluweelzacht is met nog een hint van stevigheid van de korrels.quote:hoe kan je proeven dat de risotto de juiste garing heeft?
Vraag je wijnhandelaar, of lees de beschrijving achter op de fles. Dat de wijn per-sé Spaans moet zijn is natuurlijk onzin. Wat ga je maken?quote:Op zondag 1 mei 2011 15:07 schreef kanovinnie het volgende:
Hoi Piet,
Volgens het recept heb ik een Spaanse droge wijn nodig, die licht, fris en fruitig moet zijn.
Waar herken ik dit in godsnaam aan
Er staan wel 2 voorbeeldnamen, maar dit recept komt nog uit het guldentijdperk
Gestoofde kabeljauwschotel, komt 7 man eten vanavond.quote:Op zondag 1 mei 2011 15:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vraag je wijnhandelaar, of lees de beschrijving achter op de fles. Dat de wijn per-sé Spaans moet zijn is natuurlijk onzin. Wat ga je maken?
Neem aan dat je het dan over witte wijn hebt? Gewoon de droge witte wijn gebruiken die je in huis hebt dan.quote:Op zondag 1 mei 2011 15:13 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Gestoofde kabeljauwschotel, komt 7 man eten vanavond.
Ik denk niet dat de wijnhandelaar op zondag open is.
Rood.quote:Op zondag 1 mei 2011 15:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neem aan dat je het dan over witte wijn hebt? Gewoon de droge witte wijn gebruiken die je in huis hebt dan.
Dan neem je toch gewoon een rode wijn die je in huis hebt? Of heb je meerdere verschillende soorten rode wijn in huis waarvan je geen idee hebt hoe ze smaken?quote:Op zondag 1 mei 2011 15:20 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Rood.
Dat kan blijkbaar, want in Spanje wordt vis veel vaker met rode dan met witte wijn gecombineerd. Daar kan dat, want de vis wordt meestal klaargemaakt met knoflook, olijfolie en veel kruiden. De wijn die u bij deze kabeljauw kiest moet dan ook dat kruidige hebben, maar mag verder lekker licht, fris en fruitig zijn.
Alsdus het recept.
Mijn Italiaans is niet zo heel goed, maar ik heb hier blijkbaar een fluweelzachte rijpe Italiaanse wijn. Zou zoiets een goede zijn?quote:Op zondag 1 mei 2011 15:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan neem je toch gewoon een rode wijn die je in huis hebt? Of heb je meerdere verschillende soorten rode wijn in huis waarvan je geen idee hebt hoe ze smaken?
Beter dan een straf zure die stijf staat van de taninne.quote:Op zondag 1 mei 2011 15:32 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Mijn Italiaans is niet zo heel goed, maar ik heb hier blijkbaar een fluweelzachte rijpe Italiaanse wijn. Zou zoiets een goede zijn?
die lust ik ook nietquote:Op zondag 1 mei 2011 13:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Groene asperges smaken anders dan witte
oke, dus als ik het goed begrijp moet je geen harde korrel meer proeven?quote:[..]
Als hij fluweelzacht is met nog een hint van stevigheid van de korrels.
Moet net nog stevigheid en bite hebbenquote:Op maandag 2 mei 2011 10:07 schreef roos85 het volgende:
[..]
oke, dus als ik het goed begrijp moet je geen harde korrel meer proeven?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |