Oké... het is zo kleverig en zo... ben altijd bang dat ik de pan zo weg kan goooien. Een dikke pan heb ik wel, dus misschien een poging wagen dus.quote:Op maandag 8 september 2014 20:24 schreef Molo het volgende:
Hoezo een pan verpesten met caramel maken? Kookpan (dus geen koekenpan) zonde anti-aanbaklaag is prima, liefst beetje dikke bodem. Mocht het mis gaan, beetje af laten koelen (caramel is gruwelijk heet, heb er al jaren een naar litteken van op mijn hand zitten...) en in water zetten. Dan lost de aangekoekte caramel gewoon op zonder problemen.
Ik neem aan dat je de vla maakt met custardpoeder, dat is snel en makkelijk, maar niet de echte ouderwetse manier. Desondanks vind ik het ook lekker hoor en maak het ook regelmatig. Vooral warm vind ik het lekker
nee joh, elke pan kan daar tegen, komt echt goed.quote:Op maandag 8 september 2014 20:26 schreef ChildoftheStars het volgende:
[..]
Oké... het is zo kleverig en zo... ben altijd bang dat ik de pan zo weg kan goooien. Een dikke pan heb ik wel, dus misschien een poging wagen dus.
Ik maak vla op de ouderwetse manier, niet met custard. En het is zeker de moeite waard
Oké Ach... en anders koop ik nieuwe. Het is niet dat ik belachelijk dure merkspullen hebquote:Op maandag 8 september 2014 20:35 schreef Molo het volgende:
[..]
nee joh, elke pan kan daar tegen, komt echt goed.
Ah lekker! Nooit gedaan, ik ben meer van de hartige shizzle dan toetjes maar zal het ook eens oldskool proberen
Heb je receptjes?quote:Op maandag 8 september 2014 20:08 schreef ChildoftheStars het volgende:
Laatst heb ik de ontdekking gedaan dat zelfgemaakte vla veel lekkerder is dan pakken vla en ik maak het nu dus ook lekker ouderwets zelf. Alleen nu wil ik hopjesvla maken en ik vrees dat ik mijn pannen ga verpesten met de caramel. Eigenlijk durf ik nooit recepten met caramel aan.
Hoe kan ik dat maken zonder dat ik de pan verpest? En in wat voor soort pan kan ik dat het beste doen?
1 liter (volle) melkquote:
Ja dus.quote:
Dank je wel!quote:Op maandag 8 september 2014 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Je wilt zelf caramel maken?
Je doet twee kopjes suiker in een steelpan met dikke bodem. Twee eetlepels water erbij en aan de kook brengen. Vuur niet te hoog, rustig laten pruttelen en erbij blijven. Als het goudbruin wordt zet je een zeef op de pan en giet er een kopje water bij, let op, de zeef is belangrijk, het zal voorkomen dat hete klodders caramel als napalm door je keuken vliegen en zich in je huid branden. Kook dit in tot siroop. Je hebt nu een caramelsiroop die je kan gebruiken overal een caramelsmaak aan te geven.
Neuh, hooguit heel lastig schoon te maken als je het echt laat verkolenquote:Op woensdag 10 september 2014 13:39 schreef RobinOok het volgende:
Ik kan me NIET voorstellen dat een pan kapot zou gaan als je suiker carameliseert.
Had ik laatst ook zelf gemaakt en het is echt heel makkelijk !quote:Op maandag 8 september 2014 20:08 schreef ChildoftheStars het volgende:
Laatst heb ik de ontdekking gedaan dat zelfgemaakte vla veel lekkerder is dan pakken vla en ik maak het nu dus ook lekker ouderwets zelf. Alleen nu wil ik hopjesvla maken en ik vrees dat ik mijn pannen ga verpesten met de caramel. Eigenlijk durf ik nooit recepten met caramel aan.
Hoe kan ik dat maken zonder dat ik de pan verpest? En in wat voor soort pan kan ik dat het beste doen?
Laatst deed ik de slagroom te snel bij de karamel waardoor het een dikke brok werd. Was niet meer uit de pan te krijgen. Had er kokend water in gedaan om het los te krabben. Resultaat: Helemaal verbrande onderarmquote:Op woensdag 10 september 2014 14:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neuh, hooguit heel lastig schoon te maken als je het echt laat verkolen
Ook hierbij, let op dat je er eerst een zeef in zet voordat je de melk erop giet. Je wilt geen klodder caramel op je hand, arm of gezicht.quote:Op woensdag 10 september 2014 15:57 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Had ik laatst ook zelf gemaakt en het is echt heel makkelijk !
Je doet gewoon suiker in de pan waarin je je vla gaat koken (zoek zelf maar recept voor hoeveelheden), en doet het vuur eerst heel hoog en blijft roeren. Zodra het een beetje vloeibaar begint te worden, vuur heel laag zetten en STOPPEN MET ROEREN. Je kunt nu de pan een beetje 'swirlen'. Ga door tot het allemaal gesmolten is en bruin is, maar niet super zwart want dat is vies/bitter.
Daarna gooi je gewoon je melk in de pan en maak je vla zoals normaal (nog schepje instantkoffie toevoegen evt.). De caramel wordt eerst hard op de bodem maar zal langzaam in de melk oplossen.
Voor het kokenquote:Op woensdag 10 september 2014 15:59 schreef sirdanilot het volgende:
Ik snap niet waarom mensen water toevoegen aan caramel? Duurt alleen maar langer dan...
Ah ná het carameliseren, ga ik eens proberen (hee dat rijmt).quote:Op woensdag 10 september 2014 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Voor het koken
Hoef je niet te roeren, en het kleurt gelijkmatig,
Na het carameliseren, zo maak je een caramelsaus.
Bovendien, als je caramel roert tijdens het koken kan hij gaan kristaliseren.quote:Op woensdag 10 september 2014 16:14 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ah ná het carameliseren, ga ik eens proberen (hee dat rijmt).
Ik roer altijd nog wel als het nog suiker is, maar zodra het vloeibaar wordt niet meer (dan kun je de pan ook gewoon 'swirlen').quote:Op woensdag 10 september 2014 16:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bovendien, als je caramel roert tijdens het koken kan hij gaan kristaliseren.
Ik maak gewoon twee pannen. Heb al 3 maanden geen normale hachee gehad. Bij de filipijnse kok was het hondenvoer. (En mijn hond zou het niet eens op eten...)quote:Op woensdag 10 september 2014 18:40 schreef Molo het volgende:
Paddenstoelen in plaats van rundvlees in een deel van de hachee. En dan geen bouillon ofzo toevoegen, maar gewoon extra ui braden. Zou ik doen. Makkelijk voor jou en lekker voor de ander.
Ja dat bedoelde ik ook, vrijwel zelfde ingrediënten en dan twee pannen gebruiken. Lekker en makkelijk.quote:Op woensdag 10 september 2014 20:05 schreef Eris het volgende:
[..]
Ik maak gewoon twee pannen. Heb al 3 maanden geen normale hachee gehad. Bij de filipijnse kok was het hondenvoer. (En mijn hond zou het niet eens op eten...)
quote:Op woensdag 10 september 2014 20:35 schreef Eris het volgende:
Alleen de ene dan maar met paddo's ipv rundvlees
Chiapudding! Je kunt, juist door de geleiachtige substantie die chiazaadjes om zich heen vormen, hartstikke leuke puddingkjes maken met dat spul. Lollig mondgevoel!quote:Op donderdag 11 september 2014 12:23 schreef sirdanilot het volgende:
Ik vind die superfoodhypes achterlijk, maar ik ben wel altijd benieuwd geweest naar één ervan: chia zaad. Vandaag zag ik het bij de action liggen (2 euro voor een bakje van 100 gram, achterlijke prijs maar goed...) dus heb ik het eens meegenomen. Ze hadden trouwens ook hennepzaad.
Voor de smaak hoef je het niet te kopen (smaakloos), maar de structuur is wel interessant, het wordt gelei achtig in je mond en bij vocht. Weet iemand nog een leuk ideetje ermee dat NIET raw-food achtig is, maar gewoon iets lekkers?
Ja, gewoon een bechamel net chedder, of een andere pittige kaas.quote:Op vrijdag 12 september 2014 16:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik wil voor bij wat overgebleven tortillachips een cheddardip maken. Is dat gewoon een bechamel met cheddar toegevoegd?
Het mag niet te ingewikkeld zijn en ook niet lang duren. Het moet gaan dienen als comfortfood wanneer ik me niet zo goed voel
Nee, echt niet. Gewoon met water opzetten en het probleem lost zich vanzelf op. Geen schrobben of wat dan ook nodig. Alleen geduld en de pan is als nieuw.quote:Op woensdag 10 september 2014 14:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neuh, hooguit heel lastig schoon te maken als je het echt laat verkolen
Eensch!quote:Op woensdag 10 september 2014 15:59 schreef sirdanilot het volgende:
Ik snap niet waarom mensen water toevoegen aan caramel? Duurt alleen maar langer dan...
Heb niet over een beetje aangebrand, maar echt verkoold.quote:Op zaterdag 13 september 2014 17:45 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Nee, echt niet. Gewoon met water opzetten en het probleem lost zich vanzelf op. Geen schrobben of wat dan ook nodig. Alleen geduld en de pan is als nieuw.
Ontschubben en filets snijden, maar de huid laten zitten, door de bloem halen en op de huid bakken in boter, (niet te heet laten worden), filet uit de pan nemen, dan handvol peterselie in de boter, blussen met wat citroensap, witte wijn zout en peper, kappertjes. Dit over vis en serveren.quote:Op zaterdag 13 september 2014 16:27 schreef gcjoel het volgende:
Ik heb zojuist een verse zalmforel gekocht op de markt hoe maak ik deze het beste klaar en wat is hier lekker bij?
bedankt!quote:Op zaterdag 13 september 2014 18:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ontschubben en filets snijden, maar de huid laten zitten, door de bloem halen en op de huid bakken in boter, (niet te heet laten worden), filet uit de pan nemen, dan handvol peterselie in de boter, blussen met wat citroensap, witte wijn zout en peper, kappertjes. Dit over vis en serveren.
Zelfs dan. Echt, ik heb het meegemaakt.quote:Op zaterdag 13 september 2014 18:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb niet over een beetje aangebrand, maar echt verkoold.
Ik serveer hem het liefst met regenboogforel, en laat ik de zalmforel helemaal weg. Zalmforel is een kweekforel die ze veel worteltjes of zo hebben gevoerd om het vlees roze te krijgen, maar daar wordt die niet lekkerder van.quote:Op zaterdag 13 september 2014 16:27 schreef gcjoel het volgende:
Ik heb zojuist een verse zalmforel gekocht op de markt hoe maak ik deze het beste klaar en wat is hier lekker bij?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Siesta & Fiesta!
En anders een beetje zumagrill erop... Blinkend staal...quote:Op zondag 14 september 2014 14:54 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Zelfs dan. Echt, ik heb het meegemaakt.
Moet je natuurlijk niet zo'n geemailleerd pannetje hebben.
Maar gewoon een "stalen". Komt altijd goed.
Ja? Gooi maar eens wat suiker in een pan, vuurtje eronder, lekker laten gaan. Knap als je dat met water en dreft schoon krijgt.quote:Op maandag 15 september 2014 17:22 schreef SiGNe het volgende:
Of even een paar uurtjes laten weken met heet water met een drupje dreft.
Geëmailleerd, gietijzer, plaatstaal.. ik krijg het allemaal redelijk makkelijk schoon eigenlijk.
Evt kan het ook nog met soda trouwens, ook even weken.
Soda overigens niet in aluminiumpannen gebruiken overigens, wordt de pan dof van,
Wat rijst en water en dan stoken tot de keuken geheel blauw is doet het ook.quote:Op maandag 15 september 2014 18:41 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Ja? Gooi maar eens wat suiker in een pan, vuurtje eronder, lekker laten gaan. Knap als je dat met water en dreft schoon krijgt.
Doce de leite (of in het spaans dulche de leche)quote:Op maandag 15 september 2014 19:44 schreef Coelho het volgende:
Ook een makkelijke manier om (een soort) karamel te maken is een blikje Friesche Vlag gecondenseerde melk gedurende een tot anderhalf uur in een pan kokend water zetten. Af en toe een keer omrollen voor gelijkmatige verwarming. De gecondenseerde melk is dan volledig gekarameliseerd, hemelse smaak!
Geen echte caramel, maar wel lekker inderdaad. Ik had wel wat langer nodig dan anderhalf uur trouwens.quote:Op maandag 15 september 2014 19:44 schreef Coelho het volgende:
Ook een makkelijke manier om (een soort) karamel te maken is een blikje Friesche Vlag gecondenseerde melk gedurende een tot anderhalf uur in een pan kokend water zetten. Af en toe een keer omrollen voor gelijkmatige verwarming. De gecondenseerde melk is dan volledig gekarameliseerd, hemelse smaak!
Dulce de leche.quote:Op maandag 15 september 2014 19:55 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Doce de leite (of in het spaans dulche de leche)
Ik kan dan ook voornamelijk Portugees en niet echt spaansquote:
Snacken!quote:Op maandag 15 september 2014 21:21 schreef Karstman het volgende:
Ik vanavond mosselen gemaakt, gewoon klassiek koken met groente en witte wijn. Alleen nu heb ik best een boel gekookte mosselen over en geen idee wat ik daar mee moet gaan doen. Ik denk morgen voor het avondeten ergens door, iemand een idee?
Pastasaus?quote:Op maandag 15 september 2014 21:21 schreef Karstman het volgende:
Ik vanavond mosselen gemaakt, gewoon klassiek koken met groente en witte wijn. Alleen nu heb ik best een boel gekookte mosselen over en geen idee wat ik daar mee moet gaan doen. Ik denk morgen voor het avondeten ergens door, iemand een idee?
Wat meer maizena?quote:Op maandag 15 september 2014 21:19 schreef MutedFaith het volgende:
De vla wil hier niet echt stollen. Hij is wel een stuk dikker geworden, maar niet echt wat ik van vla verwacht had. Komt dat nog goed in de koelkast, of kan ik t beter morgen nog eens proberen?
maizena hoort niet in vla?quote:Op dinsdag 16 september 2014 10:13 schreef RobinOok het volgende:
Maizena hoort er niet in hoor. Beter een extra dooier volgende keer.
En geduld hebben bij het verhitten, tot de coating-the-back-of-a-spoon truc echt okay is.
Ik zou zeggen kookvocht zeven, indampen, room erbij en met de mosselen over de spaghetti.quote:Op dinsdag 16 september 2014 06:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pastasaus?
Samen met het kookvocht en wat andere vis een vissoep maken?
De pagina begint met "Vla is een typisch Nederlands zuivelproduct, gemaakt van verse melk met toevoegingen die de viscositeit tot die van yoghurt verhogen. Het heeft wat weg van pudding, maar is vloeibaarder. Oorspronkelijk werd vla alleen met eieren ingedikt, maar recentelijk met custardpoeder of met een combinatie van eieren, maïzena en vanille. "quote:Op dinsdag 16 september 2014 14:29 schreef Elleska het volgende:
bij het custard recept staat geen maizena maar bij de rest van de vla recepten op die pagina wel.
ik vind het wat raar om dan te stellen dat maizena niet 'hoort' in vla.
Ik probeer room(saus) zoveel mogelijk te vermijden dus de mosselen gaan in een arrabiata en inderdaad over de spaghetti.quote:Op dinsdag 16 september 2014 14:33 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik zou zeggen kookvocht zeven, indampen, room erbij en met de mosselen over de spaghetti.
Hoe klassiek frans van je, RobinOokquote:Op dinsdag 16 september 2014 14:56 schreef RobinOok het volgende:
[..]
De pagina begint met "Vla is een typisch Nederlands zuivelproduct, gemaakt van verse melk met toevoegingen die de viscositeit tot die van yoghurt verhogen. Het heeft wat weg van pudding, maar is vloeibaarder. Oorspronkelijk werd vla alleen met eieren ingedikt, maar recentelijk met custardpoeder of met een combinatie van eieren, maïzena en vanille. "
Call me old fashioned. De enige reden om er wel maizena in te verwerken is om vals te spelen. Niet omdat het lekkerder is of zo, alleen makkelijker.
Ze op de vensterbank laten rijpen tot ze rood zijn?quote:Op vrijdag 19 september 2014 16:05 schreef minilot het volgende:
We hebben in de voortuin de enrome tomatenstruiken moeten rooien en nu zit ik met bijna vier kilo groene tomaten.
Afgezien van paneren & bakken (fried green tomatoes) of het maken van een groenetomaten-chutney, wat kan ik er nog meer voor leuke dingen mee doen?
Nee, dat lukt niet goed. Eenmaal enigzins oranje/lichtrode tomaten kun je wel verder laten rijpen tot extra lekker (doe ik zelf thuis ook meestal met gekochte tomaten), maar dat werkt niet ideaal met exemplaren die nog hard en knalgroen zijn. Ik wil ze graag in deze toestand verwerken, heb de afgelopen drie maanden al ruim voldoende zeer rijpe rode tomaten op.quote:Op vrijdag 19 september 2014 16:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ze op de vensterbank laten rijpen tot ze rood zijn?
Pickle? Ik denk dat je daarmee wel alles gehad hebt dan....quote:Op vrijdag 19 september 2014 16:05 schreef minilot het volgende:
We hebben in de voortuin de enrome tomatenstruiken moeten rooien en nu zit ik met bijna vier kilo groene tomaten.
Afgezien van paneren & bakken (fried green tomatoes) of het maken van een groenetomaten-chutney, wat kan ik er nog meer voor leuke dingen mee doen?
Ha, mijn koelkast puilt al dusdanig uit van allerlei pickles dat ik daar niet eens aan had gedacht! Ben onbewust geloof ik een beetje uit gepickled na de halve zomer zo'n beetje alles wat los en vast zat in azijn/water/suiker/zout te hebben gestopt.quote:Op vrijdag 19 september 2014 16:49 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Pickle? Ik denk dat je daarmee wel alles gehad hebt dan....
http://www.gardenbetty.co(...)kled-green-tomatoes/
Waar o waar vinden die mensen toch selleriezaad? Ik kan het echt nergens vinden. Wel selleriezout.quote:Op vrijdag 19 september 2014 16:49 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Pickle? Ik denk dat je daarmee wel alles gehad hebt dan....
http://www.gardenbetty.co(...)kled-green-tomatoes/
Handige structuur, strooit en portitioneert makkelijker.quote:Op vrijdag 19 september 2014 17:15 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Waar o waar vinden die mensen toch selleriezaad? Ik kan het echt nergens vinden. Wel selleriezout.
En ik zie steeds vaker kosher zout in recepten staan. Wat is er zo goed aan kosher zout t.o.v. gewoon zout?
Makkie!quote:Op vrijdag 19 september 2014 17:15 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Waar o waar vinden die mensen toch selleriezaad? Ik kan het echt nergens vinden. Wel selleriezout.
Ik kom daarvoor op de (Engelstalige) Wikipedia onder de toxiciteit van tomaten niks tegen..quote:Op vrijdag 19 september 2014 17:02 schreef RobinOok het volgende:
Ook nog een salade gevonden: http://www.bizzylizzysgoo(...)s-green-tomato-salad
Alleen, wat ik niet snap, ik dacht altijd dat ze kankerverwekkend waren, onrijpe tomaten? Zekere rauw.
raitaquote:Op vrijdag 19 september 2014 17:26 schreef Lucky_Strike het volgende:
Dank dames
Nou ik toch de aandacht heb, hoe heet dat yoghurtspul dat bij een Indiase curry wordt geserveerd ook weer? Ik kan het echt 100 keer zeggen...
Leaves, stems, and green unripe fruit of the tomato plant contain small amounts of the toxic alkaloid tomatine.[1][52] They also contain solanine, a toxic alkaloid found in potato leaves and other plants in the nightshade family.[53][54] Use of tomato leaves in herbal tea has been responsible for at least one death.[52][53] However, levels of tomatine in foliage and green fruit are generally too small to be dangerous unless large amounts are consumed, for example, as greens.quote:Op vrijdag 19 september 2014 17:26 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik kom daarvoor op de (Engelstalige) Wikipedia onder de toxiciteit van tomaten niks tegen..
Ik zei niet dat er niks stond. Ik zei alleen dat er niet stond dat het eten van groene tomaten kankerverwekkend zou zijn. Tomatine en solanine zijn weliswaar vervelend, maar vooral in de richting van (ik citeer) 'branderig en scherp gevoel in de keel, diarree, misselijkheid, versuftheid, angstgevoelens, uitbreken van zweet, ademnood, bewusteloosheid en krampen'.quote:Op vrijdag 19 september 2014 17:35 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Leaves, stems, and green unripe fruit of the tomato plant contain small amounts of the toxic alkaloid tomatine.[1][52] They also contain solanine, a toxic alkaloid found in potato leaves and other plants in the nightshade family.[53][54] Use of tomato leaves in herbal tea has been responsible for at least one death.[52][53] However, levels of tomatine in foliage and green fruit are generally too small to be dangerous unless large amounts are consumed, for example, as greens.
Heb ook even een rondje gemaakt en het valt denk ik ook wel mee. Je moet er heel veel van eten wil het schadelijk zijn. http://www.food-info.net/nl/national/ww-tomaat.htmquote:Op vrijdag 19 september 2014 17:26 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik kom daarvoor op de (Engelstalige) Wikipedia onder de toxiciteit van tomaten niks tegen..
Hoevaak heb jij last van je buik ?quote:
Nooit. Echt nóóit.quote:Op vrijdag 19 september 2014 18:46 schreef ChildoftheStars het volgende:
[..]
Hoevaak heb jij last van je buik ?
Dan zit het niet in die tactiek. Gezien ik bij twijfel eigenlijk voor de niet kies (oké, wel voor de twijfelachtige stalletjes, maar daarvoor ben je op vakantie)quote:Op vrijdag 19 september 2014 18:47 schreef minilot het volgende:
[..]
Nooit. Echt nóóit.
Ik eet in het buitenland ook graag van stalletjes langs de weg.
Gewoon geluk gehad tot nu toe, denk ik
Vorig jaar lukte me dat prima. Eventueel leg je er een banaan bijquote:Op vrijdag 19 september 2014 16:11 schreef minilot het volgende:
[..]
Nee, dat lukt niet goed. Eenmaal enigzins oranje/lichtrode tomaten kun je wel verder laten rijpen tot extra lekker (doe ik zelf thuis ook meestal met gekochte tomaten), maar dat werkt niet ideaal met exemplaren die nog hard en knalgroen zijn. Ik wil ze graag in deze toestand verwerken, heb de afgelopen drie maanden al ruim voldoende zeer rijpe rode tomaten op.
Wat is de perfecte verhouding voor het maken van een pizzadeegje? Dunne bodemquote:Op zaterdag 20 september 2014 09:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vorig jaar lukte me dat prima. Eventueel leg je er een banaan bij
Die vraag kan je beter hier stellen, daar zitten de pizza expertsquote:Op zaterdag 20 september 2014 09:28 schreef timmmmm het volgende:
[..]
Wat is de perfecte verhouding voor het maken van een pizzadeegje? Dunne bodem
Oke dank!quote:Op zaterdag 20 september 2014 09:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Die vraag kan je beter hier stellen, daar zitten de pizza experts
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #19
Lullig als je op vlieland woontquote:Op zondag 21 september 2014 13:20 schreef mascara-klodder het volgende:
Sjongejonge. Krijg net berichtje van mijn zusje. Ze moet haar eerste beest slachten van haar dubbeldoelbeestenboerderij. Ze durft niet zonder mij
Of ik even kan komen naar België
Dat dan weer niet maar met het OV duurt het wel een uur of 3quote:Op zondag 21 september 2014 13:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Lullig als je op vlieland woont
harira van Claudia Roden <3quote:Op zondag 21 september 2014 14:27 schreef quirina het volgende:
Heeft iemand een goed recept voor een linzensoep?
Ooit gekregen van een schattig indiaas meisje dat nogal verliefd op me wasquote:Op zondag 21 september 2014 14:27 schreef quirina het volgende:
Heeft iemand een goed recept voor een linzensoep?
Die ga ik makenquote:Op zondag 21 september 2014 14:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ooit gekregen van een schattig indiaas meisje dat nogal verliefd op me was
Voor de soep
350 g rode linzen
1 blik tomaten
4-5 tenen knoflook
Verse gember, ongeveer walnoot grote (ongepeld), geraspt
1 Liter bouillon
1 TL Kurkuma
1 TL Kummelpoeder
1 TL Kerriepoeder (hindoestaanse)
1 EL Soy
Wat cayenne peper of sambal naar smaak
Zout naar smaak
Wat olie
verder
2 Grote rode uien aan ringen gesneden
2 TL komijnzaad
Wat olie
Pakje zure room
De kruiden voor de soep even roosteren in de olie, dan de rest toevoegen en langzaam gaar koken, pureren met staafmixer.
De uiringen met de komijn in een koekenpan op laag vuur langzaam carameliseren
Soep serveren in een diep bord, garneren met de zure room en daarop de uien
Yes, ga ik nú maken ! Wel met wat ik in huis heb (heb niet alles precies zoals hier staat), dus hopelijk wordt het wat.quote:Op zondag 21 september 2014 14:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ooit gekregen van een schattig indiaas meisje dat nogal verliefd op me was
Voor de soep
350 g rode linzen
1 blik tomaten
4-5 tenen knoflook
Verse gember, ongeveer walnoot grote (ongepeld), geraspt
1 Liter bouillon
1 TL Kurkuma
1 TL Kummelpoeder
1 TL Kerriepoeder (hindoestaanse)
1 EL Soy
Wat cayenne peper of sambal naar smaak
Zout naar smaak
Wat olie
verder
2 Grote rode uien aan ringen gesneden
2 TL komijnzaad
Wat olie
Pakje zure room
De kruiden voor de soep even roosteren in de olie, dan de rest toevoegen en langzaam gaar koken, pureren met staafmixer.
De uiringen met de komijn in een koekenpan op laag vuur langzaam carameliseren
Soep serveren in een diep bord, garneren met de zure room en daarop de uien
Ik heb me eigenlijk nauwelijks aan je recept gehouden (behalve het concept linzen plus gebakken ui en indiaas achtige kruiden met iets tomaterigs) maar het is wél heel lekker gewordenquote:Op zondag 21 september 2014 18:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Leuk te lezen, laat weten of jullie het lekker vondemn
Amen!quote:Op zondag 21 september 2014 21:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Probeer het een keer met geduld, die uien, je zal verrast zijn van het resultaat, ze worden heel erg lekker.
Is het zo moeiljk om dat weer voor de geest te halen? Het lijkt me namelijk niet een extreem moeilijk gerecht om te maken, in feite is het gewoon een stoofpot met een lading paprikapoeder en ik denk dat als je de juiste technieken gebruikt er niet veel mis kan gaan.quote:Op dinsdag 23 september 2014 04:24 schreef SiGNe het volgende:
M'n centen zijn weer binnen en dat moet natuurlijk goed besteed worden aan een mooie maaltijd... nu zit ik al en tijdje met Pörkölt in m'n hoofd, wij kennen dat gerecht vooral als Goulash maar Goulash is eigenlijk meer een soep.
Dus wat wij Goulash noemen is Pörkölt...
Maar... wat is daar nu een supergoed recept voor?
Ik had er zelf een erg goed recept voor maar dat staat op een harde schijf die gecrasht is (de 5500 foto's zijn een stuk erger overigens).
Ik kan in elk geval dus wel een nieuw recept gebruiken.
Heston Blumenthal heeft een recept voor hamburgerbroodjes bedacht zag ik laatst op 24 kitchen.quote:Op zondag 28 september 2014 12:55 schreef Party_P het volgende:
Ik zou graag zelf hamburgerbroodjes willen maken, maar kom zoveel verschillende recepten tegen...
...zou het graag willen maken met bakpoeder (zie vooral gist recepten), omdat ik dat nog heb en totaal niet van verspilling/producten over houdt. Daarom zoek ik dus een simpel recept zonder al te veel gekke ingrediënten die je erna nooit meer opkrijgt.
Dus Piet (of iemand anders)..kom maar op!
Dit klinkt goed zeg, die slaan we even op!quote:Op zondag 21 september 2014 14:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ooit gekregen van een schattig indiaas meisje dat nogal verliefd op me was
Voor de soep
350 g rode linzen
1 blik tomaten
4-5 tenen knoflook
Verse gember, ongeveer walnoot grote (ongepeld), geraspt
1 Liter bouillon
1 TL Kurkuma
1 TL Kummelpoeder
1 TL Kerriepoeder (hindoestaanse)
1 EL Soy
Wat cayenne peper of sambal naar smaak
Zout naar smaak
Wat olie
verder
2 Grote rode uien aan ringen gesneden
2 TL komijnzaad
Wat olie
Pakje zure room
De kruiden voor de soep even roosteren in de olie, dan de rest toevoegen en langzaam gaar koken, pureren met staafmixer.
De uiringen met de komijn in een koekenpan op laag vuur langzaam carameliseren
Soep serveren in een diep bord, garneren met de zure room en daarop de uien
Zelfde wat je bij ossenhaas zou doen, bv een bruine saus met gorgonzola en walnoten, boontjes, salade, friet of pureequote:Op maandag 29 september 2014 00:39 schreef WaywardOne het volgende:
Piet,
Runderlonghaas. Enig idee wat je daar het beste bij kunt serveren? Aan welke groente, aardappel, saus moet ik denken?
Ik heb laatst iets dergelijks gemaakt met broccoli, was niet te eten, zo de prullenbak in.. Dus tips zou ik ook erg blij mee zijn....quote:Op dinsdag 30 september 2014 08:48 schreef PluisigNijntje het volgende:
Piet, ik heb gister bij gebrek aan beter en overschot aan restjes een bloemkoolsoepje in elkaar gedraaid. Ik vond hem alleen totaal niet bijzonder, en na het staafmixeren kreeg hij een beetje het uiterlijk en de consistentie van havermout.
Heb je nog tips hoe dat de volgende keer lekkerder kan?
Ingredienten waren een klein uitje, knoflookje, een middelgrote aardappel, driekwart bloemkool, een bouillonblokje en een lepeltje crème fraîche om het af te maken.
Goed gaar koken, dan pas blenderen/mixeren, de structuur wordt creme achtig als het goed is. Ik doe er room en wat Soy bij. Als hij niet goed gaar is wordt het idd korrelig. Als het te dik word bouillon toevoegen. Zou de aardappel gewoon weglaten. Nergens voor nodig, ik gebruik bouillon, bloemkool, room en wat soy.quote:Op dinsdag 30 september 2014 08:48 schreef PluisigNijntje het volgende:
Piet, ik heb gister bij gebrek aan beter en overschot aan restjes een bloemkoolsoepje in elkaar gedraaid. Ik vond hem alleen totaal niet bijzonder, en na het staafmixeren kreeg hij een beetje het uiterlijk en de consistentie van havermout.
Heb je nog tips hoe dat de volgende keer lekkerder kan?
Ingredienten waren een klein uitje, knoflookje, een middelgrote aardappel, driekwart bloemkool, een bouillonblokje en een lepeltje crème fraîche om het af te maken.
Ik gebruik deze als smaakmakerquote:Op dinsdag 30 september 2014 09:49 schreef Brighteyes het volgende:
En als jij zegt 'soy' erbij. in welke vorm is dat dan?
Brioche-deeg, met ei. Zelf nog geen ervaring met burgerbroodjes, maar binnenkort wil ik het met een briochedeeg gaan proberen.quote:Op zondag 28 september 2014 12:55 schreef Party_P het volgende:
Ik zou graag zelf hamburgerbroodjes willen maken, maar kom zoveel verschillende recepten tegen...
...zou het graag willen maken met bakpoeder (zie vooral gist recepten), omdat ik dat nog heb en totaal niet van verspilling/producten over houdt. Daarom zoek ik dus een simpel recept zonder al te veel gekke ingrediënten die je erna nooit meer opkrijgt.
Dus Piet (of iemand anders)..kom maar op!
Thanks, was bij mij dus ook niet gaar...quote:Op dinsdag 30 september 2014 09:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Goed gaar koken, dan pas blenderen/mixeren, de structuur wordt creme achtig als het goed is. Ik doe er room en wat Soy bij. Als hij niet goed gaar is wordt het idd korrelig. Als het te dik word bouillon toevoegen. Zou de aardappel gewoon weglaten. Nergens voor nodig, ik gebruik bouillon, bloemkool, room en wat soy.
Ah, ja, ben te lui om soyasaus te typen.quote:Op dinsdag 30 september 2014 10:21 schreef Brighteyes het volgende:
Tx! Ik dacht even dat je soja boontjes bedoelde.
Het bruin braden van de buitenkant zorgt voor een mooie smaak ontwikkeling, in de oven wordt dat vaak niet zo mooi. Bovendien heb je dan wat braadvocht wat je kan gebruiken voor de saus. Filet gaat maar relatief kort in de oven, je wilt het immers sappig en rose houden, en dan heeft hij geen tijd genoeg mooi bruin te worden.quote:Op dinsdag 30 september 2014 12:19 schreef madeliefff het volgende:
Wat is de reden dat ik in veel recepten zie dat ze eerst varkensfilet kort in de koekenpan bakken zodat de buitenkant bruin is en het daarna pas in de oven doen in vocht...waarom niet gelijk in de oven? Daar krijg je toch ook een bruine buitenkant? Ik zou denken dat t sappiger word als je het alleen in de oven doet??
hm oke. Maar dat hij na t bruin bakken de oven in gaat is verder wel lekker ?quote:Op dinsdag 30 september 2014 12:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het bruin braden van de buitenkant zorgt voor een mooie smaak ontwikkeling, in de oven wordt dat vaak niet zo mooi. Bovendien heb je dan wat braadvocht wat je kan gebruiken voor de saus. Filet gaat maar relatief kort in de oven, je wilt het immers sappig en rose houden, en dan heeft hij geen tijd genoeg mooi bruin te worden.
ja, het is een manier van bereiden, persoonlijk hou ik vlees als steak of filet liever in de pan of op de grill, dan ben ik beter in controle van de garing en de bruining wordt mooier. Ik stop een braadstuk in de oven.quote:Op dinsdag 30 september 2014 12:33 schreef madeliefff het volgende:
[..]
hm oke. Maar dat hij na t bruin bakken de oven in gaat is verder wel lekker ?
Toevallig wel:quote:Op donderdag 2 oktober 2014 13:17 schreef ChildoftheStars het volgende:
Heyhoi
Hebben mensen hier lekkere vegatarische recepten voor witlof. Het is zo'n groente die ik heel erg lekker vind, maar ik weet nooit wat ik ermee moet doen (behalve koken), maar ik wil het graag vaker en wat bijzonderder eten
Alvast bedankt
Roerbakken?quote:Op donderdag 2 oktober 2014 13:17 schreef ChildoftheStars het volgende:
Heyhoi
Hebben mensen hier lekkere vegatarische recepten voor witlof. Het is zo'n groente die ik heel erg lekker vind, maar ik weet nooit wat ik ermee moet doen (behalve koken), maar ik wil het graag vaker en wat bijzonderder eten
Alvast bedankt
Hmm, kom zelf ook nooit verder dan poffen en puree.quote:Op donderdag 2 oktober 2014 17:03 schreef SiennaForrest het volgende:
Ik heb tijdens een boswandeling een flinke lading tamme kastanjes geraapt. Ik ben bekend met het pureetje en de geroosterde kastanjes, maar ben eigenlijk benieuwd naar een nieuwe insteek / ander idee om met deze kastanjes te maken. Piet heb jij (of iemand anders) een goed idee?
Dank je wel voor je reactie, toch weer een ingang om eens verder te kijken, thanx!quote:Op donderdag 2 oktober 2014 17:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hmm, kom zelf ook nooit verder dan poffen en puree.
Maar Julia Child in de Kunst van het Koken heeft er een hele waslijst mee.
Gegratineerd met kaas, aan het spit geroosterd, gesmoord in witte wijn en dragon, in aspic, mousse van maken..
Rode kool en appel veroorzaken beiden lucht in de darmen, dus dat is niet raar.quote:Op donderdag 2 oktober 2014 18:42 schreef PluisigNijntje het volgende:
De rode kool was gelukt en verhoudingen waren wel ok. Maar ik kreeg na het eten ontzettende buikpijn, opgeblazen buik en flatulentie.
De kool was goed gaar gekookt en ik heb met bijv kool uit een potje nooit last...
Is dit te voorkomen of kan ik er gewoon niet goed tegen?
Ik vond dit recept erg geslaagdquote:Op donderdag 2 oktober 2014 17:48 schreef SiennaForrest het volgende:
[..]
Dank je wel voor je reactie, toch weer een ingang om eens verder te kijken, thanx!
Koolsoorten zijn sowieso lastiger te verteren door de lange vezels.quote:Op donderdag 2 oktober 2014 18:42 schreef PluisigNijntje het volgende:
De rode kool was gelukt en verhoudingen waren wel ok. Maar ik kreeg na het eten ontzettende buikpijn, opgeblazen buik en flatulentie.
De kool was goed gaar gekookt en ik heb met bijv kool uit een potje nooit last...
Is dit te voorkomen of kan ik er gewoon niet goed tegen?
Als je de ham weglaat kan ik me voorstellen dat het met een wat bijzonderder kaas wel lekker wordt. Witlofsalade met sinaasappel, kerrie en mayonnaise is ook best lekker.quote:Op donderdag 2 oktober 2014 13:17 schreef ChildoftheStars het volgende:
Heyhoi
Hebben mensen hier lekkere vegatarische recepten voor witlof. Het is zo'n groente die ik heel erg lekker vind, maar ik weet nooit wat ik ermee moet doen (behalve koken), maar ik wil het graag vaker en wat bijzonderder eten
Alvast bedankt
Gratineren in de oven inderdaad, alleen dan zonder ham of met vegetarische ham..quote:Op donderdag 2 oktober 2014 13:17 schreef ChildoftheStars het volgende:
Heyhoi
Hebben mensen hier lekkere vegatarische recepten voor witlof. Het is zo'n groente die ik heel erg lekker vind, maar ik weet nooit wat ik ermee moet doen (behalve koken), maar ik wil het graag vaker en wat bijzonderder eten
Alvast bedankt
In stukjes van ongeveer 2 cm dike snijden, roomboter bruin laten worden en de witlof erin bakken met beetje zout en peper. Als deze een bruin kleurtje heeft, beetje water erbij en verder beetgaar stoven.quote:Op donderdag 2 oktober 2014 13:17 schreef ChildoftheStars het volgende:
Heyhoi
Hebben mensen hier lekkere vegatarische recepten voor witlof. Het is zo'n groente die ik heel erg lekker vind, maar ik weet nooit wat ik ermee moet doen (behalve koken), maar ik wil het graag vaker en wat bijzonderder eten
Alvast bedankt
Potjes kool zit maanden in het potje met zuren, die hebben invloed op het afbreken van de lange (cellulose) moleculen. Ik weet dat zuren celluloses beinvloeden, er op in werken, en dat er in potjes zuur (azijn, citroenzuur) wordt toegevoegd.quote:Op donderdag 2 oktober 2014 19:03 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Koolsoorten zijn sowieso lastiger te verteren door de lange vezels.
De bladkolen tenminste, bloemkool is weer hartstikke licht verteerbaar bijv.
Spruiten, boerenkool en zuurkool geven vaak dezelfde problemen, mensen met een stoma of darmvernauwing worden zelfs afgeraden om zuurkool te eten, kan de boel blokkeren doordat het maar moeilijk te verteren is.
Spruiten en boerenkool vallen opzich nog wel mee, die kan je wat langer koken waardoor de vezels meer afgebroken worden maar de dikkere kolen (Witte (dus ook zuurkool) en Rode) zijn de bladeren dan weer te dik voor.
Spruiten en Boerenkool geven wel meer gasvorming dan rode en witte kool maar de laatste 2 zijn dus wel weer moeilijker te verteren.
Ik heb zelf Crohn (en ook ooit een stoma gehad, 3 maanden hel...) dus ik weet er alles van
Klopt helemaal, da's ook een reden waarom men voor zuurkool witte kool gebruikt, doordat die bladeren dik zijn kan je die lang in het zuur leggen zonder dat het helemaal oplost.quote:Op donderdag 2 oktober 2014 19:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Potjes kool zit maanden in het potje met zuren, die hebben invloed op het afbreken van de lange (cellulose) moleculen. Ik weet dat zuren celluloses beinvloeden, er op in werken, en dat er in potjes zuur (azijn, citroenzuur) wordt toegevoegd.
Hoe het precies zit zou een interessante paper kunnen opleveren.
Darn, ik had levensmiddelchemie moeten studeren.
Nee joh, dat levert alleen maar banen op in de commerciële pakjes/zakjes voedingsmiddelenindustrie waar jij geen fan van bentquote:Op donderdag 2 oktober 2014 19:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Darn, ik had levensmiddelchemie moeten studeren.
Alsof IT zo leuk is.quote:Op donderdag 2 oktober 2014 19:42 schreef Molo het volgende:
[..]
Nee joh, dat levert alleen maar banen op in de commerciële pakjes/zakjes voedingsmiddelenindustrie waar jij geen fan van bent
Ja dan had je een beroep moeten kiezen wat je leuk vindt.quote:
Dank je wel ook, dat klinkt erg lekker, die heb ik ook even opgeslagen.quote:Op donderdag 2 oktober 2014 18:50 schreef Molo het volgende:
[..]
Ik vond dit recept erg geslaagd
http://www.food.com/recip(...)e-gluten-free-303309
Goeie info. Maar wat is dan het verschil met rode kool uit een potje? Gewoon compleet doorgekookt oid waardoor het effect minder is?quote:Op donderdag 2 oktober 2014 19:03 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Koolsoorten zijn sowieso lastiger te verteren door de lange vezels.
De bladkolen tenminste, bloemkool is weer hartstikke licht verteerbaar bijv.
Spruiten, boerenkool en zuurkool geven vaak dezelfde problemen, mensen met een stoma of darmvernauwing worden zelfs afgeraden om zuurkool te eten, kan de boel blokkeren doordat het maar moeilijk te verteren is.
Spruiten en boerenkool vallen opzich nog wel mee, die kan je wat langer koken waardoor de vezels meer afgebroken worden maar de dikkere kolen (Witte (dus ook zuurkool) en Rode) zijn de bladeren dan weer te dik voor.
Spruiten en Boerenkool geven wel meer gasvorming dan rode en witte kool maar de laatste 2 zijn dus wel weer moeilijker te verteren.
Ik heb zelf Crohn (en ook ooit een stoma gehad, 3 maanden hel...) dus ik weet er alles van
quote:Op donderdag 2 oktober 2014 22:05 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Goeie info. Maar wat is dan het verschil met rode kool uit een potje? Gewoon compleet doorgekookt oid waardoor het effect minder is?
En kan ik dus gewoon beter geen kool eten of kan ik iets veranderen aan de bereiding waardoor het wel goed gaat?
quote:Op donderdag 2 oktober 2014 19:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Potjes kool zit maanden in het potje met zuren, die hebben invloed op het afbreken van de lange (cellulose) moleculen. Ik weet dat zuren celluloses beinvloeden, er op in werken, en dat er in potjes zuur (azijn, citroenzuur) wordt toegevoegd.
Hoe het precies zit zou een interessante paper kunnen opleveren.
Darn, ik had levensmiddelchemie moeten studeren.
Oh sorry, had er overheen gelezen. Thanksquote:
Zou het niemand aanraden. Zelf eet ik vaak genoeg rauw rundvlees, ook van de supermarkt, maar die tartaar is natuurlijk niet een mooi mager lapje vlees dat in stukjes is gehakt maar gewoon goedkoop gehakt met wat toevoegingen.quote:Op vrijdag 3 oktober 2014 19:05 schreef Accursius het volgende:
Piet, ik heb 2 tartaartjes gekocht bij de AH. Kan ik deze gewoon rauw eten met een ei er doorheen en wat peper en zout?
Het is gewoon mager rundvlees, prima te eten alleen zit aan die tartaartjes van de AH nogal weinig smaakquote:Op vrijdag 3 oktober 2014 19:16 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Zou het niemand aanraden. Zelf eet ik vaak genoeg rauw rundvlees, ook van de supermarkt, maar die tartaar is natuurlijk niet een mooi mager lapje vlees dat in stukjes is gehakt maar gewoon goedkoop gehakt met wat toevoegingen.
Kan wel. Twee keer rauw moet je niet doen. Na een keer rauw, kan het wel als je het erna bereidt/ bereidt,quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 08:43 schreef Martijn1P het volgende:
Hallo,
Is het mogelijk om gehakt uit de vriezer te gebruiker voor een ragu te maken in bulk, om vervolgens een gedeelte van deze saus in te vriezen? Vriendin zegt dat ik het gehakt niet twee keer kan invriezen.
Enkel en dubbel. De enkele lopen leeg, en de dubbele ontploffen als het ware na 2 minuten.quote:Op zaterdag 4 oktober 2014 11:58 schreef MutedFaith het volgende:
Heb je ze enkel of dubbel gepaneerd?
Dan worden ze te heet vermoed ik, verder moeten ze langer rustenquote:Op zaterdag 4 oktober 2014 13:11 schreef NutKees het volgende:
[..]
Enkel en dubbel. De enkele lopen leeg, en de dubbele ontploffen als het ware na 2 minuten.
Die van AH zou ik niet rauw eten, ik vertrouw hun niet met vleesquote:Op vrijdag 3 oktober 2014 19:05 schreef Accursius het volgende:
Piet, ik heb 2 tartaartjes gekocht bij de AH. Kan ik deze gewoon rauw eten met een ei er doorheen en wat peper en zout?
15 minuten bakken las ik laatst op een verpakking van Duitse biefstuk van de AH. Zal vast wel iets zeggen..quote:Op zondag 5 oktober 2014 16:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Die van AH zou ik niet rauw eten, ik vertrouw hun niet met vlees
Naar aanleiding van jouw posts over zelfgemaakte vla heb ik zelf ook chocoladevla strand maken. Was zo gebeurd en heerlijk!quote:Op maandag 8 september 2014 20:08 schreef ChildoftheStars het volgende:
Laatst heb ik de ontdekking gedaan dat zelfgemaakte vla veel lekkerder is dan pakken vla en ik maak het nu dus ook lekker ouderwets zelf. Alleen nu wil ik hopjesvla maken en ik vrees dat ik mijn pannen ga verpesten met de caramel. Eigenlijk durf ik nooit recepten met caramel aan.
Hoe kan ik dat maken zonder dat ik de pan verpest? En in wat voor soort pan kan ik dat het beste doen?
Fijn en gaaf! Ik heb de caramel aangedurft, ik raad je dat experiment ook aan!quote:Op zondag 5 oktober 2014 17:45 schreef PaarsBeestje het volgende:
[..]
Naar aanleiding van jouw posts over zelfgemaakte vla heb ik zelf ook chocoladevla strand maken. Was zo gebeurd en heerlijk!
Oh tof! Misschien volgende keer eens proberen inderdaad. Was het erg lekker? De chocoladevla was heerlijk in ieder geval. Heb minder suiker gebruikt en iets meer cacaopoeder Voor morgen heb ik stiekem een beetje achtergehoudenquote:Op zondag 5 oktober 2014 19:38 schreef ChildoftheStars het volgende:
[..]
Fijn en gaaf! Ik heb de caramel aangedurft, ik raad je dat experiment ook aan!
Ik bak ze op 180 graden volgende de thermometer (thermostaat vertrouw ik sowieso niet). De overgebleven kroketten liggen nu in de vriezer, maar ook bevroren liepen ze leeg. Ik zal ze eens laten ontdooien in de koelkast en dan het vet wat minder warm laten worden (160-170 ergens?). Dank.quote:Op zondag 5 oktober 2014 16:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan worden ze te heet vermoed ik, verder moeten ze langer rusten
Lekker juist!quote:Op zondag 5 oktober 2014 20:17 schreef NutKees het volgende:
De panko maak ik overigens wel nog iets fijner, zo uit de zak is het net wat te grof naar mijn idee.
Opflikkeren jij! Was net lekker chips aan het eten, maar dat is nu ook opeens zo gewoontjes.quote:Op zondag 5 oktober 2014 20:22 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Lekker juist!
[ link | afbeelding ]
Kroketten
Cees Holtkamp maakt de panko voor de eerste laag wel fijner. Maar de tweede laag niet.
Ik ben te lui, doe beide lagen gewoon met onbewerkte panko.
quote:Op vrijdag 3 oktober 2014 19:16 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Zou het niemand aanraden. Zelf eet ik vaak genoeg rauw rundvlees, ook van de supermarkt, maar die tartaar is natuurlijk niet een mooi mager lapje vlees dat in stukjes is gehakt maar gewoon goedkoop gehakt met wat toevoegingen.
quote:[quote] Op vrijdag 3 oktober 2014 20:37 schreef Molo het volgende:
[..]
Het is gewoon mager rundvlees, prima te eten alleen zit aan die tartaartjes van de AH nogal weinig smaak
Bedankt voor de reacties. Moet toegeven dat ik het uiteindelijk toch niet aandurfde om hem helemaal rauw te eten. Vandaar dat ik hem kort heb aangebakken in de pan. (Hij bleef echter nog steeds erg rood van binnen)quote:Op zondag 5 oktober 2014 16:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Die van AH zou ik niet rauw eten, ik vertrouw hun niet met vlees
De bodem eerst blind bakken een idee?quote:Op zondag 5 oktober 2014 22:09 schreef empa1010 het volgende:
Piet, heb je enig idee wat er fout gaat als het deeg/bodem van een appeltaart zonder suiker, niet gaart? Kheb bloem, abrikozenjam en roomboter gedaan. Recept van internet. Goudrenetten zijn prima 'gaar' zeg maar. Kheb 'm 60 minuten op hetelucht gedaan, op rooster middenin en met ronde springvorm op 160 graden. Niet gaar toen tien minuten verlengd, niet gaar. Toen boven en onderwarmte op 170., kwartier. Nog niet gaar lijkt het m'n moedertje heeft verhoogd suiker maar craved appeltaart dus ik dacht: eens ff proberen. Heb je tips misschien? Dank, namens moeders en de hopelijk niet verspilde Goudrenetten
Ik normaal totaal niet. Altijd een succes. En ik doe altijd wat custard op de bodem, zo ook bij deze. Echt balen dit moeders blij maken met een dooie mus morgenquote:Op zondag 5 oktober 2014 22:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Is geen garingsprobleem, maar een vochtprobleem. Heb ook altijd gekut met appeltaart
Ja daar heb ik nog niet aan gedacht. Maar zou het komen doordat de suiker ontbreekt denk je en ik jam gebruikt heb daarvoor? Hoe lang zou je 'm blind bakken? (En daarna en hoe hoog?)quote:
Ik ben geen bakspecialist, maar het zou kunnen. Jam is natuurlijk natter dan suiker, misschien dat dat maakt dat het zompig blijft.quote:Op zondag 5 oktober 2014 23:09 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Ja daar heb ik nog niet aan gedacht. Maar zou het komen doordat de suiker ontbreekt denk je en ik jam gebruikt heb daarvoor? Hoe lang zou je 'm blind bakken? (En daarna en hoe hoog?)
Dank je ga ik proberen. Eens zien of ie daarna wel lukt. Het krengquote:Op zondag 5 oktober 2014 23:12 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ik ben geen bakspecialist, maar het zou kunnen. Jam is natuurlijk natter dan suiker, misschien dat dat maakt dat het zompig blijft.
Verder denk ik een kwartiertje op 180 graden.
Je hebt dan in ieder geval de bodem al een flinke zwaai naar gaar gegeven zeg maar.quote:Op zondag 5 oktober 2014 23:21 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Dank je ga ik proberen. Eens zien of ie daarna wel lukt. Het kreng
Als ik er aan denk update ik nog ff eerdaags. Adiosquote:Op zondag 5 oktober 2014 23:22 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Je hebt dan in ieder geval de bodem al een flinke zwaai naar gaar gegeven zeg maar.
Ik weet niet of het werkt, maar ik kan ook geen reden zien waarom het niet zo werken. Ofzo.
IK kan me wel een truukje herinneren waarmee je rode kool blauw kon maken, volgens mij met azijn...quote:Op donderdag 2 oktober 2014 19:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb er even in het Duits naar gegoogeld, lees verschillende ervaringen, de een zegt dat de kleur bijna zwart wordt, een ander zegt helder rood, ik weet dat de kleur van rode kool veranderd als je er zuur bij doet, meetal helder rood, maar het het ook wel eens erg blauw gehad. Vermoed dat het resultaat lastig te voorspellen is en dat dit commerciel gezien lastig is.
Die van de AH zou ik niet rauw eten, da's sowieso gelijmd vlees.quote:Op vrijdag 3 oktober 2014 19:05 schreef Accursius het volgende:
Piet, ik heb 2 tartaartjes gekocht bij de AH. Kan ik deze gewoon rauw eten met een ei er doorheen en wat peper en zout?
15 minutenquote:Op zondag 5 oktober 2014 17:34 schreef Klaploper het volgende:
[..]
15 minuten bakken las ik laatst op een verpakking van Duitse biefstuk van de AH. Zal vast wel iets zeggen..
Wat voor oven? echt een gewone of een combi?quote:Op zondag 5 oktober 2014 22:09 schreef empa1010 het volgende:
Piet, heb je enig idee wat er fout gaat als het deeg/bodem van een appeltaart zonder suiker, niet gaart? Kheb bloem, abrikozenjam en roomboter gedaan. Recept van internet. Goudrenetten zijn prima 'gaar' zeg maar. Kheb 'm 60 minuten op hetelucht gedaan, op rooster middenin en met ronde springvorm op 160 graden. Niet gaar toen tien minuten verlengd, niet gaar. Toen boven en onderwarmte op 170., kwartier. Nog niet gaar lijkt het m'n moedertje heeft verhoogd suiker maar craved appeltaart dus ik dacht: eens ff proberen. Heb je tips misschien? Dank, namens moeders en de hopelijk niet verspilde Goudrenetten
Het is een Miele combimagnetron-oven geval. Zo'n set van 3 waarbij in het midden de koffiemachine zit en ik heb een 5085xl combi-stoomoven. Dus het is een combi dan, vermoed ik.. er zit in elk geval magnetronfunctie op ook. Maar ik zet 'm dus op hetelucht. Kan ie dan beter helemaal niet op hetelucht en gelijk al op boven- en onderwarmte?quote:Op maandag 6 oktober 2014 03:03 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Wat voor oven? echt een gewone of een combi?
Vaak is de onderwarmte niet goed op hetelucht, moet je 't eigenlijk nog even in een pan van onderwarmte voorzien.
Heb ik met pizza's ook vaak.
Onderwarmte zou ik er bij aanzetten, dat mis ikzelf in m'n samsung combi-magnetron.quote:Op maandag 6 oktober 2014 18:52 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Het is een Miele combimagnetron-oven geval. Zo'n set van 3 waarbij in het midden de koffiemachine zit en ik heb een 5085xl combi-stoomoven. Dus het is een combi dan, vermoed ik.. er zit in elk geval magnetronfunctie op ook. Maar ik zet 'm dus op hetelucht. Kan ie dan beter helemaal niet op hetelucht en gelijk al op boven- en onderwarmte?
Blijft een beetje uitproberen dit in elk geval. Hiervoor had ik een andere maar woon nu nieuwbouw.
Die stoomoven is wel weer handig om cakes te bakken en er wat stoom bij te doseren. Maar ook daarmee nog in de experimentele fase zeg maar
Ik zal eens kijken of dat apart kan bij deze. Volgens mij is het of / of. Maar ipv hetelucht zal ik eens boven en onder proberen. Laatst met een bakplaat vol appeltaart (glasplaat die bij de oven zat) ging het juist perfect. Nu in een blik en met zonder suiker gaat het fout.quote:Op maandag 6 oktober 2014 18:57 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Onderwarmte zou ik er bij aanzetten, dat mis ikzelf in m'n samsung combi-magnetron.
Ik heb wel een crisp-plaat maar dan moet de magnetron ook aan en dat wil ik nou net niet als ik de oven gebruik.
De combi die ik heb is er ook met stoomfunctie maar dat was weer een slagje duurder en zo veel denk ik dat zelf toch niet te gebruiken.
Stoom is natuurlijk wel ideaal voor groenten en vis..
Daar heb je gelijk in. Maar ze eet en mag nog wel wat suiker hoor. Het is licht verhoogd maar zelden boven de 10. Ze let er goed op en beweegt vrij veel. Het recept is deze: http://gezondlevenvanjaco(...)rije-appeltaart.htmlquote:Op maandag 6 oktober 2014 19:32 schreef Molo het volgende:
Empa1010, als je moeder diabetes (of grensgeval) heeft, dan is een appeltaart met jam ipv suiker niet echt een betere keuze, zit nog steeds knal vol suikers en andere simpele koolhydraten.
Maar post je recept eens, wellicht kunnen we dan zien waarom het mis is gegaan.
Qua diabetes-verantwoord of gezond zijn slaat die taart nergens op, appels, jam en rozijnen zijn allemaal suiker, ook als er geen toegevoegde suiker in zitten. Witte bloem zet je lijf ook in no time om in suiker en beïnvloedt je suikerspiegel.quote:Op maandag 6 oktober 2014 20:00 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Daar heb je gelijk in. Maar ze eet en mag nog wel wat suiker hoor. Het is licht verhoogd maar zelden boven de 10. Ze let er goed op en beweegt vrij veel. Het recept is deze: http://gezondlevenvanjaco(...)rije-appeltaart.html
Kwaad kan het volgens mij niet, en het verkleuren van gehakt is eerder een positief teken dan een negatief, namelijk geen toegevoegde troep.quote:Op dinsdag 7 oktober 2014 16:07 schreef utrecht1970 het volgende:
Piet ik heb een vraag:
Ik maak graag zelf gehaktballen en die stop ik vol met kruiden etc.
Op aanraden van Sjonnie Boer (via internet dan wel) laat ik de ballen een half uurtje in de koelkast liggen voor ik ze bak.
Wat mij nu opvalt is, dat als ik er rauwe knoflook doorheen doe, dat het vlees dan verkleurd (bruin) als ze in de koelkast liggen te rusten. Is hier een verklaring voor en kan dit kwaad?
Klinkt erg goed!quote:Op dinsdag 7 oktober 2014 09:36 schreef SiennaForrest het volgende:
Ivm mijn vraag om eens wat anders met kastanjes te doen ipv een pureetje of poffen; het is een soepje geworden, met kastanjechampignons, gerookt spek en walnoten. Men vond het heerlijk smaken en... echt een herfst-beleving.
Klopt, heb je helemaal gelijk in. Maar ik redeneer dan van... het scheelt toch een paar ons suiker op zo'n taart. En hoe minder, hoe beter. Want ze mag dus zeker nog wel suiker eten.. vandaar.quote:Op maandag 6 oktober 2014 21:13 schreef Molo het volgende:
[..]
Qua diabetes-verantwoord of gezond zijn slaat die taart nergens op, appels, jam en rozijnen zijn allemaal suiker, ook als er geen toegevoegde suiker in zitten. Witte bloem zet je lijf ook in no time om in suiker en beïnvloedt je suikerspiegel.
Kan ze m.i. beter een kleiner stukje gewone echte appeltaart nemen.
Maar goed, dat buiten beschouwing gelaten, ik mis ei door het deeg en ik denk dat die jam gewoon teveel vocht bevat.
Maar ik ben geen bakker dus pin me er niet op vast
Ook een vraagje van mij.quote:
http://www.aziatische-ingredienten.nl/agar-agar/quote:Op woensdag 8 oktober 2014 05:56 schreef Sotchi2014 het volgende:
[..]
Zou je de verschillen voor deze leek op een rijtje willen zetten, en voornamelijk of het het prijsverschil waard is?
Hmm meer dan een euro per liter voor het poeder, toch ruim het dubbele van gelatine. Ik maak iets minder dan 1,5L met een pakje van Dr Oetker, kost 57 cent geloof ik?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 07:09 schreef RobinOok het volgende:
[..]
http://www.aziatische-ingredienten.nl/agar-agar/
Maar euh, het prijsverschil waard? Welk prijsverschil? Zoveel ontloopt elkaar dat toch niet?
Interessant, dank! Xantaan maakt dus geen structuren waarbij ik mijn lepel ondersteboven kan houden, zonder dat het eraf valt?quote:Op woensdag 8 oktober 2014 08:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Gelatine is wat rubberachtig als je veel gebruikt, Agar wat korreliger als je veel gebruikt, is maar net wat je wilt bereiken, xantaan maakt vloeistoffen steeds dik-vloeibaarder, denk aan ketchup, tandpasta achtige binding.
Moet echt eens mijn al jaren in mijn hoofd zittende boek over bindmiddelen gaan schrijven.
Er zijn niet alleen gels zoals gelatine maar ook de dikvloeibaar makers, die weer in lang en kort uiteenvallen (draden trekken) en ook weer binding die dun wordt als je het schud en stolt als het rust (denk aan ketchup, dat giet je over de friet, maar loopt er dan niet af)
Agar of Gelatine is wat je zoekt, xantaan geeft ook structuur, als je maar genoeg gebruiktquote:Op woensdag 8 oktober 2014 13:46 schreef Sotchi2014 het volgende:
Bedankt, alle 3!
[..]
Hmm meer dan een euro per liter voor het poeder, toch ruim het dubbele van gelatine. Ik maak iets minder dan 1,5L met een pakje van Dr Oetker, kost 57 cent geloof ik?
En agar is inderdaad wel goedkoper dan xantaan en algi+calci
[..]
Interessant, dank! Xantaan maakt dus geen structuren waarbij ik mijn lepel ondersteboven kan houden, zonder dat het eraf valt?
Ik zoek een soort consistentie van mousse, maar dan zonder de bubbeltjes zeg maar, of als schepijs. Stevig schepbaar zonder dat het zo drilt en glibbert als gelatine. Wat zou daar het meest geschikt voor zijn?
Overigens wil ik wel graag een 'intensief' bindmiddel gebruiken, liever geen zetmelen als maizena of tapioca.
Dan denk ik dat ik het gewoon bij gelatine houd, al zal ik de volgende keer ook wat zakjes agar meenemen als ik ze zie. (hier in het dorp verkopen ze zulk spul niet).quote:Op woensdag 8 oktober 2014 13:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Agar of Gelatine is wat je zoekt, xantaan geeft ook structuur, als je maar genoeg gebruikt
Kan je ze niet eerst een beetje stomen of eventueel in de Magnetron? Voorkoken lijkt me minder, maar dat is slechts een gevoel.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 09:50 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik ga dit weekend een kip op de bbq leggen met wat groenten in de schaal. Ik wil er weer eens pastinaak bij doen maar op een of andere manier mislukt dat altijd een beetje. Ze worden half gaar en wat taai. Moet ik ze voorkoken? De kip gaat er meestal 45-60 minuten op.
Nou ja, het gaat op de kamado, dus vergelijkbaar met een oven. Even in de magnetron zou een optie kunnen zijn.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 09:52 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb nog nooit pastinaak op de BBQ gehad
Ik hoop het .... ik ga het gewoon proberen met één pak cannelloni ....quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 14:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat een kutreceptschrijver.
Ik denk dat ze 250 gram pasta en 250 ricotta bedoelen.
Niet!quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 15:49 schreef LastRequest het volgende:
recept ziet er wel lekker uit trouwens!
quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 14:46 schreef maily het volgende:
[..]
Ik hoop het .... ik ga het gewoon proberen met één pak cannelloni ....
quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 15:49 schreef LastRequest het volgende:
Ik vind het niet zo heel onduidelijk eigenlijk. De inhoud van een pak kan per merk/winkel verschillen, dus heeft hij/zij er even in gram achter gezet hoeveel er bij hen in zit.. recept ziet er wel lekker uit trouwens!
quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 15:51 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Niet!
Ziet er vies uit.
Een kilo kaas en dan een pot pastasaus.
Dat is toch geen recept man?
Bah.
Nou mensen, we hebben 250 gram cannelloni gebruikt en 250 gram ricotta, en verder de hoeveelheden als in het recept stond.quote:Op vrijdag 10 oktober 2014 16:14 schreef Klaploper het volgende:
Ik denk dat ze 375 gram pasta en een kilo kaas bedoelen, anders hebben ze wel erg vreemde hoeveelheden in de losse verpakkingen. Klinkt als een debiel recept trouwens.
Om de zetmeelkorrels en het vocht goed te laten reageren met elkaar, dat kost nu eenmaal wat tijd. De ijsmeester van wie ik het vak leerde van ijsmaken deed dat ook met cacao in het chocoladeijs, melk en cacao liet hij 12 uur rusten om de cacao volledig te laten opzwellen en de smaak te laten ontstaan.quote:Op maandag 13 oktober 2014 16:20 schreef wiskundenoob het volgende:
hey piet, waarom moet je bij het maken van deegproducten(tortillas, koekjes etc) waar geen rijstmiddelen van pas komt, vaak je deeg 20 minuten of langer laten staan?
Ik drink het puur op kamertemperatuurquote:Op maandag 13 oktober 2014 16:22 schreef MutedFaith het volgende:
Piet,
Ik zag in een topic laatst dat je Killepitsch dronk. Nu heb ik hier zelf ook nog een fles staan (ooit cadeau gekregen). Hoe kan ik deze het beste drinken? Kamertemperatuur, koelkast, diepvries? Met/zonder ijs?
Een zoete kruidige smaakquote:Op maandag 13 oktober 2014 16:26 schreef MutedFaith het volgende:
Dan ga ik dat ook eens proberen. Ik heb sowieso geen idee wat ik er van moet verwachten.
goeie vraag, heb ze nog nooit gemaakt, ziet er in Mexicaanse keukens zo mooi uit, hoe ze die bakken.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 16:00 schreef fespo het volgende:
ik zoek een goed recept voor bloem tortilla's.
op internet kom ik van alles tegen, met of zonder: water, melk(?!), olie, bakpoeder, margarine(AH )
Kopen bij de "Turk"...quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 16:00 schreef fespo het volgende:
ik zoek een goed recept voor bloem tortilla's.
op internet kom ik van alles tegen, met of zonder: water, melk(?!), olie, bakpoeder, margarine(AH )
175-200 graden, tot ze gaar zijn. Hoe lang dat duurt kan ik je niet zeggenquote:Op dinsdag 14 oktober 2014 16:12 schreef emmyemmy het volgende:
Ik heb hier nieuwe aardappeltjes die ik wil halveren en in de oven wil gooien.
Hoe lang en hoeveel graden?
Heb je een indicatie? Meer tegen de 20 minuten of meer tegen de 40 minuten?quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 16:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
175-200 graden, tot ze gaar zijn. Hoe lang dat duurt kan ik je niet zeggen
Je moet biefstuk voelen.quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 17:54 schreef emmyemmy het volgende:
Nog ene vraag trouwens.. Ik heb een groot stuk hert van 400 gram (biefstuk). Hoe lang moet ik deze bakken? Ik ben erg slecht in biefstuk bakken, altijd net iets te rauw of te doorbakken.. Vriend wil 'm medium.
Hij was perfect, vriend zn avond helemaal perfect gemaakt met de biefstukquote:Op dinsdag 14 oktober 2014 18:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je moet biefstuk voelen.
Je haalt een biefstuk uit de koeling ruim een uur voor je hem bakt.
Je maakt het braadvet heet en kruid de biefstuk (GEEN ZOUT!!! zout maakt je vlees nat en kan je het niet meer goed bakken)
Nu bak je die biefstuk, af en toe draaien en met een vinger voelen hoe die aanvoelt
Voelt die als je wang, is ie rood
Als het puntje van je kin, is ie medium
Als het puntje van je neus, dan is ie well done.
Als je voorhoofd, volledig verpest en doorbakken.
Oeiquote:Op dinsdag 14 oktober 2014 21:26 schreef RobinOok het volgende:
Je vlees niet zouten is een beetje ouderwets.
Ik zout het juist wel. Voor het maillard effect.
Achteraf zouten geeft niet hetzelfde effect.
Truequote:Op woensdag 15 oktober 2014 07:08 schreef RobinOok het volgende:
Als je het zout vlak voor je het de pan in gooit wordt er echt geen vocht onttrokken hoor. Het is geen zoutzuur of zo.
quote:Op dinsdag 14 oktober 2014 18:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je voorhoofd, volledig verpest en doorbakken.
Ach, ik heb wel vaker goede biefstuk gebakken, maar ik eet de mijne graag zo rauw mogelijk, maar m'n vriend wil 'm medium, dat vind ik vaak nog wel lastig. Vroeg me voornamelijk af of het met hert anders isquote:Op woensdag 15 oktober 2014 09:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
True
Maar ken je doelgroep, dit was een kan niet mislukken handleiding voor iemand die nooit een goede biefstuk voor elkaar kreeg, nu wel.
Ah, nu snap ik de reden achter antislipgrepen. Logisch wel.quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 19:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Uitbenen kan ik je victorinox aanraden, zeer goede antislip grepen waar je ook met glibberige handen kracht mee kan zetten. Zal je iedere slager bevestigen
De theorie daarachter?quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 19:51 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ah, nu snap ik de reden achter antislipgrepen. Logisch wel.
Kan je me toevallig ook iets vertellen over de verschillende vormen van de messen?
gaat mij ook even om het gemak. Is het lastig afwassen? Ben een complete nul op dit gebied...quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 22:22 schreef Molo het volgende:
Elektrische rijstkokers zijn er in verschillende maten, ook voor gezinnen. Gewoon online kopen of in de toko, kost niet veel en is handig. Werken prima die dingen
Nee, is heel makkelijk.quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 22:26 schreef Againzender het volgende:
[..]
gaat mij ook even om het gemak. Is het lastig afwassen? Ben een complete nul op dit gebied...
Ze zijn inderdaad niet duur zeg! Ik was uitgegaan van veel meer geld maar voor 30 euro kan je nog eens twee mesjes proberen.quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 20:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De theorie daarachter?
Nee, niet echt.
Moet je gewoon proberen, ze zijn niet duur, neem een setje
klinkt goed, ik ga verder zoekenquote:Op vrijdag 17 oktober 2014 22:33 schreef Molo het volgende:
[..]
Nee, is heel makkelijk.
Anti aanval (teflon) laagje in de pan, kwestie van direct omspoelen of een minuut laten weken als het aangekoekt is.erover spoelen en klaar
Ik kook rijst gewoon in een pan, geen ervaring met rijstkokers.quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 22:02 schreef Againzender het volgende:
Piet, of een ieder die dit topic volgt, ik heb een uitdaging. Ooit waren mijn vrouw en ik met ons tweeen, maar ondertussen zijn daar nog drie hongerige jongens bij gekomen.
Probleem nu is dat onze rijststomer die op het fornuis gaat niet meer genoeg rijst kan bevatten om ons allemaal te voeden.
Wat zijn de ervaringen met elektrische rijststomers? Scheelt ook weer een pit op het fornuis..
Of heeft iemand een beuk-stomer voor een fornuis?
Ik hoor graag ervaringen
Victorinox heb ik alleen ervaring met hun uitbeenmessen, met die stevige antislipgrepen.quote:Op vrijdag 17 oktober 2014 22:38 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ze zijn inderdaad niet duur zeg! Ik was uitgegaan van veel meer geld maar voor 30 euro kan je nog eens twee mesjes proberen.
Zijn hun andere messen nog bijzonder? Niet dat we nog iets nodig hebben maar kwaliteit kopen is altijd leuk
Wat is er mis met een pan rijst? En als je om een pit verlegen zit, rijst kan best een poosje in een gesloten pan staan (wordt het lekkerder van vind ik). Dus kun je eerst de rijst koken en dan je sausquote:Op vrijdag 17 oktober 2014 22:02 schreef Againzender het volgende:
Piet, of een ieder die dit topic volgt, ik heb een uitdaging. Ooit waren mijn vrouw en ik met ons tweeen, maar ondertussen zijn daar nog drie hongerige jongens bij gekomen.
Probleem nu is dat onze rijststomer die op het fornuis gaat niet meer genoeg rijst kan bevatten om ons allemaal te voeden.
Wat zijn de ervaringen met elektrische rijststomers? Scheelt ook weer een pit op het fornuis..
Of heeft iemand een beuk-stomer voor een fornuis?
Ik hoor graag ervaringen
Een rijstkoker is gewoon fijner omdat je een pit extra overhoudt en er geen omkijken naar hebt. Rijst in een gesloten pan laten staan, dan heb je nog steeds die pit nodig. En je moet hem sowieso halverwege zacht zetten en als je daar te laat mee bent kan je je fornuis schoonmaken. En als je geen koude of lauwe rijst wilt en hij is al klaar moet je hem op een plaatje zetten. Allemaal prima te doen als je geen rijstkoker hebt, maar een rijstkoker is gewoon wel handiger. En t is een investering van niks.quote:Op zaterdag 18 oktober 2014 08:56 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Wat is er mis met een pan rijst? En als je om een pit verlegen zit, rijst kan best een poosje in een gesloten pan staan (wordt het lekkerder van vind ik). Dus kun je eerst de rijst koken en dan je saus
Dat is echt het enige dat ik altijd verpest. -gaat in een hoekje zitten van schaamte-quote:Op zaterdag 18 oktober 2014 08:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja, snap ook niet wat er zo moeilijk is aan het koken van rijst.
quote:Op maandag 20 oktober 2014 22:26 schreef emmyemmy het volgende:
Piet. Ik heb hier 4 konijnenbouten en wilde morgen konijnenstoof maken. Heb jij een lekker recept? Iets met grofgesneden groente en wat ik met geroosterde nieuwe aardappeltjes kan serveren. Ik heb wel wat recepten gevonden, maar die vind ik allemaal op zuurvlees lijken.
quote:Op vrijdag 19 september 2014 16:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
zondag 28 maart 2004 @ 19:38 • 119
Pietverdriet
Konijn aan stukken
Kriekenbier
knoflook
peen
peper zout, grove mosterd
ui
Kruid konijn, braad het aan in boter, doe de uien knoflook en peen erbij, net als de rest, stoven tot gaar,
Mmmm
Klinkt goed! Is de mosterd erg goed te proeven? Ik houd namelijk helemaal niet van mosterd, word al misselijk van de smaak.quote:
Niet erg, maar laat je het gewoon weg als je het niet lekker vind, doe je er een blaadje foelie en een blad laurier bijquote:Op dinsdag 21 oktober 2014 00:20 schreef emmyemmy het volgende:
[..]
Klinkt goed! Is de mosterd erg goed te proeven? Ik houd namelijk helemaal niet van mosterd, word al misselijk van de smaak.
Wat volgens mij ook wel een rol speelt is hoe hoog je de aardappels stapeld.quote:Op zondag 19 oktober 2014 18:14 schreef sirdanilot het volgende:
Nou ja ik ben maar begonnen met de gratin alvast, had geen zin om op piet te wachten
- Aardappels in dunne plakjes gesneden (rauw dus; heb wel recepten gevonden voor gekookt maar ik wilde de aardappels nu juist niet voorkoken)
- Room gemengd met kruiden (peper nootmuskaat chilipeper zout knoflook en beetje soyasaus omdat ik dat toch overal altijd indonder)
- aardappels gestapeld met wat van de room om en om
- beetje kaas erover
-alufolie erover en in de oven
Hopelijk worden de aardappels gaar voordat de bovenkant verbrandt, en/of voordat ik doodga van de honger... Ik schat dat het een uurtje gaat duren, goede schatting?
Nee, de room gaat koken en dat gaart alle aardappels, een dikke laag duurt natuurlijk wel wat langerquote:Op dinsdag 21 oktober 2014 09:47 schreef Freak188 het volgende:
[..]
Wat volgens mij ook wel een rol speelt is hoe hoog je de aardappels stapeld.
Te hoog, dan worden de bovenste rijen wel gaar, maar onderin niet.
Dat laat ik weg dan. In je recept staat 'kruid konijn', welke kruiden? Oh en hoe lang moet het stoven?quote:Op dinsdag 21 oktober 2014 08:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Niet erg, maar laat je het gewoon weg als je het niet lekker vind, doe je er een blaadje foelie en een blad laurier bij
Lees het recept nog eens goed want de kruiden staan erbijquote:Op dinsdag 21 oktober 2014 11:56 schreef emmyemmy het volgende:
[..]
Dat laat ik weg dan. In je recept staat 'kruid konijn', welke kruiden? Oh en hoe lang moet het stoven?
Peper en zout?quote:Op dinsdag 21 oktober 2014 11:57 schreef Etcetera het volgende:
[..]
Lees het recept nog eens goed want de kruiden staan erbij
Moulinex Fresh Express misschien wat ?quote:Op maandag 20 oktober 2014 07:32 schreef Tinuviel het volgende:
Prof koks, ik heb even een vraagje betreffende keukenmachines cq opzetstukken voor een mixer. Voor mijn moeder zoek ik een bij voorkeur klein keukenmachientje of mixer met opzet om wortelstiften en groenteblokjes te kunnen maken. Eigenlijk wil ze geen complete keukenmachine maar wel iets om de groente in deze 2 formaten te snijden. Iemand een idee? Ik hoor graag welk merk en model dit kan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |