abonnement Unibet Coolblue
pi_145240179
quote:
2s.gif Op zondag 5 oktober 2014 23:12 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Ik ben geen bakspecialist, maar het zou kunnen. Jam is natuurlijk natter dan suiker, misschien dat dat maakt dat het zompig blijft.

Verder denk ik een kwartiertje op 180 graden.
Dank je :) ga ik proberen. Eens zien of ie daarna wel lukt. Het kreng })
pi_145240210
quote:
14s.gif Op zondag 5 oktober 2014 23:21 schreef empa1010 het volgende:

[..]

Dank je :) ga ik proberen. Eens zien of ie daarna wel lukt. Het kreng })
Je hebt dan in ieder geval de bodem al een flinke zwaai naar gaar gegeven zeg maar.
Ik weet niet of het werkt, maar ik kan ook geen reden zien waarom het niet zo werken. :') Ofzo.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_145240280
quote:
2s.gif Op zondag 5 oktober 2014 23:22 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Je hebt dan in ieder geval de bodem al een flinke zwaai naar gaar gegeven zeg maar.
Ik weet niet of het werkt, maar ik kan ook geen reden zien waarom het niet zo werken. :') Ofzo.
Als ik er aan denk update ik nog ff eerdaags. Adios :W
  maandag 6 oktober 2014 @ 02:52:47 #204
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_145243818
quote:
0s.gif Op donderdag 2 oktober 2014 19:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb er even in het Duits naar gegoogeld, lees verschillende ervaringen, de een zegt dat de kleur bijna zwart wordt, een ander zegt helder rood, ik weet dat de kleur van rode kool veranderd als je er zuur bij doet, meetal helder rood, maar het het ook wel eens erg blauw gehad. Vermoed dat het resultaat lastig te voorspellen is en dat dit commerciel gezien lastig is.
IK kan me wel een truukje herinneren waarmee je rode kool blauw kon maken, volgens mij met azijn...
lang geleden, weet het neit meer zeker.
  maandag 6 oktober 2014 @ 02:55:22 #205
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_145243831
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 oktober 2014 19:05 schreef Accursius het volgende:
Piet, ik heb 2 tartaartjes gekocht bij de AH. Kan ik deze gewoon rauw eten met een ei er doorheen en wat peper en zout?
Die van de AH zou ik niet rauw eten, da's sowieso gelijmd vlees.
Of er is in elk geval iets met de structuur aan de hand.
Verse tartaar van een goede slager kan het wel mee maar met supermarktversies zou ik het risico niet nemen.
Evt zelf maken van verse biefstuk.

quote:
1s.gif Op zondag 5 oktober 2014 17:34 schreef Klaploper het volgende:

[..]

15 minuten bakken las ik laatst op een verpakking van Duitse biefstuk van de AH. Zal vast wel iets zeggen..
15 minuten :o
Daarmee heb je elk mogelijk organisme wel mee gedoodt ja, en de smaak ook...
  maandag 6 oktober 2014 @ 03:03:22 #206
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_145243873
quote:
1s.gif Op zondag 5 oktober 2014 22:09 schreef empa1010 het volgende:
Piet, heb je enig idee wat er fout gaat als het deeg/bodem van een appeltaart zonder suiker, niet gaart? Kheb bloem, abrikozenjam en roomboter gedaan. Recept van internet. Goudrenetten zijn prima 'gaar' zeg maar. Kheb 'm 60 minuten op hetelucht gedaan, op rooster middenin en met ronde springvorm op 160 graden. Niet gaar -O- toen tien minuten verlengd, niet gaar. Toen boven en onderwarmte op 170., kwartier. Nog niet gaar lijkt het :'( m'n moedertje heeft verhoogd suiker maar craved appeltaart dus ik dacht: eens ff proberen. Heb je tips misschien? Dank, namens moeders en de hopelijk niet verspilde Goudrenetten -O-
Wat voor oven? echt een gewone of een combi?
Vaak is de onderwarmte niet goed op hetelucht, moet je 't eigenlijk nog even in een pan van onderwarmte voorzien.
Heb ik met pizza's ook vaak.
pi_145264166
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2014 03:03 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Wat voor oven? echt een gewone of een combi?
Vaak is de onderwarmte niet goed op hetelucht, moet je 't eigenlijk nog even in een pan van onderwarmte voorzien.
Heb ik met pizza's ook vaak.
Het is een Miele combimagnetron-oven geval. Zo'n set van 3 waarbij in het midden de koffiemachine zit en ik heb een 5085xl combi-stoomoven. Dus het is een combi dan, vermoed ik.. er zit in elk geval magnetronfunctie op ook. Maar ik zet 'm dus op hetelucht. Kan ie dan beter helemaal niet op hetelucht en gelijk al op boven- en onderwarmte?

Blijft een beetje uitproberen dit in elk geval. Hiervoor had ik een andere maar woon nu nieuwbouw.
Die stoomoven is wel weer handig om cakes te bakken en er wat stoom bij te doseren. Maar ook daarmee nog in de experimentele fase zeg maar :)
  maandag 6 oktober 2014 @ 18:57:55 #208
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_145264394
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2014 18:52 schreef empa1010 het volgende:

[..]

Het is een Miele combimagnetron-oven geval. Zo'n set van 3 waarbij in het midden de koffiemachine zit en ik heb een 5085xl combi-stoomoven. Dus het is een combi dan, vermoed ik.. er zit in elk geval magnetronfunctie op ook. Maar ik zet 'm dus op hetelucht. Kan ie dan beter helemaal niet op hetelucht en gelijk al op boven- en onderwarmte?

Blijft een beetje uitproberen dit in elk geval. Hiervoor had ik een andere maar woon nu nieuwbouw.
Die stoomoven is wel weer handig om cakes te bakken en er wat stoom bij te doseren. Maar ook daarmee nog in de experimentele fase zeg maar :)
Onderwarmte zou ik er bij aanzetten, dat mis ikzelf in m'n samsung combi-magnetron.
Ik heb wel een crisp-plaat maar dan moet de magnetron ook aan en dat wil ik nou net niet als ik de oven gebruik.
De combi die ik heb is er ook met stoomfunctie maar dat was weer een slagje duurder en zo veel denk ik dat zelf toch niet te gebruiken.

Stoom is natuurlijk wel ideaal voor groenten en vis..
  maandag 6 oktober 2014 @ 19:32:12 #209
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_145266184
Empa1010, als je moeder diabetes (of grensgeval) heeft, dan is een appeltaart met jam ipv suiker niet echt een betere keuze, zit nog steeds knal vol suikers en andere simpele koolhydraten.

Maar post je recept eens, wellicht kunnen we dan zien waarom het mis is gegaan.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_145267389
quote:
0s.gif Op maandag 6 oktober 2014 18:57 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Onderwarmte zou ik er bij aanzetten, dat mis ikzelf in m'n samsung combi-magnetron.
Ik heb wel een crisp-plaat maar dan moet de magnetron ook aan en dat wil ik nou net niet als ik de oven gebruik.
De combi die ik heb is er ook met stoomfunctie maar dat was weer een slagje duurder en zo veel denk ik dat zelf toch niet te gebruiken.

Stoom is natuurlijk wel ideaal voor groenten en vis..
Ik zal eens kijken of dat apart kan bij deze. Volgens mij is het of / of. Maar ipv hetelucht zal ik eens boven en onder proberen. Laatst met een bakplaat vol appeltaart (glasplaat die bij de oven zat) ging het juist perfect. Nu in een blik en met zonder suiker :P gaat het fout.
pi_145267482
quote:
1s.gif Op maandag 6 oktober 2014 19:32 schreef Molo het volgende:
Empa1010, als je moeder diabetes (of grensgeval) heeft, dan is een appeltaart met jam ipv suiker niet echt een betere keuze, zit nog steeds knal vol suikers en andere simpele koolhydraten.

Maar post je recept eens, wellicht kunnen we dan zien waarom het mis is gegaan.
Daar heb je gelijk in. Maar ze eet en mag nog wel wat suiker hoor. Het is licht verhoogd maar zelden boven de 10. Ze let er goed op en beweegt vrij veel. Het recept is deze: http://gezondlevenvanjaco(...)rije-appeltaart.html
  maandag 6 oktober 2014 @ 21:13:36 #212
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_145270861
quote:
1s.gif Op maandag 6 oktober 2014 20:00 schreef empa1010 het volgende:

[..]

Daar heb je gelijk in. Maar ze eet en mag nog wel wat suiker hoor. Het is licht verhoogd maar zelden boven de 10. Ze let er goed op en beweegt vrij veel. Het recept is deze: http://gezondlevenvanjaco(...)rije-appeltaart.html
Qua diabetes-verantwoord of gezond zijn slaat die taart nergens op, appels, jam en rozijnen zijn allemaal suiker, ook als er geen toegevoegde suiker in zitten. Witte bloem zet je lijf ook in no time om in suiker en beïnvloedt je suikerspiegel.
Kan ze m.i. beter een kleiner stukje gewone echte appeltaart nemen.

Maar goed, dat buiten beschouwing gelaten, ik mis ei door het deeg en ik denk dat die jam gewoon teveel vocht bevat.
Maar ik ben geen bakker dus pin me er niet op vast
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 7 oktober 2014 @ 09:36:45 #213
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_145285282
Ivm mijn vraag om eens wat anders met kastanjes te doen ipv een pureetje of poffen; het is een soepje geworden, met kastanjechampignons, gerookt spek en walnoten. Men vond het heerlijk smaken en... echt een herfst-beleving. ;)
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
pi_145297081
Piet ik heb een vraag:
Ik maak graag zelf gehaktballen en die stop ik vol met kruiden etc.
Op aanraden van Sjonnie Boer (via internet dan wel) laat ik de ballen een half uurtje in de koelkast liggen voor ik ze bak.
Wat mij nu opvalt is, dat als ik er rauwe knoflook doorheen doe, dat het vlees dan verkleurd (bruin) als ze in de koelkast liggen te rusten. Is hier een verklaring voor en kan dit kwaad?
  dinsdag 7 oktober 2014 @ 16:12:17 #215
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_145297296
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 oktober 2014 16:07 schreef utrecht1970 het volgende:
Piet ik heb een vraag:
Ik maak graag zelf gehaktballen en die stop ik vol met kruiden etc.
Op aanraden van Sjonnie Boer (via internet dan wel) laat ik de ballen een half uurtje in de koelkast liggen voor ik ze bak.
Wat mij nu opvalt is, dat als ik er rauwe knoflook doorheen doe, dat het vlees dan verkleurd (bruin) als ze in de koelkast liggen te rusten. Is hier een verklaring voor en kan dit kwaad?
Kwaad kan het volgens mij niet, en het verkleuren van gehakt is eerder een positief teken dan een negatief, namelijk geen toegevoegde troep.
Een tijdje laten liggen van gezouten gehakt zorgt voor een andere structuur, het zout trekt de celmembranen open en de eiwitten komen vrij, bij het braden stollen deze en de gehaktbal heeft een veel steviger structuur.
Zout je gehakt niet voor het braden dan blijft het ruller.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 oktober 2014 @ 16:12:36 #216
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_145297308
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 oktober 2014 09:36 schreef SiennaForrest het volgende:
Ivm mijn vraag om eens wat anders met kastanjes te doen ipv een pureetje of poffen; het is een soepje geworden, met kastanjechampignons, gerookt spek en walnoten. Men vond het heerlijk smaken en... echt een herfst-beleving. ;)
Klinkt erg goed!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_145299023
quote:
1s.gif Op maandag 6 oktober 2014 21:13 schreef Molo het volgende:

[..]

Qua diabetes-verantwoord of gezond zijn slaat die taart nergens op, appels, jam en rozijnen zijn allemaal suiker, ook als er geen toegevoegde suiker in zitten. Witte bloem zet je lijf ook in no time om in suiker en beïnvloedt je suikerspiegel.
Kan ze m.i. beter een kleiner stukje gewone echte appeltaart nemen.

Maar goed, dat buiten beschouwing gelaten, ik mis ei door het deeg en ik denk dat die jam gewoon teveel vocht bevat.
Maar ik ben geen bakker dus pin me er niet op vast
Klopt, heb je helemaal gelijk in. Maar ik redeneer dan van... het scheelt toch een paar ons suiker op zo'n taart. En hoe minder, hoe beter. Want ze mag dus zeker nog wel suiker eten.. vandaar.
In gewone appeltaart doe ik hetzelfde, bloem / zelfrijzend bakmeel, goudrenetten en rozijnen. Geen jam overigens.

Vandaag heeft ze 'm aangesneden en hij zag er toch nog beter uit dan ik dacht. Toch wel 'gaarder', goed te bikken in elk geval. Kheb me blijkbaar drukker gemaakt dan nodig was. Bij HHB zie ik meer 'ongaardere' baksels :D maar ik ga volgende keer wel ff blind proberen, eens zien hoe dat gaat.
  woensdag 8 oktober 2014 @ 05:56:09 #218
421960 Sotchi2014
Is echt een vrouw
pi_145320350
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 oktober 2014 16:12 schreef Pietverdriet het volgende:

Ook een vraagje van mij.

Ik maak graag pudding en doe dat al sinds jaar en dag met gelatine. Nu zit ik al enkele jaren naar moleculair koken te kijken, en vraag me af wat het verschil is met agar agar, xantaangom, of calcium+alginaat.

Zijn dat echt veel betere/lekkerdere geleien? Iets minder 'dril' zou mogen, meer gewoon dik gebonden.

Zou je de verschillen voor deze leek op een rijtje willen zetten, en voornamelijk of het het prijsverschil waard is?
Op maandag 17 oktober 2016 17:20 schreef Danny het volgende:
Sotchi2014 is echt onmisbaar voor FOK!
  woensdag 8 oktober 2014 @ 06:07:37 #219
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_145320361
Dat luistert zeer nauw, daar moet je erg mee oppassen. Een halve gram teveel en het is niet te vreten zo stijf. En na twee dagen max begint het weer te ontbinden. Als je ermee gaat werken, vergeet iet dat agar agar gekookt moet zijn voor het bindt!

Qua smaak heb je verder weinig verschil, vind ik.
Laffe huichelaar
  woensdag 8 oktober 2014 @ 07:09:29 #220
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_145320493
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 05:56 schreef Sotchi2014 het volgende:

[..]

Zou je de verschillen voor deze leek op een rijtje willen zetten, en voornamelijk of het het prijsverschil waard is?
http://www.aziatische-ingredienten.nl/agar-agar/

Maar euh, het prijsverschil waard? Welk prijsverschil? Zoveel ontloopt elkaar dat toch niet?
  woensdag 8 oktober 2014 @ 08:32:04 #221
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_145320919
Gelatine is wat rubberachtig als je veel gebruikt, Agar wat korreliger als je veel gebruikt, is maar net wat je wilt bereiken, xantaan maakt vloeistoffen steeds dik-vloeibaarder, denk aan ketchup, tandpasta achtige binding.
Moet echt eens mijn al jaren in mijn hoofd zittende boek over bindmiddelen gaan schrijven.
Er zijn niet alleen gels zoals gelatine maar ook de dikvloeibaar makers, die weer in lang en kort uiteenvallen (draden trekken) en ook weer binding die dun wordt als je het schud en stolt als het rust (denk aan ketchup, dat giet je over de friet, maar loopt er dan niet af)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 oktober 2014 @ 13:46:43 #222
421960 Sotchi2014
Is echt een vrouw
pi_145328342
Bedankt, alle 3! :)
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 07:09 schreef RobinOok het volgende:

[..]

http://www.aziatische-ingredienten.nl/agar-agar/

Maar euh, het prijsverschil waard? Welk prijsverschil? Zoveel ontloopt elkaar dat toch niet?
Hmm meer dan een euro per liter voor het poeder, toch ruim het dubbele van gelatine. Ik maak iets minder dan 1,5L met een pakje van Dr Oetker, kost 57 cent geloof ik?

En agar is inderdaad wel goedkoper dan xantaan en algi+calci

quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 08:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Gelatine is wat rubberachtig als je veel gebruikt, Agar wat korreliger als je veel gebruikt, is maar net wat je wilt bereiken, xantaan maakt vloeistoffen steeds dik-vloeibaarder, denk aan ketchup, tandpasta achtige binding.
Moet echt eens mijn al jaren in mijn hoofd zittende boek over bindmiddelen gaan schrijven.
Er zijn niet alleen gels zoals gelatine maar ook de dikvloeibaar makers, die weer in lang en kort uiteenvallen (draden trekken) en ook weer binding die dun wordt als je het schud en stolt als het rust (denk aan ketchup, dat giet je over de friet, maar loopt er dan niet af)
Interessant, dank! Xantaan maakt dus geen structuren waarbij ik mijn lepel ondersteboven kan houden, zonder dat het eraf valt?

Ik zoek een soort consistentie van mousse, maar dan zonder de bubbeltjes zeg maar, of als schepijs. Stevig schepbaar zonder dat het zo drilt en glibbert als gelatine. Wat zou daar het meest geschikt voor zijn?

Overigens wil ik wel graag een 'intensief' bindmiddel gebruiken, liever geen zetmelen als maizena of tapioca.
Op maandag 17 oktober 2016 17:20 schreef Danny het volgende:
Sotchi2014 is echt onmisbaar voor FOK!
  woensdag 8 oktober 2014 @ 13:59:58 #223
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_145328848
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 13:46 schreef Sotchi2014 het volgende:
Bedankt, alle 3! :)

[..]

Hmm meer dan een euro per liter voor het poeder, toch ruim het dubbele van gelatine. Ik maak iets minder dan 1,5L met een pakje van Dr Oetker, kost 57 cent geloof ik?

En agar is inderdaad wel goedkoper dan xantaan en algi+calci

[..]

Interessant, dank! Xantaan maakt dus geen structuren waarbij ik mijn lepel ondersteboven kan houden, zonder dat het eraf valt?

Ik zoek een soort consistentie van mousse, maar dan zonder de bubbeltjes zeg maar, of als schepijs. Stevig schepbaar zonder dat het zo drilt en glibbert als gelatine. Wat zou daar het meest geschikt voor zijn?

Overigens wil ik wel graag een 'intensief' bindmiddel gebruiken, liever geen zetmelen als maizena of tapioca.
Agar of Gelatine is wat je zoekt, xantaan geeft ook structuur, als je maar genoeg gebruikt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 oktober 2014 @ 14:01:14 #224
421960 Sotchi2014
Is echt een vrouw
pi_145328901
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 13:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Agar of Gelatine is wat je zoekt, xantaan geeft ook structuur, als je maar genoeg gebruikt
Dan denk ik dat ik het gewoon bij gelatine houd, al zal ik de volgende keer ook wat zakjes agar meenemen als ik ze zie. (hier in het dorp verkopen ze zulk spul niet).

Heb het al vaker gehad, maar niet om pudding te maken.
Op maandag 17 oktober 2016 17:20 schreef Danny het volgende:
Sotchi2014 is echt onmisbaar voor FOK!
pi_145387151
Ik ga dit weekend een kip op de bbq leggen met wat groenten in de schaal. Ik wil er weer eens pastinaak bij doen maar op een of andere manier mislukt dat altijd een beetje. Ze worden half gaar en wat taai. Moet ik ze voorkoken? De kip gaat er meestal 45-60 minuten op.
Spoilers!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')