Oké... het is zo kleverig en zo... ben altijd bang dat ik de pan zo weg kan goooien. Een dikke pan heb ik wel, dus misschien een poging wagen dus.quote:Op maandag 8 september 2014 20:24 schreef Molo het volgende:
Hoezo een pan verpesten met caramel maken? Kookpan (dus geen koekenpan) zonde anti-aanbaklaag is prima, liefst beetje dikke bodem. Mocht het mis gaan, beetje af laten koelen (caramel is gruwelijk heet, heb er al jaren een naar litteken van op mijn hand zitten...) en in water zetten. Dan lost de aangekoekte caramel gewoon op zonder problemen.
Ik neem aan dat je de vla maakt met custardpoeder, dat is snel en makkelijk, maar niet de echte ouderwetse manier. Desondanks vind ik het ook lekker hoor en maak het ook regelmatig. Vooral warm vind ik het lekker
nee joh, elke pan kan daar tegen, komt echt goed.quote:Op maandag 8 september 2014 20:26 schreef ChildoftheStars het volgende:
[..]
Oké... het is zo kleverig en zo... ben altijd bang dat ik de pan zo weg kan goooien. Een dikke pan heb ik wel, dus misschien een poging wagen dus.
Ik maak vla op de ouderwetse manier, niet met custard. En het is zeker de moeite waard
Okéquote:Op maandag 8 september 2014 20:35 schreef Molo het volgende:
[..]
nee joh, elke pan kan daar tegen, komt echt goed.
Ah lekker! Nooit gedaan, ik ben meer van de hartige shizzle dan toetjes maar zal het ook eens oldskool proberen
Heb je receptjes?quote:Op maandag 8 september 2014 20:08 schreef ChildoftheStars het volgende:
Laatst heb ik de ontdekking gedaan dat zelfgemaakte vla veel lekkerder is dan pakken vla en ik maak het nu dus ook lekker ouderwets zelf. Alleen nu wil ik hopjesvla maken en ik vrees dat ik mijn pannen ga verpesten met de caramel. Eigenlijk durf ik nooit recepten met caramel aan.
Hoe kan ik dat maken zonder dat ik de pan verpest? En in wat voor soort pan kan ik dat het beste doen?
1 liter (volle) melkquote:
Ja dus.quote:
Dank je wel!quote:Op maandag 8 september 2014 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Je wilt zelf caramel maken?
Je doet twee kopjes suiker in een steelpan met dikke bodem. Twee eetlepels water erbij en aan de kook brengen. Vuur niet te hoog, rustig laten pruttelen en erbij blijven. Als het goudbruin wordt zet je een zeef op de pan en giet er een kopje water bij, let op, de zeef is belangrijk, het zal voorkomen dat hete klodders caramel als napalm door je keuken vliegen en zich in je huid branden. Kook dit in tot siroop. Je hebt nu een caramelsiroop die je kan gebruiken overal een caramelsmaak aan te geven.
Neuh, hooguit heel lastig schoon te maken als je het echt laat verkolenquote:Op woensdag 10 september 2014 13:39 schreef RobinOok het volgende:
Ik kan me NIET voorstellen dat een pan kapot zou gaan als je suiker carameliseert.
Had ik laatst ook zelf gemaakt en het is echt heel makkelijk !quote:Op maandag 8 september 2014 20:08 schreef ChildoftheStars het volgende:
Laatst heb ik de ontdekking gedaan dat zelfgemaakte vla veel lekkerder is dan pakken vla en ik maak het nu dus ook lekker ouderwets zelf. Alleen nu wil ik hopjesvla maken en ik vrees dat ik mijn pannen ga verpesten met de caramel. Eigenlijk durf ik nooit recepten met caramel aan.
Hoe kan ik dat maken zonder dat ik de pan verpest? En in wat voor soort pan kan ik dat het beste doen?
Laatst deed ik de slagroom te snel bij de karamel waardoor het een dikke brok werd. Was niet meer uit de pan te krijgen. Had er kokend water in gedaan om het los te krabben. Resultaat: Helemaal verbrande onderarmquote:Op woensdag 10 september 2014 14:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neuh, hooguit heel lastig schoon te maken als je het echt laat verkolen
Ook hierbij, let op dat je er eerst een zeef in zet voordat je de melk erop giet. Je wilt geen klodder caramel op je hand, arm of gezicht.quote:Op woensdag 10 september 2014 15:57 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Had ik laatst ook zelf gemaakt en het is echt heel makkelijk !
Je doet gewoon suiker in de pan waarin je je vla gaat koken (zoek zelf maar recept voor hoeveelheden), en doet het vuur eerst heel hoog en blijft roeren. Zodra het een beetje vloeibaar begint te worden, vuur heel laag zetten en STOPPEN MET ROEREN. Je kunt nu de pan een beetje 'swirlen'. Ga door tot het allemaal gesmolten is en bruin is, maar niet super zwart want dat is vies/bitter.
Daarna gooi je gewoon je melk in de pan en maak je vla zoals normaal (nog schepje instantkoffie toevoegen evt.). De caramel wordt eerst hard op de bodem maar zal langzaam in de melk oplossen.
Voor het kokenquote:Op woensdag 10 september 2014 15:59 schreef sirdanilot het volgende:
Ik snap niet waarom mensen water toevoegen aan caramel? Duurt alleen maar langer dan...
Ah ná het carameliseren, ga ik eens proberen (hee dat rijmt).quote:Op woensdag 10 september 2014 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Voor het koken
Hoef je niet te roeren, en het kleurt gelijkmatig,
Na het carameliseren, zo maak je een caramelsaus.
Bovendien, als je caramel roert tijdens het koken kan hij gaan kristaliseren.quote:Op woensdag 10 september 2014 16:14 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ah ná het carameliseren, ga ik eens proberen (hee dat rijmt).
Ik roer altijd nog wel als het nog suiker is, maar zodra het vloeibaar wordt niet meer (dan kun je de pan ook gewoon 'swirlen').quote:Op woensdag 10 september 2014 16:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bovendien, als je caramel roert tijdens het koken kan hij gaan kristaliseren.
Ik maak gewoon twee pannen. Heb al 3 maanden geen normale hachee gehad. Bij de filipijnse kok was het hondenvoer. (En mijn hond zou het niet eens op eten...)quote:Op woensdag 10 september 2014 18:40 schreef Molo het volgende:
Paddenstoelen in plaats van rundvlees in een deel van de hachee. En dan geen bouillon ofzo toevoegen, maar gewoon extra ui braden. Zou ik doen. Makkelijk voor jou en lekker voor de ander.
Ja dat bedoelde ik ook, vrijwel zelfde ingrediënten en dan twee pannen gebruiken. Lekker en makkelijk.quote:Op woensdag 10 september 2014 20:05 schreef Eris het volgende:
[..]
Ik maak gewoon twee pannen. Heb al 3 maanden geen normale hachee gehad. Bij de filipijnse kok was het hondenvoer. (En mijn hond zou het niet eens op eten...)
quote:Op woensdag 10 september 2014 20:35 schreef Eris het volgende:
Alleen de ene dan maar met paddo's ipv rundvlees
Chiapudding!quote:Op donderdag 11 september 2014 12:23 schreef sirdanilot het volgende:
Ik vind die superfoodhypes achterlijk, maar ik ben wel altijd benieuwd geweest naar één ervan: chia zaad. Vandaag zag ik het bij de action liggen (2 euro voor een bakje van 100 gram, achterlijke prijs maar goed...) dus heb ik het eens meegenomen. Ze hadden trouwens ook hennepzaad.
Voor de smaak hoef je het niet te kopen (smaakloos), maar de structuur is wel interessant, het wordt gelei achtig in je mond en bij vocht. Weet iemand nog een leuk ideetje ermee dat NIET raw-food achtig is, maar gewoon iets lekkers?
Ja, gewoon een bechamel net chedder, of een andere pittige kaas.quote:Op vrijdag 12 september 2014 16:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik wil voor bij wat overgebleven tortillachips een cheddardip maken. Is dat gewoon een bechamel met cheddar toegevoegd?
Het mag niet te ingewikkeld zijn en ook niet lang duren. Het moet gaan dienen als comfortfood wanneer ik me niet zo goed voel
Nee, echt niet. Gewoon met water opzetten en het probleem lost zich vanzelf op. Geen schrobben of wat dan ook nodig. Alleen geduld en de pan is als nieuw.quote:Op woensdag 10 september 2014 14:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neuh, hooguit heel lastig schoon te maken als je het echt laat verkolen
Eensch!quote:Op woensdag 10 september 2014 15:59 schreef sirdanilot het volgende:
Ik snap niet waarom mensen water toevoegen aan caramel? Duurt alleen maar langer dan...
Heb niet over een beetje aangebrand, maar echt verkoold.quote:Op zaterdag 13 september 2014 17:45 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Nee, echt niet. Gewoon met water opzetten en het probleem lost zich vanzelf op. Geen schrobben of wat dan ook nodig. Alleen geduld en de pan is als nieuw.
Ontschubben en filets snijden, maar de huid laten zitten, door de bloem halen en op de huid bakken in boter, (niet te heet laten worden), filet uit de pan nemen, dan handvol peterselie in de boter, blussen met wat citroensap, witte wijn zout en peper, kappertjes. Dit over vis en serveren.quote:Op zaterdag 13 september 2014 16:27 schreef gcjoel het volgende:
Ik heb zojuist een verse zalmforel gekocht op de markt hoe maak ik deze het beste klaar en wat is hier lekker bij?
bedankt!quote:Op zaterdag 13 september 2014 18:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ontschubben en filets snijden, maar de huid laten zitten, door de bloem halen en op de huid bakken in boter, (niet te heet laten worden), filet uit de pan nemen, dan handvol peterselie in de boter, blussen met wat citroensap, witte wijn zout en peper, kappertjes. Dit over vis en serveren.
Zelfs dan. Echt, ik heb het meegemaakt.quote:Op zaterdag 13 september 2014 18:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb niet over een beetje aangebrand, maar echt verkoold.
Ik serveer hem het liefst met regenboogforel, en laat ik de zalmforel helemaal weg. Zalmforel is een kweekforel die ze veel worteltjes of zo hebben gevoerd om het vlees roze te krijgen, maar daar wordt die niet lekkerder van.quote:Op zaterdag 13 september 2014 16:27 schreef gcjoel het volgende:
Ik heb zojuist een verse zalmforel gekocht op de markt hoe maak ik deze het beste klaar en wat is hier lekker bij?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Siesta & Fiesta!
En anders een beetje zumagrill erop... Blinkend staal...quote:Op zondag 14 september 2014 14:54 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Zelfs dan. Echt, ik heb het meegemaakt.
Moet je natuurlijk niet zo'n geemailleerd pannetje hebben.
Maar gewoon een "stalen". Komt altijd goed.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |