abonnement bol.com Coolblue
pi_135136250


Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #14
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #15
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #16

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Hoe?

Het belangrijkste onderdeel van een pizza is de bodem. Een pizzabodem is een soort brood, gemaakt met een gistdeeg. In deze topicstart staan een tweetal recepten voor pizzadeeg. Het geheim van een goede pizza is om de kunst onder de knie te krijgen om smaak uit je producten te halen ipv er steeds meer smaakmakers in te stoppen.
Een techniek die in dit topic vaak naar voren is gekomen is de zogenaamde 'cold fermentation'. Dat is een techniek waarbij je deeg een tijd in de koelkast zet. Dat is gebaseerd op het feit dat er in een deeg verschillende processen spelen, die ieder een eigen optimale temperatuur hebben. Om het deeg zo snel mogelijk te laten rijzen zou je het bij bv 25-30 graden kunnen laten staan. Door het echter kouder te bewaren geef je de andere processen in het deeg de kans om meer smaak los te maken uit de tarwe.
Het maken van een pizza kan je in een aantal stappen samenvatten;

Deeg maken -- deeg laten rijzen -- deeg vormen -- pizza beleggen -- pizza bakken

Hoe je die stappen uitvoert staat hier verder in deze topicstart beschreven. Kijk vooral ook naar de filmpjes!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Recept 2
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Saus:

Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.

SPOILER: Saus
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakken:
SPOILER: bakken
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Pizzastenen:
Pizzastein
GroeneBouwMaterialen
Jamie Oliver steen op fonq.nl

Filmpje over deeg opbollen


Filmpjes over deeg vormen



Filmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza


Een aantal mooie foto's uit het vorige topic

Isegrim:


Gripper:


Terpentin07:


mime_negert:


cous2:


MaximusTG:


Bobbee

Volkoren deeg:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

Nieuwe versie oven DLD9070:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

Oud model bestron oven DLD9016:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]


Aal321
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Yvess

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ben niet zo'n held in topics openen, mocht het anders moeten...
Uitvinder van de biersmiley.
pi_135136277
Het duurde nogal lang.
Uitvinder van de biersmiley.
  maandag 6 januari 2014 @ 09:57:00 #3
402566 SgtPorkbeans
Emmenaren ol ol
pi_135136290
Ik zag dit topic staan bij nieuwe topics, nu heb ik zin aan pizza :'(
Jij woont hier ver vandaan, zeggen ze elders in het land
Dan zeg ik, insgelijks, u ook, a'j ‘t zien van dizze kant.
pi_135154340
Twee pizza's van vanavond;



Belegd met tomatensaus, champignons, bauernschinken, paprika, mozzarella en rucola.
  Moderator maandag 6 januari 2014 @ 18:45:54 #5
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135155371
Prachtige rand ^O^
Eet je konijn mee? :+ Al dat groen er op :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135183414
Dat heet rucola, en is erg fris en notig op een pizza. Vind het altijd een goede toevoeging.
Heb een simpel pizzarecept PDF-je gemaakt; dat is ook hoe ik bovenstaande pizza's gemaakt heb:

http://dl.dropbox.com/u/1974016/pizzarecept/pizzasimpel.pdf
  Moderator dinsdag 7 januari 2014 @ 12:16:49 #7
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135183983
Ook een recept met weinig gist dus, ik ga die zeker eens proberen, maar dan met spelt.
Lijkt erg op het recept zoals ik het heb gedaan vorige keer, alleen gebruikte ik minder zout. 8g zout op 500g meel.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135212251
Ik zou vandaag het deeg even mixen in een kom met een handmixer, maar al het deeg kroop bij de deeghaken omhoog tegen de onderkant van de mixer zelf aan. Zodra ik de mixer uitdeed, zakte het deeg weer naar beneden in de kom.. Kan dit komen doordat de mixer misschien in de laagste stand te veel toeren heeft. Of zijn er meer mensen die hier last van hebben.
pi_135212940
Had je de deeghaken toevallig omgewisseld?
pi_135214870
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2014 22:31 schreef drahcir058 het volgende:
Ik zou vandaag het deeg even mixen in een kom met een handmixer, maar al het deeg kroop bij de deeghaken omhoog tegen de onderkant van de mixer zelf aan. Zodra ik de mixer uitdeed, zakte het deeg weer naar beneden in de kom.. Kan dit komen doordat de mixer misschien in de laagste stand te veel toeren heeft. Of zijn er meer mensen die hier last van hebben.
Dat klinkt als SF.
Uitvinder van de biersmiley.
pi_135326646
Mijn creatie van vandaag:




Heel erg goed gelukt al zeg ik het zelf :Y)
  Moderator vrijdag 10 januari 2014 @ 20:47:13 #12
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135332750
Mijn pizza's zijn nooit mooi of bijzonder, wel lekker, daarom post ik ze hier maar niet :+
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135369199
Snotver. Mijn Bestron blijkt de verhuizing niet zonder kleerscheuren doorgekomen te zijn. Bij het pizzabakken zojuist bleek dat de bovenkant niet meer verwarmt.

Daar krijg je een heel lullige pizza bianca van. :'(

(Al is half ongaar deeg nog steeds best lekker, als er maar roomkaas met gepofte knoflook en paddestoel op zit)


..dus voor de pizza erna de reguliere oven maar op de hoogste temperatuur gezet. Ik bak nooit pizza in een gewone oven en ik vond het ook geen succes. :N



(Ondanks de op zich bijzonder smakelijke gerookte salami)

Snif.

..dus maar een beetje vaart maken met het bouwen van een steenoven in de tuin. :Y)
Let me see you stripped down to the bone
pi_135370029
Je kunt toch de steen uit de bestron in de oven leggen?
Oh en die oventjes zijn heel simpel te repareren, zeker als de onderste het nog wel doet. :)
Kan niet meer zijn dan een los contactje.
  Moderator zaterdag 11 januari 2014 @ 21:23:55 #15
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135372512
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 20:43 schreef MaximusTG het volgende:
Je kunt toch de steen uit de bestron in de oven leggen?
Oh en die oventjes zijn heel simpel te repareren, zeker als de onderste het nog wel doet. :)
Kan niet meer zijn dan een los contactje.
Volgens mij heeft die steen een metalen rand met metalen handvatten met rubber grip.
Vanwege dat laatste kan hij niet in de oven. Althans, dat gold voor de versie die ik had.

Ik heb zelf een Jamie Oliver barbecue-pizzasteen gekocht ooit, die past perfect in de oven en is lekker groot.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135372920
Mwa, dat zijn van die dunne dingetjes; met zo'n metalen onderstelletje toch? Wordt ook onder andere namen verkocht nl.
Beter koop je dan gewoon een flinke chamottotegel. Werkt hier iig prima.
  Moderator zaterdag 11 januari 2014 @ 21:32:33 #17
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135372978
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 21:31 schreef MaximusTG het volgende:
Mwa, dat zijn van die dunne dingetjes; met zo'n metalen onderstelletje toch? Wordt ook onder andere namen verkocht nl.
Beter koop je dan gewoon een flinke chamottotegel. Werkt hier iig prima.
1,5cm dik, zo vaak maak ik geen pizza. Ik vind die van de pizzeria veel lekkerder :')
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135387564
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 20:43 schreef MaximusTG het volgende:
Oh en die oventjes zijn heel simpel te repareren, zeker als de onderste het nog wel doet. :)
Kan niet meer zijn dan een los contactje.
Dat klinkt hoopvol. Dank! Ik zet mijn lief er vandaag met een schroevendraaier aan! :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_135388529
Afgelopen woensdag (mini) pizza's gemaakt.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Met mozzarella, champignons, salami, ham, ananas en paprika.
  Moderator zondag 12 januari 2014 @ 11:30:03 #20
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135389150
Gemak in een pak, dat is toch met rijsmiddel ;(
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 12 januari 2014 @ 23:20:26 #21
52099 Jornjur
uhhh ja tuurlijk
pi_135421183
hallo!

al een tijdje aan het oefenen, Nu gewisseld naar semolina meel om de pizza goed van de "schep" af te krijgen. Maar dit meel blijft in de oven achter en gaan erg stinken/verbranden in de oven? Heb jullie hier tips voor?
Living from vacation to vacation.
pi_135424396
Ook altijd last van. Ik gebruikte daar vandaag type 405 voor. Maar volgens mij is het echte pizzameel veel beter bestand tege hoge temperaturen.
Ik had vandaag 2degen gemaakt. 100/200 en 100/300 meel: 1050/405. De 100/200 met 80% water en de 100/300 met 70%. Ik had mij verekend met het wegen... 5-6 pizza's er uit gehaald.
De 80% is net iets te vochtig om goed te bewerken. En 33% volkoren is te veel. Daar wordt hij een beetje taai ban. De 100/300 was perfect. (Naar maximus pdfje hierboven).
Alleen ik had maar 7gr verse gist gebruikt :o .
Dat kwam echt veel te laat op gang en heeft maar net. Echt net lang genoeg gerezen.

Hier het resultaat van de laatste (deze ligt in de koelkast, als 'basis':
pi_135427177
Voorheen altijd een combi oven gebruikt en dat werkte voor geen meter, maar afgelopen zaterdag is mijn ferrari napoli binnengekomen. Ben echt zo groots met dat ding, hoef de bodem niet meer voor te verwarmen en m'n pizza's zijn foto-waardiger geworden.

Gisteren nog even snel een last minute pizza in elkaar geflanst: het deeg had maar 3 uur gestaan en heb maar belegen kaas gebruikt want ik had verder geen kaas. Smaakte wel weer gewoon heerlijk. :P

pi_135427282
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2014 23:20 schreef Jornjur het volgende:
hallo!

al een tijdje aan het oefenen, Nu gewisseld naar semolina meel om de pizza goed van de "schep" af te krijgen. Maar dit meel blijft in de oven achter en gaan erg stinken/verbranden in de oven? Heb jullie hier tips voor?
Tja, het meel/de bloem die je gebruikt om te zorgen dat je deeg niet plakt zal altijd licht verbranden/bruin worden. Als je een steen gebruikt om te bakken kan je even met een licht vochtig doekje over de steen gaan na elke pizza.
Verder natuurlijk zo min mogelijk gebruiken. Maar dat is wel vrij lastig hoor; te weinig en hij blijft vast zitten.
pi_135428982
quote:
0s.gif Op maandag 13 januari 2014 09:38 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Tja, het meel/de bloem die je gebruikt om te zorgen dat je deeg niet plakt zal altijd licht verbranden/bruin worden. Als je een steen gebruikt om te bakken kan je even met een licht vochtig doekje over de steen gaan na elke pizza.
Verder natuurlijk zo min mogelijk gebruiken. Maar dat is wel vrij lastig hoor; te weinig en hij blijft vast zitten.
Hier had ik eigenlijk geen last van. De steen is zo heet dat het minste meel al genoeg is.
Ik zoek alleen nog een goede schep. Ik gebruik nu een ronde pizza bakplaat. Alleen hier zit op de rand een rand op (klinkt goed).
Een verhoging zeg maar. Als je de pizza er af wilt schuiven flikkert alles er af.en als het te zwaar is dan komt die er niet van af. En als er een tomaat op je steen valt, ja dan weet je al genoeg :o .
die ontplofte bijna haha. Eens zoeken naar een schuif/spatel.
Maarja zijn ook rete makkelijk zelf te maken ...
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')