Dat wisselt per dienst, ik rij op al het materieel wat in dienst is bij de NS met uitzondering van de treinen die over de hogesnelheidslijn rijden.quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:15 schreef Bosbeetle het volgende:
Ik heb gelijk een vraag. Op welke soorten treinen heb gereden en wisselt dat af of zit je altijd op één type?
Zit er ook veel verschil in rijdt de ene fijner dan de andere?quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:20 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Dat wisselt per dienst, ik rij op al het materieel wat in dienst is bij de NS met uitzondering van de treinen die over de hogesnelheidslijn rijden.
In sommige diensten wissel je vaak van materieel en rij je 5 verschillende types en in andere diensten blijft het bij 1 of 2.
Ieder stukje heeft zo zijn eigen charmes. Mooi vind ik altijd de lijnen rond Hilversum, de Oostvaardersplassen, Arnhem - Nijmegen en een (voormalige) favoriet de lijnen rond Kerkrade.quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:21 schreef gothic-blackie het volgende:
Welk stukje in Nederland is het mooist om te rijden?
Jazeker, intercities trekken veel trager op bijvoorbeeld maar wegen ook een stuk meer. De sprinters zijn daarentegen meesters van het accelereren, maar hebben in sommige gevallen een lagere topsnelheid.quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:21 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Zit er ook veel verschil in rijdt de ene fijner dan de andere?
¤14,88 exclusief onregelmatigheidstoeslagenquote:
Tering dat is niks.quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:38 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
¤14,88 exclusief onregelmatigheidstoeslagen
Qua voorbereidingen hoef ik weinig te doen. Ik meld me in dienst via een app op mijn werktelefoon en daarna krijg ik een overzicht met alle ritten en (halterings)tijden van die dag. Voor ik met een trein op pad ga moet ik deze beproeven (o.a. correcte werking van de remmen en verlichting, het invoeren van het ritnummer op het communicatienetwerk en mijn conducteur begroeten via de portofoon.quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:24 schreef MichaelScott het volgende:
Hoe ziet een gemiddelde werkdag er ongeveer uit?
Dus moet je dingen voorbereiden voor je werk? Wanneer heb je pauzes? Hoeveel uur van je werkdag ben je echt aan het "rijden"?
Een melodie heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar het kán wel.quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:24 schreef spectrumanalyser het volgende:
gebruik je de tyfoon weleens ter vermaak? kun je er een melodie mee vormen? (la cucaracha)
Vroeger was het een echt mannen bolwerk, tot een jaar of 25 geleden waren er volgens mij zelfs helemaal geen vrouwen.quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:26 schreef Bosbeetle het volgende:
Is het nogsteeds zo dat conducteurs jou meester moeten noemen? Heb je ook vrouwlijke machinist collega's?
Gelukkig niet. Ik heb 1 keer een aanrijding gehad met iemand die onder de spoorbomen door stak met zijn fiets toen de tegentrein op het andere spoor net voorbij was. Als hij geteld had, dan had hij wellicht het tweede spoor nog gezienquote:Op zaterdag 10 november 2018 16:27 schreef DJMO het volgende:
Heb je wel eens een springer voor je trein gehad?
1. Nope, meten op de man is hoe we dat in spoorland noemen en dat is verboden. Dat soort tijdsdruk zou namelijk voor meer gevaarlijke situaties kunnen zorgen (afleidingen en haast en stress etc.)quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:27 schreef snabbi het volgende:
1. Stel er is vertraging. Wordt er dan nog extra druk op jou gezet om tijd in te halen?
2. We horen niets meer over het verzet tegen het 'rondje-om-de-kerk'. Wat is daar eigenlijk de status van.
3. We horen vaak ook aangrijpende verhalen over springers. Heb je zelf zoiets meegemaakt en wordt zoiets veel besproken?
4. In zo'n loc is het vaak een takke-herrie. Heb je daar nou geen last van?
5. Hetzelfde met al die belletjes en piepjes. Werkt dat niet op je zenuwen?
Onder droge weersomstandigheden mag ik graag met een DDZ op pad. Is het nat dan heeft deze vaak moeite met optrekken (wielslip), met name als je in de motorbak zit kan dit erg hinderlijk zijn en tussen ieder station voor een beetje extra vertraging zorgen.quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:27 schreef Peterselieman het volgende:
Welk materieel vind je het fijnst om mee te rijden?
Goeie vraag, ik weet het eigenlijk niet. Waarschijnlijk iets anders in de transportsector, of kok.quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:28 schreef O_o_ het volgende:
Wat zou je zijn geworden als je geen machinist zou zijn geworden?
VIRM in natte omstandigheden vind ik een verrassende keuze omdat ze gerekend naar de lengte eigenlijk een aangedreven draaistel tekort komen ten opzichte van ander materieel.quote:Op zaterdag 10 november 2018 17:15 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Onder droge weersomstandigheden mag ik graag met een DDZ op pad. Is het nat dan heeft deze vaak moeite met optrekken (wielslip), met name als je in de motorbak zit kan dit erg hinderlijk zijn en tussen ieder station voor een beetje extra vertraging zorgen.
Doe mij tijdens herstige omstandigheden maar een VIRM, hoewel ook die er hinder van kunnen ondervinden voelen ze wel het meest stabiel aan tijdens het optrekken en afremmen.
Vervolgvraag:quote:Op zaterdag 10 november 2018 17:01 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Gelukkig niet. Ik heb 1 keer een aanrijding gehad met iemand die onder de spoorbomen door stak met zijn fiets toen de tegentrein op het andere spoor net voorbij was. Als hij geteld had, dan had hij wellicht het tweede spoor nog gezien![]()
Hij kon trouwens nog net op tijd van zijn fiets springen en is er met een paar schrammen zeer goed vanaf gekomen. Zijn fiets had minder geluk.
Ik heb nog nooit tussen Eindhoven en Venlo gereden.quote:Op zaterdag 10 november 2018 17:02 schreef Postbus100 het volgende:
Zijn er ook trajecten waar je nog nooit gereden hebt? (of waar je praktisch nooit komt)
Flauwquote:Op zaterdag 10 november 2018 17:30 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Ik heb nog nooit tussen Eindhoven en Venlo gereden.
Verder ligt het heel erg aan het pakket aan diensten wat je op je standplaats hebt. Ieder jaar krijgt je standplaats een x aantal diensten aangeleverd (hoeveel dat er zijn is onder andere afhankelijk van het aantal personeelsleden). De meeste diensten zit je veel op treinseries die door je standplaats rijden of daar in de buurt komen. Zelf werk ik op een standplaats met een centrale ligging (welke dat precies is hou ik voor me ivm herkenbaarheid @Renwan), dus waaier ik over het hele land uit. Standplaatsen die in een uithoek liggen zijn vaak beperkter in hun routes in verband met de tijd die het kost om daar te komen.
De meeste machinisten zitten in een vast rooster en dat houdt in dat ze per dag weten welke dienst ze krijgen (wijzigingen voorbehouden) en welke routes daarbij horen. Iedere roostergroep heeft wel een paar trajecten die een andere roostergroep weer niet heeft. Zelf ben ik vervanger, ik weet daarom pas 1 week vantevoren welke dagen ik moet werken en welke diensten ik draai. Een voordeel daarvan is wel dat ik diensten uit alle roostergroepen draai en dus door het hele land rij.
Er zijn tegenwoordig twee manieren om als machinist (bij de NS) aan de slag te kunnen. Je hebt de interne opleiding die 1 jaar duurt en door de NS zelf wordt verzorgd. Je hebt dan theorie-lessen op het eigen opleidingsinstituut in Amersfoort en daarnaast heb je praktijkperiodes die je al op de trein zit, onder begeleiding van een mentor-machinist. Wie deze opleiding doet heeft dus ook gelijk al een betaalde baan en kan onder voorbehoud van het slagen voor de examens direct aan de slag.quote:Op zaterdag 10 november 2018 17:17 schreef Guppyfriend het volgende:
Heb je een specifieke opleiding gedaan om als machinist aan de slag te kunnen? Zijn er bepaalde functievereisten?
Ze trekken niet al te best op nee (doen ze onder droge omstandigheden trouwens ook nietquote:Op zaterdag 10 november 2018 17:21 schreef Peterselieman het volgende:
[..]
VIRM in natte omstandigheden vind ik een verrassende keuze omdat ze gerekend naar de lengte eigenlijk een aangedreven draaistel tekort komen ten opzichte van ander materieel.
Passagiers hebben geen spoor portofoons als het goed isquote:Op zaterdag 10 november 2018 17:25 schreef oranjevogel1 het volgende:
Heb je soms passagiers die heel hard door een portofoon roepen: HALLO HALLO HIER IS DE BRANDWEER?
De precieze cijfers ken ik niet.quote:Op zaterdag 10 november 2018 17:27 schreef DJMO het volgende:
[..]
Vervolgvraag:
Er vinden regelmatig aanrijdingen met een persoon plaats. In hoeveel gevallen gaat het om springers en in hoeveel gevallen om een noodlottig ongeval (zoals bv het drama in Oss).
En wie doet wat bij een ongeluk/springer?
Helaas nietquote:Op zaterdag 10 november 2018 17:28 schreef Roces18 het volgende:
Ben je treinmeisje wel eens tegengekomen?
https://www.dumpert.nl/me(...)meisje_is_terug.html
Is heel dubbel. Ik snap dat de automatisering eraan komt en in sommige landen zelfs al wordt gebruikt. In Parijs rijden geloof ik al vele jaren metro's rond zonder bestuurder en als ik soms lees hoe enthousiast bepaalde hoge omes in het spoorvak zijn als het over zelfrijdende treinen gaat dan vrees ik wel voor mijn baan in de toekomst.quote:Op zaterdag 10 november 2018 17:30 schreef kip_zonder-kop het volgende:
Hoe kijk je tegen de toekomst aan wat betreft automatisering, denk je dat er binnen nu en niet al te lange tijd treinen zonder machinist kunnen rijden? Zelf ben ik buschauffeur en hoewel ik denk dat het echt niet zo`n vaart zal lopen ben ik toch best huiverig voor wat de toekomst op dat gebied gaat brengen.
Alles, jij?quote:Op zaterdag 10 november 2018 17:34 schreef renwan het volgende:
[..]
Flauw
Draai je vroeg/tussen of laat/nacht? Komen we elkaar misschien nog eens tegen, hc gvc hier
Prima volk hoor, laat ze maar foto's schieten, ik zwaai wel.quote:
Bedankt voor dit inkijkjequote:Op zaterdag 10 november 2018 17:50 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
De precieze cijfers ken ik niet.
Ik heb wel eens horen zeggen dat er per week gemiddeld vier aanrijdingen met een persoon zijn.
In sommige periodes kan dit cijfer hoger liggen. Wanneer de donkere herfstdagen hun intrede doen en de periode rond de kerst zijn berucht.
Bij een springer is het zaak om zo snel mogelijk de alarmering op te zetten. Ik plaats een alarmoproep die te horen is door de verkeersleiding plus alle treinen die op dat moment in de buurt rijden, zij kunnen dan vast rekening houden met een mogelijke versperring op het traject. De verkeersleiding licht vervolgens de veiligheidscentrale van het eigen bedrijf en de hulpdiensten in.
Vervolgens mag je ervoor kiezen om, met of zonder je conducteur, buiten te gaan kijken. Dit is in geen geval verplicht. Soms zijn het bijna aanrijdingen die met een sisser aflopen en in het donker kan het erg moeilijk te zien zijn of je met een persoon of met een dier te maken hebt. De buitenverlichting is op de meeste materieeltypes helaas niet zo sterk. Naar buiten gaan kan dus ook andere inzichten verschaffen.
Na de alarmering komt de wachtdienst ter plaatse en word je van de trein gehaald. De hulpdiensten verrichten onderzoek en verwijderen uiteindelijk wat er over is van de persoon. De passagiers worden meestal geëvacueerd en de trein zal uiteindelijk afgerangeerd worden naar een gespecialiseerde locatie voor reiniging.
Zou goed kunnenquote:Op zaterdag 10 november 2018 17:42 schreef Inbox het volgende:
Heeft u weleens met Geerd op de trein gezeten?
Officieel mag het niet, maar zo nu en dan gebeurt het nog wel eens. Tijdens stilstand een kijkje komen nemen zullen weinig collega's moeilijk over doen. Tijdens het rijden... ach je kan het altijd proberenquote:Op zaterdag 10 november 2018 17:45 schreef Postbus100 het volgende:
Ik heb vroeger als klein meisje wel eens voorin mogen kijken. Gebeurt dat nog of is er tegenwoordig beleid dat dat niet meer mag?
quote:
Volgens mij zit dit redelijk op of bij het gemiddelde uurloon in Nederland.quote:
Ik ben nooit in Japan geweest en heb ook nog nooit een Railfan game gespeeld. Ziet er wel leuk uit trouwens en best realistisch.quote:Op zaterdag 10 november 2018 17:59 schreef Qunix het volgende:
Ben je ooit in Japan geweest en wat is jou ervaring over het punctueel rijden én precies stoppen op het juiste plekje bij een perron.
Heb je toevallig een Railfan game gespeeld en ben je er goed in?
Die zones, dat is in Japan de plek waar de deuren zijn. In die game die inderdaad heel realistisch is mag je max 20 cm meer of minder dan waar je precies moet stoppen. Ook qua tijd, maximaal 10 seconden te laat (0 te vroeg) weggaan.quote:Op zaterdag 10 november 2018 18:16 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Ik ben nooit in Japan geweest en heb ook nog nooit een Railfan game gespeeld. Ziet er wel leuk uit trouwens en best realistisch.
Punctueel rijden zijn we inderdaad druk mee bezig, zo hebben we tegenwoordig dienstkaartjes waarop de precieze secondes van aankomst en vertrek vermeld staan en dat maakt het wel een sport om dat natuurlijk zoveel mogelijk aan te houden. Hier zijn trouwens ook nog diverse hulpmiddelen voor in ontwikkeling, denk aan apps met rijtijden die tevens aan kunnen geven hoe hard je moet rijden of remmen om ergens precies scherp op tijd aan te komen.
Het stoppen aan de perrons wordt trouwens ook steeds 'uitgebreider'. Zo zijn er op diverse stations proeven met instapzones die al op voorhand aan de reiziger vertellen waar ze het beste kunnen gaan staan wachten om een grote kans op een zitplek te bemachtigen. Kunst voor ons is dan natuurlijk om haarscherp die trein op de juiste plek stil te zetten, anders heeft die hele instapzone weinig zin.
Laat/nacht, aan ochtenden ga ik niet meer beginnenquote:
en zn eigen knuppel, die vast niet groen is.quote:Op zaterdag 10 november 2018 18:34 schreef Maegrim het volgende:
De enige knuppels waar Geerd achter mag zitten zijn van die groene
Het leukste vind ik toch de vrijheid. De vrijheid om je werk alleen uit te kunnen voeren, zonder collega of baas in je nek. Daarnaast hou ik heel erg van de afwisseling, zowel qua werktijden als qua dienstinhoud.quote:Op zaterdag 10 november 2018 18:22 schreef hemarookworst het volgende:
Wat zijn zaken die je graag anders of beter ziet tijdens je werk?
En wat vind je het leukst en minst leuk aan je werk?
Laat heeft ook mijn voorkeur, maar ieder nadeel heeft ook weer een voordeel.quote:Op zaterdag 10 november 2018 18:25 schreef renwan het volgende:
[..]
Laat/nacht, aan ochtenden ga ik niet meer beginnen
100% feit.quote:Op zaterdag 10 november 2018 18:33 schreef Inbox het volgende:
Blaadjes op het spoor als argument voor vertraging. Feit of fabel?
Waarom doen ze dan niet gewoon een bezem of iets aan de voorkant van de trein proppen tegen blaadjes..quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:20 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
100% feit.
Blaadjes lijken zo onschuldig. Het vervelende ervan is dat zodra ze op de spoorrails komen en er een trein overheen rijdt ze tot moes worden vermalen. In het blad zitten bepaalde stofjes die het van zichzelf al gladde railoppervlak nog gladder maken. Wanneer hier dan ook nog eens een beetje water bij komt, zoals in de herfst wel vaker het geval is, krijg je een grote spiegelcocktail.
De wielen van een trein zijn ontworpen om een zo klein mogelijk contactoppervlak met de rails te hebben. Soms is dit oppervlak maar een paar centimeter per wiel. Dit heeft als voordeel dat een trein met al zijn grootte en gewicht zich toch relatief makkelijk kan verplaatsen. Daarnaast is het ijzer op ijzer om zo min mogelijk weerstand te creeëren. Hoe anders is dit als je het vergelijkt met de rubberen band onder de auto, die we het liefst zo breed mogelijk zien.
Het nadeel moge duidelijk zijn, dat kleine beetje contactoppervlak laat zich makkelijk beinvloeden door bijvoorbeeld de stofjes uit een blaadje.
Als het glad is kan het maar zo 3 keer zo lang duren voordat ik op de normale snelheid ben na het wegrijden, dit omdat de wielen telkens door blijven slippen en ik dus nog maar een klein beetje tractie ( = stroom) kan geven. Met het remmen loop ik het risico om de controle over mijn trein volledig te verliezen, door te glijden met misschien wel zeer gevaarlijke situaties als gevolg. Denk aan het glijden door een rood sein waarachter een nog open overweg ligt of een andere trein staat. Ook het remgedrag moet ik dus aanpassen, wat ook weer extra tijd kost.
Op de HSL rij je onder een ander type snelheidsbewaking en om daarmee te mogen werken moet je een aparte opleiding + examen volgen. Er zijn een aantal standplaatsen geselecteerd waarop ze die specifieke opleiding aan machinisten hebben gegeven, de HSL ritten zijn dus vooral bij die standplaatsen ondergebracht. Als je niet op een van die standplaatsen zit dan heb je dus gewoon pech.quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:05 schreef Againzender het volgende:
je doet geen ritten op de HSL lijn. Wat heb je als extra nodig om daar te mogen rijden? Ik weet van een SNCF medewerker dat die machinisten in een soort buitencategorie zitten.
Nou zitten machinisten in Frankrijk dat sowieso al behoorlijk met hun arbeidsvoorwaarden
Een vroege dienst is een dienst die na 5:00 uur begint en voor 18:00 uur klaar is.quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:13 schreef wielrennerdt het volgende:
Hoe laat is een late dienst? En wat zijn de nachtdiensttijden?
Wil je nog wel op de HSL rijden? Lijkt me chiller omdat dat een mooiere trein is toch?
Treinen zijn zwaar en rijden snel, dus ze veroorzaken veel aanzuigkracht vanuit de onderkant. Een blaadje wat eerst weggeveegd zou worden door een bezem, beland enkele seconden later dus opnieuw onder de trein. Daarnaast zou nat blad waarschijnlijk alleen maar kapot gaan door de bezem in plaats van echt weggeschoven worden.quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:23 schreef Jimbo het volgende:
[..]
Waarom doen ze dan niet gewoon een bezem of iets aan de voorkant van de trein proppen tegen blaadjes..
Gelukkig niet.quote:
Sowieso word je direct van de trein gehaald als het je gebeurd. Er wordt dan een onderzoek ingesteld naar hoe het heeft kunnen gebeuren. Lag het aan jou als machinist? Was er een defect aan je trein? Aan de infra?quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:32 schreef trein2000 het volgende:
Wat zijn de gevolgen als je onverhoopt door een rood sein heen rijdt danwel glijdt?
Hoogspanning is voor ons verboden om mee/aan te werken. Als het een kabelbreuk betreft zullen daar dus altijd specialisten bijgehaald worden. Moet ook wel, want de trein kan waarschijnlijk niet verder rijden als de kabels goed kapot zijn.quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:37 schreef Lothiriel het volgende:
Moet je ook ook wat kennis hebben van de techniek achter de trein/de kabels? Of moet je hiervoor volledig steunen op extern personeel dat hiervoor opgeroepen wordt in geval van problemen?
Dit omdat ik vorig weekend op de IC tussen Utrecht en Den Bosch zat en deze hard tot stilstand kwam na een felle flits buiten. Bleek een gebroken kabel te zijn waardoor we niet verder konden rijden. Na een uur waren er allerlei mensen in de weer buiten met helmpjes op en zaklampjes in de hand. Dus vroeg ik me af of de machinist daar dan ook bij helpt of dat deze puur er is om de trein te besturen, of bijvoorbeeld ook technische problemen moet kunnen (proberen) op te lossen.
Kudo's voor die machinist trouwens, die kwam ons elk kwartier even op de hoogte houden. Was uiteindelijk wel fijn want hebben toch 3u lang vastgezeten in de trein.
Elke dienst is anders, de ene dienst rij ik alleen maar stoptreinen, de andere alleen maar intercities. Weer een andere dienst heeft een mix van allebei.quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:46 schreef Inbox het volgende:
Rij je altijd op dezelfde trein, of wisselt dat? En rij je de ene keer op een sprinter, dan weer op een intercity? Of heb je voor beide type een andere opleiding/diploma/whatever nodig omdat ze teveel van elkaar verschillen?
maar die treinen van de hsl rijden ook tussen eindhoven en den haag toch? Of mag je die ritten wel uitvoeren?quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:33 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Een vroege dienst is een dienst die na 5:00 uur begint en voor 18:00 uur klaar is.
Een late dienst is na 18:00 uur klaar, maar in ieder geval vóór 2:00 uur.
De nachtdiensttijden verschillen, je hebt 'harde' en 'zachte' nachten. Een zachte nachtdienst is bijvoorbeeld al om 3:00 uur klaar, een harde nacht is doorgaans van 23:00 tot 6:00 of 7:00 in de ochtend.
De HSL hoeft van mij niet per se, de ritten opzich zouden leuk zijn voor de verrijking, maar vaak zit je dan gelijk een hele dag alleen maar op de HSL, in plaats van dat je het afwisselt met normale ritten.
Eén keer een soort van voetbaltrein mogen rijden inderdaad. Een groep hooligans had ervoor gezorgd dat een voorgaande trein flink was vernield. Niveau ramen gebroken en banken kapotgeschopt / ondergekotst. Is toen een flinke groep ME op het perron gezet en die hebben de hooligans één voor één uit die trein gehaald en die zijn toen onder begeleiding in mijn trein gezet. Gelukkig ging er wel ook nog politie mee bij mij de trein in, waardoor mijn rit in ieder geval rustig is verlopen.quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:47 schreef Scrummie2.0 het volgende:
Wat zijn je, als je die hebt, ervaringen met supporters vervoeren? En als je die ervaring niet hebt; zou het je leuk lijken?
En wat is je favoriete voetbalclub?
Bedankt voor je antwoord!quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:54 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Eén keer een soort van voetbaltrein mogen rijden inderdaad. Een groep hooligans had ervoor gezorgd dat een voorgaande trein flink was vernield. Niveau ramen gebroken en banken kapotgeschopt / ondergekotst. Is toen een flinke groep ME op het perron gezet en die hebben de hooligans één voor één uit die trein gehaald en die zijn toen onder begeleiding in mijn trein gezet. Gelukkig ging er wel ook nog politie mee bij mij de trein in, waardoor mijn rit in ieder geval rustig is verlopen.
Voetbal volg ik trouwens niet
Okergeelquote:
Bedanktquote:Op zaterdag 10 november 2018 19:57 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Okergeel
Dus geen NS geel, is mij te fel
NS heeft geen dieseltreinen meer. Toen ze er nog waren heb ik er wel eens op gereden inderdaad.quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:53 schreef Lothiriel het volgende:
Rijd je af en toe nog een dieseltrein/heb je dit ooit gedaan en is dit wezenlijk anders dan een trein op elektriciteit?
Dankje voor je antwoord op m'n beide vragenquote:Op zaterdag 10 november 2018 19:59 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
NS heeft geen dieseltreinen meer. Toen ze er nog waren heb ik er wel eens op gereden inderdaad.
Het verschil is in de cabine eigenlijk nauwelijks te merken. Het trekt alleen nóg trager op.
Via dat traject zit ook een klein stukje HSL inbegrepen waar ik niet overheen mag.quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:53 schreef wielrennerdt het volgende:
[..]
maar die treinen van de hsl rijden ook tussen eindhoven en den haag toch? Of mag je die ritten wel uitvoeren?
Kun je dat niet beter aan Arriva vragen?quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:49 schreef maxi-mus het volgende:
Heb je Padt wel eens in de trein gehad?
Ja, het is leuk nieuw speelgoed. De treinen van Stadler rij ik wel eens mee en die bevallen prima. Ze trekken snel op en je kan ze mooi comfortabel stilzetten. Ze zijn wel wat meer glijgevoelig dan dat je bij een nieuwe, moderne trein zou verwachten.quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:53 schreef hemarookworst het volgende:
Heb je al in die nieuwe Sprinters (zowel die van Stadler als CAF) gereden en zo ja, wat vind je ervan?
Voor piloot zijn de eisen veel zwaarder en is de opleiding ook veel moeilijker + duurder.quote:Op zaterdag 10 november 2018 19:54 schreef kree het volgende:
Moet zeggen dat het salaris me wel onwijs tegenvalt hoor voor zoiets...
Bedoel vergelijk het haast met een piloot ofzo want je bent toch verantwoordelijk voor 200 man.,? *als het al niet meer is
Kwestie van naar huis willen denk ik.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:04 schreef hjansen82 het volgende:
Waarom verlaat een machinist soms een trein zonder aflossing, waardoor er 10 minuten vertraging ontstaat?
Daarom ik heb MBO4 enzo en heb nl wel eens hiernaar gekeken. Maar het salaris is zo veel lager als wat ik elders kan verdienen gewoon als monteur. Dus het is geen aanval op jou meer op de organisatie want het is wmb zwaar onderbetaald wel.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:11 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Voor piloot zijn de eisen veel zwaarder en is de opleiding ook veel moeilijker + duurder.
Machinist is een functie op MBO-niveau, en voor zoiets is het loon eigenlijk niet meer of minder dan gemiddeld.
Hoewel meer natuurlijk altijd welkom is
Daarnaast denk ik dat je het met 200 nog erg voorzichtig inschat. Een lange dubbeldekker in de spits daar past volgens mij gerust 1000 man in.
Ja het is soms wel lastig. De diensten voor de week (maandag t/m zondag) worden altijd pas de donderdag vantevoren bekend gemaakt. Zit je in een vast rooster dan kan je daarop terugvallen en weet je -wijzigingen onder voorbehoud- ruim vantevoren wat je krijgt. Als je, zoals ikzelf, vervanger bent dan is het dus echt iedere week weer een verrassing.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:09 schreef Lothiriel het volgende:
Heb nog enkele kleine vraagjes nu het toch kan!
- Is het niet moeilijk om je werk te combineren met een gezin/sociaal leven? Vooral als je bijvoorbeeld ineens 's nachts moet werken? En omdat je ook met onregelmatige uren zit.
Ik ben zeer tevreden. Onder druk vanwege vertragingen voel ik me nooit. Behalve dan een beetje voor de reizigers die hopen hun aansluiting niet te missen. Maar je krijgt vanuit het management nooit iets te horen over vertragingen.quote:- Voel je je gerespecteerd door de NS als werkgever, en word je nooit onder druk gezet bij vertragingen om deze toch goed te proberen maken?
Dat beslist de bijsturing (de controlekamer dus). Zij kunnen besluiten om een trein helemaal op te heffen, of over een deel van het traject op te heffen. Zo schuiven sprinters soms een paar stopstations voorbij omdat de vertraging te groot is en ze daarmee ook achteropliggende treinen negatief beinvloeden.quote:- Soms worden treinen afgeschaft op het laatste deel van de reis als ze te veel vertraging hebben opgelopen. Is dat een beslissing van de machinist of wordt dat in de zogenaamde "controlekamer' beslist?
R'dam - Breda. Dordrecht wordt overgeslagenquote:Op zaterdag 10 november 2018 20:29 schreef Mickytjuh het volgende:
Welk stukje is dan hal tussen den haag en Eindhoven? Is dat van Breda naar Dordrecht?
Jazeker, zelf denk ik nog wel eens aan het ongeluk bij Hilversum een paar jaar terug met een defect wissel, waardoor de ene helft rechtdoor over het spoor ging en de andere helft linksaf met ontsporing tot gevolg. Geen heel ernstig incident waarbij doden zijn gevallen of iets dergelijks, maar het zet je wel aan het denken.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:10 schreef spectrumanalyser het volgende:
Terugdenkende aan het ongeval bij het westerpark van april 2012.
Heb je ooit angst dat de techniek je in de steek laat?
en dit is echt al sinds mensenheugenis een hobbeldebobbelstukquote:Op zaterdag 10 november 2018 20:33 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Jazeker, zelf denk ik nog wel eens aan het ongeluk bij Hilversum een paar jaar terug met een defect wissel, waardoor de ene helft rechtdoor over het spoor ging en de andere helft linksaf met ontsporing tot gevolg. Geen heel ernstig incident waarbij doden zijn gevallen of iets dergelijks, maar het zet je wel aan het denken.
Berucht vind ik bijvoorbeeld Geldermalsen, waar je met intercities met 130 km/u doorheen komt knallen en waar heel veel wissels liggen van en naar de perrons en het aangrenzende emplacement. Die wissels en het spoor op dat stuk in het algemeen liggen er vrij slecht bij wat je merkt omdat je altijd heel hard heen en weer geschud word in je stoel. En dan zal het je maar gebeuren dat 1 van die wissels het niet meer trekt op zo'n moment en je trein de verkeerde kant opstuurt...
Ter illustratie, als je normaal door zo'n wissel moet rijden dan is dat met een maximum snelheid van 40 km/u...
Je hebt een vaste standplaats waar je diensten altijd beginnen en eindigen. Incidenteel kan het voorkomen dat een bepaalde dienst van een andere standplaats (wel van eentje niet te ver uit de buurt) naar jouw standplaats komt omdat ze personeelstekort hebben. Maar dan krijg je gewoon reistijd inbegrepen bij je dienst. Of desnoods vervoer per taxi.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:15 schreef Remqo het volgende:
Hoe zit het bijvoorbeeld als je in Amsterdam woont, dat je dienst ook daar in de buurt begint of eindigt?
Of eindigt je dienst wel eens in Maastricht terwijl je de volgende ochtend in Groningen op moet stappen?
Hoe wordt zoiets ingepland?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Op zaterdag 8 februari 2014 23:39 schreef Slaapscheet het volgende:
Oke, MichaelScott, je bent geweldig. :D
Nee, dat doet de bijsturing.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:20 schreef hjansen82 het volgende:
Mag je als machinist bepalen om stations over te slaan in geval van vertraging?
Vast wel, doel je op een specifiek thema mbt Prorail?quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:37 schreef kree het volgende:
Hebben jullie als machinisten wel eens met elkaar discussie over prorail?
mja, het was wel degelijk een zeer ernstig incident, omdat het wissel een defect niet aangaf en de beruchte plek zeer druk is qua treinen. Het is meer geluk dan wijsheid dat er daar niet een tegentrein op de ontspoorde trein is gebotst.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:33 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Jazeker, zelf denk ik nog wel eens aan het ongeluk bij Hilversum een paar jaar terug met een defect wissel, waardoor de ene helft rechtdoor over het spoor ging en de andere helft linksaf met ontsporing tot gevolg. Geen heel ernstig incident waarbij doden zijn gevallen of iets dergelijks, maar het zet je wel aan het denken.
quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:40 schreef MichaelScott het volgende:
Hoe wordt bepaald welk materieel er op welke lijn ingezet wordt? (zowel regulier als incidenteel)
Heb op de Hoekse lijn bijvoorbeeld wel eens in zowel Mat '64 als DDAR gezeten terwijl het daar standaard de SGMm was toen.Dat heeft te maken met de verwachte passagiersstromingen en de inzetbaarheid van het materieel zelf. Als er toevallig een paar extra SGM aan de kant staan omdat er wat defecten zijn dan kan er incidenteel ander materieel op de lijn verschijnen.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ook wordt er trouwens gekeken naar waar materieel aan het eind van de dag moet zijn. Iedere trein heeft een onderhoudsschema en 1 keer in de zoveel tijd moet het naar de gespecialiseerde servicelocatie voor dat materieel. SGM wordt bijvoorbeeld onderhouden in Leiderdorp (bij Den Haag), de VIRM in Onnen (bij Groningen) en de DDAR in Maastricht. Wel handig als aan het eind van de werkdag de betreffende trein alvast in de buurt is van een van die locaties.Dit account is speciaal voor mensen die meedoen met vraag wat je wil.
Wil jij ook meedoen, meld je aan.
niet specifiek omdat ik alle details niet ken.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:46 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Vast wel, doel je op een specifiek thema mbt Prorail?
Alle treinen in actieve reizigersdienst binnen de grenzen van Nederland, waar een NS logo opstaat en wat geen HSL materieel isquote:Op zaterdag 10 november 2018 20:40 schreef Max-Westerman het volgende:
Mag/kun je ieder soort trein besturen?
Rekening mee houden voorafgaande de ritquote:Op zaterdag 10 november 2018 20:50 schreef capuchon_jongen het volgende:
Gebeurd het soms dat je moet poepen/pissen tijdens een treinrit? En hoe los je dat op? snel tijdens het stil staan in een station ?
Ik heb wel eens wat fragmenten gezien ja, lijkt me inderdaad heel erg mooi om dat soort ritten te mogen maken.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:51 schreef TLC het volgende:
Kijk je op tv weleens naar het programma Rail Away en zo ja, ben je dan weleens jaloers op je collega's in t buitenland die bv mogen rijden door hoge besneeuwde Alpentoppen ?
Kan iedere machinist de materieelcursus voor de HSL volgen of worden machinisten daarop geselecteerd?quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:02 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Via dat traject zit ook een klein stukje HSL inbegrepen waar ik niet overheen mag.
Daarnaast heb ik de materieelcursus voor dat type loc nooit mogen volgen, dus dan mag ik die trein ook niet rijden, zelfs als ie een heel traject over normaal spoor zou rijden dus niet.
Ik denk dat de voornaamste problemen zijn dat de zaken die wij als mensen 'op de vloer' aan de mensen van prorail terugkoppelen niet altijd even serieus worden genomen.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:52 schreef kree het volgende:
[..]
niet specifiek omdat ik alle details niet ken.
Maar het komt nog wel eens in het nieuws natuurlijk en mij lijkt het een groot probleem dat je dus de NS hebt en prorail die eigenlijk het hele spoorwegnet beheerd.
Dus min of meer de vraag, lopen jullie daar wel eens mee in de problemen?
Daar ga ik wel vanuit.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:54 schreef hjansen82 het volgende:
Mag je als machinist die nu op huidig materieel rijdt straks ook op de Intercity NG?
Geen idee, waarschijnlijk omdat sprinter hipper klinktquote:Op zaterdag 10 november 2018 20:56 schreef hjansen82 het volgende:
Waarom heet een stoptrein nu een sprinter, terwijl een rit dus langzamer is als een intercity?
Als je twee kopsporen (dat zijn sporen die eindigen dmv een stootblok) hebt en op het ene spoor staat een trein dicht tegen het stootblok (of juk zoals wij dat noemen) dan is het wel gerechtvaardigd om je eigen trein op het tweede spoor minstens zo dicht tegen je eigen juk te zetten jaquote:Op zaterdag 10 november 2018 20:58 schreef hjansen82 het volgende:
Is het tussen machinisten onderling een wedstrijd om zo dicht mogelijk tegen een stootblok te parkeren?
Volgens mij mag iedere machinist die daarop wil rijden daar de cursus voor volgen. Grote voorwaarde daarbij is wel dat je op een standplaats zit die de HSL ritten in hun dienstenpakket hebben.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:59 schreef twi het volgende:
[..]
Kan iedere machinist de materieelcursus voor de HSL volgen of worden machinisten daarop geselecteerd?
Een lange trein is niet moeilijker dan een korte trein. Het is inderdaad een kwestie van ervaring. Vantevoren al goed kijken waar je de trein precies neer moet zetten (dit wordt aangegeven dmv bordjes die corresponderen met de lengte van je trein) en daar vervolgens op anticiperen.quote:Op zaterdag 10 november 2018 21:01 schreef Lothiriel het volgende:
Is het moeilijk om een erg lange trein precies op de juiste plaats tot stilstand te laten komen bij het perron? Of is dit louter een kwestie van ervaring/oefenen?
Zijn de condities in de winter heel anders dan in de zomer? Daarmee bedoel ik is de remweg op het spoor ook veel langer in geval van sneeuw/ijs, zoals op de weg? En maakt dat alles niet gevaarlijker?
Op de diverse NS standplaatsen hebben wij gewoon zelf rangeerdiensten.quote:Op zaterdag 10 november 2018 21:01 schreef hjansen82 het volgende:
Voor het rangeren. Heb je speciale rangeerders of doen de machinisten dat zelf?
De diensten waarin je een mix hebt van beide vind ik het leukst. Als ik echt moet kiezen dan ga ik voor de IC, want op sommige sprinterseries sta je meer stil dan dat je aan het rijden bent.quote:Op zaterdag 10 november 2018 21:07 schreef trein2000 het volgende:
Wat is de leuker IC rijden of een sprintertje?
Ik werk alleen met ATB-EG, kan je vraag dus niet beantwoorden.quote:Op zaterdag 10 november 2018 21:15 schreef hjansen82 het volgende:
Wat is eenvoudiger te hanteren ETCS of ATB (NG)?
quote:Op zaterdag 10 november 2018 21:21 schreef hjansen82 het volgende:
Verder ben ik nog benieuwd naar het volgende. Wat zijn de leukste trajecten om te rijden?
quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:29 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Ieder stukje heeft zo zijn eigen charmes. Mooi vind ik altijd de lijnen rond Hilversum, de Oostvaardersplassen, Arnhem - Nijmegen en een (voormalige) favoriet de lijnen rond Kerkrade.
Deze vraag is al gesteld én beantwoord. Ik stel voor dat je een nieuwe vraag formuleert.quote:Op zaterdag 10 november 2018 21:38 schreef Fokker89 het volgende:
Heb je ook voorkeur voor een bepaald treintype om te besturen?
Dankje, dacht alles gelezen te hebbenquote:Op zaterdag 10 november 2018 21:39 schreef O_o_ het volgende:
[..]
Deze vraag is al gesteld én beantwoord. Ik stel voor dat je een nieuwe vraag formuleert.
Graag gedaan, FOK!kers moeten elkaar de helpende hand toestekenquote:Op zaterdag 10 november 2018 21:40 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Dankje, dacht alles gelezen te hebben
Thanks voor het eerlijke antwoordquote:Op zaterdag 10 november 2018 21:03 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Ik denk dat de voornaamste problemen zijn dat de zaken die wij als mensen 'op de vloer' aan de mensen van prorail terugkoppelen niet altijd even serieus worden genomen.
Een jaar terug bijvoorbeeld heb ik een stuk slecht spoor gerapporteerd aan een verkeersleider van prorail. Er zat een knikje in het spoor en wel een dusdanige dat ik er niet meer met 140 overheen wilde rijden. De terugkoppeling van hem was toen dat ze er iemand naar zouden laten kijken.
Van een andere collega hoorde ik een paar weken later dat ook hij contact had gehad met prorail over hetzelfde knikje. Hij kreeg toen te horen dat er iemand het spoor had geinspecteerd, en die had bevonden dat het knikje nog 'binnen de acceptabele marge' zat. Met andere woorden het toch zeer hinderlijke knikje zit er nu, een jaar later, nog altijd...
Jazeker. Bijvoorbeeld Leeuwarden Achter de Hoven, Heerenveen IJsstadion (waar al in geen jaren een reguliere trein is gestopt) en vanaf ergens in december Heerlen De Kissel dat zeker voor een jaar dicht gaat. Of het nooit aangelegde Lelystad Zuid waar ruwbouw van is.quote:
En Zwolle Stadshagen, onze trotsquote:Op zaterdag 10 november 2018 22:50 schreef Peterselieman het volgende:
[..]
Jazeker. Bijvoorbeeld Leeuwarden Achter de Hoven, Heerenveen IJsstadion (waar al in geen jaren een reguliere trein is gestopt) en vanaf ergens in december Heerlen De Kissel dat zeker voor een jaar dicht gaat
Ik heb wel es een paar stukjes in Duitsland gereden.quote:Op zaterdag 10 november 2018 21:27 schreef hjansen82 het volgende:
Heb je ook wel eens in het buitenland een rit gemaakt?
Tot z'n 80e!quote:Op zaterdag 10 november 2018 21:29 schreef O_o_ het volgende:
Stel je voor je zoon zou als hobby treinsurfen hebben, hoelang krijgt 'ie huisarrest van je?
En maakt graffiti treinen niet mooier?
Hoe gaat die keuring, wat is de inhoud?quote:
Dankquote:Op zaterdag 10 november 2018 21:52 schreef Vallon het volgende:
Topic... en interessant en kudo's, ook dat je een grote verantwoordelijkheid hebt op de bok om (soms) 1000+ mensen van A naar B te sjorren. Al een stuk wijzer en respect !!!
Ik heb geen EHBO en mij wordt ook niet gevraagd dat te hebben. Voor conducteurs is het echter wel verplicht.quote:Moet je je EHBO hebben en/of heb je bepaalde "vakkennis hoe om te gaan met crisissituaties ?
Wordt dat na je aanstelling nog verder IRL geoefend, bijgehouden of mogelijk getest ?
Ik denk even aan overspannen, flauwgevallen reizigers of (brrr)) "kapingen". Hoeft geen details maar ben benieuwd of dat onderwerptechnisch in jouw "oefen/vakpakket" zit.
Je ogen mogen geloof ik maximaal min zes hebben qua sterkte dus dat zit wel goed. Zelf heb ik lenzen. Tijdens de medische keuring wordt je oogsterkte getest en bij mij is het dusdanig slecht dat ik zelfs wettelijk verplicht ben mijn lenzen te dragen tijdens het rijden (ik zou ook echt niet zonder kunnen).quote:Hoe goed moeten je ogen zijn, m.a.w. hoe ver moet je kijken ? Mag je een leesbril hebben ?
Er zit geen radio in de cabine, en je mag ook je eigen geluidsdrager niet aanzetten.quote:Mag je onderweg muziek of naar de (amusements) radio luisteren ?
De medische keuring herhaalt zich iedere drie jaar en de psychologische keuring iedere vijf jaar.quote:Hoe vaak wordt je medisch (en mogelijk psychologisch) "gekeurd" ?
Daar wordt over het algemeen niet moeilijk over gedaan nee. Ze hebben liever dat ik me tijdig afmeld als ik denk niet fit genoeg te zijn voor een rit dan dat ik onnodig risico neem. Ook met afleidende thuiszorgen is het beter je af te melden.quote:Mag je je eventueel wat "makkelijker" ziek melden ?
Kan mij voorstellen dat het geen goed plan is wanneer jij met barstende koppijn ons voort moet trekken of mogelijk (aandacht afleidende) thuiszorgen hebt.
Het is wel de primaire taak van het bedrijf, dus doorgroeimogelijkheden zijn beperkt. Er zijn wel andere taken die je naast het gewone machinistenwerk op je kan nemen. Zo worden cursussen en instructies (bijvoorbeeld materieelcursussen) door veel gewone collega's gegeven die het leuk vinden om een ander wat te leren. Je kan ook mentor machinist worden dan begeleid je nieuwe machinisten met hun eerste stapjes in de spoorwereld. Je zou ook nog roosteraar, dienstindeler of een combifunctie conducteur kunnen nemen. Voor een enkeling is het mogelijk om door te groeien naar een managementfunctie.quote:Wat zijn je carrière mogelijkheden of is de bok zeg maar het eindstation ?
Per auto (zo kom ik trouwens hoe dan ook naar het werkquote:Hoe kom jij van/naar je werk.... FF er vanuit gaande dat jij de eerste/laatste rit doet/hebt ?
Het opleidingstraject duurt 1 of 2 jaar. Zodra jij geslaagd bent voor je theorie-examens en je praktijkrit mag je solo rijden. De eerste paar keer solo is erg spannend, je hebt dan geen mentor meer om op terug te vallen en moet alle klusjes opeens alleen opknappen. Maar als het goed is ben je op alles voorbereid en er zijn eigenlijk weinig dingen die je nog kunnen verrassen. De enkele keer dat je misschien toch nog met een situatie zit waar je in je eentje niet uit komt kan je altijd nog een hulplijn bellen.quote:Hoe lang moet je oefenen cq. in stage meerijden voordat je solo mag ?
Hoe spannend is/was dat voor jou ?
Inspectierondjes doen wij eigenlijk niet. Dat is meer de taak van de storingsmonteur die iedere trein om de paar dagen een controlebeurt geeft.quote:In hoeverre moet je je materieel in technisch opzicht qua werking beheersen ?
Doe je ook een inspectierondje om de trein of is dat meer voor de conducteur of TD ?
Ik denk dat het komt omdat de prioriteiten van ieder bedrijf anders zijn.quote:Op zaterdag 10 november 2018 21:56 schreef kree het volgende:
[..]
Thanks voor het eerlijke antwoord![]()
Maar dat is toch wel een probleem, bedoel nu is het rapporteren nog, straks een ongeluk ofzo....
Waarom werkt die communicatie dan zo slecht terwijl het twee bedrijven zijn die juist heel goed samen moeten werken?
Te veel managers etc en lagen ertussen kan ik nu al raden eigenlijk haha
Ieder perron heeft langs de rand/langs of aan de overkapping blauwe bordjes met witte cijfers erop. Die bordjes corresponderen met de lengte van je trein. Heb ik een trein bestaande uit vier rijtuigen 'bakken' zoals we die bij het spoor noemen dan stop ik dus bij het bordje waar een vier op staat.quote:Op zaterdag 10 november 2018 22:34 schreef trein2000 het volgende:
Ik heb ooit meegemaakt dat de machinist de trein ipv naast het perron op de overweg tussen de perrons had gezet. Konden we er uit springen.
twee vragen:
- hoe kan dat in vredesnaam.
- Wat zijn de gevolgen voor de betreffende prutser
Ik heb de betreffende machinist natuurlijk gelijk aangesproken. Ik kreeg van hem te horen dat ie er problemen mee kreeg. Vandaar.quote:Op zaterdag 10 november 2018 23:36 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Ieder perron heeft langs de rand/langs of aan de overkapping blauwe bordjes met witte cijfers erop. Die bordjes corresponderen met de lengte van je trein. Heb ik een trein bestaande uit vier rijtuigen 'bakken' zoals we die bij het spoor noemen dan stop ik dus bij het bordje waar een vier op staat.
Het foutje wat jij beschrijft is eigenlijk verrassend snel gemaakt. Stel je rijd een lange rit met een trein met 4 bakken. Je stopt onderweg bij 20 stations, elke keer bij het bordje vier. Na die rit heb je nog een rit met weer 4 bakken, 10 stations en elke keer stop jij weer bij het bordje vier. Hierna krijg je een rit met een trein met 6 bakken. Bij het eerste station stop jij weer bij het bordje vier, net zoals bij de vorige 30 stations....
Dit is mij ook een keer overkomen, eigenlijk voor ik er erg in had had ik de deuren al geopend en kreeg ik een oproep van de conducteur dat er nog een bak buiten het station stond. Oeps.
Meestal zitten hier geen gevolgen aan, het is natuurlijk niet de bedoeling maar een dergelijke (denk)fout is verrassend snel gemaakt. Pas als het je echt vaak overkomt krijg je er wat van te horen.
Oh, is dat wat het bordje betekent?quote:Op zaterdag 10 november 2018 23:36 schreef VraagWatJeWil het volgende:
Ieder perron heeft langs de rand/langs of aan de overkapping blauwe bordjes met witte cijfers erop. Die bordjes corresponderen met de lengte van je trein. Heb ik een trein bestaande uit vier rijtuigen 'bakken' zoals we die bij het spoor noemen dan stop ik dus bij het bordje waar een vier op staat.
De psychologische keuring is behoorlijk omvangrijk. Je krijgt eerst een hele reeks testen op de computer. Hier worden onder meer je concentratievermogen, je reactiesnelheid en je vermogen om je op een monotone taak te focussen getest. Ook heb je een test die je stressbestendigheid meet. Maar liefst 80% van de kandidaten die deze test maken valt hierop af, niet omdat ie nou heel moeilijk is maar omdat men het verkeerd inschat.quote:Op zaterdag 10 november 2018 23:22 schreef static het volgende:
[..]
Hoe gaat die keuring, wat is de inhoud?
De NS is vooral heel erg veel kwijt geraakt in de afgelopen 20 jaar. Vroeger was alles NS, door het hele land. Alle reizigerstreinen op alle trajecten, al het goederenvervoer, treinen voor het onderhoud van de infrastructuur etc. Je werkpakketten waren dus een stuk uitgebreider, het werk was eigenlijk een stuk interessanter dan wat het nu is. Dat is althans wat ik hoor van collega's die er al werkten voor midden de jaren 90. Zelf ken ik die verschillen dus niet.quote:Op zaterdag 10 november 2018 23:34 schreef naatje_1 het volgende:
Was je blij met de privatisering van NS of had je liever gezien dat het een staatsbedrijf was gebleven? En merk je daar effecten van?
Onder normale omstandigheden is het prima te doen. Als het glad is of je remweg om wat voor reden dan ook wordt verlengd kan het wat lastiger zijn.quote:Op zaterdag 10 november 2018 23:49 schreef naatje_1 het volgende:
Je hebt nu tegenwoordig van die indicaties waar de deuren zitten op sommige stations, is het niet enorm lastig om je daar aan te houden? Neem aan dat je nl wel wat speling wilt hebben bij het remmen...
dank voor de antwoorden, heb je wel eens overwogen om te wisselen van vervoerder? Dus gaan werken bij Arriva oid?quote:Op zaterdag 10 november 2018 23:52 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
De NS is vooral heel erg veel kwijt geraakt in de afgelopen 20 jaar. Vroeger was alles NS, door het hele land. Alle reizigerstreinen op alle trajecten, al het goederenvervoer, treinen voor het onderhoud van de infrastructuur etc. Je werkpakketten waren dus een stuk uitgebreider, het werk was eigenlijk een stuk interessanter dan wat het nu is. Dat is althans wat ik hoor van collega's die er al werkten voor midden de jaren 90. Zelf ken ik die verschillen dus niet.
Ik zou zeggen doe het, dan had je deze mededeling niet te hoeven doen.quote:Op zaterdag 10 november 2018 23:37 schreef ZetaOS het volgende:
Waarom zou ik wat aan een machinist willen vragen? Goede vraag, niks waarschijnlijk. Ik vraag liever wat aan iemand met een mooie prestatie of zakelijk het erg goed doet.
Top en bedankt voor je antwoorden.quote:Op zaterdag 10 november 2018 23:00 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Ik heb wel es een paar stukjes in Duitsland gereden.
Zeker niet, Arriva en de andere 'concurrenten' hebben een veel slechtere CAO. Hun personeel krijgt slechter betaald en daarnaast zijn de lijnen sterk opgedeeld. Iemand die werkt bij Arriva Groningen rijdt alleen op de lijnen in die regio, die zal je niet tegenkomen op een Arriva lijn in Gelderland of Limburg. Minder variatie en minder geld.quote:Op zaterdag 10 november 2018 23:55 schreef naatje_1 het volgende:
[..]
dank voor de antwoorden, heb je wel eens overwogen om te wisselen van vervoerder? Dus gaan werken bij Arriva oid?
Wat kortzichtigquote:Op zaterdag 10 november 2018 23:37 schreef ZetaOS het volgende:
Waarom zou ik wat aan een machinist willen vragen? Goede vraag, niks waarschijnlijk. Ik vraag liever wat aan iemand met een mooie prestatie of zakelijk het erg goed doet.
Nope, in de meeste treinen zit climate control en dat werkt volautomatisch. Te koud of te warm ? Check even een andere bak, vaak zit daar onderling verschil in.quote:Op zondag 11 november 2018 00:02 schreef sjampoeh het volgende:
Regel jij ook de airco/verwarming in de trein ?
Eensgelijks super tof om alle antwoorden te lezen, veel leuke vragen en antwoorden gelezen.quote:Op zondag 11 november 2018 00:08 schreef VraagWatJeWil het volgende:
Ik beantwoord morgenmiddag weer meer vragen, moet eerst weer even een vroege dienst wegdraaien straks. In ieder geval erg leuk om al het enthousiasme te lezen!
ah geinig om te weten.quote:Op zondag 11 november 2018 00:06 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Nope, in de meeste treinen zit climate control en dat werkt volautomatisch. Te koud of te warm ? Check even een andere bak, vaak zit daar onderling verschil in.
Reizigersquote:Op zondag 11 november 2018 00:06 schreef Remqo het volgende:
Wat zijn de belangrijkste oorzaken dat een trein vertraging oploopt?
deze domme vragen kan je ook gewoon googelenquote:Op zondag 11 november 2018 11:13 schreef summer2bird het volgende:
Wat voor opleidingen moet je volgen om machinist te worden?
En welke opleidingen heb jij gevolgd?
Zitten er ook dingen aan je werk wat je niet leuk vind?
In Friesland nog wel. Maar die zijn niet van de NS.quote:Op zaterdag 10 november 2018 20:01 schreef Lothiriel het volgende:
[..]
Dankje voor je antwoord op m'n beide vragenWist niet dat er geen enkele dieseltrein meer reed.
lees anders eerst even het topicquote:Op zondag 11 november 2018 11:13 schreef summer2bird het volgende:
Wat voor opleidingen moet je volgen om machinist te worden?
En welke opleidingen heb jij gevolgd?
Zitten er ook dingen aan je werk wat je niet leuk vind?
Ik heb zelf twee standplaatsen. Waar je begint daar eindig je ook.quote:Op zondag 11 november 2018 12:05 schreef manny het volgende:
Zitten die roosters altijd zo in elkaar dat je einde van de werkdag weer bent op het station dat je vertrokken bent of zijn er ook andere mogelijkheden (en hoe werkt dat dan ?)
ok. vanuit perspectief personeel natuurlijk prima. vanuit perspectief roostermaker waarschijnlijk een nachtmerrie / een grote bron van inefficiency (zeker als rondje kerk uit den boze is)quote:Op zondag 11 november 2018 12:09 schreef WcPot het volgende:
[..]
Ik heb zelf twee standplaatsen. Waar je begint daar eindig je ook.
https://www.rijdendetreinen.nl/statistiekenquote:Op zondag 11 november 2018 13:47 schreef Ambystoma_mexicanum het volgende:
Hoe komt het dat er zoveel vertragingen zijn de laatst jaren zijn ? Weet jij daar toevallig de oorzaak achter ?
Dat is toch gewoon een westinghouserem? Wat hebben we dan nog meer?quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:36 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Jazeker, intercities trekken veel trager op bijvoorbeeld maar wegen ook een stuk meer. De sprinters zijn daarentegen meesters van het accelereren, maar hebben in sommige gevallen een lagere topsnelheid.
Nu in de herfstperiode is een belangrijk verschil voor ons de glijgevoeligheid van het materieel. Sommige types glijden sneller dan anderen en dit is met het bepalen van de remweg toch wel iets om rekening mee te houden.
Een klein deel van het wagenpark remt zelfs nog volledig pneumatisch (dit betekent in het kort: remkracht door middel van luchtdruk, waarvan de bediening ook luchttechnisch werkt), ook dat geeft een rit weer een totaal andere beleving, er is namelijk iets minder ruimte om comfortabel te remmen en tot stilstand te komen.
Aanvulling:quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:24 schreef spectrumanalyser het volgende:
gebruik je de tyfoon weleens ter vermaak? kun je er een melodie mee vormen? (la cucaracha)
Netjesquote:Op zaterdag 10 november 2018 16:38 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
¤14,88 exclusief onregelmatigheidstoeslagen
Was al, iig deels,beantwoord....quote:Op zondag 11 november 2018 15:48 schreef Lunatiek het volgende:
Wat zijn je carrièrekansen? Kun je doorgroeien bij de NS, of moet je dan stoppen met rijden?
,,,
Idd wanneer je er over nadenkt... is "besturen", vakmatig een eindfunctie en je "kan" hooguit wanneer je dat wil (en kunt/mag) switchen. Vervelend is dat je vaak wel "moet" doorgroeien om zo meer salaris te krijgen, zelfs als die nieuwe functie "minder" leuk is.quote:Op zaterdag 10 november 2018 23:26 schreef VraagWatJeWil het volgende:Het is wel de primaire taak van het bedrijf, dus doorgroeimogelijkheden zijn beperkt. Er zijn wel andere taken die je naast het gewone machinistenwerk op je kan nemen. Zo worden cursussen en instructies (bijvoorbeeld materieelcursussen) door veel gewone collega's gegeven die het leuk vinden om een ander wat te leren. Je kan ook mentor machinist worden dan begeleid je nieuwe machinisten met hun eerste stapjes in de spoorwereld. Je zou ook nog roosteraar, dienstindeler of een combifunctie conducteur kunnen nemen. Voor een enkeling is het mogelijk om door te groeien naar een managementfunctie."
Neequote:
Ik kan me niet voorstellen dat er collega's zijn die dat zouden doen.quote:Op zondag 11 november 2018 02:49 schreef Fokpop het volgende:
Gebeurt het weleens dat een collega iemand aanrijdt maar hij geen zin heeft om te stoppen en de hulpdiensten te alarmeren omdat ie dan later thuis is, en ie de trein dus zonder iets te zeggen aan de volgende machinist overgeeft? Controleer je daarom de voorkant van de trein voor je instapt?
Ik weet niet echt een oorzaak als belangrijkste te benoemen.quote:Op zondag 11 november 2018 00:06 schreef Remqo het volgende:
Wat zijn de belangrijkste oorzaken dat een trein vertraging oploopt?
Echt angstig niet, wel momenten dat de schrik er even goed in zit.quote:Op zondag 11 november 2018 00:06 schreef -zucht- het volgende:
Heb je ooit een moment gehad dat je angstig was tijdens het besturen van de trein?
Je kan kiezen voor een interne NS opleiding (hiervoor moet je direct solliciteren en moet er dus een vacature beschikbaar zijn op de standplaats van jouw keuze), of voor de MBO opleiding machinist railvervoer.quote:Op zondag 11 november 2018 11:13 schreef summer2bird het volgende:
Wat voor opleidingen moet je volgen om machinist te worden?
En welke opleidingen heb jij gevolgd?
Zitten er ook dingen aan je werk wat je niet leuk vind?
Ja, zie 2 posts hierboven ^quote:Op zondag 11 november 2018 11:14 schreef summer2bird het volgende:
Oh en heb je wel eens per ongeluk een perron gemist?
Twee standplaatsen? Hoe werkt dat voor je? Zijn het dan wel standplaatsen die heel dicht bij elkaar liggen?quote:Op zondag 11 november 2018 12:09 schreef WcPot het volgende:
[..]
Ik heb zelf twee standplaatsen. Waar je begint daar eindig je ook.
snel de hoogovens induwen dat spulquote:Op zondag 11 november 2018 16:54 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Echt angstig niet, wel momenten dat de schrik er even goed in zit.
Zo heb ik 1 keer een stevige glijpartij gehad met een trein. Voor de kenners, dit was met een trein van het type SGM, en binnen het bedrijf hebben deze treinen een beetje de naam om carrierekillers te zijn. Want als ze eenmaal glijden, dan blijven ze ook glijden. Ik gleed met deze trein op een natte herfstdag (weer die blaadjes) zo een station volledig voorbij. Had de snelrem (wat in feite hetzelfde is als de noodrem) al stevig aangetrokken maar het mocht niet baten. Gelukkig lagen er achter dit betreffende station geen rode seinen of overwegen, dus heeft het verder geen gevaarlijke situaties opgeleverd.
of opgeleid worden bij een uitzendbureau en dan naar de NS gaanquote:Op zondag 11 november 2018 17:02 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Je kan kiezen voor een interne NS opleiding (hiervoor moet je direct solliciteren en moet er dus een vacature beschikbaar zijn op de standplaats van jouw keuze), of voor de MBO opleiding machinist railvervoer.
Qua vooropleiding zit je goed met een MBO diploma.
Het werk kan soms wat eentonig zijn. Met name op de dagen dat alles goed gaaten je veel kleine stukjes op telkens dezelfde trajecten aan het rijden bent.
De inhoud van de diensten wordt, bij NS in ieder geval, grotendeels door een computer samengesteld. Die computer let al heel erg op de 'efficiency' en zal keuzes maken die daarop aansluiten. Ik weet niet precies in hoeverre dienstinhoud nog door mensenhanden wordt aangepast, bijsturingssituaties even buiten beschouwing gelaten.quote:Op zondag 11 november 2018 12:36 schreef manny het volgende:
[..]
ok. vanuit perspectief personeel natuurlijk prima. vanuit perspectief roostermaker waarschijnlijk een nachtmerrie / een grote bron van inefficiency (zeker als rondje kerk uit den boze is)
Is dat iets van de laatste jaren dan? Op welke trajecten reis je zoal? Er zijn wat omvangrijkere problemen op de HSL die inderdaad voor nogal wat vertragingen en uitval zorgen, maar op het overige spoor vallen de cijfers voor vertragingen eigenlijk heel erg mee.quote:Op zondag 11 november 2018 13:47 schreef Ambystoma_mexicanum het volgende:
Hoe komt het dat er zoveel vertragingen zijn de laatst jaren zijn ? Weet jij daar toevallig de oorzaak achter ?
Er zijn schoonmakers in dienst dus wij hoeven niks schoon te maken. Wel vallen de resultaten soms wat tegen, ik kom wel eens in cabines waar ik zo een dikke laag stof van de snelheidsmeter kan vegen.quote:Op zondag 11 november 2018 14:05 schreef Adrie072 het volgende:
Leuk dit! Maak je je werkplek zelf schoon of doen andere dit?
thanks voor de uitleg.quote:Op zondag 11 november 2018 17:14 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
De inhoud van de diensten wordt, bij NS in ieder geval, grotendeels door een computer samengesteld. Die computer let al heel erg op de 'efficiency' en zal keuzes maken die daarop aansluiten. Ik weet niet precies in hoeverre dienstinhoud nog door mensenhanden wordt aangepast, bijsturingssituaties even buiten beschouwing gelaten.
Verder heb je nog het onderscheid in roostermaker en dienstindeler. De roostermaker stelt de diverse vaste roosters op de standplaats samen, die bepaald dus welke diensten in welk rooster komen te liggen. De vaste roosters wijzigen ieder jaar in december, tesamen met de wijzigingen van de dienstregeling.
De dienstindelers gaan over wijzigingen over een hele dienst opzichzelf. Als je in een vast rooster zit en op maandag dienst nummer 1 hebt volgens je rooster dan zal je meestal die dienst ook gewoon krijgen, tenzij het om wat voor reden dan ook iets anders moet worden. Daarnaast bepalen de dienstindelers wat de vervangers, waaronder ikzelf, zoal te doen krijgen.
En tot slot worden wijzigingen in de inhoud van een dienst gemaakt door de bijsturing. Dit gebeurt als er bijvoorbeeld werkzaamheden zijn, of omdat een traject versperd is. Zij bepalen dan of je een andere trein te rijden krijgt of gewoon langer kan blijven zitten tijdens je pauze
Standplaats A en B bevinden zich 75km van elkaar. Heel toevallig woon ik er precies tussen in. Dus het maakt voor mijn eigen reistijd niet uit waar ze mij inzetten. Zetten ze mij in op mijn tweede standplaats (B) dan krijg ik daar een volledige kilometervergoeding voor wat dus heel interessant is voor mij om daar ingezet te worden.quote:Op zondag 11 november 2018 17:07 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Twee standplaatsen? Hoe werkt dat voor je? Zijn het dan wel standplaatsen die heel dicht bij elkaar liggen?
Precies, altijd dat gek*nker op de NS/Prorail. Ik vind het echt wel meevallen. Reis 3x in de week een vast traject.quote:Op zondag 11 november 2018 17:19 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Is dat iets van de laatste jaren dan? Op welke trajecten reis je zoal? Er zijn wat omvangrijkere problemen op de HSL die inderdaad voor nogal wat vertragingen en uitval zorgen, maar op het overige spoor vallen de cijfers voor vertragingen eigenlijk heel erg mee.
Wij mensen hebben de vervelende eigenschap om vooral de negatieve ervaringen op te slaan en uit te vergroten.
Over stoomlocs gesproken, die zie ik bij feestelijke gelegenheden nog wel eens rijden op het spoor hier (Tiel).quote:Op zaterdag 10 november 2018 16:58 schreef VraagWatJeWil het volgende:
Meester wordt inderdaad nog wel eens gebruikt. Een verplichting is het echter allang niet meer. Het stamt af uit het tijdperk dat er nog stoomlocs reden en je met 2 machinisten reed. 1 stoker (de leerling) en 1 meester (de machinist).
Klopt!quote:Op zondag 11 november 2018 14:41 schreef TjjWester het volgende:
[..]
Dat is toch gewoon een westinghouserem? Wat hebben we dan nog meer?
Ik heb zijn website wel eens gezien, maar denk niet dat ik hem zou herkennen mocht ik m tegenkomenquote:Op zondag 11 november 2018 15:19 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Aanvulling:
Gebruik je hem als je langs Nico Spilt rijdt?
Wat hou je er nou precies aan over bij de concurrent als ik vragen mag?quote:Op zondag 11 november 2018 15:40 schreef WcPot het volgende:
[..]
Netjesik mocht willen dat ik dit had. Zit namelijk bij de concurrent.
Dat zal ook wel een welkome afwisseling in het lijnenpakket geven gok ik zo, of gaat het dan nog steeds om dezelfde inzetregio?quote:Op zondag 11 november 2018 17:32 schreef WcPot het volgende:
[..]
Standplaats A en B bevinden zich 75km van elkaar. Heel toevallig woon ik er precies tussen in. Dus het maakt voor mijn eigen reistijd niet uit waar ze mij inzetten. Zetten ze mij in op mijn tweede standplaats (B) dan krijg ik daar een volledige kilometervergoeding voor wat dus heel interessant is voor mij om daar ingezet te worden.
Je kan gaan werken bij NS international, dat is zeg maar de afdeling die alle ritten doet die over de grens gaan. Denk aan de ICE, de intercity Berlijn en de Benelux trein. Voor grensoverschrijdend verkeer geldt dat je natuurlijk de regels en wetten voor het rijden van treinen in dat land moet kennen, en je zal daar dan ook examens in af moeten leggen.quote:Op zondag 11 november 2018 15:48 schreef Lunatiek het volgende:
Wat zijn je carrièrekansen? Kun je doorgroeien bij de NS, of moet je dan stoppen met rijden?
Zou je makkelijk in het buitenland aan de slag kunnen als machinist of moet je dan opnieuw een opleiding doen?
Zou je eens op een stoomlocomotief willen rijden?
quote:Op zondag 11 november 2018 18:40 schreef DJMO het volgende:
Elk jaar met dodenherdenking worden alle treinen stilgezet om 20:00. Hoe gaat dat proces precies in z'n werking? Het lijkt met dat dat toch nogal een omvangrijke operatie is. En hoe reageren de passagiers over het algemeen op de stilzetting tijdens dodenherdenking?
Ja je zit alleen.quote:Op zondag 11 november 2018 17:40 schreef Molo het volgende:
Zit je alleen?
Wat doe je als je naar het toilet moet?
Dank, dat eerste filmpje kende ik al, maar ik wilde de persoonlijke ervaring van de machinist horen. En of hij wel eens ongeregeldheden heeft meegemaakt.quote:
De verkeersleiding doet een algemene oproep via het communicatiesysteem wat door ons allemaal te horen is. Eerst volgt vaak een aankondiging dat de treinen over enkele minuten stilgezet moeten worden en dan een paar minuten later krijg je nog een keer een aankondiging. De reizigers reageren er in het algemeen positief op voor zover ik weet (maar waarschijnlijk hebben de conducteurs daar meer kijk opquote:Op zondag 11 november 2018 18:40 schreef DJMO het volgende:
Elk jaar met dodenherdenking worden alle treinen stilgezet om 20:00. Hoe gaat dat proces precies in z'n werking? Het lijkt met dat dat toch nogal een omvangrijke operatie is. En hoe reageren de passagiers over het algemeen op de stilzetting tijdens dodenherdenking?
Ik zit in CAO Mulitmodaal ¤13,54.-quote:Op zondag 11 november 2018 18:35 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Wat hou je er nou precies aan over bij de concurrent als ik vragen mag?
[..]
Dat zal ook wel een welkome afwisseling in het lijnenpakket geven gok ik zo, of gaat het dan nog steeds om dezelfde inzetregio?
Kunnen diverse redenen voor zijn, maar planmatig zal het haast niet voorkomen dat een trein ergens 5 minuten halteert terwijl de spoorbomen ondertussen al gesloten zijn.quote:Op zondag 11 november 2018 18:54 schreef hjansen82 het volgende:
Waarom duurt het soms wel 5 minuten voordat een trein wegrijdt bij een station, waar vlak bij een spoorwegovergang is? De spoorbomen zijn al wel 5 minuten dicht, maar de trein rijdt nog niet weg.
Nee over het algemeen komt men niet bij mij in de cabine tijdens de rit.quote:Op zondag 11 november 2018 19:00 schreef SaskiaR het volgende:
Hoe nauw werk je samen met de conducteur tijdens de rit? Zit hij/zij vaak bij jou in de cabine of zie je elkaar zelden? Zijn er vaste koppels machinist-conducteur? Kun je ook een voorkeur aangeven voor een conducteur met wie je wil werken?
Krijg je er veel van mee als er gedoe is in de trein? Bijv. zwartrijders of dronken passagiers?
Intercity's. Ken je jargonquote:
Bij mijn weten worden de stoomlocmachinisten intern opgeleid bij de diverse stoomtrein- en -trammaatschappijen, maar is het verplicht dat ze een machinist naast zich hebben die het "hoofdnet" goed kent als ze met de stoomtrein gaan rijden buiten hun gebruikelijke route.quote:Op zondag 11 november 2018 17:54 schreef Werkman het volgende:
[..]
Over stoomlocs gesproken, die zie ik bij feestelijke gelegenheden nog wel eens rijden op het spoor hier (Tiel).
Dan was er dan sprake van een speciale afgebakende (pendel)route natuurlijk.
Mijn vraag is dus worden bij dit soort speciale gevallen hedendaagse machinisten of andere speciale techneuten ingezet en indien het eerste het geval is krijg je als hedendaagse machinist daar dan ook een eenmalige of uitgebreidere opleiding voor?
Kun je dan nog wel achteruit terug naar het station of moet je het station dan geheel overslaan ofzo?quote:Op zondag 11 november 2018 16:54 schreef VraagWatJeWil het volgende:
Ik gleed met deze trein op een natte herfstdag (weer die blaadjes) zo een station volledig voorbij.
Nee.quote:Op zondag 11 november 2018 20:40 schreef Bosbeetle het volgende:
Heb je wel eens een boete/berisping gehad voor te hard rijden?
Ja hoor, ik heb zelf ook wel eens last van hoge rugpijn en dat is verder geen probleem.quote:Op zondag 11 november 2018 20:42 schreef zoz het volgende:
Kan je machinist worden als je weleens last van rugpijn hebt?
Tijdens de rangeerdienst gebruiken wij speciale portofoons die een veel groter bereik hebben dan de normale spoorportofoons, deze wordt echter voornamelijk gebruikt voor het contact met de treindienstleider van het rangeergebied en hebben wij slechts zelden nodig voor contact met elkaar.quote:Op zondag 11 november 2018 20:58 schreef RanjaCup het volgende:
Wat voor portofoon contact heb je met een rangeerder?
Ken je Coen, rangeerder in Utrecht.
Ik denk dat het tijdens de spits wel aardig aan gevuld is allemaal. Op sommige trajectdelen kunnen er nog wel treinen bij, maar dit zou op delen verderop van het traject dan weer problemen gaan veroorzaken.quote:Op zondag 11 november 2018 22:05 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Intercity's. Ken je jargon![]()
Kan het spoor nog voller in de spits of is de rek eruit op bepaalde trajecten? Hoeveel overlengte heb je nog op korte perrons of gebeurt het nog wel eens dat een achterste deel van de trein buiten het perron valt? Zoals vroegâh. Mag dit nog wel? Kan een passagierstrein te zwaar beladen zijn waardoor de elektronica ingrijpt, of is het een kwestie van gewoon langzamer optrekken?
Ja, voor iedere route moet je wegbekendheid hebben. Voordat je er mag rijden ga je een paar keer met een andere machinist mee over het traject en leer je wat je allemaal onderweg tegen kan komen. De stations en de volgorde, maar ook bijzondere gevaarpunten, plaatsen waar je van spoor kan wisselen, afwijkende situaties etc. Na het wegleren maak je een examen en als je dat haalt mag je het traject zelfstandig berijden.quote:Op zondag 11 november 2018 22:22 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Bij mijn weten worden de stoomlocmachinisten intern opgeleid bij de diverse stoomtrein- en -trammaatschappijen, maar is het verplicht dat ze een machinist naast zich hebben die het "hoofdnet" goed kent als ze met de stoomtrein gaan rijden buiten hun gebruikelijke route.
In theorie zou het kunnen, maar in de praktijk krijg je daar nooit toestemming voor van de verkeersleiding.quote:Op zondag 11 november 2018 23:31 schreef Guus_Geluk7 het volgende:
[..]
Kun je dan nog wel achteruit terug naar het station of moet je het station dan geheel overslaan ofzo?
quote:Op maandag 12 november 2018 10:33 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Nee.
Ik heb wel eens gehoord dat de NS de eventuele boetes zelf betaald, maar of dit waar is weet ik niet, heb eigenlijk ook verder nooit wat over boetes gehoord dus ik ga er vanuit dat ik ze nooit gekregen heb
Wij werken met een snelheidsbewaker en dit systeem heet ATB-EG (Automatische Trein Beïnvloeding - Eerste Generatie). Door dit systeem wordt de snelheid in trapvorm bewaakt, mag ik bijvoorbeeld ergens 40 km/u rijden dan geeft de ATB een signaal als ik harder zou gaan. Als ik daar niet binnen enkele seconden op reageer door te gaan remmen, dan regelt de ATB het zelf wel door een noodremming uit te voeren. Hetzelfde geldt voor de snelheidstrappen van 60, 80, 130 en 140 km/u. Er zijn wel trajecten van bijvoorbeeld 100 km/u, dit wordt dan dus bewaakt door de snelheidstrap 130 en daar zou ik de snelheid dus gewoon tot 130 op kunnen voeren.
1. Ik weet niet of treinen enorm laat zijn als het sneeuwt, die ervaring heb ik niet. Wat wel een oorzaak voor vertragingen in de winter kan zijn is ijsvorming aan de trein, welke dan vervolgens tussen de wissels vast waardoor deze niet goed meer kunnen bewegen.quote:Op maandag 12 november 2018 06:49 schreef illusions het volgende:
1. Waarom zijn treinen in Nederland als het sneeuwt ineens zo enorm te laat en hebben ze daar in andere landen waar het weer veel strenger is nooit last van?
2. Ik heb je uurloon gezien, maar waar komt dat maandelijks nou op neer? En hoeveel uur per week werk je daar gemiddeld voor?
3. Verdien je 's nachts meer dan overdag?
4. Moet je altijd op dezelfde plek beginnen, en eindig je daar ook? Zo niet, is er een soort van vast transport vanuit de NS die je dan weer terugbrengt naar waar je begon of moet je onbetaald met de trein mee terug?
5. Moet je in je vrije tijd voor de trein betalen?
6. Hoe oud ben je?
7. Word je niet helemaal gestoord van het feit dat je geen muziek mag luisteren? Denk je niet dat je dag met muziek veel makkelijker zou gaan?
Ik ervaar geen zware werkdruk, denk dat je daar ook weinig spoormensen over zal horen klagenquote:Op maandag 12 november 2018 08:30 schreef klaasweetalles het volgende:
Heb je zware psychische problemen door de werkdruk en door mensen die voor je trein springen
Waarom rijden jullie nooit op tijd?
Ik vermoed zelf dat julllie te lang koffie drinken voordat de trein moet vertrekken, Klopt dit?
Een vreemde situatie.... Nou toen ik nog in opleiding was en een keer een heel vroege trein moest rijden lag er iemand naakt in het gangpad middenin de trein. De vroegste treinen trekken vaak veel uitgaanspubliek aan die dan pas op huis aangaan, dus dan heb je nog wel eens mensen met een paar slokkies teveel op in je trein. Met name op zaterdag en zondagochtend.quote:Op maandag 12 november 2018 09:57 schreef Zolderkamer het volgende:
Knaller dit topic.. waarvoor dank!
Hoop vragen, hoop antwoorden..
Maar wat is nou het vreemdste, meest gekke, of leukste wat er voor is gekomen?
Oh en het ging al over geluidsdragers/muziek..
Hoe zit het met gebruik van je eigen telefoon? Of berichten? Helemaal uit de boze, of wel als je stilstaat?
Merk je het verschil met het rijgedrag tussen een volle en een lege trein?
quote:Op maandag 12 november 2018 20:35 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Wij rijden niet op tijd, omdat we op rails rijden.
Ik ben die controles nog nooit tegengekomen, maar misschien staan ze verdekt opgesteld net als langs de autowegquote:Op maandag 12 november 2018 11:40 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]kleine toelichting op de vraag, mijn broer heeft vroeger langs het spoor gewerkt (onkruidverdelging) en is toen wel eens mensen tegen gekomen die de snelheid aan het meten waren voor overtredingen. Je praat dan wel over meer dan 15 jaar geleden maar ik vond dat wel bijzonder
Kan voorkomen inderdaad, de inspectie leefomgeving en transport voert soms dergelijke controles uit. Ook checken ze dan je vergunningen en je wegbekendheid. Maar het komt volgens mij maar heel sporadisch voor, ik ben in ieder geval nog nooit gecontroleerd.quote:Op maandag 12 november 2018 13:48 schreef Liftdeur het volgende:
Heb je te maken met willekeurige alcohol/drugs controles?
Altijd leuk inderdaad dat soort memorabele momenten..quote:Op maandag 12 november 2018 20:41 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Een vreemde situatie.... Nou toen ik nog in opleiding was en een keer een heel vroege trein moest rijden lag er iemand naakt in het gangpad middenin de trein. De vroegste treinen trekken vaak veel uitgaanspubliek aan die dan pas op huis aangaan, dus dan heb je nog wel eens mensen met een paar slokkies teveel op in je trein. Met name op zaterdag en zondagochtend.
Heb ook wel eens iemand in de trein gehad die een andere reiziger in elkaar had geslagen, werd toen onder veel politiebegeleiding de trein uitgehaald.
Telefoon onder het rijden is uiteraard verboden, maar tijdens stilstand kijk ik wel vrij regelmatig even.
Een volle trein trekt iets langzamer op en rolt daarentegen ook wat makkelijker door. De remweg wordt wel iets langer, maar niet noemenswaardig veel.
in Japan rijden ze ook op rails en die zijn wel optijd!quote:Op maandag 12 november 2018 20:35 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Ik ervaar geen zware werkdruk, denk dat je daar ook weinig spoormensen over zal horen klagen
Mocht je een springer krijgen dan is er eventueel psychologische hulp en een speciaal team van collega's die voor je klaarstaan.
Wij rijden niet op tijd, omdat we op rails rijden.
Nee hoor, het verschil is eigenlijk niet noemenswaardig dus je hoeft je rem of rijgedrag verder niet aan te passen.quote:Op maandag 12 november 2018 20:52 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Altijd leuk inderdaad dat soort memorabele momenten..![]()
Ik had verwacht dat je met zo'n gewicht niets van belading zou merken..
Is het dan ook dat je je er daardoor wel eens op verkijkt icm glijden/remmen of heb je altijd wel goed overzicht op hoe vol je trein zit?
Als je bij eindstations komt natuurlijk.quote:Op dinsdag 13 november 2018 09:51 schreef Bwuh het volgende:
Moet je wel eens achteruit rijden? In wat voor situaties?
Echt achteruit rijden doen we nooit en is ook niet toegestaan.quote:Op dinsdag 13 november 2018 09:51 schreef Bwuh het volgende:
Moet je wel eens achteruit rijden? In wat voor situaties?
Ik heb een aantal keer een noodremtrekking gehad. In de meeste gevallen was het iemand die was vergeten uit te stappen en daarom gelijk maar de hele trein dupeerde. Persoonlijk ben ik voor beboeten, uitstappen is immers je eigen verantwoordelijkheid, maar het is uiteindelijk de conducteur die daarover gaat.quote:Op dinsdag 13 november 2018 19:59 schreef Spiegelei het volgende:
Heb je wel eens meegemaakt dat er aan de noodrem getrokken werd?
Zo ja, was het een 'echt' noodremmoment (en wat is er dan gebeurd?) of was het een 'grap'?
Welke procedure moet je dan uitvoeren? Krijgt zo'n grappenmaker dan nog een boete ofzo?
Ik heb eens in een trein gezeten waar iemand het bijzonder grappig vond om aan de noodrem te trekken terwijl de trein net wilde vertrekken.
Duurde erg lang voordat we eindelijk verder mochten en de deuren gingen ook niet meer open. Alle mensen op het perron die dachten toch nog net de trein te hebben gehaald stonden boos op de deuren te duwen/slaan.
Moet overigens zeggen dat we in de trein netjes op de hoogte werden gehouden.
Geen stuurbekrachtiging, geen stuurquote:Op dinsdag 13 november 2018 21:50 schreef psv het volgende:
Heb je ook stuurbekrachteging in een trein, en is het een automaat of moet jezelf schakelen ?
Ik heb het een keer 'gepland' meegemaakt. Stagiair-conductrice moest het een keer meegemaakt hebben (hoe het voelt, wat er gebeurt, etc), dus dat gingen ze even uitvoeren. Trein werd vooraf geïnformeerd. Ik zat toevallig op het balkon waar de conducteur en de stagiaire stonden, dus ik zag allesquote:Op dinsdag 13 november 2018 19:59 schreef Spiegelei het volgende:
Heb je wel eens meegemaakt dat er aan de noodrem getrokken werd?
Zo ja, was het een 'echt' noodremmoment (en wat is er dan gebeurd?) of was het een 'grap'?
Welke procedure moet je dan uitvoeren? Krijgt zo'n grappenmaker dan nog een boete ofzo?
Ik heb eens in een trein gezeten waar iemand het bijzonder grappig vond om aan de noodrem te trekken terwijl de trein net wilde vertrekken.
Duurde erg lang voordat we eindelijk verder mochten en de deuren gingen ook niet meer open. Alle mensen op het perron die dachten toch nog net de trein te hebben gehaald stonden boos op de deuren te duwen/slaan.
Moet overigens zeggen dat we in de trein netjes op de hoogte werden gehouden.
Kan voorkomen in bijsturingssituaties, heb wel eens gehad dat ik een trein moest rijden die bijvoorbeeld om 12:00 uur zou moeten vertrekken, terwijl ik pas om 12:02 met een andere trein zelf aankom op het station. Dit wordt gedaan als het echt niet anders meer kan (de oorspronkelijke machinist is bijvoorbeeld pas een paar minuten voor vertrek uitgevallen).quote:Op woensdag 14 november 2018 16:50 schreef Hojdhopper het volgende:
Weet niet of ie al langs is gekomen, ben tot de helft van het topic gekomen.
Maar soms hoor je wel eens in de trein dat er nog geen machinist is. Ben jij wel eens te laat gekomen voor je rit? Dus dat de trein er al stond, klaar voor vertrek, maar jij nog niet?
Leuk om te weten, dat heb ik dan weer nog nooit meegemaaktquote:Op woensdag 14 november 2018 16:58 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Ik heb het een keer 'gepland' meegemaakt. Stagiair-conductrice moest het een keer meegemaakt hebben (hoe het voelt, wat er gebeurt, etc), dus dat gingen ze even uitvoeren. Trein werd vooraf geïnformeerd. Ik zat toevallig op het balkon waar de conducteur en de stagiaire stonden, dus ik zag allesVond het wel bizar te merken hoe hard dat nog gaat. En wat voor stank er vrijkomt. Wel interessant om een keer meegemaakt te hebben
Alleen niet zo fraai voor de mensen die hun bus wilden halen. Je bent toch zo vijf minuten verder.
Ohquote:Op woensdag 14 november 2018 21:02 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
Leuk om te weten, dat heb ik dan weer nog nooit meegemaakt
Overigens zou het resetten van de noodrem vrij snel moeten kunnen gaan, zeker als je er gewoon naast staat.
Ik heb ooit ook zo'n assessment gehad en ik vond die knoppentest verschrikkelijk. Maar dit is wel even iets om te onthouden, want ik deed ook zwaar mijn best het bij te houden.quote:Op zaterdag 10 november 2018 23:44 schreef VraagWatJeWil het volgende:
[..]
De psychologische keuring is behoorlijk omvangrijk. Je krijgt eerst een hele reeks testen op de computer. Hier worden onder meer je concentratievermogen, je reactiesnelheid en je vermogen om je op een monotone taak te focussen getest. Ook heb je een test die je stressbestendigheid meet. Maar liefst 80% van de kandidaten die deze test maken valt hierop af, niet omdat ie nou heel moeilijk is maar omdat men het verkeerd inschat.
Je hebt een paneel voor je met allemaal knoppen erop. Iedere knop staat voor een kleur, rood, groen, geel etc. Op een computerscherm krijg je telkens een van die kleuren te zien en zodra jij de kleur ziet moet je zo snel mogelijk op de bijbehorende knop drukken. Simpel? De test gaat steeds sneller en sneller, op een gegeven moment gaat het zo snel dat je het niet meer bij kan houden en dat is waar veel mensen verliezen. De gedachte achter de test is namelijk niet dat je maar argeloos die kleuren bij probeert te houden, maar dat je bewust verliest van het spelletje. Alle knoppen loslaten en na een paar seconden gaan de kleuren weer steeds langzamer, aan jou dan de schone taak het spelletje weer op te pakken zodra het tempo weer acceptabel is en de juiste toetsen weer in te drukken.
Daarnaast heb je nog een uitgebreide persoonlijkheidstest en een gesprek met een psycholoog.
Nee hoor, de persoon kan de vraagsteller nog via bosbeetle antwoord gevenquote:Op dinsdag 25 december 2018 12:16 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Ik denk dat dit topic nog op slot moet, want een antwoord zal je niet meer krijgen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |