Vond werken met kerst nooit erg, lekker bezig, wat moois maken en geen familieverplichtingenquote:Op zondag 22 september 2013 18:33 schreef Myraela het volgende:
Ik krijg waarschijnlijk geen vrij op kerst. Dus ik mag het eten voor 1200 gasten klaarmaken.
Doe vast nog wel eerder of later een etentje bij mijn moeder en bij mijn schoonfamilie. Ik zou voor beide wel willen koken eigenlijk, maar dat zouden we nog even af moeten spreken want ik houd het niet bij mij thuis.
Ik zal het gaan merken. Weet niet of we met kerst nog met de normale kaart werken of een speciale. Een speciale zou ik wel tof vinden.quote:Op zondag 22 september 2013 18:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vond werken met kerst nooit erg, lekker bezig, wat moois maken en geen familieverplichtingen
Jij verwart plezier met stress.quote:Op maandag 23 september 2013 08:35 schreef MCH het volgende:
Ik word nu al moe van al die mensen die weken van te voren in de stress schieten van de voorbereidingen voor het kerstdiner.
Ik verwar niks. De hele commerciële reutemeteut heeft gewoon een absurde proportionaliteit aangenomen en daar doet bijna iedereen aan mee met allerlei nare dingen als bijgevolg.quote:Op maandag 23 september 2013 08:45 schreef Steven184 het volgende:
[..]
Jij verwart plezier met stress.
Ah, een verheven geest.quote:Op maandag 23 september 2013 09:04 schreef MCH het volgende:
[..]
Ik verwar niks. De hele commerciële reutemeteut heeft gewoon een absurde proportionaliteit aangenomen en daar doet bijna iedereen aan mee met allerlei nare dingen als bijgevolg.
Ik ben ook bij mijn Britse schoonfamilie en hoef alleen maar te roeren en snijden wat ze me aanwijzen te roeren en te snijdenquote:Op zondag 22 september 2013 11:54 schreef Selestha het volgende:
Ik woon rond kerst in bij mijn Britse schoonfamilie, dat wordt nog spannendWeet nog niet of ik ga koken of dat er voor me gekookt wordt, maar als ik ga koken moet ik wel zorgen dat ik voor die tijd wat Britse klassiekers onder de knie krijg denk ik.. Ik ga dit topic in ieder geval wel volgen want Kerst is daar héél belangrijk
Aardappels met een blok frituurvet in de oven, jummie, mommy's baked patato'squote:Op maandag 23 september 2013 09:36 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik ben ook bij mijn Britse schoonfamilie en hoef alleen maar te roeren en snijden wat ze me aanwijzen te roeren en te snijdenIk ben heel erg benieuwd! Vorige keer was het ook typisch Engels en bijzonder lekker
Jemig!quote:Op maandag 23 september 2013 10:30 schreef Pietverdriet het volgende:
Met buikgriep zou ik nooit gaan koken voor gezelschap. Never.
Ik stond vorig jaar met een kaakholte ontsteking te koken. Feestje was dat.
Ziet er tof uit Minilotquote:Op zondag 29 september 2013 14:06 schreef minilot het volgende:
Waar haalt iedereen toch ineens een Britse schoonfamilie vandaan?!![]()
Fotoverslagen van de overzeese diners graag!
Enfin, hier vanmorgen vroeg maar eens begonnen met uitproberen. Mijn lief en zijn broertje gaan zodadelijk naar de bios (zelf helaas geen tijd voor momenteel), dus ik heb ze het spul meegegeven om te testen.![]()
Rodewijn-truffels (naar dit recept):
[ afbeelding ]
(Ik vond ze ontzettend lekker, maar met pure chocolade met cacaogehalte van 85% wel wat te gortig!Volgende keer maken met 70% voor een iets minder heftige smaak)
Verder, de 'holiday snack mix' (naar recept van David Lebovitz, maar dan met een handje cranberries erdoor):
[ afbeelding ]
(Best lekker, maar niet echt geniaal ofzo. Wordt dus van de kerstshortlist geschrapt.)
Dit trouwens na een mislukte wortelkanaalbehandeling en het trekken van een kies, en nee, ik was niet vrolijk.quote:Op zondag 29 september 2013 14:10 schreef minilot het volgende:
[..]
Jemig!
Nooit van mijn leven heb ik zoveel pijn gehad als toen ik een keertje kaakholte ontsteking had!
Kerst of niet, ik geloof niet dat ik daarmee in staat zou zijn om te koken.
Snap ik Piet! Brrr.quote:Op zondag 29 september 2013 15:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit trouwens na een mislukte wortelkanaalbehandeling en het trekken van een kies, en nee, ik was niet vrolijk.
Waar vind je al die recepten johquote:Op zondag 29 september 2013 15:13 schreef minilot het volgende:
[..]
Snap ik Piet! Brrr.
Morgen eens zien of de Sligro al verse cranberries heeft liggen.
Zin om dit recept uit te gaan proberen:
http://www.olivesfordinner.com/2011/11/spiced-and-sugared-cranberries.html
Smaakt volgens mij reuze leuk naast die wijntruffels bij de middagkoffie. Piet, jij nog een idee voor een derde zoete aanvulling hierop wellicht?
Relaxed hoor, alleen maar zoetigheden, 1 hartig hapje en 1 amuse dit jaar.![]()
Ik zweer bij Foodgawker!quote:Op maandag 30 september 2013 19:37 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
Waar vind je al die recepten johKun je wel werken met zoveel internet door te spitten?
quote:Op maandag 30 september 2013 22:12 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik zweer bij Foodgawker!![]()
Ik kijk elke dag even naar de nieuwste toevoegingen, kost op die manier weinig tijd.En als ik iets zie dat ik tof vind dan sla ik het linkje op in mijn account bij http://delicious.com/, waar ik een heel handig, uitgebreid systeem met tags heb, waardoor ik linkjes naar online recepten supermakkelijk terug kan vinden.
Wat dacht je van Flan Caramel?quote:Op zondag 29 september 2013 15:13 schreef minilot het volgende:
[..]
Snap ik Piet! Brrr.
Morgen eens zien of de Sligro al verse cranberries heeft liggen.
Zin om dit recept uit te gaan proberen:
http://www.olivesfordinner.com/2011/11/spiced-and-sugared-cranberries.html
Smaakt volgens mij reuze leuk naast die wijntruffels bij de middagkoffie. Piet, jij nog een idee voor een derde zoete aanvulling hierop wellicht?
Relaxed hoor, alleen maar zoetigheden, 1 hartig hapje en 1 amuse dit jaar.![]()
Lekker hoor, flan caramel. Vaak gemaakt als simpel dessert. Maar is vooral een toetje hč, niet bepaald geschikt als zoet knabbeltje voor bij de koffie 's middags vóór het eten.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 14:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat dacht je van Flan Caramel?
Maak caramel van suiker, doe daar wat water bij en kook dat in zodat je een dikvloeibare caramelsaus krijgt (voorzichtig, als je water bij caramel doet spettert dat hete suiker)
quote:Op woensdag 2 oktober 2013 14:02 schreef goulding het volgende:
Wow minilot, die site is echt geweldig!
Kenden jullie Foodgawker nog niet!? Wordt reuze vaak genoemd hier op CUL!quote:
Ah, begreep je dan verkeerd.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 14:18 schreef minilot het volgende:
[..]
Lekker hoor, flan caramel. Vaak gemaakt. Maar is vooral een toetje hč, niet bepaald geschikt als zoet knabbeltje voor bij de koffie 's middags vóór het eten.
Yep. Ik maak al truffels van pure chocolade met port, ik maak spicy gesuikerde cranberry's en ik wil nog iets anders feestelijks op mijn schaal met zoetigheden voor bij de koffie. Maar niet te machtig (geen uitgebreide cakejes of al te grote koekjes) want er moet twee uur laten nog flink wat gegeten worden tijdens het diner.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 14:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ah, begreep je dan verkeerd.
Je wilt wat bij de koffie.
En koffie drink je op de bank in Nederland, niet aan tafel, dus dit eet lastig.
Je wilt dus petit four of zoiets, of wil je zelf bonbons maken?
Ik vind macarons zelf niet erg lekker... Maar als het lukt is het wel tof natuurlijk, want ze zijn akelijk lastig écht goed zelf te maken. Vind ik dan.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 14:52 schreef Myraela het volgende:
Pistache macarons.Al ben ik eigenlijk niet zo van de macaron-hype. Maar het ziet er wel tof uit.
Moet het perse zoet zijn? Hartig is ook lekker en niet iedereen vind zoet altijd even lekker.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 14:40 schreef minilot het volgende:
[..]
Yep. Ik maak al truffels van pure chocolade met port, ik maak spicy gesuikerde cranberry's en ik wil nog iets anders feestelijks op mijn schaal met zoetigheden voor bij de koffie. Maar niet te machtig (geen uitgebreide cakejes of al te grote koekjes) want er moet twee uur laten nog flink wat gegeten worden tijdens het diner.
Ik overweeg panforte, in heel kleine blokjes. Kan ik twee weken van tevoren al maken. Maar ben nog bezig andere ideeën te verzamelen.
Ja, wel voor bij die koffieronde. Gewoon een mooi opgemaakte schaal vol aparte, zelfgemaakte kleine zoete éénhapsdingetjes die thematisch en qua smaak goed bij elkaar passen. Iedereen in de schoonfamilie is een zoetekauw.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 15:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Moet het perse zoet zijn? Hartig is ook lekker en niet iedereen vind zoet altijd even lekker.
Okay, wat te denken hiervan, eenvoudig en lekkerquote:Op woensdag 2 oktober 2013 15:02 schreef minilot het volgende:
[..]
Ja, wel voor bij die koffieronde. Gewoon een mooi opgemaakte schaal vol aparte, zelfgemaakte kleien zoete éénhapsdingen die thematisch en qua smaak goed bij elkaar passen. Iedereen in de schoonfamilie is een zoetekauw.
Er volgt een uurtje daarna overigens nog een hartige uitdeelsnack bij de middagborrel, daar ben ik momenteel al het één en ander voor aan het uittesten.
Vijgenjam is wel leuk. En lekker.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 15:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Okay, wat te denken hiervan, eenvoudig en lekker
Boterbladerdeeg aan strookje snijden, bestrooien met amandelrasp, en grove suiker. Kort bakken bij 225 graden
Vijgenjam maken
Bladerdeeg uitrollen
Vijgenjam daarop
Dubbelvouwen, als een soort smalle sauzijzenbroodjes,
Hapgrote stukjes van snijden met een scherp mes
Kort bakken bij 225 graden
Ja, maar over de gerechten hoef ik dit jaar dus niet na te denken hč? Zwager doet voorgerecht, schoonpappa doet hoofdgerecht en schoonmoeder & schoonzusje samen de toet.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 15:19 schreef Myraela het volgende:
Ik vind de planning trouwens wel schattig.Dan zoete snacks, uur later een hartig hapje.
Ik ben al blij als ik de gerechten weet die ik ga koken.
Probeer merengue nog een keer hihiquote:Op woensdag 2 oktober 2013 15:41 schreef minilot het volgende:
[..]
Vijgenjam is wel leuk. En lekker.Eerste optie is te simpel hoor.
Ik denk meer in de richting van zelf marshmallows maken (maar die zijn helaas niet rond!), of iets anders bewerkelijk snoep-achtigs. Juist niet op zoek naar al te makkelijk. Maar dank voor het meedenken!
Grappig, ik maakte laatste deze!quote:Op woensdag 2 oktober 2013 16:59 schreef Selestha het volgende:
Deze Lijken mij altijd zo héérlijk Minilot. Ik kom er alleen nooit toe ze te maken, maar ga het nu met kerst toch maar eens doen denk ik..
Ah als jij ze al geprobeerd hebt en goedgekeurd hebt, ga ik dat zeker doenquote:Op woensdag 2 oktober 2013 17:02 schreef minilot het volgende:
[..]
Grappig, ik maakte laatste deze!
http://www.whatmegansmaking.com/2011/04/white-chocolate-lemon-truffles.html
Zeer lekker hoor, citroentruffels, dus dat komt vast goed!
Roeler!quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 09:05 schreef RoelerMF het volgende:
Na vorig jaar te hebben gekookt op kerstavond voor vrienden wil ik dat dit jaar eigenlijk wel weer gaan doen. Vorig jaar was mijn eerste keer koken voor meer dan 4 mensen, dus ik heb een beetje op safe gespeeld. En iedereen vond het goed geslaagd. Maar dit jaar hoop ik toch wat nieuwe zaken op tafel te kunnen zetten. Daarom een goed inspiratie topic!
Hm.. Iets frituren als hartige uitdeel-snack 's middags - dat had ik eigenlijk nog niet overwogen. Dat komt, ik frituur thuis in een steelpannetje met olie erin, ik heb volgens mij nog nooit een friteuse gebruikt.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 09:57 schreef Myraela het volgende:
Ik heb zojuist bedacht dat ik sowieso garnalen kroketjes wil gaan maken. Gewoon als klein hapje. Die kan ik lekker makkelijk al eerder maken en dan hoeven ze alleen nog even de frituur in bij m'n moeder.
Minilot!quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 09:54 schreef minilot het volgende:
[..]
Roeler!![]()
![]()
Wat kookte je vorig jaar precies?
Zulke mensen moet je direct uit je leven bannen. Godverdomme.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 13:02 schreef RoelerMF het volgende:
Ik had lastige eters, anders hadden we allemaal aan de friet met schnitzel gemoeten
Jij begrijpt het Myraela!quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 13:05 schreef Myraela het volgende:
**
[..]
Zulke mensen moet je direct uit je leven bannen. Godverdomme.
okok, dan begrijp ik het wel. Dit jaar weer lastige eters?
Hee, ik ken vrijwel al die mensen bij je aan tafel!quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 12:25 schreef RoelerMF het volgende:
[..]
Minilot!
Vorig jaar had ik eerst een grote pan verse tomatensoep met zelfgemaakte bouillon als voorgerecht. Het hoofdgerecht had drie keuzes in vlees, groente en aardappels:
Een rollade (Dag van tevoren klaar gemaakt)
Een varkenshaasje
Schnitzels
Alles was zo gemaakt dat het kleine porties waren. De schnitzels lekker op zijn Duits met wat citroen en peterselie erbij
[ afbeelding ]
Nou ja, dat hangt er een beetje van af.. Het kan natuurlijk best: bij mijn schoonouders is het hoofdgerecht met kerst al een paar jaar in 'family style', dus in het midden van de tafel bijvoorbeeld een geroosterde ham, een vleesstoofpotje van het één of ander en verschillende bijgerechten, en dan is het gewoon van alles dat je lekker vindt een beetje opscheppen.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 12:38 schreef Myraela het volgende:
Ik zou niet aan keuzes doen.Zeker niet met zo'n klein groepje mensen.
Mja, ik ben dan weer zo autistisch dat ik vind dat alles dan ook bij elkaar moet passen. Anders zie ik de meerwaarde van zo'n "family style" nooit zo in. Maarja, ik ben dan ook een makkelijke eter en vind het vaak maar aanstellerij als andere mensen dat niet zijn.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 14:37 schreef minilot het volgende:
[..]
Nou ja, dat hangt er een beetje van af.. Het kan natuurlijk best: bij mijn schoonouders is het hoofdgerecht met kerst al een paar jaar in 'family style', dus in het midden van de tafel bijvoorbeeld een geroosterde ham, een vleesstoofpotje van het één of ander en verschillende bijgerechten, en dan is het gewoon van alles dat je lekker vindt een beetje opscheppen.
Amuses, voorgerechten en nagerechten zijn dan wel weer keurig opgemaakte bordjes.
Daarom ook een compromis bij mijn schoonfamilie: 'aanstellerige' gerechten en 'hippe' bordopmaak bij voorgerechten en nagerechten (gemaakt door de mensen in de familie die het leuk vinden om te koken) en dan een buffetachtige hoofdgerechtgang met zelf opscheppen waar je trek in hebt.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 14:58 schreef Myraela het volgende:
[..]
Mja, ik ben dan weer zo autistisch dat ik vind dat alles dan ook bij elkaar moet passen. Anders zie ik de meerwaarde van zo'n "family style" nooit zo in. Maarja, ik ben dan ook een makkelijke eter en vind het vaak maar aanstellerij als andere mensen dat niet zijn.
Ik heb ooit een kerstkeuzemenu geserveerdquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 12:38 schreef Myraela het volgende:
Ik zou niet aan keuzes doen.Zeker niet met zo'n klein groepje mensen.
Nee, het moet vooral voor mij tof zijn. Godverdomme.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:02 schreef minilot het volgende:
Kerstdiner moet toch vooral gewoon leuk en aangenaam zijn?
quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:03 schreef Myraela het volgende:
[..]
Nee, het moet vooral voor mij tof zijn. Godverdomme.
Ik vind dat zo achterlijk veel werk.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:02 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik heb ooit een kerstkeuzemenu geserveerdOok moeilijke eters en dus heb ik iedereen van te voren uit 3 voorgerechten, 3 soepen en 3 hoofdgerechten laten kiezen
Was allemaal prima gelukt.
Nee, vooral een moeilijke koker. Ik wil dat mensen mijn eten lekker, mooi en tof vinden. En ik kan erg slecht tegen mensen die op voorhand dingen al niet lusten. Ik kook namelijk niet mijn lievelingseten, ik wil gewoon luxe gerechten koken waarvoor ik normaal het budget niet heb.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:05 schreef minilot het volgende:
[..]![]()
Dan kun je wel alles lusten maar ben je eigenlijk alsnog wel een moeilijke eter.
Ik had het jaar daarvoor voor dezelfde groep mensen gekookt en toen lustte de helft niksquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:07 schreef Myraela het volgende:
Ik vind dat zo achterlijk veel werk. Het staat natuurlijk wel tof en netjes, maar toch.
Mensen lusten vaak meer dan ze denkenquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:22 schreef Bramito het volgende:
Ik had vorig jaar een mosterdsoepje als tussengerecht. Dat was het enige waarvan we dachten dat het wel eens terug naar de keuken zou gaan. Uiteindelijk wilden ze nog een bakje. Het kan raar lopen.
Lekkere consommé van ossenstaart kan ik altijd wel van genieten. Meestal doen wij met kerst gewoon een lekker ouderwets getrokken soep van rund, kip of een ander stuk vlees. Beetje traditie bij ons. Heerlijk.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:36 schreef Myraela het volgende:
goed punt, soep. Wat voor soep zullen we eens gaan maken?
Ossenstaart, dat ga ik onthouden. Al neig ik altijd meer naar iets romigs.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 16:34 schreef Molleman het volgende:
[..]
Lekkere consommé van ossenstaart kan ik altijd wel van genieten. Meestal doen wij met kerst gewoon een lekker ouderwets getrokken soep van rund, kip of een ander stuk vlees. Beetje traditie bij ons. Heerlijk.
Halve kan prima, inderdaad zeker als er nog vier gangen zijn. En als ze getrancheerd op t bord komen valt het eigenlijk niet eens opquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 16:49 schreef Myraela het volgende:
[..]
Ossenstaart, dat ga ik onthouden. Al neig ik altijd meer naar iets romigs.
Hoe doen jullie het altijd met vlees? Ik ben namelijk gewend om 1 stuk vlees per persoon te doen, maar eigenlijk is een halve eendenborst getrancheerd toch al meer dan genoeg als hoofdgerecht?
Zeker aangezien ik van plan ben 5 gangen te gaan serveren.
Elke familie heeft zo zijn eigen recept en ik ken de 8 weken laten staan Christmas pudding; niet mijn dingquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 18:06 schreef Oceanonix het volgende:
ik weet de plannen nog niet maar ik denk dat het wel weer eens leuk is om christmas pudding te maken. Alleen kom ik overal andere recepten tegen.
Mijn ouders kookten hem pas vlak voor kerstmis maar de recepten die ik tegenkom kook je het na een nachtje intrekken en laat je pudding 8 weken staan. Grmbl.
Ik bedenk me net.. Ik verhuis over een poosje van een piepkleine flat zonder ruime keuken/vaatwasser/opbergruimte/eettafel naar een huis met een tamelijk flinke keuken, een afwasmachine, twee ovens en genoeg plek om de schoonfamilie bij aan tafel te laten schuiven!quote:
Ken je ze echt, dat had ik nou niet verwachtquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 14:35 schreef minilot het volgende:
[..]
Hee, ik ken vrijwel al die mensen bij je aan tafel!![]()
Schnitzels met citroen, dat doet me eraan denken dat ik na een bezoekje aan Europa Park thuis voor de lol een uitgebreide zuid-Duitse vijfgangenmaaltijd heb gemaakt. Met veel bier. Was tof!Ik zou er rond kerst niet mee aankomen, maar lekker was het wél!
Geit in kwarksaus met schapenkaas!quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 17:28 schreef EllaN het volgende:
Woeh! Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het hoofdgerecht voor 9 personen.
Ik mag me houden aan:
- Geen lam
- Geen geitenkaas
- Geen yoghurt.
Voor de rest staat het vrij.
quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 17:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Geit in kwarksaus met schapenkaas!
Zonder gein, had eens bezoek, die aten mee, had een lamsbout zonder been perfect rose gebraden, men at zijn bord er bij op. Nog nooit zo een lekkere gebraden ham gegeten.quote:
Ik! Heb ik namelijk vorig jaar gemaakt (met zelfgemaakt bladerdeeg from scratch) en dat vooraf wel vijf keer geoefendquote:Op zaterdag 5 oktober 2013 17:44 schreef EllaN het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met Beef Wellington maken?
quote:Op zondag 6 oktober 2013 10:28 schreef DancingPhoebe het volgende:
God ik mag er ook weer aan geloven. Ik voel me volledig inspiratieloos, dus ik kopier gewoon een menuutje van hier.
Of nog beter Minilot, kun jij niet 10 porties meer maken? Van alles? DAn haal ik het rond 4en kerstavond even bij je op?
Kthnxby!
Daar zou ik normaal gesproken nog best voor te porren zijn, ware het niet dat ik dit jaar alleen de snoepjes, koekjes en één hapje maak. Vraag het volgend jaar nog 'nsquote:Op zondag 6 oktober 2013 10:28 schreef DancingPhoebe het volgende:
Of nog beter Minilot, kun jij niet 10 porties meer maken? Van alles? DAn haal ik het rond 4en kerstavond even bij je op?
Kthnxby!
* DancingPhoebe bookmarkt.quote:Op zondag 6 oktober 2013 10:38 schreef minilot het volgende:
[..]
Daar zou ik normaal gesproken nog best voor te porren zijn, ware het niet dat ik dit jaar alleen de snoepjes, koekjes en één hapje maak. Vraag het volgend jaar nog 'ns
Dat klinkt als een heel puike kerstdiner-traditie!quote:Op zaterdag 19 oktober 2013 14:39 schreef Miss_Virgo het volgende:
Kerst! Bij mijn Italiaanse schoonfamilie ook jaarlijks maanden lang reden tot (een leuke) discussie: wat gaan we maken?!
Vorig jaar met zo'n 5 personen (mega grote keuken, iedereen doet heel de dag wat, hapje - drankje erbij) voor 12 personen 5 gangen gekookt. Dit jaar is dit weer de bedoeling, echter hebben we niet de fantastische keuken tot onze beschikking, maar een standaardkeukentje van een blokhut in Noord -Italië (jeej witte kerst!)..
Mijn eerste idee is: keep it simple! Vreemde keuken, niet zoveel keukengerei enz... Moeilijk!!!
In ieder geval komt er eerst een tafel vol met locale vleeswaren en kazen.. Daarna is het traditie om een zelf getrokken runderbouillon met zelfgemaakte tortellini te maken .. Maar dan ... Het hoofd- en nagerecht... Misschien nog wel een tussengerecht. Bijgerechten vinden we ook lastig. Vorig jaar hadden we worteltjes uit de oven, romige venkel, citroenige sperzieboontjes en spruitjes...
Mijn schoonzusje heeft inmiddels een Facebookgroep aangemaakt waar levendig over de gerechten wordt gediscusseerd!
Ze zijn klaar!quote:Op donderdag 24 oktober 2013 11:36 schreef minilot het volgende:
Nu de cranberries de rest van de dag laten intrekken, dan besuikeren en verder drogen. Spannend!
Van die minitaartjes.. hoe heten ze ook al weer.. petit foursquote:Op woensdag 2 oktober 2013 14:59 schreef minilot het volgende:
Maar goed, vind ik dus persoonlijk niet zo heel lekker. En ik zoek iets nóg kleiners eigenlijk. Niet groter dan een chocoladetruffel. Liefst iets ronds ook, voor de esthetiek van een schaal vol ronde dingetjes.
'Petit four' is nogal een ruime suggestie natuurlijk. Elk zoet baksel/ding dat je in miniatuurvorm op tafel zet is in principe een petit four.quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 11:13 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Van die minitaartjes.. hoe heten ze ook al weer.. petit fours
[ afbeelding ]
of
[ afbeelding ]
of
[ afbeelding ]
Als er meer dan 3 gangen zijn dan kies ik meestal voor een kleine portie heldere soep omdat de gasten (en ikzelf) anders te snel vol zitten. Ik heb namelijk in het verleden een aantal keren aan een kersttafel gezeten waarbij iedereen eigenlijk al vol zat voor het hoofdgerecht op tafel kwamquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 16:49 schreef Myraela het volgende:
Ossenstaart, dat ga ik onthouden. Al neig ik altijd meer naar iets romigs.
Ik vind het een idee!quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 11:17 schreef minilot het volgende:
Kalkoenkuikentjes als éénpersoonsportie serveren?
[ afbeelding ]
![]()
Haha met Goldstrike ?quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 12:00 schreef Ouder1 het volgende:
Nagerecht:
Warme sticky toffee pudding (met warme saus) met vanille ijs. Geserveerd met Gold Strike.
Mmm.. ik had het over typisch Brits.. niet 'kerst' Brits. Buiten de stoofpeertjes is het hoofdgerecht Brits; ik heb dat ook daar leren kennen en nooit elders tegen gekomen behalve als ik het zelf maakte. Sticky toffee pudding is Brits. De broccoli soep ook. De petit fours maak ik ook naar Brits recept.quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 12:21 schreef motorbloempje het volgende:
Zoveel typische Britse kerstgerechten zie ik anders niet. Eerder een ' van alles wat basis '.
Overigens vind ik het meeste typische Britse eten ronduit goor; veel te veel vet!quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 12:44 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Mmm.. ik had het over typisch Brits.. niet 'kerst' Brits. Buiten de stoofpeertjes is het hoofdgerecht Brits; ik heb dat ook daar leren kennen en nooit elders tegen gekomen behalve als ik het zelf maakte. Sticky toffee pudding is Brits. De broccoli soep ook. De petit fours maak ik ook naar Brits recept.
Vet!quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 12:46 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Overigens vind ik het meeste typische Britse eten ronduit goor; veel te veel vet!
quote:
Heel vroeger, als kind, maakte ik ook wel chocolade truffels maar dan met havervlokken, rozijnen en gebroken nootjes er in. En dan rollen door de kokos i.p.v. cacao poeder.quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 14:15 schreef minilot het volgende:
Nog op zoek naar een derde ding, dat als ik de andere twee zo zie eveneens klein, rond en met -iets- bestrooid moet zijn om er een passend trio van te maken.![]()
Zoekerdezoek..
Heb al truffels, twee truffelsoorten is er eentje teveel.quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 14:21 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Heel vroeger, als kind, maakte ik ook wel chocolade truffels maar dan met havervlokken, rozijnen en gebroken nootjes er in. En dan rollen door de kokos i.p.v. cacao poeder.
Is dat iets?
Piesquote:Op vrijdag 25 oktober 2013 14:26 schreef motorbloempje het volgende:
DeBritse keuken
heeft veel moois te bieden. Zeker rond kerst. Niet alles bestaat uit een FEB en pies, en ook die zijn zeer smakelijk klaar te maken. Je moet gewoon kunnen koken/naar een restaurant/pub gaan waar ze kunnen koken.
Ben benieuwd, dit jaar mag ik het voor het eerst meemakenquote:Op vrijdag 25 oktober 2013 14:26 schreef motorbloempje het volgende:
DeBritse keuken
heeft veel moois te bieden. Zeker rond kerst. Niet alles bestaat uit een FEB en pies, en ook die zijn zeer smakelijk klaar te maken. Je moet gewoon kunnen koken/naar een restaurant/pub gaan waar ze kunnen koken.
Weet je zeker dat dat aan 'te raar' lag? Hoe geniaal de toetjes ook zijn, ook bij mijn schoonfamilie is het standaard dat er behoorlijk wat van overblijft, simpelweg omdat iedereen tegen de tijd dat de desserts op tafel komen al stampvol zit.quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 15:57 schreef Dragonberry het volgende:
Maakte de afgelopen 2 jaren o.a. tiramisu en een chocolade ganache taart, maar er blijft zo veel liggen. Niemand wil het![]()
Dat denk ik ook! Daarom is het belangrijk op te letten dat je niet te grote porties maakt per gang en dat je gasten weten wat er nog komt (menu kaartjes?) zodat ze zelf ook daar rekening mee houden.quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 16:11 schreef minilot het volgende:
[..]
Weet je zeker dat dat aan 'te raar' lag? Hoe geniaal de toetjes ook zijn, ook bij mijn schoonfamilie is het standaard dat er behoorlijk wat van overblijft, simpelweg omdat iedereen tegen de tijd dat de desserts op tafel komen al stampvol zit.
Heb je dat al eens gedaan? Of behoor jij tot die jaloersmakende mensen bij wie alles altijd lukt?quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 15:57 schreef Dragonberry het volgende:
Ik ga voor kerst een wild konijn bereiden. Hij ligt al bij mijn ouders in de vriezer te wachtten tot het zo ver is Waarschijnlijk heel simpel bereiden, in rode wijn.
mini cheesecakjes? Met rood fruit en wat chocolade gegarneerd.quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 14:15 schreef minilot het volgende:
Goed, qua zoetigheden tot nu toedus 2 geslaagde zaken getest: rodewijn-chocoladetruffels en gesuikerde cranberries...
[ afbeelding ] + [ afbeelding ]
Nog op zoek naar een derde ding, dat als ik de andere twee zo zie eveneens klein, rond en met -iets- bestrooid moet zijn om er een passend trio van te maken.![]()
Zoekerdezoek..
Niet rond. Niet met iets bestrooid.quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 16:39 schreef roos85 het volgende:
[..]
mini cheesecakjes? Met rood fruit en wat chocolade gegarneerd.
Cakepops of soesjes?quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 16:42 schreef minilot het volgende:
[..]
Niet rond. Niet met iets bestrooid.![]()
Het is dat ik al truffels heb, anders werden het deze:
http://artofdessert.blogspot.com/2011/12/golden-champagne-truffles.html
![]()
Wellicht leuk als tip voor iemand anders hier? Ik heb ze twee weken gelden gemaakt (zonder goudglans helaas), waren bijzonder lekker!
Jaaaa, de truffels! Laat je weten hoe je ze vond?quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 16:52 schreef roos85 het volgende:
[..]
Cakepops of soesjes?
Ik ga waarschijnlijk van de week de truffels met rode wijn proberen
Oei dat ziet er lekker uit!quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 17:23 schreef minilot het volgende:
[..]
Jaaaa, de truffels! Laat je weten hoe je ze vond?
Cakepops vind ik vies.![]()
Je soesjessuggestie deed me wél denken aan een recept dat ik gisteren vond:
http://iamafoodblog.com/creme-brulee-doughnut-recipe/
Is wellicht wel tof! Moet ik alleen 's ochtends thuis nog gaan lopen frituren en met een gasbrander aan de slag, maar dat is misschien wel leuk..
Of iets met vis? Jacobsschelpen, of garnalen? Zoiets is er denk ik erg lekker bij.quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 17:29 schreef roos85 het volgende:
[..]
Oei dat ziet er lekker uit!
Ik zit te denken de venkel/tomatencrumble van Ottolenghi als bijgerecht te serveren.. maar wat er nog bij? Gegrilde kip? Heb alleen maar 1 combimagnetron ter beschikking..
Fudge balletjes?quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 16:42 schreef minilot het volgende:
[..]
Niet rond. Niet met iets bestrooid.![]()
Het is dat ik al truffels heb, anders werden het deze:
http://artofdessert.blogspot.com/2011/12/golden-champagne-truffles.html
![]()
Wellicht leuk als tip voor iemand anders hier? Ik heb ze twee weken geleden gemaakt (zonder goudglans helaas), waren bijzonder lekker!
Dat is toch niets raars? Het enige wat ik kan verzinnen dat nog gebruikelijker is is een vla flip.quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 15:57 schreef Dragonberry het volgende:
Maakte de afgelopen 2 jaren o.a. tiramisu en een chocolade ganache taart, maar er blijft zo veel liggen. Niemand wil het![]()
nouja, ik weet bijna zeker dat ze wel gewoon ijs hadden genomen..quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 16:11 schreef minilot het volgende:
[..]
Weet je zeker dat dat aan 'te raar' lag? Hoe geniaal de toetjes ook zijn, ook bij mijn schoonfamilie is het standaard dat er behoorlijk wat van overblijft, simpelweg omdat iedereen tegen de tijd dat de desserts op tafel komen al stampvol zit.
ja, ik heb al een paar keer konijn gemaakt. Wel tot nu toe tam konijn uit de supermarkt, dus vraag me wel af of ik nu nog iets anders moet gaan doen..quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 16:37 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Heb je dat al eens gedaan? Of behoor jij tot die jaloersmakende mensen bij wie alles altijd lukt?
Nope. Kokosolie!quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 18:14 schreef Soulagement het volgende:
Die truffels zien er lekker uit, alleen de vegetable shortening staat me op de ene of andere manier een beetje tegen, heb je dat ook daadwerkelijk gebruikt?
Mag ik een receptje van die haver-dadel-kokosballetjes please? Vind ik zo lekker, ik wil ze ook wel eens zelf maken maar ik zou niet weten hoe.quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 14:24 schreef minilot het volgende:
[..]
Heb al truffels, twee truffelsoorten is er eentje teveel.
Tevens: te simpel. En te gezond smakend: ik maak dat soort balletjes van haver en dadels en kokos al het hele jaar als ontbijtjes-on-the-go.Met kerst mag het een tikkie feestelijker.
Komt goed! Ik heb al een recept of dertig in mijn lijstje staan. Schrappen en uitproberen.
Is een bloody-mary-truffel wat? http://www.24kitchen.nl/s(...)bloody-mary-truffelsquote:Op vrijdag 25 oktober 2013 14:15 schreef minilot het volgende:
Goed, qua zoetigheden tot nu toedus 2 geslaagde zaken getest: rodewijn-chocoladetruffels en gesuikerde cranberries...
[ afbeelding ] + [ afbeelding ]
Nog op zoek naar een derde ding, dat als ik de andere twee zo zie eveneens klein, rond en met -iets- bestrooid moet zijn om er een passend trio van te maken.![]()
Zoekerdezoek..
[..]
Vet!
Ik las het, maar vond deze toch wel apart.quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 18:11 schreef Harajuku. het volgende:
Dit hele topic staat straks vol met Minilot die zegt dat ze er geen truffels bij wil hebben.
Juist dat plaatje erbij doen. Moet toch weten wat je aan het eten bent.quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 11:18 schreef Harajuku. het volgende:
Nou, niet als je dat plaatje erbij doet
Ik heb ooit een makreelmousse gemaakt volgens dit recept http://www.ah.nl/allerhan(...)&ref=mijnkookschrift. Alleen ipv met sla en in een limoen, had ik alleen de mousse als smeerseltje op donker stokbrood. Was erg lekker!quote:Op dinsdag 5 november 2013 19:12 schreef Zo-is-dat het volgende:
Hier voor de familie het toetje dit jaar.
Een grand dessert denk ik, een kleine creme brulee op verzoek en iets van semifreddo op verzoek en verder moet ik nog lekker gaan zoeken.
Wilde ook nog een leuke amuse verzorgen, ook nog even op jacht!
Suggesties?
klinkt goedquote:Op dinsdag 5 november 2013 18:54 schreef Miss_Virgo het volgende:
Wij zijn er wel zo'n beetje uit voor ons kerstmenu in de Italiaanse bergen!
Salami's en kazen uit de regio
Diverse hapjes (olijven, gedroogde tomaatjes, bruscetta ed)
Runderbouillon met tortellini
Kalfsrollade gevuld met spinazie en paddestoelen, aardappeltjes uit de oven, venkel, worteltjes en salade
Nutella taart (gemaakt door een Italiaanse neef, italianen eten Nutella met/ door alles :p)
Let it be Christmas!!!
Die sla ik even opquote:Op dinsdag 5 november 2013 19:45 schreef AnnaNiem het volgende:
[..]
Ik heb ooit een makreelmousse gemaakt volgens dit recept http://www.ah.nl/allerhan(...)&ref=mijnkookschrift. Alleen ipv met sla en in een limoen, had ik alleen de mousse als smeerseltje op donker stokbrood. Was erg lekker!
Leuk idee!quote:Op dinsdag 5 november 2013 19:45 schreef AnnaNiem het volgende:
[..]
Ik heb ooit een makreelmousse gemaakt volgens dit recept http://www.ah.nl/allerhan(...)&ref=mijnkookschrift. Alleen ipv met sla en in een limoen, had ik alleen de mousse als smeerseltje op donker stokbrood. Was erg lekker!
Supersimpel, het belangrijkste is dat je zorgt voor dadels van de juiste soort: Medjool-dadels. Deze hebben een bijzondere diepe en rijke smaak en ze zijn bovendien erg sappig en kleverig.quote:Op vrijdag 8 november 2013 19:25 schreef chocolatelover het volgende:
Minilotje!! Mag ik je recept voor die haver/dadel/kokos balletjes please!!!!!!!!
Ik vond het anders lang niet zo tof als zijn brood-serie van een tijdje geleden. Komt bij dat ik me vreselijk stoor aan de steeds overslaande, vervelende stem van Paul. In GBBO trek ik dat nog wel, maar in zo'n soloprogramma...quote:Op zaterdag 9 november 2013 14:19 schreef motorbloempje het volgende:
Vanochtend Paul Hollywood's Pies and Puds gekekentéveel inspiratie
![]()
Hartelijk bedankt! Dat wordt smullen van de week want ik heb alles ervoor in huisquote:Op zaterdag 9 november 2013 14:17 schreef minilot het volgende:
[..]
Supersimpel, het belangrijkste is dat je zorgt voor dadels van de juiste soort: Medjool-dadels. Deze hebben een bijzondere diepe en rijke smaak en ze zijn bovendien erg sappig en kleverig.
- Handje dadels ontpitten en in stukken snijden (hoeft niet heel fijn)
- Handje havermout heeeeeel zachtjes tot lichtbruin roosteren in een droge koekenpan
- Havermout in de keukenmachine pulveriseren
- Dan de dadels erbij in de keukenmachine, tot je een kleverig soort 'deegje' hebt.
- Daar balletjes van draaien en door de geraspte kokos rollen
Dat is dus de basis (op zichzelf al heel lekker), maar je kunt er in de keukenmachine naar hartelust nootjes, zaadjes, andere gedroogde vruchten of ander lekkers doorheen doen.
Let er wel op dat je éérst de droge ingrediënten fijnmaalt en dan pas daarna de dadels en eventuele andere gedroogde vruchten. Als je bepaalde dingen er als grotere stukjes in wilt (gehakte pure chocolade bijvoorbeeld, of gehalveerde gojibesjes of pijnboompitjes, dan kun je die door het deegje heenkneden als het klaar is.
Ter inspiratie:
http://foodgawker.com/page/3/?s=date+balls
[ afbeelding ] [ afbeelding ]
[ afbeelding ] [ afbeelding ]
Vijgen zijn er ook lekker in, of kaneel erdoor, of gedroogde kersenAls nootjes zijn amandele heel geslaagd, en pistachenoten
Ook echt medjooldadels? Want met andere dadels is het VIES!quote:Op zaterdag 9 november 2013 14:38 schreef chocolatelover het volgende:
[..]
Hartelijk bedankt! Dat wordt smullen van de week want ik heb alles ervoor in huis
In elk geval vaak waar ze noten verkopen: notenkraam op de markt of notenhoekje in kaaswinkel. Verder ook vaak (in dozen) bij verschillende supermarkten en sowieso bij Turkse winkeltjes.quote:
Oke gewoon even opletten dus..quote:Op zaterdag 9 november 2013 15:05 schreef minilot het volgende:
[..]
In elk geval vaak waar ze noten verkopen: notenkraam op de markt of notenhoekje in kaaswinkel. Verder ook vaak (in dozen) bij verschillende supermarkten en sowieso bij Turkse winkeltjes.
Dit dus. Dat diegene zich ergens in een hoekje moet gaan schamen. Dat kan er bij mij echt niet in dat iemand bijvoorbeeld ook geen groenten eet, en vaak zonder te proeven. Dan ben je gewoon een aansteller.quote:Op zondag 10 november 2013 02:07 schreef Myraela het volgende:
Geen salades lusten. Hoe kan iemand dat nou zeggen, er zijn zo fucking veel salades.
Die ene die maar weinig lust, toch maar even polsen wat hij/zij wél allemaal lekker vindt? Als we dat niet weten is het lastig suggesties bedenken.quote:Op zondag 10 november 2013 11:00 schreef RoelerMF het volgende:
Tja, kan er ook niks aan doen, maar ik respecteer hun wens, dan maar wat anders zoeken
Heb je hier een recept van. Ik ben de pigs in a blanket ook ontgroeid, maar iedereen vind het altijd zo lekker op feestjesquote:Op zondag 10 november 2013 16:10 schreef minilot het volgende:
Net al gepost in het Foodgawkertopic, maar ook maar even hier.. De hartige hap voor tijdens het spelletjes doen 's middags is bekend!
Vandaag getest:
[ afbeelding ]
Jaaaaaaren geleden, toen ik nog nauwelijks kon koken, maakte ik op verjaardagen voor de schoonfamilie altijd 'pigs in blankets', van knakworstjes gerold in croissantdeeg (uit zo'n blikje). In plaats daarvan nu een geupgrade versie: 'pigs in pretzels'. Varkenssaucijsjes in homemade pretzeldeeg, met zelfgemaakte kruidige appelketchup.
Was hartstikke lekker!![]()
Nog wel een beetje oefenen, om ze straks met kerst wat uniformer van uiterlijk te krijgen.
[..]
Die ene die maar weinig lust, toch maar even polsen wat hij/zij wél allemaal lekker vindt? Als we dat niet weten is het lastig suggesties bedenken.
Ziet er erg lekker uitquote:Op zondag 10 november 2013 16:10 schreef minilot het volgende:
Net al gepost in het Foodgawkertopic, maar ook maar even hier.. De hartige hap voor tijdens het spelletjes doen 's middags is bekend!
Vandaag getest:
[ afbeelding ]
Jaaaaaaren geleden, toen ik nog nauwelijks kon koken, maakte ik op verjaardagen voor de schoonfamilie altijd 'pigs in blankets', van knakworstjes gerold in croissantdeeg (uit zo'n blikje). In plaats daarvan nu een geupgrade versie: 'pigs in pretzels'. Varkenssaucijsjes in homemade pretzeldeeg, met zelfgemaakte kruidige appelketchup.
Was hartstikke lekker!![]()
Nog wel een beetje oefenen, om ze straks met kerst wat uniformer van uiterlijk te krijgen.
[..]
Die ene die maar weinig lust, toch maar even polsen wat hij/zij wél allemaal lekker vindt? Als we dat niet weten is het lastig suggesties bedenken.
Ha, precies dat dus!quote:Op zondag 10 november 2013 16:22 schreef SV-tje het volgende:
[..]
Heb je hier een recept van. Ik ben de pigs in a blanket ook ontgroeid, maar iedereen vind het altijd zo lekker op feestjes
geen salades is wel een erg breed niet lusten fenomeen. In dit geval zou ik doorvragen wat lust je precies niet. In de praktijk blijkt het dan ineens wel mee te vallen.quote:Op zondag 10 november 2013 01:44 schreef RoelerMF het volgende:
Heeft iemand nog tips of inspiratie voor het volgende dilemma? Ik heb dit jaar 8 man over de vloer waarvan er 2 zwanger zijn en 1 een minder ruime smaak heeft dan de rest. Nu had ik op internet een prachtige oplossing gevonden om meerdere soorten gerechten uit te serveren, terwijl het lijkt alsof iedereen hetzelfde krijgt, namelijk kerststerren van bladerdeeg.
Voor de meeste wilde ik daar een simpele caprese tussen stoppen met wat rucola sla. Maar ik weet eigenlijk niet of de mozzarella geschikt is voor zwangere vrouwen en de "lastige eter" lust sowieso geen salades. Nu kan ik voor de zwangere dames wel een andere salade verzinnen, maar ik zoek dus eigenlijk een makkelijke "vulling" bij de bladerdeeg kerstster maar wat wel licht weg eet voor een voorgerecht.
Voor de beeldvorming; dat ziet er dus zo uit
[ afbeelding ]
en ja, ik ben een 24kitchen lurker
Ooh, gefrituurd én crčme brűlée, dat klinkt goed!quote:Op vrijdag 25 oktober 2013 17:23 schreef minilot het volgende:
Je soesjessuggestie deed me wél denken aan een recept dat ik gisteren vond:
http://iamafoodblog.com/creme-brulee-doughnut-recipe/
Is wellicht wel tof! Moet ik alleen 's ochtends thuis nog gaan lopen frituren en met een gasbrander aan de slag, maar dat is misschien wel leuk..
En dat allemaal omdat zulke mensen nooit ouders hebben gehad die zeiden dat ze hun bord leeg moesten eten.quote:Op zondag 10 november 2013 10:48 schreef Molleman het volgende:
[..]
Dit dus. Dat diegene zich ergens in een hoekje moet gaan schamen. Dat kan er bij mij echt niet in dat iemand bijvoorbeeld ook geen groenten eet, en vaak zonder te proeven. Dan ben je gewoon een aansteller.
Dat hoefden wij thuis ook niet. Ik lustte bijna alles maar 2 zusjes bijna niks. Alleen gebakken aardappels, kip en appelmoes + 2 soorten groente en 1 soort fruit.quote:Op maandag 11 november 2013 12:52 schreef Myraela het volgende:
[..]
En dat allemaal omdat zulke mensen nooit ouders hebben gehad die zeiden dat ze hun bord leeg moesten eten.
Bedoel, geen salade (en groenten) lusten is gewoon kindergedrag.
Dat staat er los van volgens mij. Wij moesten vroeger ook altijd ons bord leeg eten, maar ik eet nu vrijwel alles en mijn broertjes allebei praktisch niks.quote:Op maandag 11 november 2013 12:52 schreef Myraela het volgende:
[..]
En dat allemaal omdat zulke mensen nooit ouders hebben gehad die zeiden dat ze hun bord leeg moesten eten.
Bedoel, geen salade (en groenten) lusten is gewoon kindergedrag.
Maar dat is eigenlijk een aanprijzing, geen waarschuwing. In Frankrijk eten zwangere vrouwen gewoon rauwmelkse kaas, maar de grootindustrie die uit gemak en omdat het voor hun smaak toch niet zoveel uitmaakt pasteuriseert doet het graag voorkomen alsof ambachtelijke kaas gevaarlijk is. Ik ben niet tegen het informeren van zwangere vrouwen over wat ze binnen krijgen, niet op het etiket en niet aan tafel, alleen moet de informatie dan wel deugen en 'mag niet' is echt een hele grote stap te ver.quote:Op maandag 11 november 2013 13:49 schreef AnnaNiem het volgende:
Http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx Zwangere vrouwen worden doodgegooid met alles wat niet mag en waar mogelijk een risico zit. Mozzarella uit de zakjes in de supermarkt is meestal gemaakt van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk en dat mogen ze gewoon eten. Rauwmelkse kazen mogen niet maar dat staat ook op de verpakking en vaak met een speciale sticker er op. Au lait cru is de franse benaming voor rauwmelkse kazen.
Iedere gynaecoloog of verloskundige zal een zwangere zeggen dat rauwmelkse kazen niet mag, met name de zachte. Bij de harde rauwmelkse kazen is het risico nihil. En dat is samen met rauw vlees en rauwe eieren het eerste wat vrouwen opvolgen. Verder schiet het Voedingscentrum wel wat door met spul als kaneel ed. omdat de hoeveelheid die je moet eten behoorlijk is, wil het een risico zijn.quote:Op maandag 11 november 2013 14:51 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Maar dat is eigenlijk een aanprijzing, geen waarschuwing. In Frankrijk eten zwangere vrouwen gewoon rauwmelkse kaas, maar de grootindustrie die uit gemak en omdat het voor hun smaak toch niet zoveel uitmaakt pasteuriseert doet het graag voorkomen alsof ambachtelijke kaas gevaarlijk is. Ik ben niet tegen het informeren van zwangere vrouwen over wat ze binnen krijgen, niet op het etiket en niet aan tafel, alleen moet de informatie dan wel deugen en 'mag niet' is echt een hele grote stap te ver.
Nederlandse gynaecologen waarschijnlijk en die staan niet bekend om hun verstand van kaas. Bij harde rauwmelkse kazen is er sowieso niks aan de hand, alleen bij zachte rauwmelkse kaas is er een klein kansje dat daar de listeriabacterie in zit en dan is er weer een kansje dat dat tot een miskraam leidt. Als je dat risico volledig wil uitsluiten moet je dat vooral doen, het is mijn keuze niet, ik zeg alleen dat zwangere vrouwen ook andere keuzes kunnen maken.quote:Op maandag 11 november 2013 15:03 schreef AnnaNiem het volgende:
[..]
Iedere gynaecoloog of verloskundige zal een zwangere zeggen dat rauwmelkse kazen niet mag. En dat is samen met rauw vlees en rauwe eieren het eerste wat vrouwen opvolgen.
Ik kan ze überhaupt niet serieus nemen met hun Unileverlogica.quote:Verder schiet het Voedingscentrum wel wat door met spul als kaneel ed. omdat de hoeveelheid die je moet eten behoorlijk is, wil het een risico zijn.
Ze is gemaakt van groente?quote:Op maandag 11 november 2013 15:21 schreef roos85 het volgende:
Op kerstavond komen vrienden eten, dus nog een extra kookavond erbij
Eentje is vegetarisch (eet wel vis) dus wel leuk om daar een menuutje om te bedenken.
Dat klinkt reuze simpel, dan eet je vis met de kerst.quote:Op maandag 11 november 2013 15:21 schreef roos85 het volgende:
Op kerstavond komen vrienden eten, dus nog een extra kookavond erbij
Eentje is vegetarisch (eet wel vis) dus wel leuk om daar een menuutje om te bedenken.
Ja, goed idee. Dan kan ik gelijk mijn huissleutels inleveren want het is mijn eigen vriendinquote:Op maandag 11 november 2013 12:56 schreef motorbloempje het volgende:
Ik zou die lastige eter gewoon de vlektyfus laten krijgen. Eten wat de pot schaft en niet zaniken. En anders daarna gewoon 'lekker even door de McDrive' ofzo.
Dat van vis kan ik wel begrijpen hoor.quote:Op maandag 11 november 2013 18:15 schreef motorbloempje het volgende:
Net zoiets als 'niet van vis' of 'niet van groente' houden... zoveel verschillende smaken, texturen, etc. Gewoon gezanik en gejank van een kleuter.
"Ik houd niet van vis, behalve dan van kibbeling"quote:Op maandag 11 november 2013 18:15 schreef motorbloempje het volgende:
Net zoiets als 'niet van vis' of 'niet van groente' houden... zoveel verschillende smaken, texturen, etc. Gewoon gezanik en gejank van een kleuter.
Dat sowieso als hoofdgerechtquote:Op maandag 11 november 2013 15:45 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Dat klinkt reuze simpel, dan eet je vis met de kerst.
Of wat dacht je van: 'ik lust geen kaas, maar wel op een pizza of tosti'quote:Op maandag 11 november 2013 18:15 schreef motorbloempje het volgende:
Net zoiets als 'niet van vis' of 'niet van groente' houden... zoveel verschillende smaken, texturen, etc. Gewoon gezanik en gejank van een kleuter.
Haha, dat is precies wat er werd gezegdquote:Op dinsdag 12 november 2013 10:18 schreef roos85 het volgende:
[..]
Of wat dacht je van: 'ik lust geen kaas, maar wel op een pizza of tosti'
Én Vissticks!quote:Op maandag 11 november 2013 18:56 schreef Myraela het volgende:
[..]
"Ik houd niet van vis, behalve dan van kibbeling"
Dat is zo'n klassieker.
quote:Op dinsdag 12 november 2013 10:20 schreef RoelerMF het volgende:
[..]
Haha, dat is precies wat er werd gezegd
Venkelsalade? Met dingen als waterkers/munt/groene appel, dit gewoon als voorbeelden van een frisse aanvulling op de venkel dus niet alles natuurlijkquote:Op dinsdag 12 november 2013 11:42 schreef RoelerMF het volgende:
Ik ben er trouwens behoorlijk uit voor de kerst, maar ik zoek nog een fris bijgerecht voor het hoofdgerecht, misschien heeft iemand een tip?
Voorafje: De pittig gesuikerde cranberries van minilot
Voorgerecht: Een verse zelfgemaakte tomatensoep (Met zelf getrokken bouillon)
Tussengerecht: Een kerstster van bladerdeeg gevuld met een kalkoensalade
Hoofdgerecht: Hertenstoof met aardappel/pastinaak kerstkransjes
Nagerecht: Brownie sandwich met banaan
Ik zoek dus nog een enigszins licht en groen bijgerecht, maar krijg niks verzonnen. Iemand suggesties of andere verbeteringen in dit menu?
Dat klinkt wel als een zwaar nagerechtje zeg.quote:Op dinsdag 12 november 2013 11:42 schreef RoelerMF het volgende:
Ik ben er trouwens behoorlijk uit voor de kerst, maar ik zoek nog een fris bijgerecht voor het hoofdgerecht, misschien heeft iemand een tip?
Voorafje: De pittig gesuikerde cranberries van minilot
Voorgerecht: Een verse zelfgemaakte tomatensoep (Met zelf getrokken bouillon)
Tussengerecht: Een kerstster van bladerdeeg gevuld met een kalkoensalade
Hoofdgerecht: Hertenstoof met aardappel/pastinaak kerstkransjes
Nagerecht: Brownie sandwich met banaan
Ik zoek dus nog een enigszins licht en groen bijgerecht, maar krijg niks verzonnen. Iemand suggesties of andere verbeteringen in dit menu?
een drankje zou ook nog kunnen, of een klein koud soepjequote:Op dinsdag 12 november 2013 11:42 schreef RoelerMF het volgende:
Ik ben er trouwens behoorlijk uit voor de kerst, maar ik zoek nog een fris bijgerecht voor het hoofdgerecht, misschien heeft iemand een tip?
Voorafje: De pittig gesuikerde cranberries van minilot
Voorgerecht: Een verse zelfgemaakte tomatensoep (Met zelf getrokken bouillon)
Tussengerecht: Een kerstster van bladerdeeg gevuld met een kalkoensalade
Hoofdgerecht: Hertenstoof met aardappel/pastinaak kerstkransjes
Nagerecht: Brownie sandwich met banaan
Ik zoek dus nog een enigszins licht en groen bijgerecht, maar krijg niks verzonnen. Iemand suggesties of andere verbeteringen in dit menu?
Een groene salade (met andijvie, veldsla, geroosterde groene paprikareepjes en een handje nootjes oid) met een citrusdressing?quote:Op dinsdag 12 november 2013 11:42 schreef RoelerMF het volgende:
Ik ben er trouwens behoorlijk uit voor de kerst, maar ik zoek nog een fris bijgerecht voor het hoofdgerecht, misschien heeft iemand een tip?
Voorafje: De pittig gesuikerde cranberries van minilot
Voorgerecht: Een verse zelfgemaakte tomatensoep (Met zelf getrokken bouillon)
Tussengerecht: Een kerstster van bladerdeeg gevuld met een kalkoensalade
Hoofdgerecht: Hertenstoof met aardappel/pastinaak kerstkransjes
Nagerecht: Brownie sandwich met banaan
Ik zoek dus nog een enigszins licht en groen bijgerecht, maar krijg niks verzonnen. Iemand suggesties of andere verbeteringen in dit menu?
Venkel, dat heb ik zelf nog nooit gegeten als groente volgens mij, maar voor alles moet een eerste keer zijn en volgens mij is dat wel een frisse groente qua smaakquote:Op dinsdag 12 november 2013 11:53 schreef regnavetto het volgende:
[..]
Venkelsalade? Met dingen als waterkers/munt/groene appel, dit gewoon als voorbeelden van een frisse aanvulling op de venkel dus niet alles natuurlijk
Het is volgens mij ook redelijk machtig, maar denk dat ik een cupcake tray ga gebruiken om de brownies in te bakken, zodat ik mooie gedoseerde porties brownie krijgquote:Op dinsdag 12 november 2013 12:17 schreef Myraela het volgende:
[..]
Dat klinkt wel als een zwaar nagerechtje zeg.
Wat moet ik mij voorstellen bij een drankje? En ik heb ook al soep als voorgerecht, is dat dan niet teveel van het goede?quote:Op dinsdag 12 november 2013 12:18 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
een drankje zou ook nog kunnen, of een klein koud soepje
Interessant! Ik ben zelf niet zo handig met salades, maar een salade ligt wel het meest voor de hand om erbij te doen.quote:Op dinsdag 12 november 2013 12:31 schreef essnhills het volgende:
[..]
Een groene salade (met andijvie, veldsla, geroosterde groene paprikareepjes en een handje nootjes oid) met een citrusdressing?
Als drankje kun je denken aan iets als spoom een granita of zelfs n lichte smoothie, kan ook allemaal met groenten gemaakt worden ipv met fruitquote:Op dinsdag 12 november 2013 12:37 schreef RoelerMF het volgende:
[..]
Venkel, dat heb ik zelf nog nooit gegeten als groente volgens mij, maar voor alles moet een eerste keer zijn en volgens mij is dat wel een frisse groente qua smaak
[..]
Het is volgens mij ook redelijk machtig, maar denk dat ik een cupcake tray ga gebruiken om de brownies in te bakken, zodat ik mooie gedoseerde porties brownie krijg
[..]
Wat moet ik mij voorstellen bij een drankje? En ik heb ook al soep als voorgerecht, is dat dan niet teveel van het goede?
[..]
Interessant! Ik ben zelf niet zo handig met salades, maar een salade ligt wel het meest voor de hand om erbij te doen.
Bedankt voor de feedback allemaal
Simpel, origineel en lust bijna iedereen wel:quote:Op dinsdag 12 november 2013 11:42 schreef RoelerMF het volgende:
Ik ben er trouwens behoorlijk uit voor de kerst, maar ik zoek nog een fris bijgerecht voor het hoofdgerecht, misschien heeft iemand een tip?
Ziet er goed uitquote:Op dinsdag 12 november 2013 15:53 schreef minilot het volgende:
Gisteren deze bouillon nog eens gemaakt om te kijken of ik 'm opnieuw zo vreselijk lekker vond:
http://www.theppk.com/2011/10/mushroom-hot-pot/
..en dat was zo. Echt een waaaaaaaanzinnig smakend soepje. Dat wordt 'm dus geheid als amuse, (gezeefd) in kleine glaasjes. Zit steranijs en kaneel in, voor het winterse gevoel. Wil er alleen nog iets knapperigs bij serveren, nog even kijken wat precies.
quote:Op dinsdag 12 november 2013 16:12 schreef minilot het volgende:
Paddestoelkroketjes!
http://www.larecetadelafelicidad.com/en/2012/10/mushroom-croquettes.html
[ afbeelding ]
Ook een idee jaquote:
Oh ik vind arancini zo lekker!quote:Op dinsdag 12 november 2013 16:09 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
Ziet er goed uit![]()
Mini, ik zat te denken aan iets gefrituurds vooraf. Beetje bitterbal / kroket-achtig of zo. Maar dan geen standaard vleeskroketOok geen garnalenkroket helaas
Suggesties
Ook genoteerd!quote:Op dinsdag 12 november 2013 16:21 schreef regnavetto het volgende:
[..]
Oh ik vind arancini zo lekker!
Edit: zeker met iets van een zoetuiienjammetje
Heb het gezien bij 24 kitchen, van chef Andy. Idd zwaarquote:Op dinsdag 12 november 2013 12:17 schreef Myraela het volgende:
[..]
Dat klinkt wel als een zwaar nagerechtje zeg.
Aah hoe schattig kan een kroketje zijnquote:Op dinsdag 12 november 2013 16:12 schreef minilot het volgende:
Paddestoelkroketjes!
http://www.larecetadelafelicidad.com/en/2012/10/mushroom-croquettes.html
[ afbeelding ]
Ja, goed he?quote:Op dinsdag 12 november 2013 17:45 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Aah hoe schattig kan een kroketje zijn
Dat ziet er wel uit als een mooi gerechtquote:Op dinsdag 12 november 2013 15:50 schreef minilot het volgende:
[..]
Simpel, origineel en lust bijna iedereen wel:
http://www.beyondkimchee.com/pan-fried-potato-with-green-beans/
[ afbeelding ]
..maar dan wel de kransjes alleen van pastinaak maken. Als je aardappel en pastinaak mengt dan sneeuwt de subtiele zoete smaak van pastinaak al snel helemaal onder.
Ik ben ook gewoon een beginner hoor, maar kwestie van proberen en dan maar zien waar het schip strand. Als je met kookt met liefde, dan komt het wel goed volgens mijquote:Op dinsdag 12 november 2013 19:44 schreef Bienelientjee het volgende:
Van anderen klinkt het altijd allemaal zo luxe en lekker!![]()
En dan klinken mijn jaarlijkse kerst gerechten eigenlijk zo eenvoudig!Naja, ik vind het vaak al knap zat wat ik in mijn eentje tevoorschijn tover. Voel me dan nog vaak een beginner. Maar ik probeer wel elk jaar weer wat nieuws! (Ik heb gelukkig ook nog even voor mijn diner samenstelling, want ik heb nog weinig inspiratie gehad!)
Leuk menu zeg!quote:Op dinsdag 12 november 2013 21:24 schreef Myraela het volgende:
Ik denk dat ik er bijna uit ben.
Garnalenkroketjes met citroen/dille saus en toast.
**
Cappuccino van erwten met pancetta
**
Lamsrack met pompoen risotto
**
Eend met een sinaasappelsaus en aardappel gratin
**
Dessert moet ik nog even over nadenken. Waarschijnlijk iets met ijs.
Gezien de rest van je diner zou ik de spoom lekker weg laten. Normaal gesproken zou ik zeggen te beginnen met de salade, maar aangezien jij daarbij die bladerdeeg ster doet is het misschien toch wel lekkerder om te beginnen met het soepje.quote:Op donderdag 14 november 2013 10:48 schreef RoelerMF het volgende:
Ik had nog een vraagIk heb dan een tomatensoep als vooraf en als tussendoor een kalkoensalade. Nu lees ik her en der dat je je menu moet opbouwen.
Dus wat is nu een betere volgorde? Eerst de soep, en daarna de kalkoensalade, of andersom en dan tussen de soep en het hoofdgerecht (de hertenstoof) eventueel een spoom?
ik quote mezelf even want kan het niet meer aanpassen.quote:Op dinsdag 12 november 2013 10:58 schreef sararaats het volgende:
ik heb ineens zin in Kerstmaar eerst moet die ouwe (Sinterklaas) nog passeren.
het zal wel leuk worden en friet met stoofvlees (of snacks/whatever) is altijd een topper.
Woohoo! Wel even wat foto's maken van je eerste UK-kerstmaal hč?quote:Op donderdag 14 november 2013 13:43 schreef Selestha het volgende:
Ik ga deze kerst niet koken, de eerste dag bakt mijn lief koekjes en taart en dat nemen we mee naar vrienden waar we ons kerstdiner zullen hebben. En de dag daarna heeft mijn schoonmoeder geclaimd dus het wordt volgend jaar eer ik de kans krijg![]()
Ben wel benieuwd, mijn eerste 100% Britse kerst.
Tof!quote:Op donderdag 14 november 2013 15:38 schreef Novem het volgende:
26/12 een wrap-buffetIk dacht aan een stapel kleine wrapjes en dan de tafel vol met schaaltjes met dingen om erin te doen, denk aan eend/komkommer/lenteui/hoisinsaus, kofte en tzaziki, spicy kip/paprika/gegrilde mais/koriander, reepjes gegrilde entrecote etc.
Zohee Novem, toe maar!quote:Op donderdag 14 november 2013 15:38 schreef Novem het volgende:
Nog maar even
Leuk menu Myraela! Lamsrack![]()
Het plannen gaat hier nu echt beginnen, ben er in ieder geval al uit wanneer we gaan koken en de grote lijnen, moet wel nog de gerechten verzinnen
21/12 een 3/4-gangendiner bij de schoonouders, met goed brood en boter erbij, bijpassende wijntjes etc. Dingen waar we nu aan denken zijn zaken als een paddenstoelen/truffelsoepje, iets met hert of fazant, een kaasplankje en een zoet dessert. Maar niets staat nog vast, we zijn nog aan het orienteren.
24/12 een high tea, hartige sandwiches en zoetigheid
25/12 Verschillende hapjes, zoals gemarineerde ham, gravlax, brood, dips, kazen, salade etc.
26/12 een wrap-buffetIk dacht aan een stapel kleine wrapjes en dan de tafel vol met schaaltjes met dingen om erin te doen, denk aan eend/komkommer/lenteui/hoisinsaus, kofte en tzaziki, spicy kip/paprika/gegrilde mais/koriander, reepjes gegrilde entrecote etc.
Dus dat wordt nog even zoeken en puzzelen, maar wel zin in!
Klinkt een beetje lente-achtig allemaal, maar dat is tijdens donkere (en ongetwijfeld natte) kerstdagen wellicht wel te beschouwen als welkom lichtpuntje.quote:Op dinsdag 12 november 2013 21:24 schreef Myraela het volgende:
Ik denk dat ik er bijna uit ben.
Garnalenkroketjes met citroen/dille saus en toast.
**
Cappuccino van erwten met pancetta
**
Lamsrack met pompoen risotto
**
Eend met een sinaasappelsaus en aardappel gratin
**
Dessert moet ik nog even over nadenken. Waarschijnlijk iets met ijs.
Ik moet nog gaan kijken hoe ik die precies ga doen, heb ik wat te oefenen de komende tijd.quote:Op donderdag 14 november 2013 16:18 schreef minilot het volgende:
[..]
Klinkt een beetje lente-achtig allemaal, maar dat is tijdens donkere (en ongetwijfeld natte) kerstdagen wellicht wel te beschouwen als welkom lichtpuntje.![]()
Benieuwd naar je erwtencappuchino met pancetta. Receptje?
Updates van het ge-oefen hier plaatsen hč? Is leuk, en dan voel ik me daarin wat minder eenzaam en onnozel.quote:Op donderdag 14 november 2013 17:18 schreef Myraela het volgende:
[..]
Ik moet nog gaan kijken hoe ik die precies ga doen, heb ik wat te oefenen de komende tijd.
Oef, dat ziet er geweldig lekker uitquote:Op donderdag 14 november 2013 17:05 schreef minilot het volgende:
Jaaaaa, het wordt inderdaad de ginger/butterscotch-crunch! Erg lekker geworden.![]()
Pre-snijden:
[ afbeelding ]
..en in blokjes (daarmee iets te lang gewacht dus bodem verkruimelde ietwat bij het snijden) :
[ afbeelding ]
Met kerst gooi ik dan nog een beetje van dit spul door het glazuur voor een extra feestelijk tintje:
[ afbeelding ]
Ik hoef dit keer ook niet te koken, daarom heb ik de snoepjes/koekjes bij de koffie eerder op de dag en het snackje vooraf bij het spelletjes doen opgeëist. Doe ik toch nog iets.quote:Op donderdag 14 november 2013 17:53 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Oef, dat ziet er geweldig lekker uitMaar aangezien ik niet hoef te koken deze kerst, denk ik dat ik dat maar een keer zomaar buiten kerst om ga maken
Neehoor, lamsrack is niet zo lastig. Ik ga het voor het eerst maken, maar volgens mij is het prima te doen.quote:Op vrijdag 15 november 2013 00:10 schreef Meke het volgende:
Wij moeten de gerechten nog verdelen, maar mčn, als ik dit topic lees wil ik ze allemaal wel opeisen![]()
![]()
![]()
Of doorsturen natuurlijk
![]()
Is lamsrack heel moeilijk trouwens?![]()
Ja, maar jij doet de koksschool (toch?quote:Op vrijdag 15 november 2013 13:40 schreef Myraela het volgende:
[..]
Neehoor, lamsrack is niet zo lastig. Ik ga het voor het eerst maken, maar volgens mij is het prima te doen.
Ik kan je vertellen dat een opleiding tot kok één grote deceptie is, daarom ben ik er ook mee gestopt.quote:Op vrijdag 15 november 2013 13:43 schreef Meke het volgende:
[..]
Ja, maar jij doet de koksschool (toch?) en ik kom niet verder dan een AVG'tje of een pastasalade normaal
Klopt ja haha ik ben er ook een jaar geweest, het eerste jaar leer je dingen die je waarschijnlijk al kan/en het 'juiste gebruik van halffabrikaten''quote:Op vrijdag 15 november 2013 13:46 schreef Myraela het volgende:
[..]
Ik kan je vertellen dat een opleiding tot kok één grote deceptie is, daarom ben ik er ook mee gestopt.
Het is gewoon een kwestie van het vlees even aanbraden in een pan en daarna in een ovenschaal gooien en in de oven zetten. Het enige lastige is zeker weten wanneer die goed is, denk dat je met aangegeven tijden heel ver komt. Met een thermometer kun je het zeker weten.
quote:Op vrijdag 15 november 2013 15:17 schreef RoelerMF het volgende:
Vanmiddag wat spullen wezen halen om het e.e.a. te gaan proberen dit weekendAls het slaagt volgen wel wat foto's
Het recept zegt hierover:quote:Op vrijdag 15 november 2013 17:03 schreef roos85 het volgende:
Lot, hoever want te voren zou ik het beste die rode wijntruffels kunnen maken? Of maakt dat niet uit?
Ik heb ze zelf de vorige keer een dag of zes bewaard voordat ze allemaal op waren, end at ging in elk geval prima. Langer heb ik niet geprobeerd.quote:Store in an airtight container at room temperature for 1 week (or in the refrigerator for up to 2-3 weeks). Bring the truffles back up to room temperature before serving. If the truffles have absorbed the cocoa powder, you can re-roll them before serving to give a more polished appearance (in fact, I suggest this for the best results).
Heb de kruidenbeignets ook gebakken, maar dan in een donut maker. Ik denk dat flensjes niet zullen werken en ook een deel van de smaak en structuur verliezen. Volgens mij moet het ook werken om gewoon kleine rondjes in een pan te doen. Evt met een uitsteker of serveerring eromheen bij het ingieten die je dan weer weghaalt voor de volgende.quote:Op zaterdag 16 november 2013 00:10 schreef AnnaNiem het volgende:
Ik heb mijn menu ook klaar. We zijn met 6 personen, waarvan 1 peuter.
Kruidenflensje gevuld met zalm (Annabel Langbein op 24kitchensite, ik heb geen poffertjespan dus maak het dunner en bak flensjes er van)
Paddestoelenbouillon
Biefstuk met portsaus, geconfijte ui, salade, boontjes en aardappelkerstboompjes (of zoiets)
Frappuccinnotaart (net gezien bij Rudolph jammmmmm)
Dat lijkt mij heerlijk!!!quote:Op dinsdag 29 oktober 2013 16:49 schreef AnnaNiem het volgende:
[..]
Is een bloody-mary-truffel wat? http://www.24kitchen.nl/s(...)bloody-mary-truffels
Oef, zit al vol als ik dit lees!quote:Op zaterdag 16 november 2013 16:02 schreef bloodymary1 het volgende:
Ik het dit jaar eens heel anders doen met het kerstdiner. We doen dat altijd bij mijn zus, die kinderen heeft rond de 20 en altijd vragen naar mijn zelfgemaakte meatloaf.
Dus dit jaar ga ik eens een Amerikaans/TexMex kerstdiner doen.
Ik denk aan Meat Loaf, heerlijke steaks, mashed potatoes, vooraf nacho's met tomaat en kaas. Na iets met cheesecake.
Nog mensen tips voor wat luxere Amerikaanse voor- en bijgerechten?
Je hebt helemaal gelijk. Mijn schoonfamilie is ook zo'n drama. Vegetariers, notenallergieen, nietslusters en dat betekent dat je eignelijk niets anders kunt doen dan een soort van buffet met tapas ofzo. Of friet met biefstukquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 13:05 schreef Myraela het volgende:
**
[..]
Zulke mensen moet je direct uit je leven bannen. Godverdomme.
okok, dan begrijp ik het wel. Dit jaar weer lastige eters?
Goede seafood chowder (soep), krab en kreeftgerechten (cajun style)? Lekker en ook wat variatie op carnivorenfood.quote:Op zaterdag 16 november 2013 16:02 schreef bloodymary1 het volgende:
Ik het dit jaar eens heel anders doen met het kerstdiner. We doen dat altijd bij mijn zus, die kinderen heeft rond de 20 en altijd vragen naar mijn zelfgemaakte meatloaf.
Dus dit jaar ga ik eens een Amerikaans/TexMex kerstdiner doen.
Ik denk aan Meat Loaf, heerlijke steaks, mashed potatoes, vooraf nacho's met tomaat en kaas. Na iets met cheesecake.
Nog mensen tips voor wat luxere Amerikaanse voor- en bijgerechten?
Vergeet geen Lardo uit aosta, echt zooo lekker. Met honing. Echt, je weet niet wat je eet. Is een mooi voorgerecht.quote:Op zaterdag 19 oktober 2013 14:39 schreef Miss_Virgo het volgende:
Kerst! Bij mijn Italiaanse schoonfamilie ook jaarlijks maanden lang reden tot (een leuke) discussie: wat gaan we maken?!
Vorig jaar met zo'n 5 personen (mega grote keuken, iedereen doet heel de dag wat, hapje - drankje erbij) voor 12 personen 5 gangen gekookt. Dit jaar is dit weer de bedoeling, echter hebben we niet de fantastische keuken tot onze beschikking, maar een standaardkeukentje van een blokhut in Noord -Italië (jeej witte kerst!)..
Mijn eerste idee is: keep it simple! Vreemde keuken, niet zoveel keukengerei enz... Moeilijk!!!
In ieder geval komt er eerst een tafel vol met locale vleeswaren en kazen.. Daarna is het traditie om een zelf getrokken runderbouillon met zelfgemaakte tortellini te maken .. Maar dan ... Het hoofd- en nagerecht... Misschien nog wel een tussengerecht. Bijgerechten vinden we ook lastig. Vorig jaar hadden we worteltjes uit de oven, romige venkel, citroenige sperzieboontjes en spruitjes...
Mijn schoonzusje heeft inmiddels een Facebookgroep aangemaakt waar levendig over de gerechten wordt gediscusseerd!
Het gevolg van listeriose kan wel heel ernstig zijn, dus die zachte rauwmelkse kazen toch maar niet doenquote:Op maandag 11 november 2013 15:14 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nederlandse gynaecologen waarschijnlijk en die staan niet bekend om hun verstand van kaas. Bij harde rauwmelkse kazen is er sowieso niks aan de hand, alleen bij zachte rauwmelkse kaas is er een klein kansje dat daar de listeriabacterie in zit en dan is er weer een kansje dat dat tot een miskraam leidt. Als je dat risico volledig wil uitsluiten moet je dat vooral doen, het is mijn keuze niet, ik zeg alleen dat zwangere vrouwen ook andere keuzes kunnen maken.
[..]
Ik kan ze überhaupt niet serieus nemen met hun Unileverlogica.
Gaaf! Is het moeilijk om te maken?quote:Op zaterdag 16 november 2013 14:17 schreef RoelerMF het volgende:
Met dank aan minilot voor de inspiratie en het recept, de sugared spicy cranberries![]()
[ afbeelding ]
dunne plakjes waterkastanje er voorzichtig op leggen?quote:Op dinsdag 12 november 2013 15:53 schreef minilot het volgende:
Gisteren deze bouillon nog eens gemaakt om te kijken of ik 'm opnieuw zo vreselijk lekker vond:
http://www.theppk.com/2011/10/mushroom-hot-pot/
..en dat was zo. Echt een waaaaaaaanzinnig smakend soepje. Dat wordt 'm dus geheid als amuse, (gezeefd) in kleine glaasjes. Zit steranijs en kaneel in, voor het winterse gevoel. Wil er alleen nog iets knapperigs bij serveren, nog even kijken wat precies.
hoe maak je dat lamsvlees?quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:01 schreef Bramito het volgende:
Wij blijven in Spanje dit jaar en er komt geen familie over dus het wordt een makkie. Het wordt in ieder geval een keer ternasco de aragon (het lokale lam) uit de oven. Heel traditioneel en heerlijk! Mijn schoonmoeder maakt een deel en ik het andere want het past niet in de oven. Daarna in alufolie en in de auto :-)
Ik zal in ieder geval ook voor de sorbet zorgen. Ik krijg al helemaal zin. Vandaag is de eerste dag vies weer, daar zal het wel aan liggen.
Eigenlijk bereid ik vlees altijd op dezelfde manier, aanbakken in een koekenpan op loeiheet vuur. Als je een bruin korstje hebt afgaren in de oven.quote:Op zaterdag 16 november 2013 22:32 schreef Molo het volgende:
lekker! Maar degene die het gemaakt had wilde de eerste keer niet zeggen hoe ze het gemaakt had ( ) en bij de volgende tent was die dame het aan het uitleggen maar ik snapte er geen zak van want mijn Spaans is niet zo best
Bedankt! Daar kan ik wel wat mee.quote:Op zaterdag 16 november 2013 18:38 schreef AnnaNiem het volgende:
We hadden een paar jaar geleden een amerikaans getint etentje voor 19 personen, wij hebben thanksgiving als uitgangspunt genomen, ook al was het kerst;
Op tafel stond;
Mini broodje hamburgers en mini hotdogs (fingerfood bij binnenkomst)
Pompoensoep (in kopjes)
Gevulde kalkoen
Beenham
zoete aardappel met marshmallow; [link]http://www.naaramerika.co(...)et-marshmallows.html[/link]
Gewone aardappelpuree met jus (gravy)
Maisbrood
Cranberrysaus
Sperziebonen (green beans)
Ceasarsalade
Cowlsalade
Dessert
Mississipi mud pie
Cheese cake
Ook bedankt voor de tips. Maar die ga ik niet opvolgen, ik lust zelf geen vis en aanverwanten...... (en dan krijgt de rest dat ook niet).quote:Op zaterdag 16 november 2013 20:49 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Goede seafood chowder (soep), krab en kreeftgerechten (cajun style)? Lekker en ook wat variatie op carnivorenfood.
Wat leuk!quote:Op zaterdag 16 november 2013 14:17 schreef RoelerMF het volgende:
Met dank aan minilot voor de inspiratie en het recept, de sugared spicy cranberries![]()
[ afbeelding ]
Dat klinkt als een prima suggestie, qua smaak!quote:Op zaterdag 16 november 2013 22:26 schreef Molo het volgende:
[..]
dunne plakjes waterkastanje er voorzichtig op leggen?
Ik lust geen vis? Wat een onzin. Een op een bepaalde manier bereidde vis vind je misschien nie tlekker. Als je zegt dat je geen vis lust dan heb je nog nooit goed geproefd en/of is het nog nooit goed voor je klaargemaakt. Zelfde geldt voor andere zaken uit zee. Ik snap het heel goed als je bijvoorbeel dniet houdt van de textuur van mossels, of de sterke smaak van gerookte makreel.quote:Op zondag 17 november 2013 14:22 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Ook bedankt voor de tips. Maar die ga ik niet opvolgen, ik lust zelf geen vis en aanverwanten...... (en dan krijgt de rest dat ook niet).
Zitten in de buurt van Trentino. Schoonvader heeft een keer lardo meegenomen, inderdaad erg bijzonder! Eert denk je, bah een stuk vet, maar erg lekker!quote:Op zaterdag 16 november 2013 20:55 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Vergeet geen Lardo uit aosta, echt zooo lekker. Met honing. Echt, je weet niet wat je eet. Is een mooi voorgerecht.
Maarehm; ik zou verder lekker italiaanse boerenkost eten. Inderdaad kazen en vleeswaren, ingemaakte gerechten, een goede ovenschotel, lekkere polenta met ossobucco/wildstoof, sowieso wild en paddenstoelen.... hmmm. En natuurlijk goede grappa, lekkere wijntjes...
En natuurlijk een goed haardvuur. Waar zit je ergens in Noord-italie? Elke streek heeft zo zijn maniertjes... maar wellicht wil je schoonfam daar niet aan en hechten ze aan hun eigen lokale gerechten!
Die lardo is inderdaad wat raar, maar zo enorm lekker. Je eet er ook weinig van omdat er zo veel smaak aan zit. Heerlijk.quote:Op zondag 17 november 2013 20:12 schreef Miss_Virgo het volgende:
[..]
Zitten in de buurt van Trentino. Schoonvader heeft een keer lardo meegenomen, inderdaad erg bijzonder! Eert denk je, bah een stuk vet, maar erg lekker!
Ze zijn trouwens stiekem wel een beetje gehecht aan hun eigen (streek)gerechten :p echte discussies over of er nou wel of niet iets door een bepaalde saus heen Hoort.. Prachtig!
Wat een onzin. Tonijnsteak is een prima stuk vis voor de meeste vleesliefhebbers, maar het is nog steeds vis en smaakt naar vis zoals andere vis ook naar vis smaakt. De een wat meer dan de ander maar als je dat niet lust dan lust je dat niet.quote:Op zondag 17 november 2013 20:05 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik lust geen vis? Wat een onzin. Een op een bepaalde manier bereidde vis vind je misschien nie tlekker. Als je zegt dat je geen vis lust dan heb je nog nooit goed geproefd en/of is het nog nooit goed voor je klaargemaakt.
Sowieso smaakt van sommige soorten de echt verse vis geheel niet vissig, tenzij het veroudert en er trimethylamine wordt gevormd (afbraakproduct). Dan smaakt vis wel vissig ja. Maar dat jij blijkbaar geen goede bereiding en versheid kent, dat ligt niet aan mij.quote:Op zondag 17 november 2013 20:26 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Wat een onzin. Tonijnsteak is een prima stuk vis voor de meeste vleesliefhebbers, maar het is nog steeds vis en smaakt naar vis zoals andere vis ook naar vis smaakt. De een wat meer dan de ander maar als je dat niet lust dan lust je dat niet.
Dat kán toch. Als hij/zij zelf kookt is dat toch geen probleem? Laat hem/haar lekker maken wat hij/zij zelf lekker vindt zegquote:Op zondag 17 november 2013 20:05 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik lust geen vis? Wat een onzin. Een op een bepaalde manier bereidde vis vind je misschien nie tlekker. Als je zegt dat je geen vis lust dan heb je nog nooit goed geproefd en/of is het nog nooit goed voor je klaargemaakt. Zelfde geldt voor andere zaken uit zee. Ik snap het heel goed als je bijvoorbeel dniet houdt van de textuur van mossels, of de sterke smaak van gerookte makreel.
Gegrilde tonijn lijkt in zo ongeveer in niets op gepocheerde kabeljauw, of gerookte heilbot. Ik raa dje aan toch maar eens een gokje te wagen... en anders houd je het bij je gehaktbrood....eet ik de verse makreelfilets wel voor je op...
Wat een gezeik, ik heb het al vaak geprobeerd, ook in goede restaurants van andere mensen een stukje geprobeerd. Het gaat niet om de textuur, maar om de vissmaak, die vind ik goor. Zelfs verwerkt in amuses waarvan ik het niet wist en andere mensen het nauwelijks proeven krijg ik er kostneigingen van.quote:Op zondag 17 november 2013 20:05 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik lust geen vis? Wat een onzin. Een op een bepaalde manier bereidde vis vind je misschien nie tlekker. Als je zegt dat je geen vis lust dan heb je nog nooit goed geproefd en/of is het nog nooit goed voor je klaargemaakt. Zelfde geldt voor andere zaken uit zee. Ik snap het heel goed als je bijvoorbeel dniet houdt van de textuur van mossels, of de sterke smaak van gerookte makreel.
Gegrilde tonijn lijkt in zo ongeveer in niets op gepocheerde kabeljauw, of gerookte heilbot. Ik raa dje aan toch maar eens een gokje te wagen... en anders houd je het bij je gehaktbrood....eet ik de verse makreelfilets wel voor je op...
Jeetje zeg, wat een misplaatste arrogantie!quote:Op zondag 17 november 2013 20:29 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Sowieso smaakt van sommige soorten de echt verse vis geheel niet vissig, tenzij het veroudert en er trimethylamine wordt gevormd (afbraakproduct). Dan smaakt vis wel vissig ja. Maar dat jij blijkbaar geen goede bereiding en versheid kent, dat ligt niet aan mij.
Ik ga niemand tegenhouden. Maar ik mag er wel wat van vinden. En ik zal er ook zeker van zeggen wat ik vind. Daar is het een forum voor.quote:Op zondag 17 november 2013 22:16 schreef Molo het volgende:
[..]
Dat kán toch. Als hij/zij zelf kookt is dat toch geen probleem? Laat hem/haar lekker maken wat hij/zij zelf lekker vindt zeg
je gaat je toch niet uitleggen en verdedigenquote:Op zondag 17 november 2013 22:18 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Wat een gezeik, ik heb het al vaak geprobeerd, ook in goede restaurants van andere mensen een stukje geprobeerd. Het gaat niet om de textuur, maar om de vissmaak, die vind ik goor. Zelfs verwerkt in amuses waarvan ik het niet wist en andere mensen het nauwelijks proeven krijg ik er kostneigingen van.
Dat klopt er zijn veel soorten vis, maar ze hebben wel allemaal een bepaalde vissmaak. Ik denk dat mijn smaakpapillen wat beter ontwikkeld zijn dan de jouwe, als jij dat niet proeft. En je laatste regel is echt onzin, maar dat heb ik al eerder uitgelegd. Geeft niet, jij mag denken en hier plaatsen wat je wilt. Niet iedereen heeft nu eenmaal hetzelfde niveau.quote:Op zondag 17 november 2013 22:20 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik ga niemand tegenhouden. Maar ik mag er wel wat van vinden. En ik zal er ook zeker van zeggen wat ik vind. Daar is het een forum voor.
Dat zou net zoiets zijn als geen groenten lusten, of geen vlees lusten. Er is te veel verschil binnen de categorie om dat zeker te weten. NOg los van de bereidingen. Dus ik denk dat diegene ofwel nooit goed klaargemaakte vis heeft gehad, of gewoon uit angst helemaal nooit echt heeft geproefd.
Tuurlijk mag dat, en je hoeft het niet nogmaals uit te leggen, je punt is wel duidelijk.quote:Op zondag 17 november 2013 22:20 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik ga niemand tegenhouden. Maar ik mag er wel wat van vinden. En ik zal er ook zeker van zeggen wat ik vind. Daar is het een forum voor.
Dat zou net zoiets zijn als geen groenten lusten, of geen vlees lusten. Er is te veel verschil binnen de categorie om dat zeker te weten. NOg los van de bereidingen. Dus ik denk dat diegene ofwel nooit goed klaargemaakte vis heeft gehad, of gewoon uit angst helemaal nooit echt heeft geproefd.
zeg volgende keer gewoon dat je met kerst geen zin hebt in vis of dat je allergisch ervoor bent, ben je van het gezeik afquote:Op zondag 17 november 2013 22:32 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Dat klopt er zijn veel soorten vis, maar ze hebben wel allemaal een bepaalde vissmaak. Ik denk dat mijn smaakpapillen wat beter ontwikkeld zijn dan de jouwe, als jij dat niet proeft. En je laatste regel is echt onzin, maar dat heb ik al eerder uitgelegd. Geeft niet, jij mag denken en hier plaatsen wat je wilt. Niet iedereen heeft nu eenmaal hetzelfde niveau.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |