FOK!forum / Culinesse ŗ gogo / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #23
Treewoensdag 22 april 2020 @ 12:06
bannerpizzatopic.png

Vervolg op:
CUL / [pizza] zelf pizza maken voor beginner?
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #14
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #15
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #16
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #18
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #18
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #19
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #20
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #21

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Hoe?

Het belangrijkste onderdeel van een pizza is de bodem. Een pizzabodem is een soort brood, gemaakt met een gistdeeg. In deze topicstart staan een tweetal recepten voor pizzadeeg. Het geheim van een goede pizza is om de kunst onder de knie te krijgen om smaak uit je producten te halen ipv er steeds meer smaakmakers in te stoppen.
Een techniek die in dit topic vaak naar voren is gekomen is de zogenaamde 'cold fermentation'. Dat is een techniek waarbij je deeg een tijd in de koelkast zet. Dat is gebaseerd op het feit dat er in een deeg verschillende processen spelen, die ieder een eigen optimale temperatuur hebben. Om het deeg zo snel mogelijk te laten rijzen zou je het bij bv 25-30 graden kunnen laten staan. Door het echter kouder te bewaren geef je de andere processen in het deeg de kans om meer smaak los te maken uit de tarwe.
Het maken van een pizza kan je in een aantal stappen samenvatten;

Deeg maken -- deeg laten rijzen -- deeg vormen -- pizza beleggen -- pizza bakken

Hoe je die stappen uitvoert staat hier verder in deze topicstart beschreven. Kijk vooral ook naar de filmpjes!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Dit recept staat al lange tijd in dit topic en is door veel Fok!kers gebruikt:
Ingredienten:
- 350 gram bloem *
- 2,5 deciliter lauw water**
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

*Voor in een houtoven wordt door de Italianen 'Tipo 00' bloem gebruikt, die pas echt goed presteert bij zeer hoge temperaturen. Kan worden vervangen door een goede broodbloem met een hoog eiwit/glutengehalte (12/13%). Tipo 00 is slechts een aanduiding van de malingsgraad, voluit wordt bedoeld: 'Farina di grano tenero tipo 00'.

**Het is normaal voor broodrecepten om ingrediŽnten weer te geven in een zogenaamd Bakkers percentage. Dat is hoeveel procent van het gewicht van de bloem in het recept een bepaald ingrediŽnt is. In dit recept is dat voor water 250/350 * 100 = 71,4%. Dat is erg hoog. Het zal dan ook bijna altijd nodig zijn extra bloem toe te voegen aan dit recept, vooral als het met de hand gekneden moet worden. Een misschien wat betere hoeveelheid is 65%. Dat is in dit geval dus 227,5 gram/ml water. Dat is nog steeds vrij nat trouwens.

Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!
SPOILER: Recept 2
Dit recept is een combinatie van de techniek van Jeff Varasano van varasanos.com en de formule van Peter Reinhart, door MaximusTG, hier hebben een groot aantal Fokkers ook goede resultaten mee gehad:
PDF
Saus:

Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.

SPOILER: Saus
Een basistomatensaus voor op een pizza kan je van deze ingrediŽnten maken:
- tomaten, gebruik bijvoorbeeld gezeefde tomaten (verkrijgbaar in een pak) aangevuld met tomatenblokjes of een blikje tomatenpuree, maar je kan ook verse tomaten of tomaten uit blik gebruiken
- ui
- knoflook
- beetje suiker en zout
- kruiden (bijvoorbeeld oregano, thijm, basilicum, rozemarijn, salie)
- eventueel rode wijn
- voor meer pit: een beetje chilipoeder of worchestersaus

Fruit de ui en de knoflook, voeg de rest van de ingrediŽnten toe en laat het inkoken tot de saus niet meer te vochtig is, maar nog wel goed smeerbaar. Eventueel nog even de staafmixer er doorheen.

Tip: voor het gebruik van gepelde tomaten: Spoel het vocht van de tomaten weg, snij de tomaten open, maar verwijder eerst de harde stukjes boven en onderaan de tomaten. Spoel de zaadjes weg en doe in een kom/maatbeker (een diepere smallere container is makkelijker ivm staafmixer). Laat eventueel water uitlekken, en pureer licht met de staafmixer. Het moet geen gladde saus worden, enige textuur is het lekkerst. Breng op smaak met bv zout, oregano en eventueel wat suiker.
Bakken:
SPOILER: bakken
Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.

Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.

Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.
dld9070_ip_vi_dicht.jpg
Klik voor meer info
Er zijn nog meer merken/types van dit soort oventjes. Uit ervaring van een aantal Fok!kers met deze oventjes blijkt dat het verstandig is om in het begin van de bakperiode de deksel een keer te openen, zodat een deel van de stoom kan ontsnappen. Dit ivm bruining van de korst.
Let goed op bij de aankoop van deze Bestrons, de nieuwere modellen zijn namelijk begrensd op een lagere temperatuur vanwege nieuwere Europese wetgeving. Er bestaan echter kits waarmee de temperatuursensor voor de gek kan worden gehouden.

Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongeglazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven. Je kunt ook vragen om stenen voor een openhaard, die kunnen zeker tegen de hitte. Het beste gebruik je poreuze stenen, die nemen beter vocht op. Zogenaamde 'chamotte' stenen.
SPOILER: Resultaten met Bestron Pizza ovens
Nieuwe versie oven DLD9070:
nieuw_model_dld9070_01.jpg
nieuw_model_dld9070_02.jpgnieuw_model_dld9070_04.jpg

Oud model Bestron oven DLD9016:

oud_model_dld9017_06.jpg
oud_model_dld9017_01.jpg
oud_model_dld9017_02.jpg

oud_model_dld9017_03.jpg
oud_model_dld9017_04.jpg
oud_model_dld9017_05.jpg
oud_model_dld9017_07.jpg
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Pizzastenen:
Pizzastein
GroeneBouwMaterialen
Jamie Oliver steen op fonq.nl
Pizzasteen met metalen schep
Pizzasteen met houten schep

Filmpje over deeg opbollen


Filmpjes over deeg vormenFilmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza


Filmpje over een bodem maken uit een deegbal


Eervolle vermeldingen uit eerder topics uit deze reeks

Isegrim:

pizza2.jpg

Gripper:

DSC_4540.jpg
mime_negert:

2jg3tie.jpg]afbeelding

cous2:

DSCF2278.JPG

MaximusTG:

pizza1kl.jpg

Bobbee

Pizza van volkoren deeg:
00_deeg_Volkoren_180_gram.jpg
deeg_volkoren_01.jpg
deeg_volkoren_02.jpg
deeg_volkoren_03.jpg
deeg_volkoren_04.jpg

Aal321
20130717_180735.jpg

20130717_181722.jpg

Yvess

2psg9p4.jpg]afbeelding]afbeelding

2w6ifcj.jpg]afbeelding]afbeelding

BYM

m1.jpg

m2.jpg

n2.jpg
Treewoensdag 22 april 2020 @ 12:07
Laatste post:

quote:
0s.gif Op woensdag 22 april 2020 12:06 schreef Tree het volgende:

[..]

Voor een allereerste keer ziet dit er toch al top uit! Zolang het nog niet perfect is heb je goede reden om extra veel te oefenen ;)

Ik weet nog van toen ik een Ooni had dat ik altijd wel flink bij moest blijven vullen met de pellets, anders ging de temperatuur inderdaad heel snel omlaag.

Je kan om flinke temperatuurverschillen te vermijden bij open doen van de oven hem wel wat langer voor laten stoken, dan weet je in ieder geval zeker dat de hitte goed in de steen is getrokken. Luchttemperatuur trekt met een flink vuur ook snel bij natuurlijk.

Leuk om te zien in ieder geval!
1_2woensdag 22 april 2020 @ 12:35
Deze ga ik even volgen. 23e deel zelfs...daar moet een lekkere pizza tussen zitten.
Yinnydonderdag 23 april 2020 @ 22:28
Heeft er iemand de pdf van recept 2 uit de OP voor mij?
Vorige keer recept 1 geprobeerd, dus nu wilde ik 2 maken, maar link werkt niet meer.
derLudolfdonderdag 23 april 2020 @ 22:34
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 22:28 schreef Yinny het volgende:
Heeft er iemand de pdf van recept 2 uit de OP voor mij?
Vorige keer recept 1 geprobeerd, dus nu wilde ik 2 maken, maar link werkt niet meer.
Maximus_TG is dood. Misschien dat iemand anders het bestand nog heeft.
Yinnyvrijdag 24 april 2020 @ 12:58
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 22:34 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Maximus_TG is dood. Misschien dat iemand anders het bestand nog heeft.
☹️
Ik weet dat hij overleden is en daardoor de pizza topic zijn belangrijkste spil is kwijtgeraakt. Het zou jammer zijn als zijn recept hier verloren is...

@Lucky_Strike
Er staan een hoop niet meer werkende linkjes in de OP (de plaatjes), misschien dat die er allemaal uit kunnen?
Lucky_Strikevrijdag 24 april 2020 @ 14:13
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 april 2020 12:58 schreef Yinny het volgende:

[..]

☹️
Ik weet dat hij overleden is en daardoor de pizza topic zijn belangrijkste spil is kwijtgeraakt. Het zou jammer zijn als zijn recept hier verloren is...

@:lucky_strike
Er staan een hoop niet meer werkende linkjes in de OP (de plaatjes), misschien dat die er allemaal uit kunnen?
Ik weet het. Zo zijn er wel meer OP's die nagelopen moeten worden. Maar mij ontbreekt de tijd momenteel. Lonaa en Muck volgens mij ook op dit moment.

Het staat iedereen vrij om een nieuwe OP te bouwen :)
Yinnywoensdag 6 mei 2020 @ 08:21
Na lang zoeken in de voorgaande delen, heb ik het originele recept van Maximus_TG gevonden op zijn kookblog!
http://kookkompas.nl/pizza/
Fijn dat zijn recepten nog bestaan O+
r3gi3boyvrijdag 8 mei 2020 @ 22:03
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 22:28 schreef Yinny het volgende:
Heeft er iemand de pdf van recept 2 uit de OP voor mij?
Vorige keer recept 1 geprobeerd, dus nu wilde ik 2 maken, maar link werkt niet meer.
https://drive.google.com/file/d/0B45G_0wzLet3d09WWXYzc2ZibWM/view
Yinnyvrijdag 8 mei 2020 @ 23:27
quote:
Dankjewel!
Yinnyzondag 17 mei 2020 @ 22:00
Zuurdesem pizza's
H6qbtKg.jpg
jT7EraG.jpg
Lucky_Strikezondag 17 mei 2020 @ 22:41
Vanmiddag heb ik deeg 1 uit het pizzatopic gemaakt. Die doet het altijd goed hier.

S0jjQS9.jpg

Paar uur later verdeeld in bolletjes. En die rezen uiteraard tegen elkaar aan want dat doen ze altijd en daar leren we helemaal niets van.

Fast forward. Saus gemaakt (blik blokjes, ui, knof, balsamico). IngrediŽnten gesneden.

Pizza 1: creme fraiche, geraspte kaas, asperges, krieljes, champignons, tijm, spek. Eerste keer dat we deze variant maakten en ontzettend voor herhaling vatvaar.
d4YkpC9.jpg

Pizza 2: tomatensaus, geraspte kaas, tonijn, gele ui, ansjovis, tomaat, mozzarella, knoflook.
DDJc1Cb.jpg

Pizza 3: onze favoriet.
Tomatensaus, rode ui, chorizo, gorgonzola, knoflook.

Geen pizza-avond zonder deze variant. Voor het eerst in jaren weer eens geklungeld met het deeg dus hij heeft een rustieke vorm.

VqeME2V.jpg

e0ka525.jpg
Yinnyzondag 17 mei 2020 @ 22:50
quote:
1s.gif Op zondag 17 mei 2020 22:41 schreef Lucky_Strike het volgende:
Vanmiddag heb ik deeg 1 uit het pizzatopic gemaakt. Die doet het altijd goed hier.

[ afbeelding ]

Paar uur later verdeeld in bolletjes. En die rezen uiteraard tegen elkaar aan want dat doen ze altijd en daar leren we helemaal niets van.

Fast forward. Saus gemaakt (blik blokjes, ui, knof, balsamico). IngrediŽnten gesneden.

Pizza 1: creme fraiche, geraspte kaas, asperges, krieljes, champignons, tijm, spek. Eerste keer dat we deze variant maakten en ontzettend voor herhaling vatvaar.
[ afbeelding ]

Pizza 2: tomatensaus, geraspte kaas, tonijn, gele ui, ansjovis, tomaat, mozzarella, knoflook.
[ afbeelding ]

Pizza 3: onze favoriet.
Tomatensaus, rode ui, chorizo, gorgonzola, knoflook.

Geen pizza-avond zonder deze variant. Voor het eerst in jaren weer eens geklungeld met het deeg dus hij heeft een rustieke vorm.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ooooh, wat zien ze er lekker uit!
Op de barbecue? Ik stel me voor dat ze dan ook een beetje rokerig worden, mmmm!
Hupjezondag 17 mei 2020 @ 22:50
Ik zou ze allemaal eten! :9
Lucky_Strikezondag 17 mei 2020 @ 22:52
quote:
1s.gif Op zondag 17 mei 2020 22:50 schreef Yinny het volgende:

[..]

Ooooh, wat zien ze er lekker uit!
Op de barbecue? Ik stel me voor dat ze dan ook een beetje rokerig worden, mmmm!
Precies. In de oven is prima maar de bbq-smaak is toch een prettige bijkomstigheid.
Lucky_Strikezondag 17 mei 2020 @ 22:54
Oh wacht, dit is het pizza-topic en niet het Kook Mee topic :') Ik kopieer de boel ook even daarheen.
#ANONIEMzaterdag 20 juni 2020 @ 17:48
Wat is er nou lekkerder dan zelfgemaakte pizza?

Het deeg is zelfs zelf gemaakt en gevormd.

3WCZrNb.jpg

Kijk @ItsTheBradgeHere zo kan het ook.

X6FFtrx.jpg

Lekker in de oven hmmm...

ElementaryFloweryCockerspaniel-size_restricted.gif

NdoBk2R.jpg

wXH4Dji.jpg

En dan met een ijskoud biertje. Zien jullie dat witte onderaan het glas? Dat is een trucje van mij, een laagje water in het glas, in de vriezer plaatsen en dan heb je altijd een koud biertje bij de hand. Als het wat warmer wordt wordt het een grote ijsklont en is het bovengedeelte van je biertje ook heerlijk gekoeld. Een trucje dat ik even met jullie deel.

Lekkere pizza gemaakt door mijn vriendin

giphy.gif
halfwayzaterdag 20 juni 2020 @ 18:01
Ik doe dat vaak op de plaat van 90cm.
Kaascardjezaterdag 20 juni 2020 @ 18:06
Ziet er goed uit. Altijd al zelf een pizza willen maken maar vanwege de rijstijd nooit gemaakt.
spijkerbroekzaterdag 20 juni 2020 @ 18:16
En dan smelt het ijs en heb je waterig bier. Nee :N
Wat pizza betreft: prima.
marc0871zaterdag 20 juni 2020 @ 18:24
Die ziet er goed uit.

Ik maak ze ook meestal zelf.
Vaak net zo goed als die van de Italiaan.
Daarna mogen de verse van de Jumbo en de bezorgpizza's om de derde plek vechten.
Diepvriespizza's komen altijd op de laatste plaats.
spijkerbroekzaterdag 20 juni 2020 @ 18:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 juni 2020 18:24 schreef marc0871 het volgende:
Diepvriespizza's komen altijd op de laatste plaats.
Die gebruik ik echt alleen in nood. Het vult, maar daar heb je ook alles mee gezegd.
marc0871zaterdag 20 juni 2020 @ 20:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 juni 2020 18:27 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Die gebruik ik echt alleen in nood. Het vult, maar daar heb je ook alles mee gezegd.
Boks.
FutureFairytalezaterdag 20 juni 2020 @ 20:42
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 juni 2020 18:27 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Die gebruik ik echt alleen in nood. Het vult, maar daar heb je ook alles mee gezegd.
Het vult niet vind ik juist. Vooral Ristorante pizza's niet.
Rodgrodzondag 21 juni 2020 @ 10:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 juni 2020 18:27 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Die gebruik ik echt alleen in nood. Het vult, maar daar heb je ook alles mee gezegd.
Het enige qua diepvriespizza wat voor mij vult is een Big American. Bij de rest heb ik altijd nog honger

OT: ziet er smakelijk uit :9
Ferzondag 21 juni 2020 @ 10:48
Wil al jaren een pizzasteen in de oven. Dat je de pizza erin schuift en dat deeg gelijk krokant op de steen bakt.

Nu wordt eigenlijk altijd de bovenkant te snel gaar
lightedzondag 21 juni 2020 @ 11:53
Pizza gemaakt door je vriendin en dan ga je het lekker opsmikkelen achter je computert? hahahah
golferzondag 21 juni 2020 @ 20:21
Maar liefst 23 delen vol tips voor je:
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #23
fietsiezondag 9 augustus 2020 @ 22:29
Het was vandaag warm, maar ik vond het toch een goede gelegenheid om mijn (in het vroege voorjaar gerepareerde en van nieuwe rookafvoer voorziene pizza-) steenoven weer eens goed op te stoken :)

GKGyGlj.jpg

Om 11:30 ben ik begonnen met rustig opstoken, om daarna langzaam het vuur te laten roteren rond de binnenkant van de koepel. In februari zijn de grootste gaten binnenin dichtgesmeerd met vuurvast cement wat nog niet eerder volledig was verhit, en ook de rookgasafvoer bovenin de koepel was destijds opnieuw dicht gesmeerd.
(Ik heb de oven dus na het smeren van het cement wel twee keer gestookt, maar niet met bak doeleinden, en met maar een beperkt vuur erin. Graad of 300 max.)

De rookafvoer was eerst 1,5 meter boven het dak; nu staat de pijp tot 2,5 meter boven het dak, en daarmee ook boven de gootlijnen van de omliggende huizen. Veel meer trek nu ook.

Dat levert een fijn vuur op.

xYiciLh.jpg

Na een paar uurtjes rustig stoken ben ik het vuurtje langzaam wat meer zuurstof gaan geven, en met het droge beukenhout wat ik gebruik liep de temperatuur gestaag op.
Tegen 17:00 stond het metertje op een punt waar ik het nog niet eerder gezien had:

4JwTyGY.jpg

Ondertussen had ik pizzadeeg gemaakt, dit laten rijzen en drie keer platgeslagen tussendoor; een mooi soepel en goed uitrolbaar deegje wat prima op mn alu pizzascheppen te handlen is.

In het begin van het bakken was er nog een aardig vuurtje in de koepel:

5X9COcp.jpg

Pizza's krijgen bij ons serieus beleg; ik weet dat er puristen zijn die voor een schoenzool met rood en een los blaadje basilicum gaan, ik schaar me daar niet onder.
De bovenstaande pizza was onder andere belegd met de kant en klaar door de Jumbo verkochte "gegrillde groenten". En nog een aantal andere lekkere dingen :)

Ook een pizza met vis (mosselen, ansjovis, surimi, stukjes zalm) behoort tot een van de favorieten.

IFN4wi0.jpg

Voor mezelf bakte ik er eentje met gehakt, dikke plakken Hongaarse Salami en kaas. Net in de oven, nu met al aardig wat minder vuur:

2lEyK9z.jpg

En na maar een paar minuutjes in de oven komt het er dan zo, bubbelend en squeekend uit:

F0x4BYF.jpg

Toen iedereen klaar was met eten was er nog een klein beetje deeg over, en wat restjes vlees.
Daar heb ik een kleine pizza mee gemaakt die nu in de koelkast ligt: wat lekkers voor de lunch van morgen.

LyJ3M8J.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door fietsie op 09-08-2020 22:51:55 ]
Lucky_Strikezondag 9 augustus 2020 @ 22:48
Oh O+
Yinnymaandag 10 augustus 2020 @ 07:51
Nu heb ik ook weer zin in pizza!
Sarabimaandag 10 augustus 2020 @ 09:07
Ziet er heerlijk uit O+
Zo'n steenoven staat hoog op ons wensenlijstje
fietsiemaandag 10 augustus 2020 @ 09:56
quote:
0s.gif Op maandag 10 augustus 2020 09:07 schreef Sarabi het volgende:
Ziet er heerlijk uit O+
Zo'n steenoven staat hoog op ons wensenlijstje
Koop er dan aub een met een schoorsteen aan de voorkant, bij de deur, en niet een Portugese, die ik heb, met de schoorsteen in de top van de koepel.

Die met de schoorsteen vooraan houden hun warmte beter vast.
foodloverzaterdag 6 februari 2021 @ 19:18
Schopje omhoog!

Ik maak regelmatig zelf pizza. In ons vorige huis hadden we een 90cm brede Smeg oven met ook een dikke en grote pizzasteen erin. Nu wonen we tijdelijk in een ander huis in NL en bak ik pizza's in een kleine Moulinex oven, die mits goed voorverwarmd en met twee ronden bbq pizzastenen erin - ook een prima resultaat geeft.

Al diverse recepten gebruikt en ben momenteel tevreden met dit recept van Vito Lacopelli:
De grap van dit deeg zit 'm in de poolish en moet zeggen dat het een mooi en luchtig resultaat geeft.
djkoelkastdonderdag 11 februari 2021 @ 09:18
Is er nou niemand die volkorenpizza's maakt? Veel lekkerder :D
Ik gebruik het recept van Italieplein (350 meel, 250 water, 10 gist, olijfolie en gist of meer als je meer pizza's maakt) en dat is superlekker. Ik heb zelf een graanmolen dus ik maal ook zelf mijn granen en gebruik ook vaak andere granen dan tarwe alleen (spelt, einkorn, rotkorn, emmer). Heel voedzaam ook nog :D
111210donderdag 11 februari 2021 @ 17:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 februari 2021 19:18 schreef foodlover het volgende:
Schopje omhoog!

Ik maak regelmatig zelf pizza. In ons vorige huis hadden we een 90cm brede Smeg oven met ook een dikke en grote pizzasteen erin. Nu wonen we tijdelijk in een ander huis in NL en bak ik pizza's in een kleine Moulinex oven, die mits goed voorverwarmd en met twee ronden bbq pizzastenen erin - ook een prima resultaat geeft.

Al diverse recepten gebruikt en ben momenteel tevreden met dit recept van Vito Lacopelli:
De grap van dit deeg zit 'm in de poolish en moet zeggen dat het een mooi en luchtig resultaat geeft.
Yes deze heb ik ook al een paar keer gemaakt voor in de thuis oven. Echt verassend goed voor een keuken oventje.

quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2021 09:18 schreef djkoelkast het volgende:
Is er nou niemand die volkorenpizza's maakt?
Nee sorry :D
djkoelkastdonderdag 11 februari 2021 @ 17:51
quote:
1s.gif Op donderdag 11 februari 2021 17:47 schreef 111210 het volgende:

Nee sorry :D
Toch eens proberen, echt zo veel meer smaak, fantastisch. Ooit mee begonnen omdat ik het in Duitsland heb gegeten, die maalden hun eigen granen, zo goed :D
111210donderdag 11 februari 2021 @ 17:58
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2021 17:51 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Toch eens proberen, echt zo veel meer smaak, fantastisch. Ooit mee begonnen omdat ik het in Duitsland heb gegeten, die maalden hun eigen granen, zo goed :D
Ja misschien is het wel lekker hoor, krijg je het ook krokant en luchtig met volkoren?

Op de een of andere manier trekt het me niet echt, net zoals volkoren pasta.

Maar wie weer wel een keer de moeite waard.
djkoelkastdonderdag 11 februari 2021 @ 19:07
quote:
0s.gif Op donderdag 11 februari 2021 17:58 schreef 111210 het volgende:

[..]

Ja misschien is het wel lekker hoor, krijg je het ook krokant en luchtig met volkoren?

Op de een of andere manier trekt het me niet echt, net zoals volkoren pasta.

Maar wie weer wel een keer de moeite waard.
Zeker luchtig en knapperig. Ik denk dat mensen een verkeerd beeld hebben van volkoren. Dat dat meteen zwaar en heel dicht is, dat is het niet. Het is gewoon net als witte bloem, alleen alle goede voedingsstoffen en vezels zitten er nog in.
Volkorenpasta vind ik wel vrij zwaar en meestal niet heel erg lekker, dus daar heb je zeker een punt.
Stansfieldwoensdag 3 maart 2021 @ 11:18
Ik heb een pak di cecco semola bloem gekocht. Is dat ook geschikt voor een goede pizza bodem. Of kan ik daar beter 00 voor gebruiken? En misschien een klein beetje semola er aan toevoegen?
Yinnywoensdag 3 maart 2021 @ 13:55
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 11:18 schreef Stansfield het volgende:
Ik heb een pak di cecco semola bloem gekocht. Is dat ook geschikt voor een goede pizza bodem. Of kan ik daar beter 00 voor gebruiken? En misschien een klein beetje semola er aan toevoegen?
Prima voor pizza!

www.xandrabaktbrood.nl/info/italiaans-bloem-en-meel/amp/
– Semola di grano duro ‘rimacinata’
Grano duro rimacinata betekent zoiets als dubbel gemalen of fijngemalen. Het is een griesmeel dat een beetje gelig van kleur is en van extra harde tarwe (Manitoba of Durum) is gemaakt. Dat maakt dat het makkelijker te verwerken is dan de Semola di grano duro. Het kan namelijk meer en makkelijker vocht opnemen.
Geschikt voor: focaccia, pizza, pasta, etc.
Stansfieldwoensdag 3 maart 2021 @ 19:57
quote:
1s.gif Op woensdag 3 maart 2021 13:55 schreef Yinny het volgende:

[..]

Prima voor pizza!

www.xandrabaktbrood.nl/info/italiaans-bloem-en-meel/amp/
– Semola di grano duro ‘rimacinata’
Grano duro rimacinata betekent zoiets als dubbel gemalen of fijngemalen. Het is een griesmeel dat een beetje gelig van kleur is en van extra harde tarwe (Manitoba of Durum) is gemaakt. Dat maakt dat het makkelijker te verwerken is dan de Semola di grano duro. Het kan namelijk meer en makkelijker vocht opnemen.
Geschikt voor: focaccia, pizza, pasta, etc.
Tnx voor de info. En qua hoeveelheid kan ik voor deze bloem hetzelfde aanhouden als in diverse recepten staat?
Yinnywoensdag 3 maart 2021 @ 20:23
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 19:57 schreef Stansfield het volgende:

[..]

Tnx voor de info. En qua hoeveelheid kan ik voor deze bloem hetzelfde aanhouden als in diverse recepten staat?
Ligt aan recept, want deze neemt meer vocht op, dus het kan zijn dat je meer water moet toevoegen.

Zoiets:
https://www.lamolisana.it(...)-with-semolinaflour/
111210donderdag 4 maart 2021 @ 08:40
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 11:18 schreef Stansfield het volgende:
Ik heb een pak di cecco semola bloem gekocht. Is dat ook geschikt voor een goede pizza bodem. Of kan ik daar beter 00 voor gebruiken? En misschien een klein beetje semola er aan toevoegen?
Als het deze is, dan is die niet geschikt voor pizza, dit is pasta meel.
de-cecco-semola-di-grano-duro-n-176.jpg

quote:
1s.gif Op woensdag 3 maart 2021 13:55 schreef Yinny het volgende:

[..]

Geschikt voor: focaccia, pizza, pasta, etc.
Ja hier zet ik dan weer vraagtekens bij, dit zijn 3 totaal verschillende dingen, daar gebruik je niet 1 soort bloem voor.

Je zal het er vast wel van kunnen maken, maar betwijfel of het lekker is (kijk maar naar snelkookpasta van witmeel ipv durum, of diepvriespizzas die eerder op koekdeeg lijken door het gebruik van normale goedkope bloem)
Stansfieldvrijdag 4 juni 2021 @ 21:42
https://www.lidl-shop.nl/p/grillmeister-pizzaoven/p100324813

Zou dit wat zijn om van je bbq een pizza oven te maken?
Helsinkimaandag 7 juni 2021 @ 10:12
E3NkUuUXIAAzsyA?format=jpg&name=small
E3NnW7nWUAURleU?format=jpg&name=small

Gisteren de houtoven weer eens in gebruik genomen! We zijn van plan om dit iedere week te gaan doen om er weer een beetje in te komen :9. O ja, en voor het eerst desem gebruikt voor het deeg. Is goed bevallen, dus dat blijf ik doen :).

[ Bericht 10% gewijzigd door Helsinki op 07-06-2021 10:22:38 ]
#ANONIEMmaandag 7 juni 2021 @ 17:52
quote:
0s.gif Op maandag 7 juni 2021 10:12 schreef Helsinki het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Gisteren de houtoven weer eens in gebruik genomen! We zijn van plan om dit iedere week te gaan doen om er weer een beetje in te komen :9. O ja, en voor het eerst desem gebruikt voor het deeg. Is goed bevallen, dus dat blijf ik doen :).
Stad in Zuid Frankrijk
Lucky_Strikemaandag 7 juni 2021 @ 18:47
quote:
0s.gif Op maandag 7 juni 2021 10:12 schreef Helsinki het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Gisteren de houtoven weer eens in gebruik genomen! We zijn van plan om dit iedere week te gaan doen om er weer een beetje in te komen :9. O ja, en voor het eerst desem gebruikt voor het deeg. Is goed bevallen, dus dat blijf ik doen :).
:9
Raw85zaterdag 12 juni 2021 @ 09:36
Hebben jullie ervaring met het invriezen van je zelfgemaakte pizza? Of iig de bodem? Ik maak weleens zelf pizza maar maak dan altijd best een rommel in m’n keuken :D Zou dan als het toch al een bende is het liefst nog een paar extra maken om in de vriezer te gooien, maar kan dit? Of wordt het niet meer lekker als je hem later in de oven doet?
douche-eendjezaterdag 4 september 2021 @ 18:49
Een flinke kick.

Man kreeg een ooni karu 12. Dus wij hadden vandaag pizza :9.
Ik heb de afgelopen jaren aardig veel brood gebakken dus pizzadeeg maken was dan ook niet een vreselijk moeilijke opgave. Ook gelijk even getest met 4 bolletjes deeg invriezen en ontdooien na de bulkrijs, dat gaf het gewenste resultaat.
We hebben bewust even kleinere pizza's gemaakt om zo te kunnen testen hoe de oven zich aan temperatuur hield voor wat langere tijd.
whwIbgs_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium
Vivzondag 15 mei 2022 @ 16:01
@Evenstar , zie OP

(Hij vraagt al 10+ jaar steeds weer hoeveel gram meel etc. :( )
Lucky_Strikezondag 15 mei 2022 @ 16:15
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 16:01 schreef Viv het volgende:
@:evenstar , zie OP

(Hij vraagt al 10+ jaar steeds weer hoeveel gram meel etc. :( )
Ik heb dit topic ook al 30 keer doorgestuurd naar mijn man _O-
fietsiezaterdag 28 mei 2022 @ 22:00
@JFlip , zo:

NLYpMsg.jpg

0EjFruo.jpgerdhxzU.jpg
Ff7iNPt.jpg

zNB7SU3.jpg316KaUq.jpg
sQP72kD.jpg

MZ91AnA.jpg

Ofwel bij de Marktkauf in Meppen landde er twee rollen K&K pizzadeeg in ons karretje, en die hebben we vandaag maar eens geprobeerd. De houtoven was door alle beslommeringen van de afgelopen twee jaar al heel lang niet meer aangeweest, dus ik heb hem laaaangzaam warm gestookt en toen opgejaagd tot ver over de 700 graden vanmiddag..
Lucky_Strikezondag 29 mei 2022 @ 08:07
O+
Redcoonzondag 29 mei 2022 @ 19:30
Het is alweer heel lang geleden dat ik hier wat heb gepost. De hobby heeft jaren op non-actief gestaan. Ondertussen van appartement naar volwassen rijtjeshuis verhuist en dus is er ruimte voor een kleine Ooni pizzaoven.

Moest alles weer opnieuw leren. Maar dit is stukken leuker dan met een pizzasteen.

'1 hour Pizza dough' recept van de Ooni website, wat tomaten uit blik met zout en olijfolie en wat mozzarella en basilicum.

xyXNIhW.jpeg

Wat kan beter? ALLES! Maar het is leuk om hier weer mee bezig te zijn. :)

[ Bericht 3% gewijzigd door Redcoon op 29-05-2022 20:28:04 (Typo's) ]
Redcoonzondag 29 mei 2022 @ 19:35
Imgur stom. Foto straks.
Molozondag 29 mei 2022 @ 19:44
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2022 19:30 schreef Redcoon het volgende:
Het is alweer heel lang geleden dat ik hier wat hen gepost. De hobby heeft heel lang op non-actief gestaan. Ondertussen van appartement naar volwassen rijtjeshuis en is er dus ruimte voor een kleine Ooni pizzaoven.

Moet alles weer overnieuw leren. Maar dit is stukken leuker dan met een pizzasteen.

'1 hour Pizza dough', wat tomaten uit blik met zout en olijfolie en wat mozzarella en basilicum.

[ afbeelding ]

Wat kan beter? ALLES! Maar het is leuk om hier weer mee bezig te zijn. :)
xyXNIhW.jpeg

Ziet er lekker uit hoor!

Stiekem altijd jaloers als ik Ooni's voorbij zie komen, maar weet rationeel ook wel dat ik het echt niet vaak genoeg zou gebruiken

Foto's en verhalen volgen zijn en blijven wel altijd tof :s)
Redcoonzondag 29 mei 2022 @ 19:59
quote:
1s.gif Op zondag 29 mei 2022 19:44 schreef Molo het volgende:

[..]
[ afbeelding ]

Ziet er lekker uit hoor!

Stiekem altijd jaloers als ik Ooni's voorbij zie komen, maar weet rationeel ook wel dat ik het echt niet vaak genoeg zou gebruiken

Foto's en verhalen volgen zijn en blijven wel altijd tof :s)
Snap ik, dat was voor mij lang een drempel.

Heb mijzelf voorgenomen om alles heel laagdrempelig te houden. Simpele deegrecepten zonder uren bereidingstijd, geen idioot hoge hydratiewaardes enzovoorts. Ik ken mezelf, leg ik de drempel te hoog dan ga ik het te weinig doen. Eventueel later een gasmodule bijkopen, hoef ik ook niet meer te klooien met hout.

Gemak dient de mens. Zeker nu ik een gezin heb klopt dit des te meer.

Alles lekker simpel houden voor familie en vrienden en af en toe als mijn vrouw en zoontje weg zijn effe lekker diep in de materie van het deeg duiken.
Vivzondag 29 mei 2022 @ 20:52
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 mei 2022 22:00 schreef fietsie het volgende:
@:JFlip , zo:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ][ afbeelding ]
[ afbeelding ]

[ afbeelding ][ afbeelding ]
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Ofwel bij de Marktkauf in Meppen landde er twee rollen K&K pizzadeeg in ons karretje, en die hebben we vandaag maar eens geprobeerd. De houtoven was door alle beslommeringen van de afgelopen twee jaar al heel lang niet meer aangeweest, dus ik heb hem laaaangzaam warm gestookt en toen opgejaagd tot ver over de 700 graden vanmiddag..
Heb je die houtoven zelf gebouwd? Of kun je zoiets ook K&K bestellen? O-)
fietsiezondag 29 mei 2022 @ 20:56
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2022 20:52 schreef Viv het volgende:

[..]
Heb je die houtoven zelf gebouwd? Of kun je zoiets ook K&K bestellen? O-)
@Viv deze komt hier vandaan: https://wijnvat.nl/pizzaovens
Lucky_Strikedonderdag 23 juni 2022 @ 09:09
We willen vrijdag al deeg maken voor zaterdagavond, zodat we er dan zo min mogelijk werk aan hebben. Hoe pakken we dat handig aan qua rijs, opbollen, narijs?
fietsiedonderdag 23 juni 2022 @ 09:10
Ik doe dat gewoon de dag er voor allemaal, en kiep de bollen dan in de vriezer op een dienbladje
Lucky_Strikedonderdag 23 juni 2022 @ 09:14
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juni 2022 09:10 schreef fietsie het volgende:
Ik doe dat gewoon de dag er voor allemaal, en kiep de bollen dan in de vriezer op een dienbladje
De vriezer zit propvol, dat gaat hem echt niet worden. De koelkast zit ook wel zo goed als vol eigenlijk. Ik heb nog wel een oude koelkast die ik een dagje aan kan zetten.
fietsiedonderdag 23 juni 2022 @ 09:17
Laatste keer bij mijn broertje hadden we de bollen (autocorrect verandert steeds 1 letter) in met olijfolie glibberig gemaakte hersluitbare plasticzakjes gedaan, en die in de koelkast gepropt
Redcoonwoensdag 6 juli 2022 @ 11:44
Nieuwe poging om pizza te maken en het gaat al een stuk beter. Deze keer meteen een vuurdoop voor de hele familie. 1,5 kilo deeg gemaakt. Dat was effe afzien. :D

Resultaat mag er wezen, vind ik. Af en toe nog wat verbrand hier en daar, maar dat is des te meer reden om door te blijven eten. :)

xsmiSCE.jpeg

OlFjuIQ.jpeg
Yankeewoensdag 6 juli 2022 @ 20:48
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 11:44 schreef Redcoon het volgende:
Nieuwe poging om pizza te maken en het gaat al een stuk beter. Deze keer meteen een vuurdoop voor de hele familie. 1,5 kilo deeg gemaakt. Dat was effe afzien. :D

Resultaat mag er wezen, vind ik. Af en toe nog wat verbrand hier en daar, maar dat is des te meer reden om door te blijven eten. :)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Nice ^O^ Welk deeg is dit?
Redcoonwoensdag 6 juli 2022 @ 21:58
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 20:48 schreef Yankee het volgende:

[..]
Nice ^O^ Welk deeg is dit?

Thanks!

Een mix van Caputo pizza bloem Rood en La Tua Farina bloem van de AH. Dat is geen geheime mix ofzk, ik had gewoon niet genoeg Caputo bloem dus had snel wat bij de Appie gehaald. :P
fietsiedonderdag 28 juli 2022 @ 16:39
De oven staat op te warmen (al een uurtje of wat) en de deegjes zijn door hun eerste rijs heen, en nu geportioneerd...
Zin in!

BZ43xEz.jpg
fietsiedonderdag 28 juli 2022 @ 17:16
w9PIYRZ.jpg
DarkY.NLdonderdag 28 juli 2022 @ 17:36
veel bodems zien er aardig wit uit, op een handvol na, moeten ze niet ietsjes langer in de oven?
quirinadonderdag 28 juli 2022 @ 18:12
Pizza’s zijn te bleek en te dik.
Molodonderdag 28 juli 2022 @ 18:24
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2022 11:44 schreef Redcoon het volgende:
Nieuwe poging om pizza te maken en het gaat al een stuk beter. Deze keer meteen een vuurdoop voor de hele familie. 1,5 kilo deeg gemaakt. Dat was effe afzien. :D

Resultaat mag er wezen, vind ik. Af en toe nog wat verbrand hier en daar, maar dat is des te meer reden om door te blijven eten. :)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ik zou dit (zonder de rucola, die mag je houden) zo in mijn mik schuiven jonguh :9~
fietsiedonderdag 28 juli 2022 @ 18:44
Dus dan maar aan de slag....

eDimrBi.jpg

De vloer van de oven vrij gemaakt van kooltjes..

rvDaSWV.jpg

Een bolletje tot een bodem gevormd..

ZORLDHN.jpg

Er wat zelfgemaakte tomatendinges op, en alvast gehalveerde ansjovis-met-een-kappertje-erin erover..

4F976iC.jpg

Het werd een pizza broodje bal, dus rundergehakt, olijfjes, zoete ui en champignon erbij..

ic7Ci7U.jpg

Kaas erop, en vers gemalen zwarte peper..

7IMmdBo.jpg

In de oven, want nog veeeeeeeel te warm eigenlijk (het zwart was van eraf gevallen vulling van de 1e pizza, die niet helemaal succesvol gelanceerd werd..)..

ZPXAA4V.jpg

SPOILER: Is ie wel gaar, of soms verbrand?!
dEjZLus.jpg

CdVIiOv.jpg
fietsiedonderdag 28 juli 2022 @ 19:30
OK, en nog eentje voor mezelf om het af te leren.

12Bdrrr.jpg
Yankeedonderdag 28 juli 2022 @ 20:16
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juli 2022 19:30 schreef fietsie het volgende:
OK, en nog eentje voor mezelf om het af te leren.

[ afbeelding ]
Dik prima hoor ^O^
Redcoonvrijdag 29 juli 2022 @ 15:29
quote:
1s.gif Op donderdag 28 juli 2022 18:24 schreef Molo het volgende:

[..]
Ik zou dit (zonder de rucola, die mag je houden) zo in mijn mik schuiven jonguh :9~
Dank! Nog eentje dan, om het af te leren. Sorry, rukfoto. Geen tijd gehad om zelf een foto te maken.

5t7nwZB.jpg
Tenganomaandag 1 augustus 2022 @ 18:46
Ik maak tegenwoordig minipizza's in de airfryer voor ontbijt of als snack als ik trek heb. Met een half pittabroodje als bodem of een anders een wrap wat ook goed werkt.

Even snel een topping maken in een kommetje met wat gesneden minitomaatjes, knoflook, paar stukjes paprika, zout, oregano en wat je verder lekker vindt. Airfryen op 200 voor 7 minuten zodat de tomaten even lekker aanschroeien. Daarna bedekken met wat plakjes kaas en nog 3 minuten op 200 en klaar is kees ^O^

Helemaal top :Y) en lekker snel :s)
Thaddeuswoensdag 3 augustus 2022 @ 14:02
Ik maak bijna elke week een pizza op de bbq zonder pizza steen. Dit met buurtgenoten en familie gedeeld en ze zijn er over eens dit zijn goede pizza’s. Sommige zeiden beter dan de pizzeria omdat daar meestal nog vet-sap aanwezig is in de doos.

C4468-D5-F-BAE6-480-A-9-D16-D17-EF91-C14-E5.jpg
Molowoensdag 3 augustus 2022 @ 14:03
Vetsap?
derLudolfwoensdag 3 augustus 2022 @ 19:56
quote:
1s.gif Op woensdag 3 augustus 2022 14:03 schreef Molo het volgende:
Vetsap?
Vet dan wel "sap" denk ik.
sigmemaandag 15 augustus 2022 @ 20:54
Wij hebben de Ooni weer eens uit het vet getrokken.

Ji0zgTVl.jpg
Lekker warm

afSAusHl.jpg
eMNNCGal.jpg

We hadden nog wat extra deeg en hebben daar nog een soort geÔmproviseerde Flammkuche van gemacht
6uDoSMJl.jpg
KQHYcTDl.jpg
Molomaandag 15 augustus 2022 @ 20:58
Ziet er top uit!
Heb je een pizzasteen in de Ooni liggen of hoeft dat niet?

En deegje, hoe lang lagen rijzen? En daarmee uitgerold of uitgerekt met de handen?
Top gelukt iig aan de foto's te zien :9
sigmemaandag 15 augustus 2022 @ 21:07
quote:
1s.gif Op maandag 15 augustus 2022 20:58 schreef Molo het volgende:
Ziet er top uit!
Heb je een pizzasteen in de Ooni liggen of hoeft dat niet?

En deegje, hoe lang lagen rijzen? En daarmee uitgerold of uitgerekt met de handen?
Top gelukt iig aan de foto's te zien :9
Ja, een pizzasteen is hierin wel heel nodig, dat hele ding is van blik dus de warmte vliegt eruit - alleen die steen houdt het een beetje vast als je het deurtje even open hebt om pizza in/uit te schuiven

Deeg is pakkie an van mijn lief - hij zegt dat het een uurtje of 2 rijzen, dan opbollen, dan nog 2 uur. Van gewone normale bloem. Uitgerekt met de hand (zachtjes geklopt eigenlijk meer, gewone bloem dus niet supersterk deeg).

De pellets waren na deze stookbeurt wel bijna op, dus nieuwe besteld en dan ook gelijk 2 kilo echte type 00-pizzabloem meebesteld. Voor de volgende keer ;).

Welkoop heeft een Ooni in de aanbieding trouwens, een andere dan ik heb maar ook een leuk speleding.
Molomaandag 15 augustus 2022 @ 21:25
quote:
7s.gif Op maandag 15 augustus 2022 21:07 schreef sigme het volgende:

[..]
Ja, een pizzasteen is hierin wel heel nodig, dat hele ding is van blik dus de warmte vliegt eruit - alleen die steen houdt het een beetje vast als je het deurtje even open hebt om pizza in/uit te schuiven

Deeg is pakkie an van mijn lief - hij zegt dat het een uurtje of 2 rijzen, dan opbollen, dan nog 2 uur. Van gewone normale bloem. Uitgerekt met de hand (zachtjes geklopt eigenlijk meer, gewone bloem dus niet supersterk deeg).

De pellets waren na deze stookbeurt wel bijna op, dus nieuwe besteld en dan ook gelijk 2 kilo echte type 00-pizzabloem meebesteld. Voor de volgende keer ;).

Welkoop heeft een Ooni in de aanbieding trouwens, een andere dan ik heb maar ook een leuk speleding.
Dank!
Ik blijf er toch naar loeren, met pellets dan. Wel leuk verjaardagscadeau voor Koos en dan indirect ook voor mijzelf :7

Welke kaas gebruiken jullie en laat je die uitlekken van tevoren?
sigmemaandag 15 augustus 2022 @ 21:33
quote:
1s.gif Op maandag 15 augustus 2022 21:25 schreef Molo het volgende:

[..]
Dank!
Ik blijf er toch naar loeren, met pellets dan. Wel leuk verjaardagscadeau voor Koos en dan indirect ook voor mijzelf :7

Welke kaas gebruiken jullie en laat je die uitlekken van tevoren?
SPOILER
Kant en klaar geraspte mozzarella uit de supermarkt :@ :D
En wat snippers handgeschaafde Parmezaan. Dat dan weer wel.
Molomaandag 15 augustus 2022 @ 21:37
quote:
7s.gif Op maandag 15 augustus 2022 21:33 schreef sigme het volgende:

[..]
SPOILER
Kant en klaar geraspte mozzarella uit de supermarkt :@ :D
En wat snippers handgeschaafde Parmezaan. Dat dan weer wel.
Die is wel droger dus werkt vaak makkelijker op pizza :D

Fyra 12 besteld net :P
sigmemaandag 15 augustus 2022 @ 21:43
quote:
1s.gif Op maandag 15 augustus 2022 21:37 schreef Molo het volgende:

[..]

Fyra 12 besteld net :P
:D ^O^

Wat leuk voor Koos! En de kleine wolveneter :P
Molomaandag 15 augustus 2022 @ 21:50
quote:
7s.gif Op maandag 15 augustus 2022 21:43 schreef sigme het volgende:

[..]
:D ^O^

Wat leuk voor Koos! En de kleine wolveneter :P
Heb nog een pak ongebruikte 00 bloem liggen die op moet. Is prima excuus toch om te gaan oefenen en te vergelijken met de huis tuin en keukenbloem :7

Beetje tomaatprut, mozzarella en olijven en we zijn allemaal blij :9~
Tenganomaandag 15 augustus 2022 @ 23:37
Ik heb het nog niet geprobeerd, maar mijn volgende experiment bereiding wordt een pizza die ik maak in een rvs of gietijzeren koekepan. Die stook ik flink heet en gooi daarna in eerste instantie een pizza erin die ik maak van een gehalveerd pittabroodje. In mijn vorige post had ik het daar ook over.

Je bakt dan een pittabroodje even, in dit geval in een koekepan met een deksel er op en snijdt het broodje dan door midden zodat je twee helften krijgt. De buitenkant gebruik je als onderkant en de binnenkant beleg je.

Afijn, pittabroodje/pizza met beleg in de pan zodat de onderkant knapperig wordt. Tegelijkertijd bak je de bovenkant met de hand door het gebruik van een heatgun. Als het goed is kun je zo binnen 5 minuten je pizza bakken.

Lekker snel en simpel dus en nauwelijks voorbereiding en afwas.

Dit zal ongetwijfeld goed werken en als ik tijd en zin heb doe ik het nog een keer met een vers pizzadeegje.

En niet raar kijken naar die heatgun, want een arifryer is niks anders dan dat, alleen kun je met een heatgun maatwerk leveren.

Ik vind hier zelfs een filmpje waarin ze op 6:15 de pizza nabewerken door er nog even een gasbrander op te zetten. Maar er zijn ook nog iets van twee filmpjes te vinden waar mensen ook een heatgun gebruiken om hun pizza te bakken. (Die heatgun gebruik ik trouwens wel vaker in de keuken.)[ Bericht 1% gewijzigd door Tengano op 15-08-2022 23:55:55 ]
Molomaandag 15 augustus 2022 @ 23:56
Ga je dan ook je klauw bijna in de hens zetten met die brander net als die IndiŽr?

Graag vloggen voor hier, dank u!
Tenganomaandag 15 augustus 2022 @ 23:58
quote:
1s.gif Op maandag 15 augustus 2022 23:56 schreef Molo het volgende:
Ga je dan ook je klauw bijna in de hens zetten met die brander net als die IndiŽr?

Graag vloggen voor hier, dank u!
Een heatgun heeft een handvat zodat je met je hand zeer veilig ver weg zit van de hitte die je gebruikt. Daarnaast blaas je in de pan die op je fornuis staat recht naar beneden. Niks aan de hand dus. En dit is natuurlijk ook geen bereiding voor amateurs maar meer voor koks met lef die outside the box durven te werken.

Het grote voordeel van een (goeie) heatgun is dat je de temperatuur kun instellen/regelen. Een temperatuur van 350 graden die je in een pizza oven gebruikt kun je dus met zo'n apparaat heel simpel inregelen ;)

Maar heter kan natuurlijk ook.
quote:
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
https://www.depizzabakker(...)rste-houtoven-pizza/
Deze dame weet trouwens ook wat ze doet. Deze video is 4 dagen oud en jonger dus dan mijn voorgaande idee van de airfryer pizza.


en hier is mijn laatste idee op geinspireerd:[ Bericht 4% gewijzigd door Tengano op 16-08-2022 00:07:33 ]
Redcoonwoensdag 17 augustus 2022 @ 10:51
quote:
1s.gif Op maandag 15 augustus 2022 20:58 schreef Molo het volgende:
Ziet er top uit!
Heb je een pizzasteen in de Ooni liggen of hoeft dat niet?

En deegje, hoe lang lagen rijzen? En daarmee uitgerold of uitgerekt met de handen?
Top gelukt iig aan de foto's te zien :9
Hoe langer hoe beter. Goed voor de smaak en het deeg wordt ook veel makkelijker in de omgang. Het scheurt minder snel en plakt minder.

Laatst had ik deeg van Caputo 00 bloem 5 uur laten rijzen, dat is inclusief opbollen. Dat werkte erg goed!

Ooni heeft een hele handige app voor het maken van deeg. Daar kun je vanalles invoeren: hoeveel bollen deeg je wilt, hoe lang je ze kan laten rijzen, welk type gist je gebruikt, welk soort pizza je wilt maken enzovoorts. Aan de hand van die gegevens krijg je dan een lijst met hoeveel water/bloem/gist/zout je moet gebruiken.
foodloverwoensdag 17 augustus 2022 @ 18:02
Tuurlijk is 00 bloem uitstekend maar ik krijg goede resultaten met gewone bloem van Aldi of Lidl.

Juiste vochtgehalte is denk ik belangrijk en niet teveel gist.

Keep it simple! In de keuken hebben we een AEG electrische combinatie oven. Boven en onderwarmte aan op 235 graden (max temperatuur van deze oven). Dikke ruwe keramische tegel op rooster onderin, oven met tegel goed voorverwarmen en daar bak ik pizza op.

In september knappen we de "casa pequeŮa" op en er komt een buitenkeuken in (horeca spoeltafel RVS, werkbank RVS met deuren, koelkast en ook een 90 cm fornuis). De oven is 60 cm, overige 30 cm deur is voor butaan gasfles (Spanje). Zowel kookplaat als oven is op gas. Ik ben benieuwd naar de bakresultaten met gasoven. Vroeger hadden we ook een gasoven daar kwam lekker brood en lekkere cakes uit.

Bijvoorbeeld:

images-1.jpg
Molowoensdag 17 augustus 2022 @ 20:26
Ja ja ja ja ja, superleuk die Ooni _O_

Na een mislukte als eerste, lekker goed zwart, ging de rest als een tierelier. Viel me enorm mee :o
Lucky_Strikewoensdag 17 augustus 2022 @ 21:05
quote:
1s.gif Op woensdag 17 augustus 2022 20:26 schreef Molo het volgende:
Ja ja ja ja ja, superleuk die Ooni _O_

Na een mislukte als eerste, lekker goed zwart, ging de rest als een tierelier. Viel me enorm mee :o
Wat tof! Dat valt inderdaad mee na alle waarschuwingen.
RoW_0woensdag 17 augustus 2022 @ 21:07
Kamado Joe classic 2 eens gebruikt voor pizza’s. Snel aangestoken met gasbrander, instant 300 celcius. Pizza’s duurde 4+1 minuut; smullen!
Molowoensdag 17 augustus 2022 @ 21:24
quote:
1s.gif Op woensdag 17 augustus 2022 21:05 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]
Wat tof! Dat valt inderdaad mee na alle waarschuwingen.
Klopt!

CrŤme brulee brander even gebruikt om de pellets in de hens te krijgen, de firestarter houtkrullenblokjes zijn vertraagd qua verzending. Maar dit ging ook best prima zo.
Hilariusdonderdag 18 augustus 2022 @ 15:42
Kan ik hier nog wel reageren? Even kijken...
golferwoensdag 31 augustus 2022 @ 15:49
Vanaf 7 september op Netflix te zien:

Molowoensdag 31 augustus 2022 @ 17:52
Die still ziet er niet smakelijk uit
djkoelkastdonderdag 1 september 2022 @ 09:09
quote:
1s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 17:52 schreef Molo het volgende:
Die still ziet er niet smakelijk uit
Ik associeer Amerikanen sowieso niet met smakelijke pizza's.

[ Bericht 0% gewijzigd door djkoelkast op 01-09-2022 09:20:42 ]
derLudolfdonderdag 1 september 2022 @ 09:17
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 09:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]
Ik associeer Amerikansen sowieso niet met smakelijke pizza's.
Ftfy
djkoelkastdonderdag 1 september 2022 @ 09:21
quote:
1s.gif Op donderdag 1 september 2022 09:17 schreef derLudolf het volgende:

[..]
Ftfy
Het is wachten op de eerste die met Dr Pepper aankomt :P
derLudolfdonderdag 1 september 2022 @ 09:33
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 09:21 schreef djkoelkast het volgende:

[..]
Het is wachten op de eerste die met Dr Pepper aankomt :P
Nou ja, dan kun je met qed reageren :+
Gutanothvrijdag 2 september 2022 @ 13:35
Ik ga dit weekend mijn Ooni ook weer eens gebruiken! Heb er nu gewoon al weer zin in :D
Gutanothvrijdag 2 september 2022 @ 19:10
xzjTDG0.jpeg

Vandaag maar gewoon gedaan

[ Bericht 13% gewijzigd door Gutanoth op 02-09-2022 19:15:33 ]
Thaddeusvrijdag 2 september 2022 @ 19:53
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 september 2022 19:10 schreef Gutanoth het volgende:
[ afbeelding ]

Vandaag maar gewoon gedaan
Ziet er goed uit
Scorpievrijdag 2 september 2022 @ 20:17
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2022 10:51 schreef Redcoon het volgende:

[..]
Hoe langer hoe beter. Goed voor de smaak en het deeg wordt ook veel makkelijker in de omgang. Het scheurt minder snel en plakt minder.

Laatst had ik deeg van Caputo 00 bloem 5 uur laten rijzen, dat is inclusief opbollen. Dat werkte erg goed!

Ooni heeft een hele handige app voor het maken van deeg. Daar kun je vanalles invoeren: hoeveel bollen deeg je wilt, hoe lang je ze kan laten rijzen, welk type gist je gebruikt, welk soort pizza je wilt maken enzovoorts. Aan de hand van die gegevens krijg je dan een lijst met hoeveel water/bloem/gist/zout je moet gebruiken.
Nice, is die app voor iedereen te downloaden ?
Redcoonzaterdag 17 september 2022 @ 14:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 20:17 schreef Scorpie het volgende:

[..]
Nice, is die app voor iedereen te downloaden ?
Geloof het wel. Hooguit een account aanmaken.