abonnement bol.com Coolblue
pi_144736647


Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #14
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #15
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #16

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Hoe?

Het belangrijkste onderdeel van een pizza is de bodem. Een pizzabodem is een soort brood, gemaakt met een gistdeeg. In deze topicstart staan een tweetal recepten voor pizzadeeg. Het geheim van een goede pizza is om de kunst onder de knie te krijgen om smaak uit je producten te halen ipv er steeds meer smaakmakers in te stoppen.
Een techniek die in dit topic vaak naar voren is gekomen is de zogenaamde 'cold fermentation'. Dat is een techniek waarbij je deeg een tijd in de koelkast zet. Dat is gebaseerd op het feit dat er in een deeg verschillende processen spelen, die ieder een eigen optimale temperatuur hebben. Om het deeg zo snel mogelijk te laten rijzen zou je het bij bv 25-30 graden kunnen laten staan. Door het echter kouder te bewaren geef je de andere processen in het deeg de kans om meer smaak los te maken uit de tarwe.
Het maken van een pizza kan je in een aantal stappen samenvatten;

Deeg maken -- deeg laten rijzen -- deeg vormen -- pizza beleggen -- pizza bakken

Hoe je die stappen uitvoert staat hier verder in deze topicstart beschreven. Kijk vooral ook naar de filmpjes!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Recept 2
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Saus:

Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.

SPOILER: Saus
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakken:
SPOILER: bakken
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Pizzastenen:
Pizzastein
GroeneBouwMaterialen
Jamie Oliver steen op fonq.nl

Filmpje over deeg opbollen


Filmpjes over deeg vormen



Filmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza


Een aantal mooie foto's uit het vorige topic

Isegrim:


Gripper:


Terpentin07:


mime_negert:


cous2:


MaximusTG:


Bobbee

Volkoren deeg:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

Nieuwe versie oven DLD9070:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

Oud model bestron oven DLD9016:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]

Aal321
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Yvess

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ben niet zo'n held in topics openen, mocht het anders moeten...
pindazakje
  Moderator zaterdag 20 september 2014 @ 22:46:57 #2
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_144737063
Als je dan zo nodig een lapo gaat hunten maak dan in elk geval de OP goed :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 20 september 2014 @ 23:19:28 #3
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144738123
Wil ik zelf eigenlijk ook nog eens maken maar is dat wel een beetje te doen in een combimagnetron?
Max temp is 200 graden (met een analoge thermometer gemeten, de oven staat dan op 225 graden)

Dievriespizza's komen er ook niet echt goed uit.
Ik heb wel een "crisp plaat" in m'n combimagnetron maar die gebruikt dan ook de magnetronstand om de plaat te verhitten en dan is de kaas veel te snel bruin en hard.
  Moderator zaterdag 20 september 2014 @ 23:45:50 #4
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_144739053
Ik krijg best acceptabele resultaten in een combimagnetron. Stel hem in op hete lucht! 250C en laat mijn pizza steen in ca 45 minuten opwarmen. Vervolgens in 4:20 afbakken
Kranpltze mssen verdichtet sein
pi_144786333
Ik had nog wat deeg over. Oven op hogere temperatuur en pizza op hete bakplaat leggen had al wat effect
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
pi_144806967
Zo'n pizza-oven gekregen; morgen dus maar deeg + saus maken voor woensdag.
pi_144865046
quote:
0s.gif Op maandag 22 september 2014 22:33 schreef Iemand91 het volgende:
Zo'n pizza-oven gekregen; morgen dus maar deeg + saus maken voor woensdag.
Zo, dat maakt wel even verschil; een pizza-oven in plaats van een reguliere oven. :o :9

Wel altijd zo'n klote gedoe met al dat bloem als je de bodem(s) aan het maken bent -O-
pi_144872742
En van 'al dat 'bloem' worden ze nog nasty en droog ook :P
  woensdag 24 september 2014 @ 22:02:45 #9
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144874007
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 18:59 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Zo, dat maakt wel even verschil; een pizza-oven in plaats van een reguliere oven. :o :9

Wel altijd zo'n klote gedoe met al dat bloem als je de bodem(s) aan het maken bent -O-
Maar wat voor oven heb je dan gekregen?
echt zo'n electrische die ze ook in pizzeria's hebben of een houtgestookte voor buiten?
Of evt zo'n ding dat je op de keukentafel kan zetten?
pi_144876132
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 21:38 schreef ChilllayD het volgende:
En van 'al dat 'bloem' worden ze nog nasty en droog ook :P
Ik heb over bloem tijdens het maken van het deeg h. Niet tijdens het vormen van het deeg in een pizzavorm.
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 22:02 schreef SiGNe het volgende:
Maar wat voor oven heb je dan gekregen?
echt zo'n electrische die ze ook in pizzeria's hebben of een houtgestookte voor buiten?
Of evt zo'n ding dat je op de keukentafel kan zetten?
Oh, gewoon zo'n simpel ding. Gebruikten ze zelf niet en toen dachten ze aan mij. :P
Bodem wordt nu lekker knapperig, het gaat sneller.

Dus alleen het maken van het deeg houdt ons nu nog tegen om vaak pizza te maken.

pi_144876236
Ik vind het maken van het deeg juist het leukste om te doen! :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_144876774
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 22:41 schreef minilot het volgende:
Ik vind het maken van het deeg juist het leukste om te doen! :)
Ik niet. Krijg het nauwelijks van m'n handen af. :')
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
pi_144877185
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 22:51 schreef Pandaplint het volgende:

[..]

Ik niet. Krijg het nauwelijks van m'n handen af. :')
Gewoon stug doorkneden, want op den duur kneed je je handen vanzelf brandschoon zodra het deeg vaster en elastischer wordt. Als het echt moet: wassen met koud water. Zo krijg je plakkerig deeg er veel sneller af dan met warm water. :) Geldt ook voor pollepels en komnen en dergelijke waar rauw deeg aan geplakt zit. Koud water gebruiken!

Ik maak twee per week (verschillende soorten) brooddeeg met de hand, op een gegeven moment komt daar vanzelf zoveel handigheid in dat je er nauwelijks nog troep van hebt :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_144877229
quote:
1s.gif Op woensdag 24 september 2014 23:00 schreef minilot het volgende:

[..]

Gewoon stug doorkneden, want op den duur kneed je je handen vanzelf brandschoon. Als het echt moet: wassen met koud water. Zo krijg je plakkerig deeg er veel sneller af dan met warm water. :) Geldt ook voor pollepels en komnen en dergelijke waar rauw deeg aan geplakt zig. Koud water gebruiken!

Ik maak twee per week (verschillende soorten) brooddeeg met de hand, op een gegeven moment komt daar vanzelf zoveel handigheid in dat je er nauwelijks nog troep van hebt :)
opgedroogde deegspetters op arm(haar) is ook geen pretje trouwens :')
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
  woensdag 24 september 2014 @ 23:25:26 #15
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144878305
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 22:39 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Ik heb over bloem tijdens het maken van het deeg h. Niet tijdens het vormen van het deeg in een pizzavorm.

[..]

Oh, gewoon zo'n simpel ding. Gebruikten ze zelf niet en toen dachten ze aan mij. :P
Bodem wordt nu lekker knapperig, het gaat sneller.

Dus alleen het maken van het deeg houdt ons nu nog tegen om vaak pizza te maken.

[ afbeelding ]
Oh da's wel nice dat het met zo'n ding ook al goed gaat..
Ik vraag me overigens af of je niet gewoon van die deegbollen bij de lokale pizzeria kan kopen.. gewoon een keer vragen denk ik.
Biedt je 2,- per bol en dan maar kijken of ze het bod accepteren.

En ik weet dat ze bij de Jumbo ook pizzadeeg hebben in de koeling, vast niet zo goed als van een pizzeria (al vraag ik me af of ze dat zelf niet ook gewoon diepvries kopen, dag ervoor ontdooien en klaar) of zelf maken maar het scheelt wel het maken..
pi_144878664
Of gewoon, als je toch aan de slag gaat, meteen een hoeveelheid deeg voor tien pizza's maken (is net zoveel werk als voor twee pizza's) en dan de deegbolletjes los van elkaar invriezen. Als je 's avonds pizza wilt eten, gewoon zo'n bevroren bolletje 's ochtends uit de vriezer halen en dan kun je het 's avonds uitrollen/vormen.
Ik denk dat ik momenteel deeg voor twintig pizza's in mijn vriezer heb liggen :)
Let me see you stripped down to the bone
  woensdag 24 september 2014 @ 23:49:56 #17
267651 Klaploper
Wetenschappelijk onderzoeker
pi_144879168
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 22:39 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Ik heb over bloem tijdens het maken van het deeg h. Niet tijdens het vormen van het deeg in een pizzavorm.

[..]

Oh, gewoon zo'n simpel ding. Gebruikten ze zelf niet en toen dachten ze aan mij. :P
Bodem wordt nu lekker knapperig, het gaat sneller.

Dus alleen het maken van het deeg houdt ons nu nog tegen om vaak pizza te maken.

[ afbeelding ]
Ik dacht dat dat een soort tosti-ijzers waren voor diepvries pizza's. :o
Maar daarin kun je dus zelfgemaakte pizza's bakken?
Ik vecht met zwervers voor mijn plezier. Binnenkort ook op YouTube!
pi_144879417
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 23:25 schreef SiGNe het volgende:
Oh da's wel nice dat het met zo'n ding ook al goed gaat..
Ik vraag me overigens af of je niet gewoon van die deegbollen bij de lokale pizzeria kan kopen.. gewoon een keer vragen denk ik.
Biedt je 2,- per bol en dan maar kijken of ze het bod accepteren.

En ik weet dat ze bij de Jumbo ook pizzadeeg hebben in de koeling, vast niet zo goed als van een pizzeria (al vraag ik me af of ze dat zelf niet ook gewoon diepvries kopen, dag ervoor ontdooien en klaar) of zelf maken maar het scheelt wel het maken..
Inderdaad. Ach, van alles eens uitproberen. Zelf maken, kant en klare bodems. We zien wel.
quote:
1s.gif Op woensdag 24 september 2014 23:35 schreef minilot het volgende:
Of gewoon, als je toch aan de slag gaat, meteen een hoeveelheid deeg voor tien pizza's maken (is net zoveel werk als voor twee pizza's) en dan de deegbolletjes los van elkaar invriezen. Als je 's avonds pizza wilt eten, gewoon zo'n bevroren bolletje 's ochtends uit de vriezer halen en dan kun je het 's avonds uitrollen/vormen.
Ik denk dat ik momenteel deeg voor twintig pizza's in mijn vriezer heb liggen :)
Maar dit lijkt mij inderdaad het beste. Saus is ook al genoeg voor 10 pizza's namelijk. _O-

Heb ook inspiratie van Tweakers gekregen. Zag daar een pizza langskomen met Crme frache, uitgebakken spekjes, ui en kaas. Was ook erg goed te eten. :9
quote:
1s.gif Op woensdag 24 september 2014 23:49 schreef Klaploper het volgende:
Ik dacht dat dat een soort tosti-ijzers waren voor diepvries pizza's. :o
Maar daarin kun je dus zelfgemaakte pizza's bakken?
Dat zou best kunnen dat ze voor diepvries zijn. Hoewel ze in het bijbehorende boekje ook recepten hebben staan voor verse pizza's.

Eerlijk gezegd vraag ik me af of dat wel goed gaat om diepvriespizza's hierin te maken. Ding wordt zo heet dat het mij niet zou verbazen dat de onderkant zwart is en de binnenkant nog koud/lauw.
(Als je het over die dikke American Style pizza's hebt bijvoorbeeld)
  donderdag 25 september 2014 @ 00:14:27 #19
267651 Klaploper
Wetenschappelijk onderzoeker
pi_144880034
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 23:56 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Inderdaad. Ach, van alles eens uitproberen. Zelf maken, kant en klare bodems. We zien wel.

[..]

Maar dit lijkt mij inderdaad het beste. Saus is ook al genoeg voor 10 pizza's namelijk. _O-

Heb ook inspiratie van Tweakers gekregen. Zag daar een pizza langskomen met Crme frache, uitgebakken spekjes, ui en kaas. Was ook erg goed te eten. :9

[..]

Dat zou best kunnen dat ze voor diepvries zijn. Hoewel ze in het bijbehorende boekje ook recepten hebben staan voor verse pizza's.

Eerlijk gezegd vraag ik me af of dat wel goed gaat om diepvriespizza's hierin te maken. Ding wordt zo heet dat het mij niet zou verbazen dat de onderkant zwart is en de binnenkant nog koud/lauw.
(Als je het over die dikke American Style pizza's hebt bijvoorbeeld)
Als ik de goede gevonden heb is hij niet eens duur. Echte kenners vinden het vast minder dan een pizzaoven, maar dat vinden ze ook van mijn oven die maar tot 300 graden gaat. Klinkt ideaal om snel een pizza te maken.
Ik vecht met zwervers voor mijn plezier. Binnenkort ook op YouTube!
  donderdag 25 september 2014 @ 00:18:10 #20
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144880148
Zag overigens vandaag op 24 Kitchen Heston Blumenthal een tomatensaus maken van alleen de gelei en de zaden van de tomaat.
In een zeef uitpersen en dat vocht verhitten tot je een dikte hebt van ketchup... je hebt dan geconcentreerde tomatensap.
pi_144880695
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 23:56 schreef Iemand91 het volgende:


Heb ook inspiratie van Tweakers gekregen. Zag daar een pizza langskomen met Crme frache, uitgebakken spekjes, ui en kaas. Was ook erg goed te eten. :9


Flammkuchen :9~
  donderdag 25 september 2014 @ 04:19:29 #22
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144881857
quote:
1s.gif Op donderdag 25 september 2014 00:37 schreef Elleska het volgende:

[..]

Flammkuchen :9~
Ja, of foccaciabrood/uien-stokbrood, redelijk bekend wel.
  Moderator zondag 28 september 2014 @ 22:00:23 #23
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_144999910
Ze zijn in in heel Nederland bakt pizza's aan het maken. Nou die concurrentie had ik nog wel aangedurfd. Een aantal gebruikte niets eens een steen en bakten de pizza in 10 minuten :') 4:20 is precies lang genoeg in mijn oven.
Kranpltze mssen verdichtet sein
pi_145007765
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 22:39 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Ik heb over bloem tijdens het maken van het deeg h. Niet tijdens het vormen van het deeg in een pizzavorm.

[..]

Oh, gewoon zo'n simpel ding. Gebruikten ze zelf niet en toen dachten ze aan mij. :P
Bodem wordt nu lekker knapperig, het gaat sneller.

Dus alleen het maken van het deeg houdt ons nu nog tegen om vaak pizza te maken.

[ afbeelding ]
Dus die Princess dingen werken wel? Zat 2 jaar geleden hard te twijfelen om er een aan te schaffen maar in deze reeks werd het afgeraden. Verdomme zeg
Op donderdag 12 maart 2009 22:55 schreef Adelante het volgende:
Welkom vader renwan ^O^
Uw zoon is een modeluser in KLB, waar velen een voorbeeld aan zouden moeten nemen.
pi_145012307
quote:
0s.gif Op maandag 29 september 2014 02:12 schreef renwan het volgende:
Dus die Princess dingen werken wel? Zat 2 jaar geleden hard te twijfelen om er een aan te schaffen maar in deze reeks werd het afgeraden. Verdomme zeg
Tja, ik weet niet of je op mijn eenmalige ervaring moet af gaan; maar ik vond hem prettiger werken dan een standaard oven.
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')