abonnement bol.com Coolblue
pi_92591119
Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7

(ook interessant, maar oud:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Deeg

Dit recept staat al lange tijd in deze recept en is door veel Fok!kers gebruikt:

Recept 1

Ingredienten:
- 350 gram bloem (Liefst 'Tipo 00', dat veel stoere gluten bevat!)*
- 2,5 deciliter lauw water**
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

*het schijnt zo te zijn dat 'Tipo 00' bloem pas echt goed presteert bij zeer hoge temperaturen. Kan worden vervangen door een goede broodbloem. Tipo 00 is slechts een aanduiding van de malingsgraad, voluit wordt bedoeld: 'Farina di grano tenero tipo 00'.

**Het is normaal voor broodrecepten om ingrediŽnten weer te geven in een zogenaamd Bakkers percentage. Dat is hoeveel procent van het gewicht van de bloem in het recept een bepaald ingrediŽnt is. In dit recept is dat voor water 250/350 * 100 = 71,4%. Dat is erg hoog. Het zal dan ook bijna altijd nodig zijn extra bloem toe te voegen aan dit recept, vooral als het met de hand gekneden moet worden. Een misschien wat betere hoeveelheid is 65%. Dat is in dit geval dus 227,5 gram/ml water. Dat is nog steeds vrij nat trouwens.

Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!

Recept 2

Dit recept is een combinatie van de techniek van Jeff Varasano van varasanos.com en de formule van Peter Reinhart, door MaximusTG:
PDF

Saus
Een basistomatensaus voor op een pizza kan je van deze ingrediŽnten maken:
- tomaten, gebruik bijvoorbeeld gezeefde tomaten (verkrijgbaar in een pak) aangevuld met tomatenblokjes of een blikje tomatenpuree, maar je kan ook verse tomaten of tomaten uit blik gebruiken
- ui
- knoflook
- beetje suiker en zout
- kruiden (bijvoorbeeld oregano, thijm, basilicum, rozemarijn, salie)
- eventueel rode wijn
- voor meer pit: een beetje chilipoeder of worchestersaus

Fruit de ui en de knoflook, voeg de rest van de ingrediŽnten toe en laat het inkoken tot de saus niet meer te vochtig is, maar nog wel goed smeerbaar. Eventueel nog even de staafmixer er doorheen.

Tip voor het gebruik van gepelde tomaten: Spoel het vocht van de tomaten weg, snij de tomaten open, maar verwijder eerst de harde stukjes boven en onderaan de tomaten. Spoel de zaadjes weg en doe in een kom/maatbeker (een diepere smallere container is makkelijker ivm staafmixer). Laat eventueel water uitlekken, en pureer licht met de staafmixer. Het moet geen gladde saus worden, enige textuur is het lekkerst. Breng op smaak met bv zout, oregano en eventueel wat suiker.

Bakken!
Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.

Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.

Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.

Klik voor meer info
Er zijn nog meer merken/types van dit soort oventjes. Uit ervaring van een aantal Fok!kers met deze oventjes blijkt dat het verstandig is om in het begin van de bakperiode de deksel een keer te openen, zodat een deel van de stoom kan ontsnappen. Dit ivm bruining van de korst.

Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongeglazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven. Je kunt ook vragen om stenen voor een openhaard, die kunnen zeker tegen de hitte. Het beste gebruik je poreuze stenen, die nemen beter vocht op. Zogenaamde 'chamotte' stenen.

Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com


Filmpje over deeg opbollen


Wat foto's uit het vorige topic

Zoheetik



Terpentin07



reclamedoos



Freddeh



_Xbox_Master



AkTje



MevrouwPuff



MaximusTG



[ Bericht 5% gewijzigd door MaximusTG op 10-02-2011 20:34:49 ]
pi_92591165
En maar meteen een nieuw deel; Zal straks de OP wat aanpassen. Laatste posts in vorige topic gingen over nieuwe pizzascheppen/schieters/plankjes en waar je die kan kopen/ hoe te maken.
pi_92591403
Zondag ga ik weer pizza maken. Met gecarameliseerde ui, radicchio en pancetta, denk ik :9
  donderdag 10 februari 2011 @ 15:52:10 #4
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_92591509
oooh! zo'n zin om dit weer te doen! Iemand een idee of het open zakje gedroogde gist van 3 weken geleden (daarna goed dicht geplakt) nog werkt of kan ik beter een nieuwe pakken?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 10 februari 2011 @ 15:52:59 #5
72256 wise
Echoes - KL/B/
pi_92591546
ik ga een keer zo'n ah pizza maak geval kopen :'). Kijken of het lukt :9
I had a splitting headache.From which the future's made.
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE°
  donderdag 10 februari 2011 @ 15:56:21 #6
284578 EricOscuro
Anders dan anders
pi_92591708
Ooit gegeten bij een Italiaans restaurant in Groningen, waar je zelf (met een groep) de pizza's helemaal kon klaarmaken. Ook Spaghetti (met ruim 8 man getild toen het gesneden werd).

Was erg leuk, we waren met 40 man/ vrouw. Het liep alleen qua lawaai iets uit de hand toen ik een Gordon Ramsey imitatie neerzette... binnen een halve minuut had je 40 Gordon Ramsey's door elkaar schreeuwend de anderen de huid vol scheldend. _O- _O-
De wereld is vol met kleuren, neem geen genoegen met een zwart/ wit visie. De kleuren zitten vaak in de nuance.
  donderdag 10 februari 2011 @ 15:59:56 #7
72256 wise
Echoes - KL/B/
pi_92591864
quote:
1s.gif Op donderdag 10 februari 2011 15:56 schreef EricOscuro het volgende:
Ooit gegeten bij een Italiaans restaurant in Groningen, waar je zelf (met een groep) de pizza's helemaal kon klaarmaken. Ook Spaghetti (met ruim 8 man getild toen het gesneden werd).

Was erg leuk, we waren met 40 man/ vrouw. Het liep alleen qua lawaai iets uit de hand toen ik een Gordon Ramsey imitatie neerzette... binnen een halve minuut had je 40 Gordon Ramsey's door elkaar schreeuwend de anderen de huid vol scheldend. _O- _O-
_O-
I had a splitting headache.From which the future's made.
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE°
  donderdag 10 februari 2011 @ 16:00:10 #8
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92591884
Ojee mijn lelijke pizza in de OP.
Enne Maximus, je naam staat er verkeerd in.

Tevens TVP.
pi_92591969
* LieLie meldt zich w/
pi_92592483
quote:
1s.gif Op donderdag 10 februari 2011 16:00 schreef Zoheetik het volgende:
Ojee mijn lelijke pizza in de OP.
Enne Maximus, je naam staat er verkeerd in.

Tevens TVP.
Jep, maar dat was de vorige vorige OP. Die moest ik nog aanpassen met nieuwe foto's. Heb nog wat meer dingen geupdate. Commentaar is welkom.
  donderdag 10 februari 2011 @ 16:24:08 #11
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92593046
Oh leuk! Je eigen recept er ook bij :s) .
pi_92593119
Oh, viel het op :+ . Ook wat andere kleine dingetjes erin gezet die in vorige topics volgens mij wel vaker naar boven kwamen. Hoeven we niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden. :P
pi_92593197
Als het buiten weer warmer wordt ga ik ook weer pizza's maken. :Y Nu staat mijn Bestron-oventje nogal wat stof te verzamelen.. :@
Let me see you stripped down to the bone
pi_92593212
Mag ik zeggen dat ik die van Freddeh meer op een soort foccacia vind lijken? :@
pi_92593264
quote:
1s.gif Op donderdag 10 februari 2011 15:52 schreef Flurry het volgende:
oooh! zo'n zin om dit weer te doen! Iemand een idee of het open zakje gedroogde gist van 3 weken geleden (daarna goed dicht geplakt) nog werkt of kan ik beter een nieuwe pakken?
Ik los de gist altijd eerst op in een beetje lauw water (met een heel klein beetje suiker). Als het na tien minuten begint te schuimen dan is het goed. Als het 'dood' blijft, dan een nieuw zakje pakken!
Let me see you stripped down to the bone
  donderdag 10 februari 2011 @ 17:20:11 #16
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_92595656
quote:
1s.gif Op donderdag 10 februari 2011 16:29 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik los de gist altijd eerst op in een beetje lauw water (met een heel klein beetje suiker). Als het na tien minuten begint te schuimen dan is het goed. Als het 'dood' blijft, dan een nieuw zakje pakken!
kijk! dat zijn goede tips! dankje :)
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 10 februari 2011 @ 19:28:57 #17
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_92601751
*volgt :9

Binnenkort weer proberen *O*
heitieh
  donderdag 10 februari 2011 @ 19:33:27 #18
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92602005
Er ligt weer vers deeg in de keuken O+ .
  vrijdag 11 februari 2011 @ 03:16:25 #19
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92623201
Wat ook lekker is, is voordat je de bodem gaat beleggen je handen invetten met een flinke scheut zonnebloemolie en dan de bovenkant van de bodem daarmee insmeren. Dan wordt de rand rijker van kleur, knapperiger en voller van smaak.
pi_92629493
quote:
1s.gif Op donderdag 10 februari 2011 16:27 schreef LieLie het volgende:
Mag ik zeggen dat ik die van Freddeh meer op een soort foccacia vind lijken? :@
Oeh, pizzasnob :D Ik zou zeggen dat het meer een american-style pizza is ;)
pi_92629903
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 11:27 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Oeh, pizzasnob :D Ik zou zeggen dat het meer een american-style pizza is ;)
Oja, dat kan ook nog :P
pi_92633363
Deeg staat er sinds gister in, mijn moeder maakt zodalijk de saus want ik ben daar niet zo goed in.. :D en dan beleggen.

Ben benieuwd!
If not now, then when.
pi_92633383
Zo gister deeg gemaakt naar het recept van MaximusTG en lukte allemaal wel aardig! Ik wou eigenlijk volgens het pdf-je deeg maken voor 2 pizza's maar ik eindigde uiteindelijk met deeg voor 4 pizza's omdat er een foutje? in de pdf staat.
Namelijk in de tabel voor de 2 pizza's heb je alle gewichten netjes door tweeŽn gedeeld behalve de hoeveelheid bloem.


Ik heb nu de 2 bolletjes in de vriezer gedaan, dat is toch niet erg?
Vanavond pizza dus! :)
If You're Not Moving Forwards, You're Moving Backwards
pi_92633527
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 februari 2011 13:09 schreef MarcoD het volgende:
Zo gister deeg gemaakt naar het recept van MaximusTG en lukte allemaal wel aardig! Ik wou eigenlijk volgens het pdf-je deeg maken voor 2 pizza's maar ik eindigde uiteindelijk met deeg voor 4 pizza's omdat er een foutje? in de pdf staat.
Namelijk in de tabel voor de 2 pizza's heb je alle gewichten netjes door tweeŽn gedeeld behalve de hoeveelheid bloem.
[ afbeelding ]

Ik heb nu de 2 bolletjes in de vriezer gedaan, dat is toch niet erg?
Vanavond pizza dus! :)
Waarom niet in koelkast?
If not now, then when.
pi_92635118
@Marco: Ow wat stom! Dat heb ik nu altijd.. Wat heb je nu precies gedaan dan? Zelf de bloem door twee gedeeld? Moet haast wel, anders wordt het te droog.. Zal het zsm veranderen!
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')