MaximusTG | dinsdag 28 februari 2012 @ 22:51 |
![]() Vervolg op: [Pizza] Zelf pizza maken voor beginner? [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11 [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12 (ook interessant, maar oud:) [CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza) Waarom? Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd. Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer! Deeg:
Saus: Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode. Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is. Bakken: Handige links over pizza maken Jeff Varasano's Internet best pizza recipe Pizzamaking.com Twee pizzastenen: http://pizzastein.com/ Jamie Oliver steen op fonq.nl Filmpje over deeg opbollen Filmpjes over deeg vormen De laatste foto's uit het vorige topic LieLie: ![]() Spartagek: ![]() mime_negert: ![]() motorbloempje: ![]() MaximusTG: ![]() Yvesss: ![]() peerte: ![]() [ Bericht 3% gewijzigd door MaximusTG op 28-02-2012 23:06:37 ] | |
MaximusTG | dinsdag 28 februari 2012 @ 22:53 |
Vorige topic eindigde met de vraag waar goede bloem voor de pizza te halen. Fysieke winkel. Bekend zijn al Boerenbond, sommige supermarkten, molens, Bijenkorf. | |
MaximusTG | dinsdag 28 februari 2012 @ 23:05 |
Edit: Oeps, verkeerde knopjes ingedrukt ![]() ![]() | |
Rhytmbox | dinsdag 28 februari 2012 @ 23:23 |
Even terugkomend op jou reply Maximus. Heb zijn post verkeerd gelezen:-P. Excusez moi! | |
MaximusTG | dinsdag 28 februari 2012 @ 23:29 |
Och, via internet bestellen is ook de makkelijkste optie als er geen fysieke winkel in de buurt is. Of als je veel tegelijk wil bestellen. En met de meeste keus ![]() Maar je moet niet té veel in een keer kopen, want het heeft niet het eeuwige leven. Of gewoon lekker doorbakken! | |
NutKees | woensdag 29 februari 2012 @ 07:58 |
Ik heb voor tipo 00 genoeg opties, misschien teveel zelfs want ik begin kieskeurig te worden. Van de Sligro vind ik nog altijd de beste. Bij de Xenos heb ik het ook wel eens zien liggen, misschien dat je daar wat aan hebt. | |
mp1900 | woensdag 29 februari 2012 @ 08:16 |
Inderdaad de Xenos dat is natuurlijk ook nog een optie ![]() | |
MaximusTG | woensdag 29 februari 2012 @ 08:29 |
De Zuidmolen is ook wel een goede. | |
DrukVout | woensdag 29 februari 2012 @ 08:38 |
Waarom staat dit filmpje er? Heb geen pizza gezien... | |
MaximusTG | woensdag 29 februari 2012 @ 08:39 |
Omdat het gaat over deeg vormen? | |
DrukVout | woensdag 29 februari 2012 @ 09:07 |
Helaas ook niet gezien. ![]() | |
MaximusTG | woensdag 29 februari 2012 @ 09:09 |
Moet je beter kijken. | |
motorbloempje | woensdag 29 februari 2012 @ 11:11 |
-ah, jesters- | |
MinderMutsig | donderdag 1 maart 2012 @ 22:12 |
Mijn pizzasteen is binnen dus ik ga mijn zuurdesem even flink voeren zodat ik pizza's en broden kan gaan bakken dit weekend. ![]() | |
MinderMutsig | vrijdag 2 maart 2012 @ 14:21 |
Heeft iemand nog tips voor het maken van calzones? Wat voor temperatuur en tijden houden jullie aan hiervoor? | |
MaximusTG | vrijdag 2 maart 2012 @ 15:26 |
"Jaaa, doe mij maar een pizza calzoneee, tu duh duh duuu, nee, ik hoef geen gewone..." Ik heb eigenlijk geen Calzone meer gemaakt sinds ik mn pizzasteen gebruik Denk dat je de temperatuur misschien maar niet te hoog kan zetten, lijkt me dat het langer duurt voor iedereen gaar is. Maar is ook afhankelijk van wat je er allemaal indoet natuurlijk. . | |
motorbloempje | vrijdag 2 maart 2012 @ 15:27 |
Het liedje van de openingsdans op onze bruiloft ![]() | |
MaximusTG | vrijdag 2 maart 2012 @ 15:42 |
Het origineel neem ik aan :p? Weense wals is dat, of niet? | |
motorbloempje | vrijdag 2 maart 2012 @ 15:43 |
Nee, die van de Enge Buren! En schuifelen. Ik dans niet. | |
MaximusTG | vrijdag 2 maart 2012 @ 15:45 |
Haha, geweldig! Weense wals lijkt me ook een beetje een risico met een trouwjurk aan. | |
motorbloempje | vrijdag 2 maart 2012 @ 15:46 |
Het was zo grappig! De mensen dachten eerst: "Eros Ramazotti? Dat past helemaal niet bij ze, wtf? ![]() ... beter luisteren.. en toen ![]() ![]() ![]() | |
MinderMutsig | vrijdag 2 maart 2012 @ 17:07 |
Ik heb nog een restje heerlijke bolognesesaus en verder wil ik wat ui, champignons, paprika, salami en ham toevoegen. Ik was wel van plan om de vulling allemaal alvast warm te maken zodat dit niet pas op de steen helemaal door hoeft te warmen. Ik zat te denken aan 210-220 graden en dan 5-10 minuten? Moeilijk inschatten zo.
![]() | |
kuifje_fok | vrijdag 2 maart 2012 @ 22:03 |
Gisteren nog een calzone gemaakt (expres!) zelfde temperatuur als een gewone, zo heet mogelijk, misschien duurt het iets langer. De vulling (die gaat koken en dus relatief koel is) zorgt dat het deeg niet verbrandt. Niet vergeten gaatjes in het deeg te prikken. Succes! | |
MinderMutsig | vrijdag 2 maart 2012 @ 22:22 |
Gaatjes? Dat heeft de calzone van de pizzeria nooit. ![]() Dan zeker ook maar een bakpapiertje o.i.d. eronder zodat er geen saus op de steen komt? | |
kuifje_fok | vrijdag 2 maart 2012 @ 22:46 |
Oh, ik doe dat altijd, kan de stoom mooi ontsnappen. Er komt bij mij geen saus op de steen. | |
MonkNL | maandag 5 maart 2012 @ 13:05 |
Vandaag bij Groupon: http://www.groupon.nl/deals/landelijke-deal/adeva/3794347 Heb hem maar besteld, mixt en kneed wat lekkerder dan mijn handmixer.. ![]() | |
MaximusTG | maandag 5 maart 2012 @ 13:37 |
Leuk dingetje! Maar wel weer 100 euro.. | |
MonkNL | maandag 5 maart 2012 @ 14:14 |
Mjah maak vaak ook taarten, toetjes etc. En wil er al een tijdje eentje hebben. | |
LeeHarveyOswald | maandag 5 maart 2012 @ 14:37 |
Zomaar anderhalve pagina uit het topic gemist ![]() | |
MinderMutsig | maandag 5 maart 2012 @ 16:38 |
De Calzones waren een groot succes! Helaas vergeten een foto te maken. Er is er wel een lek gegaan aan de onderkant waardoor en nu dus een dikke vlek op mijn steen zit. Straks maar eens kijken of ik dat nog op een of andere manier schoon kan krijgen. Ik hoef 'm voorlopig niet te gebruiken dus kan hem denk ik best even met wat water schoon boenen. | |
MaximusTG | maandag 5 maart 2012 @ 16:40 |
Wat voor steen heb je eigenlijk? Vlekken krijg je er eigenlijk bijna niet van af; tenzij je oven een zelf-schoonmaakcyclus heeft. Maar dan moet je dat wel aandurven. Wie weet knapt je steen dan wel ![]() | |
LeeHarveyOswald | maandag 5 maart 2012 @ 16:52 |
Oven op 250 graden en de steen vlak onder je elementen (en als je een gril hebt, die ook even aan) wil ook wel aardig ![]() | |
MaximusTG | maandag 5 maart 2012 @ 17:03 |
Ja, het oppervlakkige krijg je er dan wel vanaf, maar echt verdampen doet het niet. Dit gebeurt er met de steen van mn gemodde Bestron: ![]() ![]() En dan is plaatje twee nog niet eens het complete eindresultaat. Hij wordt weer stralend wit ![]() | |
LeeHarveyOswald | maandag 5 maart 2012 @ 17:09 |
Verkleuringen blijf je op die van mij zien ja, maar dat zit er meer 'in'. Alles wat op de steen zit/zat (Bijv. stukjes aangekoekte broodbodem), daar vindt ik niets meer van terug ![]() Die bestron wordt wel weer heel mooi schoon ja, maar ik vraag mij af of dat met mijn redelijk poreuze stenen ooit gaat werken (Zelfs al zou de oven een pyrolyse functie hebben...). | |
MinderMutsig | dinsdag 6 maart 2012 @ 11:00 |
Ik heb er een van pizzastein.com. Er zit echt een beetje aangekoekte prut op, dat moet er denk ik nog wel af te poetsen zijn. Maar ik ga er inderdaad vanuit dat een deel ook gewoon de klei in getrokken is en dus niet meer te verwijderen is. Geeft ook niet maar die aangekoekte prut wil ik wel even weg hebben voor al mijn broden naar pizza gaan smaken. Ik heb trouwens een gewoon ouderwets gasfornuis dus geen hippe schoonmaakcyclus. Ik moet gewoon zelf poetsen. ![]() | |
MaximusTG | dinsdag 6 maart 2012 @ 11:09 |
Ah, ja, dan heb je dezelfde als ik heb. Stukjes krijg je er idd wel af, gewoon een tijdje onder de grill laten staan na het bakken. Vlekken krijg je niet weg nee. Maar dat geeft ook niet hoor. | |
emmyemmy | dinsdag 6 maart 2012 @ 21:05 |
waarom ook niet![]() wil nog altijd een sourdough basis pizza maken | |
uniekhoorn | dinsdag 6 maart 2012 @ 21:21 |
OMG ![]() | |
emmyemmy | dinsdag 6 maart 2012 @ 21:44 |
Is trouwens gyrosgehakt met olijven, ui, mozzarella (wou eigenlijk feta maar had nog mozzarella) en tomaat (is de pizza van mijn vriend, was de tomaat daarop vergeten) en de saus is niet knoflook maar tzaziki, die fles op de foto staat daar maar gewoon :p En ze zijn enorm! | |
MinderMutsig | dinsdag 6 maart 2012 @ 22:54 |
Hij ziet er lekkerder uit dan dat ik hem vind klinken. ![]() Jij zegt dus dat ik het eraf moet branden i.p.v. schoonmaken met water o.i.d.? | |
LieLie | dinsdag 6 maart 2012 @ 23:00 |
Water is niet zo goed voor die stenen. Gewoon echte stukjes eraf schrapen met een spatel oid en de rest van de vlekken maken niet uit. Proef je niets van weer ![]() | |
emmyemmy | dinsdag 6 maart 2012 @ 23:00 |
Nou hij was heel lekker! | |
Ml-etje | dinsdag 6 maart 2012 @ 23:11 |
Ziet er erg goed uit ![]() Hoe heb je het deeg gemaakt? | |
MaximusTG | dinsdag 6 maart 2012 @ 23:27 |
Ziet er lekker uit! | |
emmyemmy | woensdag 7 maart 2012 @ 00:34 |
Nou, heb voor de afwisseling eens melk gebruikt melk een beetje opgewarmd en hier suiker aan toegevoegd, zakje instant gist (vers kan ik niet vinden) en deze 10 minuten laten staat tot er een laagje met bubbeltjes onstaat Intussen bloem in een kom doen (ik gebruik nooit vaste hoeveelheden, ben een beetje lui) met zout, peper, oregano en olijfolie Melkmengsel er vervolgens bijgevoegd en gekneed, als het te vast was water erbij, te los bloem erbij enzo Heb geen keukenmachine dus alles gaat gewoon met de hand Deze zo'n 4 uur laten rijzen op de verwarming met een natte warme/hete doek er overheen Af en toe even tussendoor gekneed en weer laten rijzen | |
MinderMutsig | zaterdag 10 maart 2012 @ 20:28 |
Hmm, heb nu voor het eerst een pizza gemaakt met deeg dat eerst ingevroren is geweest en het was niet zo'n succes. Wel eetbaar maar de bodem was niet mooi luchtig. Ik heb de bol deeg vanmorgen uit de vriezer gehaald en in de koelkast in een bakje laten ontdooien. Rond vier uur heb ik hem uit de koelkast gehaald en in de warme keuken gezet om te rijzen maar het heeft niet echt veel gerezen. Daarna uitgerold en ook nog weer even op de plank laten liggen in de hoop dat het nog een beetje na zou rijzen maar dat was dus niet het geval. Toch maar belegd en op de pizzasteen gemikt maar het was al met al een beetje teleurstellend. ![]() Iemand enig idee of ik iets verkeerd heb gedaan of gebeurt dit nu eenmaal met bevroren deeg? Voor ik het ingevroren heb heeft het wel iets gerezen maar niet de volle rijstijd. Misschien ligt het probleem daar? | |
MaximusTG | zaterdag 10 maart 2012 @ 20:47 |
Nee, je moet het de dag ervoor al uit de diepvries halen. Je deeg was naar alle waarschijnlijkheid nog te koud. Zeker in de kern. | |
MinderMutsig | zaterdag 10 maart 2012 @ 22:09 |
Ik ben de hele dag aan het bakken geweest en hij heeft een paar uur op het werkvlak direct naast het gasfornuis gestaan dus dat lijkt me sterk eigenlijk. Het voelde ook gewoon lauwig, net als vers deeg. Maar ik ga het nog eens proberen en dan zal ik hem er eerder uit halen. | |
motorbloempje | zaterdag 10 maart 2012 @ 22:20 |
De oven nog steeds niet hoog genoeg voor de mooie luchtige korsten, maar de bodem zelf en het beleg was weer heerlijk:![]() Met gorgonzola, mozarella, rode ui en verse kleingesneden spinazie ![]() Met geitenkaas, rode pepertjes, italiaanse ham, champignons, en tomaat (en wat restjes spinazie) | |
MinderMutsig | zaterdag 10 maart 2012 @ 23:33 |
Ze zijn wel mooi. ![]() Goed idee, spinazie en gorgonzola. | |
Rickocum | maandag 12 maart 2012 @ 05:14 |
Ik ben te lui om eigen deeg te maken dus ik ga denk ik van dat pizzadeeg + saus van de jumbo gebruiken ![]() | |
MaximusTG | maandag 12 maart 2012 @ 09:52 |
Ja, lekkere combinaties altijd motorbloempje! @RickoKun; Je kan het toch proberen? Zo lastig is het niet hoor ![]() | |
Fratz | maandag 12 maart 2012 @ 10:23 |
Gister met vriend ook aan het pizza bakken geweest. Hieronder het resultaat! ![]() ![]() | |
motorbloempje | maandag 12 maart 2012 @ 10:27 |
![]() ![]() | |
Fratz | maandag 12 maart 2012 @ 10:31 |
Nopes! Het lijkt natter dan het is! | |
vriendelijkevriend | maandag 12 maart 2012 @ 12:42 |
Hmm, ik had me voorgenomen geen pizza te bakken tot m'n leemoven af is, maar als ik die plaatjes zie... ![]() | |
MaximusTG | maandag 12 maart 2012 @ 12:49 |
Wil het nog een beetje vorderen met de oven eigenlijk? | |
vriendelijkevriend | maandag 12 maart 2012 @ 14:00 |
Het ligt nog stil; ik wilde een aantal klompen met verschillende klei/zand/stro-verhoudingen proberen en kijken wat 't sterkst is, maar op m'n handen zit nu een aantal (open) blaren. Bij m'n vorige kleifeestje heb ik al wat ontstekende wondjes opgelopen; ik wacht nu eerst tot m'n handen mooi dicht zijn. Ik ben herstellende van een nogal nare ziekte (dé gevreesde ziekte), en soms hapert m'n immuunsysteem nog. Maar als m'n oven ooit af is en voldoende heet wordt wil ik wel een fok-pizzatopic-feestje geven: bring-your-own-dough-and-toppings en dan zorg ik voor een oven, hout en bier ![]() | |
Rickocum | maandag 12 maart 2012 @ 14:35 |
Dat ga ik denk ik alleen doen als ik het voor / met een meid ga maken ![]() ![]() | |
motorbloempje | maandag 12 maart 2012 @ 14:35 |
Kun je beter even oefenen voordat je flink voor lul staat! ![]() | |
Rickocum | maandag 12 maart 2012 @ 14:36 |
Oké, daar heb je een goed punt ![]() | |
MaximusTG | maandag 12 maart 2012 @ 14:39 |
Hmm, dat klinkt minder.. Beterschap iig. Dat pizzatopic-feest klinkt goed iig ![]() @RickoKun; Voor jezelf koken/bakken is koken/bakken voor de beste gast die je kan hebben. En je weet altijd precies waar je jezelf een plezier mee doet. | |
firefly90 | maandag 12 maart 2012 @ 18:37 |
Flammenkuche![]() | |
MaximusTG | maandag 12 maart 2012 @ 19:50 |
Ziet er lekker uit firefly90 ![]() | |
LieLie | maandag 12 maart 2012 @ 19:54 |
Ik heb in Berlijn nog een flammkuche gegeten! Die wilde ik nog laten zien ![]() ![]() | |
Yvesss | maandag 12 maart 2012 @ 22:30 |
En ook een bratwurst. @vriendelijkevriend: Doe maar rustig aan hoor. Het is nu toch nog veel te koud voor dergelijke flauwekul. Als het plan maar in je hoofd zit. Dat is genoeg. Dan komt hij er wel. Staat geen datum op. De aanloop naar het bouwen is nu net het leukste. Edit: Nog even een telefoonfoto erbij ![]() [ Bericht 19% gewijzigd door Yvesss op 13-03-2012 21:50:36 ] | |
Ilse86 | woensdag 14 maart 2012 @ 22:54 |
Ik heb laatst pizza gemaakt met creme fraîche als basis saus. Rode ui, ontbijtspek, champignons, zwarte peper en een beetje mozzarella erop. Was heel erg lekker en zag er ook mooi uit. Lijkt denk ik een beetje op de flammenkuchen van hierboven. Volgende keer zal ik eens een foto maken ![]() | |
NLinDE | donderdag 15 maart 2012 @ 14:52 |
Ik volg dit topic al een tijdje en heb gisteren voor het eerst zelf pizza gemaakt, en met succes! Als meel heb ik Weizen Mehl typ 550 gebruikt. (Duitse supermarkt). Saus: ui,knoflook fruiten in olijfolie. blikje tomaten in stukjes, verse oregano beetje zout en suiker. 20 min. Koken en met de staafmixer bewerken. Oven op 250C met bakplaat voorverwarmen. Pizza gemaakt op bakpapier en zo de oven in. Echt super! Helaas geen foto gemaakt, volgende keer, want die komt er zeker. ![]() | |
Snok | zaterdag 17 maart 2012 @ 16:25 |
Zo, ik krijg zin in pizza na al deze foto's. Ben van plan zo'n Bestron oventje aan te schaffen, maar nu lees ik (vnl. in deel 12) dat de nieuwe versie van het apparaat een lagere temperatuur behaalt ivm Europese wetgeving. Ik ben zelf niet zo handig dus het tunen laat ik maar even achterwege ;-), maar heeft het dan nog zin om zo'n oventje te kopen, ook al wordt ie niet meer zo heet? | |
kuifje_fok | zaterdag 17 maart 2012 @ 19:30 |
Ja hoor, hij wordt toch iets heter dan de meeste ovens, maar hij is vooral praktischer: sneller op temperatuur en makkelijker de pizza's op de steen te krijgen. Maar dat moet je afwegen tegen het geld en de ruimte die zo'n ding inneemt. Bovendien heeft mijn oven een ventilator die nog een half uur herrie maakt bij het afkoelen. | |
Sandous | zaterdag 17 maart 2012 @ 20:35 |
Kan het niet zo snel terugvinden. Maar kan ik vandaag nog deeg maken en dan in de koelkast en dan pas morgen gebruiken. Is daar een speciaal recept voor of kan dat met alle soorten deeg? | |
kuifje_fok | zaterdag 17 maart 2012 @ 20:51 |
Dat is juist het beste voor alle gewone recepten, bv dat van maximus. Let erop dat je ze morgen op tijd uit de koelkast haalt. Laatst moest ik noodgedwongen een kleine variatie toepassen: ik had (bijna alle) bloem en het water gemengd, maar geen tijd om te kneden. Daarom het mengsel (zonder gist!) in de koelkast gedaan. Pas de volgende dag de rest van de bloem erbij, gist en kneden. Een uurtje of zo laten rijzen en meteen bakken. Ging perfect, leek wel of het deeg soepeler was dan anders. | |
MaximusTG | zaterdag 17 maart 2012 @ 22:47 |
In feite heb je dan een extra lange "autolyse" gedaan, de bloem absorbeert al het water en complexe suikers worden al afgebroken. | |
madam_mikmak | zaterdag 17 maart 2012 @ 23:06 |
Hallo Pizza liefhebbers, Ik ben ook een pizza-freak en volg al een tijdje dit forum. Ondertussen heb ik ook een bestron oventje met een tuning-setje aangeschaft en ik moet zeggen dat de resultaten echt boven verwachtingen zijn. Wel gebruik ik nog een 9 volt batterij, maar die gaat zeer binnenkort vervangen worden door een adapter. Ook het deeg van maximusTG heb ik al een aantal keer gebruikt. Erg lekker (wellicht het lekkerste) maar ik blijf het een moeilijk handelbaar deeg vinden. Ik heb wel een vraagje aan maximusTG, Hoe maak jij de achterwand achter je verwarmingselement schoon. Die is bij mij nl. compleet dof geworden met allemaal vlekken. (of is dit normaal) En heb jij naast het tuning-setje het apparaat verder nog gewijzigd? Ik zou nl ook wel graag willen dat het bovenste verwarmingselement niet zo vaak uitschakelt. Ik zal i.i.g de komende tijd mijn pizza-avonturen met jullie delen. (mits gewenst) Bedankt alvast. | |
Lotje-Plusone | zondag 18 maart 2012 @ 14:34 |
Vanavond weer mijn favo pizza maken! ![]() Saus met verse tomaten, champ. en rode uit. En de pizza beleg met tonijn, garnalen, ansjovis en kaas! Eten met een aflevering van house en een ijskoud blikje dr. Foots, nu al zin in maar eerst nog even aan de scriptie werken.. | |
Lotje-Plusone | zondag 18 maart 2012 @ 20:35 |
Ah shit.. Weer vergeten om een foto te maken ![]() | |
Sandous | zondag 18 maart 2012 @ 20:42 |
In de ochtend recept 1 gemaakt. Ik zou m nu gebruiken, maar het blijft tot morgenavond in de koelkast. Is niet erg toch, 2 dagen koelkast? En kan dan toch uit koelkast en meteen bekleden, of in de ovhtend eruit en na werk vullen? Morgen de foto's! | |
MaximusTG | zondag 18 maart 2012 @ 21:32 |
Zou waarschijnlijk wel gaan, maar kans bestaat dat je deeg overrijst, omdat recept 1 meer gist bevat dan een recept dat je meteen in de koelkast zet. @madam_mikmak : Ik heb ook van die verkleuringen achter het bovenste element, en wat "vlekken". Maar dat is ook meer een kleurverschil dan dat er echt stukjes opzitten of zo. Ik zet em af en toe leeg op standje "heel heet" en dan brandt ie alles schoon. Heb er verder niks aan veranderd nee. Als je de temperatuurstand heel hoog zet met het ventilatortje aan dan blijft het element toch aan? [ Bericht 27% gewijzigd door MaximusTG op 19-03-2012 07:53:08 ] | |
Sorella | zaterdag 24 maart 2012 @ 23:14 |
Verleden week ook pizza gemaakt, kon geen pizza steen vinden dus een terracotta schaal gebruikt met een opstaand randje. Deeg gemaakt volgend masterchef australie alleen inplaats van melk water gebruikt (foutje) Vulling 1 was lamsgehakt (zelf gedraaid), uien,cheddar en tomatensaus (zelf gemaakt) vulling 2 was tomatensaus, ham, salami en cheddar, Pizza op een bord wat bestoven was met bloem en griesmeel, dan moet het zo van het bord afrollen, wat het dus niet deed (geen pizzasteker dus dit leek een goed idee). Barbeque opgestookt tot 250 graden. pizza van het bord proberen te krijgen, bakpapier op de pizza gelegd, pizza omgekeerd en op een houten bestoven plank proberen te krijgen, met houten plank weer richting barbeque, pizza in de schaal proberen te krijgen, wat lukte maar pizza was ovaal geworden inplaats van rond en helft vulling lag naast de pizza. Deksel dicht na 5 min. deksel open, pizza bodem verbrand ![]() ![]() Nieuwe poging als ik twee pizzastenen heb gekocht en mischien een pizza steker. Wat gebruiken jullie om de pizza op de steen te krijgen ? | |
mime_negert | zaterdag 31 maart 2012 @ 10:29 |
Ik vanavond ook maar weer eens wat deeg maken. | |
floris_b | zondag 1 april 2012 @ 16:30 |
Als je de pizza in de oven doet, is het dan handiger om eerst de bodem voor te bakken of belegd en al?? | |
motorbloempje | zondag 1 april 2012 @ 16:31 |
Voor beide valt wat te zeggen. Ik zelf bak altijd de bodems even voor op 170 graden. Omdat ik het fijner beleggen vind ![]() Vanavond weer, zo even wat last minute eenvoudig deeg maken. Wilde eigenlijk gisteren al maken, maar was helemaal doodop na een dagje hiken; kon nog net het avondeten van gisteren in elkaar flansen ![]() Oh, en ik gebruik dan wel geen steen maar gewoon de bakplaat, Sorella, maar maak/beleg mijn pizza's op een vel bakpapier, wat vervolgens erg makkelijk te handlen is met het op een plaat schuiven, met bakpapier en al dus! ![]() | |
LieLie | zondag 1 april 2012 @ 16:37 |
Ligt een beetje aan de warmte van de oven. Gewone oven is meestal niet superheet, dus dan kan het makkelijker zijn om ze even voor te bakken. Wordt minder snel zompig denk ik. Bij een pizzaoventje oid schroeit de bodem meteen dicht als je hem er op legt. | |
mime_negert | zondag 1 april 2012 @ 19:03 |
Misschien ook een idee om de bodem eerst te bakken. Zal er nog eens over nadenken. | |
MaximusTG | maandag 2 april 2012 @ 08:33 |
Als je geen steen gebruikt en je oven wordt niet zo warm dan is voorbakken een goede optie. Vormen en alleen met saus bestrijken. Bakken tot volledige ovenrijs is opgetreden, dan eruit en beleggen. Om pizza op steen te krijgen gewoon schieter van hout gebruiken, en je deeg vormen met een mengsel van 50% bloem en 50% griesmeel. Eventueel wat extra op de schieter, maar daarna zal ie echt niet zo snel meer plakken. @Sorella, een opstaand randje aan zo'n schaal maak het niet echt makkelijker.. En hoezo water ipv melk een foutje? Melk in pizza is helemaal niet nodig. | |
Sorella | maandag 2 april 2012 @ 10:36 |
Ik volgde het recept van australian masterchef en daar werd melk gebruikt en ik gebruikte water, vandaar dat ik d8 dat het fout was. Ondertussen andere deeg recepten gezien zonder melk. Ik ga een pizzasteen vragen voor morderdag of mijn verjaardag ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Sorella op 02-04-2012 22:52:38 ] | |
DrukVout | maandag 2 april 2012 @ 10:39 |
mordordag. das wel een leuke ![]() Gisteren nog pizza gemaakt, was weer goed gelukt. Dit keer met minder gist en minder zout en smaakte nog steeds goed! Nu toch maar een keer opzoek naar ronde bakjes, gebruik nu vierkante maar mijn pizza is dus ook vaak vierkant. | |
MaximusTG | maandag 2 april 2012 @ 10:41 |
Overigens, ben vorige week weer weggeweest met een groep vrienden naar een huis in de Ardennen. Heb weer pizza voor iedereen gebakken; 14 personen... Bijna 3 kg aan bloem... Moet altijd wat van mn pizzaprincipes dan aan de kant zetten, en werken met de spullen die ik heb. Oven werd wel 250 graden, maar geen pizzasteen.. En door steeds nieuwe pizza erin zakt de temperatuur dan al gauw naar 180 graden. Ook erg slechte bloem om mee te werken. Maar het resultaat viel niet tegen. Afgelopen jaren had ik steeds het deeg in de koelkast gezet de dag ervoor, maar daar was nu geen plek voor.. Helaas.. Ik neem dan altijd mijn recept als uitgangspunt, en ga uit van 3 pizza's op dat formaat voor 2 personen. Dus mijn recept * 3/4 * 7. Dan bereken ik het oppervlak van zo'n pizza, * 21 = totaal oppervlak. Delen door 29x50 cm^2. Geeft 9 grote bakplaatpizza's. Die steeds met 4 mensen beleggen. Eerst even voorbakken met alleen saus. Maar wat sommige mensen er allemaal niet opgooien.. | |
motorbloempje | maandag 2 april 2012 @ 11:50 |
Die volgestouwde pizza's word ik ook altijd heel verdrietig van ![]() ![]() | |
MaximusTG | maandag 2 april 2012 @ 12:11 |
Ja he? Maar goed, heb ondertussen geleerd me er niet te druk over te maken.... En ze smaakten prima. Maar niet zo mooi als ik ze meestal heb. Had het deeg ook wat droger gehouden, omdat ik het met de hand moest kneden. Had wel de wet-kneading techniek gebruikt van 3/4 van de bloem met al het water. Die kon ik nog met de mixer daar kneden, maar dat was zo'n oud ding. Die begon al te stinken als je em zonder belasting liet draaien ![]() | |
kuifje_fok | maandag 2 april 2012 @ 20:12 |
Pizzasteen nu 14,95 bij de LIDL | |
erikkll | maandag 2 april 2012 @ 22:21 |
Ik zie hem niet op de site? ![]() | |
Sorella | maandag 2 april 2012 @ 22:51 |
Ik ook niet, wel spullen voor de badkamer, slaapkamer en fiets etc. maar geen steen ![]() | |
kuifje_fok | maandag 2 april 2012 @ 23:09 |
lag afgelopen zaterdag in de winkel. | |
Sorella | maandag 2 april 2012 @ 23:35 |
Morgen maar ff naar de lidl dan misschien ligt er nog wat. [ Bericht 49% gewijzigd door Sorella op 03-04-2012 08:38:45 ] | |
vriendelijkevriend | maandag 2 april 2012 @ 23:39 |
Ik vond dit topic: http://www.bbqforum.nl/fo(...)zzasteen-bij-de-lidl | |
Sorella | dinsdag 3 april 2012 @ 08:43 |
Dat zijn die dunne pizzastenen (1 cm) ik pas, ik zoek er 1 van 3 cm dik kan ik ook meteen (vloer)brood en schiacciata con l'uva maken. | |
MaximusTG | dinsdag 3 april 2012 @ 09:51 |
Dr staat toch gewoon een linkje voor een pizzasteen in de OP? Das een goeie hoor. Als je er perse 1 in een winkel wil halen kan dat nog wel eens tegenvallen. Dat verkopen ze eigenlijk nergens. Misschien kijk ik ook nog wel eens even bij de Lidl, leuk zo'n steen voor op de BBQ van mn ouders. | |
floris_b | dinsdag 3 april 2012 @ 17:41 |
Heeft iemand een recept voor een kleine hoeveelheid pizzadeeg?? Ik heb net een kleine hoeveelheid gemaakt, door de verhouding wat aan te passen. Maar ik betwijfel of het gelukt is. | |
MaximusTG | dinsdag 3 april 2012 @ 18:30 |
Wat is een kleine hoeveelheid? En wat heb je nu gebruikt? | |
floris_b | dinsdag 3 april 2012 @ 20:01 |
- 100 gram bloem - 70ml lauw water - beetje zout - beetje suiker - 2g instant gist Ik wil van die kleine snack pizza's maken. | |
MaximusTG | dinsdag 3 april 2012 @ 20:16 |
Oke, dat kan ja, hmm, centimeter of 10 doorsnee? Als ik het recept in mn pdf neem, dan is dat voor 4 pizza's van 28 cm doorsnee dus een totale oppervlakte van 4 * pi * 14^2 = 2463 cm^2. Een pizza met een doorsnee van 10 cm heeft een oppervlakte van pi * 25 = 78,54 cm^2. Dus je zou 31 pizza's met een doorsnee van 10 cm uit het deeg voor 4 pizza's van 28 cm doorsnee kunnen halen. Om het makkelijk op te schrijven reken ik 1/3 van die hoeveelheid voor 10 minipizza's: Gist tov recept in mijn pdf doe ik maal 2, omdat je waarschijnlijk deze kleintjes snel wil klaarmaken. Geen rijzen in de koelkast dus. Gebruik dus ook niet te koud water dan. Bloem: 175 gram (130/45) Water: 120 gram Gist: 2/3 tsp Zout: 0.5 tsp Meng 130 gram bloem met al het water en gist en zout. Roer goed door en laat 10 minuten rusten. Meng langzaam de rest van de bloem erdoor terwijl je kneed met een mixer of roert met een houten lepel. In dat laatste geval handmatig kneden nadat alle bloem is toegevoegd. Na kneden deeg weer laten rusten. In kleine balletjes verdelen en afgedekt met ingevet folie laten rijzen op een ingevet werkblad (olijfolie). In dit geval olijfolie gebruiken omdat bloem tegen het plakken al gauw een groot aandeel in het deeg gaat hebben bij zulke kleine hoeveelheden. Je hebt dan wel hele dunne, 20 gr per bolletje deeg. Je zou nog kunnen overwegen het bovenstaand e maal 1.5 te doen. [ Bericht 4% gewijzigd door MaximusTG op 03-04-2012 20:37:03 ] | |
floris_b | dinsdag 3 april 2012 @ 20:51 |
hahaha, is wiskunde toch nog ergens nuttig voor:P En nu de bonus vraag, wat is de dichtheid van het pizzadeeg?:P | |
MaximusTG | dinsdag 3 april 2012 @ 21:15 |
Dat is niet te zeggen, omdat het volume verandert tijdens het rijzen... | |
floris_b | dinsdag 3 april 2012 @ 21:18 |
ongeveer 0.79gr/cm3 ;P | |
MaximusTG | woensdag 4 april 2012 @ 11:00 |
Aha, dat zal inderdaad rond dat getal liggen. Ongerezen. Maar hoe is je eigen probeersel geworden? | |
motorbloempje | woensdag 4 april 2012 @ 11:03 |
Damn, jullie maken het hogere wiskunde, dat pizza bakken! ![]() | |
MaximusTG | woensdag 4 april 2012 @ 11:06 |
Och, een recept schalen op basis van de oppervlakte is toch niet echt hogere wiskunde hoor ![]() ![]() Had het mooi uitgerekend voor die 14 mensen. En een kleine pizza voor het jongetje van 3. Toch fijn om er dan van te voren over na te denken, zodat je niet veel teveel, of veel te weinig hebt gemaakt ![]() | |
Terpentin07 | woensdag 4 april 2012 @ 17:56 |
Zijn er hier ook mensen die maar deeg maken voor een pizza? Vind het altijd zo een gedoe en bovendien eet ik dan weer te veel pizza. ![]() | |
MaximusTG | woensdag 4 april 2012 @ 18:01 |
Ik iig nooit ![]() ![]() Ga zo ook weer pizza bakken, BBQ chicken wordt het, weer eens wat anders. Met daarop: Tomato frito gemengd met Yildriz BBQ saus (die is wel goed, maar te sterk op zichzelf vind ik) Uitgebakken spekjes Kipfilet, gezout en gepeperd en gebakken in het spekvet, daarna in reepjes gesneden Champignons Geraspte mozzarella | |
MaximusTG | woensdag 4 april 2012 @ 19:25 |
Nou, ze waren erg lekker geworden! ![]() ![]() ![]() ![]() | |
LieLie | woensdag 4 april 2012 @ 20:59 |
Nom! Snel weer eens pizza bakken! | |
mime_negert | woensdag 4 april 2012 @ 23:40 |
Damn, ik kom een keer pizza bij je eten! | |
Sorella | donderdag 5 april 2012 @ 08:18 |
Zien er goed uit die pizza,s Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen set 1 wahl en set 2 wahl bij de pizzastein.com site link uit de op. Mijn duits is niet zo goed, het enige verschil wat ik er uit op kan maken is dat er geen pizzasnijder bij set 2 zit maar die kan je bij set 1 ook zonder bestellen en dan is set 1 toch duurder. Bestellen kan via de mail of telefoon, kan dat ook in het nederlands of engels ? Als ik het goed begrijp dan zijn de verzendkosten voor 1 set 11,50 bestel je er meer dan komt er 3 euro extra bij ? [ Bericht 11% gewijzigd door Sorella op 05-04-2012 08:34:59 ] | |
MaximusTG | donderdag 5 april 2012 @ 08:59 |
Ah, ik moest ff kijken wat je bedoelde, want die keus hadden ze nog niet toen ik die van mij kreeg. Het is niet keuze 2, maar 2de keus; ze zijn iets beschadigd. Waarschijnlijk omdat ze die stenen ook op maat maken, kan je voor wat minder geld eentje nemen waar een stukje van een hoekje uit is. Verzendkosten heb je goed gezien ja, 11,50, en dan 3 euro voor elke extra steen, tot een max van 4 stenen, dan gaat de prijs weer omhoog. Ik zou persoonlijk niet voor die 3 euro prijsverschil een iets beschadigde steen nemen.. Ik zou er wel een tweede pizzaschieter bij nemen, dat is handig. Kan je de tweede vast maken en beleggen vlak voor de andere uit de oven komt. Oude eruit, nieuwe meteen er weer in. | |
Sorella | donderdag 5 april 2012 @ 14:35 |
Dank je voor de uitleg maximus Dan worden het twee pizzastenen dus ook twee schieters ![]() Snijder is niet nodig heb er al twee liggen hier. | |
MaximusTG | donderdag 5 april 2012 @ 14:45 |
Ah, ja, als je toch al verzendkosten betaald kan je ook meteen bloem erbij bestellen. Al is tipo 00 bloem niet ideaal in een conventionele oven. Snijder heb ik wel, had voorheen alleen 1 slechte. Tis op zich een fijne, maar niet heel bijzonder verder. Edit: Deeg van gister was mooi zacht en lekker verwerkbaar, maar omdat het een last-minute pizza was had ie niet zoveel smaak in de bodem als die ik normaal een nachtje laat rijzen in de koelkast. Had vandaag mn desem vernieuwd, dus heb daar een deel van gebruikt in een nieuw deeg. Dus helaas nog een keer pizza vandaag ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Bericht 71% gewijzigd door MaximusTG op 05-04-2012 18:20:31 ] | |
floris_b | vrijdag 6 april 2012 @ 15:47 |
Hoelang moet een pizza voorbakken? Ik heb net 250 graden, 7 minuten gedaan. Het deeg begon net een beetje knapperig te worden. | |
motorbloempje | vrijdag 6 april 2012 @ 15:48 |
bodem voorbakken? Op 170 ofzo, 3 minuutjes. | |
MaximusTG | woensdag 11 april 2012 @ 16:35 |
Iemand nog een lekkere combinatie van toppings, misschien eens iets anders dan de bekende tomatensaus gebaseerde pizza's? Buiten BBQ, crème fraiche, pesto dan. Wat betreft voorbakken; dat moet natuurlijk niet. Als ik dat wel eens doe, om em in te vriezen dan gewoon op normale temperatuur, 250 C. Op steen, tot rand gerezen is en hij net bruin begint te worden. | |
motorbloempje | woensdag 11 april 2012 @ 16:36 |
Spinazie met gorgonzola en in port gecaramelliseerde rode ui ![]() | |
MaximusTG | woensdag 11 april 2012 @ 16:51 |
Dat klinkt al erg goed ja! | |
Sarabi | vrijdag 13 april 2012 @ 15:19 |
Als ik vandaag het deeg maak voor morgenavond, hoe kan ik het beste dan bewaren? Meteen in de koelkast of pas later? | |
LieLie | vrijdag 13 april 2012 @ 15:27 |
Ik doe het altijd direct in de koelkast, en ongeveer 1,5 uur voordat ik het ga gebruiken haal ik het er weer uit. | |
Sorella | vrijdag 13 april 2012 @ 17:36 |
Ik heb het gewoon in de koelkast gezet met folie erover, volgende dag eruit gehaald en 2 uur later balletjes gemaakt en die weer te rijzen gezet op de vensterbank in het zonnetje een uur of 3. Mijn buurman kwam bij ons aan de deur met een pizzasteen van de lidl,(hij zag ze nog liggen en ik had ze gelukkig nog niet besteld bij de site in de op) dus aan het werk gegaan. Deeg was goed gelukt, vulling kan nog wat verbeterd worden mare ik heb griesmeel op die aluplaat gedaan en toen de pizza op de steen geschoven (steen lag in de barbeque) hoe voorkom ik dat de griesmeel verbrand want dat schuift natuurlijk met de pizza mee de steen op ? | |
Sarabi | vrijdag 13 april 2012 @ 17:41 |
Bedankt voor de tips! Ik ga morgen ook de steen van de Lidl (en Jamie Oliver) proberen | |
minilot | vrijdag 13 april 2012 @ 19:38 |
Ik heb al bijna alle pizza's van Crust al eens nagemaakt: http://crust.com.au/pizzas#! Prima topping-inspiratie! ![]() | |
MaximusTG | vrijdag 13 april 2012 @ 20:06 |
Griesmeel verbrandt inderdaad snel; kan je voorkomen door geen griesmeel op de schieter of schep of hoe je het ook wil noemen waar je je pizza mee op de steen schuift te doen ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 14-04-2012 07:14:35 ] | |
Sorella | vrijdag 13 april 2012 @ 23:52 |
dus als je de pizza vormt niet puur bloem op de aanrecht strooien maar 50/50 en dan zou er dus niets op de schieter hoeven. Okee ga ik de volgende keer proberen ![]() | |
MaximusTG | zaterdag 14 april 2012 @ 07:18 |
Wel van te voren mengen, in een afsluitbaar bakje. Helft griesmeel, helft bloem. Deksel erop, ff schudden. Maar je hebt wel meer kans dat ie blijft plakken ja, als je het zo doet en er minder bij gebruikt... Je strooit wat van het mengsel erop, bal deeg erop, beetje daarbovenop. Uitdrukken tot platte schijf. Af en toen omdraaien en terwijl je em omdraait verspreidt je het bloemmengsel eronder weer een beetje. Als je de pizza op je handen vormt, af en toe een kant op het bebloemde werkblad leggen. Door het uit te rekken wordt het oppervlak weer 'nat'. Er moet een dunne 'film' bloemmengsel op komen te zitten. En snel werken als je pizza op de schieter ligt help ook wel. | |
Sorella | zaterdag 14 april 2012 @ 08:48 |
Dat had ik ook al in de gaten, dus ik d8 laat ik eerst de pizza beleggen en dan op de schieter leggen maar dat wordt een zooitje ![]() | |
Sorella | zaterdag 14 april 2012 @ 08:48 |
\\ quote inplaats van de edit knop ![]() | |
kuifje_fok | zaterdag 14 april 2012 @ 09:16 |
en zo is de calzone uitgevonden! | |
Sarabi | zaterdag 14 april 2012 @ 20:18 |
Ik ben tevreden met mijn pizzasteen ![]() ![]() | |
MaximusTG | zaterdag 14 april 2012 @ 20:50 |
Goed gelukt! Wat zit er allemaal op? Tomatensaus, tomaat, paprika en kaas? | |
Sarabi | zaterdag 14 april 2012 @ 21:19 |
Ja en nog een verdwaalde ui en champignon ![]() | |
MaximusTG | zaterdag 14 april 2012 @ 21:22 |
Geen salami!!??!?! ![]() | |
Sarabi | zondag 15 april 2012 @ 10:11 |
Meestal vind ik vlees toch niet zo lekker op een pizza, behalve gekruid gehakt. Maar ben erg tevreden over de steen ![]() | |
motorbloempje | zondag 15 april 2012 @ 10:15 |
Beleg ben ik geen fan van ![]() | |
Sarabi | zondag 15 april 2012 @ 10:16 |
Rond de 220 maar of ie dat echt haalt weet ik niet. Heb hem 20 minuutjes laten voorverwarmen. | |
motorbloempje | zondag 15 april 2012 @ 10:17 |
Ok! ![]() ![]() | |
Sarabi | zondag 15 april 2012 @ 13:39 |
Dan raad ik het zeker aan ![]() ![]() Eerst zagen mijn pizza's er zo uit:
[ Bericht 38% gewijzigd door Sarabi op 15-04-2012 14:33:41 ] | |
DrukVout | dinsdag 17 april 2012 @ 13:14 |
Van afgelopen zondag:![]() Was weer goed gelukt. Dit keer het deeg al op vrijdag gemaakt omdat ik op zat. geen tijd had. Maar er zat erg veel smaak aan! | |
MaximusTG | dinsdag 17 april 2012 @ 15:14 |
Verschil he, vergeleken met zelfde-dag deeg? Mooi luchtige rand! Krijg er honger van ![]() | |
LieLie | dinsdag 17 april 2012 @ 19:18 |
Een australische pizza! | |
DrukVout | dinsdag 17 april 2012 @ 19:27 |
Wtf... Ik had hem nog omgedraaid.... | |
vriendelijkevriend | dinsdag 17 april 2012 @ 19:32 |
Ik zie niets geks? | |
Terpentin07 | dinsdag 17 april 2012 @ 19:33 |
Dat ziet er erg lekker uit ![]() | |
DrukVout | dinsdag 17 april 2012 @ 19:37 |
Hier staat de foto op zijn kop... | |
LieLie | dinsdag 17 april 2012 @ 20:15 |
Hier ook ![]() | |
floris_b | dinsdag 17 april 2012 @ 20:20 |
Of je pizza blijft zweven, en als dat niet zo is dan klopt de foto. | |
kloink | dinsdag 17 april 2012 @ 23:07 |
Ahhhh ik sta voor de bekende en meest keuze.. De bestron Oven.(die tegenwoordig nog maar tot 350 graden gaat wegens #%@#$ EU regelgeving).....OFFF het dubbele betalen voor de Ferrari... Wat jullie? Zou je het merken\ te kort komen die 50 graden? | |
vriendelijkevriend | woensdag 18 april 2012 @ 10:41 |
Hoeft de Ferrari zich dan niet aan regelgeving te houden? | |
kloink | woensdag 18 april 2012 @ 12:46 |
die worden geimporteerd uit Italie...en sja..italie :-) . | |
kloink | woensdag 18 april 2012 @ 12:49 |
Overigens haal ik net bij de Xenos een pakje La Tua Farina Bloem Tipo 00 voor een euro.. (500gr). Ze hebben ook pizza/foccaci deeg maar dit is Tipo 0 en zit al gist in. | |
Zon | donderdag 19 april 2012 @ 23:24 |
www.dille-kamille.nl/nl/s(...)-biologisch-500-gram Morgen ff kopen... ![]() | |
Sorella | donderdag 19 april 2012 @ 23:54 |
bij onze xenos alleen die tipo 0 gevonden, nergens tipoo 00 te bekennen in dit gat ![]() | |
MaximusTG | vrijdag 20 april 2012 @ 00:26 |
Zo, das prijzig zeg.. 3,50 voor 500 gram... Tipo 00 is alleen beter bij houtoventemperaturen. Daaronder heb je meer aan goede broodbloem (met veel gluten). | |
LieLie | vrijdag 20 april 2012 @ 08:19 |
De ferrari gaat wel tot 450/500 naar mijn weten. En ja, ik denk wel dat er een verschil is, 150 of 200 maakt ook wel degelijk uit. | |
LieLie | vrijdag 20 april 2012 @ 08:21 |
We kunnen beter in Italië gaan wonen, daar is tip 00 gewoon 50 cent per kilo ![]() | |
Zon | vrijdag 20 april 2012 @ 08:51 |
Ja, dat wel, maar wil het wel een keertje proberen... Bij de molen zelf kost ie "maar" 2,25,- www.molendevlijt.nl/prijslijst_biologisch.pdf [ Bericht 15% gewijzigd door Zon op 20-04-2012 09:08:32 ] | |
kloink | vrijdag 20 april 2012 @ 10:39 |
Voor de gene die een Ferrari oven willen kopen.. Zojuist wat nuttige informatie gehad van de nederlandse importeur.. - ALLE ferrari ovens worden teruggeschroefd in vermogen en komen straks niet meer boven de 400 graden uit (europese wetgeving) Je moet dus snel zijn nu als je nog een oude oven wilt. - De Delizia (goedkoopste) wordt onder patent in China geproduceerd maar komt wat betreft temperatuur wel aan de 450 graden dus ondanks de iets andere materialen even goed. Ook deze zal worden teruggeschroefd. (deze kan je als je een beetje zoekt voor 109 euro scoren overigens!) Doe er je voordeel mee | |
MaximusTG | vrijdag 20 april 2012 @ 10:54 |
Nuttige informatie ja ![]() | |
Sarabi | vrijdag 20 april 2012 @ 10:59 |
Pizzadeeg voor morgen staat weer klaar ![]() Oja hoe serieus moet je de houdbaarheidsdatum van bloem nemen? | |
kloink | vrijdag 20 april 2012 @ 11:17 |
zZolang je nog geen hele kleine zwarte spikkeltjes ziet met pootjes en voelsprietjes mwaaaaa | |
floris_b | vrijdag 20 april 2012 @ 13:09 |
Voor droge voedingswaren zoals bloem hoef je het niet zo nauw te nemen. Het is bij wet verplicht dat elke voedingswaren een houdbaarheidsdatum heeft. | |
Sarabi | vrijdag 20 april 2012 @ 17:39 |
Dat dacht ik al ![]() | |
Bortecinem | dinsdag 24 april 2012 @ 15:06 |
Gisteren het recept van MaximusTG geprobeerd en ik ben fan! Had echt een mooie luchtige rand. Alleen was mijn deeg helemaal niet zo plakkerig (het zag er ook anders uit dan op de foto's). Misschien heb ik de bloem verkeerd afgewogen? Maar het maakte verder niet uit omdat het eindresultaat wel goed was. Bedankt Maximus. | |
MaximusTG | dinsdag 24 april 2012 @ 15:22 |
Cool, nog een fan ![]() ![]() Fijn recept he? Heb zelf zo'n hekel aan (pizza)recepten waar uiteindelijk niet veel van blijkt te kloppen. | |
Paul-89 | dinsdag 24 april 2012 @ 16:34 |
Mensen hier al eens stokbroden gekocht en daar pizzabroodjes (voor in te vriezen) van gemaakt ? Ik ontvang graag tips. ![]() Zoals welk brood, saus, afbak-tijd/temperatuur, producten rauw erop of geblancheerd, gebakken o.i.d. ? [ Bericht 0% gewijzigd door Paul-89 op 24-04-2012 16:40:32 ] | |
MaximusTG | dinsdag 24 april 2012 @ 16:38 |
Jahoor, maak wel eens pizzabroodjes van stokbrood (liefst afbakciabatta). Iets voor op een zondagmiddag, als ik nog restjes van iets anders in de koelkast heb. Zoals deze:![]() ![]() Afbak ciabatta in 4en, met Tomato Frito van Heinz, salami, basilicum en mozzarella. Deze zijn meteen opgegeten. Voor invriezen gewoon wat korter bakken, tot kaas licht gesmolten is en het een geheel is. Anders valt alles eraf als je ze invriest. Of je moet ze eerst kort onbedekt in een la leggen. | |
Paul-89 | dinsdag 24 april 2012 @ 16:41 |
Ok bedankt, ziet er goed uit. Welke temperatuur, circa 180 ? | |
MaximusTG | dinsdag 24 april 2012 @ 16:43 |
Nee, ik houd altijd de temperatuur aan op de verpakking van het stokbrood. 220 graden C. Als je ze vanuit de vriezer wil opwarmen en je hebt ze al kort voorgebakken voor ze werden ingevroren zou ik wel wat lager met de temperatuur gaan zitten. | |
Paul-89 | dinsdag 24 april 2012 @ 16:48 |
Top, bedankt voor de tips. | |
Bortecinem | dinsdag 24 april 2012 @ 22:11 |
Jep, ze waren babybilletjeszacht maar zelfs bij het verdelen van het deeg had ik geen bloem nodig. Maar verder ben ik erg tevreden met het recept. Want het eindresultaat was prima! ![]() Twee foto's van gister & vandaag. Ze zijn lang niet zo mooi als jouw pizza's maar voor pizza's afgebakken in een pizzapan die niet heter wordt dan 250 graden ben ik erg tevreden. ![]() ![]() | |
Paul-89 | dinsdag 24 april 2012 @ 22:14 |
Ziet er goed uit, recept uit de OP ? | |
Bortecinem | dinsdag 24 april 2012 @ 22:42 |
Edit. Jep, het deeg is naar recept van Maximus. | |
MaximusTG | dinsdag 24 april 2012 @ 23:02 |
Inderdaad goed gelukt! Mooie rand. Als je er bolletjes van kon maken zal je er wel idd iets meer bloem in gedaan hebben, of je bloem neemt meer water op. Maar goed, resultaat was lekker begrijp ik ![]() | |
Paul-89 | woensdag 25 april 2012 @ 15:13 |
Vandaag 8 pizzabroodjes gemaakt, champignons, prei, salami en paprika mix even geroerbakt met wat oregano en daarna op een ciabatta brood gedaan met op de bodem een tomatensaus en bovenop geraspte mozzarella. Niet te lang gebakken aangezien ik ze pas later ga gebruiken en ze nu heb ingevroren.
| |
MaximusTG | donderdag 26 april 2012 @ 17:32 |
Zo, het was weer eens zover! En het is een mooie geworden, al zeg ik het zelf ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
kuifje_fok | donderdag 26 april 2012 @ 21:23 |
Zeker! Toevallig net ook een op en hij was heerlijk, mar zoals jij krijg ik ze niet. | |
Brentmeister | zondag 29 april 2012 @ 11:03 |
Tjonge, dit ziet er echt goed uit ![]() ![]() Ik heb het deeg klaarliggen, ga vanavond ook de oven weer eens aanslingeren ![]() | |
Lotje-Plusone | zondag 29 april 2012 @ 12:18 |
Ziet er goed uit!! Ik ga vanavond ook weer eens pizza maken ![]() | |
Lotje-Plusone | zondag 29 april 2012 @ 12:23 |
Oeh maximus, ik ben ook gevallen voor de foto's!! Als ik een pizza voor 2 personen wil maken, wat izjn dan de juiste afmetingen voor zo'n super luchtige bodem? | |
MaximusTG | zondag 29 april 2012 @ 14:19 |
1 grote pizza dus, voor twee personen? De pizza hierboven op de foto is gemaakt met een iets andere receptuur dan ik normaal doe. Ben weer beetje aan het experimenteren. Soms wil ik nl. op dezelfde dag nog een pizza bakken, en daar is mn recept (in de PDF) minder geschikt voor. De pizza in de foto hierboven is met een poolish. Zal even opschrijven hoe die gemaakt is. Grote pizza voor twee, is wel lastiger hoor, moeilijk om het deeg zo groot uit te rekken (egaal dan) als je daar niet zoveel ervaring in hebt. Als je dat wel wil doen denk ik dat een gemiddelde bakplaat van een normale oven wel een goede maat is om de gehele deeghoeveelheid op uit te spreiden. Dit recept is voor 1 16" pizza (=40 cm diameter) Recept: Bloem : 325 g Water : 220 g Instant gist : 1,5 tsp. Zout : 1 tsp Honing : 3/4 tbsp. Meng alle bloem met alle gist. Doe al het water in een andere kom + 220 g van het bloem/gist mengsel. Roer tot een homogene massa. Afdekken en 5 uur laten gisten (minimaal 3 uur). Daarna rest ingredienten erbij, kneden met standmixer of handmixer (+- 4/5 minuten). Uitstorten op bebloemd blad. Met hand nakneden en tot bal vormen. In geoliede container 1,5 uur rijzen. Daarna punchdown, opnieuw vormen tot bal en weer 1,5 uur rijzen (als je kleinere pizza's wil, nu verdelen en los opbollen!). Daarna op een licht bebloemd (50:50 semolina/bloem) werkblad uitrekken en vormen tot een grote pizza, beleggen en bakken. De honing in dit recept is een toevoeging om een mooiere kleuring van de rand te krijgen met minder fermentatietijd. Bij het andere recept in mn PDF ontstaan er suikers door afbraak van de complexere in de bloem. Maar dat kost meer tijd. Gebruik wel een goede broodbloem. | |
MaximusTG | dinsdag 1 mei 2012 @ 19:16 |
Hoe is ie gelukt, Lotje-Plusone? Mn diepvriesvoorraad was geplunderd van het weekend, dus weer ff een paar kale bodems gebakken. Kon het niet laten er ook een voor het avondeten te bakken. Tomatensaus, salami, paprika, champignons, rode ui, basilicum en mozzarella. ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Erasmo | dinsdag 1 mei 2012 @ 20:59 |
Deeg staat klaar in de kelder voor morgen. Saus heeft hier ook een paar uurtjes staan pruttelen en staat nu in de koelkast om de smaak wat te versterken, lekker makkelijk maar wel smakelijk van een blikje tomatenblokjes, en 2 blikjes dubbelconcentraat. En voor morgen tomaten die al sinds vrijdag in de vensterbank lagen na te rijpen ![]() | |
sjanette | dinsdag 1 mei 2012 @ 21:14 |
Kan ik dit ook maken met "00" bloem? | |
MaximusTG | dinsdag 1 mei 2012 @ 22:00 |
Hmm, kan wel denk ik, maar dan moet je wel wat minder water gebruiken.. Een recept voor dit zelfde-dag-deeg heb ik nu opgenomen in de PDF in mn ondertitel/in de OP. Is voor 4 ballen voor even grote pizza's als de andere recepten (28 cm). Die is 68% hydratatie. Als je dat met 00 doet zal het denk ik wat te nat worden. Probeer het eens met 63% water. (in dat recept dus 0.63*595 gram water). Als het dan nog iets te nat is kan je er een beetje extra bloem bij doen. | |
Lotje-Plusone | dinsdag 1 mei 2012 @ 22:04 |
Ik heb het helaas nog niet kunnen toepassen omdat het zondag was en ik niet alle spulletjes in huis had, maar de volgende keer gaat het een eigen bodem worden!! | |
Erasmo | woensdag 2 mei 2012 @ 09:18 |
Blijkbaar heb ik gisteren dode gist ofzo door mijn deeg gestrooid want vanmorgen zagen mijn bolletjes er hetzelfde uit. Dan maar een nieuw zakje er doorheen en buiten de koelkast laten rijzen. | |
MaximusTG | woensdag 2 mei 2012 @ 09:21 |
Ligt er aan hoe koud het in je kelder is? Als het echt koud is klopt het dat je niet zoveel verschil in volume ziet.. En de gist kwam gewoon uit een dicht zakje? Dan lijkt de kans dat het echt dood is me erg klein hoor.. | |
Erasmo | woensdag 2 mei 2012 @ 09:30 |
Zakje was al een tijdje open. Keldertemperatuur is ongeveer 12 graden. | |
MaximusTG | woensdag 2 mei 2012 @ 09:38 |
Mmja, lastig zo te beoordelen dan. Moet zeggen dat het ook best moeilijk is om een stijging in volume goed in te schatten. In plaats van alleen gist erdoorheen te mengen kan je ook het deeg dat je al hebt in stukjes snijden en als een soort biga (preferment) gebruiken. Krijg je natuurlijk wel wat meer deeg ![]() | |
sjanette | woensdag 2 mei 2012 @ 13:57 |
dank je wel! | |
MaximusTG | woensdag 2 mei 2012 @ 14:41 |
Tis maar een schatting hoor, die 63%. Wat je wil is dat je deeg een goed ontwikkeld glutennetwerk heeft. Je kan het zien als je aan het kneden bent met bv een handmixer. Je ziet dan een soort van 'draden', als je het deeg van de wanden aftrekt. Zal er eens een foto van maken. Het deeg is na het kneden en toevoegen van alle bloem nog licht plakkerig, maar niet zo erg dat je vingers meteen onder het deeg zitten als je het aanraakt. Daarna stort je het op een bebloemd blad om het licht met wat bloem te coaten en er spanning in aan te brengen. Maar ik zou je aan willen raden om een keer gewoon goede broodbloem te gebruiken ipv farina di grano tenero tipo 00. | |
Erasmo | woensdag 2 mei 2012 @ 17:39 |
Pizza numero 1 zit erin, toen ik hem uit de bak trok zaten er nog wel mooie draden in het netwerk dus ben benieuwd. | |
MaximusTG | woensdag 2 mei 2012 @ 17:45 |
Succes ![]() Maak maar een mooie foto ![]() | |
Bleie | woensdag 2 mei 2012 @ 18:04 |
Hier staat ook weer deeg te rijzen. Morgen pizza ![]() ![]() | |
Erasmo | woensdag 2 mei 2012 @ 19:00 |
Beetje gist erbij gedaan en de rest van de dag op kamertemperatuur gehouden. Trouwens ook voor het eerst zonder bakpapier gebakken. De eerste: ![]() Vormen ging niet echt lekker bij deze, te klein en te dikke rand, maar dat ding ging maar telkens terug naar zijn eigen vorm ![]() Bij de tweede heb ik weer de deegroller gepakt: ![]() Echter werd dat wel een semi-calzone bij het schuiven op de bakplaat ![]() | |
kuifje_fok | woensdag 2 mei 2012 @ 20:32 |
maar smaakte er niet minder om durf ik te wedden | |
MaximusTG | woensdag 2 mei 2012 @ 20:40 |
Wel mooi gerezen in de oven zie ik. Als je deeg teveel terugveert, laat het dan gewoon even liggen, tot het "ontspannen is". Had je het deeg kort van te voren in twee ballen verdeeld? | |
Erasmo | woensdag 2 mei 2012 @ 21:00 |
Ze smaakten inderdaad prima. Ze rezen inderdaad mooi, had een paar mooie bellen. Ok dat zal ik de volgende keer proberen. Nee gisteravond al. | |
Bleie | donderdag 3 mei 2012 @ 20:45 |
![]() Eerste pizza wilde niet van de schieter af. Tweede te lang in de oven laten staan (was nog wel te eten, maar wel wat donker). En dochterlief vond ze 'vies' (welk kind vindt pizza nou vies ![]() | |
Milan7 | zaterdag 5 mei 2012 @ 21:30 |
Afgelopen maandag een gloednieuwe Bestron Alfredo dld9070 voor een paar euro op de kop getikt. Heb de 2 gloeispiralen omgewisseld. Boven zit nu het 550 watt element. De thermostaat op een hogere afslagtemperatuur afgesteld en vanavond drie pizza's gebakken. Eéntje op de G3Ferrari en twee op de Bestron. Alle drie in 5 minuten gebakken waarbij die uit de Bestron er met een bruinere rand uitkwamen dan die uit de Ferrari. Deeg was uiteraard het recept van Maximus wat lekker gemakkelijk voor te bereiden en te handlen is. In ieder geval lekkere pizza's! Die Bestron valt me reuze mee na allerlei verhalen daarover gelezen te hebben. | |
Milan7 | zaterdag 5 mei 2012 @ 21:36 |
O ja, vergeten: bij de Bestron heb je een ovenhandschoen nodig heb ik gemerkt. De Ferrari heeft een knop bovenop het deksel. | |
mime_negert | maandag 7 mei 2012 @ 08:29 |
De Ferrari is hier in de aanbieding. | |
motorbloempje | maandag 7 mei 2012 @ 10:31 |
Gisteren met een volkorendeegrecept van Peter Reinhart pizza gemaakt, en ik wil niet meer anders, NOM! ![]() Het deeg was súper sterk en elastisch! ![]() Belegd met oa. camembert, pepertjes, paprika en ham ![]() Volgende keer mag hij íets langer in de oven (was even aftasten..) maar de bodem was prachtig dun! ![]() | |
MaximusTG | maandag 7 mei 2012 @ 10:44 |
Mooi zeg, mooi deeg idd! Je kijkt er zo doorheen ![]() | |
Schotse_Hooglander | maandag 7 mei 2012 @ 11:10 |
Ik sta nu op het punt een oventje aan te schaffen. Wat zal de beste koop zijn nu de ferrari voor 85 wordt aangeboden? Het deeg is al gekocht bij de Xenos, dus hopelijk morgen de eerste pizza's! | |
motorbloempje | maandag 7 mei 2012 @ 11:15 |
Deeg bij de Xenos? | |
MaximusTG | maandag 7 mei 2012 @ 11:16 |
Deeg gekocht bij de Xenos? Beste koop, tja, moeilijk, die ferrari bij Alternate is wel mooi natuurlijk. Tis maar net wat er bij je in de buurt verkrijgbaar is. Uiteindelijk kan je het beste natuurlijk in een echte houtoven bakken ![]() | |
Schotse_Hooglander | maandag 7 mei 2012 @ 11:18 |
Ik bedoelde ingrediënten voor het deeg, mag nog wel zelf kneden! En de Ferrari is besteld! | |
motorbloempje | maandag 7 mei 2012 @ 11:20 |
Mijn eerste tip: pleur dat Xenosdeeg weg, haal desnoods gewoon normaal witbloem en ga zelf aan de slag met gist, honing, etc. De verhoudingen in die kant en klare pakjes... ![]() | |
MaximusTG | maandag 7 mei 2012 @ 13:15 |
Hier is dat volkorenpizza recept voor de liefhebber. Beetje gekke PDF, omgezet uit Epub. http://dl.dropbox.com/u/1974016/PRWWpizza.pdf | |
motorbloempje | maandag 7 mei 2012 @ 13:31 |
Ik had trouwens de helft van dat recept gemaakt voor 2 pizza's ![]() | |
kloink | dinsdag 8 mei 2012 @ 11:46 |
Arrghhhh...hoe is het mogelijk.. De eerste dag dat ik de Ferrari binnen had heb ik van deeg wat ik nog had staat (patent deeg) een deeg gemaakt. Niet op de goede manier want ik was natuurlijk veels te ongeduldig en had geen tijd meer om goed te laten rijzen (uur of zo) Het resultaat viel alles behalve tegen en ik kreeg een mooie pizza met een krokante korst met mooie luchtbellen erin NETTTT als bij "Mario" ![]() De keren erna ging het alles behalve beter zelfs met het gebruik van de Typo 00 (en later ook nog een keer de patentbloem). De korsten gingen niet meer "bubbelen" en beide keren ging het deeg tijdens het bakken krom staan waardoor er geen contact meer was (behalve midden) met de steen. Ik moet hier echt een domme fout gemaakt hebben maar heb echt geen idee wat.. jullie ideeën? | |
MaximusTG | dinsdag 8 mei 2012 @ 11:53 |
Als je hulp wil moet je wat duidelijker zeggen welke receptuur je gevolgd hebt.. Inclusief kneedtijden/rijstijden etc. | |
kloink | dinsdag 8 mei 2012 @ 13:42 |
Wat zeg je dat vriendelijk :-) maar begrijp het hoor .. Zowel Typo 00 als patent bloem, instant gist 7 gr. Ruim een kwartier als een malle gekneed en het werd een super mooie gladde heel klein beetje plakkende bol. Half uur laten rusten/rijzen buiten de koelkast en 3 uur nog in de koelkast. Weer even laten rusten en vervolgens op een 350 graden (dat blijft een gok) ferrari pizzaoven gebakken. Beide keren ging het deeg dus krullen en juist dat snap ik niet. Is de bodem te dik, te dun, oven te heet etc | |
MaximusTG | dinsdag 8 mei 2012 @ 13:50 |
Dat was helemaal niet onvriendelijk bedoeld hoor, het is gewoon zo.. Ik heb nu eenmaal geen kristallen bol om in te zien wat er bij jou misgaat. Nu heb je nog steeds niet gepost hoeveel water en hoeveel bloem je bv hebt gebruikt. Het kunnen dus meerdere dingen zijn. Je kan sowieso beter geen patentbloem gebruiken, dat is voor gebak e.d. en bevat te weinig gluten. Verder heb je het deeg erg kort laten rijzen. En als je het niet laat rijzen onstaan er geen luchtbellen in je deeg. Als laatste zou het zo kunnen zijn dat je dreeg te weinig water bevat. Daardoor is je deeg minder soepel en kan het minder uitzetten. Je pizza wordt dan harder/compacter. Probeer anders eens het recept 2 in mijn PDF. Die is vrij makkelijk, kan bijna niet misgaan. Wel goede bloem gebruiken! Raad je aan om de Frans Krokant bloem van Soezie te gebruiken (Welkoop). Je Tipo 00 bloem kan ook, maar let dan op dat het niet te nat wordt. Tipo 00 neemt minder water op. | |
Erasmo | dinsdag 8 mei 2012 @ 14:07 |
Wellicht niet zelfgemaakt maar wel interessant: De Lidl heeft nu flammkuchen in de aanbieding. | |
Milan7 | dinsdag 8 mei 2012 @ 16:22 |
Dat recept van MTG gebruik ik nu al een tijdje met 00 meel (le 5 Stagioni). Met 60% is het wat te droog en met 68% vond ik het wat te nat. Ik werk nu steeds met 65% en dat werkt tot volke tevredenheid. Alles wordt wel steeds afgewogen zodat het resultaat min of meer consistent is. | |
LieLie | dinsdag 8 mei 2012 @ 20:00 |
Wie heeft nog tips voor een vegetarische pizzatopping zonder kaas? | |
kloink | woensdag 9 mei 2012 @ 12:13 |
ahh de gevaren van het internet/email elkaar verkeerd begrijpen. Ik ga het eens iets minder op mijn gevoel doen (ik experimenteer altijd tot het deeg " goed" voelt) en iets meer met het recept.. thanks | |
MaximusTG | woensdag 9 mei 2012 @ 12:32 |
Dat lijkt me een goed uitgangspunt ja. Het is namelijk best lastig om te voelen of een deeg goed is of niet. Kneed je het deeg met de hand, of met een mixer? @LieLie; is de geen kaas vanwege een melkallergie? Zo nee, dan natuurlijk de creme fraiche/kwark (oke, dat is technisch gezien ook kaas) met veel ui, champignons. En anders een echt smaakvolle tomatensaus, Marinara. Basilicum, champignons, paprika, veel ui. Artisjokken? | |
LieLie | woensdag 9 mei 2012 @ 14:41 |
Nee, vanwege geen kaas lusten ;-) Menu omgegooid, paddestoelenrisotto wordt het ;-) | |
MaximusTG | woensdag 9 mei 2012 @ 15:01 |
Paddestoelenrisotto zonder parmezaan neem ik aan dan ![]() | |
LieLie | woensdag 9 mei 2012 @ 19:52 |
Ik lust heel graag kaas! Alleen een van de gasten van vrijdag niet ;-) En de parmezaan mag iedereen er aan tafel op doen ![]() | |
Bortecinem | donderdag 10 mei 2012 @ 18:14 |
Pizza van vandaag. ![]() ![]() ![]() | |
vriendelijkevriend | donderdag 10 mei 2012 @ 18:28 |
![]() ![]() | |
MaximusTG | donderdag 10 mei 2012 @ 18:32 |
Ziet er goed uit zeg! Pesto + champignons, of nog meer? Even los van de pizza, hoe zit dat op de tweede foto, ziet er zo gek uit onder de pizzastukken? Is dat geen hele plank of zo? Lijkt wel een gat te zitten:P. | |
Bortecinem | donderdag 10 mei 2012 @ 18:36 |
Vanwege het licht, in de tuin net bij de deur gefotografeerd.. Verder gewoon thuis afgebakken. ![]() Pesto, champignons, geraspte jonge kaas & mozarella. En ehm.. ja, er zit een gat in de plank. ![]() ![]() | |
MaximusTG | donderdag 10 mei 2012 @ 18:39 |
Whaha ![]() ![]() Maar lekker hoor, smaakte vast goed. | |
Bortecinem | donderdag 10 mei 2012 @ 18:40 |
Dat zeker. ![]() | |
P1uu33R | vrijdag 11 mei 2012 @ 18:43 |
Gisteren de G3 Ferrari binnen gekregen. Gelijk van die metalen halve plankje besteld (de houten zaten er ook bij) en vandaag de eerste pizza gemaakt. Ik had het deeg uitgerold op de plankjes en dat was denk ik niet zo'n goed idee. Het plakte namelijk vast aan de plankjes (had er wel bloem tussen gedaan). Wat resulteerde in een gedrocht van een pizza. Maar gelukkig morgen op herhaling. Hoe doen jullie dit? Denk dat ik morgen het deeg eerst vorm/uitrol met voldoende bloem eronder op het aanrecht en vervolgens de plankjes eronder schuif. Ondanks dat door het frommelen de pizza veel te dik werd en meer een Amerikaanse bodem had dan een Italiaanse was al wel te merken dat de bodem lekker krokant was i.t.t. mijn vorige pizza's uit de normale oven. Als het resultaat enigszins ok is, zal ik wel een foto posten. Het viel me ook op dat er heel veel stoom uit kwam toen ik hem na 5 minuten open deed. Morgen op de helft ook maar even stoom laten ontsnappen denk ik. | |
pizzaaddict | vrijdag 11 mei 2012 @ 18:49 |
Na dit topic te hebben gelezen heb ik een steen gekocht als pizzasteen, Een blauwe hardsteen. Vorig weekend het eerst pizza gemaakt, was heerlijk, goede bodem!![]() | |
FutureFairytale | vrijdag 11 mei 2012 @ 19:00 |
Niet dit topic bekijken als je honger ![]() | |
Basic_ | vrijdag 11 mei 2012 @ 23:37 |
Leuk topic! Zelf bij Alternate ook de G3 gekocht en vandaag binnen gehad. Nog geen type 00 deeg gevonden, maar zo te zien aan het recept in de startpost heb je dat ook niet nodig. Ik heb wel al wat semola di grano duro gekocht. Eerste poging was het deeg niet goed gerezen. Even wat meer geduld hebben dan een half uurtje ![]() | |
LieLie | vrijdag 11 mei 2012 @ 23:39 |
Ik vorm het gewoon met mijn handen. Als het groot genoeg is leg ik het op het plankje en dan kan ik nog wat schuiven tot ie goed is. Nooit problemen mee! | |
bobbee | zaterdag 12 mei 2012 @ 00:12 |
Hallo! ik heb sinds een paar dagen ook een pizza ovetnje van Bestron. Dan wel de DL9016 die tot 450 graden gaat en met het ronde elemant in de deksel. Iemand had hem nog nieuw staan op zolder en daar heb ik hem van kunnen kopen. Wat een top apparaatje zeg! Ik bak nu zo'n 10 jaar als hobby brood e.d. en dus vanaf nu ook pizza! Hier nog wat foto's van wat het is geworden.... Ik ga weer even verder met het forum doorlezen. Misschien tot later. | |
bobbee | zaterdag 12 mei 2012 @ 00:22 |
Als je een sligro bij je in de buurt hebt....die hebben typo 00 zowel biologisch als normaal. De normale is 1,35 per kg en de bio 1,50 per kg. Ex btw. Succes! | |
Xblister | zaterdag 12 mei 2012 @ 00:52 |
Hallo, Wat is een goede pizza steen voor de oven, en waar kan ik hem kopen | |
bobbee | zaterdag 12 mei 2012 @ 00:57 |
http://www.groenebouwmate(...)-30x30x3-cm-per-stuk | |
Xblister | zaterdag 12 mei 2012 @ 01:06 |
thnx! | |
Basic_ | zaterdag 12 mei 2012 @ 10:02 |
Ik ga vandaag nog even langs de sligro, maar is het nou verstandig om type 00 te halen in combinatie met een G3 oven, of - zoals MaximusTG stelt - goede bloem voor witbrood met veel gluten? Als het gluten moet zijn, hoe herken je dan "goed" bloem? Thanks ![]() En bobbee, thanks voor de sligro tip. Ik was gister best veel geld kwijt voor Semola di grano duro van De Cecco bij de Jumbo.. 3 euro per 500 gram of zo. O ja, nog een brandende vraag: Hoe maken jullie de pizzasteen schoon? Vieze plekken maken me niet uit, maar zwarte plekken lijken me beter om te verwijderen? Ik las iets over een borstel, maar wat voor een borstel? Steviger dan een afwasborstel, maar wel hetzelfde materiaal of zo? En is het dan beter om toch gewoon bakpapier tussen de steen en de pizza te leggen? | |
bobbee | zaterdag 12 mei 2012 @ 13:11 |
hoi, ik zou geen bakpapier gebruiken aangezien je het effect van de steen weghaalt. Vocht opnemen uit de bodem en verdampen etc... Ik heb bij de action een smalle houten behangborstel gehaald. (action = goedkooop ![]() | |
P1uu33R | zaterdag 12 mei 2012 @ 14:40 |
Nog een vraag over deeg. Ik maak het deeg volgens het recept van het OT. Dan maak ik een keurig bolletje die ik in de koelkast plaats. Op filmpjes zie ik dat die er ook zo uitkomen maar bij is de hele schaal gevuld met deeg. Heb dus geen mooi bolletje meer. Is dat bij jullie ook zo? Een mooi bolletje is natuurlijk wel makkelijker te vormen dan een gewoon een partij deeg :-) | |
Bortecinem | zaterdag 12 mei 2012 @ 15:11 |
Door de pizza foto's hier heb ik besloten om vandaag weer pizza te maken. Jep, dat komt omdat ons deeg veel vochtiger is denk ik. Ik moet de bolletjes altijd opnieuw vormen. | |
P1uu33R | zaterdag 12 mei 2012 @ 15:39 |
Ben weer pizza aan het maken. Heb nu na het uit de koelkast halen eerst een bal gemaakt en op het aanraakt met veel bloem met de hand gevormd ging best goed. En het plakt nu niet. Straks als de oven heet is. Dan leg ik het deeg op de plankjes, beleg erop en op de steen. Heel benieuwd! | |
MaximusTG | zondag 13 mei 2012 @ 00:00 |
Paar opmerkingen nav wat vragen hier: Tipo 00 bloem? - Je kan het proberen, maar naar mijn ervaring krijg je met goede witte bloem ook in G3 achtige oventjes een beter resultaat. Je haalt namelijk nog steeds niet écht die houtoventemperaturen. Waar je dan op moet letten? Dat is een goede vraag, in NL staat er nl. bijna niks op de verpakking vermeldt. Zal me er eens in verdiepen. Wat betreft bakjes/bolletjes deeg die uitzakken: Als je je deeg na koelkastverblijf weer opnieuw balt, doe dit dan wel ruim voor je ze gaat vormen, anders zijn ze veel te elastisch. Je wil namelijk niet zo zeer dat je deeg elastisch is, maar dat het juist uitrekt en zo blijft. Makkelijker is het om bakjes te gebruiken waar je bal deeg precies inpast. Die zakt dan nog steeds uit tot een schijf, maar dat geeft dan helemaal niet. Als je toch ballen maakt na de koelkast kan je trouwens net zo goed het deeg in zn geheel in de koelkast zetten. Zo doe ik het: ![]() ![]() | |
P1uu33R | zondag 13 mei 2012 @ 11:28 |
De pizza van gisteren ging al stukken beter. Wel rookte m'n oventje als een malle door alle meuk die er bij het mislukken van de eerste pizza op de steen terecht was gekomen. Het vormen ging prima en ook het op de steen krijgen van de pizza was geen enkel probleem. De korst was aan de onderkant prima. Alleen de boven kant was nog zo bruin als ik zou willen (na vijf minuten op stand 2 1/5). Nu had ik als beleg, tomaten saus, mozzarella en salami (gewoon Euroshopper gesneden salami). En mijn idee is dat er teveel vet uit de salami komt. Waardoor het te nat blijft. Welke salami is beter geschikt? Maak ook weleens een met sardines en die waren in de normale oven al minder nat. Zal die ook eens proberen in de G3 Ferrari. | |
LieLie | zondag 13 mei 2012 @ 11:52 |
Ik gebruik tipo 00 met een ferrari, gaat ook prima hoor. En doe maar geen bakpapier! Ik denk dat het in de fik vliegt ![]() De zwarte vlekken maken ook niks uit hoor. Ik schraap eigenlijk alleen met een houten spatel eventuele restjes eraf. Je schijnt hem ook een half uur buiten op de hoogste stand te kunnen zetten. | |
LieLie | zondag 13 mei 2012 @ 11:54 |
Ik denk dat het vooral van de mozzarella komt. Die droog ik altijd eerst helemaal, tot rubberig. | |
MaximusTG | zondag 13 mei 2012 @ 11:57 |
Dat ja. Je kan ook van die geraspte mozzarella gebruiken, die is al een stuk droger. Schoonmaken van de steen in mn Bestron gaat op max met ventilator aan. Dan brandt alles er af.. Steen voor in de gewone oven gaat dat niet bij. Zitten dan ook veel vlekken op. Maar als daar echt iets bovenop de steen zit dan zet ik em een tijdje onder de grill, veeg het eraf en dan is het wel goed. | |
bobbee | zondag 13 mei 2012 @ 13:28 |
Ik heb dus de bestron 9016 en gewoon mozarella en gewone kaas er bij erop. niks drogen ofzo. Ik warm mijn over op op stand 1 á 2,en als hij warm is pizza erin, deksel dicht en op stand 3. Dan 4 á 5 minuten bakken, keertje draaien en dat gaat prima. Gister ook nog even zuurdesem deeg gemaakt voor de pizza met typo 00 omdat ik vandaag toch brood ging maken en dat was ook lekker hoor. Iets ander "bite" en smaak en zeker het proberen waard! Succes ermee! En nog een tip. Bij de Wibra verkopen ze nu 4 ronde bakjes met een grijze deksel voor 1,49. Precies de goede maat voor deegbolletjes van 200 a 250 gram. | |
MaximusTG | zondag 13 mei 2012 @ 13:49 |
Maar als ik jouw foto's bekijk dan zijn de bodems van je pizza wel vrij dik. Dat scheelt ook qua impact van losgekomen vocht. Je moet voor de gein eens een bolletje mozzarella in stukjes snijden/scheuren en dan in een pannetje langzaam verwarmen. Echt veel water komt er dan uit! | |
bobbee | zondag 13 mei 2012 @ 13:59 |
Ok,misschien is dat dan waarom ze niet doorlekken bij mij. Ze zijn nu 0,3 á 0,5 cm en de rand is 1 cm. | |
P1uu33R | zondag 13 mei 2012 @ 15:02 |
Dat uitlekken van Mozzarella doe ik ook altijd trouw. Maar in combinatie met de Salami lijkt het wel te vochtig te worden (ook in de gewone oven). Bij de pizza met sardines heb ik er geen/minder last van. En daar zit ook gewoon Mozzarella op. Ik ga volgend weekend weer pizza maken. En dan doe ik denk ik Hawaii, eens kijken. Is ook gewoon nog een beetje experimenteren..... wat erg ![]() | |
MaximusTG | zondag 13 mei 2012 @ 15:09 |
Neeeeeee!!! Geen ananaaaaaas!!! | |
LieLie | zondag 13 mei 2012 @ 15:13 |
![]() | |
Basic_ | zondag 13 mei 2012 @ 15:18 |
Het bakken van de pizza's gaat al lekker in de G3 ferrari. Kleine pizza's dan, bij grote pizza's zijn de randen niet bruin. Het lijkt wel of het warmte element aan de bovenkant niet groot genoeg is. In dit forum las ik de tip om na het voorverwarmen van de oven op stand 2 1/2, de klep een paar minuten open te laten staan zodat de thermostaat weer bij gaat warmen en het warmte-element aan de bovenkant weer aan staat. Dan worden de pizza's mooi bruin. Als het warmte-element aan de bovenkant niet aangaat zijn ze pizza's niet zo. Tevens bespeurde ik na twee keer gebruik al een scheur in de steen ![]() Ik heb Maximus zijn deeg-recept gebruikt.De eerste pizza's waren van een deeg dat niet zo lang had gerezen, de tweede iets beter en de derde lichting heb ik een nacht in de koelkast laten staan. Dat laatste deeg was lekker luchtig en het beste resultaat werd ermee bereikt. Toen ik de deegroller erbij pakte werd het inderdaad een hele dunne krokante pizza (zoals Maximus al beschrijft in zn recept). Met de handen uitrekken werkt beter. Ik probeer nog wel wat foto's te plaatsen | |
P1uu33R | zondag 13 mei 2012 @ 16:21 |
Die tip stond bij mij ook in de beschrijving. Nu heb ik dat de eerste keer wel gecheckt en de tweede keer niet ![]() Maar geen Ananas omdat het te vochtig is? Of vind je het niet lekker? ![]() | |
MaximusTG | zondag 13 mei 2012 @ 18:58 |
Ik vind ananas wel lekker hoor. Maar op een pizza is het heiligschennis ![]() | |
motorbloempje | zondag 13 mei 2012 @ 19:09 |
| |
_Loki | zondag 13 mei 2012 @ 20:02 |
Stiekem vind ik ananas op een pizza heel lekker. Maar de naam Hawaii slaat nergens op. | |
Erasmo | zondag 13 mei 2012 @ 20:27 |
Ik eet soms wel eens een pizza met ananas, banaan en perzik ![]() | |
bobbee | zondag 13 mei 2012 @ 22:47 |
Haha....leuk he, we kunnen gewoon zelf bepalen wa we erop doen..... Sorry hoor, maar deze kwam meteen in me op: ![]() http://humortv.vara.nl/ca.340916.hawaii.html | |
bobbee | maandag 14 mei 2012 @ 07:22 |
Kent iemand hier de inventum pizza oventjes? Inventum Pizza Pronto...zelfde principe volgens mij....? Duur is ie niet in ieder geval... http://www.radiotvchristi(...)se.nl/N_art_680.html [ Bericht 52% gewijzigd door bobbee op 14-05-2012 15:25:51 ] | |
MaximusTG | maandag 14 mei 2012 @ 10:29 |
Hmm, nee, nog nooit van gehoord. Ziet er idd als hetzelfde uit. Warmte-elementen en een steen om op te bakken. Of het was is, dat is de vraag ja, zou je gebruikerservaringen moeten vinden.. | |
Basic_ | maandag 14 mei 2012 @ 16:57 |
Ik heb de smaak te pakken (letterlijk en figuurlijk) ![]() Vanavond weer pizza. Zit te denken aan kip. Maar dat kun je denk beter eventjes voorbakken in een pan? Of wordt dat gaar in die korte tijd in de G3? Ik denk het niet, maar wellicht hebben we hier experts | |
MaximusTG | maandag 14 mei 2012 @ 17:01 |
Nope, voorbakken! Zou je aanraden om (als je kipfilet neemt) die overdwars doormidden te snijden. Beetje kruiden met zout en peper. Bakken (roomboter, olie, wat je lekker vindt) in geheel op niet te hoog vuur, laat lekker en een krokant korstje ontstaan.. Af laten koelen en snijden in reepjes. Kan je ze zo op je pizza doen. Zo doe ik het iig altijd als ik BBQ chicken pizza maak. | |
Sarabi | maandag 14 mei 2012 @ 17:23 |
Deeg invriezen kan maar kan je ook de bodem maken, voorbakken en dan invriezen? Zaterdag wil ik pizza maken voor een paar mensen maar kom denk ik anders in tijdnood. | |
Basic_ | maandag 14 mei 2012 @ 17:30 |
Dacht ik al, dus jij zegt gewoon in de pan bakken en op de pizza doen als die uit de oven komt. Ga ik doen. En heeft iemand een site met traditionele pizza recepten op een rijtje? Bij elkaar passende ingredienten dus. Ik kom soms wat inspiratie tekort ![]() | |
MaximusTG | maandag 14 mei 2012 @ 17:31 |
@Sarabi Ja, doe ik heel vaak ![]() Werkt perfect. Direct vanuit de diepvries de oven in op wat bakpapier. Temperatuur dan niet op max zetten natuurlijk. Graad of 180, zoiets. @Basic_ Nee, ik zeg voorbakken in de pan (voor mij part laat je em heel iets roze in het midden) en meebeleggen. Dus mee de oven in. Jij bedoelt combinaties van toppings/beleg? Traditionele combinaties zijn er niet zoveel hoor, dat zijn er echt maar een paar. Je kan beter de menu's van wat goede pizzeria's nakijken. | |
Basic_ | maandag 14 mei 2012 @ 19:13 |
Oh oke. Dat was mijn eerste insteek ook, voor de volgende pizza dan maar. En inderdaad, ik zal wat menu's bekijken. | |
bobbee | woensdag 16 mei 2012 @ 01:33 |
Bij de lidl verkopen ze bakjes voorgegaarde kalkoen of kip. In kleine reepjes, die strooi je er zo overheen en smaakt echt heerlijk. Eventueel kun je die reepjes nog even bakken met wat kruiden en dan op je pizza maar je weet in ieder geval dat alles gaar is. | |
Spartagek | woensdag 16 mei 2012 @ 02:34 |
Kipfilet in de lengte doorsnijden, zodat je ongeveer 1cm dikke plakken hebt ( wel de adertjes en 'rotzooi' erafhalen, maar dat is persoonlijk ) Op de snijplank kruiden met peper, zout en evt paprika en knoflookpoeder en dan in de koekenpan bakken. niet te hoog, middelvuur en in het geval van olie, niet teveel laten bewegen. dan is het met 5 a 10 minuten wel gaar hoor. dan even in een bbqsausje laten rusten 4 el water 3 el ketchup ( heinz smoked bbq is ook lekker als basis ) 3 el bruine suiker 2 el azijn 1 el citroensap 2 el Worcestershire 1 tl zout 1 tl mosterdpoeder 1 tl chili poeder Daarna meebakken op de pizza ... smullen hoor | |
Basic_ | woensdag 16 mei 2012 @ 11:30 |
Als je dan zoveel moeite doet om pizza zelf te maken en dan voorgegaarde kipfilet kopen... Nee, daar krijg je mij niet aan ![]() Ik haal bij de Aldi of de Lidl vaak kipfilet van Landjonker. Een van de weinige kipfilets in de supermarkt waar nog smaak aan zit. Vind ik dan. Overigens moet ik wel zeggen dat de Pasta-saus van Heinz erg lekker is. Daar kun je zelf bijna niet tegenop tenzij je zelf een saus dagen laat trekken. Vanavond weer pizza ![]() | |
LieLie | woensdag 16 mei 2012 @ 17:21 |
Begrijp ik het nou niet goed of zeg je dat je geen voorgegaarde kipfilet mag kopen maar wel heinz pastasaus op de pizza mag doen? ![]() | |
bobbee | woensdag 16 mei 2012 @ 19:51 |
Het is alleen voorgegaard....de kip is al geslacht net als de kipfilet. ![]() ![]() ![]() [ Bericht 19% gewijzigd door bobbee op 16-05-2012 20:02:48 ] | |
bobbee | woensdag 16 mei 2012 @ 20:01 |
[ Bericht 100% gewijzigd door bobbee op 16-05-2012 20:01:31 ] | |
Zo-is-dat | woensdag 16 mei 2012 @ 20:13 |
Owh jee, nu heb ik zin in zo'n pizza! | |
MaximusTG | woensdag 16 mei 2012 @ 20:20 |
Nou, wat let je! Maak je nu mooi deeg voor morgen! | |
Zo-is-dat | woensdag 16 mei 2012 @ 20:26 |
T menu voor de rest van de week staat al vast máár voor zondag nog niet! Oehh, goed vooruitzicht, natuurlijk ook een mooie italiaanse als ik dan toch weer lekker aan de slag ga, een simpele met mozzarella tomaat en basilicum ![]() | |
bobbee | woensdag 16 mei 2012 @ 20:38 |
@MaximusTG: een vraagje, hoe maak jij die steen van je bestron nou schoon. Want ik zag een paar posts terug een foto met een weer witte steen....? THX! PS: dat bbq sausje ga ik ook maar eens maken. Ziet er wel heel lekker uit! | |
MaximusTG | woensdag 16 mei 2012 @ 20:40 |
Gewoon op standje heeeeel heet. Tijdje laten staan, en hij brandt schoon. Is nog geen borstel in de buurt geweest ![]() | |
bobbee | woensdag 16 mei 2012 @ 21:36 |
Ok dan, ik zal hem dan wel ff buiten zetten of in de garage! ![]() | |
crossover | woensdag 16 mei 2012 @ 22:58 |
Voor hoeveel personen is dat recept voor deeg in spoiler 1? | |
MaximusTG | woensdag 16 mei 2012 @ 23:01 |
2 goede eters. Staat toch ook dat het voor 2 bollen of 3 kleinere bolletjes deeg is. | |
crossover | woensdag 16 mei 2012 @ 23:04 |
Ohja! Ik dacht al dat ik het de vorige keer er wel bij zag staan, dan heb ik er overheen gelezen. Morgen weer eens voor wat gasten koken. Pizza slaagt altijd ![]() Ook maar eens zo'n flesje worchestersaus kopen, hoor ik veel goede dingen over. | |
crossover | woensdag 16 mei 2012 @ 23:05 |
Ik lees hier oko wat over Heinz pastasaus. Scheelt best wat werk, is dat een beetje te eten? Voor pasta's vind ik al die potten maar niks, is dat voor pizza anders? | |
Yvesss | woensdag 16 mei 2012 @ 23:05 |
Wit wordt mijn steen nooit meer. Is ook van een poreus type. Wel doe ik hem wel eens op maximum heat. Dan verkolen alle eiwit- en vetresten. Schraap je er zo af met een bbq spatel. Inderdaad even oppassen met de rookontwikkeling. Je verbrand echt alles op de steen, is even een verbrandingsoven zonder schoorsteen. | |
MaximusTG | woensdag 16 mei 2012 @ 23:14 |
Dat is toch veel te zwaar als pizzasaus? Ik gebruik soms tomaten uit blik, die ik pureer. Beetje kruiden, that's it. Geen saus koken. Gewoon goede tomaten. Je kan ook een pakje gezeefde tomaten gebruiken en kruiden, of Tomato Frito gebruiken. In essentie hetzelfde. | |
Yvesss | woensdag 16 mei 2012 @ 23:24 |
Komt nog bij dat door het koken van een tomatensaus hij vaak wat donkerder wordt. Dat wil je eigenlijk niet. Liefst een lentefrisse rode tomatensaus op je pizza. Doet het ook beter voor evt. foto. Ik faal daarin meestal ook keihard. En niet te droog, de pizzasaus. Dan verbrandt hij op de randen. Geeft een donker zoniet zwart effect. | |
crossover | donderdag 17 mei 2012 @ 07:52 |
Dus helemaal niet koken? ![]() | |
MaximusTG | donderdag 17 mei 2012 @ 09:29 |
Nope. De beste tomaten die je hier in de supermarkt kan krijgen zijn eigenlijk die uit blik. En die zijn al verhit. Als je verse tomaten gebruikt kan je wel een saus koken. | |
Erasmo | donderdag 17 mei 2012 @ 10:28 |
+ die tomaten zijn meestal gewoon aan de plant gerijpt ipv in een pakhuis met ethyleengas. Even wat pizzavideo op de vroege morgen ![]() | |
LieLie | donderdag 17 mei 2012 @ 10:41 |
Ja, daar speel ik nog wel vals. Een saus van gepureerde tomaat heeft voor mij echt niet genoeg pit. | |
Erasmo | donderdag 17 mei 2012 @ 11:01 |
Dan gooi je er een blikje dubbelconcentraat doorheen. | |
peerte | donderdag 17 mei 2012 @ 14:52 |
Er staan weer twee bakjes te rijzen in de koelkast voor morgen ![]() Hier een budgettip voor de tomatensaus. Eerst gebruikte ik Tomato Frito en nu tomatenpuree: Ik vind dat je er uiteindelijk weinig van proeft en van zo'n pakje houdt je altijd zoveel over waar door ik nu van Tomato Frito ben overgestapt naar een klein potje tomatenpuree, klein beetje olijfolie, klein beetje water, knoflook en italiaanse kruiden erdoor. Werkt net zo goed. ![]() | |
MaximusTG | donderdag 17 mei 2012 @ 15:29 |
Nou, daar kan ik me dan echt niet in vinden. Gatver, wat vind ik die tomatenblikjes smerig. Neem dan gewoon budget gezeefde tomaat.. |