Het is wel zo, dat de tank van je waterstofauto langzaam leegloopt. Je mag hem dan ook niet in de garage zetten zonder afzuiging. Een volle tank is na 7-10 dagen ver leeg.quote:Op dinsdag 5 september 2023 19:30 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Toyota Mirai, Hyundai NEXO en misschien ooit de BMW iX5.
Je zal mij nooit als pleitbezorger zien voor waterstofauto's.quote:Op dinsdag 5 september 2023 19:45 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Het is wel zo, dat de tank van je waterstofauto langzaam leegloopt. Je mag hem dan ook niet in de garage zetten zonder afzuiging. Een volle tank is na 7-10 dagen ver leeg.
@roos94quote:Op dinsdag 5 september 2023 19:42 schreef de_boswachter het volgende:
Terecht, Zeeland is geen knip voor de neus waard.
Standaard 1.650MWe EPR in samenwerking met EDF, verwacht ik.quote:Op dinsdag 5 september 2023 19:40 schreef cherrycoke het volgende:
naar welk model gaat dit gebouwd worden, ben wel benieuwd of dit de nieuwe "molten salt" MSR variant word
Ik zou m'n adem niet inhoudenquote:Op dinsdag 5 september 2023 19:53 schreef SymbolicFrank het volgende:
Ja, alhoewel we in de EU dringend ook een molten salt Thorium reactor proefproject op moeten zetten.
VEEL nuttiger dan een nog grotere deeltjesversneller in Cern, je kunt er echte problemen mee oplossen.quote:Op dinsdag 5 september 2023 19:57 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik zou m'n adem niet inhouden
Er is welvaart genoeg om dat soort projecten (met verschillende doelen) naast elkaar te laten draaien.quote:Op dinsdag 5 september 2023 19:59 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
VEEL nuttiger dan een nog grotere deeltjesversneller in Cern, je kunt er echte problemen mee oplossen.
Nog een reden om wel volop in kern te gaan investeren. Veel meer knowhow en structurele basis voor andere nieuwere oplossingen.quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Er is welvaart genoeg om dat soort projecten (met verschillende doelen) naast elkaar te laten draaien.
Daar zit het echt niet in.
Kern of Cern?quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:05 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Nog een reden om wel volop in kern te gaan investeren. Veel meer knowhow en structurele basis voor andere nieuwere oplossingen.
Centraal, afgelegen aan een koelwater bron.
Tweede Cern beetje kansloos.quote:
Kerncentrales.quote:
Haha wij pompen juist overal water “op”quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:06 schreef Metalfrost het volgende:
Ik snap niet waarom we met al die sluizen, gemalen en waterkeringen geen waterkrachtcentrales bouwen.
Sinds ze water als moderator gebruiken, zijn ze heel veilig geworden. Als de koeling flink uitvalt kun je ze waarschijnlijk opdoeken, maar smelten of ontploffen kunnen ze niet.quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:07 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Kerncentrales.
Jij bent anti en ik ben pro, tenminste de allermodernste failsafe installaties.
Mag je alleen maar kritiekloos voor of tegen iets zijn?quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:07 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Kerncentrales.
Jij bent anti en ik ben pro, tenminste de allermodernste failsafe installaties.
De opslag van waterstof is vrij kansloos. Alleen leuk omdat veel mensen dat graag willen omdat het groen klinkt.quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:13 schreef TheFreshPrince het volgende:
Daarnaast is er momenteel steeds meer animo voor grootschalige opslag van waterstof. Het rendement is treurig (~50%) maar de prijs van groene stroom is ook maar de helft van die van kernenergie op basis van de huidige cijfers.
Of het in een zoutlaag blijft weet ik niet, dat zou ik moeten onderzoeken.quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:23 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
De opslag van waterstof is vrij kansloos. Alleen leuk omdat veel mensen dat graag willen omdat het groen klinkt.
Als je het in de zomer in een zoutlaag pompt, is in de winter meer dan de helft verdwenen. En opslag in tanks is helemaal een probleem: niet alleen is het volume heel groot, maar je moet het ook tot 250 graden onder nul afgekoeld houden. En zelfs dan vervliegt het.
De moleculen zijn heel klein en gaan makkelijk dwars door een paar milimeter staal heen.
Aardgas door waterstof vervangen in huishoudens is nagenoeg ondoenlijk.quote:Voor de mensen die het aardgas in huis willen vervangen door waterstof: aardgas is zwaar, mengt slecht met lucht en heeft een specifieke concentratie nodig om te exploderen. Waterstof mengt zich heel snel en is explosief in een verhouding tussen de 5 en 80% met lucht. Even het fornuis aan laten staan terwijl je de aansteker zoekt doe je maar 1 keer: daarna zijn jij en de keuken weg.
Prima, dan is dat net op tijd klaar.quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:40 schreef Captain_Ghost het volgende:
Leuk kerncentrale.. We moeten ook onze energienetwerk aanpakken. Dat gaat even lang of langer duren dan de bouwen van kerncentrale.
quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Er is welvaart genoeg om dat soort projecten (met verschillende doelen) naast elkaar te laten draaien.
Daar zit het echt niet in.
Je heeft het antwoord zelf al.quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:13 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Mag je alleen maar kritiekloos voor of tegen iets zijn?
Ik ben niet perse tegen kerncentrales. Ik zie alleen wel dat de kosten per kWh hoog zijn, dat ze overal veel duurder worden dan is beloofd en de bouwtijden ook fors overschreden worden.
Daarnaast is er momenteel steeds meer animo voor grootschalige opslag van waterstof. Het rendement is treurig (~50%) maar de prijs van groene stroom is ook maar de helft van die van kernenergie op basis van de huidige cijfers.
En dat is de situatie van nu, tegen de tijd dat die kerncentrale klaar is (2045) moet hij daar misschien mee concurreren.
[ twitter ]
Je wordt er politiek op afgerekend, dus kosten zijn zeker relevant.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:07 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
[..]
Je heeft het antwoord zelf al.
Volgens de klimaat (leugen) politiek is de nood zo hoog dat een CO2 vrije opwekking tegen elk aannemelijke kosten veroorlooft is.
Dus kosten zijn nooit het probleem.
Die waterstof ga je niet gebruiken om stoomturbines mee te laten draaien, dan hou je helemaal geen rendement meer over.quote:Om zoveel waterstof op te slaan om er stoomturbines mee te laten draaien in de winter op piek momenten. Poah dan moet je wel enorm enorm veel opwekken.en dat kost ook massa massa beton, aluminium koper en staal.
En dat….
Dat kan niet Fresh.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:09 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je wordt er politiek op afgerekend, dus kosten zijn zeker relevant.
Zet 10 kerncentrales neer die ruim 100% over budget gaan, waar de bouwtijd van uitloopt en die te dure stroom leveren en een kabinet zal er op vallen.
[..]
Die waterstof ga je niet gebruiken om stoomturbines mee te laten draaien, dan hou je helemaal geen rendement meer over.
Het idee is dat brandstofcellen daar weer stroom van maken, is ook niet efficiënt maar onder de streep is je verlies dan "maar" 50% ten opzichte van je input.
Blijkbaar stellen veel mensen zich die vraag en is er heel veel geld en animo om dat uit te proberen. Over een jaar weten we het.quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:43 schreef TheFreshPrince het volgende:
Of het in een zoutlaag blijft weet ik niet, dat zou ik moeten onderzoeken.
Oh maar ik ben niet tegen kerncentrales. Ik vraag me eerder werkelijk af waarom we een levensgevaarlijk buitenlands product importeren om als grondstof te dienen dat middels een reactor energie opwekt, terwijl we een van nature binnenlands voorkomend compleet ongevaarlijke grondstof met zoveel ongeëvenaarde potentie zomaar even links laten liggen.quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:08 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Haha wij pompen juist overal water “op”
Alleen wat rivieren met te weinig hoogteverschil voor echte goede opbrengst.
Je weet wat een brandstofcel is, toch? ...quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:16 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Dat kan niet Fresh.
Wat steeds niet wordt gesnapt is dat het Europese energienet een gigantisch net is wat stabiel moet blijven door enorme massa te laten draaien.
Ik zal je niet vermoeien met de uitleg maar dat gaat met halfgeleider techniek en omvormers niet lukken:
Dat is ook de reden dat zon en wind nooit meer dan 30-40% van de energiemix kunnen uitmaken.
En waarom ik me dood lach om “studies” van vaak eerste jaars die dan theoretisch berekenen dat je de hele opwekking met PV en zeer veel accu’s zou kunnen doen. Die snappen het niet.
Dus hou dit in gedachten, 60% zal altijd een opwekking zijn met stoomturbines die enorme massa’s aan generatoren aandrijft.
Die stoom kun je prima en effectief maken met PV stroom.
Op zich is het wel heel interessant, dat de eerste energieproducenten batterijen waren, maar dat we meteen daarna over zijn gestapt op roterende magneten, aangedreven door stoom. En dat gebruiken we nog steeds. Een goede solid-state oplossing hebben we nog niet.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:16 schreef Lospedrosa het volgende:
En waarom ik me dood lach om “studies” van vaak eerste jaars die dan theoretisch berekenen dat je de hele opwekking met PV en zeer veel accu’s zou kunnen doen. Die snappen het niet.
Dus hou dit in gedachten, 60% zal altijd een opwekking zijn met stoomturbines die enorme massa’s aan generatoren aandrijft.
Die stoom kun je prima en effectief maken met PV stroom.
Omdat je met een kilo uranium ongeveer net zo veel energie op kunt wekken als met twee miljoen kilo kolen. Dus in plaats van iedere dag een schip vol kolen, kun je om de paar jaar je uranium aanvullen of vervangen.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:20 schreef Metalfrost het volgende:
[..]
Oh maar ik ben niet tegen kerncentrales. Ik vraag me eerder werkelijk af waarom we een levensgevaarlijk buitenlands product importeren om als grondstof te dienen dat middels een reactor energie opwekt, terwijl we een van nature binnenlands voorkomend compleet ongevaarlijke grondstof met zoveel ongeëvenaarde potentie zomaar even links laten liggen.
Jazeker.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:28 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je weet wat een brandstofcel is, toch? ...
In dit geval zouden elektrolyser en brandstofcel dan eigenlijk 1 worden, een "reversible hydrogen fuel cell".
Ik weet niet of je kunt lezen, maar ik noem waterkracht en geen kolen. Ik snap dat een nucleaire reactor voordelen biedt ten opzichte van kolen. Daarnaast is het gebruik van kolen als opwekking voor elektriciteit sinds 2019 verboden. Dus je argument om kolen aan te halen als vergelijking is vier jaar te laat.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:32 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Omdat je met een kilo uranium ongeveer net zo veel energie op kunt wekken als met twee miljoen kilo kolen. Dus in plaats van iedere dag een schip vol kolen, kun je om de paar jaar je uranium aanvullen of vervangen.
Je weet dat nederland een enorme uranium opwekkings fabriek heeft? Die alleen maar aan het buitenland levert?quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:20 schreef Metalfrost het volgende:
[..]
Oh maar ik ben niet tegen kerncentrales. Ik vraag me eerder werkelijk af waarom we een levensgevaarlijk buitenlands product importeren om als grondstof te dienen dat middels een reactor energie opwekt, terwijl we een van nature binnenlands voorkomend compleet ongevaarlijke grondstof met zoveel ongeëvenaarde potentie zomaar even links laten liggen.
Het allerbelangrijkste voor een waterkrachtcentrale is het hoogteverschil. Als je bijvoorbeeld het Markermeer als een grote accu zou willen gebruiken, kost het meer energie om het water er in te pompen, dan het oplevert als je het weer gebruikt om energie op te wekken.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:40 schreef Metalfrost het volgende:
[..]
Ik weet niet of je kunt lezen, maar ik noem waterkracht en geen kolen. Ik snap dat een nucleaire reactor voordelen biedt ten opzichte van kolen. Daarnaast is het gebruik van kolen als opwekking voor elektriciteit sinds 2019 verboden. Dus je argument om kolen aan te halen als vergelijking is vier jaar te laat.
Ja ik weet ook dat Nederland er nog vier kolencentrales actief heeft.
De opslag van waterstof is alles behalve kansloos. Je kan het met minimaal verlies in ammoniak opslaan, dan hoef je nog maar te koelen tot -30. Dat is gewoon bestaande techniek.quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:23 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
De opslag van waterstof is vrij kansloos. Alleen leuk omdat veel mensen dat graag willen omdat het groen klinkt.
Als je het in de zomer in een zoutlaag pompt, is in de winter meer dan de helft verdwenen. En opslag in tanks is helemaal een probleem: niet alleen is het volume heel groot, maar je moet het ook tot 250 graden onder nul afgekoeld houden. En zelfs dan vervliegt het.
De moleculen zijn heel klein en gaan makkelijk dwars door een paar milimeter staal heen.
Voor de mensen die het aardgas in huis willen vervangen door waterstof: aardgas is zwaar, mengt slecht met lucht en heeft een specifieke concentratie nodig om te exploderen. Waterstof mengt zich heel snel en is explosief in een verhouding tussen de 5 en 80% met lucht. Even het fornuis aan laten staan terwijl je de aansteker zoekt doe je maar 1 keer: daarna zijn jij en de keuken weg.
Klopt, in nederland ligt helemaal geen waterkracht potentie. Zo vlak als een biljart hier man.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:45 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Het allerbelangrijkste voor een waterkrachtcentrale is het hoogteverschil. Als je bijvoorbeeld het Markermeer als een grote accu zou willen gebruiken, kost het meer energie om het water er in te pompen, dan het oplevert als je het weer gebruikt om energie op te wekken.
Zeker. Heb je wel eens uitgerekend hoe groot de tanks moeten zijn om de energievoorziening voor heel Nederland te leveren voor twee weken? Orde van grootte: kilometers.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:50 schreef Shotty het volgende:
[..]
De opslag van waterstof is alles behalve kansloos. Je kan het met minimaal verlies in ammoniak opslaan, dan hoef je nog maar te koelen tot -30. Dat is gewoon bestaande techniek.
Aankomende techniek is nog veel interessanter. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om waterstof in ijzer op te slaan, daar wordt druk mee geëxperimenteerd. Dat kan gewoon op kamer temperatuur opgeslagen worden…
Oké ik formuleer mijn vraag even anders, want kennelijk snap je het nóg niet.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:44 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Je weet dat nederland een enorme uranium opwekkings fabriek heeft? Die alleen maar aan het buitenland levert?
Urainium verrijking, wel te verstaan.
Het Markermeerquote:Op dinsdag 5 september 2023 21:45 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Het allerbelangrijkste voor een waterkrachtcentrale is het hoogteverschil. Als je bijvoorbeeld het Markermeer als een grote accu zou willen gebruiken, kost het meer energie om het water er in te pompen, dan het oplevert als je het weer gebruikt om energie op te wekken.
Wat is er mis met meteorologisch onderwijs?quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:08 schreef SymbolicFrank het volgende:
En het weer gaan onderwijzen op de hogescholen.
Dat boeit niet. Kijk bijvoorbeeld hier naar: als je daar iedere 5 jaar een ton (50 liter) onverrijkt uranium in stopt, komt er een belachelijke hoeveelheid heet water uit.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:54 schreef Metalfrost het volgende:
Oké ik formuleer mijn vraag even anders, want kennelijk snap je het nóg niet.
Waar komt die ontgonnen uranium vandaan? Niet uit Nederland, want die deposities hebben we hier niet.
De potentiële energie is 10 Newton per kilo per meter. Voor 100 kilo water op een meter hoogte is dat 1000 Newton, of 0,27778 Wh. 370 ton water die een meter omlaag valt is 1 kWh. Maar de efficiëntie van de omzetting is ongeveer 40%, dus je moet bijna 1000 ton water hebben voor die ene kWh...quote:Het Markermeer![]()
Want zo'n project is prestigieus en ongelooflijk duur inderdaad, want er moet wel iets stáán.
Ik had het over sluizen, gemalen en waterkeringen. Die hebben op zichzelf al te maken met een hoogteverschil.
Kernenergie onderwijs. In andere landen doen ze dat.quote:Op dinsdag 5 september 2023 22:07 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Wat is er mis met meteorologisch onderwijs?
Dat boeit alles. Het kost enorm veel moeite om die paar kilo verrijkt Uranium te verkrijgen. En dat betekent tonnen CO2 die je nu onder het tapijt schuift.quote:
Zou wel leerzaam voor jou zijn.quote:Op dinsdag 5 september 2023 22:19 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Kernenergie onderwijs. In andere landen doen ze dat.
Meer dan het delven van 2 miljard kilo kolen?quote:Op dinsdag 5 september 2023 22:21 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dat boeit alles. Het kost enorm veel moeite om die paar kilo verrijkt Uranium te verkrijgen. En dat betekent tonnen CO2 die je nu onder het tapijt schuift.
Lazer op met je kolen. Het gaat de hele tijd over zon wind en water. De enige met smerige zooi in zijn mond ben jij.quote:Op dinsdag 5 september 2023 22:26 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Meer dan het delven van 2 miljard kilo kolen?
Orde van grootte is lastig voor sommige mensen.
Geen probleemquote:Op dinsdag 5 september 2023 22:28 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Lazer op met je kolen. Het gaat de hele tijd over zon wind en water. De enige met smerige zooi in zijn mond ben jij.
Die post had je al in het vorige topic.quote:Op dinsdag 5 september 2023 22:33 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Geen probleem
Om een kerncentrale met 5 kernreactors te vervangen, heb je ongeveer 100 vierkante kilometer zonnepanelen nodig en 5 olympische zwembaden vol met lithiumaccu's. In de winter gaat dat natuurlijk niet werken, dus je moet dat oppervlakte ook vol zetten met windmolens van 250 meter hoog.
Nou is de grote vraag: waar vind je zo'n groot gebied waar de bewoners het goed vinden dat je dat doet? Niet in Nederland.
Inderdaad. En die 5 zwembaden met lithiumaccu's zijn niet voldoende om een periode van twee weken te overbruggen.quote:Op dinsdag 5 september 2023 22:39 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Die post had je al in het vorige topic.
Maar dan nog heb je een verre van stabiel 50hz net, en nog belangrijker geen schakelbare buffer om pieken en dalen op te vangen. Technisch kan het gewoon (nog) nietquote:Op dinsdag 5 september 2023 22:47 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Inderdaad. En die 5 zwembaden met lithiumaccu's zijn niet voldoende om een periode van twee weken te overbruggen.
Maar ik zou niet weten wat ik kan posten waar jij blij van wordt en dat ook klopt. Het is prachtig dat je graag wilt dat een paar zonnepanelen op ieder dak en een paar windturbines in de Noordzee genoeg zijn om onze energievoorziening CO2 neutraal te maken, maar ik zou niet weten hoe je dat zou moeten doen.
Als je hier in Nederland alleen zon, wind en water wilt gebruiken, dan zou ik beginnen met alle boeren te onteigenen. Die bezitten ongeveer 50% van ons landoppervlak. En dan overal zoveel mogelijk zonnepanelen en windmolens neer te zetten. En zoveel accu's als er maar te koop zijn. Dan gaat het misschien lukken.
Buiten dat waterstof nooit heel Nederland van energie hoeft te voorzien, kun je opslag natuurlijk prima ondergronds doen zodra de techniek daar is dat veilig te kunnen doen. Ja, dat kost wat, maar dat kosten andere opties ook.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:53 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Zeker. Heb je wel eens uitgerekend hoe groot de tanks moeten zijn om de energievoorziening voor heel Nederland te leveren voor twee weken? Orde van grootte: kilometers.
Behalve dat olie een vloeistof is en qua energie-inhoud minder dan 1% het volume van waterstof inneemt?quote:Op dinsdag 5 september 2023 23:47 schreef Shotty het volgende:
[..]
Buiten dat waterstof nooit heel Nederland van energie hoeft te voorzien, kun je opslag natuurlijk prima ondergronds doen zodra de techniek daar is dat veilig te kunnen doen. Ja, dat kost wat, maar dat kosten andere opties ook.
Oh, en kijk is naar de havens van Amsterdam, Rotterdam, en Antwerpen. Daar staan al kilometers aan tanks voor olie e.d. Gezien die vraag sterk naar beneden gaat als waterstof een alternatief wordt, is de ruimte er gewoon.
Nee, Ep=m.g.hquote:Op dinsdag 5 september 2023 23:04 schreef SymbolicFrank het volgende:
Voor de volledigheid: voor waterkracht is de energie het gewicht maal de hoogte in het kwadraat. Dus een hoogteverschil van 10 meter is 100 keer zoveel energie.
Je kan inderdaad die tanks niet zomaar gebruiken, je zal moeten verbouwen of platgooien en bouwen. Ik heb het dan ook over de ruimte, niet de opslagcapaciteit.quote:Op dinsdag 5 september 2023 23:56 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Behalve dat olie een vloeistof is en qua energie-inhoud minder dan 1% het volume van waterstof inneemt?
Maak voor ons eens een berekening en kom er achter hoe weinig stroom we daar uit kunnen halen vanwege het lage verval.quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:06 schreef Metalfrost het volgende:
Ik snap niet waarom we met al die sluizen, gemalen en waterkeringen geen waterkrachtcentrales bouwen.
leg die zonnecellen in de Sahara neer en je hoeft alleen een nacht te overbruggen..quote:Op dinsdag 5 september 2023 22:47 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Inderdaad. En die 5 zwembaden met lithiumaccu's zijn niet voldoende om een periode van twee weken te overbruggen.
Totdat de regering aldaar ze nationaliseert en er een heftige exportbelasting over gaat heffen?quote:Op woensdag 6 september 2023 09:21 schreef Basp1 het volgende:
[..]
leg die zonnecellen in de Sahara neer en je hoeft alleen een nacht te overbruggen..
Dat is ook mede een reden waarom Desertec niet van de grond is gekomen. Alleen Marroko wordt als relatief veilig gezien voor dergelijke investeringen.quote:Op woensdag 6 september 2023 10:50 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Totdat de regering aldaar ze nationaliseert en er een heftige exportbelasting over gaat heffen?
Alles wat je in de Sahara legt vind je kaalgeplukt terug, tenzij je het kan bewaken.quote:Op woensdag 6 september 2023 09:21 schreef Basp1 het volgende:
[..]
leg die zonnecellen in de Sahara neer en je hoeft alleen een nacht te overbruggen..
Tja dat is het risico, maar dat risico nemen we met fossiele brandstoffen ism het opec kartel en de crisis uit 1973 dus al 50 jaar voor lief wat dan wel vreemd is natuurlijk.quote:Op woensdag 6 september 2023 10:50 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Totdat de regering aldaar ze nationaliseert en er een heftige exportbelasting over gaat heffen?
Daarom was kernenergie ook zo enorm populair, totdat de bevolking er massaal tegen in opstand kwam. En in een democratie heeft de meerderheid altijd gelijk. (Of de luidste minderheid, al naar gelang.)quote:Op woensdag 6 september 2023 11:17 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Tja dat is het risico, maar dat risico nemen we met fossiele brandstoffen ism het opec kartel en de crisis uit 1973 dus al 50 jaar voor lief wat dan wel vreemd is natuurlijk.
Helaas vooral ingegeven door indoctrinatie en angst porno. Gelukkig dat de jongeren er heel anders tegen aan kijken.quote:Op woensdag 6 september 2023 11:30 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Daarom was kernenergie ook zo enorm populair, totdat de bevolking massaal in opstand kwam. En in een democratie heeft de meerderheid altijd gelijk.
Zijn dit geen verdraaide feiten onze kerncentrales werden allang voor de oliecrisis gebouwd verder gebruikten we olie voor vervoer?quote:Op woensdag 6 september 2023 11:30 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Daarom was kernenergie ook zo enorm populair, totdat de bevolking er massaal tegen in opstand kwam. En in een democratie heeft de meerderheid altijd gelijk. (Of de luidste minderheid, al naar gelang.)
Mooi toch om te zien dat het gewoon mogelijk is en vanuit technisch oogpunt gewoon de best oplossing voor een overgang naar een totale duurzame energie. Alleen de geopolitieke werkelijkheid zit de wereld nog wat in de weg.quote:Op woensdag 6 september 2023 11:13 schreef TheFreshPrince het volgende:
Aan de andere kant, zijn er minder panelen nodig dan je zou denken.
[ afbeelding ]
Mooi idee voor een utopische wereld, jammer genoeg niet haalbaar in de reële wereld.quote:Op woensdag 6 september 2023 11:13 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Alles wat je in de Sahara legt vind je kaalgeplukt terug, tenzij je het kan bewaken.
Daarnaast heb je te maken met instabiele regio's, staatsgrepen, etc. Dus je moet de locatie zorgvuldig uitzoeken.
Aan de andere kant, zijn er minder panelen nodig dan je zou denken.
[ afbeelding ]
Datzelfde geldt al decennia voor kernenergiequote:Op woensdag 6 september 2023 11:57 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Mooi toch om te zien dat het gewoon mogelijk is en vanuit technisch oogpunt gewoon de best oplossing voor een overgang naar een totale duurzame energie. Alleen de geopolitieke werkelijkheid zit de wereld nog wat in de weg.
Behalve het hoogradioactief afval natuurlijk wat dan altijd vergeten wordt. Dan is er ook nog de grote vraag is er genoeg uranium en voor hoelang.quote:Op woensdag 6 september 2023 12:40 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Datzelfde geldt al decennia voor kernenergie
Afval is geen probleem. Uranium is er genoeg.quote:Op woensdag 6 september 2023 12:47 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Behalve het hoogradioactief afval natuurlijk wat dan altijd vergeten wordt. Dan is er ook nog de grote vraag is er genoeg uranium en voor hoelang.
Dan zijn die dingen waarschijnlijk pas in 2050 operationeel en kosten ze minimaal drie keer meer dan begrootquote:Op dinsdag 5 september 2023 19:48 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Standaard 1.650MWe EPR in samenwerking met EDF, verwacht ik.
De meest recent in aanbouw zijnde reactoren in Europa zijn ook van dat type.
dus hoog radioactief afval goed opslaan is geen probleem? Dan kun je voor het publiek hier vast wel wat geslaagde opslag plekken aanwijzen. Het dumpen van vaten in de oceanen was niet geslaagd.quote:Op woensdag 6 september 2023 13:09 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Afval is geen probleem. Uranium is er genoeg.
Filmpje:quote:Op woensdag 6 september 2023 13:37 schreef Basp1 het volgende:
[..]
dus hoog radioactief afval goed opslaan is geen probleem? Dan kun je voor het publiek hier vast wel wat geslaagde opslag plekken aanwijzen. Het dumpen van vaten in de oceanen was niet geslaagd.
Zonnestralen zijn er nog meer en overal met een bekend vermogen per hoogtegraad. Het makkelijk winbare uranium is er niet zoveel meer.
Uiteindelijk hou je toch afval over. Afval dat je nog duizenden jaren moet bewaken, ook omdat je er een vuile bom van zou kunnen maken als het in verkeerde handen valt.quote:Op woensdag 6 september 2023 13:48 schreef SymbolicFrank het volgende:
Het radioactieve afval is:
- Slechts een minuscule hoeveelheid (meestal zetten ze het naast de centrale)
- Heel goed te recyclen (fabriek in Frankrijk)
- Te gebruiken als brandstof voor experimentele kerncentrales
Het recyclen kan op verschillende manieren en levert vooral veel kritiek op omdat het plutonium oplevert. Wat meestal gebruikt wordt om uranium mee te verrijken.
Nog beter. Dan is ie dus al bijna af!quote:
Ja, 10 liter per jaar per reactor of zo. Waarvan je ruim 80% kunt hergebruiken. Beter dan met een bruinkool- of steenkoolcentrale, waarbij je een enorme hoeveelheid troep de lucht in blaast. Die produceren ook veel meer radioactiviteit.quote:Op woensdag 6 september 2023 14:10 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Uiteindelijk hou je toch afval over. Afval dat je nog duizenden jaren moet bewaken, ook omdat je er een vuile bom van zou kunnen maken als het in verkeerde handen valt.
Je ziet met de instabiliteit in Oekraïne hoe onzeker veiligheid en vrede is.
Je houdt afval, je moet het bewaken.quote:Op woensdag 6 september 2023 14:49 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, 10 liter per jaar per reactor of zo. Waarvan je ruim 80% kunt hergebruiken. Beter dan met een bruinkool- of steenkoolcentrale, waarbij je een enorme hoeveelheid troep de lucht in blaast. Die produceren ook veel meer radioactiviteit.
Ik zie de relevantie niet.quote:Weet je hoeveel radioactiviteit piloten en stewardessen oplopen per jaar?
Beter kernafval dan chemisch afval. Dat eerste wordt streng gecontroleerd, met dat tweede moet je pas voorzichtig zijn als er is aangetoond dat het ongezond is. En het gaat dan altijd om het percentage, bijvoorbeeld maximaal 1% van de uitstoot. Wat betreft de absolute aantallen worden er alleen hier in Nederland al jaarlijks miljoenen tonnen chemisch afval geloosd of de lucht in geblazen.quote:Op woensdag 6 september 2023 15:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
Je houdt afval, je moet het bewaken.
Om het net stabiel te houden heb je dus een klomp staal nodig die door de traagheid de frequentie bewaakt. Maar is het perse nodig om die klomp staal met behulp van stoom te laten draaien?quote:Op dinsdag 5 september 2023 22:53 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Maar dan nog heb je een verre van stabiel 50hz net, en nog belangrijker geen schakelbare buffer om pieken en dalen op te vangen. Technisch kan het gewoon (nog) niet
Dus omdat we chemisch afval lozen is kernafval beter omdat wij het bewaken.quote:Op woensdag 6 september 2023 15:07 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Beter kernafval dan chemisch afval. Dat eerste wordt streng gecontroleerd, met dat tweede moet je pas voorzichtig zijn als er is aangetoond dat het ongezond is. En het gaat dan altijd om het percentage, bijvoorbeeld maximaal 1% van de uitstoot. Wat betreft de absolute aantallen worden er alleen hier in Nederland al jaarlijks miljoenen tonnen chemisch afval geloosd of de lucht in geblazen.
Je kan het ook positief zien, goed dat we grondstoffen hebben liggen om zelf een vuile bom te maken.quote:Op woensdag 6 september 2023 16:04 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dus omdat we chemisch afval lozen is kernafval beter omdat wij het bewaken.![]()
Dat je (bewust?) niet in gaat op een mogelijkheid dat deze bewaking weg valt en er vuile bommen gemaakt kunnen gaan is wel vreemd.
Het maken van een kernbom vergt vergaande expertise op dat onderwerp. Een vuile bom maken kan iedereen die over radioactief materiaal beschikt en niet bang is om voor een Darwin award te gaan.quote:Op woensdag 6 september 2023 16:35 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Je kan het ook positief zien, goed dat we grondstoffen hebben liggen om zelf een vuile bom te maken.
Tevens als de Russen aan de grens staan dan vliegen de echte kernwapens heen en weer. Zonde van je laatste seconden om je dan druk te maken om een vuil bommetje.
Als er echt met bommen gegooid gaat worden die door bijna 2 meter beton heen gaan dan heb je wel grotere problemen dan een vuil bommetje.quote:Op woensdag 6 september 2023 16:44 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Het maken van een kernbom vergt vergaande expertise op dat onderwerp. Een vuile bom maken kan iedereen die over radioactief materiaal beschikt en niet bang is om voor een Darwin award te gaan.
Hoe meer materiaal dus beschikbaar is maakt de kans op een vuile bom erg groot. Zeker als dat materiaal gewoon naast al die twintig voorgestelde centrales in NL ligt opgeslagen. Sterker nog, het simpelste bommetje op zo'n opslag is al een vuile bom.
Zal wel vooral zijn omdat ze zelf hun energierekening niet hoeven te betalen en kernenergie in bepaalde kringen wel lekker stoer klinkt. Met ratio heeft het natuurlijk weinig van doen.quote:Op woensdag 6 september 2023 11:39 schreef franske19 het volgende:
[..]
Helaas vooral ingegeven door indoctrinatie en angst porno. Gelukkig dat de jongeren er heel anders tegen aan kijken.
Twee leugens of verdraaiingen in twee zinnetjes. Best knap.quote:Op woensdag 6 september 2023 13:09 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Afval is geen probleem. Uranium is er genoeg.
Niet perse, dat doen waterkracht en windmolens ook niet.quote:Op woensdag 6 september 2023 15:56 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Om het net stabiel te houden heb je dus een klomp staal nodig die door de traagheid de frequentie bewaakt. Maar is het perse nodig om die klomp staal met behulp van stoom te laten draaien?
Er staat een link in mijn reactie.quote:Op woensdag 6 september 2023 17:50 schreef Lospedrosa het volgende:
Zou zo niet weten hoe je anders een paar megawatt betrouwbaar decennia lang krijgt te draaien.
Ja daarbij ben ik betrokken.quote:Op woensdag 6 september 2023 17:53 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Er staat een link in mijn reactie.
https://industrievandaag.(...)gwiel-energieopslag/
Laat ik voorop stellen dat ik discussieer om iets te leren, niet om mijn gelijk te halen.quote:Op woensdag 6 september 2023 17:55 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja daarbij ben ik betrokken.
Maar wat wil je daarmee zeggen?
Die apparaten zijn juist nodig om de nu al optredende frequentie wisselingen op te vangen, nabij industrie.
En we zitten nog maar op 20-30% lage energievormen.
Het is een hulp op het net, een netverbeteraar.
Ik bedoel het niet zo scherp.quote:Op woensdag 6 september 2023 18:04 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Laat ik voorop stellen dat ik discussieer om iets te leren, niet om mijn gelijk te halen.
Zit er verschil dan tussen een los vliegwiel of een turbine? Dat vliegwiel kan je ook nog eens toepassen nabij de verstorende afnemer of verstorende bron.
Er staat "vrijdag 8 januari 20121 om 14.05" dus dat ligt nog in de toekomstquote:Op woensdag 6 september 2023 18:07 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ik bedoel het niet zo scherp.
Die losse vliegwielen zijn maar een hele kleine fractie van de massa in energiecentrales.
Dat ze er zijn is niet uit luxe geboren.
Dat komt door de “vuile” electriciteit uit wind en zon. En grote afnemers.
Ze zijn geen oplossing maar juist probleemverwijderaars.
Hoe meer zon/wind hoe meer kunstgrepen om het net stabiel te houden. Deze worden door subsidie betaalt overigens.
8 januari 2021 ging het bijna mis, of net goed, anders had heel Europa lang zonder stroom gezeten:
https://api1.ibabs.eu/pub(...)itsvoorziening%20uit.
Overigens kan het meer dan een week duren om alles weer op te starten, dus dan wordt het wel chaos.quote:Vrijdag 8 januari 2021. De meeste werknemers zitten achter hun laptop te werken als om 13.04 uur een elektriciteitsstation in het Kroatische dorpje Ernestinovo plots uitvalt. Een domino-effect is het gevolg, want het Europese stroomnetwerk functioneert als één systeem: alles is met elkaar verbonden, van Istanbul tot Lissabon.
Exact 43 seconden na de storing trilt het gehele Europese hoogspanningsnet op zijn grondvesten. De ene na de andere elektriciteitscentrale dreigt uit te vallen.
Alleen door vliegensvlug complete industriegebieden in Frankrijk en Italië los te koppelen van het elektriciteitsnet, weten de Europese netbeheerders een totale black-out te voorkomen.
Na een uur is het Europese stroomnetwerk weer stabiel.
Het incident haalde de Nederlandse kranten niet eens, maar die dag ontsnapte Europa ternauwernood aan een catastrofe. Dertig seconden langer, aldus Duitse media, en het hele Europese stroomnetwerk was omgevallen. De totale meltdown.
Niet teveel hopen, zelfs de noodstroomvoorziening voor de verlichting van de windmolens bij Urk werkt niet en daar staan nu vrolijk aggregaten te draaien.quote:Op woensdag 6 september 2023 19:05 schreef qajariaq het volgende:
Die frequente regeling is milliseconden werk. Windmolens hebben nog wel wat massa en zowel wind als zon zijn niet binnen een seconde uitgevallen. Zeker niet over een groter gebied. Neemt niet weg dat het regelen van het net best wel een opgave is met dus een hele range bronnen paraat die binnen milliseconden reageren tot binnen minuten of zelfs uren maar dan wel langer moeten volhouden.
In Amerika is alles privaat, hier gelukkig niet. Privaat betekend dat niemand investeert in die situaties die heel weinig voorkomen. Gelukkig is dat in Europa beter geregeld.
Dat Panorama verhaal zal best een kern van waarheid in zitten maar is ook weer erg aangedikt. Ik mag toch hopen dat essentiële noodstroom voorzieningen het langer dan een paar uur of een dag uithouden. Op een vorige baan hadden we een dergelijke voorziening en die kon het zo nodig weken uithouden met de voorraad brandstof die we zelf hadden.
Maar goed, prettige avond, ga ik bij een kennis een nieuw filterpompje in de visbak hangen.
Ze mogen van geluk spreken dat er geen ernstige ongelukken gebeurd zijn.quote:Molens aardedonker
Vorige week woensdag was rond 23:30 uur te zien dat alle windturbines onverlicht waren. Dit terwijl de molens voor de veiligheid van eventueel passerende vliegtuigjes rood verlicht horen te zijn. Dit was aanleiding voor Omroep Flevoland om vragen te stellen. Daarnaast kreeg RWE ook meldingen uit de omgeving dat de molens aardedonker waren geweest.
Nice! Hoeveel meter / liter?quote:Op woensdag 6 september 2023 19:05 schreef qajariaq het volgende:
Die frequente regeling is milliseconden werk. Windmolens hebben nog wel wat massa en zowel wind als zon zijn niet binnen een seconde uitgevallen. Zeker niet over een groter gebied. Neemt niet weg dat het regelen van het net best wel een opgave is met dus een hele range bronnen paraat die binnen milliseconden reageren tot binnen minuten of zelfs uren maar dan wel langer moeten volhouden.
In Amerika is alles privaat, hier gelukkig niet. Privaat betekend dat niemand investeert in die situaties die heel weinig voorkomen. Gelukkig is dat in Europa beter geregeld.
Dat Panorama verhaal zal best een kern van waarheid in zitten maar is ook weer erg aangedikt. Ik mag toch hopen dat essentiële noodstroom voorzieningen het langer dan een paar uur of een dag uithouden. Op een vorige baan hadden we een dergelijke voorziening en die kon het zo nodig weken uithouden met de voorraad brandstof die we zelf hadden.
Maar goed, prettige avond, ga ik bij een kennis een nieuw filterpompje in de visbak hangen.
Er zijn op Youtube veel hele grote en succesvolle kanalen, die iedere week een prachtige video publiceren met een nieuwe uitvinding die het hele klimaatprobleem oplost. Als ik daar naar kijk, denk ik de hele tijd: "Daar klopt helemaal niet van!" En van die revolutionaire uitvindingen hoor je daarna nooit meer iets.quote:Op woensdag 6 september 2023 20:18 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Nice! Hoeveel meter / liter?
Je quote m'n vraag over een aquarium. Bijzonderquote:Op woensdag 6 september 2023 23:24 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Er zijn op Youtube veel hele grote en succesvolle kanalen, die iedere week een prachtige video publiceren met een nieuwe uitvinding die het hele klimaatprobleem oplost. Als ik daar naar kijk, denk ik de hele tijd: "Daar klopt helemaal niet van!" En van die revolutionaire uitvindingen hoor je daarna nooit meer iets.
Mensen horen het liefste wat ze graag willen horen en daarom is het zo. Wensdenken.
Ja, politici. Ze hebben bijna allemaal een achtergrond als advocaat. Rechtpraten wat krom is. Kennis van zaken is niet gewenst, want dan is het moeilijker om staalhard te liegen.quote:Op woensdag 6 september 2023 23:31 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je quote m'n vraag over een aquarium. Bijzonder
Maar eh, zo hoor ik ook politici die standaard thorium en kernfusie als oplossing aandragen om de hele discussie over te kunnen slaan.
Wensdenken is van alle tijden en ook niet gebonden tot 1 partij.
Eigenlijk zou een minister die het over zonnepanelen en warmtepompen heeft, minimaal 2 weken moeten meedraaien bij een installatiebedrijf als leidinggevende. "Jetten, mag ik een 16mm Ø Uponor leiding van je?"quote:Op woensdag 6 september 2023 23:34 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, politici. Ze hebben bijna allemaal een achtergrond als advocaat. Rechtpraten wat krom is. Kennis van zaken is niet gewenst, want dan is het moeilijker om staalhard te liegen.
Ook op jouw kosten.quote:Op woensdag 6 september 2023 23:59 schreef Montagui het volgende:
Nu beginnen met bouwen, desnoods in mijn achtertuin.
Zijn die dingen überhaupt de conceptfase al voorbij dan?quote:Op woensdag 6 september 2023 23:20 schreef SymbolicFrank het volgende:
Tja. We kunnen een hele kleine kerncentrale maken van een paar kuub, die je in je achtertuin kunt zetten en die je dan 25 jaar van elektriciteit voorziet. Zonder onderhoud, het bijvullen van de brandstof of stofjes waar je een atoombom van kunt maken. Maar omdat veel mensen van dat idee gaan flippen, worden die alleen gebruikt in afgelegen gebieden, waar je geen buren hebt. In Finland en Antarctica, bijvoorbeeld.
Gelukkig zijn er ook kanalen als deze waar volgens mij wel wat meer er over zaken nagedacht wordt.quote:Op woensdag 6 september 2023 23:44 schreef SymbolicFrank het volgende:
Mijn minst favoriete, grote kanaal waar onzin wordt verkocht als wetenschap:
Ik heb hier de ballen verstand van maar zou je in theorie bijvoorbeeld ook het IJsselmeer (of Markeer of een randmeer) ook als zo'n soort energiebuffer kunnen gebruiken door het peil daar b.v. 20 of 30 cm hoger (of lager) te maken ten opzichte van de omgeving? Zo'n grote bak water staat natuurlijk gelijk aan een bepaalde hoeveelheid stroom. Of zet dat geen zoden aan de dijk?quote:Op donderdag 7 september 2023 07:20 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Gelukkig zijn er ook kanalen als deze waar volgens mij wel wat meer er over zaken nagedacht wordt.
In die zin zijn zonnepanelen op ieders dak wel een stuk beter dan energiecentrales die we nu hebben.quote:Op donderdag 7 september 2023 08:32 schreef Joopklepzeiker het volgende:
Handig ook voor Poetin als er oorlog komt. Weet ie gelijk waar ie moet bombarderen om de hele Benelux naar de klote te helpen. Maakt alle andere doelen irrelevant.
Kijk het filmpje daar legt hij vast wel uit dat meer hoogte verschil stukken beter is voor een effectieve energie opslag .quote:Op donderdag 7 september 2023 08:13 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Ik heb hier de ballen verstand van maar zou je in theorie bijvoorbeeld ook het IJsselmeer (of Markeer of een randmeer) ook als zo'n soort energiebuffer kunnen gebruiken door het peil daar b.v. 20 of 30 cm hoger (of lager) te maken ten opzichte van de omgeving? Zo'n grote bak water staat natuurlijk gelijk aan een bepaalde hoeveelheid stroom. Of zet dat geen zoden aan de dijk?
Sowieso is qua kwetsbaarheid decentrale opwekking (en eventueel opslag) natuurlijk veel gunstiger dan centralisatie (zoals met kernenergie noodzakelijk is).quote:Op donderdag 7 september 2023 08:36 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
In die zin zijn zonnepanelen op ieders dak wel een stuk beter dan energiecentrales die we nu hebben.
Ok, ik snap dat meer hoogte beter is. Maar dat lijkt me in onze grote meren wat lastig te realiseren.quote:Op donderdag 7 september 2023 08:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Kijk het filmpje daar legt hij vast wel uit dat meer hoogte verschil stukken beter is voor een effectieve energie opslag .
Waarom werken zonnepenelen aangesloten op het net niet bij stroomuitval?quote:Op donderdag 7 september 2023 08:36 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
In die zin zijn zonnepanelen op ieders dak wel een stuk beter dan energiecentrales die we nu hebben.
Dat is al decentraal : ca 40 kerncentrales in Europa, totaal ca 130 kernreactoren.quote:Op donderdag 7 september 2023 09:32 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Sowieso is qua kwetsbaarheid decentrale opwekking (en eventueel opslag) natuurlijk veel gunstiger dan centralisatie (zoals met kernenergie noodzakelijk is).
Als Poetin een bom op Borssele gooit dan zitten we in een kernoorlog en dan is het niet meer zo belangrijk of jij je telefoon wel of niet kan opladen.quote:Op donderdag 7 september 2023 08:32 schreef Joopklepzeiker het volgende:
Handig ook voor Poetin als er oorlog komt. Weet ie gelijk waar ie moet bombarderen om de hele Benelux naar de klote te helpen. Maakt alle andere doelen irrelevant.
Dat idee is in de jaren zeventig al gelanceerd door Lievense Die wilde het Markermeer maar liefst 17 meter ophogen. Ook toen kon dat op geen enkele manier uit en bovendien was Amsterdam er niet happig op om bij een dambreuk een tsunami te hebben.quote:Op donderdag 7 september 2023 09:33 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Ok, ik snap dat meer hoogte beter is. Maar dat lijkt me in onze grote meren wat lastig te realiseren.
Voor energie is dat juist behoorlijk centralistisch. Iets wat ook nog eens versterkt wordt door de enorme financiële investering die het vraagt waarbij centrale instituties als overheden garant moeten staan.quote:Op donderdag 7 september 2023 14:09 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Dat is al decentraal : ca 40 kerncentrales in Europa, totaal ca 130 kernreactoren.
Ik zie ook wel voorstellen om direct 10 of meer kerncentrales in Nederland te bouwen.quote:Op donderdag 7 september 2023 15:31 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Voor energie is dat juist behoorlijk centralistisch. Iets wat ook nog eens versterkt wordt door de enorme financiële investering die het vraagt waarbij centrale instituties als overheden garant moeten staan.
Dat is echt totaal anders dan bij bv zonnepanelen of wind…
Met tien centrales kan je ze 1 voor 1 even uitschakelen voor onderzoek.quote:Op donderdag 7 september 2023 18:11 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik zie ook wel voorstellen om direct 10 of meer kerncentrales in Nederland te bouwen.
Zoiets gaat goed tot er in 1 van de 10 een probleem wordt geconstateerd waardoor we ze allemaal moeten uitschakelen voor onderzoek.
Off shore wind doet het 50% van de tijd. En het is geen fabel is dat het nog nooit voor gekomen in de beschreven geschiedenis dat de hele Noordzee windstil wis. Ik val in herhaling, hoe zou dat nou komen?quote:Op donderdag 7 september 2023 18:34 schreef Klepper272 het volgende:
Als ze al draaien natuurlijk, want dat het altijd voldoende waait is ook een mooie fabel.
Misschien dat je niet overal windmolens kan plaatsen in de Noordzee?quote:Op donderdag 7 september 2023 19:48 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Off shore wind doet het 50% van de tijd. En het is geen fabel is dat het nog nooit voor gekomen in de beschreven geschiedenis dat de hele Noordzee windstil wis. Ik val in herhaling, hoe zou dat nou komen?
Offshore wind is niet zo wiebel. Het is prima te voorspellen en op enige hoogte waait het heel vaak en sowieso fors harder maar vooral stabieler dan laag bij het oppervlak.quote:Op donderdag 7 september 2023 20:04 schreef Klepper272 het volgende:
Sowieso een stabiele stroombron uit een centrale vergelijken met wiebelstroom van windmolens en zonnepanelen....
Tja, als je het dubbele vermogen moet gaan plaatsen dan is windenergie opeens niet zo goedkoop meer.quote:Op donderdag 7 september 2023 20:10 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Offshore wind is niet zo wiebel. Het is prima te voorspellen en op enige hoogte waait het heel vaak en sowieso fors harder maar vooral stabieler dan laag bij het oppervlak.
Behalve NL en DK heb je nog wel een paar meer landen rond de Noordzee waar je ook energie mee kan uitwisselen. Misschien moet je toch eens vaker naar een weerkaart kijken voordat je beweringen doet.
En ja, je zal minimaal twee keer meer vermogen moeten plaatsen dan je nodig hebt, dus soms zal je zelf een molen stil moeten zetten omdat je te veel hebt. Maar gelukkig kan een windmolen dat wel in tegenstelling tot atoomstroom. Die heeft een dag nodig om te regelen. Dat is het tegenovergestelde van wiebelstroom maar het effect is net zo vervelend.
Een moderne kerncentrale kan prima bijregelen.quote:Op donderdag 7 september 2023 20:10 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Offshore wind is niet zo wiebel. Het is prima te voorspellen en op enige hoogte waait het heel vaak en sowieso fors harder maar vooral stabieler dan laag bij het oppervlak.
Behalve NL en DK heb je nog wel een paar meer landen rond de Noordzee waar je ook energie mee kan uitwisselen. Misschien moet je toch eens vaker naar een weerkaart kijken voordat je beweringen doet.
En ja, je zal minimaal twee keer meer vermogen moeten plaatsen dan je nodig hebt, dus soms zal je zelf een molen stil moeten zetten omdat je te veel hebt. Maar gelukkig kan een windmolen dat wel in tegenstelling tot atoomstroom. Die heeft een dag nodig om te regelen. Dat is het tegenovergestelde van wiebelstroom maar het effect is net zo vervelend.
Bedankt voor de link.quote:Op donderdag 7 september 2023 21:01 schreef qajariaq het volgende:
Ook nu draaien windmolens niet continu, soms is er geen wind en soms hebben ze onderhoud nodig. Overcapaciteit betekend niet dat het gelijk twee keer duurder is.
Over het regelen van kerncentrales:
https://www.laka.org/nieu(...)krijk-nou-echt-17347
Ja, je kan ze regelen maar de centrale kan daar niet erg tegen en wordt het dus nooit gedaan. Ja het kan maar is dus economisch en om veiligheidsredenen zeer ongewenst.
Er is een verschil tussen de geproduceerde warmte en de geproduceerde elektriciteit. Het regelen van de warmte gaat maar langzaam, maar de elektriciteit kun je sneller regelen. Het hangt af van het aantal generatoren.quote:Op donderdag 7 september 2023 21:01 schreef qajariaq het volgende:
Ook nu draaien windmolens niet continu, soms is er geen wind en soms hebben ze onderhoud nodig. Overcapaciteit betekend niet dat het gelijk twee keer duurder is.
Over het regelen van kerncentrales:
https://www.laka.org/nieu(...)krijk-nou-echt-17347
Ja, je kan ze regelen maar de centrale kan daar niet erg tegen en wordt het dus nooit gedaan. Ja het kan maar is dus economisch en om veiligheidsredenen zeer ongewenst.
quote:Roemenië: als eerste in Europa met nieuwe kernenergietechnologie (SMR)
Roemenië zal het eerste land buiten de VS zijn dat over small modular nuclear reactor (SMR) kernreactortechnologie beschikt.
SMR's hebben een fractie van de omvang van reguliere reactoren en zijn zo ontworpen dat systemen vooraf in een fabriek kunnen worden geassembleerd.
Ze kunnen een grote hoeveelheid koolstofarme energie produceren.
Hun kleine formaat betekent ook dat ze kunnen worden geïnstalleerd waar er niet genoeg land en ruimte beschikbaar zijn voor reguliere reactoren.
Deze technologie is nog steeds in ontwikkeling en wordt vooral in pilotprojecten gebruikt.
Recente ontwikkelingen en de gevolgen van de energiecrisis hebben echter belangstelling en politieke steun voor kernenergie gewekt in heel Europa
Daar heb je er 43 van nodig t.o.v. de 2 die dit kabinet wilde gaan laten bouwen.quote:Op dinsdag 12 september 2023 23:50 schreef michaelmoore het volgende:
Roemenië: als eerste in Europa met nieuwe kernenergietechnologie (SMR)
[..]
Toch zijn er ook al decennia vooral partijen aan de macht die wel sympathiek staan ten opzichte van kernenergie (in de praktijk wel vooral als excuus om geen serieuze maatregelen te hoeven nemen). VVD en CDA, toch de kern van de Rutte-jaren zijn gewoon voor kernenergie.quote:Op maandag 11 september 2023 09:26 schreef nomina het volgende:
Kerncentrales dragen bij aan een oplossing/verminderen van milieuproblemen.
Maar ja dan kunnen de problemen ook minder als politiek middel gebruikt worden en zijn ze als verdienmodel voor allerlei milieuclubjes minder interessant.
Er zijn al decennia voornamelijk slechten aan de macht. Er is veel kapotgemaakt, dus laat staan dat een probleem wordt opgelost.
Plus de ontwikkeling gaat heel langzaam. Maar Limburg wil er ook wel eentje. Dat is net als Roemenië toch een soort ontwikkelingsland.quote:Op woensdag 13 september 2023 00:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Daar heb je er 43 van nodig t.o.v. de 2 die dit kabinet wilde gaan laten bouwen.
Waar is de eerste SMR?quote:Op dinsdag 12 september 2023 23:50 schreef michaelmoore het volgende:
Roemenië: als eerste in Europa met nieuwe kernenergietechnologie (SMR)
[..]
Het is links of rechtsom tegen gehouden. Lijkt me niet door de vvd en cda.quote:Op woensdag 13 september 2023 07:30 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Toch zijn er ook al decennia vooral partijen aan de macht die wel sympathiek staan ten opzichte van kernenergie (in de praktijk wel vooral als excuus om geen serieuze maatregelen te hoeven nemen). VVD en CDA, toch de kern van de Rutte-jaren zijn gewoon voor kernenergie.
Hoe past dat dan in je plaatje?
Eén van de rijkste provincies van Nederland.quote:Op woensdag 13 september 2023 07:31 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Plus de ontwikkeling gaat heel langzaam. Maar Limburg wil er ook wel eentje. Dat is net als Roemenië toch een soort ontwikkelingsland.
Vooral door de markt uiteraard. Het kan immers in geen enkel geval uit. Maar CDA en VVD hadden afgelopen jaren best door kunnen pakken. Pas onder een D66 minister gebeurde er echt iets…quote:Op woensdag 13 september 2023 08:02 schreef ludovico het volgende:
[..]
Het is links of rechtsom tegen gehouden. Lijkt me niet door de vvd en cda.
Nog niet al het geld is via bestuurlijke en ambtelijke corruptie weggesluisd?quote:Op woensdag 13 september 2023 10:46 schreef Wertha het volgende:
[..]
Eén van de rijkste provincies van Nederland.![]()
Vooral door de markt....quote:Op woensdag 13 september 2023 12:24 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Vooral door de markt uiteraard. Het kan immers in geen enkel geval uit. Maar CDA en VVD hadden afgelopen jaren best door kunnen pakken. Pas onder een D66 minister gebeurde er echt iets…
Punt is dat er geen marktpartij in gaat investeren zonder dat de overheid voor vele miljarden garant staat voor risico’s tijdens de bouw en exploitatie. Daarnaast zijn externaliteiten voor de markt niet te verzekeren en willen ze de garantie dat ze uiteindelijk niet opdraaien voor de kosten na sluiting.quote:Op woensdag 13 september 2023 13:07 schreef ludovico het volgende:
[..]
Vooral door de markt....
Als je de overheid niet aansprakelijk stelt voor het introduceren van een goed investeringsklimaat en het belasten van externaliteiten, dan kun je de markt inderdaad wel aansprakelijk stellen.
Anders niet.
De overheid is het grootste risico. Als ze dat nou eerst eens wegnemen.quote:Op woensdag 13 september 2023 15:19 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Punt is dat er geen marktpartij in gaat investeren zonder dat de overheid voor vele miljarden garant staat voor risico’s tijdens de bouw en exploitatie. Daarnaast zijn externaliteiten voor de markt niet te verzekeren en willen ze de garantie dat ze uiteindelijk niet opdraaien voor de kosten na sluiting.
De gevraagde hoeveelheid staatssteun is uiteindelijk zelfs voor VVD en CDA misschien wat te gortig.
quote:Huishoudensverdunning is de trend waarbij huishoudens kleiner worden.
Dit betekent dat er steeds minder mensen in een huishouden wonen.
In Nederland is het gemiddelde huishoudensgrootte afgenomen van 3,4 personen in 1960 naar 2,3 personen in 2023.
Er zijn een aantal factoren die huishoudensverdunning veroorzaken.
Een van de belangrijkste factoren is de vergrijzing. Ouderen wonen vaker alleen dan jongeren.
Een andere factor is de toenemende welvaart.
ensen kunnen zich vaker een eigen huis veroorloven, waardoor ze niet meer hoeven samen te wonen met familieleden.
Ook de toenemende scheidingscijfers spelen een rol.
Scheidingen leiden ertoe dat er twee huishoudens ontstaan in plaats van één.
Huishoudensverdunning heeft een aantal gevolgen voor de samenleving.
Het kan leiden tot een toename van eenzaamheid en armoede onder ouderen.
Ook kan het de vraag naar woningen en zorgdiensten afremmen.
Er zijn een aantal dingen die kunnen worden gedaan om de gevolgen van huishoudensverdunning te beperken. Zo kunnen er meer maatregelen worden genomen om eenzaamheid en armoede onder ouderen te voorkomen. Ook kunnen er meer woningen worden gebouwd die geschikt zijn voor één persoon.
Ja, het grootste risico is dat een volgende regering het maar niets vind. Dan ga je de boot in. Anders is er best aan te verdienen.quote:Op woensdag 13 september 2023 17:04 schreef ludovico het volgende:
[..]
De overheid is het grootste risico. Als ze dat nou eerst eens wegnemen.
Kosten na sluiting wordt uiteindelijk via wetgeving nu al opgelost. Onlangs nog gezeik over mbt Kernreactor Dedemswaard, met tekort geld in kas...
Externaliteiten beprijzen is geen "staatssteun."
Je zou voor de grap wat obligaties moeten uitgeven aan het publiek, worden mensen zelf financierder voor de kernreactor.
Het is niet dat onze regering dat wil. Integendeel, ze hebben meer dan 10 jaar gezegd: "Dat kunnen ze in Brussel nou wel vinden, maar wij denken daar anders over." En daarom heeft de EU ze nu het mes op de keel gezet.quote:Op woensdag 13 september 2023 17:20 schreef michaelmoore het volgende:
Nederland moet stoppen met landbouwgrond te willen vernietigen vanwege een raar stikstof excuus
Vruchtbare landbouwgrond in een delta vernietigen is het ergste dat de wereld kan doenquote:Op woensdag 13 september 2023 17:23 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Het is niet dat onze regering dat wil. Integendeel, ze hebben meer dan 10 jaar gezegd: "Dat kunnen ze in Brussel nou wel vinden, maar wij denken daar anders over." En daarom heeft de EU ze nu het mes op de keel gezet.
En zelfs nu willen ze niet van de boeren af: het is veel simpeler om geen huizen meer te bouwen. Dat vinden de verhuurders ook prachtig. En dat zijn de VVD stemmers.
Veel mensen vinden dat we die vol moeten zetten met zonnepanelen.quote:Op woensdag 13 september 2023 17:25 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Vruchtbare landbouwgrond in een delta vernietigen is het ergste dat de wereld kan doen
we moeten woningen gaan bouwen die energie leverenquote:Op woensdag 13 september 2023 17:31 schreef SymbolicFrank het volgende:
Veel mensen vinden dat we die vol moeten zetten met zonnepanelen.
landbouwgrond heeft om de nederlandse produktie normen te halen extra NPK nodigquote:En we hebben in het verleden die vruchtbare grond gebruikt als brandstof. Turf. Daarom is het typische Nederlandse landschap nu grond met weinig voedingsstoffen.
De stikstof waar we het over hebben is een vorm van kunstmest.quote:De Europese Unie importeerde in 2021 ongeveer 26 miljoen ton stikstof, fosfaat en kaliumcarbonaat en tussenproducten, hoofdzakelijk op basis van stikstof (10,6 miljoen ton).
Tot die producten behoren ammoniak, ureum, ureumammoniumnitraat, ammoniumnitraat, kaliumcarbonaat (3,4 miljoen ton), fosfor en precursoren (6,4 miljoen ton) en samengestelde meststoffen die de drie nutriënten stikstof, fosfor en kalium bevatten (5,6 miljoen ton).
Goed plan, weet je zeker dat er nooit meer een kerncentrale gebouwd zal worden. Immers die dingen draaien bovenal op staatssteun.quote:Op woensdag 13 september 2023 17:04 schreef ludovico het volgende:
[..]
De overheid is het grootste risico. Als ze dat nou eerst eens wegnemen.
Waarbij de kosten dus weer bij de belastingbetaler terecht komenquote:Kosten na sluiting wordt uiteindelijk via wetgeving nu al opgelost. Onlangs nog gezeik over mbt Kernreactor Dedemswaard, met tekort geld in kas...
Maar ze niet beprijzen eigenlijk wel. En daar doelde ik op. Een windmolen of kolencentrale is prima te verzekeren tegen rampen. Een kerncentrale niet, dan worden het gewoon maatschappelijke kosten die niet in rekening gebracht kunnen worden bij de uitbater (die wel zijn op staatssteun gebaseerde winsten privaat verdeelt uiteraard)quote:Externaliteiten beprijzen is geen "staatssteun."
Goed plan, weet je zeker dat er nooit meer een kerncentrale gebouwd zal worden.quote:Je zou voor de grap wat obligaties moeten uitgeven aan het publiek, worden mensen zelf financierder voor de kernreactor.
gebruiken we de 30 miljard van Rob Jetten voorquote:Op woensdag 13 september 2023 18:40 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Goed plan, weet je zeker dat er nooit meer een kerncentrale gebouwd zal worden. Immers die dingen draaien bovenal op staatssteun.
[..]
Als je een beetje opgelet had, zitten die kerncentrales voor een deel in dat bedrag van 28 miljard.quote:Op woensdag 13 september 2023 18:41 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
gebruiken we de 30 miljard van Rob Jetten voor
Er is alleen aan te verdienen als de overheid zich garant stelt voor een minimumprijs (zoals bv recent in het VK) en dus gigantische staatssteun geeft.quote:Op woensdag 13 september 2023 17:20 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, het grootste risico is dat een volgende regering het maar niets vind. Dan ga je de boot in. Anders is er best aan te verdienen.
Uiteraard een te klein deel om voldoende staatssteun te kunnen geven om ze ook gerealiseerd te krijgen.quote:Op woensdag 13 september 2023 18:42 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als je een beetje opgelet had, zitten die kerncentrales voor een deel in dat bedrag van 28 miljard.
Ja, ik was dat nog in m'n ninja-edit aan het prutsenquote:Op woensdag 13 september 2023 18:43 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Uiteraard een te klein deel om voldoende staatssteun te kunnen geven om ze ook gerealiseerd te krijgen.
Zijn dat er echt veel buiten de beleggers die er goed mee verdienen?quote:Op woensdag 13 september 2023 17:31 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Veel mensen vinden dat we die vol moeten zetten met zonnepanelen.
In 2035 heb je met wat geluk net de vergunningen en financiering rond en zijn er net wat piketpaaltjes neergezet op de bouwlocatie.quote:De elektriciteitsvoorziening moet in 2035 geheel CO2-vrij zijn, mede door de komst van twee kerncentrales.
12 jaar? Ja, klinkt redelijk inderdaad.quote:Op woensdag 13 september 2023 18:45 schreef TheFreshPrince het volgende:
Alleen zijn ze wel wat optimistisch:
[..]
In 2035 heb je met wat geluk net de vergunningen en financiering rond en zijn er net wat piketpaaltjes neergezet op de bouwlocatie.
Ja, en de CO2 uitstoot moet dan met 55% zijn gedaald. Er wordt vaak alleen naar het elektriciteitsverbruik van de huishoudens gekeken, dat is minder dan 8% van het totale energieverbruik. Als je ook het aardgas voor de huishoudens gaat vervangen door elektriciteit is het nog steeds maar zo'n 22% van het totaal. Dat is dus maar 40% van de vereiste 55%.quote:Op woensdag 13 september 2023 18:45 schreef TheFreshPrince het volgende:
Alleen zijn ze wel wat optimistisch:
[..]
In 2035 heb je met wat geluk net de vergunningen en financiering rond en zijn er net wat piketpaaltjes neergezet op de bouwlocatie.
Precies voorspellen blijft lastig.quote:Op woensdag 13 september 2023 18:49 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
12 jaar? Ja, klinkt redelijk inderdaad.
Zijn zon en wind er dan klaar voor?quote:Op woensdag 13 september 2023 18:56 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Mss is 2035 wat pessimistisch bedacht maar het is zeker niet klaar rond 2035, eerder 2045.
Dat sowieso. Uitgaande van 2x 1.650MWe reactoren, zit je op (2 x 1.650 x 24 x 365,25) / 1.000.000 = 28,91TWh per jaar. Dat is inderdaad zo'n 24,1% van de huidige stroombehoefte van heel Nederland.quote:Op woensdag 13 september 2023 18:54 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, en de CO2 uitstoot moet dan met 55% zijn gedaald. Er wordt vaak alleen naar het elektriciteitsverbruik van de huishoudens gekeken, dat is minder dan 8% van het totale energieverbruik. Als je ook het aardgas voor de huishoudens gaat vervangen door elektriciteit is het nog steeds maar zo'n 22% van het totaal. Dat is dus maar 40% van de vereiste 55%.
Het probleem met de overgebleven 60% is, dat de alternatieven bijna allemaal meer energie kosten. En net zoals met DSM, dreigt het klimaatakkoord met sluiting van alle bedrijven die veel energie of fossiele brandstof verbruiken.
Ik bedoel: het moment dat de kerncentrales klaar zijn. Kabinet ging uit van 2035, ik niet, tel daar maar 10 jaar bij op.quote:Op woensdag 13 september 2023 18:58 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Zijn zon en wind er dan klaar voor?
Daar gaan de ontwikkelingen wel veel en veel harder. Dat levert tegen die tijd naar verwachting inderdaad een goedkopere en toch stabiele energievoorziening op.quote:Op woensdag 13 september 2023 18:58 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Zijn zon en wind er dan klaar voor?
Ik bedoel, hoe gaan we het tekort dan opvangen? Hoe gaan we de energie produceren om onze economie draaiende en het licht aan te houden? Die overige 60% van die 55% CO2-vrije energie?quote:Op woensdag 13 september 2023 19:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik bedoel: het moment dat de kerncentrales klaar zijn. Kabinet ging uit van 2035, ik niet, tel daar maar 10 jaar bij op.
Als we heel veel accu's bouwen en de zonnepanelen en windturbines 3x overdimensioneren?quote:Op woensdag 13 september 2023 19:04 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Daar gaan de ontwikkelingen wel veel en veel harder. Dat levert tegen die tijd naar verwachting inderdaad een goedkopere en toch stabiele energievoorziening op.
Zon en wind hebben wel een aardige, seizoensgebonden, overlap.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:04 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Daar gaan de ontwikkelingen wel veel en veel harder. Dat levert tegen die tijd naar verwachting inderdaad een goedkopere en toch stabiele energievoorziening op.
Daarom moet er ook echt serieus werk gemaakt worden van de transitie van de economie en industrie. Het hopen dat kernenergie dat probleem voor een groot deel oplost is naïef en frustreert de noodzakelijke transities alleen maar…quote:Op woensdag 13 september 2023 18:54 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, en de CO2 uitstoot moet dan met 55% zijn gedaald. Er wordt vaak alleen naar het elektriciteitsverbruik van de huishoudens gekeken, dat is minder dan 8% van het totale energieverbruik. Als je ook het aardgas voor de huishoudens gaat vervangen door elektriciteit is het nog steeds maar zo'n 22% van het totaal. Dat is dus maar 40% van de vereiste 55%.
Het probleem met de overgebleven 60% is, dat de alternatieven bijna allemaal meer energie kosten. En net zoals met DSM, dreigt het klimaatakkoord met sluiting van alle bedrijven die veel energie of fossiele brandstof verbruiken.
Je gaat er niet op in dat die kerncentrales niet af zijn in 2035.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:04 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ik bedoel, hoe gaan we het tekort dan opvangen? Hoe gaan we de energie produceren om onze economie draaiende en het licht aan te houden? Die overige 60% van die 55% CO2-vrije energie?
Vooral ook door het totale net veel slimmer en flexibeler te maken en daar hoort ook opslag in diverse vormen (van accu’s tot waterstof) bij. Wat dat betreft staan we nog maar net aan het begin van de grote innovaties. Lijkt me eerlijk gezegd een veiliger gok dan kerncentrales van een decennia oud ontwerp waarvan de brandstof vermoedelijk op is voordat het ding economisch afgeschreven is.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:05 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Als we heel veel accu's bouwen en de zonnepanelen en windturbines 3x overdimensioneren?
En kerncentrales gaan economisch en maatschappelijk echt niet lukken voordat we onze uitstoot echt serieus teruggebracht moeten hebben. Dus wat nu?quote:Op woensdag 13 september 2023 19:14 schreef SymbolicFrank het volgende:
Als je in die grafiekjes van TheFreshPrince kijkt, zie je dat de nominale opbrengst op jaarbasis ongeveer 8% van het maximale vermogen is. Oftewel, zonnepanelen met een piekwaarde van 400 watt, produceren gemiddeld 32 watt. Voor windturbines op de Noordzee is het ongeveer het dubbele, zo'n 17%.
Dus zonder kerncentrales kunnen we het wel vergeten.
Je fantasie slaat op hol.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:14 schreef SymbolicFrank het volgende:
Als je in die grafiekjes van TheFreshPrince kijkt, zie je dat de nominale opbrengst op jaarbasis ongeveer 8% van het maximale vermogen is. Oftewel, zonnepanelen met een piekwaarde van 400 watt, produceren gemiddeld 32 watt. Voor windturbines op de Noordzee is het ongeveer het dubbele, zo'n 17%.
Dus zonder kerncentrales kunnen we het wel vergeten.
Natuurlijk gaat dat wel lukken. De politieke horde is de enige die genomen moet worden, de rest bestaat al.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:15 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
En kerncentrales gaan economisch en maatschappelijk echt niet lukken voordat we onze uitstoot echt serieus teruggebracht moeten hebben. Dus wat nu?
De technische, financiële en energetische hobbels bestaan niet?quote:Op woensdag 13 september 2023 19:17 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Natuurlijk gaat dat wel lukken. De politieke horde is de enige die genomen moet worden, de rest bestaat al.
Nog los van de aanbesteding. Je zal met een aardige smak geld en garanties moeten komen, anders schrijft niemand zich in voor de bouw.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:18 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
De technische, financiële en energetische hobbels bestaan niet?
Wat is de gemiddelde opbrengst van jouw panelen op jaarbasis? Jij hebt daar vast een grafiekje van.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:15 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je fantasie slaat op hol.
Dat zijn de percentages t.o.v. het totaal van alle maanden opgeteld (je zal zien dat ze beiden ongeveer op 100 uitkomen als je de maanden optelt).
Niet de opbrengst die ze afgeven t.o.v. het vermogen.
Nee. Kerncentrales bestaan al en leveren heel veel energie voor weinig kosten. De politieke horde is de enige die genomen moet worden dusquote:Op woensdag 13 september 2023 19:18 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
De technische, financiële en energetische hobbels bestaan niet?
Mijn dak is wat minder relevant, ik heb ook panelen op noord, oost en west.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:19 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Wat is de gemiddelde opbrengst van jouw panelen op jaarbasis? Jij hebt daar vast een grafiekje van.
Andere partijen gaan mee de linkse ideologie, omdat die zo sterk en kwaadaardig is. Het is dus voor hun politieke carrire makkelijker voor ze om met die mee te waaien.quote:Op woensdag 13 september 2023 07:30 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Toch zijn er ook al decennia vooral partijen aan de macht die wel sympathiek staan ten opzichte van kernenergie (in de praktijk wel vooral als excuus om geen serieuze maatregelen te hoeven nemen). VVD en CDA, toch de kern van de Rutte-jaren zijn gewoon voor kernenergie.
Hoe past dat dan in je plaatje?
Bestaande (oude) Franse kerncentrales zitten inderdaad tussen de 5,9 en 8,3 cent per kWh.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:20 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Nee. Kerncentrales bestaan al en leveren heel veel energie voor weinig kosten. De politieke horde is de enige die genomen moet worden dus
15.000 / 365 / 24 = 1,7 kW. Voor panelen van 20,4 kWp is dat dus 8,3%.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:20 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Mijn dak is wat minder relevant, ik heb ook panelen op noord, oost en west.
Het totaal zo'n 14.500 tot 15.500kWh per jaar op 20,4kWp aan panelen.
Zuid doet zo'n 280kWh per 300Wp paneel.
Die lage kosten zijn natuurlijk een fabeltjequote:Op woensdag 13 september 2023 19:20 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Nee. Kerncentrales bestaan al en leveren heel veel energie voor weinig kosten. De politieke horde is de enige die genomen moet worden dus
(k)Wp is slechts een meting van het vermogen bij 1.000Watt per m2 invallend licht bij 25 graden Celsius.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:24 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
15.000 / 365 / 24 = 1,7 kW. Voor panelen van 20,4 kWp is dat dus 8,3%.
Nee hoor. Gewoon zsm bouwen, heb je het zo klaar.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:26 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
En praktisch gezien ben je enkele decennia bezig met bouwt.
Kerncentrales worden uiteraard vooral door rechtse partijen ideologisch benaderd. Ze zijn al lange tijd prestigeprojecten die zeer veel gemeenschapsgeld mogen kosten. Typisch rechtse ideologie dus.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:22 schreef nomina het volgende:
[..]
Andere partijen gaan mee de linkse ideologie, omdat die zo sterk en kwaadaardig is. Het is dus voor hun politieke carrire makkelijker voor ze om met die mee te waaien.
Zsm is minimaal 20 jaar dus enkele decennia.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:27 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Nee hoor. Gewoon zsm bouwen, heb je het zo klaar.
Nope. Als de politieke horde genomen wordt niet. Dan kan het makkelijk binnen 10 jaar. Alles wat ik zeg is in de werkelijkheid al bewezen.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:28 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Zsm is minimaal 20 jaar dus enkele decennia.
Bron van die 10 jaar?quote:Op woensdag 13 september 2023 19:29 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Nope. Als de politieke horde genomen wordt niet. Dan kan het makkelijk binnen 10 jaar. Alles wat ik zeg is in de werkelijkheid al bewezen.
Dit. Van de laatste 3 in Europa gebouwde kerncentrales is er letterlijk niet 1 binnen budget en verwachte bouwtijd gebleven. Forse overschrijdingen.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:30 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Bron van die 10 jaar?
En waarom lukt dat in westerse landen, ondanks die genomen politieke hobbels, in de praktijk nergens?
D66 maakt toch ook al decennia deel uit van allerlei kabinetten.quote:Op woensdag 13 september 2023 12:24 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Vooral door de markt uiteraard. Het kan immers in geen enkel geval uit. Maar CDA en VVD hadden afgelopen jaren best door kunnen pakken. Pas onder een D66 minister gebeurde er echt iets…
Nee de overheid wil niet.quote:Op woensdag 13 september 2023 15:19 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Punt is dat er geen marktpartij in gaat investeren zonder dat de overheid voor vele miljarden garant staat voor risico’s tijdens de bouw en exploitatie. Daarnaast zijn externaliteiten voor de markt niet te verzekeren en willen ze de garantie dat ze uiteindelijk niet opdraaien voor de kosten na sluiting.
De gevraagde hoeveelheid staatssteun is uiteindelijk zelfs voor VVD en CDA misschien wat te gortig.
Er wordt al sinds mensenheugenis staatssteun verleend aan KLM en wel meer bedrijven.quote:Op woensdag 13 september 2023 18:43 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Er is alleen aan te verdienen als de overheid zich garant stelt voor een minimumprijs (zoals bv recent in het VK) en dus gigantische staatssteun geeft.
En dat niet elke regering zit te wachten op decennia staatssteun geven aan een kerncentrale en daarna in de praktijk ook nog op moeten draaien voor de ontmanteling en eeuwen opslag van kernafval snap ik wel.
Precies, het gaat er maar om wat we willen. De overheid kan makkelijk in 12 jaar 10 kerncentrales bouwen, als ze dat echt willen.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:43 schreef nomina het volgende:
[..]
Er wordt al sinds mensenheugenis staatssteun verleend aan KLM en wel meer bedrijven.
Geen kerncentrales is een ideologisch en machtsgedreven besluit.
Heeft niks met geld te maken.
Dat bedoelde ik ook met politiek machtsmidddel; kan er lekker gedramd worden.quote:Op woensdag 13 september 2023 18:54 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, en de CO2 uitstoot moet dan met 55% zijn gedaald. Er wordt vaak alleen naar het elektriciteitsverbruik van de huishoudens gekeken, dat is minder dan 8% van het totale energieverbruik. Als je ook het aardgas voor de huishoudens gaat vervangen door elektriciteit is het nog steeds maar zo'n 22% van het totaal. Dat is dus maar 40% van de vereiste 55%.
Het probleem met de overgebleven 60% is, dat de alternatieven bijna allemaal meer energie kosten. En net zoals met DSM, dreigt het klimaatakkoord met sluiting van alle bedrijven die veel energie of fossiele brandstof verbruiken.
Linkse dus.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:27 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Kerncentrales worden uiteraard vooral door rechtse partijen ideologisch benaderd. Ze zijn al lange tijd prestigeprojecten die zeer veel gemeenschapsgeld mogen kosten. Typisch rechtse ideologie dus.
Ik stel niet dat er 100 centrales kapot zijn. Ik stel dat als er 10, 20 of 40 jaar na de bouw een foutje / scheurtje wordt ontdekt in leidingwerk of beton of een turbine, dat er dan mogelijk een groot aantal uit voorzorg uitgeschakeld moet worden tot die allemaal geïnspecteerd zijn.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:46 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Precies, het gaat er maar om wat we willen. De overheid kan makkelijk in 12 jaar 10 kerncentrales bouwen, als ze dat echt willen.
Er was ook nog een opmerking van TheFreshPrince in het vorige topic over. Stel dat de EU besluit om tegelijkertijd 100 van dezelfde kerncentrales te bouwen en er wordt een ontwerpfout ontdekt, dan zit je met 100 kapotte centrales. Maar zo werkt het niet. Geen enkel plan overleeft het contact met de realiteit en de mensen die het moeten realiseren. Plannen worden continu aangepast. Problemen worden gevonden en opgelost, of in het slechtste geval wordt er omheen gewerkt.
Zo heb je dus centrales die een stuk veiliger en beter te onderhouden zijn dan 100 aanbestede centrales die allemaal anders zijn.
Ja, net zoals in België, waar de meeste elektriciteit uit de kerncentrales komt. Scheurtjes gevonden, wat nu? Vooral omdat ze aan het einde van hun vastgestelde levensduur zijn. Dus wat dan? Nieuwe bouwen? Alle elektriciteit importeren?quote:Op woensdag 13 september 2023 20:04 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik stel niet dat er 100 kapotte centrales zijn. Ik stel dat als er 10, 20 of 40 jaar na de bouw een foutje / scheurtje wordt ontdekt in leidingwerk of beton of een turbine, dat er dan mogelijk een groot aantal uit voorzorg uitgeschakeld moet worden tot die allemaal geïnspecteerd zijn.
Dat betekent niet dat ze kapot zijn, dat betekent wel dat je het risico niet kan nemen om er mee door te draaien zonder grondige inspectie.
En als zoiets na 10, 20 of 40 jaar optreedt, is dat bij de bouw waarschijnlijk niet aan het licht gekomen en kan het wel degelijk heel veel gelijke centrales treffen.
Hoe dan?quote:Op woensdag 13 september 2023 19:46 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Precies, het gaat er maar om wat we willen. De overheid kan makkelijk in 12 jaar 10 kerncentrales bouwen, als ze dat echt willen.
Het is dan wel een 3.200MWe EPR opstelling, maar wat een geld...quote:Hinkley Point’s cost to consumers surges to £50bn
Households could end up paying £50bn to support the new Hinkley Point C nuclear project in Somerset, according to government figures, more than eight times the 2013 estimate.
The latest forecasts have revealed that EDF’s bid to build the first new nuclear plant in a generation could cost energy bill payers £50bn over the life of the project, well above the £6bn bill estimated in 2013.
Consumers are on the hook for a far greater share of the project costs because the wholesale market price for electricity is falling steadily while nuclear power construction remains expensive and high risk.
Under an agreement between the Government and EDF Energy, ironed out in 2013, Hinkley is guaranteed to earn £92.50 for every megawatt-hour (MWh) of energy produced through a combination of wholesale market prices and a levy on consumer energy bills.
At the time Government said this would require top-up payments totaling £6bn via energy bills to meet the "strike price", but falling market prices have widened the forecast gap every year since then.
Two years ago the cost was estimated at £13bn before it spiralled to over £30bn under fresh analysis from the public spending watchdog last year.
Gewoon, niet overlaten aan de markt maar gewoon in eigen beheer bouwen. Locaties aanwijzen, ontwerp uitzoeken, aannemers inschakelen. Zoals we dat vroeger ook deden.quote:
Volgens mij moet er sowieso aanbesteed worden.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:28 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Gewoon, niet overlaten aan de markt maar gewoon in eigen beheer bouwen. Locaties aanwijzen, ontwerp uitzoeken, aannemers inschakelen. Zoals we dat vroeger ook deden.
Ja, dat zijn de EU regels. Maar die weten ondertussen ook hoe de vlag er bijhangt voor het bereiken van de klimaatdoelen. Daar valt ondertussen best over te praten.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:29 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Volgens mij moet er sowieso aanbesteed worden.
Ik denk dat bedrijven als EDF (en vele potentiele onderaannemers) dan een rechtszaak aanspannen, kan heel interessant worden.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:31 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, dat zijn de EU regels. Maar die weten ondertussen ook hoe de vlag er bijhangt voor het bereiken van de klimaatdoelen. Daar valt ondertussen best over te praten.
Zeker, maar het gaat om veel geld en al die bedrijven willen graag een deel van de taart. En met zo'n rechtszaak kun je dat wel vergeten. Dan wordt dat geld daar niet aan uitgegeven en kunnen ze er allemaal naar fluiten. Daar maak je ook geen vrienden mee.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:31 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik denk dat bedrijven als EDF (en vele potentiele onderaannemers) dan een rechtszaak aanspannen, kan heel interessant worden.
Je wuift het wel wat makkelijk weg.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:34 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Zeker, maar het gaat om veel geld en al die bedrijven willen graag een deel van de taart. En met zo'n rechtszaak kun je dat wel vergeten. Dan wordt dat geld daar niet aan uitgegeven en kunnen ze er allemaal naar fluiten. Daar maak je ook geen vrienden mee.
Het gaat er dan maar om wie er wat mag uitvoeren en aanleveren.
quote:Tender launched for new nuclear plant at Dukovany
The Czech Republic’s Ministry of Industry and Trade has officially given its approval after completing the safety assessment of the three approved bidders - EDF from France, Westinghouse from the USA and Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).
De wetgeving is nu nog strakker. Anyhow, waarschijnlijk viel het rendement gewoon tegen op die kasgelden.quote:Op woensdag 13 september 2023 18:40 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Goed plan, weet je zeker dat er nooit meer een kerncentrale gebouwd zal worden. Immers die dingen draaien bovenal op staatssteun.
[..]
Waarbij de kosten dus weer bij de belastingbetaler terecht komen.
[..]
Maar ze niet beprijzen eigenlijk wel. En daar doelde ik op. Een windmolen of kolencentrale is prima te verzekeren tegen rampen. Een kerncentrale niet, dan worden het gewoon maatschappelijke kosten die niet in rekening gebracht kunnen worden bij de uitbater (die wel zijn op staatssteun gebaseerde winsten privaat verdeelt uiteraard)
[..]
Goed plan, weet je zeker dat er nooit meer een kerncentrale gebouwd zal worden.
Ik verwacht eerder, dat als het standaard Franse ontwerp wordt gekozen, bedrijven zoals Siemens gaan procederen dat zij onterecht zijn benadeeld. Maar ondertussen kun je dan gewoon doorgaan met het gekozen ontwerp.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Met zo'n rechtszaak ligt de boel als het tegenzit weer jaren stil en kan het zijn dat er alsnog aanbesteed wordt.
Ook in Tsjechië houdt men zich keurig aan de aanbestedingsregels:
Tender launched for new nuclear plant at Dukovany
17 March 2022
[..]
Procederen kan altijd.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:42 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ik verwacht eerder, dat als het standaard Franse ontwerp wordt gekozen, bedrijven zoals Siemens gaan procederen dat zij onterecht zijn benadeeld. Maar ondertussen kun je dan gewoon doorgaan met het gekozen ontwerp.
Zo werkt het in het bedrijfsleven ook: als je een groot project (miljoenen) in beheer hebt, staat er iedere week een delegatie op de stoep die jou er van proberen te overtuigen om met hen in zee te gaan, want zij zijn veel beter en goedkoper. Met zijdelings een toespeling op een proces als je het niet doet. Maar dat doen ze zelden, want dan kunnen ze verder zaken doen met jou en je concurrenten wel vergeten.
Ja, daarom moet je eerst afspreken met de EU dat er in dit geval een uitzondering gemaakt wordt. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is hun het beheer te laten doen.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:43 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Procederen kan altijd.
Als je je niet aan de aanbestedingsregels houdt, dan maakt procederen ook nog eens kans.
Hmmm, een artikel uit 2017quote:Op woensdag 13 september 2023 20:24 schreef TheFreshPrince het volgende:
Over Hinkley Point C gesproken.
[..]
Het is dan wel een 3.200MWe EPR opstelling, maar wat een geld...
En Sizewell C moet ook nog gebouwd worden...
https://www.ft.com/content/7cebc600-3bad-48f7-9b33-11fc7cedac32quote:France’s EDF has warned that the costs of the Hinkley Point C nuclear power plant under construction in south-west England could balloon by an additional £3bn, while it also warned of further delays because of supply chain problems arising from Covid-19 lockdowns.
In a statement released late on Thursday evening, the French state-backed utility estimated that the 3.2 gigawatt plant in Somerset could cost a total of £25bn-£26bn compared with an estimate of £18bn when it received the go-ahead in 2016.
It is now anticipated that the first of the two next-generation European Pressurised Reactors (EPR) being installed at Hinkley Point C will start generating electricity in June 2027 — a year later than previously scheduled — but EDF added that the “risk of further delay of the two units is assessed at 15 months”.
When it was seeking support for the project in 2007, EDF had originally said that Britons would be cooking their Christmas turkeys on electricity from Hinkley Point C in 2017.
EDF has been forced to revise up the costs of the project on numerous occasions. At the most recent revision in January 2021, it had estimated the total at £23bn. EDF quotes costs in 2015 prices in order to maintain consistency for the markets but the real bill will be even higher after accounting for inflation.
EDF stressed that the additional costs would not affect UK consumers. The construction costs are being met by EDF and its junior partner in the project, China’s CGN, in return for a 35-year contract that guarantees a price of £92.50 per megawatt hour of electricity produced, rising with inflation.
The latest setback comes at a time when the UK government is hoping to reboot the country’s nuclear power programme as part of efforts to reduce its reliance on energy imports, including from Russia.
It will probably provide further ammunition to environmental campaigners and nuclear sceptics, who argue that the technology is costly, takes too long to build and the UK has yet to work out how to deal with the nuclear industry’s legacy of highly toxic waste in the long term.
As part of an energy security of supply strategy published in April, Prime Minister Boris Johnson set a goal of building 24GW of new nuclear power by 2050. That is the equivalent of eight large atomic energy plants, although ministers are hoping also to encourage small modular reactors of the kind being developed by a consortium led by Rolls-Royce.
In a note sent to Hinkley Point C workers on Thursday, the project’s managing director Stuart Crooks blamed lockdowns during the pandemic, during which it had to reduce the number of staff who could safely operate on site from about 5,000 to 1,500.
“In civil construction alone, having fewer people than planned means we lost in excess of half a million individual days of critical work in 2020 and 2021,” he wrote.
“Our supply chain was also hit hard and is still impacted now. In April 2020, 180 suppliers were fully shut down, but even as late as February this year, more than 60 suppliers were operating with reduced productivity due to Covid.”
However, the further delays will not surprise critics of the company.
In France, EDF’s flagship Flamanville 3 plant, which will also use EPR technology, is running more than a decade behind schedule and costs have also spiralled, sparking at one point a rebuke by the French government as it ordered the group to address issues with project management and industrial skills.
Recommended
InterviewNuclear energy
Ukraine war is ‘best opportunity’ for nuclear comeback since Fukushima, industry says
At the same time as suffering problems with new projects, EDF faces outages at several existing reactors in France because of welding problems, sending nuclear output to its lowest level in decades.
That has come just as power supply in Europe is rocked by attempts to wean the region off Russian gas since the invasion of Ukraine and has further deepened financial turmoil at EDF, raising concerns over its ability to gear up to build new reactors.
EDF has been lobbying the UK government as it hopes to build another plant in England using EPR technology, at Sizewell C in Suffolk. A planning decision on the plant is expected in July.
En je denkt dat Frankrijk en Duitsland daar een akkoord op geven?quote:Op woensdag 13 september 2023 20:44 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, daarom moet je eerst afspreken met de EU dat er in dit geval een uitzondering gemaakt wordt.
"je bronnen eens vermelden"... Ik vermeld altijd bronnen, tenzij ik het vergeet. En in dit geval vergat ik het niet.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:47 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Hmmm, een artikel uit 2017
[..]
https://www.ft.com/content/7cebc600-3bad-48f7-9b33-11fc7cedac32
Misschien je bronnen eens vermelden?
23 miljard tov 50 miljard is wel een behoorlijk verschil, misschien zie ik iets over het hoofd?
quote:32.7 billion pounds
EDF warned in a results presentation on Friday the cost of the Hinkley Point C project, Britain's first new nuclear plant in more than two decades, "could reach 32.7 billion pounds" based on inflation indexes as of June 30, 2022.
Frankrijk is zeker akkoord als het hun ontwerp wordt. Duitsland is ook akkoord gegaan met de groene status van kernenergie (en aardgas). En ze hebben de vervuilendste centrales (bruinkool), de meeste zon en wind, maar ook de duurste elektriciteit en grote problemen om de stroomvoorziening 24/7 aan de gang te houden. Dus die zijn langzaam om aan het slaan.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:47 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
En je denkt dat Frankrijk en Duitsland daar een akkoord op geven?
Je mag fantaseren wat je wil natuurlijk maar laten we even realistisch blijven.
Ja, maar dan wel via aanbesteding. En de overheid gaat echt niet zelf zo'n project regelen.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:52 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Frankrijk is zeker akkoord als het hun ontwerp wordt.
Toen al die 500 kerncentrales in de jaren 70 gebouwd zijn, was de energievoorziening nog niet gepivatiseerd. Daarom lukte het toen wel.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:53 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ja, maar dan wel via aanbesteding. De overheid gaat echt niet zelf zo'n project regelen.
Oke, de bron zit in de titel van het artikel vermeld. Niet gezien.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:47 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
"je bronnen eens vermelden"... Ik vermeld altijd bronnen, tenzij ik het vergeet. En in dit geval vergat ik het niet.
Bron staat erbij.
Er staat tevens "over the life of the project", dus niet alleen de oplevering zelf.
Kijk je naar de huidige voorspelling voor de bouw zelf:
[..]
Met "als" kun je ieder voorstel wel verwerpen.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:04 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik stel niet dat er 100 centrales kapot zijn. Ik stel dat als er 10, 20 of 40 jaar na de bouw een foutje / scheurtje wordt ontdekt in leidingwerk of beton of een turbine, dat er dan mogelijk een groot aantal uit voorzorg uitgeschakeld moet worden tot die allemaal geïnspecteerd zijn.
Dat betekent niet dat ze kapot zijn, dat betekent wel dat je het risico niet kan nemen om er mee door te draaien zonder grondige inspectie.
En als zoiets na 10, 20 of 40 jaar optreedt, is dat bij de bouw waarschijnlijk niet aan het licht gekomen en kan het wel degelijk heel veel gelijke centrales treffen.
Al zou het maar 20% van de centrales treffen, dan heb je al fors minder vermogen.
En hoe zoek je een leverancier, aannemer en exploitant uit? Dat is toch gewoon een vorm van selectie en dus aanbesteding? Waarbij je in dit geval ook nog eens afhankelijk bent van een zeer klein aantal aanbieders, wat de prijs ook niet zal drukken. En je hebt ook geen alternatief als de planning toch wat tegenvaltquote:Op woensdag 13 september 2023 20:28 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Gewoon, niet overlaten aan de markt maar gewoon in eigen beheer bouwen. Locaties aanwijzen, ontwerp uitzoeken, aannemers inschakelen. Zoals we dat vroeger ook deden.
Vooral het rendement op kerncentrales valt nogal tegen.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:40 schreef ludovico het volgende:
[..]
De wetgeving is nu nog strakker. Anyhow, waarschijnlijk viel het rendement gewoon tegen op die kasgelden.
De stabiliteit en leveringszekerheid is dan weer fantastisch en daar moet je ook een prijs op plakken.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:06 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Vooral het rendement op kerncentrales valt nogal tegen.
Nou dat omslaan weet ik niet. In Duitsland worden hier en daar hele dorpen weggevaagd om kolencentrales te bouwen.quote:Op woensdag 13 september 2023 20:52 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Frankrijk is zeker akkoord als het hun ontwerp wordt. Duitsland is ook akkoord gegaan met de groene status van kernenergie (en aardgas). En ze hebben de vervuilendste centrales (bruinkool), de meeste zon en wind, maar ook de duurste elektriciteit en grote problemen om de stroomvoorziening 24/7 aan de gang te houden. Dus die zijn langzaam om aan het slaan.
Je selecteert zelf je eigen ontwerp (zoveel mogelijk gebaseerd op een goed bestaand ontwerp).quote:Op woensdag 13 september 2023 21:05 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
En hoe zoek je een leverancier, aannemer en exploitant uit? Dat is toch gewoon een vorm van selectie en dus aanbesteding? Waarbij je in dit geval ook nog eens afhankelijk bent van een zeer klein aantal aanbieders, wat de prijs ook niet zal drukken. En je hebt ook geen alternatief als de planning toch wat tegenvalt.
Lijkt me dus niet direct een strategie om in recordtempo zoiets te realiseren.
Nou ja, er zijn met de exploitant garantieprijzen afgesproken voor die periode. Op het moment dat de gemiddelde marktprijzen, door stijgend aanbod van goedkope hernieuwbare brandstoffen, dalen wordt het garanderen van die prijzen steeds duurder. Dus zo raar is dat allemaal niet berekend.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:03 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Oke, de bron zit in de titel van het artikel vermeld. Niet gezien.
Verder mooi gegoochel met cijfers, "over the life of the project". Hoe kunnen we het er zo duur mogelijk laten uitzien.
Ook de levensduur is fenomenaal.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:09 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
De stabiliteit en leveringszekerheid is dan weer fantastisch en daar moet je ook een prijs op plakken.
Ok iets wat we dus al decennia niet meer doen (en waar toen ook veel kosten niet werden doorberekend) zou tussen nu en tien jaar een geweldig resultaat op gaan leveren? Lijkt me eerlijk gezegd toch iets naïef.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:10 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Je selecteert zelf je eigen ontwerp (zoveel mogelijk gebaseerd op een goed bestaand ontwerp).
Je doet zelf het projectmanagement.
Je zet zelf de onderaannemers aan het werk.
Je exploiteert het zelf.
Gewoon, zoals dat 50 jaar geleden ook ging.
Dit, zonnepanelen en windmolenparken moet je dan alweer voor de derde maal opnieuw produceren en plaatsen.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:11 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ook de levensduur is fenomenaal.
Wat mij betreft brengen ze alle kosten van de diverse energiebronnen van bouw tot en met verwerking van het afval geheel in rekening.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:09 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
De stabiliteit en leveringszekerheid is dan weer fantastisch en daar moet je ook een prijs op plakken.
Ja, tegenwoordig gaat het niet meer om het resultaat, maar alleen dat het bedrijfsleven er zoveel mogelijk (belastings-) geld aan verdient. De regering is er niet voor de burgers, maar om dat proces makkelijker te maken.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:12 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Ok iets wat we dus al decennia niet meer doen (en waar toen ook veel kosten niet werden doorberekend) zou tussen nu en tien jaar een geweldig resultaat op gaan leveren? Lijkt me eerlijk gezegd toch iets naïef.
Bij wind zit je ook met onderhoud en het recyclen na afloop.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:03 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Oke, de bron zit in de titel van het artikel vermeld. Niet gezien.
Verder mooi gegoochel met cijfers, "over the life of the project". Hoe kunnen we het er zo duur mogelijk laten uitzien.
Mee eens. Reken dan ook de opslag voor wind en zon mee. Die moeten we wel nog bouwen.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:14 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Wat mij betreft brengen ze alle kosten van de diverse energiebronnen van bouw tot en met verwerking van het afval geheel in rekening.
Dan zal kernenergie vermoedelijk maar matig uit de vergelijking komen overigens.
Gelijk een goed excuus om de nieuwste technieken toe te passen in plaats van opwarmde lauwe nucleaire hap uit de jaren ‘80quote:Op woensdag 13 september 2023 21:13 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Dit, zonnepanelen en windmolenparken moet je dan alweer voor de derde maal opnieuw produceren en plaatsen.
Die opslag discrimineert niet op welke elektronen er opgeslagen worden en hoe die geproduceerd zijn.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:15 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Mee eens. Reken dan ook de opslag voor wind en zon mee. Die moeten we wel nog bouwen.
Uiteraard. En de reservecapaciteit of opslag die je moet regelen omdat kernenergie niet zo praktisch is om om te gaan met wisselende vraag. Dat zal elkaar niet zo heel veel schelen.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:15 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Mee eens. Reken dan ook de opslag voor wind en zon mee. Die moeten we wel nog bouwen.
Dat is mij wat kort door de bocht. Marktpartijen zijn vaak veel flexibeler waarmee het resultaat veelal een stuk voordeliger is voor de consumenten.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:14 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, tegenwoordig gaat het niet meer om het resultaat, maar alleen dat het bedrijfsleven er zoveel mogelijk (belastings-) geld aan verdient. De regering is er niet voor de burgers, maar om dat proces makkelijker te maken.
Alleen zit er een behoorlijk verschil in "life of het project", minimaal een factor 2. Dus die kosten voor de windmolenparken zijn dan ook al 2 maal zo hoog.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:15 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Bij wind zit je ook met onderhoud en het recyclen na afloop.
Dus ik zou niet weten waarom je dat bij kerncentrales (incl. uranium aankoop en verwerking) niet hoeft mee te rekenen.
32,7b vs 50b is geen factor 2.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:31 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Alleen zit er een behoorlijk verschil in "life of het project", minimaal een factor 2. Dus die kosten voor de windmolenparken zijn dan ook al 2 maal zo hoog.
Neem neem de factor instabiliteit van de windmolenparken mee en plak daar eens een prijsplaatje op ?
Huh, maar alles wordt toch altijd in rekening gebracht? De overheid zelf maakt niets en genereert geen geld.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:14 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Wat mij betreft brengen ze alle kosten van de diverse energiebronnen van bouw tot en met verwerking van het afval geheel in rekening.
Dan zal kernenergie vermoedelijk maar matig uit de vergelijking komen overigens.
Die zogenaamde instabiliteit is technisch veel aan te doen. Zijn ook al grote stappen in gezet afgelopen jaren. Maar met veel lagere stichtings- en exploitatiekosten is het ook geen ramp als je iets na 20 of 30 jaar moet vervangen door iets nieuws en beters.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:31 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Alleen zit er een behoorlijk verschil in "life of het project", minimaal een factor 2. Dus die kosten voor de windmolenparken zijn dan ook al 2 maal zo hoog.
Neem neem de factor instabiliteit van de windmolenparken mee en plak daar eens een prijsplaatje op ?
Neuh, rondom energie wordt juist heel veel niet in rekening gebracht.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:35 schreef nomina het volgende:
[..]
Huh, maar alles wordt toch altijd in rekening gebracht? De overheid zelf maakt niets en genereert geen geld.
Dit wordt via belastingen/ heffingen etc. opgehaald bij burgers en bedrijven en allerlei (EU, NAVO) fondsen.
Wat voor oplossing stel je voor als het een week niet waait in de winter?quote:Op woensdag 13 september 2023 21:37 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Die zogenaamde instabiliteit is technisch veel aan te doen. Zijn ook al grote stappen in gezet afgelopen jaren. Maar met veel lagere stichtings- en exploitatiekosten is het ook geen ramp als je iets na 20 of 30 jaar moet vervangen door iets nieuws en beters.
Wanneer marktpartijen met de overheid te maken hebben, weten ze dat ze de kosten en tijd ontzettend kunnen oprekken. Een voorbeeld is de verbouwing van een station. Duurt eindeloos, burgers hebben last maar dat interesseert de overheid niet. En dat weten de bouwers.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:26 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Dat is mij wat kort door de bocht. Marktpartijen zijn vaak veel flexibeler waarmee het resultaat veelal een stuk voordeliger is voor de consumenten.
En wie betaalt dat dan?quote:Op woensdag 13 september 2023 21:38 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Neuh, rondom energie wordt juist heel veel niet in rekening gebracht.
Dat gebeurt in de praktijk eigenlijk nooit, zeker niet op de hoogte waarop moderne turbines draaien.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:41 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Wat voor oplossing stel je voor als het een week niet waait in de winter?
Dat zijn zorgen voor over honderd jaarquote:
Klopt, de aansluitingen van windmolenparken naar het vasteland wordt met miljarden gesubsidieerd.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:38 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Neuh, rondom energie wordt juist heel veel niet in rekening gebracht.
Dat klopt op zich wel, maar de fluctuaties worden veroorzaakt door het hoog variabele gedrag van zon en wind. Je wilt dan kernenergie gaan gebruiken om die rendabel te maken, in plaats van andersom. Oftewel: die kerncentrale mag alleen produceren als zon en wind te weinig produceren. Hij is tweederangs. Het is dan eigenlijk vergelijkbaar met de opslag die je niet hebt gebouwd voor zon en wind.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:20 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Uiteraard. En de reservecapaciteit of opslag die je moet regelen omdat kernenergie niet zo praktisch is om om te gaan met wisselende vraag. Dat zal elkaar niet zo heel veel schelen.
Mag je denken, maar het wordt crimineel als straks de elektriciteitsprijzen de tifus in stijgen en ik last krijg van mijn welvaart omdat enkele groene hippies de risico's zeggen tegen iedere prijs te accepteren, maar bij schaarste zichzelf niet zullen laten afsluiten van het stroomnet.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:06 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Vooral het rendement op kerncentrales valt nogal tegen.
Ik bedoel jij zegt " kosten worden niet in rekening gebracht" Maar die kosten zijn er dus wel.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:43 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Dat gebeurt in de praktijk eigenlijk nooit, zeker niet op de hoogte waarop moderne turbines draaien.
Maar net als bij kernenergie zal je iets met reservecapaciteit en opslag moeten.
"Groene energie" wordt ook betaald door de belastingbetaler.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:44 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Dat zijn zorgen voor over honderd jaar.
Daarom is je ophangen aan kernenergie voor belastingbetalers ook zo'n beroerd plan.
Daar wordt een prijs opgeplakt, dat stroomnet wordt steeds labieler dus de prijs per kwh van de kerncentrale steeds hoger, en gas en kolen worden ook fiscaal uitgeprijsd tov de kernreactor.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:09 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
De stabiliteit en leveringszekerheid is dan weer fantastisch en daar moet je ook een prijs op plakken.
Windmolens draaien ca 80% van de tijd en dat is ook niet eens het maximale vermogen.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:43 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Dat gebeurt in de praktijk eigenlijk nooit, zeker niet op de hoogte waarop moderne turbines draaien.
Maar net als bij kernenergie zal je iets met reservecapaciteit en opslag moeten.
Gemiddeld 17% van het maximale vermogen op de Noordzee, de helft op land.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:55 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Windmolens draaien ca 80% van de tijd en dat is ook niet eens het maximale vermogen.
20 % van de tijd niet en dat is echt een probleem.
Ik denk dat zon en windenergie zinnig kunnen zijn op bepaalde plekken waar ze gericht en doelmatig worden ingezet.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:46 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Dat klopt op zich wel, maar de fluctuaties worden veroorzaakt door het hoog variabele gedrag van zon en wind. Je wilt dan kernenergie gaan gebruiken om die rendabel te maken, in plaats van andersom. Oftewel: die kerncentrale mag alleen produceren als zon en wind te weinig produceren. Hij is tweederangs. Het is dan eigenlijk vergelijkbaar met de opslag die je niet hebt gebouwd voor zon en wind.
Het is een interessant (maar kostbaar en langdurig) experiment om te zien of zon, wind en opslag samen stabieler en goedkoper kunnen zijn dan die kerncentrales. Ik verwacht van niet. We weten wat kernenergie kan en we zetten dat af tegen wat zon, wind en accu's mogelijk zouden kunnen over 25 jaar. Zekerheid versus speculatie.
En ondertussen staat ons hele land helemaal vol met die dingen. Liever een paar kerncentrales die op een paar vierkante kilometer net zoveel energie produceren waar je van op aan kunt.
Yep, goed verdienmodel voor allerlei partijen. Dankzij belastinggeld, vandaar al die spotjes om dat te rechtvaardigen.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:44 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Klopt, de aansluitingen van windmolenparken naar het vasteland wordt met miljarden gesubsidieerd.
quote:Op woensdag 13 september 2023 21:59 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Gemiddeld 17% van het maximale vermogen op de Noordzee, de helft op land.
quote:Voor windmolens is het aantal vollasturen sterk afhankelijk van de locatie en de grootte van de molen. Voor moderne windmolens in Nederland ligt het aantal vollasturen op ongeveer 2500 per jaar (capaciteitsfactor 20-40%), al kan dit oplopen tot wel 5000 (capaciteitsfactor 40-50%) voor grote windmolens op zee (zie Windturbines in Nederland). In de toekomst verwacht men met nog grotere windmolens een capaciteitsfactor boven de 60% te kunnen halen.
90 tot 95% van de tijdquote:Op woensdag 13 september 2023 21:55 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Windmolens draaien ca 80% van de tijd en dat is ook niet eens het maximale vermogen.
20 % van de tijd niet en dat is echt een probleem.
Vollasturen. Ok, morgen ga ik daarop in. Daar heb ik nu geen zin meer in, dat wordt weer een heel verhaal.quote:Op woensdag 13 september 2023 22:15 schreef TheFreshPrince het volgende:
Voor windmolens is het aantal vollasturen sterk afhankelijk van de locatie en de grootte van de molen. Voor moderne windmolens in Nederland ligt het aantal vollasturen op ongeveer 2500 per jaar (capaciteitsfactor 20-40%), al kan dit oplopen tot wel 5000 (capaciteitsfactor 40-50%) voor grote windmolens op zee (zie Windturbines in Nederland). In de toekomst verwacht men met nog grotere windmolens een capaciteitsfactor boven de 60% te kunnen halen.
quote:Op woensdag 13 september 2023 22:15 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
[..]
[..]
90 tot 95% van de tijd
https://www.greenchoice.n(...)-is-een-windturbine/quote:Windmolens staan stil bij onderhoud of als het niet waait. Maar; Nederland is een echt windland. De molens draaien meer dan 80% van de tijd
Meer dan 80%.quote:Op woensdag 13 september 2023 22:32 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
[..]
https://www.greenchoice.n(...)-is-een-windturbine/
quote:2. Windmolens staan vaak stil
Dit is niet waar. In Nederland waait het veel, daarom staan windmolens bijna nooit helemaal stil en draaien ze minstens 95% van de tijd.
Ik zag ook ergens anders dat windmolens 98% van de tijd draaien als er voldoende wind isquote:Op woensdag 13 september 2023 22:33 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Meer dan 80%.
Dat kan dus ook 90% tot 95%.
Ja, ik ook. Maar die bron heb ik niet aangehaald.quote:Op woensdag 13 september 2023 22:36 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Ik zag ook ergens anders dat windmolens 98% van de tijd draaien als er voldoende wind is
Nee. Dat betekent het niet.quote:Op woensdag 13 september 2023 22:47 schreef Klepper272 het volgende:
Stel dat het 10% is dat betekent dat je 35 dagen en nachten helemaal geen opbrengst hebt.
Zeker maar het is echt stukken minder afhankelijk van staatssteun dan kernenergie.quote:Op woensdag 13 september 2023 21:53 schreef nomina het volgende:
[..]
"Groene energie" wordt ook betaald door de belastingbetaler.
Als je over hetzelfde park praat dan staan ze allemaal stil als er niet voldoende wind staat.quote:Op woensdag 13 september 2023 22:51 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Nee. Dat betekent het niet.
Als een windmolen 10% stil zou staan, betekent dat niet dat ALLE windmolens op dat moment stilstaan.
Je mist op dat moment een molen in dat specifieke park.
Als de wind gaat liggen, kan het om meerdere molens gaan als is dat met die 200 meter exemplaren ook een zeldzaamheid aan het worden.
Ik ben helemaal niet anti windmolen. Ik denk dat een brede diversiteit van energieopwekking belangrijk is.quote:Op woensdag 13 september 2023 23:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
Trouwens wel bijzonder als je het als kerncentrale voorstander moet hebben van "anti windmolen" argumenten.
Ik zeg niet dat je tegen windmolens bent. Ik heb het over de "anti windmolen argumenten" om kerncentrales aan te prijzen.quote:Op woensdag 13 september 2023 23:07 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Ik ben helemaal niet anti windmolen. Ik denk dat een brede diversiteit van energieopwekking belangrijk is.
Omdat de politieke hobbels niet genomen worden.quote:Op woensdag 13 september 2023 19:30 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Bron van die 10 jaar?
En waarom lukt dat in westerse landen, ondanks die genomen politieke hobbels, in de praktijk nergens?
Ze zijn in diverse landen enthousiast aan het bouwen. Dus die politieke wil is er daar gewoon en de politieke obstakels ontbreken. Het lukt echter niet om zo snel te bouwen. Hoe kan dat?quote:Op woensdag 13 september 2023 23:23 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Omdat de politieke hobbels niet genomen worden.
Eind jaren 70 hebben de Fransen die dingen gewoon uit de grond gestampt in ~7 jaar, omdat de politieke wil er was. Dat is echt het enige echte obstakel.
Hoe is dat anders dan met alle andere grote regeringsprojecten? En hoe komt dat?quote:Op donderdag 14 september 2023 07:31 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Ze zijn in diverse landen enthousiast aan het bouwen. Dus die politieke wil is er daar gewoon en de politieke obstakels ontbreken. Het lukt echter niet om zo snel te bouwen. Hoe kan dat?
Of moet de politiek ook obstakels als veiligheidseisen wegnemen om maar kerncentrales te kunnen bouwen?
EDF geeft corona, Oekraïne en "supply chain disruption" de schuld van de delays.quote:Op donderdag 14 september 2023 09:29 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Hoe is dat anders dan met alle andere grote regeringsprojecten? En hoe komt dat?
Toen was ook de kennis er, dat is na Tsjernobyl helaas veranderd omdat er geen vraag meer naar was. Dan zwijg ik nog over de extra (extreme) veiligheidsmaatregelen sindsdien in reactoren gebouwd moeten worden.quote:Op woensdag 13 september 2023 23:23 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Omdat de politieke hobbels niet genomen worden.
Eind jaren 70 hebben de Fransen die dingen gewoon uit de grond gestampt in ~7 jaar, omdat de politieke wil er was. Dat is echt het enige echte obstakel.
quote:Op donderdag 14 september 2023 09:44 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
EDF geeft corona, Oekraïne en "supply chain disruption" de schuld van de delays.
Alleen vergeten ze te vermelden dat ze vóór 2020 al uitliepen, aangezien de nieuwe reactoren klaar zouden zijn in 2017.
Ze zijn pas maart 2017 begonnen met de bouw! Vreemd dat een megaproject niet in een jaar klaar is.quote:Since construction began in March 2017, the project has been subject to several delays, including some caused by the COVID-19 pandemic,[10] and this has resulted in significant budget overruns. As of May 2022, the project is two years late and the expected cost is £25–26 billion,[11] 50% more than the original budget from 2016. It has a projected lifetime of 60 years.
Ik ben niet "creatief met cijfers". Ik ga uit van de originele plannen, niet de talloze keren daarna dat de datum opgeschoven is.quote:Op donderdag 14 september 2023 11:08 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
[..]
Ze zijn pas maart 2017 begonnen met de bouw! Vreemd dat een megaproject niet in een jaar klaar is.![]()
Je bent wel heel "creatief" met cijfers en data om alles zo negatief mogelijk te doen lijken.
https://en.wikipedia.org/(...)uclear_power_station
bron: https://energypost.eu/saga-hinkley-point-c-europes-key-nuclear-decision/quote:Crooks in his update said the project remains "focused on the objective to lift the Unit 1 dome at the end of 2022," and said, "The start of electricity generation from Unit 1 is now expected in June 2026, compared to end-2025 as initially announced in 2016."
Higher Construction Costs
EDF in 2019 said construction costs for the project have risen by £5 billion ($6.85 billion) in the past five years. The project now is estimated to cost almost double the amount to build as first expected in 2008. A 2026 start date would be almost nine years after the original start date of Christmas 2017. Crooks on Thursday noted that “None of this extra cost is carried by British consumers,” though power bills will rise once electricity from the plant is made available.
Hadden ze 2020 gehaald, dan was het alsnog net voor of tijdens de corona klaar geweest.quote:It seems highly unlikely that a package of land purchases, training, and the like would amount to £2 billion (US$3.4 billion) and these costs were clearly known about long before the announcement, so, at best, to reveal them only at the last minute was disingenuous and at worst deceptive. The date of first power was also a surprise that has not been adequately explained. It was clear that the early target for first power of late 2017 was not feasible, but given the expectation of a construction period of five years and the government's hope the inevitable state-aid inquiry might be completed by mid-2014, it might have been expected that a completion date of around 2020 would be forecast.
2008 de eerste plannen, in 2017 begonnen met de bouw. Lijkt mij niets bijzonder voor een dergelijk project waar zo veel instanties, actiegroepen en concurrerende energieleveranciers een stokje proberen voor te steken.quote:Op donderdag 14 september 2023 11:20 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
En weer ga je er blijkbaar vanuit dat ik geen bron heb
Deze keer heb ik de bron los vermeld en niet in de tekst verwerkt.
De originele datum waarop Hinkley Point C klaar zou zijn was december 2017.
Door de vele vertragingen zijn ze echter pas begonnen met bouwen in dat jaar.
Later is die startdatum nog eens verzet naar 2023 en inmiddels zaten we al op juni 2027 en zelfs september 2028.
https://www.powermag.com/costs-rise-as-virus-delays-hinkley-nuclear-build/
[..]
bron: https://energypost.eu/saga-hinkley-point-c-europes-key-nuclear-decision/
[..]
Dan lijkt me ook helder dat de kernreactoren in Nederland niet in 2035 klaar zijn.quote:Op donderdag 14 september 2023 11:39 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
2008 de eerste plannen, in 2017 begonnen met de bouw. Lijkt mij niets bijzonder voor een dergelijk project waar zo veel instanties, actiegroepen en concurrerende energieleveranciers een stokje proberen voor te steken.
Waar beweer ik dat?quote:Op donderdag 14 september 2023 11:48 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dan lijkt me ook helder dat de kernreactoren in Nederland niet in 2035 klaar zijn.
Bij de overname van een groot deel van DSM door Sabic aan het begin van deze eeuw, gaven ze aan een nieuwe naftakraker te willen gaan bouwen. Dat zijn grote fabrieken, die aardgas of aardolie omzetten in (voornamelijk) etheen.quote:Op donderdag 14 september 2023 10:41 schreef J.B. het volgende:
[..]
Toen was ook de kennis er, dat is na Tsjernobyl helaas veranderd omdat er geen vraag meer naar was. Dan zwijg ik nog over de extra (extreme) veiligheidsmaatregelen sindsdien in reactoren gebouwd moeten worden.
Deze casus ken ik, want ik kom oorspronkelijk uit Zuid-Limburg. Hoe dan ook is dit probleem niet specifiek voor Nederland, ik schat in dat in heel Europa (wellicht met uitzondering van Rusland) er geen enkele bouwvergunning voor een nieuwe kerncentrale is verleend tussen grofweg 1985-2005/2010. Daardoor is een enorme berg kennis simpelweg verdwenen. Zelfs met extra veiligheidsmaatregelen wilde er decennialang niemand aan beginnen.quote:Op donderdag 14 september 2023 11:56 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Bij de overname van een groot deel van DSM door Sabic aan het begin van deze eeuw, gaven ze aan een nieuwe naftakraker te willen gaan bouwen. Dat zijn grote fabrieken, die aardgas of aardolie omzetten in (voornamelijk) etheen.
Dat was natuurlijke een grote bonus voor de lokale economie, maar het afgeven van de bouwvergunning bleef maar uitlopen, omdat iedereen zijn of haar stokpaardje er in wilde zetten. Er waren steeds meer regels en compensaties waar het aan moest voldoen. Na een paar jaar waren daardoor de kosten opgelopen van 1 miljard Euro tot meer dan twee miljard, met nog geen einde in zicht.
Sabic heeft er toen de stekker uitgetrokken en er 1 gebouwd net over de grens, in Duitsland. Daar was het zo geregeld, zonder al die dure extra's.
De kennis is er nog wel, hoe kom je daar bij? Er zijn veel mensen met kennis met pensioen gegaan maar dat betekent niet dat de kennis zomaar verdwijnt. Er is nota bene dit jaar een nieuwe reactor online gegaan in Finland. Het klopt dat een van de problemen en oorzaken van de vertraging daar het feit was dat er zo weinig personeel met kennis was, maar dat is inmiddels gewoon opgelost. De kennis is niet verloren gegaan en nu is het personeel met die kennis er ook weer.quote:Op donderdag 14 september 2023 10:41 schreef J.B. het volgende:
[..]
Toen was ook de kennis er, dat is na Tsjernobyl helaas veranderd omdat er geen vraag meer naar was. Dan zwijg ik nog over de extra (extreme) veiligheidsmaatregelen sindsdien in reactoren gebouwd moeten worden.
Omdat ze niet enthousiast aan het bouwen zijn en de politieke obstakels nog steeds bestaan. Min of meer hetzelfde antwoord dus. De vraag herhalen als die al beantwoord is is niet constructief.quote:Op donderdag 14 september 2023 07:31 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Ze zijn in diverse landen enthousiast aan het bouwen. Dus die politieke wil is er daar gewoon en de politieke obstakels ontbreken. Het lukt echter niet om zo snel te bouwen. Hoe kan dat?
Gewoon, rapporten lezen:quote:Op donderdag 14 september 2023 12:29 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
De kennis is er nog wel, hoe kom je daar bij? Er zijn veel mensen met kennis met pensioen gegaan maar dat betekent niet dat de kennis zomaar verdwijnt. Er is nota bene dit jaar een nieuwe reactor online gegaan in Finland. Het klopt dat een van de problemen en oorzaken van de vertraging daar het feit was dat er zo weinig personeel met kennis was, maar dat is inmiddels gewoon opgelost. De kennis is niet verloren gegaan en nu is het personeel met die kennis er ook weer.
De veiligheidsmaatregelen zijn niet een oorzaak van veel langere bouwtijden. Daar is ook steeds meer kennis over opgedaan trouwens, en de reactors in Frankrijk die al meer dan 40 jaar in operatie zijn hebben vrijwel geen noemenswaardige incidenten gehad.
Ok dus het probleem is niet het gebrek aan kennis maar de krappe arbeidsmarkt. Dat is toch echt wat anders.quote:Op donderdag 14 september 2023 12:58 schreef J.B. het volgende:
[..]
Gewoon, rapporten lezen:
Zijn er straks wel nucleaire experts genoeg?
https://www.berenschot.nl(...)eaire-experts-genoeg
Dat lijkt me ook vanzelfsprekend, in de huidige krappe arbeidsmarkt is er een tekort aan bijna alles, laat staan aan de benodigde specialisten die je nodig hebt om een heel park aan kerncentrales erbij te gaan zetten.
Dat is een leugen.quote:
Leuk onderbouwd ook.quote:
Het is dan ook geen wetenschappelijk onderbouwd feit, maar een subjectieve bewering van Yesilgoz.quote:
Alle VVD ers gaan op Dylan Yesilguz stemmenquote:Op zaterdag 21 oktober 2023 20:52 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Het is dan ook geen wetenschappelijk onderbouwd feit, maar een subjectieve bewering van Yesilgoz.
En onderdeel van het partijprogramma van de VVD.
De nadelen van kerncentrales zijn al vaker besproken op FOK!, ik ga dat hier niet nog eens over doen.quote:
we hebben geen eens schoonmakers genoeg omdat de eigen bevolking iedere jaar meer met pensioen gaat, en we alle arbeidsmigranten opsluiten op schepen en kampenquote:Op donderdag 14 september 2023 12:58 schreef J.B. het volgende:
[..]
Gewoon, rapporten lezen:
Zijn er straks wel nucleaire experts genoeg?
https://www.berenschot.nl(...)eaire-experts-genoeg
Dat lijkt me ook vanzelfsprekend, in de huidige krappe arbeidsmarkt is er een tekort aan bijna alles, laat staan aan de benodigde specialisten die je nodig hebt om een heel park aan kerncentrales erbij te gaan zetten.
10 bij 10 km. Dat is zelfs voor Nederland niet zo heeeel veel. Ik stel voor die paar geloofsfundamentalisten uit Tholen te trappen en naar een land te sturen waar ze fundamentalisten wèl gaaf vinden. Dan kunnen wij mooi een zilverblauw laken van Tholen makenquote:Op dinsdag 5 september 2023 22:33 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Geen probleem
Om een kerncentrale met 5 kernreactors te vervangen, heb je ongeveer 100 vierkante kilometer zonnepanelen nodig en 5 olympische zwembaden vol met lithiumaccu's. In de winter gaat dat natuurlijk niet werken, dus je moet dat oppervlakte ook vol zetten met windmolens van 250 meter hoog.
Nou is de grote vraag: waar vind je zo'n groot gebied waar de bewoners het goed vinden dat je dat doet? Niet in Nederland.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |