Die post had je al in het vorige topic.quote:Op dinsdag 5 september 2023 22:33 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Geen probleem
Om een kerncentrale met 5 kernreactors te vervangen, heb je ongeveer 100 vierkante kilometer zonnepanelen nodig en 5 olympische zwembaden vol met lithiumaccu's. In de winter gaat dat natuurlijk niet werken, dus je moet dat oppervlakte ook vol zetten met windmolens van 250 meter hoog.
Nou is de grote vraag: waar vind je zo'n groot gebied waar de bewoners het goed vinden dat je dat doet? Niet in Nederland.
Inderdaad. En die 5 zwembaden met lithiumaccu's zijn niet voldoende om een periode van twee weken te overbruggen.quote:Op dinsdag 5 september 2023 22:39 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Die post had je al in het vorige topic.
Maar dan nog heb je een verre van stabiel 50hz net, en nog belangrijker geen schakelbare buffer om pieken en dalen op te vangen. Technisch kan het gewoon (nog) nietquote:Op dinsdag 5 september 2023 22:47 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Inderdaad. En die 5 zwembaden met lithiumaccu's zijn niet voldoende om een periode van twee weken te overbruggen.
Maar ik zou niet weten wat ik kan posten waar jij blij van wordt en dat ook klopt. Het is prachtig dat je graag wilt dat een paar zonnepanelen op ieder dak en een paar windturbines in de Noordzee genoeg zijn om onze energievoorziening CO2 neutraal te maken, maar ik zou niet weten hoe je dat zou moeten doen.
Als je hier in Nederland alleen zon, wind en water wilt gebruiken, dan zou ik beginnen met alle boeren te onteigenen. Die bezitten ongeveer 50% van ons landoppervlak. En dan overal zoveel mogelijk zonnepanelen en windmolens neer te zetten. En zoveel accu's als er maar te koop zijn. Dan gaat het misschien lukken.
Buiten dat waterstof nooit heel Nederland van energie hoeft te voorzien, kun je opslag natuurlijk prima ondergronds doen zodra de techniek daar is dat veilig te kunnen doen. Ja, dat kost wat, maar dat kosten andere opties ook.quote:Op dinsdag 5 september 2023 21:53 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Zeker. Heb je wel eens uitgerekend hoe groot de tanks moeten zijn om de energievoorziening voor heel Nederland te leveren voor twee weken? Orde van grootte: kilometers.
Behalve dat olie een vloeistof is en qua energie-inhoud minder dan 1% het volume van waterstof inneemt?quote:Op dinsdag 5 september 2023 23:47 schreef Shotty het volgende:
[..]
Buiten dat waterstof nooit heel Nederland van energie hoeft te voorzien, kun je opslag natuurlijk prima ondergronds doen zodra de techniek daar is dat veilig te kunnen doen. Ja, dat kost wat, maar dat kosten andere opties ook.
Oh, en kijk is naar de havens van Amsterdam, Rotterdam, en Antwerpen. Daar staan al kilometers aan tanks voor olie e.d. Gezien die vraag sterk naar beneden gaat als waterstof een alternatief wordt, is de ruimte er gewoon.
Nee, Ep=m.g.hquote:Op dinsdag 5 september 2023 23:04 schreef SymbolicFrank het volgende:
Voor de volledigheid: voor waterkracht is de energie het gewicht maal de hoogte in het kwadraat. Dus een hoogteverschil van 10 meter is 100 keer zoveel energie.
Je kan inderdaad die tanks niet zomaar gebruiken, je zal moeten verbouwen of platgooien en bouwen. Ik heb het dan ook over de ruimte, niet de opslagcapaciteit.quote:Op dinsdag 5 september 2023 23:56 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Behalve dat olie een vloeistof is en qua energie-inhoud minder dan 1% het volume van waterstof inneemt?
Maak voor ons eens een berekening en kom er achter hoe weinig stroom we daar uit kunnen halen vanwege het lage verval.quote:Op dinsdag 5 september 2023 20:06 schreef Metalfrost het volgende:
Ik snap niet waarom we met al die sluizen, gemalen en waterkeringen geen waterkrachtcentrales bouwen.
leg die zonnecellen in de Sahara neer en je hoeft alleen een nacht te overbruggen..quote:Op dinsdag 5 september 2023 22:47 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Inderdaad. En die 5 zwembaden met lithiumaccu's zijn niet voldoende om een periode van twee weken te overbruggen.
Totdat de regering aldaar ze nationaliseert en er een heftige exportbelasting over gaat heffen?quote:Op woensdag 6 september 2023 09:21 schreef Basp1 het volgende:
[..]
leg die zonnecellen in de Sahara neer en je hoeft alleen een nacht te overbruggen..
Dat is ook mede een reden waarom Desertec niet van de grond is gekomen. Alleen Marroko wordt als relatief veilig gezien voor dergelijke investeringen.quote:Op woensdag 6 september 2023 10:50 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Totdat de regering aldaar ze nationaliseert en er een heftige exportbelasting over gaat heffen?
Alles wat je in de Sahara legt vind je kaalgeplukt terug, tenzij je het kan bewaken.quote:Op woensdag 6 september 2023 09:21 schreef Basp1 het volgende:
[..]
leg die zonnecellen in de Sahara neer en je hoeft alleen een nacht te overbruggen..
Tja dat is het risico, maar dat risico nemen we met fossiele brandstoffen ism het opec kartel en de crisis uit 1973 dus al 50 jaar voor lief wat dan wel vreemd is natuurlijk.quote:Op woensdag 6 september 2023 10:50 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Totdat de regering aldaar ze nationaliseert en er een heftige exportbelasting over gaat heffen?
Daarom was kernenergie ook zo enorm populair, totdat de bevolking er massaal tegen in opstand kwam. En in een democratie heeft de meerderheid altijd gelijk. (Of de luidste minderheid, al naar gelang.)quote:Op woensdag 6 september 2023 11:17 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Tja dat is het risico, maar dat risico nemen we met fossiele brandstoffen ism het opec kartel en de crisis uit 1973 dus al 50 jaar voor lief wat dan wel vreemd is natuurlijk.
Helaas vooral ingegeven door indoctrinatie en angst porno. Gelukkig dat de jongeren er heel anders tegen aan kijken.quote:Op woensdag 6 september 2023 11:30 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Daarom was kernenergie ook zo enorm populair, totdat de bevolking massaal in opstand kwam. En in een democratie heeft de meerderheid altijd gelijk.
Zijn dit geen verdraaide feiten onze kerncentrales werden allang voor de oliecrisis gebouwd verder gebruikten we olie voor vervoer?quote:Op woensdag 6 september 2023 11:30 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Daarom was kernenergie ook zo enorm populair, totdat de bevolking er massaal tegen in opstand kwam. En in een democratie heeft de meerderheid altijd gelijk. (Of de luidste minderheid, al naar gelang.)
Mooi toch om te zien dat het gewoon mogelijk is en vanuit technisch oogpunt gewoon de best oplossing voor een overgang naar een totale duurzame energie. Alleen de geopolitieke werkelijkheid zit de wereld nog wat in de weg.quote:Op woensdag 6 september 2023 11:13 schreef TheFreshPrince het volgende:
Aan de andere kant, zijn er minder panelen nodig dan je zou denken.
[ afbeelding ]
Mooi idee voor een utopische wereld, jammer genoeg niet haalbaar in de reële wereld.quote:Op woensdag 6 september 2023 11:13 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Alles wat je in de Sahara legt vind je kaalgeplukt terug, tenzij je het kan bewaken.
Daarnaast heb je te maken met instabiele regio's, staatsgrepen, etc. Dus je moet de locatie zorgvuldig uitzoeken.
Aan de andere kant, zijn er minder panelen nodig dan je zou denken.
[ afbeelding ]
Datzelfde geldt al decennia voor kernenergiequote:Op woensdag 6 september 2023 11:57 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Mooi toch om te zien dat het gewoon mogelijk is en vanuit technisch oogpunt gewoon de best oplossing voor een overgang naar een totale duurzame energie. Alleen de geopolitieke werkelijkheid zit de wereld nog wat in de weg.
Behalve het hoogradioactief afval natuurlijk wat dan altijd vergeten wordt. Dan is er ook nog de grote vraag is er genoeg uranium en voor hoelang.quote:Op woensdag 6 september 2023 12:40 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Datzelfde geldt al decennia voor kernenergie
Afval is geen probleem. Uranium is er genoeg.quote:Op woensdag 6 september 2023 12:47 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Behalve het hoogradioactief afval natuurlijk wat dan altijd vergeten wordt. Dan is er ook nog de grote vraag is er genoeg uranium en voor hoelang.
Dan zijn die dingen waarschijnlijk pas in 2050 operationeel en kosten ze minimaal drie keer meer dan begrootquote:Op dinsdag 5 september 2023 19:48 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Standaard 1.650MWe EPR in samenwerking met EDF, verwacht ik.
De meest recent in aanbouw zijnde reactoren in Europa zijn ook van dat type.
dus hoog radioactief afval goed opslaan is geen probleem? Dan kun je voor het publiek hier vast wel wat geslaagde opslag plekken aanwijzen. Het dumpen van vaten in de oceanen was niet geslaagd.quote:Op woensdag 6 september 2023 13:09 schreef MoreDakka het volgende:
[..]
Afval is geen probleem. Uranium is er genoeg.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |