Mits goed hard bij aankoop: in de groentenlade van je koelkast kun je pastinaken gerust twee weken bewaren.quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:07 schreef motorbloempje het volgende:
Parsnips... moet even uitvissen hoe lang die houdbaar zijn in de koelkast..
Zeker!quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:50 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, die bij de Lidl gisteren zagen er niet al te knapperig uit, maar moet er vrijdag nog wel even heen, dus dat kunnen we mooi dan halentot aan woensdag moet toch zeker wel lukken..
Wat voor veranderingen? En wat voor amuses zoek je?quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:45 schreef Myraela het volgende:
Ik kon niet slapen vannacht. Vandaag het boodschappenlijstje maken, donderdag naar de makro voor alles dat ik vast kan halen. Laatste veranderingen gedaan. En nu op zoek naar wat knallende amuses.
Ik zou pompoenrisotto met lamsrack maken. Maar dat word paddenstoelen risotto in een schaaltje van parmezaan. Ik vond lamsrack te duur, ookal betaald mijn moeder. En dit vind ik een leuke manier van presenteren.quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:51 schreef minilot het volgende:
Wat voor veranderingen? En wat voor amuses zoek je?
Om even weg te hobbelen van de standaard geitenkaas of paddestoelen-opties, deze vegetarische hapjes heb ik bijvoorbeeld wel eens zelf gemaakt en als zeer lekker bevonden..quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:52 schreef motorbloempje het volgende:
Amuse zoek ik ook nog. Iets vega's denk ik, aangezien de andere gangen met vlees of vis zijn.
Dat dacht ik eigenlijk al, maar het zijn dusdanig lekkere balletjes dat zelfs mijn tofuhatende lief ze graag opvreeet, dus ik noemde ze toch maar even.quote:Op dinsdag 17 december 2013 10:21 schreef motorbloempje het volgende:
Dingen als tofuballetjes hoef ik niet mee aan te komen, vrees ik.
Bacon, chorizo + dadels? Is relatief goedkoop, best feestelijk, heel makkelijk vooraf te maken, en iets waar vleeseters blij van worden!quote:Op dinsdag 17 december 2013 09:57 schreef Myraela het volgende:
Amuses vind ik lastig. Het liefst iets waarvan ik de meeste voorbereiding van te voren kan doen. En mijn familie zijn niet echt vis eters.
Daar zat ik inderdaad al naar te kijken. Niet echt pretty, maar ik vind het zelf wel altijd lekker.quote:Op dinsdag 17 december 2013 10:32 schreef minilot het volgende:
[..]
Bacon, chorizo + dadels? Is relatief goedkoop, best feestelijk, heel makkelijk vooraf te maken, en iets waar vleeseters blij van worden!
http://gi365.info/food/bacon-wrapped-chorizo-stuffed-dates/:
[ afbeelding ]
OH JA! Ik heb ook nog medjooldadels gehaald gisterenquote:Op dinsdag 17 december 2013 10:32 schreef minilot het volgende:
[..]
Bacon, chorizo + dadels? Is relatief goedkoop, best feestelijk, heel makkelijk vooraf te maken, en iets waar vleeseters blij van worden!
http://gi365.info/food/bacon-wrapped-chorizo-stuffed-dates/:
[ afbeelding ]
Ik blaas een kerstkusje in de richting van Rotterdam!quote:Op dinsdag 17 december 2013 10:38 schreef Myraela het volgende:
Bedankt minilot. Mijn kerstinspiratiebron.Nu ben ik m'n stress weer kwijt.
Als ik jou was zou ik voor een tussenoplossing gaan: twee geitenkaasjes (want ziet er het tofst uit op het bordje), maar met de hoeveelheid van één geitenkaasje.quote:Op dinsdag 17 december 2013 10:42 schreef Brighteyes het volgende:
Hi all, vraagje!
Mijn keuze voor het voorgerechtje is gevallen op de spinazie salade uit de op. Nu zit ik alleen nog een beetje met de portie. Als voorgerecht bij een kalkoen met allerlei bijgerechten zou ik denken dat een klein bordje met 1 geitenkaasje wel voldoende is, of denk ik dan te krap. Geitenkaas is natuurlijk heerlijk, maar ook machtig dus ik wil de boel niet overvoeren...
Een groot stuk vlees in de oven braden?quote:Op dinsdag 17 december 2013 12:55 schreef MaximusTG het volgende:
Nog ideeën voor een hoofdgerecht voor 11 man, dat er wel feestelijk uitziet, maar iedereen wel zal lusten? Het moet er wel feestelijk uitzien..
Die kerstster caprese ziet er trouwens wel perfect uit voor die groep.
Ha leuk, die ga ik dus ook makenquote:Op dinsdag 17 december 2013 11:03 schreef Brighteyes het volgende:
Ja, nav het rol verhaal dacht ik eigenlijk hieraan idd:
[ afbeelding ]
Maar dan ga ik liever voor deze die iets rijper is en dus iets meer smaak heeft:
[ afbeelding ]
Tx iig, hier kan ik wel wat mee.
Jaaa!quote:
Ik zou voor m'n eentje echt niet uitgebreid gaan koken.quote:Op dinsdag 17 december 2013 22:48 schreef Sjaapje het volgende:
Wegens buitenlandse omstandigheden zit ik waarschijnlijk alleen op kerstavond, heb normaal wel al vanaf de namiddag vrij. Iemand inspiratie of tips voor een eenpersoonsmenu (mag dag nadien ook wel lekker zijn opgewarmd in de microgolf op mijn werk...). Keuken hier is niet fantastisch maar meeste dingen lukken wel....
Wat voor recept ga jij gebruiken voor je hertenstoof? Gisteren mn kilo hertenstoofvlees v de slager opgehaaldquote:
Bedoel je daar een romige knoflooksaus mee, zoals je die vaak tegenkomt bij Amerikaanse surf&turf-recepten?quote:Op woensdag 18 december 2013 13:05 schreef Xlarge het volgende:
Een rode wijnsaus past goed bij het vlees, en de kerst, maar weer niet zo bij de garnalen.
Zelf zit ik nu aan een knoflooksaus te denken.
Zonde van het geld, gewoon zelf vast bolletjes scheppen van te voren en die in de vriezer bewaren.quote:Op woensdag 18 december 2013 00:13 schreef RoelerMF het volgende:
Ook voor het vanille ijs ga ik nog even bij de Sligro kijken of daar een mooie oplossing ligt waarbij ik het niet zelf meer op hoef te lepelen uit een verpakking. Dan ga je toch snel kliederen in je glaasje. Kant en klaar bolletje gun ik mij zelf wel
Daar had ik helemaal niet aan gedacht , chimichurri vind ik een betere optie, ik denk dat ik ga switchen, bedanktquote:Op woensdag 18 december 2013 13:34 schreef minilot het volgende:
[..]
Bedoel je daar een romige knoflooksaus mee, zoals je die vaak tegenkomt bij Amerikaanse surf&turf-recepten?
Kan, maar om het wat interessanter en minder 'zwaar te maken' zou je ook kunnen denken in de richting van chimichurri, mojo verde of een vergelijkbare 'koude' saus/dressing op basis van gepureerde rauwe knoflook, heel veel verse peterselie, koriander, olie, zout en limoen. Heel fris en pittig, heel lekker bij een stoer stuk koe (jammer dat je niet voor de picanha bent gegaan!) en net zo lekker bij garnalen.
[ afbeelding ]
Mijn skills zijn niet zo goed, maar op zich wel het proberen waardquote:Op woensdag 18 december 2013 13:39 schreef Myraela het volgende:
[..]
Zonde van het geld, gewoon zelf vast bolletjes scheppen van te voren en die in de vriezer bewaren.
Oeee, dat is een ontzettend lekker recept! In de salsa gaat natuurlijk een flinke hoeveelheid paprika, dus daarmee heb je in elk geval al een groentencomponent. Serveer je er ook nog iets aan koolhydraten bij? Pasta, aardappel, rijst - zoiets? Of een homp goed brood? Dat heeft natuurlijk ook zo z'n invloed op een passend groente-bijgerecht.quote:Op dinsdag 17 december 2013 21:28 schreef roos85 het volgende:
Op kerstavond wil ik zalm met een paprika hazelnoot salsa (Ottolenghi) serveren, maar ben er qua groente bijgerecht er nog niet uit.
Jullie advies?
Ha, tof dat het zo geslaagd was, maar bedank vooral jezelf ervoor! Jij hebt het gemaakt, ik heb alleen maar wat recepten opgesnord.quote:Op dinsdag 17 december 2013 21:40 schreef Sts het volgende:
De labneh was goedgekeurd door mijn prof die een aantal jaar in Israël heeft gewoond. *glim*
En de recepten van de paté en truffels werden ook vaak gevraagd, dus zeer geslaagd allemaal. Nogmaals dank minilot
Wat gaaf én handig dat je daar dan zo'n grote voorraad zoetigheid aan overhoudt!quote:Op
dinsdag 17 december 2013 21:15 schreef SV-tje het volgende:
We zouden dit jaar na 3 jaar bij ons bij m'n zwager en schoonzus gaan eten. Maar gisteren kwam het verzoek of we toch allemaal wat wilde meenemen. Aangezien ik afgelopen zondag deel 2 heb gehad van de gevorderde patisserie cursus bij Robert van Beckhoven en mijn vriezer vol ligt met zoetigheid, heb ik gezegd dat ik voor de dessert zal zorgen. Ik wil de volgende dingen meenemen:
Zo'n ijsbolschepding even voordat je een bolletje schept telkens even onder een hete kraan houden. De bolletjes op een bakpapiertje bewaren. Kan niet fout gaan.quote:Op woensdag 18 december 2013 13:51 schreef RoelerMF het volgende:
[..]
Mijn skills zijn niet zo goed, maar op zich wel het proberen waard
Oe, dat klinkt goed! Receptje?quote:
Idem!quote:spitskoolcrème
Ik eet heel vaak veganistisch, en weet inmiddels wel dat voor verschillende soorten recepten heel verschillende vervangingingen voor koemelk geschikt zijn. Rijstmelk, kokosroom, cashewnotenpuree - het is maar net welk toetje je wilt maken.. Laat maar weten als je een vervanging zoekt binnen een specifiek toetjesrecept.quote:Nagerecht: -> vooral lastig omdat ik geen koemelk mag gebruiken
Serveer je je coquilles koud? Zo ja, dan tegelijk opdienen. Staat fijn uitnodigend.quote:- Amuses tegelijk opdienen als voorgerecht of na elkaar?
quote:Op dinsdag 17 december 2013 23:24 schreef Probability het volgende:
En misschien dat ik nog een dessert maak voor als ik met familie 2e kerstdag eet, weet alleen niet of dat lekker is, 2 dagen van te voren klaarmaken?
O kijk, Probs en Uniek in het topic! Leuk!quote:
Da's wel heel weinig info.quote:Op dinsdag 17 december 2013 22:48 schreef Sjaapje het volgende:
Wegens buitenlandse omstandigheden zit ik waarschijnlijk alleen op kerstavond, heb normaal wel al vanaf de namiddag vrij. Iemand inspiratie of tips voor een eenpersoonsmenu (mag dag nadien ook wel lekker zijn opgewarmd in de microgolf op mijn werk...). Keuken hier is niet fantastisch maar meeste dingen lukken wel....
Ook voor jou: heb je wat concretere voorkeuren? Dat zoekt makkelijker mee voor de rest van ons.quote:Op dinsdag 17 december 2013 23:23 schreef FutureFairytale het volgende:
Dan soep, hoofd en na moet ik ook nog verzinnen
Wat een lief toetje!quote:Op woensdag 18 december 2013 00:13 schreef RoelerMF het volgende:
En bij het nagerecht een zoete dessertwijn
Als je het ooit nog eens maakt: minder rode peper erin dan.quote:Op woensdag 18 december 2013 15:11 schreef rhubarb het volgende:
Ik heb de soep der soepen nu 2 x uitgeprobeerd, beide keren te pittig...
De Sligro had een flinke selectie, maar ik zag er vanmiddag nog een stuk of drie van staan bij de Mitra. Ik neem aan dat een grote Gall & Gall ook wel ijswijn heeft, maar daar kom ik nooit, dus dat weet ik niet zeker.quote:
Sligro heb ik geen pasje, en Mitra zit hier nietquote:Op woensdag 18 december 2013 15:27 schreef minilot het volgende:
[..]
De Sligro had een flinke selectie, maar ik zag er vanmiddag nog een stuk of drie van staan bij de Mitra. Ik neem aan dat een grote Gall & Gall ook wel ijswijn heeft, maar daar kom ik nooit, dus dat weet ik niet zeker.
Herkenbaar!quote:Op woensdag 18 december 2013 15:03 schreef habitue het volgende:
2e sessie boodschappen gedaan. Als ik het in sessies doe, lijkt het alsof het minder geld kost.![]()
![]()
Lekkere Rioja uit 2005 en goede Chardonnay gekocht, en nog Limoncello voor het nagerecht.
Deze paprikasoep(en) een idee?quote:Op woensdag 18 december 2013 16:03 schreef Skwish het volgende:
Ik ben aangewezen om voor 1e kerstdag voor 6 personen soep te maken. Heel soms maak ik (chinese) tomatensoep (kant en klaar pakje) met soepvlees/soepgroente en wat vermicelli/rijst.
Dit is vrij standaard en nogal vullend op de maag. Iemand nog leuke recepten om een (makkelijke) tomaten of paprika soep te maken zonder een kant en klaar pakje te moeten gebruiken.
Een vegetariër eet ook geen vis. Die van jou wel? Dan is het een pescotariër.quote:Op woensdag 18 december 2013 17:28 schreef vliegmeis het volgende:
Nu is mijn probleem het hoofdgerecht voor de vegetarier. Ik wil voor haar ook een mooi hoofdgerecht maken wat niet te ingewikkeld is, ook omdat ik maar 4 gaspitten heb en al 8 biefstukken moet bakken. Heeft iemand ervaring met een visje met rode wijnsaus? Of toch een stuk vis en dan een anders sausje erbij? Ik hoop dat iemand mij kan helpen aangezien ik zelf mijn inspiratie een beetje kwijt ben
Heb ik al eens eerder gemaakt en vond ze inderdaad erg lekker, hier het recept.quote:Op woensdag 18 december 2013 15:09 schreef minilot het volgende:
Op dinsdag 17 december 2013 22:12 schreef SV-tje het volgende:
- Kruidenbeignet
Oe, dat klinkt goed! Receptje?
Inmiddels heeft m'n zus beslist en is het deze geworden Kalfsentrecote met tagliatelle van courgette en pistachepestoquote:Op woensdag 18 december 2013 15:09 schreef minilot het volgende:
spitskoolcrème
Idem! Ik zou voor dat hoofdgerecht gaan, lijkt me het lekkerst
quote:Op woensdag 18 december 2013 15:09 schreef minilot het volgende:
Wat zijn verder je wensen omtrent het dessert? Wat vinden jij en je eters heel erg lekker, wat lijkt je leuk om te maken?
Ik heb inderdaad een ijsmachine. M'n vriend en ik houden allebei heel erg van toetjes m'n ouders wat minder, dus het moet niet heel zoet en zwaar zijn. Ik vind het leuk om te bakken (vandaar ook de patisserie workshop). En we houden allemaal niet van kokos. Verder hierover nog niet veel ideeen buiten dan misschien macaron omdat dat er leuk uitziet (en met een lekker vulling ook lekker is).
Coquilles wordt lauwwarm, maar dat moet ook geen probleem zijn bij gelijk opdienen.quote:Op woensdag 18 december 2013 15:09 schreef minilot het volgende:
Serveer je je coquilles koud? Zo ja, dan tegelijk opdienen. Staat fijn uitnodigend.
Alles wat we maken mogen we meenemen (en dat is in 2 dagen heel veel). Ik heb nu de basiscursus en gevorderden cursus gedaan, er is nu nog 1 vergevorderden cursus, maar dit zijn wel 3 losse cursussen.quote:Op woensdag 18 december 2013 14:49 schreef minilot het volgende:
[..]
Wat gaaf én handig dat je daar dan zo'n grote voorraad zoetigheid aan overhoudt!Ben je nu klaar met de cursus, of volgen er hierna nog meer lesdagen? En heb je nog toffe patisserie-tips voor onze kerstmaaltijden?
![]()
Misschien is (het recept van) zo'n standaard tomatensoeppakket van de Appie wat voor je dan? Alle ingrediënten bij elkaar in 1 verpakking, erg makkelijk en kan ook aangevuld worden met dingen zoals paprika of soepballetjes.quote:Op woensdag 18 december 2013 16:03 schreef Skwish het volgende:
Ik ben aangewezen om voor 1e kerstdag voor 6 personen soep te maken. Heel soms maak ik (chinese) tomatensoep (kant en klaar pakje) met soepvlees/soepgroente en wat vermicelli/rijst.
Dit is vrij standaard en nogal vullend op de maag. Iemand nog leuke recepten om een (makkelijke) tomaten of paprika soep te maken zonder een kant en klaar pakje te moeten gebruiken.
een pasta gerecht zie ik niet echt iets dat bij de rest van het kerst eten past. verse pasta is wel lekker maar wordt door de "eters"gezien als hoofdgerecht.quote:Op woensdag 18 december 2013 20:18 schreef Myraela het volgende:
Dat zijn toch bijna geen beperkingen joh. Zelf ravioli maken?
Wat is de rest van het menu dan?quote:Op woensdag 18 december 2013 21:07 schreef z80 het volgende:
[..]
een pasta gerecht zie ik niet echt iets dat bij de rest van het kerst eten past. verse pasta is wel lekker maar wordt door de "eters"gezien als hoofdgerecht.
Dat is niets nieuwsquote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 29% gewijzigd door #ANONIEM op 18-12-2013 21:13:39 ]
quote:Op woensdag 18 december 2013 21:13 schreef SpaceInvaders het volgende:
[..]
Dat is niets nieuws![]()
Ach ik heb een simpel maar acceptabel menu samengesteld vind ikHad je dat al gepost hier? Want ik wil alles weten.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
Geloof het niet maarrrquote:Op woensdag 18 december 2013 21:14 schreef Myraela het volgende:
[..]
Had je dat al gepost hier? Want ik wil alles weten.
Ja het is prima maar ik had het graag wat specialer gewild, achja, ooitquote:Op woensdag 18 december 2013 21:21 schreef Myraela het volgende:
Klinkt als een prima menu, lekker hollands maar voor zulke mensen is dat wel het beste ja.
Ik vind koken dan ook wel een stuk minder leuk.
Mijn familie eet wel bijna alles. Maar tegelijkertijd zouden ze net zo blij zijn met een bord boerenkool met worst.
Nee hoor zo zijn heel veel mensen, een groot gedeelte durft niet eens iets nieuws te proeven.quote:Op woensdag 18 december 2013 21:26 schreef MaximusTG het volgende:
Ken het gevoel ja, zulke zeikerds zijn het allemaal.. Alles wat je tegenkomt kan meteen worden afgeschoten omdat er altijd wel iemand is die "ut nie lus".
Uiteindelijk komt het menu dan altijd op hetzelfde neer, geen speciale smaken/gerechten. Geen zak aan om te koken dus..
Of ben ik nu erg pessimistisch![]()
?
Nee hoor zo omschrijf je het precies goed.quote:Op woensdag 18 december 2013 21:26 schreef MaximusTG het volgende:
Ken het gevoel ja, zulke zeikerds zijn het allemaal.. Alles wat je tegenkomt kan meteen worden afgeschoten omdat er altijd wel iemand is die "ut nie lus".
Uiteindelijk komt het menu dan altijd op hetzelfde neer, geen speciale smaken/gerechten. Geen zak aan om te koken dus..
Of ben ik nu erg pessimistisch![]()
?
Thx, ik zal morgen kijken bij de appie. Hopelijk ook voor 6 personen of de ingredienten die je makkelijk kan aanvullen.quote:Op woensdag 18 december 2013 20:07 schreef Holyme het volgende:
[..]
Misschien is (het recept van) zo'n standaard tomatensoeppakket van de Appie wat voor je dan? Alle ingrediënten bij elkaar in 1 verpakking, erg makkelijk en kan ook aangevuld worden met dingen zoals paprika of soepballetjes.
Verder lees ik hier regelmatig even mee, wat komt er veel lekkers én moois voorbij! Heb al aardig wat links opgeslagen
pasta is in de zuidelijke landen inderdaad een voorgerecht hier wordt het maar als hoofdmaaltijd gezien.quote:Op woensdag 18 december 2013 21:09 schreef Myraela het volgende:
[..]
Wat is de rest van het menu dan?
En volgens mij is ravioli een best gebruikelijk voorgerecht.Bedoel, geen bord vol, maar gewoon een paar met een botersausje.
echt moeilijke eters zitten niet aan tafel. maar met bepaalde dingen moet ik wel rekening houden.quote:Op woensdag 18 december 2013 21:26 schreef MaximusTG het volgende:
Ken het gevoel ja, zulke zeikerds zijn het allemaal.. Alles wat je tegenkomt kan meteen worden afgeschoten omdat er altijd wel iemand is die "ut nie lus".
Uiteindelijk komt het menu dan altijd op hetzelfde neer, geen speciale smaken/gerechten. Geen zak aan om te koken dus..
Of ben ik nu erg pessimistisch![]()
?
grootste "probleem" zijn eigenlijk de kinderen. niet omdat ze niets lusten maar omdat ik bepaalde ingrediënten niet kan gebruiken. daarbij komt nog dat ik zelf ook allergisch ben voor bepaalde voedingsmiddelen om het makkelijk te maken.quote:Op woensdag 18 december 2013 21:33 schreef MaximusTG het volgende:
De oplossing is natuurlijk om mensen gewoon voor het eten uit te nodigen, zelf een menu te bedenken, en als ze het dan écht niet lusten een alternatiefje achter de hand hebben.
Maar ja, kerst he, das vaak met familie. Dus word je geacht rekening met mensen te houden omdat je toch al "weet" wie wat niet lust..
Kinderen zijn van die wezens waar je geen rekening mee moet houden, maar gewoon een alternatief moet bieden.quote:Op woensdag 18 december 2013 21:39 schreef z80 het volgende:
[..]
grootste "probleem" zijn eigenlijk de kinderen. niet omdat ze niets lusten maar omdat ik bepaalde ingrediënten niet kan gebruiken. daarbij komt nog dat ik zelf ook allergisch ben voor bepaalde voedingsmiddelen om het makkelijk te maken.
Paddenstoelensaus?quote:Op woensdag 18 december 2013 21:48 schreef Whiskers2009 het volgende:
Ik heb een vrij simpel hoofdgerecht: hertenbiefstukjes, aardappelkroketjes en sperziebonen met spekjes.
Maar ik zoek nog een saus/aankleding bij de hertenbiefstukjes. Beperking: niet zoet en géén combi van zoet en hartig (dus niets met vruchten/honing/whatever), en makkelijk te bereiden/foolproof.. Moet natuurlijk wél goed combineren met hertenbief
Iemand een idee?
Lijkt me wel watquote:
In de oven op 40 graden.quote:Op woensdag 18 december 2013 21:56 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Lijkt me wel watIets met paddenstoelen past vast goed bij wild
![]()
*nu nog lekker en simpel recept vinden*
En hoe hou je de bief warm (en niet te gaar/uitdrogend) terwijl je de saus maakt?
Ik denk hetzelfde als normale biefstuk, je moet het sowieso even laten rusten. Dus op een bordje onder wat aluminium.quote:Op woensdag 18 december 2013 21:56 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Lijkt me wel watIets met paddenstoelen past vast goed bij wild
![]()
*nu nog lekker en simpel recept vinden*
En hoe hou je de bief warm (en niet te gaar/uitdrogend) terwijl je de saus maakt?
Doen wij dus nooitquote:Op woensdag 18 december 2013 21:57 schreef Myraela het volgende:
[..]
Ik denk hetzelfde als normale biefstuk, je moet het sowieso even laten rusten. Dus op een bordje onder wat aluminium.
Afgedekt (alufolie) en op een bord dan neem ik aan?quote:
Ik heb maar 4 glaasjes, en die hebben we verzameld sinds we samenwonen. Ik wilde ze altijd weggooien, maar mijn vriendin (verloofde sinds dit weekendquote:Wat een lief toetje!Je hebt er wel veel Nutella voor moeten eten!
Zorg bij de dungesneden repen appel dat je ze even van tevoren in een bakje ijswater met citroensap laat dobberen. Anders worden de reepjes heel snel zachter bruinig op je toetje.
Klopt met aluminiumfolie erop, maar dan wel los erop leggen dat de dampen er wel uit kunnen zegmaar.quote:Op woensdag 18 december 2013 22:02 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Afgedekt (alufolie) en op een bord dan neem ik aan?
En dan zit ik weer met: kunnen alle borden in de oven?
Ok, dank!quote:Op woensdag 18 december 2013 22:03 schreef habitue het volgende:
[..]
Klopt met aluminiumfolie erop, maar dan wel los erop leggen dat de dampen er wel uit kunnen zegmaar.
Ziet er prachtig uitquote:Op woensdag 18 december 2013 22:03 schreef RoelerMF het volgende:
[..]
Ik heb maar 4 glaasjes, en die hebben we verzameld sinds we samenwonen. Ik wilde ze altijd weggooien, maar mijn vriendin (verloofde sinds dit weekend) wilde ze bewaren. En nu komt het goed uit. Schoonmoeders heeft er ook nog een aantal zodat ik er genoeg heb voor kerstavond!
Heb inmiddels weer even geëxperimenteerd met de kerststerren voor het tussengerecht. Vorige maand werden die niet mooi. Heb nu de oven op ruim 210 graden gehad en ruim 17 minuten erin en dan komt het eruit zoals ik graag wil, hoewel het nog wel wat meer mag rijzen. Maar misschien moet ik nog even oefenen met het uitsteken van de vormpjes. Ook heb ik geprobeerd om een ragoutbakje te maken in dezelfde vorm als de sterren voor degene die geen salade krijgt. En dat is ook geslaagd
[ afbeelding ]
Even een vluchtig fotootje
Je oven voorverwarmen en dan uitzetten, dan blijft het lang genoeg warm en weet je zeker dat het niet te heet word. Over het algemeen kunnen alle borden wel gewoon in de oven. Zeker als het niet zo heet is. Geen plastic natuurlijk.quote:Op woensdag 18 december 2013 22:05 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Ok, dank!
En op 40 graden kunnen alle borden in een oven?
Mijn oven "begint" pas op 50 graden. Kan dat ook?
Dank jequote:Op woensdag 18 december 2013 22:08 schreef Myraela het volgende:
[..]
Je oven voorverwarmen en dan uitzetten, dan blijft het lang genoeg warm en weet je zeker dat het niet te heet word. Over het algemeen kunnen alle borden wel gewoon in de oven. Zeker als het niet zo heet is. Geen plastic natuurlijk.
Ik ben niet zo goed met sausjes om eerlijk te zijn. Zou inderdaad gewoon roomboter gebruiken (het is toch kerstquote:Op woensdag 18 december 2013 22:14 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Dank je![]()
En dat dat laatste snap ik..
Deed jij niet een kookopleiding ofzo? Heb jij nog een lekker en makkelijk paddenstoelensausrecept? Edit: recept is van ieder ander net zo welkom natuurlijk![]()
Ik zag dit: http://www.jumbosupermark(...)t-paddenstoelensaus/
Maar dat spreekt zichzelf tegen (2. Bak de paddestoelen en 3. roer de overige paddenstoelen door de saus). En ik hou niet van vloeibare margarine. Liever roomboter of 50/50 roomboter olijfolie
En lijkt me wat flauw.. Lijkt me toch iets van kruiden (tijm ofzo) ook in te moeten om er een beetje (volle) smaak aan te geven.. En iets met de aanbaksels wellicht. Of is dat meer iets voor rode wijn/portsaus?
Dankquote:Op woensdag 18 december 2013 22:40 schreef Myraela het volgende:
[..]
Ik ben niet zo goed met sausjes om eerlijk te zijn. Zou inderdaad gewoon roomboter gebruiken (het is toch kerst). Zelf ben ik gek op aanbaksels en zou ik het zonde vinden als je een schone pan zou gebruiken voor je saus.
Ik denk dat ik de pan van de biefstukjes zou pakken, uitje en wat paddenstoelen in zou bakken. Half glas wijn (of sherry) en lekker wat room erbij. Op smaak brengen met wat peper, zout en tijm inderdaad. Peterselie en misschien wat knoflook lijkt me er ook wel erg lekker erbij.
Of eerst de wijn met een kop bouillon een beetje inkoken, misschien geeft dat wat meer smaak.
Je hebt nog tijd, experimenteer een beetje wat je lekker vind. Saus kan je gerecht echt maken.
Ok...quote:Op woensdag 18 december 2013 22:44 schreef MaximusTG het volgende:
Je moet beter lezen (al is er ook wat uit het recept weggevallen) er staat namelijk:
3. Haal (wat) van de paddenstoelen uit de wijn en houd ze apart. Voeg de wildfond toe aan de wijn met resterende paddenstoelen en laat het gerecht 5 min. koken. Voeg de room toe en kook de saus nogmaals ca. 5 min. Roer de overige paddenstoelen door de saus.
edit: overigens had ik gisteren dat kerstster-voorgerechtje ff geprobeerd, leek me leuk voor a.s. zondag; Met spek erdoor en wat brood erbij nog als licht avondmaaltje. (al had ik alleen balsamico azijn, geen zin om em in te koken)
[ link | afbeelding ]
Ziet er mooi uit!quote:Op woensdag 18 december 2013 22:44 schreef MaximusTG het volgende:
edit: overigens had ik gisteren dat kerstster-voorgerechtje ff geprobeerd, leek me leuk voor a.s. zondag; Met spek erdoor en wat brood erbij nog als licht avondmaaltje. (al had ik alleen balsamico azijn, geen zin om em in te koken)
[ link | afbeelding ]
Hij....want jij moet het makenquote:Op donderdag 19 december 2013 08:29 schreef Oceanonix het volgende:
Zo ik ben eruit, mijnheer Oceanonix dacht een geintje te kunnen maken en vroeg om 8 gangen. Die gaat hij krijgen. Kijken wie als laatste lacht...![]()
Ja inderdaad, ontzettend lekkerquote:Op woensdag 18 december 2013 14:49 schreef minilot het volgende:
[..]
Oeee, dat is een ontzettend lekker recept! In de salsa gaat natuurlijk een flinke hoeveelheid paprika, dus daarmee heb je in elk geval al een groentencomponent. Serveer je er ook nog iets aan koolhydraten bij? Pasta, aardappel, rijst - zoiets? Of een homp goed brood? Dat heeft natuurlijk ook zo z'n invloed op een passend groente-bijgerecht.
Als je naast de zalm met salsa nog iets warms als rijst of aardappelen serveert is het denk ik veilig om te kiezen voor een salade, van robuust wintergroen als savooiekool, boerenkool, snijbiet (gescheurde bladen, misschien heel even in de pan), met bijvoorbeeld venkel en wat sinaasappel.
Dat hangt van het formaat en de temperatuur af. 50 graden is volgens mij voor geen enkel bord een probleem. Het hoeft ook niet knetterheet, het gaat erom dat ze niet teveel warmte aan het gerecht onttrekken.quote:Op woensdag 18 december 2013 22:01 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Doen wij dus nooit
Hoe lang moet het rusten? Voorverwarmd bord dan? Zo ja: hoe lang en op welke temperatuur voorverwarmen? En kan elk bord in een oven?
Dank voor je toelichting!quote:Op donderdag 19 december 2013 12:09 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat hangt van het formaat en de temperatuur af. 50 graden is volgens mij voor geen enkel bord een probleem. Het hoeft ook niet knetterheet, het gaat erom dat ze niet teveel warmte aan het gerecht onttrekken.
Wat betreft het rusten, ik weet eigenlijk niet precies waarom ik het doe, wat er precies met het vlees gebeurd als je dat doet. Ik doe het dus gewoon na zonder te weten waarom, maar het lijkt wel te werken. Bovendien kun je het vlees dan goed timen en wordt dat niet verstoord doordat je met andere dingen bezig bent. Biefstukje (entecote, T-bone, haas, etc) bakken doe ik met het oog op de secondewijzer en zonder iets tussendoor te doen. Zilverpapier ligt al klaar, inpakken en de rest afwerken. Dan ligt het snel 5 minuten te rusten, en dat lijkt wel te werken.
Bechamel als basis maken met een posbaddestoelenbouillon(blokje) erdoorheen en room ipv melk? En dan de paddenstoelen die je hebt gebruikt voor de bouillon (of die je even hebt geweekt in de hete bouillon gemaakt van blokje) daar later aan toevoegen en op smaak brengen met knoflook/bosui/peper/zout en dat soort zaken?quote:Op donderdag 19 december 2013 13:45 schreef Whiskers2009 het volgende:
Snelle en makkelijke paddenstoelensausrecepten (voor bij de hertenbief) zijn nog steeds welkom hoor
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Dat lijkt me vrij makkelijk om te doen
Daarnaast een white BBQ sauceSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Zowaar nog makkelijker.
Dat is zodat de sappen zich weer over het vlees verspreiden, en je daardoor niet al je sappen verliest wanneer je er meteen in begint te snijden. Wat beftreft rusttijd is 5 min wel het minimale. Grotere stukken vlees vergen een langere rusttijd.quote:Op donderdag 19 december 2013 12:09 schreef Weltschmerz het volgende:
Wat betreft het rusten, ik weet eigenlijk niet precies waarom ik het doe, wat er precies met het vlees gebeurd als je dat doet.
Ik ben jaloers, die wil ik ook nog eens maken.quote:Op donderdag 19 december 2013 13:27 schreef MaximusTG het volgende:
2e kerstdag gaan we iig kwarteltjes maken:
[ link | afbeelding ]
Lief is ie he?
Citrus en champignons... ik vind het niet lekker bij elkaar klinken. Ik zou voor een goede balsamico gaan, dat past bij alles wat er bij je carpaccio gaat. Je zou ook port kunnen inkoken zodat het een zoetige stroop wordt, dat smaakt er ook bij, denk ik.quote:Op donderdag 19 december 2013 20:13 schreef essnhills het volgende:
1 van de gerechtjes die ik waarschijnlijk ga maken met Kerst is een courgette carpaccio.
Hierbij serveer ik dan fijn gesneden sperzieboontjes en champignonplakjes (beiden even roerbakken), gehakte walnoten en rolletjes rauwe ham. Maar wat kan er voor dressing bij?
Een sausje op basis van citrusvruchten? En wat voor 1 dan?
Een sausje op basis van balsamico misschien dan? En wat moet erbij?
Of is een pesto misschien lekker? Bijvoorbeeld deze? http://www.jamiemagazine.(...)osterde-paprika.html
Iemand een leuk idee?
olijf olie en zout alleen kan ook, smaakt ook lekker ( mits goede virgin olie is).quote:Op donderdag 19 december 2013 20:13 schreef essnhills het volgende:
1 van de gerechtjes die ik waarschijnlijk ga maken met Kerst is een courgette carpaccio.
Hierbij serveer ik dan fijn gesneden sperzieboontjes en champignonplakjes (beiden even roerbakken), gehakte walnoten en rolletjes rauwe ham. Maar wat kan er voor dressing bij?
Een sausje op basis van citrusvruchten? En wat voor 1 dan?
Een sausje op basis van balsamico misschien dan? En wat moet erbij?
Of is een pesto misschien lekker? Bijvoorbeeld deze? http://www.jamiemagazine.(...)osterde-paprika.html
Iemand een leuk idee?
Niet met roomkaas, maar wel luchtig en lekker.quote:Op donderdag 19 december 2013 12:02 schreef Soulagement het volgende:
Heeft iemand een recept voor een mousse van roomkaas/luchtige roomkaas of iets soortgelijks zónder garnalen/rivierkreeftjes/etc.(om een zalmbonbon mee te vullen)?
Lief zo'n sterquote:Op woensdag 18 december 2013 22:03 schreef RoelerMF het volgende:
[..]
Ik heb maar 4 glaasjes, en die hebben we verzameld sinds we samenwonen. Ik wilde ze altijd weggooien, maar mijn vriendin (verloofde sinds dit weekend) wilde ze bewaren. En nu komt het goed uit. Schoonmoeders heeft er ook nog een aantal zodat ik er genoeg heb voor kerstavond!
Heb inmiddels weer even geëxperimenteerd met de kerststerren voor het tussengerecht. Vorige maand werden die niet mooi. Heb nu de oven op ruim 210 graden gehad en ruim 17 minuten erin en dan komt het eruit zoals ik graag wil, hoewel het nog wel wat meer mag rijzen. Maar misschien moet ik nog even oefenen met het uitsteken van de vormpjes. Ook heb ik geprobeerd om een ragoutbakje te maken in dezelfde vorm als de sterren voor degene die geen salade krijgt. En dat is ook geslaagd
[ afbeelding ]
Even een vluchtig fotootje
Ik weet het niet, ik ken het gerecht niet,maar dit is onder de streep gewoon bladerdeeg in een vormpje uitgestokenquote:Op donderdag 19 december 2013 23:13 schreef Probability het volgende:
[..]
Lief zo'n ster
Zou ik daar mini zalm prei quiches mee kunnen maken?
Wow, dat ziet er mooi uit! Twijfel of ik dat ook niet als bijgerechtje erbij wil zetten. Al was het alleen vanwege dat mooie effectquote:Op donderdag 19 december 2013 23:15 schreef AnnaNiem het volgende:
Ik zat net 24kitchen te kijken en deze peertjes gaan op het menu; http://www.24kitchen.nl/s(...)toofperen-met-effect Smaken vast wel bij mijn hertenbiefstukjes en ik vind ze prachtig...
Ik vind het er zo op die foto niet zo aantrekkelijk uitzien, Mo. Het smaakt vast verrukkelijk, allemaal dingetjes die ik lekker zou vinden, maar de kleuren maken me niet hongerig.quote:Op donderdag 19 december 2013 22:19 schreef motorbloempje het volgende:
[ afbeelding ]
Vanavond de eend geprobeerd, en de puree die ik erbij wilde doen.
Eend goedgekeurd, puree ook. Alleen nog een sausje erbij.
De potato wedges waren vanavond voor de opvulling, die hebben we er volgende week niet bij, aangezien we dan 5 gangen hebben
Best pie everquote:Op donderdag 19 december 2013 23:59 schreef motorbloempje het volgende:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/best-ever_banoffee_pie_75984en deze wordt 't toetje
Opmaak is dan ook niet zoals 't 'm gaat worden en 't komt op kleinere bordjes in kleinere porties, en er komt nog een plum/red wine sauce bij. Kleuren waren in 't echt wat beter. Maargoed, ik ben dan ook geen pro-fotograafquote:Op vrijdag 20 december 2013 00:10 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik vind het er zo op die foto niet zo aantrekkelijk uitzien, Mo. Het smaakt vast verrukkelijk, allemaal dingetjes die ik lekker zou vinden, maar de kleuren maken me niet hongerig.
Wel een leuke benadering, hoewel ik het niet in alles met zijn uitgangspunten eens ben. In mijn ervaring is het vooral vlees dat ooit bevroren is geweest dat leegloopt.quote:Op donderdag 19 december 2013 18:35 schreef habitue het volgende:
[..]
Dat is zodat de sappen zich weer over het vlees verspreiden, en je daardoor niet al je sappen verliest wanneer je er meteen in begint te snijden. Wat beftreft rusttijd is 5 min wel het minimale. Grotere stukken vlees vergen een langere rusttijd.
Heston legt het hier goed uit met een demonstratie.
Vanaf 4:31
Een blikje hier, een potje daar, een zak pasta saus en bouillonblokjes. Afschuwelijk.quote:Op vrijdag 20 december 2013 09:37 schreef Skwish het volgende:
Dit recept lijkt me wel lekker en is vrij gemakkelijk te bereiden. Ik moet alleen een hoeveelheid nemen voor 6 personen (voorgerecht).
Maar hoeveel blokjes bouillon moet ik nou er in doen om 1,5 liter kippenbouillon te maken?
Dit lijkt me ook een leuk recept.
quote:Op donderdag 19 december 2013 22:35 schreef AnnaNiem het volgende:
[..]
Citrus en champignons... ik vind het niet lekker bij elkaar klinken. Ik zou voor een goede balsamico gaan, dat past bij alles wat er bij je carpaccio gaat. Je zou ook port kunnen inkoken zodat het een zoetige stroop wordt, dat smaakt er ook bij, denk ik.
Thnx!quote:Op donderdag 19 december 2013 22:48 schreef mytec het volgende:
[..]
olijf olie en zout alleen kan ook, smaakt ook lekker ( mits goede virgin olie is).
Dat is het favo recept van m'n vriend. Ik hou niet zo van quiche dat vindt hij heel jammer. Dus het lijkt mij leuk om die bakjes te maken als verrassing.quote:Op donderdag 19 december 2013 23:24 schreef RoelerMF het volgende:
[..]
Ik weet het niet, ik ken het gerecht niet,maar dit is onder de streep gewoon bladerdeeg in een vormpje uitgestoken
[..]
Wow, dat ziet er mooi uit! Twijfel of ik dat ook niet als bijgerechtje erbij wil zetten. Al was het alleen vanwege dat mooie effect![]()
Rode bietjesrisottobonbon ofzo?quote:Op vrijdag 20 december 2013 09:24 schreef Friia het volgende:
Ik zoek een amuse met rode biet, maar geen soepje. Iemand ideeën?
Maak je een amuse van rode biet met geitenkaas of voor mij part een veredelde spongecake.quote:Op vrijdag 20 december 2013 09:24 schreef Friia het volgende:
Ik zoek een amuse met rode biet, maar geen soepje. Iemand ideeën?
De bakjes kan je inderdaad 's morgens al maken. Ik weet niet of je het ook al een dag van tevoren kan maken. Zo te zien moet je deze bakjes ook gewoon kunnen gebruikenquote:Op vrijdag 20 december 2013 10:32 schreef Probability het volgende:
[..]
Dat is het favo recept van m'n vriend. Ik hou niet zo van quiche dat vindt hij heel jammer. Dus het lijkt mij leuk om die bakjes te maken als verrassing.
Ik vind het bladerdeeg vaak te zompig
De bakjes zelf kun je denk ik al even van te voren maken?
Recept: http://www.ah.nl/kookschr(...)281267&userid=238347
Ik zie toevallig een vergelijkbaar recept maar dan als pasteitjes: https://www.herta.be/nl/r(...)ei-en-gerookte-zalm/
Dat is de reden waarom ik van mn Wellington ben afgestapt. Werd me anders echt te gek qua prijs.quote:
Zo ontzettend lekker!quote:Op vrijdag 20 december 2013 17:30 schreef Lienekien het volgende:
Het wordt een Beef Wellington! Ik kies voor het recept van Ramsey, met pancetta eromheen en kastanjes door het paddenstoelenmengsel. En kant-en-klaar bladerdeeg.
De ossenhaas ligt al in de koelkast. Wat was die duur.
Hey grappig, die heb ik een paar jaar geleden ook voor het kerstdiner gemaakt. Vond het toen idd erg aan de prijs.quote:Op vrijdag 20 december 2013 17:30 schreef Lienekien het volgende:
Het wordt een Beef Wellington! Ik kies voor het recept van Ramsey, met pancetta eromheen en kastanjes door het paddenstoelenmengsel. En kant-en-klaar bladerdeeg.
De ossenhaas ligt al in de koelkast. Wat was die duur.
Vond je het lekker?quote:Op vrijdag 20 december 2013 19:07 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Hey grappig, die heb ik een paar jaar geleden ook voor het kerstdiner gemaakt. Vond het toen idd erg aan de prijs.
Dank voor je suggestie!quote:Op donderdag 19 december 2013 13:57 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Bechamel als basis maken met een posbaddestoelenbouillon(blokje) erdoorheen en room ipv melk? En dan de paddenstoelen die je hebt gebruikt voor de bouillon (of die je even hebt geweekt in de hete bouillon gemaakt van blokje) daar later aan toevoegen en op smaak brengen met knoflook/bosui/peper/zout en dat soort zaken?
Als je je vriezer heel wilt houden welquote:Op zaterdag 21 december 2013 10:48 schreef habitue het volgende:
Lees ik net dat je soep maar 2 dagen kunt bewaren, dus dan vries ik het even in. Moet je je soep eerst laten afkoelen voordat je het de vriezer in doet?
Ja dat zou ik wel doen. Je hoogt de temperatuur anders wel heel erg op voor de andere producten. En die wil je ook goed houden neem ik aan...quote:Op zaterdag 21 december 2013 10:48 schreef habitue het volgende:
Ik heb lemon curd gemaakt voor mn citroen tiramisu en ook maar alvast de soep gemaakt. Beide erg goed gelukt al zeg ik het zelf.![]()
Lees ik net dat je soep maar 2 dagen kunt bewaren, dus dan vries ik het even in. Moet je je soep eerst laten afkoelen voordat je het de vriezer in doet?
Ha, tof! Succes!quote:Op zaterdag 21 december 2013 11:59 schreef Steven184 het volgende:
Zo, nu maar even beginnen met het maken van de soep der soepen.
Jazeker! Iedereen heeft er na kerst nog een heel tijd van gegeten op boterhammen met allerlei soorten vleesbeleg en met rosbief was het in elk geval zeker ook een succes.quote:Op woensdag 18 december 2013 20:25 schreef gcjoel het volgende:
Ik lees vooral mee in dit topic maar had toch een vraagje.
Iemand postte laatste de Chili Jam van Nigella:
http://www.nigella.com/recipes/view/chilli-jam-2692
zou dit passen bij rosbief?
Gewoon simpel houden? Roomkaas met volle melk (1 eetlepel/15 ml melk op 100 gram kaas) in een minuut of vijf heel luchtig kloppen in de keukenmachine of met een elextrische mixer, en dan mengen met fijngesneden dille en bieslook?quote:Op donderdag 19 december 2013 12:02 schreef Soulagement het volgende:
Heeft iemand een recept voor een mousse van roomkaas/luchtige roomkaas of iets soortgelijks zónder garnalen/rivierkreeftjes/etc.(om een zalmbonbon mee te vullen)?
Deze varkenshaas?quote:Op zaterdag 21 december 2013 10:15 schreef FutureFairytale het volgende:
Voor 6 volw. en 2 ukkies iig de 2 voorgerechten bijna klaar (met bedenken):
Voor: vistrio; coquilles gebakken in kruidenboter (eerste keer dat ik ze ga bakken en eten en hoop zo dat ze niet rauw of gaar zijn!), koude garnalen in tomaat-chilimarinade, gerookt stukje zalmhaas. Kan ik die nog kruiden, sausje of zijn neutrale plakjes t best?
Daarna soep: soep der soepen maar ff proberen die maten om te rekenen en vraagje; valt anijssmaak erg op? Hou er niet zo van.
Hoofd: ? Groente en aardappelen verzorgt mn moeder. Ik moet vandaag iets verzinnen, liefst met vlees.
Na: verzorgt zusje; ijstaarten van de lidlmet vers fruit en slagroom.
Olie vervangen kan in elk geval prima. Ik zou gaan voor pinda/arachideolie, dat smaakt wat neutraler dan zonnebloem.quote:Op zaterdag 21 december 2013 09:46 schreef Bleie het volgende:
Bezig met de boodschappenlijst (nou maar hopen dat er in Amsterdam Noord steranijs te krijgen is, anders moet ik helemaal de stad in), en definitief maken van het menu.
Eerste Kerstavond wordt, zoals ooit al eerder gezegd: oosters-achtig. Met als toetje Japanse cheesecake (dank voor de suggestie minilot!). Lijkt me leuk om die in een muffinvorm te maken, zou dat lukken? Ik heb zowel een flexibele siliconen als een metalen, wat zou handiger zijn? En iemand nog aanraders voor een recept? (minilot had er toen één gepost met iets gemberachtigs, maar ik heb al twee gangen waar gember in voorkomt, dus dat wordt denk ik een beetje veel).
Edit: ik heb bijvoorbeeld dit recept gevonden: http://www.thelittleteoch(...)ffle-cheesecake.html. Kan ik de canola oil (koolzaadolie) daarin vervangen door arachide- of zonnebloemolie?
Dank, ik ben niet zo enorm van de opmaak, maar zal t overwegen. Op plaatjes zie ik hem ook wel vaak uit een cakevorm of zo, volgens mij, dat kan ook nog.quote:Op zaterdag 21 december 2013 12:26 schreef minilot het volgende:
[..]
Olie vervangen kan in elk geval prima. Ik zou gaan voor pinda/arachideolie, dat smaakt wat neutraler dan zonnebloem.
In muffinvorm kan natuurlijk prima, als je het makkelijk wilt maken gewoon een fraai muffinpapiertje erin, en dan maakt siliconen of metaal sowieso niets uit.
Wel zou ik bij een Japanse cheesecake en sowieso een oosters getint diner geen individuele cheesecakes bakken. Als je gewoon één grote maakt en deze netjes in porties snijdt (bijvoorbeeld rechthoeken of vierkanten) dan ziet dat er veeeeeeeel strakker uit op je dessertbordje.![]()
Zie ook de foto's bij het recept dat je zelf al gevonden had.
Alhoewel ik mijn vader niet gelukkiger kan maken dan met varkenshaas wil ik toch eerst kijken naar iets anders (om misschien toch uit te komen op varkenshaasquote:Op zaterdag 21 december 2013 12:18 schreef minilot het volgende:
[..]
Deze varkenshaas?
http://www.kayotic.nl/blog/pork-tenderloin-the-autumn-way
Eenvoudig, maar heel lekker
Albert Heijn, bij de italiaanse specialiteiten, om de een of andere reden. Als ze die niet hebben, dan hebben ze in elk geval gedroogde porcini en dat is een prima vervanging.quote:Op zaterdag 21 december 2013 12:37 schreef Bleie het volgende:
Verder heb ik steranijs vrij eenvoudig gevonden, maar nog geen shiitakes. Maandag nog eens kijken bij de jumbo, maar anders zie ik het somber in.
Je proeft 'm wel maar het overheerst niet. nu vind ik steranijs erg lekker (smaakt wel iets anders dan 'gewone' anijs, is zelfs eigenlijk geen echte anijs), maar bij twijfel gewoon één sterretje erin ipv tweequote:Op zaterdag 21 december 2013 12:45 schreef FutureFairytale het volgende:
Zalmhaasje ga ik maken zoals in de OP. Koop vandaag de ingrediënten voor de saus.
Wil je mij nog adviseren over de steranijs? Smaakt de soep erg anijs-achtig? Zoja, kan ik het minderen?
Thanks! Ga zo halen bij de Appie!quote:Op zaterdag 21 december 2013 12:59 schreef minilot het volgende:
[..]
Je proeft 'm wel maar het overheerst niet. nu vind ik steranijs erg lekker (smaakt wel iets anders dan 'gewone' anijs, is zelfs eigenlijk geen echte anijs), maar bij twijfel gewoon één sterretje erin ipv twee
Dat zou jammer zijn inderdaad, hoewel je ze rauw kunt eten, dus als ik moest kiezen aan welke kant ik het risico zou nemen dan zou dat bij te rauw zijn. Ik heb ze maar één keer gemaakt, maar ze waren toen wel geslaagd.quote:Op zaterdag 21 december 2013 10:15 schreef FutureFairytale het volgende:
Voor 6 volw. en 2 ukkies iig de 2 voorgerechten bijna klaar (met bedenken):
Voor: vistrio; coquilles gebakken in kruidenboter (eerste keer dat ik ze ga bakken en eten en hoop zo dat ze niet rauw of gaar zijn!)
Staat nu op..vond na half uurtje de gedroogde shiitake nog niet echt prettig van structuur, dus nog maar even 10 minuten erbij.quote:Op zaterdag 21 december 2013 12:13 schreef minilot het volgende:
[..]
Ha, tof! Succes!Ik maak 'm dinsdag en dan bewaar ik 'm tot aan 2e kerstdag in de vriezer.
Thanks. Ik dacht eigenlijk aan kruidenboter maken en dat in de pan doen en dat dus als de boter bakken.quote:Op zaterdag 21 december 2013 14:24 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat zou jammer zijn inderdaad, hoewel je ze rauw kunt eten, dus als ik moest kiezen aan welke kant ik het risico zou nemen dan zou dat bij te rauw zijn. Ik heb ze maar één keer gemaakt, maar ze waren toen wel geslaagd.
Volgens mij is de truc om de boter niet te laten verbranden, want je moet ze flink heet bakken terwijl je meestal niet de hele pan bedekt hebt met die dingen. Dus dan heb je veel boter die zijn hitte niet kwijt kan aan een noot, en dus snel verbrandt. Boter is wel lekkerder dan olie. Ik zou met geklaarde boter (ghee) beginnen, en dan 1 kant goudbruin bakken, gewoon laten liggen waar je ze neer hebt gelegd, niet schuiven, omdraaien na een seconde of 20-30 afhankelijk van de grote(in de volgorde van in de pan leggen uiteraard) en dan boter in kleine stukjes erbij in, als die bruin wordt de kruiden (peterselie, knoflook, bieslook en lente-ui?) erbij in en dan de ban scheef houden en de boter nog even over de noten scheppen. Je verliest wat hitte door de koude boter en het scheef houden, dus dat mag dan alles bij elkaar na het omdraaien wel een minuutje duren.
Maar goed, ik kan dus niet bogen op veel ervaring.
Ik denk dat er door het limoensap er tijdens het marineren voldoende koude garing plaats vind. Net als bij een chevice of een zelfgemaakte gravad lax. Waarschijnlijk is het dus niet rauw meer. Ik zou gewoon het recept aanhouden en eventueel een aparte amuse maken van een rolletje gerookte zalm met een vulling van roomkaas met bosui en het pepertje.quote:Op zaterdag 21 december 2013 13:44 schreef habitue het volgende:
http://www.atelierdeschef(...)n-salmon-tartare.php
Ik wilde deze zalmtartaar maken als amuse/tussengerecht maar nu hoor ik dat er iemand geen rauwe vis lust maar wel gerookte zalm. Kan ik dit dan maken van gerookte zalmhaasjes of zal de smaak dan wat te intens bij elkaar zijn?
Ah zo had ik het nog niet bekeken. Thanks.quote:Op zaterdag 21 december 2013 16:05 schreef AnnaNiem het volgende:
[..]
Ik denk dat er door het limoensap er tijdens het marineren voldoende koude garing plaats vind. Net als bij een chevice of een zelfgemaakte gravad lax. Waarschijnlijk is het dus niet rauw meer. Ik zou gewoon het recept aanhouden en eventueel een aparte amuse maken van een rolletje gerookte zalm met een vulling van roomkaas met bosui en het pepertje.
Yep!quote:Op zaterdag 21 december 2013 13:35 schreef FutureFairytale het volgende:
Kan ik ipv maiszetmeel aardappelzetmeel gebruiken?
Naast je asperges is dit vast ook heel lekker! En simpel! Wel een beetje lente-achtig, maar dat ben je met je asperges toch al.quote:Op zaterdag 21 december 2013 18:23 schreef n0ir het volgende:
Ik ben nog op zoek naar hét groenten-bijgerecht (bij een Beef Wellington). Ik heb al iets met groene asperges maar kan iemand mij verblijden met de gouden tip?
Ik ken ALLES van Ottolenghi.quote:Op zaterdag 21 december 2013 19:06 schreef roos85 het volgende:
Minilot, ken je venkelsalade met granaatappelpitjes en sumac van Ottolenghi? Dat wordt waarschijnlijk het bijgerecht bij de zalm met paprika-hazelnoot salsa.
Haaa, mijn favoriete recept uit het eerste kookboek!quote:Net de garnalen met tomaat en Arak op.. Ook super lekker!
Maar dat kan toch wel bij elkaar toch?quote:Op zaterdag 21 december 2013 19:08 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik ken ALLES van Ottolenghi.
Lekker! Venkel, sowieso:
Zelf kroepoek maken.quote:Op zaterdag 21 december 2013 18:09 schreef minilot het volgende:
Ik heb er nog iets bijgemaakt voor kerst!
Omdat ervaring leert dat iets vissigs qua smaak goed combineert met de Soep der Soepen heb ik gisteren en vandaag ter garnering van de zoep zelf kroepoek from scratch gemaakt, van garnalen en tapiocameel.
Garnalen fijnstampen en met zout en wat vissaus mengen met tapiocameel, knede, rolletjes van draaien, uurtje stomen in een stoommand, laten afkoelen, rolletjes in flinterdunne plakjes snijden, die plakjes een paar uur drogen in de oven op de allerlaagste stand (maar met de ventilator aan) en dan de plakjes een seconde of tien frituren.![]()
Blijkt vrij bewerkelijk dus, maar heel leuk om te doen, en het idee van homemade kroepoek is toch wel gaaf vind ik!En lekker ook: sterke garnalensmaak.
![]()
Zal morgen wel even wat foto's posten. Ik ga nu nog even met mijn versgebakken kroepoek knuffelen.
[..]
Yep!
Ik ga em doen!quote:Op zaterdag 21 december 2013 12:18 schreef minilot het volgende:
[..]
Deze varkenshaas?
http://www.kayotic.nl/blog/pork-tenderloin-the-autumn-way
Eenvoudig, maar heel lekker
Bedankt voor je antwoord!quote:Op zaterdag 21 december 2013 12:13 schreef minilot het volgende:
[..]
Jazeker! Iedereen heeft er na kerst nog een heel tijd van gegeten op boterhammen met allerlei soorten vleesbeleg en met rosbief was het in elk geval zeker ook een succes.
Dat denk ik wel, ja.quote:Op zaterdag 21 december 2013 13:35 schreef FutureFairytale het volgende:
Kan ik ipv maiszetmeel aardappelzetmeel gebruiken?
Jumbo heeft ze bij de andere gedroogde paddenstoelen en noten staan.quote:Op zaterdag 21 december 2013 12:37 schreef Bleie het volgende:
[..]
Dank, ik ben niet zo enorm van de opmaak, maar zal t overwegen. Op plaatjes zie ik hem ook wel vaak uit een cakevorm of zo, volgens mij, dat kan ook nog.
Verder heb ik steranijs vrij eenvoudig gevonden, maar nog geen shiitakes. Maandag nog eens kijken bij de jumbo, maar anders zie ik het somber in. Misschien dan maar met verse doen, en met fond als basis ipv bouillon ( of zou die fond sowieso een goed idee zijn)?
Ik ga er ook een in doen. Ga em dinsdag maken voor woensdag. Mocht ie mislukken kan ik nog gauw opnieuw boodschappen doen nml.quote:Op zondag 22 december 2013 15:50 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Dat denk ik wel, ja.
wb de anijs. Ik vind anijs ook niet zo heel erg lekker en ik doe er de volgende keer eentje in ipv twee.
Dat ziet er goed uit zeg, dankjewel!quote:Op zaterdag 21 december 2013 18:28 schreef minilot het volgende:
[..]
Naast je asperges is dit vast ook heel lekker! En simpel! Wel een beetje lente-achtig, maar dat ben je met je asperges toch al.
http://www.etenenzo.nl/blog/2012/07/janneke-maakt-klassieke-franse-doperwtjes
Ik maak mijn doperwtjes heel graag zo, en kan in de winter het beste met goede kwaliteit tuinerwtjes uit de diepvries (heel even onder de koude kraan om ze te ontdooien). Vind ik dan.
De Sausquote:Op donderdag 19 december 2013 22:19 schreef motorbloempje het volgende:
[ afbeelding ]
Vanavond de eend geprobeerd, en de puree die ik erbij wilde doen.
Eend goedgekeurd, puree ook. Alleen nog een sausje erbij.
De potato wedges waren vanavond voor de opvulling, die hebben we er volgende week niet bij, aangezien we dan 5 gangen hebben
Hoe laat moet ik langskomen voor het toetje?quote:Op zondag 22 december 2013 22:34 schreef Myraela het volgende:
Ik ga mijn bitterkoekjes tiramisu pimpen met een bovenkantje van gesponnen suiker en amandelen.Voor het mooie en een beetje krokant.
Ik denk dat dat wel goed past bij de bitterkoekjes en amaretto.
Japanse cheesecake vereist een tweede poging, helaas. De smaak is héérlijk, de structuur ookquote:Op zondag 22 december 2013 20:20 schreef clumsy_clown het volgende:
Zo, de japanse cheesecake staat hier in de oven. Afhankelijk van het resultaat zal ik zo een klein cheesecake-maken-voor-newbies-verslag posten. Ik wil ook nog een big-ass chocoladetaart maken, maar moet even kijken of ik dat vanavond nog of morgen doe.
Nou ja, hij was in elk geval lekker!quote:Op zondag 22 december 2013 23:09 schreef clumsy_clown het volgende:
[..]
Japanse cheesecake vereist een tweede poging, helaas. De smaak is héérlijk, de structuur ook, maar ik heb hem te snel af laten koelen, en te weinig in de vorm gedaan, waardoor hij te hard ingekakt is. Geeft niet, goede les.
quote:Op maandag 23 december 2013 07:46 schreef Gaoxing het volgende:
Van wie was het cranberry idee ook al weer? Deze:
[ afbeelding ]
Leuk hoor, maar nou heb ik alleen nog meer werkWant ze zijn allemaal op, en de tweede portie zit nu in de siroop
Maar het is nog vroeg! En ik heb maar twee dingen nodig. Ik ga nu.quote:Op maandag 23 december 2013 08:48 schreef motorbloempje het volgende:
Sterkte lot! IK moet zo ook nog de allerlaaatste (verse) dingen halen... En het was gisteren al een chaos met rijen tot in het middenpad van de winkel
Ik sta er altijd van te kijken hoe snel chilivlokken een soep kruiden, tov een 'vast' gerechtquote:Op maandag 23 december 2013 09:26 schreef Steven184 het volgende:
Hoort de soep der soepen redelijk pittig te zijn? Aangezien mijn gasten grote mietjes zijn had ik de helft van de chilivlokken gebruikt en dat was maar goed ook. Hij was uiteindelijk redelijk pittig, gewoon lekker pittig vond ik, maar in tegenstelling tot hun eet ik het regelmatig. Maar zij vonden het veel te pittig.
Overigens verbaasde ik me wel over de pittigheid, zoveel chilivlokken had ik niet gebruikt en meestal brengen dit toch niet.
Ze zijn bijzonder tof. En ik was verstandig genoeg om de siroop te bewaren in een weckpot, dus daar is het nieuwe zakje gewoon weer in gegaan.quote:Op maandag 23 december 2013 08:47 schreef minilot het volgende:
! Sorry! Tof zijn ze hè? Dat spicy suikerlaagje, dat gevoel van 'plop' als je ze stukbijt en dan dat friszure...
![]()
Dat viel me allezins mee, al was het wel flink drukker dan normaal op een maandagochtend (haal altijd de weekboodschappen op maandagochtend vroegquote:Op maandag 23 december 2013 08:50 schreef minilot het volgende:
[..]
Maar het is nog vroeg! En ik heb maar twee dingen nodig. Ik ga nu.
-slik-
Salie kan je ook gedroogd gebruikenquote:Op maandag 23 december 2013 12:05 schreef Sorella het volgende:
%^&% nergens verse salie te verkrijgen, mijn hoop is nu gevestigd op mijn broer en de toko.
Zit ik net te denken ik ga de jus alvast maken dus ik pak het recept moet daar ook salie in
Gedroogd is zeker geen optie in verhouding tot vers ?
gedroogd is vrijwel in alle recepten net zo lekker. Gebruik dan wel een stuk minder, het overheerst nogal snel.quote:Op maandag 23 december 2013 12:05 schreef Sorella het volgende:
%^&% nergens verse salie te verkrijgen, mijn hoop is nu gevestigd op mijn broer en de toko.
Zit ik net te denken ik ga de jus alvast maken dus ik pak het recept moet daar ook salie in
Gedroogd is zeker geen optie in verhouding tot vers ?
Vreemd, normaal gesproken hebben Jumbo en AH wel verse salie. Maar inderdaad, in jus kan gedroogde salie ook wel.quote:Op maandag 23 december 2013 12:05 schreef Sorella het volgende:
%^&% nergens verse salie te verkrijgen, mijn hoop is nu gevestigd op mijn broer en de toko.
Zit ik net te denken ik ga de jus alvast maken dus ik pak het recept moet daar ook salie in
Gedroogd is zeker geen optie in verhouding tot vers ?
De meeste supermarkten krijgen tijdens de feestdagen ook 5x per dag geleverd ipv 2-3 keer. DAt scheelt ook enorm, hoeven ze minder nee te verkopen.quote:Op maandag 23 december 2013 13:03 schreef Bleie het volgende:
Hier ook vanochtend alle boodschappen gedaan - in een vrijwel uitgestorven Jumbo en AH. Heb alles in huis, alleen nog geen leuk tafelkleed, dus zo nog maar even naar de V&D. Was wel fijn eigenlijk, normaal gesproken zijn op maandagochtend de schappen nog half leeg van het weekend, maar dat viel vandaag enorm mee.
als je het dan toch lekker rustig heb, heb je een top-tip voor mijn portsaus dilemma van een paar posts hierboven?quote:Op maandag 23 december 2013 13:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik doe er voor het eerst in jaren helemaal niets aan, heerlijk wat een rust
Door je gasten???quote:Op maandag 23 december 2013 13:57 schreef Molo het volgende:
De foie gras die we uit Frankrijk hadden meegenomen is weggehoond als voorgerecht voor eerste kerstdag (want zielig en "apart") bij anderen, dus die gaan echtgenoot en ik maar zelf tweede kerstdag pikaan maken
Tweede kerstdag zijn we met zijn twee dus dan maak ik wat kleine lekkere dingetjes. Verder bij anderen eten die niet zo van koken of eten houden, dus ik ga even mijn culisnob gedachten voorbij laten gaan en gewoon lekker genieten van de gezelligheid. Écht lekker/bijzonder eten komt een andere keer wel weer
we zouden voorgerecht meenemen naar anderen.quote:
op voorhand iets afkeuren vind ik zo raar. Ik heb wel eens foie gras geproefd en ik vond het toen niet lekker. Maar dat is geen reden om het niet te proeven. En al helemaal niet als iemand zijn best heeft gedaan.quote:Op maandag 23 december 2013 14:04 schreef Molo het volgende:
[..]
we zouden voorgerecht meenemen naar anderen.
Mja, ik had het kunnen weten, niet iedereen is zo gek op eten als ik![]()
(gisteren was de pastinaak die ik als bijgerecht maakte al genoeg voor een zuur gezicht)
Inderdaad, eerst proeven, dan kun je pas beslissen. Ik kreeg ooit eens in Portugal eenden(lever?)pate voorgeschoteld. Ik ben niet zo'n eendenmens, laat staan pate, maar ik heb het wel geprobeerd. En het was hartstikke lekkerquote:Op maandag 23 december 2013 14:10 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
op voorhand iets afkeuren vind ik zo raar. Ik heb wel eens foie gras geproefd en ik vond het toen niet lekker. Maar dat is geen reden om het niet te proeven. En al helemaal niet als iemand zijn best heeft gedaan.
Ik kom volgend jaar wel bij jou eten danquote:Op maandag 23 december 2013 14:08 schreef Pietverdriet het volgende:
Zelfs de groenlinks tak van mijn familie genoot van mijn paté de foie gras
het was voornamelijk zielig, alhoewel de meeste mensen wel plofkippen en nare gifbelt vis uit Azië naar binnen schrokken met halve kilo's tegelijk...quote:Op maandag 23 december 2013 14:10 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
op voorhand iets afkeuren vind ik zo raar. Ik heb wel eens foie gras geproefd en ik vond het toen niet lekker. Maar dat is geen reden om het niet te proeven. En al helemaal niet als iemand zijn best heeft gedaan.
Albert Heijn, in zakjes van silvo of versteegen. Wel duur hoor. 3-4 hele sterretjes voor 1,50. Bij de toko kun je voor hetzelfde geld een bakje van 250 gram krijgen.quote:Op maandag 23 december 2013 14:41 schreef habitue het volgende:
Welke supermarkt heeft hele steranijs?
AH maar als je een toko in de buurt hebt zou ik daar heengaan. Scheelt je een boel stress....quote:Op maandag 23 december 2013 14:41 schreef habitue het volgende:
Welke supermarkt heeft hele steranijs?
Ze hebben ze speciaal voor je feestdagen in een weckpotje gedaan en iets duurder gemaakt.....quote:Op maandag 23 december 2013 14:46 schreef Gripper het volgende:
[..]
Albert Heijn, in zakjes van silvo of versteegen. Wel duur hoor. 3-4 hele sterretjes voor 1,50. Bij de toko kun je voor hetzelfde geld een bakje van 250 gram krijgen.
Let wel op, dat je geen japanse steranijs krijgt, vriend van mij is daar goed ziek van geweest in 2001quote:Op maandag 23 december 2013 14:46 schreef Gripper het volgende:
[..]
Albert Heijn, in zakjes van silvo of versteegen. Wel duur hoor. 3-4 hele sterretjes voor 1,50. Bij de toko kun je voor hetzelfde geld een bakje van 250 gram krijgen.
Op zich wel een leuk idee, maar ik vraag me af of dat lekkerder is dan de kruiden bij in de pan doen, en ik zou het eerder proberen bij iets wat op lagere temperatuur gebakken kan worden. Maar Piet is er weer, vraag het hem, die heeft daar vast een beter onderbouwde mening over.quote:Op zaterdag 21 december 2013 15:42 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Thanks. Ik dacht eigenlijk aan kruidenboter maken en dat in de pan doen en dat dus als de boter bakken.
Al mist het smaak serveer ik er een likje aïoli bij.quote:Op maandag 23 december 2013 15:16 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Op zich wel een leuk idee, maar ik vraag me af of dat lekkerder is dan de kruiden bij in de pan doen, en ik zou het eerder proberen bij iets wat op lagere temperatuur gebakken kan worden. Maar Piet is er weer, vraag het hem, die heeft daar vast een beter onderbouwde mening over.
Als je kruidenboter verbrandt wordt het bitter. Als je ze op te lage temperatuur bakt worden ze taai waarschijnlijk.quote:Op maandag 23 december 2013 15:19 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Al mist het smaak serveer ik er een likje aïoli bij.
Net als vanillestokjesquote:Op maandag 23 december 2013 14:46 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Ze hebben ze speciaal voor je feestdagen in een weckpotje gedaan en iets duurder gemaakt.....
Zou ik wel doen. Maar ik vind safari dan ook gewoon helemaal niets voor tiramisu.quote:Op maandag 23 december 2013 16:56 schreef roos85 het volgende:
Aarrggh..
Toetje voor morgen is safari-tiramisu, nu twijfel ik of ik de safari voor likeur 43 ga vervangen
Dat recept is echt tequote:Op maandag 23 december 2013 16:59 schreef Myraela het volgende:
[..]
Zou ik wel doen. Maar ik vind safari dan ook gewoon helemaal niets voor tiramisu.
safari lijkt me niks, maar 43 lijkt me weer te weinig "eigens" hebben, lijkt me wat lafjes bij de rest van de ingrediënten. Drambuie een idee? (ik dacht eraan, kreeg er zin in en heb nu een klein glaasje voor mezelf ingeschonkenquote:Op maandag 23 december 2013 16:56 schreef roos85 het volgende:
Aarrggh..
Toetje voor morgen is safari-tiramisu, nu twijfel ik of ik de safari voor likeur 43 ga vervangen
Grappa en espressoquote:Op maandag 23 december 2013 16:56 schreef roos85 het volgende:
Aarrggh..
Toetje voor morgen is safari-tiramisu, nu twijfel ik of ik de safari voor likeur 43 ga vervangen
Tof zeg allemaal!quote:Op maandag 23 december 2013 17:21 schreef Myraela het volgende:
Ik heb de brownies af en ben nu aan appel en cheddar worstenbroodjes bezig. Ondertussen staat het stoofvlees voor vanavond op en heeft mijn moeder de garnalen kroketten opgehaald. Ik ben best trots op mezelf.
quote:Op maandag 23 december 2013 17:29 schreef motorbloempje het volgende:
Mijn beefenchiladavulling is echt góddelijk
I NEED RECIPES NOWWWWW!!!quote:
ik reserveer bij deze twee plekken kthxbyequote:Op maandag 23 december 2013 20:05 schreef Zo-is-dat het volgende:
Zo, de stoofpeertjes staan twee kleurig te worden in de schalen.
De gluhwein staat granita te worden in de diepvries.
Het kerstbrood is bijna afgekoeld.
En het suikerbrood is net uit de oven!
Dat was stap 1
Heel simpel: http://www.cookingwithgifs.com/2013/12/soft-spiced-toffee.htmlquote:
Die van mij zitten er ook in. Toch eens bedenken wat ik met die siroop ga doen - die is zo ontzettend lekker! Ik gebruik wel drie kaneelstokjes en vijf kruidnagels extra bovenop wat in het recept staat.quote:Op maandag 23 december 2013 19:00 schreef RoelerMF het volgende:
Vanavond de cranberries in de siroop
Tof idee! Ik heb nog een halve liter bisschopswijn over.. Eens denken of ik daar niet ook zoiets mee kan gaan doen.quote:Op maandag 23 december 2013 20:05 schreef Zo-is-dat het volgende:
De gluhwein staat granita te worden in de diepvries.
Succes meisje! Niet vergeten: één steranijs in plaats van twee (want je houdt er niet zo van) en voor de zekerheid de hoeveelheid gedroogde chilipepervlokken halveren mochten jij en/of je eters gevoelig zijn voor pittigheid.quote:Op maandag 23 december 2013 20:33 schreef FutureFairytale het volgende:
Morgen ga ik de soep maken voor 1e Kerstdag. Mocht het vreselijk mislukken kan ik gauw opnieuw boodschappen doen. Ben zo benieuwd!
Klinkt goed! Had je daar toevallig al ergens een recept van geplaatst?quote:Op maandag 23 december 2013 20:37 schreef Myraela het volgende:
Worstenbroodjes zijn gelukt. Deeg is echt zoals het hoort te zijn. Superlekker.![]()
Die pepermuntolie, is iedere olie goed? Ik heb pepermuntolie in huis om te druppelen op m'n matras en in een brandertje te verdampen, maar kun je dat dan ook gebruiken?quote:Op maandag 23 december 2013 20:55 schreef minilot het volgende:
En mensen, maak af en toe even een (telefoon)foto van de vorderingen. Is leuk voor in het topic!
Thanks! Das supermakkelijk dus! Alleen laatst mijn allerlaatste trapkast-opslag-blikje gecondenseerde melk opgemaakt bij millionaires shortbread, dus snel maar even nog een keertje naar de supermarkt weer in slaan, is wel leuk voor met Oud en Nieuw ofzo. Zal je altijd zien dat je dat nodig hebt als het nét op isquote:Op maandag 23 december 2013 20:55 schreef minilot het volgende:
[..]
Heel simpel: http://www.cookingwithgifs.com/2013/12/soft-spiced-toffee.html
Ik gebruikte alleen een mix van kardemom en een beetje kaneel in plaats van de in het recept genoemde speculaaskruiden.
nope, zit veel sjeemische zooi tussen. Moet wel food-quality zijnquote:Op maandag 23 december 2013 20:58 schreef Mirjam het volgende:
[..]
Die pepermuntolie, is iedere olie goed? Ik heb pepermuntolie in huis om te druppelen op m'n matras en in een brandertje te verdampen, maar kun je dat dan ook gebruiken?
Okquote:Op maandag 23 december 2013 21:01 schreef Molo het volgende:
[..]
nope, zit veel sjeemische zooi tussen. Moet wel food-quality zijn
Nou, ik haalde mijn pepermuntolie bij de reformwinkel en daar staat op dat het alleen voor uitwendig gebruik is, maar de vage winkelknul die eruit ziet als een concentraat van Zonnatura-reclames** verzekerde me dat dat er weliswaar op stond, maar dat het gaat om natuurlijke, pure etherische olie waarvan het heus geen kwaad kan om er een lepeltje van binnen te krijgen.quote:Op maandag 23 december 2013 20:58 schreef Mirjam het volgende:
[..]
Die pepermuntolie, is iedere olie goed? Ik heb pepermuntolie in huis om te druppelen op m'n matras en in een brandertje te verdampen, maar kun je dat dan ook gebruiken?
quote:Op maandag 23 december 2013 21:02 schreef minilot het volgende:
[..]
Nou, ik haalde mijn pepermuntolie bij de reformwinkel en daar staat op dat het alleen voor uitwendig gebruik is, maar de vage winkelknul die eruit ziet als een concentraat van Zonnatura-reclames** verzekerde me dat dat er weliswaar op stond, maar dat het gaat om natuurlijke, pure etherische olie waarvan het heus geen kwaad kan om er een lepeltje van binnen te krijgen.
Het mintige effect is echt geweldig verfrissend en fijn 'vluchtig', ik denk ook echt veel beter dan met pepermuntextract of aroma dat echt bedoeld is om mee te bakken.
**
als het gewoon echt etherische olie is is dat geen probleem, als het vermengd is met andere niet-eetbare olie of nep-muntgeur of andere troep, wil je het niet binnen krijgen.quote:Op maandag 23 december 2013 21:02 schreef minilot het volgende:
[..]
Nou, ik haalde mijn pepermuntolie bij de reformwinkel en daar staat op dat het alleen voor uitwendig gebruik is, maar de vage winkelknul die eruit ziet als een concentraat van Zonnatura-reclames** verzekerde me dat dat er weliswaar op stond, maar dat het gaat om natuurlijke, pure etherische olie waarvan het heus geen kwaad kan om er een lepeltje van binnen te krijgen.
Het mintige effect is echt geweldig verfrissend en fijn 'vluchtig', ik denk ook echt veel beter dan met pepermuntextract of aroma dat echt bedoeld is om mee te bakken.
**
Ja! Ik zag overigens dat op dat foodblog een paar posts eerder een vergelijkbaar recept staat met gecondenseerde melk en kokosmelk, dat ziet er ook heel lekker (en eveneens supermakkelijk) uit!quote:
Ha, dank! Leuk!quote:Op maandag 23 december 2013 21:02 schreef AnneX het volgende:
Hier dan: de peertjes gaan er zo uit.
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 23 december 2013 21:06 schreef minilot het volgende:
[..]
Ja! Ik zag overigens dat op dat foodblog een paar posts eerder een vergelijkbaar recept staat met gecondenseerde melk en kokosmelk, dat ziet er ook heel lekker (en eveneens supermakkelijk) uit!
http://www.cookingwithgifs.com/2013/12/coconut-dulce-de-leche-toffee.html:
[ afbeelding ]
Ik heb in mijn trapkast een werkelijk beschamende voorraad blikkies gecondenseerde melk.
Ik heb ff gekeken, volgens mij is het echt pure muntolie, er staatquote:Op maandag 23 december 2013 21:06 schreef Molo het volgende:
Pepermuntolie (pure, eetbare) is niet zo duur trouwens, is prima te krijgen. Zie je bijvoorbeeld goedkope rozenolie en wil je die in een gerecht gebruiken, dan kun je dat beter niet doen, echte rozenolie (etherisch) is erg duur, als het goedkoop is is het troep en alleen geschikt voor uitwendig gebruik en oliebrandertje ofzo.
Dus dan zou ik het ook moeten kunnen eten/drinken, toch?quote:1 ml ätherisches Öl enthält 1 ml Minzöl
Ik betaalde drie euro voor een piepklein flesje, maar had op het recept (dat ik had gehalveerd) uiteindelijk ook maar twee minidruppeltjes nodig. Goed te doen dus. En fijn dat het zo lekker is ook, want ik heb best veel recepten op mijn todolijst staan waar pepermuntsmaak in moet, maar aangezien ik nooit ergens pepermuntextract zag staan kwam het er steeds niet van..quote:Op maandag 23 december 2013 21:06 schreef Molo het volgende:
Pepermuntolie (pure, eetbare) is niet zo duur trouwens, is prima te krijgen. Zie je bijvoorbeeld goedkope rozenolie en wil je die in een gerecht gebruiken, dan kun je dat beter niet doen, echte rozenolie (etherisch) is erg duur, als het goedkoop is is het troep en alleen geschikt voor uitwendig gebruik en oliebrandertje ofzo.
dank je wel he.quote:Op maandag 23 december 2013 16:33 schreef minilot het volgende:
..en de truffels met chocolade en homemade bisschopswijn zijn ook klaar. Op tweede kerstdag nog even opnieuw door de cacao rollen.
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 23 december 2013 21:08 schreef Mirjam het volgende:
[..]
Ik heb ff gekeken, volgens mij is het echt pure muntolie, er staat
[..]
Dus dan zou ik het ook moeten kunnen eten/drinken, toch?
Iets in de richting van Cointreau of Grand Marnier wordt sowieso lekker: sinaasappel en pure chocolade, dat wil natuurlijk wel met elkaar.quote:Op maandag 23 december 2013 21:09 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dank je wel he.Nou heb ik er toch weer een taak bijgekregen.
Ga ze alleen niet met wijn maken omdat dat nooit zo goed valt bij me. Denk aan cointreau of kalua. Heb nog tot morgen omdat te besluiten.
Lekkere vieze handen krijg je ervan hè?quote:Op maandag 23 december 2013 21:17 schreef roos85 het volgende:
Net even de rode wijn choco truffels gemaakt
Jaquote:Op maandag 23 december 2013 21:17 schreef minilot het volgende:
[..]
Lekkere vieze handen krijg je ervan hè?
Ik heb ze er laat op de middag ingezet, voor ik ga slapen checken hie ver ze zijn. Maar ik verwacht dat t niet zo hoog op zal trekken, de peertjes waren al verzadigd natuurlijk!quote:Op maandag 23 december 2013 20:08 schreef RoelerMF het volgende:
Hoelang laat je die stoofpeertjes staan? Ik wilde het vanavond doen en dan morgenochtend eruit halen. Maar ben bang dat dan die hele peer alsnog rood is
Ik kon geen gedroogde chilivlokken vinden! Heb verse rode pepers meegenomen. Snij er 1 fijn en gooi em erin. Ik ben gek op pittig (kan heel wat hebben), de fam wat minder helaas.quote:Op maandag 23 december 2013 20:55 schreef minilot het volgende:
Succes meisje! Niet vergeten: één steranijs in plaats van twee (want je houdt er niet zo van) en voor de zekerheid de hoeveelheid gedroogde chilipepervlokken halveren mochten jij en/of je eters gevoelig zijn voor pittigheid.
Ik hou gewoon 1:1 aan. 1 tsp = 1 theelepel.quote:Op maandag 23 december 2013 22:30 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Ik kon geen gedroogde chilivlokken vinden! Heb verse rode pepers meegenomen. Snij er 1 fijn en gooi em erin. Ik ben gek op pittig (kan heel wat hebben), de fam wat minder helaas.
1 Steranijs doe ik! Voor de zekerheid: 1 tsp is 2 theelepels en 1tbsp zijn 2 eetlepels toch?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |