abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 18 december 2013 @ 22:01:20 #101
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_134425404
quote:
14s.gif Op woensdag 18 december 2013 21:57 schreef Myraela het volgende:

[..]

Ik denk hetzelfde als normale biefstuk, je moet het sowieso even laten rusten. Dus op een bordje onder wat aluminium.
Doen wij dus nooit :@
Hoe lang moet het rusten? Voorverwarmd bord dan? Zo ja: hoe lang en op welke temperatuur voorverwarmen? En kan elk bord in een oven?

Sorry, redelijke kooknoob. Al heb ik zeker wel "succesrecepten" waar geen zakje op pakje aan te pas komt ;)
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  woensdag 18 december 2013 @ 22:02:09 #102
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_134425463
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 21:57 schreef habitue het volgende:

[..]

In de oven op 40 graden.
Afgedekt (alufolie) en op een bord dan neem ik aan?

En dan zit ik weer met: kunnen alle borden in de oven?
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  woensdag 18 december 2013 @ 22:03:25 #103
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_134425557
quote:
Wat een lief toetje! :) Je hebt er wel veel Nutella voor moeten eten! :D Zorg bij de dungesneden repen appel dat je ze even van tevoren in een bakje ijswater met citroensap laat dobberen. Anders worden de reepjes heel snel zachter bruinig op je toetje.
Ik heb maar 4 glaasjes, en die hebben we verzameld sinds we samenwonen. Ik wilde ze altijd weggooien, maar mijn vriendin (verloofde sinds dit weekend O+ ) wilde ze bewaren. En nu komt het goed uit. Schoonmoeders heeft er ook nog een aantal zodat ik er genoeg heb voor kerstavond! :)

Heb inmiddels weer even geëxperimenteerd met de kerststerren voor het tussengerecht. Vorige maand werden die niet mooi. Heb nu de oven op ruim 210 graden gehad en ruim 17 minuten erin en dan komt het eruit zoals ik graag wil, hoewel het nog wel wat meer mag rijzen. Maar misschien moet ik nog even oefenen met het uitsteken van de vormpjes. Ook heb ik geprobeerd om een ragoutbakje te maken in dezelfde vorm als de sterren voor degene die geen salade krijgt. En dat is ook geslaagd :)


Even een vluchtig fotootje :)
»» Democracy is so overrated »»
pi_134425585
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 22:02 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Afgedekt (alufolie) en op een bord dan neem ik aan?

En dan zit ik weer met: kunnen alle borden in de oven?
Klopt met aluminiumfolie erop, maar dan wel los erop leggen dat de dampen er wel uit kunnen zegmaar.
A man is not old until regrets take the place of dreams.
  woensdag 18 december 2013 @ 22:05:59 #105
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_134425738
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 22:03 schreef habitue het volgende:

[..]

Klopt met aluminiumfolie erop, maar dan wel los erop leggen dat de dampen er wel uit kunnen zegmaar.
Ok, dank!
En op 40 graden kunnen alle borden in een oven?

Mijn oven "begint" pas op 50 graden. Kan dat ook?
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  woensdag 18 december 2013 @ 22:06:20 #106
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_134425764
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 22:03 schreef RoelerMF het volgende:

[..]

Ik heb maar 4 glaasjes, en die hebben we verzameld sinds we samenwonen. Ik wilde ze altijd weggooien, maar mijn vriendin (verloofde sinds dit weekend O+ ) wilde ze bewaren. En nu komt het goed uit. Schoonmoeders heeft er ook nog een aantal zodat ik er genoeg heb voor kerstavond! :)

Heb inmiddels weer even geëxperimenteerd met de kerststerren voor het tussengerecht. Vorige maand werden die niet mooi. Heb nu de oven op ruim 210 graden gehad en ruim 17 minuten erin en dan komt het eruit zoals ik graag wil, hoewel het nog wel wat meer mag rijzen. Maar misschien moet ik nog even oefenen met het uitsteken van de vormpjes. Ook heb ik geprobeerd om een ragoutbakje te maken in dezelfde vorm als de sterren voor degene die geen salade krijgt. En dat is ook geslaagd :)

[ afbeelding ]

Even een vluchtig fotootje :)
Ziet er prachtig uit ^O^
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_134425919
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 22:05 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Ok, dank!
En op 40 graden kunnen alle borden in een oven?

Mijn oven "begint" pas op 50 graden. Kan dat ook?
Je oven voorverwarmen en dan uitzetten, dan blijft het lang genoeg warm en weet je zeker dat het niet te heet word. Over het algemeen kunnen alle borden wel gewoon in de oven. Zeker als het niet zo heet is. Geen plastic natuurlijk.
  woensdag 18 december 2013 @ 22:14:10 #108
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_134426329
quote:
14s.gif Op woensdag 18 december 2013 22:08 schreef Myraela het volgende:

[..]

Je oven voorverwarmen en dan uitzetten, dan blijft het lang genoeg warm en weet je zeker dat het niet te heet word. Over het algemeen kunnen alle borden wel gewoon in de oven. Zeker als het niet zo heet is. Geen plastic natuurlijk.
Dank je ^O^

En dat dat laatste snap ik.. ;)

Deed jij niet een kookopleiding ofzo? Heb jij nog een lekker en makkelijk paddenstoelensausrecept? Edit: recept is van ieder ander net zo welkom natuurlijk ^O^

Ik zag dit: http://www.jumbosupermark(...)t-paddenstoelensaus/

Maar dat spreekt zichzelf tegen (2. Bak de paddestoelen en 3. roer de overige paddenstoelen door de saus). En ik hou niet van vloeibare margarine. Liever roomboter of 50/50 roomboter olijfolie

En lijkt me wat flauw.. Lijkt me toch iets van kruiden (tijm ofzo) ook in te moeten om er een beetje (volle) smaak aan te geven.. En iets met de aanbaksels wellicht. Of is dat meer iets voor rode wijn/portsaus?

[ Bericht 4% gewijzigd door Whiskers2009 op 18-12-2013 22:19:18 ]
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_134428183
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 22:14 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Dank je ^O^

En dat dat laatste snap ik.. ;)

Deed jij niet een kookopleiding ofzo? Heb jij nog een lekker en makkelijk paddenstoelensausrecept? Edit: recept is van ieder ander net zo welkom natuurlijk ^O^

Ik zag dit: http://www.jumbosupermark(...)t-paddenstoelensaus/

Maar dat spreekt zichzelf tegen (2. Bak de paddestoelen en 3. roer de overige paddenstoelen door de saus). En ik hou niet van vloeibare margarine. Liever roomboter of 50/50 roomboter olijfolie

En lijkt me wat flauw.. Lijkt me toch iets van kruiden (tijm ofzo) ook in te moeten om er een beetje (volle) smaak aan te geven.. En iets met de aanbaksels wellicht. Of is dat meer iets voor rode wijn/portsaus?
Ik ben niet zo goed met sausjes om eerlijk te zijn. Zou inderdaad gewoon roomboter gebruiken (het is toch kerst O+). Zelf ben ik gek op aanbaksels en zou ik het zonde vinden als je een schone pan zou gebruiken voor je saus.

Ik denk dat ik de pan van de biefstukjes zou pakken, uitje en wat paddenstoelen in zou bakken. Half glas wijn (of sherry) en lekker wat room erbij. Op smaak brengen met wat peper, zout en tijm inderdaad. Peterselie en misschien wat knoflook lijkt me er ook wel erg lekker erbij.

Of eerst de wijn met een kop bouillon een beetje inkoken, misschien geeft dat wat meer smaak.

Je hebt nog tijd, experimenteer een beetje wat je lekker vind. Saus kan je gerecht echt maken. O+
  woensdag 18 december 2013 @ 22:41:37 #110
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_134428289
quote:
14s.gif Op woensdag 18 december 2013 22:40 schreef Myraela het volgende:

[..]

Ik ben niet zo goed met sausjes om eerlijk te zijn. Zou inderdaad gewoon roomboter gebruiken (het is toch kerst O+). Zelf ben ik gek op aanbaksels en zou ik het zonde vinden als je een schone pan zou gebruiken voor je saus.

Ik denk dat ik de pan van de biefstukjes zou pakken, uitje en wat paddenstoelen in zou bakken. Half glas wijn (of sherry) en lekker wat room erbij. Op smaak brengen met wat peper, zout en tijm inderdaad. Peterselie en misschien wat knoflook lijkt me er ook wel erg lekker erbij.

Of eerst de wijn met een kop bouillon een beetje inkoken, misschien geeft dat wat meer smaak.

Je hebt nog tijd, experimenteer een beetje wat je lekker vind. Saus kan je gerecht echt maken. O+
Dank :*

Goede tips, komt vast goed!!
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  † In Memoriam † woensdag 18 december 2013 @ 22:44:18 #111
91830 MaximusTG
pi_134428467
Je moet beter lezen (al is er ook wat uit het recept weggevallen) er staat namelijk:

3. Haal (wat) van de paddenstoelen uit de wijn en houd ze apart. Voeg de wildfond toe aan de wijn met resterende paddenstoelen en laat het gerecht 5 min. koken. Voeg de room toe en kook de saus nogmaals ca. 5 min. Roer de overige paddenstoelen door de saus.

edit: overigens had ik gisteren dat kerstster-voorgerechtje ff geprobeerd, leek me leuk voor a.s. zondag; Met spek erdoor en wat brood erbij nog als licht avondmaaltje. (al had ik alleen balsamico azijn, geen zin om em in te koken :+)

  woensdag 18 december 2013 @ 22:50:54 #112
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_134428890
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 22:44 schreef MaximusTG het volgende:
Je moet beter lezen (al is er ook wat uit het recept weggevallen) er staat namelijk:

3. Haal (wat) van de paddenstoelen uit de wijn en houd ze apart. Voeg de wildfond toe aan de wijn met resterende paddenstoelen en laat het gerecht 5 min. koken. Voeg de room toe en kook de saus nogmaals ca. 5 min. Roer de overige paddenstoelen door de saus.

edit: overigens had ik gisteren dat kerstster-voorgerechtje ff geprobeerd, leek me leuk voor a.s. zondag; Met spek erdoor en wat brood erbij nog als licht avondmaaltje. (al had ik alleen balsamico azijn, geen zin om em in te koken :+)

[ link | afbeelding ]
Ok...

Maar de rest van de kritiek blijft.. Dus ik improviseer wel wat adhv de tips van Myr..
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  woensdag 18 december 2013 @ 23:23:25 #113
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_134431196
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 22:44 schreef MaximusTG het volgende:
edit: overigens had ik gisteren dat kerstster-voorgerechtje ff geprobeerd, leek me leuk voor a.s. zondag; Met spek erdoor en wat brood erbij nog als licht avondmaaltje. (al had ik alleen balsamico azijn, geen zin om em in te koken :+)

[ link | afbeelding ]
Ziet er mooi uit! ^O^
»» Democracy is so overrated »»
pi_134439546
Zo ik ben eruit, mijnheer Oceanonix dacht een geintje te kunnen maken en vroeg om 8 gangen. Die gaat hij krijgen. Kijken wie als laatste lacht... _O-

1e kerstdag
1 mozarella-gedroogde tomaat - pesto hapje
2 bospaddestoelenbouillon
3 carpaccio
4 limoengranita
5 kalkoen met amerikaanse vulling, cranberry's, schorseneren, gebakken aardappeltjes
6 gin granaatappeldrankje
7 broodpudding met roodfruit
8 lekkere koffie

Ben alleen nog niet uit de volgorde. Twijfel tussen 2 en 3 misschien moet ik die omwisselen.

2e kerstdag
Eendenborstfilet met cranberry
gourmetten
creme brulee
pi_134439599
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 08:29 schreef Oceanonix het volgende:
Zo ik ben eruit, mijnheer Oceanonix dacht een geintje te kunnen maken en vroeg om 8 gangen. Die gaat hij krijgen. Kijken wie als laatste lacht... _O-
Hij....want jij moet het maken :P
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_134443570
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 14:49 schreef minilot het volgende:

[..]

Oeee, dat is een ontzettend lekker recept! In de salsa gaat natuurlijk een flinke hoeveelheid paprika, dus daarmee heb je in elk geval al een groentencomponent. Serveer je er ook nog iets aan koolhydraten bij? Pasta, aardappel, rijst - zoiets? Of een homp goed brood? Dat heeft natuurlijk ook zo z'n invloed op een passend groente-bijgerecht.
Als je naast de zalm met salsa nog iets warms als rijst of aardappelen serveert is het denk ik veilig om te kiezen voor een salade, van robuust wintergroen als savooiekool, boerenkool, snijbiet (gescheurde bladen, misschien heel even in de pan), met bijvoorbeeld venkel en wat sinaasappel. :9

Ja inderdaad, ontzettend lekker :)
Je hebt gelijk dat die paprika eigenlijk al een groentecomponent is.
Serveer er rijst of aardappelen bij, de salade klinkt goed.
Echter woon ik met iemand samen die geen kolen en bieten lust :') dus dat gaat hem helaas niet worden..
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_134444705
Heeft iemand een recept voor een mousse van roomkaas/luchtige roomkaas of iets soortgelijks zónder garnalen/rivierkreeftjes/etc.(om een zalmbonbon mee te vullen)?
pi_134444902
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 22:01 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Doen wij dus nooit :@
Hoe lang moet het rusten? Voorverwarmd bord dan? Zo ja: hoe lang en op welke temperatuur voorverwarmen? En kan elk bord in een oven?
Dat hangt van het formaat en de temperatuur af. 50 graden is volgens mij voor geen enkel bord een probleem. Het hoeft ook niet knetterheet, het gaat erom dat ze niet teveel warmte aan het gerecht onttrekken.

Wat betreft het rusten, ik weet eigenlijk niet precies waarom ik het doe, wat er precies met het vlees gebeurd als je dat doet. Ik doe het dus gewoon na zonder te weten waarom, maar het lijkt wel te werken. Bovendien kun je het vlees dan goed timen en wordt dat niet verstoord doordat je met andere dingen bezig bent. Biefstukje (entecote, T-bone, haas, etc) bakken doe ik met het oog op de secondewijzer en zonder iets tussendoor te doen. Zilverpapier ligt al klaar, inpakken en de rest afwerken. Dan ligt het snel 5 minuten te rusten, en dat lijkt wel te werken.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 19 december 2013 @ 12:19:54 #119
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_134445134
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 12:09 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dat hangt van het formaat en de temperatuur af. 50 graden is volgens mij voor geen enkel bord een probleem. Het hoeft ook niet knetterheet, het gaat erom dat ze niet teveel warmte aan het gerecht onttrekken.

Wat betreft het rusten, ik weet eigenlijk niet precies waarom ik het doe, wat er precies met het vlees gebeurd als je dat doet. Ik doe het dus gewoon na zonder te weten waarom, maar het lijkt wel te werken. Bovendien kun je het vlees dan goed timen en wordt dat niet verstoord doordat je met andere dingen bezig bent. Biefstukje (entecote, T-bone, haas, etc) bakken doe ik met het oog op de secondewijzer en zonder iets tussendoor te doen. Zilverpapier ligt al klaar, inpakken en de rest afwerken. Dan ligt het snel 5 minuten te rusten, en dat lijkt wel te werken.
Dank voor je toelichting!
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
  † In Memoriam † donderdag 19 december 2013 @ 13:27:57 #120
91830 MaximusTG
pi_134447217
2e kerstdag gaan we iig kwarteltjes maken:



Lief is ie he?
pi_134447530
ahhh heel schattig ja! en leuk om een keer te maken lijkt me!
  donderdag 19 december 2013 @ 13:45:00 #122
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_134447801
Snelle en makkelijke paddenstoelensausrecepten (voor bij de hertenbief) zijn nog steeds welkom hoor ;)
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_134448270
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 13:45 schreef Whiskers2009 het volgende:
Snelle en makkelijke paddenstoelensausrecepten (voor bij de hertenbief) zijn nog steeds welkom hoor ;)
Bechamel als basis maken met een posbaddestoelenbouillon(blokje) erdoorheen en room ipv melk? En dan de paddenstoelen die je hebt gebruikt voor de bouillon (of die je even hebt geweekt in de hete bouillon gemaakt van blokje) daar later aan toevoegen en op smaak brengen met knoflook/bosui/peper/zout en dat soort zaken?
Ja doei.
pi_134451697
Ik heb even gekeken en ik ga 2 sauzen maken voor bij de pulled pork,
De eerste is een Memphis BBQ Sauce.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat lijkt me vrij makkelijk om te doen
Daarnaast een white BBQ sauce

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zowaar nog makkelijker.
pi_134458279
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 12:09 schreef Weltschmerz het volgende:
Wat betreft het rusten, ik weet eigenlijk niet precies waarom ik het doe, wat er precies met het vlees gebeurd als je dat doet.
Dat is zodat de sappen zich weer over het vlees verspreiden, en je daardoor niet al je sappen verliest wanneer je er meteen in begint te snijden. Wat beftreft rusttijd is 5 min wel het minimale. Grotere stukken vlees vergen een langere rusttijd.
Heston legt het hier goed uit met een demonstratie.

Vanaf 4:31
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_134458297
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 13:27 schreef MaximusTG het volgende:
2e kerstdag gaan we iig kwarteltjes maken:

[ link | afbeelding ]

Lief is ie he?
Ik ben jaloers, die wil ik ook nog eens maken.
pi_134459217
Dat klinkt heel lekker! Ik houd het dit jaar met Kerst eenvoudig.

Ik serveer nasi, rendang, kipspiesjes in satésaus (vlees). En vegetarisch: bami, ei in ketjap, satésaus, sajoerboontjes, mini-loempia, kroepoek en atjar tjampoer. Zelf gemaakt natuurlijk, behalve de laatste drie..
pi_134462138
1 van de gerechtjes die ik waarschijnlijk ga maken met Kerst is een courgette carpaccio.

Hierbij serveer ik dan fijn gesneden sperzieboontjes en champignonplakjes (beiden even roerbakken), gehakte walnoten en rolletjes rauwe ham. Maar wat kan er voor dressing bij?

Een sausje op basis van citrusvruchten? En wat voor 1 dan?

Een sausje op basis van balsamico misschien dan? En wat moet erbij?

Of is een pesto misschien lekker? Bijvoorbeeld deze? http://www.jamiemagazine.(...)osterde-paprika.html

Iemand een leuk idee? :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_134468403


Vanavond de eend geprobeerd, en de puree die ik erbij wilde doen.
Eend goedgekeurd, puree ook. Alleen nog een sausje erbij.

De potato wedges waren vanavond voor de opvulling, die hebben we er volgende week niet bij, aangezien we dan 5 gangen hebben :)
Ja doei.
pi_134469233
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 20:13 schreef essnhills het volgende:
1 van de gerechtjes die ik waarschijnlijk ga maken met Kerst is een courgette carpaccio.

Hierbij serveer ik dan fijn gesneden sperzieboontjes en champignonplakjes (beiden even roerbakken), gehakte walnoten en rolletjes rauwe ham. Maar wat kan er voor dressing bij?

Een sausje op basis van citrusvruchten? En wat voor 1 dan?

Een sausje op basis van balsamico misschien dan? En wat moet erbij?

Of is een pesto misschien lekker? Bijvoorbeeld deze? http://www.jamiemagazine.(...)osterde-paprika.html

Iemand een leuk idee? :)
Citrus en champignons... ik vind het niet lekker bij elkaar klinken. Ik zou voor een goede balsamico gaan, dat past bij alles wat er bij je carpaccio gaat. Je zou ook port kunnen inkoken zodat het een zoetige stroop wordt, dat smaakt er ook bij, denk ik.
pi_134469780
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 20:13 schreef essnhills het volgende:
1 van de gerechtjes die ik waarschijnlijk ga maken met Kerst is een courgette carpaccio.

Hierbij serveer ik dan fijn gesneden sperzieboontjes en champignonplakjes (beiden even roerbakken), gehakte walnoten en rolletjes rauwe ham. Maar wat kan er voor dressing bij?

Een sausje op basis van citrusvruchten? En wat voor 1 dan?

Een sausje op basis van balsamico misschien dan? En wat moet erbij?

Of is een pesto misschien lekker? Bijvoorbeeld deze? http://www.jamiemagazine.(...)osterde-paprika.html

Iemand een leuk idee? :)
olijf olie en zout alleen kan ook, smaakt ook lekker ( mits goede virgin olie is).
pi_134469824
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 12:02 schreef Soulagement het volgende:
Heeft iemand een recept voor een mousse van roomkaas/luchtige roomkaas of iets soortgelijks zónder garnalen/rivierkreeftjes/etc.(om een zalmbonbon mee te vullen)?
Niet met roomkaas, maar wel luchtig en lekker.

Mousse van gerookte zalm
1 limoen
200 g zalmsnippers
150 ml slagroom

Rasp de groene schil van de limoen en pers de limoen uit. Pureer in een keukenmachine de zalmsnippers met de slagroom, limoenrasp en limoensap en breng op smaak met zout en peper.
Tip: gebruik niet de hele limoen, dan wordt het net te zuur.
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
pi_134471006
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 22:03 schreef RoelerMF het volgende:

[..]

Ik heb maar 4 glaasjes, en die hebben we verzameld sinds we samenwonen. Ik wilde ze altijd weggooien, maar mijn vriendin (verloofde sinds dit weekend O+ ) wilde ze bewaren. En nu komt het goed uit. Schoonmoeders heeft er ook nog een aantal zodat ik er genoeg heb voor kerstavond! :)

Heb inmiddels weer even geëxperimenteerd met de kerststerren voor het tussengerecht. Vorige maand werden die niet mooi. Heb nu de oven op ruim 210 graden gehad en ruim 17 minuten erin en dan komt het eruit zoals ik graag wil, hoewel het nog wel wat meer mag rijzen. Maar misschien moet ik nog even oefenen met het uitsteken van de vormpjes. Ook heb ik geprobeerd om een ragoutbakje te maken in dezelfde vorm als de sterren voor degene die geen salade krijgt. En dat is ook geslaagd :)

[ afbeelding ]

Even een vluchtig fotootje :)
Lief zo'n ster O+

Zou ik daar mini zalm prei quiches mee kunnen maken?
Worry is a misuse of imagination
pi_134471058
Ik zat net 24kitchen te kijken en deze peertjes gaan op het menu; http://www.24kitchen.nl/s(...)toofperen-met-effect Smaken vast wel bij mijn hertenbiefstukjes en ik vind ze prachtig...
  donderdag 19 december 2013 @ 23:24:12 #135
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_134471435
quote:
1s.gif Op donderdag 19 december 2013 23:13 schreef Probability het volgende:

[..]

Lief zo'n ster O+

Zou ik daar mini zalm prei quiches mee kunnen maken?
Ik weet het niet, ik ken het gerecht niet,maar dit is onder de streep gewoon bladerdeeg in een vormpje uitgestoken :)
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 23:15 schreef AnnaNiem het volgende:
Ik zat net 24kitchen te kijken en deze peertjes gaan op het menu; http://www.24kitchen.nl/s(...)toofperen-met-effect Smaken vast wel bij mijn hertenbiefstukjes en ik vind ze prachtig...
Wow, dat ziet er mooi uit! Twijfel of ik dat ook niet als bijgerechtje erbij wil zetten. Al was het alleen vanwege dat mooie effect :D :D
»» Democracy is so overrated »»
pi_134473527
Mijn menu is compleeeet O+
Ja doei.
pi_134473612
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 22:19 schreef motorbloempje het volgende:
[ afbeelding ]

Vanavond de eend geprobeerd, en de puree die ik erbij wilde doen.
Eend goedgekeurd, puree ook. Alleen nog een sausje erbij.

De potato wedges waren vanavond voor de opvulling, die hebben we er volgende week niet bij, aangezien we dan 5 gangen hebben :)
Ik vind het er zo op die foto niet zo aantrekkelijk uitzien, Mo. Het smaakt vast verrukkelijk, allemaal dingetjes die ik lekker zou vinden, maar de kleuren maken me niet hongerig.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_134473643
quote:
Best pie ever :9~ (maar maak hem zelden, mijn familie vindt het veel te zoet)
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_134473730
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 00:10 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Ik vind het er zo op die foto niet zo aantrekkelijk uitzien, Mo. Het smaakt vast verrukkelijk, allemaal dingetjes die ik lekker zou vinden, maar de kleuren maken me niet hongerig.
Opmaak is dan ook niet zoals 't 'm gaat worden en 't komt op kleinere bordjes in kleinere porties, en er komt nog een plum/red wine sauce bij. Kleuren waren in 't echt wat beter. Maargoed, ik ben dan ook geen pro-fotograaf :)

Hadden vanavond het gewoon als hoofdgerecht in grote gaarkeukenportie omdat we 'toch moesten eten' :')
Ja doei.
  vrijdag 20 december 2013 @ 00:29:55 #141
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_134474340
Morgen boodschappenlijstje maken en zaterdag en maandag alle spullen in huis gaan halen. Was vanmiddag ook nog even bij de boerderij winkel in een dorp verderop. De pastinaken, wortels en knolselderij zag er allemaal prachtig uit. Ik ga voor de gerechten zoveel mogelijk proberen om alles bij dit soort winkels te halen. Uiteindelijk zal alleen het ijs, cranberries, bladerdeeg en een aantal kruiden uit een supermarkt moeten komen denk ik. Groentes uit de boerderij winkel, vlees bij de wildslagerij (sligro), verse eieren bij een boer verderop en meel haal ik bij een molenaar in weer een ander dorp. Ik denk niet dat het heel veel verser en mooier kan, alles uit de streek O+

En ik heb ook mijn planningsbriefje helemaal klaar zodat ik op kerstavond geen stress hoef te hebben en alles op tijd klaar staat :P :D
»» Democracy is so overrated »»
pi_134479800
Ik zoek een amuse met rode biet, maar geen soepje. Iemand ideeën?
pi_134479988
Dit recept lijkt me wel lekker en is vrij gemakkelijk te bereiden. Ik moet alleen een hoeveelheid nemen voor 6 personen (voorgerecht).

Maar hoeveel blokjes bouillon moet ik nou er in doen om 1,5 liter kippenbouillon te maken?

Dit lijkt me ook een leuk recept.
pi_134480414
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 18:35 schreef habitue het volgende:

[..]

Dat is zodat de sappen zich weer over het vlees verspreiden, en je daardoor niet al je sappen verliest wanneer je er meteen in begint te snijden. Wat beftreft rusttijd is 5 min wel het minimale. Grotere stukken vlees vergen een langere rusttijd.
Heston legt het hier goed uit met een demonstratie.

Vanaf 4:31
Wel een leuke benadering, hoewel ik het niet in alles met zijn uitgangspunten eens ben. In mijn ervaring is het vooral vlees dat ooit bevroren is geweest dat leegloopt.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_134480523
quote:
11s.gif Op vrijdag 20 december 2013 09:37 schreef Skwish het volgende:
Dit recept lijkt me wel lekker en is vrij gemakkelijk te bereiden. Ik moet alleen een hoeveelheid nemen voor 6 personen (voorgerecht).

Maar hoeveel blokjes bouillon moet ik nou er in doen om 1,5 liter kippenbouillon te maken?

Dit lijkt me ook een leuk recept.
Een blikje hier, een potje daar, een zak pasta saus en bouillonblokjes. Afschuwelijk. :')
pi_134480558
quote:
1s.gif Op donderdag 19 december 2013 22:35 schreef AnnaNiem het volgende:

[..]

Citrus en champignons... ik vind het niet lekker bij elkaar klinken. Ik zou voor een goede balsamico gaan, dat past bij alles wat er bij je carpaccio gaat. Je zou ook port kunnen inkoken zodat het een zoetige stroop wordt, dat smaakt er ook bij, denk ik.
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 22:48 schreef mytec het volgende:

[..]

olijf olie en zout alleen kan ook, smaakt ook lekker ( mits goede virgin olie is).
Thnx! :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_134481169
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 23:24 schreef RoelerMF het volgende:

[..]

Ik weet het niet, ik ken het gerecht niet,maar dit is onder de streep gewoon bladerdeeg in een vormpje uitgestoken :)

[..]

Wow, dat ziet er mooi uit! Twijfel of ik dat ook niet als bijgerechtje erbij wil zetten. Al was het alleen vanwege dat mooie effect :D :D
Dat is het favo recept van m'n vriend. Ik hou niet zo van quiche dat vindt hij heel jammer. Dus het lijkt mij leuk om die bakjes te maken als verrassing.

Ik vind het bladerdeeg vaak te zompig

De bakjes zelf kun je denk ik al even van te voren maken?


Recept: http://www.ah.nl/kookschr(...)281267&userid=238347

Ik zie toevallig een vergelijkbaar recept maar dan als pasteitjes: https://www.herta.be/nl/r(...)ei-en-gerookte-zalm/
Worry is a misuse of imagination
  vrijdag 20 december 2013 @ 11:07:00 #148
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_134482194
Bijna al mijn ingredienten zijn binnen! :D Ik ben er zo goed als klaar voor!
pi_134482240
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 09:24 schreef Friia het volgende:
Ik zoek een amuse met rode biet, maar geen soepje. Iemand ideeën?
Rode bietjesrisottobonbon ofzo?

*zuigt uit duim*
Ja doei.
pi_134487555
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 09:24 schreef Friia het volgende:
Ik zoek een amuse met rode biet, maar geen soepje. Iemand ideeën?
Maak je een amuse van rode biet met geitenkaas of voor mij part een veredelde spongecake.
Ook een idee is rode biet met een bepaalt soort ham al of niet i.c.m.bepaalde vis eitjes?
  vrijdag 20 december 2013 @ 15:23:34 #151
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_134490899
quote:
1s.gif Op vrijdag 20 december 2013 10:32 schreef Probability het volgende:

[..]

Dat is het favo recept van m'n vriend. Ik hou niet zo van quiche dat vindt hij heel jammer. Dus het lijkt mij leuk om die bakjes te maken als verrassing.

Ik vind het bladerdeeg vaak te zompig

De bakjes zelf kun je denk ik al even van te voren maken?

Recept: http://www.ah.nl/kookschr(...)281267&userid=238347

Ik zie toevallig een vergelijkbaar recept maar dan als pasteitjes: https://www.herta.be/nl/r(...)ei-en-gerookte-zalm/
De bakjes kan je inderdaad 's morgens al maken. Ik weet niet of je het ook al een dag van tevoren kan maken. Zo te zien moet je deze bakjes ook gewoon kunnen gebruiken :)
»» Democracy is so overrated »»
pi_134493625
Ik hoef alleen mijn bestelling nog op te halen maar dat kan echt dinsdag pas. Moet nog wat paddestoelen en champignons kopen maar dan heb ik ook echt alles in huis tot en met de kerst!
pi_134494536
Lastig dit jaar, aangezien ik geen enkele dag verantwoordelijk ben voor het hele menu. Uiteraard heb ik wel redelijk wat invloed kunnen uitoefenen op het menu bij mijn ouders. :P

Voor een buffetavond met vrienden maak ik de soep der soepen, ben benieuwd. Voor kerstavond ben ik aangewezen om voor het voorgerecht te zorgen en heb ik een perensalade bedacht met chorizo. Geïnspireerd op een gerecht wat ik tijdje terug in een Delicious voorbij zag komen.

Eerste kerstdag ben ik vrij en tweede kerstdag moet ik hoofdgerecht bereiden. Gezien het feit dat het tweede kerstdag is wilde ik het niet te ingewikkeld maken. Wordt een (wild)stoofpotje met grove aardappelen uit de oven en over de groente ben ik nog niet helemaal uit. Of gewokte spruitjes of klassieke rode kool.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
  vrijdag 20 december 2013 @ 17:30:25 #154
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_134494599
Het wordt een Beef Wellington! Ik kies voor het recept van Ramsey, met pancetta eromheen en kastanjes door het paddenstoelenmengsel. En kant-en-klaar bladerdeeg.

De ossenhaas ligt al in de koelkast. Wat was die duur. :X
The love you take is equal to the love you make.
pi_134495347
quote:
14s.gif Op vrijdag 20 december 2013 17:30 schreef Lienekien het volgende:
Wat was die duur.
Dat is de reden waarom ik van mn Wellington ben afgestapt. Werd me anders echt te gek qua prijs.
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_134495914
Ik heb morgen mijn pre-kerstdiner met vrienden en ik heb het menu nu echt definitief:

Vooraf brood met wat smeerseltjes, rauwkost met dipjes en zelfgemaakte ham-kaas-bitterballen met knoflookmayo.

Daarna ribroast van 3,5 kg met aardappelpuree met gepofte knoflook erdoor en haricot verts.

Tenslotte nog hazelnoot-chocolade-ijs met hazelnoten erdoor :9

En ik geloof dat er ergens ook nog kaasjes en port op tafel komen :9
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  vrijdag 20 december 2013 @ 18:36:39 #157
115121 Arizona
Zeg maar Arißona
pi_134496437
Wij eten tweede kerstdag met ons drietjes en gaan dan sushi maken. Heeft vriend vorig jaar ook gedaan in de kerstvakantie en dat was verbazingwekkend goed gelukt. We maken nogal basic sushi, maar daar smaakt het niet minder om :P. Simpele maki en nigiri met tonijn, zalm, komkommer, avocado en surimi.

Erbij edamame, kipspiesjes met teriyakimarinade en zeewiersalade.
You won't be lost, hurt, tired or lonely - Something beautiful will come your way
pi_134497125
quote:
14s.gif Op vrijdag 20 december 2013 17:30 schreef Lienekien het volgende:
Het wordt een Beef Wellington! Ik kies voor het recept van Ramsey, met pancetta eromheen en kastanjes door het paddenstoelenmengsel. En kant-en-klaar bladerdeeg.

De ossenhaas ligt al in de koelkast. Wat was die duur. :X
Zo ontzettend lekker!
pi_134497477
quote:
14s.gif Op vrijdag 20 december 2013 17:30 schreef Lienekien het volgende:
Het wordt een Beef Wellington! Ik kies voor het recept van Ramsey, met pancetta eromheen en kastanjes door het paddenstoelenmengsel. En kant-en-klaar bladerdeeg.

De ossenhaas ligt al in de koelkast. Wat was die duur. :X
Hey grappig, die heb ik een paar jaar geleden ook voor het kerstdiner gemaakt. Vond het toen idd erg aan de prijs.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  vrijdag 20 december 2013 @ 19:30:28 #160
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_134498451
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 19:07 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Hey grappig, die heb ik een paar jaar geleden ook voor het kerstdiner gemaakt. Vond het toen idd erg aan de prijs.
Vond je het lekker?

Wat zou je erbij aanraden?

Ik schrok erg van de prijs, maar heb zonder blikken of blozen de pas maar in het apparaat gestoken. :@
The love you take is equal to the love you make.
pi_134498823
Het was lekker, maar ik had die van mij toch iets te ver gegaard en daardoor ook een beetje taai :{ Het is geen gemakkelijk gerecht. Goed opletten dus! Ik weet eigenlijk niet meer wat we er bij hadden.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  zaterdag 21 december 2013 @ 01:26:06 #162
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_134514584
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 13:57 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Bechamel als basis maken met een posbaddestoelenbouillon(blokje) erdoorheen en room ipv melk? En dan de paddenstoelen die je hebt gebruikt voor de bouillon (of die je even hebt geweekt in de hete bouillon gemaakt van blokje) daar later aan toevoegen en op smaak brengen met knoflook/bosui/peper/zout en dat soort zaken?
Dank voor je suggestie!
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_134518344
Bezig met de boodschappenlijst (nou maar hopen dat er in Amsterdam Noord steranijs te krijgen is, anders moet ik helemaal de stad in), en definitief maken van het menu.

Eerste Kerstavond wordt, zoals ooit al eerder gezegd: oosters-achtig. Met als toetje Japanse cheesecake (dank voor de suggestie minilot!). Lijkt me leuk om die in een muffinvorm te maken, zou dat lukken? Ik heb zowel een flexibele siliconen als een metalen, wat zou handiger zijn? En iemand nog aanraders voor een recept? (minilot had er toen één gepost met iets gemberachtigs, maar ik heb al twee gangen waar gember in voorkomt, dus dat wordt denk ik een beetje veel).

Edit: ik heb bijvoorbeeld dit recept gevonden: http://www.thelittleteoch(...)ffle-cheesecake.html. Kan ik de canola oil (koolzaadolie) daarin vervangen door arachide- of zonnebloemolie?

[ Bericht 18% gewijzigd door Bleie op 21-12-2013 10:00:47 ]
pi_134518667
Voor 6 volw. en 2 ukkies iig de 2 voorgerechten bijna klaar (met bedenken):
Voor: vistrio; coquilles gebakken in kruidenboter (eerste keer dat ik ze ga bakken en eten en hoop zo dat ze niet rauw of gaar zijn!), koude garnalen in tomaat-chilimarinade, gerookt stukje zalmhaas. Kan ik die nog kruiden, sausje of zijn neutrale plakjes t best?

Daarna soep: soep der soepen maar ff proberen die maten om te rekenen en vraagje; valt anijssmaak erg op? Hou er niet zo van.

Hoofd: ? Groente en aardappelen verzorgt mn moeder. Ik moet vandaag iets verzinnen, liefst met vlees.

Na: verzorgt zusje; ijstaarten van de lidl :P met vers fruit en slagroom.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_134519189
Ik heb lemon curd gemaakt voor mn citroen tiramisu en ook maar alvast de soep gemaakt. Beide erg goed gelukt al zeg ik het zelf. :9

Lees ik net dat je soep maar 2 dagen kunt bewaren, dus dan vries ik het even in. Moet je je soep eerst laten afkoelen voordat je het de vriezer in doet?
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_134519258
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 10:48 schreef habitue het volgende:
Lees ik net dat je soep maar 2 dagen kunt bewaren, dus dan vries ik het even in. Moet je je soep eerst laten afkoelen voordat je het de vriezer in doet?
Als je je vriezer heel wilt houden wel :P
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_134519266
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 10:48 schreef habitue het volgende:
Ik heb lemon curd gemaakt voor mn citroen tiramisu en ook maar alvast de soep gemaakt. Beide erg goed gelukt al zeg ik het zelf. :9

Lees ik net dat je soep maar 2 dagen kunt bewaren, dus dan vries ik het even in. Moet je je soep eerst laten afkoelen voordat je het de vriezer in doet?
Ja dat zou ik wel doen. Je hoogt de temperatuur anders wel heel erg op voor de andere producten. En die wil je ook goed houden neem ik aan...
pi_134519410
Top, doe ik dat.
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_134520310
Zo, nu maar even beginnen met het maken van de soep der soepen. :9
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_134520549
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 11:59 schreef Steven184 het volgende:
Zo, nu maar even beginnen met het maken van de soep der soepen. :9
Ha, tof! Succes! :) Ik maak 'm dinsdag en dan bewaar ik 'm tot aan 2e kerstdag in de vriezer. ^O^

quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2013 20:25 schreef gcjoel het volgende:
Ik lees vooral mee in dit topic maar had toch een vraagje.
Iemand postte laatste de Chili Jam van Nigella:
http://www.nigella.com/recipes/view/chilli-jam-2692
zou dit passen bij rosbief?
Jazeker! Iedereen heeft er na kerst nog een heel tijd van gegeten op boterhammen met allerlei soorten vleesbeleg en met rosbief was het in elk geval zeker ook een succes. :)

quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 12:02 schreef Soulagement het volgende:
Heeft iemand een recept voor een mousse van roomkaas/luchtige roomkaas of iets soortgelijks zónder garnalen/rivierkreeftjes/etc.(om een zalmbonbon mee te vullen)?
Gewoon simpel houden? Roomkaas met volle melk (1 eetlepel/15 ml melk op 100 gram kaas) in een minuut of vijf heel luchtig kloppen in de keukenmachine of met een elextrische mixer, en dan mengen met fijngesneden dille en bieslook? :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_134520635
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 december 2013 10:15 schreef FutureFairytale het volgende:
Voor 6 volw. en 2 ukkies iig de 2 voorgerechten bijna klaar (met bedenken):
Voor: vistrio; coquilles gebakken in kruidenboter (eerste keer dat ik ze ga bakken en eten en hoop zo dat ze niet rauw of gaar zijn!), koude garnalen in tomaat-chilimarinade, gerookt stukje zalmhaas. Kan ik die nog kruiden, sausje of zijn neutrale plakjes t best?

Daarna soep: soep der soepen maar ff proberen die maten om te rekenen en vraagje; valt anijssmaak erg op? Hou er niet zo van.

Hoofd: ? Groente en aardappelen verzorgt mn moeder. Ik moet vandaag iets verzinnen, liefst met vlees.

Na: verzorgt zusje; ijstaarten van de lidl :P met vers fruit en slagroom.
Deze varkenshaas?
http://www.kayotic.nl/blog/pork-tenderloin-the-autumn-way

Eenvoudig, maar heel lekker :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_134520781
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 09:46 schreef Bleie het volgende:
Bezig met de boodschappenlijst (nou maar hopen dat er in Amsterdam Noord steranijs te krijgen is, anders moet ik helemaal de stad in), en definitief maken van het menu.

Eerste Kerstavond wordt, zoals ooit al eerder gezegd: oosters-achtig. Met als toetje Japanse cheesecake (dank voor de suggestie minilot!). Lijkt me leuk om die in een muffinvorm te maken, zou dat lukken? Ik heb zowel een flexibele siliconen als een metalen, wat zou handiger zijn? En iemand nog aanraders voor een recept? (minilot had er toen één gepost met iets gemberachtigs, maar ik heb al twee gangen waar gember in voorkomt, dus dat wordt denk ik een beetje veel).

Edit: ik heb bijvoorbeeld dit recept gevonden: http://www.thelittleteoch(...)ffle-cheesecake.html. Kan ik de canola oil (koolzaadolie) daarin vervangen door arachide- of zonnebloemolie?
Olie vervangen kan in elk geval prima. Ik zou gaan voor pinda/arachideolie, dat smaakt wat neutraler dan zonnebloem.

In muffinvorm kan natuurlijk prima, als je het makkelijk wilt maken gewoon een fraai muffinpapiertje erin, en dan maakt siliconen of metaal sowieso niets uit.

Wel zou ik bij een Japanse cheesecake en sowieso een oosters getint diner geen individuele cheesecakes bakken. Als je gewoon één grote maakt en deze netjes in porties snijdt (bijvoorbeeld rechthoeken of vierkanten) dan ziet dat er veeeeeeeel strakker uit op je dessertbordje. :)
Zie ook de foto's bij het recept dat je zelf al gevonden had. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_134520967
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 12:26 schreef minilot het volgende:

[..]

Olie vervangen kan in elk geval prima. Ik zou gaan voor pinda/arachideolie, dat smaakt wat neutraler dan zonnebloem.

In muffinvorm kan natuurlijk prima, als je het makkelijk wilt maken gewoon een fraai muffinpapiertje erin, en dan maakt siliconen of metaal sowieso niets uit.

Wel zou ik bij een Japanse cheesecake en sowieso een oosters getint diner geen individuele cheesecakes bakken. Als je gewoon één grote maakt en deze netjes in porties snijdt (bijvoorbeeld rechthoeken of vierkanten) dan ziet dat er veeeeeeeel strakker uit op je dessertbordje. :)
Zie ook de foto's bij het recept dat je zelf al gevonden had. :)
Dank, ik ben niet zo enorm van de opmaak, maar zal t overwegen. Op plaatjes zie ik hem ook wel vaak uit een cakevorm of zo, volgens mij, dat kan ook nog.

Verder heb ik steranijs vrij eenvoudig gevonden, maar nog geen shiitakes. Maandag nog eens kijken bij de jumbo, maar anders zie ik het somber in. Misschien dan maar met verse doen, en met fond als basis ipv bouillon ( of zou die fond sowieso een goed idee zijn)?
pi_134521102
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 12:18 schreef minilot het volgende:

[..]

Deze varkenshaas?
http://www.kayotic.nl/blog/pork-tenderloin-the-autumn-way

Eenvoudig, maar heel lekker :Y
Alhoewel ik mijn vader niet gelukkiger kan maken dan met varkenshaas wil ik toch eerst kijken naar iets anders (om misschien toch uit te komen op varkenshaas :')). Ik heb een Matt Preston boek voor Sinterklaas gehad en ga vanmiddag kijken of daar wat goeds in staat.

Zalmhaasje ga ik maken zoals in de OP ^O^. Koop vandaag de ingrediënten voor de saus.
Wil je mij nog adviseren over de steranijs? Smaakt de soep erg anijs-achtig? Zoja, kan ik het minderen?
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_134521432
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 december 2013 12:37 schreef Bleie het volgende:
Verder heb ik steranijs vrij eenvoudig gevonden, maar nog geen shiitakes. Maandag nog eens kijken bij de jumbo, maar anders zie ik het somber in.
Albert Heijn, bij de italiaanse specialiteiten, om de een of andere reden. Als ze die niet hebben, dan hebben ze in elk geval gedroogde porcini en dat is een prima vervanging. :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_134521462
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 12:45 schreef FutureFairytale het volgende:
Zalmhaasje ga ik maken zoals in de OP ^O^. Koop vandaag de ingrediënten voor de saus.
Wil je mij nog adviseren over de steranijs? Smaakt de soep erg anijs-achtig? Zoja, kan ik het minderen?
Je proeft 'm wel maar het overheerst niet. nu vind ik steranijs erg lekker (smaakt wel iets anders dan 'gewone' anijs, is zelfs eigenlijk geen echte anijs), maar bij twijfel gewoon één sterretje erin ipv twee :Y
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 21 december 2013 @ 13:19:25 #177
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_134521899
Wat een gekkenhuis bij de slagers van de Sligro! Maar ik heb mijn hertenpoulette en kalkoekfilets.

En bij de boerderij net alle groentes gehaald. Ze hadden nu gelukkig zelfs krulsla! Prachtig voor decoratie en komt in de kalkoensalade! Maandag alleen nog even worstelen door de Albert Heijn voor de "laatste" dingen
»» Democracy is so overrated »»
pi_134522256
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 12:59 schreef minilot het volgende:

[..]

Je proeft 'm wel maar het overheerst niet. nu vind ik steranijs erg lekker (smaakt wel iets anders dan 'gewone' anijs, is zelfs eigenlijk geen echte anijs), maar bij twijfel gewoon één sterretje erin ipv twee :Y
Thanks! Ga zo halen bij de Appie!
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_134522345
Kan ik ipv maiszetmeel aardappelzetmeel gebruiken?
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_134522627
http://www.atelierdeschef(...)n-salmon-tartare.php

Ik wilde deze zalmtartaar maken als amuse/tussengerecht maar nu hoor ik dat er iemand geen rauwe vis lust maar wel gerookte zalm. Kan ik dit dan maken van gerookte zalmhaasjes of zal de smaak dan wat te intens bij elkaar zijn?
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_134523648
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 december 2013 10:15 schreef FutureFairytale het volgende:
Voor 6 volw. en 2 ukkies iig de 2 voorgerechten bijna klaar (met bedenken):
Voor: vistrio; coquilles gebakken in kruidenboter (eerste keer dat ik ze ga bakken en eten en hoop zo dat ze niet rauw of gaar zijn!)
Dat zou jammer zijn inderdaad, hoewel je ze rauw kunt eten, dus als ik moest kiezen aan welke kant ik het risico zou nemen dan zou dat bij te rauw zijn. Ik heb ze maar één keer gemaakt, maar ze waren toen wel geslaagd.

Volgens mij is de truc om de boter niet te laten verbranden, want je moet ze flink heet bakken terwijl je meestal niet de hele pan bedekt hebt met die dingen. Dus dan heb je veel boter die zijn hitte niet kwijt kan aan een noot, en dus snel verbrandt. Boter is wel lekkerder dan olie. Ik zou met geklaarde boter (ghee) beginnen, en dan 1 kant goudbruin bakken, gewoon laten liggen waar je ze neer hebt gelegd, niet schuiven, omdraaien na een seconde of 20-30 afhankelijk van de grote(in de volgorde van in de pan leggen uiteraard) en dan boter in kleine stukjes erbij in, als die bruin wordt de kruiden (peterselie, knoflook, bieslook en lente-ui?) erbij in en dan de ban scheef houden en de boter nog even over de noten scheppen. Je verliest wat hitte door de koude boter en het scheef houden, dus dat mag dan alles bij elkaar na het omdraaien wel een minuutje duren.

Maar goed, ik kan dus niet bogen op veel ervaring.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_134523789
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 12:13 schreef minilot het volgende:

[..]

Ha, tof! Succes! :) Ik maak 'm dinsdag en dan bewaar ik 'm tot aan 2e kerstdag in de vriezer. ^O^

Staat nu op..vond na half uurtje de gedroogde shiitake nog niet echt prettig van structuur, dus nog maar even 10 minuten erbij.

Smaakt erg goed moet ik zeggen, de bouillon. Even afwachten hoe ik hem verder op smaak moet brengen als de kokosmelk erbij gaat.

Zit nog te twijfelen om er rice sticks in te doen, vind zelf de noedels erg lekker, maar twijfel over de rest van de aanwezigen. :D
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_134525593
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 14:24 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dat zou jammer zijn inderdaad, hoewel je ze rauw kunt eten, dus als ik moest kiezen aan welke kant ik het risico zou nemen dan zou dat bij te rauw zijn. Ik heb ze maar één keer gemaakt, maar ze waren toen wel geslaagd.

Volgens mij is de truc om de boter niet te laten verbranden, want je moet ze flink heet bakken terwijl je meestal niet de hele pan bedekt hebt met die dingen. Dus dan heb je veel boter die zijn hitte niet kwijt kan aan een noot, en dus snel verbrandt. Boter is wel lekkerder dan olie. Ik zou met geklaarde boter (ghee) beginnen, en dan 1 kant goudbruin bakken, gewoon laten liggen waar je ze neer hebt gelegd, niet schuiven, omdraaien na een seconde of 20-30 afhankelijk van de grote(in de volgorde van in de pan leggen uiteraard) en dan boter in kleine stukjes erbij in, als die bruin wordt de kruiden (peterselie, knoflook, bieslook en lente-ui?) erbij in en dan de ban scheef houden en de boter nog even over de noten scheppen. Je verliest wat hitte door de koude boter en het scheef houden, dus dat mag dan alles bij elkaar na het omdraaien wel een minuutje duren.

Maar goed, ik kan dus niet bogen op veel ervaring.
Thanks. Ik dacht eigenlijk aan kruidenboter maken en dat in de pan doen en dat dus als de boter bakken.

Irritant dat ik nog geen boodschappen heb gedaan, het regent nog steeds en ik ben op de fiets :(
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_134526090
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 13:44 schreef habitue het volgende:
http://www.atelierdeschef(...)n-salmon-tartare.php

Ik wilde deze zalmtartaar maken als amuse/tussengerecht maar nu hoor ik dat er iemand geen rauwe vis lust maar wel gerookte zalm. Kan ik dit dan maken van gerookte zalmhaasjes of zal de smaak dan wat te intens bij elkaar zijn?
Ik denk dat er door het limoensap er tijdens het marineren voldoende koude garing plaats vind. Net als bij een chevice of een zelfgemaakte gravad lax. Waarschijnlijk is het dus niet rauw meer. Ik zou gewoon het recept aanhouden en eventueel een aparte amuse maken van een rolletje gerookte zalm met een vulling van roomkaas met bosui en het pepertje.
pi_134528043
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 december 2013 16:05 schreef AnnaNiem het volgende:

[..]

Ik denk dat er door het limoensap er tijdens het marineren voldoende koude garing plaats vind. Net als bij een chevice of een zelfgemaakte gravad lax. Waarschijnlijk is het dus niet rauw meer. Ik zou gewoon het recept aanhouden en eventueel een aparte amuse maken van een rolletje gerookte zalm met een vulling van roomkaas met bosui en het pepertje.
Ah zo had ik het nog niet bekeken. Thanks.
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_134529264
Ik heb er nog iets bijgemaakt voor kerst!

Omdat ervaring leert dat iets vissigs qua smaak goed combineert met de Soep der Soepen heb ik gisteren en vandaag ter garnering van de soep zelf kroepoek from scratch gemaakt, van garnalen en tapiocameel.

Garnalen fijnstampen en met zout en wat vissaus mengen met tapiocameel, kneden, rolletjes van draaien, uurtje stomen in een stoommand, laten afkoelen, rolletjes in flinterdunne plakjes snijden, die plakjes een paar uur drogen in de oven op de allerlaagste stand (maar met de ventilator aan) en dan de plakjes een seconde of tien frituren. *)

Blijkt vrij bewerkelijk dus, maar heel leuk om te doen, en het idee van homemade kroepoek is toch wel gaaf vind ik! :7 En lekker ook: sterke garnalensmaak. O+

Zal morgen wel even wat foto's posten. Ik ga nu nog even met mijn versgebakken kroepoek knuffelen. :+

quote:
1s.gif Op zaterdag 21 december 2013 13:35 schreef FutureFairytale het volgende:
Kan ik ipv maiszetmeel aardappelzetmeel gebruiken?
Yep!

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 21-12-2013 22:57:21 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_134529645
Ik ben nog op zoek naar hét groenten-bijgerecht (bij een Beef Wellington). Ik heb al iets met groene asperges maar kan iemand mij verblijden met de gouden tip? :D
pi_134529804
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 18:23 schreef n0ir het volgende:
Ik ben nog op zoek naar hét groenten-bijgerecht (bij een Beef Wellington). Ik heb al iets met groene asperges maar kan iemand mij verblijden met de gouden tip? :D
Naast je asperges is dit vast ook heel lekker! En simpel! Wel een beetje lente-achtig, maar dat ben je met je asperges toch al. ;)
http://www.etenenzo.nl/blog/2012/07/janneke-maakt-klassieke-franse-doperwtjes

Ik maak mijn doperwtjes heel graag zo, en kan in de winter het beste met goede kwaliteit tuinerwtjes uit de diepvries (heel even onder de koude kraan om ze te ontdooien). Vind ik dan. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_134530727
Minilot, ken je venkelsalade met granaatappelpitjes en sumac van Ottolenghi? Dat wordt waarschijnlijk het bijgerecht bij de zalm met paprika-hazelnoot salsa.

Hopelijk is het wat ;)

Net de garnalen met tomaat en Arak op.. Ook super lekker!
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_134530804
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 december 2013 19:06 schreef roos85 het volgende:
Minilot, ken je venkelsalade met granaatappelpitjes en sumac van Ottolenghi? Dat wordt waarschijnlijk het bijgerecht bij de zalm met paprika-hazelnoot salsa.
Ik ken ALLES van Ottolenghi. ;)

Lekker! Venkel, sowieso: O+

quote:
Net de garnalen met tomaat en Arak op.. Ook super lekker!
Haaa, mijn favoriete recept uit het eerste kookboek! :D
Let me see you stripped down to the bone
pi_134530828
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 19:08 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik ken ALLES van Ottolenghi. ;)

Lekker! Venkel, sowieso: O+
Maar dat kan toch wel bij elkaar toch?
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_134530935
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 18:09 schreef minilot het volgende:
Ik heb er nog iets bijgemaakt voor kerst!

Omdat ervaring leert dat iets vissigs qua smaak goed combineert met de Soep der Soepen heb ik gisteren en vandaag ter garnering van de zoep zelf kroepoek from scratch gemaakt, van garnalen en tapiocameel.

Garnalen fijnstampen en met zout en wat vissaus mengen met tapiocameel, knede, rolletjes van draaien, uurtje stomen in een stoommand, laten afkoelen, rolletjes in flinterdunne plakjes snijden, die plakjes een paar uur drogen in de oven op de allerlaagste stand (maar met de ventilator aan) en dan de plakjes een seconde of tien frituren. *)

Blijkt vrij bewerkelijk dus, maar heel leuk om te doen, en het idee van homemade kroepoek is toch wel gaaf vind ik! :7 En lekker ook: sterke garnalensmaak. O+

Zal morgen wel even wat foto's posten. Ik ga nu nog even met mijn versgebakken kroepoek knuffelen. :+

[..]

Yep!
Zelf kroepoek maken. :D
Je enthousiasme is aanstekelijk. ^O^
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_134536870
Zo de eerste boodschappen zijn gedaan!

Fam 1: toetje
Grand dessert
- op verzoek crème brulee
- stukje brownie met toffee
- granita van gluhwein
- stoofpeertje 'met effect' http://www.24kitchen.nl/s(...)toofperen-met-effect
- toefje kaneelslagroom

Voor bij de soep heb ik stokbrood en tomatenbrood gebakken, erbij ga ik kruidenboter maken
Ik wil eigenlijk ook nog koekjes maken voor bij de koffie maar dat is afhankelijk van de tijd en t toetje is natuurkijk ook al veel zoet

Fam. 2 voorgerecht
- grote ravioli met spinazie, geitenkaas en een hele eidooier. Erover goede olijfolie en geschaafde truffel.

- ook stokbrood voor bij de soep
- amuse door vriendje: avocadomousse met paprikacoulis en rivierkreeftje

Ontbijt bij beide families: heb al verschillende zuurdesembroodjes: chocolade rozijnen, vijgen walnoten, een kruidig broodje met vijgen en noten. Ik wil nog suikerbrood en kerstbrood maken.

2 kerstdag:
- pasteitje door m'n moeder
- stoofvlees met cranberry's, aardappelkroketjes, witlof, broccoli http://www.kayotic.nl/blog/winter-cranberry-beef-stew
- appelcrumble
  Hoofdredactie Fotografie zondag 22 december 2013 @ 11:21:58 #194
95752 crew  Chell
Kluns
pi_134552860
Zo, inmiddels in Frankrijk. Gisteren door twee supermarkten heen gestruind. Omdat helaas beide wildpoeliers waar we heen gingen al dicht waren, hebben we nu eend.

Change of plans dus ;) wat ik al wel had verwacht ;)

Gelukkig is er verder genoeg te krijgen, maar ik moet wel even een nieuw menuutje gaan bedenken :)
pi_134552904
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 12:18 schreef minilot het volgende:

[..]

Deze varkenshaas?
http://www.kayotic.nl/blog/pork-tenderloin-the-autumn-way

Eenvoudig, maar heel lekker :Y
Ik ga em doen! *O*
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  zondag 22 december 2013 @ 11:32:50 #196
328881 gcjoel
#teampindakaas #viesdik
pi_134553077
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 12:13 schreef minilot het volgende:

[..]

Jazeker! Iedereen heeft er na kerst nog een heel tijd van gegeten op boterhammen met allerlei soorten vleesbeleg en met rosbief was het in elk geval zeker ook een succes. :)

Bedankt voor je antwoord!
Gister een eerste poging gedaan en die bleef vloeibaar. Net snel nieuwe ingrediënten gehaald en nog een poging gedaan. Hopelijk lukt het, anders wordt het rosbief zonder toevoegingen. :')
pi_134563056
Hoi allemaal, ik maak voor 18 man een voorgerecht met rauwe zalm, groene asperges en een vissaus. Nou heb ik dit nog nooit voor 18 man gemaakt en vraag ik me af hoeveel gram zalm ik ongeveer per persoon moet inkopen. Het is een 5 gangen diner dat bestaat uit soep, 2x voor, hoofd en na. Ik ben bang dat ik teveel koop dus daarom deze vraag naar advies! :)
pi_134563248
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 december 2013 13:35 schreef FutureFairytale het volgende:
Kan ik ipv maiszetmeel aardappelzetmeel gebruiken?
Dat denk ik wel, ja.

wb de anijs. Ik vind anijs ook niet zo heel erg lekker en ik doe er de volgende keer eentje in ipv twee.

quote:
1s.gif Op zaterdag 21 december 2013 12:37 schreef Bleie het volgende:

[..]

Dank, ik ben niet zo enorm van de opmaak, maar zal t overwegen. Op plaatjes zie ik hem ook wel vaak uit een cakevorm of zo, volgens mij, dat kan ook nog.

Verder heb ik steranijs vrij eenvoudig gevonden, maar nog geen shiitakes. Maandag nog eens kijken bij de jumbo, maar anders zie ik het somber in. Misschien dan maar met verse doen, en met fond als basis ipv bouillon ( of zou die fond sowieso een goed idee zijn)?
Jumbo heeft ze bij de andere gedroogde paddenstoelen en noten staan. :) Bij de groente en fruit.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_134563768
quote:
2s.gif Op zondag 22 december 2013 15:50 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Dat denk ik wel, ja.

wb de anijs. Ik vind anijs ook niet zo heel erg lekker en ik doe er de volgende keer eentje in ipv twee.

Ik ga er ook een in doen. Ga em dinsdag maken voor woensdag. Mocht ie mislukken kan ik nog gauw opnieuw boodschappen doen nml.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_134569091
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2013 18:28 schreef minilot het volgende:

[..]

Naast je asperges is dit vast ook heel lekker! En simpel! Wel een beetje lente-achtig, maar dat ben je met je asperges toch al. ;)
http://www.etenenzo.nl/blog/2012/07/janneke-maakt-klassieke-franse-doperwtjes

Ik maak mijn doperwtjes heel graag zo, en kan in de winter het beste met goede kwaliteit tuinerwtjes uit de diepvries (heel even onder de koude kraan om ze te ontdooien). Vind ik dan. :)
Dat ziet er goed uit zeg, dankjewel!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')