bronquote:JUBILERENDE HAMBURGERGIGANT begon in 1971 in Nederland met kip, appelmoes en erwtensoep…
McDonald’s 40 jaar VET LEKKER!
JE HOUDT ERVAN OF JE HAAT HET, maar één ding is zeker: hamburgergigant McDonald’s roept emoties op. Aanstaande dinsdag viert de fastfoodreus het veertigjarig bestaan in Nederland. Ooit binnengehaald door niemand minder dan Albert Heijn was het de eerste jaren kwakkelen met Kip Superbout en handgeschilde aardappels. Pas een paar jaar later kwam het grote succes en nu zijn er 226 restaurants die jaarlijks 130 miljoen keer worden bezocht. Wat blijft, is het bijna aandoenlijke vechten tegen het imago van vet en ongezond. Het personeel, dat naar eigen zeggen ketchup in het bloed heeft, wordt er wel eens moe van: „Zet een dikke man in een McDonald’s en hij heet ongezond. Zet een dikke man in een sterrenrestaurant en hij is een Bourgondiër...”
Praat nooit over ’klanten’ in een McDonald’s-restaurant. McDonald’s heeft ’gasten’. En in de keuken staat op grote kaarten precies aangegeven wat ’de gast’ van zijn broodje verwacht: heet, volledig getoast of gestoomd, goudbruin, netjes ’gedressed’ en met de juiste ingrediënten.
Al die handelingen moeten met zorg worden verricht door het personeel, oftewel: de Broodpersoon, de Grillpersoon en de Dresspersoon. Die elke vraag volgens de bedrijfsregels dienen te besluiten met een ’alsjeblieft’. ’Mag ik drie kronen alsjeblieft’. En kronen, dat is weer vaktaal voor de bovenkanten van de Big Macs, na veertig jaar nog steeds de onbetwiste, ongewijzigde klassieker op het McDonald’smenu.
We staan in de keuken van de McDonald’s aan de Muntebergweg in Amsterdam, een van de vlaggenschepen van de keten. Voorzien van gratis WiFi, strak en modern heringericht, twee Easy Order Kiosks (zelf bestellen) voor de counter. Trainingconsultant Silvan Wijnja verklaart alle vaktaal en trekt een la met ’Patties’ open. Patties zijn de diepgevroren hamburgerschijven die via de Grillzone hun weg moeten vinden naar de ’Heated Landing Zone’ om op die manier terecht te komen bij de klant. Pardon! Gast. Personeelsleden, oftewel crewleden, passeren elkaar met veel ’alsjebliefts’ en ’dankjewels’, armen en handen vol met dozen frietjes, zakken buns en trays met milkshakes. En dan is het nog niet eens ’rush’, oftewel spitsuur in het restaurant.
Gele ‘M’
Slechts weinig Nederlanders zullen nooit hun tanden in een met sesamzaad bespikkeld broodje van McDonald’s hebben gezet: ruim 112 miljoen ’buns’ worden er per jaar verwerkt. Gezinnen met kinderen, pubers, studenten, maar ook zakenlui met laptops en bejaarden vinden hun weg richting de counter. Teenslippers, pumps en brogues, gebroederlijk staan ze in de rij om een dienblad volgeladen te krijgen met de bekende vierkante bakjes. De gele ’M’ is een overbekend baken langs de Nederlandse snelwegen. Terwijl het er veertig jaar geleden, in die begintijd, helemaal niet zo rooskleurig uitzag.
In 1971 werd het eerste filiaal geopend in Zaandam. Albert Heijn, visionaire ondernemer, had de keten in Amerika bezocht en zag het concept helemaal zitten. Om er een oogje op te kunnen houden, je wist maar nooit met die Amerikaanse uitvindingen, werd een vestiging vlak bij het hoofdkantoor in Zaandam geopend. Overigens niet alleen de eerste in Nederland, maar sowieso in heel Europa! Hamburgers op het menu, natuurlijk, maar ook oer-Hollandse producten als Kip Superbout, appelmoes en zelfs erwtensoep. De aardappels voor de frietjes werden nog met de hand geschild. Een tweede vestiging kwam net als in de States op een industrieterrein.
De schaarse bezoekers bleken echter vooral koffie te bestellen en zich te verbazen over het feit dat ze met hun handen moesten eten. Rare jongens, die Amerikanen... En dan die onbeschaamd grote burgers die je bijna niet in je mond kon krijgen. Heijn verkocht in 1973 enigszins teleurgesteld zijn aandelen aan de door hem aangestelde manager Jan Sybesma. Sybesma koos er resoluut voor een heel andere weg in te slaan: hij breidde snel uit in de centra van de grote steden en dat was wél een succes.
Sindsdien ging het snel. McDonald’s introduceerde zaken die een begrip werden in Nederland: Chicken McNuggets, het bekende Happy Meal met de felbegeerde speeltjes, tegenwoordig bestaan er zelfs ruilbeurzen voor. De groenteburger en de McFlurry en, typisch Nederlands, de McKroket. Het ’Warme Appelgebak’, ook wel bekend en gevreesd als ’Gloeiendheet Appelgebak’ (overigens uit het assortiment). Clown Ronald McDonald, overigens nog steeds actief in de restaurants en de huizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. De opening van de eerste McDrive in Huis ter Duin genereerde in ’87 een heuse file van eet- en kijklustigen, terwijl in ’95 nog een relletje ontstond over bejaarden die, vanwege ongewenst hanggedrag, de Mac in Almere werden uitgezet.
Alle producten van McDonald’s dienen overal ter wereld hetzelfde te smaken. Of je nu in Peking of Sydney of Winterswijk naar binnen stapt, een Big Mac is een Big Mac: met precies dezelfde hoeveelheid sla en dezelfde smaak saus. Dat is de zogeheten McDonald’sbelevenis. Wel zijn er regionale verschillen. Koosjer in Israel, zonder rundvlees in India. In Peking hoef je niet op zoek te gaan naar die felgele frietsaus, want die is exclusief voor Nederland en België. In Duitsland daarentegen verkopen ze weer alcohol in de vestigingen. En deze verslaggeefster at in het Amerikaanse Maine ooit een McLobster, een broodje kreeft, warm aan te bevelen voor de Nederlandse markt overigens.
Belangrijk onderdeel van het succes zijn de reclames, weet SjoerdJan Feenstra. „Wie kent niet de kreet ’Ze zei meneer tegen me!’? Of: ’Míjn vader werkt bij McDonald’s!’ Zeer van toepassing op Sjoerd-Jan, die laatste reclame, want de Zwollenaar komt uit een echte hamburgerfamilie. Hij volgde enige jaren geleden vader Ron Feenstra op als franchisenemer van maar liefst vier restaurants en voegde daar zelf een gloednieuwe in Kampen aan toe. „Mijn vader begon pas op zijn 49e bij Mc Donald’s en dat kwam eigenlijk door mij”, glimlacht Feenstra. „Ik wilde als kind alleen mee naar het centrum om nieuwe kleding te kopen als we daarna bij McDonald’s gingen eten. Dat fascineerde hem. Hij raakte geïnteresseerd in de formule en het product en opende toen ik vijftien was een vestiging. Wat mij er trof, als jongere al, was de gezelligheid en de samenwerking in het bedrijf.”
Sjoerd-Jan heeft, zoals hij het zelf uitdrukt, ’ketchup in de aderen’. „Ik vind de burgers zelf ook heel lekker, ik eet er om de dag wel één. McDonald’s is en blijft een fascinerend bedrijf, dat merk ik als ik op feestjes vertel waar ik werk. De hele avond gaat het dan over niets anders meer. Iedereen wil weten of er nou echt van die strenge regels zijn voor de bereiding, waar de ingrediënten vandaan komen en of er een Hamburger University bestaat. Ze zijn vaak erg verbaasd als ze horen dat er bij mijn vijf vestigingen in totaal 500 man werken. Wat wil je, we zijn bijna continu open en zelfs ’s nachts is er nog een schoonmaakploeg aan het werk.”
Salades
Natuurlijk is ook de kritiek niet van de lucht. Ongezond en vet fastfood zou er worden verkocht, Feenstra haalt er zo langzamerhand zijn schouders over op. „Ik kan natuurlijk wel weer uitgebreid gaan vertellen over ons superschone frituurvet, de verantwoorde producten en de salades. De programma’s om het bewegen te bevorderen. Maar ik denk ook wel eens: jongens, als jullie elke dag een pizza bij Albert Heijn kopen, geven jullie dan ook de supermarkt de schuld van jullie overgewicht? Plaats een foto van een dikke man hier en hij is ongezond, plaats een foto van een dikke man in een sterrenrestaurant en hij is een gezellige Bourgondier. ”
De hamburgerketen heeft door de jaren heen heel wat kritiek moeten weerleggen. Vooral het verkopen van dikmakend voedsel werd het bedrijf te pas en te onpas aangewreven. Salades, fruit en zelfs worteltjes bij het Happy Meal moesten het ongezonde imago oppoetsen. Maar dat was niet de enige reden, zegt Jo Sempels, algemeen directeur van McDonald’s Nederland: „Wij doen heel veel aan marktonderzoek. En als de gast aangeeft dat hij ook bij ons graag een salade of een licht en klein hapje wil kunnen eten, dan zorgen wij dat dat in het aanbod komt. Gezond eten en verantwoorde producten zijn nu eenmaal een tendens in de markt en daar spelen wij graag op in. Maar wij zullen nooit onze core business verloochenen. De Big Mac is en blijft het vlaggenschip van McDonald’s. En wie geen worteltjes wil bij het Happy Meal, kan gewoon een Danoontje krijgen!” Toch lijkt de keten een beetje stil te staan. Al enige jaren ligt het aantal vestigingen rond de 220. Is Nederland verzadigd van McDonald’s? „Er zijn in Nederland nog genoeg witte vlekken te vinden waar een vestiging kan worden geopend of gebieden waar het zo druk is dat behoefte aan een extra restaurant bestaat. Probleem is het vinden van goede locaties en het rond krijgen van bouwvergunningen. Bovendien hebben we ons de laatste jaren erg gericht op het verbeteren van de bestaande zaken. De interieurs zoals die er vijftien jaar geleden uitzagen, kúnnen nu eenvoudigweg niet meer. Klanten willen, ook in een hamburgerrestaurant, meer luxe en voorzieningen zoals WiFi. Maar de komende jaren willen we doorgroeien naar 270 à 280 vestigingen. Nederland heeft nog lang de buik niet vol van McDonald’s. ”
Geel dacht ikquote:Op zondag 14 augustus 2011 19:03 schreef consio het volgende:
welke kleur zijn de nieuwe glazen deze week ?
Bij de 4e zat ik wel vol meestalquote:Op zondag 14 augustus 2011 19:48 schreef Riann het volgende:
Ja die vond ik ook wel lekker. En is een mooie kleine burger voor mij om als avondeten te doen.
Ik heb een gastric bypass gehad een maagverkleining met een darmomleiding dus tja ik mag blij zijn als ik 1 nacho helemaal op krijgquote:
Wow, minder leuk Moet je dan ook niet een beetje gezond eten ofzo?quote:Op zondag 14 augustus 2011 19:57 schreef Riann het volgende:
[..]
Ik heb een gastric bypass gehad een maagverkleining met een darmomleiding dus tja ik mag blij zijn als ik 1 nacho helemaal op krijg
Niks moet maar ik eet wel gezond. Wil niet zeggen dat je nooit geen hamburger of een frietje mag. Net zoals iedereen.quote:Op zondag 14 augustus 2011 21:30 schreef kensei het volgende:
[..]
Wow, minder leuk Moet je dan ook niet een beetje gezond eten ofzo?
Big Tasty = 905 calquote:Op maandag 15 augustus 2011 03:26 schreef maulibu het volgende:
Als die 1955 maar een héleboel minder kCal bevat dan de Big Tasty. Dat is toch niet prettig meer..
Deze week gele glazen inderdaad.
quote:Op maandag 15 augustus 2011 10:04 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
Big Tasty = 905 cal
1955 = 692 cal
quote:Op maandag 15 augustus 2011 21:10 schreef Yannick567 het volgende:
Niet alleen de Tasty trouwens, de Italian Special, Chicken Salsa en de Chili Wrap gaan allemaal weg op de 30e.
En of er voor die wrap wat terugkomt weet ik niet, is mij nog niets over bekend.
Die Italian Special wordt volgens mij vervangen door die 'Return of your Favourite Burger' actie, die Chicken Salsa weet ik niet. Misschien verzinnen ze wel weer een nieuwe variant of komt er een ander broodje terugquote:Op maandag 15 augustus 2011 22:59 schreef Battlefan het volgende:
De Chicken Salsa krijgt ook later dit jaar pas vervanging dacht ik, net als de Italian Special
nee.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 12:20 schreef WKFinal2010 het volgende:
Is die tomato sals wrap eigenlijk nog ergens te koop?
Topic is verkeerd geopendquote:Op dinsdag 16 augustus 2011 11:33 schreef Piger het volgende:
Dat zorgt wel voor wat meer rust (en minder ingrediënten) bij de kva.
Geen reeks trouwens?
Salsa gaat, volgens de geruchten, de Saté terugbrengen...quote:Op maandag 15 augustus 2011 23:07 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
Die Italian Special wordt volgens mij vervangen door die 'Return of your Favourite Burger' actie, die Chicken Salsa weet ik niet. Misschien verzinnen ze wel weer een nieuwe variant of komt er een ander broodje terug
Niet te vreten die waterige sate saus op zon kip burgertjequote:Op woensdag 17 augustus 2011 12:02 schreef Krimpen het volgende:
[..]
Salsa gaat, volgens de geruchten, de Saté terugbrengen...
En QP-station heeft een maandje de tijd om aan 1955 te wennen, daarna komt die Your Burger er ook weer bij!
Moet zeggen dat de 2e versie van de saté toch een betere satésaus hadquote:Op woensdag 17 augustus 2011 18:52 schreef consio het volgende:
[..]
Niet te vreten die waterige sate saus op zon kip burgertje
Beter brengen ze die bitterballen weer is terug
Ja want die verkochten zo goedquote:Op woensdag 17 augustus 2011 18:52 schreef consio het volgende:
[..]
Beter brengen ze die bitterballen weer is terug
zou het niet weten waren iig wel lekker voor die ene keer datk bij de mac kwam voor een euriquote:Op woensdag 17 augustus 2011 22:09 schreef Battlefan het volgende:
[..]
Ja want die verkochten zo goed
Volgens mij is die eruitgehaald wegens tegenvallende verkoopcijfersquote:Op vrijdag 19 augustus 2011 17:03 schreef JustinK het volgende:
Vandaag nog een Chicken Gourmet op in Antwerpen. Die mag ook wel weer terug in Nederland
Nederlanders hebben geen smaakquote:Op vrijdag 19 augustus 2011 18:25 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
Volgens mij is die eruitgehaald wegens tegenvallende verkoopcijfers
Zaten geen kipburgers in toch?quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 22:39 schreef Yannick567 het volgende:
Ik moet zeggen dat de Gourmet inderdaad was ja, maarja. Ik had ook nog wel stiekem hoop dat hij in die Return of your favourite Burger campagne zou zitten, maar helaas
Nee inderdaad. Het zou er een met vlees worden Ben benieuwd welke het gaat worden, de uitslag zou over 2 maanden bekend moeten zijn.quote:
4 jaar terug hadden ze van die pita broodjes, oa met veggiequote:Op zaterdag 20 augustus 2011 01:13 schreef Battlefan het volgende:
Tijdelijk en blijvend zegt niks, de McKroket was tijdelijk en is er 10 jaar later nog, de potatoes waren blijvend maar zijn al lang weer weg ;-)
McFlurry stroopwafel was vorig jaar ook als tijdelijke winter-actie. Nu nog steeds te krijgen (Godzijdank, ben er dol op )quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 01:13 schreef Battlefan het volgende:
Tijdelijk en blijvend zegt niks, de McKroket was tijdelijk en is er 10 jaar later nog, de potatoes waren blijvend maar zijn al lang weer weg ;-)
Als hippe vervanging van de groenteburger, niet te nassen!quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 01:14 schreef MarkoAlmelo het volgende:
[..]
4 jaar terug hadden ze van die pita broodjes, oa met veggie
Die is tussendoor wel weggeweestquote:Op zaterdag 20 augustus 2011 04:08 schreef ArnieAlberts het volgende:
[..]
McFlurry stroopwafel was vorig jaar ook als tijdelijke winter-actie. Nu nog steeds te krijgen (Godzijdank, ben er dol op )
Ik verwacht dat de 1955 niet blijvend is en als deze weggaat zal de Tasty wel weer terugkomen.quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 23:38 schreef lesley het volgende:
is de tasty dan tijdelijk weg of blijvend?
als je er maar HM saus op doet, dan vinden mensen t al gauw lekker... Jammer want de salsa vind ik veel lekkerder, zit meer opquote:Op zaterdag 20 augustus 2011 16:58 schreef Yannick567 het volgende:
Er is voor een campagnebroodje altijd een vaste tijd, meestal een week of 3. Dat was ook met de sensation destijds. Die zou 'maar' tot december blijven en is er nu nog steeds omdat hij een succes is Dus wie weet.
Mwah, het idee is hetzelfde, de enige toegevoegde waarde is een extra sausje en kaas. Ik vind hem nogal moeilijk eten, de helft valt altijd van het broodje af.quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 17:33 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
als je er maar HM saus op doet, dan vinden mensen t al gauw lekker... Jammer want de salsa vind ik veel lekkerder, zit meer op
bijna 200quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 19:05 schreef DeKleineBaas het volgende:
Hoe kan je nou 30 topics over mc donalds vol lullen .
Ik krijg zo het id dat jullie minstens over de 100 kg wegen of niet ?
sowieso vind ik kaas altijd een pré. vandaar dat ik de tasty ook boven de 1955 verkies.quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 17:40 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
Mwah, het idee is hetzelfde, de enige toegevoegde waarde is een extra sausje en kaas. Ik vind hem nogal moeilijk eten, de helft valt altijd van het broodje af.
Maar wat gezegd wordt, of hij nou tijdelijk is of niet, dat zegt niks. Misschien is hij wel zo'n daverend succes dat hij langer blijft dan gepland, maar komt de Tasty ook weer terug omdat nog steeds een blijver is die heel goed verkoopt.
Met 1 been alquote:Op zaterdag 20 augustus 2011 19:05 schreef DeKleineBaas het volgende:
Hoe kan je nou 30 topics over mc donalds vol lullen .
Ik krijg zo het id dat jullie minstens over de 100 kg wegen of niet ?
Haha ok ok .quote:
.. maar er zitten wel gekarameliseerde uien op die 1955quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 22:37 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
sowieso vind ik kaas altijd een pré. vandaar dat ik de tasty ook boven de 1955 verkies.
Woeiiiiiiiiquote:Op maandag 22 augustus 2011 22:10 schreef Yannick567 het volgende:
Nou, schrijf maar in je agenda dan
Op dinsdag 13 september de hele dag bij elke bestelling vanaf ¤1,- (dus praktisch bij bijna elke bestelling) krijg je een gratis hamburger vanwege het 40-jarig bestaan van McDonald's in Nederland.
Sinds wanneer zit er suiker in de ui ?quote:Op zondag 21 augustus 2011 00:35 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
.. maar er zitten wel gekarameliseerde uien op die 1955
Er zit vruchtensuiker in een uiquote:Op maandag 22 augustus 2011 22:50 schreef MarkoAlmelo het volgende:
[..]
Sinds wanneer zit er suiker in de ui ?
Ooohquote:Op maandag 22 augustus 2011 23:00 schreef Battlefan het volgende:
[..]
Er zit vruchtensuiker in een ui
quote:Op maandag 22 augustus 2011 22:10 schreef Yannick567 het volgende:
Nou, schrijf maar in je agenda dan
Op dinsdag 13 september de hele dag bij elke bestelling vanaf ¤1,- (dus praktisch bij bijna elke bestelling) krijg je een gratis hamburger vanwege het 40-jarig bestaan van McDonald's in Nederland.
kon er geen mc flurry af?quote:Op maandag 22 augustus 2011 22:10 schreef Yannick567 het volgende:
Nou, schrijf maar in je agenda dan
Op dinsdag 13 september de hele dag bij elke bestelling vanaf ¤1,- (dus praktisch bij bijna elke bestelling) krijg je een gratis hamburger vanwege het 40-jarig bestaan van McDonald's in Nederland.
jep helemaal.quote:Op maandag 29 augustus 2011 09:21 schreef FutureFairytale het volgende:
vandaag laatste dag Big Tasty?
Truequote:Op maandag 29 augustus 2011 12:07 schreef Ins0mnia365 het volgende:
De 1955 is een geweldige burger, groter dan je verwacht ;-) In het buitenland kun je hem al proeven, maar MCD HC medewerkers mochten hem in maart al hem proberen..
Deze nieuwe burger is geweldig!
Ik dacht: ik ga op 31 aug. er nog even 1 halen. Ik loop dus kans dat het niet meer kan. Zou jammer zijn. En dan is er vast nog geen 1955?quote:Op maandag 29 augustus 2011 15:31 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
Dan had je geluk, bij ons is hij sinds zaterdag al uitverkocht
Neequote:Op maandag 29 augustus 2011 16:29 schreef mmascha het volgende:
[..]
Ik dacht: ik ga op 31 aug. er nog even 1 halen. Ik loop dus kans dat het niet meer kan. Zou jammer zijn. En dan is er vast nog geen 1955?
Zelfde maar dan met 1955 burger?quote:Op maandag 29 augustus 2011 17:11 schreef Catch22- het volgende:
kutzeg, ik neem altijd een bigtasty omdat ik anders niet vol zit.
BigTasy Supersize Menu met cola en 2x frietsaus en een Chicken Sensation.
nu moet ik een nieuw riedeltje verzinnen.
Jahee! Mij teleurstellen en dan ook nog zo'n heerlijk filmpje erbij! Tis niet eerlijk!quote:
1955 Supersize Menu met cola en 2x frietsaus en een Chicken Sensation.quote:Op maandag 29 augustus 2011 17:11 schreef Catch22- het volgende:
kutzeg, ik neem altijd een bigtasty omdat ik anders niet vol zit.
BigTasy Supersize Menu met cola en 2x frietsaus en een Chicken Sensation.
nu moet ik een nieuw riedeltje verzinnen.
Is toch gewoon een groot menu?quote:Op maandag 29 augustus 2011 17:51 schreef FutureFairytale het volgende:
waar haal jij een supersize menu Catch22?
Supersize was groter dan een groot menuquote:
Wat was het verschil dan? 0,5 liter frisdrank en een grote friet toch gewoon?quote:Op maandag 29 augustus 2011 18:43 schreef Battlefan het volgende:
[..]
Supersize was groter dan een groot menu
Supersize was dus groter dan wat je nu zegtquote:Op maandag 29 augustus 2011 18:50 schreef JustinK het volgende:
[..]
Wat was het verschil dan? 0,5 liter frisdrank en een grote friet toch gewoon?
Ja maar ik vraag me dan af hoe groot. Ik heb nog nooit grotere bekers drank gehad dan 0,5 liter bij de Mac en de grote friet is volgens mij ook niet echt kleiner geworden...quote:Op maandag 29 augustus 2011 18:56 schreef Battlefan het volgende:
[..]
Supersize was dus groter dan wat je nu zegt
In Nederland??quote:Op maandag 29 augustus 2011 19:03 schreef Battlefan het volgende:
Supersize was meer dan een liter drinken en friet was vergelijkbaar met een grote en een kleine friet bij elkaar
Ik weet nog in de gulden tijd. Voor 1 gulden extra kon je supersizen Gewoon menu was toen dacht ik 8,95quote:Op maandag 29 augustus 2011 19:16 schreef Battlefan het volgende:
Dan hebben we het over een jaar of 7 geleden, daarna ging het weg
Nee, ook sinds 2004 niet meer, daar is groot alleen wel groter dan hierquote:Op maandag 29 augustus 2011 20:06 schreef Yannick567 het volgende:
Supersize kennen we hier niet meer nee, in Amerika wel
Ja, dat bedoel ikquote:Op maandag 29 augustus 2011 20:43 schreef Battlefan het volgende:
[..]
Nee, ook sinds 2004 niet meer, daar is groot alleen wel groter dan hier
Ik vond het nog niet zo erg als bij de Chicken Salsaquote:Op vrijdag 2 september 2011 19:09 schreef 16meter het volgende:
Lekkere burger, die 1955. Wel onmogelijk om dat broodje een beetje bij elkaar te houden tijdens het eten, inderdaad.
1 hap aan de voorkant de rest aan de achterkant eruitquote:Op vrijdag 2 september 2011 22:27 schreef Yannick567 het volgende:
Dat alles zo uit elkaar glijd heeft denk ik ook wel te maken met het feit dat er nog ketchup op de onderkant van het broodje zit, heel onlogisch ook Het is inderdaad een moeilijk te eten broodje.
Kwestie van je broodje tactisch vasthoudenquote:Op zaterdag 3 september 2011 00:15 schreef Iemand91 het volgende:
[..]
1 hap aan de voorkant de rest aan de achterkant eruit
Hou je het broodje alleen over...
Kip 6 een optie?quote:Op zaterdag 3 september 2011 00:23 schreef FutureFairytale het volgende:
bij mij verschuift een Big Mac zelfs (maar ik kan ook niet normaal eten )
Slabbetje?quote:Op zaterdag 3 september 2011 00:30 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
ja maar misschien gaat de saus druipen
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Krijg trek in een lekkere burger
quote:Op zaterdag 3 september 2011 00:33 schreef JustinK het volgende:
[..]
Slabbetje?je hebt me gevonden!SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
ga hem zometeen eens voor de eerste keer proberen (zonder bacon)quote:Op zondag 4 september 2011 11:52 schreef Poebel het volgende:
Niet te knagen. En kwamen er thuis achter dat ze de bacon waren vergeten!
dat dus!quote:Op zondag 4 september 2011 15:43 schreef Sideshowbobbie het volgende:
Van de week de 1955 geprobeerd. Man, man wat een goor ding. Het vet droop eruit en het was ook nog eens een smakeloze burger met snotterige uien erop
Geef m'n Big Tasty terug!
milkshake marsquote:Op maandag 5 september 2011 13:31 schreef Bartjebart het volgende:
In Duitsland hebben ze nu een milkshake Mars en McFlurry's Mars, Snickers en Twix
En nog steeds de 'Stars Of Amercia'quote:Op maandag 5 september 2011 13:31 schreef Bartjebart het volgende:
In Duitsland hebben ze nu een milkshake Mars en McFlurry's Mars, Snickers en Twix
Sterker nog: het is 'm!quote:Op maandag 5 september 2011 14:46 schreef Yannick567 het volgende:
Dat broodje lijkt verdacht veel op een Tasty
negentienvijfenvijftigquote:Op maandag 5 september 2011 16:28 schreef Rijstbal het volgende:
Hoe spreken jullie die nieuwe Burger uit? Ninety fifty five of gewoon negentienvijfenvijftig?
American Classic.quote:Op maandag 5 september 2011 16:28 schreef Rijstbal het volgende:
Hoe spreken jullie die nieuwe Burger uit? Ninety fifty five of gewoon negentienvijfenvijftig?
Dit kreeg ik gisteren via Hyves doorgestuurd.quote:Op maandag 5 september 2011 17:03 schreef RichardRichard het volgende:
Is er al iemand een petitie gestart om de Big Tasty terug te krijgen?
Oeh bah, snotterige uien op een burger.quote:Op zondag 4 september 2011 15:43 schreef Sideshowbobbie het volgende:
Van de week de 1955 geprobeerd. Man, man wat een goor ding. Het vet droop eruit en het was ook nog eens een smakeloze burger met snotterige uien erop
Geef m'n Big Tasty terug!
bbq sausquote:
De meeste weten het niet dus vragen om de American Classicquote:Op maandag 5 september 2011 16:28 schreef Rijstbal het volgende:
Hoe spreken jullie die nieuwe Burger uit? Ninety fifty five of gewoon negentienvijfenvijftig?
Welke restaurants hebben die zuilen?quote:Op dinsdag 6 september 2011 16:45 schreef themole het volgende:
Graag wil ik hier mijn lof uitspreken over de zelfbestel zuilen. Dit gaat echt ziekelijk snel, mijn bestelling stond binnen 10 seconden nadat ik had afgerekend klaar. Als ik in de rij was gaan staan duurde het waarschijnlijk 5 minuten langer als ik het zo zag. Mag wat mij betreft in elk restaurant worden ingevoerd. Voor het restaurant ook beter want zuilen met contant geld is onhandig en onveilig weet ik uit mijn tijd bij de mac.
Mensen die nog met contant geld betalen (behalve bij uitgaan).
Delft-Noord heeft ze zeker.quote:Op dinsdag 6 september 2011 17:25 schreef JustinK het volgende:
[..]
Welke restaurants hebben die zuilen?
En kan je dan ook een special bestellen (zonder kaas o.i.d.)?quote:
wie wil er nou zonder kaasquote:Op dinsdag 6 september 2011 17:44 schreef JustinK het volgende:
[..]
En kan je dan ook een special bestellen (zonder kaas o.i.d.)?
Delft Noord heeft hem wel. Maar Centrum is idd echt ruk, te duur, niet snel en ze hebben geen extra grill voor tasty1955/QP.quote:Op dinsdag 6 september 2011 18:32 schreef mascara-klodder het volgende:
Ik verbaasde me er ook over, een half plakje kaas
Wilde de 1955 wel proberen maar natuurlijk heb je die hier weer niet in Delft (wat een ongelovelijke rotzaak is dat toch ook eigenlijk )
QP is mijn favo-hamburger dus zie hier mijn probleem met centrumquote:Op dinsdag 6 september 2011 18:49 schreef themole het volgende:
[..]
Delft Noord heeft hem wel. Maar Centrum is idd echt ruk, te duur, niet snel en ze hebben geen extra grill voor tasty1955/QP.
1955 is aardig, maar ik mis de Tasty nu al.
Ikquote:Op dinsdag 6 september 2011 18:15 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
wie wil er nou zonder kaas
Delft Noord, Amersfoort Noord, Hoofdorp, Amsterdam Muntbergweg en IJdoornlaan, Waalwijk en later deze maand Lelystad is die ik uit m'n hoofd weet, verder geen flauw ideequote:Op dinsdag 6 september 2011 17:25 schreef JustinK het volgende:
[..]
Welke restaurants hebben die zuilen?
Toch verwacht ik dat ie na een paar maanden weer ruimte maakt voor de Tasty.quote:Op donderdag 8 september 2011 00:48 schreef Yannick567 het volgende:
Meestal is zo'n broodje maar voor een maand, als hij succesvol blijkt (en dat is hij) dan is het meestal zo dat hij nog wel een tijdje blijft. Grote kans dat hij tot het einde van het jaar blijft of misschien wel vast aan het assortiment wordt toegevoegd
En de kroket kwam tijdelijk terug, maar die hebben ze ook maar gehoudenquote:Op donderdag 8 september 2011 01:18 schreef Yannick567 het volgende:
Je weet het maar nooit. Die potatoes kwamen ook vast in het assortiment omdat ze zo succesvol waren, en toen ze eenmaal in het assortiment waren liepen ze niet meer
quote:
Precies.quote:Op donderdag 8 september 2011 15:20 schreef DeltaCephei het volgende:
Mijn vader had hem, ik ging proeven. Je kan het broodje amper fatsoenlijk vasthouden omdat het enorm vettig is, de spek hangt half eruit en de tomatenprut zit aan 1 kant. Je zit he-le-maal onder.
Als hij er zo uitzag dan hebben ze je broodje lichtelijk verkracht met inpakken gok ik zo.quote:Op donderdag 8 september 2011 14:47 schreef rubje het volgende:
Ik heb net een uurtje geleden die geadverteerde American Classic achter de kiezen omdat ik eens wilde uitproberen hoe dat nou smaakte en of het net zo lekker was als in de reclame..
[ afbeelding ]]
nou... het brood en de saus is lekker ( beetje Whopperstijl )maar zo mooi als in de reclame is de hamburger als je het openmaakt helemaal niet.
[ afbeelding ]
Het ziet er een beetje uit in het echt zoals bovenstaande burger minus de verse sla en mooie tomaten die je mist. Wel veel doorgebakken uien,spek en een vleesburger die wel lekker dik maar vrij doorgebakken( tegen het taaie af) is.
Ik ken iemand en die nam altijd 2 Tasty's en een QPquote:Op vrijdag 9 september 2011 00:58 schreef FutureFairytale het volgende:
vanmiddag door de drive, bestelling: 1955 (voor collega), McFish & McKroket (voor mij)
ik bij het eerste raam. kijkt medewerkster en vraagt;
'mevrouw, heeft u écht een 1955, McFish én een McKroket besteld?'
nu was die 1955 niet eens voor mij maar kom op; sommige mensen bestellen toch wel eens meer dan dat voor zichzelf?
ja niet echt netjes naar een klant toe. ik kon er wel tegen maar bv een wat dikker persoon zou zich nogal gekwetst kunnen voelen door zo'n vraag.quote:Op vrijdag 9 september 2011 01:00 schreef JustinK het volgende:
[..]
Ik ken iemand en die nam altijd 2 Tasty's en een QP
Beetje overdreven en waar bemoeien ze zich mee..
Ik heb een keer mee gemaakt dan wel niet bij de mac maar bij de pizzeria dat ik 2 pizza's bestelde eentje voor mijn vriendin en eentje voor mezelf. Ik had al betaald anders was ik weggegaan die zeiden 2 pizza's is wel veel voor jezelf. Dat was nog voor mijn operatie. Daar ben ik daarna ook nooit meer heen geweest.quote:Op vrijdag 9 september 2011 01:04 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
ja niet echt netjes naar een klant toe. ik kon er wel tegen maar bv een wat dikker persoon zou zich nogal gekwetst kunnen voelen door zo'n vraag.
een big tasty overigens... heerlijk maar de laatste happen heb ik moeite mee. komt denk door de (hoeveelheid) saus dat ik op een gegeven moment heeelemaal vol zit.
Beetje vreemde vraag als ik zo af en toe de waardebonnen zie. Alles is er op gericht dat je veel moet kopen.quote:Op vrijdag 9 september 2011 00:58 schreef FutureFairytale het volgende:
vanmiddag door de drive, bestelling: 1955 (voor collega), McFish & McKroket (voor mij)
ik bij het eerste raam. kijkt medewerkster en vraagt;
'mevrouw, heeft u écht een 1955, McFish én een McKroket besteld?'
nu was die 1955 niet eens voor mij maar kom op; sommige mensen bestellen toch wel eens meer dan dat voor zichzelf?
Alleen tijdelijk verkrijgbaar in de Stars of America weken.quote:Op vrijdag 9 september 2011 22:16 schreef Darklight het volgende:
In Duitsland is de Big Tasty nog wel te koop, daar hadden ze een hele tijd terug ook al de 1955 burger
http://www.mcdonalds.de/produkte/stars_of_america.html
Wanneer heb je die gekregen?quote:Op zaterdag 10 september 2011 19:51 schreef Stokstaart het volgende:
Iemand een linkje met actiecoupons? Mijn vriendin heeft de bonnen die ik in de bus kreeg weggegooid
Je link werkt niet.quote:Op zaterdag 10 september 2011 20:10 schreef Yannick567 het volgende:
Als ze landelijk zijn staan ze ook op http://mcdonalds.nl/voordeelbonnen
jawel hoor, er zijn nog geen voordeelbonnen die online staanquote:
Als ik er op klik komt er dit te staan:quote:Op zaterdag 10 september 2011 20:35 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
jawel hoor, er zijn nog geen voordeelbonnen die online staan
als ze online komen, staan ze daar.
Er staan nog geen bonnen online.quote:Op zaterdag 10 september 2011 21:12 schreef Stokstaart het volgende:
[..]
Als ik er op klik komt er dit te staan:
Error 404: Error reported: 404
Meer mensen last van? Anders ligt het waarschijnlijk aan mijn browser.
Ah vandaar , site meteen ff in de favorieten geplempt.quote:Op zaterdag 10 september 2011 21:33 schreef JustinK het volgende:
[..]
Er staan nog geen bonnen online.
Heb nog maar een maandje of 2 geduldquote:Op zaterdag 10 september 2011 21:50 schreef Stokstaart het volgende:
[..]
Ah vandaar , site meteen ff in de favorieten geplempt.
Enig idee wanneer er nieuwe bonnen komen?
Een lekker chemisch smaakje inderdaadquote:Op zaterdag 10 september 2011 16:07 schreef JustinK het volgende:
Net even voor het eerst een shake Mango-Passievrucht gehaald. Eigenlijk helemaal niet verkeerd!
Ik woon ook in die regio en heb bonnen gehad, maar ze zijn alleen geldig in Etten-Leur, Roosendaal en Hazeldonk.quote:Op zaterdag 10 september 2011 20:29 schreef sararaats het volgende:
ik heb ook bonnen gehad. ik woon tegen de grens met Roosendaal.
'Hoe ze die shakes maken'?quote:Op zondag 11 september 2011 09:24 schreef Physics het volgende:
Sinds ik weet hoe ze die shakes maken hoef ik ze niet meer. Zo stom eigenlijk.....
Je eet ook geen kipnuggets meer zeker?quote:Op zondag 11 september 2011 09:24 schreef Physics het volgende:
Sinds ik weet hoe ze die shakes maken hoef ik ze niet meer. Zo stom eigenlijk.....
Softijs met een syroopje toch? Of kan het gekker?quote:Op zondag 11 september 2011 09:24 schreef Physics het volgende:
Sinds ik weet hoe ze die shakes maken hoef ik ze niet meer. Zo stom eigenlijk.....
Hmmmm kipnuggetsquote:Op zondag 11 september 2011 16:38 schreef JustinK het volgende:
[..]
Je eet ook geen kipnuggets meer zeker?
Nee, sinds ik dat weet heb ik nooit meer een kipnugget gegeten.quote:Op zondag 11 september 2011 16:38 schreef JustinK het volgende:
[..]
Je eet ook geen kipnuggets meer zeker?
Jep. Ik zag het een keer toen de bananensmaak "op" was, huppa gewoon een zak siroop door de softijs draaien en klaar. Sindsdien vind ik ze gewoon niet meer lekkerquote:Op zondag 11 september 2011 20:43 schreef kawotski het volgende:
[..]
Softijs met een syroopje toch? Of kan het gekker?
Wat had je dan verwacht? Dat er elke ochtend medewerkers bananen pellen, en tot moes prakken en dat mengen door hun softijs?quote:Op zondag 11 september 2011 22:00 schreef Physics het volgende:
[..]
Nee, sinds ik dat weet heb ik nooit meer een kipnugget gegeten.
[..]
Jep. Ik zag het een keer toen de bananensmaak "op" was, huppa gewoon een zak siroop door de softijs draaien en klaar. Sindsdien vind ik ze gewoon niet meer lekker
Kan je niet lezen of ben je gewoon dom?quote:Op zondag 11 september 2011 22:13 schreef Bartjebart het volgende:
[..]
Wat had je dan verwacht? Dat er elke ochtend medewerkers bananen pellen, en tot moes prakken en dat mengen door hun softijs?
Dat vragen wij ons af over jouquote:Op zondag 11 september 2011 22:17 schreef Physics het volgende:
[..]
Kan je niet lezen of ben je gewoon dom?
quote:Op zondag 11 september 2011 22:13 schreef Bartjebart het volgende:
[..]
Wat had je dan verwacht? Dat er elke ochtend medewerkers bananen pellen, en tot moes prakken en dat mengen door hun softijs?
Dat vraag ik me van jou ook afquote:Op zondag 11 september 2011 22:17 schreef Physics het volgende:
[..]
Kan je niet lezen of ben je gewoon dom?
Er is zelfs een heuse petitie gestart.. http://bigtastymoetterug.nl/quote:Op zondag 11 september 2011 22:27 schreef MaGNeT het volgende:
Dat ze nu van alle burgers uitgerekend de enige lekkere eruit gooien.
Ze zorgen maar snel dat de Big Tasty weer terug komt, anders kom ik niet meer terug.
Krijgen jullie dan geen vrachtwagens vol fruit per restaurant aangeleverd?quote:Op zondag 11 september 2011 22:32 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
En die discussie over die milkshake: Je denkt toch zeker niet dat we dat zelf doen? Dat is gewoon op siroopbasis.
Vroeger wel, toen kregen we elke dag speciaal 's ochtends levering voor dat fruit, aardbeien en bananen. Was er een extra personeelslid dat dat fruit moest blendenquote:Op zondag 11 september 2011 22:33 schreef Bartjebart het volgende:
[..]
Krijgen jullie dan geen vrachtwagens vol fruit per restaurant aangeleverd?
Dat deden die Oempa Loempa's toch?quote:Op zondag 11 september 2011 22:36 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
Vroeger wel, toen kregen we elke dag speciaal 's ochtends levering voor dat fruit, aardbeien en bananen. Was er een extra personeelslid dat dat fruit moest blenden
De chocoladerepen en vanillestokjes werden gewoon 's avonds geleverd.
Die waren voor mijn tijdquote:Op zondag 11 september 2011 22:38 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Dat deden die Oempa Loempa's toch?
Dat was dan nog wel van voor mijn tijdquote:Op zondag 11 september 2011 22:36 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
Vroeger wel, toen kregen we elke dag speciaal 's ochtends levering voor dat fruit, aardbeien en bananen. Was er een extra personeelslid dat dat fruit moest blenden
De chocoladerepen en vanillestokjes werden gewoon 's avonds geleverd.
Ben toch blij dat dat ook niet hoeft met die Shake Kokos, dat is anders weer zoveel werkquote:Op zondag 11 september 2011 22:36 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
Vroeger wel, toen kregen we elke dag speciaal 's ochtends levering voor dat fruit, aardbeien en bananen. Was er een extra personeelslid dat dat fruit moest blenden
De chocoladerepen en vanillestokjes werden gewoon 's avonds geleverd.
Lekker schrapen van die kokosnootquote:Op zondag 11 september 2011 22:49 schreef Battlefan het volgende:
[..]
Ben toch blij dat dat ook niet hoeft met die Shake Kokos, dat is anders weer zoveel werk
Vroeger toen elke mcdonalds ook een paar eigen koeien had voor de melk van de milkshake? Of nog daarvoor?quote:Op zondag 11 september 2011 22:36 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
Vroeger wel, toen kregen we elke dag speciaal 's ochtends levering voor dat fruit, aardbeien en bananen. Was er een extra personeelslid dat dat fruit moest blenden
De chocoladerepen en vanillestokjes werden gewoon 's avonds geleverd.
En als ze niet meer genoeg melk gaven was het vlees voor de hamburgers!quote:Op zondag 11 september 2011 22:56 schreef Piger het volgende:
[..]
Vroeger toen elke mcdonalds ook een paar eigen koeien had voor de melk van de milkshake? Of nog daarvoor?
Juist Zo ging dat ook met de kippen, als de eieren niet goed genoeg meer waren voor die McMuffins werden het nuggets of chickenpatties.quote:Op zondag 11 september 2011 22:57 schreef Bartjebart het volgende:
[..]
En als ze niet meer genoeg melk gaven was het vlees voor de hamburgers!
455 Was paar dagen geleden nog 32.quote:Op zondag 11 september 2011 22:32 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
Er is zelfs een heuse petitie gestart.. http://bigtastymoetterug.nl/
En die discussie over die milkshake: Je denkt toch zeker niet dat we dat zelf doen? Dat is gewoon op siroopbasis.
bronquote:JUBILERENDE HAMBURGERGIGANT begon in 1971 in Nederland met kip, appelmoes en erwtensoep…
McDonald’s 40 jaar VET LEKKER!
JE HOUDT ERVAN OF JE HAAT HET, maar één ding is zeker: hamburgergigant McDonald’s roept emoties op. Aanstaande dinsdag viert de fastfoodreus het veertigjarig bestaan in Nederland. Ooit binnengehaald door niemand minder dan Albert Heijn was het de eerste jaren kwakkelen met Kip Superbout en handgeschilde aardappels. Pas een paar jaar later kwam het grote succes en nu zijn er 226 restaurants die jaarlijks 130 miljoen keer worden bezocht. Wat blijft, is het bijna aandoenlijke vechten tegen het imago van vet en ongezond. Het personeel, dat naar eigen zeggen ketchup in het bloed heeft, wordt er wel eens moe van: „Zet een dikke man in een McDonald’s en hij heet ongezond. Zet een dikke man in een sterrenrestaurant en hij is een Bourgondiër...”
Praat nooit over ’klanten’ in een McDonald’s-restaurant. McDonald’s heeft ’gasten’. En in de keuken staat op grote kaarten precies aangegeven wat ’de gast’ van zijn broodje verwacht: heet, volledig getoast of gestoomd, goudbruin, netjes ’gedressed’ en met de juiste ingrediënten.
Al die handelingen moeten met zorg worden verricht door het personeel, oftewel: de Broodpersoon, de Grillpersoon en de Dresspersoon. Die elke vraag volgens de bedrijfsregels dienen te besluiten met een ’alsjeblieft’. ’Mag ik drie kronen alsjeblieft’. En kronen, dat is weer vaktaal voor de bovenkanten van de Big Macs, na veertig jaar nog steeds de onbetwiste, ongewijzigde klassieker op het McDonald’smenu.
We staan in de keuken van de McDonald’s aan de Muntebergweg in Amsterdam, een van de vlaggenschepen van de keten. Voorzien van gratis WiFi, strak en modern heringericht, twee Easy Order Kiosks (zelf bestellen) voor de counter. Trainingconsultant Silvan Wijnja verklaart alle vaktaal en trekt een la met ’Patties’ open. Patties zijn de diepgevroren hamburgerschijven die via de Grillzone hun weg moeten vinden naar de ’Heated Landing Zone’ om op die manier terecht te komen bij de klant. Pardon! Gast. Personeelsleden, oftewel crewleden, passeren elkaar met veel ’alsjebliefts’ en ’dankjewels’, armen en handen vol met dozen frietjes, zakken buns en trays met milkshakes. En dan is het nog niet eens ’rush’, oftewel spitsuur in het restaurant.
Gele ‘M’
Slechts weinig Nederlanders zullen nooit hun tanden in een met sesamzaad bespikkeld broodje van McDonald’s hebben gezet: ruim 112 miljoen ’buns’ worden er per jaar verwerkt. Gezinnen met kinderen, pubers, studenten, maar ook zakenlui met laptops en bejaarden vinden hun weg richting de counter. Teenslippers, pumps en brogues, gebroederlijk staan ze in de rij om een dienblad volgeladen te krijgen met de bekende vierkante bakjes. De gele ’M’ is een overbekend baken langs de Nederlandse snelwegen. Terwijl het er veertig jaar geleden, in die begintijd, helemaal niet zo rooskleurig uitzag.
In 1971 werd het eerste filiaal geopend in Zaandam. Albert Heijn, visionaire ondernemer, had de keten in Amerika bezocht en zag het concept helemaal zitten. Om er een oogje op te kunnen houden, je wist maar nooit met die Amerikaanse uitvindingen, werd een vestiging vlak bij het hoofdkantoor in Zaandam geopend. Overigens niet alleen de eerste in Nederland, maar sowieso in heel Europa! Hamburgers op het menu, natuurlijk, maar ook oer-Hollandse producten als Kip Superbout, appelmoes en zelfs erwtensoep. De aardappels voor de frietjes werden nog met de hand geschild. Een tweede vestiging kwam net als in de States op een industrieterrein.
De schaarse bezoekers bleken echter vooral koffie te bestellen en zich te verbazen over het feit dat ze met hun handen moesten eten. Rare jongens, die Amerikanen... En dan die onbeschaamd grote burgers die je bijna niet in je mond kon krijgen. Heijn verkocht in 1973 enigszins teleurgesteld zijn aandelen aan de door hem aangestelde manager Jan Sybesma. Sybesma koos er resoluut voor een heel andere weg in te slaan: hij breidde snel uit in de centra van de grote steden en dat was wél een succes.
Sindsdien ging het snel. McDonald’s introduceerde zaken die een begrip werden in Nederland: Chicken McNuggets, het bekende Happy Meal met de felbegeerde speeltjes, tegenwoordig bestaan er zelfs ruilbeurzen voor. De groenteburger en de McFlurry en, typisch Nederlands, de McKroket. Het ’Warme Appelgebak’, ook wel bekend en gevreesd als ’Gloeiendheet Appelgebak’ (overigens uit het assortiment). Clown Ronald McDonald, overigens nog steeds actief in de restaurants en de huizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. De opening van de eerste McDrive in Huis ter Duin genereerde in ’87 een heuse file van eet- en kijklustigen, terwijl in ’95 nog een relletje ontstond over bejaarden die, vanwege ongewenst hanggedrag, de Mac in Almere werden uitgezet.
Alle producten van McDonald’s dienen overal ter wereld hetzelfde te smaken. Of je nu in Peking of Sydney of Winterswijk naar binnen stapt, een Big Mac is een Big Mac: met precies dezelfde hoeveelheid sla en dezelfde smaak saus. Dat is de zogeheten McDonald’sbelevenis. Wel zijn er regionale verschillen. Koosjer in Israel, zonder rundvlees in India. In Peking hoef je niet op zoek te gaan naar die felgele frietsaus, want die is exclusief voor Nederland en België. In Duitsland daarentegen verkopen ze weer alcohol in de vestigingen. En deze verslaggeefster at in het Amerikaanse Maine ooit een McLobster, een broodje kreeft, warm aan te bevelen voor de Nederlandse markt overigens.
Belangrijk onderdeel van het succes zijn de reclames, weet SjoerdJan Feenstra. „Wie kent niet de kreet ’Ze zei meneer tegen me!’? Of: ’Míjn vader werkt bij McDonald’s!’ Zeer van toepassing op Sjoerd-Jan, die laatste reclame, want de Zwollenaar komt uit een echte hamburgerfamilie. Hij volgde enige jaren geleden vader Ron Feenstra op als franchisenemer van maar liefst vier restaurants en voegde daar zelf een gloednieuwe in Kampen aan toe. „Mijn vader begon pas op zijn 49e bij Mc Donald’s en dat kwam eigenlijk door mij”, glimlacht Feenstra. „Ik wilde als kind alleen mee naar het centrum om nieuwe kleding te kopen als we daarna bij McDonald’s gingen eten. Dat fascineerde hem. Hij raakte geïnteresseerd in de formule en het product en opende toen ik vijftien was een vestiging. Wat mij er trof, als jongere al, was de gezelligheid en de samenwerking in het bedrijf.”
Sjoerd-Jan heeft, zoals hij het zelf uitdrukt, ’ketchup in de aderen’. „Ik vind de burgers zelf ook heel lekker, ik eet er om de dag wel één. McDonald’s is en blijft een fascinerend bedrijf, dat merk ik als ik op feestjes vertel waar ik werk. De hele avond gaat het dan over niets anders meer. Iedereen wil weten of er nou echt van die strenge regels zijn voor de bereiding, waar de ingrediënten vandaan komen en of er een Hamburger University bestaat. Ze zijn vaak erg verbaasd als ze horen dat er bij mijn vijf vestigingen in totaal 500 man werken. Wat wil je, we zijn bijna continu open en zelfs ’s nachts is er nog een schoonmaakploeg aan het werk.”
Salades
Natuurlijk is ook de kritiek niet van de lucht. Ongezond en vet fastfood zou er worden verkocht, Feenstra haalt er zo langzamerhand zijn schouders over op. „Ik kan natuurlijk wel weer uitgebreid gaan vertellen over ons superschone frituurvet, de verantwoorde producten en de salades. De programma’s om het bewegen te bevorderen. Maar ik denk ook wel eens: jongens, als jullie elke dag een pizza bij Albert Heijn kopen, geven jullie dan ook de supermarkt de schuld van jullie overgewicht? Plaats een foto van een dikke man hier en hij is ongezond, plaats een foto van een dikke man in een sterrenrestaurant en hij is een gezellige Bourgondier. ”
De hamburgerketen heeft door de jaren heen heel wat kritiek moeten weerleggen. Vooral het verkopen van dikmakend voedsel werd het bedrijf te pas en te onpas aangewreven. Salades, fruit en zelfs worteltjes bij het Happy Meal moesten het ongezonde imago oppoetsen. Maar dat was niet de enige reden, zegt Jo Sempels, algemeen directeur van McDonald’s Nederland: „Wij doen heel veel aan marktonderzoek. En als de gast aangeeft dat hij ook bij ons graag een salade of een licht en klein hapje wil kunnen eten, dan zorgen wij dat dat in het aanbod komt. Gezond eten en verantwoorde producten zijn nu eenmaal een tendens in de markt en daar spelen wij graag op in. Maar wij zullen nooit onze core business verloochenen. De Big Mac is en blijft het vlaggenschip van McDonald’s. En wie geen worteltjes wil bij het Happy Meal, kan gewoon een Danoontje krijgen!” Toch lijkt de keten een beetje stil te staan. Al enige jaren ligt het aantal vestigingen rond de 220. Is Nederland verzadigd van McDonald’s? „Er zijn in Nederland nog genoeg witte vlekken te vinden waar een vestiging kan worden geopend of gebieden waar het zo druk is dat behoefte aan een extra restaurant bestaat. Probleem is het vinden van goede locaties en het rond krijgen van bouwvergunningen. Bovendien hebben we ons de laatste jaren erg gericht op het verbeteren van de bestaande zaken. De interieurs zoals die er vijftien jaar geleden uitzagen, kúnnen nu eenvoudigweg niet meer. Klanten willen, ook in een hamburgerrestaurant, meer luxe en voorzieningen zoals WiFi. Maar de komende jaren willen we doorgroeien naar 270 à 280 vestigingen. Nederland heeft nog lang de buik niet vol van McDonald’s. ”
Niet echt handig Niemand gebruikt die Wiki's nog nu je "een volgend topic openen" kunt gebruiken...quote:Op maandag 12 september 2011 16:37 schreef Mylene het volgende:
Ik heb het artikel ook in de Wiki geplaatst.
Volgens de site is het speciale 1955 saus...quote:Op maandag 12 september 2011 16:54 schreef FutureFairytale het volgende:
ik dacht dat de 1955 bbqsaus had maar zie op het plaatje een gelige saus.... wat is dat?
t smaakt naar BBQsaus.. maar dan met kleurstoffen er bij in denk ikquote:Op maandag 12 september 2011 16:54 schreef FutureFairytale het volgende:
ik dacht dat de 1955 bbqsaus had maar zie op het plaatje een gelige saus.... wat is dat?
Dat is eigenlijk slecht dat dat er zo staat. Je moet toch immers weten wat erop zit?quote:Op maandag 12 september 2011 17:08 schreef Bartjebart het volgende:
[..]
Volgens de site is het speciale 1955 saus...
Naja Big Mac saus is ook Big Mac saus...quote:Op dinsdag 13 september 2011 01:30 schreef Yannick567 het volgende:
[..]
Dat is eigenlijk slecht dat dat er zo staat. Je moet toch immers weten wat erop zit?
Het is zogeheten 'smokey barbequesauce'. Zo staat het op de saustube geloof ik.
En er zit ook ketchup op ja. Die staat verder los van die andere saus
die had ik net + een qp. wat is een hamburger toch ontzettend saaiquote:
Of de Chicken Aurora uit Japanquote:Op donderdag 15 september 2011 16:00 schreef Yi-Long het volgende:
Jammer dat ze hier in NL niet de geweldige McWings hebben die ze in Hong Kong wel hebben...
Helaas geen McDonald's bezocht toen ik 10 jaar geleden in Japan was, maar de eerstvolgende keer dat ik er ben zal ik er zeker heengaan.quote:Op donderdag 15 september 2011 16:31 schreef Kabuto_Raiger het volgende:
[..]
Of de Chicken Aurora uit Japan
(om 4 uur in de nacht even maccen )
ach als je er wat langer bent kan het lekker zijn hoor.quote:Op donderdag 15 september 2011 16:47 schreef Rijstbal het volgende:
Wat zijn mcWings? Wanneer ik in HK ben ga ik sowieso niet naar de Mac
Ik wel. Het is er spotgoedkoop en meestal van erg hoge kwaliteit (vergeleken met NL). Daarnaast hebben ze een veel groter aanbod.quote:Op donderdag 15 september 2011 16:47 schreef Rijstbal het volgende:
Wat zijn mcWings? Wanneer ik in HK ben ga ik sowieso niet naar de Mac
Ik kan het goed snappen hoor, als ik een wat exotischer land ben met een hele andere keuken heb ik ook welles zin in de mac hoor!quote:Op donderdag 15 september 2011 17:01 schreef Yi-Long het volgende:
[..]
Ik wel. Het is er spotgoedkoop en meestal van erg hoge kwaliteit (vergeleken met NL). Daarnaast hebben ze een veel groter aanbod.
Als ik in HK ben eet ik vrijwel alle soorten keukens (thais, vietnamees, koreaans, japans, cantonees, shanghainees, amerikaans, etc etc....), maar aangezien je 3x per dag 'buiten' eet, kom je ook wel vrij regelmatig even bij een Mac terecht.
Waarom ook niet!?
Yeah, in 2001 waren we vanuit HK een weekje naar Thailand gegaan met zo'n georganiseerde reis, dus we aten 3x per dag chinees eten...quote:Op zaterdag 17 september 2011 16:44 schreef LDS het volgende:
[..]
Ik kan het goed snappen hoor, als ik een wat exotischer land ben met een hele andere keuken heb ik ook welles zin in de mac hoor!
Big Tasty was veel vetter dan die 1955.quote:Op maandag 12 september 2011 19:48 schreef LDS het volgende:
Zo jammer dat de Big Tasty weg is. Als ik al zo hoor dat het vet er uit alle kanten uitdruipt hoef ik die 1955 niet te proeven
675 (1955) kcal vs. 900+ kcal (Tasty)quote:Op zaterdag 17 september 2011 17:42 schreef 16meter het volgende:
[..]
Big Tasty was veel vetter dan die 1955.
Drie keer per dag chinees in thailand?quote:Op zaterdag 17 september 2011 17:18 schreef Yi-Long het volgende:
[..]
Yeah, in 2001 waren we vanuit HK een weekje naar Thailand gegaan met zo'n georganiseerde reis, dus we aten 3x per dag chinees eten...
Toen we terug waren had ik zo'n behoefte aan patat/burgers dat ik 4 McCrispy Burger menu's heb gehaald binnen 2 dagen
I know.... maar blijkbaar zijn chinezen op groepsreis nogal kieskeurig wat betreft eten en willen ze dus gewoon chinees eten. Alhoewel we in Japan wel een paar keer japans aten gelukkig...quote:Op zaterdag 17 september 2011 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Drie keer per dag chinees in thailand?
Jij hebt wat gemist..
Ik bedoel dat het vet er zo uitloopt . Heb het verder niet over de calorieen!quote:Op zaterdag 17 september 2011 17:42 schreef 16meter het volgende:
[..]
Big Tasty was veel vetter dan die 1955.
Die mckofte in turkije is zo nietnormaallekker...quote:Op donderdag 15 september 2011 16:45 schreef Yi-Long het volgende:
[..]
Helaas geen McDonald's bezocht toen ik 10 jaar geleden in Japan was, maar de eerstvolgende keer dat ik er ben zal ik er zeker heengaan.
Was vorige week even in Turkije dus daar ook even naar de Mac geweest. Prijzen liggen er ongeveer gelijk als hier, maar dan heb je wel een grotere beker drinken, een grotere portie french fries, en gewoon gratis saus. Helaas ook geen McWings.
Damn, had ik dus eerder moeten weten. Had nu een grilled chickenburger ofzo te pakken. Was ook wel OK hoor, maar niet heel bijzonder.quote:Op zondag 18 september 2011 01:33 schreef dude1986 het volgende:
[..]
Die mckofte in turkije is zo nietnormaallekker...
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
quote:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.quote:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
Is al eens getest in Eindhoven en niet erg succesvol bevonden volgensmij. Het Mccafe werd daar gesloopt.quote:Op woensdag 21 september 2011 12:11 schreef Kabuto_Raiger het volgende:
overigens wanneer kunnen we het McCafe concept in NL verwachten?
In Japan soms van gebruik gemaakt om af te koelen in de zomer
even een Latte Macchiato naar binnen werken terwijl je op de laptop bezig bent (voornamelijk routebeschrijving opzoeken )
Ik ken het uit Hong Kong en is ideaal. De mensen die ik erover sprak vonden het als ze heel eerlijk waren ook nog eens beter en goedkoper dan de Starbucks. Zelf ging ik er vaak even zo'n Dark Chocolate Cake (punt taart) halen voor 2 euro ofzo. Lekker man.quote:Op woensdag 21 september 2011 12:11 schreef Kabuto_Raiger het volgende:
overigens wanneer kunnen we het McCafe concept in NL verwachten?
In Japan soms van gebruik gemaakt om af te koelen in de zomer
even een Latte Macchiato naar binnen werken terwijl je op de laptop bezig bent (voornamelijk routebeschrijving opzoeken )
most likely zijn wij de mensen met Azie ervaringen ?quote:Op woensdag 21 september 2011 12:27 schreef Yi-Long het volgende:
[..]
Ik ken het uit Hong Kong en is ideaal. De mensen die ik erover sprak vonden het als ze heel eerlijk waren ook nog eens beter en goedkoper dan de Starbucks. Zelf ging ik er vaak even zo'n Dark Chocolate Cake (punt taart) halen voor 2 euro ofzo. Lekker man.
quote:Op woensdag 21 september 2011 11:34 schreef FutureFairytale het volgende:
heeft de Big Tasty al genoeg stemmen voor een terugkomst?
weet niet of die stemmen helpen maar iedere keer als ik dat plaatje zie denk ikquote:Op donderdag 22 september 2011 18:54 schreef JustinK het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Gaat de goede kant op
http://www.bigtastymoetterug.nl/
Ow ja of speculaasquote:Op donderdag 22 september 2011 20:01 schreef Piger het volgende:
Flurry pepernoot? Vind het vreemd dat die nog nooit is langsgekomen.
Ik ook als ik die foto op dat menu-bord in de McDonalds zie, maar als je dan eenmaal dit krijgt valt het toch weer tegen (qua smaak natuurlijk niet).quote:Op donderdag 22 september 2011 20:07 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
weet niet of die stemmen helpen maar iedere keer als ik dat plaatje zie denk ik
Zo krijg je meestal de burgers bij de macquote:Op donderdag 22 september 2011 20:58 schreef MacorgaZ het volgende:
[..]
Ik ook als ik die foto op dat menu-bord in de McDonalds zie, maar als je dan eenmaal dit krijgt valt het toch weer tegen (qua smaak natuurlijk niet).
[ afbeelding ]
alleen bij jou wsquote:Op maandag 26 september 2011 13:15 schreef themole het volgende:
Sinds wanneer is de McChicken 2 euro?
Hier in Delft was ie ineens 2 euro per stuk.
Oh das wel heul ideaal!quote:Op maandag 26 september 2011 13:15 schreef themole het volgende:
Sinds wanneer is de McChicken 2 euro?
Hier in Delft was ie ineens 2 euro per stuk.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |