Nestle?quote:wo 30 mrt 2011, 10:41
De kleren van de keizer
AMSTERDAM - Het perpetuum mobile blijkt dan toch te bestaan.
Je leent geld van een ander dat je vervolgens weer uitleent aan een derde, die het vervolgens weer uitleent aan jou. Snapt u het nog? Wie dit wel snappen, zijn de Europese leiders. Het is alleen wie je wil geloven, degene die het je vertelt of je eigen ogen.
Europees Stabilisatie Mechanisme
In de Amerikaanse financiële kwaliteitskrant bij uitstek troffen we een messcherpe analyse aan over het ophanden zijnde Europees Stabilisatie Mechanisme (ESM).
-----------
-----------
Zwitserland
Zoveel schuilplaatsen zijn er helaas niet. Het land dat als eerste op het netvlies landt, is Zwitserland. Dat land heeft nog een eigen munt en het beschikt over een betrouwbaar en solide bank- en effectensysteem. Zoek aandelen van degelijke bedrijven die in Zwitserse franken noteren.
quote:wo 30 mrt 2011, 13:10
EU oneens met lagere waardering Griekenland
BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie is het niet eens met kredietbeoordelaar S&P, die de kredietwaardigheid van Griekenland heeft verlaagd.
,,Wij delen dit oordeel niet, we hebben ons eigen oordeel'', zei de woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) woensdag. Hij wees erop dat Griekenland zich houdt aan de afspraken die zijn gemaakt toen het land noodleningenkreeg van de overige eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.
http://www.reuters.com/ar(...)dUSLDE73104N20110402quote:IMF wants Greece to restructure debt - Der Spiegel
(Reuters) - The International Monetary Fund (IMF) is privately pushing Greece to restructure its debt soon in view of the unsustainable fiscal burdens it is carrying, marking a change of course, German magazine Der Spiegel reported.
Without citing any sources, it wrote on Saturday that high ranking IMF officials were recommending this to European governments due to Greece's current debt pile that is roughly one-and-a-half times its entire annual economic output.
Early in March, IMF European Director Antonio Borges told reporters he was "confident that Greek debt is sustainable", adding that the Greeks had made "quite a bit of progress on their banks" as well. [ID:nN0788225]
Since the IMF believes current measures no longer suffice, it would like to see either the interest rates on the debt lowered, the maturities extended or straightforward haircuts taken on the debt.
Although it believes Greece should soon begin discussions with creditors over a debt restructuring, it is still not willing to call for the move openly out of fears this could add even further pressure to Portugal and its sagging government balance sheet, Der Spiegel said.
In May of last year, the European Union and the IMF agreed to a 110 billion euro bailout to avoid default, a deal that was was modified late last month to reduce interest rates charged and extend the payback period on the rescue funds.
In turn, Greece promised to speed up structural reforms, complete a 50 billion euro state assets sale plan and introduce a strict fiscal framework to rein in its budget deficit and debt.
En welke andere euro landen volgen dan nog als dit precedent geschapen is? Zolang deze zwak economische landen niet kunnen meekomen met de noordeuropeesche landen moeten we dit om de zoveel jaar blijven doen.quote:Op zondag 3 april 2011 08:49 schreef seventhseagulll het volgende:
Beter laat dan nooit, nu is een prima moment voor een gedeeltelijke default.
Ook Neuro/Zeuro voorstander aan het worden?quote:Op zondag 3 april 2011 08:57 schreef Basp1 het volgende:
[..]
En welke andere euro landen volgen dan nog als dit precedent geschapen is? Zolang deze zwak economische landen niet kunnen meekomen met de noordeuropeesche landen moeten we dit om de zoveel jaar blijven doen.
niet perse maar ik zie nog steeds niet in hoe slecht presterende economieen ooit dezelfde prestatie kunnen geen behalen als goed presterende. Voor de invoering van de euro kregen zulke landen een flinke inflatie te verwerken en waren die economieën weer een tijdje concurrerend met al goed presterende. Wanneer ze dan maar genoeg hun best deden zouden ze dat kunnen blijven of men kreeg op den duur weer een nieuwe inflatie ronde. Het mechanisme van je schulden uit inflateren is compleet verdwenen met de grootschalige invoering van de euro. Dus ik ben wel benieuwd wat onze economen hebben bedacht om dit probleem op te lossen.quote:Op zondag 3 april 2011 12:12 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ook Neuro/Zeuro voorstander aan het worden?
Ja had gemoeten, achteraf gezien. Destijds waren er ook velen die dit door de politiek ingegeven euro-avontuur met al die apenlanden erbij vantevoren al niet zagen zitten. Maar naar hen werd stelselmatig niet geluisterd.quote:Op zondag 3 april 2011 12:27 schreef Basp1 het volgende:
[..]
niet perse maar ik zie nog steeds niet in hoe slecht presterende economieen ooit dezelfde prestatie kunnen geen behalen als goed presterende. Voor de invoering van de euro kregen zulke landen een flinke inflatie te verwerken en waren die economieën weer een tijdje concurrerend met al goed presterende. Wanneer ze dan maar genoeg hun best deden zouden ze dat kunnen blijven of men kreeg op den duur weer een nieuwe inflatie ronde. Het mechanisme van je schulden uit inflateren is compleet verdwenen met de grootschalige invoering van de euro. Dus ik ben wel benieuwd wat onze economen hebben bedacht om dit probleem op te lossen.
Verder had Europa natuurlijk al vanaf dag 1 van het verdrag van Maastricht op hun strepen moeten staan wanneer landen niet voldeden aan de gestelde normen.
quote:zo 03 apr 2011, 14:46
'Grieks begrotingstekort was 10,6 procent'
ATHENE (AFN) - Griekenland maakt zich op voor nieuwe bezuinigingsmaatregelen, nadat het begrotingstekort in 2010 veel hoger is uitgevallen dan eerder geschat. Dat schrijven diverse Griekse kranten zondag.
Het tekort lag volgens de kranten met 10,6 procent ruim boven de eerdere schatting van 9,5 procent. Woensdag zei minister van Financiën George Papaconstantinou al dat het tekort hoger zou uitkomen dan 9,5 procent, maar hij wilde toen niet zeggen hoe veel hoger. De officiële cijfers komen pas 26 april naar buiten.
quote:Recentelijk bracht de Griekse belastingpolitie een aantal weken door op de parkeerplaatsen van luxe nachtclubs in Athene. Agenten schreven alle kentekens op van dure bolides en keken vervolgens naar de jaarinkomens van de eigenaren. Wat bleek? Meer dan 6.000 auto's met een prijskaartje van boven de 100.000 euro, bleken van personen die bij de fiscus een jaarinkomen hadden opgegeven van rond de 10.000 euro.
De mogelijkheden om in Griekenland de belasting te ontduiken waren tot voor kort bijna oneindig. In totaal wordt de Griekse overheid jaarlijks voor een geschatte 30 miljard euro geflest
quote:ma 04 apr 2011, 17:10
ECB schort opkoop obligaties op
FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week geen obligaties van eurolanden opgekocht. Dat bleek maandag uit nieuwe cijfers van de bank.
Een week eerder kocht de ECB nog voor 432 miljoen euro aan obligaties op. Daarmee kwam het totaal aantal aankopen op ongeveer 77 miljard euro. De ECB startte de ongebruikelijke operatie om de handel in obligaties van probleemlanden als Griekenland, Ierland en Portugal aan de gang te houden in mei vorig jaar.
quote:di 05 apr 2011, 09:01
Moody's negatiever over Portugese obligaties
LONDEN (AFN) - Kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn oordeel over Portugese staatsobligaties met één stap verlaagd.
Verdere verlagingen zijn niet uitgesloten, aldus Moody's dinsdag. De voornaamste redenen voor de afwaardering zijn de politieke en economische onzekerheid in Portugal, gekoppeld aan het enorme begrotingstekort van het land. ,,Het risico dat Portugal de ambitieuze bezuinigingsdoelstellingen niet haalt voor de jaren 2011 tot en met 2014 neemt toe'', aldus Moody's.
De kredietbeoordelaar liet dinsdag weten dat het oordeel maar verlaagd is met één stap omdat het bureau ervan uitgaat dat andere lidstaten van de eurozone Portugal te hulp komen als het noodfonds EFSF medio 2013 afloopt.
Als dat inderdaad zo zou zijn dan zou Moody's natuurlijk allang failliet zijn.quote:Op dinsdag 5 april 2011 14:57 schreef Basp1 het volgende:
Moody's dat was toch ook dat bedrijf dat totdat de bankencrisis volledig uitbarste al die CDO's als AAA bestempelde, dat nog steeds de VS als AAA bestempeld. Ik snap niet dat er ook niet in europa al een rating bureau is opgezet die juist het tegenovergesteld gaat zeggen van moody's altijd 50% kans dat je het bij het recht eind hebt.
quote:di 05 apr 2011, 18:11
Renteverhoging legt problemen eurozone bloot
AMSTERDAM (AFN) - De renteverhoging die de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle waarschijnlijkheid donderdag doorvoert, laat duidelijk zien hoe groot de verschillen in Europa zijn. Terwijl in Duitsland de vrees voor oververhitting de kop opsteekt, dreigt een hogere rente de groeikansen van probleemlanden nog verder te verkleinen.
,,Het is de vraag of je wel met één renteniveau kan werken voor zulke verschillende landen'', stelde ING-econoom Martin van Vliet dinsdag. ,,Het is straks vlees noch vis.
Voor Duitsland is de rente te laag, voor Portugal te hoog.''
Een lekker groot artikel in de NRC van afgelopen zaterdag (papieren versie dusquote:Spanje terug in crisismodus door spaarbanken
Fusie van vijf Spaanse cajas afgeblazen, grootste pijn vastgoeddebacle nog niet verwerkt in balansen
Er waren al een naam, een logo, een website. Vorige maand werd zelfs een eerste spaarproduct gelanceerd. Maar gisteravond bleek dat de vergevorderde plannen om vijf Spaanse spaarbanken samen te voegen tot de Banco Base toch niet doorgaan. Vier van de vijf 'cajas de ahorros' zien de fusie niet zitten en trokken zich terug. De nieuwe bank zou met zoveel staatssteun moeten worden gestut, dat Banco Base van begin af aan al niet levensvatbaar zou zijn.
De doodgeboorte van wat de twee-na-grootste groep spaarbanken van het land had moeten worden, komt voor Spanje op een ongelegen moment. De problemen bij de cajas waren er vorig jaar medeverantwoordelijk voor dat grote twijfels rezen over de kredietwaardigheid van de Spaanse financiële sector als geheel en over die van de overheid zelf.
Juist de afgelopen paar maanden nam de paniek op de internationale markten over Spanje af. Het land lijkt 'los' te zijn van andere probleemlanden in de periferie van de eurozone, zoals Ierland, Griekenland en Portugal. Obligatiebeleggers leken er niet langer vanuit te gaan dat Spanje het volgende land werd dat internationale financiële steun zou moeten aanvragen als Portugal die stap zou maken.
Een belangrijke reden voor dit herstel in vertrouwen was de voortvarende wijze waarop Spanje zijn wankele spaarbanksector op de schop neemt. Dat dit proces van fusies en saneringen nu hapert, kan in potentie ook de onrust over de Spaanse overheidsfinanciën weer doen oplaaien.
Het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel in het land, eind 2007, heeft de cajas sterker geraakt dan gewone banken in Spanje. Leningen aan in problemen geraakte projectontwikkelaars en bouwbedrijven drukken zwaar op de balans. Herfinanciering hiervan verloopt door de kredietcrisis en daaropvolgende eurocrisis steeds moeizamer. Tienduizenden nieuwbouwhuizen en onafgebouwde complexen zijn al teruggevallen aan de cajas. Maar het grootste probleem van de cajas is minder goed zichtbaar: de grote stukken bouwgrond die ze bezitten, waarvan hoogst onzeker is of en wanneer ze weer wat waard worden.
Begin vorig jaar zette de regering en de toezichthouder de cajas voor het eerst serieus aan tot een ingrijpende herstructurering. Provisie-eisen moesten de cajas dwingen hun vastgoedproblemen onder ogen te zien. Sterke cajas moesten zwakke cajas overnemen. Na fusies moesten saneringen worden doorgevoerd: kantoren sluiten, personeel ontslaan. Cajas die dit niet zelfstandig aankonden, konden geld lenen uit een door de overheid opgericht herstructureringsfonds.
Dit proces verliep niet zonder slag of stoot. Lokale en regionale politici binnen de caja-besturen verzetten zich uit angst hun persoonlijk machtvehikel na een fusie kwijt te raken. Uiteindelijk kwam het proces in de tweede helft van 2010 alsnog in een stroomversnelling. Voor het uitbreken van de crisis telde Spanje 45 cajas, dit zijn er nu nog 17.
Ondanks deze fusiedrift talmen de cajas nog bij het afschrijven van hun vastgoedverliezen. Volgens veel kenners is de bodem van de huizenmarkt nog niet bereikt en berekenen veel cajas die onvermijdelijke prijscorrectie nog steeds niet door.
In een poging hen hier alsnog toe te dwingen én de politieke invloed binnen hun besturen te breken, stelde de Spaanse regering de cajas begin dit jaar strengere kapitaaleisen in het vooruitzicht. Deze herfst moeten de cajas een kernkapitaal van 10 procent hebben (nu is dat nog 6 procent). Dit dwingt de spaarbanken om marktpartijen te zoeken voor kapitaalinjecties, of om de beurs op te gaan. De onuitgesproken hoop van de regering is dat de tucht van de markt de cajas alsnog tot opschonen van de balansen en een minder politiek bestuur zal dwingen.
Voor cajas die hier niet voor kunnen of willen kiezen, dreigt tijdelijke nationalisatie. De Staat injecteert geld, neemt het bestuur over en zal de caja binnen een paar jaar alsnog privatiseren.
Na deze tweede ronde van herstructurering zullen er circa negen clusters van spaarbanken overblijven, is nu de verwachting. Vijf van hen gaven de afgelopen tijd aan dat ze de beurs op gaan. Deze weg is door de regering extra aanlokkelijk gemaakt. Na een beursgang hoeven cajas, evenals gewone banken, 8 procent kernkapitaal te hebben. Onder deze vijf is La Caixa, de grootste caja van het land. Zij wil samen met nog enkele kleine spaarbanken uit Catalonië verder als de CaixaBank. Ook CajaMadrid wil, met een handvol kleinere cajas, onder de naam Bankia een beursgang maken. Affiches met deze naam, geleend van een Noorse bank, hangen al in de hoofdstad.
De gisteren gesneefde Banco Base behoorde tot de groep cajas die koos voor het staatsinfuus. Een beursgang leek niet haalbaar en de zoektocht naar private investeerders leverde weinig op. Durfkapitalisten en grote staatsfondsen uit Azië en de Golfregio toonden de afgelopen weken wel interesse in cajas. Maar zelfs zij die doorgaans risicovol opereren, haakten veelal af nadat ze de boeken eens goed hadden mogen bekijken.
Tot afgelopen weekeinde ging de Spaanse centrale bank er nog van uit dat Banco Base voor zijn doorstart 1,25 miljard euro nodig had. Maar maandag meldde de groep cajas ruim het dubbele te moeten vragen. Vooral de problemen bij CAM, de grootste van de vijf, zouden erg groot zijn. Tijdens de fusiebesprekingen zouden de andere vier hier beter zicht op hebben gekregen, waarna ze het avontuur niet aandurfden.
De centrale Banco de España kreeg tot nu toe veel lof voor de strenge opstelling in de Spaanse crisis. Maar in de Spaanse zakenpers en in financiële kringen in Madrid wordt nu de vraag gesteld waarom de toezichthouder er bij Banco Base zo naast zat. En, vooral, wat dit betekent voor de kapitaalbehoefte van de hele sector.
Vorige maand meldde de centrale bank dat die behoefte maximaal 15,2 miljard euro zal bedragen. Maar toen al reageerden kenners van de markt dat dit te rooskleurig was. Kredietbeoordelaar Moody's gaat bijvoorbeeld uit van zeker 50 miljard. Sommige economen noemen zelfs bedragen richting de 100 miljard.
Of zulk pessimisme nu gerechtvaardigd is of niet, voor het verdere verloop van de herstructurering kan de nu gerezen argwaan grote gevolgen hebben. Begin dit jaar schetste een hoge bestuurder van Barclays tijdens een studiemiddag in Madrid daarvoor al de contouren. ,,De perceptie op de markt is dat er geen duidelijkheid is. Niet over de waarde van de activa, niet over het toezicht hierop", zo stelde Pedro Santaella.
,,Dit wantrouwen moet weggenomen worden willen de cajas met succes particuliere investeerders vinden", waarschuwde hij. ,,Er zijn gewoon niet genoeg publieke middelen om hen te steunen. Als de overheid hiervoor opdraait, laait de hele eurocrisis weer op. Dan worden we voor een enorme uitdaging gesteld."
Politieke belangen
Een pikant inkijkje in de grote politieke belangen die kunnen spelen binnen een caja, kreeg het Spaanse publiek begin 2010. Enkele maanden eerder had een felle strijd om het leiderschap van Caja Madrid gewoed. De hoofdstad is een in meerderheid rechtse regio dus de Volkspartij (PP) mocht de nieuwe topman van de caja leveren. Maar zowel de burgemeester Alberto Ruiz-Gallardón als de regiopresident Esperanza Aguirre probeerde daarbij een eigen kandidaat naar voren te schuiven. Beiden gelden al jaren als rivalen voor het landelijk leiderschap van de PP. De burgemeester won de strijd uiteindelijk. 'Zijn' kandidaat, voormalig IMF-topman Rodrigo Rato, werd de nieuwe topman. Maar de regiopresident slaagde er wel in een bestuurslid te wippen dat loyaal was aan de burgemeester. Ook al verloor haar PP de zetel hierbij aan de linkse splinterpartij IU, ze zag dit als een overwinning. Onbewust dat haar microfoon nog openstond, pochte ze tijdens een publiek optreden dat ,,we tenminste nog een zetel van dat hoerenjong hebben afgepakt".
Liefdadigheidsbank
De cajas zijn een erfenis van de Montes de Piedad, een soort microkredietbanken voor armen die vanaf de 18de eeuw uit liefdadigheid werden opgezet door de Kerk.
Juridisch gezien zijn de cajas stichtingen. Ze kunnen daarom geen aandeelhouders hebben, maar worden bestuurd door politici, en soms ook geestelijken, uit de steden en regio's waar ze hun oorsprong hebben. Sinds 1978 mogen ze zich door heel het land vestigen en dezelfde diensten aanbieden als gewone banken. Dit stelde de cajas de afgelopen dertig jaar in staat snel te groeien tot ze ongeveer de helft van de Spaanse financiële sector vormden.
De cajas zijn sterk geraakt door het uiteenspatten van de bouwzeepbel, eind 2007. De politici drongen bij de semipublieke cajas vaak aan op een soepele kredietverstrekking aan de vastgoedsector. Het waren immers hun eigen overheden die volop profiteerden van de verkoop van grond en de afgifte van bouwlicenties. Daarnaast functioneerden de cajas voor hen ook als huisfinancier voor grote infrastructurele projecten: nieuwe ziekenhuizen, sportcentra, snelwegen of vliegvelden, waarmee ze bij de kiezer goede sier konden te maken. Cajas worden schertsend ook wel ,,het durfkapitaal van de politiek" genoemd.
quote:,,Het is de vraag of je wel met één renteniveau kan werken voor zulke verschillende landen'', stelde ING-econoom Martin van Vliet dinsdag. ,,Het is straks vlees noch vis.
quote:wo 06 apr 2011, 12:38
Duitse industriële orders sterk omhoog
BERLIJN (AFN) - De orderontvangst in de Duitse industrie is in februari met 2,4 procent gestegen ten opzichte van een maand eerder.
Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Duitse ministerie van Economische Zaken.
Het cijfer was veel beter dan economen hadden verwacht. Zij gingen in doorsnee uit van een orderstijging met 0,6 procent.
Aardig punt inderdaad, het zijn niet alleen twee soorten economieën binnen Europa, maar juist ook gezien deze verschillen is ander monetair beleid nodig, dat kan niet binnen één monetaire eenheid.quote:Op woensdag 6 april 2011 08:32 schreef meth77 het volgende:
Als je niet met een renteniveau kan werken, dan is er in feite al geen sprake meer van een munt, dus de euro staat op het randje ven scheuren in twee eenheden
Ik zie dat wel maar vind niet dat de ECB ingezet moet worden om mensen op het juiste pad te brengen. Mensen moeten daar zelf voor kiezen, daar moet een gedragsverandering beginnen en niet in maatregelen die hen daar toe dwingen. De EU als geluksmachine, daar heb ik helemaal niks mee.quote:Op woensdag 6 april 2011 15:07 schreef piepeloi55 het volgende:
Voor de lange termijn is dit alleen positief voor het betreffende land en bevolking om echte welvaart op te bouwen. Het nadeel is dat de bevolking en zelfs veel economen en analisten dit niet kunnen en willen inzien, omdat eerst de pijn genomen moet worden.
Dat klopt, nu word die gedragsverandering in feite opgelegt door het niet kunnen devalueren. Persoonlijk vind ik dat geen slecht iets voor de bevolking, aangezien de andere optie al eeuwen heeft gefaald.quote:Op woensdag 6 april 2011 15:16 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik zie dat wel maar vind niet dat de ECB ingezet moet worden om mensen op het juiste pad te brengen. Mensen moeten daar zelf voor kiezen, daar moet een gedragsverandering beginnen en niet in maatregelen die hen daar toe dwingen. De EU als geluksmachine, daar heb ik helemaal niks mee.
Het enige alternatief voor devaluatie is jaarlijkse loon en pensioenverlagingen van 10%quote:Op woensdag 6 april 2011 15:29 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Dat klopt, nu word die gedragsverandering in feite opgelegt door het niet kunnen devalueren. Persoonlijk vind ik dat geen slecht iets voor de bevolking, aangezien de andere optie al eeuwen heeft gefaald.
quote:Voordeel van een devaluatie is dat de eigen producten in het buitenland goedkoper worden. Dit stimuleert de export, en maakt de import duurder. Het gevolg is meer werkgelegenheid en een verbetering van het saldo van de lopende rekening van de betalingsbalans
http://www.fondsnieuws.nl(...)en-hogere-rente.htmlquote:Een revaluatie van de Chinese munt Yuan zou 1,2 miljoen banen creëren in de Verenigde Staten.
Dat stelt Fred Bergsten, hoofd van het Peterson Institute for International Economics, in een nieuw rapport.
Het zijn conclusies die koren op de molen zijn van Amerikaanse politici en beleidsambtenaren die pleiten voor het straffen van China, indien er geen opwaardering van haar munt komt
Dat is ook precies wat ik zeg. Die landen worden door gebrek aan het kunnen devalueren gedwongen om échte hervormingen te doen. Dat zal op termijn leiden tot meer welvaart dan het systematisch devalueren van hun munt. Devaluatie is inderdaad een normaal economisch verschijnsel maar maakt een economie enorm lui en lost geen problemen op waarna je op je vingers kunt tellen wanneer de volgende devaluatie is. Devaluatie is juist de reden dat die economien niet echt concurrend zijn. De euro, mits men erin blijft en er geen structurele fiscale steun komt van sterkere landen, zorgt ervoor dat men niet meer kan devalueren en daarom echte hervormingen moet doorvoeren die de economie op termijn wél concurrerend en mogelijk innovatief maakt en daarmee echte welvaart creert. Op termijn is dit een goed iets voor de bevolking.quote:Op woensdag 6 april 2011 16:09 schreef meth77 het volgende:
Het enige alternatief voor devaluatie is jaarlijkse loon en pensioenverlagingen van 10%
Devaluatie is net als Revaluatie een normaal economisch verschijnsel, het is een waardering van het vertrouwen in een economie uitgedrukt in de waarde van een munteenheid
het is wel; zo dat deze landen niet meer terecht kunnen op de geldmarkt, en misschien wel nooit meer.quote:Op woensdag 6 april 2011 19:19 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Dat is ook precies wat ik zeg. Die landen worden door gebrek aan het kunnen devalueren gedwongen om échte hervormingen te doen. Dat zal op termijn leiden tot meer welvaart dan het systematisch devalueren van hun munt. Devaluatie is inderdaad een normaal economisch verschijnsel maar maakt een economie enorm lui en lost geen problemen op waarna je op je vingers kunt tellen wanneer de volgende devaluatie is. Devaluatie is juist de reden dat die economien niet echt concurrend zijn. De euro, mits men erin blijft en er geen structurele fiscale steun komt van sterkere landen, zorgt ervoor dat men niet meer kan devalueren en daarom echte hervormingen moet doorvoeren die de economie op termijn wél concurrerend en mogelijk innovatief maakt en daarmee echte welvaart creert. Op termijn is dit een goed iets voor de bevolking.
Die buurman betaalt dan wel jouw rekeningen zodat jij niet de hervormingen doorvoert die uiteindelijk wel nodig zijn. De enige reden waarom wij als buren dat wel doen is omdat onze banken de rekening betalen van die directe hervormingen (o.a. gedeeltelijke default). Die betalen we uiteindelijk toch maar het plan is om dat gecontroleerd en daarmee zonder grote chaos te laten gebeuren. Vanaf 2013 worden defaults en het 'wegslaan' van risicovol kapitaal mogelijk.quote:Op woensdag 6 april 2011 20:17 schreef michaelmoore het volgende:
het is wel; zo dat deze landen niet meer terecht kunnen op de geldmarkt, en misschien wel nooit meer.
Net als je buurman die altijd met zijn geld loopt te smijten, maar je hebt wel een gezamenlijke portemonnee met hem
Als je nu een zelfde MINFIN had dan kon je wat, maar dat is niet zo
Misschien even je alu-hoedje opzetten. De straling uit Fukushima tast je hersenfunctie aan denk ik.quote:Op woensdag 6 april 2011 20:17 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
het is wel; zo dat deze landen niet meer terecht kunnen op de geldmarkt, en misschien wel nooit meer.
quote:Portugal wil toch steun EU Uitgegeven: 6 april 2011 20:33
Laatst gewijzigd: 6 april 2011 22:58
LISSABON - Portugal klopt toch bij de Europese Unie aan voor financiële steun. Dat zei minister van Financiën Fernando Teixeira dos Santos woensdag tegen Portugese media.
Portugal vraagt steunFotoserie Het Zuid-Europese land kampt al lange tijd met een fors begrotingstekort, maar zei tot voor kort niet van plan te zijn om hulp te vragen uit het Europese noodfonds.
De demissionaire Portugese premier José Socrates heeft voorzitter José Manuel Barroso op de hoogte gesteld van het voornemen om steun aan te vragen, maakte laatstgenoemde woensdagavond bekend.
Het is onvermijdelijk dat Portugal een beroep doet op het Europese noodfonds, zei de minister. ''In deze moeilijke situatie, die te voorkomen was geweest, is het noodzakelijk om op het Europese financieringsmechanisme terug te vallen.''
Teixeira dos Santos refereerde aan de bezuinigingsplannen die de Portugese overheid had willen doorvoeren, maar die vorige maand werden weggestemd, waarna de toenmalige regering opstapte.
Interim-kabinet
Momenteel heeft Portugal een overgangsregering. Het is nog niet duidelijk of het interim-kabinet wel bevoegd is om een steunvraag bij de EU in te dienen. Dat moet later blijken.
Mede als gevolg van de wereldwijde economische crisis was Griekenland vorig jaar het eerste land dat zo diep in de schulden zat dat het voor vele miljarden aan steun moest aankloppen bij de andere eurolanden.
Hierop stelden de EU en het IMF een noodfonds in van in totaal 750 miljard euro. Vorig jaar maakte Ierland al gebruik van dit Europese noodfonds.
Barroso
Barroso (zelf ook een Portugees) heeft premier Socrates verzekerd dat het verzoek om steun zo snel mogelijk wordt behandeld, volgens de geldende regels. Barroso is ervan overtuigd dat Portugal zijn problemen zal overwinnen, zo schrijft hij in een verklaring.
Tijdens een EU-top twee weken terug bleek dat er toenemende druk bestaat op Portugal om een beroep te doen op het noodfonds. Veel eurolanden, waaronder Nederland, zijn bang dat de stabiliteit van de euro door de Portugese schuldencrisis in gevaar komt.
Premier Mark Rutte onderstreepte dat de EU het land niet zal laten vallen, maar dat het wel aan strenge bezuinigingseisen moet voldoen om voor financiële steun in aanmerking te komen.
Een woordvoerder van minister Jan Kees de Jager (Financiën) liet woensdagavond weten nog geen commentaar te kunnen geven op het Portugese voornemen.
Hogere rentes
De financiële nood van Portugal is ontstaan door de combinatie van een hoog overheidstekort en de slechte economische vooruitzichten van het land. Hierdoor groeide de vrees onder investeerders dat het Zuid-Europese land zijn schulden uiteindelijk niet kan betalen.
Portugal moest daardoor in de afgelopen maanden steeds hogere rentes betalen op zijn staatsleningen, wat de financiële problemen onhoudbaar dreigde te maken.
Het tekort van de Portugese overheid liep door de financiële crisis op tot 9,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2009. Dat is aanzienlijk boven de grens van 3 procent die in de begrotingsregels van de Europese Unie is vastgelegd.
Vooruitzichten verslechterd
De enorme bezuinigingsoperatie die nodig is om de financiën op de rails te krijgen, heeft de vooruitzichten voor de economie van het land verder verslechterd. Voor dit jaar voorspelt de Portugese centrale bank een krimp van 1,4 procent, waarmee de achteruitgang even groot zou zijn als in 2010.
Volgens de centrale bank bestaat het risico dat de Portugese economie, die in de jaren voor de recessie al veel minder sterk groeide dan die van andere eurolanden, ook in 2012 krimpt.
De staatsschuld van Portugal liep in 2009, het meest recente jaar waarover definitieve cijfers beschikbaar zijn, op tot bijna 77 procent van het bbp. De werkloosheid ligt sinds augustus vorig jaar hoger dan 11 procent van de beroepsbevolking.
Portugal had in 2010 op Slowakije en Malta na het laagste bbp per hoofd van de bevolking van alle landen waar met de euro wordt betaald.
Je kunt een luie hond niet leren om door een hoepeltje te springen.quote:Op woensdag 6 april 2011 19:19 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Dat is ook precies wat ik zeg. Die landen worden door gebrek aan het kunnen devalueren gedwongen om échte hervormingen te doen. Dat zal op termijn leiden tot meer welvaart dan het systematisch devalueren van hun munt. Devaluatie is inderdaad een normaal economisch verschijnsel maar maakt een economie enorm lui en lost geen problemen op waarna je op je vingers kunt tellen wanneer de volgende devaluatie is. Devaluatie is juist de reden dat die economien niet echt concurrend zijn. De euro, mits men erin blijft en er geen structurele fiscale steun komt van sterkere landen, zorgt ervoor dat men niet meer kan devalueren en daarom echte hervormingen moet doorvoeren die de economie op termijn wél concurrerend en mogelijk innovatief maakt en daarmee echte welvaart creert. Op termijn is dit een goed iets voor de bevolking.
quote:Recentelijk bracht de Griekse belastingpolitie een aantal weken door op de parkeerplaatsen van luxe nachtclubs in Athene. Agenten schreven alle kentekens op van dure bolides en keken vervolgens naar de jaarinkomens van de eigenaren. Wat bleek? Meer dan 6.000 autos met een prijskaartje van boven de 100.000 euro bleken van personen die bij de fiscus een jaarinkomen hadden opgegeven van rond de 10.000 euro.
De mogelijkheden om in Griekenland de belasting te ontduiken waren tot voor kort bijna oneindig. In totaal wordt de Griekse overheid jaarlijks voor een geschatte 30 miljard euro geflest.
Als je die bijstandgerechtigde laat werken voor behoud van uitkering loont het toch niet meer voor die bijstandgerechtigde. Een normale baan zou immers meer opleveren, de vraag is alleen of ie die kan vinden. Als ik die bijstandgerechtigde was zou ik desnoods wat snelle en waarschijnlijk gesubsidieerde certificaten/diplomas halen om een baan te krijgen. Het alternatief onmogelijk of onaantrekkelijk maken werkt dus wel degelijk in veel gevallen.quote:Op donderdag 7 april 2011 09:23 schreef meth77 het volgende:
e kunt een luie hond niet leren om door een hoepeltje te springen.
De Grieken liggen al eeuwen lang in de zon en die gaan niet hard aan het werk, daar is het klimaat en de instelling niet naar. De Feta en de gegrilde Vis smaakt prima, maar daar zal het bij blijven![]()
Wil jij zeggen dat we ook zo met Roma en derg. om moeten gaan, geen bijstand meer geven en hopen dat ze dan hard aan het werk gaan, net zo fantatiek als jij?>>
Haha, ironisch eigenlijk. Na die schuldsanering dwingt de markt hervormingen af, waardoor ze weer vertrouwen krijgen in de toekomst van dat land. De geldkraan voor een land gaat verassend snel weer open, vooral als er een redelijk en geloofwaardig rendement aan zit.quote:Op donderdag 7 april 2011 08:11 schreef Whuzz het volgende:
Misschien even je alu-hoedje opzetten. De straling uit Fukushima tast je hersenfunctie aan denk ik.
Nooit meer op de geldmarkt? Geloof je dat nou echt? Kijk eens naar het verleden van Griekenland. Dat gaat ongeveer zo:
- Griekenland leent zich helemaal suf op de geldmarkt
- Griekenland liegt over de financiele situatie
- Griekenland leent nog wat extra
- Men krijgt Griekenland door
- Griekenland doet mea culpa en doet een schuldsanering
- Iedereen boos op Griekenland (en de goedgelovigen roepen dat niemand nu meer OOIT geld aan griekenland gaat uitlenen)
- Na een poosje gaat het weer beter en er wordt winst gemaakt in Griekenland
- Financiele mannetjes zien kans op winst en lenen weer geld aan Griekenland
- Griekenland leent zich helemaal suf op de geldmarkt
... ad infinitum
Jep, vanaf 2013 word het hele circus mogelijk gemaakt en zelfs op aangestuurd!quote:Op donderdag 7 april 2011 08:40 schreef Whuzz het volgende:
Yup, we pompen er nog even wat miljarden in alvorens de boel afgestempeld wordt.
quote:Lang verwacht, stil gezwegen
De val van Portugal is een feit. De schuldenpositie van het land is onhoudbaar geworden. Knarsetandend wordt nu een beroep op Europa gedaan. Ik had liever gezien dat Portugal zich failliet had verklaard en de onafhankelijkheid van Europa had uitgeroepen. Net als Griekenland en Ierland dat hadden moeten doen. Nu blijft het doormodderen. De nabije toekomst is voorspelbaar. Portugal krijgt geld. Heel veel geld.
Ja moeilijke devalueren wanneer je in een grote munt zit. Dus dan moet het zo. En dan gaat de pleuris uitbreken inderdaad.quote:Ik heb net een nieuw term geleerd, interne devaluatie dat is wat Portugal moet gaan doen, ofwel iedereen loonsverlaging, nou ben benieuwd wanneer daar de pleuris uitbreekt
quote:Markt: Renteniveau van 2% eind dit jaar realistisch
FRANKFURT - De jongste renteverhoging door de Europese Centrale Bank zorgt voor een verdere tweedeling binnen de eurolanden, de sterke landen als Duitsland, Nederland, Frankrijk en Finland worden nauwelijks geraakt, de zwakke landen moeten toezien hoe hun toch al moeizaam functionerende economie verder onder druk komt.
ECB-president Jean-Claude Trichet. EPA Het verschil in groei tussen de kern- en de perifere landen in de eurozone zal steeds duidelijker worden, aldus analisten gisteren
quote:ma 11 apr 2011, 17:26
Financiële experts EU en IMF naar Portugal
BRUSSEL (AFN) - Experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vertrekken dinsdag naar Portugal om de financiële situatie van dat land te bestuderen. De woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) heeft dat maandag gezegd. Het in een schuldencrisis verkerende Portugal deed vorige week een beroep op het noodfonds voor de euro.
De daadwerkelijke onderhandelingen over de steunaanvraag beginnen volgende week. Half mei moet er duidelijkheid zijn. Portugal kan waarschijnlijk zo'n 80 miljard euro tegemoetzien.
In het noodfonds zit 750 miljard euro. Ierland kreeg eerder al 67,5 miljard toegezegd. Ook Griekenland ontving noodleningen van de eurolanden en het IMF - een bedrag van in totaal 110 miljard - maar toen bestond het noodfonds nog niet.
Ik denk dat de taal al een eerste barriere voor mensen is om naar een ander land te verhuizen.quote:Op dinsdag 12 april 2011 00:52 schreef HiZ het volgende:
Eh is het zo ondenkbaar voor Grieken / Portugezen / Spanjaarden om elders in Europa te gaan werken? Deze hele crisis is een mooie gelegenheid om iets te doen aan de onwil van mensen in Europa om te verhuizen voor een baan.
Ik weet niet of het opleidingsniveau een beetje aansluit.quote:Op dinsdag 12 april 2011 08:23 schreef karton het volgende:
[..]
Ik denk dat de taal al een eerste barriere voor mensen is om naar een ander land te verhuizen.
Natuurlijk heb je een aantal beroepen waar je met alleen Engels al aan de bak komt maar dan houdt het ook op. Daarna komen culturele verschillen naar voren waar de één wat makkelijker mee om gaat als de ander.
En als je werkeloos bent heb je naar alle waarschijnlijkheid beperkte financiële middelen om ergens anders een nieuw leven op te bouwen.
Hmm ja, "nauwelijks geraakt", rentestijgingen zullen in Nederland hard aankomen denk ik.quote:de sterke landen als Duitsland, Nederland, Frankrijk en Finland worden nauwelijks geraakt, de zwakke landen moeten toezien hoe hun toch al moeizaam functionerende economie verder onder druk komt.
Werkelijk onvoorstelbaar dat al die zogenaamde "toppers" bij de ECB niet aan hebben kunnen zien komen wat jij en ik wel allang zagen.quote:Op donderdag 14 april 2011 10:24 schreef SeLang het volgende:
Ik zie het als een historische fout dat de ECB die bonds heeft gekocht. Axel Weber had gelijk maar die heeft helaas ontslag genomen omdat hij met zijn opvattingen alleen stond binnen de ECB. Erg jammer, want ik hoopte echt dat hij Trichet zou gaan opvolgen.
De aangevoerde redenen voor die renteverhoging slaan nergens op. Hier temper je echt de inflatie niet mee, als deze enkele gedreven wordt door gestegen grondstofprijzen als gevolg van een sterk toenemende vraag ergens anders. Het enige wat ze hiermee doen is het zgn. "herstel" om zeep helpen.quote:Aan de positieve kant: ik denk dat deze affaire mede heeft bijgedragen aan de recente renteverhoging door de ECB omdat haar geloofwaardigheid het laatste jaar wel heel erg is aangetast en de bank nu harder moet werken om dat te herstellen.
Die renteverhoging is er ook helemaal niet gekomen om de inflatie een halt toe te roepen, aangezien er nog steeds deflatie dreigt op de middenlange termijn aldus de ECB (en mijzelf) en de huidige inflatie veroorzaakt word door stijgende commodityprijzen. Die zijn vroeg of laat 'opgenomen' in het CPI. De echte reden van de renteverhoging is om te voorkomen dat door het soepele monetaire en goedkope geld beleid nieuwe en grote onevenwichtigheden ontstaan in de toekomst. De reden waarom de ECB hiervoor kiest inplaats van het 'herstel' is omdat men inziet dat er helemaal geen sprake is van echt herstel, die kun je dus ook niet om zeep helpen. Zou dat herstel er immers echt zijn, dan loste die mogelijke toekomstige problemen zich vanzelf op of werden in ieder geval ver voor zich uitgeschoven.quote:Op donderdag 14 april 2011 11:52 schreef Asfyxia het volgende:
De aangevoerde redenen voor die renteverhoging slaan nergens op. Hier temper je echt de inflatie niet mee, als deze enkele gedreven wordt door gestegen grondstofprijzen als gevolg van een sterk toenemende vraag ergens anders. Het enige wat ze hiermee doen is het zgn. "herstel" om zeep helpen.
Mijn punt is nu juist dat de ECB dat volgens mij helemaal niet inziet. De ECB wordt geleid door nitwits die momenteel maar wat doen. En toevallig doen ze een keer iets dat de illusie wekt dat er daar daadwerkelijk wordt nagedacht. "Oplopende inflatie? Huuuuuhhhhhhhhquote:Op donderdag 14 april 2011 12:07 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Die renteverhoging is er ook helemaal niet gekomen om de inflatie een halt toe te roepen, aangezien er nog steeds deflatie dreigt op de middenlange termijn aldus de ECB (en mijzelf) en de huidige inflatie veroorzaakt word door stijgende commodityprijzen. Die zijn vroeg of laat 'opgenomen' in het CPI. De echte reden van de renteverhoging is om te voorkomen dat door het soepele monetaire en goedkope geld beleid nieuwe en grote onevenwichtigheden ontstaan in de toekomst. De reden waarom de ECB hiervoor kiest inplaats van het 'herstel' is omdat men inziet dat er helemaal geen sprake is van echt herstel, die kun je dus ook niet om zeep helpen. Zou dat herstel er immers echt zijn, dan loste die mogelijke toekomstige problemen zich vanzelf op of werden in ieder geval ver voor zich uitgeschoven.
Lijkt me duidelijk.quote:Kredietexpansie, dat de essentie was van het monetaire beleid, heeft gewoon gefaald.
Nee deflatie is een gepasseerd station, we gaan op weg naar hyperstagflatie, beman de geldpersenquote:Op donderdag 14 april 2011 12:07 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Die renteverhoging is er ook helemaal niet gekomen om de inflatie een halt toe te roepen, aangezien er nog steeds deflatie dreigt op de middenlange termijn aldus de ECB (en mijzelf) en de huidige inflatie veroorzaakt word door stijgende commodityprijzen.
Nogmaals, die renteverhoging staat los van de inflatie. Al maakt het het besluit wel politiek gerechtvaardigd. Ikzelf heb het idee dat de ECB dondersgoed weet waar het mee bezig is, maar dat kan soms verkeerd lijken zoals bijvoorbeeld Selang mooi heeft uitgelegd. Datzelfde gevoel heb ik ook bij de FED en BOE, maar je moet kunnen inzien dat zij andere doelen en belangen voor ogen hebben. Het verschil daaraan wil niet zeggen dat men niet weet waar men mee bezig is, al begrijp ik goed dat dat zo kan lijken.quote:Op donderdag 14 april 2011 12:22 schreef Asfyxia het volgende:Mijn punt is nu juist dat de ECB dat volgens mij helemaal niet inziet. De ECB wordt geleid door nitwits die momenteel maar wat doen. En toevallig doen ze een keer iets dat de illusie wekt dat er daar daadwerkelijk wordt nagedacht. "Oplopende inflatie? Huuuuuhhhhhhhh
, snel de rente omhoog meneer de Uil! Huuuuuuhhhhh!"
Dat je daar nog in kunt geloven nu de wereld (zelfs de VS) massaal op bezuinigingsstand gaat staan en het monetaire beleid word teruggedraait en zelfs word gecoordineerd op toekomstige defaults en de daarmee komende deflatoire val (multiplier). Momentum daarvoor is toch echt voorbij als je een beetje vooruitkijkt.quote:Op donderdag 14 april 2011 13:26 schreef meth77 het volgende:
Nee deflatie is een gepasseerd station, we gaan op weg naar hyperstagflatie, beman de geldpersen![]()
Vertaalt het vertrouwen in de ECB zich terug in valutakoersen? Vooral in een markt waar veel centrale banken kampen met een falend monetair beleid zou ik bovenstaand plaatje niet snel op waarde weten in te schatten.quote:Op donderdag 14 april 2011 10:24 schreef SeLang het volgende:
Aan de positieve kant: ik denk dat deze affaire mede heeft bijgedragen aan de recente renteverhoging door de ECB omdat haar geloofwaardigheid het laatste jaar wel heel erg is aangetast en de bank nu harder moet werken om dat te herstellen.
[ afbeelding ]
Een erg groot vertrouwen heb jij dan in die bankenbende. Ik ben dat vertrouwen allang kwijt. En ik geloof ook absoluut niet dat die "toppers" bij de ECB daadwerkelijk weten waar ze mee bezig zijn.quote:Op donderdag 14 april 2011 14:28 schreef piepeloi55 het volgende:
Nogmaals, die renteverhoging staat los van de inflatie. Al maakt het het besluit wel politiek gerechtvaardigd. Ikzelf heb het idee dat de ECB dondersgoed weet waar het mee bezig is, maar dat kan soms verkeerd lijken zoals bijvoorbeeld Selang mooi heeft uitgelegd. Datzelfde gevoel heb ik ook bij de FED en BOE, maar je moet kunnen inzien dat zij andere doelen en belangen voor ogen hebben. Het verschil daaraan wil niet zeggen dat men niet weet waar men mee bezig is, al begrijp ik goed dat dat zo kan lijken.
Dat plaatje was bedoeld als gewoon op zichzelf staand plaatje, niet als illustratie van het vertrouwen van de markt in de ECB. Die zaken zijn niet persé gekoppeld. Dingen als handelstekort en/of overschot hebben invloed op valuta maar zijn vaak niet het domein van de centrale bank. En soms zie je bijvoorbeeld bij hoge inflatie de valutakoers van een land stijgen doordat het carrytrades aantrekt door de stijgende rente. Lijkt tegenstrijdig, toch gebeurt het. Een valutakoers is een raar iets.quote:Op donderdag 14 april 2011 15:07 schreef Mendeljev het volgende:
[..]
Vertaalt het vertrouwen in de ECB zich terug in valutakoersen? Vooral in een markt waar veel centrale banken kampen met een falend monetair beleid zou ik bovenstaand plaatje niet snel op waarde weten in te schatten.
In feite is het hele gedoe rondom de 'zwakke landen' helemaal geen euro crisis, maar een fiscale, bancaire en politieke crisis. Een euro is immers waard wat die kopen kan en daar veranderen de problemen en zelfs mogelijk defaults bij die zwakke landen niets aan (behalve natuurlijk als je zoals jij ervanuitgaat dat dat leid tot massale inflatie door QE). Het is niet voor niets dat de ECB in vrijwel elke vergadering herhaalt dat de waarde van de euro helemaal niet op het spel staat en er zelfs geen sprake is van een EURO-crisis. De media/politici en zelfs analisten en economen hebben de hele crisis dan ook verkeerd geinterpeteerd en verkeerde oorzaken en gevolgen eraan toegedicht. Die personen die dat dan ook roepen hebben er in mijn ogen niet veel kaas van gegeten.quote:Op donderdag 14 april 2011 15:09 schreef GoudIsEcht het volgende:
De EUR lijkt in het plaatje een licht stijgende trend vs te dollar neer te zetten.
Daar zitten natuurlijk positieve en negatieve kanten aan, maar als we dat afzetten tegen al die lui die rond '99 riepen dat de EUR er binnen de kortste keren aan zou zijn, of dezelfde lui die dat recentelijk weer deden is het geen slechte prestatie, ofwel?
Het probleem is dat de Euro niet een munteenheid is maar gewoon 27 munten met dezelfde naam, bewijs is wel dat er nu gevraagd wordt om verschillende rentevoeten voor de euro, dat KAN helemaal NIETquote:Op donderdag 14 april 2011 21:29 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
In feite is het hele gedoe rondom de 'zwakke landen' helemaal geen euro crisis, maar een fiscale, bancaire en politieke crisis. Een euro is immers waard wat die kopen kan en daar veranderen de problemen en zelfs mogelijk defaults bij die zwakke landen niets aan (behalve natuurlijk als je zoals jij ervanuitgaat dat dat leid tot massale inflatie door QE). Het is niet voor niets dat de ECB in vrijwel elke vergadering herhaalt dat de waarde van de euro helemaal niet op het spel staat en er zelfs geen sprake is van een EURO-crisis. De media/politici en zelfs analisten en economen hebben de hele crisis dan ook verkeerd geinterpeteerd en verkeerde oorzaken en gevolgen eraan toegedicht. Die personen die dat dan ook roepen hebben er in mijn ogen niet veel kaas van gegeten.
quote:vr 15 apr 2011, 09:01
Moody's verlaagt oordeel over Ierland
LONDEN (AFN) - Moody's heeft zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Ierland met twee stappen verlaagd. De vooruitzichten voor het land blijven negatief, aldus de kredietbeoordelaar vrijdag.
Het lagere oordeel wordt ingegeven door de verzwakte financiële positie van de Ierse overheid, de zwakkere vooruitzichten voor economische groei en de onzekerheid over de uitkomst van solvabiliteitstests onder het Europese Stabiliteits Mechanisme.
Tuurlijk kan dat wel, net zoals er in de VS economisch zwakkere en sterkere staten zijn zonder dat elke regio een eigen rentebeleid te hanteert. Korter bij huis zien we dat ook terug in Nederland. De provincies Limburg en Groningen zijn economisch zwakker dan bijvoorbeeld Noord-Holland, toch hebben ook hun geen eigen rente beleid. In beide voorbeelden vind er dan weliswaar fiscale steun plaats, maar dat hoeft niet om een muntunie te vormen. Zonder fiscale steun en toch een gezamelijk munt worden de zwakkere regio's gedwongen om concurrerend en mogelijke innovatief te worden. De 'pijn' (loonmatiging, afstempelen e.d.) die men hierdoor moet nemen heet "interne devaluatie". Op lange termijn is dat zelfs een positief iets voor de bevolking in het betreffende land, omdat men echt concurrerend en innovatief kan worden en zo welvarender. Dat is beter dan het systematisch devalueren van je munt en zodoende de economie lui en de bevolking arm laten. Al kan dat laatste op de korte termijn beter ogen.quote:Op donderdag 14 april 2011 22:31 schreef michaelmoore het volgende:
Het probleem is dat de Euro niet een munteenheid is maar gewoon 27 munten met dezelfde naam, bewijs is wel dat er nu gevraagd wordt om verschillende rentevoeten voor de euro, dat KAN helemaal NIET
Die oververhitting valt reuze mee, want ook hier is dat niet terug te zien in tal van factoren waaronder een belangrijke factor voor het monetaire beleid; de loonontwikkeling/ productiecapaciteit. Het uiteenvallen van de eurozone lijkt me persoonlijk sterk overdreven. De gehele eurozone is in vrijwel alle infrastructuren ondertussen zo met elkaar verweven dat het uit de euro stappen veel ergere consequenties met zich meebrengt voor het betreffende land. Dan heb ik het nog niet eens over de droom van de politieke elite die de eenwording van europa heel hoog hebben zitten en er alles aan zullen doen die te verwezenlijken. Als er al iemand uit de eurozone stapt zullen dat eerder de sterkere landen zijn die de zwakkere landen niet willen financieren, maar niemand die dat hun kan verplichten dus ook dat lijkt me sterk.quote:Binnen drie jaar zal de euro gaan splitsen, of de zwakke landen zullen zich gaan losmaken door de interne verkiezingen, men zal het onderdruk zetten van pensioenen en lonen niet meer willen accepteren,daarnaast dreigt oververhitting van de economie van Duitsland, Nederland en Polen
Je zal maar een bijstandsland zijn binnen de EUquote:vr 15 apr 2011, 13:36
Griekenland kondigt extra bezuinigingen aan
ATHENE (AFN) - Griekenland gaat nog dieper snijden in de uitgaven om het begrotingstekort terug te dringen en te voorkomen dat het land in gebreke blijft met het aflossen van zijn schulden. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou vrijdag gezegd.
Of nog erger: bijstands verstrekkers land!quote:Op vrijdag 15 april 2011 16:09 schreef michaelmoore het volgende:
Ach gut, ach gut, die arme Grieken, ze hebben het maar zwaar met al die interne devaluaties ( Ja ik vind dit echt het woord van 2011) , of loonsverlagingen, wanneer gaan ze in opstand komen, ofwel wanneer zijn de verkiezingen daar??
[..]
Je zal maar een bijstandsland zijn binnen de EU![]()
Ik snap die Grieken niet. Waarom doen ze dit zichzelf aan?quote:Op vrijdag 15 april 2011 16:09 schreef michaelmoore het volgende:
Ach gut, ach gut, die arme Grieken, ze hebben het maar zwaar met al die interne devaluaties ( Ja ik vind dit echt het woord van 2011) , of loonsverlagingen, wanneer gaan ze in opstand komen, ofwel wanneer zijn de verkiezingen daar??
[..]
Je zal maar een bijstandsland zijn binnen de EU![]()
kennelijk komen de landen er niet echt fysiek mee over de brug, het is ook wat als Jan-Kees in de kamer moet gaan vertellen dat Nederland voor Griekenland dit jaar echt 2,7 miljard gaat kosten en Portugal volgend jaar 1,2 Miljard en Ierland 1,4 miljard en volgend jaar ongeveer hetzelfdequote:Op vrijdag 15 april 2011 17:43 schreef Mendeljev het volgende:
Wat ik echter niet snap is dat de eurozone destijds 750 miljard had gereserveerd voor het noodfonds maar er nu geen gebruik van maakt. Hoe zou dat komen?
Dat geloof je toch zeker zelf niet; er zal geen cent naar Griekenland gaan.quote:Op vrijdag 15 april 2011 17:49 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
kennelijk komen de landen er niet echt fysiek mee over de brug, het is ook wat als Jan-Kees in de kamer moet gaan vertellen dat Nederland voor Griekenland dit jaar echt 2,7 miljard gaat kosten en Portugal volgend jaar 1,2 Miljard en Ierland 1,4 miljard en volgend jaar ongeveer hetzelfde
Ofwel het bedrag is wel genoemd maar de centjes zijn er niet.
Afgezien daarvan komt de hele 750 miljard Euro op het conto van slechts enkele landen
Er wordt gewoon een default ingeprijsd. Dit is de yield van de 10-yr bond en zoals je waarschijnlijk wel weet wordt er aangestuurd op default vanaf 2013. Die 10-yr zal dus vrijwel zeker defaulten ( beleggers krijgen van elke ¤1 misschien ¤0,60 ofzo terug).quote:Op vrijdag 15 april 2011 17:43 schreef Mendeljev het volgende:
Men lijkt nu ook zijn neus op te halen nu de ECB schijnbaar geen bonds meer opkoopt. De yields staan echt extreem hoog maar als een bailout ook niet meer kan rekenen op een draagvlak gesteund door solidariteit dan staat de default echt voor de deur.
Traag Europees gedoequote:Wat ik echter niet snap is dat de eurozone destijds 750 miljard had gereserveerd voor het noodfonds maar er nu geen gebruik van maakt. Hoe zou dat komen?
Met de huidige rente zou een onmiddelijke afstempeling van 40% na aankoop een hoger rendement geven dan de 10-jaars nederlandse, als de rit word uitgezeten. Met een dergelijke rente kun je zelfs hogere afstempelingen slikken om een positiever rendement te halen dan de Nederlandse 10-jaars. Onverzekerd! Het is dan ook onzin dat de institutionele hier niet in mogen beleggen, net zoals ze niet mogen beleggen op 'aantrekkelijke' waarderingen van aandelen omdat het dan als 'risky' word gezien door de voorafgaande daling.quote:Op vrijdag 15 april 2011 18:01 schreef SeLang het volgende:
Er wordt gewoon een default ingeprijsd. Dit is de yield van de 10-yr bond en zoals je waarschijnlijk wel weet wordt er aangestuurd op default vanaf 2013. Die 10-yr zal dus vrijwel zeker defaulten ( beleggers krijgen van elke ¤1 misschien ¤0,60 ofzo terug).
Als de Grieken een default doen en gaan afstempelen dan komen ze nooit meer van het image bijstandsland af, omdat geld lenen a 100% tegen een normalen rente dan verkeken isquote:Op vrijdag 15 april 2011 19:58 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Met de huidige rente zou een onmiddelijke afstempeling van 40% na aankoop een hoger rendement geven dan de 10-jaars nederlandse, als de rit word uitgezeten. Met een dergelijke rente kun je zelfs hogere afstempelingen slikken om een positiever rendement te halen dan de Nederlandse 10-jaars. Onverzekerd! Het is dan ook onzin dat de institutionele hier niet in mogen beleggen, net zoals ze niet mogen beleggen op 'aantrekkelijke' waarderingen van aandelen omdat het dan als 'risky' word gezien door de voorafgaande daling.
Als de hele 'euro'-crisis de climax nadert zal het wel verdomd moeilijk worden om bij aanschaf van een Griekse 10-jaars verlies te kunnen maken als de rente nu al op dergelijke niveaus staat. Beleggen in een Griekse 10-jaars kan dan wel eens een beter 10-jaars rendement geven als het instappen op een p/e-schiller van 10. Bizar of to good to be true?
Het lijkt inderdaad goedkoop, inclusief afstempelen. Probleem is natuurlijk dat je niet weet hoe ze gaan herstructureren. Misschien wordt de 10-yr wel omgezet in een 30-yr met een lagere rente zonder een echte afstempeling. Ik denk dat ze bij investment banken momenteen de scenarios wel zitten door te rekenen. Het lijkt me in elk geval interessanter dan aandelen op de huidige waardering. Btw, tijdens de creditcrunch zaten de laag risico/ hoog rendement kansen ook in "junk" debt.quote:Op vrijdag 15 april 2011 19:58 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Met de huidige rente zou een onmiddelijke afstempeling van 40% na aankoop een hoger rendement geven dan de 10-jaars nederlandse, als de rit word uitgezeten. Met een dergelijke rente kun je zelfs hogere afstempelingen slikken om een positiever rendement te halen dan de Nederlandse 10-jaars. Onverzekerd! Het is dan ook onzin dat de institutionele hier niet in mogen beleggen, net zoals ze niet mogen beleggen op 'aantrekkelijke' waarderingen van aandelen omdat het dan als 'risky' word gezien door de voorafgaande daling.
Als de hele 'euro'-crisis de climax nadert zal het wel verdomd moeilijk worden om bij aanschaf van een Griekse 10-jaars verlies te kunnen maken als de rente nu al op dergelijke niveaus staat. Beleggen in een Griekse 10-jaars kan dan wel eens een beter 10-jaars rendement geven als het instappen op een p/e-schiller van 10. Bizar of to good to be true?
Dat is niet persé waar. Als Griekenland na afstempelen een debt/GDP van 50% heeft dan is het opeens een kredietwaardige partij. Het hangt dan vooral van politieke geloofwaardigheid af. ( Daar heeft Griekenland natuurlijk wel een probleem, door de geschiedenis van bedrog. Voor bijvoorbeeld Ierland ligt dat een stuk makkelijker). Maar je vindt dan best wel financiers.quote:Op vrijdag 15 april 2011 20:32 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Als de Grieken een default doen en gaan afstempelen dan komen ze nooit meer van het image bijstandsland af, omdat geld lenen a 100% tegen een normalen rente dan verkeken is
quote:vr 15 apr 2011, 18:11
'Europa blijft het grootste gevaar'
WASHINGTON (AFN) - Het voorzichtige herstel van de wereldeconomie wordt nog altijd van veel kanten bedreigd.
De risico's van hoge tekorten in de Verenigde Staten en toenemende inflatie in opkomende landen worden steeds duidelijker, maar de crisis in Europa blijft het grootste gevaar, denkt de Italiaanse econoom Domenico Lombardi van de Amerikaanse denktank Brookings Institute. ,,
Er is een grote kans dat de schuldencrisis verder ontspoort.''
De relatieve rust op de financiële markten is schijn, stelde de vooraanstaande Italiaanse econoom. ,,
De crisis stopt niet bij Portugal.
Er is nog altijd geen structurele aanpak, terwijl de stapsgewijze aanpak niets oplost. Er is niks geleerd van vorige crises. In deze situatie heb je een groot fonds nodig dat vooraf kredieten kan verstrekken. Het Europese noodfonds is klein en komt pas in actie als de problemen al groot zijn.''
Na de kleinere landen als Portugal en Ierland dreigt nu vooral Italië in problemen te komen, stelde Lombardi.
Het is afgelopen met Europa.quote:Griekenland in vrije val: bankrun en onvermijdelijk bankroet
Na Griekenland, Ierland en Portugal nu ook Spanje in het vizier
Laag onder de radar van de reguliere media gaat het inmiddels zó slecht met de financiële situatie van Griekenland, dat zelfs de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen week niet meer ingreep toen de rente over de Griekse staatsobligaties in slechts één dag met maar liefst 2 procentpunten steeg (1). Statistieken laten inmiddels zien dat niemand nog Griekse schuldpapieren wil hebben; de rente over 2-jarige staatsobligaties bedraagt inmiddels 18,3%. Ondanks de ¤ 110 miljard grote bailout door de rijke landen van Europa en door het IMF stort Griekenland financieel totaal in elkaar, waardoor er al 2 maanden geleden een in de media stil gehouden bankrun aan de gang is (2).
Miljarden haalden de Grieken al van hun bankrekeningen af, beseffende dat hun land ten dode is opgeschreven. Politici in de andere EU-landen hebben besloten dat hier in de reguliere media absoluut niet over bericht mag worden, uit angst dat de financiële paniek zal overslaan naar andere Europese landen.
Het gaat pijlsnel bergafwaarts in Griekenland. De belastinginkomsten dalen, waardoor het begrotingstekort ondanks de torenhoge bezuinigingen nog verder is gestegen. Steeds meer verzekeraars storten in elkaar. Meest recente voorbeeld is het faillissement van Evropaiki Pronia AEGE, waardoor 154.000 Grieken van de ene op de andere dag zonder autoverzekering kwamen te zitten. Met de telefoniebedrijven gaat het al net zo slecht omdat steeds meer Grieken hun rekeningen niet meer kunnen betalen.
Ja dat denk ik ook, ze laten de lidstaten zomaar vallen, sterf maar, denken zequote:
quote:Miljarden haalden de Grieken al van hun bankrekeningen af, beseffende dat hun land ten dode is opgeschreven.
Politici in de andere EU-landen hebben besloten dat hier in de reguliere media absoluut niet over bericht mag worden, uit angst dat de financiële paniek zal overslaan naar andere Europese landen.
Het gaat pijlsnel bergafwaarts in Griekenland.
De belastinginkomsten dalen, waardoor het begrotingstekort ondanks de torenhoge bezuinigingen nog verder is gestegen.
Steeds meer verzekeraars storten in elkaar.
Meest recente voorbeeld is het faillissement van Evropaiki Pronia AEGE, waardoor 154.000 Grieken van de ene op de andere dag zonder autoverzekering kwamen te zitten.
Met de telefoniebedrijven gaat het al net zo slecht omdat steeds meer Grieken hun rekeningen niet meer kunnen betalen.
Het openbare leven komt in Griekenland langzaam maar zeker tot stilstand. Het ene na het andere ziekenhuis sluit plotsklaps zijn deuren omdat er geen geld meer is voor salarissen en medicijnen.
Ondanks alle miljarden uit Brussel komt de sociale zekerheid nog steeds vele miljarden tekort.
Hier zie je het probleem wat je krijgt wanneer je een onhoudbare situatie probeert te rekken. Mensen zijn niet gek en halen hun geld weg bij de banken. Ook al deed men een poging met bezuinigen, de economie gaat onderuit, dus haal je nauwelijks meer opbrenngsten. Mijns inziens moet men Griekenland zo snel mogelijk failliet laten gaan en dat dan de Griekse banken ook kapot gaan is jammer.quote:Op zaterdag 16 april 2011 16:04 schreef michaelmoore het volgende:
wat een ellende he
En de Grieken zelf die blijven gewoon Feta eten
Ben benieuwd welke bank het zwaarste voor de kiezen krijgt, ik denk ING
[..]
Bron?quote:
http://www.nytimes.com/20(...)9banks.html?_r=1&dbkquote:Op zaterdag 16 april 2011 17:15 schreef fedsingularity het volgende:
is er eigenlijk iemand die er data van heeft?
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wie de grootste klappen krijgen bij een haircut van 50%.
Nee dat geloof ik nietquote:Op zaterdag 16 april 2011 19:44 schreef HiZ het volgende:
. Als de Grieken onderuitgaan, dan gaan wij er gewoon achteraan, net zoals de Britten, de Duitsers, de Belgen, de Fransen, de Amerikanen etc etc etc.
quote:o 17 apr 2011, 08:15
AMSTERDAM - Nederland en Duitsland hebben gemeen dat in beide landen de uitvoer de aanjager van de economische groei is. De handelsdelegatie die deze week met koningin Beatrix en het prinselijk paar bij onze oosterburen op bezoek was, wil de uitvoer van het ene naar het andere uitvoerland nog wat extra opvoeren.
Dat de export voor Nederland belangrijk is, ligt meer voor de hand dan dat dit voor Duitsland zo zou moeten zijn. Nederland heeft een betrekkelijk kleine binnenlandse economie en ondernemingen worden al gauw te groot voor hun eigen land. Ze moeten wel naar het buitenland.
Wat voor Nederland (16,7 miljoen inwoners) geldt, geldt nog veel sterker voor Zweden (9,1 miljoen), Zwitserland (7,6 miljoen) en Denemarken (5,5 miljoen). Maar Duitsland heeft met 81 miljoen inwoners juist een heel grote binnenlandse economie en toen het land in de jaren zeventig de locomotief van Europa werd genoemd, was dat dan ook vanwege de koopkracht van al die welvarende Duitsers. Nederland kon als exportland geen betere buur hebben dan Duitsland. Een rijk land en een behoorlijke economische groei. Wat wil je nog meer?
Maar na de hereniging der beide Duitslanden is de situatie bij onze oosterburen sterk veranderd. Tot vorig jaar lag de groei van de Duitse economie steevast beneden het Europese gemiddelde. De binnenlandse bestedingen namen nauwelijks meer toe.
Duitsland ging hetzelfde doen wat Nederland al jaren deed: zich steeds meer oriënteren op de uitvoer. De ingrediënten waren aanwezig. Duitsland heeft traditioneel een sterke industriële sector (machinerieën, auto’s, chemie, farmacie) en het kreeg met Oost-Europa een economisch steeds interessanter achterland naast de deur. Ook China begon te lonken.
Om voor die nieuwe groeilanden niet te duur te zijn, moesten de lonen en de andere arbeidskosten in bedwang worden gehouden. Daar slaagden de Duitsers meer dan uitstekend in. Ze hielden de kosten per eenheid product vrijwel constant, terwijl deze in landen als Griekenland, Portugal en Spanje met 3% per jaar toenamen.
Van locomotief met groeiende binnenlandse bestedingen werd Duitsland tot een exportmachine.
Terwijl de particuliere consumptie sinds 2002 met welgeteld 1% is toegenomen, is de Duitse uitvoer sinds dat jaar met 37% gestegen
De lonen moeten gewoon omlaag. Zorgen dat het weer goedkope vakantiebestemmingen worden. Assets in de vorm van mooie stranden, zon, cultureel erfgoed en lekker eten hebben ze daar genoeg.quote:Op zondag 17 april 2011 10:01 schreef Basp1 het volgende:
Het is natuurlijk wel wat moeilijker om de takken waarop de Griekse en Spaanse economie draait ( landbouw fetaproductie en toerisme) te automatiseren of lean te gaan werken en hierdoor met evenveel mensen meer te doen.
voor de begeleiding zijn er voldoende sites alquote:Op zondag 17 april 2011 10:38 schreef Basp1 het volgende:
Hoe hoog zijn de lonen daar dan en dan vooral in verhouding tot noord Europa. De mensen die daar wonen moeten natuurlijk nog wel basisbehoeften kunnen blijven kopen.
Verder ben ik wel benieuwd hoeveel pesionados nu echt zo'n stap zouden maken. Die oude mensen laten volgens mij niet zo snel hun land waar ze geboren en getogen zijn en hun kennissenkring achter.
Dus ook het IMF is nu openlijk van mening veranderd, net als de Duitse regering. Herstructurering (default) van Griekse schulden komt eraan. Dat verklaart ook waarom de ECB is gestopt met het opkopen van bonds.quote:IMF Believes Greece Should Consider Debt Restructuring By 2012
WASHINGTON -- The International Monetary Fund believes Greece's debt is unsustainable and has told European government and central bank officials that Athens should consider restructuring by next year, three people familiar with the situation said Saturday.
"The IMF believes the debt situation in Greece is unsustainable," one of those people, who has direct knowledge of the matter, told Dow Jones Newswires. "Senior (IMF) officials have told the parties involved that restructuring should be considered soon," including the European Commission and euro-zone governments.
IMF spokesman William Murray denied the IMF was recommending a restructuring of all Greek debt including that held by private holders, but the IMF has said the fund has considered extending the loan repayment schedule for Athens, a form of restructuring.
"So far we're working with the program as it has been established," IMF Managing Director Dominique Strauss-Kahn said, speaking at a press briefing at the close of spring meetings here.
"For this program to work, we need two things: we need the country to do exactly as we said in the program, even if it's difficult," Mr. Strauss-Kahn said of Greece. "We also need our partners, namely the Europeans, to also do their homework in terms of crisis management."
Greece Finance Minister George Papaconstantinou said Greece isn't looking to restructure its debt. "The pain and cost of restructuring would be bigger than the benefits," he said at the spring meetings of the IMF. "Restructuring is not the position of the Greek government."
A second official familiar with the situation said a number of senior euro-zone officials, including finance ministers, have told the European Central Bank that they believe a restructuring of Greek debt will be necessary, but the response was that "such issues should not be discussed in the open."
"The ECB is flatly against any form of restructuring because of contagion fears. France is also against it," the second official said.
The first official said the IMF believes Greek bond maturities must be "substantially extended as a minimum first step." Reducing the principal that Athens must pay to its creditors may also have to be explored, the official said.
The IMF will most likely extend the repayment period of the around EUR30 billion it gave to Greece from three to seven years to align with the extension granted by the euro zone last month, the second official said.
The IMF has said it is open to moving its Greek loan program from its stand-by lending facility, which usually has a three-year repayment schedule, to its extended fund facility, which is for repayments up to 10 years. The board hasn't voted on the transition, but an IMF official said members are aware of negotiations and open to the proposal.
The extended fund facility was used by Argentina. Such a rescheduling of debt payments is essentially a type of restructuring.
"There is no other policy tool to get the debt sustainable except restructuring, unless you come out of the euro, which is extremely costly," said a second IMF official. He said the situation has gotten to the point where the IMF can no longer sign off on its quarterly review of its Greek program because it is difficult to say whether the debt is sustainable.
"Going into a soft restructuring you have to do it in away that the Greek banks are still solvent" because they still hold a significant portion--around EUR80 billion--of Greek sovereign debt, as does the ECB, the second IMF official said. But the policy instinct will be to lower the lending rates and reschedule the maturity for both the official sector debt--including the IMF and European Union loans--and the market's debt to spread the pain around, he added.
This IMF position would be a change from its stance that Greece will be able to recover if it strictly adheres to a multiyear austerity program in return for the bailout it received from the IMF and euro-zone partners last year.
The first official said euro-zone governments believe Greece will likely tap the European Financial Stability Facility next year to service its debt repayments as it will be unable to return to bond markets. Greece has to raise about ¤30 billion through long-term issuance.
Greece's entire debt at the end of last year was about ¤340 billion ($490 billion). About ¤80 billion is held by Greek banks and funds, and ¤50 billion by the ECB. The EU and the IMF have so far given the country about ¤50 billion as part of the ¤110 billion bailout loan.
The scenario to be examined first will involve extending debt repayments by as much as 30 years, the first official said, where private bondholders could be offered new bonds in exchange for old bonds with the same coupon, but with a longer maturity. Another scenario could involve reducing Greece's coupon payments and extending maturity dates.
The European Commission, the EU's executive arm, is conducting a "sustainability review" with the IMF and aims to complete it in late spring or early summer, EU economics commissioner Olli Rehn told Dow Jones on Friday. This review is a normal part of the commission's quarterly economic assessments, but "this time it is of particular importance," Rehn said.
http://online.wsj.com/art(...)267173833529958.html
Dan gaan Portugal en Ierland ookquote:Op zondag 17 april 2011 10:51 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dus ook het IMF is nu openlijk van mening veranderd, net als de Duitse regering. Herstructurering (default) van Griekse schulden komt eraan. Dat verklaart ook waarom de ECB is gestopt met het opkopen van bonds.
quote:Overwogen in Griekenland en Spanje
Pensioenfondsen hebben zwaar gegokt op Griekenland, aldus RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. ''Het pensioenfonds voor de gezondheidszorg (Zorg en Welzijn, voorheen PGGM) en het ABP hebben een veel groter deel van hun beleggingen in Griekse staatsleningen ondergebracht dan volgens de index zou moeten''. ''Het ABP heeft 2,3 miljard euro gestoken in Griekse staatsleningen. in Spanje (dat vier keer zo groot is) zit veel minder, alhoewel het ook meer is dan de benchmark. Alleen voor Portugal geldt een normale exposure''.
Tien keer de benchmark
Het ABP heeft 40 miljard in staatsleningen zitten. Als je een evenwichtige verdeling over de wereld zou aanbrengen, dan zou 0,6% daarvan in Griekenland moeten zitten, maar het is 6%, oftewel tien keer zoveel. 'Bovendien kun je je afvragen of je "'uberhaupt wel in dit soort landen moet beleggen'', aldus Jacob.
Zelfde bericht van nu.nl: http://www.nu.nl/economie(...)herstructureren.htmlquote:Op zondag 17 april 2011 10:51 schreef SeLang het volgende:
Dus ook het IMF is nu openlijk van mening veranderd, net als de Duitse regering. Herstructurering (default) van Griekse schulden komt eraan. Dat verklaart ook waarom de ECB is gestopt met het opkopen van bonds.
Wat gaat dat betekenen voor de euro? In principe niets toch?quote:Op zondag 17 april 2011 10:51 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dus ook het IMF is nu openlijk van mening veranderd, net als de Duitse regering. Herstructurering (default) van Griekse schulden komt eraan. Dat verklaart ook waarom de ECB is gestopt met het opkopen van bonds.
duurdere euro to dollarquote:Op zondag 17 april 2011 18:56 schreef Asfyxia het volgende:
[..]
Wat gaat dat betekenen voor de euro? In principe niets toch?
In principe zou het niets voor de euro moeten betekenen maar in de praktijk denk ik dat het de euro munt versterkt. Het probleem wordt nu namelijk naar de privé sector en/of de belastingbetaler geschoven in plaats van dat de ECB haar onafhankelijkheid moet compromitteren om de situatie te redden (zoals deze zomer gebeurde).quote:Op zondag 17 april 2011 18:56 schreef Asfyxia het volgende:
[..]
Wat gaat dat betekenen voor de euro? In principe niets toch?
Waarom hebben ze dat afstempelen dan niet meteen gedaan? Of nog beter: waarom hebben ze Griekenland dan niet gewoon meteen uit de euro getrapt?quote:Op zondag 17 april 2011 19:59 schreef SeLang het volgende:
[..]
In principe zou het niets voor de euro moeten betekenen maar in de praktijk denk ik dat het de euro munt versterkt. Het probleem wordt nu namelijk naar de privé sector en/of de belastingbetaler geschoven in plaats van dat de ECB haar onafhankelijkheid moet compromitteren om de situatie te redden (zoals deze zomer gebeurde).
Verder neemt de kans op opbreken van de euro hiermee af omdat het incentive voor Griekenland om eruit te stappen afneemt. Vreemd genoeg wordt dat opbreek scenario door de markt altijd negatief uitgelegd terwijl het imo juist gunstig is voor de euro als één of meer zwakke landen eruit zouden stappen, maar dat terzijde.
Wat momenteel ook steun geeft aan de euro is het feit dat de ECB is begonnen met rente verhogingen (waarschijnlijk de eerste van een reeks). Nog los van het feit dat een hogere rente normalitair de munt ondersteunt is het ook nog eens een bevestiging van de onafhankelijkheid van de ECB. Die renteverhoging is namelijk negatief voor de PIIGS maar het mandaat van de ECB is uitsluitend het garanderen van de koopkracht van de euro. Dus deze stap tegen de wens van de politiek in is een duidelijk statement dat de ECB onafhankelijk is. Dat konden we wel even gebruiken na de (imo) doodzonde van het opkopen van PIIGS bonds (wat nu gelukkig is gestopt).
Als ze afstempelen dan heb je een nieuwe bankencrisis (wie hebben die bonds denk je?) en dan moet de overheid die banken weer redden met heel veel belastinggeld. Die hele bailout was dan ook eigenlijk geen bailout van Griekenland maar van (m.n.) Duitse en Franse banken.quote:Op zondag 17 april 2011 20:03 schreef Asfyxia het volgende:
[..]
Waarom hebben ze dat afstempelen dan niet meteen gedaan? Of nog beter: waarom hebben ze Griekenland dan niet gewoon meteen uit de euro getrapt?
Dat vroeg ik me destijds al af en ik vraag het me nog steeds af.
Precies. Dat is mijn mening dus ook.quote:Op zondag 17 april 2011 20:09 schreef SeLang het volgende:
[..]
Als ze afstempelen dan heb je een nieuwe bankencrisis (wie hebben die bonds denk je?) en dan moet de overheid die banken weer redden met heel veel belastinggeld. Die hele bailout was dan ook eigenlijk geen bailout van Griekenland maar van (m.n.) Duitse en Franse banken.
Zelf ben ik echter van mening dat ze geen bailout hadden moeten geven en gewoon de banken de verliezen hadden moeten laten slikken. Je kunt daarna altijd nog bepalen of je (een deel van) de banken wilt redden en nationaliseren.
Nadeel is alleen dat op dat moment -als de overheid weigert om een paar getroubleerde banken (of een EU-medeoverheid) tegemoet te komen- ineens niet meer alleen die paar failliete banken in het gedrang komen, maar het complete financiële stelsel. Want van de liquiditeit van die paar getroubleerde banken zijn talloze andere banken en verzekeraars afhankelijk, en dus komen alle onderlinge kredietstromen stil te staan, en daarmee alle onderlinge aflossingen, en dan begint het failissementen en beurscrashes te regenen. Kortom, die oplossing was ook geen optie.quote:Op zondag 17 april 2011 20:09 schreef SeLang het volgende:
Zelf ben ik echter van mening dat ze geen bailout hadden moeten geven en gewoon de banken de verliezen hadden moeten laten slikken. Je kunt daarna altijd nog bepalen of je (een deel van) de banken wilt redden en nationaliseren.
Ik denk dat dit in meerdere landen zal gebeuren zowel de zwakkere als de sterkere, de verkiezingen gaan de EU om zeep helpenquote:Op zondag 17 april 2011 23:27 schreef karton het volgende:
Vandaag zijn er 2e kamer verkiezingen in Finland geweest en de "True Finns" (TF) hebben het complete politieke landschap overhoop gegooid en zijn de 3e partij geworden.
TF is een rechts populistische partij die ook zeer eurosceptisch is en ze staan niet echt te huiveren om geld in de bailout te gaan pompen.
Er wordt altijd net gedaan alsof er maar twee oplossingen bestaan: een volledige socialisering van de verliezen of een volledige ineenstorting van het financiële stelsel. Dat is bangmakerij en de recente geschiedenis bewijst dat.quote:Op maandag 18 april 2011 01:59 schreef dvr het volgende:
[..]
Nadeel is alleen dat op dat moment -als de overheid weigert om een paar getroubleerde banken (of een EU-medeoverheid) tegemoet te komen- ineens niet meer alleen die paar failliete banken in het gedrang komen, maar het complete financiële stelsel. Want van de liquiditeit van die paar getroubleerde banken zijn talloze andere banken en verzekeraars afhankelijk, en dus komen alle onderlinge kredietstromen stil te staan, en daarmee alle onderlinge aflossingen, en dan begint het failissementen en beurscrashes te regenen. Kortom, die oplossing was ook geen optie.
Heel juistquote:Op maandag 18 april 2011 09:20 schreef SeLang het volgende:
Alle "echte" assets bestaan gewoon nog, alleen de eigendomstitels verplaatsen. Het is niet het equivalent van een kernoorlog waarbij alle huizen, fabrieken, autos, bedrijven etc plotseling zijn verdwenen. Ze krijgen hooguit een andere eigenaar. En zo hoort het ook, want dan verplaatsen die assets van het incompetente naar het competente deel van de economie.
Wel interessant om te zien dat verzet tegen de bailouts nu een politiek punt is geworden waarmee je je kunt profileren. Finland is maar een klein onbelangrijk kutlandje maar ze kunnen Europese bailouts dacht ik wel veto-en. (Niet dat ze dat durven, maar het helpt wel om strenge voorwaarden af te dwingen).quote:Op zondag 17 april 2011 23:27 schreef karton het volgende:
Vandaag zijn er 2e kamer verkiezingen in Finland geweest en de "True Finns" (TF) hebben het complete politieke landschap overhoop gegooid en zijn de 3e partij geworden.
TF is een rechts populistische partij die ook zeer eurosceptisch is en ze staan niet echt te huiveren om geld in de bailout te gaan pompen.
True Finns Threaten Debt Bailout Plan as April Election Nears: Euro Credit
Artikel is wel van 28 februari jl. maar geeft toch een aardig beeld van hoe TF ten opzichte van de Euro/EU staat.
Dit verkiezingsresultaat zal denk ik ook wel zijn gevolgen gaan hebben voor de bailout mochten ze in de regering komen.
kortom wij de burgers worden 3 dubbel genaaid.quote:Op maandag 18 april 2011 09:20 schreef SeLang het volgende:
[..]
Er wordt altijd net gedaan alsof er maar twee oplossingen bestaan: een volledige socialisering van de verliezen of een volledige ineenstorting van het financiële stelsel. Dat is bangmakerij en de recente geschiedenis bewijst dat.
Op de balans van alleen al ING zie ik 42 miljard aan shareholders equity staan. Die aandeelhouders mogen toch gewoon worden uitgerookt voordat er één cent belastinggeld bij gaat? Ik zie ook 12 miljard aan "subordinated loans" staan. Converteer dat eerst maar eens naar nieuwe aandelen. Zelfs junior bondholders hebben in deze crisis nog geen cent verloren!
Volgens het CPB hebben de Nederlandse banken ABN Amro, ING, Rabo en SNS 7,8 miljard EUR uitstaan bij Ierland, Portugal, Griekenland en Spanje. Stempel dat af met 40%, dan praat je over iets meer dan 3 miljard verlies. Peanuts.
Maar zelfs als het veel meer was, het armageddon scenario dat alles plotseling in rook zou opgaan is onzin. Alle "echte" assets bestaan gewoon nog, alleen de eigendomstitels verplaatsen. Het is niet het equivalent van een kernoorlog waarbij alle huizen, fabrieken, autos, bedrijven etc plotseling zijn verdwenen. Ze krijgen hooguit een andere eigenaar. En zo hoort het ook, want dan verplaatsen die assets van het incompetente naar het competente deel van de economie.
Met andere woorden, Finland is zelf niet al te lang geleden door een enorme crisis gegaan en is daar op eigen kracht uitgekomen. Laat die Grieken/ Portugezen/ Ieren dat dan ook maar doen.quote:Many Finns remember how the country worked its way through its 1990s recession, triggered by a banking meltdown that coincided with an export slump as the Soviet Union collapsed. That downturn sent unemployment to 19.9 percent in May 1994, from 2.1 percent in 1990.
People wonder why we should help, said Tiina Helenius, Helsinki-based chief economist at Svenska Handelsbanken AB. People feel we each must face our hardships and do the work needed to recover.
Finland has since emerged as one of the euro regions fastest-growing economies. Gross domestic product expanded an annual 5.2 percent in the fourth quarter and Finland kept its budget deficit within the blocs 3 percent threshold even as its economy contracted 8.2 percent in 2009. Its deficit will narrow to 1.6 percent of the economy this year, versus an EU average of 5.1 percent, the European Commission estimates.
quote:ma 18 apr 2011, 10:50
Griekenland: geen schuldenherstructurering
ATHENE (AFN) - Griekenland heeft geen verzoek ingediend bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie om een herstructurering van de Griekse staatsschulden te onderzoeken. Dat heeft een woordvoerder van het Griekse ministerie van Financiën maandag gezegd.
Ik weet niet of veel Zweden om diezelfde redenen Sverigedemokraterna hebben gestemd. Ook Zweden ging in hetzelfde decennium gebukt onder een zware economische crisis...quote:Op maandag 18 april 2011 10:50 schreef SeLang het volgende:
Dit vat wel goed samen waarom de Finnen zo massaal de anti-bailout partijen steunen:
[..]
Met andere woorden, Finland is zelf niet al te lang geleden door een enorme crisis gegaan en is daar op eigen kracht uitgekomen. Laat die Grieken/ Portugezen/ Ieren dat dan ook maar doen.
Btw: wiki over Finnish_banking_crisis_of_1990s. Klinkt allemaal wel heel erg bekend
quote:ma 18 apr 2011, 11:40
Kredietwaardigheid Ierse banken verlaagd
DUBLIN (AFN) - Kredietbeoordelaar Moody's heeft maandag zijn advies voor de kredietwaardigheid voor de lange termijn van de door de Ierse staat gegarandeerde banken verlaagd.
Alle banken worden nu als 'junk' bestempeld.![]()
De verlaging komt nadat de beoordelaar vorig week vrijdag zijn oordeel over de kredietwaardigheid van het land met twee stappen naar beneden
Dan zal het wel niet lang meer duren eer veel rijke ieren hun gelden van de ierse banken naar het buitenland overmaken. Dat gebeurd ook al in Griekenland.quote:Op maandag 18 april 2011 12:18 schreef meth77 het volgende:
ma 18 apr 2011, 11:40
Kredietwaardigheid Ierse banken verlaagd
DUBLIN (AFN) - Kredietbeoordelaar Moody's heeft maandag zijn advies voor de kredietwaardigheid voor de lange termijn van de door de Ierse staat gegarandeerde banken verlaagd.
Alle banken worden nu als 'junk' bestempeld.
De verlaging komt nadat de beoordelaar vorig week vrijdag zijn oordeel over de kredietwaardigheid van het land met twee stappen naar benede
De kans is groot dat ze de maturity gaan verlengen naar 30 jaar met een lagere coupon. Dan is het opeens een stuk minder leuk.quote:Op maandag 18 april 2011 15:37 schreef pberends het volgende:
Voor 15 procent ofzo per jaar kun je toch aardige winsten maken met een 10y bond, zelfs met een 'haircut' van 40%?
Hm ja, daar heb je idd ook niet veel aanquote:Op maandag 18 april 2011 15:49 schreef SeLang het volgende:
[..]
De kans is groot dat ze de maturity gaan verlengen naar 30 jaar met een lagere coupon. Dan is het opeens een stuk minder leuk.
Stel dat de coupon naar 1% gaat en de maturity naar 30 jaar, dan is je effectieve yield bij de huidige koers ca 6% (even snel uit het losse polsje)
quote:ma 18 apr 2011, 15:59
Waarschuwing aan VS drukt beurzen
NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met verliezen geopend. De koersen werden flink gedrukt nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de vooruitzichten voor de staatsschuld van de Verenigde Staten maandag verlaagde van stabiel naar negatief. Beleggers leken ook nerveus in aanloop naar een nieuwe ronde bedrijfscijfers en trokken zich ook de schuldenproblematiek in de eurozone aan.
Prima, maar dat is een heel ander verhaal dan "Zelf ben ik echter van mening dat ze geen bailout hadden moeten geven en gewoon de banken de verliezen hadden moeten laten slikken. Je kunt daarna altijd nog bepalen of je (een deel van) de banken wilt redden en nationaliseren."quote:Op maandag 18 april 2011 09:20 schreef SeLang het volgende:
Alle "echte" assets bestaan gewoon nog, alleen de eigendomstitels verplaatsen. Het is niet het equivalent van een kernoorlog waarbij alle huizen, fabrieken, autos, bedrijven etc plotseling zijn verdwenen. Ze krijgen hooguit een andere eigenaar. En zo hoort het ook, want dan verplaatsen die assets van het incompetente naar het competente deel van de economie.
Ik ben niet bepaald rijk maar ik ben er ook mee bezig.quote:Dan zal het wel niet lang meer duren eer veel rijke ieren hun gelden van de ierse banken naar het buitenland overmaken.
Deels. De hoofdsom kan een knipbeurt ondergaan waarbij bv nog maar 70% hoeft te worden terugbetaald, maar het kan ook zijn dat alleen de terugbetalingstermijn wordt verlengd of het rentepercentage verminderd. Of er wordt aan andere voorwaarden gesleuteld, zoals de munteenheid.quote:Op maandag 18 april 2011 22:25 schreef Arcee het volgende:
Kunnen schuldeisers eigenlijk fluiten naar hun geld bij een herstructurering van schulden?
quote:wo 20 apr 2011, 08:19
Paniek om Grieken nauwelijks meer te stuiten
ATHENE/ BRUSSEL - De paniek om Griekenland lijkt nauwelijks meer te stuiten. Het rendement op kortlopend staatspapier steeg gisteren tot boven de 20%.
De daarmee gepaard gaande koersval van Griekse obligaties markeert weer een nieuw hoogtepunt in de nu al maanden voortslepende Europese schuldencrisis.
En Spanje en Italië en België en uiteindelijk de rest ook als dit zo doorgaat...quote:Op woensdag 20 april 2011 09:17 schreef meth77 het volgende:
De boot is aan
Het wachten is op Portugal en Ierland
[..]
Nee dan krijgen we splitsing van de euro, onafwendbaarquote:Op woensdag 20 april 2011 09:20 schreef Asfyxia het volgende:
[..]
En Spanje en Italië en België en uiteindelijk de rest ook als dit zo doorgaat...
Ik wel, ik wil al die groot praters graag op hun bek zien gaan.quote:Op zaterdag 16 april 2011 19:44 schreef HiZ het volgende:
Het is alles bij elkaar wel komisch die lekkerbaardende onheilsprofeten. Kennelijk denken die dat de vloedgolf bij hun voordeur stopt als het zaakje inderdaad klapt. Als de Grieken onderuitgaan, dan gaan wij er gewoon achteraan, net zoals de Britten, de Duitsers, de Belgen, de Fransen, de Amerikanen etc etc etc.
Ik persoonlijk zou liever niet persoonlijk willen meemaken wat een Grote Depressie doormaken precies betekent.
Wie bedoel je precies met "groot praters"? Graaiende babyboomers met megalomane visies?quote:Op woensdag 20 april 2011 11:34 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Ik wel, ik wil al die groot praters graag op hun bek zien gaan.
Al die doemdenkers. "Als we de Euro niet hebben worden we een derde wereld land!!"quote:Op woensdag 20 april 2011 12:31 schreef Asfyxia het volgende:
Wie bedoel je precies met "groot praters"? Graaiende babyboomers met megalomane visies?
Dat zijn meestal dezelfden.quote:Op woensdag 20 april 2011 12:35 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Al die doemdenkers. "Als we de Euro niet hebben worden we een derde wereld land!!"
Ja net als Zweden, o Vreselijkquote:Op woensdag 20 april 2011 12:35 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Al die doemdenkers. "Als we de Euro niet hebben worden we een derde wereld land!!"
quote:In 2003 werd in Zweden een referendum gehouden over het invoeren van de euro. Een meerderheid van de Zweden (55,9 %) koos in dit referendum tegen invoering.
Zweden heeft zich echter bij de toetreding tot de Europese Unie in 1995 verplicht om toe te treden tot de euro.
Zweden denkt deze verplichting te kunnen tegenhouden door niet te voldoen aan een van de formele vereisten om toegelaten te worden tot de eurozone, het tenminste twee jaar lid zijn van ERM II.
Zweden heeft tot nu toe geweigerd zich hierbij aan te sluiten. .
De vele experts die altijd dachten dat de bomen tot in de hemel zouden groeien.quote:Op woensdag 20 april 2011 12:31 schreef Asfyxia het volgende:
[..]
Wie bedoel je precies met "groot praters"? Graaiende babyboomers met megalomane visies?
Neumark is inderdaad een mooie naam.quote:Op woensdag 20 april 2011 09:22 schreef meth77 het volgende:
[..]
Nee dan krijgen we splitsing van de euro, onafwendbaar
Ik denk een mooie naam voor die munt is Neumark leg die maar vast.
Ja de wereld zit vol toevalligheden waar paranoide mensen soms verbanden uit denken te kunnen halen.quote:Op woensdag 20 april 2011 13:27 schreef GoudIsEcht het volgende:
En welke Zweedse dame werd rond die tijd vermoord? En wat was haar rol..?
En toen Polen uit het Eurotraject wilde stappen, stortte toen niet toevallig de volkoppige regering neer?
De wereld zit vol met toeval, nietwaar?
Ik hoopte al dat je dit als antwoord zou geven. En ik hoop dat met jou.quote:Op woensdag 20 april 2011 13:41 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
De vele experts die altijd dachten dat de bomen tot in de hemel zouden groeien.
Mensen die in de veronderstelling leefden dat economische groei een oneindig iets is.
Mensen die in de veronderstelling leefden dat de huizenprijzen alleen maar konden stijgen.
Pro Euro fanatisten die ons een euro door de strot geduwd hebben die de meeste winst heeft opgeleverd voor de multinationals en die straks lekker betaald mag worden door het gepeupel (wij dus).
En zo zijn er nog velen die straks moeten huilen, maar waar ik geen enkele vorm van medelijden mee heb.
Ik hoop echt dat het hele verotte monetaire systeem als een kaartenhuis naar beneden komt zodat we eindelijk eens kunnen gaan bouwen aan een echt eerlijk systeem. Niet een systeem dat de rijken alleen maar rijker maakt en de rekening door schuift naar het gepeupel als het misgaat. Dat we dan een paar decennia naar een bepaalde basis gaan kan me echt gestolen worden. het enige wat ik nodig heb is een dak, wat eten, bier en mijn famillie en vrienden. Die zijn er dan allemaal nog. Ik word echt niet gelukkiger van alle luxe artikelen, die maken mijn leven makkelijker en zijn nice to have. maar als ze er niet meer zijn slaap ik er niet minder om.
En daar staan dan weer heel veel onnozele mensen tegenover die niet veel verder kijken dan hun neus lang is, heel hard een mening schreeuwen maar eigenlijk maar weinig van de wereld begrijpen.quote:Op woensdag 20 april 2011 13:53 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja de wereld zit vol toevalligheden waar paranoide mensen soms verbanden uit denken te kunnen halen.
Een paar decennia terug naar de basis zodat de toekomstige mensen daar van kunnen profiteren? Thanks, but no thanks.quote:Op woensdag 20 april 2011 13:41 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
De vele experts die altijd dachten dat de bomen tot in de hemel zouden groeien.
Mensen die in de veronderstelling leefden dat economische groei een oneindig iets is.
Mensen die in de veronderstelling leefden dat de huizenprijzen alleen maar konden stijgen.
Pro Euro fanatisten die ons een euro door de strot geduwd hebben die de meeste winst heeft opgeleverd voor de multinationals en die straks lekker betaald mag worden door het gepeupel (wij dus).
En zo zijn er nog velen die straks moeten huilen, maar waar ik geen enkele vorm van medelijden mee heb.
Ik hoop echt dat het hele verotte monetaire systeem als een kaartenhuis naar beneden komt zodat we eindelijk eens kunnen gaan bouwen aan een echt eerlijk systeem. Niet een systeem dat de rijken alleen maar rijker maakt en de rekening door schuift naar het gepeupel als het misgaat. Dat we dan een paar decennia naar een bepaalde basis gaan kan me echt gestolen worden. het enige wat ik nodig heb is een dak, wat eten, bier en mijn famillie en vrienden. Die zijn er dan allemaal nog. Ik word echt niet gelukkiger van alle luxe artikelen, die maken mijn leven makkelijker en zijn nice to have. maar als ze er niet meer zijn slaap ik er niet minder om.
Als jij denkt dat je van het huidige systeem profiteert hebben ze jouw pas goed zand in de ogen gestrooidquote:Op woensdag 20 april 2011 15:52 schreef bascross het volgende:
[..]
Een paar decennia terug naar de basis zodat de toekomstige mensen daar van kunnen profiteren? Thanks, but no thanks.
Volgens mij is het nog steeds zo dat je één leven hebt, dan moet je dat ook benutten.
Laten we allemaal weer hout gaan hakken en jagen.quote:Op woensdag 20 april 2011 16:29 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Als jij denkt dat je van het huidige systeem profiteert hebben ze jouw pas goed zand in de ogen gestrooid. In principe zijn we allemaal slaven van het huidige monetaire systeem. Loonslaven
, we kunnen niet bestaan zonder die maandelijkse loonstrook.
Zo'n vaart zal het niet lopen. Er zal alleen veel minder luxe zijn. De vraag is of al die luxe en de stortvloed van consumptiegoederen naast een berg schulden, ons echt gelukkiger heeft gemaakt?quote:Op woensdag 20 april 2011 16:44 schreef bascross het volgende:
[..]
Laten we allemaal weer hout gaan hakken en jagen.
Tja, een beetje pijnlijker versie van de oude devaluaties. Vreemd eigenlijk als je dat zo ziet; dat ze helemaal niks uit het verleden hebben geleerd. Toen had je ook van die rare toestanden met Peseta's die ondanks een torenhoge inflatie in het land geen cent minder waard werden in guldens. Tot de klap kwam, toen was de aanpassing in één nacht een feit.quote:Op zondag 17 april 2011 10:15 schreef SeLang het volgende:
[..]
De lonen moeten gewoon omlaag. Zorgen dat het weer goedkope vakantiebestemmingen worden. Assets in de vorm van mooie stranden, zon, cultureel erfgoed en lekker eten hebben ze daar genoeg.
Spanje heeft een overschot van 1 miljoen huizen (gebouwd tijdens de bubble). Als ze de belasting op vermogensinkomsten afschaffen kunnen ze pensionados uit andere landen aantrekken die vervolgens hun buitenlandse vermogen in Spanje gaan consumeren (--> overheid vangt BTW, er komt meer werkgelegenheid in gezondheidszorg en allerlei andere diensten, etc).
Dat was de tijd van de EMUslang, daarvoor waren er geregeld aanpassingen in koersquote:Op woensdag 20 april 2011 23:01 schreef HiZ het volgende:
[..]
Tja, een beetje pijnlijker versie van de oude devaluaties. Vreemd eigenlijk als je dat zo ziet; dat ze helemaal niks uit het verleden hebben geleerd. Toen had je ook van die rare toestanden met Peseta's die ondanks een torenhoge inflatie in het land geen cent minder waard werden in guldens. Tot de klap kwam, toen was de aanpassing in één nacht een feit.
Inderdaad 1992 als ik het me goed herinner.quote:Op woensdag 20 april 2011 23:27 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dat was de tijd van de EMUslang, daarvoor waren er geregeld aanpassingen in koers
1972quote:Op woensdag 20 april 2011 23:51 schreef HiZ het volgende:
[..]
Inderdaad 1992 als ik het me goed herinner.
quote:In maart 1972 proberen de Zes de monetaire integratie weer vlot te krijgen door de "slang in de tunnel" te creëren: de valuta's zweven gemeenschappelijk (de "slang") binnen nauwe fluctuatiemarges ten opzichte van de dollar (de "tunnel").
Gedestabiliseerd door de achtereenvolgende oliecrises, de zwakheid van de dollar en de verschillen tussen het economisch beleid van de lidstaten, verliest de "slang" in minder dan twee jaar de meeste van zijn leden en wordt hij uiteindelijk teruggebracht tot een "markzone" waarvan Duitsland, de Benelux en Denemarken deel uitmaken.
Nee, dat heeft uiteindelijk niemand gelukkiger gemaakt. Het heeft het leven alleen maar véél ingewikkelder gemaakt, met veel meer valkuilen.quote:Op woensdag 20 april 2011 16:46 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Zo'n vaart zal het niet lopen. Er zal alleen veel minder luxe zijn. De vraag is of al die luxe en de stortvloed van consumptiegoederen naast een berg schulden, ons echt gelukkiger heeft gemaakt?
maar wel meer marktwerking, dat dan weer wel, zelfs de politie en de NS ging commercieel denkenquote:Op donderdag 21 april 2011 08:01 schreef Asfyxia het volgende:
[..]
Nee, dat heeft uiteindelijk niemand gelukkiger gemaakt. Het heeft het leven alleen maar véél ingewikkelder gemaakt, met veel meer valkuilen.
Ja, dat was ook zo'n geweldige ontwikkeling. De politie, de NS, de thuiszorg etc. etc. die allemaal commercieel zijn gaan denken. Goh, wat heeft dat ons een hoop goeie dingen opgeleverd!quote:Op donderdag 21 april 2011 08:31 schreef meth77 het volgende:
[..]
maar wel meer marktwerking, dat dan weer wel, zelfs de politie ging commercieel denken
quote:do 21 apr 2011, 09:43
Echte Grieken
AMSTERDAM - Griekse politici bespelen de Europese politiek zoals Horowitz de piano.
Meesterlijk theater om naar te kijken en te luisteren, tenzij je de rekening moet betalen.
De Grieken zit het bedrijven van politiek in de genen.
Ze hebben er dan ook al ruim 2500 jaar ervaring mee.
Het woord politiek is afkomstig van de Griekse woorden politeia (staatsregeling) en polis (stad). De Oud-Griekse polis Athene wordt historisch gezien als de bakermat van de democratie.
Onder de gewiekste premier Costas Simitris werd Griekenland in 2002 de eurozone in gemanoeuvreerd.
Dankzij gemanipuleerde statistieken kon Griekenland voldoen aan de strenge toelatingseisen. Het gesjoemel met begrotingscijfers ging vervolgens jarenlang door.
Het vervolg is bekend: de Grieken konden goedkoop veel meer lenen dan goed voor hen was, prezen zichzelf volledig uit de markt met steeds hogere lonen en leefden er vrolijk op los.
Toen de bom vorig jaar barstte, zou het logisch zijn geweest om een voorbeeld te stellen en de zondaar onmiddelijk uit de muntunie te verwijderen.
Dat dit niet gebeurd is komt mede omdat de Griekse politici ons deden doen geloven dat hun verbanning tot een totale financiële meltdown van de eurozone als geheel zou leiden.
Tsja. Maar er waren weldegelijk zat mensen die doorhadden dat we keihard belazerd werden. Maar die vind je niet aan de "top", want die zijn niet bereid het smerige spelletje mee te spelen.quote:Op donderdag 21 april 2011 10:18 schreef meth77 het volgende:
Mooi stukje over de vrolijke oplichters de Grieken
[..]
quote:De Griekse autoriteiten hebben de internationale opsporingsorganisatie Interpol verzocht om een Londense handelaar te ondervragen over een e-mail. Daarin zou de handelaar hebben gesteld dat de kans groot is dat Griekenland op zeer korte termijn zijn schulden niet kan aflossen.
De e-mail die gepubliceerd in een Griekse krant rept over de toenemende kans dat nog voor Pasen Griekenland zijn schulden gaat afstempelen.
De Griekse autoriteiten zijn uiterst gevoelig voor aantijgingen dat het land zou in gebreke zou blijven op zijn schulden. De Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou omschreef de e-mail van een handelaar van Citibank in Londen als mogelijk crimineel gedrag. In een verklaring stelt de Amerikaanse grootbank mee te werken met de autoriteiten en zich niet bewust te zijn van foutief handelen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ain't nothing to it but to do it.
Greece
Mooi grafiekje.quote:Op donderdag 21 april 2011 00:02 schreef lyolyrc het volgende:
Wel opvallend dit grafiekje met loonstijgingen vanaf 1999 op IEX.nl:
[ afbeelding ]
En welke landen staan er toevallig bovenaan...?
Nederland.quote:Op zaterdag 23 april 2011 17:21 schreef Igen het volgende:
[..]
Mooi grafiekje.
Maar de Duitse positie lijkt me ook niet alles. Ze exporteren zich te pletter, maar de staat heeft chronisch geldgebrek en in de lonen zie je het zo te zien ook niet terug. Dus wie profiteert daar nou eigenlijk?
quote:Op woensdag 20 april 2011 15:33 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
En daar staan dan weer heel veel onnozele mensen tegenover die niet veel verder kijken dan hun neus lang is, heel hard een mening schreeuwen maar eigenlijk maar weinig van de wereld begrijpen.
'Verschil moet er wezen' zeggen ze dan hè...
Of 'ignorance is bliss'.
Het zij je gegund.
Polenquote:
quote:zo 24 apr 2011, 12:44
Tekort Portugal groter dan gedacht
LISSABON - Het overheidstekort van Portugal over 2010 is groter dan eerder werd aangenomen. Dat heeft het Portugese statistiekbureau dit weekeinde gemeld.
Het tekort van de Portugese regering kwam vorig jaar uit op 9,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl het gat op de begroting eerder werd geraamd op 8,6 procent. Volgens de Portugese minister van Economische Zaken Jose Vieira da Silva komt het verschil door veranderingen in de manier waarop de statistieken worden opgesteld. „Er zitten geen verborgen kosten in de Portugese overheidsfinanciën”, stelde hij.
Portugal hanteerde zelf een doelstelling van 7,3 procent voor het tekort in 2010. Dit jaar wil de regering het verschil tussen de inkomsten en uitgaven terugdringen tot 4,6 procent van het bbp.
Ik ben bang dat onze pensioenfondsen dat wel doen en gedaan hebbenquote:
Inderdaad, als men het lef had gehad om de 27 MINFINS te laten fuseren met de Bundes MINFIN in het begin, dan was er nooit een probleem geweest, het probleem is dat die 27 EU landen helemaal niet samen willen gaan en dat ook nooit zullen doenquote:Op donderdag 14 april 2011 21:29 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
In feite is het hele gedoe rondom de 'zwakke landen' helemaal geen euro crisis, maar een fiscale, bancaire en politieke crisis.
quote:di 26 apr 2011, 12:41
Brussel houdt vertrouwen in Griekenland![]()
BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie twijfelt niet aan de wil van de Griekse regering om haar overheidsfinanciën op orde te krijgen.
De regering in Athene heeft onlangs ,,ambitieuze'' maatregelen aangekondigd om het begrotingstekort terug te dringen en is bovendien van plan voor 50 miljard euro aan overheidsbelangen te privatiseren.
Als we nu wat eilandjes als onderpand kunnen krijgen dan is het nog niet zo'n slechte investering.quote:Op woensdag 27 april 2011 14:54 schreef SeLang het volgende:
Whehe! Je kunt de Griekse overheid nu geld lenen voor iets minder dan 26% rente (2 jaar vast).
Iemand?
quote:Afgebouwd
BinckBank heeft de positie in Spaanse staatsobligaties volledig afgebouwd. In april is de resterende 50 miljoen euro aan Spaans staatspapier verkocht. Deze verkoop leidt tot een boekverlies van 0,4 miljoen euro.
Verstandige mensen.quote:Op vrijdag 29 april 2011 09:39 schreef meth77 het volgende:
De angsthazen beginnen ook uit Spanje te stappen
[..]
[ afbeelding ]
quote:za 30 apr 2011, 08:52
Werkloosheid tikkende tijdbom voor Spanje
BARCELONA - Spanje heeft een twijfelachtig record gevestigd. Het werkloosheidspercentage steeg de eerste drie maanden van dit jaar naar 21,3%.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Dit komt neer op een kleine 5 miljoen werklozen, het hoogste aantal in veertien jaar. Spanje verstevigt hiermee de positie van koploper in Europa.
Deze regel zegt eigenlijk alles. Veertien jaar geleden was het dus net zo erg. Het is dus geen euro probleem maar gewoon een structureel probleem van Spanje.quote:Dit komt neer op een kleine 5 miljoen werklozen, het hoogste aantal in veertien jaar. Spanje verstevigt hiermee de positie van koploper in Europa.
14 jaar geleden, dat is 1997, dat is vlak voor de Euro (in 1999) werd ingevoerd. Toen was het dus blijkbaar geen probleem? Waarom nu dan wel?quote:Op zaterdag 30 april 2011 12:42 schreef SeLang het volgende:
[..]
Deze regel zegt eigenlijk alles. Veertien jaar geleden was het dus net zo erg. Het is dus geen euro probleem maar gewoon een structureel probleem van Spanje.
De Euro is ingevoerd in 1-1-2002quote:Op zaterdag 30 april 2011 17:47 schreef Igen het volgende:
[..]
14 jaar geleden, dat is 1997, dat is vlak voor de Euro (in 1999) werd ingevoerd. Toen was het dus blijkbaar geen probleem? Waarom nu dan wel?
Er vanuit gaande dat Spanje dezelfde soort statistiek voert door de jaren heen, dit plaatje, nu dus 21,3%quote:Op zaterdag 30 april 2011 17:59 schreef Mendeljev het volgende:
Ik vind het werkloosheidspercentage sowieso een matige statistiek. Enerzijds omdat werkloosheid een rekbaar begrip is aangezien ieder land er zijn eigen definitie aan kan geven
quote:Waarmee dan nu alle aandacht kan worden gericht op de grote engerd: Spanje.
Want ook dat land is al geruime tijd een ondode.
En net als haar nu failliette collega´s ontkent ook Spanje bij hoog en bij laag steun nodig te zullen hebben.
Maar politici zijn helaas nog nooit in leugens gestikt, dus ook deze ontkenning moet met een korreltje zout (ter grootte van de zoutvoorraad van Boekelo) te worden genomen.
Valt Spanje, dan is de Euro historie.
Maar voordat iets dergelijks gebeurt gaan de andere Eurolanden nog honderden miljarden van andermans geld verbranden om de illusie van Euroland en haar zegeningen hoog te houden: extend and pretend.
Slecht voor zowel de failliete als de (nog) niet-failliete Eurolanden.
Helaas kunnen politici uitsluitend ontkennen en nooit tijdig erkennen dat een megalomaan experiment kolossaal heeft gefaald.
Spanje is sinds de afgelopen paar jaar een ondode. Voor eenieder die hieraan twijfelt; dit is de ontwikkeling van de werkloosheid in het land over de afgelopen drie jaar:
Read more: http://recruitmentmatters(...)oland/#ixzz1L1iaKZy7
Nee mongool, hij is giraal ingevoerd per 1-1-1999 en sinds dat moment lagen de wisselkoersen van het cash-geld vast. Behalve voor de Griekse Drachme dan, maar daar gaat het nu niet over.quote:Op zaterdag 30 april 2011 18:50 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
De Euro is ingevoerd in 1-1-2002
De peseta is toen dramatisch gedevalueerd , en dat loste het probleem voor een groot deel op , de rente was daarna wel hoger zodat men minder kon lenen
In Nederland zou je dat via de Wet Openbaarheid Bestuur toch eigenlijk ook voor elkaar kunnen krijgen?quote:Op zaterdag 30 april 2011 18:57 schreef SeLang het volgende:
Overigens kudos voor de Amerikanen dat ze al hun shit gewoon voor iedereen zichtbaar online zetten.
Nou zegquote:Op zaterdag 30 april 2011 19:05 schreef Igen het volgende:
[..]
Nee mongool, hij is giraal ingevoerd per 1-1-1999 en sinds dat moment lagen de wisselkoersen van het cash-geld vast. Behalve voor de Griekse Drachme dan, maar daar gaat het nu niet over.
Ow, ik twijfel er niet aan dat je die informatie wel krijgt (CBS heeft trouwens ook een aardige databank). Maar Amerikanen blijven toch bazen waar het gaat om toffe informatie op een toegankelijke manier online te zetten.quote:Op zaterdag 30 april 2011 19:11 schreef Igen het volgende:
[..]
In Nederland zou je dat via de Wet Openbaarheid Bestuur toch eigenlijk ook voor elkaar kunnen krijgen?
Heb voor de gein even in de CBS-databank gekeken - de informatie over werkloosheidsduur is daar voor het laatst bijgewerkt in 2009. Toch iets te verbergen?quote:Op zaterdag 30 april 2011 19:15 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ow, ik twijfel er niet aan dat je die informatie wel krijgt (CBS heeft trouwens ook een aardige databank). Maar Amerikanen blijven toch bazen waar het gaat om toffe informatie op een toegankelijke manier online te zetten.
Als ik bijvoorbeeld de Fed en de ECB vergelijk... Bij de ECB kan ik nooit iets vinden, maar bij de Fed....
Wie weetquote:Op zaterdag 30 april 2011 19:23 schreef Igen het volgende:
[..]
Heb voor de gein even in de CBS-databank gekeken - de informatie over werkloosheidsduur is daar voor het laatst bijgewerkt in 2009. Toch iets te verbergen?
Wat een verkiezingsbedrog weerquote:Ware Finnen: noodhulp Portugal kan
De eurosceptische partij Ware Finnen staat niet langer afwijzend tegenover financiële steun van de EU aan Portugal. Dat zegt partijleider Timo Soini in een gesprek met een Finse omroep.
Volgens Soini kan de hulp in het belang van Finland zijn, maar mag die niet ten koste gaan van de autonomie van Finland.
De Ware Finnen vinden dat landen die zich in de schulden hebben gestoken zelf hun problemen moeten oplossen.
Bij de parlementsverkiezingen van twee weken geleden boekten de Ware Finnen een grote zetelwinst na een eurosceptische campagne. De partij is nu de derde van het land.
Geen besluit
De demissionaire regering in Helsinki besloot na de verkiezingen om de Portugese kwestie niet aan het parlement voor te leggen. Premier Mari Kiviniemi wil dat aan de nieuwe regering overlaten.
Half mei bespreken de Europese ministers van Financiën of Portugal geld kan lenen uit het Europese noodfonds. Als Finland dan nog geen nieuwe regering heeft, zal de EU geen besluit kunnen nemen.
Begin deze maand besloot Lissabon voor steun in Brussel aan te kloppen, zoals Griekenland en Ierland eerder deden.
De markt gelooft er niets vanquote:ma 02 mei 2011, 13:28
Grieken willen meer tijd voor afbetalen steun
ATHENE (AFN) - Een soepele opstelling van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan helpen een herstructurering van de Griekse schuldenlast te voorkomen.
Dat zei de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou in een maandag gepubliceerd interview met de Franse krant Liberation.
Als de EU en het IMF Griekenland meer tijd geven en minder rente laten betalen op de noodkredieten die ze aan het land verstrekten, is een hervorming van de totale schuldenlast niet nodig, stelde de minister.
,,Op die manier kunnen we onze andere verplichtingen blijven voldoen.''
Griekenland kreeg vorig jaar noodleningen toegezegd van in totaal 110 miljard euro door de eurolanden en het IMF.
De eurolanden hebben de looptijd van hun kredieten eerder al opgerekt tot ruim zeven jaar. Daarnaast werd de rente die de Grieken moeten betalen met een procentpunt verlaagd.
De looptijd van de IMF-kredieten wordt naar verwachting binnenkort ook verlengd
Het is dus gewoon overal hetzelfde. Zodra je dat pluche onder je reet hebt vergeet je alles wat je tijdens de verkiezingen hebt lopen roepen. Maar ach, je roept natuurlijk als politici ook zoveel tijdens die verkiezingsweken, je bent ook maar mensen en kunt echt niet alles onthouden.quote:Op zaterdag 30 april 2011 19:36 schreef SeLang het volgende:
[..]
Wat een verkiezingsbedrog weer
Niet dat ik iets anders had verwacht ofzo...
quote:di 03 mei 2011, 12:08 | 38 reacties
Wij betalen Griekse belasting
AMSTERDAM - Griekenland wordt met miljardenleningen van de EU overeind gehouden, maar zelf betalen de inwoners vrijwel geen belasting.
Dat is één van de onderwerpen van de Nieuwsflits, het video nieuws in 100 seconden
quote:di 03 mei 2011, 10:44 '
Portugal heeft meer dan 100 miljard nodig'
http://www.telegraaf.nl/d(...)nodig___.html?p=18,1
LISSABON (AFN) - De Portugese overheid heeft meer dan 100 miljard euro aan steun nodig van de andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Dit schreef de Portugese krant Diario Economico dinsdag.
Volgens de zakenkrant is een team van experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF tot de conclusie gekomen dat Portugal meer geld nodig heeft dan gedacht.
Aanvankelijk werd uitgegaan van maximaal 80 miljard euro aan steun. Het team presenteert naar verwachting later deze week zijn bevindingen.
Portugal deed vorige maand een aanvraag voor noodsteun. Het is het derde euroland, na Griekenland en Ierland dat een beroep moet doen op hulp.
Onze eigen Noud Wellink! Tegen de lijn van de ECB in (maar ja, hij is straks toch weg)quote:ECB official open to extending Greek debt maturities
TILBURG, Netherlands, May 2 (Reuters) - European Central Bank policymaker Nout Wellink said on Monday that he was open to the idea of extending maturities on Greek debt, becoming the first senior ECB official to admit that possibility publicly.
Wellink, a member of the ECB's Governing Council, said he opposed any cut in the principal of Greek bonds. But in contrast to other ECB policymakers, who have rejected any talk of debt restructuring as dangerous, he added that it might make sense to extend deadlines for repaying the principal.
"Restructuring is essentially saying: 'Send me the bill. We feel sorry for you.' You shouldn't do that. Paying the bill hurts," Wellink said, taking questions from students at Tilburg University in the Netherlands.
"It may sometimes take longer than expected. It can sometimes lead to a restructuring -- but not in the way some advocate it to be -- that...leads to a longer maturity of debt."
Bron: Reuters
De EU zal ze op slaaptouw moeten nemen / houden.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 15:56 schreef JimmyJames het volgende:
Ik snap er trouwens niets meer van eerlijk gezegd. Is die rente van 26% voor griekenland nog relevant of betekent het gewoon dat ze de facto geen geld meer kunnen ophalen op de kapitaalmarkten? Maar hebben ze dat wel nodig of zorgen al die kredieten van IMF/EU ervoor dat ze een tijdje genoeg geld hebben om rond te komen?
Volgens mij moest Griekenland drie jaar vooruit kunnen met de noodhulp. Als ik het goed begrijp wordt de prijs voor Griekse obligaties zo lang bepaald door wat voor 'tweedehands' obligaties wordt geboden, zodat die wel redelijk goed aangeven hoe Griekenland door de markt wordt ingeschat.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 15:56 schreef JimmyJames het volgende:
Ik snap er trouwens niets meer van eerlijk gezegd. Is die rente van 26% voor griekenland nog relevant of betekent het gewoon dat ze de facto geen geld meer kunnen ophalen op de kapitaalmarkten? Maar hebben ze dat wel nodig of zorgen al die kredieten van IMF/EU ervoor dat ze een tijdje genoeg geld hebben om rond te komen?
Je snapt het concept dat we samen 1 munt voeren met hen?quote:Op dinsdag 3 mei 2011 15:45 schreef JimmyJames het volgende:
100 miljard? Dat is ongeveer de helft van het BBP. Laat ze gewoon failliet gaan en opnieuw beginnen. De ijslanders gaat dat prima af!
IJsland heeft geen euro, die kunnen veel makkelijker resetten.quote:
Die 26% is de yield to maturity van 2-yr bonds. Dus als die bonds a pari worden afgelost over 2 jaar dan zou je annualised 26% rendement hebben. Dat komt omdat ze tegen een enorme korting worden verhandeld. De reden van die korting is natuurlijk dat niemand meer verwacht dat ze daadwerkelijk a pari worden afgerekend.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 15:56 schreef JimmyJames het volgende:
Ik snap er trouwens niets meer van eerlijk gezegd. Is die rente van 26% voor griekenland nog relevant of betekent het gewoon dat ze de facto geen geld meer kunnen ophalen op de kapitaalmarkten? Maar hebben ze dat wel nodig of zorgen al die kredieten van IMF/EU ervoor dat ze een tijdje genoeg geld hebben om rond te komen?
Daar zal nog steeds een substantieel deel zitten maar ik weet niet hoeveel.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 18:07 schreef JimmyJames het volgende:
Duidelijk verhaal![]()
Nog een vraag: hebben de Europese banken nog beduidende hoeveelheden Griekse obligaties in bezit of zijn die inmiddels grotendeels opgekocht door de ECB?
quote:di 03 mei 2011, 19:48
'Griekse herstructurering uiterlijk september'
door Dorinde Meuzelaar
AMSTERDAM -
Griekenland zal uiterlijk in september zijn schulden moeten herstructureren
Dat zei hoofdeconoom Steen Jakobsen van Saxo Bank bij de presentatie van de outlook voor het tweede kwartaal van 2011
Het enige dat we bereiken door te wachten met het herstructureren, is dat de Griekse schuldenlast onnodig verder oploopt
Hij is weinig te spreken op de aanpak van de Europese schuldencrisis:
Ruim een jaar na de oprichting van het tijdelijke Europese reddingsfonds EFSF zijn de spreads verder opgelopen dan ooit
Jakobsen voorziet in de toekomst het uiteenvallen van de monetaire unie in twee stukken, met enerzijds de financieel gezonde en anderzijds de financieel zwakke landen.
Veel vertrouwen in EFSF en de permanente variant ESM die vanaf 2013 actief wordt, heeft Jakobsen niet.
Het EFSF en ESM werken zolang Spanje niet in de problemen komt.
Spanje neemt goede maatregelen, maar de rente op nieuw krediet is te hoog opgelopen om hier zelfstandig uit te komen.
quote:Akkoord over steun voor Portugal
***************************************
` Portugal heeft een akkoord bereikt
met de EU en het IMF over financiële
steun.Premier Socrates maakte bekend
dat Portugal drie jaar lang gebruik kan
maken van het financiële noodpakket van
vermoedelijk zo'n 80 miljard euro.
Delegaties van de Europese Commissie,
de Europese Centrale Bank en het IMF
hebben ongeveer een maand in Portugal
onderhandeld over het hulppakket.
Portugal is het derde euro-land met
financiële problemen dat gebruikmaakt
van het noodfonds,na Griekenland en
Ierland.Het Portugese parlement en de
Europese ministers van Financiën moeten
er nog wel mee instemmen.
In oorlogen wordt altijd kunst en goud geroofd. Geen papiergeld of schuld. Griekenland heeft ook goud. Dat gaan ze pas als laatste verkopen.quote:Op woensdag 4 mei 2011 10:51 schreef hondjes het volgende:
http://www.theaustralian.(...)frg926-1226048935020
Je zou bijna zeggen, verkoop is je goud.
quote:do 05 mei 2011, 08:04
DERDE EUROLAND OP DE ’INTENSIVE CARE’
Strakke broekriem zet Portugezen op krimp
Van een onzer verslaggevers
LISSABON - Het hulppakket waarover Portugal bijna overeenstemming heeft, gaat gepaard met enorme bezuinigingen.
Volgens economen zal daardoor de Portugese economie de komende twee jaar fors krimpen.
Een delegatie van EU en IMF praatte gisteren nog met Portugese oppositiepartijen om te bezien of er voldoende politiek draagvlak is.
De vorige regering viel over de bezuinigingen.
Volgens ingewijden heeft de demissionaire Portugese regering afspraken gemaakt met de EU en het IMF over hogere belastingen en bezuinigingen op onder meer gezondheidszorg en onderwijs. Dat zou zowel in 2011 als in 2012 leiden tot een economische krimp van naar schatting 2%
5 juniquote:Op donderdag 5 mei 2011 11:50 schreef michaelmoore het volgende:
Wanneer zijn er nieuwe verkiezingen in Portugal ?????????
[..]
quote:Greece is considering withdrawal from the Euro-zone
The debt crisis in Greece is getting worse. The government of the country considered to information from SPIEGEL ONLINE, leaving the euro zone. The finance ministers of the monetary union and representatives of the EU Commission will meet on Friday evening secret to a crisis meeting.
Berlin - The economic problems of Greece are huge, almost daily protests against the civil government. Now Prime Minister Georgios Papandreou, apparently sees no other way: According to information from SPIEGEL ONLINE considered his government to abandon the euro and reintroduce its own currency.
Alarmed by the efforts of the European Commission on Friday evening an emergency meeting in Luxembourg has loaded. Apart from the possible withdrawal of Greece from the monetary union and a speedy rescheduling of the country is on the agenda. A year after the outbreak of the crisis in Greece this means for the European Monetary Union an existential turning point - regardless of what option they choose.
Because of the tense situation has been prescribed for the meeting in Luxembourg the highest confidentiality, only the Finance Minister and one close associate may. For Germany participate Finance Minister Wolfgang Schäuble (CDU) and Financial Secretary Joerg Asmussen.
Schäuble wants to hold the Greeks in all circumstances from ¤ outlet. An internal presentation of his ministry, which he took to Luxembourg, warns of the consequences. "It will be a significant depreciation of the new domestic currency against the euro," it states. Was estimated using an exchange rate loss of up to 50 percent can be expected. This debt is growing dramatically in Greece. Schäuble experts expect that the national debt would increase following the devaluation of around 200 percent of gross domestic product. "A restructuring was inevitable," they warn. In plain language: Greece would be bankrupt.
Massive implications for the economy in Europe
While controversy is whether a Euro-Greece's exit would be legally possible at all - in the opinion of legal experts would have to leave the country for the same time the European Union as a whole. It is doubtful whether the other members of the Monetary Union of the government in Athens would preclude a unilateral withdrawal from the euro area actually.
This reveals that the measure had been estimated by the officials Schäuble massive impact on economic life in Europe. "The currency change would trigger a capital flight," they write. Greece may be forced to introduce capital controls. "This would be the fundamental freedoms of the single European market not to bring into line." Moreover, the country would be cut off for many years by the capital market.
Furthermore, would the withdrawal of a country from the monetary union, "damage the trust in the functioning of the euro zone difficult," it said. International investors have to expect that emissions in the future further ¤ members wanted. "This would lead to contagion effects in the euro zone."
The German taxpayer would step dearly
Had a severe impact on the swerving of Greece still ailing banking sector, especially at home. By the currency cut "all of the equity would be eaten up the banking system, the country's banks would be instantly insolvent." But the banks in other countries would suffer. "German and foreign banks would have expected a substantial loss to their demands," says the paper.
The European Central Bank (ECB) would be affected. It would have "a substantial portion of their assets to write off as uncollectible. Among the loans to banks without counting the stocks added to Greek government bonds, which the ECB has bought in recent months. Their volume estimate Schäuble officials to at least 40 billion euros. "Germany would contribute according to its ECB capital share of 27 percent most of the losses."
The bottom line is an exit followed by Greece would bankrupt the country euro-zone countries and their taxpayers are even more expensive. Together with the International Monetary Fund, they have the land grant assistance amounting to 110 billion euros - around half of which was already paid. "The euro-zone countries would have to surrender to the bankruptcy of the country on some of their claims."
Interessant. Ik vind het opvallend dat nergens het belang van Griekenland zelf wordt genoemd. Het enige waar het om lijkt te draaien is dat Griekenland koste wat het kost in de euro moet blijven om te voorkomen dat onze banken hier moeten afschrijven op hun Griekse investeringen (en de overheid op hun reddingsfondsleningen). Maar alleen daarop kun je toch geen duurzaam beleid baseren?quote:Op vrijdag 6 mei 2011 18:17 schreef SeLang het volgende:
Volgens de Spiegel.de overweegt Griekenland uit de euro te stappen en is er vanavond een crisismeeting.
Engelse Google vertaling:
[..]
Ben je anders gewend van de politiek?quote:Op vrijdag 6 mei 2011 19:47 schreef Igen het volgende:
Maar alleen daarop kun je toch geen duurzaam beleid baseren?
goed plan , laten ze dan gelijk de rest van de zwakke zuidelijken mee nemenquote:Op vrijdag 6 mei 2011 18:17 schreef SeLang het volgende:
Volgens de Spiegel.de overweegt Griekenland uit de euro te stappen en is er vanavond een crisismeeting.
Engelse Google vertaling:
[..]
quote:n maart 1972 proberen de Zes de monetaire integratie weer vlot te krijgen door de "slang in de tunnel" te creëren: de valuta's zweven gemeenschappelijk (de "slang") binnen nauwe fluctuatiemarges ten opzichte van de dollar (de "tunnel"). Gedestabiliseerd door de achtereenvolgende oliecrises, de zwakheid van de dollar en de verschillen tussen het economisch beleid van de lidstaten, verliest de "slang" in minder dan twee jaar de meeste van zijn leden en wordt hij uiteindelijk teruggebracht tot een "markzone" waarvan Duitsland, de Benelux en Denemarken deel uitmaken
quote:vr 06 mei 2011, 18:56 | 373 reacties
'Griekenland wil uit eurozone stappen'
BRUSSEL (AFN) - Griekenland zou overwegen uit de eurozone te stappen. De Griekse regering heeft hierop de afgelopen dagen gezinspeeld tegenover de Europese Commissie en andere lidstaten. Dat is vrijdag gemeld door het Duitse Spiegel Online.
quote:vr 06 mei 2011, 22:24
Ministers: exit Griekenland niet aan de orde
LUXEMBURG (AFN) - Op een bijeenkomst van de ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje vrijdagavond in Luxemburg is niet gesproken over het uit de euro stappen door Griekenland, noch over een herstructurering van de Griekse schulden.
Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep.
De ministers hebben gesproken over G-20 aangelegenheden en aanverwante zaken, waaronder een uitgebreide discussie over Griekenland, aldus Juncker.
Vrijdagavond meldde Der Spiegel online dat Griekenland uit de euro zou willen stappen en dat daar diezelfde avond een vergadering over zou zijn in Luxemburg.
quote:Op vrijdag 6 mei 2011 19:57 schreef JimmyJames het volgende:
[..]
Ben je anders gewend van de politiek?
quote:za 07 mei 2011, 11:46
Koenders: Nederland geschoffeerd
DEN HAAG - Nederland is geschoffeerd doordat de minister van Financiën Jan Kees de Jager niet is uitgenodigd voor een Europees overleg op vrijdag over de financiële problemen van EU-lid Griekenland.
Dat zei oud-minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking zaterdag in Tros Kamerbreed.
Hij werd bijgevallen door oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer.
„Dit is verkeerd, je moet alle ministers van de eurozone uitnodigen”, aldus De Hoop. Beiden vinden in deze kwestie een zaak voor premier, Kamer en natuurlijk De Jager zelf. „Ik zou het hoog opspelen”, aldus Koenders.
Nederland betaalt flink mee aan de lening die Griekenland weer op de been moet helpen.
Dit is dus precies waarom dat hele idee van 'uit de euro stappen' onzin is. Je zou een kapitaalvlucht krijgen zonder weerga tenzij Griekenland helemaal uit de EU zou stappen en kapitaalrestricties zou gaan opleggen.quote:Op zaterdag 7 mei 2011 14:21 schreef WammesWaggel het volgende:
Je zou als Griek toch wel dementerende moeten zijn wil je je spaargeld in Griekenland laten staan bij een bank als je gewoon op 1 dag naar Geneve kan vliegen en daar op het vliegveld bij UBS of CS je centen kan deponeren om een paar uur later weer thuis aan de feta en olijfolie te zitten
Jezus uitgaansleven. Hoeveel geef je uit (in Istanbul)? ¤50, nou dat scheelt je dan nu ruim een euro...quote:Op zaterdag 7 mei 2011 14:28 schreef HiZ het volgende:
[..]
Dit is dus precies waarom dat hele idee van 'uit de euro stappen' onzin is. Je zou een kapitaalvlucht krijgen zonder weerga tenzij Griekenland helemaal uit de EU zou stappen en kapitaalrestricties zou gaan opleggen.
Zit wel een beetje te balen dat de euro net voor het begin van het weekeinde zo omlaag gaat. Alles wat ik nu in het uitgaansleven uitgeef is 2,5% duurder dan het had kunnen zijn.
quote:Op zondag 8 mei 2011 00:14 schreef fedsingularity het volgende:
Er is veel afhankelijk van wat er in het circusberaad is besloten en welke acties worden aangekondigd op maandag. zelf denk ik dat de financials rake klappen krijgen en dat de euro verder wegzakt.
Wat een onooglijk politiek gedrocht is die hele EU toch ook. We hebben het over 110 miljard euro, maar politici maken zich druk over welke jongetjes er op het feestje waren uitgenodigd.quote:Op zaterdag 7 mei 2011 12:20 schreef michaelmoore het volgende:
Nederland mag wel meebetalen, maar niet meepraten, met de grote jongens van Spanje en Italie![]()
![]()
Jonge Jonge, wat een klucht is het ook
[..]
Vuige homofoben daar in de EUquote:Op zaterdag 7 mei 2011 12:20 schreef michaelmoore het volgende:
Nederland mag wel meebetalen, maar niet meepraten, met de grote jongens van Spanje en Italie![]()
![]()
Jonge Jonge, wat een klucht is het ook
[..]
Volgens bronnen in Ierland is de IMF niet eens zo erg, de ECB is de grote vijand. De IMF zei tegen Ierland dat privéschulden van banken grote haircuts moest krijgen, want het was niet de verantwoordelijkheid van de Ierse belastingbetaler om die schulden te betalen. Maar de ECB was daar grotendeels tegen.quote:Op zaterdag 7 mei 2011 11:19 schreef Igen het volgende:
[..]
Maar men moet wel uitkijken met zo'n houding. In Portugal zijn dus binnenkort verkiezingen, juist vanwege onenigheid over hoe het nou verder moet met bezuinigingen. Als de Portugese kiezers naar Griekenland kijken en het idee krijgen dat Europa en het IMF uit eigenbelang min of meer het hele land 'liquideren', is de kans dan niet groot dat die dan massaal voor een "F*ck het IMF"-partij kiezen?
http://www.irishtimes.com(...)7/1224296372123.htmlquote:Ireland’s Last Stand began less shambolically than you might expect. The IMF, which believes that lenders should pay for their stupidity before it has to reach into its pocket, presented the Irish with a plan to haircut ¤30 billion of unguaranteed bonds by two-thirds on average. Lenihan was overjoyed, according to a source who was there, telling the IMF team: “You are Ireland’s salvation.”
The deal was torpedoed from an unexpected direction. At a conference call with the G7 finance ministers, the haircut was vetoed by US treasury secretary Timothy Geithner who, as his payment of $13 billion from government-owned AIG to Goldman Sachs showed, believes that bankers take priority over taxpayers. The only one to speak up for the Irish was UK chancellor George Osborne, but Geithner, as always, got his way. An instructive, if painful, lesson in the extent of US soft power, and in who our friends really are.
The negotiations went downhill from there. On one side was the European Central Bank, unabashedly representing Ireland’s creditors and insisting on full repayment of bank bonds. On the other was the IMF, arguing that Irish taxpayers would be doing well to balance their government’s books, let alone repay the losses of private banks. And the Irish? On the side of the ECB, naturally.
In the circumstances, the ECB walked away with everything it wanted. The IMF were scathing of the Irish performance, with one staffer describing the eagerness of some Irish negotiators to side with the ECB as displaying strong elements of Stockholm Syndrome.
The bailout represents almost as much of a scandal for the IMF as it does for Ireland. The IMF found itself outmanoeuvred by ECB negotiators, their low opinion of whom they are not at pains to conceal. More importantly, the IMF was forced by the obduracy of Geithner and the spinelessness, or worse, of the Irish to lend their imprimatur, and ¤30 billion of their capital, to a deal that its negotiators privately admit will end in Irish bankruptcy. Lending to an insolvent state, which has no hope of reducing its debt enough to borrow in markets again, breaches the most fundamental rule of the IMF, and a heated debate continues there over the legality of the Irish deal.
Six months on, and with Irish government debt rated one notch above junk and the run on Irish banks starting to spread to household deposits, it might appear that the Irish bailout of last November has already ended in abject failure. On the contrary, as far as its ECB architects are concerned, the bailout has turned out to be an unqualified success.
The one thing you need to understand about the Irish bailout is that it had nothing to do with repairing Ireland’s finances enough to allow the Irish Government to start borrowing again in the bond markets at reasonable rates: what people ordinarily think of a bailout as doing.
The finances of the Irish Government are like a bucket with a large hole in the form of the banking system. While any half-serious rescue would have focused on plugging this hole, the agreed bailout ostentatiously ignored the banks, except for reiterating the ECB-Honohan view that their losses would be borne by Irish taxpayers. Try to imagine the Bank of England’s insisting that Northern Rock be rescued by Newcastle City Council and you have some idea of how seriously the ECB expects the Irish bailout to work.
Instead, the sole purpose of the Irish bailout was to frighten the Spanish into line with a vivid demonstration that EU rescues are not for the faint-hearted. And the ECB plan, so far anyway, has worked. Given a choice between being strung up like Ireland – an object of international ridicule, paying exorbitant rates on bailout funds, its government ministers answerable to a Hungarian university lecturer – or mending their ways, the Spanish have understandably chosen the latter.
But why was it necessary, or at least expedient, for the EU to force an economic collapse on Ireland to frighten Spain? The answer goes back to a fundamental, and potentially fatal, flaw in the design of the euro zone: the lack of any means of dealing with large, insolvent banks.
Zo dat geld zijn we dus kwijt.quote:‘Ierland herstructureert schuld in drie jaar’
AMSTERDAM – Ierland verwacht de schuld te moeten herstructureren in de komende drie jaar. Dit meldt de Ierse krant Irish Mail on Sunday op basis van uitspraken van een anonieme minister van de regerende partij Fine Gael.
http://www.nu.nl/economie(...)ld-in-drie-jaar.html
Dat wordt weer aardappelen rooien.quote:
Daar gaat de ING.quote:
Uh, ik denk niet dat mijn talenten volledig tot hun recht komen bij een bank. Maar gezien je "ook" begrijp ik dat jij er wel hebt gewerkt? Wees blij dat je er weg bent!quote:
Sorry, tijdgebrekquote:Op zondag 8 mei 2011 02:08 schreef fedsingularity het volgende:
Korte post voor jouw doen
(had een hele analyse verwacht toen ik zag dat dvr reageerde)
Die drachmes zijn natuurlijk nog maar een halve euro waard omdat er een kapitaalsvlucht tot stand komt. De angst voor een illiquide bankwezen/ failliete overheid (schuld verdubbeld dan ook) en de angst voor een verdere daling van de drachme zal leiden tot een nog grotere vlucht. Tel daarbij de angst op voor mogelijke (hyper-)inflatie door schulden die zijn aangegaan in buitenlandse munt en een forse devaluatie. Men laat niet alleen de drachme in de steek als die toch al fors minder gewaardeerd word, maar ook het bankwezen en de overheid.quote:Op maandag 9 mei 2011 01:59 schreef dvr het volgende:
Hierboven genoemde bezwaren zoals de onmogelijkheid om capital controls in te stellen zijn onzin; zodra een land afkondigt dat het de muntunie verlaat, gaan zijn banken dicht en wanneer ze een paar dagen later weer openen zijn alle tegoeden 1:1 in drachmes of escudo's omgezet, die dan in de wereldhandel misschien nog een halve euro waard zijn zodat er niets meer te vluchten valt. Zo'n land zou binnen de EU politiek en financieel gewoon gaan functioneren zoals Zweden, Polen, Denemarken en andere niet-Euro landen dat al jaren doen.
quote:
Denk je eens in in de positie van de bevolking, in plaats van de fin positie van al die europaese banken, als zij op een partij stemmen die los wil van de EU en de Euro wil omwisselen voor een nieuwe drachme een op een?quote:Op maandag 9 mei 2011 09:43 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]Het verlaten van de euro is dus helemaal niet zo positief voor de Grieken en het zal helemaal niet blijven functioneren als ieder ander Europees land. Sterker nog het zou het direct faillisement van zowel het land als het bankwezen betreffen. Enige voordeel is de verbeterde expostpositie, maar dat weegt bij lange na niet op tegen de nadelen. Vooral als die snel teniet word gedaan voor de verhoogde looneisen door de inflatie die volgt.
In een daad van populisme is het ook niet uit te sluiten, maar het is geen rationeel besluit gezien de gevolgen die het met zich mee brengt. Dat beseft een eventueel populistisch gekozen politici ook en het is dan de vraag of hij of zij daad bij woord zet. Immers, vroeg of laat word hij of zij afgestraft voor de gevolgen die het met zich meebrengt.quote:Op maandag 9 mei 2011 09:50 schreef meth77 het volgende:
Denk je eens in in de positie van de bevolking, in plaats van de fin positie van al die europaese banken, als zij op een partij stemmen die los wil van de EU en de Euro wil omwisselen voor een nieuwe drachme een op een?
De exportpositie zou inderdaad zeeer fors verbeteren, en de lonen zouden ten opzichte van de Euro verlaagd worden zonder dat de grieken protesteren, de Vis, olijven en de Feta blijft even duur, alleen de upperclass zal fors meer moeten betalen voor de Mercedes en de BMW
De kapitaalvlucht doe je niets aan, geldstromen zijn van alledag
Als ik voor de grieken kon beslissen dan zou ik zeggen jongens, eruit asap
Als ik een Griek was en leefde van een kleine salaris of uitkering en die iedere maand omzette in Vis, Olijven, Feta en verse tomaten, water en een glaasje ouzo per dag, dan stemde ik 100% voor uittreding uit de euro.quote:Op maandag 9 mei 2011 10:07 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
In een daad van populisme is het ook niet uit te sluiten, maar het is geen rationeel besluit gezien de gevolgen die het met zich mee brengt. Dat beseft een eventueel populistisch gekozen politici ook en het is dan de vraag of hij of zij daad bij woord zet. Immers, vroeg of laat word hij of zij afgestraft voor de gevolgen die het met zich meebrengt.
Dan had je ongeveer 50% kans om bij de overheid te werken en 100% kans om vóór je 60e met pensioen te gaan. Dan wist je dat alles behalve krapachtig aan de status quo vasthouden hoe dan ook een achteruitgang voor je betekende.quote:
quote:ma 09 mei 2011, 08:14
Grieken stevenen af op tweede greep uit noodfonds
http://www.telegraaf.nl/d(...)uit_noodfonds__.html
AMSTERDAM/BRUSSEL - Griekenland stevent af op een tweede greep uit het noodfonds voor kwakkelende eurolanden.
De situatie voor Athene is inmiddels zo dramatisch geworden dat er geen andere weg mogelijk lijkt.
De EU-lidstaten eisen echter eerst extra onderpand.
Dat blijkt na het onverwachte crisisberaad over de Griekse schuldenlast vrijdagavond in het geheim in Luxemburg.
quote:ma 09 mei 2011, 12:08 OESO: groei Europese economie zwakt af
PARIJS (AFN) - De groei van de meeste grote Europese economieën zwakt de komende maanden af.
Dat concludeerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maandag op basis van haar eigen index van leidende economische indicatoren.
De OESO voorziet voor bijna alle grote Europese economieën een terugval van de economische groei. Alleen in Duitsland trekt de economie in de komende zes maanden waarschijnlijk nog verder aan.
De sterkste terugval wordt verwacht in Italië.
Nee, die drachme is al een halve euro waard zodra hij zijn rentree in de valutahandel maakt. Meer wordt er simpelweg niet voor geboden; het internationale bankwezen weet heel goed wat een munt waard is. De schade is dus al gedaan voordat iemand ook maar de kans heeft zijn kapitaal elders in een andere munt te stallen (overigens schijnt het grote geld Griekenland al in 2008 verlaten te hebben).quote:Op maandag 9 mei 2011 09:43 schreef piepeloi55 het volgende:
Die drachmes zijn natuurlijk nog maar een halve euro waard omdat er een kapitaalsvlucht tot stand komt.
Niet perse. In principe kan een land unilateraal uit de EMU stappen en daarbij verklaren dat zijn euro-schulden voortaan in drachme voldaan zullen worden. Maar om repercursies (uitzetting uit EU, blokkering van miljardenreserves bij ECB, etc) te voorkomen zullen ze daar in de praktijk over moeten onderhandelen.quote:De angst voor een illiquide bankwezen/ failliete overheid (schuld verdubbeld dan ook)
Wie heeft dat hele non-argument van capital controls bedacht? Is er een enigszins geleerde bron voor? Ik kan wel grotere beletselen bedenken voor het verlaten van de EMU..quote:De Griekse overheid kan dan geen capital controls instellen om die vlucht tegen te gaan zonder ook de EU te verlaten en het daarmee afstand doen van allerlei subsidies.
Integendeel, het zal na een korte tijd van sterke prijsinflatie (import wordt bijna onbetaalbaar) razendsnel de weg omhoog vinden; wie na die uittreding in Griekenland investeert, krijgt immers voor de helft van het geld arbeid en producten die vergelijkbaar zijn met die van Italië en Spanje. Binnen een paar jaar zwemmen ze in Griekenland in de yuans, euro's en dollars. (Denk alleen maar aan de oververhitte Nederlandse economie van 1999-2002, toen we zo'n 8% te goedkoop in de euro gestapt waren. Dat kleine verschil bezorgde ons meteen volledige werkgelegenheid en er werd hier als een gek geinvesteerd door o.a. buitenlandse telecombedrijven).quote:Het verlaten van de euro is dus helemaal niet zo positief voor de Grieken en het zal helemaal niet blijven functioneren als ieder ander Europees land.
Dat dus.quote:Op maandag 9 mei 2011 14:49 schreef dvr het volgende:
Integendeel, het zal na een korte tijd van sterke prijsinflatie (import wordt bijna onbetaalbaar) razendsnel de weg omhoog vinden; wie na die uittreding in Griekenland investeert, krijgt immers voor de helft van het geld arbeid en producten die vergelijkbaar zijn met die van Italië en Spanje.
Binnen een paar jaar zwemmen ze in Griekenland in de yuans, euro's en dollars.
quote:ma 09 mei 2011, 10:06
'Euro opgelegd aan Europese kiezer'
NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse econoom en linkse opiniemaker
Paul Krugman heeft maandag hard uitgehaald naar de Europese elite.
Volgens de Nobelprijswinnaar is de eurocrisis en de erbarmelijke toestand van de economie in een aantal eurolanden een gevolg van de keuze om de euro aan de Europese bevolking ,,op te dringen''.
,,De drive voor een enkele Europese munt was het ultieme top-down project.
Een elitevisie opgelegd aan terughoudende kiezers'', aldus Krugman in zijn wekelijkse column in The New York Times.
quote:wo 30 mrt 2011, 10:41
De kleren van de keizer
http://www.telegraaf.nl/d(...)van_de_keizer__.html
AMSTERDAM - Het perpetuum mobile blijkt dan toch te bestaan.
Je leent geld van een ander dat je vervolgens weer uitleent aan een derde, die het vervolgens weer uitleent aan jou.
Snapt u het nog?
Wie dit wel snappen, zijn de Europese leiders.
Het is alleen wie je wil geloven, degene die het je vertelt of je eigen ogen.
Niet echt 'breaking' news meer maar de euro breekt momenteel wel.quote:Op maandag 9 mei 2011 15:58 schreef GoudIsEcht het volgende:
http://www.zerohedge.com/(...)troduce-own-currency
De schulden blijven echter in euro's. Daarnaast kan de EU bij een dergelijk scenario besluiten een eenzijdige wisselkoers te hanteren tegen de Drachmequote:Op maandag 9 mei 2011 15:01 schreef meth77 het volgende:
[..]
Dat dus.
Griekenland wordt in een oogwenk super concurrerend
De haven van Piraeus wordt een directe grote concurrent van Rotterdam met haven-tarieven tegen 50%
Oh ja, en heel Europa zit te schreeuwen om goedkope Griekse feta en olijven (not). Piraeus ligt ook nogal een beetje lullig trouwens als je goederen van en naar het Ruhrgebied of ergens met een relevante productieve sector moet brengen. Kijk eens op een kaartje zou ik zeggen. Piraeus is nog geen concurrent voor Rotterdam als ze geld toe gaan geven.quote:Op maandag 9 mei 2011 15:01 schreef meth77 het volgende:
[..]
Dat dus.
Griekenland wordt in een oogwenk super concurrerend
De haven van Piraeus wordt een directe grote concurrent van Rotterdam met haven-tarieven tegen 50%
Griekenland exporteert geen reet, das het grote probleem.quote:Op maandag 9 mei 2011 18:22 schreef HiZ het volgende:
[..]
Oh ja, en heel Europa zit te schreeuwen om goedkope Griekse feta en olijven (not).
Griekenland exporteert toerisme, maar dat is allemaal zwart geld, van de leverancier van de groente tot de beddeopmakers en de tuinman en de ijsklontjes-leverancierquote:Op maandag 9 mei 2011 18:30 schreef pberends het volgende:
[..]
Griekenland exporteert geen reet, das het grote probleem.
Van vaste wisselkoersen proberen te hanteren heeft de EU nu toch wel de buik vol??quote:Op maandag 9 mei 2011 17:37 schreef Holograph het volgende:
[..]
De schulden blijven echter in euro's. Daarnaast kan de EU bij een dergelijk scenario besluiten een eenzijdige wisselkoers te hanteren tegen de Drachme
Ja precies, als het puur een PIIGS probleem was dan hadden ze de PIIGS al lang laten verdrinken. Maar Nederlandse/Duitse/Franse banken hebben ook hun best gedaan om de probleem te creëren in de PIIGS landen door daar roekeloos te lenen waardoor ze nu daar flink in het rood staan.quote:Op maandag 9 mei 2011 15:27 schreef JimmyJames het volgende:
Het is trouwens helemaal geen steun aan Griekenland maar steun aan de banken die zo dom waren massaal geld uit te lenen aan Griekenland.
Godver, gemiste kans met IJsland dusquote:Op maandag 9 mei 2011 21:45 schreef Whuzz het volgende:
Ik neem aan dat met "herstructureren" wordt bedoeld "afkopen van schuld d.m.v. slaven"? Ik kan best een griekse huishoudster, een ierse tuinman en een portugese butler gebruiken.
De eerst geborene, zat Nederlandse gezinnen staan nu op de wachtlijst voor een spruit welke made in China is, ga dan voor Europesche waar.quote:Op maandag 9 mei 2011 21:45 schreef Whuzz het volgende:
Ik neem aan dat met "herstructureren" wordt bedoeld "afkopen van schuld d.m.v. slaven"? Ik kan best een griekse huishoudster, een ierse tuinman en een portugese butler gebruiken.
Maar die zijn lui, en maken je pensioen op.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 00:08 schreef WammesWaggel het volgende:
[..]
De eerst geborene, zat Nederlandse gezinnen staan nu op de wachtlijst voor een spruit welke made in China is, ga dan voor Europesche waar.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |