quote:Grote zorgen om Italiaanse economie: kredietrisico
26 min geleden
in FINANCIEEL
PARIJS (ANP) - Kredietbeoordelaar Moody's maakt zich zorgen om de Italiaanse politiek en is bang dat het land onder een nieuwe regering bepaalde benodigde structurele hervormingen niet doorzet.
Dat schrijft Moody's in een rapport waarin de prognose voor Italië van stabiel naar negatief gaat, wat kan duiden op een mogelijk lager kredietoordeel in de toekomst.
Zo'n oordeel is van groot belang voor de prijs die een land betaalt voor het lenen van geld.
quote:Door RONALD PLASTERK 28 min geleden
In Denemarken is een tijd geleden een referendum gehouden over de euro, en de uitslag was 'nee'.
In Nederland werd daar meewarig op gereageerd, maar mijn oude maat Paul Bordewijk (voormalig wethouder financiën van Leiden voor de PvdA) en ik schreven in 1992 in het blad van het wetenschappelijk bureau van de PvdA een artikel 'Leve het Deense Nee' (nog op het internet te vinden).
In de Nederlandse politiek was het vooral spannend bij de VVD, destijds onder leiding van Frits Bolkestein, die kritisch was over vergaande Europese integratie.
Woordvoerder Financiën was de talentvolle Hans Hoogervorst, die zich zorgen maakte over de economische gevolgen van de gemeenschappelijke munt.
quote:Gefaald
Hans Hoogervorst heeft het ver geschopt.
Hij werd minister van Financiën, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister van Economische Zaken; en vervolgens voorzitter van de International Accounting Standards Board.
Daarom is het opvallend dat hij in een recent artikel in het weekblad Elsevier terugkwam op de toetreding tot de euro.
Hij toont zich zeer teleurgesteld in de gevolgen van de gezamenlijke munt, vindt dat de centrale bank gefaald heeft in wat destijds bij toetreding van de euro is vastgelegd; en het is duidelijk dat, als destijds bekend was geweest wat de gevolgen zouden zijn, de VVD nooit akkoord zou zijn gegaan met de toetreding.
Hij gaat nog verder en bepleit inmiddels dat Nederland alsnog overweegt uit de euro te stappen.
Het artikel heeft relatief weinig aandacht gekregen, en het is goed om te citeren waarom Hoogervorst kritisch is.
'Stel dat Nederland, net als Zweden, eind jaren negentig had besloten de invoering van de euro tot nader orde uit te stellen.
Als wij nu nog de vrije keuze hadden, zou de Nederlandse politiek op dit moment vrijwel zeker de Europese munt niet durven in te voeren.
De gevaren van inflatie, onhoudbare schulden en de stabiliteitsrisico's in de eurozone zouden te groot worden geacht.
Alle pogingen in de laatste twintig jaar om de begrotingsdiscipline binnen de eurozone te versterken zijn mislukt. De Italiaanse staatsschuld staat nu op 155% bbp, zelfs hoger dan de schuldquote van Griekenland toen daar in 2010 de crisis uitbrak.
In Griekenland zelf staat de schuldenteller inmiddels op meer dan 200% bbp.'
quote:Euro op historisch dieptepunt: 'Koopkracht zal nog harder dalen'
Door GERT VAN HARSKAMP EN VIAN SCHOUTEN
AMSTERDAM - De waarde van de euro is naar een historisch dieptepunt gezakt. In twintig jaar tijd was de euro niet zo goedkoop.
Dinsdagmiddag was ¤1 minder dan $1 waard en dat gaat de portemonnee van consumenten die al geplaagd worden door een extreme koopkrachtdaling, nog harder raken, verwachten economen. ,,
De zwakke euro kan zo de torenhoge inflatie verder aanjagen."
quote:Actualiteitenrubriek EenVandaag bracht maandag een reportage over de toekomst van de euro.
Drie economen van naam en faam spraken zorgelijke woorden over de munt.
Conclusie: de euro zoals die nu is vormgegeven is onhoudbaar, met kunst en vliegwerk wordt de boel draaiende gehouden, maar op de langere termijn kan dit niet goed gaan.
Als correspondent in Brussel stond ik met mijn neus bovenop de eurocrisis.
Toen dacht ik regelmatig dat het einde oefening was.
Mijn les was die van Engelen: dit gaat misschien wel fout, maar dan tergend traag.
Zolang regeringsleiders en centrale bankiers bereid zijn om elke probleem met geld op te lossen, kan het levenseinde van de munt worden uitgesteld. Blijkbaar kun je dat behoorlijk lang volhouden.
Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Om te beginnen vertrouwen van de financiële markten.
Al is dat relatief, want hoe overtuigender de ECB het project stut hoe minder risico er is dat beleggers speculeren op een euro-exit.
Voorwaarde twee is draagvlak onder de bevolking.
En voorwaarde drie, bereidheid van politici om keer op keer alles uit de kast te trekken om de euro levend te houden.
Voorwaarde twee en drie hebben natuurlijk alles met elkaar te maken.
Tot nu toe wordt de bereidheid van eurokritische burgers en politici gekocht.
Kijk maar wat er gebeurt met populaire politici die anti-EU zijn. In Griekenland, in Frankrijk, in Italië: zodra de macht dichterbij komt, worden de standpunten over de euro en de EU gematigd.
Vaak omdat een land een gigantische wortel wordt voorgehouden aan Europese financiële steun.
Zo is een soort zelfreinigend vermogen georganiseerd die ervoor zorgt dat machtswisselingen in eurolanden niet tot ongelukken leidt. Je zou zeggen dat dat eindig is.
Want kun je elke nieuwe crisis oplossen door zwakke landen steeds een nieuwe pot met geld te geven?
Blijven de donorlanden dat accepteren?
Als er in steeds meer Europese landen politici uit de flanken aan de macht komen, is kans groot dat de samenwerking gaandeweg steeds minder constructief wordt.
Nog altijd lijkt me dat ongeluk onvermijdelijk. Maar hoelang kan dat in slowmotion duren?
quote:Oud-minister Hoogervorst: ’Euro wordt onhoudbaar’
author avatar
Door MARTIN VISSER
Updated Vandaag, 08:58
Vandaag, 05:30 in FINANCIEEL
DEN HAAG - De torenhoge schuldenlast van zuidelijke eurolanden zoals Italië zorgen voor een onhoudbare situatie in de eurozone.
De risico’s op een grote financiële crisis nemen daardoor toe en op den duur zullen politici in Nederland en andere rijke landen dit niet meer accepteren.
quote:Dat zegt oud-minister Hans Hoogervorst (VVD) tegenover De Telegraaf.
Maandag houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de toekomst van de euro en Hoogervorst is daar een van de sprekers.
Als Nederland nu voor de keuze stond om in de euro te stappen, zouden we dat nooit doen. Met zoveel schulden? We zouden gek zijn."
quote:Voor een nieuwe financiële crisis wordt al jaren gewaarschuwd, maar die lijkt maar niet te komen.
,,Het is een onnodig risico. Als het tot een implosie komt, dan wordt het echt erg. Nu hebben we dus ook nog inflatie. De impact daarvan is erger dan welke belastingverhoging dan ook. Ik wil dat niet allemaal in de schoenen van de ECB schuiven, want het heeft ook te maken met de inval in Oekraïne. Maar die inflatie begon al veel eerder. Al voor de oorlog in Oekraïne was de inflatie fors aan het stijgen, in januari vorig jaar was die al meer dan 7 procent. Dat had natuurlijk toch heel veel te maken met die enorme staatsschuldopkoop tijdens de pandemie."
Heeft de politiek er destijds te weinig bij stilgestaan dat dit kon gaan gebeuren?
,,Men heeft er wél stil bij gestaan. Het Verdrag van Maastricht heeft dit allemaal willen vermijden. Daarin staat dat centrale banken geen schuldenlanden overeind mogen houden. Maar die clausule is met voeten getreden. Toen ik als Kamerlid over het verdrag moest stemmen, was ik al bezorgd. Voor mij was een enorme geruststelling dat de centrale bank geen staatsschuld mocht financieren."
Dit is niet de euro waar u als Kamerlid ja tegen heeft gezegd?
,,Nee. Absoluut niet. Dat is ook mijn drijfveer om me in deze discussie te mengen. Nederland heeft een heel sterke munt ingeleverd. We hebben er een soort Franse franc voor teruggekregen.
Een muntunie die geplaagd wordt door enorme overheidsschulden, waarin de verleiding voor de centrale bank om dat met pappen en nathouden overeind te houden enorm groot is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de ECB de rente niet voldoende zal verhogen om de inflatie terug te krijgen onder de 2 procent.
Want bij een hoge rente komt niet alleen Italië in de problemen, maar waarschijnlijk ook Spanje, Portugal en Frankrijk."
Hoe zie je precies die opkoping van de zuidelijke schulden voor je? Naar mijn beste informatie zijn de leningen naar rato ingekocht op basis van inbreng in de ECB. Juist daarom hebben we een hele tijd zelfs een negatieve rente gehad voor Nederlandse staatsobligaties.quote:Op zaterdag 11 februari 2023 14:12 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)uro-wordt-onhoudbaar
Ja we weten het alelmaal , maar Nederland profiteert enorm van de euro, doordat de euro voor ons extreem goedkoop is en voor het zuiden VEEEL te duur
En dat gaat fout , ja
We weten het al 20 jaar
Tenzij wij de zuidelijke schulden allemaal overnemen
Oeps, Dat hebben we al gedaan door dat Draghi alle zudielijke schulden opkocht met de gezamelijke portemonneee
[..]
[..]
[..]
De ECB rente kan niet omhoog, dan gaan de zuidelijke landen faillietquote:Op zaterdag 11 februari 2023 15:49 schreef snabbi het volgende:
[..]
Hoe zie je precies die opkoping van de zuidelijke schulden voor je? Naar mijn beste informatie zijn de leningen naar rato ingekocht op basis van inbreng in de ECB. Juist daarom hebben we een hele tijd zelfs een negatieve rente gehad voor Nederlandse staatsobligaties.
De rente gaat toch ook juist omhoog? Begin februari was de laatste stijging en toen werd uit mijn hoofd ook aangekondigd dat we de volgende 2 momenten ook nog een stijging zullen zien.quote:Op zaterdag 11 februari 2023 15:51 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
De ECB rente kan niet omhoog, dan gaan de zuidelijke landen failliet
vooral Italie
Maar de rente moet wel omhoog
.quote:Haagse zorgen over toekomst euro: ’Onze kinderen mogen straks betalen’
Door LEON BRANDSEMA
Updated 30 min geleden
36 min geleden in BINNENLAND
DEN HAAG - De euro kan ruim twintig jaar na de invoering nog altijd op weinig waardering rekenen. Dat de gezamenlijke munt bepaald niet perfect heeft uitgepakt, daar zijn bijna alle partijen in de Tweede Kamer het wel over eens. Maar over hoe de problemen opgelost moeten worden, verschillen de meningen. Ook binnen de coalitie
quote:Duizenden miljarden aan staatsschuld
De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister Sigrid Kaag (Financiën) over de toekomst van de euro, op verzoek van Kamerlid Pieter Omtzigt.
.Om te schetsen hoe het is misgelopen met de Europese muntunie, grijpt hij terug naar het Verdrag van Maastricht uit 1992, waarin het fundament voor de Europese Unie en de euro werd gelegd.
De belangrijkste afspraken daarin: een maximum begrotingstekort van 3 procent, maximale staatsschuld van 60 procent, landen zouden niet garant staan voor elkaar en de Europese Centrale Bank (ECB) zou geen schulden opkopen.
„Daar zijn we helemaal van losgekomen”, treurt Omtzigt over die afspraken. „We begonnen met iets totaal anders dan waar we nu in zitten.” Want inmiddels zitten vele landen ruim boven de afgesproken tekorten en schulden en heeft de ECB voor duizenden miljarden euro’s aan staatsschuld opgekocht.
’Hevige storm’
Enthousiasme over de euro valt in Den Haag dan ook maar mondjesmaat te bespeuren. „Het is niet optimaal”, oordeelt VVD-Kamerlid Eelco Heinen. „Toen we ermee begonnen, was de muntunie eigenlijk nog niet af. We hebben veel gerepareerd, maar zijn er nog niet.”
BEKIJK OOK:
Ontloopt Europa doemscenario recessie? ’Alternatief is óók zwak’
De nadruk op het negatieve stoort D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. „Partijen zijn doodstil over alle dingen die wel goed gaan. Is de euro perfect? Natuurlijk niet. Maar ik ga liever in een stevige boot over de zee, dan in een hevige storm overboord.” Een debat over uit de euro gaan vindt Van Weyenberg ’historisch slaapwandelen’.
’Totaal ongeloofwaardig’
Toch stelde oud-minister Hans Hoogervorst (VVD) onlangs in De Telegraaf dat de euro ’onhoudbaar’ wordt als zuidelijke eurolanden als Italië torenhoge schulden mee blijven torsen. En uit de euro stappen moet voor Nederland geen taboe zijn, vindt hij. „Totaal ongeloofwaardig”, vindt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer dat verhaal. „We hebben ook veel baat gehad bij de euro. Zeker als handelsland en open economie.”
Dat heeft te maken met de ruzie over het schuldenplafond. Dat heeft het rare effect dat beleggers veiligheid gaan zoeken in dollars.quote:Op woensdag 15 maart 2023 14:09 schreef Houtenbeen het volgende:
[ twitter ]
Euro verliest vandaag flink aan waarde t.o.v. de Dollar
De markt rekent erop dat de Draghi truc in het oneindige gecontinueerd zal worden, en de EU de schulden van het zuiden blijft opkopen, als een echt transferunie betaamdquote:Oud-baas DNB Wellink bezorgd: herhaling eurocrisis dreigt
Nieuwe Eurocrisis dreigt ??quote:MARTIN VISSER
Europa gaat de verkeerde weg op door strenge begrotingsregels vergaand te versoepelen.
Een herhaling van de eurocrisis dreigt als grote landen als Italië, Spanje en Frankrijk onhoudbaar hoge staatsschulden krijgen.
Daarvoor waarschuwt Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB).
quote:Can a monetary union survive without a fiscal union?
That question has stalked the euro zone since its creation.
Designed explicitly to exclude fiscal transfers, the currency bloc was considered by many economists to be doomed even before it was launched.
It survived an existential crisis in 2010-12 only with stopgap solutions, and it is no closer to answering this question
quote:Duitsland is Japan gepasseerd op de ranglijst van de grootste economieën ter wereld.
Ons buurland is daarmee de derde economie, achter de Verenigde Staten en China.
Japan verdwijnt na tientallen jaren uit de top drie.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |