Getroffen kerncentralesquote:Japan probeert kernramp te vermijden
TOKIO - Japan probeert zondag met alle kracht om twee oververhitte kernreactoren in de Fukushima kerncentrale onder controle te krijgen. De overheid laat radioactief stoom ontsnappen en meer koelwater toevoegen. De straling zou geen onmiddellijk gevaar opleveren voor de gezondheid.
De ernst van de situatie bleek toen een explosie het dak van het gebouw blies. De vrees groeide dat de centrale afstevent op een meltdown, waarbij de kern zo heet wordt dat deze smelt en in de grond zakt. Dat kan een enorme milieuramp zijn.
Rondom de centrale zijn inmiddels circa 200.000 mensen gevacueerd. De overheid gaat jodiumpillen uitdelen, die beschermen tegen straling.
Door de radioactieve stoom heeft het stralingsniveau bij de kerncentrale de wettelijke veiligheidslimiet overschreden. Tests wezen uit dat 28 omwonenden inderdaad radioactief besmet zijn.
Elders zoeken tientallen reddingsteams naar overlevenden van de aardbeving en tsunami die Japan vrijdag troffen. Japan verdubbelt daarbij de inzet van militairen naar honderdduizend. Voor de kust is het grote Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan aangekomen. Japanse helikopters vliegen vanaf dit schip naar het rampgebied.
Vanuit de hele wereld spoeden hulpverleners zich naar Japan. Het land heeft hulp aanvaard uit onder meer de VS, Duitsland, Groot-Brittanni en Australi. Reddingsteams uit nog eens 39 landen staan standby.
quote:Waarschuwing zware naschokken
Er is nog steeds een flinke kans op grote naschokken en mogelijk zelfs nieuwe tsunami's. Daarvoor waarschuwt het Japans meteorologisch instituut. Woordvoerder Takashi Yokota zegt dat Japan de komende dagen de borst nat mag maken voor naschokken van meer dan 7,0 op de schaal van Richter.
quote:Japan rekent op meer dan tienduizend doden
Het aantal doden door de aardbeving en tsunami in Japan zal “vrijwel zeker” boven de tienduizend uitkomen. Dat zegt de Japanse politie in het zwaarst getroffen gebied Miyagi op de nationale zender NHK. Persbureau Kyodo houdt het huidige dodental op 1.800.
Zeker tienduizend vermisten
De Japanse politie heeft vandaag langs de kust in het noorden van het land tweehonderd lichamen gevonden. De lijken werden gevonden in het gebied dat zwaar is getroffen door de aardbeving van afgelopen vrijdag.
De autoriteiten bergen de lichamen, zei een politiewoordvoerder. Hij wilde verder geen details geven. Zeker tienduizend mensen worden nog vermist. De overheid heeft het aantal militairen dat voor reddings- en zoekacties wordt ingezet verdubbeld van 51.000 naar ongeveer honderdduizend. Teams zoeken langs de honderden kilometers lange kust naar vermisten.
Miljoenen zonder water en stroom
Duizenden hongerige overlevenden dromden vannacht in donkere noodopvanglocaties samen. Veel opvangcentra zijn afgesneden van reddingswerkers en andere hulp. Zeker een miljoen huishoudens hebben geen water meer sinds de aardbeving toesloeg. Ongeveer 2,5 miljoen huishoudens zitten zonder stroom.
Japan wordt ook nog geteisterd door naschokken. Vandaag was er weer een met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter, wat op zichzelf al krachtig is. Enkele gebouwen in de hoofdstad Tokyo schudden op hun grondvesten, maar er zijn geen meldingen van gewonden of schade.
quote:Beving Japan zwaarder dan gedacht
De aardbeving in Japan is zwaarder dan eerst gedacht. De kracht is opgewaardeerd naar 9,0 op de schaal van Richter, een catastrofe. Het land had eerder een kracht van 8,8 gemeld.
Door de opwaardering is de beving nu bijna net zo zwaar als die bij Indonesi in 2004. Die veroorzaakte ook een enorme tsunami waarbij ruim 230.000 mensen om het leven kwamen.
De Amerikaanse meteorologische dienst US Geological Survey (USGS) gaat nog steeds uit van een kracht van 8,9. Dat houdt volgens de schaal van Richter een zeer zware beving in.
Kijk naar onze rivierdijken: die krijgen ook een watermassa tot aan het randje te verduren. Dat de bestaande dijken het niet tegenhouden maakt ze simpelweg te laag. En een dijk van 8 meter bouwen is nou ook weer niet zo'n opgave...quote:Op zondag 13 maart 2011 10:58 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
Een simpele dijk? ik denk dat je je toch verkijkt, want het is geen wind-golf maar gewoon een niet te stuiten massa water. Op verscheidene filmpjes is te zien dat deze door het vlakke land raast en niet stopt bij taluds van wegen en dijken/dijkjes aan kanalen. Keihard er overheen dus.
Waarom? 6 meter hoog is 6 meter hoog, niet 7 meter hoog!quote:Op zondag 13 maart 2011 11:00 schreef Rp2009 het volgende:
[..]
Ik weet niet hoe hoog je de dijk wil maken maar een tsunami drukt het water er toch echt wel overheen hoor.
8 meter lang niet nee..quote:Op zondag 13 maart 2011 11:11 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Kijk naar onze rivierdijken: die krijgen ook een watermassa tot aan het randje te verduren. Dat de bestaande dijken het niet tegenhouden maakt ze simpelweg te laag. En een dijk van 8 meter bouwen is nou ook weer niet zo'n opgave...
opstuwing van miljarden tonnen water die met 500 km per uur ergens op afstorten?quote:Op zondag 13 maart 2011 11:11 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Kijk naar onze rivierdijken: die krijgen ook een watermassa tot aan het randje te verduren. Dat de bestaande dijken het niet tegenhouden maakt ze simpelweg te laag. En een dijk van 8 meter bouwen is nou ook weer niet zo'n opgave...
[..]
Waarom? 6 meter hoog is 6 meter hoog, niet 7 meter hoog!
eh, er is geen centrale ontploft.. alleen 1 ruimte boven een reactor.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:11 schreef Mishu het volgende:
Toch kut dat mijn voorspelling over het ontploffen van die kerncentrale waar bleek te zijn... Is 20 km trouwens niet veel te weinig voor radioactief spul?
Eh. Iedere Japanner heeft een aardbeving en tsunami handleiding in huis en ze trainen hier eens per maand op bij het bedrijf waar ze werken of de school waar ze op zitten.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:11 schreef indahnesia.com het volgende:
minder als een half uur.. wat doe je als het alarm gaat? Ik denk niet dat velen weten waar ze veilig naar toe moeten in die tijd, ook in Japan niet.
Ik zou me eerst even inlezen. Een Tsunami is niet een golfje.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:11 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Kijk naar onze rivierdijken: die krijgen ook een watermassa tot aan het randje te verduren. Dat de bestaande dijken het niet tegenhouden maakt ze simpelweg te laag. En een dijk van 8 meter bouwen is nou ook weer niet zo'n opgave...
Ik weet het, maar kennelijk waren al die voorbereidingen toch niet goed genoeg, of kwam het water gewoon te snel. Zoals ik al zei, minder als een half uur is gewoon niet genoeg, of je nu in Aceh of in Japan woont.. althans, zo lijkt het.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:15 schreef wdn het volgende:
[..]
Eh. Iedere Japanner heeft een aardbeving en tsunami handleiding in huis en ze trainen hier eens per maand op bij het bedrijf waar ze werken of de school waar ze op zitten.
Nee ze zijn best goed voorbereid daar.
Enige wat nog zou kunnen is dat de waarschuwing niet duidelijk genoeg was maar ook dat leek me niet het geval: de vorige keer zag je het plaatje van Japan met waarschuwingen op sommige plekken. Nu was heel de kustlijn aan het knipperen.
Nee, mocht iemand menen dat het wel meeviel dan was dit binnen secondes weg.
Zie bijvoorbeeld dat verhaal van die Nederlander die bang werd en een japanner die hem lachend aankeek maar toen hij het eenmaal doorhad die Nederlander meesleurde naar een veilige plek.(was gisteren op radio 1).
Die foto van daarna ook gevonden? Toen de panda aan een vermeende bamboostok ging zuigen?quote:Op zondag 13 maart 2011 11:13 schreef Roel_Jewel het volgende:
Following the earthquake in Japan, this terrified giant panda grabs the leg of a policeman.
[ afbeelding ]
Ja, lijkt wel of ie zit te trollen, want zo'n druif is hij nu toch ook weer niet meen ik me te herinneren..quote:Op zondag 13 maart 2011 11:16 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ik zou me eerst even inlezen. Een Tsunami is niet een golfje.
Zienquote:Op zondag 13 maart 2011 11:17 schreef wdn het volgende:
[..]
Die foto van daarna ook gevonden? Toen de panda aan een vermeende bamboostok ging zuigen?
Aan de andere kant, is een stormvloed van 5,5m zoals we die in 1953 hebben gezien niet in feite een soort van Tsunami?quote:Op zondag 13 maart 2011 11:16 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ik zou me eerst even inlezen. Een Tsunami is niet een golfje.
Tuurlijk. Ze hadden tussen de 10 en 30 minuten om een veilige plek te zoeken.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:17 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
Ik weet het, maar kennelijk waren al die voorbereidingen toch niet goed genoeg, of kwam het water gewoon te snel. Zoals ik al zei, minder als een half uur is gewoon niet genoeg, of je nu in Aceh of in Japan woont.. althans, zo lijkt het.
ehquote:
De golf gaat 800 km/h in DIEP water. Maar ook daar: dat de golfbeweging 800 km/h gaat, zegt niet dat het water zelf die horizontale snelheid heeft. Een meeuw die op open zee zwemt voelt niet opens het water met 800 km/h onder hem vandaan trekken.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:14 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
opstuwing van miljarden tonnen water die met 500 km per uur ergens op afstorten?
Euh nee, dat is stormvloedquote:Op zondag 13 maart 2011 11:19 schreef Tokamak het volgende:
[..]
Aan de andere kant, is een stormvloed van 5,5m zoals we die in 1953 hebben gezien niet in feite een soort van Tsunami?
Hopelijk waren die aan het werk in Tokyo of zo... maar dat lijkt me stug.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:19 schreef wdn het volgende:
[..]
Tuurlijk. Ze hadden tussen de 10 en 30 minuten om een veilige plek te zoeken.
Maar als je zo de beelden zag: ik zag een aantal betonnen gebouwen die achteraf overeind zijn gebleven. Ik zou verwachten dat die daken vol met mensen zouden staan die niet op tijd waren weggekomen maar dat was niet het geval. Waar waren die? Ik mag hopen dat ze niet in hun eigen huis waren
Oke dus een dijk van laten we zeggen 8 meter hoog had dit kunnen voorkomen?quote:Op zondag 13 maart 2011 11:11 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Kijk naar onze rivierdijken: die krijgen ook een watermassa tot aan het randje te verduren. Dat de bestaande dijken het niet tegenhouden maakt ze simpelweg te laag. En een dijk van 8 meter bouwen is nou ook weer niet zo'n opgave...
[..]
Waarom? 6 meter hoog is 6 meter hoog, niet 7 meter hoog!
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.In plaats van een zee die op zijn plaats was gebleven en niet een kilometers land inwaarts gaande water massa? Mdus.
Ga ff in ONZ spelen?quote:
Die rivierdijken hebben een watermassa te verduren die langs de dijken lopen en er niet volle vaart op stuwen. Een tsunami is gelijk aan een river in de stroomrichting in te dammen, dat we opeens besluiten midden in het land een rivier af te dammen. Wat gebeurd er? Het gaat er keihard overheen door de watermassa die maar blijft komen.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:11 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Kijk naar onze rivierdijken: die krijgen ook een watermassa tot aan het randje te verduren. Dat de bestaande dijken het niet tegenhouden maakt ze simpelweg te laag. En een dijk van 8 meter bouwen is nou ook weer niet zo'n opgave...
[..]
Waarom? 6 meter hoog is 6 meter hoog, niet 7 meter hoog!
Ja duh, maar puur technisch gezien is het toch ook een gigantische muur van water? Alhoewel die golf bij een tsunami duidelijk groter is, kan je het technisch wel vergelijken.quote:
Dat duurde nog steeds uren tot het tot die hoogte kwam, niet in 2 minuten...quote:Op zondag 13 maart 2011 11:19 schreef Tokamak het volgende:
[..]
Aan de andere kant, is een stormvloed van 5,5m zoals we die in 1953 hebben gezien niet in feite een soort van Tsunami?
Ja, leg dat die mensen in Aceh of nu Japan maar eens uit. Die lachen je recht in je gezicht uit, want snel opkomend water zijn ze wel gewend aan het strand. Het was meer een gevalletje 'doorkomend' water nu..quote:Op zondag 13 maart 2011 11:20 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
De golf gaat 800 km/h in DIEP water. Maar ook daar: dat de golfbeweging 800 km/h gaat, zegt niet dat het water zelf die horizontale snelheid heeft. Een meeuw die op open zee zwemt voelt niet opens het water met 800 km/h onder hem vandaan trekken.
Juist bij ondiep water neemt de snelheid van de golfbeweging (nogmaals: niet te verwarren met de snelheid van het water zelf) af, en de hoogte toe. 6 meter hoog water geeft een druk die heel simpel uit te rekenen is (net als bij een rivierdijk). Als de druk hoger zou zijn, zou het water hoger komen. Ik heb het idee dat veel mensen (hier) denken dat tsunami's magische dingen zijn waar normale berekeningen niet meer mogelijk zijn of zo... Het is aan de kust niet meer dan snel opkomend hoog water. Als een dijk hoog genoeg is houdt-ie het tegen, als de dijk niet hoog genoeg is dan spoelt het 15-30 minuten lang je land binnen.
Wat een ontroerende foto.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:13 schreef Roel_Jewel het volgende:
Following the earthquake in Japan, this terrified giant panda grabs the leg of a policeman.
[ afbeelding ]
wat een prachtige en zielige foto tegelijkquote:Op zondag 13 maart 2011 11:13 schreef Roel_Jewel het volgende:
Following the earthquake in Japan, this terrified giant panda grabs the leg of a policeman.
[ afbeelding ]
Er is helemaal geen reactor ontploft toch? Een ruimte boven de reactor ja..quote:Op zondag 13 maart 2011 11:27 schreef Athlon64x het volgende:
Nos om 12 uur extra uitzending nog een reactor ontploft?????
Uhhhh? Bron?quote:Op zondag 13 maart 2011 11:27 schreef Athlon64x het volgende:
Nos om 12 uur extra uitzending nog een reactor ontploft?????
Je vergelijking gaat mank, doordat rivierwater van veeeeeel grotere hoogte (en dus veel meer dan 6 meter) wordt aangevoerd.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:21 schreef frenkck het volgende:
[..]
Die rivierdijken hebben een watermassa te verduren die langs de dijken lopen en er niet volle vaart op stuwen. Een tsunami is gelijk aan een river in de stroomrichting in te dammen, dat we opeens besluiten midden in het land een rivier af te dammen. Wat gebeurd er? Het gaat er keihard overheen door de watermassa die maar blijft komen.
Een tsunami is niet een golf van 6 meter hoog, die heb je genoeg midden op zee bij een storm. Het is een hele dikke watermassa van 6 meter hoogte, welke met een rotvaart het land binnen stormt. Komt het een dijk tegen van 10 meter, dan hoopt het water zich daar op tot het een golf van 10 meter wordt doordat de watermassa erachter maar blijft doordrukken.
M.a.w. bij een 30 meter hoge tsunami snap ik dat je het niet kan tegenhouden, bij 6 meter niet.quote:That country has built many tsunami walls of up to 4.5 metres (15 ft) to protect populated coastal areas. Other localities have built floodgates and channels to redirect the water from incoming tsunami. However, their effectiveness has been questioned, as tsunami often overtop the barriers. For instance, the Okushiri, Hokkaidō tsunami which struck Okushiri Island of Hokkaidō within two to five minutes of the earthquake on July 12, 1993 created waves as much as 30 metres (100 ft) tall—as high as a 10-story building. The port town of Aonae was completely surrounded by a tsunami wall, but the waves washed right over the wall and destroyed all the wood-framed structures in the area. The wall may have succeeded in slowing down and moderating the height of the tsunami, but it did not prevent major destruction and loss of life.[28]
1 van de oudste filmpjes volgens mij...quote:Op zondag 13 maart 2011 11:26 schreef Asfyxia het volgende:
Waarschijnlijk een repost, maar ik post hem toch maar ff:
http://www.zie.nl/categor(...)g-Japan/m1gz0rwfo2n6
Als de NOS een extra uitzending heeft, valt het allemaal wel meequote:Op zondag 13 maart 2011 11:27 schreef Athlon64x het volgende:
Nos om 12 uur extra uitzending nog een reactor ontploft?????
quote:Op zondag 13 maart 2011 11:32 schreef yvonne het volgende:
Even over de panda,
hoax:
http://iloveimages.tumblr(...)errified-giant-panda
Zie datum
Zijn daarbij panda's normaal gesproken ook niet meer het ding van Chinezen/Koreanen?quote:Op zondag 13 maart 2011 11:32 schreef yvonne het volgende:
Even over de panda,
hoax:
http://iloveimages.tumblr(...)errified-giant-panda
Zie datum
Dat was in 1993.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:32 schreef DutchErrorist het volgende:
30 meter hoog? Whut? Dat lijkt me wel heeeel sterk.
Ur right about thatquote:Op zondag 13 maart 2011 11:23 schreef kepler het volgende:
[..]
Dat duurde nog steeds uren tot het tot die hoogte kwam, niet in 2 minuten...
De kracht erachter is veel groter omdat al het water in beweging wordt gezet.quote:Als de stormvloed de kust bereikt kan zij nog aangroeien, omdat de zee ondieper wordt, zoals dat ook bij een tsunami gebeurt; bij een tsunami is dit effect echter veel sterker, omdat bij een tsunami al het water van het zeeoppervlak tot de bodem in beweging wordt gezet, in tegenstelling tot stormen, waarbij alleen de oppervlakkige lagen van de zee worden bewogen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stormvloed
Ow oke...quote:Op zondag 13 maart 2011 11:33 schreef Arcee het volgende:
[..]
1 van de oudste filmpjes volgens mij...
Nog erger: http://www.flickr.com/photos/photo-tractatus/4879861926/quote:
Die foto is echt hartverscheurendquote:Op zondag 13 maart 2011 11:13 schreef Roel_Jewel het volgende:
Following the earthquake in Japan, this terrified giant panda grabs the leg of a policeman.
[ afbeelding ]
Joh er ontploft zo ongeveer elk uur een reactor. Heb je dat nog niet door?quote:Op zondag 13 maart 2011 11:29 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
Er is helemaal geen reactor ontploft toch? Een ruimte boven de reactor ja..
Ja precies, het lijkt me stug dat ze die panda voor de tv hebben gezet en dat ie zo dramatisch doetquote:Op zondag 13 maart 2011 11:33 schreef Bolter het volgende:
[..]
Zijn daarbij panda's normaal gesproken ook niet meer het ding van Chinezen/Koreanen?
aah, de lopende banden werken dus alweer in Japan begrijp ik?quote:Op zondag 13 maart 2011 11:35 schreef Asfyxia het volgende:
[..]
Joh er ontploft zo ongeveer elk uur een reactor. Heb je dat nog niet door?
Blijft wel een aandoenlijke foto natuurlijk. For all the wrong reasons.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:34 schreef yvonne het volgende:
[..]
Nog erger: http://www.flickr.com/photos/photo-tractatus/4879861926/
Dat is een feitquote:Op zondag 13 maart 2011 11:37 schreef Asfyxia het volgende:
[..]
Blijft wel een aandoenlijke foto natuurlijk. For all the wrong reasons.
Jep. Er is nu ook aan de lopende band een naschok.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:35 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
aah, de lopende banden werken dus alweer in Japan begrijp ik?
"Holy shit! My fucking TV just fell! Oh fuck! You've got to be shitting me! Oh fuck man!"quote:Op zondag 13 maart 2011 11:26 schreef Asfyxia het volgende:
Waarschijnlijk een repost, maar ik post hem toch maar ff:
http://www.zie.nl/categor(...)g-Japan/m1gz0rwfo2n6
haha, de illusie alleen al.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:43 schreef Michael-H het volgende:
11:50 extra journaal, stelt waarschijnlijk niks voor. Alsof de NOS meer weet dan wij
Als de tsunami aan land komt heeft hij een snelheid van zo'n 35 tot 40 km/u. Het is of laag en snel of hoog en traag.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:13 schreef indahnesia.com het volgende:
Rivierdijken is natuurlijk al helemaal geen vergelijking, dat water komt niet met 500 kilometer per uur of meer de bergen afzetten, ook niet als de Maas tot aan zijn randje staat..
"Er was misschien waarschijnlijk in reactor 1 inderdaad een mogelijke meltdown, meldt Fok!. Ook in een 2e reactor zijn problemen, maar de situatie is nog steeds onduidelijk.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:43 schreef Michael-H het volgende:
11:50 extra journaal, stelt waarschijnlijk niks voor. Alsof de NOS meer weet dan wij
Gewoon een Japanner toch, die een beetje stoer probeert te doen?quote:Op zondag 13 maart 2011 11:42 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
"Holy shit! My fucking TV just fell! Oh fuck! You've got to be shitting me! Oh fuck man!"
Amerikanen met hun taalgebruik
quote:Op zondag 13 maart 2011 11:46 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
"Er was misschien waarschijnlijk in reactor 1 inderdaad een mogelijke meltdown, meldt Fok!. Ook in een 2e reactor zijn problemen, maar de situatie is nog steeds onduidelijk.
En dan nu schaatsen...."
Ik wil niet overdrijven, maar de laatste weken met het wereldnieuws wisten we in de topics op FOK! meer dan de ned tv, die reageerden enorm traag.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:46 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
"Er was misschien waarschijnlijk in reactor 1 inderdaad een mogelijke meltdown, meldt Fok!. Ook in een 2e reactor zijn problemen, maar de situatie is nog steeds onduidelijk.
En dan nu schaatsen...."
Het probleem is alleen het volgende. In tegenstelling tot een normale getijdebeweging of een normale golf, bevat een tsunami ongelofelijk veel (bewegings)energie. En als die nergens heen kan doordat er een dijk in de weg staat, dan zal die dus vooral worden gebruikt om het water de hoogte in te duwen.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:30 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Je vergelijking gaat mank, doordat rivierwater van veeeeeel grotere hoogte (en dus veel meer dan 6 meter) wordt aangevoerd.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tsunami :
[..]
M.a.w. bij een 30 meter hoge tsunami snap ik dat je het niet kan tegenhouden, bij 6 meter niet.
Ik weet het, ik was er bij.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:51 schreef yvonne het volgende:
[..]
Ik wil niet overdrijven, maar de laatste weken met het wereldnieuws wisten we in de topics op FOK! meer dan de ned tv, die reageerden enorm traag.
Dingen die hier allang bekend waren kwamen ze later nog eens mee.
quote:'Ik probeerde te vluchten met mijn echtgenoot, maar het water doemde zo snel op dat we naar de tweede verdieping gingen van een woning van mensen die we niet eens kenden. Het water kwam zelfs op twee hoog en voor onze ogen werden de eigenaar van het huis en zijn dochter weggespoeld. We konden niets doen. Niets.'
Een oudere vrouw die de tsunami overleefde in havenstad Kesennuma, in de prefectuur Myagi.
'Is het een droom? Het voelt net alsof ik in een film zit ofzo. Als ik alleen ben moet ik mezelf even knijpen om te controleren of ik niet droom',
De 50-jarige Ichiro Sakamoto in Hitachi, een stad in de prefectuur Ibaraki.
'Ik rende weg toen ik hoorde dat de tsunami eraan kwam. Maar ik moest terug om nog iets te halen en toen spoelde het huis weg. Ik werd gered vanaf het dak van mijn woning',
aldus Hiromitsu Shinkawa uit het volledig overspoelde Minamisoma. Hij werd twee dagen na de tsunami gered door de marine. Die trof hem middenin zee aan op het dak van zijn huis.
'Er zijn wel eerder tsunami's geweest, maar die waren maar klein. Niemand heeft ooit gedacht dat het zo erg zou kunnen zijn als nu', 'De tsunami was zwart en ik zag mensen op auto's en een oud stel, dat recht voor mij werd meegesleurd.'
aldus Michiko Yamada, een 75-jarige inwoner van het compleet weggevaagde Rikuzentakata, in de prefectuur Iwate.
'Ik zoek mijn ouders en mijn oudere broer. Als ik zie hoe het er hier uitziet, ben ik bang dat ze het niet gered hebben.' 'Ik kan mijn broers en zussen die verder weg wonen ook niet laten weten dat ik veilig ben, want de mobiele telefoons doen het niet en de vaste lijnen zijn uitgevallen.'
De 54-jarige Yuko Abe probeert bij informatieborden gegevens over zijn familie te vinden.
'Zelfs in de kroeg blijven we staren naar het nieuws. Ik zag dat de tsunami huizen opslokte en het leek wel een film.'
Een 26-jarige vrouw die zaterdag in het uitgaanscentrum in Tokio af had gesproken met een vriendin.
Het is nog maar de vraag of het heel verstandig is met hoge muren/dijken te werken. De muur/dijk zorgt er voor dat het aangevoerde water (met de nodige kinetische energie die door de dijk geadsorbeerd moet worden/omgezet wordt in potentiele energie) door de tsunami alleen maar omhoog kan. Als de tsunami er voor zorgt dat de dijk/muur door breekt kan dat voor extra schade zorgen omdat er een hoge watermassa is opgebouwd.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:34 schreef Tokamak het volgende:
Toch denk ik niet dat het onoverkomelijk is, ze hebben niet voor niets bij grote delen van de kust die muur opgetrokken. Het is ws alleen ontiegelijk duur.
ja hoor.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:54 schreef Rp2009 het volgende:
Ik weet dat naschokken er bij horen maar is het normaal dat het er zo veel zijn?
Het zal toch niet....quote:[6:45a.m. ET, 7:45 p.m. Tokyo] There is a 70% likelihood that Japan will experience an earthquake of 7.0 or above in the next three days, the country's meteorological agency said.
Takashi Yokota, director the Earthquake Prediction Information Division of the agency said he based his prediction on increased tectonic activity.
Wat!?quote:Op zondag 13 maart 2011 11:54 schreef Michael-H het volgende:
Ooggetuigen:
... 'Ik rende weg toen ik hoorde dat de tsunami eraan kwam. Maar ik moest terug om nog iets te halen en toen spoelde het huis weg. Ik werd gered vanaf het dak van mijn woning',
aldus Hiromitsu Shinkawa uit het volledig overspoelde Minamisoma. Hij werd twee dagen na de tsunami gered door de marine. Die trof hem middenin zee aan op het dak van zijn huis. ...
De NOS zou meer dan ons moeten weten, met toegang tot officiele bronnen en kanalen.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:43 schreef Michael-H het volgende:
11:50 extra journaal, stelt waarschijnlijk niks voor. Alsof de NOS meer weet dan wij
Is dat gemeten vanaf het begin van de beving of vanaf het eind van de beving? Volgens Wikipedia duurde de beving zelf vijf minuten, en daarna heb je in ieder geval wat tijd nodig om te beseffen dat het weer rustig is.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:19 schreef wdn het volgende:
[..]
Tuurlijk. Ze hadden tussen de 10 en 30 minuten om een veilige plek te zoeken.
De CNN zegt wel meer. Ik hecht niet zoveel waarde meer aan hun berichtgeving.quote:
Niets nieuws. Dat de situatie zorgelijk was en zo.quote:
Niets wat wij niet al wisten. Om 12 uur komt er weer een journaal van 4 minuten, op NED2.quote:
AJE meldt hetzelfde, voor de duidelijkheid...quote:Op zondag 13 maart 2011 11:57 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
De CNN zegt wel meer. Ik hecht niet zoveel waarde meer aan hun berichtgeving.
Dat is altijd nog 100 maal minder krachtig dan de aardbeving van vrijdag...quote:
Inderdaad: NOS, thanks but no thanks!quote:Op zondag 13 maart 2011 11:46 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
"Er was misschien waarschijnlijk in reactor 1 inderdaad een mogelijke meltdown, meldt Fok!. Ook in een 2e reactor zijn problemen, maar de situatie is nog steeds onduidelijk.
En dan nu schaatsen...."
Hierboven wordt 40 km/h genoemd, dat is 11 m/s en geeft volgens 1/2 rho v^2 max. 62 kPa, oftewel 0.62 bar. Oftewel een muur van 6.2 meter hoogte houdt dat tegen, elementaire mechanica. Het probleem is natuurlijk dat die muur er niet was...quote:Op zondag 13 maart 2011 11:51 schreef Igen het volgende:
[..]
Het probleem is alleen het volgende. In tegenstelling tot een normale getijdebeweging of een normale golf, bevat een tsunami ongelofelijk veel (bewegings)energie. En als die nergens heen kan doordat er een dijk in de weg staat, dan zal die dus vooral worden gebruikt om het water de hoogte in te duwen.
Een dijk helpt natuurlijk wel om een deel van de energie tegen te houden en dus om de schade te beperken, maar als je absoluut droge voeten wil houden dan heb je dus wel een dijk nodig die vl hoger is dan de golf tsunami is voordat 'ie op de dijk stuit.
En daarna schaatsenquote:Op zondag 13 maart 2011 11:57 schreef eleusis het volgende:
[..]
Niets nieuws. Dat de situatie zorgelijk was en zo.
welke bronnen zijn dan wel betrouwbaar dan (A)quote:Op zondag 13 maart 2011 11:57 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
De CNN zegt wel meer. Ik hecht niet zoveel waarde meer aan hun berichtgeving.
quote:Op zondag 13 maart 2011 11:58 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hierboven wordt 40 km/h genoemd, dat is 11 m/s en geeft volgens 1/2 rho v^2 max. 62 kPa, oftewel 0.62 bar. Oftewel een muur van 6.2 meter hoogte houdt dat tegen, elementaire mechanica. Het probleem is natuurlijk dat die muur er niet was...
dus het maakt niet uit of het 1 druppel of een tsunami is? Iets zegt me dat dit wel uitmaakt.. liever een druppel water met 40 km/u in mijn gezicht dan een emmer water, laat staan een zwembad of tsunami.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:58 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hierboven wordt 40 km/h genoemd, dat is 11 m/s en geeft volgens 1/2 rho v^2 max. 62 kPa, oftewel 0.62 bar. Oftewel een muur van 6.2 meter hoogte houdt dat tegen, elementaire mechanica. Het probleem is natuurlijk dat die muur er niet was...
En dat de straling "boven het wettelijke maximum zat". Ja, dat is toch wel echt het allerminste wat je verwacht bij een kernramp.:')quote:Op zondag 13 maart 2011 11:57 schreef eleusis het volgende:
Niets nieuws. Dat de situatie zorgelijk was en zo.
6.2 was het hoogste geloof ik.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:00 schreef kepler het volgende:
[..]
Zijn er niet al naschokken geweest van >7?
Je kan met alleen de snelheid van de golf uitrekenen hoe hoog de muur moet zijn? Dat lijkt me sterk.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:58 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hierboven wordt 40 km/h genoemd, dat is 11 m/s en geeft volgens 1/2 rho v^2 max. 62 kPa, oftewel 0.62 bar. Oftewel een muur van 6.2 meter hoogte houdt dat tegen, elementaire mechanica. Het probleem is natuurlijk dat die muur er niet was...
Ja precies. Wat gisteren ook al bekend was, voor wie zich erin interesseerde...quote:Op zondag 13 maart 2011 12:01 schreef Arcee het volgende:
En dat de straling "boven het wettelijke maximum zat". Ja, dat is toch wel echt het allerminste wat je verwacht bij een kernramp.:')
Gisteren hadden ze het op tv (NHK World) nog over een golf van meer dan 7 meter hoog. Dat houd je met een muur van 6.2 meter natuurlijk niet tegen.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:58 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hierboven wordt 40 km/h genoemd, dat is 11 m/s en geeft volgens 1/2 rho v^2 max. 62 kPa, oftewel 0.62 bar. Oftewel een muur van 6.2 meter hoogte houdt dat tegen, elementaire mechanica. Het probleem is natuurlijk dat die muur er niet was...
Ja dat is inderdaad wat raar...quote:Op zondag 13 maart 2011 12:02 schreef Igen het volgende:
[..]
Je kan met alleen de snelheid van de golf uitrekenen hoe hoog de muur moet zijn? Dat lijkt me sterk.
volgens mij was dat 7.8 vrij snel na de hoofdbeving.. even zoeken.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:02 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
6.2 was het hoogste geloof ik.
Voor de druk op een dijk maakt dat inderdaad niet uit.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:00 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
dus het maakt niet uit of het 1 druppel of een tsunami is? Iets zegt me dat dit wel uitmaakt.. liever een druppel water met 40 km/u in mijn gezicht dan een emmer water, laat staan een zwembad of tsunami.
Waarom? Als je auto met snelheid X een heuvel oprijdt, en je zet de motor uit, kan je ook met alleen de snelheid berekenen hoe hoog je maximaal komt. En weerstand maakt het alleen maar minder hoog.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:02 schreef Igen het volgende:
[..]
Je kan met alleen de snelheid van de golf uitrekenen hoe hoog de muur moet zijn? Dat lijkt me sterk.
Mijn eerdere voorstel was dan ook 8 meter. Ik vraag me serieus af waarom ontwikkelde landen zo laag aan zee zo weinig zeewering hebben.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:02 schreef Light het volgende:
[..]
Gisteren hadden ze het op tv (NHK World) nog over een golf van meer dan 7 meter hoog. Dat houd je met een muur van 6.2 meter natuurlijk niet tegen.
7.1 vlak er na was de zwaarste, maar er zijn continue naschokken van >5quote:Op zondag 13 maart 2011 12:02 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
6.2 was het hoogste geloof ik.
Het punt dat dat de keermuur de kinetische energie in de watermuur niet perfect op kan nemen, en aangezien water niet samendrukbaar is kan het dan dus alleen nog maar verder omhoog, en dus zal het op een gegeven moment hoe dan ook het water over een keermuur stromen. En dan kunnen er onvoorspelbare dingen gebeuren met een dijk/keermuur.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:58 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hierboven wordt 40 km/h genoemd, dat is 11 m/s en geeft volgens 1/2 rho v^2 max. 62 kPa, oftewel 0.62 bar. Oftewel een muur van 6.2 meter hoogte houdt dat tegen, elementaire mechanica. Het probleem is natuurlijk dat die muur er niet was...
Omdat hij zwaarder bleek te zijn lijkt me..quote:Op zondag 13 maart 2011 12:07 schreef Dance99Vv het volgende:
waarom is de aardbeving opgeschaald van 8.9 naar 9.0?
en massa speelt geen enkele rol in dit geheel? Ik had voor mijn natuurkunde een drie, dus neem het me niet kwalijk, maar dat massa geen rol speelt lijkt me onwaarschijnlijk.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:06 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Voor de druk op een dijk maakt dat inderdaad niet uit.
Stel dat je 2 muren bouwt, 1 cm uit elkaar. De ruimte ertussen laat je vollopen met water. Dan bouw je nog 2 muren, 100 km uit elkaar, en ook die tussenruimte laat je vollopen met water. Voor de druk op de muur maakt dat niet uit.
[Einde natuurkundeles]
[..]
Waarom? Als je auto met snelheid X een heuvel oprijdt, en je zet de motor uit, kan je ook met alleen de snelheid berekenen hoe hoog je maximaal komt. En weerstand maakt het alleen maar minder hoog.
[..]
Mijn eerdere voorstel was dan ook 8 meter. Ik vraag me serieus af waarom ontwikkelde landen zo laag aan zee zo weinig zeewering hebben.
denk het ook ja.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:08 schreef DutchErrorist het volgende:
[..]
Omdat hij zwaarder bleek te zijn lijkt me..
Dan zal ik nog even verder gaan. Dat is alleen het geval bij statische druk. We spreken hier overduidelijk over een dynamisch situatie.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:06 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Voor de druk op een dijk maakt dat inderdaad niet uit.
Stel dat je 2 muren bouwt, 1 cm uit elkaar. De ruimte ertussen laat je vollopen met water. Dan bouw je nog 2 muren, 100 km uit elkaar, en ook die tussenruimte laat je vollopen met water. Voor de druk op de muur maakt dat niet uit.
[Einde natuurkundeles]
Ik zal wel uit een ei komen. Maar zit er bij je 2e voorbeeld niet heel veel meer water tussen die muren, en dus ook heel veel meer massa? En wordt de druk daardoor dus niet vele malen groter?quote:Op zondag 13 maart 2011 12:06 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Voor de druk op een dijk maakt dat inderdaad niet uit.
Stel dat je 2 muren bouwt, 1 cm uit elkaar. De ruimte ertussen laat je vollopen met water. Dan bouw je nog 2 muren, 100 km uit elkaar, en ook die tussenruimte laat je vollopen met water. Voor de druk op de muur maakt dat niet uit.
[Einde natuurkundeles]
Groot ei, want ik kom daar ook uit volgens mij.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:09 schreef Asschen_sukar het volgende:
[..]
Ik zal wel uit een ei komen. Maar zit er bij je 2e voorbeeld niet heel veel meer water tussen die muren, en dus ook heel veel meer massa? En wordt de druk daardoor dus niet vele malen groter?
Dan zat ik er ook bij denk ik.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:10 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
Groot ei, want ik kom daar ook uit volgens mij.
Ga jij langs 5.000 km kustlijn (ik gok maar wat) een dijk/muur van 8 meter laten bouwen? Daarnaast ook nog eens weringen in de rivieren, want die zijn dan de zwakke punten. Een bewegende wering van minimaal 8 meter hoog dus. Het kan wel, maar het is onwijs duur en waarschijnlijk de investering niet waardquote:Op zondag 13 maart 2011 12:06 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Voor de druk op een dijk maakt dat inderdaad niet uit.
Stel dat je 2 muren bouwt, 1 cm uit elkaar. De ruimte ertussen laat je vollopen met water. Dan bouw je nog 2 muren, 100 km uit elkaar, en ook die tussenruimte laat je vollopen met water. Voor de druk op de muur maakt dat niet uit.
[Einde natuurkundeles]
[..]
Waarom? Als je auto met snelheid X een heuvel oprijdt, en je zet de motor uit, kan je ook met alleen de snelheid berekenen hoe hoog je maximaal komt. En weerstand maakt het alleen maar minder hoog.
[..]
Mijn eerdere voorstel was dan ook 8 meter. Ik vraag me serieus af waarom ontwikkelde landen zo laag aan zee zo weinig zeewering hebben.
Misschien omdat de Nederlandse TV eerst hun bronnen dubbelchecken en dingen moeten voorbereiden?quote:Op zondag 13 maart 2011 11:51 schreef yvonne het volgende:
[..]
Ik wil niet overdrijven, maar de laatste weken met het wereldnieuws wisten we in de topics op FOK! meer dan de ned tv, die reageerden enorm traag.
Dingen die hier allang bekend waren kwamen ze later nog eens mee.
Een golf die op een muur stuit, zal omkeren. Zie de golven die terugkaatsen voor de Cliffs of Dover bijvoorbeeld.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:08 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Het punt dat dat de keermuur de kinetische energie in de watermuur niet perfect op kan nemen, en aangezien water niet samendrukbaar is kan het dan dus alleen nog maar verder omhoog, en dus zal het op een gegeven moment hoe dan ook het water over een keermuur stromen. En dan kunnen er onvoorspelbare dingen gebeuren met een dijk/keermuur.
Als we een statische situatie aannemen klopt het wat RemcoDelft zegt. Een sloot van 1 meter diep levert niet minder druk op dan een meer van 1 meter diep. Wat wel van belang is is dat het om een statische situatie gaat in deze gevallen. Die aanname gaat niet op bij een tsunami omdat het overduidelijk een dynamisch karakter heeft.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:09 schreef Asschen_sukar het volgende:
[..]
Ik zal wel uit een ei komen. Maar zit er bij je 2e voorbeeld niet heel veel meer water tussen die muren, en dus ook heel veel meer massa? En wordt de druk daardoor dus niet vele malen groter?
Behalve bij een beving van 9.0 met tsunami's... maar da's eens in de zoveel eeuwen.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:11 schreef kepler het volgende:
[..]
Ga jij langs 5.000 km kustlijn (ik gok maar wat) een dijk/muur van 8 meter laten bouwen? Daarnaast ook nog eens weringen in de rivieren, want die zijn dan de zwakke punten. Een bewegende wering van minimaal 8 meter hoog dus. Het kan wel, maar het is onwijs duur en waarschijnlijk de investering niet waard
Dat bedoel ik, de investering niet waard dusquote:Op zondag 13 maart 2011 12:11 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
Behalve bij een beving van 9.0 met tsunami's... maar da's eens in de zoveel eeuwen.
Misschien wordt het makkelijker rekenen omdat het vasteland redelijk statisch was toen de beving stopte en de tsunami aan land kwam?quote:Op zondag 13 maart 2011 12:11 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Als we een statische situatie aannemen klopt het wat RemcoDelft zegt. Een sloot van 1 meter diep levert niet minder druk op dan een meer van 1 meter diep. Wat wel van belang is is dat het om een statische situatie gaat in deze gevallen. Die aanname gaat niet op bij een tsunami omdat het overduidelijk een dynamisch karakter heeft.
Niet om lullig te doen maar het lijkt me toch niet dat je een tsunami laat omkeren, kan het mis hebben maar volgens mij drukt hij gewoon door tot hij over de muur gaat ook al is die 15m hoog.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:11 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Een golf die op een muur stuit, zal omkeren. Zie de golven die terugkaatsen voor de Cliffs of Dover bijvoorbeeld.
Okee nog meer natuurkundelesquote:Op zondag 13 maart 2011 12:09 schreef Asschen_sukar het volgende:
[..]
Ik zal wel uit een ei komen. Maar zit er bij je 2e voorbeeld niet heel veel meer water tussen die muren, en dus ook heel veel meer massa? En wordt de druk daardoor dus niet vele malen groter?
Vandaar de half rho v kwadraat.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:09 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Dan zal ik nog even verder gaan. Dat is alleen het geval bij statische druk. We spreken hier overduidelijk over een dynamisch situatie.
De tsunami kan niet terug, want achter de tsunami is nieuw water aangevoerd.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:11 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Een golf die op een muur stuit, zal omkeren. Zie de golven die terugkaatsen voor de Cliffs of Dover bijvoorbeeld.
Ik zie een Tsunami niet omkerenquote:Op zondag 13 maart 2011 12:11 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Een golf die op een muur stuit, zal omkeren. Zie de golven die terugkaatsen voor de Cliffs of Dover bijvoorbeeld.
Dan zijn ze daar ronduit slecht in.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:11 schreef DeTolk het volgende:
[..]
Misschien omdat de Nederlandse TV eerst hun bronnen dubbelchecken en dingen moeten voorbereiden?
Waarom zou die tsunami dat doen? Water omhoog stuwen kost simpelweg energie. De hoeveelheid energie is beperkt.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:13 schreef Rp2009 het volgende:
[..]
Niet om lullig te doen maar het lijkt me toch niet dat je een tsunami laat omkeren, kan het mis hebben maar volgens mij drukt hij gewoon door tot hij over de muur gaat ook al is die 15m hoog.
(kan bij een kleine tsunami natuurlijk wel werken)
als er maar voldoende energie is...quote:Op zondag 13 maart 2011 12:16 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Waarom zou die tsunami dat doen? Water omhoog stuwen kost simpelweg energie. De hoeveelheid energie is beperkt.
Er zijn genoeg locaties op aarde waar de zeekust geen strand heeft, maar gewoon hoge rotsen. Daar gaat de tsunami toch ook niet overheen?
Maar niet dermate beperkt dat je met een muur/dijk van 7 meter een tsunami van 5 meter tegen kan houden.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:16 schreef RemcoDelft het volgende:
Waarom zou die tsunami dat doen? Water omhoog stuwen kost simpelweg energie. De hoeveelheid energie is beperkt.
Het is bij mij wel wat roestig geworden.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:15 schreef eleusis het volgende:
Wat ben ik blij dat ik van civiel ben opgerot nog vr Vloeistofdynamica...
De golf zelf is misschien 5 meter hoog, maar wel erg lang. Er blijft dus veel water komen en als de golf niet verder kan, zal hij omhoog gaan. Niet oneindig natuurlijk, maar ik denk dat de dijk/muur een stuk hoger moet zijn dan de hoogte van de golf zelfquote:Op zondag 13 maart 2011 12:16 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Waarom zou die tsunami dat doen? Water omhoog stuwen kost simpelweg energie. De hoeveelheid energie is beperkt.
Er zijn genoeg locaties op aarde waar de zeekust geen strand heeft, maar gewoon hoge rotsen. Daar gaat de tsunami toch ook niet overheen?
In een Tsunami?quote:Op zondag 13 maart 2011 12:16 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Waarom zou die tsunami dat doen? Water omhoog stuwen kost simpelweg energie. De hoeveelheid energie is beperkt.
quote:Op zondag 13 maart 2011 12:13 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
* RemcoDelft maakt zich ernstig zorgen over het natuurkundeonderwijs in Nederland...
Precies, kan het niet staven maar de beredenering van RemcoDelft dat je die watermassa met een simpele 7 meter hoge muur kunt tegenhouden, niet klopt.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:14 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
De tsunami kan niet terug, want achter de tsunami is nieuw water aangevoerd.
Dat kan natuurlijk ook komen omdat het water op een gegeven moment over de dijk heen stroomt, zodra dat gebeurd kan het snel afgelopen zijn met een dijkquote:Op zondag 13 maart 2011 12:26 schreef Dance99Vv het volgende:
er worden hele dijken weggeslagen bij een tsunami
Dat zal voornamelijk erosie zijn vanaf de bovenkant van de dijk ja... door de hoeveelheid en snelheid van het water wil dat wel vlotten als het geen afgedekt geheel is.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:27 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Dat kan natuurlijk ook komen omdat het water op een gegeven moment over de dijk heen stroomt, zodra dat gebeurd kan het snel afgelopen zijn met een dijk
Jij hebt het hier over de druk op de grond, als ik het goed begrijp?quote:Op zondag 13 maart 2011 12:13 schreef RemcoDelft het volgende:
Okee nog meer natuurkundeles
Druk is per definitie kracht per oppervlak. Op de bodem van 6 meter water is de druk dus gelijk aan de massa van het water boven een oppervlak, gedeeld door de grootte van het oppervlak. Als je oppervlak 100 keer zo groot is, is de massa dat ook, maar de druk niet.
Wijsneusquote:* RemcoDelft maakt zich ernstig zorgen over het natuurkundeonderwijs in Nederland...
Hoe stel je je voor dat 5 meter water over een muur van 7 meter heen komt? Klimmen? Springen?quote:Op zondag 13 maart 2011 12:18 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Maar niet dermate beperkt dat je met een muur/dijk van 7 meter een tsunami van 5 meter tegen kan houden.
Het zal een stevige muur moeten zijn, omdat er een enorme kracht op komt. Vandaar dat dijken geen dunne muurtjes zijn, maar brede "lichamen".quote:Op zondag 13 maart 2011 12:24 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Precies, kan het niet staven maar de beredenering van RemcoDelft dat je die watermassa met een simpele 7 meter hoge muur kunt tegenhouden, niet klopt.
Zo zie ik het ook voor me ja. Maar schijnbaar werkt het met water niet zo, als we Remco moeten geloven.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:28 schreef gebrokenglas het volgende:
Je kunt het vergelijken met een botsing met een auto vs een trein.... De snelheid is hetzelfde maar de trein drukt maar door vanwege de enorme massa (lengte). Die Tsunami is geen simpel golfje, maar een enorme lange hoge watermassa (tientallen meters lang).
Een dijk loopt schuin op dus het water wordt als vanzelf naar boven geleid.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:29 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hoe stel je je voor dat 5 meter water over een muur van 7 meter heen komt? Klimmen? Springen?
Als het er overheen komt is het simpelweg een tsunami van meer dan 7 meter, niet van 5 meter!
Ook deze vergelijking gaat mank. De "tegenkracht" bij opstuwen is de zwaartekracht, die werkt op elk watermolecuul even sterk. Vergelijk het met een trein en een auto die beide een berg oprijden, terwijl je de motor uitzet. De trein komt dan niet verder dan de auto (luchtweerstand daargelaten).quote:Op zondag 13 maart 2011 12:28 schreef gebrokenglas het volgende:
Je kunt het vergelijken met een botsing met een auto vs een trein.... De snelheid is hetzelfde maar de trein drukt maar door vanwege de enorme massa (lengte). Die Tsunami is geen simpel golfje, maar een enorme lange hoge watermassa (tientallen meters lang).
Je zegt zelf al dat je niet oplette.... Natuurlijk is de druk op een muur direct bij de bodem even groot als de druk op de bodem zelf.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:29 schreef Asschen_sukar het volgende:
[..]
Jij hebt het hier over de druk op de grond, als ik het goed begrijp?
Ik redeneerde vanuit de druk op de muren, en die leek mij groter worden door de toegenomen watermassa, er vanuit gaande dat je die muren niet ineens groter hebt gemaakt.
Nog even en je gaat beweren dat dijken water aantrekken...quote:Op zondag 13 maart 2011 12:30 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Een dijk loopt schuin op dus het water wordt als vanzelf naar boven geleid.
Het water wordt opgestuwd schat. Jij blijft een tsunami maar met een normale golf vergelijken of zelfs een statische situatie. Beide vergelijkingen zijn onjuist, het is een dynamische situatie waarbij er constant nieuw water aangevoerd wordt waardoor het water vanzelf over de dijk van 7 meter loopt ook al is de tsunami in een situatie zonder enige weerstand maar 5 meter hoog. Daarnaast is een tsunami geen gewone golf. Golven zijn een fenomeen dat op het wateroppervlak voor komt en niet in de hele waterkolom zoals dat bij een tsunami het geval is.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:29 schreef RemcoDelft het volgende:
Hoe stel je je voor dat 5 meter water over een muur van 7 meter heen komt? Klimmen? Springen?
Als het er overheen komt is het simpelweg een tsunami van meer dan 7 meter, niet van 5 meter!
Maar aan dat opstuwen komt ook een einde, en volgens de natuurwet die Remco gebruikt kan een golf die 40 km/u gaat en 5 meter hoog is nooit verder worden opgestuwd door een muur/dijk dan 11,2 meter hoogte.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:33 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Het water wordt opgestuwd schat. Jij blijft een tsunami maar met een normale golf vergelijken of zelfs een statische situatie. Beide vergelijkingen zijn onjuist, het is een dynamische situatie waarbij er constant nieuw water aangevoerd wordt waardoor het water vanzelf over de dijk van 7 meter loopt. Daarnaast is een tsunami geen gewone golf. Golven zijn een fenomeen dat op het wateroppervlak voor komt en niet in de hele waterkolom zoals dat bij een tsunami het geval is.
Ik geloof niet dat de Tsunami 10 meter hoog was. Maar toen kwam ie bij de kust....quote:Op zondag 13 maart 2011 12:28 schreef gebrokenglas het volgende:
Je kunt het vergelijken met een botsing met een auto vs een trein.... De snelheid is hetzelfde maar de trein drukt maar door vanwege de enorme massa (lengte). Die Tsunami is geen simpel golfje, maar een enorme lange hoge watermassa (tientallen meters lang).
Ja, nog geen nieuws gehoord. gewoon uitleg voor leken. Auto-uitschakeling, diesel generatoren...quote:Op zondag 13 maart 2011 12:29 schreef gebrokenglas het volgende:
Iemand die trouwens Buitenhof volgt?
Natuurlijk, maar als ik ergens bang van zou worden is het achter een dijk van 11 meter wonen (als ie dan door breekt ben je pas echt het zakje). Daarnaast is het geld natuurlijk op op een gegeven moment.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:35 schreef Igen het volgende:
Maar aan dat opstuwen komt ook een einde, en volgens de natuurwet die Remco gebruikt kan een golf die 40 km/u gaat en 5 meter hoog is nooit verder worden opgestuwd door een muur/dijk dan 11,2 meter hoogte.
Er vanuitgaande dat je muur niet bij de grond ophoudt, wil dat dus zeggen dat de druk toeneemt naar mate je dit hoger op de muur zou meten? En die muur dus al vrij snel om zal vallen op geringe hoogte.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:32 schreef RemcoDelft het volgende:
Je zegt zelf al dat je niet oplette.... Natuurlijk is de druk op een muur direct bij de bodem even groot als de druk op de bodem zelf.
een chinese muur ?quote:Op zondag 13 maart 2011 12:37 schreef Asschen_sukar het volgende:
[..]
Er vanuitgaande dat je muur niet bij de grond ophoudt, wil dat dus zeggen dat de druk toeneemt naar mate je dit hoger op de muur zou meten? En die muur dus al vrij snel om zal vallen op geringe hoogte.
Waarmee ik wil zeggen, die tsunami muur van jou zou dan dus een indrukwekkende muur moeten worden om een tsunami van 5 meter hoog tegen te houden.
Duidelijk inderdaad!quote:Op zondag 13 maart 2011 12:38 schreef SemperSenseo het volgende:
Kijk daar hebben we nou wat aan! Een kernfysicus op Buitenhof Ned 2 legt het allemaal haarfijn uit van A tot Z
Tuurlijk, aan alles zit een grens. Echter, ik denk dat 7 meter nog altijd niet voldoende is om die water tegen te houden, 11 meter misschien wel.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:35 schreef Igen het volgende:
[..]
Maar aan dat opstuwen komt ook een einde, en volgens de natuurwet die Remco gebruikt kan een golf die 40 km/u gaat en 5 meter hoog is nooit verder worden opgestuwd door een muur/dijk dan 11,2 meter hoogte.
quote:Situatie kerncentrale Japan blijft 'ernstig'
TOKIO - De gevaarlijke situatie in de derde reactor van de Japanse kerncentrale Fukushima is nog niet onder controle.
De reactor wordt gevuld met zeewater, maar de meetapparatuur registreert dat niet. Ook loopt de druk in de installatie op. Dat meldde een woordvoerder van de Japanse overheid zondag.
''We weten niet precies wat dat inhoudt. Onze experts kijken ernaar'', aldus de zegsman.
Het zou kunnen zijn dat een klep niet goed werkt, waardoor het water de kern niet bereikt. Het water moet de kernreactor koelen die anders kan oververhitten. Dat kan leiden tot een nucleaire ramp.
Oplopende druk
Doordat de druk in de reactor oploopt kan er waterstof ontstaan. Dat gebeurde zaterdag ook in de eerste reactor, waarna een explosie volgde.
Die beschadigde de reactor niet, omdat de ontploffing buiten de beschermende behuizing van de kern plaatshad. Mocht het bij de derde reactor tot een ontploffing komen, dan verwacht de overheid ook geen schade aan de reactor.
Zuinig
De Japanse premier Naoto Kan heeft opgeroepen zuinig te doen met elektriciteit. Dat deed hij op een persconferentie. In het Aziatische land dreigt een energietekort tijdens de nasleep van de zware aardbeving en verwoestende tsunami.
In hoofdstad Tokio zal de stroom preventief op bepaalde tijden van de dag worden afgesloten. ''Ik besef dat het veel ongemak oplevert en het is een moeilijke beslissing. Maar we vragen om uw begrip'', aldus Kan.
Kan vreest economische schade als de stroom grootschalig uitvalt in het land. Daarom moet de beschikbare energievoorraad met een rotatiesysteem worden verdeeld. Ook is Rusland om hulp gevraagd.
Reddingsdiensten
De Japanse reddingsdiensten hebben sinds de aardbeving en tsunami vrijdag meer dan 12.000 mensen gered, zo meldde Kan.
Meer dan 50.000 militaire hulpverleners zijn momenteel actief en dat aantal zal worden verdubbeld. Daarnaast zijn tweeduizend politieagenten, elfhonderd brandweerunits en tweehonderd medische teams op de been.
De overheid probeert voedsel, water en dekens naar de rampgebieden te sturen. Dat gaat moeilijk over de weg, zodat de voorraden via de lucht en over zee worden getransporteerd.
Kan zei verder respect en bewondering te hebben voor de kalmte waarmee de mensen de rampspoed doorstaan. Hij sprak van de zwaarste opgave voor Japan sinds de Tweede Wereldoorlog.
http://www.nu.nl/buitenla(...)-blijft-ernstig.html
Perfekt, de informatie gaat duidelijk verder dan wat we op de journaals zienquote:
De Tsunami is een hele brede golf, niet zomaar een golf. Er blijft dus water komen vanaf de achterkant, dus het water aan de kant van de muur zal enigszins omhoog gedrukt worden (waar moet het anders heen?).quote:Op zondag 13 maart 2011 12:29 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hoe stel je je voor dat 5 meter water over een muur van 7 meter heen komt? Klimmen? Springen?
Als het er overheen komt is het simpelweg een tsunami van meer dan 7 meter, niet van 5 meter!
[..]
Het zal een stevige muur moeten zijn, omdat er een enorme kracht op komt. Vandaar dat dijken geen dunne muurtjes zijn, maar brede "lichamen".
Ik heb niet het idee dat we RemcoDelft kunnen overtuigen.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:42 schreef kepler het volgende:
[..]
De Tsunami is een hele brede golf, niet zomaar een golf. Er blijft dus water komen vanaf de achterkant, dus het water aan de kant van de muur zal enigszins omhoog gedrukt worden (waar moet het anders heen?).
Wat ik vooral bedoel te zeggen: 6 meter is helemaal niet zo indrukwekkend. 30 meter, dat zijn pas vloedgolven (waarom gebruiken we tegenwoordig het Japanse woord hiervoor?)!quote:Op zondag 13 maart 2011 12:39 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Tuurlijk, aan alles zit een grens. Echter, ik denk dat 7 meter nog altijd niet voldoende is om die water tegen te houden, 11 meter misschien wel.
Ben het eens met Bolkesteijn.
hawaii had aanzienlijke materiele schadequote:Op zondag 13 maart 2011 12:44 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Wat ik vooral bedoel te zeggen: 6 meter is helemaal niet zo indrukwekkend. 30 meter, dat zijn pas vloedgolven (waarom gebruiken we tegenwoordig het Japanse woord hiervoor?)!
En als ze dan over Hawai beginnen met 1.8 meter, kom op zeg...
denk maar aan je eigen badkuip als je wilt beweegt dan gaat er ook een golf overheenquote:Op zondag 13 maart 2011 12:42 schreef kepler het volgende:
[..]
De Tsunami is een hele brede golf, niet zomaar een golf. Er blijft dus water komen vanaf de achterkant, dus het water aan de kant van de muur zal enigszins omhoog gedrukt worden (waar moet het anders heen?).
Waarom zou het ergens anders heen moeten? Als je nu naar het strand gaat, zie je ook water zo ver je kan kijken, terwijl daar van achteraf (en van voren for that matter) druk op wordt uitgeoefend. Het water is in evenwicht, waarbij de totale hoogte niet echt uitmaakt.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:42 schreef kepler het volgende:
[..]
De Tsunami is een hele brede golf, niet zomaar een golf. Er blijft dus water komen vanaf de achterkant, dus het water aan de kant van de muur zal enigszins omhoog gedrukt worden (waar moet het anders heen?).
Ja soms is er erg veel ruis inderdaad, vooral gisteravond over die centrale... Wel gesmolten, niet gesmolten, wel afgekoeld, niet afgekoeld, wel straling, geen straling...quote:Op zondag 13 maart 2011 12:45 schreef Document1 het volgende:
Fok forum vergelijken met het journaal.
Bij het journaal checken ze wel eerst de bron.
Nou, als ik zo gevolgen zie van een 6 meter hoge vloedgolf (hier en daar wat hoger) dan is dat aardig indrukwekkendquote:Op zondag 13 maart 2011 12:44 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Wat ik vooral bedoel te zeggen: 6 meter is helemaal niet zo indrukwekkend. 30 meter, dat zijn pas vloedgolven (waarom gebruiken we tegenwoordig het Japanse woord hiervoor?)!
En als ze dan over Hawai beginnen met 1.8 meter, kom op zeg...
wel dat men hier een nucleaire fobie heeft en dat er eigenlijk niet zoveel aan de hand isquote:Op zondag 13 maart 2011 12:36 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ja, nog geen nieuws gehoord. gewoon uitleg voor leken. Auto-uitschakeling, diesel generatoren...
Kom nou joh. Bij een tsunami is er juist geen evenwicht, het water is plotseling 6 meter hoog. En dat moet ergens heen, en dat probeert zich naar een zo groot mogelijk oppervlak te verspreiden.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:46 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Waarom zou het ergens anders heen moeten? Als je nu naar het strand gaat, zie je ook water zo ver je kan kijken, terwijl daar van achteraf (en van voren for that matter) druk op wordt uitgeoefend. Het water is in evenwicht, waarbij de totale hoogte niet echt uitmaakt.
Indrukwekkend ja...maar als je ziet dat het water nu al een kilometer of 3 landinwaarts is getrokken kan je nagaan wat er bij een 30 meter hoge golf gebeurd.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:44 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Wat ik vooral bedoel te zeggen: 6 meter is helemaal niet zo indrukwekkend. 30 meter, dat zijn pas vloedgolven (waarom gebruiken we tegenwoordig het Japanse woord hiervoor?)!
En als ze dan over Hawai beginnen met 1.8 meter, kom op zeg...
Nederland:quote:Op zondag 13 maart 2011 12:46 schreef kepler het volgende:
[..]
Nou, als ik zo gevolgen zie van een 6 meter hoge vloedgolf (hier en daar wat hoger) dan is dat aardig indrukwekkend
En achter die golf ligt veel meer oppervlak dan voor de golf als daar een dijk of berg staat.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:47 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Kom nou joh. Bij een tsunami is er juist geen evenwicht, het water is plotseling 6 meter hoog. En dat moet ergens heen, en dat probeert zich naar een zo groot mogelijk oppervlak te verspreiden.
Omdat al het water met een enorme snelheid en energie de kust bereikt. Het water wordt dus bij de kust omhoog gestuwd.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:46 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Waarom zou het ergens anders heen moeten? Als je nu naar het strand gaat, zie je ook water zo ver je kan kijken, terwijl daar van achteraf (en van voren for that matter) druk op wordt uitgeoefend. Het water is in evenwicht, waarbij de totale hoogte niet echt uitmaakt.
Omdat het water in 'beweging' is (over de hele diepte van de oceaan, wat anders is dan alleen de bovenkant bij een normale golf) en is dus niet meer in evenwicht.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:46 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Waarom zou het ergens anders heen moeten? Als je nu naar het strand gaat, zie je ook water zo ver je kan kijken, terwijl daar van achteraf (en van voren for that matter) druk op wordt uitgeoefend. Het water is in evenwicht, waarbij de totale hoogte niet echt uitmaakt.
Een tsunami is wezenlijk anders dan een gewone golf. Bij een gewone golf, ontstaan door wind, beweegt alleen de oppervlakte van het water. Bij een tsunami beweegt de hele waterkolom, vanaf de bodem tot de oppervlakte. Dat zorgt er onder meer voor dat het gedrag compleet anders is.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:44 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Wat ik vooral bedoel te zeggen: 6 meter is helemaal niet zo indrukwekkend. 30 meter, dat zijn pas vloedgolven (waarom gebruiken we tegenwoordig het Japanse woord hiervoor?)!
Daar zou deze tsunami echt wel overheen zijn gekomen. Vooral omdat het zo langzaam schuin oploopt. Eigenlijk zou je een dijk moeten hebben van beton/staal die schuin over de zee hangt. Het water wordt dan door zichzelf tegen gehouden. Dit zie je ook veel bij holle rotsen aan kuststroken in andere landen. Maar dat zou een ontiegelijk sterke en dure constructie moeten zijn.quote:
Nou, die maken nooit foutenquote:Op zondag 13 maart 2011 12:45 schreef Document1 het volgende:
Fok forum vergelijken met het journaal.
Bij het journaal checken ze wel eerst de bron.
Maar wat als die schuine ruimte vol is en het water maar blijft komen?quote:Op zondag 13 maart 2011 12:55 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Daar zou deze tsunami echt wel overheen zijn gekomen. Vooral omdat het zo langzaam schuin oploopt. Eigenlijk zou je een dijk moeten hebben van beton/staal die schuin over de zee hangt. Het water wordt dan door zichzelf tegen gehouden. Dit zie je ook veel bij holle rotsen aan kuststroken in andere landen.
Tsja das ook weer waar...quote:Op zondag 13 maart 2011 12:57 schreef Rp2009 het volgende:
[..]
Maar wat als die schuine ruimte vol is en het water maar blijft komen?
Merkte dat bij de berichtgeving van Egypte ook. De verantwoordelijken van de FP die de nieuwsberichten vonden zichzelf soms wel erg goed t.o.v. de NOSquote:Op zondag 13 maart 2011 12:45 schreef Document1 het volgende:
Fok forum vergelijken met het journaal.
Bij het journaal checken ze wel eerst de bron.
Het probleem is juist dat die tsunami zo verdomde lang is en de achterkant niet weet dat de voorkant niet verder kan.quote:
Jawel, een kerneigenschap van golven in water is nou juist dat ze wl omkeren als ze op een hindernis (muur) stoten.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:55 schreef Merkie het volgende:
Volgens mij kan je een tsunami idd niet zomaar met een dijk tegenhouden. Het water zal steeds verder omhooggestuwd worden. Wat RemcoDelft zegt snap ik niet, een tsunami kan toch niet zomaar even omkeren.
wel eens aan de kust geweest? staan veel golfbrekers...niet voor nietsquote:Op zondag 13 maart 2011 13:01 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Misschien moet je het water niet in 1 keer willen afremmen maar juist gelijdelijk. Ik weet niet precies hoe. Het schijnt dat mangrove bossen (bossen die half in zee groeien, met al die vreemde wortels) vloedgolven heel goed tegenhouden.
Ja maar dit is geen golf.quote:Op zondag 13 maart 2011 13:02 schreef Igen het volgende:
[..]
Jawel, een kerneigenschap van golven in water is nou juist dat ze wl omkeren als ze op een hindernis (muur) stoten.
Mangroven komen alleen voor in (sub-)tropisch Zuidoost Azi; Noordelijk Japan is te koud hiervoor en de rotsgrond is niet geschikt.quote:Op zondag 13 maart 2011 13:04 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
A natural, low-tech solution to tsunamis: mangroves
http://www.csmonitor.com/2005/0110/p07s01-wosc.html
Die breekt gewoon door/af.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:59 schreef Merkie het volgende:
Gewoon een soort halfpipe op z'n kant geen idee? Op die manier lanceer je het water linea recta terug de zee in.
het is een beweging van de zee zelf, dat is het gevaarlijke, en daarom merk je ook niets als je zelf op volle zee bentquote:
Wiki over golven: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_wavequote:
een zeebeweging in diep water een golf altijd aan de oppervlaktequote:Op zondag 13 maart 2011 13:18 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Wiki over golven: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_wave
Ik concludeer: een tsunami is een golf in diep water, maar een vloed in ondiep kustwater, juist omdat de golflengte in geen verhouding meer staat tot de waterdiepte.
Maar natuurkundig gezien is een vloed toch ook een golf? Op die wiki-pagina zie ik dan ook alleen een onderscheid tussen 'deep-water waves' en 'shallow-water waves', waarbij tsunami's door hun grote amplitude golflengte ook op de oceaan nog steeds onder die laatste vallen.quote:Op zondag 13 maart 2011 13:18 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Wiki over golven: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_wave
Ik concludeer: een tsunami is een golf in diep water, maar een vloed in ondiep kustwater, juist omdat de golflengte in geen verhouding meer staat tot de waterdiepte.
Naarmate de waterdiepte afneemt, wordt ook de golflengte van een tsunami kleiner. De amplitude van de golf neemt juist toe.quote:Op zondag 13 maart 2011 13:18 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Wiki over golven: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_wave
Ik concludeer: een tsunami is een golf in diep water, maar een vloed in ondiep kustwater, juist omdat de golflengte in geen verhouding meer staat tot de waterdiepte.
uhuh. Dat is waar maar het geeft meer aan dat zo'n bos beter helpt dan 1 dijk. En dat je de oplossing moet zoeken in misschien een soort kunstmatig bos, wellicht nog veel effectiever dan een natuurlijk mangrovebos. Juist omdat takken en bladeren mee kunnen buigen zijn ze effectief bij afremmen. Je ziet ook gewoon dat bijna alle bomen langs de kust nog gewoon overeind staan.quote:Op zondag 13 maart 2011 13:17 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Mangroven komen alleen voor in (sub-)tropisch Zuidoost Azi; Noordelijk Japan is te koud hiervoor en de rotsgrond is niet geschikt.
quote:Op zondag 13 maart 2011 13:29 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
uhuh. Dat is waar maar het geeft meer aan dat zo'n bos beter helpt dan 1 dijk. En dat je de oplossing moet zoeken in misschien een soort kunstmatig bos, wellicht nog veel effectiever dan een natuurlijk mangrovebos. Juist omdat takken en bladeren mee kunnen buigen zijn ze effectief bij afremmen. Je ziet ook gewoon dat bijna alle bomen langs de kust nog gewoon overeind staan.
Nou, die bomen zijn ook gewoon weg hoorquote:Op zondag 13 maart 2011 13:29 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
uhuh. Dat is waar maar het geeft meer aan dat zo'n bos beter helpt dan 1 dijk. En dat je de oplossing moet zoeken in misschien een soort kunstmatig bos, wellicht nog veel effectiever dan een natuurlijk mangrovebos. Juist omdat takken en bladeren mee kunnen buigen zijn ze effectief bij afremmen. Je ziet ook gewoon dat bijna alle bomen langs de kust nog gewoon overeind staan.
Maar goed, bomen, die zijn vooral smal waar het water erlangs gaat, dus veel tegenhouden doen ze ook niet..quote:Op zondag 13 maart 2011 13:32 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Dat valt wel mee:
[ afbeelding ]
Hier in de verte zie je ze ook nog overeind staan:
[ afbeelding ]
Nee maar dat bedoel ik dus ook niet. Je moet ook geen bomen planten maar je zou een soort kunstmatig 'bos' kunnen aanleggen van flexibele stroken ofzo. Denk even verder dan het woord boom. In de link die ik eerder gaf werd al aangegeven dat mangrovebossen ook tsunami's voor een deel hebben tegengehouden in het verleden.quote:Op zondag 13 maart 2011 13:34 schreef Ambrosius het volgende:
[..]
Maar goed, bomen, die zijn vooral smal waar het water erlangs gaat, dus veel tegenhouden doen ze ook niet..
wie weet hoeveel kracht ze uit de tsunami gehaald hebbenquote:Op zondag 13 maart 2011 13:32 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Dat valt wel mee:
[ afbeelding ]
Hier in de verte zie je ze ook nog overeind staan:
[ afbeelding ]
Nou heeft dit weinig tegengehouden maar misschien dat een kunstmatig soort ''bos" (niet in de letterlijke zin) van flexibele objecten wel zin heeft....maar ik weet het niet hoor
Kijk hier maar eens:quote:Op zondag 13 maart 2011 13:32 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Dat valt wel mee:
[ afbeelding ]
Hier in de verte zie je ze ook nog overeind staan:
[ afbeelding ]
Nou heeft dit weinig tegengehouden maar misschien dat een kunstmatig soort ''bos" (niet in de letterlijke zin) van flexibele objecten wel zin heeft....maar ik weet het niet hoor
Jawel , eerder hebben mangrovebossen al delen van tsunami's in het verleden tegengehouden. Probleem is dat je die niet in Japan kan planten.quote:Op zondag 13 maart 2011 13:36 schreef kepler het volgende:
[..]
Kijk hier maar eens:
http://www.abc.net.au/new(...)2011/beforeafter.htm
Denk niet dat het veel zal helpen
Je verkijkt je op de kracht van zwaartekracht: enkele meters hoogte is al genoeg om een enorme snelheid te bereiken. m*g*h = 0.5*m*V2quote:Op zondag 13 maart 2011 13:33 schreef kepler het volgende:
Als je dit zo ziet, dan wordt het water toch gewoon omhoog gestuwd zodra het een dijk zal tegenkomen? Het water blijft maar komen, en zal dus het water ervoor omhoog duwen.
Vrijwel alles van beton blijft gewoon staan, tenzij er zware voorwerpen tegenaan spoelen. De drijvende huizen zijn duidelijk niet van beton.quote:Op zondag 13 maart 2011 13:37 schreef One_of_the_few het volgende:
RemcoDelft moet wel een grap maken. Het gaat om de energie natuurlijk. Betonnen muren zijn nu ook kapotgeslagen als satestokjes.
Heb nog even nagevraagd aan dijkexperts TU Delft en deltares, onze dijken houden er niks aan. Simpel een paar meter ophogen gaat het niet houden.Het ophogen is niet moeilijk, maar ze gaan het nooit aankunnen.
Surequote:Normale golven van 30 m en tsunami's van 6 meter zijn een wereld van verschil. Maar laat remco lekker in zijn wereld zitten. Is zijn beta kennis gelijk weer in een perspectief te plaatsen.
Je video is weg en staat daardoor dwars door de tekst heen (bug in de layout?).quote:Op zondag 13 maart 2011 13:36 schreef Bolkesteijn het volgende:
Bekijk deze beelden eens, de eerste 30 seconden. Dan zie je dat het in feite gewoon erg hoog water wordt, het stroomt gewoon als een soort badkuip over. Dat is ook het gevaar van hoge dijken, als het mis gaat kan er ineens een muur van water vrij komen.
Bekijk deze YouTube-video
Vaag inderdaad, ik krijg het niet goed.quote:Op zondag 13 maart 2011 13:46 schreef RemcoDelft het volgende:
Je video is weg en staat daardoor dwars door de tekst heen (bug in de layout?).
Het probleem met hoge dijken is dat zij het risico (kans*gevolg) van een doorbraak van de dijk verhogen. Wat als er een tsunami komt waar jij je dijken nou net op hebt ontworpen? Dan breken ze door en krijg je in plaats van een muur van 5 meter wat een muur van 11 meter water. Denk aan een stuwdam. De vraag is dus of het hoger maken van dijken wel een slimme benadering is. In Nederland heeft men daarom Ruimte voor de Rivier bedacht om een hachelijke situatie zoals in 1995 te voorkomen, de rivier krijgt de ruimte in plaats van dat hij getemd wordt met hoge dijken.quote:Waarom zou water wat over een dijk stroomt erger zijn dan water wat zonder dijk gewoon doorstroomt?
Wat heeft dat met het filmpje te maken? Ik wilde er mee laten zien dat er echt inmens veel water het land in 1 keer binnenstroomt, en het zich dus anders gedraagt dan een normale golf/hoog water stand. Er zit, zoals te zien, dus heel veel energie in de vloedgolf. Mijn idee is dat de dijken veel hoger moeten zijn, dan dat de golf zelf hoog is. Als de zee het strand opstroomt, dan loopt het toch ook eerst een stuk omhoog voordat het weer terug loopt? Met een tsunami heb je dit effect dus ook, maar dan op veel grotere schaalquote:Op zondag 13 maart 2011 13:43 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Je verkijkt je op de kracht van zwaartekracht: enkele meters hoogte is al genoeg om een enorme snelheid te bereiken. m*g*h = 0.5*m*V2
wel dat schijnt niet eens zo'n probleem te zijn, maar de angst voor een nieuwe tsunami.....quote:Op zondag 13 maart 2011 13:56 schreef VacaLoca het volgende:
There's a high chance of a magnitude-7.0 quake or above in the next three days, expert says
Hopelijk hebben ze dat fout.
Dat laatste ja. Die gebouwen hebben er goed tegen gekund, die vloedgolf heeft voor heel wat meer schade gezorgd.quote:Op zondag 13 maart 2011 14:00 schreef VacaLoca het volgende:
Is het eigenlijk bekend of de 9.0 aardbeving zelf al voor veel destructie en doden had gezorgd of waren die dorpen daar allemaal tegen bestemd en is alle schade haast alleen te wijten aan de tsunami?
De grootste beving aan land was een 7, en afgaande op de 6+ die wij hebben meegemaakt, zal die niet voor erg veel schade hebben gezorgd. Misschien een brand hier en daar, of een omgevallen muur, maar geen grootschalige schade. De huizen zijn erg stevig gebouwd.quote:Op zondag 13 maart 2011 14:00 schreef VacaLoca het volgende:
Is het eigenlijk bekend of de 9.0 aardbeving zelf al voor veel destructie en doden had gezorgd of waren die dorpen daar allemaal tegen bestemd en is alle schade haast alleen te wijten aan de tsunami?
Nog veel last van stroomonderbrekingen? Ik las net dat ze in Tokyo bewust de stroom af en toe uitschakelen?quote:Op zondag 13 maart 2011 13:59 schreef Lyrebird het volgende:
Net terug van de winkel - er wordt flink gehamsterd. Geen noodels meer te krijgen, en ook het schap met melkproducten was helemaal leeg.
De hamvraagis nu of dit het gevolg is van hamsteren, of dat er geen aanvoer meer is of zal komen. Iets zegt me dat het wel los zal lopen.
Benzine is ook op, maar het was nog steeds poepdruk in het verkeer, maar ik neem aan dat dit op een gegeven moment ook op moet houden.
Net nog een naschok, een kleintje. We zitten te wachten op die 7, die bij ons een 5 zal zijn.
Dat zal vanaf morgen gebeuren. Wij hebben vanaf 12 uur 's middags tot 4 uur 's middags geen stroom. De komende 4 dagen staan we op rantsoen.quote:Op zondag 13 maart 2011 14:03 schreef kepler het volgende:
[..]
Nog veel last van stroomonderbrekingen? Ik las net dat ze in Tokyo bewust de stroom af en toe uitschakelen?
Bizar, jij woont ook in Tokio? Gaat het leven wel gewoon een beetje door?quote:Op zondag 13 maart 2011 14:05 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Dat zal vanaf morgen gebeuren. Wij hebben vanaf 12 uur 's middags tot 4 uur 's middags geen stroom. De komende 4 dagen staan we op rantsoen.
er zal wel meer op rantsoen komenquote:Op zondag 13 maart 2011 14:05 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Dat zal vanaf morgen gebeuren. Wij hebben vanaf 12 uur 's middags tot 4 uur 's middags geen stroom. De komende 4 dagen staan we op rantsoen.
Nee, ik woon in de Tochigi prefecture - wij zitten grofweg tussen Fukushima en Tokyo in.quote:Op zondag 13 maart 2011 14:06 schreef kepler het volgende:
[..]
Bizar, jij woont ook in Tokio? Gaat het leven wel gewoon een beetje door?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op zondag 13 maart 2011 14:08 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Nee, ik woon in de Tochigi prefecture - wij zitten grofweg tussen Fukushima en Tokyo in.
Meer hier: Japan, maar dan niet in Tokyo en Japan (mdniT), deel IIquote:Op zondag 13 maart 2011 14:15 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Hoe ben je daar zo terecht gekomen; voor je werk?
Maar ik neem aan dat het gewone leven nu weer doorgaat (zoveel mogelijk dan)?Lijkt me wel vreemd om morgen dan weer aan het werk te gaan...quote:Op zondag 13 maart 2011 14:08 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Nee, ik woon in de Tochigi prefecture - wij zitten grofweg tussen Fukushima en Tokyo in.
H, dat is vet! Je bent een biofysisch onderzoeker in Japan! Hoe in hemelsnaam ben je op dat idee gekomen? Ben zelf biochemisch onderzoeker en nu trouwens mijn boekje aan het afschrijven. Heb een paar jaar bij een (commercieel) lab gewerkt, maar ben vanwege reorganisaties weer op zoek naar een baan. Is hopeloos in Nederland en zit allemaal potdicht. Maar misschien is het buitenland een optie.. Hebben ze nog een Nederlandse biochemicus nodig bij jullie in Japan?quote:Op zondag 13 maart 2011 14:16 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Meer hier: Japan, maar dan niet in Tokyo en Japan (mdniT), deel II
Houd dat svp in de topics die Lyrebird noemt.quote:Op zondag 13 maart 2011 14:25 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
H, dat is vet! Je bent een biofysisch onderzoeker in Japan! Hoe in hemelsnaam ben je op dat idee gekomen? Ben zelf biochemisch onderzoeker en nu trouwens mijn boekje aan het afschrijven. Heb een paar jaar bij een (commercieel) lab gewerkt, maar ben vanwege reorganisaties weer op zoek naar een baan. Is hopeloos in Nederland en zit allemaal potdicht. Maar misschien is het buitenland een optie.. Hebben ze nog een Nederlandse biochemicus nodig bij jullie in Japan?
Het leven gaat idd gewoon door. Wij zijn eigenlijk maar minimaal getroffen door deze ramp, dat kun je niet eens vergelijken met wat jullie op TV zien. We zitten alleen met wat praktische problemen, die wat onaangenaam zijn, maar daar slaan we ons wel door heen. Als het echt fnuikend wordt, kunnen we altijd naar Zuid-Korea uitwijken, waar we familie hebben wonen.quote:Op zondag 13 maart 2011 14:19 schreef kepler het volgende:
[..]
Maar ik neem aan dat het gewone leven nu weer doorgaat (zoveel mogelijk dan)?Lijkt me wel vreemd om morgen dan weer aan het werk te gaan...
Die mannen die daar nu aan het werk zijn hebben het niet makkelijk, het idee dat er nog naschokken kunnen komen die de boel verergeren lijkt me vreselijk.quote:Aardbeving Japan: tsunami-alarm opgeheven - zware naschokken gevreesd
(Belga) Het meteorologisch agentschap van Japan heeft zondag het tsunami-alarm voor de Japanse kusten aan de Stille Oceaan opgeheven. Seismologen waarschuwen echter voor zware naschokken in de loop van de komende dagen.
Experts vrezen dat een nieuwe zware aardschok de reactoren van de kerncentrales Fukushima I en Fukushima II verder kan beschadigen, terwijl technici druk in de weer zijn om een mogelijke meltdown te verhinderen. De Japanse politie zei zondagavond (plaatselijke tijd) dat al meer dan duizend doden gevonden waren. Reddingswerkers haalden meer dan 12.000 mensen levend vanonder het puin van de aardbeving, zei premier Naoto Kan aan de pers. In het crisisgebied hebben ruim 600.000 mensen hun toevlucht gezocht tot scholen en andere opvangcentra. De toestand in de beschadigde kencentrales Fukushima I en II blijft kritiek, waarschuwde Kan. De premier verklaarde volgens het persbureau Kyodo dat Japan de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Kan stemde in met geplande stroomonderbrekingen vanaf maandag om massale stroomuitval te voorkomen. Tokyo Electric Power Co (TEPCO) zei dat de elektriciteit per regio afgesloten zou worden voor periodes van drie uur per keer. Ondertussen beginnen vanuit de hele wereld ook reddingswerkers en hulpverleners toe te komen in Japan, waaronder specialisten uit China en Duitsland. De Verenigde Staten stuurden een vliegdekschip. (VIM)
Ja, aan de kust is het wat heftiger. Mooi dat alles goed is bij jullie.quote:Op zondag 13 maart 2011 14:30 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Het leven gaat idd gewoon door. Wij zijn eigenlijk maar minimaal getroffen door deze ramp, dat kun je niet eens vergelijken met wat jullie op TV zien. We zitten alleen met wat praktische problemen, die wat onaangenaam zijn, maar daar slaan we ons wel door heen. Als het echt fnuikend wordt, kunnen we altijd naar Zuid-Korea uitwijken, waar we familie hebben wonen.
Er schijnt nu trouwens ook een vulkaan te zijn uitgebarsten, wat het verkeer van Oost naar West Japan wat lastig maakt.
OKquote:Op zondag 13 maart 2011 14:29 schreef Fireblast het volgende:
[..]
Houd dat svp in de topics die Lyrebird noemt.
Misschien is die wel getriggerd door verse scheuren in de aardkorst, door die aardbevingen. 't is een opeenstapeling van rampen daar.quote:Op zondag 13 maart 2011 14:33 schreef kepler het volgende:
[..]
Ja, aan de kust is het wat heftiger. Mooi dat alles goed is bij jullie.
Ook nog een vulkaan...
Ik zag Diederik Samsom nog op tv met veel schadefreude in zijn ogen praten (hij stond nog net niet te juichen)quote:Op zondag 13 maart 2011 15:04 schreef eleusis het volgende:
Volgens Diederik Samsom gaat (Daiichi) unit 2 nu ook met zeewater gevuld worden.
Bron: Diederik Samsom
Je moet het blijven aan/afvoeren tot de reactie vrijwel gestopt is (dat kan enkele dagen duren). Doordat er geen stroom is, werken pompsystemen niet en moet veel handwerk verricht worden op locatie.quote:Op zondag 13 maart 2011 15:15 schreef gebrokenglas het volgende:
Is water echt zo'n probleem blijkbaar? Het gaat toch maar om een paar kuub?
Zeewater kunnen ze blijkbaar wel pompen.
Lijkt wel een kunstproject.quote:Op zondag 13 maart 2011 15:25 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Bizar gezicht dit.
[ afbeelding ]
Had een leuke wallpaper kunnen zijn als die wat groter was...quote:Op zondag 13 maart 2011 15:25 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Bizar gezicht dit.
[ afbeelding ]
Haha Maru!quote:Op zondag 13 maart 2011 15:28 schreef DutchErrorist het volgende:
[ [url=http://cdn-www.i-am-bored.com/media/marucatOKtsunmi.jpg]afbeelding[/url] ]
Lijkt wel Madurodam zoquote:Op zondag 13 maart 2011 15:25 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Bizar gezicht dit.
[ afbeelding ]
Beide stonden op de nominatie om af te worden gebroken dus dat valt wel meequote:Op zondag 13 maart 2011 15:11 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Ik zag Diederik Samsom nog op tv met veel schadefreude in zijn ogen praten (hij stond nog net niet te juichen)![]()
Twee kernreactoren die door het vullen met zeewater definitief afgeschreven kunnen worden
Misschien heeft dat hun beslissing om er zeewater overeen te plonzen doen vergemakkelijken.quote:Op zondag 13 maart 2011 15:32 schreef wdn het volgende:
[..]
Beide stonden op de nominatie om af te worden gebroken dus dat valt wel mee
900 km/uur bedoel jequote:Op zondag 13 maart 2011 11:58 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hierboven wordt 40 km/h genoemd, dat is 11 m/s en geeft volgens 1/2 rho v^2 max. 62 kPa, oftewel 0.62 bar. Oftewel een muur van 6.2 meter hoogte houdt dat tegen, elementaire mechanica. Het probleem is natuurlijk dat die muur er niet was...
Remco vergeet sowieso dat de zee erg diep is bij Japan en dat er daardoor erg veel water in beweging komt.quote:
Dat is midden op zee. Als de tsunami bij de oever komt dan remt hij enorm af. Dan is 40 km/u helemaal niet zo gek.quote:
Niks, Remcodelft is flink aan het zwetsen volgens mij.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:00 schreef Fireblast het volgende:
Dan wordt het ineens max 32000 kPa, oftewel 320 bar en dus 3200 meter hoge muur volgens de formule van remcodelft. Wat mis ik?
Dan zwetst ie toch ook niet?quote:Op zondag 13 maart 2011 16:09 schreef matthijst het volgende:
[..]
Niks, Remcodelft is flink aan het zwetsen volgens mij.
Al was die 900 denk ik bij het begin, dus idd rond de 40-60km/uur toen ie aan land kwam.
Wel met zijn berekeningetjes over muurtjes bouwen, lijkt me.quote:
Die energie bij een tsunami komt alleen niet in n keer en ook verdeeld over de hele lengte van de kust.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:13 schreef matthijst het volgende:
[..]
Wel met zijn berekeningetjes over muurtjes bouwen, lijkt me.
Tenzij hij een muur van 6 meter hoog en 100 meter breed bedoelt...
In a rough guess, Harry Yeh, a professor of ocean engineering at Oregon State University, said that the earthquake on Friday pushed a section of sea floor 400 km long and 80 km wide down by an average of 1m. That resulted in billions of cubic yards of water trillions of pounds suddenly shifting position.
That energy going into the tsunami, according to Professor Yehs estimate, was a bit less than that of an exploding atomic bomb.
Misschien hadden die Jappen ook een muur om Hiroshima heen moeten zetten destijds?
Zag je dat net op Ned 1 journaal? Japanners in een klein stadje hadden eerder een tsunami van vele meters hoog. Dus ze dachten dat nooit meer, dus ze bouwden ze tien jaar lang een 2 kilometer lange betonnen wering van 12 meter hoog! Echt een groot bouwwerk. Het mocht niet baten, stadje alsnog weggevaagd..quote:
Is dan niet te hopen dat ze zich veilig geacht hebben door die wering en gebleven zijn.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:30 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Zag je dat net op Ned 1 journaal? Japanners in een klein stadje hadden eerder een tsunami van vele meters hoog. Dus ze dachten dat nooit meer, dus ze bouwden ze tien jaar lang een 2 kilometer lange betonnen wering van 12 meter hoog! Echt een groot bouwwerk. Het mocht niet baten, stadje alsnog weggevaagd..
Ja idd, dus een 8 meter hoge dam had zeker niet geholpen.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:30 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Zag je dat net op Ned 1 journaal? Japanners in een klein stadje hadden eerder een tsunami van vele meters hoog. Dus ze dachten dat nooit meer, dus ze bouwden ze tien jaar lang een 2 kilometer lange betonnen wering van 12 meter hoog! Echt een groot bouwwerk. Het mocht niet baten, stadje alsnog weggevaagd..
Misschien ook al beschadigd door de aardbeving.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:33 schreef kahaarin het volgende:
[..]
Ja idd, dus een 8 meter hoge dam had zeker niet geholpen.![]()
Behalve dan bouwen op een andere plek misschien.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:35 schreef Bartholomaeus het volgende:... deze ramp had bijna niet voorkomen kunnen worden, want tegen deze aardsekrachten kun je haast niks doen.
Dat dan wel weer. Maar waarschijnlijk hebben ze een goede reden om de kerncentrales dicht bij de kust te bouwen. Kijk maar eens op het kaartje wat ik eerder heb gepost. Daarop kun je zien dat alle centrales erg dicht bij de kust staan. Waarom dat is dat weet ik niet. Daarvoor heb ik veel te weinig kennis over reactoren. Misschien iemand anders die dat weet?quote:Op zondag 13 maart 2011 16:37 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Behalve dan bouwen op een andere plek misschien.
Wat is er gebeurt met die dam? Doorgebroken, beschadigd door de beving?quote:Op zondag 13 maart 2011 16:30 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Zag je dat net op Ned 1 journaal? Japanners in een klein stadje hadden eerder een tsunami van vele meters hoog. Dus ze dachten dat nooit meer, dus ze bouwden ze tien jaar lang een 2 kilometer lange betonnen wering van 12 meter hoog! Echt een groot bouwwerk. Het mocht niet baten, stadje alsnog weggevaagd..
Toegang tot koelwater.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:38 schreef Bartholomaeus het volgende:
[..]
Dat dan wel weer. Maar waarschijnlijk hebben ze een goede reden om de kerncentrales dicht bij de kust te bouwen. Kijk maar eens op het kaartje wat ik eerder heb gepost. Daarop kun je zien dat alle centrales erg dicht bij de kust staan. Waarom dat is dat weet ik niet. Daarvoor heb ik veel te weinig kennis over reactoren. Misschien iemand anders die dat weet?
Sterker nog, Chernobyl was een fundamenteel onstabiel reactortype dat in het Westen nooit gebouwd had mogen worden. In al 'onze' reactors doven de reacties automatisch uit. Een 'meltdown' is ook lang niet zo dramatisch als het Chernobyl-angstbeeld. Er kan radioactief materiaal lekken, maar dan heb je het over fracties.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:35 schreef Bartholomaeus het volgende:
Vind de vergelijking met deze kernreactoren en Tsjernobyl een beetje vreemd. De ramp bij Tsjernobyl kwam mede doordat de centrale slecht was onderhouden en omdat 'ie was gelegen in een oud fabriekspand. Ook had de ramp voorkomen kunnen worden. De reactoren in Japan zijn daarentegen wel goed onderhouden en deze ramp had bijna niet voorkomen kunnen worden, want tegen deze aardsekrachten kun je haast niks doen.
Aanvoer en afvoer van potentieel gevaarlijk materiaal plus toegang tot grote hoeveelheden koelwater. Rivieren werken ook wel, maar je loopt er sneller tegen capaciteitsgrenzen op. Maar je zou kunnen stellen dat tsunami-gevaar tot een heel andere kosten/baten-analyse leidt in de toekomst.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:38 schreef Bartholomaeus het volgende:
Dat dan wel weer. Maar waarschijnlijk hebben ze een goede reden om de kerncentrales dicht bij de kust te bouwen. Kijk maar eens op het kaartje wat ik eerder heb gepost. Daarop kun je zien dat alle centrales erg dicht bij de kust staan. Waarom dat is dat weet ik niet. Daarvoor heb ik veel te weinig kennis over reactoren. Misschien iemand anders die dat weet?
Weet ik niet.. Zag wel op het filmpje dat alleen de dam nog over was en er bovenuit stak, met rondom een brij van modder en rommel.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:38 schreef amsoor het volgende:
[..]
Wat is er gebeurt met die dam? Doorgebroken, beschadigd door de beving?
quote:Op zondag 13 maart 2011 16:39 schreef eleusis het volgende:
[..]
Sterker nog, Chernobyl was een fundamenteel onstabiel reactortype dat in het Westen nooit gebouwd had mogen worden. In al 'onze' reactors doven de reacties automatisch uit. Een 'meltdown' is ook lang niet zo dramatisch als het Chernobyl-angstbeeld. Er kan radioactief materiaal lekken, maar dan heb je het over fracties.
Fukushima units 1-3 waren dan nog de oudere types. Actieve koelsystemen bij een shutdown zijn tegenwoordig niet meer nodig; ze worden nu zo ontworpen dat koelwater er via een verloop doorheen kan stromen. Je kan dus koelen zonder stroom.
Ah, iemand met verstand ervan! Bedankt voor je info! Weer wat geleerd.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:41 schreef eleusis het volgende:
[..]
Aanvoer en afvoer van potentieel gevaarlijk materiaal plus toegang tot grote hoeveelheden koelwater. Rivieren werken ook wel, maar je loopt er sneller tegen capaciteitsgrenzen op. Maar je zou kunnen stellen dat tsunami-gevaar tot een heel andere kosten/baten-analyse leidt in de toekomst.
Koeling bij de hand, en vervoer van die brandstofstaven en afval via schepen over water.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:38 schreef Bartholomaeus het volgende:
[..]
Dat dan wel weer. Maar waarschijnlijk hebben ze een goede reden om de kerncentrales dicht bij de kust te bouwen. Kijk maar eens op het kaartje wat ik eerder heb gepost. Daarop kun je zien dat alle centrales erg dicht bij de kust staan. Waarom dat is dat weet ik niet. Daarvoor heb ik veel te weinig kennis over reactoren. Misschien iemand anders die dat weet?
Tegenwoordig kan een centrale zichzelf dagen lang passief koel en heel houdenquote:Op zondag 13 maart 2011 16:39 schreef eleusis het volgende:
Je kan dus echt wel iets doen. Nucleaire energie is veilig (te maken), zelfs in het meest seismisch actieve gebied van de wereld.
Toch vind ik het wel erg vreemd. In Japan komen vaak aardbevingen voor. Japan ligt zelfs op een van de meest actiefste platen of hoe je die ook kan noemen. En dan toch kerncentrales bij de zee bouwen terwijl je weet wanneer er een aardbeving is (en als die ook onder zee is) dat er dan kans is op een tsunami... Blijf het vreemd vinden.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:44 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Koeling bij de hand, en vervoer van die brandstofstaven en afval via schepen over water.
quote:Vulkaan in zuiden van Japan wordt aktief
Na een zware aardbeving, een verwoestende tsunami en problemen bij een kerncentrale, staat Japan nu nog een probleem te wachten. In het zuidwesten van het land is een vulkaan actief geworden.
De vulkaan hield zich de afgelopen twee weken rustig maar begon vandaag weer met het spuwen van as en stenen. Die vlogen tot wel vier kilometer hoog de lucht in.
De activiteit van de vuurspuwende berg hoeft niet in verband te staan met de zware aardbeving van vrijdag. De ruim 1.400 meter hoge Shinmoedake is de afgelopen 52 jaar al bij vlagen actief. De berg is voorlopig ontruimd, omwonenden hoeven hun boeltje nog niet te pakken. (anp/gb)
Was net rustig daarquote:Japanese volcano re-awakens after few weeks
TOKYO -- The weather agency says a volcano in southern Japan is spewing ash and rock again as the country struggles with the aftermath of a catastrophic earthquake and tsunami in the north.
The Meteorological Agency issued a warning Sunday saying that Shinmoedake volcano resumed activity after a couple of quiet weeks.
The mountain is on Kyushu island, 950 miles (1,500 kilometers) from the epicenter of Friday's magnitude 8.9 earthquake and resulting tsunami, which devastated much of the country's northeastern coast.
It was unclear if the eruptions were linked to quake. Japan lies on the "Ring of Fire" - an arc of seismically active zones where earthquake and volcanic eruptions are common.
Het probleem was ook niet die beving, maar die tsunami. En in de tijd dat het ding gebouwd is (jaren 60/70), waren tsunami's niet zo'n issue nog. Die beving heeft hij prima doorstaan.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:47 schreef Bartholomaeus het volgende:
[..]
Toch vind ik het wel erg vreemd. In Japan komen vaak aardbevingen voor. Japan ligt zelfs op een van de meest actiefste platen of hoe je die ook kan noemen. En dan toch kerncentrales bij de zee bouwen terwijl je weet wanneer er een aardbeving is (en als die ook onder zee is) dat er dan kans is op een tsunami... Blijf het vreemd vinden.
Ja dan zou je toch minimaal een 15 meter hoge dam bouwen rond de centrales , en de back-up generatoren wat hoger zetten...quote:Op zondag 13 maart 2011 16:47 schreef Bartholomaeus het volgende:
[..]
Toch vind ik het wel erg vreemd. In Japan komen vaak aardbevingen voor. Japan ligt zelfs op een van de meest actiefste platen of hoe je die ook kan noemen. En dan toch kerncentrales bij de zee bouwen terwijl je weet wanneer er een aardbeving is (en als die ook onder zee is) dat er dan kans is op een tsunami... Blijf het vreemd vinden.
Nee, dat snap ik. Zelfs flats blijven gewoon staan bij zo'n zware aardbeving daar.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:49 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Het probleem was ook niet die beving, maar die tsunami. En in de tijd dat het ding gebouwd is (jaren 60/70), waren tsunami's niet zo'n issue nog. Die beving heeft hij prima doorstaan.
Van iemand uit de praktijk dus. Als je dit zou moeten geloven zou het allemaal nog veel erger worden..quote:Op zondag 13 maart 2011 16:52 schreef Dance99Vv het volgende:
Van BBC site
1541: A former nuclear power plant designer has said Japan is facing an extremely grave crisis and called on the government to release more information, which he said was being suppressed. Masashi Goto told a news conference in Tokyo that one of the reactors at the Fukushima-Daiichi plant was "highly unstable", and that if there was a meltdown the "consequences would be tremendous". He said such an event might be very likely indeed. So far, the government has said a meltdown would not lead to a sizeable leak of radioactive materials.
Ah, sorry dan!quote:Op zondag 13 maart 2011 16:54 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Ja die stond al een paar dagen hier ook, maar weggehaald omdat hij achterhaald was
Whut?quote:Op zondag 13 maart 2011 16:49 schreef gebrokenglas het volgende:
[..]
Het probleem was ook niet die beving, maar die tsunami. En in de tijd dat het ding gebouwd is (jaren 60/70), waren tsunami's niet zo'n issue nog. Die beving heeft hij prima doorstaan.
Geeft nie hoor, dacht eerst toen ik het zag dat ik iets gemist had en er een nieuwe tsunami kwamquote:
Gelukkig maar! En gelukkig is er geen nieuwe tsunami! Sorry dat ik verwarring zaaide!quote:Op zondag 13 maart 2011 16:56 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Geeft niet hoor, dacht eerst toen ik het zag dat ik iets gemist had en er een nieuwe tsunami kwam
En zo duiken er overal deskundigen op met een eigen verhaal. Het is lastig om die verhalen te beoordelen door alleen maar op vermeende autoriteit af te gaan. Cijfers, feiten, waarnemingen zijn wat dat betreft broodnodig.quote:Op zondag 13 maart 2011 16:54 schreef Bartholomaeus het volgende:
[..]
Van iemand uit de praktijk dus. Als je dit zou moeten geloven zou het allemaal nog veel erger worden..
Nee toch? 't is met die ramp in 2004 dat het zo'n aandacht heeft, maar daarvoor toch niet zo?quote:
Wel een vulkaan, geen tsunami, nog nietquote:Op zondag 13 maart 2011 16:57 schreef Bartholomaeus het volgende:
[..]
Gelukkig maar! En gelukkig is er geen nieuwe tsunami! Sorry dat ik verwarring zaaide!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |