quote:De van oorsprong Indiase auteur had jarenlang een kookprogramma op de BBC. Voor dit boek selecteerde ze zorgvuldig 's werelds beste vegetarische recepten, verzameld tijdens veertig jaar reiservaring of gekregen van mensen uit haar uitgebreide internationale familie- en vriendenkring. Verdeeld over de hoofdstukken 'Groenten', 'Gedroogde peulvruchten en noten', 'Granen', 'Zuivel', 'Bijgerechten, sauzen en smaakmakers' en 'Soepen, salades en dranken' worden meer dan 600 culinaire toppers duidelijk en uitgebreid beschreven. Het geheel wordt omlijst met veel persoonlijke anekdotes en de gerechten worden alle in hun historische en geografische context geplaatst. Achterin het boek staan een goede verklarende woordenlijst (in een klein lettertype) en een heel uitgebreid register (in een zeer klein lettertype). Mooie lay-out met paarse steunkleur voor hoofdstuktitels en namen van gerechten. Geen illustraties, mooi helder en glad papier. Een buitengewoon degelijk handboek met fantastische recepten waar culi's en wereldburgers van zullen smullen.
bedankt! Als ik eens in de buurt ben van De Slegte ga ik eens zoeken.quote:Op zondag 14 februari 2010 16:43 schreef ColdFeet het volgende:
Drossie, misschien kun je eens bij De Slegte kijken voor het Les Halles kookboek van Anthony Bourdain (kost maar iets van 8 euro). Bepaald geen basiskookboek, maar wel veel klassieke Franse gerechten, ennn ik vind het echt een fijn boek om uit te werken: duidelijke omschrijvingen, uitgebreid en goed te volgen, plus dat het eindresultaat bij mij altijd heel goed wordt.
Op ebay is de engelse versie vaak voor een paar euro (soms maar 4 à 5 incl. verzenden) te vinden, daar heb ik die van mij ook vandaan. Zijn er hier trouwens meer mensen die hun kookboeken op ebay kopen?quote:Op zondag 14 februari 2010 16:29 schreef femmeChantal het volgende:
Zit net in het eerste deel van dit topic te struinen. Mij lijkt "Madhur Jaffrey's vegetarische gerechten" wel wat![]()
[..]
ik koop m'n boeken vaak op de Britse Amazon, dat is vaak ook voordelig.quote:Op zondag 14 februari 2010 18:46 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Op ebay is de engelse versie vaak voor een paar euro (soms maar 4 à 5 incl. verzenden) te vinden, daar heb ik die van mij ook vandaan. Zijn er hier trouwens meer mensen die hun kookboeken op ebay kopen?
Ondanks het geharrewar in die regio, als vegetariër heb ik een zwak voor de Joodse keuken.quote:Op zondag 14 februari 2010 18:56 schreef stavromulabeta het volgende:
Mijn meest recente aanschaf is trouwens deze :
[ afbeelding ]
Ik vind het misschien wel het beste kookboek dat ik heb, vooral het eerste deel met veel duitse en franse gerechten voegt iets toe (daarna komt vrij veel couscous en pasta aan de beurt, maar daar heb ik al (te?) veel boeken over. Verder is ook de enorme hoeveelheid achtergronden aardig, af en toe lijkt het daardoor meer een geschiedenis- of volkerenkundecursus op basis van recepten![]()
Weet er trouwens nog iemand een goed boek over de traditionele engelse/schotse keuken? Ik heb nu "Pie" van Angela Boggiano en "Eten van Jimmy's Farm" (uhum, normaal ben ik niet zo van dat soort tv-kookboeken, maar hier staan erg aardige stoofschotels in)
Voor vegetarisch koken is het inderdaad ook handig. Alles met zuivel is automatisch vegetarisch. En de maanzaadtaart uit De Joodse Keuken, gewoonquote:Op zondag 14 februari 2010 19:39 schreef MiVer het volgende:
[..]
Ondanks het geharrewar in die regio, als vegetariër heb ik een zwak voor de Joodse keuken.
Deze 2 boeken vind ik top. De ene geïllustreerd en op dik papier, dus minder recepten, maar met achtergrond info.
De ander geen illustraties, dun papier, maar daardoor veel recepten en ook achtergrond info.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
World Food Café als je van een beetje exotisch houdt.quote:Op maandag 15 februari 2010 22:01 schreef Xanteh het volgende:
Ik heb maar twee kookboeken. Het complete kookboek en een kookboek waar alleen maar sauzen in staan.
[ afbeelding ]
Misschien binnenkort maar eens een kookboek aanschaffen met vegetarische recepten, aangezien mijn zusje vegetarisch is. Enige tips?
Bedankt! Ik ga eens zoeken.quote:Op zondag 14 februari 2010 18:46 schreef stavromulabeta het volgende:
Op ebay is de engelse versie vaak voor een paar euro (soms maar 4 à 5 incl. verzenden) te vinden, daar heb ik die van mij ook vandaan. Zijn er hier trouwens meer mensen die hun kookboeken op ebay kopen?
Als iemand nog geen ei kan bakken is het kookboek van Fokke en Sukke leuk. http://www.bol.com/nl/p/n(...)002082385/index.htmlquote:Op dinsdag 16 februari 2010 10:02 schreef morgane het volgende:
Weet iemand hier misschien een leuk kookboek voor iemand die net op zichzelf is gaan wonen? Dus met niet al te ingewikkelde recepten voor 1 persoon?
Laat je ons ook weten hoe je a propos bistro vind? Ik heb van de zelfde schrijver 'Van het Varken', maar dat is naar mijn gevoel soms iets te gefocust op mooie plaatjes en verhaaltjes en iets te weinig op achtergronden en technieken. De plezierige kant is wel dat er ook allerlei recepten in staan voor de wat minder gebruikelijke onderdelen (poten, snuiten, staarten, ingewanden).quote:Op zaterdag 13 maart 2010 17:12 schreef Drossie het volgende:
Zonet 2 nieuwe boeken besteld, ben benieuwd.
[ afbeelding ]
Ja hoor. Ik ben benieuwd. Heb er veel goeds op gelezen, zowel op Nederlandse als op Engelse websites.quote:Op zaterdag 13 maart 2010 18:23 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Laat je ons ook weten hoe je a propos bistro vind? Ik heb van de zelfde schrijver 'Van het Varken', maar dat is naar mijn gevoel soms iets te gefocust op mooie plaatjes en verhaaltjes en iets te weinig op achtergronden en technieken. De plezierige kant is wel dat er ook allerlei recepten in staan voor de wat minder gebruikelijke onderdelen (poten, snuiten, staarten, ingewanden).
Dat boek heb ik wel eens in mijn handen gehad, in hoofdlijnen het zelfde idee als 'van het varken', maar dan ook gericht op het consumeren van andere soorten dode beesten. Dus naar mijn mening een beetje teveel gericht op mooie foto's en verhaaltjes die leuk zijn voor op de koffietafel of in bed. Maar er staan wel een aantal leuke recepten in zoals lam gegaard in hooi (voor zover ik het me nog kan herinneren)quote:Op zaterdag 13 maart 2010 20:45 schreef Drossie het volgende:
[..]
Ja hoor. Ik ben benieuwd. Heb er veel goeds op gelezen, zowel op Nederlandse als op Engelse websites.
Dezelfde auteur heeft trouwens nog een boek dat er interessant uitziet: GEBRAAD.
En, en, en??? Al uit gekookt?quote:Op zaterdag 13 maart 2010 17:12 schreef Drossie het volgende:
Zonet 2 nieuwe boeken besteld, ben benieuwd.
Nee, wel al veel in gelezen en gekeken. Ik vind het een prachtig boek. De verhaaltjes moesten er van mij zeker niet in, maar de foto's dragen bij tot de sfeer van het boek. Ik vind het een aanrader!quote:
Echt basis-basis?quote:Op woensdag 31 maart 2010 11:59 schreef jUsTmE13o2 het volgende:
ik heb alleen maar fora uit 2005/2008 gevonden die antwoord geven op de vraag welk kookboek je het beste aan kunt schaffen als basis voor iemand die net begint met koken, en vroeg me af of er inmiddels nieuwe tips zijn?
die kwam ik in de oudere fora ook tegen. niks veranderd dus. ik zal eens wat ervaringen opzoeken van beide boeken. ik bedoelde inderdaad basis-basis, ik kan alleen knorr wereldgerechten maken of een pasta met saus uit zak of pot, en wil zo onderhand eens echt leren kokenquote:Op woensdag 31 maart 2010 12:04 schreef LieLie het volgende:
[..]
Echt basis-basis?
Ik vind Kookook erg goed. Staat echt alles in, van productinfo tot technieken en recepten.
Wannée wordt hier volgens mij ook vaak wel aangeraden.
Ik kreeg 'm gister binnen en heb nog geen kans gehad om het echt te bekijken (vol. 2 moet ook nog komen, trouwens). Maar volgende week ga ik een quiche maken met het recept voor paté brisêe fine dat erin staat. Als dat lukt is het direct m'n favoriete kookboek. En zeker staan er zoete recepten in!quote:Op woensdag 31 maart 2010 15:02 schreef ColdFeet het volgende:
Beb Vuyk is een tof boekmaar wat vind je nou van MTAOFC? Is het echt bruikbaar? En staan er ook zoete recepten in?
Ik snap daar echt helemaal niks van, dat zoveel mensen nog steeds zo enthousiast zijn over Beb Vuyk. Ik vind het een enorm butboek. Compleet uit de tijd met d'r knoflookpoeder, gemberpoeder, laospoeder.quote:
Ja gut, maar die Indische keuken luistert sowieso niet zo nauw; wat let mij om gewoon verse te gebruiken?quote:Op woensdag 31 maart 2010 15:18 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ik snap daar echt helemaal niks van, dat zoveel mensen nog steeds zo enthousiast zijn over Beb Vuyk. Ik vind het een enorm butboek. Compleet uit de tijd met d'r knoflookpoeder, gemberpoeder, laospoeder.
Van Kookook komt regelmatig een nieuwe druk uit hoor! Dus die is nog steeds fris en modernquote:Op woensdag 31 maart 2010 13:20 schreef jUsTmE13o2 het volgende:
[..]
die kwam ik in de oudere fora ook tegen. niks veranderd dus. ik zal eens wat ervaringen opzoeken van beide boeken. ik bedoelde inderdaad basis-basis, ik kan alleen knorr wereldgerechten maken of een pasta met saus uit zak of pot, en wil zo onderhand eens echt leren koken
Wat let je om niet gewoon meteen een goed recept te gebruiken of goed kookboek te kopen?quote:Op woensdag 31 maart 2010 15:23 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Ja gut, maar die Indische keuken luistert sowieso niet zo nauw; wat let mij om gewoon verse te gebruiken?
Nou! Ga met een spandoek voor de winkel staan!!!quote:Op woensdag 31 maart 2010 15:28 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Wat let je om niet gewoon meteen een goed recept te gebruiken of goed kookboek te kopen?
Beb Vuyk zou niet meer verkocht moeten worden.
ik heb 'm besteld, bedankt! hoop dat er wat simpele recepten in staan om te oefenen met ingredienten die gewoon in de supermarkt te koop zijn, ik had voorheen wel wat kookboeken maar allemaal ingredienten nodig waarvoor je naar de toko of groentenman moet, en dat vind ik toch irritant als drukke student samenwonend met vriend met eigen bedrijf.. dan kan je weer alleen maar in het weekend lekker uitgebreid boodschappen doen en koken. hoop dat het nu beter gaat!quote:Op woensdag 31 maart 2010 15:25 schreef LieLie het volgende:
[..]
Van Kookook komt regelmatig een nieuwe druk uit hoor! Dus die is nog steeds fris en modern
En daarin heb je dus idd een basisrecept en een aantal varianten daarop!
ik heb de kook ook besteld, bedanktquote:Op woensdag 31 maart 2010 14:57 schreef Stansfield het volgende:
Wij hebben ook erg lang gezocht naar een standaard kookboek. Waarin dus staat hoe je het standaard goed maakt en 2 lekkere varianten. Dus hoe je standaard bloemkool maakt en 2 lekkere varianten bijvoorbeeld. En natuurlijk een hoop basiskennis. En na lang zoeken is dat kookook geworden. Top boek.
Zijn dat echt alleen technieken en dergelijke of ook recepten?quote:Op dinsdag 30 maart 2010 20:18 schreef DarkElf het volgende:
tvp
ik heb een tijdje geleden dit boek aangeschaft via Amazon.
[ afbeelding ]
The Cook' s Bible van Le Cordon Bleu
Mooi groot boek met heel heel veel duidelijke foto' s en daardoor heel duidelijk in de uitleg.
Echt de basisdingen staan erin: hoe herken je een verse vis, snij je vers vlees of maak je een goeie kip maar ook allerlei deegsoorten worden uitgelegd en snijtechnieken etc. (ook decoratiesnijden bijv)
echt een mooi boek
Het is verschrikkelijk goed, en er staan prachtige desserts in, het is heel bruikbaar en begrijpelijk geschreven en je leert dingen echt te maken ipv een pakje.quote:Op woensdag 31 maart 2010 15:02 schreef ColdFeet het volgende:
Beb Vuyk is een tof boekmaar wat vind je nou van MTAOFC? Is het echt bruikbaar? En staan er ook zoete recepten in?
Hele generaties Nederlanders hebben de indische keuken geleerd van Beb, maar wat zou jij aanraden op Indische keuken gebied?quote:Op woensdag 31 maart 2010 15:28 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Wat let je om niet gewoon meteen een goed recept te gebruiken of goed kookboek te kopen?
Beb Vuyk zou niet meer verkocht moeten worden.
Dat laatste is sowieso het strevenquote:Op woensdag 31 maart 2010 15:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het is verschrikkelijk goed, en er staan prachtige desserts in, het is heel bruikbaar en begrijpelijk geschreven en je leert dingen echt te maken ipv een pakje.
Lonny dinges heeft ook een Indisch kookboek geschreven dat best de moeite waard is.quote:Op woensdag 31 maart 2010 15:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hele generaties Nederlanders hebben de indische keuken geleerd van Beb, maar wat zou jij aanraden op Indische keuken gebied?
Wil je koken of wil je plaatjes kijken?quote:Op woensdag 31 maart 2010 21:44 schreef MariaEtcetera het volgende:
Ik zag laatst die Julia Childs bij de ABC en toen dacht ik, hey, dat was die bekende miep met d'r Belangrijke Kookboek!Dus ik bladeren, stonden er geen plaatjes in
Ik ben nog best wel een beetje een noob dus ik vind het fijn om te zien hoe iets eruit hóórt te zien, en ik vind dat ook deel van de voorpret van koken
Dus ik heb het maar niet gekocht...
Indisch koken lijkt me ook wel leuk, dus ook TVP voor verdere kookboek-tips!![]()
Ik zag bij de ABC ook een boek over Caribisch koken geloof ik, van een vrolijke rastameneer die o.a. rastafari pudding ging makenIn rood/geel/groen uiteraard, met leuke kleurenplaatjes! Komt iemand dat hier bekend voor en zo ja, is het wat? Ik had niet echt de tijd om uitgebreid te bladeren helaas, en was vergeten zn naam op te schrijven
Jaaaa!quote:Op woensdag 31 maart 2010 23:08 schreef RobinOok het volgende:
Deze?
[ afbeelding ]
Die zie ik wel eens op de BBC voorbij komen: Caribbean Food made easy.
Lonnyquote:Op woensdag 31 maart 2010 16:01 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Lonny dinges heeft ook een Indisch kookboek geschreven dat best de moeite waard is.
volgens mij word je heel vrolijk van die meneer! jammer dat ik alleen bbc-e hebquote:Op woensdag 31 maart 2010 23:08 schreef RobinOok het volgende:
Deze?
[ afbeelding ]
Die zie ik wel eens op de BBC voorbij komen: Caribbean Food made easy.
ik kook ook graag mbv plaatjesquote:Op donderdag 1 april 2010 00:46 schreef MariaEtcetera het volgende:
[..]
PietVerdriet: ik kook graag met behulp van plaatjesNooit gezegd dat ik een culinaire held ben!
Ik weet het niet, ik kijk altijd maar met een half oog naar dat programma. Op de een of andere manier trekt de caribbische keuken me niet zo. Maar als het jou wel trekt en je hebt nog geen ervaring met die keuken, dan heb ik zo'n gevoel dat dat best een leuk boek voor je zal zijn.quote:Op donderdag 1 april 2010 00:46 schreef MariaEtcetera het volgende:
[..]
Jaaaa!Nouja het had een andere kaft, maar het was iig wel dezelfde meneer! Is het wat?
ik heb duizend-en-één-smaken, echt een aanrader! het joodse kookboek van haar staat ook nog op mijn verlanglijstje.quote:Op donderdag 1 april 2010 15:47 schreef _aurum_ het volgende:
ik heb van de week deze besteld:
[ afbeelding ]
Ben erg fan van Rachel Allen d'r kookstijl en ben beetje bij beetje d'r boeken bijeen aan het sprokkelen.
Wat ik ook nog wil is een kookboek van Claudia Roden, ik moet alleen nog even kijken welke
Dat geldt ook als een goed verhaal!quote:Op donderdag 1 april 2010 05:15 schreef SeaOfLove het volgende:
[..]
of de zelf geschreven recepten van mijn moeder en oma
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt."Dijenkletserextravaganza!" - V1z
Wow! hebben !quote:Op donderdag 1 april 2010 20:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb deze vandaag binnen gekregen
[ afbeelding ]
quote:Op woensdag 31 maart 2010 11:48 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Als je écht van koken houdt, is deze wat mij betreft onmisbaar in je kast. Het is niet zozeer een kookboek, maar meer een beschrijving van wat er gebeurt in je pan, kom, ovenschaal etc. Het gaat over chemie en koken, over kooktechnieken en vooral waarom. In veel kookboeken staat: doe zus of zo, maar nooit waarom dat zo moet. Dat frustreert mij vaak enorm, dus dit is inmiddels echt mijn bijbel geworden.
Het bevat afzonderlijke hoofdstukken over o.a. zuivel, eieren, vlees, vis, deeg, groenten en kruiden. De volledige basis die je moet hebben wil je iets van koken begrijpen.
Oma Keasberry's Indische keukengeheimenquote:Op woensdag 31 maart 2010 15:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hele generaties Nederlanders hebben de indische keuken geleerd van Beb, maar wat zou jij aanraden op Indische keuken gebied?
ik heb dezequote:Op donderdag 1 april 2010 22:25 schreef Spanky78 het volgende:
Juistem die dus! Echt een aanrader voor als je meer wilt weten dan recepten.
[..]
ik heb gezocht, maar die is toch niet meer leverbaar?quote:Op donderdag 1 april 2010 16:08 schreef SeaOfLove het volgende:
[..]
ik heb duizend-en-één-smaken, echt een aanrader! het joodse kookboek van haar staat ook nog op mijn verlanglijstje.
De NL-versie kennelijk niet (als ik bol mag geloven), de engelse echter nog wel.quote:Op vrijdag 2 april 2010 23:07 schreef _aurum_ het volgende:
[..]
ik heb gezocht, maar die is toch niet meer leverbaar?
op marktplaats kwam ik 'm 2 weken geleden nog tegen, de joodse keuken dus, en daar werd echt vet op geboden, volgens mij zelfs over de nieuwwaarde prijsquote:Op vrijdag 2 april 2010 23:07 schreef _aurum_ het volgende:
[..]
ik heb gezocht, maar die is toch niet meer leverbaar?
Die heb ik ook, prachtig boek voor recepten en ingredienten uit de klassieke franse keuken. (voornamelijk)quote:Op donderdag 15 april 2010 15:04 schreef Yinny het volgende:
Jippie! Het is binnen:
[ afbeelding ]
Via www.boekenkraam was dit naslagwerk slechts ¤65, slik... De kartonnen doos is dus beschadigd, maar de boeken zelf zijn in goede staat.
Hopelijk heb ik van de week de tijd om het boek te bekijken!
ik heb ' m zojuist via amazon besteld levertijd duurt wel even; maar ik was iets van ¤ 24 kwijt inc. de verzendkosten. En naar het schijnt is het een nieuw exemplaar.quote:Op donderdag 15 april 2010 15:23 schreef SeaOfLove het volgende:
[..]
op marktplaats kwam ik 'm 2 weken geleden nog tegen, de joodse keuken dus, en daar werd echt vet op geboden, volgens mij zelfs over de nieuwwaarde prijsBij mij is de snelle keuken van ainsley binnen (bij mijn moeder dan, ze neemt het woensdag mee)
quote:Op donderdag 15 april 2010 16:33 schreef _aurum_ het volgende:
[..]
ik heb ' m zojuist via amazon besteld levertijd duurt wel even; maar ik was iets van ¤ 24 kwijt inc. de verzendkosten. En naar het schijnt is het een nieuw exemplaar.
* _aurum_ benieuwd is
quote:Op dinsdag 20 april 2010 17:12 schreef LieLie het volgende:
Heeft iemand ervaring met Snel en Slank van Ainsley Harriot?
[ afbeelding ]
superboek met erg lekkere en makkelijke gerechten, echt een aanraderquote:Op dinsdag 20 april 2010 17:12 schreef LieLie het volgende:
Heeft iemand ervaring met Snel en Slank van Ainsley Harriot?
[ afbeelding ]
Ik dacht al dat het een ironische titel was. Slank is nu niet echt het eerste dat in me opkomt als ik aan Ainsley denk.quote:Op dinsdag 20 april 2010 17:16 schreef ColdFeet het volgende:
Let wel: 'slank' is de vertaling van 'low-fat' hier. Voor de volledigheid
Die is op zich best wel aardig in vorm toch?quote:Op dinsdag 20 april 2010 21:40 schreef Marble het volgende:
[..]
Ik dacht al dat het een ironische titel was. Slank is nu niet echt het eerste dat in me opkomt als ik aan Ainsley denk.
In vergelijking met Oprah misschien wel ja.quote:Op dinsdag 20 april 2010 21:49 schreef LieLie het volgende:
[..]
Die is op zich best wel aardig in vorm toch?
Als je plaatjes wilt moet je de "Kookschool" serie nemen. Iedere stap een foto, ik ben fan.quote:Op donderdag 1 april 2010 05:15 schreef SeaOfLove het volgende:
[..]
ik kook ook graag mbv plaatjesen een goed verhaal erbij graag. Na jaren zwoegen en zweten in de keuken kan ik het ook af zonder plaatjes en leuk verhaal. Ik gebruik zelfs de kookboeken uit de jaren 70 van mijn moeder
of de zelf geschreven recepten van mijn moeder en oma
quote:Op zaterdag 24 april 2010 18:57 schreef stavromulabeta het volgende:
Net terug van fietsvakantie in Engeland en Wales. In 'boekenstadje' Hay on Wye (ruim 30 boekenwinkels op een paar 1000 inwoners) kon ik me helaas nauwelijks inhouden, ondanks de beperkingen van fietstassen. En dit is de oogst:
Farmhouse Cookery: 400 pagina's Britse streekgerechten, per streek van herkomst.
Preserve: Boek over (uiteraard) inmaken, jams, chutneys e.d.
The Sausage book: Alles over het zelfmaken van worsten, inclusief droge worst met veel gedetailleerde informatie over de manieren waarop je aan je eigen droge worst dood kunt gaan. Ook een hoop recepten, helaas wel met enige focus op Britse worsten (veel paneermeel dus).
The Country Kitchen: Uitstekend boek over hoe je zo'n beetje het gemiddelde supermarkt-assortiment zelf kunt maken. Van bier en kaas tot gedroogde groenten en gezouten vlees en ketchup.
Ik dacht er ook even aan om een Engelstalig boek te kopen, maar na het lezen van een voorbeeldexemplaar heb ik dat toch maar niet gedaan. In elke zin is er wel een woord dat ik niet begrijp, waardoor de essentie dikwijls verloren gaat.quote:Op woensdag 28 april 2010 09:27 schreef Schranseman het volgende:
Gisteren deze binnengekregen:
[ afbeelding ]
ik heb 'm binnenquote:Op vrijdag 16 april 2010 07:01 schreef _aurum_ het volgende:
[ afbeelding ]
ik koop bijna altijd Engelse kookboeken, beroepsdeformatie zullen we maar zeggenIk lag iig al weken op de uitkijk en dit is voor het eerst dat 't een beetje te betalen is
Ik heb er ook al tig keer verlekkerd naar staan kijken. Heb jij ook de Joodse Keuken van Claudia Roden? En zo ja, voegt dat boek er dan nog iets aan toe?quote:Op woensdag 28 april 2010 21:36 schreef _aurum_ het volgende:
[..]
ik heb 'm binnen
Volgens mij ben ik hier nog wel maaaanden zoet mee. Het is echt een kook/geschiedenisboek leuk om dat er ook bij te krijgen
Recepten voor varkenshaas in champigonroomsaus zal je daar iig niet vinden.quote:Op donderdag 29 april 2010 09:48 schreef _aurum_ het volgende:
ik heb de Joodse Keuken niet, dus ik kan er helaas niks over zeggen
Nee, maar daar hebben we andere boeken voor, die dan weer geen recepten voor Mohn Torte, eend met granaatappel en kofta hebben.quote:Op donderdag 29 april 2010 09:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Recepten voor varkenshaas in champigonroomsaus zal je daar iig niet vinden.
of deze : Kook-wijzer / druk 2 isbn: 9789039800881quote:Op woensdag 31 maart 2010 11:59 schreef jUsTmE13o2 het volgende:
ik heb alleen maar fora uit 2005/2008 gevonden die antwoord geven op de vraag welk kookboek je het beste aan kunt schaffen als basis voor iemand die net begint met koken, en vroeg me af of er inmiddels nieuwe tips zijn?
Ik heb zelf de "Vilna"-versie en die even vergeleken met de inhoudsopgave van de New-York-versie op amazon. Behalve wat kleine verschillen in paginanummers bij de hoofdstukken en de opmaak kan ik inhoudelijk geen verschillen tegen komen. In de index staan ook wel wat verschillen, maar als je het bij een andere woordje opzoek, vind je toch de betreffende verwijzing.quote:Op dinsdag 11 mei 2010 11:06 schreef ColdFeet het volgende:
Zeg, ik zit al een tijdje te azen op De Joodse Keuken van Claudia Roden. Nu wilde ik 'm gaan kopen, maar ik zag dat er twee titels zijn:
An Odyssey from Samarkand to New York
An Odyssey from Samarkand and Vilna to the Present Day
Hmm. Weet iemand of/wat het verschil is?
Oh, absoluut. Vooral omdat het zo gevarieerd is, van klassieke recepten uit de Elzas tot couscous en Aziatische Curry's. En omdat het inderdaad naast recepten ook heel veel achtergronden en een halve studie ethnologie bevat. Samen met Julia Child en Nigella Lawson's "Hoe te Eten" het kookboek dat ik nooit zou willen missen.quote:Op dinsdag 11 mei 2010 19:43 schreef ColdFeet het volgende:
Ah Stavro, dank voor de moeite!Vind je het een bruikbaar boek? Ik vind de toelichting over de keukens altijd zo interessant in Claudia Rodens boeken.
je kan hem wat inbladeren als je hier bent?quote:Op dinsdag 11 mei 2010 19:43 schreef ColdFeet het volgende:
Ah Stavro, dank voor de moeite!Vind je het een bruikbaar boek? Ik vind de toelichting over de keukens altijd zo interessant in Claudia Rodens boeken.
ik wil 'm ook! wat kost het boek bij amazone?quote:Op woensdag 12 mei 2010 11:56 schreef ColdFeet het volgende:
Nou, ik geloof dat ik het zo wel aandurf, ElfGa 'm zo bestellen.
Ik geef toe dat het boek opviel door de bekende naam er op.. Maar als ik de inhoud kut vind is dat gewoon zo, welke naam er ook op staat. Toevallig vind ik hem wel goedquote:Op woensdag 12 mei 2010 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:
Gooi het Jamie Oliver merk erop en je kan echt vrijwel alle zuut verkopen, koelboxen, koksmessen made in china, etc etc
Prima, als je maar niet de illusie hebt dat hij het zelf heeft geschreven.quote:Op woensdag 12 mei 2010 17:58 schreef Cherryblossom het volgende:
[..]
Ik geef toe dat het boek opviel door de bekende naam er op.. Maar als ik de inhoud kut vind is dat gewoon zo, welke naam er ook op staat. Toevallig vind ik hem wel goed
Dat doet niemand zelf! Hahaquote:Op woensdag 12 mei 2010 17:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Prima, als je maar niet de illusie hebt dat hij het zelf heeft geschreven.
Daarom is het boek van Julia Child zo goed, dat schreef ze wel zelf, samen met Simone Beck en Louisette Berthollequote:
Wat staat daar zoal in? Vast geen recepten voor Char-Grilled Banker of Lehman-Bros-stock in Tamarind sauce...quote:
Geen flauw idee heb hem nog niet. Zal het je laten weten als ik hem heb.quote:Op donderdag 20 mei 2010 07:45 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Wat staat daar zoal in? Vast geen recepten voor Char-Grilled Banker of Lehman-Bros-stock in Tamarind sauce...
De wannee, kookboek van de amsterdamse huishoudschoolquote:Op zaterdag 22 mei 2010 13:52 schreef Dynd het volgende:
Weet iemand nog een goed boek voor een echte beginner? Simpele gerechtjes dus, voor weekendjes alleen thuis.
Wow, helemaal wat ik zocht! Bedanktquote:Op zaterdag 22 mei 2010 13:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De wannee, kookboek van de amsterdamse huishoudschool
http://www.bol.com/nl/p/n(...)002599428/index.html
Ik zou er nog even op terug komen als het boek er was. En het kwam vandaag. Wat staat er zoal in zal een paar recepten opnoemen:quote:Op donderdag 20 mei 2010 07:45 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Wat staat daar zoal in? Vast geen recepten voor Char-Grilled Banker of Lehman-Bros-stock in Tamarind sauce...
Ik blijf erbij dat deze serie ook gewelig is: http://www.bol.com/nl/p/n(...)005506041/index.htmlquote:
En, hoe is die? Voegt het iets toe of zijn het meer recepten die je ook in andere kookboeken kunt vinden?quote:
Ik heb deze ook besteld, dankje voor de tip.quote:Op zaterdag 22 mei 2010 13:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De wannee, kookboek van de amsterdamse huishoudschool
http://www.bol.com/nl/p/n(...)002599428/index.html
Geweldig boek lijkt me dat ook zeg. Blijft toch het favoriete ingredient in vele gerechten en wordt zo ondergewaardeerd. Gaat op het lijstje!quote:Op zaterdag 19 juni 2010 12:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Het boek is goddelijk. Gaat over boter, spekvet, ganzevet, vet vlees, merg en wat je er mee kan doen. Goddelijk en heel politiek incorrect in deze foodnazi tijd van mager en slank
Kookookquote:Op zondag 15 augustus 2010 12:42 schreef Vonkenboer het volgende:
Omdat ik en mijn vriendin binnen afzienbare tijd willen gaan samenwonen leek het mij leuk om een soort van basis kookboek te geven; dit aangezien wij allebei toch wel grote Klunzen in de keuken zijn (ja, klus met een hoofdletter K).
Nu ben ik al niet in staat om te koken; laat staan dat ik een leuk / goed basis kookboek kan uitzoeken.
Ik zoek eigenlijk iets waar zaken instaan die je dagelijks op tafel kunt zetten; dus geen kookboek die je 2 keer in het jaar gebruikt omdat er dan mensen komen eten en je iets anders dan anders op tafel wilt zetten.
Gewoon een goed duidelijk basis "ik wil leren koken"achtig kookboek
quote:'Kook ook' is als beste kookboek uit de kookboekentest van de Consumentengids gekomen.
Het geheel vernieuwde veelgeroemde basiskookboek is een boek geworden om uit te koken én om lekker in te bladeren, te kijken, te lezen en te leren. Een kookboek om dingen in op te zoeken: wat is het, hoe ziet het eruit, hoe moet het, hoe kan het ook, hoe lang duurt het, hoe maak je het schoon, wat zijn de verschillen en wat de overeenkomsten.
De Consumentenbond heeft in haar bekende onderzoeken recent ook kookboeken getest, en was bijzonder enthousiast over Kook ook.
Wij citeren de Consumentengids van mei 2003: 'Een opvallende verschijning tussen de andere boeken, omdat het een echt basiskookboek is. We waren zó verrukt van dit werk, dat we 'm in dit overzicht mee wilden nemen. Het boek is geschreven in samenwerking met het Nederlands Zuivelbureau. Behalve meer dan 1400 recepten (de kleine variaties meegeteld), bevatten de 480 pagina's een schat aan warenkennis en basistechnieken (van biefstuk bakken tot kreeft schoonmaken). Alle keukengerei en -apparatuur komt aan bod, er staat informatie in over koelen en vriezen en over gezonde voeding. Dit boek onderscheidt zich van de andere basiskookboeken door een fris en trendy uiterlijk. Het boek is duidelijk geschreven en overzichtelijk, al zijn niet alle gerechten afgebeeld. Duidelijk is aangegeven voor hoeveel personen het gerecht is en wat de bereidingstijd en voedingswaarde zijn. De bereiding wordt stapsgewijs uitgelegd. De negen recepten waren makkelijk te maken.'
De Wanneequote:Op zondag 15 augustus 2010 12:42 schreef Vonkenboer het volgende:
Omdat ik en mijn vriendin binnen afzienbare tijd willen gaan samenwonen leek het mij leuk om een soort van basis kookboek te geven; dit aangezien wij allebei toch wel grote Klunzen in de keuken zijn (ja, klus met een hoofdletter K).
Nu ben ik al niet in staat om te koken; laat staan dat ik een leuk / goed basis kookboek kan uitzoeken.
Ik zoek eigenlijk iets waar zaken instaan die je dagelijks op tafel kunt zetten; dus geen kookboek die je 2 keer in het jaar gebruikt omdat er dan mensen komen eten en je iets anders dan anders op tafel wilt zetten.
Gewoon een goed duidelijk basis "ik wil leren koken"achtig kookboek
Jamie Oliver boeken.quote:Op zondag 15 augustus 2010 13:56 schreef The_Hives het volgende:
Ik heb zelf nog geen boeken van Jamie Oliver, maar kreeg dit in mijn mail. Zou het wat zijn? zeker voor die prijs?
http://www.bruna.nl/boeke(...)qP0dOe8AAAEmTEt.QFrq
Hmmm, klinkt opzich goed. Voor mij en mijn vriendin lijkt het mij een mooi duidelijk boek met zo hier en daar de nodige afbeeldingen om een hoop te verduidelijken. Klinkt goed ! Zal het boek eens door google heen halen.quote:
Dit boek schijnt alleen maar tweedehands te verkrijgen ? Niet echt geweldig om kado te gevenquote:Op zondag 15 augustus 2010 13:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De Wannee
Wannee kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool
http://www.bol.com/nl/p/n(...)002599428/index.html
dus?quote:Op zondag 15 augustus 2010 14:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jamie Oliver boeken.
Uitgeverij betaald J.O. veel geld voor het recht boeken uit te brengen. Redactie schrijft het, lekker veel full colour fotos maken en weer een beststeller. Je hebt hopelijk niet de illusie dat hij het zelf schrijft niet? Hij verleend zijn merkrecht aan een uitgever en laat fotos van zich maken, en krijgt er bakken met geld voor. Thats it zo een beetje.
Natuurlijk, als je in dat hele beroemde mensen package stapt,quote:Op zondag 15 augustus 2010 19:48 schreef DarkElf het volgende:
[..]
dus?
dan nog kunnen mensen 'zijn' boeken leuk vinden toch?
als mensen dat willen kopen moeten ze dat vooral doen.quote:Op zondag 15 augustus 2010 19:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Natuurlijk, als je in dat hele beroemde mensen package stapt,
Kan je gelijk ook de Jamie Oliver wijnkoeler, vijzel, kurkentrekker etc etc etc kopen.
Zolang ik mensen al jij daar mee tegen de haren kan strijken is mijn dag goedquote:Op zondag 15 augustus 2010 20:00 schreef DarkElf het volgende:
[..]
als mensen dat willen kopen moeten ze dat vooral doen.
Word je je eigen negatieve en vooral belerende houding nooit zat?
welke illusie? of denk je dat je iets verteld hebt wat niet allang bekend is?quote:Op zondag 15 augustus 2010 20:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zolang ik mensen al jij daar mee tegen de haren kan strijken is mijn dag goed
Of ben je gewoon pissig omdat ik je illusie heb weggenomen?
thnx! zal eens kijkenquote:Op zondag 15 augustus 2010 20:51 schreef MariaEtcetera het volgende:
Mij boeit het geen drol of Jamie O. de boeken schrijft of Jan Pullekie van de Hoek, als ik het boek maar puik vind en de recepten die erin staan!![]()
En ja, ik vind plaatjes in boeken heel belangrijk, lay-out e.d. ook, en daar schaam ik me geen moment voor![]()
Overigens zal het me aan mn anus oxideren of er op mijn snijplank een J.O.-logo staat - ik koop de meest functionele en goedkoopste![]()
Als antwoord op de vraag van Hives: ik ken het niet, maar veel recepten uit de Jamie Oliver boeken staan ook op zijn site geloof ik. Is wel een goeie manier om te kijken of die recepten je aan staan - vaak zijn er ook een paar voorbeelden uit de boeken, is leuk!
Om mijzelf even te quoten; zijn er nog meer kookboeken die voor de echte beginners geschikt zijn ?quote:Op zondag 15 augustus 2010 12:42 schreef Vonkenboer het volgende:
Omdat ik en mijn vriendin binnen afzienbare tijd willen gaan samenwonen leek het mij leuk om een soort van basis kookboek te geven; dit aangezien wij allebei toch wel grote Klunzen in de keuken zijn (ja, klus met een hoofdletter K).
Nu ben ik al niet in staat om te koken; laat staan dat ik een leuk / goed basis kookboek kan uitzoeken.
Ik zoek eigenlijk iets waar zaken instaan die je dagelijks op tafel kunt zetten; dus geen kookboek die je 2 keer in het jaar gebruikt omdat er dan mensen komen eten en je iets anders dan anders op tafel wilt zetten.
Gewoon een goed duidelijk basis "ik wil leren koken"achtig kookboek
Italiaanse keuken is niet moeilijk, de smaak wordt bereikt door goede ingredienten en de boel eigenlijk simpel te houden.quote:Op woensdag 18 augustus 2010 19:36 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Om mijzelf even te quoten; zijn er nog meer kookboeken die voor de echte beginners geschikt zijn ?
Mijn vriendin is ook een fan van Italiaans eten dus een goed Italiaans semi-beginners kookboek is ook welkom
Hoewel ik een boek met zo'n titel niet zo snel zou oppakken, denk ik na het lezen van wat andere recensies dat dit wel is waar ik naar op zoek ben. Bedankt voor de tip!quote:Op donderdag 19 augustus 2010 11:19 schreef r2d22 het volgende:
1080 recepten - Ortega, S.
De "bijbel"voor het Spaanse kokkerellen Het boek is fantastisch, zeer overzichtelijk en inderdaad een inspiratiebron voor heerlijke etentjes.
Weinig plaatjes, wel erg duidelijk.
Ben hem voor weinig bij een dump boekhandel tegen gekomen.
Zeker een mooi boek! Maar niet echt een kookboek. Het heet wel lees- en kookboek, maar de recepten hebben niet de overhand en zijn voor een deel onuitvoerbaar in een huis-tuin-en-keuken-keukenquote:Op vrijdag 20 augustus 2010 14:16 schreef sammyd118 het volgende:
Heb net het nieuwe kook leesboek van Giphart binnen,eten,drinken,slapen.Heel mooi boek met mooie foto,s!
Zeker een aanrader!
Echt een aanvulling voor mijn collectie, ik heb al een aantal recepten gezien die ik zeker ga maken.quote:Indische familierecepten. Boekoe Kita (Indonesisch voor Ons Boek) is een schitterend uitgevoerd boek waarin familie en culinaire tradities centraal staan.
De Indische keuken is geliefd. Het is een traditionele keuken die vaak van generatie op generatie wordt overgedragen. Toch ontwikkelt ook deze keuken zich met de tijd mee. In dit Indische kookboek vertellen vijftien Indonesische families over hun roots, hun eigen familierecepten en verhalen vormen daarbij de rode draad. Onder hen ook enkele beroemde namen zoals voormalig topmodel Linda Spierings en fotografe Patricia Steur.
Veel van al deze authentieke recepten zijn ook voor de minder ervaren kok goed te maken en kosten niet heel veel tijd, zoals vaak wordt gedacht.De opbouw van het boek is per ingrediënt, zoals peper (lombok), ketjap, kokos (klapper), kemirinoten, knoflook en gula djawa.
Best een aardig concept, alleen gelimiteerd tot 100 recepten. Dat kan weleens lastig worden voor aardig wat mensen.quote:Op zondag 3 oktober 2010 12:45 schreef Dagonet het volgende:
Ik kwam net dit linkje ergens tegen:
http://www.cookyourbook.nl/
Een nederlandse site (dus met ideal te betalen) waar je je eigen kookboek kan samenstellen in hardcover. Dat scheelt weer schriften en andere meuk.
Op grote en zwaarte.quote:Op maandag 4 oktober 2010 03:48 schreef flying-dutchman het volgende:
Vraagje, hoe staan bij jullie de kookboeken geordend? Op nationaliteit, auteur, doorelkaar, etc?
Bij mij staan ze nog vooral niet, omdat ze nog in een verhuisdoos zitten, maar daarvoor was het redelijk random
Beetje op thema/keuken. En auteur natuurlijk.quote:Op maandag 4 oktober 2010 03:48 schreef flying-dutchman het volgende:
Vraagje, hoe staan bij jullie de kookboeken geordend? Op nationaliteit, auteur, doorelkaar, etc?
Bij mij staan ze nog vooral niet, omdat ze nog in een verhuisdoos zitten, maar daarvoor was het redelijk random
nietquote:Op maandag 4 oktober 2010 03:48 schreef flying-dutchman het volgende:
Vraagje, hoe staan bij jullie de kookboeken geordend?
Op volgorde van meest recentelijk gebruikquote:Op maandag 4 oktober 2010 03:48 schreef flying-dutchman het volgende:
Vraagje, hoe staan bij jullie de kookboeken geordend? Op nationaliteit, auteur, doorelkaar, etc?
Bij mij staan ze nog vooral niet, omdat ze nog in een verhuisdoos zitten, maar daarvoor was het redelijk random
Check. Ik vind het een heel mooi kookboek, met goede en lekkere recepten, maar wel redelijk bewerkelijk. Als je nog veel tijd hebt om in de keuken te staan is het echt heel prima. Bij mij wordt het eigenlijk te weinig gebruikt, omdat ik na een lange dag geen energie meer kan vinden om lang de keuken in te gaan. Wel goed om inspiratie op te doen voor een etentje oid. Kun je 'm niet eens in de boekhandel inkijken?quote:Op maandag 4 oktober 2010 16:55 schreef ArtemisQ het volgende:
Heeft iemand Vegeterranean? Is het tof? En is het fijn en bruikbaar?
Heb hem voor mijn verjaardag gevraagd.quote:Op woensdag 6 oktober 2010 06:58 schreef DarkElf het volgende:
Als t goed is komt vandaag (of morgen) mijn pakketje aan met daarin 'de kunst van het koken'.
Ben benieuwd
Valt nog mee. Larousse gaat over de 5 heenquote:Op vrijdag 8 oktober 2010 14:07 schreef DarkElf het volgende:
Oh ja: ik vind het een schitterend boek! Zo knalvol met informatie en recepten
Zeker een aanwinst
(al moet je er wel een steekwagentje voor hebbenhij weegt 2.5 kilo
)
Patisserie is een vak apart, probeer eens Eugen Pauli te pakken te krijgen, is hét standaard werk voor de horeca kok. Het is niet alleen Patisserie, maar geeft daar een redelijke introductie in. Verder is in the sweet kitchen van Regan Daley een geweldig boek over desserts en patisserie voor als je het echt goed wil leren.quote:Op dinsdag 19 oktober 2010 10:07 schreef FigureBirdStars het volgende:
Ik ben opzoek naar een goed (basis)boek over patisserie en desserts. Het liefst met uitgebreide beschrijvingen van de technieken en waarom iets op die manier gedaan wordt.
Iemand aanraders? Engelstalig mag ook.
Ik zie dit nu pas, maar bedankt Piet!quote:Op dinsdag 19 oktober 2010 17:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Patisserie is een vak apart, probeer eens Eugen Pauli te pakken te krijgen, is hét standaard werk voor de horeca kok. Het is niet alleen Patisserie, maar geeft daar een redelijke introductie in. Verder is in the sweet kitchen van Regan Daley een geweldig boek over desserts en patisserie voor als je het echt goed wil leren.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Die laatste lijkt me erg leuk!quote:Op dinsdag 19 oktober 2010 17:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Patisserie is een vak apart, probeer eens Eugen Pauli te pakken te krijgen, is hét standaard werk voor de horeca kok. Het is niet alleen Patisserie, maar geeft daar een redelijke introductie in. Verder is in the sweet kitchen van Regan Daley een geweldig boek over desserts en patisserie
Niet specifiek over de Thaise keuken, maar wel met een erg goed en redelijk authentiek hoofdstuk Thailand: A taste of the Far East van Madhur Jaffrey.quote:Op woensdag 15 december 2010 14:15 schreef conleche het volgende:
Weet iemand welk Thais kookboek het beste en het meest compleet is?
Kleurtjesquote:Op donderdag 26 augustus 2010 13:39 schreef DarkElf het volgende:
vandaag oa deze binnen gekregen:
[ afbeelding ]
echt een supermooi dik boek waarin per seizoen heel veel recepten staan met mooie foto's ook.
De griekse keuken zou ik niet willen vergelijken met de Italiaanse, is een tamelijk boertige keuken zonder echte hoogtepunten.quote:Op woensdag 15 december 2010 19:52 schreef MariaEtcetera het volgende:
[..]
KleurtjesWat voor soort recepten zijn dat? Wereldkeuken, van alles wat of meer specifiek ofzo?
Ik zag vandaag bij de ABC dit boek:
[ afbeelding ]
Lijkt me een soort Zilveren Lepel maar dan voor de Griekse keuken? Iemand er ervaring mee? Ik had niet veel tijd maar heb het snel doorgebladerd en het zag er wel leuk uit
Ik bedoelde meer qua boek-opbouw/-indeling en hoeveelheid uitleg en plaatjes!quote:Op woensdag 15 december 2010 19:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De griekse keuken zou ik niet willen vergelijken met de Italiaanse, is een tamelijk boertige keuken zonder echte hoogtepunten.
Oh op die manier, ik vind het ook niet vies hoorquote:Op woensdag 15 december 2010 19:57 schreef MariaEtcetera het volgende:
[..]
Ik bedoelde meer qua boek-opbouw/-indeling en hoeveelheid uitleg en plaatjes!
Ik hou wel van Grieks eten
Ja, absoluut, dat is Thai Food van David Thompson.quote:Op woensdag 15 december 2010 14:15 schreef conleche het volgende:
Weet iemand welk Thais kookboek het beste en het meest compleet is?
Hoe weet je dat het de bijbel is als je hem nog niet hebt?quote:Op woensdag 15 december 2010 20:54 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ja, absoluut, dat is Thai Food van David Thompson.
De kookbijbel van de Thaise keuken.
[ afbeelding ]
Wil er binnenkort een kleine recensie over schrijven, maar dan moeten ze 'm gvdgvdgv eerst leveren. Dus euh, als je 'm bestelt, verwacht niet dat ie met 4 werkdagen op je mat ligt.
Ik weet niet of je De Zilveren Lepel ook bezit? If so: gebruik je 'm veel?quote:Op woensdag 15 december 2010 19:57 schreef MariaEtcetera het volgende:
[..]
Ik bedoelde meer qua boek-opbouw/-indeling en hoeveelheid uitleg en plaatjes!
Ik hou wel van Grieks eten
'k Heb er wel flink in gebladerd. Had niet lang nodig ook om te zien hoe briljant dat boek is.quote:Op woensdag 15 december 2010 20:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe weet je dat het de bijbel is als je hem nog niet hebt?
![]()
van alles staat erin. tis echt een erg leuk boek, per seizoen ingedeeld en dan weer verschillende onderwerpen per seizoen: soepen, salades, hoofd met vis/vlees vegetarisch etc etc.quote:Op woensdag 15 december 2010 19:52 schreef MariaEtcetera het volgende:
[..]
KleurtjesWat voor soort recepten zijn dat? Wereldkeuken, van alles wat of meer specifiek ofzo?
Ik zag vandaag bij de ABC dit boek:
[ afbeelding ]
Lijkt me een soort Zilveren Lepel maar dan voor de Griekse keuken? Iemand er ervaring mee? Ik had niet veel tijd maar heb het snel doorgebladerd en het zag er wel leuk uit
Lees de recensies op amazon, vooral de mensen die het niet goed vinden zijn hilarischquote:Op woensdag 15 december 2010 21:31 schreef RobinOok het volgende:
[..]
'k Heb er wel flink in gebladerd. Had niet lang nodig ook om te zien hoe briljant dat boek is.
Maar wil 'm nu zelf hebben en uit koken voor ik er iets over schrijf.
Ik vind het wel een voordeel als in een kookboek wordt aangegeven hoe je een ronduit bizar ingredient door in een het land van publicatie enigszins couranter ingrediënt zou kunnen vervangen.quote:Op woensdag 15 december 2010 20:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Die recensies op amazon.co.uk zijn wel geniaal, mensen die het een slecht boek vinden omdat ze de ingredienten niet in de supermarkt kunnen vinden
![]()
![]()
![]()
Ja, zo las mijn moeder in haar kookboek dat je kappertjes kon vervangen door doperwten, aha, dus kappertjes zijn een soort doperwten dacht ze.quote:Op woensdag 15 december 2010 21:46 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Ik vind het wel een voordeel als in een kookboek wordt aangegeven hoe je een ronduit bizar ingredient door in een het land van publicatie enigszins couranter ingrediënt zou kunnen vervangen.
Gewetensvraag!quote:Op woensdag 15 december 2010 21:24 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Ik weet niet of je De Zilveren Lepel ook bezit? If so: gebruik je 'm veel?
Het zal wel het meest complete boek zijn enzo, maar DZL staat bij mij (en volgens mij bij veel anderen ook) te verstoffen omdat het helemaal geen fijn boek is om echt te gebruiken - ik vind bijvoorbeeld Made in Italy van Giorgio Locatelli een veel fijner boek.
Gewetensvraagquote:Op woensdag 15 december 2010 22:29 schreef MariaEtcetera het volgende:
Tof DE! Ik onthoud hem voor als ik weer eens kookboekenkoopkriebels krijgAndere titels van haar klinken ook tof, zoals die In Season. Groenten
[..]
Gewetensvraag!
Al moet ik zeggen dat ik nu ik terug ben uit Engeland wel van plan was hem juist meer te gebruiken, omdat ik de komende tijd waarschijnlijk meer dagen thuis benMaarja, het kan heel goed zijn dat dat bij een voornemen blijft - mijn trackrecord met de meeste kookboeken is niet heel goed
Maar ze zijn zo tof om te hebben!
Antwoord: nee want ik heb hem kado gekregen! En kaviaar vind ik niet lekkerquote:Op woensdag 15 december 2010 22:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gewetensvraag
Had je het geld dan niet beter kunnen besteden aan een kreeft of 2, 3 , een ganzelever, een pot caviaar, een kilo reerug?
Koop dan bij De Slegte zo'n boek over de Griekse keuken. Dan betaal je 7 euro, heb je er plaatjes bij en heb je de belangrijkste recepten ook wel. Kun je lekker de rest van je geld uitgeven aan dat boek van DE, dat klinkt namelijk veel leukerquote:Op woensdag 15 december 2010 22:29 schreef MariaEtcetera het volgende:
Tof DE! Ik onthoud hem voor als ik weer eens kookboekenkoopkriebels krijgAndere titels van haar klinken ook tof, zoals die In Season. Groenten
Gewetensvraag!
Al moet ik zeggen dat ik nu ik terug ben uit Engeland wel van plan was hem juist meer te gebruiken, omdat ik de komende tijd waarschijnlijk meer dagen thuis benMaarja, het kan heel goed zijn dat dat bij een voornemen blijft - mijn trackrecord met de meeste kookboeken is niet heel goed
Maar ze zijn zo tof om te hebben!
Leuk boek iddquote:Op woensdag 5 januari 2011 23:34 schreef Miss-MacPhisto het volgende:
Op aanraden van Piet Verdriet (ander topic) het Wannée besteld .... ben geen beginner, maar kreeg ook van andere recensies en dergelijke toch wel het idee dat het nog een leuk boek is om de verzameling mee uit te breiden. Ben benieuwd, review volgt.
Klinkt goed, ben benieuwd.quote:Op donderdag 6 januari 2011 00:02 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
Leuk boek iddStaat een hoop in
Ideaal voor het basiswerk
Waarom heb je dan eigenlijk de engelstalige versie gekocht? Ik vind het overigens opvallend: de nederlandse editie komt in één volume terwijl de Amerikaanse in twee delen komt (althans in het boek Julie & Julia dat bij de mijne zat wordt ook steeds gesproken over twee delen). Lijkt me toch iets handzamer.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 20:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb de tweedelige gebonden versie van Mastering the art of french cooking binnen, mijn Nederlandse uitgave is inmiddels zeker 25 jaar oud, het papier geelbruin en vol met vlekken.
Heb de indruk dat de 2 deler die ik net binnen heb meer tekeningen bevat.
Nu nog even een omrekentabel maken voor de maten.
De Nederlandse vertaling is overginds uitstekend, het is niet alleen een van mijn absoluut beste kookboeken, het is sowieso een van de allerbeste kookboeken überhaupt.
Dit klinkt wellicht gek, maar ik wilde hem in de taal lezen waarin hij geschreven is. En verder gewoon voor de heb en de tekeningenquote:Op zaterdag 15 januari 2011 07:08 schreef Fixers het volgende:
[..]
Waarom heb je dan eigenlijk de engelstalige versie gekocht?
Jep, maar je moet wel wat omstandiger zoekenquote:Ik vind het overigens opvallend: de nederlandse editie komt in één volume terwijl de Amerikaanse in twee delen komt (althans in het boek Julie & Julia dat bij de mijne zat wordt ook steeds gesproken over twee delen). Lijkt me toch iets handzamer.
LOLquote:'k Ben wel blij dat ik nu weet dat de vertaling écht goed is. Er worden soms enorme fouten gemaakt in kookboekvertalingen. Koffie/Theelepels die door elkaar worden gehusseld. Vissoorten die verkeerd vertaald worden, als Brit, Nederlander, Fransman en Duitser krijg je soms alle 4 een andere vis in één recept. En vertalers die het verschil tussen bakpoeder en gist niet snappen (Cakes van Sophie).
Toen ik in engeland in de keuken werkte stonden er ook twee tonnen met witte bloem: soft en hard. Ik kan me niet meer herinneren wat het verschil was, maar genoeg recepten vroegen om juist de een of ander of een mengsel in bepaalde verhoudingen.quote:Op zaterdag 15 januari 2011 09:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit klinkt wellicht gek, maar ik wilde hem in de taal lezen waarin hij geschreven is. En verder gewoon voor de heb en de tekeningen
[..]
Jep, maar je moet wel wat omstandiger zoeken
[..]
LOL
Dat meen je niet
Maar het laat wel zien dat het kookboeken uitgeven meestal niet om de recepten gaat. Het probleem van het vertalen van kookboeken is ook het volgende, waar mevrouw Child in haar biografie ook over verteld, niet alleen hebben vissen andere namen, een vis van voor de kust van de VS en uit de middelandse zee mogen dan tot dezelfde soort behoren, ze kunnen een andere structuur van vlees hebben. Amerikaanse bloem is anders dan franse bloem (glutengehalte), net als de boter, en ze heeft daar de recepten op aangepast.
Ik zelf weet dat je bv in Duitsland tarwebloem in 2 soorten hebt, met een hoog en met een laag glutengehalte. Het eerste is voor brood, het tweede voor cake en koekjes geschikt. Je zit dus niet alleen met de vertaling van de tekst, maar ook met die van de producten. Johannes van Dam heeft het daar ook over bij knoflook, amerikaanse knoflook is veel milder dan europese, en als je tegenwoordig knoflook koopt komt ie maar al te vaak uit China.
Dus heb je eigenlijk geen idee of het wel smaakt zoals bedoeld. Heb het hierover ook al eens hier op Fok over gehad mbt tot verse Gember. Niet alleen smaakt die anders over het jaar genomen, maar als je hem laat liggen veranderd de smaak ook.
Die ziet er fijn uit. Maar ben nu dus in dubio of ik hem niet voor de helft van de prijs in het originele Engels/Amerikaans moet aanschaffen...quote:Op zaterdag 15 januari 2011 12:30 schreef Deliah het volgende:
Ik heb 'De dikke vegetariër' gekocht. Ik ben er helemaal weg van. Goede beschrijvingen.
[ afbeelding ]
Correct, hoewel zijn kennis van het Frans beter is.quote:Op maandag 17 januari 2011 11:30 schreef Fixers het volgende:
Wat betreft het Macarons Boekje, 'k heb de naam van de auteur verkeerd gespeld. Dat moet zijn José Maréchal. Dit issum (klikbaar naar Bol.com):
[ link | afbeelding ]
@Pietverdriet: Het is niet zo verrassend dat de vertaling van De Kunst van het Koken correct is vertaald. Ik zag toevallig in de colofon dat Johannes van Dam als adviseur heeft gediend.
Eensquote:Op maandag 17 januari 2011 18:55 schreef grasisbruin het volgende:
Iedereen zou eigenlijk het volkomen kookboek van Wina Born uit 1976 in de kast moeten hebben staan. Echt stampvol gerechten, en treurig om te zien dat het koken thuis zo achteruit is gegaan.
Wel geinig, ik ben vorig jaar in dichte mist bij een engelse haven aan komen zeilen met mn vader en we konden engeland eerder ruiken dan zien.quote:Op maandag 17 januari 2011 19:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eens
We gaan hard de UK achterna, hoop alleen dat het nooit zo erg wordt als daar
Ik heb liever Fish&Chips dan Frikandel en Frietquote:Op maandag 17 januari 2011 19:04 schreef grasisbruin het volgende:
[..]
Wel geinig, ik ben vorig jaar in dichte mist bij een engelse haven aan komen zeilen met mn vader en we konden engeland eerder ruiken dan zien.Fish 'n chips....
Heb je al wat gebakken? Ik wil 'm denk ik ook halen, dus ik zoek gebruikers ervaringenquote:Op donderdag 6 januari 2011 12:25 schreef conleche het volgende:
Ik heb De Banketbakker gevraagd en gekregen voor kerst. Met recepten van Cees Holtkamp. En ik kan niet wachten totdat ik de citroenmerenguetaart heb geprobeerd te maken, aangezien die taart van bakkerij Holtkamp echt zo ontzettend lekker is!
Ik heb het nog niet uitgebreid bestudeerd, maar zo op het eerste gezicht lijkt het mij echt een ongelofelijk handig bakboek en zijn krokettenrecept staat er ook in.
Enig minpuntje wat mij betreft: beetje weinig plaatjes.Ik begrijp het ook wel weer hoor, want er staat ook zo ontzettend veel in, dan kan je niet bij alles plaatjes doen. Maar ik vind het altijd wel fijn om te zien hoe het eruit zou hóren te zien.
Het eerste wat me zo te binnen schiet, zijn de kookboeken van het Londense restaurant Moro. Leuke boeken (ik ken verder ook weinig andere boeken waarin die combi Spaans/Marokkaans voorkomt).quote:Op dinsdag 18 januari 2011 14:48 schreef Sandous het volgende:
wil een goed mediterraans kookboek, met recepten uit Marokko/Spanje.
Weten jullie welke goed is>
Nee! Druk, druk, druk. Je weet welquote:Op dinsdag 18 januari 2011 16:12 schreef _aurum_ het volgende:
[..]
Heb je al wat gebakken? Ik wil 'm denk ik ook halen, dus ik zoek gebruikers ervaringen
Eastern Vegetarian cooking heb ik ook. Best een prima boek, maar ik heb wel altijd moeite om me te motiveren om er iets uit te koken.quote:Op zondag 23 januari 2011 15:11 schreef ColdFeet het volgende:
Gisteren het kookboek Home Made aangeschaft, leuk boek!
Verder ben ik nog in afwachting van twee kookboeken: Madhur Jaffreys Eastern Vegetarian Cooking en The Accidental Vegetarian van Simon Rimmer. Niet dat ik vegetarier ben geworden, maar we eten doordeweeks bijna nooit vlees.
Ik heb een beetje hetzelfde met de Curry Bible. Maar als ik er dan toch weer uit kook, is het altijd lekker, dat dan weer wel. 't Gaat een beetje met vlagen hierquote:Op zondag 23 januari 2011 16:28 schreef stavromulabeta het volgende:
Eastern Vegetarian cooking heb ik ook. Best een prima boek, maar ik heb wel altijd moeite om me te motiveren om er iets uit te koken.
die laatste staat ook op mijn wishlist, ben benieuwd wat je ervan vindt.quote:Op zondag 23 januari 2011 15:11 schreef ColdFeet het volgende:
Gisteren het kookboek Home Made aangeschaft, leuk boek!
Verder ben ik nog in afwachting van twee kookboeken: Madhur Jaffreys Eastern Vegetarian Cooking en The Accidental Vegetarian van Simon Rimmer. Niet dat ik vegetarier ben geworden, maar we eten doordeweeks bijna nooit vlees.
Julia Child sneert daar heerlijk over in haar biografiequote:Op vrijdag 28 januari 2011 14:00 schreef pen-guin het volgende:
[ afbeelding ]
Amerikaanse bijbel voor thuiskoks, bijzonder compleet. Ik zat al jaren achter de jaren 50 editie van m'n grootmoeder aan maar m'n tante had dibs dus heb ik een nieuwe uitvoering gekregen met kerst.
Handig als referentie, ik kijk er vaak in om recepten te vergelijken.
dat schijnt een leuk boek te zijn he?quote:Op donderdag 7 april 2011 16:48 schreef Yinny het volgende:
www.boekenkraam.nl
Hier heb ik ook Made in Italy van Giorgio Locatelli vandaan voor de helft van de prijs, vergeleken met bol.com.
Of zaterdag bij mij bekijkenquote:Op donderdag 7 april 2011 18:16 schreef ColdFeet het volgende:
DE, je kunt 'm hier eens komen inkijken
Grrr, wil je dat niet meer doen? Zo'n link plaatsen, bedoel ik... Zo gaat mijn goede voornemen om eens minder kookboeken te kopen natuurlijk nooit lukkenquote:Op donderdag 7 april 2011 16:48 schreef Yinny het volgende:
www.boekenkraam.nl
Hier heb ik ook Made in Italy van Giorgio Locatelli vandaan voor de helft van de prijs, vergeleken met bol.com.
Idem! Nu wil ik plenty, home made en bill's basics!quote:Op donderdag 7 april 2011 21:22 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Grrr, wil je dat niet meer doen? Zo'n link plaatsen, bedoel ik... Zo gaat mijn goede voornemen om eens minder kookboeken te kopen natuurlijk nooit lukken
Ik hoor goede verhalen over " de Banketbakker" van cees holtkamp, maar heb het zelf niet.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 21:27 schreef stavromulabeta het volgende:
Weet nog iemand goede boeken voor met name taarten en gebak? Ik heb "In the Sweet Kitchen" (zie boven), maar ik zoek ook nog iets met voornamelijk klassiekers...
Een soort Mastering the Art of French Cooking, maar dan voor taarten.
Dat is een goed boek! Maar niet alleen taarten. Het gaat van kroketten naar desserts, koekjes, cakes en ook wat taarten.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 21:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik hoor goede verhalen over " de Banketbakker" van cees holtkamp, maar heb het zelf niet.
http://www.bol.com/nl/p/n(...)20081001004008667919
Die ziet er goed uit qua inhoud, ik heb 'm gelijk maar besteld op eBay...quote:Op donderdag 11 augustus 2011 21:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Deze heb ik zelf, in het Duits,
http://www.amazon.de/Vom-(...)id=1313091881&sr=8-1
Is een leerboek voor de Konditor, soort van banketbakker/pattisier in het Duitse leerlingstelsel, erg degelijk leerboek.
En bij deze moet ik maar eens kijken of ik 'm in de boekenwinkel kan inzien... Op een of andere manier gaan bij mij bij de combinatie 'Nederland' en 'Bakker´ de haren preventief overeind staan. Maar misschien is dat de uitzondering die de regel bevestigd.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 21:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik hoor goede verhalen over " de Banketbakker" van cees holtkamp, maar heb het zelf niet.
http://www.bol.com/nl/p/n(...)20081001004008667919
Leukquote:Op vrijdag 12 augustus 2011 19:24 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Die ziet er goed uit qua inhoud, ik heb 'm gelijk maar besteld op eBay...
[..]
Tja, is ook niet voor niets dat ik hem ook nog niet heb, ik had dat idee ook. Maar hoor niettemin goede verhalen, dus moet hem ook eens bekijkenquote:En bij deze moet ik maar eens kijken of ik 'm in de boekenwinkel kan inzien... Op een of andere manier gaan bij mij bij de combinatie 'Nederland' en 'Bakker´ de haren preventief overeind staan. Maar misschien is dat de uitzondering die de regel bevestigd.
Wantquote:Op vrijdag 12 augustus 2011 19:24 schreef stavromulabeta het volgende:
Op een of andere manier gaan bij mij bij de combinatie 'Nederland' en 'Bakker´ de haren preventief overeind staan.
Nederlandse bakkers niet echt vermaard zijn voor de hoge kwaliteit van hun producten, maar eerder om schuimbrood, blikappeltaart met geleiafdekking met abrikozensmaak en veel te dure broodjesquote:
Als jij een écht goede bakker in NL weet, dan houdt ik mij aanbevolen. Op de Haarlemmerstraat in A'dam weet ik er eentje die best aardig bakt, maar verder kom ik zelfs bij de bakkers die prentenderen goed te zijn, vooral slappe meuk met een afbaksmaakje tegen. En het meest frappante is dat zodra je naar het eerste het beste dorp over de grens (D of B, maakt niet uit) gaat, daar bij de eerste de beste bakker naar binnenloopt, je met een uitstekend brood naar buiten loopt.quote:
Dat soort boeken heb ik ook liever. Ik wil begrijpen waarom ik iets doe, niet alleen met instructies wat ik moet doen. Dan kan ik ook gefundeerd gaan experimenteren en variëren.quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 20:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Leuk
Laat eens weten hoe je het vindt, het is geen kookboek voor de huisvrouw zeg maar, maar vakliteratuur
Heb je de Eugen Pauli al?quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 21:15 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Dat soort boeken heb ik ook liever. Ik wil begrijpen waarom ik iets doe, niet alleen met instructies wat ik moet doen. Dan kan ik ook gefundeerd gaan experimenteren en variëren.
Zijn er eigenlijk nog wel banketbakkers die bv. zelf nog de taartbodems bakken?quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 21:03 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Als jij een écht goede bakker in NL weet, dan houdt ik mij aanbevolen. Op de Haarlemmerstraat in A'dam weet ik er eentje die best aardig bakt, maar verder kom ik zelfs bij de bakkers die prentenderen goed te zijn, vooral slappe meuk met een afbaksmaakje tegen. En het meest frappante is dat zodra je naar het eerste het beste dorp over de grens (D of B, maakt niet uit) gaat, daar bij de eerste de beste bakker naar binnenloopt, je met een uitstekend brood naar buiten loopt.
maar dit is allemaal een beetje offtopic in een kookboekentopic
Ik heb voor deze niet-kookboekdiscussie een apart topic gebakken:quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 22:02 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Zijn er eigenlijk nog wel banketbakkers die bv. zelf nog de taartbodems bakken?
Was mijn eerste Chinese kookboek en kook er nog regelmatig uit. Fijn boek inderdaad.quote:Op maandag 15 augustus 2011 00:18 schreef Miasan het volgende:
Smakelijk China is een nogal groot boek met veel Chinese recepten. Er staat uitgebreide informatie in over Chinese eetgewoontes en gebruiken. Bij veel recepten ook achtergrondinformatie over het gerecht en uit welke streek het komt enz. Mooie foto's ook.
Is dat eigenlijk een nieuwe vertaling, of liever, een vertaling van zijn bijgewerkte uitgave?quote:Op woensdag 17 augustus 2011 12:23 schreef Weltschmerz het volgende:
[ afbeelding ]
http://www.bol.com/nl/p/n(...)#product_description
Niet echt een kookboek, er staan geen recepten in. Wel een fraai naslagwerk, met heel veel kennis over wat je nou eigenlijk doet wanneer je kookt, waardoor je het beter kunt doen.
Bedoel je een vegetarisch kookboek ofzo? Als je een 'gewoon' kookboek zoekt, dan heeft Mastering the art of French cooking van Julia Child een uitstekend hoofdstuk over groenten.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 16:19 schreef marcb1974 het volgende:
OMB, dat ik dit topic nog niet eerder heb gezien. Ik verzamel kookboeken
Wie weet er een goed kookboek voor groente. En dan vooral gericht op het gezonde.
Heel mooi, maar ik geef die 400 pond liever uit aan een kreeft, wat mooie vis, leuke vleesjes, wild, kaas en ganzeleverquote:Op donderdag 18 augustus 2011 15:18 schreef Roel_Jewel het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zie http://modernistcuisine.com
Vanaf december verkrijgbaar... http://www.taschen.com/pa(...)ience_of_cooking.htm
Zie ook http://www.newyorker.com/(...)t_atlarge_lanchester
Ik heb dat boekje liggen, maar vond de recepten veel minder goed uitpakken dan uit m'n andere cupcakes/cakejes boeken. Misschien lukken ze bij jou beterquote:Op donderdag 18 augustus 2011 15:44 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Ik krijg "The Hummingbird Bakery" morgen
Heb daar cakejes gegeten in Londen ... Zo wil ik ze ook kunnen maken!
Ik had 'm in de kookboekenwinkel eens ingekeken. Maar ik heb 'm ook maar laten liggen. Een recept voor appelflappen met k-en-k bladerdeeg kan ik ook nog wel verzinnen.quote:Op dinsdag 23 augustus 2011 12:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Beetje dubbel gevoel, is een saai receptenboek, niets meer. Recepten an sich zijn niet verkeerd.
Ik heb 'm van de week binnengekregen. Erg interessant allemaal en vooral een briljante manier om de recepten op te schrijven. Niet van die hele alinealange proza uit andere boeken maar gewoon (x g A, y g B, z g C) -> schuimig roeren, etc.quote:Op donderdag 11 augustus 2011 21:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Deze heb ik zelf, in het Duits,
http://www.amazon.de/Vom-(...)id=1313091881&sr=8-1
Is een leerboek voor de Konditor, soort van banketbakker/pattisier in het Duitse leerlingstelsel, erg degelijk leerboek.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: |