abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 31 maart 2010 @ 11:48:32 #26
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_79781637



Als je écht van koken houdt, is deze wat mij betreft onmisbaar in je kast. Het is niet zozeer een kookboek, maar meer een beschrijving van wat er gebeurt in je pan, kom, ovenschaal etc. Het gaat over chemie en koken, over kooktechnieken en vooral waarom. In veel kookboeken staat: doe zus of zo, maar nooit waarom dat zo moet. Dat frustreert mij vaak enorm, dus dit is inmiddels echt mijn bijbel geworden.

Het bevat afzonderlijke hoofdstukken over o.a. zuivel, eieren, vlees, vis, deeg, groenten en kruiden. De volledige basis die je moet hebben wil je iets van koken begrijpen.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_79782133
ik heb alleen maar fora uit 2005/2008 gevonden die antwoord geven op de vraag welk kookboek je het beste aan kunt schaffen als basis voor iemand die net begint met koken, en vroeg me af of er inmiddels nieuwe tips zijn?
pi_79782311
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 11:59 schreef jUsTmE13o2 het volgende:
ik heb alleen maar fora uit 2005/2008 gevonden die antwoord geven op de vraag welk kookboek je het beste aan kunt schaffen als basis voor iemand die net begint met koken, en vroeg me af of er inmiddels nieuwe tips zijn?
Echt basis-basis?

Ik vind Kookook erg goed. Staat echt alles in, van productinfo tot technieken en recepten.
Wannée wordt hier volgens mij ook vaak wel aangeraden.
pi_79785474
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 12:04 schreef LieLie het volgende:

[..]

Echt basis-basis?

Ik vind Kookook erg goed. Staat echt alles in, van productinfo tot technieken en recepten.
Wannée wordt hier volgens mij ook vaak wel aangeraden.
die kwam ik in de oudere fora ook tegen. niks veranderd dus. ik zal eens wat ervaringen opzoeken van beide boeken. ik bedoelde inderdaad basis-basis, ik kan alleen knorr wereldgerechten maken of een pasta met saus uit zak of pot, en wil zo onderhand eens echt leren koken
pi_79789135
Ik zou je ook Kook Ook aanraden. Ik heb er veel van geleerd, in ieder geval!

Ik heb deze week twee kookboeken gekocht (ze passen bijna niet meer in m'n kast):



en



Ik heb nog nooit Indonesisch gekookt en ik vind het best spannend. . Hopelijk kan ik binnenkort een geweldige rijsttafel serveren. .
Still a little bit of your face I haven't kissed.
pi_79789624
Wij hebben ook erg lang gezocht naar een standaard kookboek. Waarin dus staat hoe je het standaard goed maakt en 2 lekkere varianten. Dus hoe je standaard bloemkool maakt en 2 lekkere varianten bijvoorbeeld. En natuurlijk een hoop basiskennis. En na lang zoeken is dat kookook geworden. Top boek.
pi_79789848
Beb Vuyk is een tof boek maar wat vind je nou van MTAOFC? Is het echt bruikbaar? En staan er ook zoete recepten in?
pi_79790043
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 15:02 schreef ColdFeet het volgende:
Beb Vuyk is een tof boek maar wat vind je nou van MTAOFC? Is het echt bruikbaar? En staan er ook zoete recepten in?
Ik kreeg 'm gister binnen en heb nog geen kans gehad om het echt te bekijken (vol. 2 moet ook nog komen, trouwens). Maar volgende week ga ik een quiche maken met het recept voor paté brisêe fine dat erin staat. Als dat lukt is het direct m'n favoriete kookboek. En zeker staan er zoete recepten in!
Still a little bit of your face I haven't kissed.
  woensdag 31 maart 2010 @ 15:18:55 #34
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_79790575
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 15:02 schreef ColdFeet het volgende:
Beb Vuyk is een tof boek
Ik snap daar echt helemaal niks van, dat zoveel mensen nog steeds zo enthousiast zijn over Beb Vuyk. Ik vind het een enorm butboek. Compleet uit de tijd met d'r knoflookpoeder, gemberpoeder, laospoeder.
pi_79790735
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 15:18 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik snap daar echt helemaal niks van, dat zoveel mensen nog steeds zo enthousiast zijn over Beb Vuyk. Ik vind het een enorm butboek. Compleet uit de tijd met d'r knoflookpoeder, gemberpoeder, laospoeder.
Ja gut, maar die Indische keuken luistert sowieso niet zo nauw; wat let mij om gewoon verse te gebruiken?
pi_79790813
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 13:20 schreef jUsTmE13o2 het volgende:

[..]

die kwam ik in de oudere fora ook tegen. niks veranderd dus. ik zal eens wat ervaringen opzoeken van beide boeken. ik bedoelde inderdaad basis-basis, ik kan alleen knorr wereldgerechten maken of een pasta met saus uit zak of pot, en wil zo onderhand eens echt leren koken
Van Kookook komt regelmatig een nieuwe druk uit hoor! Dus die is nog steeds fris en modern

En daarin heb je dus idd een basisrecept en een aantal varianten daarop!
  woensdag 31 maart 2010 @ 15:28:05 #37
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_79790908
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 15:23 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Ja gut, maar die Indische keuken luistert sowieso niet zo nauw; wat let mij om gewoon verse te gebruiken?
Wat let je om niet gewoon meteen een goed recept te gebruiken of goed kookboek te kopen?
Beb Vuyk zou niet meer verkocht moeten worden.
pi_79791155
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 15:28 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wat let je om niet gewoon meteen een goed recept te gebruiken of goed kookboek te kopen?
Beb Vuyk zou niet meer verkocht moeten worden.
Nou! Ga met een spandoek voor de winkel staan!!!

Ik heb Beb Vuyk ooit gekregen, en ik gebruik 'm wel, die een of twee keer per jaar dat ik zin heb om uitgebreid Indisch te koken. Sorry
pi_79791542
Welk kookboek had ik dan wel moeten kopen, RobinOok?
Still a little bit of your face I haven't kissed.
pi_79791633
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 15:25 schreef LieLie het volgende:

[..]

Van Kookook komt regelmatig een nieuwe druk uit hoor! Dus die is nog steeds fris en modern

En daarin heb je dus idd een basisrecept en een aantal varianten daarop!
ik heb 'm besteld, bedankt! hoop dat er wat simpele recepten in staan om te oefenen met ingredienten die gewoon in de supermarkt te koop zijn, ik had voorheen wel wat kookboeken maar allemaal ingredienten nodig waarvoor je naar de toko of groentenman moet, en dat vind ik toch irritant als drukke student samenwonend met vriend met eigen bedrijf.. dan kan je weer alleen maar in het weekend lekker uitgebreid boodschappen doen en koken. hoop dat het nu beter gaat!
pi_79791691
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 14:57 schreef Stansfield het volgende:
Wij hebben ook erg lang gezocht naar een standaard kookboek. Waarin dus staat hoe je het standaard goed maakt en 2 lekkere varianten. Dus hoe je standaard bloemkool maakt en 2 lekkere varianten bijvoorbeeld. En natuurlijk een hoop basiskennis. En na lang zoeken is dat kookook geworden. Top boek.
ik heb de kook ook besteld, bedankt hoop dat het er snel is, kan niet wachten!
  woensdag 31 maart 2010 @ 15:49:20 #42
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_79791718
quote:
Op dinsdag 30 maart 2010 20:18 schreef DarkElf het volgende:
tvp

ik heb een tijdje geleden dit boek aangeschaft via Amazon.

[ afbeelding ]

The Cook' s Bible van Le Cordon Bleu

Mooi groot boek met heel heel veel duidelijke foto' s en daardoor heel duidelijk in de uitleg.
Echt de basisdingen staan erin: hoe herken je een verse vis, snij je vers vlees of maak je een goeie kip maar ook allerlei deegsoorten worden uitgelegd en snijtechnieken etc. (ook decoratiesnijden bijv)

echt een mooi boek
Zijn dat echt alleen technieken en dergelijke of ook recepten?
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
  woensdag 31 maart 2010 @ 15:57:21 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_79792075
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 15:02 schreef ColdFeet het volgende:
Beb Vuyk is een tof boek maar wat vind je nou van MTAOFC? Is het echt bruikbaar? En staan er ook zoete recepten in?
Het is verschrikkelijk goed, en er staan prachtige desserts in, het is heel bruikbaar en begrijpelijk geschreven en je leert dingen echt te maken ipv een pakje.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 31 maart 2010 @ 15:58:57 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_79792168
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 15:28 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wat let je om niet gewoon meteen een goed recept te gebruiken of goed kookboek te kopen?
Beb Vuyk zou niet meer verkocht moeten worden.
Hele generaties Nederlanders hebben de indische keuken geleerd van Beb, maar wat zou jij aanraden op Indische keuken gebied?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_79792254
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 15:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het is verschrikkelijk goed, en er staan prachtige desserts in, het is heel bruikbaar en begrijpelijk geschreven en je leert dingen echt te maken ipv een pakje.
Dat laatste is sowieso het streven Ik heb er ooit mee in m'n handen gestaan en bedacht dat het toch niet echt mijn boek is, omdat er heel veel gerechten instaan die ik niet zo snel zou maken. Maar wie weet... Ik vind haar kookfilmpjes wel echt fenomenaal

Voor de klassieke Franse desserts vind ik het kookboek van Anthony Bourdain dat ik heb staan ook wel fijn , trouwens
pi_79792303
quote:
Op woensdag 31 maart 2010 15:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hele generaties Nederlanders hebben de indische keuken geleerd van Beb, maar wat zou jij aanraden op Indische keuken gebied?
Lonny dinges heeft ook een Indisch kookboek geschreven dat best de moeite waard is.
  woensdag 31 maart 2010 @ 16:25:43 #47
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_79793382
Ik ben niet zo heel erg thuis in de Indonesische kookboekenwereld, maar de recepten van Lonny zien er inderdaad een stuk authentieker en smakelijker uit.
Bijvoorbeeld in:

De authentiek Indische Keuken


(en let op, er is ook nog een boek van zijn hand: "De complete Indonesische keuken, 785 authentieke recepten van de verschillende eilanden" maar dat is een onhandig boek, alles ingedeeld per eiland. Dat is echt een crime om daar even iets in te vinden als je bijvoorbeeld denkt "ik wil iets met varkensvlees". Bovendien een schrijfwijze van de ingredienten waarbij ik nogal eens diep na moet denken om me te realiseren wat ie bedoelt. Beetje te indonesish misschien, niet echt geschikt voor alle dag. Ik vind het wel leuk om te hebben, maar eigenlijk was het een beetje een miskoop. Ik kook er heel weinig uit.
  woensdag 31 maart 2010 @ 17:02:13 #48
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_79794953
Heb hier zowel A Propos Bistro als Les Halles van A. Bourdin staan, Bistro is wat boerser, les Halles wat verfijnder.

Heb zelf net Mijn Little Italy gekocht. vond het wel leuk om wat toegangkelijkers naast de zilveren Lepel te hebben op Italiaans kook gebied.

Gebraad staat nog hoog op mn verlanglijst.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  woensdag 31 maart 2010 @ 21:44:15 #49
231895 MariaEtcetera
President Vanellope
pi_79806758
Ik zag laatst die Julia Childs bij de ABC en toen dacht ik, hey, dat was die bekende miep met d'r Belangrijke Kookboek! Dus ik bladeren, stonden er geen plaatjes in Ik ben nog best wel een beetje een noob dus ik vind het fijn om te zien hoe iets eruit hóórt te zien, en ik vind dat ook deel van de voorpret van koken Dus ik heb het maar niet gekocht...

Indisch koken lijkt me ook wel leuk, dus ook TVP voor verdere kookboek-tips!

Ik zag bij de ABC ook een boek over Caribisch koken geloof ik, van een vrolijke rastameneer die o.a. rastafari pudding ging maken In rood/geel/groen uiteraard, met leuke kleurenplaatjes! Komt iemand dat hier bekend voor en zo ja, is het wat? Ik had niet echt de tijd om uitgebreid te bladeren helaas, en was vergeten zn naam op te schrijven
"Dijenkletserextravaganza!" - V1z
  woensdag 31 maart 2010 @ 23:08:33 #50
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_79811222
Deze?



Die zie ik wel eens op de BBC voorbij komen: Caribbean Food made easy.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')