abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_78820385
Vandaag is zaterdag, dus een prima moment om de hele dag bezig te zijn met iets te maken dat je ook binnen 5 minuten in kwalitatief prima vorm tegen de helft van de prijs in de supermarkt kunt kopen... Vandaar dat stavromulabeta aan de slag is gegaan om een kleine 2 kilo varken in 5 m schapendarm gepropt te krijgen.

Het hele gebeuren is een vrije interpretatie op saucisses de Périgord, waarbij ik in het recept op het varkensvlees na de meeste ingrediënten door iets anders heb vervangen (peterselie is immers een prima vervanger voor truffel )


Op het gebied van niet-vegetarische ingrediënten is behalve 5 m schapendarm ruim een kilo varkenscarbonades er in gegaan en ongeveer 700 g ruggespek. Die zijn beide vakkundig gemalen.



Met name bij het malen van het ruggespek was het spannend wie zou winnen, het team stavromulabeta-gehaktmolen of het ruggespek. Maar uiteindelijk heeft het ruggespek verloren wat in het onderstaande tafereel resulteerde.


De kruiden (peterselie, peper, quatre epices) en witte wijn erbij:


Vervolgens de darmen uitspoelen en op de worstvultuit zien te proppen. . Een groot feest van knopen en verstoppingen. Ik kwam er wel achter dat het wil helpen om er tijdens het op de tuit oprijgen water door heen te laten lopen. soort gehannes met condooms maar dan eentje van 5 m lang


Uiteindelijk is het toch gelukt, trouwens is het wel verbazingwekkend hoe ontzettend stevig zo'n darm is .


En uiteindelijk was het resultaat twee borden vol met worst. Vanavond is het tijd voor de ultieme smaaktest
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 6 maart 2010 @ 18:13:33 #2
169780 Marijkezwolle
Queen multiquote
pi_78820967
Wauw! Tof!
En een leuk geschreven verslag trouwens
Ben je van plan het vaker te maken? En laat je weten hoe het smaakte?
Come on now, you knew you were lost
But you carried on anyway
Oh come on now, you knew you had no time
But you let the day drift away
pi_78821146
Jeetje, wat een leuk klusje voor een zaterdagmiddag Waar koop je nou zo'n schapendarm?
* Isabeau is benieuwd hoe je de smaak vindt en of het de moeite van herhalen waard is

[ Bericht 0% gewijzigd door Isabeau op 06-03-2010 18:24:22 ]
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_78821290
puik zeg!

leuk verslagje
Ja doei.
pi_78821450
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 18:18 schreef Isabeau het volgende:
Jeetje, wat een leuk klusje voor een zaterdagmiddag Waar koop je nou zo'n schapendam?
* Isabeau is benieuwd hoe je de smaak vindt en of het de moeite van herhalen waard is
Schapendarm kun je bij een goede slager bestellen (en ook even op de gezichten van de klanten achter je letten ).
Of het lekker is, ga ik zo merken (en daar hangt uiteraard ook van af of ik het vaker ga doen )
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_78821639
Ziet er best genig uit
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_78822070
wauw, heel tof!
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_78823773
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 18:13 schreef Marijkezwolle het volgende:
Ben je van plan het vaker te maken? En laat je weten hoe het smaakte?
Het smaakte best prima, minimaal even goed als de verse worst die ik bij de slager koop (maar dat is niet objectief vastgesteld ). De volgende keer ga ik er wel minimaal het dubbele aan kruiden bij gooien, of misschien de helft rundvlees gebruiken voor een wat stevigere smaak.

Dit is trouwens het resultaat: worst met linzen en in ganzenvet gebakken aardappeltjes .
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_78825677
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Het smaakte best prima, minimaal even goed als de verse worst die ik bij de slager koop (maar dat is niet objectief vastgesteld ). De volgende keer ga ik er wel minimaal het dubbele aan kruiden bij gooien, of misschien de helft rundvlees gebruiken voor een wat stevigere smaak.

Dit is trouwens het resultaat: worst met linzen en in ganzenvet gebakken aardappeltjes .
[ afbeelding ]
Ziet er lekker uit!

* DonJames vraagt zich wel af wat voor postuur stavromulabeta heeft met zulke Bourgondische maaltijden&dranken
pi_78826257
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 20:29 schreef DonJames het volgende:

[..]

Ziet er lekker uit!

* DonJames vraagt zich wel af wat voor postuur stavromulabeta heeft met zulke Bourgondische maaltijden&dranken
Ik fiets elke dag 40 km naar m'n werk, dus dat compenseert dat wel weer Ik hoop wel dat mijn zorgverzekeraar niet meeleest!
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 6 maart 2010 @ 21:00:44 #11
169780 Marijkezwolle
Queen multiquote
pi_78826787
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Het smaakte best prima, minimaal even goed als de verse worst die ik bij de slager koop (maar dat is niet objectief vastgesteld ). De volgende keer ga ik er wel minimaal het dubbele aan kruiden bij gooien, of misschien de helft rundvlees gebruiken voor een wat stevigere smaak.

Dit is trouwens het resultaat: worst met linzen en in ganzenvet gebakken aardappeltjes .
[ afbeelding ]
Wauw! Jij kan echt geweldig koken volgens mij Ziet er fantastisch uit in elk geval
Come on now, you knew you were lost
But you carried on anyway
Oh come on now, you knew you had no time
But you let the day drift away
pi_78827516
Ha kijk, een medeworstenmaker!

Ik maak tot nog toe schapeworst in schapedarm, maar als de vooruitzichten bewaarheid worden zal ik over een jaartje ook aan de varkensworst gaan.

Hoeveel zout per kg vlees heb je gebruikt?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_78827666
Oh ja, darm kan je bij de betere slager kopen. Maar goedkoper bij de Turk:
quote:
Bij de Turkse slager, die nog gewoon achter de toonbank een geit in stukken hakt, zag meneer merguez-worstjes. Ze oogden zelfgemaakt. Met veel handgebaren, meneer’s Turks slager spreekt vanuit commercieel oogpunt beschouwd verbazingwekkend slecht Nederlands, maakte meneer duidelijk dat hij geen interesse had in de inhoud, maar wel in het omhulsel van de merguez. En dat hij dus schapendarm wilde kopen. Een meter of drie. Zowaar, uit het koelvak verscheen een bakje met darmen. Mijn Turkse slager bleek vanuit commercieel oogpunt beschouwd verbazingwekkend slecht op de hoogte van de lengte van een meter. ‘”Eén”, mommelde hij, vrijwel de hele winkel met darm overspannend, “twee..”.

Enfin, een halve kilometer, 25 gram en ¤1,13 later vertrok meneer voldaan. Schapendarm, wat zal hij daar eens van gaan maken?
bron: http://worstlog.com
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_78828127
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 21:24 schreef sigme het volgende:
Oh ja, darm kan je bij de betere slager kopen. Maar goedkoper bij de Turk:
[..]

bron: http://worstlog.com
'Mijn' Turk heeft helaas geen darm, bij de slager kreeg ik de darm min of meer gratis bij de rest. Volgens mijn boek (Charcuterie van Jane Grigson) moet er 1 eetlepel zout per 1 3/4 lb (800 g) vlees+spek, maar de volgende keer ga ik denk ik minimaal 1,5 x zoveel gebruiken.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 6 maart 2010 @ 21:58:50 #15
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_78828933
Lijkt me echt keileuk om te doen, alleen, ik eet nooit worst.
  zaterdag 6 maart 2010 @ 23:06:29 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_78831290
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 21:58 schreef RobinOok het volgende:
Lijkt me echt keileuk om te doen, alleen, ik eet nooit worst.
daar kan je mee beginnen natuurlijk..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 6 maart 2010 @ 23:26:05 #17
58874 macferret
http://spiffsbbq.nl
pi_78832053
Mooi! en een heel mooi boek idd. toevallig met wat bbq vrienden vorige week en workshop gedaan, waar we ook worst gemaakt hebben. binnenkort geeft een vriend van ons een workshop worst en pate maken.
pi_78832142
Wat geniaal zeg! Is die machinerie van jezelf of heb je die geleend/gehuurd ofzo?
  zaterdag 6 maart 2010 @ 23:30:05 #19
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_78832186
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 23:06 schreef Pietverdriet het volgende:
daar kan je mee beginnen natuurlijk..
Nee, dank je.
  zondag 7 maart 2010 @ 10:12:55 #20
70514 littledrummergirl
voor uw vrijmibo
pi_78839842
wat onwijs cool
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_78840926


Zelf worst maken: hoeveel zout / specerijen?
20gr zout per kilo vlees vond ik een een goeie maat.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_78841193
Hier nog een filmpje van leuke mensen die zelf worst maken op geïmproviseerde wijze.
(die hele site van hun is geniaal als je houdt van ingewanden en het eten van 'vreemde' stukken dier, zoals kippenvoetjes, koeienlippen, varkensoren, enz.)
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  zondag 7 maart 2010 @ 11:34:24 #23
221912 minilot
Nancy boy
pi_78841435
Oee, dat zou ik ook graag eens willen doen, zeg! Een gehaktmolen koop ik één dezer dagen in elk geval..
Wat zou zo'n worstvuller kosten?
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 maart 2010 @ 11:59:57 #24
270030 Supperboeren
Rock is On!!!
pi_78842088
Eh...,
Lekker!
Vaker doen togh?!
Op een dag drink je geen bier meer.
Dan drink je Grolsch!!
pi_78843532
quote:
Op zondag 7 maart 2010 11:34 schreef minilot het volgende:
Oee, dat zou ik ook graag eens willen doen, zeg! Een gehaktmolen koop ik één dezer dagen in elk geval..
Wat zou zo'n worstvuller kosten?
Ik heb er iets van 6 of 7 euro voor betaald, voor een setje met drie maten. De tuitjes zijn helaas wel van kunststof.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')