Schapendarm kun je bij een goede slager bestellen (en ook even op de gezichten van de klanten achter je letten ).quote:Op zaterdag 6 maart 2010 18:18 schreef Isabeau het volgende:
Jeetje, wat een leuk klusje voor een zaterdagmiddag Waar koop je nou zo'n schapendam?
* Isabeau is benieuwd hoe je de smaak vindt en of het de moeite van herhalen waard is
Het smaakte best prima, minimaal even goed als de verse worst die ik bij de slager koop (maar dat is niet objectief vastgesteld ). De volgende keer ga ik er wel minimaal het dubbele aan kruiden bij gooien, of misschien de helft rundvlees gebruiken voor een wat stevigere smaak.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 18:13 schreef Marijkezwolle het volgende:
Ben je van plan het vaker te maken? En laat je weten hoe het smaakte?
Ziet er lekker uit!quote:Op zaterdag 6 maart 2010 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Het smaakte best prima, minimaal even goed als de verse worst die ik bij de slager koop (maar dat is niet objectief vastgesteld ). De volgende keer ga ik er wel minimaal het dubbele aan kruiden bij gooien, of misschien de helft rundvlees gebruiken voor een wat stevigere smaak.
Dit is trouwens het resultaat: worst met linzen en in ganzenvet gebakken aardappeltjes .
[ afbeelding ]
Ik fiets elke dag 40 km naar m'n werk, dus dat compenseert dat wel weer Ik hoop wel dat mijn zorgverzekeraar niet meeleest!quote:Op zaterdag 6 maart 2010 20:29 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ziet er lekker uit!
* DonJames vraagt zich wel af wat voor postuur stavromulabeta heeft met zulke Bourgondische maaltijden&dranken
Wauw! Jij kan echt geweldig koken volgens mij Ziet er fantastisch uit in elk gevalquote:Op zaterdag 6 maart 2010 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Het smaakte best prima, minimaal even goed als de verse worst die ik bij de slager koop (maar dat is niet objectief vastgesteld ). De volgende keer ga ik er wel minimaal het dubbele aan kruiden bij gooien, of misschien de helft rundvlees gebruiken voor een wat stevigere smaak.
Dit is trouwens het resultaat: worst met linzen en in ganzenvet gebakken aardappeltjes .
[ afbeelding ]
bron: http://worstlog.comquote:Bij de Turkse slager, die nog gewoon achter de toonbank een geit in stukken hakt, zag meneer merguez-worstjes. Ze oogden zelfgemaakt. Met veel handgebaren, meneer’s Turks slager spreekt vanuit commercieel oogpunt beschouwd verbazingwekkend slecht Nederlands, maakte meneer duidelijk dat hij geen interesse had in de inhoud, maar wel in het omhulsel van de merguez. En dat hij dus schapendarm wilde kopen. Een meter of drie. Zowaar, uit het koelvak verscheen een bakje met darmen. Mijn Turkse slager bleek vanuit commercieel oogpunt beschouwd verbazingwekkend slecht op de hoogte van de lengte van een meter. ‘”Eén”, mommelde hij, vrijwel de hele winkel met darm overspannend, “twee..”.
Enfin, een halve kilometer, 25 gram en ¤1,13 later vertrok meneer voldaan. Schapendarm, wat zal hij daar eens van gaan maken?
'Mijn' Turk heeft helaas geen darm, bij de slager kreeg ik de darm min of meer gratis bij de rest. Volgens mijn boek (Charcuterie van Jane Grigson) moet er 1 eetlepel zout per 1 3/4 lb (800 g) vlees+spek, maar de volgende keer ga ik denk ik minimaal 1,5 x zoveel gebruiken.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 21:24 schreef sigme het volgende:
Oh ja, darm kan je bij de betere slager kopen. Maar goedkoper bij de Turk:
[..]
bron: http://worstlog.com
daar kan je mee beginnen natuurlijk..quote:Op zaterdag 6 maart 2010 21:58 schreef RobinOok het volgende:
Lijkt me echt keileuk om te doen, alleen, ik eet nooit worst.
Nee, dank je.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 23:06 schreef Pietverdriet het volgende:
daar kan je mee beginnen natuurlijk..
Ik heb er iets van 6 of 7 euro voor betaald, voor een setje met drie maten. De tuitjes zijn helaas wel van kunststof.quote:Op zondag 7 maart 2010 11:34 schreef minilot het volgende:
Oee, dat zou ik ook graag eens willen doen, zeg! Een gehaktmolen koop ik één dezer dagen in elk geval..
Wat zou zo'n worstvuller kosten?
Dat komt wel redelijk overeen met die ene eetlepel per 800 g. Ik zal het de volgende keer wat beter afmeten, nu heb ik het zout er een beetje op gevoel bij gedaan, wat ietsjes aan de flauwe kant was.quote:Op zondag 7 maart 2010 11:11 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Zelf worst maken: hoeveel zout / specerijen?
20gr zout per kilo vlees vond ik een een goeie maat.
waar zit een colombiaans tentje? en vertel eens iets over colombiaans eten? ben nieuwsgierigquote:Op zondag 7 maart 2010 20:51 schreef Isegrim het volgende:
Oeh lekker zeg. Vandaag in Den Haag bij een Colombiaans tentje gegeten waar de worst volgens mij ook van eigen makelij was (kwam in elk geval niet uit een pakje).
Tijd voor een gehaktmolenquote:Op zondag 7 maart 2010 20:51 schreef Isegrim het volgende:
Oeh lekker zeg. Vandaag in Den Haag bij een Colombiaans tentje gegeten waar de worst volgens mij ook van eigen makelij was (kwam in elk geval niet uit een pakje).
Was inderdaad geen schaap. Ik heb het niet gevraagd, gewoon bij de Groene slager gekocht als 'darm om worst in te maken'.quote:Op zondag 7 maart 2010 12:59 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Dat komt wel redelijk overeen met die ene eetlepel per 800 g. Ik zal het de volgende keer wat beter afmeten, nu heb ik het zout er een beetje op gevoel bij gedaan, wat ietsjes aan de flauwe kant was.
Ze zien er trouwens wel lekker uit, die worsten van jouw. Wat voor een darm heb je gebruikt? Het ziet er namelijk wat dikker uit dan schaap.
Ja hoor, en een stuk of 10 à 15 recepten al naar gelang of je ze ook wilt roken. Er is ook een nederlandse versie van. Het gaat wel over charcuterie, dus hoofdzakelijk varkensvlees.quote:Op maandag 8 maart 2010 16:50 schreef sigme het volgende:
[..]
Dat worstboek van jou, daar staat volgens mij ook vanalles in over droge worsten maken, klopt dat (ik heb het van horen zeggen). Is het in het Nederlands? Of alles in het Engels met Engelse maten?
Over een paar maanden krijg ik vier varkens . Langzaam groeiende varkens, met smaakrijk (dus vet) vlees. (Het duurt dus nog wel even voordat er worst van te maken is ).quote:Op maandag 8 maart 2010 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Ja hoor, en een stuk of 10 à 15 recepten al naar gelang of je ze ook wilt roken. Er is ook een nederlandse versie van. Het gaat wel over charcuterie, dus hoofdzakelijk varkensvlees.
Misschien ga ik ook ooit nog een keer droge worsten maken, maar voorlopig zie ik het nog niet helemaal zitten om m'n toch al overvolle 2-kamerappartement ook nog eens met drogende worsten vol te hangen. Net zoals het ook wel wat lijkt om een varken te houden om later op te eten, maar dat gaat hier ook problemen met de buren opleveren, vrees ik.
vertel daar eens wat meer over? hoe wat waar ga je ze houden en waar ga je ze in omtoveren behalve worst? en wat betaal je nou voor een varkentje kaal zegmaar zonder voer e.d.quote:Op maandag 8 maart 2010 19:38 schreef sigme het volgende:
[..]
Over een paar maanden krijg ik vier varkens . Langzaam groeiende varkens, met smaakrijk (dus vet) vlees. (Het duurt dus nog wel even voordat er worst van te maken is ).
Ik ga het boek bestellen, bedankt voor de link .
c00lquote:Op vrijdag 30 april 2010 17:56 schreef stavromulabeta het volgende:
Zo, even m'n eigen topic omhoogschoppen
Vandaag heb ik weer gepoogd om frankfurters te maken, van echt vlees in tegenstelling tot die seperatorworsten in de supermarkt. Helaas heb ik de spullen bij de keurslager bij m'n werk besteld, en die is kennelijk niet zo heel goed in de anatomische verschillen tussen varkens en schapen. Vandaar dat mijn frankfurters nu qua formaat ergens tussen braadworst en rookworst inzitten in tegenstelling tot het gebruikelijke knakworstformaat.
Oh ja, en die 3 m darm die ik besteld heb heeft die slager ook voor het gemak vervangen door minimaal 10 m. Ik denk dat ik morgen nog maar wat meer vlees ga halen, zodat ik de resterende 9 m niet weg hoef te gooien.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Misschien kinnebakspek nemen ipv ruggespek. Dat is het meest smaakvolle spek en leent zich ook niet zo goed voor andere toepassingen, omdat het niet in een mooi stuk komt.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Het smaakte best prima, minimaal even goed als de verse worst die ik bij de slager koop (maar dat is niet objectief vastgesteld ). De volgende keer ga ik er wel minimaal het dubbele aan kruiden bij gooien, of misschien de helft rundvlees gebruiken voor een wat stevigere smaak.
Ik krijg er honger van.quote:Op vrijdag 30 april 2010 17:56 schreef stavromulabeta het volgende:
Zo, even m'n eigen topic omhoogschoppen
Vandaag heb ik weer gepoogd om frankfurters te maken, van echt vlees in tegenstelling tot die seperatorworsten in de supermarkt. Helaas heb ik de spullen bij de keurslager bij m'n werk besteld, en die is kennelijk niet zo heel goed in de anatomische verschillen tussen varkens en schapen. Vandaar dat mijn frankfurters nu qua formaat ergens tussen braadworst en rookworst inzitten in tegenstelling tot het gebruikelijke knakworstformaat.
Oh ja, en die 3 m darm die ik besteld heb heeft die slager ook voor het gemak vervangen door minimaal 10 m. Ik denk dat ik morgen nog maar wat meer vlees ga halen, zodat ik de resterende 9 m niet weg hoef te gooien.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Die darm kun je gewoon invriezen.quote:Op vrijdag 30 april 2010 17:56 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik denk dat ik morgen nog maar wat meer vlees ga halen, zodat ik de resterende 9 m niet weg hoef te gooien.
Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar ik heb gelezen dat die daardoor erg makkelijk gaat scheuren bij het vullen. Hoe dan ook, ik heb net 2 kg aan varkensnek en speklappen bij de bio-slager gehaald, die dalijk in de darm gaan. En wat ik aan darm overhoud, zal ik maar eens invriezen, wie weet...quote:Op zaterdag 1 mei 2010 14:35 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Die darm kun je gewoon invriezen.
Misschien beter eerst even in 3 stukken knippen en apart invriezen.
Goed plan, helaas had de slager dat net niet. Maar het lijkt me wel lekker, en niet alleen voor in worst.quote:Op vrijdag 30 april 2010 19:00 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Misschien kinnebakspek nemen ipv ruggespek. Dat is het meest smaakvolle spek en leent zich ook niet zo goed voor andere toepassingen, omdat het niet in een mooi stuk komt.
Sowieso vraag ik me af of je er niet te mooi vlees in doet. Worst is toch eigenlijk het opmaken van alle restjes dier? Misschien smaakt het juist door het mooie vlees wat te vlak.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 15:59 schreef stavromulabeta het volgende:
Goed plan, helaas had de slager dat net niet. Maar het lijkt me wel lekker, en niet alleen voor in worst.
Voor sommige slagers wellicht, voor anderen is worst iets moois maken met goede ingrediënten.quote:Op zondag 2 mei 2010 18:29 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Sowieso vraag ik me af of je er niet te mooi vlees in doet. Worst is toch eigenlijk het opmaken van alle restjes dier? Misschien smaakt het juist door het mooie vlees wat te vlak.
Ja, maar als je een goed varken hebt, dan bestaat zo'n beest helemaal uit goede ingrediënten. Ik bedoel niet de restjes van de slager, maar de restjes van het beest. Je snijdt er de stukken vlees uit, en dan hou je nog van alles over, had ik begrepen. Worst lijkt me nou net een specialiteit die in ieder geval voor een deel van die stukken varken is die niet als heel stuk te gebruiken zijn.quote:Op zondag 2 mei 2010 19:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Voor sommige slagers wellicht, voor anderen is worst iets moois maken met goede ingrediënten.
Ligt er maar net aan wat voor een soort worst je wilt maken.quote:Op zondag 2 mei 2010 19:55 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ja, maar als je een goed varken hebt, dan bestaat zo'n beest helemaal uit goede ingrediënten. Ik bedoel niet de restjes van de slager, maar de restjes van het beest.
de stukken vlees uit, en dan hou je nog van alles over, had ik begrepen. Worst lijkt me nou net een specialiteit die in ieder geval voor een deel van die stukken varken is die niet als heel stuk te gebruiken zijn.
Ik vraag me ook vooral wat af omdat Stavro zei dat er wel wat meer smaak aan mocht, en met het uitbenen van dieren heb ik geen ervaring. Maar ik ging er altijd vanuit dat je dan allerlei kantjes, randjes, fliebertjes en misschien zelfs wel wat orgaanvlees overhoudt, en dat je daar dan bijvoorbeeld worsten van maakt. Niet omdat het slecht vlees is, maar omdat het daar geschikter voor is dan om zo in de pan te gooien o.i.d. En als dat dan al eeuwen zo worsten worden gemaakt, indien mijn beeld correct is, dan zal het vast wel lekker zijn. Zo gebruikt mijn slager ook zijn kinnebakspek voor de worst, omdat ik de enige klant ben die er wel eens om vraagt, maar hij vindt het ook heel goed spek.quote:Op zondag 2 mei 2010 20:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ligt er maar net aan wat voor een soort worst je wilt maken.
stavromulabeta maakte voor zijn frankfurters ook gebruik van goed vlees.
Heb niets tegen kinnebakspek, maar wat ik bedoel is dat je worst niet van zenen, bindweefsel en zwoerd maakt om ze te kunnen gebruiken.quote:Op zondag 2 mei 2010 21:46 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik vraag me ook vooral wat af omdat Stavro zei dat er wel wat meer smaak aan mocht, en met het uitbenen van dieren heb ik geen ervaring. Maar ik ging er altijd vanuit dat je dan allerlei kantjes, randjes, fliebertjes en misschien zelfs wel wat orgaanvlees overhoudt, en dat je daar dan bijvoorbeeld worsten van maakt. Niet omdat het slecht vlees is, maar omdat het daar geschikter voor is dan om zo in de pan te gooien o.i.d. En als dat dan al eeuwen zo worsten worden gemaakt, indien mijn beeld correct is, dan zal het vast wel lekker zijn. Zo gebruikt mijn slager ook zijn kinnebakspek voor de worst, omdat ik de enige klant ben die er wel eens om vraagt, maar hij vindt het ook heel goed spek.
Kan je de links van je topic mss niet in je sig zetten?quote:Op maandag 8 maart 2010 20:13 schreef sigme het volgende:
Voordat m'n varkens het worstentopic vervuilen: sigme's diergaarde (kip, schapen, varkens!)
Ik heb ook niks tegen worst maken met de beste ingredienten, alleen kan ik mij voorstellen dat slagers er ook stukjes dier doorheen gooien waar ze anders niet zoveel mee kunnen, en die zullen hun eigen smaak aan worst geven.quote:Op zondag 2 mei 2010 21:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb niets tegen kinnebakspek, maar wat ik bedoel is dat je worst niet van zenen, bindweefsel en zwoerd maakt om ze te kunnen gebruiken.
Zeker, maar de vraag is of dat de bedoeling is, niets tegen smaakvolle stukken beest door de worst, wel tegen ik moet het nog kwijt dus smijt het door de worst om een goedkopere kostprijs te behalen.quote:Op maandag 3 mei 2010 12:54 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik heb ook niks tegen worst maken met de beste ingredienten, alleen kan ik mij voorstellen dat slagers er ook stukjes dier doorheen gooien waar ze anders niet zoveel mee kunnen, en die zullen hun eigen smaak aan worst geven.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |