In het kort: ik heb al jaren schapen. Dat is handig, want die houden het gras kort. Verder krijgen ze gewoonlijk lammetjes en om geen verhongerende kudde te krijgen eten wij lamsvlees. En af en toe een schaap.
Vroeger hadden we zelf een ram. Vorig jaar hebben we er een gehuurd. Afgelopen herfst hebben we geen ram gehad bij de schapen, dus deze lente geen lammetjes. Dit omdat we de kudde kleiner willen maken - we hebben er nu teveel, waardoor we steeds meer vlees hebben dan we makkelijk op/kwijt kunnen.
Kippen hebben we ook al een paar jaar. Vorig jaar hebben ze wel gebroed maar waren de eieren blijkbaar niet bevrucht. Dit jaar hebben we een nieuwe haan, dus we hopen op kuikens. Twee jaar terug hadden we wel kuikens, leuk spul. Uiteindelijk werd het toom er niet groter van: haantjes kan je niet aanhouden en de hoeveelheid hennen groeide niet dankzij een wezeltje, een buizerd en een vos.
En dan het echte nieuws: we nemen varkens! Bonte Bentheimers.
![]()
Dit is een 'ouderwets' ras, bijna uitgestorven door de concurrentie van de moderne, snelgroeiende magere vleesvarkens. Een modern vleesvarken is in een half jaar slachtrijp, een Bentheimer moet minstens een jaar oud zijn. En het vlees is smakelijk (dus vet).
Er zijn een aantal mensen in Duitsland en tegenwoordig ook in Nederland, bezig dit ras weer nieuw leven in te blazen. En die moeten dus van varkentjes af..
We moeten nog een landje voor ze in gereedheid brengen: boompjes eruit, want die wilden we graag in leven houden. Schrikdraad erom, want de varkens moeten bij ons blijven. Hok erop, voor wat schaduw in de zomer en beschutting in de winter. En dan komen er over een paar maanden 4 bargjes. Gecastreerde mannetjesvarkens dus. Biggetjes van zomer 2009, dus ongeveer 1 jaar oud als ze hier komen. We hebben ze bekeken, het zijn geen kleine biggetjes meer maar ook nog geen grote varkens. De moederzeugen waren vast wel vier keer zo groot

.
Wel lief, leuk en speels. De moederdieren waren groot, indrukwekkend, nieuwsgierig en vriendelijk. Dit ras staat bekend als zeer stressvrij en goedmoedig.
Euh, en buitengewoon smakelijk dus. Maar voordat we dat gaan beproeven zal het wel winter 2010 zijn..