328.51, waar we dus maar 6 punten onder zitten.quote:Op maandag 16 november 2009 17:49 schreef Lemans24 het volgende:
Ik heb het kop-shouder patroon nog eens bekeken, en de top vormt zich voor zowel de linkerschouder als voor de kop op 12 handeldsdagen na het dal, het volgende dal wordt dan voor beiden 10 dagen na de top gevormd.
Dus donderdag 19 november de top van de rechterschouder, donderdag 3 december door de 300. Ik ga bijna in TA geloven...
Moeten we natuurlijk niet hoger dan de kop gaan komen deze week (328,47)
Dollar al wel ja, zelf denk ik dat we nog 1 keer richting de 10500 gaan met de DJIA, dan is golf C namelijk evenlang als golf A, daarnaast past het beter op KT.quote:
Dat is goed mogelijk ja, maar dollar is een zeer belangrijke factor voor eventuele daling. Zie hem graag onder de 1,46 komen op KT.quote:Op dinsdag 17 november 2009 13:08 schreef Vandergeld het volgende:
[..]
Dollar al wel ja, zelf denk ik dat we nog 1 keer richting de 10500 gaan met de DJIA, dan is golf C namelijk evenlang als golf A, daarnaast past het beter op KT.
nadat ik hier op de topic kwam volgens mij heel weinigquote:
Lees een paar kwaliteitstopics van Selang en je hebt al een aardig idee hoe het een en ander in elkaar steektquote:Op dinsdag 17 november 2009 13:12 schreef Gratau het volgende:
[..]
nadat ik hier op de topic kwam volgens mij heel weinigbij beleggen investeer je in bedrijven om winst te maken?
Dat zou heel goed kunnen, men weet achteraf natuurlijk pas of een investering waardevol is geweest of niet. Maar waar er vaak op wordt gewezen is dat de consumentenvetrouwen en dus ook de bestedingen erg laag zijn en de opleving van de beurs vooral wordt veroorzaakt door de overheid en kostenbesparingen (massaontslagen). Daarom zijn mensen hier negatief gestemd.quote:Op dinsdag 17 november 2009 13:10 schreef Falco het volgende:
[quasi-trollmode]Hey, maar wat nou als die steunplannen van ome Obama en alle andere internationale kornuiten nou wel heel waardevol blijken te wezen en zijn vruchten afwerpt? Net zoiets als The New Deal van Roosevelt in de jaren '30, wat dan hé wat dan? Misschien is de economische groei wèl 'sustainable' en is het juist goed dat de overheid een crisis bestrijdt door geld uit te delen en zo weer het juiste zetje naar ongebreidelde economische groei in te zetten. Na WO II heeft Amerika ook vrolijk met geld gestrooid via de Marshallplannen in West-Europa en dat is toch ook bijzonder goed uitgepakt. Misschien moeten we het allemaal niet zo zwart zien... of kan je dit toffe sinterklaasgedrag van Obama en Wouter Bos niet vergelijken met eerdere grootse steunplannen?[/mode]
100% onzin, beleggers weten namelijk wel dat er 1 keer paar jaar kerstmis is, dus dat zit allemaal in de koers verwerktquote:Op dinsdag 17 november 2009 13:24 schreef Gratau het volgende:
nog een paar vraagjes: hebben de waarden van de aandelen ook invloed van de tijd? ik bedoel bij kerstmis gaat iedereen eten kopen van de supermarkten en bij carnaval bier. is er dan een grote kans dat de aandelen van Ahold of Heiniken omhoog, om is dit pure onzin wat ik nu zeg?
huh, zou je het iets preciezer willen uitleggen? maar in die tijden als kerst, carnaval en wk10 etc. boeken die bedrijven meer winst en dan is het toch logisch dat het vertrouwen omhoog gaat?quote:Op dinsdag 17 november 2009 13:25 schreef Vandergeld het volgende:
[..]
100% onzin, beleggers weten namelijk wel dat er 1 keer paar jaar kerstmis is, dus dat zit allemaal in de koers verwerkt
Naar mijn idee ook onzin. Dividenden zijn verwerkt in de koers. Sterker nog: de koers van een aandeel is de optelsom van de (verdisconteerde) dividenden vanaf dit moment tot en met heel veel jaren later.quote:Op dinsdag 17 november 2009 13:28 schreef knnth het volgende:
Hoe zit het meestal met koersontwikkelingen rond dividendtijd? Lijkt me dat de koersen gaan stijgen met ongeveer het verwachte dividend?
Ja, maar beleggers weten dat bedrijven rond die tijd meer verdienen, dat weten ze al, dus zal het aandeel ahold niet omhoogspringen rond de kerstdagen. Net zoals Air France KLM niet extra omhoog gaat in de zomer.quote:Op dinsdag 17 november 2009 13:29 schreef Gratau het volgende:
[..]
huh, zou je het iets preciezer willen uitleggen? maar in die tijden als kerst, carnaval en wk10 etc. boeken die bedrijven meer winst en dan is het toch logisch dat het vertrouwen omhoog gaat?
als een bedrijf winst boekt, wordt de aandeel dan ook hoger?
Als ik dan voor de dividenddatum heel veel aandelen koop, deze na uitbetaling verkoop, heb extragratis rendement dus?quote:Op dinsdag 17 november 2009 13:31 schreef Falco het volgende:
[..]
Naar mijn idee ook onzin. Dividenden zijn verwerkt in de koers. Sterker nog: de koers van een aandeel is de optelsom van de (verdisconteerde) dividenden vanaf dit moment tot en met heel veel jaren later.
Het uit te keren dividend word van de koers afgetrokken. Dit gebeurd vaak vlak voor dividendsuitkering. Stel een aandeel is 10 euro waard en het dividend is 50 cent dan word de koers vlak voor dividendsuitkering 9,5. Dit noem je ex-dividend (notering) en met dividend nortering heet cum-dividend (notering).quote:Op dinsdag 17 november 2009 13:41 schreef knnth het volgende:
[..]
Als ik dan voor de dividenddatum heel veel aandelen koop, deze na uitbetaling verkoop, heb extragratis rendement dus?
Dat klinkt mij als too-good-to-be-true in de oren en zal het dus wel zijn, ik ben benieuwd welke denkfout ik maak
Toch zie ik een potentiële mogelijkheid om hier een slaatje uit te slaan. Je gaat een paar dagen van te voren short op het desbetreffende andeel en pakt je winst tijdens net na het ex-dividend gaan. Of maak ik nu een denkfout?quote:Op dinsdag 17 november 2009 13:44 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Het uit te keren dividend word van de koers afgetrokken. Dit gebeurd vaak vlak voor dividendsuitkering. Stel een aandeel is 10 euro waard en het dividend is 50 cent dan word de koers vlak voor dividendsuitkering 9,5. Dit noem je ex-dividend (notering) en met dividend nortering heet cum-dividend (notering).
Denkfout, sprinters/speeders/turbo's worden niet meer waard als een aandeel ex divi gaat.quote:Op dinsdag 17 november 2009 13:49 schreef Falco het volgende:
[..]
Toch zie ik een potentiële mogelijkheid om hier een slaatje uit te slaan. Je gaat een paar dagen van te voren short op het desbetreffende andeel en pakt je winst tijdens net na het ex-dividend gaan. Of maak ik nu een denkfout?
Duidelijkquote:Op dinsdag 17 november 2009 13:44 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Het uit te keren dividend word van de koers afgetrokken. Dit gebeurd vaak vlak voor dividendsuitkering. Stel een aandeel is 10 euro waard en het dividend is 50 cent dan word de koers vlak voor dividendsuitkering 9,5. Dit noem je ex-dividend (notering) en met dividend nortering heet cum-dividend (notering).
Oke, leek me ook al zo stugquote:Op dinsdag 17 november 2009 13:50 schreef Vandergeld het volgende:
[..]
Denkfout, sprinters/speeders/turbo's worden niet meer waard als een aandeel ex divi gaat.
quote:Liu Mingkang, chairman of the China Banking Regulatory Commission, said in Beijing Nov. 15 that the American rate stance and falling dollar has led to “massive” speculation. Donald Tsang, the chief executive of Hong Kong, said Nov. 13 in Singapore “I’m scared and leaders should look out.”
Emerging economies “might overheat and experience financial turmoil,” Bank of Japan Governor Masaaki Shirakawa said in Tokyo yesterday.
Bernanke, by contrast, said in response to audience questions after a speech in New York that “it’s not obvious to me in any case that there’s any large misalignments currently in the U.S. financial system.”
Fed Vice Chairman Donald Kohn, speaking yesterday at Northwestern University in Evanston, Illinois, also said low rates don’t appear to be fueling another bubble in U.S. financial markets.
Bron: Bloomberg
Haha, ja die naam is niet al te best inderdaadquote:Op dinsdag 17 november 2009 13:53 schreef Dave7 het volgende:
Ik die blog van SE proberen te onthouden, in m'n blackberry typuh typuh typuh, wist ik het adres opeens niet meer................![]()
LOL! just kidding!quote:Op dinsdag 17 november 2009 14:08 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Haha, ja die naam is niet al te best inderdaad
Zeker wel, wij hebben hier ons macro economie boek op de universiteit die geschreven is door mister Bernanke zelfquote:Op dinsdag 17 november 2009 14:09 schreef bascross het volgende:
[..]
![]()
Heeft die Bernanke wel enige kennis van zaken met betrekking tot economie?
ehmm ja!quote:Op dinsdag 17 november 2009 14:09 schreef bascross het volgende:
[..]
![]()
Heeft die Bernanke wel enige kennis van zaken met betrekking tot economie?
quote:Bernanke is particularly interested in the economic and political causes of the Great Depression, on which he has written extensively. Before Bernanke's work, the dominant monetarist theory of the Great Depression was Milton Friedman's view that it had been largely caused by the Federal Reserve's having reduced the money supply.
Dalen? Het lijkt me weer een typische nullijntango!quote:Op dinsdag 17 november 2009 15:19 schreef Gremen het volgende:
Ah beurs daalt op cijfers, mooi moment voor ritje long
Actie komt vandaag van de valuta.quote:Op dinsdag 17 november 2009 16:03 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
Dalen? Het lijkt me weer een typische nullijntango!
Alleen reageert de beurs er niet echt opquote:Op dinsdag 17 november 2009 16:09 schreef M.Melandri het volgende:
[..]
Actie komt vandaag van de valuta.
Reactie op beurs komt meestal ook wat later.quote:Op dinsdag 17 november 2009 16:22 schreef Gremen het volgende:
[..]
Alleen reageert de beurs er niet echt op
Flinke stijging USD index idd, gisteravond al positieve signalen op basis van TA. Toch denk ik dat beurzen een hogere top neer kunnen zetten mocht USD weer iets verzwakken.quote:Op dinsdag 17 november 2009 16:52 schreef sitting_elfling het volgende:
Het geeft maar weer eens aan hoe 'sterk' deze correctie omhoog eigenlijk is. !![]()
Vandaag stribbelt de dollar eventjes tegen, en plots willen de beurzen niet omhoog.
Dat doe ik al 10nachten langquote:Op dinsdag 17 november 2009 17:05 schreef m0m0 het volgende:
Ik ga hoogst waarschijnlijk overnight short.
Ik denk het ook. Dollar wordt sterker, maar de beurzen verliezen amper een 0,5%. Dat terwijl de S&P gister nog een nieuwe jaar top neerzette. Bij een lichte verzwakking van de dollar, gaat het zeker verder omhoog.quote:Op dinsdag 17 november 2009 16:55 schreef M.Melandri het volgende:
[..]
Flinke stijging USD index idd, gisteravond al positieve signalen op basis van TA. Toch denk ik dat beurzen een hogere top neer kunnen zetten mocht USD weer iets verzwakken.
Hierop inspelen is wel erg tricky wat mij betreft.quote:Op dinsdag 17 november 2009 17:06 schreef Gremen het volgende:
[..]
Ik denk het ook. Dollar wordt sterker, maar de beurzen verliezen amper een 0,5%. Dat terwijl de S&P gister nog een nieuwe jaar top neerzette. Bij een lichte verzwakking van de dollar, gaat het zeker verder omhoog.
Juistem!quote:Op dinsdag 17 november 2009 17:20 schreef Lemans24 het volgende:
Het is nu toch wel duidelijk dat we heel dicht bij de top van een parabool zitten op de grafiek van de AEX? Niemand lijkt er nog zin in te hebben, zo traag gaat het. Ik denk dat het volume hooguit 80 miljoen is vandaag?
Of het nu kop-schouder is of niet, dat maakt niet zoveel uit voor deze beweging. We gaan nog twee dagen wat intraday piekjes krijgen die misschien iets boven de huidige top komen (323,18), met heel lage volumes, maar stijgen per saldo niet of nauwelijks en dan gaan we weer naar 300.
De prijs van een aandeel is de som van uitgifte waarde en de verwachte uitkeringen tot de zon ontploft,in tegenwoordige waarde.quote:Op dinsdag 17 november 2009 13:29 schreef Gratau het volgende:
[..]
huh, zou je het iets preciezer willen uitleggen? maar in die tijden als kerst, carnaval en wk10 etc. boeken die bedrijven meer winst en dan is het toch logisch dat het vertrouwen omhoog gaat?
als een bedrijf winst boekt, wordt de aandeel dan ook hoger?
Zou goed voor de shorters zijn als hij binnenkort door de 1,46 gaat.quote:Op dinsdag 17 november 2009 17:48 schreef sitting_elfling het volgende:
Oi! De EUR/USD ging even een aantal minuten goed naar beneden.
Ja ik zit short daarop, hij schoot ineens van 1k naar 2,2k winstquote:Op dinsdag 17 november 2009 17:50 schreef M.Melandri het volgende:
[..]
Zou goed voor de shorters zijn als hij binnenkort door de 1,46 gaat.
Nee, sentiment is gewoon te bearish rondom dollar denk ik.quote:Op dinsdag 17 november 2009 17:52 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ja ik zit short daarop, hij schoot ineens van 1k naar 2,2k winst![]()
Heb je er een aanleiding voor kunnen vinden?
wat bedoel je nu met bearish dollar en 1,46?quote:Op dinsdag 17 november 2009 18:29 schreef M.Melandri het volgende:
[..]
Nee, sentiment is gewoon te bearish rondom dollar denk ik.
Sentiment dollar is te negatief, oftewel iedereen heeft zijn dollars dan al verkocht. Onder 1,46 is voor mij bevestiging dat USD verder kan aansterken.quote:Op dinsdag 17 november 2009 18:44 schreef Gremen het volgende:
[..]
wat bedoel je nu met bearish dollar en 1,46?
Bij een bearishe dollar denk ik eerder aan de richting 1,50 dan richting de 1,46. Of snap ik het nu niet meer
Ah okequote:Op dinsdag 17 november 2009 18:46 schreef M.Melandri het volgende:
[..]
Sentiment dollar is te negatief, oftewel iedereen heeft zijn dollars dan al verkocht. Onder 1,46 is voor mij bevestiging dat USD verder kan aansterken.
is al een tijdje aan de gang de beurs steeds hoger , het aantal problemen steeds groter :d WHO CARESquote:Op dinsdag 17 november 2009 19:09 schreef dramatiek het volgende:
Delinquency = wanbetaling ??
http://www.zerohedge.com/(...)r-hits-all-time-high
What else is new right?quote:Op dinsdag 17 november 2009 19:19 schreef edwinh het volgende:
[..]
is al een tijdje aan de gang de beurs steeds hoger , het aantal problemen steeds groter :d WHO CARES![]()
Vanwaar eigenlijk die handel in al die verschillende markten en derivaten.quote:Op dinsdag 17 november 2009 19:42 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
What else is new right?
Hoeveel geluk kun je hebben? Op een margin van 5kMaar een goede zaak dat CFD's niet zo populair zijn in Nederland, anders is het R&P zo vol.
[ afbeelding ]
Nog 1.5 jaar op het LMU in Londen.quote:
quote:The beginning of the end occurred on 16 January 1995, when Leeson placed a short straddle in the Singapore and Tokyo stock exchanges, essentially betting that the Japanese stock market would not move significantly overnight. However, the Kobe earthquake hit early in the morning on 17 January, sending Asian markets, and Leeson's trading positions, into a tailspin. Leeson attempted to recoup his losses by making a series of increasingly risky new trades, this time betting that the Nikkei Stock Average would make a rapid recovery. However the recovery failed to materialize.
Leeson left a note reading "I'm Sorry" and fled Singapore on 23 February. Losses eventually reached £827 million (US$1.4 billion), twice the bank's available trading capital. After a failed bailout attempt, Barings was declared insolvent on 26 February.
Spread!quote:Op dinsdag 17 november 2009 19:53 schreef Gremen het volgende:
[..]
Vanwaar eigenlijk die handel in al die verschillende markten en derivaten.
Kan je weer niet bijkopenquote:
Iets herstel bij eur/usd en SnP omhoog, eigenlijk zoals verwachtquote:Op dinsdag 17 november 2009 22:02 schreef Gremen het volgende:
En alles eindigt gewoon groen op wallstreet!
Handel je alleen op basis van RSI?quote:Op dinsdag 17 november 2009 19:42 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
What else is new right?
Hoeveel geluk kun je hebben? Op een margin van 5kMaar een goede zaak dat CFD's niet zo populair zijn in Nederland, anders is het R&P zo vol.
[ afbeelding ]
Nee, natuurlijk niet. Alleen vind ik de intraday chart van de RSI intrigerend, als hij laag staat is dat voor mij een bevestiging dat hij daarna weer naar boven gaat. Je weet alleen niet wanneer, en met hoeveel punten. Maar dat hij naar boven gaat is zeker. Ik vind het gewoon een zeer interessante tool voor erge korte termijn periodes.quote:Op dinsdag 17 november 2009 22:17 schreef M.Melandri het volgende:
[..]
Handel je alleen op basis van RSI?
Ik laat de 'duitse' jongens die je in het vorige plaatje zag staan, overnight. Ze staan nu op 30 index punten winst = 3000 euro en een beetje. Gaat daar morgen bijv. nog 1% omhoog komt daar nog een 50 punten boven op. U do the maths..quote:
Hmm ik wou haast zeggen je zoekt ook wel de risico op met de aandelen die je noemt, de financials + T2 maar ik houd mn mond maar over risico.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:04 schreef LXIV het volgende:
Alles leuk&aardig met die dikke plussen en die records van de DJ, ik ben er met mijn pakketje toch 4K op achteruit geboerd de afgelopen 3 dagen. En dat terwijl ik nog wel aandelen gekocht had die sterk positief correleren met de AEX! Maar niet de afgelopen 3 dagen.
Gelukkig had ik ook nog aardig wat ordina om de voeten droog te houden.
Ik zal eens kijken of ik wat meer kan uitvinden wie er in de potjes hebben geroerd afgelopen dagen, en kijken waarom ze eigenlijk door het putje gingen de laatste dagen.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:07 schreef LXIV het volgende:
En ik zal toch binnenkort weer liquide moeten gaan, denk ik zo.
Maar ING mag toch best naar de 11, AEG naar de 5,5 en TT naar de 8,4. Is dat nu teveel gevraagd? Vorige keer dat ik ongeduldig werd verkocht ik een paar keer nét voor een koerssprong van het betreffende aandeel. (bij BAM, ORD en Randstad). Nog ff wachten dus.
Nee, meestal ga ik lekker mee omhoog. Vandaar ook dat pakketje. Zeker vanwege de diepe koersval van TT en ING had ik op een stevig herstel gerekend, temeer wanneer de AEX zou stijgen.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:10 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Hmm ik wou haast zeggen je zoekt ook wel de risico op met de aandelen die je noemt, de financials + T2 maar ik houd mn mond maar over risico.
Ik denk wel dat het je niet vaker is overkomen, index = groen, je eigen mandje in het rood?
Hoe vaak heb je dat nu al geroepen, VDG? Ooit zal het wel gebeuren ja, maar wat zegt dat?quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:26 schreef Vandergeld het volgende:
Dow Jones in zeer zware weerstandszone, stuit op dalende weerstandslijn, zit rond de 50 fibo en bij de rode lijn is golf C evenlang als golf A wat vaak voorkomt bij correcties. Morgen nog 1 keer iets hoger om de top te zetten?
[ afbeelding ]
Ik ben begonnen rond 10.000 voor de Dow Jones, daarna is er nog maar 5% bijgekomen. Iedereen die nu nog in aandelen zit/ wil zitten is zo gek als een deur en daar blijf ik bij.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:27 schreef LXIV het volgende:
[..]
Hoe vaak heb je dat nu al geroepen, VDG? Ooit zal het wel gebeuren ja, maar wat zegt dat?
Bijvoorbeeld die horizontale rode lijn (1). Wat is dat nu voor lijn? De enige eigenschap is dat hij toevallig op het niveau van dit moment ligt. Maar als we nog 15 indexpunten stijgen dan teken je hem gewoon een stukje hoger.
Hoezo gek? wie weet stijgen we nog 15% door met de index als geheel en sommige aandelen zelfs nog 40%, geen lijn die kan zeggen dat dit niet zo is. Dit zijn toch grote rendementen in korte tijd.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:30 schreef Vandergeld het volgende:
[..]
Iedereen die nu nog in aandelen zit/ wil zitten is zo gek als een deur en daar blijf ik bij.
Dat heb ik gelezen, maar wat zegt dat nu? Dat bedoel ik.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:30 schreef Vandergeld het volgende:
[..]
Ik ben begonnen rond 10.000 voor de Dow Jones, daarna is er nog maar 5% bijgekomen. Iedereen die nu nog in aandelen zit/ wil zitten is zo gek als een deur en daar blijf ik bij.
En lezen, want ik heb gezegd waarom die rode lijn daar ligt.
Nou, er kan en zal waarschijnlijk nog best wel een correctie komen voordat het zover is. Maar wat maakt dat nu uit? Je moet niet beleggen met een horizon van 2 weken. (alleen voor de funtrades) Maar de AEX kan eind 2010 gemakkelijk op 400 staan. En dan maakt het niet zoveel meer uit of er wat -praktisch onvoorspelbare- fluctuaties op de koers zijn geweest in de aanloop daar naar toe.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:33 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Hoezo gek? wie weet stijgen we nog 15% door met de index als geheel en sommige aandelen zelfs nog 40%, geen lijn die kan zeggen dat dit niet zo is. Dit zijn toch grote rendementen in korte tijd.
Dat het een veelvoorkomend verschijnsel is dat bij correcties golf A evenlang is als golf C, hoeft zeker niet zo te zijn, maar in combinatie met de dalende weerstandslijn en het 50% fibo niveau zie ik de DJ hier niet doorheen geraken. Wat overigens ook interessant is, dat er op 17 november, 256 dagen zijn verstreken sinds de bodem. De daling 2007-2009 was 512 dagenen. Ook 50% qua tijd dus.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:34 schreef LXIV het volgende:
[..]
Dat heb ik gelezen, maar wat zegt dat nu? Dat bedoel ik.
Het is trouwens wel frappant dat de meeste puts op de index vrij sterk gestegen zijn vandaag. Een teken aan de wand wellicht. Ik hoop het voor je hoor! Wat mij betreft mag de index ook gerust omlaag.
Volledig mee eens, wat ik er alleen mee wilde zeggen is dat je niet kunt zeggen hoe de markten reageren zo op de korte termijn dat hebben de puts en shorts van VDG wel bewezen.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:36 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nou, er kan en zal waarschijnlijk nog best wel een correctie komen voordat het zover is. Maar wat maakt dat nu uit? Je moet niet beleggen met een horizon van 2 weken. (alleen voor de funtrades) Maar de AEX kan eind 2010 gemakkelijk op 400 staan. En dan maakt het niet zoveel meer uit of er wat -praktisch onvoorspelbare- fluctuaties op de koers zijn geweest in de aanloop daar naar toe.
Zelfs een "crash" naar 240 acht ik niet onmogelijk. Maar niet veel dieper dan dat hoor!
Dan moet je ze wel op dat moment verkopen en niet zoals 9 van de 10 particulieren verkopen als het heel sterk gedaald is.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:33 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Hoezo gek? wie weet stijgen we nog 15% door met de index als geheel en sommige aandelen zelfs nog 40%, geen lijn die kan zeggen dat dit niet zo is. Dit zijn toch grote rendementen in korte tijd.
Volgens dat textbook moeten de verkopers juist rond deze niveau's in de markt komen (10500 dow).quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:56 schreef LXIV het volgende:
Juist bij zo'n tekstbook plaatje moet je uitkijken. Want iedereen die wilde shorten heeft dat inmiddels dan al gedaan.
Maar goed. Ik verwacht dat deze korte ralley (vanaf de 300) ook niet heel lang meer gaat duren. Maar zolang, zogoed.
ADX geeft trendsignalen maar ik vind het een wat ''vreemde'' indicator.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:57 schreef sitting_elfling het volgende:
Eigenlijk zou het fantastisch zijn als hier iemand even een TA indicator in elkaar knutselt die zo rond de 70% trend kering kan aangeven, en dan niet op wekelijkse basis, maar op dagbasis.
Cuz timing is a bitch![]()
Je kan vele malen beter in sterk afgestrafte aandelen zitten die niet failliet zullen gaan, in het ergste geval doe je er dan een paar jaar langer over om je rendement te halen.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:30 schreef Vandergeld het volgende:
[..]
Ik ben begonnen rond 10.000 voor de Dow Jones, daarna is er nog maar 5% bijgekomen. Iedereen die nu nog in aandelen zit/ wil zitten is zo gek als een deur en daar blijf ik bij.
En lezen, want ik heb gezegd waarom die rode lijn daar ligt.
Tsja, dat riepen ze hier ook toen de AEX op 235 stond.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:30 schreef Vandergeld het volgende:
Iedereen die nu nog in aandelen zit/ wil zitten is zo gek als een deur en daar blijf ik bij.
Dat denk ik idd ook, hoewel dat in mijn geval niet op enige beurskennis gebaseerd is.quote:Op woensdag 18 november 2009 01:42 schreef Dave7 het volgende:
Er zal niet opnieuw een S&P onder de 700 op de borden komen!!!
Exact, had deze post nog niet gelezen, maar ik zei net hetzelfde.quote:Een groot deel loopt hier vanaf Aex 230 te shorten. Dat is hetzelfde als je in een auto op een voorangsweg rijdt, en je stopt voor elke auto die van rechts komt! Dat werkt dus niet!
Zo is het!quote:Op woensdag 18 november 2009 01:42 schreef Dave7 het volgende:
[..]
Je kan vele malen beter in sterk afgestrafte aandelen zitten die niet failliet zullen gaan, in het ergste geval doe je er dan een paar jaar langer over om je rendement te halen.
Komende paar jaar shorten is gewoon heel riskant naar mijn mening. Grote kans dat je elke keer opnieuw nat gaat.
Amerika heeft zijn bodem gehad, daar ben ik 1000% van overtuigd! Er zal niet opnieuw een S&P onder de 700 op de borden komen!!!
Ja, het kan zijn dat er op een gegeven moment een correctie komt. Maar dat kost je de kop niet als je long zit in goede aandelen.
Wat je wel de kop kan kosten is dat je bij elke minieme daling short gaat, terwijl we in een Bull market zitten! Dan zit je dus aan de verkeerde kant van de trade! In een Bull market koop je de dips en vice versa!
Een groot deel loopt hier vanaf Aex 230 te shorten. Dat is hetzelfde als je in een auto op een voorangsweg rijdt, en je stopt voor elke auto die van rechts komt! Dat werkt dus niet!
Long valt er de komende twee weken volgens mij niks meer te halen op de index.quote:Op dinsdag 17 november 2009 23:56 schreef LXIV het volgende:
Maar goed. Ik verwacht dat deze korte ralley (vanaf de 300) ook niet heel lang meer gaat duren. Maar zolang, zogoed.
Dat heb ik toen in ieder geval nooit geroepen, want rond de 245 ben ik toen vrij fors long gegaan.quote:Op woensdag 18 november 2009 02:05 schreef Arcee het volgende:
[..]
Tsja, dat riepen ze hier ook toen de AEX op 235 stond.
quote:Op dinsdag 17 november 2009 19:42 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Hoeveel geluk kun je hebben? Op een margin van 5kMaar een goede zaak dat CFD's niet zo populair zijn in Nederland, anders is het R&P zo vol.
[ afbeelding ]
De stijging van afgelopen maanden heeft het sentiment goed gedaan, perfect verwoord in jou reactie.quote:Op woensdag 18 november 2009 01:42 schreef Dave7 het volgende:
[..]
Amerika heeft zijn bodem gehad, daar ben ik 1000% van overtuigd! Er zal niet opnieuw een S&P onder de 700 op de borden komen!!!
quote:Op woensdag 18 november 2009 09:02 schreef Lemans24 het volgende:
SNS verlaagt het advies voor Boskalis van hold naar reduce:
[ afbeelding ]
nee, ik vond de smiley in een ander subforum...quote:Op woensdag 18 november 2009 09:06 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
![]()
Of had je het zelf in de portfolio?
Je bent lekker optimistischquote:Op woensdag 18 november 2009 09:11 schreef LXIV het volgende:
We kunnen vandaag zo maar naar het year-high gaan.
Wat voor data heb je precies nodig, dit is wel een gratis site met US futures, verschillende indices, grondstoffen en valuta http://forexpf.ru/_quote_show_/java/quote:Op woensdag 18 november 2009 09:20 schreef tjoptjop het volgende:
Waar haal ik goede (gratis) data vandaan die te gebruiken is met Metastock. Meestal gebruik ik yahoo, maar er staat me iets van bij dat er betere sites staan.
Yahoo is meer dan voldoende, welke tool gebruik je daarvoor? Ik had daar laatst 1 van gewonden op T2W. En welke info heb je nodig? Ik kan eventueel wat bloomberg afhalen en dat converteren naar een Excel bestand.quote:Op woensdag 18 november 2009 09:20 schreef tjoptjop het volgende:
Waar haal ik goede (gratis) data vandaan die te gebruiken is met Metastock. Meestal gebruik ik yahoo, maar er staat me iets van bij dat er betere sites staan.
Ik zal er zo even naar kijkenquote:Op woensdag 18 november 2009 02:45 schreef dvr het volgende:
Heeft iemand dat backtestje op de dollar en de S&P al gedaan? Dat die inverse-gerelateerd zijn heeft Denninger wel aangetoond, iemand moet er alleen nog even een werkbare strategie uit destilleren om stinkend rijk te worden.
Zover ben ik nog niet johquote:Op woensdag 18 november 2009 09:41 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Yahoo is meer dan voldoende, welke tool gebruik je daarvoor? Ik had daar laatst 1 van gewonden op T2W. En welke info heb je nodig? Ik kan eventueel wat bloomberg afhalen en dat converteren naar een Excel bestand.
Ik gebruik Metastock zelf ook, de backtests zijn opzich wel interessants maar vol met vage fouten die je eerst moet veranderen zodat je een 'fatsoenlijk' resultaat krijgt. Bij sommige strategieën die je test via metastock kom je op 50 / 60 trades uit, per 100 jaar indexHeb het idee dat die system tester vol bugs zit.
Hoe ziet jouw pf er op dit moment uit dan (namen dan, geen cijfersquote:Op dinsdag 17 november 2009 23:04 schreef LXIV het volgende:
Alles leuk&aardig met die dikke plussen en die records van de DJ, ik ben er met mijn pakketje toch 4K op achteruit geboerd de afgelopen 3 dagen. En dat terwijl ik nog wel aandelen gekocht had die sterk positief correleren met de AEX! Maar niet de afgelopen 3 dagen.
Gelukkig had ik ook nog aardig wat ordina om de voeten droog te houden.
Ik vind LXIV eigenlijk wel een echte typische stierquote:Op woensdag 18 november 2009 09:51 schreef tony_clifton- het volgende:
[..]
Hoe ziet jouw pf er op dit moment uit dan (namen dan, geen cijfers)? Jij bent afaik de enige andere aandelenbelegger op dit moment hé?
Ik gebruik al heel lang geen Metastock meer, maar het laatste dat ik daarmee gebruikte was inderdaad HQuote met Yahoo data en dat werkte redelijk.quote:Op woensdag 18 november 2009 09:49 schreef tjoptjop het volgende:
Om te converten heb ik ooit eens HQuote gebruikt, die beviel destijds wel. Maar als er een gratis tool voor bestaat
Nou moe, call me nutsquote:Op dinsdag 17 november 2009 23:30 schreef Vandergeld het volgende:
[..]
Ik ben begonnen rond 10.000 voor de Dow Jones, daarna is er nog maar 5% bijgekomen. Iedereen die nu nog in aandelen zit/ wil zitten is zo gek als een deur en daar blijf ik bij.
En lezen, want ik heb gezegd waarom die rode lijn daar ligt.
Je zou een spreadtrade kunnen doen (long in de ene, short in de andere). Maar zo supergoed is de correlatie niet en bovendien verwacht ik dat die niet lang stand gaat houden en uiteindelijk mogelijk zelfs omdraait (als de dollar te zwak wordt neemt de kans op een rentestijging toe).quote:Op woensdag 18 november 2009 02:45 schreef dvr het volgende:
Heeft iemand dat backtestje op de dollar en de S&P al gedaan? Dat die inverse-gerelateerd zijn heeft Denninger wel aangetoond, iemand moet er alleen nog even een werkbare strategie uit destilleren om stinkend rijk te worden.
Dan ben ik een os, eentje zonder ballenquote:Op woensdag 18 november 2009 09:57 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik vind LXIV eigenlijk wel een echte typische stier
Anywayz, heb je lijstje even bekekenquote:Op woensdag 18 november 2009 10:03 schreef tony_clifton- het volgende:
[..]
Dan ben ik een os, eentje zonder ballen.
Klopt. Ik zit nu 50% long (55% want het is gestegen). Op de LT ben ik sowieso bullish en alles wat daar tussenin gebeurt is eigenlijk onvoorspelbaar dus ga ik liever nooit short.quote:Op woensdag 18 november 2009 09:57 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik vind LXIV eigenlijk wel een echte typische stier
Ik heb Ninjatrader ook (want gratisquote:Op woensdag 18 november 2009 09:58 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik gebruik al heel lang geen Metastock meer, maar het laatste dat ik daarmee gebruikte was inderdaad HQuote met Yahoo data en dat werkte redelijk.
De laatste jaren gebruik ik Ninjatrader en die sluit naadloos aan op Yahoo voor dagkoersen. Voor intraday data gebruik ik de data van Interactive Brokers (die ook naadloos aansluit op NT).
Voor bepaalde tests heb ik ook weleens echte tickdata gekocht bij een dataprovider, maar dat is duur.
Je boert wel goed denkquote:Op woensdag 18 november 2009 09:01 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Opzich mogen de beurzen nog wel even omhoog blijven gaan. Ben wel benieuwd waar de koers heen kan gaan.
[ afbeelding ]
NinjaTrader is eigenlijk gewoon C# dus als je dat al kent dan kun je gauw aan de slag. Als je geen kennis hebt van C# of een gerelateerde taal dan heb je een aardige learningcurve, maar wil je ingewikkelde strategieen bouwen dan is dat het waard. Er zit ook wel een strategy/indicator builder in en een hoop standaardindicatoren maar wil je alleen je verbeelding de limiet laten zijn dan moet je het zelf doen.quote:Op woensdag 18 november 2009 11:00 schreef tjoptjop het volgende:
Aan de andere kant, Metastock moet ik ook vanaf scratch gaan leren dus wellicht direct maar met Ninjatrader aan de gang![]()
Zijn er goede boeken van?
Thanks voor je reactiequote:Op woensdag 18 november 2009 11:15 schreef SeLang het volgende:
[..]
NinjaTrader is eigenlijk gewoon C# dus als je dat al kent dan kun je gauw aan de slag. Als je geen kennis hebt van C# of een gerelateerde taal dan heb je een aardige learningcurve, maar wil je ingewikkelde strategieen bouwen dan is dat het waard. Er zit ook wel een strategy/indicator builder in en een hoop standaardindicatoren maar wil je alleen je verbeelding de limiet laten zijn dan moet je het zelf doen.
Metastock is veel gebruikersvriendelijker en daar valt verder weinig aan te leren, dus als je die al hebt en je wilt geen ingewikkelde dingen doen dan zou ik daar eerst mee beginnen. Zelf heb ik Metastock (een hele oude legale versie, indertijd nog 1000 gulden voor betaald in het pre-download tijdperk) nog heel lang gebruikt naast TradeStation en NinjaTrader als ik even snel een grafiekje wou tekenen met een paar indicatoren omdat het zo gebruikersvriendelijk is (drag&drop, etc)
Voorbeeldje?quote:Op woensdag 18 november 2009 11:25 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Thanks voor je reactie
Heb geen ervaring met C# dus dat gaat nog een leuke wordenUiteindelijk wil ik wel wat (naar mijn idee) complexe dingen gaan testen en onderzoeken.
Maar dit zijn op een paar uitzonderingen na gewoon indextrackers die dus in verhouding met de index aandelen opkopen/verkopen...quote:Op woensdag 18 november 2009 11:32 schreef sitting_elfling het volgende:
Wat betreft ING de afgelopen 2 dagen
Gisteren (17) hebben
Powershares FTSE Rafi develo
Powershares FTSE Rafi europe portfolio
Fresco Dow Jones Euro Stoxx 50 fund
Fresco Dow Jones Stoxx 50 fund
Streettracks MSCI ACWI ex-us
(en nog wat kleinere fondsen maar die zijn niet echt interessant te noemen.)
Hun posities veranderd. Die Fresco ETF funds hebben het grootst op de verkoop knop gedrukt, Fresco is een ETF van onze vrienden bij UBS.
De reden dat we de (16e) omhoog gingen kwam o.a door Barclays die wat ING binnenkocht via hun fondsen.
iShares Dow Jones Euro Stoxx 50 ex
iShares DJ Euro Stoxx 50
iShares AEX
iShares DJ stoxx 600 insurance
Het zijn inderdaad gewoon ETFs die per dag hun positie vergroten / verkleinen, of een positie van niks beginnen op te bouwen. De MF/PF en unit trusts waren niet interessant om te melden. Enige interessante daarin zijn dat er de laatste 1.5 maand meer hun posities verkleind hebben of volledig verkocht dan andersom.quote:Op woensdag 18 november 2009 11:36 schreef SeLang het volgende:
[..]
Maar dit zijn op een paar uitzonderingen na gewoon indextrackers die dus in verhouding met de index aandelen opkopen/verkopen...
Geen idee, maar het zijn natuurlijk degelijke keuzes als je teveel cash hebt en dat voor langere termijn moet wegzetten. Deze aandelen zijn relatief goedkoop ten opzichte van veel andere aandelen als je de stabiliteit van de business in ogenschouw neemt. En het feit dat het koersverloop vlak is (en hopelijk de komende jaren vlak blijft) is alleen maar een voordeel imo.quote:Op woensdag 18 november 2009 11:36 schreef sitting_elfling het volgende:
Heeft iemand er overigens een goede verklaring voor waarom W.Buffet zijn posities in Nestle/Wal-Mart & Exxon Mobil heeft vergroot? Stond vandaag in de krant. Blijf het beetje rare keuzes vinden soms. (o.a omdat wal-mart beurswaardig geen reet heeft uitegevoerd sinds YTD)
Met het idee, die bedrijven zijn er over 50 jaar nog? De mensheid blijft gebruik maken van die diensten .. ? (zelfde geld eigenlijk voor de aanschaf van die railroad company.
Volumes stromen nog steeds van die heuvel af sinds 28 oktober. Gisteren was het drama qua volume, vandaag ook weer.quote:Op woensdag 18 november 2009 11:40 schreef Lemans24 het volgende:
De volumes zijn weer laag, of is het toch ietsje meer dan gisteren?
Ik hoop wel dat de koersdalingen straks geleidelijk gaan en niet met een crash, want dat lokt dan weer paniekreacties uit van de FED en dan wordt het definitieve herstel nog weer verder uitgesteld...quote:Op woensdag 18 november 2009 11:52 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Volumes stromen nog steeds van die heuvel af sinds 28 oktober. Gisteren was het drama qua volume, vandaag ook weer.
Volume neemt al sinds begin van de stijging van de koersen af. Bij een gezette bodem zou je toch wat meer volume moeten zien als dat we de laatste maanden zien.quote:Op woensdag 18 november 2009 11:52 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Volumes stromen nog steeds van die heuvel af sinds 28 oktober. Gisteren was het drama qua volume, vandaag ook weer.
een soort van semi-bet?quote:Op woensdag 18 november 2009 11:36 schreef sitting_elfling het volgende:
Heeft iemand er overigens een goede verklaring voor waarom W.Buffet zijn posities in Nestle/Wal-Mart & Exxon Mobil heeft vergroot? Stond vandaag in de krant. Blijf het beetje rare keuzes vinden soms. (o.a omdat wal-mart beurswaardig geen reet heeft uitegevoerd sinds YTD)
Met het idee, die bedrijven zijn er over 50 jaar nog? De mensheid blijft gebruik maken van die diensten .. ? (zelfde geld eigenlijk voor de aanschaf van die railroad company.
Ik lees net dat Soros ook zijn positie heeft verhoogd in Wal-Mart![]()
Ik dacht dat jij het definitieve herstel zag als de aftermath van een grote crash?quote:Op woensdag 18 november 2009 11:56 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik hoop wel dat de koersdalingen straks geleidelijk gaan en niet met een crash, want dat lokt dan weer paniekreacties uit van de FED en dan wordt het definitieve herstel nog weer verder uitgesteld...
Ik denk meer een belegging van iemand die voor lange termijn belegt op basis van stabiele voorspelbare cashflows en schijt heeft aan het koersverloop.quote:Op woensdag 18 november 2009 12:04 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Typisch een belegging van iemand de hausse bang is te missen, maar eigenlijk ook bang is dat de markt zakt.
Wat ik bedoel is: halverwege de crash komt de FED weer met een noodmaatregel (nog meer geld printen o.i.d) wat de markt weer even oppept en de crash niet wordt afgemaakt. Het uiteindelijke echte herstel wordt daarmee uitgesteld.quote:Op woensdag 18 november 2009 12:08 schreef tony_clifton- het volgende:
[..]
Ik dacht dat jij het definitieve herstel zag als de aftermath van een grote crash?
Nuja, je hebt gelijk hoor, daar niet van...
Ben benieuwd of je er iets in ziet. En ja, inderdaad of er parameters te vinden zijn (een bepaalde stijging in de dollar in een bepaalde tijd) die in de meeste gevallen tot een daling van de S&P leiden, of omgekeerd.quote:Op woensdag 18 november 2009 09:42 schreef sitting_elfling het volgende:
Ik zal er zo even naar kijken![]()
Hoe had je dit in gedachten overigens? Wanneer kopen en wanneer verkopen?
Nou.. dit zijn de plaatjes waarmee Dillenger loopt te pimpen om te illustreren dat de beursstijging door de dollar carry trade veroorzaakt wordt:quote:Op woensdag 18 november 2009 10:03 schreef SeLang het volgende:
Maar zo supergoed is de correlatie niet [..]
Anderzijds heeft de FED herhaaldelijk aangegeven nog lang niet aan rentestijging te denken, en zou dat ook een grote, mogelijk fatale domper op de fragiele green shootjes zijn. Ik denk niet dat Bernanke het aandurft.quote:[..] en bovendien verwacht ik dat die niet lang stand gaat houden en uiteindelijk mogelijk zelfs omdraait (als de dollar te zwak wordt neemt de kans op een rentestijging toe).
Enkele voorbeelden, heb er genoegquote:
"YTD" staat niet in Buffett's woordenboek..!quote:Op woensdag 18 november 2009 11:36 schreef sitting_elfling het volgende:
Heeft iemand er overigens een goede verklaring voor waarom W.Buffet zijn posities in Nestle/Wal-Mart & Exxon Mobil heeft vergroot? Stond vandaag in de krant. Blijf het beetje rare keuzes vinden soms. (o.a omdat wal-mart beurswaardig geen reet heeft uitegevoerd sinds YTD)
Plausibel, maar wat ik mij afvraag is dat de wereldeconomie zolang kan stagneren. Oké, Japan is de tweede grootste, maar er zijn wel degelijk middelen nodig om het huidige leven te kunnen blijven volhouden. Indien niet denk ik dat je problemen krijgt zoals hongersnood en dergelijke?quote:Op woensdag 18 november 2009 12:17 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dan hadden we nu een nieuwe 30-jarige bullmarket in kunnen gaan vanaf een laag niveau. Zoals de situatie nu is gaan we echter ofwel toch een crash krijgen (uitstel van executie) ofwel we gaan 10-20 jaar sukkelen (japan scenario).
Hmmm... Dat is inderdaad een mooiere correlatie dan ik dacht.quote:Op woensdag 18 november 2009 12:22 schreef dvr het volgende:
Nou.. dit zijn de plaatjes waarmee Dillenger loopt te pimpen om te illustreren dat de beursstijging door de dollar carry trade veroorzaakt wordt:
Maart-November:
[ afbeelding ]
Intraday:
[ afbeelding ]
Omdat meerdere mensen hier naar winnende modelletjes zoeken, leek dit me wel een goede kandidaat. Met name vanaf juli is de correlatie heel sterk.
[..]
Maar de FED heeft daar geen controle op. Als bijvoorbeeld de yields in de bondmarket gaan oplopen vanwege inflatieangst (als commodities tever stijgen) of als de dollar tever wegzakt dan krijg je vanzelf speculatie in de markt dat de FED gedwongen gaat worden om de rente te verhogen. Of de carrytrade draait om simpelweg omdat bonds met hogere yields weer een interessante beleggingsmogelijkheid zijn.quote:Anderzijds heeft de FED herhaaldelijk aangegeven nog lang niet aan rentestijging te denken, en zou dat ook een grote, mogelijk fatale domper op de fragiele green shootjes zijn. Ik denk niet dat Bernanke het aandurft.
De tent kan wel blijven draaien maar je krijgt een hele lage economische groei. En omdat de bevolking groeit kan de per capita groei dan best nul zijn of negatief. En vergeet niet de komende (forse) belastingverhogingen, met dank aan het verspilde geld voor stimuleringspakketten en bailouts.quote:Op woensdag 18 november 2009 12:50 schreef tony_clifton- het volgende:
[..]
Plausibel, maar wat ik mij afvraag is dat de wereldeconomie zolang kan stagneren. Oké, Japan is de tweede grootste, maar er zijn wel degelijk middelen nodig om het huidige leven te kunnen blijven volhouden. Indien niet denk ik dat je problemen krijgt zoals hongersnood en dergelijke?
Prijs wegen met volume dat kun je ook met Metastock. Volgens mij zitten dergelijke indicatoren er al standaard in. Als je fundamentele en technische data wilt mixen dan zou ik naar NinjaTrader kijken. Dat zit er standaard natuurlijk niet in, maar je kunt zelf een file maken met fundamentele data en die door je NT strategie laten lezen. Dat is het mooie van C#; je kunt eigenlijk alles maken wat je maar wilt.quote:Op woensdag 18 november 2009 12:26 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Enkele voorbeelden, heb er genoeg
Ik zou bijvoorbeeld eens wat beter naar volumes (van de S&P 500) willen kijken. Volume en gem. prijs en de invloed daarvan op de index zelf (en dus de weging meeneemt) of wat meer werken met volumes in bepaalde sectoren en gaan kijken voor correlaties met bijv. olie prijs, valuta.
Verder zou ik graag eens wat meer kijken naar de verschillende crude oils ( http://tonto.eia.doe.gov/dnav/pet/pet_pri_wco_k_w.htm ) en hoe die zich onderling verhouden en dan evt koppelen aan raffinage capaciteiten (lokaal) en voorraden.
Al neem ik denk ik iets teveel hooi op m'n vork
Nou ja, wat de gemiddelde P/E? 15 of zo. Dat is nou niet echt geprijsd voor een uitbundig groenscenario. Afgezet tegen de alternatieve rendementen is het zelfs laag. Afgezet tegen een hogere rente min of meer normaal. Pas als de rente sterk gaat stijgen lijkt het hoog (en dan wordt de E trouwens ook geraakt).quote:Op woensdag 18 november 2009 13:00 schreef SeLang het volgende:
Aandelen zijn momenteel geprijsd voor een uitbundig groeiscenario. Als dat niet uitkomt dan kun je een krimp van P/E verwachten. Zelfs als de bedrijfswinsten licht stijgen heb je dan waarschijnlijk dalende of op z'n best zijwaards bewegende koersen. Zie ook (wederom) Japan.
Dank voor de uitleg! Ik ben zelf te druk met ouderwetsche arbeid om hier zelf iets mee te gaan doen, maar misschien is het iets voor de daytraders.quote:Op woensdag 18 november 2009 12:52 schreef SeLang het volgende:
De manier om hiervan te profiteren kan zoals gezegd met een spread trade. [..]
Da's waar. Maar ik vind het lastig te beoordelen.. de FED heeft zelf heel actief bonds ingekocht en de rest van de wereld zit ook niet op een nog lagere dollar (of crashende beurs) te wachten, dus die zullen ook nog wel steunaankopen doen of in ieder geval maar die lage-rente-bonds blijven kopen. Maar ja, vroeg of laat worden de risico's echt te groot.quote:Als bijvoorbeeld de yields in de bondmarket gaan oplopen vanwege inflatieangst (als commodities tever stijgen) of als de dollar tever wegzakt dan krijg je vanzelf speculatie in de markt dat de FED gedwongen gaat worden om de rente te verhogen.
De P/E van de S&P500 met geschatte trailing 1yr earmings per 31/12/2009 en de koers van vandaag (1110) is 24,9 (21,4 op basis van operational earnings). Historisch gemiddelde is 15 ofzo.quote:Op woensdag 18 november 2009 13:52 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Nou ja, wat de gemiddelde P/E? 15 of zo. Dat is nou niet echt geprijsd voor een uitbundig groenscenario. Afgezet tegen de alternatieve rendementen is het zelfs laag. Afgezet tegen een hogere rente min of meer normaal. Pas als de rente sterk gaat stijgen lijkt het hoog (en dan wordt de E trouwens ook geraakt).
Sowieso nooit meer dan de historisch gemiddelde Shiller P/E. Daarnaast wil ik een korting op die waarde omdat 1) ik denk dat de meeste omgevingsfactoren (rentestijging, deleveraging, protectionisme, etc) wijzen op een groei die de komende jaren waarschijnlijk lager ligt dan het historisch gemiddelde en 2) ik een veiligheidsmarge wil hebben, dus met een korting wil kopen tov 'fair value'.quote:Wat zou jij een terechte P/E vinden in de huidige omstandigheden?
De FED kan niet eeuwig bonds blijven kopen want dat betekent dat ze structureel begrotingstekorten aan het monetariseren zijn. Nu wordt het nog geslikt als zijnde een tijdelijke crisismaatregel die (ooit) wordt teruggedraaid. Maar als het structureel wordt dan gaan de bondvigilantes in opstand komen. En zoals je weet komen er de komende 10 jaar $9T extra aan treasuries op de markt, naast de treasuries die doorgerold moeten worden... Komend jaar gaat interessant worden voor de bondmarket. In maart lopen ook de MBS aankoopprogrammas van de FED af, en er moeten in 2010 ca $1,4T extra treasuries worden geplaatst, dankzij stimuleringsprogrammas en belastingtekorten. Good luckquote:Op woensdag 18 november 2009 14:19 schreef dvr het volgende:
Da's waar. Maar ik vind het lastig te beoordelen.. de FED heeft zelf heel actief bonds ingekocht en de rest van de wereld zit ook niet op een nog lagere dollar (of crashende beurs) te wachten, dus die zullen ook nog wel steunaankopen doen of in ieder geval maar die lage-rente-bonds blijven kopen. Maar ja, vroeg of laat worden de risico's echt te groot.
Je ziet mooi de naar voren getrokken vraag dankzij de Obama stimuleringssubsidie voor 'first time buyers' (=mensen die de laatste 3 jaar geen eigen huis hadden).quote:Op woensdag 18 november 2009 14:46 schreef Vandergeld het volgende:
Crisis bij huizenbouwers in ieder geval nog lang niet voorbij, er worden amper nieuwe huizen gebouwd.
Aantal huizenstarts in miljoenen:
[ afbeelding ]
okay, raar, ik dacht dat het een stuk lager lag. Dan ben ik het met je eens dat meer dan marginale groei is ingeprijsd.quote:Op woensdag 18 november 2009 14:24 schreef SeLang het volgende:
De P/E van de S&P500 met geschatte trailing 1yr earmings per 31/12/2009 en de koers van vandaag (1110) is 24,9 (21,4 op basis van operational earnings). Historisch gemiddelde is 15 ofzo.
Shiller P/E=20,3 (historisch gemiddelde =16,4)
Dit zijn gewoon hele hoge waarden die alleen gerechtvaardigd zijn als je hoge groeicijfers hebt.
Btw: zelfs als ik heel optimistisch ga doen en de forward P/E neem op basis van operational earnings voor 2011 (2 jaar vooruit!) dan nog kom ik op een P/E van 18,2! (cijfers van S&P website).
hangt er vanaf hoe structureel je die lage rente ziet. Als we 10 jaar op near zero interest zitten, trek ik toch liever een percent 4 of 5 dividend. Als de rente stijgt, ben ik het helemaal met je eens. Ik ben er alleen nog iets uit wat er gaat gebeuren op dit vlak, en op welke termijn.quote:De rentediscussie hebben we al eens gevoerd geloof ik. Je kunt wel zeggen dat de earningsyield relatief aantrekkelijk is ten opzichte van de historisch extreem lage (kunstmatige) rente van dit moment, maar het betekent wel dat je je dan vastlegt op een historisch gezien zeer lage earningsyield. De neerwaardse risicos zijn dan enorm als de rente gaat stijgen en je wordt voor dat risico amper beloont. Dat is de flaw die zit in de redenering van "de premie boven de riskfree rate is niet laag, dus is het is een goede belegging".
Inderdaad, rally is niet gebouwd op structurele verbetering. Op dit moment staan we er zelfs slechter voor dan aan het begin van de rally met de enorme werkeloosheid in de US.quote:Op woensdag 18 november 2009 14:49 schreef SeLang het volgende:
[..]
Je ziet mooi de naar voren getrokken vraag dankzij de Obama stimuleringssubsidie voor 'first time buyers' (=mensen die de laatste 3 jaar geen eigen huis hadden).
Net als de cash for clunkers piekje
[ afbeelding ]
Is de DJ nu echt nog zo belangrijk? Ik heb het idee dat het een tamelijk onbeduidend indexje is. Beperkt aantal fondsen (20 ofzo toch?), geen weging.quote:Op woensdag 18 november 2009 14:47 schreef Vandergeld het volgende:
Belangrijk vandaag wat de DJ gaat doen rond de 10500, zwaarste weerstandszone sinds maart waarin we ons nu bevinden.
Niet bij de hand, maar die beurzen vergelijken is nogal een appels en peren verhaal omdat de samenstelling erg verschillend is. De Chinese beurs is momenteel bijna 50% financials. Brazilie is sterk commodity/materials gericht. Daar horen natuurlijk andere P/E's bij.quote:Op woensdag 18 november 2009 14:50 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Weet je trouwens ook wat de P/E van bijvoorbeeld de Chinese, Indiaase en Braziliaanse beurs is?
Het probleem is inderdaad dat je dat niet weet. Maar de opportunity cost van wachten op lagere koersen is momenteel relatief laag omdat de earningsyields zo laag zijn. En met een inflatie die bijna nul is en nog steeds bijna 3% rente op de bank... Je 'verliest' de komende paar jaar misschien ~2% per jaar, maar houdt daarmee de mogelijkheid open om daarna tegen 50% korting in te stappen.quote:hangt er vanaf hoe structureel je die lage rente ziet. Als we 10 jaar op near zero interest zitten, trek ik toch liever een percent 4 of 5 dividend. Als de rente stijgt, ben ik het helemaal met je eens. Ik ben er alleen nog iets uit wat er gaat gebeuren op dit vlak, en op welke termijn.
alleen is die 3% over een paar maanden 1%, tenzij de centrale banken aan de slag gaan. In principe is het vreemd dat de spaarrente niet iets boven euribor staat. Zeker gezien de afnemende concurrentie zou ik verwachten dat het daar wel naartoe tendeert.quote:Op woensdag 18 november 2009 15:05 schreef SeLang het volgende:
Het probleem is inderdaad dat je dat niet weet. Maar de opportunity cost van wachten op lagere koersen is momenteel relatief laag omdat de earningsyields zo laag zijn. En met een inflatie die bijna nul is en nog steeds bijna 3% rente op de bank... Je 'verliest' de komende paar jaar misschien ~2% per jaar, maar houdt daarmee de mogelijkheid open om daarna tegen 50% korting in te stappen.
Ondanks dat piekje van de stimuleringsmaatregelen gaat de VS-huizenmarkt in ieder geval snel door de zure appel heen. In Nederland, met alle krampachtige lapmiddelen tot aan het gaatje zal het véél langer duren voordat de bodem bereikt wordt en we weer kunnen stijgen.quote:Op woensdag 18 november 2009 14:46 schreef Vandergeld het volgende:
Crisis bij huizenbouwers in ieder geval nog lang niet voorbij, er worden amper nieuwe huizen gebouwd.
Aantal huizenstarts in miljoenen:
[ afbeelding ]
zal ik de kop van het Eindhovens Dagblad van vandaag maar niet oplepelen.quote:Op woensdag 18 november 2009 15:14 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ondanks dat piekje van de stimuleringsmaatregelen gaat de VS-huizenmarkt in ieder geval snel door de zure appel heen. In Nederland, met alle krampachtige lapmiddelen tot aan het gaatje zal het véél langer duren voordat de bodem bereikt wordt en we weer kunnen stijgen.
30 als het goed is.quote:Op woensdag 18 november 2009 14:58 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Is de DJ nu echt nog zo belangrijk? Ik heb het idee dat het een tamelijk onbeduidend indexje is. Beperkt aantal fondsen (20 ofzo toch?), geen weging.
Dat verwacht ik eigenlijk ook. Ik begrijp ook niet waarom de bankrente zo lang hoog is gebleven. Evengoed blijft het een afweging van risico/kans en opportunity cost. Ikzelf ben in de huidige situatie wel bereid om een hogere opportunity cost te betalen.quote:Op woensdag 18 november 2009 15:10 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
alleen is die 3% over een paar maanden 1%, tenzij de centrale banken aan de slag gaan. In principe is het vreemd dat de spaarrente niet iets boven euribor staat. Zeker gezien de afnemende concurrentie zou ik verwachten dat het daar wel naartoe tendeert.
Ja maar het holt natuurlijk ook de koopkracht uit van geld dat je (nog) niet uitgeeft. Inflatie zie ik dus gewoon als een kost.quote:Inflatie zegt me ook niet zoveel, want dit tikt alleen aan de kostenkant door, en zoals je weet als je nauwelijks kosten hebt....
Dividend geeft stabiliteit. Maar zoals je weet heeft een hoge dividend yield vaak een reden. Een jaar of 2 geleden zou je op grond van dividend yield bijvoorbeeld de financials hebben gekocht of Wessanen. Uiteindelijk komt het dus toch neer op stockpicking. Als je er vertrouwen in hebt dat je die skills hebt dan is het natuurlijk prima.quote:Met name fondsen die flink wat dividend uitbetalen, en een business en cash flow hebben dat ze dat duurzaam kunnen blijven doen, zie ik niet in de uitverkoop gaan. Buffett kennelijk ook niet.
Lepel maar, want op de digitale versie zie ik niks bijzonders.quote:Op woensdag 18 november 2009 15:17 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
zal ik de kop van het Eindhovens Dagblad van vandaag maar niet oplepelen.
euro indices (vs) WS loopt ook lang niet meer 1op1 mee. Lijkt erop alsof euro indices niet meer boven top oktober komen.quote:Op woensdag 18 november 2009 15:49 schreef Vandergeld het volgende:
Zeer opvallend gisteren en vandaag wat de eur/usd doet. Gisteren flink sterkere dollar met sterkere beurzen, vandaag zwakkere dollar met zwakkere beurzen. Laatste tijd vrijwel nooit gezien.
Klopt hoogstwaarschijnlijk zetten Euro indices ook geen nieuwe top meer. Daarnaast komen de DOW & S&P nog niet boven dalende weerstandslijn gekomen, de dow weet op dit moment nog niet door de zeer zware weerstandszone te komen.quote:Op woensdag 18 november 2009 15:55 schreef M.Melandri het volgende:
[..]
euro indices (vs) WS loopt ook lang niet meer 1op1 mee. Lijkt erop alsof euro indices niet meer boven top oktober komen.
quote:Op woensdag 18 november 2009 15:55 schreef M.Melandri het volgende:
[..]
euro indices (vs) WS loopt ook lang niet meer 1op1 mee. Lijkt erop alsof euro indices niet meer boven top oktober komen.
Ik ga met jullie mee, al had ik het koersverloop van vandaag eigenlijk voor morgen verwacht. Als dit het begin van de daling is, heb ik alweer 4 punten gemist... Morgen wordt interessant!quote:Op woensdag 18 november 2009 15:59 schreef Vandergeld het volgende:
[..]
Klopt hoogstwaarschijnlijk zetten Euro indices ook geen nieuwe top meer. Daarnaast komen de DOW & S&P nog niet boven dalende weerstandslijn gekomen, de dow weet op dit moment nog niet door de zeer zware weerstandszone te komen.
Ze moeten eerst nog maar eens door de 1100quote:
Ik heb geen posities hoorquote:Op woensdag 18 november 2009 16:12 schreef piepeloi55 het volgende:
Hahaha bij elke kleine daling komen ze weer uit hun schulpga zo door en je krijgt ooit gelijk
zal 'm strakjes voor je inscannen.quote:Op woensdag 18 november 2009 15:29 schreef LXIV het volgende:
[..]
Lepel maar, want op de digitale versie zie ik niks bijzonders.
Ik hoop dat dit uitkomt, gewoon voor de estetische waarde ervanquote:Op woensdag 18 november 2009 16:08 schreef Vandergeld het volgende:
Gisteren was dag 256 van de stijging, vooralsnog is daar de top gezet. Precies op 50% van de tijd van de daling 2007-2009 die 512 dagen was.
welke schulp? Over twee weken staan we nog steeds op 300.quote:Op woensdag 18 november 2009 16:12 schreef piepeloi55 het volgende:
Hahaha bij elke kleine daling komen ze weer uit hun schulpga zo door en je krijgt ooit gelijk
Ik gooi zo even de 1 jaar / 2 jaar / 5 jaar / 10 jaar S&P500 + Dollar relatie er opquote:Op woensdag 18 november 2009 12:22 schreef dvr het volgende:
[..]
Ben benieuwd of je er iets in ziet. En ja, inderdaad of er parameters te vinden zijn (een bepaalde stijging in de dollar in een bepaalde tijd) die in de meeste gevallen tot een daling van de S&P leiden, of omgekeerd.
Omdat meerdere mensen hier naar winnende modelletjes zoeken, leek dit me wel een goede kandidaat. Met name vanaf juli is de correlatie heel sterk.
oh, en kan jij me vertellen wanneer we voor het laatst 4,5 punten daalden in twee uur tijd? Is niet zo heel gebruikelijk de laatste tijd.quote:Op woensdag 18 november 2009 16:12 schreef piepeloi55 het volgende:
Hahaha bij elke kleine daling komen ze weer uit hun schulpga zo door en je krijgt ooit gelijk
Kun je dan ook een maken met alleen data vanaf medio april? Sinds rente op 0 staat is die correlatie pas echt goed zichtbaar namelijk.quote:Op woensdag 18 november 2009 16:21 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik gooi zo even de 1 jaar / 2 jaar / 5 jaar / 10 jaar S&P500 + Dollar relatie er op
Aight! .. ook nog koekje erbij en bakkie leut?quote:Op woensdag 18 november 2009 16:25 schreef M.Melandri het volgende:
[..]
Kun je dan ook een maken met alleen data vanaf medio april? Sinds rente op 0 staat is die correlatie pas echt goed zichtbaar namelijk.
We hebben in deze hele rally wel ergere dagen gehad. Accepteer het feit gewoon eens dat deze hele rally maar niet te stoppen lijkt en ga eens op zoek waarom dat zou komen inplaats lijntje trekken en klakkeloos wat roepen. Als je niet weet wanneer de rally ten einde is zeg gewoon vroeg of laat gaan we (fors) down net als ik doe.quote:Op woensdag 18 november 2009 16:24 schreef Lemans24 het volgende:
[..]
oh, en kan jij me vertellen wanneer we voor het laatst 4,5 punten daalden in twee uur tijd? Is niet zo heel gebruikelijk de laatste tijd.
Wel een Nederlands koekje, die Engelse meuk is lang zo lekker nietquote:Op woensdag 18 november 2009 16:27 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Aight! .. ook nog koekje erbij en bakkie leut?
Ah! Ik wou net even een spreadtrade strategie gaan maken + testen, maar nu wacht ik eerst even op jouw resultaten...quote:Op woensdag 18 november 2009 16:21 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik gooi zo even de 1 jaar / 2 jaar / 5 jaar / 10 jaar S&P500 + Dollar relatie er op
Haha, da's waar. Meestal stegen we 4,5 punt in twee uur.quote:Op woensdag 18 november 2009 16:24 schreef Lemans24 het volgende:
[..]
oh, en kan jij me vertellen wanneer we voor het laatst 4,5 punten daalden in twee uur tijd? Is niet zo heel gebruikelijk de laatste tijd.
Omwille van de esthetiek (een onderbelicht aspect in de beurshandel) en ter dekking van de porto heb ik dan ook maar een paar opties AEX P DEC 2009 320,00 aangeschaft.quote:Op woensdag 18 november 2009 16:17 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik hoop dat dit uitkomt, gewoon voor de estetische waarde ervan
Ik gooi ook alle P/E(historische) & P/C van de landen die je daar opnoemt hier.quote:Op woensdag 18 november 2009 14:50 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
okay, raar, ik dacht dat het een stuk lager lag. Dan ben ik het met je eens dat meer dan marginale groei is ingeprijsd.
Weet je trouwens ook wat de P/E van bijvoorbeeld de Chinese, Indiaase en Braziliaanse beurs is?
o, da's cool, dank je!quote:Op woensdag 18 november 2009 16:34 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik gooi ook alle P/E(historische) & P/C van de landen die je daar opnoemt hier.
nu maar 2 punten in 30 minuten.quote:Op woensdag 18 november 2009 16:29 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Haha, da's waar. Meestal stegen we 4,5 punt in twee uur.
Kun je Mexico en Peru dan ook gelijk doen?quote:Op woensdag 18 november 2009 16:34 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik gooi ook alle P/E(historische) & P/C van de landen die je daar opnoemt hier.
Peru? Hebben die ook een beurs van enige importantie? Ik kan me daar niks bij voorstellen? Peru? Why?quote:Op woensdag 18 november 2009 16:46 schreef Lemans24 het volgende:
[..]
Kun je Mexico en Peru dan ook gelijk doen?
Het zou een enorme groeimarkt zijn, met dus naar alle waarschijnlijkheid voor ons een bubble-achtige beursindex. Op wereldschaal stelt het natuurlijk *nog* niet veel voor.quote:Op woensdag 18 november 2009 16:50 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Peru? Hebben die ook een beurs van enige importantie? Ik kan me daar niks bij voorstellen? Peru? Why?
SE, kun je die grafieken ook op elkaar delen (S&P500/US$)?quote:Op woensdag 18 november 2009 16:51 schreef sitting_elfling het volgende:
Alleen de grafiekjes van de dollar tegen de S&P
Vanaf de laatste 0.5 jaar, laatste jaar, 2 jaar, 5 jaar, 10 jaar, 40 jaar.
whehehe, morgen nog een nieuwe CEO, en jullie staan op winstquote:Op woensdag 18 november 2009 17:06 schreef tony_clifton- het volgende:
Net zitten lachen met mijn ouders; we hebben hier allemaal een heel klein bedrag in Daystar Technologies zitten. Dat bedrijf heeft een beloftevolle technologie voor zonnecellen nagenoeg klaar maar ze krijgen ze maar niet op de markt. Hebben dit jaar al 4 CEOs versleten en in maart verkassen ze naar de pink sheets.
Vandaag +65% -> pa: 'hebben ze een nieuwe CEO ofzo'.
Kijk je bij news, en effectief, ze hebben een nieuwe CEO. +65% dames en heren.
Nog 37% goed te maken.
De daling in de ochtend was lage volume, de terugsprong van nu is zware volumes. Volgens het boekje is het dan toch gewoon een een uptrend?quote:Op woensdag 18 november 2009 16:45 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
nu maar 2 punten in 30 minuten.
Dunne handel = traders heaven geloof ik.
Waar zie je dat?quote:Op woensdag 18 november 2009 17:12 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
De daling in de ochtend was lage volume, de terugsprong van nu is zware volumes. Volgens het boekje is het dan toch gewoon een een uptrend?
Jep, dat gaat alleen via de Excel bloomberg tool en dan kun je via bijv. Eviews het via alle kanten kunnen laten zien op de grafiek. Moet denk ik ook wel via de BB applicatie zelf willen, maar hoe, dat weet ik nog niet.quote:Op woensdag 18 november 2009 17:00 schreef SeLang het volgende:
[..]
SE, kun je die grafieken ook op elkaar delen (S&P500/US$)?
Of de correlatie uitplotten tussen de dagelijkse of maandelijkse of intraday veranderingen?
quote:Op woensdag 18 november 2009 17:30 schreef Vandergeld het volgende:
[..]
Dit lijkt mij typisch het totale volume, en niet het volume per moment
Sorry, zoals je links boven ziet staan bij Measures, hanteert Bloomberg verschillende methodes op Price Earnings uit te rekenen. Nu pak ik de 'normale p/e'quote:Op woensdag 18 november 2009 17:32 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
geeft Bloomberg toch een aanzienlijk lagere P/E dan Selang. Why?
Het wijkt nog steeds gigantisch af van de cijfers die S&P zelf geeft, zowel kwa schattingen voor volgend jaar als voor dit jaar.quote:Op woensdag 18 november 2009 17:43 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Sorry, zoals je links boven ziet staan bij Measures, hanteert Bloomberg verschillende methodes op Price Earnings uit te rekenen. Nu pak ik de 'normale p/e'
Weer de 3 zelfde markten, maar zie de verschillen maar eens!
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Je praat poepquote:Op woensdag 18 november 2009 18:16 schreef Falco het volgende:
Unilever grootste daler op AEX mede door ex-dividend gaan. Ik vind het gewoon niet kloppen![]()
. Als beetje doorgewinterd belegger weet je dat een korte periode voor het ex-dividend gaan, je teveel betaalt omdat juist dat dividend eraf gehaald wordt. Waarom zou je dan een te hoge prijs betalen voor dat fonds
. Als ik poep praat, dan hoor ik dat graag.
Oke, helder en logisch. En ik maar denken dat je dividend zeg maar werd gehalveerd als je dat fonds maar voor een half jaar hadquote:Op woensdag 18 november 2009 18:23 schreef SeLang het volgende:
[..]
Je praat poep
Je koopt het dividend mee. Een belegger weet dat en daarom daalt de koers bij ex-dividend gaan. De belegger heeft niet teveel betaald, hij krijgt immers het dividend.
Btw: wat een astronomisch hoge P/E's overal!quote:Op woensdag 18 november 2009 17:43 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Sorry, zoals je links boven ziet staan bij Measures, hanteert Bloomberg verschillende methodes op Price Earnings uit te rekenen. Nu pak ik de 'normale p/e'
Weer de 3 zelfde markten, maar zie de verschillen maar eens!
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
oe, doe 'ns marketcap / boekwaarde bij die Chinese bankenquote:Op woensdag 18 november 2009 18:27 schreef SeLang het volgende:
[..]
Btw: wat een astronomisch hoge P/E's overal!
Check dan die Chinezen die voor bijna 50% uit financials bestaan. Banken horen kwa P/E in de single digits te zitten.
en vaak herstelt de koers toch weer naar het niveau voor dividendquote:Op woensdag 18 november 2009 18:29 schreef tony_clifton- het volgende:
Persoonlijk vind ik dividend wel leuk. Je houdt iets over aan je aandeel en je hoeft 't niet te verkopen. Voor jullie techies maakt dat niet zo veel uit natuurlijk, maar LT is dat gewoon extra winst bovenop de koers.
price = koers gedeeld door earnings = winstquote:Op woensdag 18 november 2009 18:38 schreef Rejected het volgende:
Wat houdt een P/e ratio precies in? Wat zegt het?
Het wekt vooral vertrouwen dat die Chinese banken op dit moment door de overheid worden gedwongen om leningen te verstrekken. Al die leningen zijn dus riskant/onaantrekkelijk voor de bank, anders hoefde de overheid natuurlijk geen dwang te gebruiken.quote:Op woensdag 18 november 2009 18:38 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
oe, doe 'ns marketcap / boekwaarde bij die Chinese banken
Heb ik een tijdje geleden eens geprobeerd, en toen zag ik sterretjes. Van Chinees vuurwerk, welteverstaan. Als ik het goed herinner een factor 3 of 4 t.a.v. westerse banken. Heel bijzonder.
onderschat ze niet.quote:Op woensdag 18 november 2009 18:44 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het wekt vooral vertrouwen dat die Chinese banken op dit moment door de overheid worden gedwongen om leningen te verstrekken. Al die leningen zijn dus riskant/onaantrekkelijk voor de bank, anders hoefde de overheid natuurlijk geen dwang te gebruiken.
Als je wilde weten waar al dat geld voor lege steden vandaan komt, look no further...
Dit gaat echt zo slecht eindigen allemaal
Die hou je van me tegoedquote:Op woensdag 18 november 2009 18:19 schreef SeLang het volgende:
[..]
Wat gebruikt BB als Q1,Q2,Q3,Q4 earnings voor 2009? (reported en operational). Het meeste is al bekend dus daar valt niet meer over te discusseren (in tegenstelling tot cijfers voor 2010 en verder).
Ik kan niet ontkennen dat ze de laatste 2 decennia goed hebben geboerd. Maar het blinde vertrouwen dat allerlei westerse überkapitalisten tegenwoordig hebben in een door de staat geleide economie deel ik toch niet.quote:Op woensdag 18 november 2009 18:51 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
onderschat ze niet.
tussen gelijk hebben en geljk krijgen zit een inmens verschil, vooral in China en m.b.t. China
Bizar, zeg. Dus die huizen zijn wel allemaal verkocht, maar niemand woont er, omdat ze puur speculatief gekocht zijn?quote:Op woensdag 18 november 2009 18:44 schreef SeLang het volgende:
[..]Als je wilde weten waar al dat geld voor lege steden vandaan komt, look no further...
Dit gaat echt zo slecht eindigen allemaal
wat is het verschil met wat wij hier doen op de beurs? Er worden toch ook schepen met gekochte olie de hele wereld over gestuurd? Olie die nooit iemand geleverd WIL hebben?quote:Op woensdag 18 november 2009 19:15 schreef Arcee het volgende:
[..]
Bizar, zeg. Dus die huizen zijn wel allemaal verkocht, maar niemand woont er, omdat ze puur speculatief gekocht zijn?
En het mooie is nog wel, op tv (Europsport, Travel channel e.d. via schotel) adverteren sommige brokers met CFD's alsof ze perfect geschikt voor particulieren zijn.quote:Op woensdag 18 november 2009 20:24 schreef sitting_elfling het volgende:
Note voor onervaren CFD gebruikers..
Een vriend van me schrok zich vandaag een ongeluk toen hij zag dat er een bedrag van z'n CFD broker was afgeschreven met de woorden.
-dividends paid (bedrag)
Nu dacht hij, wacht eens even, dividend krijg je toch altijd uitbetaald? Maar hij bezat een short positie, en als je short zit, wordt het dividend (aantal aandelen x prijs) van je waarde afgetrokken om je short positie te betalen. Dit kan dus in de duizenden dollars lopen! Een erg onaangename verrassing dus ..
Als ik minister van financien of baas van AFM was geweest had ik CFD's ook verboden voor particulier gebruik. CFD's zijn tot dusver by far de meest risky producten die ik ooit heb gezien voor particulieren.quote:Op woensdag 18 november 2009 21:25 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
En het mooie is nog wel, op tv (Europsport, Travel channel e.d. via schotel) adverteren sommige brokers met CFD's alsof ze perfect geschikt voor particulieren zijn.
Een bubbel die knapt op een gegeven moment, is vorig jaar met de oliebubbel gebeurd, en de bubbel is nog lang niet leeggelopen dus olieprijs kan nog veel verder omlaag.quote:Op woensdag 18 november 2009 22:43 schreef jongegast het volgende:
Buffet kocht spoorwegen omdat hij weet dat olie naar de maan gaat door de bubbel, dus dan gaan alle vervoersbedrijven die trucks gebruiken dood, en blijven alleen spoorwegen over.
nog niet, pas als de FED rente omhoog gaat lijkt me. het is de bailout bubbel maar het lijkt me dat ze nog steeds dollars aan het printen zijn en de carry trade is dan nog steeds bezig. de yen carry trade duurde ook best langquote:Op woensdag 18 november 2009 23:03 schreef Vandergeld het volgende:
[..]
Een bubbel die knapt op een gegeven moment, is vorig jaar met de oliebubbel gebeurd, en de bubbel is nog lang niet leeggelopen dus olieprijs kan nog veel verder omlaag.
Met CFD's moet je ook niet meer dan 10% van je tradekapitaal traden, en als je failliet gaat gelijk stoppen. 8punten spread voor FTSE vind ik ook wel enorm veel, bij RBS is dit 1punt en 0,3 voor aex.quote:Op woensdag 18 november 2009 22:16 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Als ik minister van financien of baas van AFM was geweest had ik CFD's ook verboden voor particulier gebruik. CFD's zijn tot dusver by far de meest risky producten die ik ooit heb gezien voor particulieren.
CFD's hebben ook niks meer met beleggen te maken. CFD is puur een casino. Bijvoorbeeld die Duitse CFD's die ik een vorig plaatje liet zien. Op een basis van 5000 pond margin, werd er vandaag al een winst bereikt van 5000 euro en een beetje en vandaag heeft hij ook al op verlies gezeten! Hoezo rollercoastser!
Voor de rest adverteren ze met CFD's als zijnde producten zonder commissie kosten. Voorbeeld, je koopt 70 contracten, op basis van shorten van de FTSE. Je hebt daar een margin van 40.000 pond van nodig. Op het moment dat je het aanschaft, begin je al met een verlies van -3000 pond! Wat nou commissie kosten!Je kunt dus niet zo maar even 'verkopen' als je per ongeluk een verkeerde deal hebt gedaan, want je staat direct al -3000 pond in het rood! EN als je hem dan ook nog eens wilt verkopen moet je nog een aantal punten inleveren omdat de spread zo groot is! En ga er maar eens van uit dat je per index punt een 200 pond verliest! Stel de spread is 8, doe de berekening maar...!
Ja, inderdaad, uitgaande van een margin van 10k, koop je bijvoorbeeld een tig tal contracten op een index, uitgaande van 100 pond per FTSE index punt. 1% stijging is een stijging van ong. 55 punten, wat gelijk staat aan 5500 euro binnen zeer korte tijd. Typisch gevalletje van hogere risico, nog hogere zorgen.
Had je daar ook een broker bij in gedachten? IG werkt alleen in CFD'squote:Op woensdag 18 november 2009 22:33 schreef SeLang het volgende:
Waarom doe je dan geen futures? S&P500 future kost maar enkele $ aan transactiekosten en de spread is tijdens markturen meestal maar 0,25 punten.
Currencyfutures hetzelfde verhaal. Spread op EUR/USD is meestal 1 of 2 pips, de transactiekosten voor een roundtrip is <1pip.
Ik zei ook, stel, de spread is 8 punten ..quote:Op woensdag 18 november 2009 23:41 schreef M.Melandri het volgende:
[..]
Met CFD's moet je ook niet meer dan 10% van je tradekapitaal traden, en als je failliet gaat gelijk stoppen. 8punten spread voor FTSE vind ik ook wel enorm veel, bij RBS is dit 2punten en 0,2 voor aex.
Eh...goederentreinen in de US worden niet door elocs getrokken if you get my gripquote:Op woensdag 18 november 2009 22:43 schreef jongegast het volgende:
Buffet kocht spoorwegen omdat hij weet dat olie naar de maan gaat door de bubbel, dus dan gaan alle vervoersbedrijven die trucks gebruiken dood, en blijven alleen spoorwegen over.
Teringquote:Op woensdag 18 november 2009 22:16 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Als ik minister van financien of baas van AFM was geweest had ik CFD's ook verboden voor particulier gebruik. CFD's zijn tot dusver by far de meest risky producten die ik ooit heb gezien voor particulieren.
CFD's hebben ook niks meer met beleggen te maken. CFD is puur een casino. Bijvoorbeeld die Duitse CFD's die ik een vorig plaatje liet zien. Op een basis van 5000 pond margin, werd er vandaag al een winst bereikt van 5000 euro en een beetje en vandaag heeft hij ook al op verlies gezeten! Hoezo rollercoastser!
Voor de rest adverteren ze met CFD's als zijnde producten zonder commissie kosten. Voorbeeld, je koopt 70 contracten, op basis van shorten van de FTSE. Je hebt daar een margin van 40.000 pond van nodig. Op het moment dat je het aanschaft, begin je al met een verlies van -3000 pond! Wat nou commissie kosten!Je kunt dus niet zo maar even 'verkopen' als je per ongeluk een verkeerde deal hebt gedaan, want je staat direct al -3000 pond in het rood! EN als je hem dan ook nog eens wilt verkopen moet je nog een aantal punten inleveren omdat de spread zo groot is! En ga er maar eens van uit dat je per index punt een 200 pond verliest! Stel de spread is 8, doe de berekening maar...!
Ja, inderdaad, uitgaande van een margin van 10k, koop je bijvoorbeeld een tig tal contracten op een index, uitgaande van 100 pond per FTSE index punt. 1% stijging is een stijging van ong. 55 punten, wat gelijk staat aan 5500 euro binnen zeer korte tijd. Typisch gevalletje van hogere risico, nog hogere zorgen.
http://www.interactivebrokers.com ?quote:Op donderdag 19 november 2009 00:03 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Had je daar ook een broker bij in gedachten? IG werkt alleen in CFD's
Ik gebruik IB voor futuresquote:Op donderdag 19 november 2009 00:03 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Had je daar ook een broker bij in gedachten? IG werkt alleen in CFD's
Aftermarket kan de spread natuurlijk wel hoog zijnquote:Ik zei ook, stel, de spread is 8 punten ..Maar over het algemeen is de spread hier torenhoog. Behalve voor een aantal indices. Keek net even bij de FTSE, die had een spread van 5 punter aftermarket.
Ik meen ergens gelezen te hebben dat jij goed bent in wiskunde?quote:Overigens moet ik volgende week een numerieke test doen bij een bank voor een stage voor komende zomer, op de positie research/trading. Ook voor de zwiters UBS moet ik de numerieke test doen, maar dat is online, en je kunt daar zelf een datum voor de kiezen, dat zijn 42 wiskundige vragen in 42 minuten. Dat kan dus ook iemand anders voor me doen, dus ... uhhh SeLang?![]()
![]()
Ik laat jullie nog wel weten wat voor soort 'wiskundige' vragen er werden gesteld.
Ditquote:Op donderdag 19 november 2009 01:40 schreef TeringHenkie het volgende:
[..]
Eh...goederentreinen in de US worden niet door elocs getrokken if you get my grip
dieseltjes?quote:Op donderdag 19 november 2009 01:40 schreef TeringHenkie het volgende:
[..]
Eh...goederentreinen in de US worden niet door elocs getrokken if you get my grip
Mwoah... Zo groot issie toch niet...quote:Op donderdag 19 november 2009 08:24 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
met de nadruk op 'tje' ja
[ afbeelding ]
Inderdaad. Dit is pas een dieselmotor (in aanbouw)quote:Op donderdag 19 november 2009 08:49 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Mwoah... Zo groot issie toch niet...
quote:Op donderdag 19 november 2009 09:13 schreef SeLang het volgende:
[..]
Inderdaad. Dit is pas een dieselmotor (in aanbouw)
[ afbeelding ]
Dat is stookoliequote:Op donderdag 19 november 2009 09:13 schreef SeLang het volgende:
[..]
Inderdaad. Dit is pas een dieselmotor (in aanbouw)
[ afbeelding ]
quote:Op donderdag 19 november 2009 11:33 schreef tony_clifton- het volgende:
Wtf?
http://www.tijd.be/nieuws(...)koop.8261638-600.art
Way to go
Aan de mening van de OESO hecht ik weinig waarde:quote:Op donderdag 19 november 2009 11:33 schreef tony_clifton- het volgende:
Wtf?
http://www.tijd.be/nieuws(...)koop.8261638-600.art
Way to go
Je kunt wel zien wie er nooit op Fok komenquote:Op donderdag 19 november 2009 11:33 schreef tony_clifton- het volgende:
Wtf?
http://www.tijd.be/nieuws(...)koop.8261638-600.art
Way to go
Over een week zitten we weer op de 325. Wedden?quote:Op donderdag 19 november 2009 12:44 schreef Lemans24 het volgende:
Nou, waar blijft die opleving richting de nullijn...?
over twee weken op 300, je weet toch?quote:Op donderdag 19 november 2009 12:49 schreef TeringHenkie het volgende:
[..]
Over een week zitten we weer op de 325. Wedden?
Eigenlijk zijn bijna alle banken technisch failliet, alleen boekhoudregels en gratis geld houden ze overeind. Het maakt dus niet veel uit welke bank je kiest zolang je maar niet boven de 100K gaat.quote:Op donderdag 19 november 2009 13:05 schreef RvLaak het volgende:
Hoorde net op BNR dat ABN er weer 3 miljard bij krijgt
Damn it... Kiest mn vriendin weer een nieuwe bank, staat die ook al op omvallen...Eerst IceSave, toen DSB, nu ABN...
Kan zijn en ben het er ook mee eens, maar dat gezeik elke keer om het geld terug te krijgen... Heel irritant...quote:Op donderdag 19 november 2009 13:11 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Eigenlijk zijn bijna alle banken technisch failliet, alleen boekhoudregels en gratis geld houden ze overeind. Het maakt dus niet veel uit welke bank je kiest zolang je maar niet boven de 100K gaat.
Als ik 100 k zou hebben staan bij de rabobank en die gaat failliet, weet ik zeker dat ik niks meer van dat geld terugziequote:Op donderdag 19 november 2009 13:11 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Eigenlijk zijn bijna alle banken technisch failliet, alleen boekhoudregels en gratis geld houden ze overeind. Het maakt dus niet veel uit welke bank je kiest zolang je maar niet boven de 100K gaat.
Als ze zulke grote banken in de toekomst failliet laten gaan kun je idd fluiten naar je centen, niemand kan zulke bedragen opbrengen.quote:Op donderdag 19 november 2009 13:12 schreef Vandergeld het volgende:
[..]
Als ik 100 k zou hebben staan bij de rabobank en die gaat failliet, weet ik zeker dat ik niks meer van dat geld terugzie
quote:Op donderdag 19 november 2009 13:11 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Eigenlijk zijn bijna alle banken technisch failliet, alleen boekhoudregels en gratis geld houden ze overeind. Het maakt dus niet veel uit welke bank je kiest zolang je maar niet boven de 100K gaat.
quote:De Nederlandse staat heropent twee langlopende leningen. Dat maakte de Dutch State Treasury Agency (DSTA), het agentschap van het ministerie van Financiën, donderdag bekend. Op 24 november worden de twee leningen heropend en DSTA hoopt tot 1 miljard euro op te halen.
Het gaat om een staatslening die loopt tot 15 juli 2015. Er staat al 12,085 miljard euro uit op deze lening. Er geldt een couponrente van 3,25 procent. De andere lening heeft een looptijd tot 15 juli 2018. De couponrente bedraagt hier 4 procent. Er staat voor 12,165 miljard euro op de lening uit.
Denk eerder dat men naar de Rabo gaat, daar hoor je nooit wat over.quote:Op donderdag 19 november 2009 13:29 schreef TeringHenkie het volgende:
Des te meer reden om naar ING te gaan, je geld staat er op dit moment het veiligst ING te kopen, ze trekken straks heel veel geld aan (denk aan ex-DSBers en bange ABNers).
Hoezo? De staat garandeert je tegoed en laat daar voor zover mogelijk de gezamenlijke banken voor opdraaien. Maar als die niet kunnen betalen is mijn interpretatie van het depositogarantiestelsel dat de staat het zelf vergoedt. Als dat niet klopt hoor ik het graag..quote:Op donderdag 19 november 2009 13:12 schreef Vandergeld het volgende:
Als ik 100 k zou hebben staan bij de rabobank en die gaat failliet, weet ik zeker dat ik niks meer van dat geld terugzie
Als Rabo valt, is de staat failliet.quote:Op donderdag 19 november 2009 13:30 schreef dvr het volgende:
[..]
Hoezo? De staat garandeert je tegoed en laat daar voor zover mogelijk de gezamenlijke banken voor opdraaien. Maar als die niet kunnen betalen is mijn interpretatie van het depositogarantiestelsel dat de staat het zelf vergoedt. Als dat niet klopt hoor ik het graag..
Interne verwevenheid is veel te groot binnen de bankenwereld, op dit moment worden banken nog gered omdat als er een bank omvalt we een systeemcrisis krijgen waarbij de gevolgen niet te overzien zijn. Als ze dus een van die banken laten gaan, gaat de rest van de banken mee en word er niks meer gegarandeerd. Zeker niet door de staat, want in zo een situatie wil niemand ook nog staatsobligaties( de laatste bubbel).quote:Op donderdag 19 november 2009 13:30 schreef dvr het volgende:
[..]
Hoezo? De staat garandeert je tegoed en laat daar voor zover mogelijk de gezamenlijke banken voor opdraaien. Maar als die niet kunnen betalen is mijn interpretatie van het depositogarantiestelsel dat de staat het zelf vergoedt. Als dat niet klopt hoor ik het graag..
que?quote:Op donderdag 19 november 2009 13:45 schreef tony_clifton- het volgende:
Ik breng het argument van de theorie vs. de praktijk aan, versterkt met de notie 'bureaucratische stelsel' als waterdichte metafysische zekerheid dat je solliciteert voor grijs haar wanneer je daar de 100% op vertrouwt.
Klopt het word vergoed, theoretisch gezien. Maar pak een rabobank, zij hebben (als ik me niet vergis) 45% van spaarmarkt in handen in NL. De totale spaartegoeden bedrag gedekt door de depositosgarantiestelsel tot 100K was een kleine 400 miljard begin dit jaar. Als de rabobank zou omvallen zou dit betekenen dat banken en zoniet de overheid grofweg voor 200 miljard moeten opdraaien. Dit kan men natuurlijk niet opbrengen, mede daarom dat deze banken als systeembanken worden gezien en ze deze niet failliet laten gaan. Mocht een bank van deze omvang toch een keer omvallen betekend dit natuurlijk het einde van depositogarantiestelsel.quote:Op donderdag 19 november 2009 13:30 schreef dvr het volgende:
[..]
Hoezo? De staat garandeert je tegoed en laat daar voor zover mogelijk de gezamenlijke banken voor opdraaien. Maar als die niet kunnen betalen is mijn interpretatie van het depositogarantiestelsel dat de staat het zelf vergoedt. Als dat niet klopt hoor ik het graag..
Zever in pakskes.quote:
wat nou, gewoon expiratie op 300quote:AMSTERDAM (Dow Jones)--De AEX loopt in de loop van donderdagmorgen na een lagere opening verder terug, gedrukt door vrijwel alle fondsen, met name die, die woensdag of donderdag met tegenvallende resultaten naar buiten traden. Handelaar Geoffrey Leloux van Keijser Capital meldt zeer lage omzetten en verwacht dat de index donderdag nog wat verder onder druk zal komen te staan. Lichtpuntjes zijn TNT en ING. "Toch heb ik langzaamaan het gevoel dat de markt vermoeidheidsverschijnselen begint te vertonen", aldus Leloux. Er is volgens Leloux vooralsnog geen invloed te bespeuren van de optie-expiratie van vrijdag. De AEX gaat donderdag rond 13.10 uur met 1% omlaag naar 316,18 punten.(ANS)
Dit viel mij wel op m.b.t expiratiequote:Op donderdag 19 november 2009 14:00 schreef Lemans24 het volgende:
[..]
wat nou, gewoon expiratie op 300
Wa's da?quote:Op donderdag 19 november 2009 14:14 schreef M.Melandri het volgende:
[..]
Dit viel mij wel op m.b.t expiratie
[ afbeelding ]
quote:De verkoop van het dochterbedrijf Hollandsche Bank Unie (HBU) en een aantal zakelijke kantoren aan Deutsche Bank levert ABN Amro 700 miljoen euro op. Dat is 180 miljoen euro meer dan in de oorspronkelijke deal.
Brief
Dat heeft minister Wouter Bos (Financiën) donderdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. De Staat bereikte enkele weken geleden al een princiepeakkoord over de verkoop, maar de opbrengst was nog niet bekend.
Afstoten
ABN Amro moet HBU afstoten van eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie). De verkoop was een keiharde voorwaarde voor Kroes om goedkeuring te verlenen aan de geplande fusie van ABN Amro en Fortis Bank Nederland, die allebei sinds een jaar in staatshanden zijn. De banken zouden anders samen te veel macht krijgen op de markt voor kleinzakelijke kredieten, vindt de EU-commissaris.
Alternatieven
Eerder zijn drie alternatieven onderzocht om tegemoet te komen aan de Europese eis. Zo is gekeken of de staat zelf of een Nederlandse bank HBU kon overnemen, of dat Fortisonderdelen konden worden verkocht aan een internationale partij. Maar deze opties voldeden niet aan de voorwaarden of zouden financieel slechter kunnen uitpakken.
Europese Commissie tevreden
Volgens Bos is duidelijk dat de Europese Commissie tevreden is met de verkoop aan Deutsche Bank. Wel is het mogelijk dat ABN en Fortis nog eisen opgelegd krijgen, zoals bijvoorbeeld dat het aandeelhouderschap van de staat niet mag worden misbruikt bij reclame-uitingen. Ook kunnen er nog voorwaarden aan het beloningsbeleid worden gesteld.
Uit de brief aan de Kamer:
Het aangepaste transactieresultaat is ¤ 1,12 mrd negatief en is het verschil tussen enerzijds de prijs, anderzijds de boekwaarde en de kosten van overige afspraken. New HBU en IFN Finance zijn in de boeken van ABN AMRO opgenomen voor te-zamen ¤ 0,88 mrd. De overige kosten hebben een effect van in totaal ¤ 0,94 mrd negatief en betreffen onder andere de wederzijdse aansprakelijkheden, migratie, kapitaal en de verwachte verliezen op de credit umbrella.
Zowel de oorspronkelijke overeenkomst tussen het Fortis-concern en Deutsche Bank als het huidige principeakkoord is gebaseerd op een initiële verkoopprijs van ¤ 0,70 mrd. Het aangepast transactieresultaat is ongeveer ¤ 0,18 mrd beter ten opzichte van de oorspronkelijke deal.
Call/Put ratioquote:
Welnee. Ten eerste bestaat 'Rabo' niet, het is een conglomeraat van losse bankjes die ieder apart failliet zouden moeten gaan en die ieder apart onder het stelsel vallen. Ten tweede kunnen banken weliswaar op hun lage eigen vermogen (in verhouding tot de verplichtingen) onderuit gaan, maar in de praktijk komt er uit bankfaillissementen veel meer geld naar boven (wel zo'n 90% van de vorderingen) dan bij reguliere bedrijven.quote:Op donderdag 19 november 2009 13:43 schreef RvLaak het volgende:
Als Rabo valt, is de staat failliet.
Crisis bij huizenbouwers is in ieder geval nog lang niet voorbij, voor de overige sectoren trouwens ook nietquote:
Ligt er helemaal aan in hoeverre al die kleine bankjes zijn gelinkt aan alle andere kleine bankjes binnen het concern. Mocht dat ernstig zijn, kan het best zo zijn dat de hele toko val als er een paar vallen.quote:Op donderdag 19 november 2009 15:19 schreef dvr het volgende:
[..]
Welnee. Ten eerste bestaat 'Rabo' niet, het is een conglomeraat van losse bankjes die ieder apart failliet zouden moeten gaan en die ieder apart onder het stelsel vallen. Ten tweede kunnen banken weliswaar op hun lage eigen vermogen (in verhouding tot de verplichtingen) onderuit gaan, maar in de praktijk komt er uit bankfaillissementen veel meer geld naar boven (wel zo'n 90% van de vorderingen) dan bij reguliere bedrijven.
Die spaartegoeden vormen een stevige schuld, maar vergeet niet dat daar tegenover staat, dat half Nederland maandelijks zijn halve winst of inkomen aan de Rabo overmaakt om rente en aflossing op huizen, bedrijfsgebouwen, machineparken, bedrijfswagens etc. te voldoen. Die inkomstenstroom zou het vergoeden van de spaartegoeden zondermeer mogelijk moeten maken, en dat houdt pas op als al die Nederlandse bezittingen niets meer waard zijn en als al die bedrijven en particulieren door andere oorzaken failliet zijn. Dat krijg je zelfs met builenpest of hyperinflatie niet voor elkaar. Als de Rabo in zwaar weer komt, wordt het gewoon een staatsbank, waarbij de staat (net als bij Fortis/ABN) enkele tientallen miljarden op de kapitaalmarkt ophaalt om honderden miljarden aan spaartegoeden effectief te kunnen dekken.
Pas als iedereen dan alsnog zijn geld ophaalt en in een matras (of goudstaaf) steekt, heeft de overheid een probleem.
Het inkomen van een bank komt nauwelijks van de betaalrekening maar vooral van allerlei leningen en van producten met een stevige provisie. Maar afgezien daarvan, het mooie van nationalisering is juist dat mensen bij zo'n staatsbank graag hun geld gaan parkeren. Ikzelf heb mijn spaarsaldo bij Fortis ook verdubbeld (ten koste van een andere bank) toen Fortis genationaliseerd werd.quote:Op donderdag 19 november 2009 15:24 schreef RvLaak het volgende:
Nu heb je natuurlijk gelijk dat een groot deel van NL bij de rabo zit, maar de banken die de laatste tijd zijn gevallen (Fortis, ABN, DSB), vielen doordat men het spaargeld weghaalde. In dat geval is ook de rabo de lul, aangezien men dan hoogst waarschijnlijk ook de betaalrekening over zet naar een andere bank. Dan heeft de rabo geen inkomen meer.
Zou wat zijn zeg als dat gewoon DE top wasquote:Op donderdag 19 november 2009 15:41 schreef Vandergeld het volgende:
Beurzen kunnen verder onderuit, nu eindelijk naar 260-270.
We stoten af op weerstandszone 10400-10500 DJ
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |