abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 9 november 2008 @ 22:15:40 #1
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_63087741

Welkom op De Beursvloer! Dit is het [AEX]-topic waarin je live met mede-FOK!kers alle wereldwijde beurzen kunt volgen en over de laatste economische nieuwtjes kunt discussiëren. Op De Beursvloer is een beetje slowchat best toegestaan. Heb je trouwens een link die kan worden toegevoegd aan de OP? Super! Post 'm alsjeblieft in het Feedback-topic van AEX of stuur 'm naar italodancer -at- fok.nl. De OP voor het openen van een nieuw topic staat hier. Voeg alsjeblieft helemaal onderaan in de Wiki het zojuist gesloten topic toe, sla de pagina op en copy-paste het dan naar je nieuwe topic op FOK!
Veel plezier op De Beursvloer


Het Financieele Dagblad
De Financiële Telegraaf
BNR Nieuwsradio
Bloomberg
CNBC
MarketWatch (Dow Jones)
Briefing.com (incl. economische kalenders)
RTL Z (streaming TV)
CNBC Europe TV (streaming TV, alleen 's ochtends)
Bloomberg TV [2] (streaming TV)


AEX-fondsen
Beurs.nl - Delayed
De Financiële Telegraaf - Delayed

Intraday AEX-index




Europese Indices
Yahoo - Streaming / Delayed (zie tijd)
US Markets - Real-time
ProFinance - Streaming indices
IG Index - Streaming FTSE 100 (spread betting)
RTS (Moskou)

Intraday DAX (Duitsland)


Intraday CAC-40 (Frankrijk)


Intraday BEL-20 (België)


Intraday FTSE-100 (Verenigd Koninkrijk)


Intraday RTS-index (Rusland)




Amerikaanse Indices
Yahoo! Dow Jones Indices - Streaming
Yahoo! S&P Indices - Streaming
Yahoo! Nasdaq Indices - Streaming
Google Finance - Real-time
MarketWatch - Real-time
IG-Index - Dow Jones-index (fair value) streaming (spread betting)

Amerikaanse Futures
ProFinance - Streaming S&P-, Dow- en Nasdaq-futures
CNN Money - Delayed S&P-, Dow- en Nasdaq-futures
US Markets - S&P- en Nasdaq-futures Semi-real-time

Federal Funds Futures (indicatie van aankomende rentebesluiten, info)
CBOT - Federal Funds Futures - Semi-real-time

Amerikaanse fondsen
Google Finance - Streaming
Google Finance (belangrijkste bankaandelen) - Streaming / Real-time
MarketWatch - Delayed

Intraday Dow Jones-index


Intraday S&P 500-index


Intraday Nasdaq Composite


Intraday Dow, S&P, Nasdaq (dagverschil in percentage)




Wereldwijde Indices
Yahoo! Azië - Streaming / Delayed
Yahoo! Brazilië, Mexico, Argentinië - Streaming / Delayed
AME Info (Midden-Oosten) - Delayed

Intraday Nikkei (Japan)


Intraday Hang Seng (Hong Kong, China)


Intraday SSE Composite (Shanghai, China)


Intraday Bovespa (Brazilië)




Koersen
FXStreet - Streaming valuta
ProFinance - Streaming valuta en commodities
ProFinance - Streaming grafieken valuta, commodities, indices
Rohstoff Tool - Streaming commodities
US Markets - Semi-real-time goud, zilver en olie

Intraday Euro-Dollar


Intraday Olieprijs


Intraday Goud en Zilver



Ask - Vraagprijs of laatprijs. De prijs die door de ‘markt’ wordt gevraagd -‘gelaten’- voor de verkoop van een bepaald effect.

Bestens order - Een order om effecten te kopen of te verkopen zonder limiet, dus zonder maximumprijs voor een kooporder of zonder minimumprijs voor een verkooporder. Een bestens order wordt ook wel marktorder genoemd. Een bestens order kan altijd worden uitgevoerd.

Bid - Biedprijs. De prijs die door de ‘markt’ wordt geboden voor de aankoop van een bepaald effect.

Calloptie - Een verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Commodities - Engelse term voor (bulk)goederen. Termijncontracten en opties op commodities worden onder andere verhandeld op de optiebeurs van Euronext.

Dagorder - Een gelimiteerde order die uitsluitend gedurende de dag van opgave kan worden uitgehandeld. Niet uitgevoerde orders vervallen automatisch bij het sluiten van de handel.

Delayed - Koersen worden vertraagd doorgegeven. Meestal is de vertraging 15 of 20 minuten.

Dividend - Een winstuitkering in de vorm van geld (cashdividend) of aandelen (stockdividend) aan de houder van een aandeel. De hoogte van de dividenduitkering is doorgaans gerelateerd aan de hoogte van de behaalde winst.

Expiratie - Het ophouden te bestaan,‘expireren’, van een optie of een future. Een optie heeft altijd een beperkte looptijd, na het bereiken van de einddatum (expiratiedatum) bestaat de optie niet meer.

FTI - De future op de AEX-index.

Future - Termijncontract. Er zijn futures op o.a. indices, aandelen, valuta en commodities. Anders dan bij opties hebben bij futures zowel de koper als de verkoper een verplichting en er is geen premiebetaling.

Hedgen - Engelse term voor afdekken. Hedging is het afdekken van risico’s door het aangaan van een andere positie. Een belegger die callopties schrijft, kan deze shortpositie afdekken door het kopen van de onderliggende waarde.

In-the-money optie - Een optie is in-the-money als deze intrinsieke waarde heeft. Callopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. Putopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde.

Koers - De waarde van een effect op een bepaald moment. Koersen van effecten zijn variabel.

Koers-winstverhouding - Een cijfer waarmee de verhouding tussen de koers van een aandeel en de nettowinst per aandeel wordt uitgedrukt. Als de koers van een aandeel ¤ 100 bedraagt en de winst per aandeel bedraagt ¤ 5, dan is de koers-winstverhouding 20.

Limit order - Het bij een beursorder opgeven tegen welke maximale koers men wenst te kopen of tegen welke minimale koers men wenst te verkopen.

Liquideren - Het (gedwongen) afbouwen van een effectenpositie. Dit kan door een clearingorganisatie, bank of commissionair worden afgedwongen als een belegger bijvoorbeeld niet aan zijn margin-verplichtingen kan voldoen.

Longpositie - Een ander woord voor een kooppositie. Men krijgt een longpositie door het kopen van een effect.

Looptijd - Opties en futures hebben een beperkte levensduur, de zogeheten looptijd. De meeste optieklassen hebben een maximale looptijd van negen maanden, een aantal maximaal vijf jaar. Futures hebben een maximale looptijd van twaalf maanden.

Mandje - Pakket van verschillende aandelen die gezamenlijk worden verhandeld. Een mandje kan bijvoorbeeld het pakket aandelen zijn waaruit een index is samengesteld.

Margin - De margin is een vereist geldbedrag dat als onderpand fungeert voor eventuele verliezen op de termijn- en optiemarkten.

Onderliggende waarde - Een product waarop een optie of een future wordt verhandeld, bijvoorbeeld aandelen, een index, valuta, (edel)metaal of een bulkgoed (commodity) zoals aardappelen, graan of goud.

Openingsveiling - Alle orders die 's morgens voor de opening zijn binnengekomen worden verzameld in het orderboek. Bij de opening is dus een verhoudingsgewijs grote liquiditeit voorhanden. Direct bij de opening vindt een veiling plaats waarbij orders daar waar mogelijk worden gekoppeld aan de in het orderboek aanwezige tegenorders en zo mogelijk uitgevoerd. Dit gebeurt in het NSC-systeem, het verloopt volgens vaste regels en is volledig geautomatiseerd.

Optiepremie - De prijs van een optie. De optiepremie bestaat uit de intrinsieke waarde plus de tijd- en verwachtingswaarde. De optiepremie is uiteraard variabel.

Out-of-the-money optie - Een optie zonder intrinsieke waarde wordt out-of-the-money genoemd. Een calloptie is out-of-the-money wanneer de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde. Een putoptie is out-of-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. De premie van een out-of-the-money optie bestaat alleen uit tijd- en verwachtingswaarde. Door een sterke koersbeweging kan een out-of-the-money optie intrinsieke waarde ontwikkelen en dus at-the-money of zelfs in-the-money worden.

Putoptie - Een verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Real-time - Koersen zijn (zo goed als) actueel. Je zult alleen moeten F5-en voor een nieuwe stand.

Scheefzitten - Een belegger zit ‘scheef’ als zijn effectenpositie op (een nog ongerealiseerd) verlies staat.

Schrijven - Het verkrijgen van een shortpositie in een optie door een openingsverkoop.

Shortpositie - Effectenbeurs: indien een belegger effecten heeft verkocht die hij op dat moment niet in bezit heeft. Optiebeurs: een positie aangegaan door een openingsverkoop waarbij schrijver de verplichting neemt de onderliggende waarde te leveren of af te nemen.

Slotveiling - Om de slotkoersen niet af te laten hangen van orders die toevallig de laatste zijn is er voor het slot een korte handelsonderbreking van 5 minuten. Gedurende deze tijd worden de orders verzameld waarna er een slotveiling plaats vindt die een breed gedragen slotkoers oplevert.

Spread - Het verschil tussen de bied- en laatprijs. Als de markt ¤ 22,50 biedt en ¤ 23 laat, dan is de spread dus ¤ 0,50.

Streaming - Koersen zijn actueel. Ze worden live op je scherm geüpdate.

Technische analyse - Een methode waarbij met behulp van koersgrafieken en rekenmodellen wordt getracht een trend op de beurs te voorspellen. Er wordt vooral gekeken naar de verhouding tussen kopers en verkopers. In feiten tracht men met technische analyse het (massa)gedrag van de beleggers te doorgronden om daaruit de mogelijke richting van de markt te voorspellen.

Tracker - Een tracker is feitelijk een aandeel op een index. Een tracker volgt nauwkeurig de koersontwikkeling van de index, inclusief de dividenduitkering.

Turbo - Een turbo (ook bekend als speeder) is een beleggingsproduct dat beleggers de mogelijkheid geeft met een hefboom te beleggen in verschillende onderliggende waarden zoals aandelen, beursindices of valuta.

Volatility - Engels voor beweeglijkheid of volatiliteit. Met het begrip volatility wordt de beweeglijkheid van de koers van een effect aangeduid. Een hoge volatility betekent dat de koers van een fonds sterk stijgt en daalt binnen een relatief korte periode. Volatility is mede een indicator voor het risico dat een belegger loopt met een bepaald fonds. Volatility is een belangrijke factor bij de waardebepaling van een optie.


De Beursvloer #1: Beurzen duiken weer in het rood
De Beursvloer #2: Wall Street weer in achtbaan
De Beursvloer #3: Beurzen kelderen tot 10%
De Beursvloer #4: Could've been worse
De Beursvloer #5: Bloedbad Azië; trekt Europa mee
De Beursvloer #6: Wall Street maakt duikvlucht in laatste kwartier
De Beursvloer #7: Wall Street sluit 11% hoger
De Beursvloer #8: 5e grootste dagwinst ooit voor AEX
De Beursvloer #9: Waar de AEX weer omhoog gaat
De Beursvloer #10: Wall Street onderuit op recessienieuws
De Beursvloer #11: Beurzen onrustig na renteverlagingen

[ Bericht 52% gewijzigd door LXIV op 09-11-2008 22:20:55 ]
The End Times are wild
pi_63088120
quote:
Bos rekent op herstel van positie op markt
7 november 2008, 7:40 uur | FD.nl

Minister Wouter Bos van Financiën verwacht dat de Nederlandse positie op de kapitaalmarkt binnen enkele maanden herstelt. De kredietwaardigheid is onder druk komen te staan door de snel oplopende staatsschuld na de interventies bij Fortis, ING en Aegon.

Daarnaast is de behoefte aan geld voor de korte termijn sterk gestegen door steun aan Fortis/ABN Amro. Die behoefte zakt volgens Bos binnen enkele maanden terug en dat leidt tot een normalisering van de risicopremie die Nederland betaalt als het geld leent. Volgens Bos betaalt de Staat op een tienjarige lening momenteel slechts zes basispunten meer dan Frankrijk, terwijl de risicopremie normaal ongeveer gelijk is.

Dit zei de minister donderdag tijdens een Kamerdebat over diverse aspecten van de kredietcrisis. Bos benadrukte opnieuw de gezondheid van Aegon. Negatieve ontwikkelingen op de beurs waren de belangrijkste aanleiding om vorige week euro 3 mrd steun te geven. Dit was aan de ruime kant, maar er was twijfel of euro 2 mrd voldoende was. Daarom kan Aegon euro 1 mrd versneld aflossen zodra de situatie dat toelaat.
Ein, zwei, drei, Aegon naar de 6 euro!
pi_63088138
Wordt de olieprijs eigenlijk 24/7 verhandeld?
pi_63088182
quote:
Op zondag 9 november 2008 21:48 schreef LXIV het volgende:
Wanneer je 50% per jaar aan rendement haalt, ben je een goede, een hele goede, belegger.
Jazeker.

Ik weet dat het een simpel sommetje is maar kan het toch niet laten. Accumulerend rendement tikt echt wel aan.

Startkapitaal van 30.000 EUR, rendement van 50% per jaar (of per week), 20 jaar (of 20 weken) later.
30.000 EUR * 1.50^20 = 99.757.701,90 EUR
quote:
Op zondag 9 november 2008 22:10 schreef SeLang het volgende:
Het rendement dat je haalt per trade is zegt helemaal niets. Dat rendement kun je zo hoog maken als je maar wilt door veel leverage toe te passen.

Waar het om gaat is welk rendement je consistent kunt halen per gelopen risico. Dat hangt samen met de 'edge' die je hebt ten opzichte van je tegenpartij. Vervolgens kun je dan met behulp van leverage je winstgevendheid optimaliseren (bij te weinig leverage verdien je weinig, bij teveel leverage blaas je je account op).

De grootste fout van beginnende traders is dat ze teveel leverage toepassen. Zelfs als ze een handelsstrategie hebben die op zich een positieve verwachting heeft dan blazen ze hun account op met teveel leverage. Als je kijkt naar de actieve handelaren die op lange termijn overleven, dan zie je dat die typisch maximaal 1-2% van hun kapitaal riskeren per trade.

Overigens kun je exact je optimale inzet uitrekenen als je je kansen op winst en verlies kent. Er bestaat theoretisch een optimum ( 'Optimum f'). Maar de belangrijkste bepalende factor in de praktijk is het minimaliseren van de 'Risk of Ruin', oftewel het opblazen van je account.
QFT

Dit is precies waar het op neer komt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Da_Wei op 09-11-2008 22:33:11 ]
pi_63088511
quote:
Japanners gaan nu juist beleggen

07-11-2008 | Gepubliceerd 15:22
07-11-2008 | Laatst bijgewerkt 16:07

Terwijl velen de beurs verlaten nu een wereldwijde recessie dreigt, stappen kleine particuliere beleggers in Japan massaal in.

The New York Times schrijft hierover. Volgens de krant besluiten Japanners met tienduizenden tegelijk hun geluk op de beurs te beproeven, juist omdat die in Tokio in 26 jaar niet zo laag heeft gestaan.

Japanners hebben bij elkaar voor zo'n 12 triljoen euro aan spaargeld uitstaan. De rente op Japanse spaarrekeningen is heel laag. Tot voor kort was het voor gezinnen daarom vaak lucratiever geld in buitenlandse aandelen te stoppen. De laatste tijd lopen kleine particuliere beleggers in Japan echter weer helemaal warm voor aandelen van bedrijven als Sony, Nissan en Toyota.

"Ik ben normaal gesproken nogal conservatief", tekent de krant op uit de mond van een vrouw die net is ingestapt, "maar de prijzen waren zo laag, dat dit er beter uitziet, dan mijn geld op de bank te laten staan."
LOL!
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 9 november 2008 @ 22:35:02 #6
862 Arcee
Look closer
pi_63088594
quote:
Op zondag 9 november 2008 22:33 schreef pberends het volgende:
LOL!
Mensen doen hier toch niet anders?
Never in the entire history of calming down did anyone ever calm down after being told to calm down.
  zondag 9 november 2008 @ 22:35:55 #7
10119 appelsientje
Het beste onder de zon
pi_63088629
En hier weer verder.. ben benieuwd deze week

Het wordt trouwens steeds leuker om te tanken
To deny our impulses would deny the very thing that make us human.
  zondag 9 november 2008 @ 22:38:40 #8
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_63088742
Wanneer ik een veilig en gegarandeerd rendement van 8% zou halen (dus inclusief inflatiecorrectie), dan zou ik onmiddelijk stoppen met beleggen en aldus gaan sparen.

Maar ja, met de lage rente, de hoge inflatie en de zeer behoorlijke vermogensbelasting heb je eigenlijk geen andere keuze dan risicovol beleggen.
The End Times are wild
pi_63088795
quote:
De grootste fout van beginnende traders is dat ze teveel leverage toepassen. Zelfs als ze een handelsstrategie hebben die op zich een positieve verwachting heeft dan blazen ze hun account op met teveel leverage.
Hiermee bedoel je dus per trade je (vrijwel) volledige kapitaal inzetten, daardoor als je goed zit onwijs veel winst te maken maar uiteindelijk gaat 't een keer fout en je dan ben je in 1 klap blut....?
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
pi_63088993
quote:
Op zondag 9 november 2008 22:10 schreef SeLang het volgende:
Het rendement dat je haalt per trade is zegt helemaal niets. Dat rendement kun je zo hoog maken als je maar wilt door veel leverage toe te passen.

Waar het om gaat is welk rendement je consistent kunt halen per gelopen risico. Dat hangt samen met de 'edge' die je hebt ten opzichte van je tegenpartij. Vervolgens kun je dan met behulp van leverage je winstgevendheid optimaliseren (bij te weinig leverage verdien je weinig, bij teveel leverage blaas je je account op).

De grootste fout van beginnende traders is dat ze teveel leverage toepassen. Zelfs als ze een handelsstrategie hebben die op zich een positieve verwachting heeft dan blazen ze hun account op met teveel leverage. Als je kijkt naar de actieve handelaren die op lange termijn overleven, dan zie je dat die typisch maximaal 1-2% van hun kapitaal riskeren per trade.

Overigens kun je exact je optimale inzet uitrekenen als je je kansen op winst en verlies kent. Er bestaat theoretisch een optimum ( 'Optimum f'). Maar de belangrijkste bepalende factor in de praktijk is het minimaliseren van de 'Risk of Ruin', oftewel het opblazen van je account.
Ik ben bekend met risk of ruin (Perry Kaufman heeft daar een leuk boek over)
Ik beleg uiteraard niet 100% van mn rekening per week. Dat verschilt per week (max 75% turbo's/aandelen), en begin altijd relatief laag. Als je een miljoen met beleggen wilt verdienen kun je dat doen met elke iets van 1 euro te kopen en het te verkopen voor 2 euro, of iets te kopen voor 100 euro, en te verkopen voor 101 euro.

Ik denk dat de meeste dit soort berekeningen wel herkennen.


Overigens is mijn doel percentage per week puur gericht op het totale bedrag wat ik per week besteed. Ben een poosje uit de running geweest ivm tentamens op school, komende week 25%, en dat langzamerhand weer opbouwen.
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
pi_63089262
Dus je geeft je winst meteen weer uit?

Tsss, als ik jou was zou ik even op een stokje bijten, de winst laten accumuleren en dan over een paar weekjes multimiljonair zijn.
pi_63089506
quote:
Op zondag 9 november 2008 22:51 schreef Da_Wei het volgende:
Dus je geeft je winst meteen weer uit?

Tsss, als ik jou was zou ik even op een stokje bijten, de winst laten accumuleren en dan over een paar weekjes multimiljonair zijn.
Ik ben erg ongeduldig, voormezelf beleg ik dan ook 'per week'. Om me in te lezen op de zat/zon en dan van maandag tot vrijdag bezig te zijn. En soms dus 'rust! 'weken in te bouwen. Ik moet soms daarin ook rust hebben, anders vertroebeld mn manier van denken. Overigens heb ik komende week een gesprek met 1 van mn professoren die jarenlang in deze bussines succesvol heeft gewerkt. Ik denk dat hij m'n manier van handelen echt keihard gaat afkraken, maar we zijn bereid voor nieuwe invloeden.
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
  maandag 10 november 2008 @ 00:23:25 #13
78918 SeLang
Black swans matter
pi_63092231
quote:
Op zondag 9 november 2008 22:40 schreef PietjePuk007 het volgende:

[..]

Hiermee bedoel je dus per trade je (vrijwel) volledige kapitaal inzetten, daardoor als je goed zit onwijs veel winst te maken maar uiteindelijk gaat 't een keer fout en je dan ben je in 1 klap blut....?
Ja, simpel gezegd kun je door slechts een paar ongelukkige trades failliet gaan. Als je ¤ 10.000 hebt en je spreidt dat over 4 trades (¤ 2500 per trade) dan ben je na 4x pech op een rij helemaal blut. Die kans is behoorlijk groot, zelfs als je een werkende strategie hebt. Maar spreid je het over 100 trades van elk ¤100, dan is de kans dat je 100x achter elkaar 'pech' hebt natuurlijk niet zo groot.

Daarnaast werken grote trades altijd in je nadeel omdat er een asymmetrie zit in de manier waarop winsten en verliezen optellen:
Als je 75% verliest moet je vervolgens 300% winst maken om weer boven nul te komen.
Als je 50% verliest moet je 100% winst maken om weer boven nul te komen.
Als je 25% verliest moet je 33% winst maken om weer boven nul te komen.
Als je 10% verliest moet je 11,11% winst maken om weer boven nul te komen.
Als je 1% verliest moet je 1,01% winst maken om weer boven nul te komen.

Hoe kleiner je inzet, deste gunstiger het wordt.

In de praktijk blijkt dat de overlevers onder de actieve handelaren over het algemeen maximaal 1-2% van hun kapitaal riskeren per trade. Die daar significant boven zitten blazen vroeg of laat hun account op, blijkt dus in de praktijk. Dat komt ook omdat financiele markten behoorlijk efficient zijn. Er is geen 'easy money', dus de statistical edge die traders hebben is altijd erg klein. De asymmetrie in hoe winsten en verliezen optellen zorgt er dan voor dat zij uiteindelijk negatief gaan.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  maandag 10 november 2008 @ 00:26:47 #14
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_63092306
@Selang; het zou me verbazen wanneer iemand hier op FOK! in dusdanig grote volumes handelt dat de transactiekosten hem op termijn al niet gaan opbreken bij meer dan 1 trade per dag.
The End Times are wild
pi_63092451
quote:
Op maandag 10 november 2008 00:26 schreef LXIV het volgende:
@Selang; het zou me verbazen wanneer iemand hier op FOK! in dusdanig grote volumes handelt dat de transactiekosten hem op termijn al niet gaan opbreken bij meer dan 1 trade per dag.
Daar komt nog bij dat ik denk dat de enige die daadwerkelijk met zulke grote volumes kan handelen ( als hij dat zou willen ), SeLang zelf is.
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
  maandag 10 november 2008 @ 00:37:00 #16
78918 SeLang
Black swans matter
pi_63092551
quote:
Op maandag 10 november 2008 00:26 schreef LXIV het volgende:
@Selang; het zou me verbazen wanneer iemand hier op FOK! in dusdanig grote volumes handelt dat de transactiekosten hem op termijn al niet gaan opbreken bij meer dan 1 trade per dag.
Dat hangt af van de winstverwachting op een trade, en dat maakt dus deel uit van die 'statistical edge'.

1) Je moet eerst bepalen wat de winst/ verlies verwachting is van je trade, rekening houdend met transactiekosten, spread, etc

2) Vervolgens kun je dan vaststellen wat dan de trade grootte zou moeten zijn.

3) En vervolgens kun je dan bepalen hoeveel kapitaal daarvoor nodig is.

Als dan blijkt dat je die hoeveelheid kapitaal niet hebt, dan moet je een ander systeem zoeken. Hoe groter je 'edge', deste groter mogen je trades zijn (en dus minder frequent). Uiteindelijk kom je dan meestal uit op lange termijn beleggen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_63092553
quote:
Op zondag 9 november 2008 22:38 schreef LXIV het volgende:
Wanneer ik een veilig en gegarandeerd rendement van 8% zou halen (dus inclusief inflatiecorrectie), dan zou ik onmiddelijk stoppen met beleggen en aldus gaan sparen.

Maar ja, met de lage rente, de hoge inflatie en de zeer behoorlijke vermogensbelasting heb je eigenlijk geen andere keuze dan risicovol beleggen.
Dat is ook wat er nu gebeurt, de particuliere belegger die lang op zijn aandelen blijft zitten is nu stuk armer.
Handig kopen en verkopen per dag kan een aardig rendement opleveren.
***** Kraak.....
pi_63092704
quote:
Op maandag 10 november 2008 00:37 schreef SeLang het volgende:

[..]

Dat hangt af van de winstverwachting op een trade, en dat maakt dus deel uit van die 'statistical edge'.

1) Je moet eerst bepalen wat de winst/ verlies verwachting is van je trade, rekening houdend met transactiekosten, spread, etc

2) Vervolgens kun je dan vaststellen wat dan de trade grootte zou moeten zijn.

3) En vervolgens kun je dan bepalen hoeveel kapitaal daarvoor nodig is.

Als dan blijkt dat je die hoeveelheid kapitaal niet hebt, dan moet je een ander systeem zoeken. Hoe groter je 'edge', deste groter mogen je trades zijn (en dus minder frequent). Uiteindelijk kom je dan meestal uit op lange termijn beleggen.
Overigens is het enige voordeel dat als je met een hogere percentage zou traden per dag, je uiteraard minder hoeft te traden + alleen neem je daar wel een gigantisch hoog risico voor mee.

Sorry dat ik dit vraag, maar waar met name heb jij je 'ervaring' in beleggen vandaan gehaald? Puur door trial en error en boeken lezen? Gezien ik me iets kan herinneren dat je in Taiwan en omstreken zat ivm werk wat volgens mij niet echt beleggings gerelateerd was ( correct me if im wrong )

En ik neem aan dat je op dit moment nog steeds geen posities hebt genomen? Op de obligaties na, ik ben overigens ook overgestapt op obligaties.
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
  maandag 10 november 2008 @ 00:45:56 #19
78918 SeLang
Black swans matter
pi_63092749
quote:
Op maandag 10 november 2008 00:32 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Daar komt nog bij dat ik denk dat de enige die daadwerkelijk met zulke grote volumes kan handelen ( als hij dat zou willen ), SeLang zelf is.
Hoeven niet persé grote bedragen te zijn. Stel je gaat daytraden met S&P500 futures. Eén punt op één contract is $50. Stel dat je strategie maximaal een verlies van 3 punten toestaat (=$150), dan heb je dus (bij 1% riskeren per trade) $15000 nodig. Transactiekosten voor een roundtrip zijn ~$5, dus dat valt allemaal best mee.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  maandag 10 november 2008 @ 00:57:01 #20
78918 SeLang
Black swans matter
pi_63092959
quote:
Op maandag 10 november 2008 00:43 schreef sitting_elfling het volgende:
Sorry dat ik dit vraag, maar waar met name heb jij je 'ervaring' in beleggen vandaan gehaald? Puur door trial en error en boeken lezen? Gezien ik me iets kan herinneren dat je in Taiwan en omstreken zat ivm werk wat volgens mij niet echt beleggings gerelateerd was ( correct me if im wrong )
Praktijkervaring, veel lezen, en veel bezig geweest met ontwikkelen van mechanische tradingstrategieen. Mijn werk was niet gerelateerd aan financiele markten.
quote:
En ik neem aan dat je op dit moment nog steeds geen posities hebt genomen? Op de obligaties na, ik ben overigens ook overgestapt op obligaties.
Momenteel cash + obligaties. Daarnaast ben ik (weer) bezig met een automatische intraday strategie op S&P500 futures, maar dat is voorlopig alleen in simulatie en de kans om een tradable 'edge' te vinden is niet groot.

Ik heb wel systemen gemaakt die op papier werkten maar de 'edge' was meestal te marginaal om ze in de praktijk te gaan gebruiken.

Equity curve van een door mij ontwikkeld systeem dat een mandje commodies handelt (lange termijn EOD systeem, dus niet intraday)



Equitycurve van een Forex systeem ( GBPUSD ). Doet één trade per dag

"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  maandag 10 november 2008 @ 01:08:57 #21
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_63093170
Reken je in die laatste 2 voorbeelden ook met transactiekosten? En zijn ze achteraf of vooruti berekend?
The End Times are wild
  maandag 10 november 2008 @ 01:30:50 #22
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_63093478
Hmmm... Heb ik mijn TL's Aegon toch iets te vroeg de deur uit gedaan?
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
  maandag 10 november 2008 @ 01:59:36 #23
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_63093822
Anders doet de Nikkei het even goed
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_63094417
Azie doet het enorm goed en AEX dik in het groen met de futures.
  maandag 10 november 2008 @ 08:52:05 #25
78918 SeLang
Black swans matter
pi_63094993
quote:
Op maandag 10 november 2008 01:08 schreef LXIV het volgende:
Reken je in die laatste 2 voorbeelden ook met transactiekosten? En zijn ze achteraf of vooruti berekend?
Inclusief transactiekosten, maar wel achteraf berekend op historische data. Dergelijke experimenten zijn dus slechts een startpunt en de methodieken moeten zich dan in de echte wereld nog bewijzen.

Meestal begin ik zonder transactiekosten en spreads te kijken of een bepaalde methodiek uberhaupt een statistisch voordeel heeft in een volledig ideale markt, uitgaand van één contract. Als dat niet zo is dan kun je al gelijk ophouden (en meestal is dat het geval). Als ik iets vind dat ergens op lijkt dan kijk ik naar de gemiddelde winst per trade per contract. Dat moet significant hoger zijn dan de kosten (provisie + spread + slippage (=geschatte executiefout) ). Als daaraan is voldaan dan neem ik die kosten mee en analyseer de equitycurve om te zien wat de grootste 'drawdown' is (=verlies vanaf een willekeurige top in de equitycurve naar dal in de equitycurve). Dat geeft een idee van het risico onder normale omstandigheden.

Als je de strategie in de praktijk wilt gaan traden dan moet je natuurlijk ook nog rekening houden met 'Black Swan events', zoals bijvoorbeeld een 9/11 terwijl tegelijkertijd de verbinding met je broker plat ligt. Alleen dat geeft al een enorme beperking aan de hoeveelheid leverage die je veilig kunt toepassen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')