quote:Deflation – A fall in the general price of goods and services. This problem, seen during the Great Depression, hurts economic growth as consumers wait for prices to fall. By contrast, "disinflation" is a benign reduction in the inflation rate.
Inflation – A rise in the general price of goods and services. When out of control, it constrains saving and investment in the economy. The rate of inflation is most often measured by changes in the Labor Department's consumer price index.
Recession – A sharp contraction in economic activity and employment. A common but informal measure is two consecutive quarters with a decline of national output. A recession is officially declared by a committee of the National Bureau of Economic Research in Boston – this occurs after the fact when final data have arrived and been analyzed.
Stagflation – A combination of stagnation (manifested as significant unemployment and slow or negative economic growth) and entrenched inflation – a phenomenon that characterized the 1970s in America.
quote:Op maandag 13 juli 2009 12:15 schreef taxhaven het volgende:
Ik maak me zorgen om de laatste werkloosheid-berichten
Die van officiele bronnen of die in je omgeving? Want bij mij in de omgeving lijkt het ook te exploderen de laatste tijd... veel jonge(re) mensen met tijdelijke contracten. En ja, die zijn als eerste aan de beurt. God, wat ben ik blij met mijn vaste contract. Alhoewel dat ook geen hol meer zegt momenteel...quote:Op maandag 13 juli 2009 12:15 schreef taxhaven het volgende:
Ik maak me zorgen om de laatste werkloosheid-berichten
http://blogs.tijd.be/zanna/quote:Ik geef geen krimp
Laten we met zijn allen economisch krimpen in plaats van altijd te willen groeien. Gedaan met die idiote oneindige maatschappelijke ratrace. Schluss. Afgelopen. Alleen nog genieten. 'Beter' in plaats van 'meer'. Is dat geen goed idee?
Neen! Ik vind dat geen goed idee. Ook al was dat idee in De Tijd zowat het idee van de vorige week. Axel Miller, de gewezen topman van Dexia, kwam er vorig weekend mee af. Enkele dagen later vertelde een kersvers collega-columnist - zijn naam ontsnapt me - dat Bert Heemskerk, de gewezen topman van Rabobank, krèk hetzelfde zei. Miller en Heemskerk, ze zijn niet van de minsten. En ze hebben allebei de crisis van nabij meegemaakt, van naderbij dan hen lief was. Dus, als zij al suggereren dat economische groei geen goed idee is, waarom zou ik hun suggestie dan geen goed idee vinden?
Ten eerste omdat het geen realistisch idee is. Wij leven in een extreem open globale economie, waar de band tussen vooruitgang en welvaart onverbreekbaar is. We moéten vooruit, anders gaan anderen in onze plaats vooruit en stagneren we. Stagneren betekent achteruitgaan. Niet alleen in kille economische cijfers en statistieken, maar ook in welvaart en welzijn.
Ten tweede omdat ze op de verkeerde rozen schieten. Immers, wat is er zo verkeerd aan willen groeien? Nu de crisis al zo lang aansleept, merk ik dat begrippen als 'groei' en 'ondernemerschap', 'risico' en 'beurs' voor velen lelijke begrippen geworden zijn. Alsof dat viertal aan de basis ligt van onze economische malaise.
Velen verwarren die begrippen met de begrippen 'hebzucht' en 'speculatie'. Dié liggen wél aan de basis van onze economische malaise. Hoe kwam het dat de olieprijs precies een jaar geleden naar bijna 150 dollar galoppeerde? Dat een doorsnee Amerikaans huis in 2007 absurd duur was? Dat een internetbedrijfje ooit meer kostte dan een oliegigant? Juist: door een pandemie van hebzucht en speculatie.
Al die scheeftrekkingen zijn een uit de hand gelopen voortvloeisel uit een van de meest robuuste wetten uit de economische geschiedenis: de wet van vraag en aanbod. Willen velen dat bepaalde aandeel hebben en zijn er relatief weinig van beschikbaar? Dan stijgt de prijs. Maar gaat men het aanbod van dat aandeel zoveel mogelijk beperken (zoals vroeger met internetaandelen en zoals vaak in de grondstoffenmarkten gebeurt) of via geslaagde hypecampagnes de vraag opdrijven, dan is de basis voor overdrijving gelegd. Krijgen bedrijfsleiders of vastgoedmakelaars royale bonussen als ze ultrakortetermijndoelstellingen halen? Ook dan is de basis voor overdrijving gelegd. En dan zal die overdrijving zichzelf gaan voeden. Altijd meer, altijd duurder. Laat de knappe bollen oplossingen formuleren om die overdrijvingen te voorkomen, in plaats van te stellen dat we met zijn allen moeten krimpen.
En een ondernemer die de ambitie heeft te groeien, die risico's wil nemen om van onder zijn kerktoren uit te komen: laat die vooral doen. Als die dan een mooi bedrijf bij elkaar gewerkt heeft dat voor de volgende levensfase risicokapitaal behoeft, dan wil ik zeker een investering in zijn aandelen overwegen. Liever dat dan aandelen mijden omdat dat woord nu zo lelijk klinkt. Liever dat dan mee met de meute te roepen dat 'groei', 'beurs', 'risico' en 'ondernemerschap' vieze woorden zijn.
Ik ben geen professioneel belegger, ik ben een piepkleine belegger. Gelukkig maar. Want als professioneel belegger zou ik het moeilijk hebben met de aandelenfobie die zijn sector tegenwoordig in zijn greep heeft. Ik zou me schamen als ik zou moeten uitleggen waarom ik vandaag geen aandelen wil en waarom ik twee jaar geleden, toen ze veel duurder waren, zoveel mogelijk aandelen wilde.
Gelukkig hoef ik me niet te schamen. Ik hoef er in de volgende weken niet eens aan te denken. Ik neem vakantie. Een marktenheerschap neemt het even van me over. En ik neem me voor om in die weken niet te veel beleggingstips te lezen ('De Kapellekensbaan', van Boon, daarentegen!). Ik zal dus nauwelijks iets lezen over negatieve groei, risicoaversies, beleggerswantrouwen, 'mijd aandelen' en 'eerste groene scheuten'. Hoe komt het trouwens dat die groene scheuten even hip zijn als die krimpadviezen? Groene scheuten, moeten die niet groeien, soms?
oh leuk. een pleidooi voor permagrowth.quote:
Een erg hol pleidooi ook, ze voert geen enkele onderbouwing aan hoe je oneindige groei op een eindige planeet mogelijk maakt. Nee, iets vurig wensen is niet voldoende om alle energie, water en grondstoffen tevoorschijn te toveren om zo een steeds groeiende wereldbevolking te onderhouden (laat staan voor allen de leefomstandigheden ook steeds beter te maken).quote:Op maandag 13 juli 2009 20:17 schreef simmu het volgende:
[..]
oh leuk. een pleidooi voor permagrowth.
weet je; ooit zijn de spulletjes gewoon op t.a.v het totaal aantal mensen. dan krijg je schaarste en als je dan maar zakelijk genoeg bent kan je vet winst maken. tot de dag dat alles echt helemaal op is. dan is het namelijk op en heeft niemand iets meer.
zo. goed genoeg kiss gedaan? of moeten jip & janneke eraan te pas komen?
ja, ik heb een kuthumeur. ja mijn geduld is ook op. is een schaars goed aan het worden hier in huis. wie biedt?
Maar het pleidooi van die 2 bankdirecteuren is natuurlijk net zo hol, als het niet zelf veel holler is, en mocht het toch waar zijn wat die 2 bankdirecteuren beweren dan vraag ik mij af waarom zulke brassers ooit die functie hebben kunnen bereiken omdat je als directie toch het beleid met een toekomst visie uit zou moeten zetten. Wanneer de toekomst visie van deze directie veranderd door een economische crisis dan vraag ik me echt af waarop hun vorige visie gebaseerd was.quote:Op dinsdag 14 juli 2009 07:06 schreef Perrin het volgende:
[..]
Een erg hol pleidooi ook, ze voert geen enkele onderbouwing aan hoe je oneindige groei op een eindige planeet mogelijk maakt. Nee, iets vurig wensen is niet voldoende om alle energie, water en grondstoffen tevoorschijn te toveren om zo een steeds groeiende wereldbevolking te onderhouden (laat staan voor allen de leefomstandigheden ook steeds beter te maken).
Jaarcontract verlengd met 1 jaar, was me eerst verteld dat ik 0% kans zou hebben op verlenging, zal dan wel 0.1% geweest zijnquote:Op maandag 13 juli 2009 18:06 schreef Q. het volgende:
[..]
Die van officiele bronnen of die in je omgeving? Want bij mij in de omgeving lijkt het ook te exploderen de laatste tijd... veel jonge(re) mensen met tijdelijke contracten. En ja, die zijn als eerste aan de beurt. God, wat ben ik blij met mijn vaste contract. Alhoewel dat ook geen hol meer zegt momenteel...
Zou jij investeren in een bedrijf dat denkt dat 't momenteel wel genoeg is qua groei?quote:Op maandag 13 juli 2009 20:17 schreef simmu het volgende:
[..]
oh leuk. een pleidooi voor permagrowth.
weet je; ooit zijn de spulletjes gewoon op t.a.v het totaal aantal mensen. dan krijg je schaarste en als je dan maar zakelijk genoeg bent kan je vet winst maken. tot de dag dat alles echt helemaal op is. dan is het namelijk op en heeft niemand iets meer.
zo. goed genoeg kiss gedaan? of moeten jip & janneke eraan te pas komen?
ja, ik heb een kuthumeur. ja mijn geduld is ook op. is een schaars goed aan het worden hier in huis. wie biedt?
WTF?quote:De Amerikaanse bankgroep Goldman Sachs heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 3,44 miljard dollar of 4,93 dollar per aandeel. Daarmee heeft de groep haar hoogste kwartaalwinst ooit gerealiseerd.
De sterke cijfers, die veel beter zijn dan analisten hadden verwacht, zijn te danken aan de tradinginkomsten, die tot een recordhoogte zijn gestegen.
Tja..quote:Op dinsdag 14 juli 2009 14:32 schreef tony_clifton- het volgende:
http://www.tijd.be/nieuws(...)inst.8208351-433.art
[..]
WTF?
Sja, dit is toch niet echt een verrassing gezien het rare intraday marktverloop de laatste maanden.quote:De sterke cijfers, die veel beter zijn dan analisten hadden verwacht, zijn te danken aan de tradinginkomsten, die tot een recordhoogte zijn gestegen.
Hoe bedoel je? Hun programma dat automatisch op de markten inspeelt en zo van de volatiliteit gebruik maakt ofzo?quote:Op dinsdag 14 juli 2009 14:49 schreef SeLang het volgende:
[..]
Sja, dit is toch niet echt een verrassing gezien het rare intraday marktverloop de laatste maanden.
En waar denk jij dat Goldman het geld vandaan tovert om elk jaar gemiddeld 700.000 dollar bonus per medewerker uit te keren?quote:Op dinsdag 14 juli 2009 14:52 schreef tony_clifton- het volgende:
[..]
Hoe bedoel je? Hun programma dat automatisch op de markten inspeelt en zo van de volatiliteit gebruik maakt ofzo?
Dat van grootschalige marktmanipulatie geloof ik voor 90% niet, da's imo net zoals de VS Iran manipuleren - mochten ze willen zouden ze 't nog niet deftig kunnen.
Als mensen zo weinigbetekenend zoals jij en ik van die grootschalige manipulatie zouden weten, dan kan je stellen dat 't niet meer is dan een publiek geheim. Iedereen weet 't en niemand doet er iets tegen? Naah... I don't buy it.quote:Op dinsdag 14 juli 2009 14:55 schreef Perrin het volgende:
[..]
En waar denk jij dat Goldman het geld vandaan tovert om elk jaar gemiddeld 700.000 dollar bonus per medewerker uit te keren?
Trading is zero-sum. Dat geld komt dus rechtstreeks uit de zak van iemand anders. Als je het intraday verloop op de S&P500 een beetje hebt gevolgd de laatste maanden, dan heb je hele rare dingen kunnen zien. Volgens mij wordt er daadwerkelijk gemanipuleerd.quote:Op dinsdag 14 juli 2009 14:52 schreef tony_clifton- het volgende:
[..]
Hoe bedoel je? Hun programma dat automatisch op de markten inspeelt en zo van de volatiliteit gebruik maakt ofzo?
Dat van grootschalige marktmanipulatie geloof ik voor 90% niet, da's imo net zoals de VS Iran manipuleren - mochten ze willen zouden ze 't nog niet deftig kunnen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |