abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 13 maart 2008 @ 08:47:35 #1
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_57345059

Kredietcrisis

Speciaal voor de mensen die zich afvragen waarom er de laatste tijd zoveel gedoe is rond 'de kredietcrisis': een handig topic met achtergrondinfo over dat onderwerp. De actuele ontwikkelingen worden besproken in Bulls, Bears & Bucks #06: Dollar zakt verder; Beurzen roodgekleurd ; dit topic is --naast een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen-- ook een soort FAQ voor de begrippen die daar worden benoemd. Aanvullingen op dit topic dan ook graag melden in Bulls, Bears & Bucks #06: Dollar zakt verder; Beurzen roodgekleurd




Het begon in Amerika. Mensen met risicohypotheken konden door dalende huizenprijzen en stijgende rentes hun hypotheek niet meer betalen. Wat niemand had voorzien is dat deze crisis oversloeg naar de internationale kredietmarkt. Zes vragen over deze kredietcrisis.


1.Hoe zijn veel Amerikaanse woningbezitters in de problemen gekomen?

Veel arme Amerikanen met een lage kredietwaardigheid namen ‘een hypotheek op de toekomst’: risicovolle hypotheken met een lage aanvangsrente die scherp omhoog gaat na zo’n twee jaar. De voortdurende stijging van de huizenprijzen zou voor hen als vanzelf de hypotheek betaalbaar maken. Het idee is dat vóór de rentesprong (van soms wel 5 procentpunt) de woningbezitter een nieuwe hypotheek kan afsluiten tegen een gunstiger rentepercentage, gebruik makend van een hogere waarde van zijn woning. Dat gaat goed zolang de huizenprijzen stijgen en de rente laag blijft. Maar de rente steeg de eerste helft van 2007 terwijl de huizenprijzen niet of nauwelijks stegen. Een nieuwe hypotheek afsluiten lukt dan niet of kan alleen tegen een rentepercentage dat niet is op te brengen. Vandaar dat veel arme Amerikanen gedwongen werden hun huis te verkopen. Naar verwachting kan het aantal slachtoffers oplopen tot maximaal 2 miljoen huishoudens.

2. Hoe zijn deze problemen doorgestroomd naar de kredietmarkt?

De risico’s van dit soort hypotheken liggen niet alleen bij de huiseigenaren en de hypotheekbanken die de lening verstrekken. De hypotheekbanken verhandelen de hypotheken weer. Zij verkopen de hypothecaire leningen aan onder meer zakenbanken zoals Merrill Lynch. In ruil daarvoor ontvangen de hypotheekbanken geld dat zij weer uitlenen.

Deze zakenbanken hielden de leningen ook niet vast. Ze bundelden ze en verkochten ze door aan derden, in pakketjes met verschillende risico’s: op een pakketje met veel risico werd een hoge rente betaald, op een pakketje met een laag risico een lage. Het risico werd zo op vernuftige wijze verspreid over verschillende beleggers. Toen veel huizenbezitters niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen, bleken de pakketjes met een hoog risico zeer snel een groot deel van hun waarde te verliezen. De instellingen die zulke pakketjes hadden gekocht, hadden nooit verwacht dat ze zo snel zo veel zouden kunnen verliezen op deze beleggingen. Dat werd nog verergerd doordat die pakketjes vaak ook nog voor een deel met geleend geld waren betaald. Door het doorgeefspelletje was het bovendien niet altijd even duidelijk wie er precies in de problemen zat. Zo is het in verschillende delen van de wereld misgegaan en is de omvang van het probleem tot iedereen doorgedrongen.

3. Wat hebben kredietbeoordelaars met de crisis te maken?

Sinds het begin van de hypotheekmarktcrisis in de Verenigde Staten zwelt de kritiek aan op kredietbeoordelaars: bureaus die de financiële producten van een rapportcijfer, een rating, voorzien. Ze zouden te laat hun waardering voor de in nood verkerende hypotheekbanken neerwaarts hebben bijgesteld en te dicht betrokken zijn bij het ontwerp van complexe financiële producten. De kritiek bereikte een hoogtepunt, toen zowel de Franse president Sarkozy als eurocommissaris McGreevy (Interne Markt) in augustus aankondigde een onderzoek te willen houden naar de werkwijze van bureaus als Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch.

De EU gaat dus nu onderzoeken welke lessen moeten worden getrokken uit de recente kredietcrisis, waarbij dus ook gekeken wordt naar de rol van de kredietbeoordelaars. De Franse minister van Financiën Christine Lagarde suggereerde dat de EU zelf toezicht moet gaan houden op de kredietbeoordelaars. Maar volgens minister Bos is het daarvoor te vroeg.

4. Welke pogingen werden gedaan om de geldmarkt weer te stabiliseren?

Omdat banken niet meer wisten wie kredietwaardig was en wie niet, leenden zij elkaar geen geld meer. De rente die de banken elkaar in rekening brengen steeg tot boven het niveau dat de centrale banken beoogden, namelijk naar 4,6 procent in Europa (bij een officieel rentepercentage van 4 procent) en naar 6 procent in de VS (bij een officieel rentepercentage van 5,25 procent). Daarom pompten de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve (Fed) miljarden in de geldmarkt, later gevolgd door de Bank of England, die een noodlening verstrekte aan de Britse verlieslijdende hypotheekbank Northern Rock.

Om de rust te laten terugkeren op de financiële markten ging de Fed zelf nog een stap verder. Tussen september 2007 en januari 2008 verlaagde de Federal Reserve (het Amerikaanse stelsel van centrale banken) het belangrijkste rentetarief van 5,25 procent in meerdere stappen naar 3,0 procent. Begin september kondigen zowel de ECB als de Bank of England aan hun rentetarieven ongewijzigd te laten en dus niet over te gaan op een renteverhoging of -verlaging. Daar hebben zij zich tot op heden aan gehouden.

5. Wat voor gevolgen heeft deze crisis voor Nederland?

Nog niet veel. In juli waren de blikken gericht op ING en Aegon. Zij hebben miljarden in Amerikaanse risicohypotheken belegd. Maar Aegon en ING zitten vooral in relatief ‘veilige’ subprime-hypotheken.

De Nederlandse zakenbank NIBC meldde in augustus wel fors verlies te lijden op haar hypotheekportefeuille. Zij werd voor bijna 3 miljard euro verkocht aan de Ijslandse bank Kaupthing. NIBC ontkent echter dat deze verkoop te maken heeft met de financiële problemen.

Tot nu hebben banken als ING, ABN Amro en Rabobank flink moeten afschrijven door de kredietcrisis. Hoewel er sprake is van flinke verliezen, is de schade in vergelijking met veel grote buitenlandse banken nog te overzien.

Ook Nederland kent risicohypotheken. Maar deze risicohypotheken ‘Europese stijl’ lijken zich bij een oplopende rente rustiger te gedragen. Bovendien is er in Nederland sprake van een veel strengere regelgeving. De kans dat zich een zelfde crisis voor zal doen als in Amerika is daardoor minder groot.


6. Wat gebeurt er wanneer de dollar echt 'crasht't? Los van dat reizen naar de VS aantrekkelijker voor ons wordt.

Als de dollar flink zakt (richting 2 euro gaat), dan zal een gemiddelde amerikaan minder te besteden hebben en flink aan koopkracht verliezen. Het land moet ipv consumeren meer gaan produceren, en daardoor zal er meer gewerkt voor minder worden. Bedrijven in Europa zullen minder winst halen uit de VS en daarmee zal voor ons de economische groei stagneren, met alle gevolgen van dien (minder overheidsgeld beschikbaar, meer werkloosheid door bezuinigingen).

Voor Azie is het eerst desatreus, ze verliezen hun belangrijkste afzetmarkt en hun voorraden dollars, daarna zal de koopkracht in azie toenemen door de stijging van hun eigen munt en de herorientatie naar hun eigen binnenlandse markt.

In de VPRO-documentaire De dag dat de dollar viel wordt een mooi voorbeeld gegeven:

Er is een eiland met 1 amerikaan en 5 buitenlanders. Op dit moment zijn de taken als volgt, het ene buitenlandertje sprokkelt hout, het andere buitenlandertje vist, en de Amerikaan heeft de taak gekregen om te zorgen dat het ook opgegeten wordt. Erg belangrijke taak natuurlijk, want anders is al het werk voor niets.

Als de dollar wegvalt dan zal de Amerikaan niet meer alles kunnen opeten en blijft er ineens meer over voor de rest. In eerste instantie wordt er veel werk voor niets gedaan, maar na verloop van tijd kan men de goederen onderling verdelen en hoeft iedereen weer ietsjes minder te werken. Oftewel, een verschuiving van de koopkracht dus.

[ Bericht 4% gewijzigd door Drugshond op 22-03-2008 09:43:02 ]
  donderdag 13 maart 2008 @ 08:48:24 #2
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_57345067
quote:
Chronologie van een crisis
Bron : nrc.nl
Wat begon als een lokaal hypotheekprobleem in de VS leidde tot een wereldwijde kredietcrisis. Vooral kleine banken komen in problemen. Grote banken slikken een bittere pil met forse afschrijvingen, maar boeken soms juist hogere winsten. Een overzicht van alle gebeurtenissen.
2007

Februari 2007

Door de zwakke huizenmarkt gaat het slecht met hypotheekverstrekkers. Blijvende zorgen drukken de koersen van de Amerikaanse aandelenbeurzen. De Britse bank HSBC waarschuwt voor de negatieve gevolgen van oninbare leningen op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Maart 2007


New Century Financial, de op een na grootste hypotheekverstrekker in de Verenigde Staten, krijgt de zwaarste klap te verwerken. Het concern meldt dat het onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek. Het aandeel New Century keldert met ruim 58 procent.

Wall Street maakt het op één na grootste koersverlies in vier jaar door. De Dow Jones, de belangrijkste Amerikaanse beursindex, sloot bijna 2 procent lager. Oorzaak is de uitdijende hypotheekcrisis. Gevreesd wordt voor de Amerikaanse economie.

April 2007

Voor twee miljoen Amerikaanse huizenbezitters vormen stijgende hypotheeklasten, betalingsachterstanden en de daaropvolgende uitzetting een noodsituatie. De groei van de Amerikaanse economie is het afgelopen kwartaal lager dan economen verwacht hadden.

New Century Financial vraagt faillisement aan en zegt 3,200 banen te moeten schrappen.

Mei 2007

Er wordt bekend gemaakt dat de Amerikaanse huizenprijzen het afgelopen kwartaal voor de eerste keer in zestien jaar zijn gedaald. Na vijftien jaar van prijsstijgingen waarin de gemiddelde woning 157 procent meer waard werd, daalden de huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2007 met 1,4 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.

Juni 2007

Zakenbank Bear Stearns maakt bekend dat twee van haar speculatieve beleggingsfondsen door investeringen in risicovolle hypotheken voor armlastige Amerikanen in de problemen zijn gekomen. Het ene fonds gaat failliet, het andere krijgt een injectie van 3,2 miljard dollar.

Juli 2007

5 juli

De Bank of England, de Britse centrale bank, heeft de rente verhoogd met 0,25 procentpunt tot 5,75 procent. Het is de vijfde keer binnen een jaar dat de rente omhooggaat. Analisten gaan ervan uit dat de rente nog voor het einde van het jaar de 6 procent zal overschrijden.

De Europese Centrale Bank maakt bekend dat ze het belangrijkste rentetarief in de eurozone, de herfinancieringsrente, onveranderd op 4 procent handhaaft. Het besluit was conform de verwachtingen van de markten.

18 juli

Bear Stearns kondigt aan dat haar twee beleggingsfondsen die in de problemen zijn gekomen, bijna niets meer waard zijn. Er bestaat nog maar een kleine kans dat beleggers iets van hun geld terug zien.

26 juli

Banken die de buy-out van het autoconcern Chrysler verzorgen blazen hun poging af om de financiering van 12 miljard dollar (8,8 miljard euro) aan leningen aan de beleggers door te verkopen, na een gebrek aan animo. Hetzelfde is het geval bij de buy-out van het Britse Alliance Boots.

De koersdalingen op de effectenbeurzen laten zien dat de Amerikaanse hypotheekcrisis ook de beurzen aantast.Zowel de Amerikaanse Dow-Jonesaandelenindex als de Europese beurzen moeten terug, en zelfs Azië blijkt niet immuun.

30 juli

De crisis op de Amerikaanse hypothekenmarkt heeft Duitsland bereikt. De IKB Deutsche Industriebank komt met een winstwaarschuwing veroorzaakt door de Amerikaanse crisis.
Augustus 2007

1 augustus

De twee beleggingsfondsen van Bear Stearns worden failliet verklaard. Beleggers in het fondsen klagen de zakenbank aan, omdat de bank hen niet duidelijk heeft gemaakt hoever de fondsen in de problemen zaten.

6 augustus


Er dreigt een faillissement voor American Home Mortgage Investment. De hypotheekverstrekker moet 90 procent van zijn personeel ontslaan (6500 werknemers). Dat het bedrijf in de problemen komt is opmerkelijk, omdat het vooral hypotheken verstrekt aan mensen met een gemiddeld inkomen.

9 augustus

Nederlandse zakenbank NIBC maakt bekend fors verlies te lijden op haar hypotheekportefeuille. De bank is hiermee de eerste Nederlandse bank die is aangetast door de internationale kredietcrisis.

De Europese Centrale Bank (ECB) pompt 95 miljard euro in de euro-geldmarkt. Ook de Federale Reserve (Fed) in de VS en de Bank van Japan komen in actie door miljarden in de geldmarkt te pompen.

10 augustus

De ECB en de Fed pompen opnieuw miljarden in de geldmarkt om de onrust op de mondiale kapitaalmarkten te temperen.

11 augustus

Door de crisis op de kredietmarkt is de Amsterdamse graadmeter AEX -index vrijwel de gehele winst die het in 2007 boekte weer kwijt.

13 augustus

Zakenbank Goldman Sachs stort samen met drie investeerders 3 miljard dollar (2,2 miljard euro) in een van haar speculatieve beleggingsfondsen dat in problemen is gekomen door de koersdalingen op de financiële markten. Goldman Sachs zag ook forse waardedalingen bij twee andere kwantitatieve hedgefondsen, die samen 6,4 miljard dollar waard zijn.

Opnieuw miljardeninjecties door de ECB en de Fed.

15 augustus

KKR Financial Holdings zegt in een verklaring dat het niet lukt om de hypotheken opnieuw te financieren door uitgifte van nieuwe schuldpapieren. Het bedrijf praat met investeerders over alternatieven wegens „ongekende verstoring van de hypotheek- en schuldenmarkt”. Het is daarmee het volgende slachtoffer van de crisis op de financiële markten.

De Amerikaanse centrale bank schiet opnieuw te hulp en stelt 7 miljard dollar (5,2 miljard euro) beschikbaar.

Zakenbank NIBC kondigt aan voor bijna 3 miljard euro te worden verkocht aan de Ijslandse bank Kaupthing.

16 augustus

Countrywide, Amerikaans grootste hypotheekverstrekker, moet 11,5 miljard dollar afschrijven.

17 augustus

De aandelenkoersen leven op nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) het rentetarief waarmee zij leent aan banken met een half procent heeft verlaagd (van 6,25 naar 5,75 procent). De rente-ingreep komt onverwacht omdat de bank eerder de inflatie als voornaamste dreiging zag. De rust op de beurzen keert even terug.

Niet in Azië. Het wordt duidelijk dat de kredietcrisis ook hier toeslaat. Een belangrijke besmettingshaard is de zogenoemde carry trade: speculatieve beleggers profiteren van de lage rente door heel goedkoop yens te lenen en het geleende geld te stoppen in Amerikaanse obligaties.

23 augustus

Countrywide krijgt een miljardeninjectie van Bank of America.

24 augustus

Minister Bos schrijft in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Irrgang (SP) dat de Nederlandse hypotheekmarkt niet, net als de Amerikaanse, in de problemen zal komen. De toets voor verstrekking van hypotheken in Nederland is strenger dan in de Verenigde Staten.

28 augustus

In een bliksemactie van Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) wordt SachsenLB van de schande van een bankroet gered. LBBW neemt SachsenLB voor een onbekend bedrag over.

31 augustus

De Amerikaanse overheid kondigt maatregelen aan om de crisis op de huizenmarkt en op de kredietmarkten te bezweren. President Bush zegt met voorstellen te komen om huizenbezitters beter te beschermen. Voorzitter Ben Bernanke van de centrale banken deelt mee dat zijn Fed zou „ingrijpen als dat nodig was”.


September 2007

3 september

De Duitse bank IKB kondigt een velies van 700 miljoen euro aan.

6 september

De president van de ECB , de Fransmans Jean-Claude Trichet, laat het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 4 procent. Ook de Bank of England laat de rente ongewijzigd, op 5,75 procent. Wel pompt de ECB opnieuw geld in de markt.

9 september

Countrywide kondigt aan ongeveer 12.000 banen te gaan schrappen. Dat is eenvijfde van het personeelsbestand.

13 september

De Britse centrale bank, de Bank of England, heeft een noodlening verstrekt aan Northern Rock, de grootste hypotheekbank van het Verenigd Koninkrijk. Het is voor het eerst sinds dertig jaar dat de Bank of England tot deze maatregel overgaat. Northern Rock kwam in liquiditeitsproblemen omdat het zijn hypotheekportefeuille kortlopend financiert op de financiële markten.

15 september

Veel klanten van de in moeilijkheden verkerende bank Northern Rock halen hun spaargeld van hun rekeningen. Ze vertrouwen de Britse regering niet, die zegt dat het geld veilig is.

18 september

De Federal Reserve kondigt een renteverlaging aan van een half procentpunt van 5,25 procent tot 4,75 procent.

24 september

In het Global Financial Stability Report stelt de IMF dat de kredietcrisis wellicht is verergerd door het gebruik van systemen die risico’s bij banken en beleggers juist moeten beheersen.

28 september

De Amerikaanse huizenprijzen zijn in één maand met 8 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dit is de grootste afname van de laatste 37 jaar.

De Britse editie van zakenkrant Financial Times meldt dat Northern Rock een additionele lening van 5 miljard pond (7,1 miljard euro) bij de Bank of England is aangegaan. Daarmee zou de totale schuld van Northern Rock aan de centrale bank op 11,4 miljard euro komen. De geruchten zetten de Europese beurzen onder druk.

Oktober 2007


1 oktober

De Zwitserse bank UBS maakt bekend dat een deel van het management van de bank per direct vervangen wordt. Ook verdwijnen er 1.500 banen. De bank UBS moet dit jaar tot nu toe 2,4 miljard euro afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. Het verlies, voor zover bekend de grootste afboeking tot nu toe, zit vooral in de zogenoemde fixed income-portefeuille van UBS, waar obligaties en preferente aandelen in zitten.

De eveneens Zwitserse bank Credit Suisse maakte bekend ook last te hebben van de kredietcrisis, maar verwacht nog wel winst te maken dit kwartaal.

Citigroup, de grootste Amerikaanse bank maakt voor beurs bekend door de hypotheekcrisis een verwacht verlies te lijden van 900 miljoen euro op door hypotheken gedekte obligaties.

Internetbank ING Direct profiteert van de Amerikaanse hypotheek- en kredietcrisis door klanten en tegoeden van een noodlijdende branchegenoot in de VS, Netbank, over te nemen.

3 oktober

De Amerikaanse zakenbank Bear Stearns schrapt ruim 300 banen bij haar hypotheekafdeling.

5 oktober

Zakenbank Merrill Lynch is de achtste grote Amerikaanse financiële instelling die miljarden dollars moet afschrijven als gevolg van de hypotheek - en kredietcrisis . Het gaat om een verliespost van 5,5 miljard dollar (3,9 miljard euro).

8 oktober

De Europese ministers van Financiën vinden het nog „te vroeg” om in te grijpen in het toezicht en de regelgeving over complexe financiële producten.

10 oktober

De EU laat onderzoeken welke lessen moeten worden getrokken uit de recente kredietcrisis. Daarbij zal onder andere worden gekeken naar de rol van de zogeheten kredietbeoordelaars.

14 oktober

Enkele grote Amerikaanse banken, waaronder Citigroup en JP Morgan, komen met het idee gezamenlijk een miljardenfonds op te zetten om nieuwe klappen als gevolg van de kredietcrisis te kunnen opvangen.

15 oktober

De Amerikaanse bank Citigroup heeft in het derde kwartaal 57 procent minder winst geboekt dan een jaar eerder. Het resultaat stond vooral onder druk door verliezen op de kredietmarkt en hogere kosten bij het verstrekken van consumentenkredieten.

17 oktober

Het IMF waarschuwt dat de kredietcrisis de gehele wereldeconomie zal raken.

24 oktober

Bank of America maakt bekend 3.000 banen te schrappen bij de investeringspoot van de bank. Ook het hoofd van die afdeling, Gene Taylor, vertrekt.

Merrill Lynch maakt bekend dat de zakenbank 7,9 miljard dollar (5,5 miljard euro) moeten afboeken op de eigen portefeuille met door hypotheken gedekte obligaties.

26 oktober

Minister Bos schrijft aan de Tweede Kamer dat hij zonodig „passende maatregelen” neemt om te voorkomen dat mensen te risicovolle hypotheken afsluiten. Hij ziet op dit moment nog geen reden in te grijpen bij aanbieders van extra risicovolle hypotheken, maar blijft de ontwikkelingen in deze markt „nauwgezet volgen”.

27 oktober

De positie van chief executive officer Stan O’Neal staat ernstig ter discussie, omdat hij op eigen houtje en zonder zijn medebestuursleden in te lichten fusiegesprekken heeft aangeknoopt met Wachovia, een andere Amerikaanse bank.

Hypotheeknemer Countrywide Financial geeft aan voor het eerst in 25 jaar verlies geleden te hebben. Het bedrijf moest vorig kwartaal 2,9 miljard dollar (2 miljard dollar) afboeken om hypotheekproblemen af te dekken.

30 oktober

Topman Stan O`Neal van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch stapt met directe ingang op. O`Neal neemt de verantwoordelijkheid voor het de week daarvoor bekend gemaakte verlies van 1,5 miljard euro als gevolg van de kredietcrisis.

31 oktober

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, verlaagt het belangrijkste rentetarief wederom met 0,25 procentpunt.
November 2007

1 november

De Zwitserse bank Credit Suisse maakt bekend dat zij in het derde kwartaal de winst heeft zien dalen tot 1,302 miljard Zwitserse frank, circa 775,5 miljoen euro. Dat is 31 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De winstval is voornamelijk het gevolg van afschrijvingen in verband met de problemen op de kredietmarkt.

5 november

Na Stan O'Neal van Merrill Lynch stapt nu ook de topman van Citigroup, Charles Prince, op. Aanleiding is het miljardenverlies dat de bank geleden heeft door de kredietcrisis.

8 november

Zakenbank Morgan Stanley moet 3,7 miljard dollar afwaarderen op haar hypotheekobligaties.

9 november

De beurzen op Wall Street hebben de slechtste drie opeenvolgende handelsdagen van de laatste vijf jaar afgesloten. Sinds november 2002 verloren de bekendste graadmeters in New York binnen drie dagen niet zo veel aan waarde.

12 november

Amerikaanse banken lijken rond met de vorming van een noodfonds van 75 miljard dollar voor de kredietcrisis . Daarmee moet de markt voor het korte-termijnschuldpapier weer op gang komen.

13 november

Bank of America moet 3 miljard dollar afschrijven op haar hypotheekportefeuille.

14 november

Mervyn King, de gouverneur van de Bank of England komt met een sombere prognose voor de Britse economie in 2008.

15 november

De Britse bank Barclays moet 1,3 miljard pond afschrijven op zijn hypotheekportefeuille.

16 november

Northern Rock kondigt aan dat topman Adam Applegarth in 2008 vertrekt.

21 november

Slecht nieuws over de Amerikaanse economie zorgt, in combinatie met nieuwe records van zowel de olie- als de dollarprijs, voor scherp dalende beursindices wereldwijd. De Amerikaanse centrale banken zagen zich genoodzaakt de groeiverwachting voor 2008 scherp neerwaarts bij te stellen, een signaal dat de kredietcrisis ook de reële economie begint te raken.

29 november

Bank-verzekeraar ING haalt twee investeringsfondsen ter waarde van 23,4 miljard euro terug op de eigen balans. De slechte marktcondities als gevolg van de kredietcrisis maken het onrendabel de fondsen nog langer te financieren met kortlopend schuldpapier, aldus ING.

December 2007

6 december

De Britse Royal Bank of Scotland (RBS) schrijft in totaal 1,25 miljard pond (1,74 miljard euro) af als gevolg van problemen op de kredietmarkten. Het grootste deel heeft betrekking op de activiteiten van RBS zelf (950 miljoen pond), de rest (300 miljoen pond) komt voor rekening van ABN Amro, die deels door RBS is overgenomen.

De regering-Bush kondigt samen met de Amerikaanse hypotheekbranche en de financiële sector op Wall Street een eerste reddingsplan aan om uitzetting voor honderdduizenden huiseigenaren te voorkomen en daarmee de economie te beschermen. Door het plan worden de rentes van woningbezitters met een zogeheten subprime-hypotheken vijf jaar bevroren.

De Bank of England verlaagt zijn rentetarief met kwart procentpunt tot 5,5 procent. De ECB houdt haar rentetarief op 4 procent.

10 december

De Zwitserse bank UBS moet na eerdere afwaardering van 4,4 miljard Zwitserse frank (2,7 miljard euro) een extra afwaardering doen van 6,8 miljard euro.

11 december

Citigroup maakt bekend de in India geboren Vikram Pandit te hebben benoemd tot opvolger van de kort geleden afgetreden Chuck Prince.

De Fed verlaagt opnieuw de rente met een kwart procentpunt tot 4,25 procent.

13 december

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed), de Europese Centrale Bank (ECB), Bank of England, en de centrale banken van Canada en Zwitserland grijpen gezamenlijk in om de internationale kredietcrisis te bestrijden. Zij stellen tientallen miljarden dollars ter beschikking aan de banksector, waarbij de eisen voor onderpand dat banken in ruil geven, sterk worden verlaagd.

14 december

Citigroup haalt in navolging van onder meer Rabobank, HSBC en Royal Bank of Scotland zeven beleggingsvehikels van de markt.

18 december

De Fed maakt nieuwe regels bekend die de hypotheeksector verbieden op misleidende wijze risicovolle financiële producten te verkopen aan nietsvermoedende woningbezitters. De ingreep is een ommekeer voor de ‘Fed’, die zich eerder terughoudend opstelde en de zogeheten ‘subprime’ hypotheken juist als een aanwinst voor arme Amerikanen beschouwde.

De ECB heeft leent voor bijna 350 miljard euro geld uit aan banken, een record.

19 december

Zakenbank Morgan Stanley roept voor 5 miljard dollar (3,5 miljard euro) de hulp in van een Chinees staatsfonds, nadat de Amerikanen een recordafboeking moesten doen op ‘besmette’ hypotheken.

Na haar geldinjectie van 350 miljard euro haalt de ECB voor 133,6 miljard euro aan `overtollig` geld uit de geldmarkt.
[/quote]

[ Bericht 6% gewijzigd door paddy op 21-11-2008 10:38:09 ]
  donderdag 13 maart 2008 @ 08:49:01 #3
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_57345073
quote:
Chronologie van een crisis (vervolg)
Bron : nrc.nl
Wat begon als een lokaal hypotheekprobleem in de VS leidde tot een wereldwijde kredietcrisis. Vooral kleine banken komen in problemen. Grote banken slikken een bittere pil met forse afschrijvingen, maar boeken soms juist hogere winsten. Een overzicht van alle gebeurtenissen.
2008

Januari 2008

Op 8 januari stapt de topman van de Amerikaanse bank Bear Stearns, James Cayne op. (Foto Bloomberg)

3 januari

Investeringsmaatschappij Blackstone ziet af van de overname van de Amerikaanse hypotheekverstrekker en lease-autoaanbieder PHH. Blackstone, ook uit de VS, kon als gevolg van de kredietcrisis de financiering van de deal niet rondkrijgen vóór de afgesproken datum 31 december 2007.

4 januari

De Britse regering wil de toezichthouder op de financiële markten FSA meer bevoegdheden geven om in te grijpen bij banken die in moeilijkheden raken, zoals vorig jaar gebeurde met hypotheekbank Northern Rock. Minister van Financiën Alistair Darling verklaart in een gesprek met de zakenkrant Financial Times dat hij hiertoe in mei nieuwe wetsvoorstellen zal indienen.

De Amerikaanse banengroei is meer dan verwacht teruggelopen en de werkloosheid is met 5,0 procent op het hoogste punt van de laatste twee jaar beland. De cijfers wakkeren de vrees voor een recessie verder aan.

8 januari

De topman van de Amerikaanse bank Bear Stearns, James Cayne, stapt onder druk van aandeelhouders op. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de grote verliezen die de bank leed door de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt. De verwachting is dat de 73-jarige Cayne zal worden opgevolgd door Alan Schwartz, een 57-jarige zakenbankier.

9 januari

De Wereldbank concludeert in een rapport dat de groei van de wereldeconomie in 2008 lager zal uitvallen dan in 2007. Oorzaak ligt voornamelijk bij de malaise in de Verenigde Staten.

11 januari

Bank of America neemt Amerika’s grootste hypotheekbedrijf Countrywide over.

15 januari

De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch verkoopt een belang ter waarde van 6,6 miljard dollar (4,4 miljard euro) in zichzelf aan drie investeringsmaatschappijen. Met de transactie haalt Merrill Lynch opnieuw kapitaal op om de grote verliezen af te dekken die zij leed door de kredietcrisis.

16 januari

Citigroup moest in het vierde kwartaal 18 miljard dollar aan risicovolle investeringen afboeken en heeft voor 12,5 miljard kapitaalinjecties aangetrokken uit Azië en het Midden-Oosten om de balans op orde te krijgen. De investeringen komen onder meer van de overheid van Singapore, een aan Koeweit verbonden investeringsmaatschappij en de Saoedische prins Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al-Saud, de op vier na rijkste man ter wereld.

17 januari

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase maakt bekend dat haar winst in het laatste kwartaal van vorig jaar gedaald met 34 procent naar 2,97 miljard dollar (2 miljard euro). Het is de eerste keer dat JP Morgan Chase een kwartaalwinstdaling bekend moet maken sinds topman Jamie Dimon in 2005 aan het roer kwam.

18 januari

De Amerikaanse overheid grijpt in met een economisch stimuleringspakket. Het noodplan kost tussen 140 en 150 miljard dollar (circa 100 miljard euro).

20 januari

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank zegt in het programma Buitenhof dat het kabinet extra maatregelen moet nemen om te voorkomen dat het doel om de begroting in 2011 met een overschot van 1 procent af te sluiten niet gehaald wordt.

Effectenbeurzen lijken in een vrije val te raken, ondanks het Amerikaanse stimuleringspakket.

22 januari

De Duitse regionale bank WestLB geeft aan een injectie van 2 miljard euro nodig te hebben van haar aandeelhouders om de verliezen op de Amerikaanse hypotheekmarkt op te vangen.

De beurzen boeken nog steeds zware verliezen.

De Fed verlaagt de rente met driekwart procentpunt tot 3,5 procent.

23 januari

De winst van Bank of America is door afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis in het vierde kwartaal grotendeels verdampt.

Obligatieverzekeraar Ambac dook in de rode cijfers en heeft zichzelf te koop gezet.

De Duitse regering stelt de groeiverwachting voor 2008 naar beneden bij.

24 januari

De beurzen krabbelen weer op. De koersen reageerden op een reddingsplan voor Amerikaanse obligatieverzekeraars en negeerden slecht nieuws van de Franse bank Société Général.

25 januari

Analisten van Barclays spreken in een sectorrapport de verwachting uit dat er binnen de wereldwijde bankensector nog voor zo’n 143 miljard dollar (97,5 miljard euro) aan afboekingen zal moeten plaatsvinden om tekorten ten gevolge van de kredietcrisis te dekken.

29 januari

Het wordt duidelijk dat aantal verkochte nieuwbouwwoningen in de VS op het laagste punt tot nu toe is beland. Ook de huizenprijs laat de grootste daling sinds de Depressiejaren zien.

30 januari

De Zwitserse bank UBS geeft een winstwaarschuwing. De bank leed in het vierde kwartaal van 2007 een verlies van bijna 8 miljard euro.

De overname van de Haagse zakenbank NIBC door de IJslandse Kaupthingbank gaat niet door. Door de huidige onrust op de financiële markten hebben beide partijen de verkoop afgeblazen.

De Fed verlaagt de rente nogmaals met een half procentpunt tot 3,0 procent.

31 januari

De Rabobank bevestigt uit vrees voor aanhoudende problemen op de geldmarkten een buffer te hebben opgebouwd van 30 miljard euro. De bank heeft daarvoor Nederlandse hypotheekleningen omgezet in obligaties (schuldpapieren), die als onderpand kunnen dienen als de bank extra geld nodig heeft.

Februari 2008

Op 20 februari geeft bank en verzekeraar ING als eerste financiële concern in Nederland aan dat zij haar beleggingen in Amerikaanse hypotheken in het vierde kwartaal van vorig jaar met 945 miljoen euro heeft moeten afwaarderen als gevolg van de internationale kredietcrisis. (Foto AP)

5 februari

De aandelenbeurzen gaan hard onderuit door slechte cijfers over de Amerikaanse economie. De dienstensector in de VS presteerde veel slechter dan verwacht.

7 februari

De Europese Centrale Bank laat ondanks druk van de onrust op de geldmarkten het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 4 procent, omdat ze de inflatie wil beteugelen.

8 februari

De Britse vereniging van hypotheekverstrekkers maakt bekend dat de gedwongen woningverkoop van Britse huizenbezitters die hun hypotheek niet meer kunnen aflossen, in 2007 is gestegen naar het hoogste niveau sinds 1999.

11 februari

Uit cijfers van Standard & Poor's blijkt dat de maand januari op de mondiale beurzen een van de slechtste ooit was. De koersen dalen opnieuw.

De ministers van Financiën van de zeven rijkste industrielanden laten zich op de G7-ontmoeting in Tokio pessimistisch uit over de gevolgen van de kredietcrisis.

De grootste verzekeraar ter wereld AIG maakt bekend miljarden extra te moeten afschrijven door de kredietcrisis en zorgt daarmee voor een grote schok op de internationale aandelenbeurzen.

De Nederlandse ING beleeft een zeer turbulente ochtend omdat er geruchten over afschrijvingen circuleren onder beleggers.

Het Zwitserse Credit Suisse maakt bekend dat de winst in het vierde kwartaal fors is gedaald.

12 februari

In één dag worden in de Verenigde Staten drie reddingsboeien uitgegooid naar de noodlijdende economie: een noodplan van de Amerikaanse regering voor huiseigenaren met betalingsproblemen, een nieuwe kapitaalinjectie van 30 miljard dollar (20,6 miljard euro) van de Federal Reserve en een aanbod van superbelegger en miljardair Warren Buffett om obligatieverzekeraars uit de brand te helpen.

14 februari

De Zwitserse bank UBS moet 12,6 miljard euro afschrijven op haar hypotheekportefeuille. Dat bracht de kapitaalspositie van de bank in gevaar, waardoor UBS een kapitaalinjectie van 8 miljard euro accepteerde van een staatsinvesteringsfonds uit Singapore en een niet nader genoemde investeerder uit het Midden-Oosten.

17 februari

De in moeilijkheden geraakte Britse hypotheekbank Northern Rock, die al sinds september vorig jaar op de been is gehouden met overheidssteun, wordt genationaliseerd.

19 februari

Credit Suisse maakt bekend dat zij 2,85 miljard dollar afboekt op risicovolle beleggingen in de Amerikaanse hypothekensector. De afboeking zal de winst over het eerste kwartaal met een miljard doen dalen. Het staatsfonds van Qatar begint met het opkopen van aandelen in de bank.

20 februari

De grootste bank van Frankrijk, BNP Paribas, maakt bekend in het vierde kwartaal van 2007 42 procent minder winst te hebben geboekt dan een jaar eerder. De tegenvaller wordt veroorzaakt door extra afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis.

Bank en verzekeraar ING geeft als eerste financiële concern in Nederland aan dat zij haar beleggingen in Amerikaanse hypotheken in het vierde kwartaal van vorig jaar met 945 miljoen euro heeft moeten afwaarderen als gevolg van de internationale kredietcrisis.

22 februari

Het Centraal Bureau voor Statistiek meldt dat de kredietcrisis , gerommel op de beurzen en speculatie over een recessie Nederlanders er niet van weerhoudt om te consumeren. In 2007 gaven huishoudens 2 procent meer uit aan diensten en goederen dan in het jaar daarvoor.

25 februari

De Duitse bank HSH Nordbank klaagt de Zwitserse branchegenoot en bankgigant UBS aan wegens door Nordbank geleden verliezen op Amerikaanse hypotheekobligaties. Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de kredietcrisis dat banken elkaar van nalatigheid en misleiding beschuldigen.

Kredietbeoordelaar Standars & Poor’s maakt bekend dat ze afziet van een afwaardering van MBIA, een van de grootste obligatieverzekeraars. Ook Ambac, een andere grote obligatieverzekeraar, lijkt op korte termijn uit de problemen te komen omdat er een reddingsplan klaar ligt.

28 februari

Uit de jaarcijfers van ABN Amro blijkt, dat de bank voor 1,5 miljard euro aan afboekingen heeft gedaan.

De grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten, Fannie Mae, heeft in het vierde kwartaal van 2007 een verlies geleden van 3,6 miljard dollar (2,4 miljard euro).

29 februari

American International Group (AIG), `s werelds grootste verzekeraar, maakt bekend, dat hij in het vierde kwartaal door de kredietcrisis het grootste verlies in zijn 89-jarige geschiedenis geleden. Het verlies kwam uit op 5,29 miljard dollar (3,5 miljard euro).

Maart 2008

Op 5 maart zegt de Amerikaanse centralebankier Ben Bernanke dat de noodplannen van de Amerikaanse overheid effect hebben, maar tekort schieten in het beteugelen van de hypotheekcrisis.

3 maart

HSBC, de grootste bank van Groot-Brittannië en tevens een van de grootste banken ter wereld, geeft aan dat zij vorige jaar 8,7 miljard pond (11,5 miljard euro) moest afschrijven als gevolg van de kredietcrisis en haar betrokkenheid bij de problemen op de Amerikaanse woningmarkt.

5 maart

De Amerikaanse centralebankier Ben Bernanke vindt dat de noodplannen van de Amerikaanse overheid effect hebben, maar tekort schieten in het beteugelen van de hypotheekcrisis. Om het aantal huisuitzettingen te beperken zouden hypotheekverstrekkers een deel van de hypotheekschuld kwijt moeten schelden.

Net als ABN Amro en ING heeft ook Rabobank grote schade opgelopen door de internationale kredietcrisis. In totaal heeft de bank bijna 1,4 miljard euro moeten afboeken.

6 maart

Aegon maakt bij de presentatie van de jaarcijfers bekend dat de verzekeraar in 2007 487 miljoen euro heeft afgeboekt op risicovolle beleggingen in de Verenigde Staten. Het concern moest door de kredietcrisis een verlies nemen van 17 miljoen euro omdat de beleggingsportefeuilles minder waard werden.

7 maart

De slechtste banencijfers van de laatste vijf jaar worden bekendgemaakt. Amerikaanse werkgevers schrapten in februari 63.000 banen.

11 maart

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft in een gecoördineerde actie met onder meer de Europese en de Britse centrale bank miljarden dollars in de geldmarkten geïnjecteerd.

13 maart

De Amerikaanse overheid wil het toezicht op financiële instellingen en de hypotheeksector aanscherpen om een herhaling van de huidige kredietcrisis te voorkomen.

14 maart

De beurskoers van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns halveert in een half uur tijd, nadat bekend wordt dat de bank een noodinjectie krijgt van de Federale Bank van New York en zakenbank JPMorgan Chase.

In opmerkelijk stevige bewoordingen erkende president Bush de ernst van de economische situatie in de VS.

17 maart

JP Morgan Chase koopt voor 236 miljoen dollar (151 miljoen euro) het in nood geraakte Bear Stearns. De op twee na grootste bank van de VS betaalt 2 dollar per aandeel voor de in problemen gekomen zakenbank.
18 maart

De Fed verlaagt de rente in de Verenigde Staten met 75 basispunten tot 2,25 procent.

19 maart

Uit nieuwe cijfers van het CPB blijkt dat de economische groei met bijna 2 procentpunt zal terugvallen, van 3,5 procent in 2007 naar 1,75 procent in 2009.

20 maart

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO, de club van geïndustrialiseerde landen) schrijft in een economische tussenrapportage dat de economie in de VS op het punt staat te krimpen of daar al mee is begonnen.

21 maart

Kredietbeoordelaar Standard & Poor`s (S&P) zegt dat op jaarbasis als gevolg van verdere afschrijvingen in verband met de kredietcrisis een winstverlaging van 20 to 30 procent bij te verwachten is bij de zakenbanken Lehman Brothers en Goldman Sachs. Hij bracht de negatieve beoordeling daarmee op een lijn met hun concurrenten Morgan Stanley en Merrill Lynch.

De grootste bank van de Verenigde Staten Citigroup schrapt voor het einde van de maand nog eens 2.000 banen om kosten te besparen. De instelling neemt dit besluit na recordverliezen als gevolg van de Amerikaanse kredietcrisis.

22 maart

De topman van het amusementsbedrijf Lions Gate Entertainment zegt dat de druk op de Amerikaanse zakenbanken de financiering van nieuwe films zal bemoeilijken.

24 maart

JP Morgan Chase vervijfvoudigt het bod op de noodlijdende zakenbank Bear Stearns onder druk van aandeelhouders naar ongeveer 10 dollar per aandeel. Bear Stearns is daarmee nu 1,2 miljard dollar (700 miljoen euro) waard.

28 maart

De Fed kondigt aan opnieuw tientallen miljarden dollars in de geldmarkt te pompen om de kredietcrisis te bezweren. In april zal de Fed twee keer 50 miljard dollar (32 miljard euro) uitlenen aan banken die in geldnood zitten.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) zegt met een speciale geldmarktoperatie nieuwe noodkredieten te verstrekken aan Europese banken. Het gaat om in totaal 150 miljard euro aan drie- en zesmaandsleningen. Het is de eerste keer dat de ECB leningen van een half jaar verstrekt.

31 maart

De Amerikaanse regering kondigt een vergaand plan aan om het financiële toezicht te herzien. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, moet als ‘supertoezichthouder’ gaan functioneren in het hele financiële stelsel. Andere toezichthouders zullen worden opgeheven.

April 2008

De voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn, zegt op 7 april in de Britse zakenkrant Financial Times, dat ingrijpen van overheden wereldwijd noodzakelijk is om de kredietcrisis effectief te kunnen bestrijden.

1 april

Zowel de Zwitserse bank UBS als Deutsche Bank melden nieuwe miljardenafschrijvingen als gevolg van de internationale kredietcrisis. Op de beurzen is de reactie gematigd, omdat er veel hogere schattingen circuleerden over de nieuwe afschrijvingen.

Een Britse hypotheekbank, First Direct, sluit tijdelijk het loket voor nieuwe hypotheekaanvragen. Als reden geeft de bank op dat ze werd overstelpt met veel meer aanvragen dan ze kon verwerken, doordat ze als een van de weinige hypotheekverstrekkers haar tarieven niet had verhoogd.

2 april

De Haagse zakenbank NIBC maakt bekend dat zij in het eerste kwartaal van 2008 400 miljoen euro heeft opgehaald bij haar aandeelhouders. Daarmee kan de bank de kapitaalspositie verstevigen en een afboeking financieren.

De Duitse staatsbank West LB maakt bekend dat zij vorig jaar een nettoverlies heeft geleden van 1,6 miljard euro.

3 april

Volgens persbureau Bloomberg blijkt uit geheime stukken van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de groei van de wereldeconomie dit jaar afzwakt naar 3,7 procent, de laagste groei sinds 2002. De groei in de Verenigde Staten zal over heel 2008 nog maar 0,5 procent bedragen, en in 2009 0,6 procent.

4 april

De landen van de Europese Unie kondigen aan het toezicht op grensoverschrijdende financiële instellingen te gaan versterken. Ze zullen in de toekomst nauwer met elkaar samenwerken.

Er wordt bekend gemaakt dat eerdere schattingen over het aantal banen in januari en februari drastisch naar beneden moeten worden bijgesteld en dat het totaal aan arbeidsplaatsen in maart opnieuw is gedaald.

7 april

De voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn, zegt in de Britse zakenkrant Financial Times, dat ingrijpen van overheden wereldwijd noodzakelijk is om de kredietcrisis effectief te kunnen bestrijden. Dat geldt zowel voor de huizenmarkt als de bankensector en de beleggersmarkt voor hypotheekobligaties.

8 april

Het Internationaal Monetair Fonds stelt in een gepubliceerde rapport over internationale financiële stabiliteit, dat de verliezen in de financiële sector als gevolg van de kredietcrisis kunnen oplopen tot 945 miljard dollar (600 miljard euro).

10 april

Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank (ECB) zegt na afloop van de vergadering van het bestuur van de centrale bank in Frankfurt dat de kredietcrisis ook in Europa nog lang kan aanhouden en niet zonder gevolgen zal blijven voor de economie van de eurolanden.

11 april

Bear Stearns geeft aan dat klanten van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns de afgelopen tijd 20 procent van hun vermogen hebben weggehaald.

Een Duitse dochter van ABN Amro stopt met het aanbieden van hypotheken in Duitsland. De ABN Amro Hypotheken Gruppe (AAHG) is geraakt door de kredietcrisis.

12 april

De zeven belangrijkste industrielanden die samen de G7 vormen zeggen dat de wereldeconomie de komende tijd te maken krijgt met een opeenstapeling van tegenslagen.

14 april

De hoge voedselprijzen en de wereldwijde financiële crisis domineerden de voorjaarsbijeenkomst van het IMF en de Wereldbank in Washington.

15 april

Uit onderzoek van accountant Ernst & Young blijkt dat een record aantal bedrijven in het eerste kwartaal zijn voorgenomen beursintroductie heeft afgeblazen omdat ze vrezen dat beleggers geen trek hebben om nieuwe aandelen te kopen door het negatieve sentiment op de beurzen en de dreigende recessie.

De bank Wachovia, gemeten in beurswaarde de vijfde bank in de VS, maakt bekend in het eerste kwartaal een verlies te hebben geboekt en dat ze 500 banen schrapt als gevolg van de kredietcrisis.

Premier Georg Milbradt van de deelstaat Saksen treedt af wegens problemen bij de bank SachsenLB. De kredietcrisis heeft daarmee haar eerste politieke slachtoffer geëist.

16 april

Pensioenfonds Zorg en Welzijn verlaagt zijn verwachte rendement op aandelen en steekt meer geld in speculanten en opkopers.

17 april

Zakenbank Merril Lynch heeft voor het derde kwartaal op rij verlies geleden. Ook moet de bank wederom een forse afboeking doen op de hypotheekbeleggingen.

18 april

Vikram Pandit, de nieuwe topman van Citigroup, maakt bekend dat de bank.Citigroup ook in het eerste kwartaal van 2008 nog forse verliezen heeft geleden door de kredietcrisis. De bank schreef ruim 12 miljard dollar (7,6 miljard euro) af op risicovolle beleggingen en boekte een verlies van ruim 5 miljard dollar (3,2 miljard euro), een daling van 10 miljard dollar ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Ook schrapt het concern nog eens 9.000 (van de 270.000) banen extra om kosten te besparen.

21 april

National City, een van de grootste banken in het midwesten van de Verenigde Staten, krijgt een kapitaalinjectie van 7 miljard dollar van een investeringsgroep onder leiding van durfkapitalist Corsair Capital.

De Bank of England, de Britse centrale bank, presenteert een hulpplan ter waarde van 50 miljard pond (62,5 miljard euro) om de impasse in de financiële sector door de kredietcrisis te doorbreken.

[ Bericht 5% gewijzigd door Drugshond op 30-04-2008 23:38:15 ]
  donderdag 13 maart 2008 @ 21:20:03 #4
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  donderdag 13 maart 2008 @ 21:20:50 #5
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_57360721
Bron : bloomberg
Tussenstand verliezen op subprime per 14 maart 2008 (in miljarden US$)

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
Firm                    Writedown     Credit Loss(a)   Total

Merrill Lynch             24.5                          24.5

Citigroup                 19.9            2.5           22.4

UBS                       18.1                          18.1

HSBC                       3.0            9.4           12.4

Morgan Stanley             9.4                           9.4

IKB Deutsche               8.9                           8.9

Bank of America            7              0.9            7.9

Credit Agricole            6.5                           6.5

Washington Mutual          0.3            5.5            5.8

Credit Suisse              4.9                           4.9

Wachovia                   2.7            2              4.7

Canadian Imperial (CIBC)   4.2                           4.2

Societe Generale           3.8                           3.8

JPMorgan Chase             1.6            2.1            3.7

Mizuho Financial Group     3.4                           3.4

Barclays                   3.3                           3.3

Royal Bank of Scotland     3.2                           3.2

Bayerische Landesbank      3                             3

SachsenLB                  2.8                           2.8

Dresdner                   2.7                           2.7

Bear Stearns               2.6                           2.6

Deutsche Bank              2.4                           2.4

ABN Amro                   2.4                           2.4

Fortis                     2.3                           2.3

Natixis                    1.9                           1.9

HSH Nordbank               1.7                           1.7

Wells Fargo                0.3            1.4            1.7

Lehman Brothers            1.5                           1.5

DZ Bank                    1.5                           1.5

National City              0.4            1              1.4

BNP Paribas                1              0.3            1.3

Caisse d'Epargne           1.2                           1.2

Nomura Holdings            1                             1

Gulf International         1                             1

European banks not         7.7                           7.7
  listed above (b)

Asian banks excluding      4.1            0.7            4.8
  Mizuho, Nomura (c)

Canadian banks             2.5            0.1            2.6
  excluding CIBC (d)
                          ____          _____          _____

TOTALS*                  168.8           25.8          194.6


* Totals reflect figures before rounding. Some company names have
been abbreviated for space.

(a) The difference between writedown and credit loss: Investment banks and the investment-banking units of financial conglomerates mark their assets to market values, whether they're loans, securities or collateralized debt obligations, and label that a ``writedown'' when values decline. Commercial banks take charge-offs on loans that have defaulted and increase reserves for loans they expect to go bad, which they label ``credit losses.'' Commercial banks can have writedowns on holdings of bonds or CDOs as well.

(b) European banks whose losses are smaller than $1 billion each are in this group: ING Groep, Allied Irish Banks, Bradford & Bingley, Aareal Bank, Deutsche Postbank, Lloyds TSB Group, Standard Chartered, Northern Rock, HBOS, Dexia, WestLB, Commerzbank, NordLB, Rabobank, HVB Group, Landesbank Baden- Wuerttemberg.

(c) Asian banks with writedowns smaller than $1 billion: Bank of China, Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui, Shinsei, Sumitomo Trust, Aozora Bank, DBS Group, Australia & New Zealand Banking Group, Abu Dhabi Commercial, Bank Hapoalim, Arab Banking Corp., Fubon Financial.

(d) Canadian banks included in this group: Bank of Montreal, National Bank of Canada, Bank of Nova Scotia, Royal Bank of Canada.

[ Bericht 99% gewijzigd door Drugshond op 16-03-2008 12:42:43 ]
  donderdag 13 maart 2008 @ 21:22:59 #6
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_57360772

Michele McIntosh heeft twee banen, maar dreigt desondanks haar flat te verliezen. Ze is een van de slachtoffers van de mondiale kredietcrisis. (Foto Martijn van de Griendt)
Eigen huis als wreed verstoorde droom (16-08-2007)
Bron : nrc.nl
Twee miljoen Amerikanen dreigen hun huis te verliezen. Michele McIntosh is één van hen. Van hypotheken wist ze niks af. „Kredietverstrekkers zijn zwendelaars.”

New York, 16 aug. Ze woont aan het eindstation van de metrolijn en de symboliek ontgaat haar niet. „Hier loopt het af voor mij, nietwaar?”

Michele McIntosh woont in Far Rockaway, een achterstandswijk aan de rand van New York. Als het tegenzit, duurt de metrorit naar haar werk op Manhattan twee uur. McIntosh is 44, ze is zwart, ze heeft drie thuiswonende tienerkinderen, de vaders uit zicht. De laatste keer dat ze over haar hypotheek durfde te bellen, is twee maanden geleden. De laatste keer dat ze een aflossing deed, was in februari. Ze heeft twee banen. En ze kan elk moment op straat worden gezet.

Hypotheekcrisis

Michele McIntosh is een van de twee miljoen Amerikanen voor wie de komende maanden uitzetting dreigt. Door stijgende rentelasten en een huizenmarkt in mineur kunnen ze hun hypotheken niet langer afbetalen. Er zijn al zeventig hypotheekverstrekkers failliet gegaan of op zoek naar een koper. De waarde van de hypotheken die zij hebben gebundeld, doorverkocht, opgesplitst en die opnieuw doorverkocht werden, is nauwelijks nog vast te stellen. Vorige week leidde de onzekerheid over de Amerikaanse hypotheken en kredieten (én over de gezondheid van banken en grote beleggingsfondsen) tot een wereldwijde koersval. Ook gisteren en vandaag daalden de koersen weer. De AEX-index daalde vanmorgen met 2 procent en kwam onder de psychologische grens van 500 punten terecht.

Dat Michele McIntosh ooit aanjager van dit soort problemen zou zijn – of zelfs een hypotheek zou hebben – was tien jaar geleden ondenkbaar. Ze was dakloos, zo nu en dan sliep ze met haar kinderen in een opvanghuis. Maar ze vocht zich uit de malaise omhoog, kreeg een baan bij een telecombedrijf en betrok een huurhuis.

Weer een paar jaar later besloot ze een huis te gaan kopen. „Ik hoorde altijd: investeer in jezelf.” In die tijd stegen de huizenprijzen per jaar gemiddeld met 10 procent. President Bush benadrukte dat eigenwoningbezit de ultieme verwezenlijking was van de Amerikaanse droom.

Niet kredietwaardig

McIntosh kocht een flat: drie slaapkamers, ruim honderd vierkante meter, 110.000 dollar (82.000 euro). Dat ze nauwelijks spaargeld had en de gebruikelijke contante aanbetaling van minimaal 10 procent niet kon doen, was geen probleem.

De hypotheek om haar flat te kopen, was van het type subprime. Vrij vertaald betekent dat ‘net niet volmaakt’, in de praktijk is het een dure hypotheek voor huiseigenaren met weinig kredietwaardigheid. De bekendste vorm van subprime-hypotheken is de zogeheten 2/28 (two/twenty-eight), die in de eerste twee jaar bij wijze van lokkertje een laag rentepercentage biedt. Daarna volgen 28 duurdere jaren. Subprime-hypotheken waren in de laatste jaren van stijgende huizenprijzen geen uitzondering. Een kwart van alle Amerikaanse hypotheken is subprime.

Michele McIntosh’ hypotheek had een vast rentepercentage van 10,5 procent. Haar woonlasten waren 1.000 dollar per maand. Na een reeks van renteverlagingen door de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve, stond het belangrijkste rentepercentage in 2003 op 1 procent.

Shotgun-rekeningen

Michele McIntosh volgde toen het voorbeeld van veel anderen: ze besloot haar hypotheek over te sluiten. „Het was nog steeds allemaal nieuw voor me. Ik deed maar wat.” Haar tussenpersoon adviseerde een variabel rentetarief, met een looptijd van 35 jaar. „De rente zou toch wel laag blijven, zei hij.” Dat was in 2004.

Direct na het oversluiten ging het mis. De rente begon te stijgen. Michele McIntosh’ hypotheeklasten dus ook. En na een fusie van haar werkgever werd ze ontslagen. „Ik hoorde het tien dagen van tevoren. Dat was in die tijd de enige meevaller.”

Vanaf dat moment is ze noodgedwongen specialist op het gebied van wat ze shotgun-rekeningen noemt. Het elektriciteitsbedrijf, de internetaanbieder of een van de creditcardmaatschappijen belt om een allerlaatste kans te geven: nu betalen, anders dreigt er wat. Meestal gebruikt ze een creditcard voor dit soort betalingen. Ook daarin is ze geen uitzondering: de gemiddelde Amerikaan heeft vijf creditcards – tegenover elke dollar aan inkomen staat 1,26 dollar aan schuld aan consumptieve kredieten.

Dankzij dit gejongleer met rekeningen weet Michele McIntosh het hoofd nog even boven water te houden. Maar de hypotheeklasten blijven oplopen – en de inkomsten lopen terug. Eind 2006 verdiende ze met moeite 1.000 dollar per maand, terwijl alleen al haar hypotheeklasten intussen waren opgelopen tot 1.400 dollar per maand.

‘Dit is mijn eerste huis. En mijn enige’

Het tij lijkt te keren wanneer Michele McIntosh een vaste baan als directiesecretaresse bij een pensioenfonds krijgt. Maar zelfs het salaris wat ze daarmee verdient kan de achterstanden en de bijkomende boetes voor de wanbetalingen niet wegwerken. Als ze tot een betaalregeling probeert te komen, vraagt een dame bij haar hypotheeknemer, Saxon Home Mortgage, of ze wel eens een tweede baan heeft overwogen. Nu werkt ze van half zeven tot vier bij het pensioenfonds. En verkoopt ze van half vijf tot tien dure Coach-tassen bij warenhuis Macy’s.

Het hele gesprek lang vecht Michele McIntosh tegen haar tranen. Ze wil zich niet laten gaan – en blijft „uh-uh” en „mm-hm” zeggen, ter bevestiging van haar eigen verhaal. Maar het ziet er niet goed uit voor haar. Het huis verkopen en haar verlies nemen, daarvoor is het nu te laat. De Amerikaanse huizenprijzen dalen al ruim een jaar: kopers wachten liever af en het aanbod van woningen neemt alleen maar toe.

Michele McIntosh krijgt minstens drie brieven per dag van makelaars en bedrijven die haar een einde aan al haar zorgen beloven. „Zwendelaars”, zegt ze. Liever doet ze geen zaken met ze. „Terug de straat op, ik wil het niet. Dit was mijn eerste eigen huis.” Dan gaat de bril toch nog af en pakt ze een zakdoekje. „Misschien wordt het wel mijn enige huis.”
  zaterdag 15 maart 2008 @ 12:57:31 #7
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_57393773
Maatregelen Federal Reserve
Bron : nrc.nl

De Amerikaanse overheid – via het centrale bankstelsel Federal Reserve, of het ministerie van Financiën – greep in ten einde de kredietcrisis te beteugelen, en de neergaande economie weer op te peppen. Een overzicht.

2007

9 augustus

Fed injecteert 24 miljard dollar in de geldmarkt

10 augustus

Kapitaalinjectie Fed van 38 miljard dollar

13 augustus

Kapitaalinjectie Fed van 2 miljard dollar

18 september

Fed verlaagt de rente met een half procentpunt tot 4,75 procent

31 oktober

Fed verlaagt de rente met een kwart procentpunt tot 4,50 procent

1 november

Kapitaalinjectie Fed van 41 miljard dollar

6 december

Ministerie van Financiën kondigt plan aan voor huiseigenaren met financiële problemen. Hun hypotheekrente wordt vijf jaar bevroren

11 december

Fed verlaagt de rente met een kwart procentpunt tot 4,25 procent

12 december

Kapitaalinjectie Fed van 24 miljard dollar

18 december

Fed stelt regels in voor risicovolle hypotheken

19 december

Kapitaalinjectie Fed van 40 miljard dollar

2008

22 januari

Fed verlaagt rente met driekwart procentpunt tot 3,5%

31 januari

Fed verlaagt de rente met een half procentpunt tot 3%

11 maart

Fed kondigt aan voor 200 miljard dollar aan staatobligaties met een looptijd van 28 dagen aan te bieden in ruil voor op hypotheken gebaseerde obligatieleningen.

14 maart

De beurskoers van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns halveert in een half uur tijd, nadat bekend wordt dat de bank een noodinjectie krijgt van de Federale Bank van New York en zakenbank JPMorgan Chase.

In opmerkelijk stevige bewoordingen erkende president Bush de ernst van de economische situatie in de VS.

17 maart

JP Morgan Chase koopt voor 236 miljoen dollar (151 miljoen euro) het in nood geraakte Bear Stearns. De op twee na grootste bank van de VS betaalt 2 dollar per aandeel voor de in problemen gekomen zakenbank.

18 maart

Fed verlaagt de rente in de Verenigde Staten met 75 basispunten tot 2,25 procent.

28 maart

De Fed kondigt aan opnieuw tientallen miljarden dollars in de geldmarkt te pompen om de kredietcrisis te bezweren. In april zal de Fed twee keer 50 miljard dollar (32 miljard euro) uitlenen aan banken die in geldnood zitten.

31 maart

De Amerikaanse regering kondigt een vergaand plan aan om het financiële toezicht te herzien. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, moet als ‘supertoezichthouder’ gaan functioneren in het hele financiële stelsel. Andere toezichthouders zullen worden opgeheven.

[ Bericht 22% gewijzigd door Drugshond op 30-04-2008 23:35:45 ]
  zaterdag 22 maart 2008 @ 09:31:34 #8
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_57535311
RTL Z beantwoordt uw vragen over de kredietcrisis

Onze beurscommentatoren Willem Middelkoop en Mathijs Bouman geven hun visie op de kredietcrisis. Elke uitzending beantwoorden zij nieuwe vragen.


Mathijs en Willem worden 15 minuten doorgezaagd over de kredietcrisis

Crisis
De afgelopen weken hebben de centrale banken wereldwijd een reeks drastische en zeer ongebruikelijke maatregelen genomen om de crisis op de financiële markten te bezweren. Toch kon niet worden voorkomen dat de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns omviel.

Vragen en Antwoorden - ingestuurde brieven
Hoe kan het dat de beurzen in de VS het minste te lijden hebben, terwijl de ellende daar is begonnen ?

  • Plunge protection team ondersteunt koersen in de VS

    Hoe kan de inflatie jarenlang achterblijven bij de toename van de geldhoeveelheid ?

  • Twijfel over officiële inflatiecijfers wegens gestegen grondstofprijzen

    Waar komt het geld dat de Fed in het systeem pompt vandaan ?

  • Banken kunnen onbeperkt geld creëren

    Hoe groot is de schade van de kredietcrisis en tot welk bedrag kan dit oplopen ?


  • Ramingen schade kredietcrisisis lopen op tot 1000 miljard dollar


    Waarom hebben toezichthouders niet eerder ingegrepen ?

  • Alan Greenspan heeft markten te veel vrij gelaten

    Nemen Bernanke en Trichet de juiste maatregelen ?

  • Voorkomen moet worden dat er een jaren '30 scenario komt

    Hoe lang kan de Fed de rente nog verlagen ?

  • Fed loopt het gevaar dat dollarpaniek uitbreekt

    Wat voor een invloed hebben de renteverlagingen op Europa ?

  • Economische groei in Europa gaat teruglopen

    Is alle schade door de kredietcrisis nu genomen ?

  • Verliezen door kredietcrisis kunnen oplopen tot ruim boven de 500 miljard dollar

    Waarom heeft de Fed niet eerder ingegrepen ?

  • Fed doet nu aan symptoombestrijding

    Gaan de Fed en de ECB wel ver genoeg ?


  • Bernanke verlaagt rente veel te agressief, Trichet doet het goed


    Is de geloofwaardigheid van kredietbeoordelaars verdwenen ?

  • Beleggers hebben teveel vertrouwd op oordeel kredietbeoordelaars


    Is de bodem bereikt ?

  • Banken moeten openheid van zaken geven

    Hoe is de kredietcrisis ontstaan ?

  • Hypotheken aan laagkredietwaardige mensen oorzaak kredietcrisis

    Wat gebeurt er als China de yuan loskoppelt van de dollar ?

  • Loskoppeling yuan van de dollar zou goed zijn voor de VS

    Worden bestuurders veroordeeld naar aanleiding van de kredietcrisis ?

  • In Europa worden helaas geen mensen veroordeeld wegens witteboordencriminaliteit

    Mogen aandeelhouders hun oordeel uitspreken over het bod op Bear Stearns van JP Morgan ?

  • Aandeelhouders Bear Stearns konden kiezen tussen 2 dollar of faillissement
  • abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')