Bak hier lekker verder!quote:Op dinsdag 18 november 2014 01:24 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
ja het was dus eigenlijk begonnen als een zanddeeg, maar omdat ik het niet goed kon rollen (voor die spiraal erin) dacht ik dat er meer boter in moest, en dus ook wat meer suiker, en toen ging het mis geloof ik.
het kan ook heel goed zijn dat ik te lang gemixt heb.
Ik doe ook zandkoekjes overigens altijd op 180, en dan tussen 12 en 14 minuutjes
Maar al met al, ik gok gewoon te veel denk ik. Dat geklungel met weegschalen en dergelijke, daar heb ik dan meestal niet zo'n zin in of heb het niet bij de hand. Ik doe dan liever een kopje zus en een kopje zo. Maar een kopje boter is misschien ook moeilijk om precies te schatten want wie gaat nou eerst de boter in een kopje doen
Er komt wel een tijd, dat ik gewoon de vakkundigheid krijg dat ik zie en voel aan het deeg wanneer t perfect is
Jawel dus, je zegt dat het veel water bevat, wat simpelweg onwaar is in het geval van het harde blok margarine dat veel mensen gebruiken om te bakken.quote:Op dinsdag 18 november 2014 00:12 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik heb inhoudelijk verder niets over margarine gezegd, expres niet, om dit soort gezeur te voorkomen.
En de nog steeds gebruikte geharde vetten, die zeer ongezond zijnquote:Op dinsdag 18 november 2014 08:55 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Jawel dus, je zegt dat het veel water bevat, wat simpelweg onwaar is in het geval van het harde blok margarine dat veel mensen gebruiken om te bakken.
Margarine heeft juist prima bakeigenschappen (daar is het ook voor ontwikkeld als goedkoop alternatief voor boter), het enige nadeel ervan is de minder lekkere smaak.
En ditquote:Op dinsdag 18 november 2014 09:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En de nog steeds gebruikte geharde vetten, die zeer ongezond zijn
quote:
Roken is ook ongezond maar doen ook veel mensen. Net als margarine gebruiken.quote:Op dinsdag 18 november 2014 09:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En de nog steeds gebruikte geharde vetten, die zeer ongezond zijn
Euh, sorry, maar als jij post dat het enige nadeel van roken is dat het vies is, en ik zeg dat het ook nog ongezond is moet je daar ook niet over vallen.quote:Op dinsdag 18 november 2014 11:21 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Roken is ook ongezond maar doen ook veel mensen. Net als margarine gebruiken.
Laat mensen dus gewoon in hun waarde zonder meteen te gaan lopen zeiken als je het woord 'margarine' ziet.
ja op zich niet, maar ik ben nomadisch en dus altijd op reis/ onderweg. Ik heb dus geen weegschaaltje in mijn rugzak en niet alle keukens waar ik kom zijn "fully equiped"quote:Op dinsdag 18 november 2014 01:31 schreef djkoelkast het volgende:
Weegschaaltje is toch zo lastig niet? Recepten zijn er niet voor niets, verhoudingen zijn heel erg belangrijk. Amerikanen werken met cups en lepelmaten, alleen wij hebben dan weer geen 'sticks of butter' maar pakjes van 250 gram, dat maakt het werken in die maten weer lastig.
Oh goeie tip, ga ik een keer naar kijken.quote:Op dinsdag 18 november 2014 12:33 schreef -Mellow- het volgende:
Ik gebruik ook wel es kokosolie. Die kost bij de Turk nog geen 3 euro voor een flinke pot. Denk overigens niet dat het koudgeperste is want er zit nauwelijks geur aan, maar goed...
Dat is gewoon ontgeurde, heeft niets met persing te maken, de olie wordt via stoom van zijn geur ontdaanquote:Op dinsdag 18 november 2014 12:33 schreef -Mellow- het volgende:
Ik gebruik ook wel es kokosolie. Die kost bij de Turk nog geen 3 euro voor een flinke pot. Denk overigens niet dat het koudgeperste is want er zit nauwelijks geur aan, maar goed...
Ik heb een regulier recept voor Amerikaanse chocolate chip cookies gebruikt:quote:Op dinsdag 18 november 2014 13:56 schreef -Mellow- het volgende:
jeetje wat n mooie
hoe heb je die gemaakt?
ah fijn, ik vind de Hema sowieso een veel fijnere winkel dan de Blokker.quote:Op dinsdag 18 november 2014 14:35 schreef minilot het volgende:
Ik heb cupmaatschepjes en bakmat van de Hema.
http://www.hema.nl/winkel(...)tkamer/koken/bakken/
Bakmat voor 6 euro (momenteel 25% korting op al het bakspul), is een stuk goedkoper dan die van Dr. Oetker bij Blokker.
Haal gewoon eerst een goedkoop, klein weegschaaltje! Het weegschaaltje dat ik al jaren voor het bakken gebruik is van vederlicht plastic en kostte vijf euro ofzo. 'Op de gok' is bij bakken meestal geen goed idee.quote:Op dinsdag 18 november 2014 14:57 schreef -Mellow- het volgende:
Maar eerst (al gokkende met hoeveelheden >:D ) een deegje maken voor snickerdoodles
Ik heb deze wel eens gemaakt en die werden fantastisch:quote:Op dinsdag 18 november 2014 15:03 schreef Injetta het volgende:
Mmmmm, 2 recepten kokosmakronen gemaakt. Beide mislukt. Kan niet misgaan volgen de recepten. In plaats van stevige hoge makronen zijn het platte uitgelopen koeken geworden. Grrrrrrrr.
Niemand hier die weet hoe je echte makronen maakt?
Eiwit stijfslaan, suiker er door tijdens het kloppen (wordt het steviger van), kokos er door vouwen, op ouwel hoopjes maken en het blijft perfect in vorm, loopt niet uit en is niet te luchtig (omdat je suiker door de eiwitten heen klopt wordt dat veel compacter).quote:Op dinsdag 18 november 2014 15:03 schreef Injetta het volgende:
Mmmmm, 2 recepten kokosmakronen gemaakt. Beide mislukt. Kan niet misgaan volgen de recepten. In plaats van stevige hoge makronen zijn het platte uitgelopen koeken geworden. Grrrrrrrr.
Niemand hier die weet hoe je echte makronen maakt?
Albert Heijn XLquote:Op dinsdag 18 november 2014 18:44 schreef -Mellow- het volgende:
nou die cupschepjes hadden ze niet bij de hema en ook niet bij de blokker. Iemand andere suggesties? ik ben niet echt bereid er veel geld aan uit te geven, dus liever niet bij zo'n kookwinkel.
Dit. Zijn echt prima cup maten. Goed stevig plastic aan een ring, handig!quote:
Zet het recept dan eens neer.quote:Op dinsdag 18 november 2014 20:17 schreef Fixers het volgende:
Ik word maar geen vriendjes met korstdeeg, het lukt me maar niet om het goed uit te rollen.
Ik heb een pie-recept waarvoor ik een hartig korstdeeg maak van bloem, koude margarine en boter, ijswater en wat zout. Maar het deeg is gewoon te plakkerig om goed uit te kunnen rollen. Eenmaal gebakken smaakt het prima, maar ik krijg het niet mooi uitgerold. Dus ik boetseer' het deeg in mijn bakvorm wat een nogal dikke korst geeft, die niet makkelijk gaar bakt.
Wat doe ik fout? Ik heb de laatste keer het deeg ruim 2 uur laten rusten in de koelkast en nog steeds te kleverig. Vond het ook wat 'zweterig' gebruik ik soms de verkeerde margarine (Zeeuws Meisje), of teveel water?
Ik gebruik dit:quote:
Als ik boter wil gebruiken gebruik ik boter, als ik margarine wil gebruiken gebruik ik margarine. Recept geeft in dit geval nadrukkelijk aan dat margarine een vlokkerige deegstructuur geeft. De smaak van het deeg is aangenaam ziltig. Dat is wat voor mij telt. Niet omdat iemand vind dat ik het een of het ander moet gebruiken want 'echter' of 'puurder' of 'gezonder'.quote:Op dinsdag 18 november 2014 20:22 schreef Dragonberry het volgende:
Het ging op de vorige pagina nog over margarine gebruik gewoon roomboter. Goed koud in blokjes, hiermee deeg maken, minimaal een uur in de koelkast en bloem strooien met uitrollen.
citroensapquote:Op dinsdag 18 november 2014 23:05 schreef madeliefff het volgende:
Ik heb van de week een heerlijke merengue taart gegeten waarvan het eiwitmengsel echt heel stevig was. Weet iemand of er naast suiker iets doorheen gedaan word om het zo te krijgen of wordt het in de koeling zo stijf?
ja? T smaakte daar namelijk niet naar maar mss dat je dat niet proeft als er weinig ingaat. Geen klopfix ofzoiets dus?quote:
Nee.quote:
Heb je van die laatste een receptje?quote:Op dinsdag 18 november 2014 23:51 schreef djkoelkast het volgende:
Ciabatta 90% gelukt, iets te weinig volume in de hoogte, maar dat komt omdat de rijskom niet de juiste was en ik mijn folie niet had ingevet waardoor het deeg bleef plakken en instortte
Ook nog een appelcake gemaakt in een tulbandvorm waarbij de appels niet naar beneden zakken, echt heel goed gelukt door middel van een iets steviger beslag waar ook een beetje amandelmeel in wordt verwerkt
Al met al een geslaagde bakdag, leerzaam ook.
Nee er overheenquote:Op woensdag 19 november 2014 06:48 schreef minilot het volgende:
DJ, folie in de rijskom? Dat klinkt sowieso onhandig? Waarom niet gewoon de container zelf ingevet? Ik gebruik voor ciabatta en ander nat deeg goedkope plastic bakken met een deksel. Desnoods een emmer met een groot bord erop als 'deksel'. Wat had jij gebruikt?
Hoe dan ook: een ciabatta voor 90% laten slagen is ook al behoorlijk goed! Had je mooie grote gaten in het kruim?
Eens met hierboven, ik gebruik ook liever geen papiertjes.quote:
Nee.quote:Op woensdag 19 november 2014 22:09 schreef emil23 het volgende:
Snelle bakvraag: Is gedroogde gist hetzelfde als instant gist?
Ik ken de verhouding vers-gedroogd niet, er zijn verschillende maten eigenlijk.quote:Op woensdag 19 november 2014 23:34 schreef emil23 het volgende:
En klopt het dan ongeveer dan 30 gram verse gist gelijk is aan 15 gram gedroogde gist en aan 7 gram instant gist?
Het biologische ei wat erin zit is nog uit een doos met eieren die tot volgende week houdbaar zijn. Dus die wou ik nu afbakken om zo te voorkomen dat er wat geks gaat gebeuren door een verwerkt ei wat overdatum gaat zonder af te bakken. Is puur gevoelsmatig want het zal wss door de samenstelling van het spijs geen klap uit maken..quote:Op donderdag 20 november 2014 00:22 schreef djkoelkast het volgende:
Mijn spijs is nog lang niet klaar, moet nog minimaal 2 weken, misschien wel 3
Nieuw experiment, want ik deed normaal ook een week.
Ik heb een recept gezien voor oliebollen waar in 500gr bloem 15gr droge gist moet worden toegevoegd. Maar om dat nu te vervangen door 15gr instant gist leek me wat veel. Maar aan de andere kant, met flink veel krenten er in is het natuurlijk wel en deeg dat moeilijk rijst.quote:Op woensdag 19 november 2014 23:52 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik ken de verhouding vers-gedroogd niet, er zijn verschillende maten eigenlijk.
Paul Hollywood gebruikt 10g instantgist op 500g meel
Dr Oetker 7g instantgist op 500g meel
Er zijn een paar andere fabrikanten die doen 9g instantgist op 500g meel
Als ik kijk naar wat ouderwetse bakkers doen is het 1:2,5 (instant:vers) en dan 25g vers per 500g meel (en dus 10g instant).
Bovenstaand is allemaal instant, ik denk zelf dat 1:2,5 een goede verhouding is.
Gedroogde gist zie je in NL bijna niet, wel in Engeland.
[ afbeelding ]
Ik heb wat zoekwerk gedaan en kom eigenlijk overal tegen dat je dezelfde verhouding kunt gebruiken, dus 500g meel = 10g droge gist. Alleen moet je droge gist eerst nog activeren met water+suiker, water+meel of melk.
Wel zonder zout en gluten hè, niet goed voor hondenquote:Op donderdag 20 november 2014 15:27 schreef -Mellow- het volgende:
Oh en ik ga straks ook hondekoekjes bakken (met knoflook tegen de vlooitjes)
Ben je blij met je bakmatje?quote:Op donderdag 20 november 2014 15:23 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
Vanochtend ontbijt met pindakaaskoekjes
Ik kan de zoetigheid vandaag niet meer aan maar ik heb wel ontzettende zin om muffins te bakken. Iemand suggesties voor fijne hartige muffins?
ja ik was ook net een alternatief aan t bedenken voor tarwe en ik dacht aan havermoutvlokken, of boekweitmeelquote:Op donderdag 20 november 2014 15:37 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Wel zonder zout en gluten hè, niet goed voor honden
ontzettend! en gisteren ook maatschepjes aangeschaft. Bakken is zo veel prettiger nuquote:
Gnagnagna, welcome to the dark side!quote:Op donderdag 20 november 2014 17:00 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
ontzettend! en gisteren ook maatschepjes aangeschaft. Bakken is zo veel prettiger nu
Ja, kan allebei.quote:Op donderdag 20 november 2014 16:58 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
ja ik was ook net een alternatief aan t bedenken voor tarwe en ik dacht aan havermoutvlokken, of boekweitmeel
Spekkies weet ik wel te fabrieken, maar schuimpjes...geen ervaring mee.quote:Op dinsdag 18 november 2014 16:39 schreef PM-girl het volgende:
Is het mogelijk om thuis, zonder gekke dingen, zelf schuimpjes te maken? En dan niet de merengue schuimpjes, maar de hardere die ook in strooigoed zitten. Of is dat een echt fabrieksproduct?
Die worden gemaakt met poedersuiker, glucosestroop en gelatine. De rest is aroma en kleurstof.quote:Op dinsdag 18 november 2014 16:39 schreef PM-girl het volgende:
Is het mogelijk om thuis, zonder gekke dingen, zelf schuimpjes te maken? En dan niet de merengue schuimpjes, maar de hardere die ook in strooigoed zitten. Of is dat een echt fabrieksproduct?
Kun je de blaadjes niet gewoon fijnmalen?quote:Op vrijdag 21 november 2014 20:56 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Die worden gemaakt met poedersuiker, glucosestroop en gelatine. De rest is aroma en kleurstof.
Komt geen ei aan te pas hoor
Lijkt me moeilijk om te maken, want gelatine los je normaal op in water en hier moet volgens mij geen of heel weinig water in, dus moet je poedergelatine hebben, is op zich nog wel te vinden her en der.
Weet jij een heel goed ciabatta-recept? Al wel wat mee gerommeld, maat resultaat was niet wat het moest zijn.quote:Op woensdag 19 november 2014 11:34 schreef minilot het volgende:
Bij echt nat deeg (dus met een hoge hydratatie, kotm bij veel ciabattarecepten voor) is het ook helemaal geen kwestie van kneden. Het deeg krijgt z'n luchtigheid en de kenmerkende open structuur, door het juist niet te kneden, maar vooral heeeeeeeeeeeeel lang te laten rijzen . Het deeg is veel te kledderig om te kneden, je 'vouwt' het alleen een beetje over zichzelf heen, liefst met hulp van een deegschraper.
Het is even een knoeiwerkje als je het niet gewend bent, maar uiteindelijk heb je er dus veel minder werk aan en je krijgt er prachtige broden van.
Ik weet het niet, nooit geprobeerd. Het is wel in poedervorm te vinden hoor, ziet er ook iets anders uit, niet helemaal doorzichtig maar een beetje kleur er aan meestal.quote:Op vrijdag 21 november 2014 23:09 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Kun je de blaadjes niet gewoon fijnmalen?
Ik misbruik mijn electrische koffiemolen nog wel eens voor zulke karweitjes.
500g bloem met hoog glutengehalte (dus zeg maar broodbloem)quote:Op vrijdag 21 november 2014 23:15 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Weet jij een heel goed ciabatta-recept? Al wel wat mee gerommeld, maat resultaat was niet wat het moest zijn.
Ik zal eens beginnen met zoeken naar poedergelatine. Thanks!quote:Op vrijdag 21 november 2014 20:56 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Die worden gemaakt met poedersuiker, glucosestroop en gelatine. De rest is aroma en kleurstof.
Komt geen ei aan te pas hoor
Lijkt me moeilijk om te maken, want gelatine los je normaal op in water en hier moet volgens mij geen of heel weinig water in, dus moet je poedergelatine hebben, is op zich nog wel te vinden her en der.
Nu ik het zo lees denk ik dat ze het eerder gelatinepoeder noemen. Laat even weten of het gelukt is. Ze zijn eigenlijk veel te zoet, maar wel lekker die schuimpjesquote:Op zaterdag 22 november 2014 11:23 schreef PM-girl het volgende:
[..]
Ik zal eens beginnen met zoeken naar poedergelatine. Thanks!
Ja, wordt er alleen maar beter op.quote:Op zaterdag 22 november 2014 17:50 schreef Lienekien het volgende:
Kan ik vanavond deeg voor een appeltaart maken en tot morgenmiddag in de koelkast leggen?
Will do. (Maar wellicht blijft het plan een plan. )quote:Op zaterdag 22 november 2014 11:45 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Nu ik het zo lees denk ik dat ze het eerder gelatinepoeder noemen. Laat even weten of het gelukt is. Ze zijn eigenlijk veel te zoet, maar wel lekker die schuimpjes
Taartenwinkels verkopen het vaak! Zoek maar eens op Funcakes gelatine poederquote:Op zaterdag 22 november 2014 11:23 schreef PM-girl het volgende:
[..]
Ik zal eens beginnen met zoeken naar poedergelatine. Thanks!
Er is genoeg te bakken Ik heb gister taai taai gemaakt, kruidnoten, mandarijnencakejes en scones met 'appeltjes van oranje' en kardemom.. Vorig jaar ook chocolade cupcakes met kruidnoten gemaakt. Je kan natuurlijk ook speculaasbrokken maken, speculaasstaaf, pepernoten, borstplaat.... Genoeg keuzequote:Op zaterdag 22 november 2014 10:49 schreef Roooske het volgende:
Hoi!
Leuk topic. Ik ga met vriendinnen rond de Kerst een high tea doen en ik wil samen met een vriendin wat dingen gaan bakken. Hebben jullie nog leuke Kerst-bak-dingetjes? Ik ben niet zo'n ervaren bakker.
En hetzelfde geldt voor Sinterklaas, ik vier met familie Sinterklaas en het leek mij wel leuk samen met mijn zusjes om iets te gaan bakken, dus we zijn allemaal een beetje zoekende. Misschien weten mensen hier nog iets?
Bedankt alvast!
1x gemaakt. Wat een werk zegquote:Op zondag 23 november 2014 10:55 schreef djkoelkast het volgende:
Taaitaai staat ook nog op mijn lijstje, roggebloem al in huis en een flinke pot honing
Alleen anijs, ik heb niet van die anijsblokjes, wel steranijs, maar geen idee of dat werkt.
In fabriekstaaitaai zit glucose-fructosestroop dus dat koop ik sowieso niet. Ik zit dan alleen even met het anijsding.quote:Op zondag 23 november 2014 11:07 schreef fotostarter het volgende:
[..]
1x gemaakt. Wat een werk zeg
Maar lekkerder als kant en klaar. Smaak is veel zachter
Ik snap dat niet de hele sterren er in moeten, maar alleen de zaden, gemalen ofzo. Ik heb al heel lang geen gewoon anijszaad meer gezien eigenlijk. We hebben hier niet echt een markt met kruidenkraampje ofzo.quote:Op zondag 23 november 2014 11:05 schreef _Liek het volgende:
Ik denk dat steranijs toch te anders is... Zelf heb ik anijszaad op de markt gekocht
Niet in winkels te krijgen. Misschien wel onder de toonbank. Zonnetura heeft het tijdje geleden nog wel per ongeluk in hun thee gemikt, oepsie.quote:Op zondag 23 november 2014 12:46 schreef Pietverdriet het volgende:
is Japanse anijs eigenlijk nog in de handel, of is dat inmiddels verboden?
Ja ik weet het, 2001 was dat, vriend van mij, zijn vrouw en kind waren daar goed ziek van.quote:Op zondag 23 november 2014 12:48 schreef Molo het volgende:
[..]
Niet in winkels te krijgen. Misschien wel onder de toonbank. Zonnetura heeft het tijdje geleden nog wel per ongeluk in hun thee gemikt, oepsie.
Godsamme, is dat alweer zo lang geledenquote:Op zondag 23 november 2014 12:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja ik weet het, 2001 was dat, vriend van mij, zijn vrouw en kind waren daar goed ziek van.
Het werd verkocht als knutselartikel zover ik me herinner, doet het zo leuk in kerststukjes enzo.quote:Op zondag 23 november 2014 12:51 schreef Isegrim het volgende:
Waarom zou je het willen kopen als je er ziek van wordt?
Het is erg lekker in bv salami van wild zwijnquote:Op zondag 23 november 2014 12:57 schreef djkoelkast het volgende:
Er was iets niet goed aan venkel/venkelzaad, maar ik ben vergeten wat precies (en wellicht is het dikke bullshit).
Venkel vind ik zelf te dropachtig op zichzelf, of het moet in een mix zitten (zit soms in shoarmakruiden).
Ahquote:Op zondag 23 november 2014 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het werd verkocht als knutselartikel zover ik me herinner, doet het zo leuk in kerststukjes enzo.
Maar niet iedereen weet of wist dat er twee soorten steranijs zijn die lastig uit elkaar te houden zijn en dat veroorzaakte vergiftigingen
Vroeger hebben we eens in een rookmachine (zo'n discotheekding zeg maar) etherische venkelolie gedaan. Dat ding heeft nog jaren naar venkel geroken en dat was eigenlijk helemaal niet lekker om het zo erg te ruiken, sindsdien gebruik ik eigenlijk helemaal geen venkel meer Beetje afkeer voor de geur gekregen.quote:Op zondag 23 november 2014 12:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het is erg lekker in bv salami van wild zwijn
Macadamiás liggen toch gewoon in de supermarkt? Lekker, maar wel erg duur vind ik.quote:Op zondag 23 november 2014 12:07 schreef -Mellow- het volgende:
Ik weet niet of je de zaadjes van steranijs in je taaitaai wil. Misschien kan je ze prima fijn vijzelen maar ik heb steranijs alleen nog maar in vloeistof mee laten koken, dus geen idee of het werkt..
Straks maak ik matcha-macadamia koekjes (het was nogal een kunst om macadamia's te vinden)
nou, zeker niet in alle blijkbaar. En de Turk had ze ook niet.quote:Op zondag 23 november 2014 14:02 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Macadamiás liggen toch gewoon in de supermarkt? Lekker, maar wel erg duur vind ik.
Interessante combinatie wel, matcha en macadamia
Oh dat zou kunnen, heb ze jaren niet meer gegeten. Vroeger lagen ze in ieder geval gewoon bij de albert heijn.quote:Op zondag 23 november 2014 14:09 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
nou, zeker niet in alle blijkbaar. En de Turk had ze ook niet.
Ik heb deze van mijn favoriete notenkraam van de markt. Het leuke joch van die kraam vertelde me dat macadamia's nogal schaars zijn de laatste jaren vanwege een orkaan in Nieuw-Zeeland, die voor een groot deel van de wereldwijde productie zorgde.
Dat liggen ze nog steeds.quote:Op zondag 23 november 2014 14:10 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Oh dat zou kunnen, heb ze jaren niet meer gegeten. Vroeger lagen ze in ieder geval gewoon bij de albert heijn.
Australie, de cycloon Oswald was hetquote:Op zondag 23 november 2014 14:09 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
nou, zeker niet in alle blijkbaar. En de Turk had ze ook niet.
Ik heb deze van mijn favoriete notenkraam van de markt. Het leuke joch van die kraam vertelde me dat macadamia's nogal schaars zijn de laatste jaren vanwege een orkaan in Nieuw-Zeeland, die voor een groot deel van de wereldwijde productie zorgde.
hier niet, maar misschien bij de XLquote:
Daar is nog een extra aroma aan toegevoegd (net als aan anijsblokjes) en dat wil ik niet, als het anijssmaak heeft moet het van anijs komen en niet van een aromaquote:Op maandag 24 november 2014 10:24 schreef Myraela het volgende:
Ik heb mijn taaitaai gewoon met gestampte muisjes gemaakt.
Geroosterde en gezouden macadamia noten kan ik zo vinden, maar ongeroosterde en ongezouten macadamias ben ik nog niet tegengekomen. Wilde ze in koekjes verwerken, maar het liefst zo rauw mogelijk.quote:Op zondag 23 november 2014 12:07 schreef -Mellow- het volgende:
Ik weet niet of je de zaadjes van steranijs in je taaitaai wil. Misschien kan je ze prima fijn vijzelen maar ik heb steranijs alleen nog maar in vloeistof mee laten koken, dus geen idee of het werkt..
Straks maak ik matcha-macadamia koekjes (het was nogal een kunst om macadamia's te vinden)
Die zijn online wel te bestellen of bij een notenwinkel (maar dan betaal je wel de hoofdprijs).quote:Op maandag 24 november 2014 10:49 schreef Skaai het volgende:
[..]
Geroosterde en gezouden macadamia noten kan ik zo vinden, maar ongeroosterde en ongezouten macadamias ben ik nog niet tegengekomen. Wilde ze in koekjes verwerken, maar het liefst zo rauw mogelijk.
Denk niet dat je een kilo nodig hebt?quote:Op maandag 24 november 2014 11:41 schreef Skaai het volgende:
Wow, wat een geld . Ik heb nog eens een idee met rauwe macadamias.
Ze zijn zo prijzig omdat ze zo lastig te kraken zijnquote:Op maandag 24 november 2014 11:41 schreef Skaai het volgende:
Wow, wat een geld . Ik heb nog eens een idee met rauwe macadamias.
Mijn eerste reactie was 'wat een geld!' maar als ik omreken betaal je in verhouding voor 250 gram macadamias bij de notenboer bijna hetzelfde. .quote:Op maandag 24 november 2014 11:43 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Denk niet dat je een kilo nodig hebt?
Ik bak vaak koekjes met macadamia's erin, en inderdaad zijn ze ongezouten erg lastig te vinden. Wat ik doe: gewoon gezouten macadamia's gebruiken; de nootjes vooraf even tussen wat keukenpapier wrijven om wat van het zout eraf te halen en verder in je koekjesrecept de snuf zout achterwege laten. Werkt perfect!quote:
Oh . Ik was juist erg bang dat het heel erg zout zou zijn, maar dat valt volgens jou dus mee. Nicequote:Op maandag 24 november 2014 13:09 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik bak vaak koekjes met macadamia's erin, en inderdaad zijn ze ongezouten erg lastig te vinden. Wat ik doe: gewoon gezouten macadamia's gebruiken; de nootjes vooraf even tussen wat keukenpapier wrijven om wat van het zout eraf te halen en verder in je koekjesrecept de snuf zout achterwege laten. Werkt perfect!
Hou er ook rekening mee dat er een beetje extra olie in zit.quote:Op maandag 24 november 2014 20:45 schreef Skaai het volgende:
[..]
Oh . Ik was juist erg bang dat het heel erg zout zou zijn, maar dat valt volgens jou dus mee. Nice
Van dittemquote:Op maandag 24 november 2014 23:49 schreef Isegrim het volgende:
Ongebakken taart mag ook vind ik. Zeker als het zó lekker klinkt.
Ontzettend lang, tenzij je er dingen als room ofzo aan toegevoegd hebt. Puur chocolade kun je er lang bewaren, ook na smelten en weer stollen.quote:Op dinsdag 25 november 2014 11:14 schreef Stimorol- het volgende:
Wellicht een domme vraag:
Hoelang kun je chocola die je smelt en een bepaalde vorm geeft bewaren?
Ja, de chocolade an sich wel, maar als je de bonbons (pralines) vult met zaken deze wel een houdbaarheid hebben, Als je een mousse maakt met verse room bijvoorbeeld is de moussevulling zeker niet lang houdbaar.quote:Op dinsdag 25 november 2014 16:57 schreef Molo het volgende:
[..]
Ontzettend lang, tenzij je er dingen als room ofzo aan toegevoegd hebt. Puur chocolade kun je er lang bewaren, ook na smelten en weer stollen.
Zekerquote:Op dinsdag 25 november 2014 17:32 schreef Stimorol- het volgende:
Ik wilde chocolaflikken maken met muisjes erop.. blijven die een week goed?
Ziet er superlekker uit.quote:Op dinsdag 25 november 2014 13:35 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
Nóg een keer pindakaaskoekjes, omdat ze zo lekker zijn. Dit keer met stukken 70% chocola en macadamia's.
Echt een van de makkelijkste koekjes om te bakken, en snel ook want je hoeft het deeg niet te koelen van te voren.
Ziet er lekker uit zeg! Heb je een recept?quote:Op dinsdag 25 november 2014 13:35 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
Nóg een keer pindakaaskoekjes, omdat ze zo lekker zijn. Dit keer met stukken 70% chocola en macadamia's.
Echt een van de makkelijkste koekjes om te bakken, en snel ook want je hoeft het deeg niet te koelen van te voren.
ja zeker welquote:Op dinsdag 25 november 2014 20:44 schreef Mazou het volgende:
[..]
Ziet er lekker uit zeg! Heb je een recept?
quote:
Oh nom, nom, nom Ekte huisgemaakte taataai zal vast beter smaken dan dat fabriekspul en die pindakaaskoekjes zien er zo heerlijk bros uitquote:Op dinsdag 25 november 2014 13:35 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
Nóg een keer pindakaaskoekjes, omdat ze zo lekker zijn. Dit keer met stukken 70% chocola en macadamia's.
Echt een van de makkelijkste koekjes om te bakken, en snel ook want je hoeft het deeg niet te koelen van te voren.
ze zijn juist een beetje smeuiig van binnen. Dat vind ik met sommige koekjes veel lekkerder ook. Wel een krokant laagje aan de buitenkantquote:Op woensdag 26 november 2014 00:56 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
[..]
Oh nom, nom, nom Ekte huisgemaakte taataai zal vast beter smaken dan dat fabriekspul en die pindakaaskoekjes zien er zo heerlijk bros uit
Nog beter: bros van buiten, smeuïg van binnenquote:Op woensdag 26 november 2014 01:03 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
ze zijn juist een beetje smeuiig van binnen. Dat vind ik met sommige koekjes veel lekkerder ook. Wel een krokant laagje aan de buitenkant
Smaakt heel anders, wel echt naar anijs. Ze moeten alleen nog even in de trommel om ècht taai te worden, ze zijn nu wat hard (maar dat is normaal, stond ook in het recept: na 3 dagen in de trommel zijn ze het lekkerst)quote:Op woensdag 26 november 2014 00:56 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
[..]
Oh nom, nom, nom Ekte huisgemaakte taataai zal vast beter smaken dan dat fabriekspul en die pindakaaskoekjes zien er zo heerlijk bros uit
Ja, ik twijfelde eigenlijk aan mezelf of ik het recept misschien niet goed heb omgerekend/gehalveerd, maar ik herinner mij dat toen ik de taart een paar jaar terug bakte ik hem eigenlijk ook te zoet vond (vandaar dat ik er minder suiker in heb gedaan).quote:Op zaterdag 29 november 2014 18:31 schreef minilot het volgende:
Je bakte Momofuku!
Crackpie: Die maak ik ook wel eens zelf, maar vind ik persoonlijk niet te zoet of machtig..
Maar goed, je was dus daar?! Wat heb je nog meer gegeten?
Nu heb ik zin in die koekjes, maar niet alles in huis. En sowieso zou ik ze dan pas later kunnen eten.quote:Op dinsdag 25 november 2014 13:35 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
Nóg een keer pindakaaskoekjes, omdat ze zo lekker zijn. Dit keer met stukken 70% chocola en macadamia's.
Echt een van de makkelijkste koekjes om te bakken, en snel ook want je hoeft het deeg niet te koelen van te voren.
De pepernoten (zeer vergelijkbaar met taai taai qua deeg) die ik gisteren bij de bakker kocht waren warm erg lekker, toen koud wat minder en vandaag zijn ze top.quote:Op woensdag 26 november 2014 01:16 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Smaakt heel anders, wel echt naar anijs. Ze moeten alleen nog even in de trommel om ècht taai te worden, ze zijn nu wat hard (maar dat is normaal, stond ook in het recept: na 3 dagen in de trommel zijn ze het lekkerst)
Mocht het niet lukken met de lange vingers, cantucci onderin zijn ook erg lekker. Maar ook die heb ik nog nooit zelf gebakken.quote:Op zaterdag 29 november 2014 20:12 schreef Miss_Isis het volgende:
Dag allemaal, mag ik even inbreken met een vraag?
Ik wil als Kersttoetje (o.a.) een tiramisu maken, waar lange vingers ingaan. Nu heb ik het idee opgevat om zelf de lange vingers te gaan bakken. Maar, dan wil ik dat wel een poos van tevoren doen om de werkdruk omtrent de Kerstdagen een beetje te spreiden
Heeft iemand hier ervaring met het zelf bakken van lange vingers, is dat een beetje te doen (en smaakt het ook nog lekker)?. En een minstens zo belangrijke vraag; kun je zelf gebakken lange vingers bewaren (invriezen?) en dan later door een toetje verwerken? Smaken ze dan nog goed?
Ik heb er jaren geleden eens een beetje een sport van gemaakt de perfecte tiramisu te kunnen maken en heb toen wel eens een zelf een bodem gebakken voor mijn tiramisu naar recept van iemand hier in CUL. Het was een beetje sponsig zodat het goed vocht op kon nemen en vrij makkelijk en snel te maken herinner ik me. Je hoeft dus niet per se al die moeite te doen om mooie, krokante, luchtige lange vingers te gaan bakken denk ik, want daar merk je toch niks meer van nadat de boel met koffie en likeur is volgezogen.quote:Op zaterdag 29 november 2014 20:12 schreef Miss_Isis het volgende:
Dag allemaal, mag ik even inbreken met een vraag?
Ik wil als Kersttoetje (o.a.) een tiramisu maken, waar lange vingers ingaan. Nu heb ik het idee opgevat om zelf de lange vingers te gaan bakken. Maar, dan wil ik dat wel een poos van tevoren doen om de werkdruk omtrent de Kerstdagen een beetje te spreiden
Heeft iemand hier ervaring met het zelf bakken van lange vingers, is dat een beetje te doen (en smaakt het ook nog lekker)?. En een minstens zo belangrijke vraag; kun je zelf gebakken lange vingers bewaren (invriezen?) en dan later door een toetje verwerken? Smaken ze dan nog goed?
Ik zou de moeite niet eens nemen voor een tiramisu.quote:Op zaterdag 29 november 2014 20:12 schreef Miss_Isis het volgende:
Dag allemaal, mag ik even inbreken met een vraag?
Ik wil als Kersttoetje (o.a.) een tiramisu maken, waar lange vingers ingaan. Nu heb ik het idee opgevat om zelf de lange vingers te gaan bakken. Maar, dan wil ik dat wel een poos van tevoren doen om de werkdruk omtrent de Kerstdagen een beetje te spreiden
Heeft iemand hier ervaring met het zelf bakken van lange vingers, is dat een beetje te doen (en smaakt het ook nog lekker)?. En een minstens zo belangrijke vraag; kun je zelf gebakken lange vingers bewaren (invriezen?) en dan later door een toetje verwerken? Smaken ze dan nog goed?
Ik vermoed dat de karamel wat harder wordt na afkoelen. Maar of ie daar minder lekker van wordt zou ik niet weten.quote:Op zondag 30 november 2014 11:07 schreef sirdanilot het volgende:
Als ik een (peren) tarte tatin bak, moet die dan meteen op, of kun je hem ook later opwarmen in de oven?
(heb een hele zooi peren gekocht hiervoor, deze zijn nu nog aan het rijpen, heb ook al zelfgemaakt bladerdeeg in de vriezer)
Nee slapper juist, omdat de peren dan zachter en sappiger zijn.quote:Op zondag 30 november 2014 11:20 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Ik vermoed dat de karamel wat harder wordt na afkoelen. Maar of ie daar minder lekker van wordt zou ik niet weten.
Ja, daar twijfel ik dus ook nog een beetje over, of het de moeite waard gaat zijnquote:Op zondag 30 november 2014 11:09 schreef Myraela het volgende:
[..]
Ik zou de moeite niet eens nemen voor een tiramisu.
Cantucci (cantuccini?) zijn van die harde koekjes met stukken amandel, toch? Dat lijkt me nog wat meer werk dan gewone lange vingers. En ik hou eigenlijk niet zo van hele stukken nootquote:Op zaterdag 29 november 2014 20:24 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Mocht het niet lukken met de lange vingers, cantucci onderin zijn ook erg lekker. Maar ook die heb ik nog nooit zelf gebakken.
Thanks voor de link! Heb het even doorgelezen, en dat is best een idee om zo'n bodem in één stuk te bakken ipv losse lange vingers. En nee, het krokante of luchtige merk je idd niet meer als ze in de tiramisu zitten. Daarom dacht ik ook dat ze misschien best ingevroren konden worden voor gebruik, zonder dat ze daar veel slechter van worden.quote:Op zondag 30 november 2014 00:38 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Ik heb er jaren geleden eens een beetje een sport van gemaakt de perfecte tiramisu te kunnen maken en heb toen wel eens een zelf een bodem gebakken voor mijn tiramisu naar recept van iemand hier in CUL. Het was een beetje sponsig zodat het goed vocht op kon nemen en vrij makkelijk en snel te maken herinner ik me. Je hoeft dus niet per se al die moeite te doen om mooie, krokante, luchtige lange vingers te gaan bakken denk ik, want daar merk je toch niks meer van nadat de boel met koffie en likeur is volgezogen.
Ha, ik heb de post zowaar gevonden net:
CUL / Recept tiramisu
Maar volgens mij heb ik t recept ietwat aangepast na wat pogingen, ik weet het niet meer precies. Het zou wellicht handig zijn om dat topic eens door te spitten
Tot datzelfde inzicht kwam ik deze week ook Eerste keer ging veuls te hard, merendeel zwart geblakerd. Tweede keer gelet op de tijd en temperatuur, dacht dat ze niet goed waren want te zacht. Eenmaal buiten de oven hard het idd goed uit. Ik blij, hoef ik geen derde keer aan de bak.quote:Op zondag 30 november 2014 13:06 schreef Molo het volgende:
Afgelopen week voor het eerst succesvol kruidnootjes gebakken trouwens. Voorheen werden ze veel te hard, maar de truc is dus ze er al uit te halen als de binnenkant echt nog zacht is, hard mega goed uit als ze afkoelen.
Logisch wel, maar nog nooit op vertrouwd dat het ook echt zo goed zou werken
Wat dacht je van gewoon zelf mixen in plaats van voorgemengd nemen?quote:Op zondag 30 november 2014 16:15 schreef Nixxor het volgende:
Weet iemand toevallig waar ze speculaaskruiden zonder sinaasappelschil verkopen?
De meeste supermarkten kom ik de Verstegen "Specerijenmix koek en speculaas" tegen, maar daar zitten dus sinaasappelschillen in
En ja, ik heb geprobeerd daarmee pepernoten te bakken, en man wat een teleurstelling
Plus een héél klein snufje witte peper. Echt heel weinig minder dan een theelepel, maar dat is een soort 'secret ingredient'. Kardemom ken ik niet hierin maar zal vast kunnen.quote:Op zondag 30 november 2014 16:20 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Wat dacht je van gewoon zelf mixen in plaats van voorgemengd nemen?
8 tl gemalen kaneel 2 tl gemalen kruidnagel 2 tl gemalen koriander 2 tl gemberpoeder 1 tl gemalen nootmuskaat ½ tl gemalen kardemom 1 tl gemalen foelie
Je hebt alleen wat meer potjes nodig, maar als je een beetje zelf kookt heb je het merendeel toch wel staan.
En wel je deeg minimaal 24u laten rusten voor je het gaat bakken. Een week is nog beter.
Ik doe er juist veel witte peper in. Heerlijk pittig. Niet voor kleine kinderen..quote:Op zondag 30 november 2014 16:28 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Plus een héél klein snufje witte peper. Echt heel weinig minder dan een theelepel, maar dat is een soort 'secret ingredient'. Kardemom ken ik niet hierin maar zal vast kunnen.
Nog lekkerder is als je een deel van de specerijen zelf zou kunnen malen maar gewoon mixen is ook al goed uiteraard.
Zo zie je maar dat het allemaal heel persoonlijk is want anijs-achtige dingen daarin vind ik juist goor.quote:Op zondag 30 november 2014 16:32 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Ik doe er juist veel witte peper in. Heerlijk pittig. Niet voor kleine kinderen..
En anijszaad of venkelzaad.
Kruiden of specerijen koop ik af en toe bij Gekruid of bij de Kruidenkaravaan. Hier heb ik mijn speculaaskruiden vandaan: http://www.kruidenkaravaa(...)228&search=Speculaasquote:Op zondag 30 november 2014 16:15 schreef Nixxor het volgende:
Weet iemand toevallig waar ze speculaaskruiden zonder sinaasappelschil verkopen?
De meeste supermarkten kom ik de Verstegen "Specerijenmix koek en speculaas" tegen, maar daar zitten dus sinaasappelschillen in
En ja, ik heb geprobeerd daarmee pepernoten te bakken, en man wat een teleurstelling
Mag hopen dat laatste, dan +1 van mijquote:Op zondag 30 november 2014 16:45 schreef sirdanilot het volgende:
Wacht gaat het nu over ouderwetse pepernoten (van die taaie brokken die ik persoonlijk goor vind) of over kruidnoten (die ik persoonlijk lekkerder vind)?
Ziet er goed uit, maar is met de verzendkosten weer een beetje jammer voor een zakje.quote:Op zondag 30 november 2014 17:02 schreef n0a het volgende:
[..]
Kruiden of specerijen koop ik af en toe bij Gekruid of bij de Kruidenkaravaan. Hier heb ik mijn speculaaskruiden vandaan: http://www.kruidenkaravaa(...)228&search=Speculaas
Kruidnoten! Sorry... Ik blijf die "echte pepernoten" nep vinden...quote:Op zondag 30 november 2014 16:45 schreef sirdanilot het volgende:
Wacht gaat het nu over ouderwetse pepernoten (van die taaie brokken die ik persoonlijk goor vind) of over kruidnoten (die ik persoonlijk lekkerder vind)?
Dat klinkt wel interessant ja, ik denk dat dat spul wat van Bolletje oid kant en klaar in de winkel licht echt niet smaakt zoals ze vroeger echt waren.quote:Op zondag 30 november 2014 17:24 schreef Joosie200 het volgende:
Al wil ik weleens naar het restaurant van het Rijksmuseum geloof ik. Daar was een tijd terug een item over, dat ze met het thema de Gouden Eeuw en de specerijenhandel ekte pepernoten uit die tijd gingen bakken op basis van een recept uit die tijd en dat serveren naast een kop thee.
http://www.wijnkronieken.nl/pepernoten-en-constantia/quote:Op zondag 30 november 2014 17:26 schreef Nixxor het volgende:
[..]
Dat klinkt wel interessant ja, ik denk dat dat spul wat van Bolletje oid kant en klaar in de winkel licht echt niet smaakt zoals ze vroeger echt waren.
Die van Dille & Kamille zijn meestal ook wel ok, ik weet alleen niet of er sinaasappel in zit.quote:Op zondag 30 november 2014 16:36 schreef Nixxor het volgende:
Normaliter ben ik meer van het zelf mixen en experimenteren inderdaad.
Alleen ben ik bezig met mijn huis te verbouwen (waaronder me keuken!) dus mijn kook en bak hobby staat op een laag pitje. (zeg maar gerust uit)
Vandaar dat ik nu niet een hele collectie aan kruidenpotjes wil.
Ik moest alleen iets gezelligs verzinnen om te doen dus ik dacht we gaan pepernoten bakken.
Lekker makkelijk met een kruidemixje enzo. Maar dat blijkt dus moeilijker dan gedacht...
En terug in de oven opwarmen helpt dan niet meer?quote:Op zondag 30 november 2014 12:12 schreef Molo het volgende:
[..]
Nee slapper juist, omdat de peren dan zachter en sappiger zijn.
Zou er niet te lang mee wachten qua opeten, wordt alleen maar minder lekker, als in dat het een zompige brei wordt ipv zacht en knapperig naast elkaar in een taart (zoooo lekker dat )
Nope, helaas helpt dat niet. Sap loopt uit de gare peren en maakt de karamel zachter en de knapperige korst zacht/zompig.quote:Op zondag 30 november 2014 18:29 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
En terug in de oven opwarmen helpt dan niet meer?
Dan moet ik maar eens mensen uitnodigen om dat ding op te eten. Maar ik voel mij altijd vrij onzeker met dit soort dingen, als het dan mislukt is het nogal vervelend...
Ik heb anders nog nooit knapperig bladerdeeg uitgepoept, dus dat laatste waag ik te betwijfelenquote:Op zondag 30 november 2014 18:33 schreef Molo het volgende:
[..]
Nope, helaas helpt dat niet. Sap loopt uit de gare peren en maakt de karamel zachter en de knapperige korst zacht/zompig.
Dat proces kun je alleen stoppen door het op te eten
Wat ik beschrijf geldt idd alleen voor tarwrproducten dus kan kloppen. Spelt en grutten en zulks hebben andere effecten na de stoelgang.quote:Op zondag 30 november 2014 18:35 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik heb anders nog nooit knapperig bladerdeeg uitgepoept, dus dat laatste waag ik te betwijfelen
Ik, maar het is niet echt een cake. Smaak en textuur lijkt meer op dat van een Bounty. Maar het stond in het kookboek als cakequote:Op maandag 1 december 2014 00:04 schreef Negentiendertig het volgende:
Heeft hier iemand een recept voor een kokoscake waar gedroogde, geraspte kokos in gaat?
Gewoon een cakerecept pakken waar melk in zit (dus geen poundcake) en er een zakje geraspte kokos aan toevoegen? Moet werken, kokos op het laatst toevoegen, maar wel mee laten kloppen.quote:Op maandag 1 december 2014 00:04 schreef Negentiendertig het volgende:
Heeft hier iemand een recept voor een kokoscake waar gedroogde, geraspte kokos in gaat?
Botercreme of slagroomtruffel inhoud met kokosrasp overgieten met choco in de vorm van een bounty in het groot en dat afkoelen in de koelkast soms? Of gewoon kokosrasp overgieten met choco en dat laten uitharden voor een knapperige chocolaag?quote:Op maandag 1 december 2014 00:18 schreef Elvi het volgende:
[..]
Ik, maar het is niet echt een cake. Smaak en textuur lijkt meer op dat van een Bounty. Maar het stond in het kookboek als cake
Nee het was een mix van gecondenseerde.melk, boter, en de kokosrasp. Kleurstof optioneel. En ik goot er dan pure choco overheenquote:Op maandag 1 december 2014 00:33 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Botercreme of slagroomtruffel inhoud met kokosrasp overgieten met choco in de vorm van een bounty in het groot en dat afkoelen in de koelkast soms? Of gewoon kokosrasp overgieten met choco en dat laten uitharden voor een knapperige chocolaag?
Deense droomcake (heeft een mooie deense naam maar ik zit mobiel dus voor recept mag je google aanslingeren)quote:Op maandag 1 december 2014 00:04 schreef Negentiendertig het volgende:
Heeft hier iemand een recept voor een kokoscake waar gedroogde, geraspte kokos in gaat?
quote:Op maandag 1 december 2014 00:38 schreef Elleska het volgende:
[..]
Deense droomcake (heeft een mooie deense naam maar ik zit mobiel dus voor recept mag je google aanslingeren)
tosca taart?quote:Op maandag 1 december 2014 00:38 schreef Elleska het volgende:
[..]
Deense droomcake (heeft een mooie deense naam maar ik zit mobiel dus voor recept mag je google aanslingeren)
dat heeft niets met kokos te maken toch?quote:
Dat is een soort cake met een zoet kokoslaagje erbovenop:quote:Op maandag 1 december 2014 13:14 schreef Elleska het volgende:
[..]
dat heeft niets met kokos te maken toch?
ik bedoelde Drømmekage, Joosie poste er al een plaatje van.
valt hier altijd erg in de smaak bij kokos liefhebbers.
edit: dat is dus nagenoeg hetzelfdequote:recept Tosca-taart
Bodem:
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete luchtoven)
Neem een bakblik van 30x40cm en leg hierin bakpapier
- 4 eieren
- 350 gr suiker
Doe de eieren en de suiker in de kom en meng dit goed
- 200 gr meel
- 1 theelepel zout
- 1 zakje vanillesuiker (8 gr)
- 5 eetlepels cacaopoeder
- 150 gr boter
Voeg het meel al roerend toe aan het mengsel. Voeg vervolgens het zout, de vanillesuiker en het cacaopoeder toe. Smelt de boter in in pan en voeg deze vervolgens toe bij het mengels. Meng het verder tot een egaal beslag.
Stort het mengsel op de bakplaat. Smeer het uit over de bakplaat. Plaats de bakplaat in de oven en bak de bodem gaar in 10 minuten. Tijdens het bakken kan de kokoslaag gemaakt worden.
Kokoslaag:
- 50 gr boter
-150 gr geraspte kokos (conimex)
- 1dl schenkstroop
- 1,5 dl slagroom
- 175 gr suiker
Smelt de boter in een pannetje. Voeg de overige ingrediënten toe en meng het geheel. Breng het mengsel voorzichtig aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken. Haal de bakplaat met gebakken bodem uit de oven en stort het kokosmengsel uit over deze bodem. Smeer hem uit over de gehele bakplaat. Plaats de bakplaat in de oven en bak het geheel gaar in 10 minuten.
Ditquote:Op maandag 1 december 2014 13:56 schreef Elleska het volgende:
volgens mij haal je dan 2 namen door elkaar?
de tosca taart/cake die ik ken is met een amandel laag en is bij mijn weten zweeds genaamd toscakaka
ook erg lekker trouwens, maar geen kokos.
Wat maakt dat het bij jou mislukt? Want het lijkt mij superlekker !quote:Op maandag 1 december 2014 14:09 schreef Molo het volgende:
Surinaamse bojo is ook erg lekker. Met cassave en kokos. Alleen mislukt het bij mij steeds, maar ik ben dan ook geen Surinamer
Veel te compact was het tot twee keer toe, dus nu laat ik het gewoon een Surinaamse vriendin maar makenquote:Op maandag 1 december 2014 14:20 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Wat maakt dat het bij jou mislukt? Want het lijkt mij superlekker !
Ik wil het recept wel uitproberen sirdanilotquote:Op maandag 1 december 2014 10:54 schreef sirdanilot het volgende:
Ik ken wel een Braziliaanse maiscake met kokos erin (het heet bolo de fubá, en volgens mij is het ook in spaanstalige landen bekend). Wil je daar een recept van?
Misschien ga ik dat ook een keer maken, vind het wel erg lekker.
Als ik een plaatje ervan opzoek hoort het op zich ook wel compact te zijn.quote:Op maandag 1 december 2014 14:38 schreef Molo het volgende:
[..]
Veel te compact was het tot twee keer toe, dus nu laat ik het gewoon een Surinaamse vriendin maar maken
Laat dat recept maar doorkomenquote:Op maandag 1 december 2014 00:18 schreef Elvi het volgende:
[..]
Ik, maar het is niet echt een cake. Smaak en textuur lijkt meer op dat van een Bounty. Maar het stond in het kookboek als cake
Heb ik eerder geprobeerd, maar dat werd niet zo'n succes helaas. Ben wel van plan om ooit nog eens met zo'n recept te experimenteren, maar voor nu ben ik op zoen naar 'n fool-proof receptquote:Op maandag 1 december 2014 00:29 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Gewoon een cakerecept pakken waar melk in zit (dus geen poundcake) en er een zakje geraspte kokos aan toevoegen? Moet werken, kokos op het laatst toevoegen, maar wel mee laten kloppen.
Als je bang bent dat het te droog wordt vervang je 10% van de boter voor een vloeibare olie. Zonnebloemolie, olijfolie (niet extra virgine!), rijstolie, druivenpitolie, arachideolie, verzin 't maar, zolang het maar geen smaak heeft (zoals koolzaadolie, maisolie, slaolie waar toch altijd een bijsmaakje aan zit).
Toevallig was ik hier net over aan googlen, mijn baas maakt het vaak met zijn verjaardag, hij maakt het met een eigen recept, ik zal hem eens vragenquote:Op maandag 1 december 2014 13:14 schreef Elleska het volgende:
[..]
dat heeft niets met kokos te maken toch?
ik bedoelde Drømmekage, Joosie poste er al een plaatje van.
valt hier altijd erg in de smaak bij kokos liefhebbers.
Ohja ook nog wat amandelmeel door het deeg gedaan en wat amandelspijs tussen het kruimeldek.quote:
Awwwquote:Op donderdag 11 december 2014 18:17 schreef Myraela het volgende:
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken.
[ afbeelding ]
OMG hoe cool! En hoe goed gelukt ook!quote:Op donderdag 11 december 2014 18:17 schreef Myraela het volgende:
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken.
[ afbeelding ]
Weer een oven?quote:Op donderdag 11 december 2014 18:17 schreef Myraela het volgende:
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken.
[ afbeelding ]
quote:Op donderdag 11 december 2014 18:17 schreef Myraela het volgende:
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken.
[ afbeelding ]
Ja gisteren gekregen als vroeg kerstcadeau van mijn moeder. Ik had een maand geen oven, dat was wel flink afkicken. Dit weekend even een flinke bak inhaalslag maken.quote:
Synthetisch (vanilline)quote:Op vrijdag 12 december 2014 10:29 schreef djkoelkast het volgende:
Ga er maar vanuit dat die zakjes vanillesuiker met aroma/vanilline zijn.
De enige keer dat ik echte vanillesuiker heb gezien is in de reformwinkel, dan is het suiker met gemalen vanillestokjes, kun je heel simpel zelf maken en de vanillestokjes zijn nu weer goedkoop bij Lidl.
Nooit gezien, maar ik loop ook meestal voorbij het Oetkerschap in de winkelquote:Op vrijdag 12 december 2014 11:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Synthetisch (vanilline)
[ afbeelding ]
Echte vanille
[ afbeelding ]
Die bovenste ligt hier, maar dan de b-merk variantquote:Op vrijdag 12 december 2014 11:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Synthetisch (vanilline)
[ afbeelding ]
Echte vanille
[ afbeelding ]
Laura Vitale?quote:Op donderdag 11 december 2014 18:17 schreef Myraela het volgende:
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken.
[ afbeelding ]
Haha, wat tof gedaan!quote:Op donderdag 11 december 2014 18:17 schreef Myraela het volgende:
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken.
[ afbeelding ]
Oh, haha. Die heeft onlangs een recept gepost met zulk soort koekjes. Met peppermint-smaak volgens mij.quote:Op zaterdag 13 december 2014 16:12 schreef Myraela het volgende:
[..]
Ik moesten googlen wie dat was. Dus nee.
Is een optie, maar dan is een deel van het roken en drogen eigenlijk voor niets geweest of moet opnieuw. Het is nog niet 'niet te vreten zout' maar wel te zout. Maar in stukjes snijden en spekjes van maken voor bij de gebakken aardappels of door de zuurkool is het weer heel erg geschikt voor.quote:Op maandag 15 december 2014 14:41 schreef Molo het volgende:
Je kunt de bacon gewoon even a la zoutvlees en bacalhau laten weken om het ergste zout eraf te krijgen. En dan gewoon verder verwerken
In zeeuwse babbelaars hoort geen room dus dat zit er niet in.quote:Op maandag 15 december 2014 14:29 schreef Molo het volgende:
Zat de room er toen al door? Zou kunnen dat het is gaan schiften
Denk dat het roeren het probleem is. Ik wist dit wel in mn achterhoofd, maar in het recept stond toch echt 'al roerende verwarmen', dus ik dacht dat dit misschien toch wel kon. Maar goed weer wat geleerd dusquote:Op maandag 15 december 2014 14:05 schreef djkoelkast het volgende:
Kristalliseren gebeurt bij roeren nadat de suiker is gekookt en bij pannen met anti-aanbaklagen.
Al roerende verwarmen klopt, maar zodra de suiker kookt mag je niet meer roeren.quote:Op maandag 15 december 2014 17:39 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
In zeeuwse babbelaars hoort geen room dus dat zit er niet in.
[..]
Denk dat het roeren het probleem is. Ik wist dit wel in mn achterhoofd, maar in het recept stond toch echt 'al roerende verwarmen', dus ik dacht dat dit misschien toch wel kon. Maar goed weer wat geleerd dus
Heeft geholpen, 2u in water, daarna even aan de lucht laten drogen en nogmaals roken. Het smaakt nu voor los echt nèt op het randje van bijna te zout, maar dus nu niet tè.quote:Op maandag 15 december 2014 14:41 schreef Molo het volgende:
Je kunt de bacon gewoon even a la zoutvlees en bacalhau laten weken om het ergste zout eraf te krijgen. En dan gewoon verder verwerken
Lekker stevig en groot, oh nom nom nom, hey hij is nog niet opquote:Op maandag 15 december 2014 20:37 schreef djkoelkast het volgende:
Spek nu een 2e keer gerookt, ik ben benieuwd
En de gevulde koeken:
[ afbeelding ]
Ik ben bang dat ik wat minder avontuurlijk ben met baconquote:Op maandag 15 december 2014 23:22 schreef Isegrim het volgende:
Over wat je allemaal met gerookt spek kunt doen. http://www.bustle.com/art(...)to-a-whole-new-level
Zitten echt dingen bij waar ik spontaan van ga kwijlen.
Nee, ik niet.quote:Op woensdag 17 december 2014 16:44 schreef Bleie het volgende:
Het ging hier laatst over koekjesdeeg een paar dagen in de koelkast laten liggen, maar doen jullie dat ook met deeg waar ei doorheen zit?
Appeltaartdeeg wel, altijd minimaal 24u.quote:Op woensdag 17 december 2014 16:44 schreef Bleie het volgende:
Het ging hier laatst over koekjesdeeg een paar dagen in de koelkast laten liggen, maar doen jullie dat ook met deeg waar ei doorheen zit?
Gebruik je een tooltje voor de patronen in de fondant?quote:Op zaterdag 20 december 2014 21:50 schreef Spuuglokje het volgende:
Ik heb deze kersthangers (koekjes) gebakken en met fondant gedecoreerd. Nog een lintje erdoor en ze kunnen de boom in!
[ link | afbeelding ]
Op deze foto zie je beter hoe groot de koekjes zijn:
[ link | afbeelding ]
Mocht ik ooit gaan scheiden en weer trouwen, mag jij de taart maken hoor!quote:Op zaterdag 20 december 2014 22:05 schreef Spuuglokje het volgende:
Haha Molo, ik ben gevleid! Ik neem trouwens wel af en toe taartopdrachten aan. En computergirl, ik heb verschillende reliëfmatjes gebruikt.
Dank je wel Isegrim!
Wel, ben ik ook benieuwd naarquote:Op zaterdag 20 december 2014 22:11 schreef Bleie het volgende:
Wow, wat mooi! Nou durf ik mijn doodeenvoudige zandkoekjes in kerstvormpjes niet meer te laten zien.
Leuk!quote:Op zaterdag 20 december 2014 22:10 schreef Molo het volgende:
[..]
Mocht ik ooit gaan scheiden en weer trouwen, mag jij de taart maken hoor!
Jullie zijn in de war met het karameliseren van suiker! Dan mag je inderdaad niet roeren. Bij babbelaars en borstplaat moet je absoluut 100% zeker veel roeren! Als je niet roert zal je suiker zeker verbranden. Geduld hebben tot het mengsel precies genoeg is ingekookt is wat de bedoeling is. Ik doe dat door regelmatig een druppel in een glas koud water te laten vallen. Als die zijn vorm behoudt, dan is het tijd om te storten.quote:Op maandag 15 december 2014 18:50 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Al roerende verwarmen klopt, maar zodra de suiker kookt mag je niet meer roeren.
Vandaag heb ik het weer gemaakt en is het wel gelukt. Ik denk dat het recept dat ik eerst gebruikte, te veel water bevatte. Ik heb nu maar een heel klein beetje water gebruikt.quote:Op zondag 21 december 2014 04:34 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Jullie zijn in de war met het karameliseren van suiker! Dan mag je inderdaad niet roeren. Bij babbelaars en borstplaat moet je absoluut 100% zeker veel roeren! Als je niet roert zal je suiker zeker verbranden. Geduld hebben tot het mengsel precies genoeg is ingekookt is wat de bedoeling is. Ik doe dat door regelmatig een druppel in een glas koud water te laten vallen. Als die zijn vorm behoudt, dan is het tijd om te storten.
Dat babbelaars mislukken is me nog nooit gebeurd. Had je het mengsel kort of lang verwarmd? Zat er wel boter in?
het koek bedoel je of de botercreme? :s. deze koekjes worden lekkerder als ze even liggenquote:Op zondag 21 december 2014 16:21 schreef kwakz0r het volgende:
Worden ze dan niet al veel eeeder zacht?
Nee hoor.quote:Op zondag 21 december 2014 18:56 schreef madeliefff het volgende:
wat gebeurd er eigenlijk als je chocoladekoekjes maakt zonder chocolade toe te voegen en alleen maar cacaopoeder toe voegt? Word het dan te bitter?
zie pmquote:Op zondag 21 december 2014 19:43 schreef Isegrim het volgende:
@madeliefff: Recept? Ik ben internationale recepten voor brood en koekjes aan het verzamelen voor onze bakkerij in oprichting.
Ja, dat krijg je als je eigenwijs bent.quote:Op zondag 21 december 2014 13:15 schreef sirdanilot het volgende:
Ik benn niet zo van alles precies nauwkeurig afmeten en ik word ook altijd eigenwijs van recepten dus bakken en zoete dingen is altijd erg spannend bij mij. Soms lukt het echt geweldig, soms mislukt het finaal
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |