abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 30 november 2014 @ 18:33:35 #201
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147155541
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:29 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

En terug in de oven opwarmen helpt dan niet meer?

Dan moet ik maar eens mensen uitnodigen om dat ding op te eten. Maar ik voel mij altijd vrij onzeker met dit soort dingen, als het dan mislukt is het nogal vervelend...
Nope, helaas helpt dat niet. Sap loopt uit de gare peren en maakt de karamel zachter en de knapperige korst zacht/zompig.
Dat proces kun je alleen stoppen door het op te eten :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator zondag 30 november 2014 @ 18:35:39 #202
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147155604
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 18:33 schreef Molo het volgende:

[..]

Nope, helaas helpt dat niet. Sap loopt uit de gare peren en maakt de karamel zachter en de knapperige korst zacht/zompig.
Dat proces kun je alleen stoppen door het op te eten :9
Ik heb anders nog nooit knapperig bladerdeeg uitgepoept, dus dat laatste waag ik te betwijfelen _O-
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 30 november 2014 @ 18:50:39 #203
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147156040
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:35 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik heb anders nog nooit knapperig bladerdeeg uitgepoept, dus dat laatste waag ik te betwijfelen _O-
Wat ik beschrijf geldt idd alleen voor tarwrproducten dus kan kloppen. Spelt en grutten en zulks hebben andere effecten na de stoelgang.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147170764
Heeft hier iemand een recept voor een kokoscake waar gedroogde, geraspte kokos in gaat?
  maandag 1 december 2014 @ 00:18:26 #205
47102 Elvi
miemkwien
pi_147171208
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 00:04 schreef Negentiendertig het volgende:
Heeft hier iemand een recept voor een kokoscake waar gedroogde, geraspte kokos in gaat?
Ik, maar het is niet echt een cake. Smaak en textuur lijkt meer op dat van een Bounty. Maar het stond in het kookboek als cake :P
  Moderator maandag 1 december 2014 @ 00:29:49 #206
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147171548
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 00:04 schreef Negentiendertig het volgende:
Heeft hier iemand een recept voor een kokoscake waar gedroogde, geraspte kokos in gaat?
Gewoon een cakerecept pakken waar melk in zit (dus geen poundcake) en er een zakje geraspte kokos aan toevoegen? Moet werken, kokos op het laatst toevoegen, maar wel mee laten kloppen.
Als je bang bent dat het te droog wordt vervang je 10% van de boter voor een vloeibare olie. Zonnebloemolie, olijfolie (niet extra virgine!), rijstolie, druivenpitolie, arachideolie, verzin 't maar, zolang het maar geen smaak heeft (zoals koolzaadolie, maisolie, slaolie waar toch altijd een bijsmaakje aan zit).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147171634
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 00:18 schreef Elvi het volgende:

[..]

Ik, maar het is niet echt een cake. Smaak en textuur lijkt meer op dat van een Bounty. Maar het stond in het kookboek als cake :P
Botercreme of slagroomtruffel inhoud met kokosrasp overgieten met choco in de vorm van een bounty in het groot en dat afkoelen in de koelkast soms? :D Of gewoon kokosrasp overgieten met choco en dat laten uitharden voor een knapperige chocolaag? :9
mag het weten
  maandag 1 december 2014 @ 00:35:38 #208
47102 Elvi
miemkwien
pi_147171684
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 00:33 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Botercreme of slagroomtruffel inhoud met kokosrasp overgieten met choco in de vorm van een bounty in het groot en dat afkoelen in de koelkast soms? :D Of gewoon kokosrasp overgieten met choco en dat laten uitharden voor een knapperige chocolaag? :9
Nee het was een mix van gecondenseerde.melk, boter, en de kokosrasp. Kleurstof optioneel. En ik goot er dan pure choco overheen :P
pi_147171764
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 00:04 schreef Negentiendertig het volgende:
Heeft hier iemand een recept voor een kokoscake waar gedroogde, geraspte kokos in gaat?
Deense droomcake :9 (heeft een mooie deense naam maar ik zit mobiel dus voor recept mag je google aanslingeren)
pi_147171894
quote:
1s.gif Op maandag 1 december 2014 00:38 schreef Elleska het volgende:

[..]

Deense droomcake :9 (heeft een mooie deense naam maar ik zit mobiel dus voor recept mag je google aanslingeren)


Doe mij maar iets uit Zweden



Moet ook wel om te turnen zijn tot een bounty smaakbeleving
mag het weten
pi_147177312
Ik ken wel een Braziliaanse maiscake met kokos erin (het heet bolo de fubá, en volgens mij is het ook in spaanstalige landen bekend). Wil je daar een recept van?

Misschien ga ik dat ook een keer maken, vind het wel erg lekker.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147178219
quote:
1s.gif Op maandag 1 december 2014 00:38 schreef Elleska het volgende:

[..]

Deense droomcake :9 (heeft een mooie deense naam maar ik zit mobiel dus voor recept mag je google aanslingeren)
tosca taart?
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_147181170
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 11:32 schreef robuust89 het volgende:

[..]

tosca taart?
dat heeft niets met kokos te maken toch?

ik bedoelde Drømmekage, Joosie poste er al een plaatje van.
valt hier altijd erg in de smaak bij kokos liefhebbers.
pi_147181877
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 13:14 schreef Elleska het volgende:

[..]

dat heeft niets met kokos te maken toch?

ik bedoelde Drømmekage, Joosie poste er al een plaatje van.
valt hier altijd erg in de smaak bij kokos liefhebbers.
Dat is een soort cake met een zoet kokoslaagje erbovenop:

quote:
recept Tosca-taart

Bodem:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete luchtoven)
Neem een bakblik van 30x40cm en leg hierin bakpapier
- 4 eieren
- 350 gr suiker
Doe de eieren en de suiker in de kom en meng dit goed
- 200 gr meel
- 1 theelepel zout
- 1 zakje vanillesuiker (8 gr)
- 5 eetlepels cacaopoeder
- 150 gr boter
Voeg het meel al roerend toe aan het mengsel. Voeg vervolgens het zout, de vanillesuiker en het cacaopoeder toe. Smelt de boter in in pan en voeg deze vervolgens toe bij het mengels. Meng het verder tot een egaal beslag.
Stort het mengsel op de bakplaat. Smeer het uit over de bakplaat. Plaats de bakplaat in de oven en bak de bodem gaar in 10 minuten. Tijdens het bakken kan de kokoslaag gemaakt worden.

Kokoslaag:
- 50 gr boter
-150 gr geraspte kokos (conimex)
- 1dl schenkstroop
- 1,5 dl slagroom
- 175 gr suiker

Smelt de boter in een pannetje. Voeg de overige ingrediënten toe en meng het geheel. Breng het mengsel voorzichtig aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken. Haal de bakplaat met gebakken bodem uit de oven en stort het kokosmengsel uit over deze bodem. Smeer hem uit over de gehele bakplaat. Plaats de bakplaat in de oven en bak het geheel gaar in 10 minuten.
edit: dat is dus nagenoeg hetzelfde :+
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_147182448
volgens mij haal je dan 2 namen door elkaar?
de tosca taart/cake die ik ken is met een amandel laag en is bij mijn weten zweeds genaamd toscakaka

ook erg lekker trouwens, maar geen kokos.
  maandag 1 december 2014 @ 14:08:40 #216
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147182839
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 13:56 schreef Elleska het volgende:
volgens mij haal je dan 2 namen door elkaar?
de tosca taart/cake die ik ken is met een amandel laag en is bij mijn weten zweeds genaamd toscakaka

ook erg lekker trouwens, maar geen kokos.
Dit :Y
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 1 december 2014 @ 14:09:17 #217
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147182859
Surinaamse bojo is ook erg lekker. Met cassave en kokos. Alleen mislukt het bij mij steeds, maar ik ben dan ook geen Surinamer :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147183243
quote:
1s.gif Op maandag 1 december 2014 14:09 schreef Molo het volgende:
Surinaamse bojo is ook erg lekker. Met cassave en kokos. Alleen mislukt het bij mij steeds, maar ik ben dan ook geen Surinamer :')
Wat maakt dat het bij jou mislukt? Want het lijkt mij superlekker !
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  maandag 1 december 2014 @ 14:38:30 #219
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147183786
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 14:20 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Wat maakt dat het bij jou mislukt? Want het lijkt mij superlekker !
Veel te compact was het tot twee keer toe, dus nu laat ik het gewoon een Surinaamse vriendin maar maken :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147185140
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 10:54 schreef sirdanilot het volgende:
Ik ken wel een Braziliaanse maiscake met kokos erin (het heet bolo de fubá, en volgens mij is het ook in spaanstalige landen bekend). Wil je daar een recept van?

Misschien ga ik dat ook een keer maken, vind het wel erg lekker.
Ik wil het recept wel uitproberen sirdanilot :)
pi_147189598
Oh ik zie nu dat er twee verschillende recepten zijn die ik door elkaar heb gehaald. Bolo de Fubá wordt vaak met kokos gemaakt, maar een familielid van mij maakt het met kaas (ja echt !). Dat geeft een 'savoury' ondertoon terwijl de cake wel gewoon zoet is.

Maar ik weet dus nu even het recept met de kokosvariant niet.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147190001
quote:
1s.gif Op maandag 1 december 2014 14:38 schreef Molo het volgende:

[..]

Veel te compact was het tot twee keer toe, dus nu laat ik het gewoon een Surinaamse vriendin maar maken :')
Als ik een plaatje ervan opzoek hoort het op zich ook wel compact te zijn.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147260511
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 00:18 schreef Elvi het volgende:

[..]

Ik, maar het is niet echt een cake. Smaak en textuur lijkt meer op dat van een Bounty. Maar het stond in het kookboek als cake :P
Laat dat recept maar doorkomen :Y)

quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 00:29 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Gewoon een cakerecept pakken waar melk in zit (dus geen poundcake) en er een zakje geraspte kokos aan toevoegen? Moet werken, kokos op het laatst toevoegen, maar wel mee laten kloppen.
Als je bang bent dat het te droog wordt vervang je 10% van de boter voor een vloeibare olie. Zonnebloemolie, olijfolie (niet extra virgine!), rijstolie, druivenpitolie, arachideolie, verzin 't maar, zolang het maar geen smaak heeft (zoals koolzaadolie, maisolie, slaolie waar toch altijd een bijsmaakje aan zit).
Heb ik eerder geprobeerd, maar dat werd niet zo'n succes helaas. Ben wel van plan om ooit nog eens met zo'n recept te experimenteren, maar voor nu ben ik op zoen naar 'n fool-proof recept :)

Verder ga ik proberen een Drommekage te maken, ziet er lekker uit!

En bojo heb ik nooit gelust :@
  Moderator zaterdag 6 december 2014 @ 11:34:37 #224
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147328901
Speculaasappeltaart gemaakt, ofwel appeltaart met speculaaskruiden (mčt peper en anijs) in het deeg, het deeg 24u laten rusten voor het te verwerken in de taart.
Naast kaneel een beetje anijs en kardemom door de appels. Erg goed gelukt :9
Omdat ik het deeg altijd erg zoet vind deze keer 10% minder suiker gebruikt, dat geeft net wat meer smaak aan de kruiden, dus ook dat is een goeie.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 6 december 2014 @ 13:13:44 #225
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147330825
Hmmm dat klinkt erg lekker!
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147336778
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 13:14 schreef Elleska het volgende:

[..]

dat heeft niets met kokos te maken toch?

ik bedoelde Drømmekage, Joosie poste er al een plaatje van.
valt hier altijd erg in de smaak bij kokos liefhebbers.
Toevallig was ik hier net over aan googlen, mijn baas maakt het vaak met zijn verjaardag, hij maakt het met een eigen recept, ik zal hem eens vragen :)
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
  Moderator zaterdag 6 december 2014 @ 18:07:25 #227
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147336808
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 december 2014 13:13 schreef Molo het volgende:
Hmmm dat klinkt erg lekker!
Ohja ook nog wat amandelmeel door het deeg gedaan en wat amandelspijs tussen het kruimeldek.
Maar het 24u laten rusten heeft er een čchte goede speculaassmaak aan gegeven, ik heb het ooit eerder geprobeerd en dan gewoon een half uurtje, maar dat smaakte lang niet zo goed. Hooguit wat kanelig.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147489373
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken. :D

  Manager PR/Moderator donderdag 11 december 2014 @ 18:32:55 #229
269689 crew  Viv
pi_147489769
quote:
14s.gif Op donderdag 11 december 2014 18:17 schreef Myraela het volgende:
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken. :D

[ afbeelding ]
Awww O+
  donderdag 11 december 2014 @ 23:21:04 #230
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147501240
quote:
14s.gif Op donderdag 11 december 2014 18:17 schreef Myraela het volgende:
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken. :D

[ afbeelding ]
OMG hoe cool! En hoe goed gelukt ook! _O_
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator donderdag 11 december 2014 @ 23:40:54 #231
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147502014
quote:
14s.gif Op donderdag 11 december 2014 18:17 schreef Myraela het volgende:
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken. :D

[ afbeelding ]
Weer een oven? :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147503420
quote:
14s.gif Op donderdag 11 december 2014 18:17 schreef Myraela het volgende:
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken. :D

[ afbeelding ]
_O_ O+
pi_147506447
quote:
0s.gif Op donderdag 11 december 2014 23:40 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Weer een oven? :D
Ja gisteren gekregen als vroeg kerstcadeau van mijn moeder. :D Ik had een maand geen oven, dat was wel flink afkicken. Dit weekend even een flinke bak inhaalslag maken. :9
pi_147506530
Even vraagje tussendoor: kan ik in botercreme ook vanille suiker gebruiken ipv vanille extract/aroma?
Ik heb komende week 3 keer iets waar ik iets voor mocht/moest bakken. Er liggen nu al 70 choco cupcakes in de vriezer. Maar in de super hadden ze niet meer van die flesjes aroma. Ik loop nog even langs een andere super vandaag. Maar als dat er niet is dacht ik wat poedersuiker te vervangen door vanille suiker.
pi_147506561
Aroma zou ik sowieso niet gebruiken. Is er niet gewoon verse vanille? Met vanille suiker blijf je korrel houden.
  vrijdag 12 december 2014 @ 08:58:18 #236
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147506704
Gebruik dan wel vanille suiker (echte vanille) en niet vanilline suiker (synthetisch)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator vrijdag 12 december 2014 @ 10:29:05 #237
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147508013
Ga er maar vanuit dat die zakjes vanillesuiker met aroma/vanilline zijn.
De enige keer dat ik echte vanillesuiker heb gezien is in de reformwinkel, dan is het suiker met gemalen vanillestokjes, kun je heel simpel zelf maken en de vanillestokjes zijn nu weer goedkoop bij Lidl.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147508981
Bedankt voor de tips!
Ik ga op zoek naar vanillestokjes. De zakjes vanillesuiker die er nog ligt is met vanilline inderdaad. Misschien dat ik die wel gebruik voor de groep peuters die nog niet zoveel smaak hebben :P
  Moderator vrijdag 12 december 2014 @ 11:23:35 #239
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147509146
Je kunt ook gewoon hele vanillestokjes door de suiker malen als je een keukenmachine/hakker hebt. Alleen even de topjes van de peul verwijderen, die zijn taai. Dan gewoon de hele vanillestokjes malen, schepje suiker erbij, daarna wat meer suiker erbij en voila: vanillesuiker.

Ik zelf heb altijd een voorraad vanillesuiker:

Grote pot suiker met alle gebruikte vanillestokjes er in, gewoon heel. Dan krijgt de suiker een vanillearoma en het blijft voor altijd goed. Elke keer wat suiker en gebruikte vanillestokjes bij doen (gebruikte als in leeggeschraapt voor in andere recepten).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 12 december 2014 @ 11:27:15 #240
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147509248
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 10:29 schreef djkoelkast het volgende:
Ga er maar vanuit dat die zakjes vanillesuiker met aroma/vanilline zijn.
De enige keer dat ik echte vanillesuiker heb gezien is in de reformwinkel, dan is het suiker met gemalen vanillestokjes, kun je heel simpel zelf maken en de vanillestokjes zijn nu weer goedkoop bij Lidl.
Synthetisch (vanilline)


Echte vanille
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147509476
Je kunt ook je gebruikte vanillestokjes in een smaakloze alcohol/wodka doen, dan heb je vanille extract.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator vrijdag 12 december 2014 @ 11:36:53 #242
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147509500
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 11:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Synthetisch (vanilline)
[ afbeelding ]

Echte vanille
[ afbeelding ]
Nooit gezien, maar ik loop ook meestal voorbij het Oetkerschap in de winkel :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147511000
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 11:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Synthetisch (vanilline)
[ afbeelding ]

Echte vanille
[ afbeelding ]
Die bovenste ligt hier, maar dan de b-merk variant :P
pi_147511122
Van het weekend voor de derde keer in drie jaar tijd maar eens proberen een goed gelukte glutenvrije kerststol te maken. Vorige keren heb ik het puur met Schär B meel telkens geprobeerd zonder echt succes. Nu maar eens een glutenvrije broodmix proberen, waar wel toegevoegde zooi in zit voor meer binding als alternatief voor wat de gluten verzorgen in normaal brood.
mag het weten
  Moderator vrijdag 12 december 2014 @ 12:38:40 #245
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147511153
Ik heb nu al weer zin in oliebollen :9
Ga dit jaar mijn recept nog eens aanpassen om te kijken of het nog beter kan :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147521268
Njum. Echte vanille smaakt een stuk beter dan die zakjes..
Nu staat er een portie chococupcakes met vanille botercreme in de koelkast. En een doosje met suiker en de rest van het stokje staat in de kast.
Dat voor iets dat 833,33 euro de kilo kost :X
(Bij de ah dan)
pi_147521527
quote:
14s.gif Op donderdag 11 december 2014 18:17 schreef Myraela het volgende:
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken. :D

[ afbeelding ]
Laura Vitale? :D
  Moderator zaterdag 13 december 2014 @ 15:22:05 #248
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147542882
Er hangt 2kg spek in de rookoven, maandag gehaald, van maandag t/m vandaag elke dag ingesmeerd met zout/suiker/peper en vocht verwijderd. Nu in de rookoven tot vanavond laat en dan kijken of het genoeg is. Anders morgen nog een keer in de rookoven. Kortom: bacon (of meer katenspek misschien, alleen is dit spek niet gekookt maar rauw gerookt).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147543853
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 18:19 schreef Negentiendertig het volgende:

[..]

Laura Vitale? :D
Ik moesten googlen wie dat was. :D Dus nee.
pi_147546178
quote:
14s.gif Op donderdag 11 december 2014 18:17 schreef Myraela het volgende:
Koekjes voor in mijn mini boompje gebakken. :D

[ afbeelding ]
Haha, wat tof gedaan!
But while the earth sinks to its grave
You sail to the sky on the crest of a wave
pi_147550422
quote:
14s.gif Op zaterdag 13 december 2014 16:12 schreef Myraela het volgende:

[..]

Ik moesten googlen wie dat was. :D Dus nee.
Oh, haha. Die heeft onlangs een recept gepost met zulk soort koekjes. Met peppermint-smaak volgens mij.
pi_147555066
Ik heb een overschot aan appels. Nou wil ik wat anders maken dan appeltaart, appelcake, applecrumble, appelmoes. Wie heeft er nog ideeën?
pi_147555176
Appelstroop, gedroogde appelringen, appelmatjes, gevulde appels?
  Moderator zaterdag 13 december 2014 @ 22:45:43 #254
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147555499
Appelflappen, appelbeignets
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147555515
Tarte tatin
Eerst denken, dan typen
pi_147555619
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 22:45 schreef djkoelkast het volgende:
Appelflappen, appelbeignets
appelbeignets met O&N :9
  Moderator zaterdag 13 december 2014 @ 22:50:35 #257
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147555663
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 22:49 schreef Elleska het volgende:

[..]

appelbeignets met O&N :9
Sowieso! En oliebollen en appelflappen. Gaat allemaal appel in :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 14 december 2014 @ 11:00:44 #258
7554 Spuuglokje
Domestic Goddess
pi_147564338
Ik heb laatst een heerlijke witte chocoladetaart met crčme fraîche gemaakt.

Eerst de bodem blindbakken:



De tweede keer de oven uit met de echte vulling:



Nadat de taart afgekoeld was, kwam er nog een laagje gesmolten witte chocolade en wat poedersuiker overheen. Mmmm! :Y)

  zondag 14 december 2014 @ 13:21:33 #259
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_147567176
:9~ :9~
  zondag 14 december 2014 @ 13:42:41 #260
43844 Yankee
Is tegenwoordig Drent
pi_147567768
Ziet er fantastisch uit ^O^
.
pi_147568696
Lijkt me heerlijk.
pi_147572044
Ha, die wilde ik voor kerst maken! Goed om te lezen dat ie lekker is :9 :Y)
"Why does being a librarian make her even hotter?"
"They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
pi_147601111
Graag deel ik een bakblunder met jullie (nou ja niet bakken maar het is i.i.g. zoet)

Gisteren wilde ik zeeuwse babbelaars maken. Maar blijkbaar is het hebben van zeeuwse roots niet voldoende om dit te laten slagen. De massa ging namelijk op den duur kristalliseren en toen ik de babbelaar wilde vormen was het één grote brok nat zand qua textuur. Heb het dus maar in een bakplaat gedaan, plat gemaakt, uit laten harden en blokjes gesneden. Nu heb ik een soort borstplaat met babbelaarsmaak... ook lekker :') (nee serieus ik zit het nu op te eten, al had ik liever een echte babbelaar gehad natuurlijk)

Wat zou er mis kunnen zijn gegaan?
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator maandag 15 december 2014 @ 14:05:37 #264
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147601180
Kristalliseren gebeurt bij roeren nadat de suiker is gekookt en bij pannen met anti-aanbaklagen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 15 december 2014 @ 14:29:32 #265
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147601895
Zat de room er toen al door? Zou kunnen dat het is gaan schiften
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator maandag 15 december 2014 @ 14:32:26 #266
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147601971
Ik heb trouwens eindelijk mijn amandelspijs klaar. 5 weken gerijpt zonder ei, daarna ruim een week met ei. Het is echt superlekker geworden, heb er gevulde koeken mee gemaakt en heb nog 1kg over.
Volgende week amandelstaaf maken, met eigen bladerdeeg ook uiteraard.

Bacon heb ik een foutje mee gemaakt, ik had hem de laatste dag (de dag voor het roken) goed af moeten spoelen. Vergeten en nu is 'ie wat te zout. Ook is het roken iets te warm gegaan. Nog wel eetbaar, maar niet zo schitterend fantastisch als de vorige keer. Kan gebeuren, niet alles lukt ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 15 december 2014 @ 14:41:00 #267
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147602203
Je kunt de bacon gewoon even a la zoutvlees en bacalhau laten weken om het ergste zout eraf te krijgen. En dan gewoon verder verwerken
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator maandag 15 december 2014 @ 14:59:34 #268
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147602674
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 14:41 schreef Molo het volgende:
Je kunt de bacon gewoon even a la zoutvlees en bacalhau laten weken om het ergste zout eraf te krijgen. En dan gewoon verder verwerken
Is een optie, maar dan is een deel van het roken en drogen eigenlijk voor niets geweest of moet opnieuw. Het is nog niet 'niet te vreten zout' maar wel te zout. Maar in stukjes snijden en spekjes van maken voor bij de gebakken aardappels of door de zuurkool is het weer heel erg geschikt voor.

edit: 1 deel ligt toch al gesneden en wel in de vriezer in plakjes dus, het andere deel had ik nog in de koelkast, toch maar in het water gezet.

[ Bericht 8% gewijzigd door djkoelkast op 15-12-2014 15:11:50 ]
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147607993
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 14:29 schreef Molo het volgende:
Zat de room er toen al door? Zou kunnen dat het is gaan schiften
In zeeuwse babbelaars hoort geen room dus dat zit er niet in.

quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 14:05 schreef djkoelkast het volgende:
Kristalliseren gebeurt bij roeren nadat de suiker is gekookt en bij pannen met anti-aanbaklagen.
Denk dat het roeren het probleem is. Ik wist dit wel in mn achterhoofd, maar in het recept stond toch echt 'al roerende verwarmen', dus ik dacht dat dit misschien toch wel kon. Maar goed weer wat geleerd dus ;)
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator maandag 15 december 2014 @ 18:50:10 #270
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147610026
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 17:39 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

In zeeuwse babbelaars hoort geen room dus dat zit er niet in.

[..]

Denk dat het roeren het probleem is. Ik wist dit wel in mn achterhoofd, maar in het recept stond toch echt 'al roerende verwarmen', dus ik dacht dat dit misschien toch wel kon. Maar goed weer wat geleerd dus ;)
Al roerende verwarmen klopt, maar zodra de suiker kookt mag je niet meer roeren.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator maandag 15 december 2014 @ 20:37:15 #271
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147614256
Spek nu een 2e keer gerookt, ik ben benieuwd ;)

En de gevulde koeken:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator maandag 15 december 2014 @ 23:14:09 #272
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147622014
quote:
1s.gif Op maandag 15 december 2014 14:41 schreef Molo het volgende:
Je kunt de bacon gewoon even a la zoutvlees en bacalhau laten weken om het ergste zout eraf te krijgen. En dan gewoon verder verwerken
Heeft geholpen, 2u in water, daarna even aan de lucht laten drogen en nogmaals roken. Het smaakt nu voor los echt nčt op het randje van bijna te zout, maar dus nu niet tč.
Gebruik ik die te zoute (en al gesneden en ingevroren) helft gewoon voor de zuurkool, bij de tuinerwten of bij de witte/bruine etc. bonen en de minder zoute voor bij het ei enzo :D

Dikke merci ^O^
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147622153
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 20:37 schreef djkoelkast het volgende:
Spek nu een 2e keer gerookt, ik ben benieuwd ;)

En de gevulde koeken:

[ afbeelding ]
Lekker stevig en groot, oh nom nom nom, hey hij is nog niet op :9~
mag het weten
pi_147622342
Over wat je allemaal met gerookt spek kunt doen. :9 http://www.bustle.com/art(...)to-a-whole-new-level

Zitten echt dingen bij waar ik spontaan van ga kwijlen. :9~
  Moderator dinsdag 16 december 2014 @ 00:37:25 #275
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147624742
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 23:22 schreef Isegrim het volgende:
Over wat je allemaal met gerookt spek kunt doen. :9 http://www.bustle.com/art(...)to-a-whole-new-level

Zitten echt dingen bij waar ik spontaan van ga kwijlen. :9~
Ik ben bang dat ik wat minder avontuurlijk ben met bacon :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147673591
Het ging hier laatst over koekjesdeeg een paar dagen in de koelkast laten liggen, maar doen jullie dat ook met deeg waar ei doorheen zit?
pi_147673619
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 16:44 schreef Bleie het volgende:
Het ging hier laatst over koekjesdeeg een paar dagen in de koelkast laten liggen, maar doen jullie dat ook met deeg waar ei doorheen zit?
Nee, ik niet.
  Moderator woensdag 17 december 2014 @ 16:53:00 #278
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147673868
quote:
0s.gif Op woensdag 17 december 2014 16:44 schreef Bleie het volgende:
Het ging hier laatst over koekjesdeeg een paar dagen in de koelkast laten liggen, maar doen jullie dat ook met deeg waar ei doorheen zit?
Appeltaartdeeg wel, altijd minimaal 24u.
Eieren kun je normaal gezien minstens 2 weken bewaren. Amandelspijs laat ik op het moment dat ik er ei aan toevoeg ook nog een week rijpen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 20 december 2014 @ 21:50:24 #279
7554 Spuuglokje
Domestic Goddess
pi_147787019
Ik heb deze kersthangers (koekjes) gebakken en met fondant gedecoreerd. Nog een lintje erdoor en ze kunnen de boom in!



Op deze foto zie je beter hoe groot de koekjes zijn:

  zaterdag 20 december 2014 @ 21:51:55 #280
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147787073
OMG!

Wanneer begin jij een winkel daarin? O+
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147787245
quote:
7s.gif Op zaterdag 20 december 2014 21:50 schreef Spuuglokje het volgende:
Ik heb deze kersthangers (koekjes) gebakken en met fondant gedecoreerd. Nog een lintje erdoor en ze kunnen de boom in!

[ link | afbeelding ]

Op deze foto zie je beter hoe groot de koekjes zijn:

[ link | afbeelding ]
Gebruik je een tooltje voor de patronen in de fondant?
pi_147787450
Jezus wat gaaaaafffff! _O_ x 1000!
  zaterdag 20 december 2014 @ 22:05:33 #283
7554 Spuuglokje
Domestic Goddess
pi_147787595
Haha Molo, ik ben gevleid! :D Ik neem trouwens wel af en toe taartopdrachten aan. En computergirl, ik heb verschillende reliëfmatjes gebruikt.
Dank je wel Isegrim! :)
pi_147787677
Wat mooi! O+
  zaterdag 20 december 2014 @ 22:10:53 #285
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147787756
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 december 2014 22:05 schreef Spuuglokje het volgende:
Haha Molo, ik ben gevleid! :D Ik neem trouwens wel af en toe taartopdrachten aan. En computergirl, ik heb verschillende reliëfmatjes gebruikt.
Dank je wel Isegrim! :)
Mocht ik ooit gaan scheiden en weer trouwen, mag jij de taart maken hoor! _O_
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147787770
Wow, wat mooi! Nou durf ik mijn doodeenvoudige zandkoekjes in kerstvormpjes niet meer te laten zien. :P
  zaterdag 20 december 2014 @ 22:43:54 #287
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147787898
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 december 2014 22:11 schreef Bleie het volgende:
Wow, wat mooi! Nou durf ik mijn doodeenvoudige zandkoekjes in kerstvormpjes niet meer te laten zien. :P
Wel, ben ik ook benieuwd naar :Y
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zaterdag 20 december 2014 @ 22:48:22 #288
7554 Spuuglokje
Domestic Goddess
pi_147788032
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 december 2014 22:10 schreef Molo het volgende:

[..]

Mocht ik ooit gaan scheiden en weer trouwen, mag jij de taart maken hoor! _O_
:D Leuk!

En Bleie, laat je koekjes eens gauw zien! :Y
  zondag 21 december 2014 @ 04:34:16 #289
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_147793527
quote:
0s.gif Op maandag 15 december 2014 18:50 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Al roerende verwarmen klopt, maar zodra de suiker kookt mag je niet meer roeren.
Jullie zijn in de war met het karameliseren van suiker! Dan mag je inderdaad niet roeren. Bij babbelaars en borstplaat moet je absoluut 100% zeker veel roeren! Als je niet roert zal je suiker zeker verbranden. Geduld hebben tot het mengsel precies genoeg is ingekookt is wat de bedoeling is. Ik doe dat door regelmatig een druppel in een glas koud water te laten vallen. Als die zijn vorm behoudt, dan is het tijd om te storten.

Dat babbelaars mislukken is me nog nooit gebeurd. Had je het mengsel kort of lang verwarmd? Zat er wel boter in?
pi_147798385
quote:
1s.gif Op zondag 21 december 2014 04:34 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Jullie zijn in de war met het karameliseren van suiker! Dan mag je inderdaad niet roeren. Bij babbelaars en borstplaat moet je absoluut 100% zeker veel roeren! Als je niet roert zal je suiker zeker verbranden. Geduld hebben tot het mengsel precies genoeg is ingekookt is wat de bedoeling is. Ik doe dat door regelmatig een druppel in een glas koud water te laten vallen. Als die zijn vorm behoudt, dan is het tijd om te storten.

Dat babbelaars mislukken is me nog nooit gebeurd. Had je het mengsel kort of lang verwarmd? Zat er wel boter in?
Vandaag heb ik het weer gemaakt en is het wel gelukt. Ik denk dat het recept dat ik eerst gebruikte, te veel water bevatte. Ik heb nu maar een heel klein beetje water gebruikt.
Ik heb niet geroerd, gewoon een half uur verwarmen tot het mooi goudgeel is en niet meer zo schuimt. Ik zou niet weten waarom het zou kunnen verbranden, mits je laag vuur gebruikt. Ik heb zelfs geen thermometer en ik doe ook niet aan zo'n druppel in een glas water want dat werkt voor mij niet dat gepiel.

Of nou ja gelukt, het mengsel is in ieder geval goed dus de smaak en structuur van de babbelaars is goed, maar het vormen van de babbelaars is toch wel erg lastig, die hete suikermassa in een draad trekken enzo, dat vereist dus nog enige oefening. De babbelaars zijn nu nogal groot geworden :P

Maar wel gelukt dus.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147798512
Een andere reden kan zijn dat ik de vorige keer deels suiker deels stroop had gebruikt. Echter is het gebruiken van stroop zeker een geoorloofde variatie op de traditionele babbelaar (je krijgt dan van die donkere) dus dit lijkt me ook sterk.

vorige recept:
ongeveer 100 ml water (zoiets)
300 gr suiker 200 gr stroop ongeveer (misschien iets meer suiker minder stroop?)
klein beetje azijn
50 g boter
methode: roerend verwarmd, maar op den duur begon eht te kristalliseren

nu:
500 g suiker
heeeel klein beetje water
klein beetje azijn (misschien iets meer uitgeschoten dan de vorige keer)
50 g boter

Methode: gewoon roerend verwarmen tot de suiker is opgelost in de boter, daarna half uur niks doen en op laag vuur verwarmen (ja af en toe de pan swirlen that's it)

Ik benn niet zo van alles precies nauwkeurig afmeten en ik word ook altijd eigenwijs van recepten dus bakken en zoete dingen is altijd erg spannend bij mij. Soms lukt het echt geweldig, soms mislukt het finaal :P
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147804947
ik maak voor de kerst koekjes die ik ga vullen met botercreme...hoelang blijven die koekjes goed zodra er botercrčme op zit? Blijft het iets van een week goed in de koelkast?

[ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2014 16:04:06 ]
pi_147805951
Worden ze dan niet al veel eeeder zacht?
Kwak
pi_147806753
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 16:21 schreef kwakz0r het volgende:
Worden ze dan niet al veel eeeder zacht?
het koek bedoel je of de botercreme? :s. deze koekjes worden lekkerder als ze even liggen

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2014 16:47:46 ]
pi_147806990
Koekjes!



Eerste keer dat zoon (bijna 3) ook heeft geholpen. Hij heeft een paar sterren gemaakt. (Maar weigert ze op te eten: "Niet lekker mama" :D )
pi_147811893
wat gebeurd er eigenlijk als je chocoladekoekjes maakt zonder chocolade toe te voegen en alleen maar cacaopoeder toe voegt? Word het dan te bitter?

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2014 18:56:33 ]
pi_147812563
Tsjechische kerstkoekjes aan het bakken. Deze twee zijn alvast klaar:

choco/noten koek gevuld met rum botercreme


en notenkoekjes..( op een of andere manier upload hij de foto op zijn kant)



~:)

[ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2014 19:18:03 ]
pi_147813862
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 18:56 schreef madeliefff het volgende:
wat gebeurd er eigenlijk als je chocoladekoekjes maakt zonder chocolade toe te voegen en alleen maar cacaopoeder toe voegt? Word het dan te bitter?
Nee hoor. :)
pi_147813903
@madeliefff: Recept? :) Ik ben internationale recepten voor brood en koekjes aan het verzamelen voor onze bakkerij in oprichting. :9
pi_147817197
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 19:43 schreef Isegrim het volgende:
@madeliefff: Recept? :) Ik ben internationale recepten voor brood en koekjes aan het verzamelen voor onze bakkerij in oprichting. :9
zie pm
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')