quote:
Nee ontzettend makkelijk!
Voor 2 ( ik verdubbel het recept altijd want maak dan beide soorten)
250 gram zelfrijzend bakmeel
130 gram witte basterdsuiker
25 gram zachte boter
1 theelepel gemalen anijszaad
50 ml melk
Half ei
Alles mengen en een bal van maken kan gewoon met de hand, ik doe het vaak met een deeghaak even in de machine
Verdeel in tweeėn, rol van allebei een een lange plak van anderhalve cm dik
Op een bakplaat met bakpapier 20 mij op 180 graden. Als hij lichtbruin kleurt bovenop is het goed, onderkant is dan al donkerder
Af laten koelen.
Als je ze luchtdicht verpakt blijven ze redelijk zacht, als je van de drogere versie houdt dan verpak je ze niet
En de smulkoeke is zelfde recept maar dan maak je een glazuur er op en gebruik je aardbei of framboos sap om het glazuur te kleuren (poedersuiker, klein beetje water en dan wat sap maak het niet te dun een dikker glazuur want het gaat anders te veel lopen)
Voor mij is het ook een stuk jeugd sentiment, ik kom uit het noorden en mis dit zo nu en dan echt nu ik in Apeldoorn woon, oranjekoek wat ze hier verkopen als oranjekoek is geen oranjekoek dus maak ik ook 1x in de paar jaar maar dat vind ik wat meer werk maar is het ook waard
![IMG-20250608-WA0019.jpg]()
![IMG-20250608-WA0021.jpg]()
[ Bericht 6% gewijzigd door Goitske op 11-06-2025 21:44:52 ]