abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_146919888
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 november 2014 10:49 schreef Roooske het volgende:
Hoi!

Leuk topic. :) Ik ga met vriendinnen rond de Kerst een high tea doen en ik wil samen met een vriendin wat dingen gaan bakken. Hebben jullie nog leuke Kerst-bak-dingetjes? :P Ik ben niet zo'n ervaren bakker. :D

En hetzelfde geldt voor Sinterklaas, ik vier met familie Sinterklaas en het leek mij wel leuk samen met mijn zusjes om iets te gaan bakken, dus we zijn allemaal een beetje zoekende. Misschien weten mensen hier nog iets? :)

Bedankt alvast!
Er is genoeg te bakken ;) Ik heb gister taai taai gemaakt, kruidnoten, mandarijnencakejes en scones met 'appeltjes van oranje' en kardemom.. Vorig jaar ook chocolade cupcakes met kruidnoten gemaakt. Je kan natuurlijk ook speculaasbrokken maken, speculaasstaaf, pepernoten, borstplaat.... Genoeg keuze ;)
Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
  Moderator zondag 23 november 2014 @ 10:55:30 #102
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146920673
Taaitaai staat ook nog op mijn lijstje, roggebloem al in huis en een flinke pot honing ^O^

Alleen anijs, ik heb niet van die anijsblokjes, wel steranijs, maar geen idee of dat werkt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146920814
Ik denk dat steranijs toch te anders is... Zelf heb ik anijszaad op de markt gekocht
Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
pi_146920836
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 10:55 schreef djkoelkast het volgende:
Taaitaai staat ook nog op mijn lijstje, roggebloem al in huis en een flinke pot honing ^O^

Alleen anijs, ik heb niet van die anijsblokjes, wel steranijs, maar geen idee of dat werkt.
1x gemaakt. Wat een werk zeg :D
Maar lekkerder als kant en klaar. Smaak is veel zachter :)
  Moderator zondag 23 november 2014 @ 11:11:06 #105
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146920887
quote:
4s.gif Op zondag 23 november 2014 11:07 schreef fotostarter het volgende:

[..]

1x gemaakt. Wat een werk zeg :D
Maar lekkerder als kant en klaar. Smaak is veel zachter :)
In fabriekstaaitaai zit glucose-fructosestroop dus dat koop ik sowieso niet. Ik zit dan alleen even met het anijsding.

quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 11:05 schreef _Liek het volgende:
Ik denk dat steranijs toch te anders is... Zelf heb ik anijszaad op de markt gekocht
Ik snap dat niet de hele sterren er in moeten, maar alleen de zaden, gemalen ofzo. Ik heb al heel lang geen gewoon anijszaad meer gezien eigenlijk. We hebben hier niet echt een markt met kruidenkraampje ofzo.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 23 november 2014 @ 12:07:23 #106
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146921882
Ik weet niet of je de zaadjes van steranijs in je taaitaai wil. Misschien kan je ze prima fijn vijzelen maar ik heb steranijs alleen nog maar in vloeistof mee laten koken, dus geen idee of het werkt..

Straks maak ik matcha-macadamia koekjes (het was nogal een kunst om macadamia's te vinden)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  Moderator zondag 23 november 2014 @ 12:23:01 #107
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146922184
Ik ga eens kijken of ik normaal anijszaad ergens kan vinden, ik heb nog niet veel met steranijs gewerkt, maar misschien inderdaad te hard.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 23 november 2014 @ 12:30:23 #108
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146922326
AH heeft hier gewoon anijszaad, al heb ik het bij een Turkse winkel gekocht. Scheelt hoop geld in vergelijking met Verstegen en co.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 23 november 2014 @ 12:46:45 #109
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_146922681
is Japanse anijs eigenlijk nog in de handel, of is dat inmiddels verboden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 november 2014 @ 12:48:30 #110
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146922721
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 12:46 schreef Pietverdriet het volgende:
is Japanse anijs eigenlijk nog in de handel, of is dat inmiddels verboden?
Niet in winkels te krijgen. Misschien wel onder de toonbank. Zonnetura heeft het tijdje geleden nog wel per ongeluk in hun thee gemikt, oepsie.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 23 november 2014 @ 12:49:59 #111
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_146922752
quote:
1s.gif Op zondag 23 november 2014 12:48 schreef Molo het volgende:

[..]

Niet in winkels te krijgen. Misschien wel onder de toonbank. Zonnetura heeft het tijdje geleden nog wel per ongeluk in hun thee gemikt, oepsie.
Ja ik weet het, 2001 was dat, vriend van mij, zijn vrouw en kind waren daar goed ziek van.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 november 2014 @ 12:50:59 #112
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_146922777
Venkelzaad vind ik trouwens ook erg lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_146922792
Waarom zou je het willen kopen als je er ziek van wordt?
  zondag 23 november 2014 @ 12:53:00 #114
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146922821
quote:
1s.gif Op zondag 23 november 2014 12:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja ik weet het, 2001 was dat, vriend van mij, zijn vrouw en kind waren daar goed ziek van.
Godsamme, is dat alweer zo lang geleden :D

Venkel is inderdaad ook erg lekker. Wordt te weinig gebruikt in baksels als het aan mij ligt.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator zondag 23 november 2014 @ 12:57:13 #115
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146922909
Er was iets niet goed aan venkel/venkelzaad, maar ik ben vergeten wat precies (en wellicht is het dikke bullshit).
Venkel vind ik zelf te dropachtig op zichzelf, of het moet in een mix zitten (zit soms in shoarmakruiden).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 23 november 2014 @ 12:57:37 #116
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_146922920
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 12:51 schreef Isegrim het volgende:
Waarom zou je het willen kopen als je er ziek van wordt?
Het werd verkocht als knutselartikel zover ik me herinner, doet het zo leuk in kerststukjes enzo.
Maar niet iedereen weet of wist dat er twee soorten steranijs zijn die lastig uit elkaar te houden zijn en dat veroorzaakte vergiftigingen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 november 2014 @ 12:58:39 #117
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_146922947
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 12:57 schreef djkoelkast het volgende:
Er was iets niet goed aan venkel/venkelzaad, maar ik ben vergeten wat precies (en wellicht is het dikke bullshit).
Venkel vind ik zelf te dropachtig op zichzelf, of het moet in een mix zitten (zit soms in shoarmakruiden).
Het is erg lekker in bv salami van wild zwijn
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_146923025
quote:
1s.gif Op zondag 23 november 2014 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het werd verkocht als knutselartikel zover ik me herinner, doet het zo leuk in kerststukjes enzo.
Maar niet iedereen weet of wist dat er twee soorten steranijs zijn die lastig uit elkaar te houden zijn en dat veroorzaakte vergiftigingen
Ah :D
  zondag 23 november 2014 @ 13:01:36 #119
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146923050
Ik heb voor vanavond varkensworstjes met venkel, heerlijk. Maar ook door Chinese gerechten is het lekker, zowel venkel als het zaad. En ook in zoete dingen zoals koekjes of bijv. worteltaart met kardemom en venkelzaad is lekker, net als honingcake enzo.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Moderator zondag 23 november 2014 @ 13:16:53 #120
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146923423
quote:
1s.gif Op zondag 23 november 2014 12:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het is erg lekker in bv salami van wild zwijn
Vroeger hebben we eens in een rookmachine (zo'n discotheekding zeg maar) etherische venkelolie gedaan. Dat ding heeft nog jaren naar venkel geroken en dat was eigenlijk helemaal niet lekker om het zo erg te ruiken, sindsdien gebruik ik eigenlijk helemaal geen venkel meer :P Beetje afkeer voor de geur gekregen.
Zwijn hoop ik dit jaar met kerst op het menu te kunnen zetten, maar het is even afwachten of het beschikbaar is.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146924659
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 12:07 schreef -Mellow- het volgende:
Ik weet niet of je de zaadjes van steranijs in je taaitaai wil. Misschien kan je ze prima fijn vijzelen maar ik heb steranijs alleen nog maar in vloeistof mee laten koken, dus geen idee of het werkt..

Straks maak ik matcha-macadamia koekjes (het was nogal een kunst om macadamia's te vinden)
Macadamiás liggen toch gewoon in de supermarkt? Lekker, maar wel erg duur vind ik.
Interessante combinatie wel, matcha en macadamia
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zondag 23 november 2014 @ 14:09:30 #122
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146924829
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 14:02 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Macadamiás liggen toch gewoon in de supermarkt? Lekker, maar wel erg duur vind ik.
Interessante combinatie wel, matcha en macadamia
nou, zeker niet in alle blijkbaar. En de Turk had ze ook niet.

Ik heb deze van mijn favoriete notenkraam van de markt. Het leuke joch van die kraam vertelde me dat macadamia's nogal schaars zijn de laatste jaren vanwege een orkaan in Nieuw-Zeeland, die voor een groot deel van de wereldwijde productie zorgde.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146924859
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 14:09 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

nou, zeker niet in alle blijkbaar. En de Turk had ze ook niet.

Ik heb deze van mijn favoriete notenkraam van de markt. Het leuke joch van die kraam vertelde me dat macadamia's nogal schaars zijn de laatste jaren vanwege een orkaan in Nieuw-Zeeland, die voor een groot deel van de wereldwijde productie zorgde.
Oh dat zou kunnen, heb ze jaren niet meer gegeten. Vroeger lagen ze in ieder geval gewoon bij de albert heijn.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_146925103
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 14:10 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Oh dat zou kunnen, heb ze jaren niet meer gegeten. Vroeger lagen ze in ieder geval gewoon bij de albert heijn.
Dat liggen ze nog steeds.
TARDIS. † 22-7-2015 *22-1-2016
  zondag 23 november 2014 @ 14:30:06 #125
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_146925462
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 14:09 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

nou, zeker niet in alle blijkbaar. En de Turk had ze ook niet.

Ik heb deze van mijn favoriete notenkraam van de markt. Het leuke joch van die kraam vertelde me dat macadamia's nogal schaars zijn de laatste jaren vanwege een orkaan in Nieuw-Zeeland, die voor een groot deel van de wereldwijde productie zorgde.
Australie, de cycloon Oswald was het
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 november 2014 @ 14:44:34 #126
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146925893
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 14:18 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Dat liggen ze nog steeds.
hier niet, maar misschien bij de XL
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146948541
Ik heb mijn taaitaai gewoon met gestampte muisjes gemaakt. :@
  Moderator maandag 24 november 2014 @ 10:31:42 #128
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146948700
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 10:24 schreef Myraela het volgende:
Ik heb mijn taaitaai gewoon met gestampte muisjes gemaakt. :@
Daar is nog een extra aroma aan toegevoegd (net als aan anijsblokjes) en dat wil ik niet, als het anijssmaak heeft moet het van anijs komen en niet van een aroma :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 24 november 2014 @ 10:49:05 #129
77924 Skaai
I am beyond coffee.
pi_146949036
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 12:07 schreef -Mellow- het volgende:
Ik weet niet of je de zaadjes van steranijs in je taaitaai wil. Misschien kan je ze prima fijn vijzelen maar ik heb steranijs alleen nog maar in vloeistof mee laten koken, dus geen idee of het werkt..

Straks maak ik matcha-macadamia koekjes (het was nogal een kunst om macadamia's te vinden)
Geroosterde en gezouden macadamia noten kan ik zo vinden, maar ongeroosterde en ongezouten macadamias ben ik nog niet tegengekomen. Wilde ze in koekjes verwerken, maar het liefst zo rauw mogelijk.
Fat bikers bounce better.
I'm not confused brother! I just took picture of my face, is defo not my confused face!
  Moderator maandag 24 november 2014 @ 11:10:42 #130
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146949470
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 10:49 schreef Skaai het volgende:

[..]

Geroosterde en gezouden macadamia noten kan ik zo vinden, maar ongeroosterde en ongezouten macadamias ben ik nog niet tegengekomen. Wilde ze in koekjes verwerken, maar het liefst zo rauw mogelijk.
Die zijn online wel te bestellen of bij een notenwinkel (maar dan betaal je wel de hoofdprijs).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 24 november 2014 @ 11:20:36 #131
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_146949723
Op www.amazon.de kan je ze bestellen voor tussen de 26 en 30 euro de kilo plus verzenden. Rauw, ongezouten, niet bewerkt, alleen maar geschild
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator maandag 24 november 2014 @ 11:23:59 #132
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146949811
https://jangotje.nl/index(...)id=8&aid=160&lang=nl

¤ 24.86 per kilo (minder kan ook)
vanaf 20 euro geen verzendkosten

https://www.notenkraam.nl/macadamias_rauw_aktie.html

¤ 24.50 per kilo (minder kan ook)
vanaf 40 euro geen verzendkosten
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 24 november 2014 @ 11:41:51 #133
77924 Skaai
I am beyond coffee.
pi_146950354
Wow, wat een geld :o. Ik heb nog eens een idee met rauwe macadamias. :'(
Fat bikers bounce better.
I'm not confused brother! I just took picture of my face, is defo not my confused face!
  Moderator maandag 24 november 2014 @ 11:43:05 #134
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146950384
quote:
11s.gif Op maandag 24 november 2014 11:41 schreef Skaai het volgende:
Wow, wat een geld :o. Ik heb nog eens een idee met rauwe macadamias. :'(
Denk niet dat je een kilo nodig hebt? :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 24 november 2014 @ 11:48:16 #135
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_146950524
quote:
11s.gif Op maandag 24 november 2014 11:41 schreef Skaai het volgende:
Wow, wat een geld :o. Ik heb nog eens een idee met rauwe macadamias. :'(
Ze zijn zo prijzig omdat ze zo lastig te kraken zijn
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † maandag 24 november 2014 @ 11:49:12 #136
77924 Skaai
I am beyond coffee.
pi_146950543
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 11:43 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Denk niet dat je een kilo nodig hebt? :P
Mijn eerste reactie was 'wat een geld!' maar als ik omreken betaal je in verhouding voor 250 gram macadamias bij de notenboer bijna hetzelfde. :P.

Maar bedankt voor de linkjes, ze zijn gebookmarked!
Fat bikers bounce better.
I'm not confused brother! I just took picture of my face, is defo not my confused face!
  maandag 24 november 2014 @ 13:06:18 #137
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146952351
Wow, dat is goedkoop! ja veel geld, maar relatief goedkoop. Ik betaalde voor de 100g op de markt (ook rauw en ongezouten) 3,50. Maar denk dat die het ook wel voor minder doet vanaf de kilo.

Best te doen hoor als je er alleen een keer koekjes mee wil bakken. Gisteren heb ik maar 50g gebruikt, dus heb nog voor een volgende keer. Ze waren erg goed gelukt trouwens :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146952434
quote:
14s.gif Op maandag 24 november 2014 11:49 schreef Skaai het volgende:

[..]

Ik bak vaak koekjes met macadamia's erin, en inderdaad zijn ze ongezouten erg lastig te vinden. Wat ik doe: gewoon gezouten macadamia's gebruiken; de nootjes vooraf even tussen wat keukenpapier wrijven om wat van het zout eraf te halen en verder in je koekjesrecept de snuf zout achterwege laten. Werkt perfect! :9
Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † maandag 24 november 2014 @ 20:45:58 #139
77924 Skaai
I am beyond coffee.
pi_146967550
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 13:09 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik bak vaak koekjes met macadamia's erin, en inderdaad zijn ze ongezouten erg lastig te vinden. Wat ik doe: gewoon gezouten macadamia's gebruiken; de nootjes vooraf even tussen wat keukenpapier wrijven om wat van het zout eraf te halen en verder in je koekjesrecept de snuf zout achterwege laten. Werkt perfect! :9
Oh :D. Ik was juist erg bang dat het heel erg zout zou zijn, maar dat valt volgens jou dus mee. Nice :)
Fat bikers bounce better.
I'm not confused brother! I just took picture of my face, is defo not my confused face!
  maandag 24 november 2014 @ 20:48:28 #140
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146967677
Zout in zoete koekjes waar noten in zitten is juist heerlijk :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_146971149
Zout en zoet kan sowieso geweldige combibaties geven, zoals caramel en zout. :9
pi_146972198
Ik heb afgelopen weekend twee porties pepernoten (geen kruidnoten) gebakken, maar ze werden zo hard. Uit betrouwbare bron hoorde ik dat je ze hutje-mutje in een vorm moet bakken. Hoe doen jullie dat?

En ik mik anijszaad in mijn electrische koffiemolentje. Dat gaat prima. Je krijgt wel een wat 'groenere' smaak dan van pak-em-beet anijsblokjes, maar dat vind ik eigenlijk alleen maar lekkerder.

Als ik roggebloem te pakken krijg, ga ik een derde poging wagen...
Professioneel gifmenger.
  maandag 24 november 2014 @ 23:31:41 #143
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146974709
ik vind zout en zoet ook heel lekker. Zojuist heb ik zoute caramelsaus gemaakt om morgen in mijn variant van de banoffee pie te doen. Met een bodem van amandelen, walnoten, dadelstroop en kokosolie, daarop een laag bananen met vanille, daarop de caramel en als laatste een laag kokosslagroom :9

Hmm, ja hij word niet gebakken dus hoort hier eigenlijk niet thuis bedenk ik mij nu...
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146975421
Ongebakken taart mag ook vind ik. Zeker als het zķ lekker klinkt. :D
  Moderator dinsdag 25 november 2014 @ 00:00:25 #145
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146975807
quote:
14s.gif Op maandag 24 november 2014 20:45 schreef Skaai het volgende:

[..]

Oh :D. Ik was juist erg bang dat het heel erg zout zou zijn, maar dat valt volgens jou dus mee. Nice :)
Hou er ook rekening mee dat er een beetje extra olie in zit.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 25 november 2014 @ 00:01:46 #146
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146975855
Ik heb trouwens een recept voor taaitaai geprobeerd en vandaag gemalen anijszaad gevonden bij de AH. Ze hadden ook ongemalen, maar mijn staafmixer met bakje er onder maalt niet zo heel fijn.
Enfin, ik laat het beslag overnacht staan, morgen ga ik het bakken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146976151
Taaitaai lijkt mij een rotklus om te maken. Net zoals ontbijtkoek. Scheelt weer dat ik niks van taaitaai moet hebben evenals de ekte pepernoot. :{w Neem wel een chocoladekruidnootje :9 Of gevuld speculaas :9~ Of marsepein, borstplaat. Nog een weekje geduld maar oh wat is december toch slecht voor het aantal kilo's. Geniale bakmaand zonder meer. Elk voordeel heeft zo zijn nadeel en het is geen straf om je eigen baksels samen met familie op te peuzelen anders O~)
mag het weten
  Moderator dinsdag 25 november 2014 @ 00:13:53 #148
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146976255
Valt mee hoor, suiker, water, honing in een pan tot kookpunt
meel, zout, anijs, bakpoeder erbij
halve dag wachten, vormen en bakken

In een notendop :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 25 november 2014 @ 06:52:51 #149
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146978239
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 23:49 schreef Isegrim het volgende:
Ongebakken taart mag ook vind ik. Zeker als het zķ lekker klinkt. :D
Van dittem :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_146982220
Wellicht een domme vraag:

Hoelang kun je chocola die je smelt en een bepaalde vorm geeft bewaren?
  Moderator dinsdag 25 november 2014 @ 12:10:55 #151
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146984289
Taai Taai:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 25 november 2014 @ 13:35:00 #152
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146987307


Nķg een keer pindakaaskoekjes, omdat ze zo lekker zijn. Dit keer met stukken 70% chocola en macadamia's.
Echt een van de makkelijkste koekjes om te bakken, en snel ook want je hoeft het deeg niet te koelen van te voren.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  dinsdag 25 november 2014 @ 16:57:34 #153
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146994268
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 11:14 schreef Stimorol- het volgende:
Wellicht een domme vraag:

Hoelang kun je chocola die je smelt en een bepaalde vorm geeft bewaren?
Ontzettend lang, tenzij je er dingen als room ofzo aan toegevoegd hebt. Puur chocolade kun je er lang bewaren, ook na smelten en weer stollen.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 25 november 2014 @ 17:05:56 #154
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_146994544
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 november 2014 16:57 schreef Molo het volgende:

[..]

Ontzettend lang, tenzij je er dingen als room ofzo aan toegevoegd hebt. Puur chocolade kun je er lang bewaren, ook na smelten en weer stollen.
Ja, de chocolade an sich wel, maar als je de bonbons (pralines) vult met zaken deze wel een houdbaarheid hebben, Als je een mousse maakt met verse room bijvoorbeeld is de moussevulling zeker niet lang houdbaar.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 25 november 2014 @ 17:19:30 #155
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146994938
Dat zeg ik toch net?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_146995341
Ik wilde chocolaflikken maken met muisjes erop.. blijven die een week goed? *O*
  dinsdag 25 november 2014 @ 17:34:33 #157
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146995391
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 17:32 schreef Stimorol- het volgende:
Ik wilde chocolaflikken maken met muisjes erop.. blijven die een week goed? *O*
Zeker :Y
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_146995581
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 november 2014 17:19 schreef Molo het volgende:
Dat zeg ik toch net?
Ja _O-
pi_146996745
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 november 2014 17:34 schreef Molo het volgende:

[..]

Zeker :Y
Thanks O+
pi_146999257
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 13:35 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]

Nķg een keer pindakaaskoekjes, omdat ze zo lekker zijn. Dit keer met stukken 70% chocola en macadamia's.
Echt een van de makkelijkste koekjes om te bakken, en snel ook want je hoeft het deeg niet te koelen van te voren.
Ziet er superlekker uit.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_147001768
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 13:35 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]

Nķg een keer pindakaaskoekjes, omdat ze zo lekker zijn. Dit keer met stukken 70% chocola en macadamia's.
Echt een van de makkelijkste koekjes om te bakken, en snel ook want je hoeft het deeg niet te koelen van te voren.
Ziet er lekker uit zeg! Heb je een recept?
  dinsdag 25 november 2014 @ 21:12:59 #162
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147002989
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 november 2014 20:44 schreef Mazou het volgende:

[..]

Ziet er lekker uit zeg! Heb je een recept?
ja zeker wel

nodig:
- 1 kop pindakaas ( liefst 100% pinda's, en als je pindakaas met plantaardig vet hebt kun je de kokosolie wel achterwege laten)
- 1 kop suiker ( ik gebruikte ongeraffineerde rietsuiker)
- 1 ei
- 1 tl baking soda
- 1 el kokosolie
- snufje zout
- optioneel stukjes chocola/ nootjes

suiker met ei kloppen tot suiker is opgelost, kokosolie erdoor, dan de rest erbij en mengen tot en geheel. Balletjes van maken van eetlepel formaat (ik gebruik daarvoor zo'n standaard maatlepel) en iets platdrukken op je bakmatje/ bakpapier. 8-10 minuutjes op 180 graden bakken.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_147011105
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 12:10 schreef djkoelkast het volgende:
Taai Taai:

[ afbeelding ]
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 13:35 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]

Nķg een keer pindakaaskoekjes, omdat ze zo lekker zijn. Dit keer met stukken 70% chocola en macadamia's.
Echt een van de makkelijkste koekjes om te bakken, en snel ook want je hoeft het deeg niet te koelen van te voren.
Oh nom, nom, nom :9 Ekte huisgemaakte taataai zal vast beter smaken dan dat fabriekspul en die pindakaaskoekjes zien er zo heerlijk bros uit O+
mag het weten
  woensdag 26 november 2014 @ 01:03:00 #164
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147011165
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 00:56 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

[..]

Oh nom, nom, nom :9 Ekte huisgemaakte taataai zal vast beter smaken dan dat fabriekspul en die pindakaaskoekjes zien er zo heerlijk bros uit O+
ze zijn juist een beetje smeuiig van binnen. Dat vind ik met sommige koekjes veel lekkerder ook. Wel een krokant laagje aan de buitenkant O+
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_147011185
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 01:03 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

ze zijn juist een beetje smeuiig van binnen. Dat vind ik met sommige koekjes veel lekkerder ook. Wel een krokant laagje aan de buitenkant O+
Nog beter: bros van buiten, smeuīg van binnen :9~
mag het weten
  Moderator woensdag 26 november 2014 @ 01:16:15 #166
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147011284
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 00:56 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

[..]

Oh nom, nom, nom :9 Ekte huisgemaakte taataai zal vast beter smaken dan dat fabriekspul en die pindakaaskoekjes zien er zo heerlijk bros uit O+
Smaakt heel anders, wel echt naar anijs. Ze moeten alleen nog even in de trommel om čcht taai te worden, ze zijn nu wat hard (maar dat is normaal, stond ook in het recept: na 3 dagen in de trommel zijn ze het lekkerst)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147122492
Heb een paar weken terug de ekte crack pie gehad en verlangde weer naar toen, dus gisteren na jaren weer een homemade crack pie gemaakt. :Y)

http://i.imgur.com/YTfWAWZ.jpg

Ik vind de zelfgemaakte crack pie wel veel machtiger en zoeter smaakt dan de echte - en dat terwijl ik zelf een veel dikkere bodem en minder vulling gebruik. Heb er zelfs minder suiker in gedaan maar alsnog te zoet op de een of andere manier. Waarschijnlijk heeft de gevriesdroogde corn powder die ze in de milkbar gebruiken toch best veel invloed op de smaak en textuur.

De volgende keer dat ik hem maak ga ik zoeken naar gevriesdroogde maispoeder, kijken hoe ver ik in de buurt kom van de echte. :9

(ik vind hem alsnog super lekker hoor, daar niet van. een beetje ongezoete opgeklopte slagroom erbij en ik ben tevreden. :P )
pi_147122992
Je bakte Momofuku! *O*
Crackpie: O+ Die maak ik ook wel eens zelf, maar vind ik persoonlijk niet te zoet of machtig..

Maar goed, je was dus daar?! Wat heb je nog meer gegeten? :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_147123579
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 18:31 schreef minilot het volgende:
Je bakte Momofuku! *O*
Crackpie: O+ Die maak ik ook wel eens zelf, maar vind ik persoonlijk niet te zoet of machtig..

Maar goed, je was dus daar?! Wat heb je nog meer gegeten? :9
Ja, ik twijfelde eigenlijk aan mezelf of ik het recept misschien niet goed heb omgerekend/gehalveerd, maar ik herinner mij dat toen ik de taart een paar jaar terug bakte ik hem eigenlijk ook te zoet vond (vandaar dat ik er minder suiker in heb gedaan).

Ik heb de crack pie, candy bar pie, birthdaycaketruffles (samen met de crackpie mijn faves!), crack pie softserve, cerealmilk softserve en nog meer zoetigheid geproefd. En in de noodlebar heb ik eigenlijk alleen de noodles geprobeerd. :9
pi_147124482
Heb net pepernoten (... kruidnoten) gebakken met m'n zusje samen. Zien er lekker uit, alleen een heel klein beetje (ook veelte) groot. Eigenlijk zo simpel, wat bloem, roomboter, zout, speculaaskruiden en stroop.
pi_147125394
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 13:35 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]

Nķg een keer pindakaaskoekjes, omdat ze zo lekker zijn. Dit keer met stukken 70% chocola en macadamia's.
Echt een van de makkelijkste koekjes om te bakken, en snel ook want je hoeft het deeg niet te koelen van te voren.
Nu heb ik zin in die koekjes, maar niet alles in huis. En sowieso zou ik ze dan pas later kunnen eten.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_147125696
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 01:16 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Smaakt heel anders, wel echt naar anijs. Ze moeten alleen nog even in de trommel om čcht taai te worden, ze zijn nu wat hard (maar dat is normaal, stond ook in het recept: na 3 dagen in de trommel zijn ze het lekkerst)
De pepernoten (zeer vergelijkbaar met taai taai qua deeg) die ik gisteren bij de bakker kocht waren warm erg lekker, toen koud wat minder en vandaag zijn ze top.
Professioneel gifmenger.
pi_147126178
Dag allemaal, mag ik even inbreken met een vraag?

Ik wil als Kersttoetje (o.a.) een tiramisu maken, waar lange vingers ingaan. Nu heb ik het idee opgevat om zelf de lange vingers te gaan bakken. Maar, dan wil ik dat wel een poos van tevoren doen om de werkdruk omtrent de Kerstdagen een beetje te spreiden :P

Heeft iemand hier ervaring met het zelf bakken van lange vingers, is dat een beetje te doen (en smaakt het ook nog lekker)?. En een minstens zo belangrijke vraag; kun je zelf gebakken lange vingers bewaren (invriezen?) en dan later door een toetje verwerken? Smaken ze dan nog goed?
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147126681
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 20:12 schreef Miss_Isis het volgende:
Dag allemaal, mag ik even inbreken met een vraag?

Ik wil als Kersttoetje (o.a.) een tiramisu maken, waar lange vingers ingaan. Nu heb ik het idee opgevat om zelf de lange vingers te gaan bakken. Maar, dan wil ik dat wel een poos van tevoren doen om de werkdruk omtrent de Kerstdagen een beetje te spreiden :P

Heeft iemand hier ervaring met het zelf bakken van lange vingers, is dat een beetje te doen (en smaakt het ook nog lekker)?. En een minstens zo belangrijke vraag; kun je zelf gebakken lange vingers bewaren (invriezen?) en dan later door een toetje verwerken? Smaken ze dan nog goed?
Mocht het niet lukken met de lange vingers, cantucci onderin zijn ook erg lekker. Maar ook die heb ik nog nooit zelf gebakken.
Professioneel gifmenger.
  zondag 30 november 2014 @ 00:38:26 #175
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147136659
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 20:12 schreef Miss_Isis het volgende:
Dag allemaal, mag ik even inbreken met een vraag?

Ik wil als Kersttoetje (o.a.) een tiramisu maken, waar lange vingers ingaan. Nu heb ik het idee opgevat om zelf de lange vingers te gaan bakken. Maar, dan wil ik dat wel een poos van tevoren doen om de werkdruk omtrent de Kerstdagen een beetje te spreiden :P

Heeft iemand hier ervaring met het zelf bakken van lange vingers, is dat een beetje te doen (en smaakt het ook nog lekker)?. En een minstens zo belangrijke vraag; kun je zelf gebakken lange vingers bewaren (invriezen?) en dan later door een toetje verwerken? Smaken ze dan nog goed?
Ik heb er jaren geleden eens een beetje een sport van gemaakt de perfecte tiramisu te kunnen maken en heb toen wel eens een zelf een bodem gebakken voor mijn tiramisu naar recept van iemand hier in CUL. Het was een beetje sponsig zodat het goed vocht op kon nemen en vrij makkelijk en snel te maken herinner ik me. Je hoeft dus niet per se al die moeite te doen om mooie, krokante, luchtige lange vingers te gaan bakken denk ik, want daar merk je toch niks meer van nadat de boel met koffie en likeur is volgezogen.

Ha, ik heb de post zowaar gevonden net:
CUL / Recept tiramisu

Maar volgens mij heb ik t recept ietwat aangepast na wat pogingen, ik weet het niet meer precies. Het zou wellicht handig zijn om dat topic eens door te spitten :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_147141826
Als ik een (peren) tarte tatin bak, moet die dan meteen op, of kun je hem ook later opwarmen in de oven?

(heb een hele zooi peren gekocht hiervoor, deze zijn nu nog aan het rijpen, heb ook al zelfgemaakt bladerdeeg in de vriezer)
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147141866
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 20:12 schreef Miss_Isis het volgende:
Dag allemaal, mag ik even inbreken met een vraag?

Ik wil als Kersttoetje (o.a.) een tiramisu maken, waar lange vingers ingaan. Nu heb ik het idee opgevat om zelf de lange vingers te gaan bakken. Maar, dan wil ik dat wel een poos van tevoren doen om de werkdruk omtrent de Kerstdagen een beetje te spreiden :P

Heeft iemand hier ervaring met het zelf bakken van lange vingers, is dat een beetje te doen (en smaakt het ook nog lekker)?. En een minstens zo belangrijke vraag; kun je zelf gebakken lange vingers bewaren (invriezen?) en dan later door een toetje verwerken? Smaken ze dan nog goed?
Ik zou de moeite niet eens nemen voor een tiramisu. :@
pi_147142099
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 11:07 schreef sirdanilot het volgende:
Als ik een (peren) tarte tatin bak, moet die dan meteen op, of kun je hem ook later opwarmen in de oven?

(heb een hele zooi peren gekocht hiervoor, deze zijn nu nog aan het rijpen, heb ook al zelfgemaakt bladerdeeg in de vriezer)
Ik vermoed dat de karamel wat harder wordt na afkoelen. Maar of ie daar minder lekker van wordt zou ik niet weten. :9
Professioneel gifmenger.
  zondag 30 november 2014 @ 12:12:29 #179
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147143122
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 11:20 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Ik vermoed dat de karamel wat harder wordt na afkoelen. Maar of ie daar minder lekker van wordt zou ik niet weten. :9
Nee slapper juist, omdat de peren dan zachter en sappiger zijn.
Zou er niet te lang mee wachten qua opeten, wordt alleen maar minder lekker, als in dat het een zompige brei wordt ipv zacht en knapperig naast elkaar in een taart (zoooo lekker dat :9 )
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147143859
quote:
14s.gif Op zondag 30 november 2014 11:09 schreef Myraela het volgende:

[..]

Ik zou de moeite niet eens nemen voor een tiramisu. :@
Ja, daar twijfel ik dus ook nog een beetje over, of het de moeite waard gaat zijn :')

Maar de recepten die ik op heb gezocht leken vrij simpel, en ik vind het wel leuk om echt from scratch iets te maken. En ik vind het fijn om precies te weten wat er in m'n eten zit, vandaar het idee. Ik denk dat ik pas na de Kerst kan zeggen of het de moeite waard was :P

quote:
1s.gif Op zaterdag 29 november 2014 20:24 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Mocht het niet lukken met de lange vingers, cantucci onderin zijn ook erg lekker. Maar ook die heb ik nog nooit zelf gebakken.
Cantucci (cantuccini?) zijn van die harde koekjes met stukken amandel, toch? Dat lijkt me nog wat meer werk dan gewone lange vingers. En ik hou eigenlijk niet zo van hele stukken noot :@

Maar het maken van de lange vingers lijkt me op zich het probleem nog niet, het is meer het bewaren totdat ik ze kan verwerken waar het om gaat :)

quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 00:38 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Ik heb er jaren geleden eens een beetje een sport van gemaakt de perfecte tiramisu te kunnen maken en heb toen wel eens een zelf een bodem gebakken voor mijn tiramisu naar recept van iemand hier in CUL. Het was een beetje sponsig zodat het goed vocht op kon nemen en vrij makkelijk en snel te maken herinner ik me. Je hoeft dus niet per se al die moeite te doen om mooie, krokante, luchtige lange vingers te gaan bakken denk ik, want daar merk je toch niks meer van nadat de boel met koffie en likeur is volgezogen.

Ha, ik heb de post zowaar gevonden net:
CUL / Recept tiramisu

Maar volgens mij heb ik t recept ietwat aangepast na wat pogingen, ik weet het niet meer precies. Het zou wellicht handig zijn om dat topic eens door te spitten :)
Thanks voor de link! Heb het even doorgelezen, en dat is best een idee om zo'n bodem in één stuk te bakken ipv losse lange vingers. En nee, het krokante of luchtige merk je idd niet meer als ze in de tiramisu zitten. Daarom dacht ik ook dat ze misschien best ingevroren konden worden voor gebruik, zonder dat ze daar veel slechter van worden.

Ik ga in ieder geval eens wat proberen. Misschien ga ik vanmiddag al wel even een proefbatch lange vingers of een bodem maken en zien hoe dat lukt en of het zich een beetje laat invriezen. Want hoe weinig werk het ook is, ik moet het toch echt wel van tevoren kunnen maken want anders kom ik gewoon tijd tekort...
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  zondag 30 november 2014 @ 12:50:59 #181
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147143911
En gewoon lange vingers kopen?
Die van Boudoir zijn echt hartstikke prima
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147144130
Lange vingers maak je heel snel en zijn prima te bewaren buiten de vriezer. Ik heb ook gekozen voor een bakplaat vol met lange vingers, om achteraf ze in stukken te snijden (worden dan meer rechthoekige vingers ipv ronde uit de winkel) Werkte prima in de tiramisu. Zolang je ze maar bros laat worden voor je ze verpakt, dan kunnen ze zelfs na zoveel tijd nog flink wat koffie opslurpen als een spons. :)
mag het weten
  zondag 30 november 2014 @ 13:06:35 #183
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147144301
Afgelopen week voor het eerst succesvol kruidnootjes gebakken trouwens. Voorheen werden ze veel te hard, maar de truc is dus ze er al uit te halen als de binnenkant echt nog zacht is, hard mega goed uit als ze afkoelen.
Logisch wel, maar nog nooit op vertrouwd dat het ook echt zo goed zou werken _O-
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147144424
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 13:06 schreef Molo het volgende:
Afgelopen week voor het eerst succesvol kruidnootjes gebakken trouwens. Voorheen werden ze veel te hard, maar de truc is dus ze er al uit te halen als de binnenkant echt nog zacht is, hard mega goed uit als ze afkoelen.
Logisch wel, maar nog nooit op vertrouwd dat het ook echt zo goed zou werken _O-
Tot datzelfde inzicht kwam ik deze week ook :P Eerste keer ging veuls te hard, merendeel zwart geblakerd. Tweede keer gelet op de tijd en temperatuur, dacht dat ze niet goed waren want te zacht. Eenmaal buiten de oven hard het idd goed uit. Ik blij, hoef ik geen derde keer aan de bak.
mag het weten
pi_147150717
Weet iemand toevallig waar ze speculaaskruiden zonder sinaasappelschil verkopen?
De meeste supermarkten kom ik de Verstegen "Specerijenmix koek en speculaas" tegen, maar daar zitten dus sinaasappelschillen in :r

En ja, ik heb geprobeerd daarmee pepernoten te bakken, en man wat een teleurstelling :'(
  Moderator zondag 30 november 2014 @ 16:20:11 #186
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147150925
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:15 schreef Nixxor het volgende:
Weet iemand toevallig waar ze speculaaskruiden zonder sinaasappelschil verkopen?
De meeste supermarkten kom ik de Verstegen "Specerijenmix koek en speculaas" tegen, maar daar zitten dus sinaasappelschillen in :r

En ja, ik heb geprobeerd daarmee pepernoten te bakken, en man wat een teleurstelling :'(
Wat dacht je van gewoon zelf mixen in plaats van voorgemengd nemen?

8 tl gemalen kaneel 2 tl gemalen kruidnagel 2 tl gemalen koriander 2 tl gemberpoeder 1 tl gemalen nootmuskaat ½ tl gemalen kardemom 1 tl gemalen foelie

Je hebt alleen wat meer potjes nodig, maar als je een beetje zelf kookt heb je het merendeel toch wel staan.
En wel je deeg minimaal 24u laten rusten voor je het gaat bakken. Een week is nog beter.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147151297
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:20 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Wat dacht je van gewoon zelf mixen in plaats van voorgemengd nemen?

8 tl gemalen kaneel 2 tl gemalen kruidnagel 2 tl gemalen koriander 2 tl gemberpoeder 1 tl gemalen nootmuskaat ½ tl gemalen kardemom 1 tl gemalen foelie

Je hebt alleen wat meer potjes nodig, maar als je een beetje zelf kookt heb je het merendeel toch wel staan.
En wel je deeg minimaal 24u laten rusten voor je het gaat bakken. Een week is nog beter.
Plus een héél klein snufje witte peper. Echt heel weinig minder dan een theelepel, maar dat is een soort 'secret ingredient'. Kardemom ken ik niet hierin maar zal vast kunnen.

Nog lekkerder is als je een deel van de specerijen zelf zou kunnen malen maar gewoon mixen is ook al goed uiteraard.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147151449
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:28 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Plus een héél klein snufje witte peper. Echt heel weinig minder dan een theelepel, maar dat is een soort 'secret ingredient'. Kardemom ken ik niet hierin maar zal vast kunnen.

Nog lekkerder is als je een deel van de specerijen zelf zou kunnen malen maar gewoon mixen is ook al goed uiteraard.
Ik doe er juist veel witte peper in. Heerlijk pittig. Niet voor kleine kinderen.. :9

En anijszaad of venkelzaad. :Y
Professioneel gifmenger.
pi_147151606
Normaliter ben ik meer van het zelf mixen en experimenteren inderdaad.
Alleen ben ik bezig met mijn huis te verbouwen (waaronder me keuken!) dus mijn kook en bak hobby staat op een laag pitje. (zeg maar gerust uit)
Vandaar dat ik nu niet een hele collectie aan kruidenpotjes wil.

Ik moest alleen iets gezelligs verzinnen om te doen dus ik dacht we gaan pepernoten bakken.
Lekker makkelijk met een kruidemixje enzo. Maar dat blijkt dus moeilijker dan gedacht...
pi_147151846
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 16:32 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Ik doe er juist veel witte peper in. Heerlijk pittig. Niet voor kleine kinderen.. :9

En anijszaad of venkelzaad. :Y
Zo zie je maar dat het allemaal heel persoonlijk is want anijs-achtige dingen daarin vind ik juist goor.
Sinaasappelschil klinkt mij ook niet heel goor mits er maar een heel klein beetje inzit. Elk huis tuin en keukenrecept voor kruidnoten bevat gewoon kant en klare speculaaskruidenmix....
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147151869
Wacht gaat het nu over ouderwetse pepernoten (van die taaie brokken die ik persoonlijk goor vind) of over kruidnoten (die ik persoonlijk lekkerder vind)?
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147152456
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:15 schreef Nixxor het volgende:
Weet iemand toevallig waar ze speculaaskruiden zonder sinaasappelschil verkopen?
De meeste supermarkten kom ik de Verstegen "Specerijenmix koek en speculaas" tegen, maar daar zitten dus sinaasappelschillen in :r

En ja, ik heb geprobeerd daarmee pepernoten te bakken, en man wat een teleurstelling :'(
Kruiden of specerijen koop ik af en toe bij Gekruid of bij de Kruidenkaravaan. Hier heb ik mijn speculaaskruiden vandaan: http://www.kruidenkaravaa(...)228&search=Speculaas
pi_147152459
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:45 schreef sirdanilot het volgende:
Wacht gaat het nu over ouderwetse pepernoten (van die taaie brokken die ik persoonlijk goor vind) of over kruidnoten (die ik persoonlijk lekkerder vind)?
Mag hopen dat laatste, dan +1 van mij
mag het weten
pi_147153168
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 17:02 schreef n0a het volgende:

[..]

Kruiden of specerijen koop ik af en toe bij Gekruid of bij de Kruidenkaravaan. Hier heb ik mijn speculaaskruiden vandaan: http://www.kruidenkaravaa(...)228&search=Speculaas
Ziet er goed uit, maar is met de verzendkosten weer een beetje jammer voor een zakje.

quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:45 schreef sirdanilot het volgende:
Wacht gaat het nu over ouderwetse pepernoten (van die taaie brokken die ik persoonlijk goor vind) of over kruidnoten (die ik persoonlijk lekkerder vind)?
Kruidnoten! Sorry... Ik blijf die "echte pepernoten" nep vinden...
pi_147153236
Al wil ik weleens naar het restaurant van het Rijksmuseum geloof ik. Daar was een tijd terug een item over, dat ze met het thema de Gouden Eeuw en de specerijenhandel ekte pepernoten uit die tijd gingen bakken op basis van een recept uit die tijd en dat serveren naast een kop thee.
mag het weten
pi_147153298
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:24 schreef Joosie200 het volgende:
Al wil ik weleens naar het restaurant van het Rijksmuseum geloof ik. Daar was een tijd terug een item over, dat ze met het thema de Gouden Eeuw en de specerijenhandel ekte pepernoten uit die tijd gingen bakken op basis van een recept uit die tijd en dat serveren naast een kop thee.
Dat klinkt wel interessant ja, ik denk dat dat spul wat van Bolletje oid kant en klaar in de winkel licht echt niet smaakt zoals ze vroeger echt waren.
pi_147153412
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:26 schreef Nixxor het volgende:

[..]

Dat klinkt wel interessant ja, ik denk dat dat spul wat van Bolletje oid kant en klaar in de winkel licht echt niet smaakt zoals ze vroeger echt waren.
http://www.wijnkronieken.nl/pepernoten-en-constantia/

Wat ik zo snel vind
mag het weten
pi_147153795
Daar zit 'staartpeper' (cubeba) in. Nooit van gehoord. Als je eraan kunt komen zou je het natuurlijk kunnen proberen... maar ik zou gewoon een klein snufje witte peper doen. (met gewone zwarte peper ken ik het niet maar kan vast ook).
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator zondag 30 november 2014 @ 18:28:21 #199
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147155367
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:36 schreef Nixxor het volgende:
Normaliter ben ik meer van het zelf mixen en experimenteren inderdaad.
Alleen ben ik bezig met mijn huis te verbouwen (waaronder me keuken!) dus mijn kook en bak hobby staat op een laag pitje. (zeg maar gerust uit)
Vandaar dat ik nu niet een hele collectie aan kruidenpotjes wil.

Ik moest alleen iets gezelligs verzinnen om te doen dus ik dacht we gaan pepernoten bakken.
Lekker makkelijk met een kruidemixje enzo. Maar dat blijkt dus moeilijker dan gedacht...
Die van Dille & Kamille zijn meestal ook wel ok, ik weet alleen niet of er sinaasappel in zit.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147155409
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 12:12 schreef Molo het volgende:

[..]

Nee slapper juist, omdat de peren dan zachter en sappiger zijn.
Zou er niet te lang mee wachten qua opeten, wordt alleen maar minder lekker, als in dat het een zompige brei wordt ipv zacht en knapperig naast elkaar in een taart (zoooo lekker dat :9 )
En terug in de oven opwarmen helpt dan niet meer?

Dan moet ik maar eens mensen uitnodigen om dat ding op te eten. Maar ik voel mij altijd vrij onzeker met dit soort dingen, als het dan mislukt is het nogal vervelend...
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')