Ik zou de moeite niet eens nemen voor een tiramisu.quote:Op zaterdag 29 november 2014 20:12 schreef Miss_Isis het volgende:
Dag allemaal, mag ik even inbreken met een vraag?
Ik wil als Kersttoetje (o.a.) een tiramisu maken, waar lange vingers ingaan. Nu heb ik het idee opgevat om zelf de lange vingers te gaan bakken. Maar, dan wil ik dat wel een poos van tevoren doen om de werkdruk omtrent de Kerstdagen een beetje te spreiden![]()
Heeft iemand hier ervaring met het zelf bakken van lange vingers, is dat een beetje te doen (en smaakt het ook nog lekker)?. En een minstens zo belangrijke vraag; kun je zelf gebakken lange vingers bewaren (invriezen?) en dan later door een toetje verwerken? Smaken ze dan nog goed?
Ik vermoed dat de karamel wat harder wordt na afkoelen. Maar of ie daar minder lekker van wordt zou ik niet weten.quote:Op zondag 30 november 2014 11:07 schreef sirdanilot het volgende:
Als ik een (peren) tarte tatin bak, moet die dan meteen op, of kun je hem ook later opwarmen in de oven?
(heb een hele zooi peren gekocht hiervoor, deze zijn nu nog aan het rijpen, heb ook al zelfgemaakt bladerdeeg in de vriezer)
Nee slapper juist, omdat de peren dan zachter en sappiger zijn.quote:Op zondag 30 november 2014 11:20 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Ik vermoed dat de karamel wat harder wordt na afkoelen. Maar of ie daar minder lekker van wordt zou ik niet weten.
Ja, daar twijfel ik dus ook nog een beetje over, of het de moeite waard gaat zijnquote:Op zondag 30 november 2014 11:09 schreef Myraela het volgende:
[..]
Ik zou de moeite niet eens nemen voor een tiramisu.
Cantucci (cantuccini?) zijn van die harde koekjes met stukken amandel, toch? Dat lijkt me nog wat meer werk dan gewone lange vingers. En ik hou eigenlijk niet zo van hele stukken nootquote:Op zaterdag 29 november 2014 20:24 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Mocht het niet lukken met de lange vingers, cantucci onderin zijn ook erg lekker. Maar ook die heb ik nog nooit zelf gebakken.
Thanks voor de link! Heb het even doorgelezen, en dat is best een idee om zo'n bodem in één stuk te bakken ipv losse lange vingers. En nee, het krokante of luchtige merk je idd niet meer als ze in de tiramisu zitten. Daarom dacht ik ook dat ze misschien best ingevroren konden worden voor gebruik, zonder dat ze daar veel slechter van worden.quote:Op zondag 30 november 2014 00:38 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Ik heb er jaren geleden eens een beetje een sport van gemaakt de perfecte tiramisu te kunnen maken en heb toen wel eens een zelf een bodem gebakken voor mijn tiramisu naar recept van iemand hier in CUL. Het was een beetje sponsig zodat het goed vocht op kon nemen en vrij makkelijk en snel te maken herinner ik me. Je hoeft dus niet per se al die moeite te doen om mooie, krokante, luchtige lange vingers te gaan bakken denk ik, want daar merk je toch niks meer van nadat de boel met koffie en likeur is volgezogen.
Ha, ik heb de post zowaar gevonden net:
CUL / Recept tiramisu
Maar volgens mij heb ik t recept ietwat aangepast na wat pogingen, ik weet het niet meer precies. Het zou wellicht handig zijn om dat topic eens door te spitten
Tot datzelfde inzicht kwam ik deze week ookquote:Op zondag 30 november 2014 13:06 schreef Molo het volgende:
Afgelopen week voor het eerst succesvol kruidnootjes gebakken trouwens. Voorheen werden ze veel te hard, maar de truc is dus ze er al uit te halen als de binnenkant echt nog zacht is, hard mega goed uit als ze afkoelen.
Logisch wel, maar nog nooit op vertrouwd dat het ook echt zo goed zou werken
Wat dacht je van gewoon zelf mixen in plaats van voorgemengd nemen?quote:Op zondag 30 november 2014 16:15 schreef Nixxor het volgende:
Weet iemand toevallig waar ze speculaaskruiden zonder sinaasappelschil verkopen?
De meeste supermarkten kom ik de Verstegen "Specerijenmix koek en speculaas" tegen, maar daar zitten dus sinaasappelschillen in![]()
En ja, ik heb geprobeerd daarmee pepernoten te bakken, en man wat een teleurstelling
Plus een héél klein snufje witte peper. Echt heel weinig minder dan een theelepel, maar dat is een soort 'secret ingredient'. Kardemom ken ik niet hierin maar zal vast kunnen.quote:Op zondag 30 november 2014 16:20 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Wat dacht je van gewoon zelf mixen in plaats van voorgemengd nemen?
8 tl gemalen kaneel 2 tl gemalen kruidnagel 2 tl gemalen koriander 2 tl gemberpoeder 1 tl gemalen nootmuskaat ½ tl gemalen kardemom 1 tl gemalen foelie
Je hebt alleen wat meer potjes nodig, maar als je een beetje zelf kookt heb je het merendeel toch wel staan.
En wel je deeg minimaal 24u laten rusten voor je het gaat bakken. Een week is nog beter.
Ik doe er juist veel witte peper in. Heerlijk pittig. Niet voor kleine kinderen..quote:Op zondag 30 november 2014 16:28 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Plus een héél klein snufje witte peper. Echt heel weinig minder dan een theelepel, maar dat is een soort 'secret ingredient'. Kardemom ken ik niet hierin maar zal vast kunnen.
Nog lekkerder is als je een deel van de specerijen zelf zou kunnen malen maar gewoon mixen is ook al goed uiteraard.
Zo zie je maar dat het allemaal heel persoonlijk is want anijs-achtige dingen daarin vind ik juist goor.quote:Op zondag 30 november 2014 16:32 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Ik doe er juist veel witte peper in. Heerlijk pittig. Niet voor kleine kinderen..
En anijszaad of venkelzaad.
Kruiden of specerijen koop ik af en toe bij Gekruid of bij de Kruidenkaravaan. Hier heb ik mijn speculaaskruiden vandaan: http://www.kruidenkaravaa(...)228&search=Speculaasquote:Op zondag 30 november 2014 16:15 schreef Nixxor het volgende:
Weet iemand toevallig waar ze speculaaskruiden zonder sinaasappelschil verkopen?
De meeste supermarkten kom ik de Verstegen "Specerijenmix koek en speculaas" tegen, maar daar zitten dus sinaasappelschillen in![]()
En ja, ik heb geprobeerd daarmee pepernoten te bakken, en man wat een teleurstelling
Mag hopen dat laatste, dan +1 van mijquote:Op zondag 30 november 2014 16:45 schreef sirdanilot het volgende:
Wacht gaat het nu over ouderwetse pepernoten (van die taaie brokken die ik persoonlijk goor vind) of over kruidnoten (die ik persoonlijk lekkerder vind)?
Ziet er goed uit, maar is met de verzendkosten weer een beetje jammer voor een zakje.quote:Op zondag 30 november 2014 17:02 schreef n0a het volgende:
[..]
Kruiden of specerijen koop ik af en toe bij Gekruid of bij de Kruidenkaravaan. Hier heb ik mijn speculaaskruiden vandaan: http://www.kruidenkaravaa(...)228&search=Speculaas
Kruidnoten! Sorry... Ik blijf die "echte pepernoten" nep vinden...quote:Op zondag 30 november 2014 16:45 schreef sirdanilot het volgende:
Wacht gaat het nu over ouderwetse pepernoten (van die taaie brokken die ik persoonlijk goor vind) of over kruidnoten (die ik persoonlijk lekkerder vind)?
Dat klinkt wel interessant ja, ik denk dat dat spul wat van Bolletje oid kant en klaar in de winkel licht echt niet smaakt zoals ze vroeger echt waren.quote:Op zondag 30 november 2014 17:24 schreef Joosie200 het volgende:
Al wil ik weleens naar het restaurant van het Rijksmuseum geloof ik. Daar was een tijd terug een item over, dat ze met het thema de Gouden Eeuw en de specerijenhandel ekte pepernoten uit die tijd gingen bakken op basis van een recept uit die tijd en dat serveren naast een kop thee.
http://www.wijnkronieken.nl/pepernoten-en-constantia/quote:Op zondag 30 november 2014 17:26 schreef Nixxor het volgende:
[..]
Dat klinkt wel interessant ja, ik denk dat dat spul wat van Bolletje oid kant en klaar in de winkel licht echt niet smaakt zoals ze vroeger echt waren.
Die van Dille & Kamille zijn meestal ook wel ok, ik weet alleen niet of er sinaasappel in zit.quote:Op zondag 30 november 2014 16:36 schreef Nixxor het volgende:
Normaliter ben ik meer van het zelf mixen en experimenteren inderdaad.
Alleen ben ik bezig met mijn huis te verbouwen (waaronder me keuken!) dus mijn kook en bak hobby staat op een laag pitje. (zeg maar gerust uit)
Vandaar dat ik nu niet een hele collectie aan kruidenpotjes wil.
Ik moest alleen iets gezelligs verzinnen om te doen dus ik dacht we gaan pepernoten bakken.
Lekker makkelijk met een kruidemixje enzo. Maar dat blijkt dus moeilijker dan gedacht...
En terug in de oven opwarmen helpt dan niet meer?quote:Op zondag 30 november 2014 12:12 schreef Molo het volgende:
[..]
Nee slapper juist, omdat de peren dan zachter en sappiger zijn.
Zou er niet te lang mee wachten qua opeten, wordt alleen maar minder lekker, als in dat het een zompige brei wordt ipv zacht en knapperig naast elkaar in een taart (zoooo lekker dat)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |