abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_147141826
Als ik een (peren) tarte tatin bak, moet die dan meteen op, of kun je hem ook later opwarmen in de oven?

(heb een hele zooi peren gekocht hiervoor, deze zijn nu nog aan het rijpen, heb ook al zelfgemaakt bladerdeeg in de vriezer)
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147141866
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 20:12 schreef Miss_Isis het volgende:
Dag allemaal, mag ik even inbreken met een vraag?

Ik wil als Kersttoetje (o.a.) een tiramisu maken, waar lange vingers ingaan. Nu heb ik het idee opgevat om zelf de lange vingers te gaan bakken. Maar, dan wil ik dat wel een poos van tevoren doen om de werkdruk omtrent de Kerstdagen een beetje te spreiden :P

Heeft iemand hier ervaring met het zelf bakken van lange vingers, is dat een beetje te doen (en smaakt het ook nog lekker)?. En een minstens zo belangrijke vraag; kun je zelf gebakken lange vingers bewaren (invriezen?) en dan later door een toetje verwerken? Smaken ze dan nog goed?
Ik zou de moeite niet eens nemen voor een tiramisu. :@
pi_147142099
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 11:07 schreef sirdanilot het volgende:
Als ik een (peren) tarte tatin bak, moet die dan meteen op, of kun je hem ook later opwarmen in de oven?

(heb een hele zooi peren gekocht hiervoor, deze zijn nu nog aan het rijpen, heb ook al zelfgemaakt bladerdeeg in de vriezer)
Ik vermoed dat de karamel wat harder wordt na afkoelen. Maar of ie daar minder lekker van wordt zou ik niet weten. :9
Professioneel gifmenger.
  zondag 30 november 2014 @ 12:12:29 #179
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147143122
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 11:20 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Ik vermoed dat de karamel wat harder wordt na afkoelen. Maar of ie daar minder lekker van wordt zou ik niet weten. :9
Nee slapper juist, omdat de peren dan zachter en sappiger zijn.
Zou er niet te lang mee wachten qua opeten, wordt alleen maar minder lekker, als in dat het een zompige brei wordt ipv zacht en knapperig naast elkaar in een taart (zoooo lekker dat :9 )
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147143859
quote:
14s.gif Op zondag 30 november 2014 11:09 schreef Myraela het volgende:

[..]

Ik zou de moeite niet eens nemen voor een tiramisu. :@
Ja, daar twijfel ik dus ook nog een beetje over, of het de moeite waard gaat zijn :')

Maar de recepten die ik op heb gezocht leken vrij simpel, en ik vind het wel leuk om echt from scratch iets te maken. En ik vind het fijn om precies te weten wat er in m'n eten zit, vandaar het idee. Ik denk dat ik pas na de Kerst kan zeggen of het de moeite waard was :P

quote:
1s.gif Op zaterdag 29 november 2014 20:24 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Mocht het niet lukken met de lange vingers, cantucci onderin zijn ook erg lekker. Maar ook die heb ik nog nooit zelf gebakken.
Cantucci (cantuccini?) zijn van die harde koekjes met stukken amandel, toch? Dat lijkt me nog wat meer werk dan gewone lange vingers. En ik hou eigenlijk niet zo van hele stukken noot :@

Maar het maken van de lange vingers lijkt me op zich het probleem nog niet, het is meer het bewaren totdat ik ze kan verwerken waar het om gaat :)

quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 00:38 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Ik heb er jaren geleden eens een beetje een sport van gemaakt de perfecte tiramisu te kunnen maken en heb toen wel eens een zelf een bodem gebakken voor mijn tiramisu naar recept van iemand hier in CUL. Het was een beetje sponsig zodat het goed vocht op kon nemen en vrij makkelijk en snel te maken herinner ik me. Je hoeft dus niet per se al die moeite te doen om mooie, krokante, luchtige lange vingers te gaan bakken denk ik, want daar merk je toch niks meer van nadat de boel met koffie en likeur is volgezogen.

Ha, ik heb de post zowaar gevonden net:
CUL / Recept tiramisu

Maar volgens mij heb ik t recept ietwat aangepast na wat pogingen, ik weet het niet meer precies. Het zou wellicht handig zijn om dat topic eens door te spitten :)
Thanks voor de link! Heb het even doorgelezen, en dat is best een idee om zo'n bodem in één stuk te bakken ipv losse lange vingers. En nee, het krokante of luchtige merk je idd niet meer als ze in de tiramisu zitten. Daarom dacht ik ook dat ze misschien best ingevroren konden worden voor gebruik, zonder dat ze daar veel slechter van worden.

Ik ga in ieder geval eens wat proberen. Misschien ga ik vanmiddag al wel even een proefbatch lange vingers of een bodem maken en zien hoe dat lukt en of het zich een beetje laat invriezen. Want hoe weinig werk het ook is, ik moet het toch echt wel van tevoren kunnen maken want anders kom ik gewoon tijd tekort...
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  zondag 30 november 2014 @ 12:50:59 #181
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147143911
En gewoon lange vingers kopen?
Die van Boudoir zijn echt hartstikke prima
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147144130
Lange vingers maak je heel snel en zijn prima te bewaren buiten de vriezer. Ik heb ook gekozen voor een bakplaat vol met lange vingers, om achteraf ze in stukken te snijden (worden dan meer rechthoekige vingers ipv ronde uit de winkel) Werkte prima in de tiramisu. Zolang je ze maar bros laat worden voor je ze verpakt, dan kunnen ze zelfs na zoveel tijd nog flink wat koffie opslurpen als een spons. :)
mag het weten
  zondag 30 november 2014 @ 13:06:35 #183
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147144301
Afgelopen week voor het eerst succesvol kruidnootjes gebakken trouwens. Voorheen werden ze veel te hard, maar de truc is dus ze er al uit te halen als de binnenkant echt nog zacht is, hard mega goed uit als ze afkoelen.
Logisch wel, maar nog nooit op vertrouwd dat het ook echt zo goed zou werken _O-
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147144424
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 13:06 schreef Molo het volgende:
Afgelopen week voor het eerst succesvol kruidnootjes gebakken trouwens. Voorheen werden ze veel te hard, maar de truc is dus ze er al uit te halen als de binnenkant echt nog zacht is, hard mega goed uit als ze afkoelen.
Logisch wel, maar nog nooit op vertrouwd dat het ook echt zo goed zou werken _O-
Tot datzelfde inzicht kwam ik deze week ook :P Eerste keer ging veuls te hard, merendeel zwart geblakerd. Tweede keer gelet op de tijd en temperatuur, dacht dat ze niet goed waren want te zacht. Eenmaal buiten de oven hard het idd goed uit. Ik blij, hoef ik geen derde keer aan de bak.
mag het weten
pi_147150717
Weet iemand toevallig waar ze speculaaskruiden zonder sinaasappelschil verkopen?
De meeste supermarkten kom ik de Verstegen "Specerijenmix koek en speculaas" tegen, maar daar zitten dus sinaasappelschillen in :r

En ja, ik heb geprobeerd daarmee pepernoten te bakken, en man wat een teleurstelling :'(
  Moderator zondag 30 november 2014 @ 16:20:11 #186
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147150925
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:15 schreef Nixxor het volgende:
Weet iemand toevallig waar ze speculaaskruiden zonder sinaasappelschil verkopen?
De meeste supermarkten kom ik de Verstegen "Specerijenmix koek en speculaas" tegen, maar daar zitten dus sinaasappelschillen in :r

En ja, ik heb geprobeerd daarmee pepernoten te bakken, en man wat een teleurstelling :'(
Wat dacht je van gewoon zelf mixen in plaats van voorgemengd nemen?

8 tl gemalen kaneel 2 tl gemalen kruidnagel 2 tl gemalen koriander 2 tl gemberpoeder 1 tl gemalen nootmuskaat ½ tl gemalen kardemom 1 tl gemalen foelie

Je hebt alleen wat meer potjes nodig, maar als je een beetje zelf kookt heb je het merendeel toch wel staan.
En wel je deeg minimaal 24u laten rusten voor je het gaat bakken. Een week is nog beter.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147151297
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:20 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Wat dacht je van gewoon zelf mixen in plaats van voorgemengd nemen?

8 tl gemalen kaneel 2 tl gemalen kruidnagel 2 tl gemalen koriander 2 tl gemberpoeder 1 tl gemalen nootmuskaat ½ tl gemalen kardemom 1 tl gemalen foelie

Je hebt alleen wat meer potjes nodig, maar als je een beetje zelf kookt heb je het merendeel toch wel staan.
En wel je deeg minimaal 24u laten rusten voor je het gaat bakken. Een week is nog beter.
Plus een héél klein snufje witte peper. Echt heel weinig minder dan een theelepel, maar dat is een soort 'secret ingredient'. Kardemom ken ik niet hierin maar zal vast kunnen.

Nog lekkerder is als je een deel van de specerijen zelf zou kunnen malen maar gewoon mixen is ook al goed uiteraard.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147151449
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:28 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Plus een héél klein snufje witte peper. Echt heel weinig minder dan een theelepel, maar dat is een soort 'secret ingredient'. Kardemom ken ik niet hierin maar zal vast kunnen.

Nog lekkerder is als je een deel van de specerijen zelf zou kunnen malen maar gewoon mixen is ook al goed uiteraard.
Ik doe er juist veel witte peper in. Heerlijk pittig. Niet voor kleine kinderen.. :9

En anijszaad of venkelzaad. :Y
Professioneel gifmenger.
pi_147151606
Normaliter ben ik meer van het zelf mixen en experimenteren inderdaad.
Alleen ben ik bezig met mijn huis te verbouwen (waaronder me keuken!) dus mijn kook en bak hobby staat op een laag pitje. (zeg maar gerust uit)
Vandaar dat ik nu niet een hele collectie aan kruidenpotjes wil.

Ik moest alleen iets gezelligs verzinnen om te doen dus ik dacht we gaan pepernoten bakken.
Lekker makkelijk met een kruidemixje enzo. Maar dat blijkt dus moeilijker dan gedacht...
pi_147151846
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 16:32 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Ik doe er juist veel witte peper in. Heerlijk pittig. Niet voor kleine kinderen.. :9

En anijszaad of venkelzaad. :Y
Zo zie je maar dat het allemaal heel persoonlijk is want anijs-achtige dingen daarin vind ik juist goor.
Sinaasappelschil klinkt mij ook niet heel goor mits er maar een heel klein beetje inzit. Elk huis tuin en keukenrecept voor kruidnoten bevat gewoon kant en klare speculaaskruidenmix....
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147151869
Wacht gaat het nu over ouderwetse pepernoten (van die taaie brokken die ik persoonlijk goor vind) of over kruidnoten (die ik persoonlijk lekkerder vind)?
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_147152456
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:15 schreef Nixxor het volgende:
Weet iemand toevallig waar ze speculaaskruiden zonder sinaasappelschil verkopen?
De meeste supermarkten kom ik de Verstegen "Specerijenmix koek en speculaas" tegen, maar daar zitten dus sinaasappelschillen in :r

En ja, ik heb geprobeerd daarmee pepernoten te bakken, en man wat een teleurstelling :'(
Kruiden of specerijen koop ik af en toe bij Gekruid of bij de Kruidenkaravaan. Hier heb ik mijn speculaaskruiden vandaan: http://www.kruidenkaravaa(...)228&search=Speculaas
pi_147152459
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:45 schreef sirdanilot het volgende:
Wacht gaat het nu over ouderwetse pepernoten (van die taaie brokken die ik persoonlijk goor vind) of over kruidnoten (die ik persoonlijk lekkerder vind)?
Mag hopen dat laatste, dan +1 van mij
mag het weten
pi_147153168
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 17:02 schreef n0a het volgende:

[..]

Kruiden of specerijen koop ik af en toe bij Gekruid of bij de Kruidenkaravaan. Hier heb ik mijn speculaaskruiden vandaan: http://www.kruidenkaravaa(...)228&search=Speculaas
Ziet er goed uit, maar is met de verzendkosten weer een beetje jammer voor een zakje.

quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:45 schreef sirdanilot het volgende:
Wacht gaat het nu over ouderwetse pepernoten (van die taaie brokken die ik persoonlijk goor vind) of over kruidnoten (die ik persoonlijk lekkerder vind)?
Kruidnoten! Sorry... Ik blijf die "echte pepernoten" nep vinden...
pi_147153236
Al wil ik weleens naar het restaurant van het Rijksmuseum geloof ik. Daar was een tijd terug een item over, dat ze met het thema de Gouden Eeuw en de specerijenhandel ekte pepernoten uit die tijd gingen bakken op basis van een recept uit die tijd en dat serveren naast een kop thee.
mag het weten
pi_147153298
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:24 schreef Joosie200 het volgende:
Al wil ik weleens naar het restaurant van het Rijksmuseum geloof ik. Daar was een tijd terug een item over, dat ze met het thema de Gouden Eeuw en de specerijenhandel ekte pepernoten uit die tijd gingen bakken op basis van een recept uit die tijd en dat serveren naast een kop thee.
Dat klinkt wel interessant ja, ik denk dat dat spul wat van Bolletje oid kant en klaar in de winkel licht echt niet smaakt zoals ze vroeger echt waren.
pi_147153412
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:26 schreef Nixxor het volgende:

[..]

Dat klinkt wel interessant ja, ik denk dat dat spul wat van Bolletje oid kant en klaar in de winkel licht echt niet smaakt zoals ze vroeger echt waren.
http://www.wijnkronieken.nl/pepernoten-en-constantia/

Wat ik zo snel vind
mag het weten
pi_147153795
Daar zit 'staartpeper' (cubeba) in. Nooit van gehoord. Als je eraan kunt komen zou je het natuurlijk kunnen proberen... maar ik zou gewoon een klein snufje witte peper doen. (met gewone zwarte peper ken ik het niet maar kan vast ook).
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator zondag 30 november 2014 @ 18:28:21 #199
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_147155367
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 16:36 schreef Nixxor het volgende:
Normaliter ben ik meer van het zelf mixen en experimenteren inderdaad.
Alleen ben ik bezig met mijn huis te verbouwen (waaronder me keuken!) dus mijn kook en bak hobby staat op een laag pitje. (zeg maar gerust uit)
Vandaar dat ik nu niet een hele collectie aan kruidenpotjes wil.

Ik moest alleen iets gezelligs verzinnen om te doen dus ik dacht we gaan pepernoten bakken.
Lekker makkelijk met een kruidemixje enzo. Maar dat blijkt dus moeilijker dan gedacht...
Die van Dille & Kamille zijn meestal ook wel ok, ik weet alleen niet of er sinaasappel in zit.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_147155409
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 12:12 schreef Molo het volgende:

[..]

Nee slapper juist, omdat de peren dan zachter en sappiger zijn.
Zou er niet te lang mee wachten qua opeten, wordt alleen maar minder lekker, als in dat het een zompige brei wordt ipv zacht en knapperig naast elkaar in een taart (zoooo lekker dat :9 )
En terug in de oven opwarmen helpt dan niet meer?

Dan moet ik maar eens mensen uitnodigen om dat ding op te eten. Maar ik voel mij altijd vrij onzeker met dit soort dingen, als het dan mislukt is het nogal vervelend...
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')