abonnement Unibet Coolblue
  Moderator dinsdag 18 november 2014 @ 23:51:55 #51
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146794964
Ciabatta 90% gelukt, iets te weinig volume in de hoogte, maar dat komt omdat de rijskom niet de juiste was en ik mijn folie niet had ingevet waardoor het deeg bleef plakken en instortte ;(

Ook nog een appelcake gemaakt in een tulbandvorm waarbij de appels niet naar beneden zakken, echt heel goed gelukt door middel van een iets steviger beslag waar ook een beetje amandelmeel in wordt verwerkt ^O^

Al met al een geslaagde bakdag, leerzaam ook.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 19 november 2014 @ 04:08:23 #52
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146798315
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 23:23 schreef LilDutchPrincess het volgende:

[..]

citroensap
Nee.

Hete suikersiroop toevoegen aan het eiwit als het schuim is, dan door kloppen tot het schuim helemaal afgekoeld is. Krijg je superstevig schuim van (en lekker)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  woensdag 19 november 2014 @ 04:09:23 #53
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_146798318
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 november 2014 23:51 schreef djkoelkast het volgende:
Ciabatta 90% gelukt, iets te weinig volume in de hoogte, maar dat komt omdat de rijskom niet de juiste was en ik mijn folie niet had ingevet waardoor het deeg bleef plakken en instortte ;(

Ook nog een appelcake gemaakt in een tulbandvorm waarbij de appels niet naar beneden zakken, echt heel goed gelukt door middel van een iets steviger beslag waar ook een beetje amandelmeel in wordt verwerkt ^O^

Al met al een geslaagde bakdag, leerzaam ook.
Heb je van die laatste een receptje?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_146798536
DJ, folie in de rijskom? Dat klinkt sowieso onhandig? Waarom niet gewoon de container zelf ingevet? Ik gebruik voor ciabatta en ander nat deeg goedkope plastic bakken met een deksel. Desnoods een emmer met een groot bord erop als 'deksel'. Wat had jij gebruikt?

Hoe dan ook: een ciabatta voor 90% laten slagen is ook al behoorlijk goed! :) Had je mooie grote gaten in het kruim? :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_146798544
Trouwens, we hebben een uitstekende losse broodbakreeks hè? :)

CUL / Brood bakken in de oven #17: Brood met vulling
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator woensdag 19 november 2014 @ 10:51:56 #56
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146801752
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 06:48 schreef minilot het volgende:
DJ, folie in de rijskom? Dat klinkt sowieso onhandig? Waarom niet gewoon de container zelf ingevet? Ik gebruik voor ciabatta en ander nat deeg goedkope plastic bakken met een deksel. Desnoods een emmer met een groot bord erop als 'deksel'. Wat had jij gebruikt?

Hoe dan ook: een ciabatta voor 90% laten slagen is ook al behoorlijk goed! :) Had je mooie grote gaten in het kruim? :9
Nee er overheen ;)
Kom was ingevet met olijfolie, het was een glazen lasagneschaal zeg maar, het enige vierkante van formaat wat ik kon vinden. Ik ga inderdaad volgende keer een platsic container gebruiken (staat op het verlanglijstje voor sinterklaas :P ).

Grote gaten waren grotendeels door het folie verpest (op het moment dat ik dat er af haalde zakte het hele deeg ineen), maar het idee was er wel, onregelmatige gaten, zacht van binnen, knapperig met een zekere taaie bite van buiten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  User die het meest klaagt 2022 woensdag 19 november 2014 @ 11:30:14 #57
414785 sirdanilot
pi_146802806
Heb ook een keer geprobeerd ciabatta te maken maar het werd een gewoon zacht broodje zonder de typische structuur en lichtelijk taaie bite :( Wel lekker verder hoor maar ja....

Het zachte plakkerige deeg lijkt heel vervelend, maar je moet gewoon met je handen door blijven kneden, als je klaar met kneden bent plakt het in principe niet echt meer. Niet steeds je handen schoonmaken dus. En kneden met één hand anders heb je geen schone hand meer.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_146802934
Bij echt nat deeg (dus met een hoge hydratatie, kotm bij veel ciabattarecepten voor) is het ook helemaal geen kwestie van kneden. Het deeg krijgt z'n luchtigheid en de kenmerkende open structuur, door het juist niet te kneden, maar vooral heeeeeeeeeeeeel lang te laten rijzen . Het deeg is veel te kledderig om te kneden, je 'vouwt' het alleen een beetje over zichzelf heen, liefst met hulp van een deegschraper.
Het is even een knoeiwerkje als je het niet gewend bent, maar uiteindelijk heb je er dus veel minder werk aan en je krijgt er prachtige broden van. O+
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator woensdag 19 november 2014 @ 11:52:32 #59
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146803547
Ik heb de methode gebruikt die Paul Hollywood heeft voorgedaan in de Great British Bake Off Masterclass, die methode werkt, ik had alleen de verkeerde container en geen deksel en heb dus het folie niet ingevet. Volgende keer beter ;)

Foccacia heb ik in diezelfde container laten rijzen en dat ging wel goed en da's ook een nogal nat deeg, vandaar.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 19 november 2014 @ 12:41:26 #60
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146805029
Nou, de snickerdoodles hebben een perfecte structuur gekregen. Alleen niet zoet genoeg en had wel wat meer kaneel gemogen ook. Maar totaal niet uitgelopen. Ik ben zeer tevreden met dat bakmatje!

Nu wil ik citroen muffins maken met maanzaad, maare, is het een goed idee om muffins in zo'n bakvormpjes ding te doen zonder papiertjes?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146805120
Ik doe ze altijd zonder papiertjes. Ik vind papiertjes altijd maar lelijk. Wel invetten en bebloemen.
pi_146806098
quote:
14s.gif Op woensdag 19 november 2014 12:44 schreef Myraela het volgende:
Eens met hierboven, ik gebruik ook liever geen papiertjes.
En Myra, wat heb je een tof pannenkoektaartje gemaakt! O+ Zag het al op je blog. : )
Let me see you stripped down to the bone
  woensdag 19 november 2014 @ 15:52:14 #63
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146811423


citroen-maanzaad muffins, met een kop dikke turkse yoghurt door het beslag en jaggery ipv suiker.

De structuur is perfect zacht en fluffy. Ik had het alleen wel wat meer citroenig bedoeld.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146811763
Lekker! Misschien nog wat citroen glazuur erop voor extra smaak?
  woensdag 19 november 2014 @ 16:30:09 #65
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146812505
hmm ja ik hou niet zo van glazuur.

over een paar dagen gewoon nog een poging :P
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  Moderator woensdag 19 november 2014 @ 16:59:07 #66
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146813430
Paar druppels essentiële citroenolie?
Of citroenmelisse smaakt ook heel citroenig. Of meer citroenschil.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 19 november 2014 @ 21:07:47 #67
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_146822007
ja gewoon meer citroensap en/of schil
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_146824849
Snelle bakvraag: Is gedroogde gist hetzelfde als instant gist?
  Moderator woensdag 19 november 2014 @ 22:49:24 #69
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146826644
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 22:09 schreef emil23 het volgende:
Snelle bakvraag: Is gedroogde gist hetzelfde als instant gist?
Nee.
Instantgist zijn hele kleine korreltjes die je in zakjes koopt, kun je direct door je meel mengen.
Gedroogde gist zijn vrij grote ronde korrels die je eerst moet activeren voor je ze kunt gebruiken (met melk bijvoorbeeld).
Volgens broodexpert Paul Hollywood is instantgist (dus gewoon die zakjes/pakjes uit de winkel) het beste om te gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146828724
En klopt het dan ongeveer dan 30 gram verse gist gelijk is aan 15 gram gedroogde gist en aan 7 gram instant gist?
  Moderator woensdag 19 november 2014 @ 23:52:05 #71
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146829464
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 23:34 schreef emil23 het volgende:
En klopt het dan ongeveer dan 30 gram verse gist gelijk is aan 15 gram gedroogde gist en aan 7 gram instant gist?
Ik ken de verhouding vers-gedroogd niet, er zijn verschillende maten eigenlijk.
Paul Hollywood gebruikt 10g instantgist op 500g meel
Dr Oetker 7g instantgist op 500g meel
Er zijn een paar andere fabrikanten die doen 9g instantgist op 500g meel

Als ik kijk naar wat ouderwetse bakkers doen is het 1:2,5 (instant:vers) en dan 25g vers per 500g meel (en dus 10g instant).

Bovenstaand is allemaal instant, ik denk zelf dat 1:2,5 een goede verhouding is.
Gedroogde gist zie je in NL bijna niet, wel in Engeland.



Ik heb wat zoekwerk gedaan en kom eigenlijk overal tegen dat je dezelfde verhouding kunt gebruiken, dus 500g meel = 10g droge gist. Alleen moet je droge gist eerst nog activeren met water+suiker, water+meel of melk.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146830283
Ik gebruik dr. Oetker instant gist, maar per 500 gram bloem of meel maar 2/3 gram gist. Lang leve no knead deeg. Terug on topic, vanavond mijn anderhalve week gerijpte spijs en glutenvrije speculaas deeg ingezet voor glutenvrije kruidnootjes en gevuld speculaas. Heeft zusjelief op 5 december ook wat te smikkelen ipv een fortuin kwijt te zijn aan dure glutenvrije prefab zooi. :)
mag het weten
  Moderator donderdag 20 november 2014 @ 00:22:06 #73
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146830408
Mijn spijs is nog lang niet klaar, moet nog minimaal 2 weken, misschien wel 3 :P
Nieuw experiment, want ik deed normaal ook een week.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146830546
quote:
0s.gif Op donderdag 20 november 2014 00:22 schreef djkoelkast het volgende:
Mijn spijs is nog lang niet klaar, moet nog minimaal 2 weken, misschien wel 3 :P
Nieuw experiment, want ik deed normaal ook een week.
Het biologische ei wat erin zit is nog uit een doos met eieren die tot volgende week houdbaar zijn. Dus die wou ik nu afbakken om zo te voorkomen dat er wat geks gaat gebeuren door een verwerkt ei wat overdatum gaat zonder af te bakken. Is puur gevoelsmatig want het zal wss door de samenstelling van het spijs geen klap uit maken..
mag het weten
pi_146832734
quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 23:52 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik ken de verhouding vers-gedroogd niet, er zijn verschillende maten eigenlijk.
Paul Hollywood gebruikt 10g instantgist op 500g meel
Dr Oetker 7g instantgist op 500g meel
Er zijn een paar andere fabrikanten die doen 9g instantgist op 500g meel

Als ik kijk naar wat ouderwetse bakkers doen is het 1:2,5 (instant:vers) en dan 25g vers per 500g meel (en dus 10g instant).

Bovenstaand is allemaal instant, ik denk zelf dat 1:2,5 een goede verhouding is.
Gedroogde gist zie je in NL bijna niet, wel in Engeland.

[ afbeelding ]

Ik heb wat zoekwerk gedaan en kom eigenlijk overal tegen dat je dezelfde verhouding kunt gebruiken, dus 500g meel = 10g droge gist. Alleen moet je droge gist eerst nog activeren met water+suiker, water+meel of melk.
Ik heb een recept gezien voor oliebollen waar in 500gr bloem 15gr droge gist moet worden toegevoegd. Maar om dat nu te vervangen door 15gr instant gist leek me wat veel. Maar aan de andere kant, met flink veel krenten er in is het natuurlijk wel en deeg dat moeilijk rijst.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')