abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † dinsdag 5 november 2013 @ 19:10:28 #1
91830 MaximusTG
pi_132934225


Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van uit het vorige topic

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 15 alweer!

[ Bericht 3% gewijzigd door MaximusTG op 05-11-2013 19:18:42 ]
pi_132938492
Vraagje: hoe bewaren jullie je brood 't beste?
Gister mijn brood in zo'n papieren zak gedaan maar was vanmorgen een beetje week geworden eigenlijk, sompig.
Maar als je je brood zo laat liggen wordt 't natuurlijk beton.
Ik had gelezen dat een theedoek ook een optie was?
  † In Memoriam † dinsdag 5 november 2013 @ 20:59:12 #3
91830 MaximusTG
pi_132939386
Nou, een brood zoals die ik als laatst in vorige topic postte snij ik meestal in twee, en vries de helft in in een plastic ziplockzak.
De andere helft gaat dan in alufolie, dat vooral de aangesneden kant bedekt. Om te voorkomen dat de korst idd te zacht wordt.
Maar als ik een brood zou bakken met melk en boter, meer een supermarktbrood, dan zou dat denk ik beter in plastic worden bewaard op een koele, droge plek (maar niet de koelkast).
Jouw brood had wel een hele dunne korst zag ik in het vorige topic; welk recept had je daarvoor gevolgd?
pi_132940028
:o
quote:
0s.gif Op maandag 4 november 2013 21:10 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Het recept wat ik vanmiddag had gebruikt:
500 gr meel (type 405) gezeefd
260 ml water
50 ml melk
10 gr gist
10 gr zeezout

Eerst het zout met 50 ml water gemend en de rest van het water met de melk en gist en 100 gram meel (lauw).
Het zout loste voor geen drol op in het water. Dit 10 minuten laten staan zodat de gist al begon te werken.
Het gistdeeg bij het meel gegooid en met de handen gekneed. Als laatste het zoutmengsel er bij gedaan. Het deeg had een aparte textuur. Als ik het uiteen trok ging het meteen kapot, een vliesje maken ging wel. Maar het deeg was niet elastisch en scheurde eigenlijk.
2 uur in de koelkast laten rijzen tot het dubbele volume. Gekneed tot een mooi balletje, bestrooid met meel en in een schone kom gedaan en bovenkant nat gemaakt. Uurtje of 18 in de garage gestaan bij ~10C denk ik?
En vanmiddag kon ik hem zo uit de kom gooien bleef niks plakken en zo in de oven geschoven en een glas water op de bakplaat gedaan (die ik vergeten was schoon te maken haha).
Iig een zeer goed gelukt brood, behalve dat de onderkant eigenlijk wat zacht was... Wel hard maar je kon er gewoon op duwen en het veerde terug (zal wel door de melk komen).

Heb alleen het idee dat zulk soort broden enorm stopt (à la WC), heb ik dat juist?
Alleen een klein beetje melk toegevoegd/vervangen. En een beetje appart rijs proces maar het brood is wel lekker! Hèèèl licht zoet. Lekker met een stukje ham en roomboter B-) .
't zachte aan de onderkant kan er wel eens aan hebben gelegen dat de steen misschien niet helemaal door en door warm was, maar dat lijkt mij niet.
  † In Memoriam † dinsdag 5 november 2013 @ 21:15:02 #5
91830 MaximusTG
pi_132940235
oja, dat was het. Waar heb je dat vandaan dan? Dat zout in 50 ml water oplossen is een beetje raar hoor, das niet gek dat dat niet werkt.
Idd een apart rijsproces. Steen moet wel door en door warm zijn ja; als de steen nog niet de temperatuur van de oven heeft aangenomen werkt ie natuurlijk averechts.
pi_132940549
Ja maar de steen was zo heet dat ik mij door de handschoen er aan verfikt had zelfs, maar ik denk niet door en door warm zeg maar. Misschien zat er wat vocht in of zo?
Ik wou het zout in water oplossen zodat de grove kristallen van het zeezout niet in het brood liggen en contact maken met het gist rechtstreeks. Normaal is zout oplossen in water toch niet heel raar. Met gewoon zout gaat dat wel. (grof) Zeezout is tenminste niet (zo) bewerkt, vandaar die keuze.

Het brood opnieuw opwarmen is trouwens wel het lekkerste voor in de ochtend ofzo. Als we met wat meer aan tafel zitten is dat goed te doen.

Achja, zodoende leert men. Heb wel zin om elke dag een brood te bakken :@ .
Vind bakken zo leuk haha. Appeltaart is na brood toch wel mijn favoriet, maar daar ben je 2 uur mee bezig (incl opruimen)( ik tenminste :* ). Moet dan het liefst een dag staan en is daarna in 5 minuten helemaal op :9~ -O- . (nee niet alleen, ik durf de macro's denk ik niet eens te berekenen. Niet dat het mij boeit trouwens :') , maar ik gok op een 3000-4000kcal voor een taart.)
  † In Memoriam † dinsdag 5 november 2013 @ 21:29:07 #7
91830 MaximusTG
pi_132940954
Je kunt altijd maar een beperkte hoeveelheid van een stof in een vloeistof oplossen; je had dus beter het zout dan in al het vocht kunnen oplossen.
Maar los daarvan;

- er is ook fijner gemalen zeezout
- zout bewerkt?? NaCl is NaCl... er zit niet echt verschil tussen zeezout en 'gewoon' zout
- zout en gist is inderdaad geen geweldige combinatie, maar het effect wordt ontzettend overdreven. Als je instant gist gebruikt, dus zoals in de groene dr. Oetker-zakjes, dan hoef je dat niet op te lossen in vocht van te voren. Meet je bloem of meel af. Doe de gist erbij aan een kant van de kom, het zout aan de andere kant. Roer ff om. Dat is al genoeg.
pi_132941434
Ah ja, ga voor 't beste *) .
Een gist beslag maken doe ik eigenlijk altijd en met alles waar gist in moet, zo heeft mijn oma mij zelfs geleerd :+ haha.
Nou 't blijkt dat je potje zout nogal bewerkt kan(!) zijn met stoffen zodat het zout wit blijft en gemengd wordt met andere stoffen, voor de functie van het zout zou het wss niet boeien en het ligt hier toch maar :p .
10 gram zout moet toch wel oplossen in ruim 50ml water, makkelijk volgens mij.

Ik gebruik trouwens verse gist van de lidl of aldi uit Duitsland, naar mijn mening goede gist. Mijn moeder maakt er altijd van die mega pannekoeken van (die ik niet om te vreten vind). Net platte olliebollen.
  † In Memoriam † dinsdag 5 november 2013 @ 21:44:02 #9
91830 MaximusTG
pi_132941668
Nou, er kan ongeveer max. 17 gram zout oplossen in 50 ml water van die temperatuur, dus je zit toch al op een best hoge concentratie dan. Verse gist moet je idd wel van te voren met water/vocht mengen ja.
pi_132941804
Het volgende brood wordt dan toch maar de brioche mix uit frankrijk. Eerst even vertalen.
Un oeuf et le lait. Check :7 .

Effe kijken welk blik er bij moet, hoop dat het in ons cake-blik(je) gaat passen.
Gaat het niet ook in een tulband, volgens mij wel. Lekker creatief :) .
pi_132946314
Eerste baksel zonder broodbakmachine.

Elektrisch materiaal: 1 combi magnetron en 1 kenwood pattisier mixer
Ander materiaal: blanda schalen, bordjes en bakpapier

Uitprobeersel 1
Naar aanleiding van
quote:
0s.gif Op maandag 4 november 2013 20:27 schreef MaximusTG het volgende:
Ik had je toch al een recept gegeven in het andere topic?

Het zal niet perfect worden in zo'n oven nee; probeer het gewoon eens. Hier bv nog een recept, komt op iets vergelijkbaars neer.
http://allrecipes.com/rec(...)/?scale=8&ismetric=1
Is met wat meer gist, omdat je het meeste brood toch niet opeet, dus voor de smaak hoef je niet een heel complex brood te bakken.

En bakken doe je dan op de glasplaat met bakpapier eronder ja.
Hoe ging het?
Meh. Maar wat kun je verwachten van een eerste probeersel? :P
Alles bij elkaar gegooid en gemixt met kennie. Wel olijf olie gebruikt ipv zonnebloem olie want dat had ik niet. Daarna met de hand een minuut of wat nog doorgekneed. Laten rijzen in de kenwood rvs mengkom met vochtige theedoek er over heen. Ging prima! Misschien wel iets te kort laten rijzen nu ik het filmpje zie van die site.

Daarna heb ik er bolletjes van gestoken, en deze 40 min laten rijzen. Ze zakten alleen een beetje uit dus heb ik er naderhand weer bolletjes van gemaakt, vlak voor ze de oven ingingen. In de oven heb ik een metalen potje gezet met water om te voorkomen dat ze kneiterhard worden. Ik heb namelijk alleen een hetelucht stand in de oven.

Na 15 minuten nog eens ingesmeerd met water ei mengsel, en nog 15 min gebakken tot mooi goudbruin. Ziet er alleen wel heel anders uit na bakken dan op plaatje van recept: daar is de korst van het brood een beetje gekrakkeleerd, bij mij glimmend egaal. Maar das ws door het water in oven, plus sowieso andere oven natuurlijk.

Verder jammer dat ze allebei (de ene meer dan de ander) als een soort paddestoeletje omhoog kwamen. Bodem bleef staan, maar onderste rand omhoog er af getrokken. Miste ook een lekkere geur, rook vooral een beetje eiig. Misschien iets te veel op broodjes gesmeerd. Smaak: niet echt lekker. Vrij smaakloos, eerder neigend naar oliebol, ook kwa textuur en hap-beleving. Toch echt niet meer olie gedaan dan in recept.

Resultaat probeersel 1: een 2 op de schaal van 10.


  † In Memoriam † dinsdag 5 november 2013 @ 23:38:07 #12
91830 MaximusTG
pi_132947075
Hmm, ja.. nog niet zo'n succes dus. Dat er niet veel smaak aan zit heeft te maken met dat het wel erg weinig tijd krijgt om te rijzen - toch niet het zout vergeten he?
Verder heb je het over "bolletjes van gestoken"? Je moet het echt opbollen; kijk anders hier eens in een filmpje:


En je moet het absoluut niet nog een keer opbollen vlak voor het de oven in gaat! Dan verliest het al zn opgebouwde lucht. Daardoor is je brood ook gescheurd waarschijnlijk, omdat het nog zoveel rijspotentie had, dat komt er dan in een keer uit in de warmte van de oven. Met kleine broodjes hoeft het in principe niet, maar je zou het brood ook in kunnen snijden, kruisje met een mes bovenop. Dan heeft die expansie een zwakke plek om naar buiten te komen.
Blijven proberen! Succes! Gebruik anders ook wat minder gist; sowieso staat het in het recept in ADY, dat moet je al iets verminderen voor IDY; maar je kan denk ik ook wel gewoon met 1 zakje toe voor het oorspronkelijke recept van 8 bollen.
Hou dan niet vast aan de rijstijden in het recept, maar probeer een verdubbeling in volume aan te houden, zowel voor de eerste als tweede rijs. Dat is niet hetzelfde als een verdubbeling in diameter!
pi_132950650
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 november 2013 23:38 schreef MaximusTG het volgende:


Hou dan niet vast aan de rijstijden in het recept, maar probeer een verdubbeling in volume aan te houden, zowel voor de eerste als tweede rijs. Dat is niet hetzelfde als een verdubbeling in diameter!
Dat heb je hier al vaker gezegd, maar hoe zie je dan dat je volume is verdubbeld?
pi_132951618
quote:
1s.gif Op woensdag 6 november 2013 06:09 schreef Bleie het volgende:

[..]

Dat heb je hier al vaker gezegd, maar hoe zie je dan dat je volume is verdubbeld?
Denk toch 'op het oog' dan.

quote:
0s.gif Op dinsdag 5 november 2013 23:38 schreef MaximusTG het volgende:
Over die ADY 14 gram; ik had de helft van het recept gemaakt. Verder dacht ik dat ADY-IDY 1.5 : 1 was oid? Heb wel ongeveer een heel zakje gebruikt van 7gram, dus wellicht iets te veel ook. In het verleden zette ik de oven op 40 graden en liet daarin reizen, of op de verwarming zetten. Begreep dat dat niet heel handig was dus geprobeerd een plekje in huis te vinden (zal toch ongeveer 20 graden zijn) waar de temperatuur constant lijkt te zijn.

Zout heb ik verder wel aan gedacht maar heb geen nauwkeurige weegschaal :( Wel had ik nog metalen maatschepjes en heb dan 1/2 plus 1/4 plus 1/8 afgestreken teaspoon tafelzout gedaan. Dat zou overeen moeten komen met ongeveer 5 gram volgens een omreken website. De weegschaal dacht echter dat het 7 gram was, maarja die denkt wel meer rare dingen. Zou toch beter nog eens een fatsoenlijk nauwkeurige weegschaal aanschaffen.

Denk verder inderdaad dat ik de rijs verkloot heb door opbollen. Was namelijk op sommige plekken, vooral bij de rand, behoorlijk massief. Echter: als ik niet opbol dan zijn ze nogal plat. Komt dat mss door incorrect opbollen?
  † In Memoriam † woensdag 6 november 2013 @ 09:57:25 #15
91830 MaximusTG
pi_132952764
quote:
1s.gif Op woensdag 6 november 2013 06:09 schreef Bleie het volgende:

[..]

Dat heb je hier al vaker gezegd, maar hoe zie je dan dat je volume is verdubbeld?
Elementary, my dear Bleie;

Als we het bolletje deeg modelleren als een halve bol, en de straal voor de rijs noemen we r_1 en de straal na de rijs noemen we r_2. Het volume van een halve bol is \frac{4}{6}\pi r^3.
Dan geldt dus dat 2\cdot\frac{4}{6}\pi r_1^3 = \frac{4}{6}\pi r_2^3.
En dus dat \frac{8}{6} r_1^3 = \frac{4}{6} r_2^3
r_1^3 = \frac{6}{8} \frac{4}{6} r_2^3
r_1^3 = \frac{24}{48} r_2^3
r_1 = \sqrt[3]{\frac{24}{48}} r_2
Dat komt erop neer dat r_1 \approx \frac{8}{10} r_2, oftewel,  r_2 \approx \frac{10}{8} r_1
Dus als de straal en diameter toenemen met een factor 1,25 zal het volume verdubbelen.

Wat betreft deeg dat uitzakt tijdens de rijs - dat is inderdaad lastig; het kan zijn dat de gluten niet goed ontwikkeld zijn, maar boven een bepaald percentage water zal het deeg altijd wel wat uitzakken. Dan kan je beter een soort van rijsmandje gebruiken, iets van een kom waarvan je denkt dat het gerezen deeg mooi in past. Schone theedoek goed insmeren met bloem, misschien wat griesmeel. Die doe je in de kom en daar doe je dan je deeg in, met de naad naar boven! Na het rijzen omkeren op bakpapier op een plank en de oven inschuiven.
pi_132953034
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 09:57 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Elementary, my dear Bleie;

Als we het bolletje deeg modelleren als een halve bol, en de straal voor de rijs noemen we r_1 en de straal na de rijs noemen we r_2. Het volume van een halve bol is \frac{4}{6}\pi r^3.
Dan geldt dus dat 2\cdot\frac{4}{6}\pi r_1^3 = \frac{4}{6}\pi r_2^3.
En dus dat \frac{8}{6} r_1^3 = \frac{4}{6} r_2^3
r_1^3 = \frac{6}{8} \frac{4}{6} r_2^3
r_1^3 = \frac{24}{48} r_2^3
r_1 = \sqrt[3]{\frac{24}{48}} r_2
Dat komt erop neer dat r_1 \approx \frac{8}{10} r_2, oftewel,  r_2 \approx \frac{10}{8} r_1
Dus als de straal en diameter toenemen met een factor 1,25 zal het volume verdubbelen.
Dit is zo'n moment dat ik denk: MaximusTG, doe jij nog wel iets anders in je leven dan broodbakken en anderen advies geven over broodbakken? :P
Somebody that I used to know
  † In Memoriam † woensdag 6 november 2013 @ 13:21:38 #17
91830 MaximusTG
pi_132958909
Tuurlijk wel, dit is ook niet bepaald hogere wiskunde hoor. Maar wel goed voorbeeld hoe je met wat simpele wiskunde een mooie schatting kunt berekenen van wat er met je deeg gaat gebeuren als het in volume verdubbelt. Want anders kun je inderdaad niet veel meer dan op het oog inschatten hoe ver je deeg is, en tijdens de tweede rijs kun je dan ook wel de vingerdruktest gebruiken, maar het is ook wel handig om een beeld te hebben van waar je je deeg wil hebben voor het de oven in gaat.
pi_132962737
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 09:57 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Elementary, my dear Bleie;

Als we het bolletje deeg modelleren als een halve bol, en de straal voor de rijs noemen we r_1 en de straal na de rijs noemen we r_2. Het volume van een halve bol is \frac{4}{6}\pi r^3.
Dan geldt dus dat 2\cdot\frac{4}{6}\pi r_1^3 = \frac{4}{6}\pi r_2^3.
En dus dat \frac{8}{6} r_1^3 = \frac{4}{6} r_2^3
r_1^3 = \frac{6}{8} \frac{4}{6} r_2^3
r_1^3 = \frac{24}{48} r_2^3
r_1 = \sqrt[3]{\frac{24}{48}} r_2
Dat komt erop neer dat r_1 \approx \frac{8}{10} r_2, oftewel,  r_2 \approx \frac{10}{8} r_1
Dus als de straal en diameter toenemen met een factor 1,25 zal het volume verdubbelen.

Wat betreft deeg dat uitzakt tijdens de rijs - dat is inderdaad lastig; het kan zijn dat de gluten niet goed ontwikkeld zijn, maar boven een bepaald percentage water zal het deeg altijd wel wat uitzakken. Dan kan je beter een soort van rijsmandje gebruiken, iets van een kom waarvan je denkt dat het gerezen deeg mooi in past. Schone theedoek goed insmeren met bloem, misschien wat griesmeel. Die doe je in de kom en daar doe je dan je deeg in, met de naad naar boven! Na het rijzen omkeren op bakpapier op een plank en de oven inschuiven.
^O^

Helaas heb je het tegen een enorme alpha... Ik gok dus altijd maar wat.

Vooralsnog lijkt het heel aardig te gaan met mn nieuwe zuurdesemcultuur. Hopelijk kan ik volgende week eens een Norwich gaan bakken! :%
  † In Memoriam † woensdag 6 november 2013 @ 15:40:22 #19
91830 MaximusTG
pi_132964018
In de tussentijd kan je best het Norwich-recept volgen, maar de desem vervangen door een poolish!
Bv als je 1kg brood wil maken heb je 180 gram desem nodig; in plaats daarvan kan je ook 90 gram water mengen met 90 gram bloem en een halve theelepel gist. Mengen en nachtje op kamertemperatuur laten staan (afgedekt). Vervolgens gebruiken i.p.v. de desem.
pi_132966047
Goede tip, dank je. Misschien dit weekend eens proberen!
pi_132975993
Maximus, vandaag ben ik een tweede probeersel aan het doen.
Wel je eerste suggestie in dit geval http://uitdekeukenvanarde(...)stokbrood-2.html?m=1

Heb wel andere bloem gekocht naar aanleiding van dit topic: bio tarwebloem van albert heijn. Nu zit ie in zn 'eerste reis' na de 20 min autolyse. Er stond: deeg zal plakkeriger zijn (natter). Naja, mijn weegschaal is maar zo-zo dus ik dacht: mhhh hij is na kneden (voor autolyse) nog erg droog, dus doe er gewoon nog 5 ml water bij. Toen leek het beter. Niet wetende dat dus na de autolyse het geheel juist plakkeriger is geworden. Resultaat: met de hand kneden ging m niet worden want bleef constant aan mijn handen plakken! Of is dit gewoon prima en gewoon doorgaan met kneden? Een bol kon ik er iig niet van maken want plakte te hard.

Uiteindelijk weer in kenwood gestopt met deeghaak en die maakt er wel een mooi samenhangend geheel van, komt waarschijnlijk door rvs kom. Toen handen ingeseerd met beetje olijfolie (heb nog steeds geen zonnebloem olie, vergeten!) en nu ligt ie te liggen voor de eerste 30 min.

Straks een envelopje vouwen tussendoor. benieuwd hoe dat gaat :P In dat filmpje vouwen ze trouwens 2x een envelopje, kwartslag draaien tussendoor.

To be continued...
pi_132978795
Je wilt het brood zelf toch niet opeten had ik begrepen? Je had toch alleen de korst nodig of ik het nu fout?
pi_132980994
Hier net een tomaten brood met komijnzaad en verse rozemarijn uit de oven gehaald, ruikt erg lekker, ben benieuwd hoe het smaakt

Twee kleine norwichen staan in de koeling te rijzen alsmede zuurdesem pizza deeg. Morgen nog meer lekker bakken. Misschien nog meer voorraad, wil nog een vijgen walnoten brood bakken eigenlijk.
pi_133001156


en uit de oven! :9
  † In Memoriam † donderdag 7 november 2013 @ 16:49:34 #25
91830 MaximusTG
pi_133009748
Mooi broodje! Succes met de pizza.
pi_133018167
Ik heb een pak broodmix gevonden wat paar maanden over datum is. Nou heb ik het gezeefd en een hoop is korrel geworden en er zitten watvage groene plekken in (denk wel schimmel
Zou ik t alsnog kunnen gebruiken en wat verse gist toevoegen? Met zuurdesem gebruik je toch ook bacterien of is dat nou schimmel haha.

Vind het zonde om zo'n pak weg te gooien. Wat ben ik toch ook hollands haha. Kan t toch beter niet gebruiken denk ik...
  † In Memoriam † donderdag 7 november 2013 @ 20:22:31 #27
91830 MaximusTG
pi_133018245
Wegflikkeren.

De ene bacterie is de andere niet he :X
pi_133018555
Nouuuuu :( . boeboe dan maar eens niet gier zijn. Denk sowieso dat de gist al zijn kracht is verloren. T was wel droge gist maarja.

Hoe groot moet een cakevorm zijn denken jullie van:
350 meel
175 melk
75 gr boter
1 ei
40 gr suiker
7gr zout
2 zakjes bakkersgist/ levure boulangerie/speciale brioche.

Heb ook nog een grote tulband:p.
Hoe lang moet brioche rijzen? Lees hier 15 minuten afdekken en dan 4 balletjes van maken en in 't cakeblik doen. En dan 1,25 uur rijzen. Kan dit niet ook langer? (12 uur in de koelkast?)

Hmm als laatste alinea ( het moet dus 1 uur en 15 minuten in de oven):
vertaald door google translate:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 32% gewijzigd door Opblaaspop077 op 07-11-2013 21:36:19 ]
pi_133034602
Welke verklaring is er voor het gegeven dat mijn Norwich veel taaier en zachter is van structuur dan een regulier Frans vloerbrood? De Norwich lijkt veel lastiger te snijden omdat het brood meer meegeeft wanneer ik het broodmes er inzet.
  † In Memoriam † vrijdag 8 november 2013 @ 11:07:46 #30
91830 MaximusTG
pi_133036767
Hmm, dat herken ik niet echt - maar een verklaring zou kunnen zijn dat je desem wat aan de zure kant was? Als ie ververst wordt en dan een paar uur later is de verhouding gist:melkzuurbacterien ruim aan de kant van de gist. Als je dan langer wacht halen de melkzuurbacterien de gist weer in. In de koelkast groeien de melkzuurbacterien sneller dan de gist. Dus een techniek om meer zuur in je brood te krijgen is laten rijzen in de koelkast.
Maar wat ik iig gemerkt heb is dat als zuurdesem heel lang moet rijzen - heb het wel eens gehad dat ik ongeduldig een broodje wou maken met desem die nog niet super actief was - dat de kruim dan taaier wordt.
pi_133122893
Vandaag m'n eerste Norwich gebakken! Op suggestie van Maximus met een poolish, want m'n zuurdesem wil nog steeds niet (daarover later meer). Gisterochtend poolish gemaakt, 's avonds deeg gekneed, eerste rijs, tweede rijs 1,5 uur, toen de koelkast in, en vanochtend afgebakken. Het mag nog wel wat meer de hoogte in, maar manmanman wat was het lekker. Mijn ouders lunchten mee, en met 4 volwassenen en 1 kleuter hebben we bijna een heel brood van een kilo opgepeuzeld (serieus, er zijn nog twee sneetjes over). :o

Beeldmateriaal:


(Ja, beetje veel bloem, maar ik was bang dat het aan m'n geïmproviseerde rijsmandje zou blijven plakken)



En dan nog even over m'n zuurdesem. Er gebeurt wel iets, ik zie duidelijk luchtbelletjes, maar het komt niet, of nauwelijks omhoog. Ik volg het recept van Levine (zonder ananassap). Tot dag 4 ging het helemaal zoals het hoort, daarna stagneerde de zaak. Ik heb toen dag 4 herhaald (wat zij ook aanraadt), en heb hem daarna een dag langer laten staan. Is het met geduld nog te redden, of kan ik maar beter weer opnieuw beginnen?
  † In Memoriam † zondag 10 november 2013 @ 20:49:44 #32
91830 MaximusTG
pi_133123813
Ha! Mooi broodje geworden!

Dus je volgt deze begrijp ik? http://uitdekeukenvanarde(...)ak-je-zuurdesem.html ?

Dan zou ik inderdaad gewoon blijven voeden met deel rogge en deel tarwe; uiteindelijk zou het wel actief moeten worden. Maar ik snap dat het vervelend is zo..
Zou het gewoon nog een keer voeden dus met de rogge en de tarwe; Sla dan steeds een dag over, dan weer voeden.
Soms duurt het gewoon net wat langer. Wel bio-rogge?
Ik wil ook wel wat van de mijne opsturen hoor?
pi_133124245
Dank je. Ja, ik heb bio rogge (volkoren) en bio tarwe. Ik kijk het nog een paar dagen aan...
  † In Memoriam † woensdag 13 november 2013 @ 14:38:32 #34
91830 MaximusTG
pi_133217634
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2013 20:56 schreef Bleie het volgende:
Dank je. Ja, ik heb bio rogge (volkoren) en bio tarwe. Ik kijk het nog een paar dagen aan...
En, hoe doet ie het nu?

Gisteren die van mij weer ververst, en deel gemengd met volkoren meel en wat rogge en water. Vanochtend wat zonnebl. olie erbij, bloem en rest water. Was ongeveer 600 gram;
30% volkoren, 10% rogge, 60%bloem. 65% water.
Kleine rijsmandje gebruikt:

pi_133218095
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 14:38 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

En, hoe doet ie het nu?

Gisteren die van mij weer ververst, en deel gemengd met volkoren meel en wat rogge en water. Vanochtend wat zonnebl. olie erbij, bloem en rest water. Was ongeveer 600 gram;
30% volkoren, 10% rogge, 60%bloem. 65% water.
Kleine rijsmandje gebruikt:

[ link | afbeelding ]
Niet. Ik heb t opgegeven. Ga het in t voorjaar of zo wel weer proberen. Of een cultuur bestellen of zo. Werk ik voorlopig wel met een poolish. Niet helemaal hetzelfde, maar ook lekker.

Mooi broodje weer van jou!
  † In Memoriam † woensdag 13 november 2013 @ 15:02:55 #36
91830 MaximusTG
pi_133218523
Thanks! Ik wil je wel wat van mijn desem opsturen hoor? Heb ik al vaker gedaan; dan meng ik extra veel bloem door de desem om er heel droog deeg van te maken, dat verdeel ik in stukjes en verpak die in alufolie. Invriezen. Dan versturen; volgens mij gaat dat prima.
pi_133218999
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 15:02 schreef MaximusTG het volgende:
Thanks! Ik wil je wel wat van mijn desem opsturen hoor? Heb ik al vaker gedaan; dan meng ik extra veel bloem door de desem om er heel droog deeg van te maken, dat verdeel ik in stukjes en verpak die in alufolie. Invriezen. Dan versturen; volgens mij gaat dat prima.
ja, werkte goed! Mijn dezem is goed actief!

Ik heb vandaag voor het eerst in tijden weer gebakken. 2 dezem broden, en 2 cranberry gist broden. (maar 2 verschillende recepten).

Hoop weer de tijd en rust te hebben brood bakken op te pakken!
  † In Memoriam † woensdag 13 november 2013 @ 16:00:29 #38
91830 MaximusTG
pi_133220474
:)

Binnenkant van mn broodje;



smaakt erg goed.
pi_133221447
ik heb rijsmandjes!! zo leuk :) en een lame, wat werkt dat mooi. broodbakken is zo leuk!
Alles besteld bij weekendbakery.com trouwens, super service mooi spul, kan ik iedereen aanraden.
Nu nog eerst een foto maken voor t brood alweer bijna op is..

Zondag een housewarming van mn schoonbroertje trouwens en wil een mand vol eigengemaakt lekkers incl. brood geven maar eens zorgen dat ik daar eerst een foto van maak!
Heb al een Norwich boule, een stokbrood en een walnoten-vijgen-steranijs broodje. Ga er iig nog zuurdesem grissini bij maken
  donderdag 14 november 2013 @ 20:44:54 #40
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_133264481
quote:
1s.gif Op woensdag 13 november 2013 14:51 schreef Bleie het volgende:

[..]

Niet. Ik heb t opgegeven. Ga het in t voorjaar of zo wel weer proberen. Of een cultuur bestellen of zo. Werk ik voorlopig wel met een poolish. Niet helemaal hetzelfde, maar ook lekker.

Mooi broodje weer van jou!
woon je in de buurt van Utrecht? Kun je zo desem krijgen van me.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_133264662
Heb de grissini gebakken, hoe zou ik die het best kunnen bewaren? Wil ze zondag pas geven en heb een aardige hoeveelheid gebakken. Ook invriezen of zo bewaren?
pi_133285204
Grissini zitten in een papieren zak

Vandaag voor t eerst op steen gebakken en wel stokbrood:







Jummmmm! *O*
pi_133285643
Schitterend! :D
Let me see you stripped down to the bone
pi_133292299
Wow!
pi_133329250
Nice! :9~

Ik ben zelf ook gestopt met mijn desemexperiment. Rogge is op en ik krijg alleen bubbels na wekelijkse verversing, het verdubbelt niet in groei. Inmiddels weer een gistbrood gebakken, 75% water, 80/20 verhouding voor bloem/volkoren meel. Eerste rijs buiten koelkast was 9 uur, stretch & fold gedaan, tweede rijs weer 9 uur en vervolgens in 50 min @ 250 graden in de braadpan goudbruin gebakken :)
mag het weten
pi_133393769
Weer eens een broodje bakken, die bio volkoren van de api was goed of niet?
Heb nu meel waar maar 10gr eiwit/100 gram in zit, beetje weinig gluten dus.
Ik vroeg mij eigenlijk af wat gebeurd er als je een een eitje door je brood doet. Wordt die toch alleen maar luchtiger van *) ? Gewoon eens proberen misschien haha.

Is trouwens het gist in het voorbeeld in de ts droge gist?
Als je verse gist wilt gebruiken kom je dus uit op ~10 gram verse gist voor een brood. Lijkt mij beter ja.

edit:
mijn brood is over de kom gerezen, uuuhmm.... _O-

[ Bericht 11% gewijzigd door Opblaaspop077 op 20-11-2013 00:04:52 ]
pi_133458630


Norwich en pitabroodjes! :)
pi_133458769
Oe, je pita's zijn zo te zien mooi van 'poef!' gegaan. ^O^
Als ik pita's maakt blijft meestal de helft ervan plat..
Let me see you stripped down to the bone
pi_133458870
quote:
0s.gif Op woensdag 20 november 2013 19:48 schreef minilot het volgende:
Oe, je pita's zijn zo te zien mooi van 'poef!' gegaan. ^O^
Als ik pita's maakt blijft meestal de helft ervan plat..
Ik heb sinds kort een steen in de oven en die was mooi heet van t brood bakken, ik denk dat dat goed meegeholpen heeft :)
pi_133459064
Ik bak ook op steen, denk dat het meer te maken heeft met gehannes met het deeg na het rijzen, het lukt me niet zo goed om zonder al te veel gedoe balletjes te maken..
Let me see you stripped down to the bone
pi_133459698
Ik ben eigenlijk niet eens zo voorzichtig geweest met t deeg, ik dacht dat t vooral de hitte zou zijn, ben wel erg benieuwd wat t dan precies beïnvloed

T was vast beginners geluk want ik had nog niet eerder pitabroodjes gemaakt!
pi_133643464
Ik zal wel iets fout hebben gedaan maar de volkoren poolis uit de spreadsheet lijkt nu meer op een vlaai in de oven.
Och shit als ik maar niet nog een keer 300 water +300 meel toe heb gevoegd bij de poolish. Dan heb ik namelijk 100% vocht, hmmm. Poolish zag er wel goed uit en goede structuur.
Deeg vond ik zelf al erg nat, maar ik dacht misschien nemen de gluten nog wat op.
Ik had dus meer een dikke bal moeten hebben begrijp ik (beetje à la rol gehakt ofzo?).

Achja, dan maar een flatbread.
  † In Memoriam † dinsdag 26 november 2013 @ 15:25:14 #53
91830 MaximusTG
pi_133643787
Hmm, ja, je bedoelt mijn spreadsheet met half om half brood? Dat zou op 75% vocht moeten uitkomen. Als het echt helemaal plat gezakt is dan heb je idd teveel water toegevoegd.
pi_133648649
Maar wat is dat brood lekker. Hij is al bijna helemaal op, een brood van 1,1Kg :') .
Bio wit volkoren van Alnatura bij de DM in duitsland gehaald en wit meel van de lidl ofzo. Beide hadden 12g eiwit en in de oven ging het brood nog een stuk omhoog gelukkig.
Ach er is niks mis met een plat broodje. Zijn alleen wat langere plakjes geworden :P .
Fototje gooi ik er straks wel op.
pi_133904053
Ja, kerststollentijd komt er weer aan! Komend weekend maar eens naar de markt voor de amandelen, beginnen met de spijs maken :9
  † In Memoriam † woensdag 4 december 2013 @ 12:42:32 #56
91830 MaximusTG
pi_133905227
Lekker ja, met spijs, doe ik zelf meestal niet, doe er niet zoveel mensen plezier mee :P.
pi_133905944
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2013 12:42 schreef MaximusTG het volgende:
Lekker ja, met spijs, doe ik zelf meestal niet, doe er niet zoveel mensen plezier mee :P.
Maak je toch een klein stolletje alleen voor jezelf met spijs ;)
pi_133988208
Zo, al een aantal dagen terug van vakantie. Gister mn starter uit de koelkast gehaald, deze keer de hootch weggegooid want het was nogal een laag en weer gaan voeden. Vanmorgen superactieve starter, bubbels dit dat alles *O*. Net nog een keer gevoed en morgen dus maar weer eens wat bakken. Heerlijk O+ Heb eerder deze week even uit "nood" brood gehaald bij een goede biologische bakker in de stad, maar kan niet wachten om weer mn eigen brood te mogen eten.

En aangezien ik nu wat meer starter heb dan normaal, mooie gelegenheid om na al mn Norwich Sourdough, eens de Norwich More-Sourdough te maken.

[ Bericht 8% gewijzigd door douche-eendje op 06-12-2013 18:05:34 ]
pi_134022073
Spijs is gemaakt, ligt nu lekker 2 weken te rusten in de koelkast om op smaak te komen.

Ff een vraagje: ik wil 2 grote kerststollen bakken en twee kleintjes (voor 2 eenpersoonshuishoudens). Wat zouden jullie doen, de kleintjes in een aparte sessie bakken?
pi_134023770
Ik denk dat je de kleintjes wel mee kunt bakken, maar hou er rekening mee dat de baktijd korter zal zijn en het te vaak openen van je ovendeur tijdens het bakken ook niet ten goede komt van de baksels in de oven.

Hier staat de norwich more sourdough flink te rijzen, hij heeft al een mooie bolle onderkant. Nog zo'n anderhalf uur en dan mag hij de oven in :)



[ Bericht 51% gewijzigd door douche-eendje op 07-12-2013 19:38:12 ]
pi_134024729
quote:
17s.gif Op zaterdag 7 december 2013 19:30 schreef douche-eendje het volgende:
Ik denk dat je de kleintjes wel mee kunt bakken, maar hou er rekening mee dat de baktijd korter zal zijn en het te vaak openen van je ovendeur tijdens het bakken ook niet ten goede komt van de baksels in de oven.
Juist, daarom dacht ik erover om de kleintjes misschien in een aparte sessie te bakken

quote:
Hier staat de norwich more sourdough flink te rijzen, hij heeft al een mooie bolle onderkant. Nog zo'n anderhalf uur en dan mag hij de oven in :)

[ afbeelding ]

Ziet er goed uit, is dat een soort zuurdesem?
pi_134025036
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 december 2013 19:57 schreef cafca het volgende:

[..]

Juist, daarom dacht ik erover om de kleintjes misschien in een aparte sessie te bakken

[..]

Ziet er goed uit, is dat een soort zuurdesem?
Is misschien dan wel verstandiger om te doen voor je stolletjes.

Zuurdesem inderdaad. Onderste foto is de starter, die heeft 3 weken in de koelkast mogen bivakkeren tijdens mijn vakantie. De hooch (zwartgrijze vloeistof) die erbovenop dreef nadat ik terug was eraf gegoten, daarna 2x gevoed en toen was hij goed bubbelend. Dus nu maar weer bakken O+
Had nu door het 2x voeden nogal veel starter, dus een recept gebruikt waar meer starter in moet dan ik normaal doe.
pi_134031375
Prutkwaliteit foto, maar de norwich - more sourdough smaakt zelfs beter dan de gewone norwich :9



[ Bericht 16% gewijzigd door douche-eendje op 08-12-2013 22:52:55 ]
pi_134032655
Moooooi!!
pi_134034446
Ziet er goed uit!
pi_134052919
foto doet het niet meer helaas.

Trouwens, kun je type 1050 meel ook gebruiken voor brood? Helaas heeft het meel maar 9,8 gr eiwit.
Ik wou een half om half volkorenbrood maken, gelukkig heeft het volkoren wel 11,5 gr eiwit.
Zal dit lukken en maakt de maling niet zo heel veel uit?
  † In Memoriam † zondag 8 december 2013 @ 21:53:46 #67
91830 MaximusTG
pi_134063391
Dat kan je wel gebruiken, maar dan is het toch geen half om half volkoren?

Je gebruikt dan dus 1050, dicht tegen volkoren aan, en volkoren..
pi_134064289
Oh werkt dat zo :') .
Ik dacht (zelfs na je stuk in het pizzatopic) dat het cijfer gewoon de maling is, hoe hoger hoe fijner. En 1050 dan dus heel fijn is. Het tarwemeel wat ik heb is toch vrij grijs/bruin en het type 1050 meel wat ik hier heb (uit een pizzaria) is spierwit (het nieuwe bio pak van de pennymarkt) heb ik nog niet geopend, zo eens kijken dan.

Effe googlen voor meer info over de maling dan.
Ik kwam dit al snel tegen:
quote:
405: patentbloem
550: bakmeel
630: witte bloem
1050: volkorenmeel
610: roggebloem
1150:roggemeel
1800: roggemeel
Tevens werkt het in duitsland volgens mij weer anders. Op het pak staat bio-weizenmehl type 1050. Dit is gewoon wit meel, normaal zou type 1050 volkoren betekenen maar nu denk ik niet. Want ik heb uit duitsland ook weizenvollkorenmehl. En dit is echt wel iets bruiner/beiger als het witte meel. En je hebt ook nog dunkelmehl, dit is nog wat bruiner en ja bij rogge zit je dan op het echte bruine.
Voor pizza wil je toch fijngemalen meel, voor hogere temperaturen? Maar ohja dit was het broodtopic.

[ Bericht 13% gewijzigd door Opblaaspop077 op 08-12-2013 22:24:27 ]
pi_134065076
Ik koop mijn meel altijd bij de molen, daar doen ze niet aan nummertjes, kun je alleen kiezen uit tarwevolkoren, tarwebloem, spelt, of roggemeel en de biovarianten daarvan.
pi_134066352
quote:
0s.gif Op zondag 8 december 2013 22:28 schreef cafca het volgende:
Ik koop mijn meel altijd bij de molen, daar doen ze niet aan nummertjes, kun je alleen kiezen uit tarwevolkoren, tarwebloem, spelt, of roggemeel en de biovarianten daarvan.
Geen idee waar hier een molenaar zou zitten, denk helemaal nergens heb ik het idee.
pi_134066471
quote:
0s.gif Op zondag 8 december 2013 22:28 schreef cafca het volgende:
Ik koop mijn meel altijd bij de molen, daar doen ze niet aan nummertjes, kun je alleen kiezen uit tarwevolkoren, tarwebloem, spelt, of roggemeel en de biovarianten daarvan.
De enige nummers die er hier opstaan zijn die voor de kassa, molen is onderdeel van een stichting waar mensen met een beperking werken :P
quote:
0s.gif Op zondag 8 december 2013 22:51 schreef Opblaaspop077 het volgende:

[..]

Geen idee waar hier een molenaar zou zitten, denk helemaal nergens heb ik het idee.
Vraag het eens rond in je omgeving, misschien een grutterij of iemand die toevallig wat kent :)
pi_134071927
quote:
17s.gif Op zondag 8 december 2013 22:54 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

De enige nummers die er hier opstaan zijn die voor de kassa, molen is onderdeel van een stichting waar mensen met een beperking werken :P

[..]

Same here.
Ik besef wel dat ik geluk heb op een lokatie te wonen waar ik vanuit mijn huis de wieken kan zien draaien. :)
Maar inderdaad, er zijn wel meer plekken waar molens op deze manier in stand gehouden worden.
pi_134090182
Zal binnekort eens kijken. Ach bak nu wel hier mee. Als ik maar uiteindelijk elke keer hetzelfde meel gebruik anders variert er elke keer wel wat in het proces van bakken haha.
pi_134356671
Wij krijen altijd een boek met Kerst, en dit jaar wil ik eens een broodbakboek vragen. Wat zijn ook alweer goede? Ik zit mobiel, dus kan niet zo goed zoeken. Liefst Nederlands, al kom ik er met Engels ook wel uit. (Misschien een idee om wat boekentips in de OP te zetten?)
  † In Memoriam † dinsdag 17 december 2013 @ 10:24:56 #75
91830 MaximusTG
pi_134357036
Zou toch voor een Engels boek gaan hoor, de beste zijn nl. niet in het NLs verkrijgbaar. Denk dan aan een boek van Peter Reinhart, of bv Jeffrey Hamelman. The Bread Baker's Apprentice van Reinhart, Bread van Hamelman.

Let op dat bv the BBA met imperiaal stelsel is geschreven (dus pounds etc.). Artisan breads everyday van Reinhart is wel metrisch.
In Bread van Hamelman staat het recept steeds op 4 manieren; imperiaal, metrisch (maar voor een hele grote hoeveelheid), home (imperiaal, maar voor 1 a 2 broden), en bakkerspercentage.
pi_134357258
Dank! Juist vanwege die pounds en zo zou ik liever Nederlands willen, maar goed, het is niet anders. Hamelman is wel ook een optie dan.
pi_134357333
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 10:33 schreef Bleie het volgende:
Dank! Juist vanwege die pounds en zo zou ik liever Nederlands willen, maar goed, het is niet anders. Hamelman is wel ook een optie dan.
mijn weegschaal kan allebei aan. Sommige recepten van hamelman, die ik veel gebruik heb ik omgerekend naar grammen, maar voor andere recepten verander ik m'n weegschaal naar pounds. Moet ik wel steeds nadenken dat er 15 kleinere hoeveelheden zijn voor ik naar een lb ga (hoe heten die?), maar dat leer ik steeds beter.
  † In Memoriam † dinsdag 17 december 2013 @ 10:37:41 #78
91830 MaximusTG
pi_134357381
tip: bestel (of laat bestellen :+ ) bij Amazon.de, daar is ie maar 32,70 euro met gratis verzending naar Nederland.

@Jagärtrut; lbs en oz. bedoel je? (pounds & ounces).
pi_134357467
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 10:37 schreef MaximusTG het volgende:
tip: bestel (of laat bestellen :+ ) bij Amazon.de, daar is ie maar 32,70 euro met gratis verzending naar Nederland.

@Jagärtrut; lbs en oz. bedoel je? (pounds & ounces).
ja, dat zocht ik. Ik had geen zin om te googelen! Ik ben echt blij met het boek van hamelman, staan toffe recepten in...
pi_134359401
Wat is nog leuk voor en brunch te bakken?
Behalve een kerststol (want allergisch voor amandelen. De rest niet maar nouja haha).
En brioche is nogal lastig om precies lekker te krijgen. Vorige keer smaakte die een beetje gistig/zuur :( .
Iemand nog ideeen?
pi_134359832
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 11:50 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Wat is nog leuk voor en brunch te bakken?
Behalve een kerststol (want allergisch voor amandelen. De rest niet maar nouja haha).
En brioche is nogal lastig om precies lekker te krijgen. Vorige keer smaakte die een beetje gistig/zuur :( .
Iemand nog ideeen?
Kerststol zonder spijs?

Kaneelbroodjes
  † In Memoriam † dinsdag 17 december 2013 @ 12:08:01 #82
91830 MaximusTG
pi_134365745
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 11:50 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Wat is nog leuk voor en brunch te bakken?
Behalve een kerststol (want allergisch voor amandelen. De rest niet maar nouja haha).
En brioche is nogal lastig om precies lekker te krijgen. Vorige keer smaakte die een beetje gistig/zuur :( .
Iemand nog ideeen?
Scones, of hartige dingen als kaas-uienbrood vind ik zelf ook vaak wel lekker bij een brunch.
pi_134368340
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 10:37 schreef MaximusTG het volgende:
tip: bestel (of laat bestellen :+ ) bij Amazon.de, daar is ie maar 32,70 euro met gratis verzending naar Nederland.

Goede tip, maar mijn moeder gaat nog naar een fysieke winkel, dus ik hoop maar dat ze daar iets fatsoenslijks hebben (wel een goede boekwinkel hoor, maar toch).

En ik zal eens kijken of mijn weegschaal ook in pounds en ounces kan, dat zou handig zijn. Voor cups en zo heb ik wel maatbekers/-schepjes.
pi_134389387
Een vraagje aan alle zelfbakkers: snijden jullie het brood recht of schuin?
Ik heb hierover namelijk een ernstig meningsverschil met mijn man. :P
Een van ons vindt dat de boterhammen precies haaks moeten worden afgesneden (zoals de bakker het met de machine doet), de ander vindt juist dat brood dat je zelf snijdt, best een beetje schuin afgesneden mag worden (zoals je stokbrood snijdt).




Graag jullie mening, want zulke dingen kunnen hoog oplopen :P
  woensdag 18 december 2013 @ 00:05:16 #86
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_134390608
Haaks.
pi_134391071
Inderdaad, haaks. Anders worden de boterhammen te groot
  † In Memoriam † woensdag 18 december 2013 @ 00:23:03 #88
91830 MaximusTG
pi_134391229
Poe, wat een discussie zeg :P. Maar ik ken dat soort argumenten wel :P. Ik moet me toch helaas bij Erasmo (en je man?) aansluiten ;).
pi_134391276
Haaks wordt lastig met een rond brood :+ .
Meesten doen hier 'wild' bakken dus krijgen soms de raarste vormen er uit.
Zo'n lange plak is inderdaad wel erg vervelend soms.
pi_134413682
dag 3 van mijn desemstarter, hij gaat goed. En dat voor de eerste keer! *O*
pi_134652369

Enigszins de pan uit gerezen, maar toch redelijk tevreden. :) :9
pi_134654127
Mooi cafca!

Hier staat deeg te rijzen voor een Norwich, straks de koelkast in, morgen bakken, en dan 's avonds mee voor het voorafje. :9~
pi_134654192
Twee maal kerstbrood en een groot suikerbrood gebakken, morgen en overmorgen ontbijt! En foto's
pi_134654461
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 december 2013 16:04 schreef Bleie het volgende:
Mooi cafca!

Hier staat deeg te rijzen voor een Norwich, straks de koelkast in, morgen bakken, en dan 's avonds mee voor het voorafje. :9~
Boehoe, hij rijst echt helemaal niet. Staat al ruim anderhalf uur, en er is echt nog niets gebeurd. Gaat dat nog goedkomen?
  dinsdag 24 december 2013 @ 16:24:05 #95
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_134654767
Deeg weer in de mengkom en extra gist toevoegen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 24 december 2013 @ 16:40:06 #96
91830 MaximusTG
pi_134655392
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 december 2013 16:15 schreef Bleie het volgende:

[..]

Boehoe, hij rijst echt helemaal niet. Staat al ruim anderhalf uur, en er is echt nog niets gebeurd. Gaat dat nog goedkomen?
En je desem was wel goed actief? Misschien te koud water gebruikt in je deeg? Anders zou ik het gewoon wat meer tijd geven hoor.
Warmere plek?
pi_134655903
Desem was redelijk actief, maar ik denk wel al over zijn hoogtepunt heen, dus misschien is dat het. Ik laat hem nog wat langer staan, en anders maak ik vanavond nog even een poolish en doe ik het daarmee.
  † In Memoriam † woensdag 25 december 2013 @ 12:10:27 #98
91830 MaximusTG
pi_134680832
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 december 2013 16:59 schreef Bleie het volgende:
Desem was redelijk actief, maar ik denk wel al over zijn hoogtepunt heen, dus misschien is dat het. Ik laat hem nog wat langer staan, en anders maak ik vanavond nog even een poolish en doe ik het daarmee.
En, is het nog goed gekomen?
pi_134683171

Kerstbrood


Suikerbrood

Lekker!!

:9
pi_134737340
quote:
1s.gif Op woensdag 25 december 2013 13:25 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]
Kerstbrood

[ afbeelding ]
Suikerbrood [ afbeelding ]

Lekker!!

:9
:9~ :9~

quote:
1s.gif Op woensdag 25 december 2013 12:10 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

En, is het nog goed gekomen?
Ja, zowaar! Nog een hele tijd laten rijzen op kamertemperatuur, en daarna de hele nacht in de koelkast. Was wel redelijk massief, maar de smaak was prima.



pi_134817559
Ziet er goed uit allemaal!

Hier voor het eerst eens spelt gebruikt, in plaats van volkoretarwe, smaakt prima!

  zaterdag 4 januari 2014 @ 11:27:02 #102
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_135058945
Ook voor het eerst een speltbrood gebakken:

pi_135072276
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 januari 2014 11:27 schreef Erasmo het volgende:
Ook voor het eerst een speltbrood gebakken:

[ afbeelding ]
Veel gist gebruikt?

Mijn laatste speltbrood vond ik wat korrelig (kruimelt veel). Volgende keer mix ik er wat roggemeel doorheen.
  zaterdag 4 januari 2014 @ 18:04:32 #104
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_135072953
quote:
14s.gif Op zaterdag 4 januari 2014 17:47 schreef cafca het volgende:

[..]

Veel gist gebruikt?

Mijn laatste speltbrood vond ik wat korrelig (kruimelt veel). Volgende keer mix ik er wat roggemeel doorheen.
8 gram droge en een nachtje laten rijzen in de bijkeuken. Zat tegen de theedoek over het blik aan.
pi_135073493


Take twee: brioche als zondagsbrood. Wel zo leuk als ik toch in Frankrijk vertoef :)
mag het weten
pi_135074270
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 januari 2014 18:04 schreef Erasmo het volgende:

[..]

8 gram droge en een nachtje laten rijzen in de bijkeuken. Zat tegen de theedoek over het blik aan.
Hele nacht laten rijzen? Zakt ie dan niet in?
  dinsdag 7 januari 2014 @ 23:47:34 #107
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_135216972


Niet de allermooiste tot nu toe maar toch weer erg tevreden :s)
Twee maal more sourdough norwich eenmaal grote normale norwich
  † In Memoriam † woensdag 8 januari 2014 @ 18:21:15 #108
91830 MaximusTG
pi_135241436
Ik mag nooit meer stoppen van vriendlief, hij is zo mogelijk nog verslaafder dan ik aan de eigen zuurdesems!
pi_135243190
Iemand hier nog tips om snel uitdrogen van zelfgebakken brood tegen te gaan?
  † In Memoriam † woensdag 8 januari 2014 @ 21:42:27 #111
91830 MaximusTG
pi_135251577
Papieren zak, niet aansnijden voor afgekoeld, vet in je brood doen zoals olie of boter..?
Oh, en natuurlijk sneller opeten of kleiner brood bakken.
pi_135256863
Check, check, check, al gebruik ik over het algemeen plastic zakken omdat ik het brood ook invries. Ik heb alleen het idee dat het sinds ik spelt gebruik ipv tarwe het sneller uitdroogt.
  † In Memoriam † vrijdag 10 januari 2014 @ 11:45:36 #113
91830 MaximusTG
pi_135310340
100% volkoren broodje uit "artisan breads every day" van Peter Reinhart;

  vrijdag 10 januari 2014 @ 11:49:18 #114
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135310453
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 23:12 schreef cafca het volgende:
Check, check, check, al gebruik ik over het algemeen plastic zakken omdat ik het brood ook invries. Ik heb alleen het idee dat het sinds ik spelt gebruik ipv tarwe het sneller uitdroogt.
Klopt, meer gluten
Oud worden van brood is het effect van gluten
Zuurdesembrood van roggemeel blijft veel langer vers
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_135310488
80% hydratatie stokbroodjes uit mijn nieuwe NEFF oven

Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_135311186
Mooi! Hoe zien ze er doorgesneden uit?

Hier mijn more sourdough norwich, nog lekkerder dan de gewone!
pi_135316927
Vraag over naan; ik laat mijn deeg normaal gesproken een uur op kamertemperatuur rijzen en dan verwerk ik het meteen. Nu wil ik het echter van tevoren maken omdat ik tussendoor weg moet. Kan het kwaad om het ruim 3 uur te laten staan of kan ik het beter in de koelkast laten rijzen?
  † In Memoriam † vrijdag 10 januari 2014 @ 14:58:11 #118
91830 MaximusTG
pi_135317306
Kan allebei eigenlijk wel. Als je buiten koelkast laat staan wel minder gist gebruiken.
pi_135317353
Thanks, dan gebruik ik iets minder gist en laat ik het gewoon staan.
pi_135336520
Ik moet der maar weer eens eentje bakken. Misschien wel een zuurdesem.
  zaterdag 11 januari 2014 @ 09:49:37 #121
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_135347582
Ik bak vandaag voor het eerst in lange tijd weer eens brood. Zag een pak mix staan bij de Lidl en dacht ach laat ik het weer eens proberen. Ben benieuwd hoe het smaakt straks :s) Dan langzaam eens beginnen met helemaal zelf maken en varieren :9
pi_135348581
Ik heb mijn desem ook weer eens opgezocht. Hij is geloof ik wat grieperig want de activiteit is er flink uit. Nu iedere dag verversen en dan lekker warm inpakken, en hopen dat hij snel weer beter wordt.
Heb wel weer eens zin in een lekkere Norwich, zeker als ik jullie foto's hier weer zie. :9
Afgelopen weken alleen een suikerbrood en een duivekater gebakken. Tijd voor het echte werk!
  dinsdag 14 januari 2014 @ 13:16:46 #123
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_135475454
Ben ik hier ook een beetje op de juiste plek voor advies voor een broodbakmachine? Ik wil 2/3 keer per week een brood bakken, maar heb geen zin in het kneden etc. Mijn ex had een broodbakmachine en dat werkte eigenlijk wel makkelijk. Meel erin, water erbij, zout erbij, boter en gist en dat ding aan, 6 uur later heb je een brood. Ideaal.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  † In Memoriam † dinsdag 14 januari 2014 @ 13:23:06 #124
91830 MaximusTG
pi_135475685
Niet echt, daar is een ander topic voor. Maar dat topic is heel wat minder populair dan dit topic :+;
Zou zeggen, ga gewoon naar marktplaats.nl en koop een tweedehands BBM. Die dingen worden namelijk heel vaak gekocht en daarna na 3 keer gebruiken weggedaan.
  dinsdag 14 januari 2014 @ 13:26:32 #125
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_135475830
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 13:23 schreef MaximusTG het volgende:
Niet echt, daar is een ander topic voor. Maar dat topic is heel wat minder populair dan dit topic :+;
Zou zeggen, ga gewoon naar marktplaats.nl en koop een tweedehands BBM. Die dingen worden namelijk heel vaak gekocht en daarna na 3 keer gebruiken weggedaan.
Oh, dat vond ik zo snel niet :') Wel hier in CUL? Dan zoek ik ff verder ^O^
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_135475872
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 13:16 schreef kanovinnie het volgende:
Ben ik hier ook een beetje op de juiste plek voor advies voor een broodbakmachine? Ik wil 2/3 keer per week een brood bakken, maar heb geen zin in het kneden etc. Mijn ex had een broodbakmachine en dat werkte eigenlijk wel makkelijk. Meel erin, water erbij, zout erbij, boter en gist en dat ding aan, 6 uur later heb je een brood. Ideaal.
Ik heb ooit zo'n ding gehad, ik meen van Inventum. Prima machine op zich, ik vond het alleen een nadeel dat je maar één brood tegelijk kunt bakken, dus geen voorraad kunt aanleggen. Als je elke dag een brood eet, moet je dus ook elke dag bakken.
  Moderator dinsdag 14 januari 2014 @ 13:28:34 #127
45833 crew  Fogel
pi_135475911
Wij hebben ook een broodbakmachine maar het is nog steeds niet gelukt om er echt lekker brood mee te maken.
Tegenwoordig gebruiken we de normale keukenmachine voor het kneden en bakken drie broden tegelijk van een batch deeg.
Verre van zo geavanceerd als wat hier voorbij komt, maar stukken beter dan die kleine klompen uit de broodbakmachine komen (om over fabrieksbrood maar te zwijgen).
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  dinsdag 14 januari 2014 @ 13:29:57 #128
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_135475962
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 13:27 schreef cafca het volgende:

[..]

Ik heb ooit zo'n ding gehad, ik meen van Inventum. Prima machine op zich, ik vond het alleen een nadeel dat je maar één brood tegelijk kunt bakken, dus geen voorraad kunt aanleggen. Als je elke dag een brood eet, moet je dus ook elke dag bakken.
Ik ben alleen, eet door de weeks 2 broden ongeveer op m'n werk en dan kan ik in 't weekend nog een kleintje maken.
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 13:28 schreef Fogel het volgende:
Wij hebben ook een broodbakmachine maar het is nog steeds niet gelukt om er echt lekker brood mee te maken.
Tegenwoordig gebruiken we de normale keukenmachine voor het kneden en bakken drie broden tegelijk van een batch deeg.
Verre van zo geavanceerd als wat hier voorbij komt, maar stukken beter dan die kleine klompen uit de broodbakmachine komen (om over fabrieksbrood maar te zwijgen).
Als ik er 3 maak ligt 't alleen maar oud te worden, vind ik ook zonde.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_135476046
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 13:28 schreef Fogel het volgende:
Wij hebben ook een broodbakmachine maar het is nog steeds niet gelukt om er echt lekker brood mee te maken.
Tegenwoordig gebruiken we de normale keukenmachine voor het kneden en bakken drie broden tegelijk van een batch deeg.
Verre van zo geavanceerd als wat hier voorbij komt, maar stukken beter dan die kleine klompen uit de broodbakmachine komen (om over fabrieksbrood maar te zwijgen).
fabrieksbrood is in Nederland inmiddels asbestbrood :X

Ik ben er al weken niet meer aan toe gekomen om te bakken -O- misschien dit weekend.
pi_135481157
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 13:16 schreef kanovinnie het volgende:
Ben ik hier ook een beetje op de juiste plek voor advies voor een broodbakmachine? Ik wil 2/3 keer per week een brood bakken, maar heb geen zin in het kneden etc. Mijn ex had een broodbakmachine en dat werkte eigenlijk wel makkelijk. Meel erin, water erbij, zout erbij, boter en gist en dat ding aan, 6 uur later heb je een brood. Ideaal.
Ik heb sinds kort deze keukenmachine, waar ik dit weekend voor het eerst brood mee gemaakt heb. Net zo makkelijk als een bbm, en doordat je wel invloed hebt op rijstijden, krijg je smakelijker brood.
  dinsdag 14 januari 2014 @ 15:35:43 #131
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_135481254
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 15:32 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik heb sinds kort deze keukenmachine, waar ik dit weekend voor het eerst brood mee gemaakt heb. Net zo makkelijk als een bbm, en doordat je wel invloed hebt op rijstijden, krijg je smakelijker brood.
Ik laat nog kippepoten aanbranden, denk niet dat iets met rijstijden interessant is voor mij :@ Moet zeggen dat ik qua smaak ook niet heel verfijnd ben, eet alle soorten volkoren brood door elkaar en het ene smaakt niet beter dan 't ander (maar zelfgebakken is dan wel weer lekkerder :+ )
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  Moderator dinsdag 14 januari 2014 @ 15:52:13 #132
45833 crew  Fogel
pi_135481739
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 15:35 schreef kanovinnie het volgende:

[..]

Ik laat nog kippepoten aanbranden, denk niet dat iets met rijstijden interessant is voor mij :@ Moet zeggen dat ik qua smaak ook niet heel verfijnd ben, eet alle soorten volkoren brood door elkaar en het ene smaakt niet beter dan 't ander (maar zelfgebakken is dan wel weer lekkerder :+ )
Dan zou ik gewoon even vragen welke machine ze heeft en een soortgelijke kopen, weet je meteen waar je af en aan bent :)
Of als alternatief gewoon een willekeurige kopen en gaan gebruiken als het op zich toch allemaal niks uitmaakt. Bij Bol zijn ze tussen de 50 en 185 euro.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  dinsdag 14 januari 2014 @ 16:09:27 #133
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_135482273
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 15:52 schreef Fogel het volgende:

[..]

Dan zou ik gewoon even vragen welke machine ze heeft en een soortgelijke kopen, weet je meteen waar je af en aan bent :)
Of als alternatief gewoon een willekeurige kopen en gaan gebruiken als het op zich toch allemaal niks uitmaakt. Bij Bol zijn ze tussen de 50 en 185 euro.
Die ze nu heeft vind ik qua bediening niet handig
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_135616484

Vandaag met dit recept brood gebakken en dit is het eerste brood dat ik zelf gebakken heb dat ik ook echt lekker vind. Niet te dik, niet te kruimelig, smaakt lekker :)
pi_135641062
Ik bakte vanmorgen witte puntjes, waarbij ik één vijfde van de gewone bloem verving door tarwegriesmeel (semolina). Verder zit er melk in, en zonnebloemolie en wat yoghurt. En behalve zout ook een beetje suiker.
Dit was het resultaat:



Hoe de binnenkant eruit ziet weet ik helaas niet, want ik heb de broodjes net allemaal afgeleverd bij het huis van mijn zwager, waar druk geklust wordt. Er gaan dikke knakworsten op, en mosterd en ketchup. >:)

[ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 18-01-2014 15:37:43 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_135641348
Ah, ik kreeg net een telefoonfoto door van het kruim (vrolijk geel door het griesmeel *O*), in een broodje dat helaas is opengeworsteld met een plastic vorkje. :+

Let me see you stripped down to the bone
pi_135642746
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 januari 2014 14:55 schreef minilot het volgende:
Ah, ik kreeg net een telefoonfoto door van het kruim (vrolijk geel door het griesmeel *O*), in een broodje dat helaas is opengeworsteld met een plastic vorkje. :+

[ afbeelding ]
Ahhh, een beetje pijn doet dat wel hè, een open worstel escapade op je broodje ;)

Erg mooi geworden!

Ik heb hier net een http://www.wildyeastblog.com/2007/09/07/whole-grain-two-ways/ whole grain seeded sourdough uit de oven, straks als ie niet meer de lens laat beslaan maar eens een foto maken!

Edit: de foto:


[ Bericht 4% gewijzigd door Zo-is-dat op 18-01-2014 17:22:09 ]
pi_135668259
Ik ben nu *as we speak* volkorenbrood aan het maken. Ben benieuwd!
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 januari 2014 15:45 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ahhh, een beetje pijn doet dat wel hè, een open worstel escapade op je broodje ;)

Erg mooi geworden!

Ik heb hier net een http://www.wildyeastblog.com/2007/09/07/whole-grain-two-ways/ whole grain seeded sourdough uit de oven, straks als ie niet meer de lens laat beslaan maar eens een foto maken!

Edit: de foto:
[ afbeelding ]
Ziet er heerlijk uit!!!
pi_135671980
Wat een mooie broden weer!

Wij hadden net bij de lunch croissants, maar van dat kant-en-klaar deeg, dus dat telt niet echt...
pi_135677153
quote:
11s.gif Op zondag 19 januari 2014 10:25 schreef Qunix het volgende:
Ik ben nu *as we speak* volkorenbrood aan het maken. Ben benieuwd!
En klaar!

Gisteravond de poolish gemaakt.



Gist doet zijn werk...



Resultaat:



Ik ben trots!
pi_136158363
Kun je eigenlijk ook een broodje bakken in een cakeblik? Weliswaar een kleinere dan. Maar ik wil eens een zachtbrood in plaats van maar steeds zo'n frans brood wat meteen heel groot moet omdat het anders niet op schiet met eten.
  † In Memoriam † vrijdag 31 januari 2014 @ 00:32:34 #142
91830 MaximusTG
pi_136158684
Ja, duh, natuurlijk kan dat. Maar dan niet te veel deeg inderdaad.
Maar wat bedoel je met een Frans brood dat meteen zo heel groot moet?
pi_136158823
Ja gewoon zo'n wat platter brood. Wat een beetje uit loopt en zo.
Zo'n 'wild' brood. Ik wil eens een beetje een hollands achtig brood bakken. Iemand een recept voor een cakeblik formaat brood ?
Of maar gewoon de helft van een normale nemen. Moet er speficiek iets andere zij. Voor blik brood?
pi_136203563
Hoe dom kun je zijn om te denken dan je je blik niet in hoeft te bloemen.
Mijn brood zit vast in het blik. Naja moest toch al een nieuwe kopen. Deze ging roesten.
Het brood lijkt meer op stokbrood maar is wel erg lekker.
Maar lijkt totaal niet op een wit brood. Ongeveer 400/280 had ik volgens mij gebruikt. Klein beetje type 505. Achja. Volgende keer beter.
  zaterdag 1 februari 2014 @ 13:51:28 #145
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_136204315
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 januari 2014 00:21 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Kun je eigenlijk ook een broodje bakken in een cakeblik? Weliswaar een kleinere dan. Maar ik wil eens een zachtbrood in plaats van maar steeds zo'n frans brood wat meteen heel groot moet omdat het anders niet op schiet met eten.
Ik maak m'n brood altijd in een cakeblik, omdat ik gewoonweg nog geen andere vorm heb. Werkt prima.
pi_136204386
Had hem niet ingebloemd. Jammer want brood smaakt wel goed er brak net bijna een mes af om het brood los te krijgen ...
Sowieso begon het cakeblik te roesten :( .
Kosten toch geen drol dus koop wel een nieuwe.
pi_136208981
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2014 13:54 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Had hem niet ingebloemd. Jammer want brood smaakt wel goed er brak net bijna een mes af om het brood los te krijgen ...
Sowieso begon het cakeblik te roesten :( .
Kosten toch geen drol dus koop wel een nieuwe.
Koop dan een siliconen, die hoef je niet in te bloemen.....
pi_136216934
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2014 16:10 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Koop dan een siliconen, die hoef je niet in te bloemen.....
Die hebben we maar gebruik ik absoluut niet. Heeft al 2 x mijn cake vergalt. Smaakte helemaal naar die plastic shit :( .
pi_136469234
Zo hier staan een batch Norwich sourdough klaar om 2.5 uur te rijzen en een batch Belgische "sandwich" broodjes.
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_136510334
Dag allemaal! :W

Mijn eerste focaccia ever staan op dit moment in de oven en daarna gaat mijn eerste speltbrood everrr de oven in. Gister bij een molen hier in de buurt geweest en daar wat dingen ingeslagen.

Anyway, ik heb een vraag: een week geleden heb ik bij MarQt een speltbrood gekocht wat zoo heerlijk was, dat ik het zelf wilde gaan proberen. Het was een speltbrood met zo'n barst in de bovenkant en veel bubbels erin. Nou denk ik dat dat wat speciaals is aangezien ik verder alleen maar lees over dat speltbroden compact van structuur zijn. Nou denk ik naar aanleiding van alke prachtige foto's hier dat t oom zuurdesemspeltbrood gaat. Ken dat kloppen? ;)

Ik ga even lekker lezen hier, want dit lijkt me een leuke hobby *O*
pi_136515829


[ Bericht 100% gewijzigd door Ooi86 op 09-02-2014 18:47:31 ]
pi_136631812


Ik ben inmiddeks ook begonnen aan desems maken. Een gewone desem en een met de pineapplesolution. Ze groeien lekker, dus ik ben benieuwd!
pi_136702295
Het is hier niet echt druk, maar ik ga toch een desemvraag stellen.

Ik ben 2 desems aan het starten; een speltdesem en een pineapplesolution desem. Ik heb op dag 3 mijn speltdesem per ongeluk gevoerd met tarwebloem. Hij was vol leven, maar sindsdien gebeurt er niks meer. Gister heb ik dag 3 herhaalt, maar er gebeurt niks meer.

Zelfde voor mn pineapplesolution desem. Die heb ik wel helemaal volgens het recept gedaan, maar ook na herhaling van dag 3 zijn drie lullige bubbeltjes het resultaat.

What to do?!
  † In Memoriam † vrijdag 14 februari 2014 @ 14:52:37 #154
91830 MaximusTG
pi_136703934
Wachten; gewoon wachten! En dan elke dag de boel verversen (verdubbelen etc). Kan best nog wel eens wat langer duren hoor.
pi_136705708
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 februari 2014 14:52 schreef MaximusTG het volgende:
Wachten; gewoon wachten! En dan elke dag de boel verversen (verdubbelen etc). Kan best nog wel eens wat langer duren hoor.
Ok, dan ga ik het gewoon weer verversen. Dat ik mijn speltdesem per ongeluk met tarwe heb gevoerd (eenmalig) is geen groot probleem?
pi_136744767
Nou, mn pineapple solution gaat inmiddeks als een speer en morgen doe ik de laatste stap. Volgens arden maak je dan een barm. Is dit geweest hetzelfde als een gewone zuurdesem? Ik wil namelijk een norwich sourdough bakken met deze desem.
  † In Memoriam † zaterdag 15 februari 2014 @ 20:28:35 #157
91830 MaximusTG
pi_136749159
Jep, dat is dan in feite je zuurdesemcultuur. Je gebruikt er steeds wat van, en dan vul je het weer aan.
Zet em bij weinig gebruik liefst in een afgesloten pot in de koelkast.
Wil je er dan mee gaan bakken dan moet je eerst weer voeren (buiten de koelkast zetten). Afhankelijk van hoe lang ie dan al niet gevoerd is moet je dan verdubbelen, verdriedubbelen etc. Of gewoon twee voetstappen voor het bakken.
Nooit alles opmaken trouwens! Zet wat je overhoudt van deze initiële cultuur (dus niet de "barm") ook tijdelijk in de koelkast. Dan kan je altijd weer terugvallen daarop.
De barm is in feite een hele grote voerstap, om de cultuur vers en homogeen te krijgen.

Je kunt eventueel ook nu een stukje van je cultuur nemen en die spelt gaan voeren, dan maak je zo je speltcultuur.
pi_136757584
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 februari 2014 20:28 schreef MaximusTG het volgende:
Jep, dat is dan in feite je zuurdesemcultuur. Je gebruikt er steeds wat van, en dan vul je het weer aan.
Zet em bij weinig gebruik liefst in een afgesloten pot in de koelkast.
Wil je er dan mee gaan bakken dan moet je eerst weer voeren (buiten de koelkast zetten). Afhankelijk van hoe lang ie dan al niet gevoerd is moet je dan verdubbelen, verdriedubbelen etc. Of gewoon twee voetstappen voor het bakken.
Nooit alles opmaken trouwens! Zet wat je overhoudt van deze initiële cultuur (dus niet de "barm") ook tijdelijk in de koelkast. Dan kan je altijd weer terugvallen daarop.
De barm is in feite een hele grote voerstap, om de cultuur vers en homogeen te krijgen.

Je kunt eventueel ook nu een stukje van je cultuur nemen en die spelt gaan voeren, dan maak je zo je speltcultuur.
Ah, dat is wel een goed idee ja! Die andere desem steekt steeds lulliger af bij mn pineapple desem.

Maar is het maken van die barm dan wel nodig? Ik ga dan een shitload maken terwijl ik echt niet zoveel broden ga bakken in een paar dagen.

In ieder geval bedankt voor je tips! :)
pi_137012097
Een tijdje niet meer gebakken, maar ik kan het nog *)















  zaterdag 22 februari 2014 @ 15:01:41 #160
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137014308
Prachtig brood!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137014664
Dank! :)
  zaterdag 22 februari 2014 @ 15:17:53 #162
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137014820
Het zou echter bij een bakkerskeuring geen prijzen winnen, de Nederlandse bakker wil geen ongelijkmatige kruim, wat ik net zo een onzin vind als dat slagerskeurmeesters de schimmeling van franse worsten niets vinden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137022238
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 februari 2014 15:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Het zou echter bij een bakkerskeuring geen prijzen winnen, de Nederlandse bakker wil geen ongelijkmatige kruim, wat ik net zo een onzin vind als dat slagerskeurmeesters de schimmeling van franse worsten niets vinden.
En het bederft te snel, wordt droog, ziet er niet elke keer hetzelfde uit, gaat niet handig in een standaard maat broodzak, en de snijmachine zal er wat moeite mee hebben :P
pi_137022803
quote:
2s.gif Op zaterdag 22 februari 2014 18:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

En het bederft te snel, wordt droog, ziet er niet elke keer hetzelfde uit, gaat niet handig in een standaard maat broodzak, en de snijmachine zal er wat moeite mee hebben :P
En daarom zijn we maar amateurbakkers. Zonder toegevoegd enzym wat toevallig uit haar komt. :7

Ik heb/had dit weekend weer tijd om te bakken maar mn desem heeft blijkbaar te lang staan rusten in de koelkast. Vanmorgen flink gevoed, begint nu wel wat actief te worden. Hopelijk kan ik maandag dan wat bakken.
pi_137022885
quote:
17s.gif Op zaterdag 22 februari 2014 19:05 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

En daarom zijn we maar amateurbakkers. Zonder toegevoegd enzym wat toevallig uit haar komt. :7

Ik heb/had dit weekend weer tijd om te bakken maar mn desem heeft blijkbaar te lang staan rusten in de koelkast. Vanmorgen flink gevoed, begint nu wel wat actief te worden. Hopelijk kan ik maandag dan wat bakken.
Vandaag voeren, bij een graad of 30 zetten, en een theelepel suiker zijn wel manieren om 'm snel weer op de been te krijgen :)
pi_137023021
quote:
2s.gif Op zaterdag 22 februari 2014 19:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Vandaag voeren, bij een graad of 30 zetten, en een theelepel suiker zijn wel manieren om 'm snel weer op de been te krijgen :)
Vanmorgen gevoerd, staat nu lekker in de vensterbank/in de zon gestaan/boven de verwarming. Komt wel goed, heb hem er al eens eerder weer bovenop gekregen. Hij ruikt wel heerlijk zuur momenteel :9
pi_137297131
*O* *O* *O*

Ik heb eindelijk een zuurdesemstarter aan de praat gekregen! Maarre, hoe onderhoud ik nou het beste? En hoeveel desem hebben jullie meestal op voorraad? Ik heb het recept van Levine gevolgd, dus nu heb ik best veel, iets van 200 gram. En ik vrees dat ik pas woensdag of zelfs pas volgend weekend echt tijd heb om te bakken.
pi_137299152
quote:
0s.gif Op zondag 2 maart 2014 08:18 schreef Bleie het volgende:
*O* *O* *O*

Ik heb eindelijk een zuurdesemstarter aan de praat gekregen! Maarre, hoe onderhoud ik nou het beste? En hoeveel desem hebben jullie meestal op voorraad? Ik heb het recept van Levine gevolgd, dus nu heb ik best veel, iets van 200 gram. En ik vrees dat ik pas woensdag of zelfs pas volgend weekend echt tijd heb om te bakken.
bij mij staat hij in de koelkast en voedt hem wekelijks. 100 desem, 100 water, 100 meel
pi_137318510
quote:
0s.gif Op zondag 2 maart 2014 08:18 schreef Bleie het volgende:
*O* *O* *O*

Ik heb eindelijk een zuurdesemstarter aan de praat gekregen! Maarre, hoe onderhoud ik nou het beste? En hoeveel desem hebben jullie meestal op voorraad? Ik heb het recept van Levine gevolgd, dus nu heb ik best veel, iets van 200 gram. En ik vrees dat ik pas woensdag of zelfs pas volgend weekend echt tijd heb om te bakken.
Dit langzaam aan aanvullen. Stel je recept vraag om 500 meel / 350 water, Dan probeer ik zelf altijd 600 desem te hebben (300 meel/300 water). Daar doe ik dan 50 gram warm water bij om de kou er af te halen, en laat dit staan tot het flink actief is. Dan 200 meel er door, kneden, rijzen.

En vervolgens je desem weer aanvullen tot gewenste proporties.
Edit: Voor bovenstaande dus bijvoeren tot ca. 700 gram, zodat je 100 gram overhoudt van je desem! :)
  zondag 2 maart 2014 @ 19:38:51 #170
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_137319573
Ik heb echt geen een recept waar zoveel desem in moet, ik doe ook de 100 100 100 methode, altijd genoeg.
Tussendoor staat ie in de koelkast
pi_137320221
Dank. Dan hou ik het op 100 desem, 100 water en 100 meel. Zo nog even voeden, en dan de koelkast in.

Nog één vraag; hoe lang voor je ermee gaat bakken haal je hem dan weer uit te koelkast? En dan moet je hem ook nog weer eerst een of twee keer voeden toch?
pi_137320450
quote:
1s.gif Op zondag 2 maart 2014 19:38 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik heb echt geen een recept waar zoveel desem in moet, ik doe ook de 100 100 100 methode, altijd genoeg.
Tussendoor staat ie in de koelkast
Waarom zou je het niet doen? Het heeft een lange tijd gehad zich te ontwikkelen, en anders doe je dit door je rijstijd te verlengen. Ik werk zelf met een voordeeg dat ik 24-uur van te voren maak (Lepel desem + bijna totaal gewicht lauw water + evenveel bloem als water). Dit laat ik op kamertemperatuur staan (in een enorme bak; het komt fors omhoog). Dag later alleen nog je meel/bloem er door en een kopje lauwig water, zout, kneden, vormen, rijzen, bakken :)

En dan dit op eten: :P


:)
  zondag 2 maart 2014 @ 20:24:05 #173
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_137321607
quote:
2s.gif Op zondag 2 maart 2014 19:57 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Waarom zou je het niet doen? Het heeft een lange tijd gehad zich te ontwikkelen, en anders doe je dit door je rijstijd te verlengen. Ik werk zelf met een voordeeg dat ik 24-uur van te voren maak (Lepel desem + bijna totaal gewicht lauw water + evenveel bloem als water). Dit laat ik op kamertemperatuur staan (in een enorme bak; het komt fors omhoog). Dag later alleen nog je meel/bloem er door en een kopje lauwig water, zout, kneden, vormen, rijzen, bakken :)

En dan dit op eten: :P
[ afbeelding ]

:)
Bij de meeste recepten die ik gebruik geeft de rijstijd veel smaak en mooi kruim, ben ik erg tevreden over!
En voor jou methode hoef je helemaal niet een heel grote hoeveelheid desem te hebben slechts een eetlepel.
Niks mis met een levain trwns hoor! Dat bedoel ik niet

Voor t antwoord op hoe lang uit de koelkast: normaal als ie een week in de koelkast heeft gestaan ververs ik de avond voor ik ga bakken
pi_137321882
quote:
1s.gif Op zondag 2 maart 2014 20:24 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Bij de meeste recepten die ik gebruik geeft de rijstijd veel smaak en mooi kruim, ben ik erg tevreden over!
En voor jou methode hoef je helemaal niet een heel grote hoeveelheid desem te hebben slechts een eetlepel.
Niks mis met een levain trwns hoor! Dat bedoel ik niet

Voor t antwoord op hoe lang uit de koelkast: normaal als ie een week in de koelkast heeft gestaan ververs ik de avond voor ik ga bakken
Door een voordeeg of grote hoeveelheid desem (is uiteindelijk hetzelfde) te gebruiken, bestaat je deeg voor een groot deel uit iets dat al een lange tijd heeft gehad om smaak te ontwikkelen. Tenzij je je uiteindelijke deeg 24-uur zou laten rijzen, komt er dus meer smaakontwikkeling bij kijken :)
  zondag 9 maart 2014 @ 10:13:50 #175
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_137537765


Mini hamburger broodjes! Ze waren ze leuk O+
pi_137769927
quote:
1s.gif Op zondag 9 maart 2014 10:13 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]

Mini hamburger broodjes! Ze waren ze leuk O+
Wat ziet dat er gezellig uit :)

Een beetje van mijn meest recente batch:



Meer brood.
pi_137810376
quote:
2s.gif Op zaterdag 15 maart 2014 16:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Wat ziet dat er gezellig uit :)

Een beetje van mijn meest recente batch:

[ afbeelding ]

Meer brood.
Wat een prachtige broden bak jij O+

En Zo-is-dat; ik vind je mini hamburgers broodjes leuk geworden! Ik bak redelijk veel, maar nooit iets kleins, goed idee om eens te gaan doen :)
Op maandag 9 september 2013 21:44 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Abs are made in the kitchen.
pi_137825611
Dank O+
  zondag 16 maart 2014 @ 23:39:50 #179
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_137827146
Mijn brood had de afgelopen week ook 3 dagen in de koelkast gestaan. 3 keer gekneed. Was bedoeld voor pizza's maar had na 5 pizza's niet genorg saus meer en aangezien ik een kilo meel had gebruikt was er nog over voor een echt brood.
Smaakte net als stokbrood met 70% vocht een lekker luchtig brood.
  maandag 17 maart 2014 @ 08:59:08 #180
56347 Faithz
ADHD Fokker
pi_137831301
quote:
0s.gif Op zondag 16 maart 2014 23:39 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Mijn brood had de afgelopen week ook 3 dagen in de koelkast gestaan. 3 keer gekneed. Was bedoeld voor pizza's maar had na 5 pizza's niet genorg saus meer en aangezien ik een kilo meel had gebruikt was er nog over voor een echt brood.
Smaakte net als stokbrood met 70% vocht een lekker luchtig brood.
Recept? Voor de n00bs :)
Trotse mamma :)
  maandag 17 maart 2014 @ 11:55:00 #181
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_137835888
Mijn mobiel tript een beetje als ik zoiets langs wil typen.
Igg het atandaard recept van pizza's.
Ik heb alleen type 450-550-1050 door elkaar gemend.
Pizza's waren ook erg lekker. Super dunne bodem. Het enigste nadeel is dat het deeg niet handelbaar is door het hoge vochtgehalte. Bij mij nog enigsinds door het tarwe. Maar ik heb ook geen meel met hoog gluten gehalte. Mijn brood leek een beetje op stokbrood. 'S avonds alles op gegeten. Brood was ieta meer als een halvo kilo.
Ik heb tevens ook verse gist gebruikt. 5-10gram en het heeft dus 3 x zitten rijzen in de koelkast. En van te voren te suiker met gist en paar eetlepels meel opgelost in het water ;) .
pi_137897991
Het is alweer op, maar ik had dit weekend voor het eerst van m'n huidige cultuur een zuurdesem gebakken. Was ontzettend lekker!



pi_138057158
Mijn eerste zelfgebakken volkoren speltbroodje uit de oven.
Meel vd molen en gebakken met karnemelk ipv water :9

Smaakt goed, goed gelukt voor de 1e keer!



pi_138158290
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 maart 2014 22:04 schreef Bluezz het volgende:
Mijn eerste zelfgebakken volkoren speltbroodje uit de oven.
Meel vd molen en gebakken met karnemelk ipv water :9

Smaakt goed, goed gelukt voor de 1e keer!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Vanwaar je keuze voor karnemelk? :)
pi_138176483
Oh dat vond ik grappig, had het op internet gezien :)
  woensdag 26 maart 2014 @ 18:26:16 #186
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138199253
zeg die desem culturen, is er ergens een linkje zodat ik daar wat kan lezen en zelf wat kan expirimenteren. Want dat brood van LeeHarveyOswald ziet er uitmuntend uit!
Drop you like an ill, bad habit
pi_138200099
Ik heb deze gebruikt, aangevuld met tips van hier.

http://uitdekeukenvanarde(...)ak-je-zuurdesem.html
  woensdag 26 maart 2014 @ 19:33:18 #188
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138201678
Welke tips had je nodig? Ik zal eens gaan uitzoeken waar ik hier in de regio meel kan gaan halen. Want met de standaard bloem en tarwemeel ben je ook zo klaar.

GEVONDEN, een molen in de buurt 12 minuten rijden mooi zo!

[ Bericht 18% gewijzigd door pmponer op 26-03-2014 21:03:40 (molen gevonden) ]
Drop you like an ill, bad habit
pi_138207229
Na dag 3 gebeurde er niets meer, dus op aanraden van hier die twee keer herhaald, en toen kwam t goed. En verder over bewaren na die eerste week. Staat nu in een pindakaaspot in de koelkast, en 1x per week ververs ik hem (en tot nu toe ga ik er dan ook weer mee bakken).

Ik gebruik trouwens altijd gewoon biologische bloem van de AH (en roggemeel van de biowinkel voor de starter), vind ik prima. Maar ja, ik heb gewoon geen molen in de buurt, voor zover ik weet.
pi_138222893
quote:
14s.gif Op woensdag 26 maart 2014 18:26 schreef pmponer het volgende:
ar wat kan lezen en zelf wat kan expirimenteren. Want dat brood van LeeHarveyOswald ziet er uitmuntend uit!
Dank! :) Maximus heeft mij ooit een desembasis opgestuurd, die gebruik ik nog altijd. :)

En meel van de molen inderdaad, en Koopmans heeft goede bio-bloem.
pi_138313347




En mijn brood is tegenwoordig op Facebook te liken :P
  zaterdag 29 maart 2014 @ 22:46:55 #192
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_138313437
Compliment, ziet er weer prachtig uit. Verder zit ik niet op facebook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_138313586
Dank. De eerste is mn lunch van vrijdag en mn lunch van morgen, de tweede is een volkorenbrood voor een kennis :)
pi_138394418
Kan ik hier ook een vraag stellen over het bakken van brood in een broodbakmachine?
Ik weet dat dit eigenlijk over het bakken in de oven gaat, maar misschien is er iemand welwillend om te helpen.

Ik heb al zeven broden gebakken maar het is of te kruimelig / of te klef / of niet luchtig genoeg / of keihard.
Voorbeeldje wat er vandaag weer uitkwam:







Dit is dan gemaakt volgens dit recept mijn mijn bestron DBM400:

150 gram bloem
350 gram volkoren meel
7 gram droge gist
3,75 dl lauw warm water
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
10 gram boter

Maar wat er uitkomt lijkt wel natte brokkelige cake.

Iemand een receptje voor me voor een normaal luchtig bruinbrood???
Wat gaat er toch telkens fout.....
pi_138396175
500 gram meel (dat mag in je 350-150 meel-bloemmengsel zoals je zelf aanhoudt) / 350 gram water, 10 gram zout, half zakje gist.

Meng 350 gram water, 350 gram meel en je gist. Laat dit 24 uur staan voor smaakontwikkeling.

Voeg je restantmeel toe, en je zout, kneed dit tien minuten. Laat anderhalf uur rijzen.

Verwarm na een uur je oven op tot 250 graden, met een zware pan met deksel er in. Kiep je deeg in die pan, zodra de rijstijd voldaan is en je oven (en pan) warm is, en bak dit 15 minuten met deksel, en 30 minuten zonder deksel zo laag mogelijk in je oven.

Zet je broodbakmachine bij het vuilnis. :)
pi_138397141
dus geen zout, geen boter en maar een half zakje gist:
150 gram bloem
350 gram volkoren meel
3,5 gram droge gist
350 gram lauw warm water
1 theelepel zout
geen theelepel suiker
geen boter
pi_138397482
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 13:48 schreef steef123123 het volgende:
dus geen zout, geen boter en maar een half zakje gist:
150 gram bloem
350 gram volkoren meel
3,5 gram droge gist
350 gram lauw warm water
1 theelepel zout
geen theelepel suiker
geen boter
Wel zout, maar in een later stadium toevoegen. 1 dag voorrijs, zonder zout. Dag erna zout erbij (10 gram), Geen suiker, geen boter.

En je hebt meer warmte nodig dan je broodbakmachine gaat leveren, dus geen broodbakmachine.
pi_138397522
En door minder gist en een langere rijstijd, zal de gistontwikkeling smaak aan je deeg gaan geven. Ook krijgt je deeg een mooiere structuur.
pi_138401164
quote:
2s.gif Op zaterdag 29 maart 2014 22:44 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

En mijn brood is tegenwoordig op Facebook te liken :P
Elke keer als ik je broden voorbij zie komen, krijg ik spontaan honger, wat zien ze er altijd goed uit! O+ En dan baal ik elke keer weer een beetje extra met mijn combi-magnetron welke niet fijn werkt met brood ;(
pi_138401258
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 16:15 schreef Holyme het volgende:

[..]

Elke keer als ik je broden voorbij zie komen, krijg ik spontaan honger, wat zien ze er altijd goed uit! O+ En dan baal ik elke keer weer een beetje extra met mijn combi-magnetron welke niet fijn werkt met brood ;(
Neem een kleine gietijzeren pan. Die zal de warmte vasthouden, waardoor je een stabielere stralingswarmte hebt + meer (Warme) massa in de relatief kleine oven.


Zo heet mogelijk opwarmen, en flink lang ook, zodat de pan goed heet is. Dan je deeg in de pan. 15 minuten met, 30 minuten zonder deksel. In een kleine oven zonder deksel op wat lagere temperatuur (+/- 200 graden), omdat je brood dichter op je elementen zit (En goed in de gaten houden :P ).

Als je combimagnetron alleen hete lucht heeft, het brood iedere 10 minuten even draaien.
pi_138401362
quote:
2s.gif Op dinsdag 1 april 2014 16:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Neem een kleine gietijzeren pan. Die zal de warmte vasthouden, waardoor je een stabielere stralingswarmte hebt + meer (Warme) massa in de relatief kleine oven.
[ afbeelding ]

Zo heet mogelijk opwarmen, en flink lang ook, zodat de pan goed heet is. Dan je deeg in de pan. 15 minuten met, 30 minuten zonder deksel. In een kleine oven zonder deksel op wat lagere temperatuur (+/- 200 graden), omdat je brood dichter op je elementen zit (En goed in de gaten houden :P ).

Als je combimagnetron alleen hete lucht heeft, het brood iedere 10 minuten even draaien.
Oh, dat wist ik niet! Op zoek naar een gietijzeren pan dus, dankje voor de tips! :)
  dinsdag 1 april 2014 @ 17:37:53 #202
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_138403628
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 16:21 schreef Holyme het volgende:

[..]

Oh, dat wist ik niet! Op zoek naar een gietijzeren pan dus, dankje voor de tips! :)
Maar voor het geld van een fatsoendelijke pan heb je ook een nieuwe oven.
Ik keek laatst voor een aardewerk/porceleinen achtige ketel. Die dingen zijn stervens duur :| .
Maar in een ketel zijn broden altijd wat mooier vind ik.
pi_138405716
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 april 2014 17:37 schreef Opblaaspop077 het volgende:

[..]

Maar voor het geld van een fatsoendelijke pan heb je ook een nieuwe oven.
Ik keek laatst voor een aardewerk/porceleinen achtige ketel. Die dingen zijn stervens duur :| .
Maar in een ketel zijn broden altijd wat mooier vind ik.
Mijn pan kost 5 tientjes, mijn oven 1900 euro.
pi_138409924
quote:
2s.gif Op dinsdag 1 april 2014 18:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Mijn pan kost 5 tientjes, mijn oven 1900 euro.
:o
  vrijdag 4 april 2014 @ 15:21:01 #205
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138506792
Wat voor oven is dat LeeHarvey?

En op welke tempratuur bak je brood?
Drop you like an ill, bad habit
pi_138506903
M-system mfi94ix, fornuis met 4 inductiezones.
Edit: op 250+ graden.
  vrijdag 4 april 2014 @ 15:40:53 #207
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138507342
Oeh die hitte haal ik ook niet, ik ben nog opzoek naar een nieuwe oven. Maar dat valt nog niet mee. Ik heb alleen 220 en geen krachtstroom en een tafelmodel over zou goed genoeg zijn (ik wil hem in de schuur plaatsen) suggesties?

zo begonnen met een desem starter, ik ben benieuwd met tarwemeel ipv roggemeel uit de link, ik neem aan dat dit geen probleem is?

[ Bericht 23% gewijzigd door pmponer op 04-04-2014 15:49:21 ]
Drop you like an ill, bad habit
pi_138510150
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 april 2014 15:40 schreef pmponer het volgende:
Oeh die hitte haal ik ook niet, ik ben nog opzoek naar een nieuwe oven. Maar dat valt nog niet mee. Ik heb alleen 220 en geen krachtstroom en een tafelmodel over zou goed genoeg zijn (ik wil hem in de schuur plaatsen) suggesties?

zo begonnen met een desem starter, ik ben benieuwd met tarwemeel ipv roggemeel uit de link, ik neem aan dat dit geen probleem is?
Roggemeel heeft een hogere succeskans. :)

Als je grootste bakplannen hebt, dan is een Rofco geschikt. Kan op normale 230V, tafelmodel. Durf niet te zeggen wat ze kosten.

Maar met 220 graden en een zware pan moet je ook een eind komen hoor.
  vrijdag 4 april 2014 @ 17:29:57 #209
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_138510583
Mijn oven komt tot 250 graden. Nou ja, toch ook al aardig heet voor een Siemens :')
  vrijdag 4 april 2014 @ 17:32:52 #210
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138510673
Rofco had ik gezien inderdaad, maar dat liegt er niet om.
Ik dacht qua budget meer aan zoiets http://www.xxlhoreca.com/(...)15x570hmm-inc-4.html
Drop you like an ill, bad habit
pi_138510911
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 april 2014 17:32 schreef pmponer het volgende:
Rofco had ik gezien inderdaad, maar dat liegt er niet om.
Ik dacht qua budget meer aan zoiets http://www.xxlhoreca.com/(...)15x570hmm-inc-4.html
Ik zou voor brood niet snel voor hete lucht gaan. Je wilt vooral onderwarmte (hete bodem).
pi_138510944
quote:
17s.gif Op vrijdag 4 april 2014 17:29 schreef douche-eendje het volgende:
Mijn oven komt tot 250 graden. Nou ja, toch ook al aardig heet voor een Siemens :')
250 is gebruikelijk bij consumetenovens. Maar de elementen worden vele malen warmer, en de oven meet de luchttemperatuur. Dus als je vlak boven of onder de elementen pizzastenen plaatst, en de deur opent zodra de maximumtemperatuur is bereikt, denkt de oven dat het een stuk kouder is, waarna hij weer gaat opwarmen, en zo je stenen (en eventueel je pannen) een nog veel hogere temperatuur halen :P
  vrijdag 4 april 2014 @ 17:44:19 #213
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138510977
O, dan moet ik verder op onderzoek :) Ik heb ook echt geen idee wat handig is, zijn ze er ook multifunctioneel?
Drop you like an ill, bad habit
pi_138511425
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 april 2014 17:44 schreef pmponer het volgende:
O, dan moet ik verder op onderzoek :) Ik heb ook echt geen idee wat handig is, zijn ze er ook multifunctioneel?
Veel thuisovens hebben onder/bovenwarmte, gril en hetelucht. Horecadingen zijn veelal op 1 functie gericht.
  vrijdag 4 april 2014 @ 18:12:26 #215
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138511631
zoals ik het nu zie kan ik beter een losse inbouw oven (consumenten) kopen en hier een kastje voor maken.

Ik heb in onze huidige keuken alleen maar een combi magnetron, we zouden graag wat groters willen vandaar.
Drop you like an ill, bad habit
pi_138511928
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 april 2014 18:12 schreef pmponer het volgende:
zoals ik het nu zie kan ik beter een losse inbouw oven (consumenten) kopen en hier een kastje voor maken.

Ik heb in onze huidige keuken alleen maar een combi magnetron, we zouden graag wat groters willen vandaar.
Je hebt op de grond wel ruimte? De oven zoals ik heb, maar dan met een gasplaat erop ipv inductie, kost al de helft. En als je voor een ander merk gaat (ie. Smeg) dan heb je soortgelijke ovens voor nog een stuk minder. En op gas zijn ze er als 60cm breed ipv 90. Tevens heb je zonder de inductieplaat geen 3-fase aansluiting nodig.
  vrijdag 4 april 2014 @ 19:15:10 #217
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138513599
Nee ik wil hem in de garage zetten, in de keuken is geen ruimte.
En in de garage heb ik geen gas.
Drop you like an ill, bad habit
pi_138535412



Deze twee heb ik besteld als verjaardagscadeau voor mezelf :P Genoeg voor 1 kilo en gezien ik dikwijls 850 gram boules en pain wil maken heb je zo net meer ruimte dan settelen voor de 750gram versies. :)
mag het weten
pi_138535470
Mijn eerste maximusTG brood en hopelijk eerste echt lekkere eigen brood staat te rijzen O+
pi_138535635
Ik lurk namelijk al een tijdje hier dus moest ik van mezelf maar eens aan de slag
pi_138547791
En, hoe is het geworden?

Hier staat een Norwich sourdough voor de eerste rijs. Straks de koelkast in en morgen afbakken. :9~
pi_138561390
Plat -O-
pi_138612517
quote:
0s.gif Op zondag 6 april 2014 09:38 schreef B.ertha het volgende:
Plat -O-
Hahaha

Al enig idee waarom je brood plat is gebleven/geworden? Misschien kunnen we je helpen.
pi_138614144
Nee. Ik twijfel over de hoeveelheid gist maar volgens mij was dat eerder te veel dan te weinig. En toch was het maar een heel klein broodje. Het deeg was ook net te zacht/vochtig om mooi in een boule te vormen.
pi_138614335
Mijn kinderen zijn gek op de paasbroodjes in de vorm van kip en konijn.
Nu wilde ik die zelf gaan maken maar welk soort brood is dit? Heeft iemand misschien een recept hiervoor.
  dinsdag 8 april 2014 @ 15:30:51 #226
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_138652421
quote:
2s.gif Op dinsdag 1 april 2014 18:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Mijn pan kost 5 tientjes, mijn oven 1900 euro.
Wij hier thuis ook, borettie fornuis met oven. Haalt ook makkelijk 250C.
Alleen nog een geschikte pan ketel vinden, van de meeste branden de handvaten weg. Dus zoek eentje met ijzeren handvaten.
En het moet er wel een zijn met anti-aanbak van binnen toch? Of zal een gewone rvs pan ook gaan denk je?
pi_138653254
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 april 2014 12:25 schreef Joosie200 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Deze twee heb ik besteld als verjaardagscadeau voor mezelf :P Genoeg voor 1 kilo en gezien ik dikwijls 850 gram boules en pain wil maken heb je zo net meer ruimte dan settelen voor de 750gram versies. :)
Waar komen die vandaan? Is het van siliconen?
pi_138653402
quote:
5s.gif Op dinsdag 8 april 2014 15:53 schreef Qunix het volgende:

[..]

Waar komen die vandaan? Is het van siliconen?
Geen idee welk materiaal het is, ik moet ze nog binnen krijgen. Het stond in elk geval in de categorie holzschliff. Als ik Google afbeeldingen erbij pak is het hetzelfde spul als de eierendoosjes / kartonverpakking.
http://www.teetraeume.de/Gaerkoerbe/Holzschliff
mag het weten
pi_138660125
Houtvezel. Ook te krijgen bij weekendbakery.nl. Ik heb er ook een, is erg fijn.
pi_138661834
Thanks!
pi_138668240
Speltbroodje met rozijnen gebakken :9

pi_138671232
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 april 2014 21:24 schreef Bluezz het volgende:
Speltbroodje met rozijnen gebakken :9

[ afbeelding ]
Raar kleurtje, hoort dat zo?
pi_138672300
Mobiele kwaliteit.. de plank is veel helderderder groen dan op de foto ;)
pi_138681311
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 april 2014 15:30 schreef Opblaaspop077 het volgende:

[..]

Wij hier thuis ook, borettie fornuis met oven. Haalt ook makkelijk 250C.
Alleen nog een geschikte pan ketel vinden, van de meeste branden de handvaten weg. Dus zoek eentje met ijzeren handvaten.
En het moet er wel een zijn met anti-aanbak van binnen toch? Of zal een gewone rvs pan ook gaan denk je?
RVS kan ook, veel bloem gebruiken :)
pi_138681326
quote:
0s.gif Op maandag 7 april 2014 16:08 schreef B.ertha het volgende:
Nee. Ik twijfel over de hoeveelheid gist maar volgens mij was dat eerder te veel dan te weinig. En toch was het maar een heel klein broodje. Het deeg was ook net te zacht/vochtig om mooi in een boule te vormen.
Hoeveel water/zout/bloem/gist, en hoe lang was je rijs?
pi_138682103
quote:
2s.gif Op woensdag 9 april 2014 09:39 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Hoeveel water/zout/bloem/gist, en hoe lang was je rijs?
Wat er in het recept staat in de OP. Gist was gedroogde uit een zakje dus daar kan ik nog de fout in zijn gegaan.
  woensdag 9 april 2014 @ 10:25:12 #237
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_138682374
Kan iemand mij vertellen of ik 4 granen muesli op m'n broodjes kan doen? Gaat dat goed in de oven?

Kwam net een pak tegen dat nog tot volgende week goed is terwijl ik met het deeg voor het brood bezig was.

Deze dus:
pi_138683622
quote:
0s.gif Op woensdag 9 april 2014 10:25 schreef CherryOnTop het volgende:
Kan iemand mij vertellen of ik 4 granen muesli op m'n broodjes kan doen? Gaat dat goed in de oven?

Kwam net een pak tegen dat nog tot volgende week goed is terwijl ik met het deeg voor het brood bezig was.

Deze dus:
[ afbeelding ]
Nooit geprobeerd, maar ik denk het wel :)
pi_138683675
quote:
0s.gif Op woensdag 9 april 2014 10:12 schreef B.ertha het volgende:

[..]

Wat er in het recept staat in de OP. Gist was gedroogde uit een zakje dus daar kan ik nog de fout in zijn gegaan.
Met Maximus' spreadsheet?

Gedroogde gist is te testen door een half zakje gist met 25 gram meel/bloem en 25 gram water een halfuurtje op het aanrecht te zetten. Als dat tot leven komt, dan is het goed en kan je dat papje gebruiken in je deeg.
  woensdag 9 april 2014 @ 11:33:34 #240
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_138684404
quote:
2s.gif Op woensdag 9 april 2014 11:09 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Nooit geprobeerd, maar ik denk het wel :)
Heb de haver- en gerstevlokken eruit gevist en die op de broodjes gedaan, het staat nu in de oven en ziet er heerlijk uit :9 De cornflakes en tarwevlokken durfde ik er niet op te doen want dat zijn van die crunchy dingen en ik was bang dat ze zouden verbranden/niet lekker zouden smaken.

edit: oh dom ik had de muesli er natuurlijk niet vlak voordat ze in de oven gingen op moeten doen, nu valt het eraf :') Wijze les :P

[ Bericht 7% gewijzigd door CherryOnTop op 09-04-2014 11:43:52 ]
pi_138684817
quote:
2s.gif Op woensdag 9 april 2014 11:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Met Maximus' spreadsheet?
:Y
quote:
Gedroogde gist is te testen door een half zakje gist met 25 gram meel/bloem en 25 gram water een halfuurtje op het aanrecht te zetten. Als dat tot leven komt, dan is het goed en kan je dat papje gebruiken in je deeg.
Is dat halve zakje dan genoeg voor mjin hele brood?
En moet ik anders met verse gist werken? Die wilde ik halen maar mijn supermarkt had het niet meer.
pi_138684937
quote:
0s.gif Op woensdag 9 april 2014 11:46 schreef B.ertha het volgende:

[..]

:Y

[..]

Is dat halve zakje dan genoeg voor mjin hele brood?
En moet ik anders met verse gist werken? Die wilde ik halen maar mijn supermarkt had het niet meer.
Als je een langere rijstijd neemt, heb je minder gist nodig, en krijg je meer smaakontwikkeling. Je maakt dan als het ware je eigen verse gist :)
pi_138686126
Top, ga ik uitproberen!
pi_138867594
ARGH!! Mijn zuurdesem is overleden. Iets te lang geleden ververst en mogelijk is er vervuiling oid bijgekomen want het schimmel stond er op. ;( Iemand in Amsterdam / Zaanstreek waar ik een beetje van kan krijgen?
pi_138886439
M'n eerste (redelijk gelukte) zuurdesembrood! Ik vind de korst en kruim erg mooi, maar hij had wel wat hoger gemogen (ligt aan mijn vorm-skills denk ik) en de smaak was ook flauw (meer zout volgende x). Toch wel trots op, dit was nl ook de eerste keer dat ik een starter in leven heb gehouden. Het recept was van Paul Hollywood.

http://www.dutchiebaking.com
  maandag 14 april 2014 @ 22:31:04 #246
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_138887423
Hartstikke mooi eerste brood! Heel mooi luchtig kruim :D
pi_138937927
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 april 2014 12:25 schreef Joosie200 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Deze twee heb ik besteld als verjaardagscadeau voor mezelf :P Genoeg voor 1 kilo en gezien ik dikwijls 850 gram boules en pain wil maken heb je zo net meer ruimte dan settelen voor de 750gram versies. :)
Na vier dagen al in huis gekregen :) En die dingen zijn echt kneiters hard qua materiaal, zal dan wel geperst houtvezel zijn. Ze voelen zeer stevig aan, als mijn zuurdesem een beetje opschiet ga ik een boule en pain au levain maken. Heb de zuurdesem ditmaal begonnen met perensap ipv ananassap en ipv rogge gewoon tarwebloem. Het bubbelt van jewelste, maar verdubbelen moet ik nog zien.
mag het weten
pi_138940642
Is bij jullie de spelt ook zo belachelijk gestegen in prijs?
Hier "doordat er zoveel vraag naar is" gestegen van 8,50 naar 11 euro voor 5kg.

Kuthype :{w
pi_138942438
Wij hebben zondag een paaslunch, met 5 volwassenen en 5 kinderen (2 tot 9 jaar oud). Ik ga voor het brood zorgen. :) maarre, wat zal ik maken? In elk geval een zuurdesem, maar verder? Wat zouden jullie doen? En hoeveel?
pi_138942983
Ik zat zelf te denken aan een brioche, een zuurdesem, wat croissantjes en een baguette. Heb je van alles wat en tis allemaal niet heel moeilijk om te maken. Maar je moet wel op tijd beginnen :)
mag het weten
pi_138944224
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 14:33 schreef Bleie het volgende:
Wij hebben zondag een paaslunch, met 5 volwassenen en 5 kinderen (2 tot 9 jaar oud). Ik ga voor het brood zorgen. :) maarre, wat zal ik maken? In elk geval een zuurdesem, maar verder? Wat zouden jullie doen? En hoeveel?
Een paasstol! Is het nu wel een beetje laat voor, als je nog spijs moet maken, maar wel lekker :9
pi_138944739
Vraagje: kan ik tarwebloem zomaar vervangen door speltbloem of heb je dan heel andere verhoudingen nodig? Met koekjes doe ik het regelmatig en dat gaat prima.
pi_138945346
Ik wil met pasen de Hot cross buns van 24Kitchen maken. Hier gaat piment in. Maar die AH bij ons is zo slecht gesorteerd dat ik het donkerbruine vermoeden heb dat ze dat niet gaan hebben. (Zelfs koekkruiden hebben ze niet meer in het schap, wel 5 soorten kaneel poeder en stokjes)

Wat is een goede vervanging hiervoor?
pi_138945528
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 16:04 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Ik wil met pasen de Hot cross buns van 24Kitchen maken. Hier gaat piment in. Maar die AH bij ons is zo slecht gesorteerd dat ik het donkerbruine vermoeden heb dat ze dat niet gaan hebben. (Zelfs koekkruiden hebben ze niet meer in het schap, wel 5 soorten kaneel poeder en stokjes)

Wat is een goede vervanging hiervoor?
De AH heeft het normaal gesproken wel... Waar woon je? Je mag wel wat van mij.
En anders even zoeken bij de coop of andere supermarkten (niet Aldi/Lidl) of de Dille&Kamille
pi_138945658
Ik ga zo straks uit het werk eerst wel eens checken of ze het hebben. Maar ik dacht zo niet, dan weet ik wat ik anders nog mee kan nemen.

We hebben anders nog een Jumbo en een Emte waar ik het kan proberen. (regio Breda-Tilburg)

Maar bedankt voor je aanbod! ^O^
pi_138946191
quote:
1s.gif Op woensdag 16 april 2014 15:25 schreef cafca het volgende:

[..]

Een paasstol! Is het nu wel een beetje laat voor, als je nog spijs moet maken, maar wel lekker :9
Vrijwel niemand in de familie houdt van spijs, dus dat is geen optie. Maar rozijnenbrood wel. Croissants lijkt me ook leuk, maar vrij ingewikkeld. Nog nooit gedaan. Iemand een goed recept?

Ik kan vrijdag beginnen, dus dat lijkt me tijd genoeg, toch?
pi_138946901
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 16:13 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Ik ga zo straks uit het werk eerst wel eens checken of ze het hebben. Maar ik dacht zo niet, dan weet ik wat ik anders nog mee kan nemen.

We hebben anders nog een Jumbo en een Emte waar ik het kan proberen. (regio Breda-Tilburg)

Maar bedankt voor je aanbod! ^O^
Anders bij de grote AH in Tilburg toch wel?
pi_138946987
quote:
1s.gif Op woensdag 16 april 2014 16:48 schreef cafca het volgende:

[..]

Anders bij de grote AH in Tilburg toch wel?
oh, ongetwijfeld, maar daar kom ik dus nooit.
pi_138971375
Glutenvrije Focaccia (Zeezout, stukjes olijf en wat rozemarijn)

Op donderdag 13 november 2008 15:34 schreef De_Ananas het volgende:
Één ding beloof ik jullie mijn lieve fokkertjes, als er vettax komt dan ga ik mij aan het hek van het binnenhof vastketenen met een frituur naast me, dit mogen jullie quoten :W
pi_138972186
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 15:43 schreef B.ertha het volgende:
Vraagje: kan ik tarwebloem zomaar vervangen door speltbloem of heb je dan heel andere verhoudingen nodig? Met koekjes doe ik het regelmatig en dat gaat prima.
Iemand?
pi_138972550
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:03 schreef raulbouli het volgende:
Glutenvrije Focaccia (Zeezout, stukjes olijf en wat rozemarijn)

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit!! was het lekker?
:)
pi_138972573
Crosspost uit het paastopic, zag te laat dat er ook een broodtopic was:

quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:51 schreef mignonne het volgende:
Oh wat een leuk idee die kuiken-eitjes! Die gaan op de lijst.

Ik wilde die konijnenrboodjes maken voor mijn dochter, maar het deeg moet glutenvrij zijn. Heeft iemand enig idee hoe ik dat het handigst aanpak? De glutenvrije broodjes die ik normaal maak daarvan is het deeg niet geschikt om in te knippen, dat zakt weer in, het blijft vrij nat. Meer bloem toevoegen heeft als resultaat dat het brood vervolgens niet te eten is :X voor zover het al te eten is met minder bloem...
En met die konijnenbroodjes bedoel ik deze: http://kirbiecravings.com/2011/04/bunny-buns.html
:)
pi_138972574
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:54 schreef mignonne het volgende:

[..]

Ziet er goed uit!! was het lekker?
Het was erg lekker :)
Op donderdag 13 november 2008 15:34 schreef De_Ananas het volgende:
Één ding beloof ik jullie mijn lieve fokkertjes, als er vettax komt dan ga ik mij aan het hek van het binnenhof vastketenen met een frituur naast me, dit mogen jullie quoten :W
pi_138972611
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:54 schreef raulbouli het volgende:

[..]

Het was erg lekker :)
Welk recept heb je gebruikt? Ik zag hier in zo'n 500 glutenvrije recepten boekje ook een focaccia staan die ik wel t proberen waard vond.
:)
pi_138972774
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:55 schreef mignonne het volgende:

[..]

Welk recept heb je gebruikt? Ik zag hier in zo'n 500 glutenvrije recepten boekje ook een focaccia staan die ik wel t proberen waard vond.
Eigen recept ;) 300 gram Schar B mix, flinke scheut olijf olie, 5 gram gist. snufje zout 250ml lauw water en een flinke hand gesneden olijfjes.

Alles goed mengen (heb zelf mengmachine) Bakplaat bakken en dan de focaccia in vorm leggen en duwen (wel even de bakplaat/bakpapier invetten met olijfolie)

Deeg niet rollen, maar zelf in vorm duwen. Daarna onafgedekt 30 min in een warme omgeving, zodat het iets rijst.

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Focaccia bestrijken met olijfolie en wat grof zeezout en stukjes rozemarijn erop verdelen.

+- 20 tot 30 min in de oven en smullen maar :)
Op donderdag 13 november 2008 15:34 schreef De_Ananas het volgende:
Één ding beloof ik jullie mijn lieve fokkertjes, als er vettax komt dan ga ik mij aan het hek van het binnenhof vastketenen met een frituur naast me, dit mogen jullie quoten :W
pi_138972788
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 11:02 schreef raulbouli het volgende:

[..]

Eigen recept ;) 300 gram Schar B mix, flinke scheut olijf olie, 5 gram gist. snufje zout 250ml lauw water en een flinke hand gesneden olijfjes.

Alles goed mengen (heb zelf mengmachine) Bakplaat bakken en dan de focaccia in vorm leggen en duwen (wel even de bakplaat/bakpapier invetten met olijfolie)

Deeg niet rollen, maar zelf in vorm duwen. Daarna onafgedekt 30 min in een warme omgeving, zodat het iets rijst.

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Focaccia bestrijken met olijfolie en wat grof zeezout en stukjes rozemarijn erop verdelen.

+- 20 tot 30 min in de oven en smullen maar :)
thanks! Ga k eens proberen :Y)
:)
  donderdag 17 april 2014 @ 12:55:49 #267
56347 Faithz
ADHD Fokker
pi_138975828
Als ik een poolish maak en daarna het deeg en dit twee keer laat rijzen, kan ik dan het deeg in de koelkast zetten en de volgende dag afbakken? Blijft alles dan intact?
Trotse mamma :)
pi_138977540
quote:
5s.gif Op dinsdag 8 april 2014 15:53 schreef Qunix het volgende:

[..]

Waar komen die vandaan? Is het van siliconen?
Ik zag gisteren voor het eerst rijsmandjes in de winkel. Kookwinkel Huismuis in Haarlem verkoopt rieten. Ik heb ze ook bij weekendbakery vandaan, prima site!
pi_139021320
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 februari 2014 14:52 schreef MaximusTG het volgende:...
Even lokken, hoewel iemand anders het misschien ook wel weet: ik wil morgen je volkorenbrood uit de op maken, maar hoe nauw luistert die 8 uur voor de poolish? Kan dat ook een uur of 10 zijn?

En dan heb ik ook nog een zuurdesemvraag: mn starter heeft twee weken ongeveer in de koelkastbgestaan. Gisteren erui gehaald en ververst, vanochtend weer ververst. Er gebeurt wel wat, maar niet heel veel. Ik wil er eigenlijk morgen mee bakken. Zal ik hem dan vanavond nog een keer verversen, of juist niet?
pi_139023122
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 13:37 schreef cafca het volgende:
Is bij jullie de spelt ook zo belachelijk gestegen in prijs?
Hier "doordat er zoveel vraag naar is" gestegen van 8,50 naar 11 euro voor 5kg.

Kuthype :{w
Mislukte oogst. Biologisch doet het zes de kilo.
pi_139023144
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 15:43 schreef B.ertha het volgende:
Vraagje: kan ik tarwebloem zomaar vervangen door speltbloem of heb je dan heel andere verhoudingen nodig? Met koekjes doe ik het regelmatig en dat gaat prima.
Dat kan, je deeg zal natter voelen maar qua resultaat maakt dat niet heel veel uit.
pi_139023347
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 april 2014 19:40 schreef Bleie het volgende:

[..]

Even lokken, hoewel iemand anders het misschien ook wel weet: ik wil morgen je volkorenbrood uit de op maken, maar hoe nauw luistert die 8 uur voor de poolish? Kan dat ook een uur of 10 zijn?

En dan heb ik ook nog een zuurdesemvraag: mn starter heeft twee weken ongeveer in de koelkastbgestaan. Gisteren erui gehaald en ververst, vanochtend weer ververst. Er gebeurt wel wat, maar niet heel veel. Ik wil er eigenlijk morgen mee bakken. Zal ik hem dan vanavond nog een keer verversen, of juist niet?
Qua poolish; hoe langer, hoe beter. Dus twee uur extra is 2 uur meer smaak :P

Desem: Durf ik niet te zeggen. Wat je kan doen: Split je desem in 2e. Als je 200 gram hebt, 2x 100 gram van maken. 100 terug in de koelkast.

De overige 100 vul je aan met 300 gram water en 300 gram meel/bloem. Mengen, en in een hoge bak met theedoek erop (of afgesloten bak) op het aanrecht laten staan.

Als je morgen gaat bakken 11 gram zout erbij en 200 gram meel/bloem. Kneden, vormen, 2 uur laten rijzen, bakken. Is het een baksteen dan is je desem nog niet goed. Is het een brood dan is'ie prima. :)
  vrijdag 18 april 2014 @ 21:10:27 #273
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_139024928
De volkoren poolish gemaakt. Maar ik zet hem maar in de koeling want ik kan pas morgen om 3 uur verder. Want ik moet morgenvroeg werken.
In de kelder rijst die toch te snel...
Dit keer exact het recept gevolgd zodat het makkelijk te herhalen is.
Wel verse gist, zoals altijd, 10gr (40g/Kg maar de gist is erg 'sterk' en het wordt pas zondag ).
Totaal gewicht van brood is uiteindelijk theoretisch 750 gram.
Volkorenmeel 11,9 eiwit
wit meel type1050 12,5 eiwit

Het grootste voordeel na de smaak, is dat je perfect de macro's kunt berekenen!
pi_139025239
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 april 2014 20:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Qua poolish; hoe langer, hoe beter. Dus twee uur extra is 2 uur meer smaak :P

Desem: Durf ik niet te zeggen. Wat je kan doen: Split je desem in 2e. Als je 200 gram hebt, 2x 100 gram van maken. 100 terug in de koelkast.

De overige 100 vul je aan met 300 gram water en 300 gram meel/bloem. Mengen, en in een hoge bak met theedoek erop (of afgesloten bak) op het aanrecht laten staan.

Als je morgen gaat bakken 11 gram zout erbij en 200 gram meel/bloem. Kneden, vormen, 2 uur laten rijzen, bakken. Is het een baksteen dan is je desem nog niet goed. Is het een brood dan is'ie prima. :)
Dank!
pi_139027044
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:03 schreef raulbouli het volgende:
Glutenvrije Focaccia (Zeezout, stukjes olijf en wat rozemarijn)

[ afbeelding ]
Bak je ook wel eens met glutenvrije melen zoals boekweit, haver, teff etc?
pi_139031733
De (paas)broodbakgekte is hier inmiddels ook toegeslagen, te beginnen met het bakken van deze krentenbollen. Het recept van Levine, iets aangepast. Daarnaast zal ik dit weekend nog brioche en fougasse bakken en bij het paasdiner komt er een pizza aan te pas. Joechei voor gist! :')

http://www.dutchiebaking.com
pi_139034079
als ik met mn neus kijk, bij deze excuus, maar...

waar kan je een chamottesteen kopen buiten het internet om? De gammajongen keek me met grote ogen aan iig, bij andere bouwmarkten misschien?
pi_139036705
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 april 2014 23:35 schreef Ramonia het volgende:
De (paas)broodbakgekte is hier inmiddels ook toegeslagen, te beginnen met het bakken van deze krentenbollen. Het recept van Levine, iets aangepast. Daarnaast zal ik dit weekend nog brioche en fougasse bakken en bij het paasdiner komt er een pizza aan te pas. Joechei voor gist! :')

[ afbeelding ]
Die zien er erg mooi uit!
pi_139037094
Pff, 3 boden op een dag bakken, is organisatorisch best een uitdaging. Ik hoop dat ik het nu goed heb uitgedacht. Alles staat in elk geval voor de eerste rijs.

Ramonia: zien er mooi uit! Wat voor aanpassingen heb je gedaan?

Louter_genieten: geen idee. Is dat heel anders dan een pizzasteen? Die kan je bij een goed gesorteerde kookwinkel wel vinden.
pi_139042296
En dit is het resultaat:

Volkorenbrood (nou ja, 50% volkoren):


Krentenbrood (recept van Levine)


Gevulde focaccia (ook van Levine, had ik oorspronkelijk niet bedacht, maar toch maar erbij gemaakt, omdat het zo simpel is).


En Norwich


Ik blijf moeite houden met het insnijden, ook al heb ik nu een lame. Hoe diep moet dat wel niet?

Ik ben heel benieuwd hoe ze er vanbinnen uit zien, maar dat weet ik morgen pas. Ik probeer eraan te denken foto's te maken.
pi_139042535
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 april 2014 21:10 schreef Opblaaspop077 het volgende:
De volkoren poolish gemaakt. Maar ik zet hem maar in de koeling want ik kan pas morgen om 3 uur verder. Want ik moet morgenvroeg werken.
In de kelder rijst die toch te snel...
Dit keer exact het recept gevolgd zodat het makkelijk te herhalen is.
Wel verse gist, zoals altijd, 10gr (40g/Kg maar de gist is erg 'sterk' en het wordt pas zondag ).
Totaal gewicht van brood is uiteindelijk theoretisch 750 gram.
Volkorenmeel 11,9 eiwit
wit meel type1050 12,5 eiwit

Het grootste voordeel na de smaak, is dat je perfect de macro's kunt berekenen!
Ah ik heb dus half volkoren half spelt!
Kijken wat dat wordt morgenvroeg.
pi_139042643
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 april 2014 08:51 schreef Bleie het volgende:
Pff, 3 boden op een dag bakken, is organisatorisch best een uitdaging. Ik hoop dat ik het nu goed heb uitgedacht. Alles staat in elk geval voor de eerste rijs.

Ik had er vorige week 28, waarvan er ook nog eens 6 mislukt waren en overnieuw moesten..... :P
pi_139042666
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 april 2014 14:02 schreef Bleie het volgende:
En dit is het resultaat:

Volkorenbrood (nou ja, 50% volkoren):
[ afbeelding ]

Krentenbrood (recept van Levine)
[ afbeelding ]

Gevulde focaccia (ook van Levine, had ik oorspronkelijk niet bedacht, maar toch maar erbij gemaakt, omdat het zo simpel is).
[ afbeelding ]

En Norwich
[ afbeelding ]

Ik blijf moeite houden met het insnijden, ook al heb ik nu een lame. Hoe diep moet dat wel niet?

Ik ben heel benieuwd hoe ze er vanbinnen uit zien, maar dat weet ik morgen pas. Ik probeer eraan te denken foto's te maken.
Oh dat vlechtbrood is echt prachtig! 50% volkoren is overigens 'gewoon' bruin :P

Je had het onderste een meer 'ontplofte' inkeping willen geven? Dan moet je het brood een (iets) langere rijs geven na het vormen.
pi_139043928
quote:
2s.gif Op zaterdag 19 april 2014 14:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Oh dat vlechtbrood is echt prachtig! 50% volkoren is overigens 'gewoon' bruin :P

Je had het onderste een meer 'ontplofte' inkeping willen geven? Dan moet je het brood een (iets) langere rijs geven na het vormen.
Dat vlechten was ik een keer tegengekomen op Pinterest (en vandaag stond het ook in het Parool), is supersimpel, maar het geeft inderdaad een mooi effect (en ik weet dat dat bruin heet, maar 50% volkoren klinkt beter)

En over het insnijden: het heeft (ruim) twee uur gerezen in een rijsmandje, dus na het vormen. Lijkt me lang genoeg?
pi_139044048
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 april 2014 15:24 schreef Bleie het volgende:

[..]

Dat vlechten was ik een keer tegengekomen op Pinterest (en vandaag stond het ook in het Parool), is supersimpel, maar het geeft inderdaad een mooi effect (en ik weet dat dat bruin heet, maar 50% volkoren klinkt beter)

En over het insnijden: het heeft (ruim) twee uur gerezen in een rijsmandje, dus na het vormen. Lijkt me lang genoeg?
Ligt aan het deeg, en aan de temperatuur in je keuken. Als het hier in de keuken onder de 20 is, is 2 uur niet genoeg :)
pi_139044168
Rond de 20 zal het wel geweest zijn; mijn keuken ligt op het zuiden. Maar goed, misschien volgende keer inderdaad nog langer laten rijzen.
pi_139049489
Je broden zien er inderdaad erg mooi uit!!
pi_139069891
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 april 2014 08:51 schreef Bleie het volgende:
Ramonia: zien er mooi uit! Wat voor aanpassingen heb je gedaan?
Ik heb in plaats van melkpoeder + water gewoon melk gebruikt (295 gram zoals Levine zelf onder het recept aangeeft) en ik heb er de rasp van 1 sinaasappel doorheen gedaan. Niet supergrote aanpassingen, maar ze zien er toch wel wat anders uit dan die van Levine. Wat boller vooral!

Dat melkpoeder in brood, ja het zal wel goed zijn voor de rijs en whatnot maar ik vind het toch een beetje tegen mijn intuïtie ingaan. Dat deconstrueren van producten is geloof ik niet helemaal mijn ding :P

Dat insnijden trouwens, je moet zeg maar "onder de huid" van het brood snijden. Juist niet te diep, en een beetje scheef. Aldus James Morton!
http://www.dutchiebaking.com
pi_139073416
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 april 2014 20:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
De overige 100 vul je aan met 300 gram water en 300 gram meel/bloem. Mengen, en in een hoge bak met theedoek erop (of afgesloten bak) op het aanrecht laten staan.

Als je morgen gaat bakken 11 gram zout erbij en 200 gram meel/bloem. Kneden, vormen, 2 uur laten rijzen, bakken. Is het een baksteen dan is je desem nog niet goed. Is het een brood dan is'ie prima. :)
Dit heb ik nu eens gevolgd, tweemaal 100 in aparte kommen gezet van een desemstarter met perensap als kickstarter ipv ananassap. Ze staan nu in mijn twee nieuwe aanwinsten: de rijsbakjes. Verder heb ik nog zelf bladerdeeg gemaakt voor croissantjes, pizzadeeg voor vanavond. Ben er lekker druk mee op eerste paasdag, maar ach: ben benieuwd of mijn desem ditmaal wel wat wil doen. Anders is het niet meer dan een veredelde poolish die ik de afgelopen 7 dagen heb lopen brouwen.
mag het weten
  maandag 21 april 2014 @ 13:45:30 #290
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_139108118
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 april 2014 14:18 schreef Opblaaspop077 het volgende:

[..]

Ah ik heb dus half volkoren half spelt!
Kijken wat dat wordt morgenvroeg.
Nou heb ik het gister gebakken en de smaak is heerlijk maar het brood is heel 'zwaar'. Het brood zelf is als je op de foto kijkt vrij luchtig met veel luchtbellen er in.
Maar als je het vast pakt voelt het kleine sneetje toch behoorlijk zwaar aan en heel hard.
Het brood induwen zit er bijna niet in en doorslikken kost bijna moeite. Maar hij is zo lekker??
Kan het aan het bakken liggen in een rvs pan?
Nietgenoeg zitten rijzen voor het bakken? Een verkeerde temperatuur? Of teveel vocht. Want het brood voelt redelijk nat (eigenlijk zou je zeggen super vers.)
Het gewicht voor het bakken was 750 en na 600.
Alles zoals in de ts 50/50.
pi_139108270
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 13:02 schreef Ramonia het volgende:

[..]

Ik heb in plaats van melkpoeder + water gewoon melk gebruikt (295 gram zoals Levine zelf onder het recept aangeeft) en ik heb er de rasp van 1 sinaasappel doorheen gedaan. Niet supergrote aanpassingen, maar ze zien er toch wel wat anders uit dan die van Levine. Wat boller vooral!

Dat melkpoeder in brood, ja het zal wel goed zijn voor de rijs en whatnot maar ik vind het toch een beetje tegen mijn intuïtie ingaan. Dat deconstrueren van producten is geloof ik niet helemaal mijn ding :P

Dat insnijden trouwens, je moet zeg maar "onder de huid" van het brood snijden. Juist niet te diep, en een beetje scheef. Aldus James Morton!
Idd, schuin en ondiep. Dan kleurt de scheur in meerdere fasen en krijg je dit:



Gaat overigens het beste in koud deeg, zoals de Norwich.
pi_139182628
Welke broodverbeteraars kan ik toevoegen om te voorkomen dat vers gebakken brood in een dag droog en stug wordt? Ik zou het graag op willen rekken tot drie dagen want ik heb geen zin om dagelijks te bakken. :)
pi_139183750
@ hierboven.

vitamine c, boter, margarine, melk.
Wat echt werk en de doseringen weet ik niet. Zul je op moeten zoeken. Maar volgens mij werkt één à twee pilletjes vitamine C al een hoop.

Ok gvd. Nu heb ik het probleem gevonden.
Blijkbaar bestaat er ook spelt 'volkoren' oftewel type 1050 spelt.
Ik heb dus type 1050 spelt gebruikt en type 1050 meel. Wat resulteerde in een 100% volkorenbrood.
En daarbij is 75% teveel vocht als ik kijk naar het 100% volkorenrecept in de TS.

Kun je met type 450 (oftewel patentbloem, wat je overal in NL krijgt) dan eigenlijk wel een beetje bakken?
Als je 50/50 'spelt 1050' doet en' type 450' zou je dus wel een volkorenbrood moeten kunnen krijgen?
Het blijft maar proberen tot ik het goede recept heb (en de goede ingrediënten).
pi_139252328
Hoi, ik ben nieuw in dit topic en bak niet zo vaak brood. Maar nu toch weer eens gedaan. 2 gevlochten broodjes. Ik vind alleen de vlechten niet zo mooi naar voren komen. Iemand een idee hoe ik dat kan verbeteren? Brood heeft 2 keer gerezen: een keer nadat het deeg klaar was zo'n 2,5 uur en nog eens driekwartier nadat het gevlochten was:

http://i1071.photobucket.(...)d07d651d36d5e70c.jpg

En hoe weet je of brood gaar is behalve erin prikken. Ik meen weleens iets te hebben gehoord of gezien over kloppen op de buitenkant of de onderkant van het brood te bekijken?

[ Bericht 10% gewijzigd door Tinuviel op 25-04-2014 15:42:54 ]
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_139252427
Hoi Tinu!

Ik kan je foto niet zien, maar ik heb laatst een gevlochten brood gemaakt volgens deze tutorial: http://grandmabeesrecipes.com/braided-bread-loaves/, en dat zag er heel behoorlijk uit. Foto staat wat verder naar boven.

Om te controleren of een brood gaar is, kijk ik altijd of ik de kleur mooi vind, en klop ik op de onderkant van het brood. Als dat hol klinkt, dan is je brood gaar.
  vrijdag 25 april 2014 @ 15:47:17 #296
194233 Friday12
Originele kloon
pi_139253042
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 april 2014 15:28 schreef Bleie het volgende:
Hoi Tinu!

Ik kan je foto niet zien, maar ik heb laatst een gevlochten brood gemaakt volgens deze tutorial: http://grandmabeesrecipes.com/braided-bread-loaves/, en dat zag er heel behoorlijk uit. Foto staat wat verder naar boven.

Om te controleren of een brood gaar is, kijk ik altijd of ik de kleur mooi vind, en klop ik op de onderkant van het brood. Als dat hol klinkt, dan is je brood gaar.
Wtf is shortening??? (niet boter toevallig?)
pi_139258554
quote:
6s.gif Op vrijdag 25 april 2014 15:47 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Wtf is shortening??? (niet boter toevallig?)
Nee, een soort plantaardig vet. Crisco is het gekendste merk, zie je hier soms ook. De pipoos bij mij heeft het bijvoorbeeld. Maar volgens mij kun je het best vervangen door een plantaardige olie of boter.
  zondag 27 april 2014 @ 12:54:08 #298
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_139299884
Crisco/shortening is zooi van de bovenste plank, dat wil je niet in je eten gebruiken. Smakeloos en slecht voor je.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 29 april 2014 @ 11:16:14 #299
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_139368069
Wat fijn al die broden van jullie!

Ik ben na een paar jaar ook maar weer eens begonnen een gewoonte te maken van brood bakken. Heb het topic weer even snel doorgespit, en ik nu vroeg ik mij af: waar kan ik zo'n rijsmandje krijgen? en laten jullie je broden ook een tweede keer rijzen? En wat zit er allemaal in z'n norwich brood?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  dinsdag 29 april 2014 @ 13:50:14 #300
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_139373345
Naar aanleiding van dit recept: http://www.thefreshloaf.com/node/22392/50-spelt-bread

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_139373433
Ziet er goed uit!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')