abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_134817559
Ziet er goed uit allemaal!

Hier voor het eerst eens spelt gebruikt, in plaats van volkoretarwe, smaakt prima!

  zaterdag 4 januari 2014 @ 11:27:02 #102
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_135058945
Ook voor het eerst een speltbrood gebakken:

pi_135072276
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 januari 2014 11:27 schreef Erasmo het volgende:
Ook voor het eerst een speltbrood gebakken:

[ afbeelding ]
Veel gist gebruikt?

Mijn laatste speltbrood vond ik wat korrelig (kruimelt veel). Volgende keer mix ik er wat roggemeel doorheen.
  zaterdag 4 januari 2014 @ 18:04:32 #104
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_135072953
quote:
14s.gif Op zaterdag 4 januari 2014 17:47 schreef cafca het volgende:

[..]

Veel gist gebruikt?

Mijn laatste speltbrood vond ik wat korrelig (kruimelt veel). Volgende keer mix ik er wat roggemeel doorheen.
8 gram droge en een nachtje laten rijzen in de bijkeuken. Zat tegen de theedoek over het blik aan.
pi_135073493


Take twee: brioche als zondagsbrood. Wel zo leuk als ik toch in Frankrijk vertoef :)
mag het weten
pi_135074270
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 januari 2014 18:04 schreef Erasmo het volgende:

[..]

8 gram droge en een nachtje laten rijzen in de bijkeuken. Zat tegen de theedoek over het blik aan.
Hele nacht laten rijzen? Zakt ie dan niet in?
  dinsdag 7 januari 2014 @ 23:47:34 #107
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_135216972


Niet de allermooiste tot nu toe maar toch weer erg tevreden :s)
Twee maal more sourdough norwich eenmaal grote normale norwich
  † In Memoriam † woensdag 8 januari 2014 @ 18:21:15 #108
91830 MaximusTG
pi_135241436
Ik mag nooit meer stoppen van vriendlief, hij is zo mogelijk nog verslaafder dan ik aan de eigen zuurdesems!
pi_135243190
Iemand hier nog tips om snel uitdrogen van zelfgebakken brood tegen te gaan?
  † In Memoriam † woensdag 8 januari 2014 @ 21:42:27 #111
91830 MaximusTG
pi_135251577
Papieren zak, niet aansnijden voor afgekoeld, vet in je brood doen zoals olie of boter..?
Oh, en natuurlijk sneller opeten of kleiner brood bakken.
pi_135256863
Check, check, check, al gebruik ik over het algemeen plastic zakken omdat ik het brood ook invries. Ik heb alleen het idee dat het sinds ik spelt gebruik ipv tarwe het sneller uitdroogt.
  † In Memoriam † vrijdag 10 januari 2014 @ 11:45:36 #113
91830 MaximusTG
pi_135310340
100% volkoren broodje uit "artisan breads every day" van Peter Reinhart;

  vrijdag 10 januari 2014 @ 11:49:18 #114
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135310453
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 23:12 schreef cafca het volgende:
Check, check, check, al gebruik ik over het algemeen plastic zakken omdat ik het brood ook invries. Ik heb alleen het idee dat het sinds ik spelt gebruik ipv tarwe het sneller uitdroogt.
Klopt, meer gluten
Oud worden van brood is het effect van gluten
Zuurdesembrood van roggemeel blijft veel langer vers
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_135310488
80% hydratatie stokbroodjes uit mijn nieuwe NEFF oven

pi_135311186
Mooi! Hoe zien ze er doorgesneden uit?

Hier mijn more sourdough norwich, nog lekkerder dan de gewone!
pi_135316927
Vraag over naan; ik laat mijn deeg normaal gesproken een uur op kamertemperatuur rijzen en dan verwerk ik het meteen. Nu wil ik het echter van tevoren maken omdat ik tussendoor weg moet. Kan het kwaad om het ruim 3 uur te laten staan of kan ik het beter in de koelkast laten rijzen?
  † In Memoriam † vrijdag 10 januari 2014 @ 14:58:11 #118
91830 MaximusTG
pi_135317306
Kan allebei eigenlijk wel. Als je buiten koelkast laat staan wel minder gist gebruiken.
pi_135317353
Thanks, dan gebruik ik iets minder gist en laat ik het gewoon staan.
pi_135336520
Ik moet der maar weer eens eentje bakken. Misschien wel een zuurdesem.
  zaterdag 11 januari 2014 @ 09:49:37 #121
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_135347582
Ik bak vandaag voor het eerst in lange tijd weer eens brood. Zag een pak mix staan bij de Lidl en dacht ach laat ik het weer eens proberen. Ben benieuwd hoe het smaakt straks :s) Dan langzaam eens beginnen met helemaal zelf maken en varieren :9
pi_135348581
Ik heb mijn desem ook weer eens opgezocht. Hij is geloof ik wat grieperig want de activiteit is er flink uit. Nu iedere dag verversen en dan lekker warm inpakken, en hopen dat hij snel weer beter wordt.
Heb wel weer eens zin in een lekkere Norwich, zeker als ik jullie foto's hier weer zie. :9
Afgelopen weken alleen een suikerbrood en een duivekater gebakken. Tijd voor het echte werk!
  dinsdag 14 januari 2014 @ 13:16:46 #123
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_135475454
Ben ik hier ook een beetje op de juiste plek voor advies voor een broodbakmachine? Ik wil 2/3 keer per week een brood bakken, maar heb geen zin in het kneden etc. Mijn ex had een broodbakmachine en dat werkte eigenlijk wel makkelijk. Meel erin, water erbij, zout erbij, boter en gist en dat ding aan, 6 uur later heb je een brood. Ideaal.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  † In Memoriam † dinsdag 14 januari 2014 @ 13:23:06 #124
91830 MaximusTG
pi_135475685
Niet echt, daar is een ander topic voor. Maar dat topic is heel wat minder populair dan dit topic :+;
Zou zeggen, ga gewoon naar marktplaats.nl en koop een tweedehands BBM. Die dingen worden namelijk heel vaak gekocht en daarna na 3 keer gebruiken weggedaan.
  dinsdag 14 januari 2014 @ 13:26:32 #125
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_135475830
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 13:23 schreef MaximusTG het volgende:
Niet echt, daar is een ander topic voor. Maar dat topic is heel wat minder populair dan dit topic :+;
Zou zeggen, ga gewoon naar marktplaats.nl en koop een tweedehands BBM. Die dingen worden namelijk heel vaak gekocht en daarna na 3 keer gebruiken weggedaan.
Oh, dat vond ik zo snel niet :') Wel hier in CUL? Dan zoek ik ff verder ^O^
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_135475872
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 13:16 schreef kanovinnie het volgende:
Ben ik hier ook een beetje op de juiste plek voor advies voor een broodbakmachine? Ik wil 2/3 keer per week een brood bakken, maar heb geen zin in het kneden etc. Mijn ex had een broodbakmachine en dat werkte eigenlijk wel makkelijk. Meel erin, water erbij, zout erbij, boter en gist en dat ding aan, 6 uur later heb je een brood. Ideaal.
Ik heb ooit zo'n ding gehad, ik meen van Inventum. Prima machine op zich, ik vond het alleen een nadeel dat je maar één brood tegelijk kunt bakken, dus geen voorraad kunt aanleggen. Als je elke dag een brood eet, moet je dus ook elke dag bakken.
  Moderator dinsdag 14 januari 2014 @ 13:28:34 #127
45833 crew  Fogel
pi_135475911
Wij hebben ook een broodbakmachine maar het is nog steeds niet gelukt om er echt lekker brood mee te maken.
Tegenwoordig gebruiken we de normale keukenmachine voor het kneden en bakken drie broden tegelijk van een batch deeg.
Verre van zo geavanceerd als wat hier voorbij komt, maar stukken beter dan die kleine klompen uit de broodbakmachine komen (om over fabrieksbrood maar te zwijgen).
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2026: Peru, België, Nederland, St. Maarten
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen, Griekenland, Nederland, Oslo
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
  dinsdag 14 januari 2014 @ 13:29:57 #128
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_135475962
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 13:27 schreef cafca het volgende:

[..]

Ik heb ooit zo'n ding gehad, ik meen van Inventum. Prima machine op zich, ik vond het alleen een nadeel dat je maar één brood tegelijk kunt bakken, dus geen voorraad kunt aanleggen. Als je elke dag een brood eet, moet je dus ook elke dag bakken.
Ik ben alleen, eet door de weeks 2 broden ongeveer op m'n werk en dan kan ik in 't weekend nog een kleintje maken.
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 13:28 schreef Fogel het volgende:
Wij hebben ook een broodbakmachine maar het is nog steeds niet gelukt om er echt lekker brood mee te maken.
Tegenwoordig gebruiken we de normale keukenmachine voor het kneden en bakken drie broden tegelijk van een batch deeg.
Verre van zo geavanceerd als wat hier voorbij komt, maar stukken beter dan die kleine klompen uit de broodbakmachine komen (om over fabrieksbrood maar te zwijgen).
Als ik er 3 maak ligt 't alleen maar oud te worden, vind ik ook zonde.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_135476046
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 13:28 schreef Fogel het volgende:
Wij hebben ook een broodbakmachine maar het is nog steeds niet gelukt om er echt lekker brood mee te maken.
Tegenwoordig gebruiken we de normale keukenmachine voor het kneden en bakken drie broden tegelijk van een batch deeg.
Verre van zo geavanceerd als wat hier voorbij komt, maar stukken beter dan die kleine klompen uit de broodbakmachine komen (om over fabrieksbrood maar te zwijgen).
fabrieksbrood is in Nederland inmiddels asbestbrood :X

Ik ben er al weken niet meer aan toe gekomen om te bakken -O- misschien dit weekend.
pi_135481157
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 13:16 schreef kanovinnie het volgende:
Ben ik hier ook een beetje op de juiste plek voor advies voor een broodbakmachine? Ik wil 2/3 keer per week een brood bakken, maar heb geen zin in het kneden etc. Mijn ex had een broodbakmachine en dat werkte eigenlijk wel makkelijk. Meel erin, water erbij, zout erbij, boter en gist en dat ding aan, 6 uur later heb je een brood. Ideaal.
Ik heb sinds kort deze keukenmachine, waar ik dit weekend voor het eerst brood mee gemaakt heb. Net zo makkelijk als een bbm, en doordat je wel invloed hebt op rijstijden, krijg je smakelijker brood.
  dinsdag 14 januari 2014 @ 15:35:43 #131
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_135481254
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 15:32 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik heb sinds kort deze keukenmachine, waar ik dit weekend voor het eerst brood mee gemaakt heb. Net zo makkelijk als een bbm, en doordat je wel invloed hebt op rijstijden, krijg je smakelijker brood.
Ik laat nog kippepoten aanbranden, denk niet dat iets met rijstijden interessant is voor mij :@ Moet zeggen dat ik qua smaak ook niet heel verfijnd ben, eet alle soorten volkoren brood door elkaar en het ene smaakt niet beter dan 't ander (maar zelfgebakken is dan wel weer lekkerder :+ )
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  Moderator dinsdag 14 januari 2014 @ 15:52:13 #132
45833 crew  Fogel
pi_135481739
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 15:35 schreef kanovinnie het volgende:

[..]

Ik laat nog kippepoten aanbranden, denk niet dat iets met rijstijden interessant is voor mij :@ Moet zeggen dat ik qua smaak ook niet heel verfijnd ben, eet alle soorten volkoren brood door elkaar en het ene smaakt niet beter dan 't ander (maar zelfgebakken is dan wel weer lekkerder :+ )
Dan zou ik gewoon even vragen welke machine ze heeft en een soortgelijke kopen, weet je meteen waar je af en aan bent :)
Of als alternatief gewoon een willekeurige kopen en gaan gebruiken als het op zich toch allemaal niks uitmaakt. Bij Bol zijn ze tussen de 50 en 185 euro.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2026: Peru, België, Nederland, St. Maarten
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen, Griekenland, Nederland, Oslo
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
  dinsdag 14 januari 2014 @ 16:09:27 #133
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_135482273
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 15:52 schreef Fogel het volgende:

[..]

Dan zou ik gewoon even vragen welke machine ze heeft en een soortgelijke kopen, weet je meteen waar je af en aan bent :)
Of als alternatief gewoon een willekeurige kopen en gaan gebruiken als het op zich toch allemaal niks uitmaakt. Bij Bol zijn ze tussen de 50 en 185 euro.
Die ze nu heeft vind ik qua bediening niet handig
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_135616484

Vandaag met dit recept brood gebakken en dit is het eerste brood dat ik zelf gebakken heb dat ik ook echt lekker vind. Niet te dik, niet te kruimelig, smaakt lekker :)
pi_135641062
Ik bakte vanmorgen witte puntjes, waarbij ik één vijfde van de gewone bloem verving door tarwegriesmeel (semolina). Verder zit er melk in, en zonnebloemolie en wat yoghurt. En behalve zout ook een beetje suiker.
Dit was het resultaat:



Hoe de binnenkant eruit ziet weet ik helaas niet, want ik heb de broodjes net allemaal afgeleverd bij het huis van mijn zwager, waar druk geklust wordt. Er gaan dikke knakworsten op, en mosterd en ketchup. >:)

[ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 18-01-2014 15:37:43 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_135641348
Ah, ik kreeg net een telefoonfoto door van het kruim (vrolijk geel door het griesmeel *O*), in een broodje dat helaas is opengeworsteld met een plastic vorkje. :+

Let me see you stripped down to the bone
pi_135642746
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 januari 2014 14:55 schreef minilot het volgende:
Ah, ik kreeg net een telefoonfoto door van het kruim (vrolijk geel door het griesmeel *O*), in een broodje dat helaas is opengeworsteld met een plastic vorkje. :+

[ afbeelding ]
Ahhh, een beetje pijn doet dat wel hè, een open worstel escapade op je broodje ;)

Erg mooi geworden!

Ik heb hier net een http://www.wildyeastblog.com/2007/09/07/whole-grain-two-ways/ whole grain seeded sourdough uit de oven, straks als ie niet meer de lens laat beslaan maar eens een foto maken!

Edit: de foto:


[ Bericht 4% gewijzigd door Zo-is-dat op 18-01-2014 17:22:09 ]
pi_135668259
Ik ben nu *as we speak* volkorenbrood aan het maken. Ben benieuwd!
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 januari 2014 15:45 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ahhh, een beetje pijn doet dat wel hè, een open worstel escapade op je broodje ;)

Erg mooi geworden!

Ik heb hier net een http://www.wildyeastblog.com/2007/09/07/whole-grain-two-ways/ whole grain seeded sourdough uit de oven, straks als ie niet meer de lens laat beslaan maar eens een foto maken!

Edit: de foto:
[ afbeelding ]
Ziet er heerlijk uit!!!
pi_135671980
Wat een mooie broden weer!

Wij hadden net bij de lunch croissants, maar van dat kant-en-klaar deeg, dus dat telt niet echt...
pi_135677153
quote:
11s.gif Op zondag 19 januari 2014 10:25 schreef Qunix het volgende:
Ik ben nu *as we speak* volkorenbrood aan het maken. Ben benieuwd!
En klaar!

Gisteravond de poolish gemaakt.



Gist doet zijn werk...



Resultaat:



Ik ben trots!
pi_136158363
Kun je eigenlijk ook een broodje bakken in een cakeblik? Weliswaar een kleinere dan. Maar ik wil eens een zachtbrood in plaats van maar steeds zo'n frans brood wat meteen heel groot moet omdat het anders niet op schiet met eten.
  † In Memoriam † vrijdag 31 januari 2014 @ 00:32:34 #142
91830 MaximusTG
pi_136158684
Ja, duh, natuurlijk kan dat. Maar dan niet te veel deeg inderdaad.
Maar wat bedoel je met een Frans brood dat meteen zo heel groot moet?
pi_136158823
Ja gewoon zo'n wat platter brood. Wat een beetje uit loopt en zo.
Zo'n 'wild' brood. Ik wil eens een beetje een hollands achtig brood bakken. Iemand een recept voor een cakeblik formaat brood ?
Of maar gewoon de helft van een normale nemen. Moet er speficiek iets andere zij. Voor blik brood?
pi_136203563
Hoe dom kun je zijn om te denken dan je je blik niet in hoeft te bloemen.
Mijn brood zit vast in het blik. Naja moest toch al een nieuwe kopen. Deze ging roesten.
Het brood lijkt meer op stokbrood maar is wel erg lekker.
Maar lijkt totaal niet op een wit brood. Ongeveer 400/280 had ik volgens mij gebruikt. Klein beetje type 505. Achja. Volgende keer beter.
  zaterdag 1 februari 2014 @ 13:51:28 #145
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_136204315
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 januari 2014 00:21 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Kun je eigenlijk ook een broodje bakken in een cakeblik? Weliswaar een kleinere dan. Maar ik wil eens een zachtbrood in plaats van maar steeds zo'n frans brood wat meteen heel groot moet omdat het anders niet op schiet met eten.
Ik maak m'n brood altijd in een cakeblik, omdat ik gewoonweg nog geen andere vorm heb. Werkt prima.
pi_136204386
Had hem niet ingebloemd. Jammer want brood smaakt wel goed er brak net bijna een mes af om het brood los te krijgen ...
Sowieso begon het cakeblik te roesten :( .
Kosten toch geen drol dus koop wel een nieuwe.
pi_136208981
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2014 13:54 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Had hem niet ingebloemd. Jammer want brood smaakt wel goed er brak net bijna een mes af om het brood los te krijgen ...
Sowieso begon het cakeblik te roesten :( .
Kosten toch geen drol dus koop wel een nieuwe.
Koop dan een siliconen, die hoef je niet in te bloemen.....
pi_136216934
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2014 16:10 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Koop dan een siliconen, die hoef je niet in te bloemen.....
Die hebben we maar gebruik ik absoluut niet. Heeft al 2 x mijn cake vergalt. Smaakte helemaal naar die plastic shit :( .
pi_136469234
Zo hier staan een batch Norwich sourdough klaar om 2.5 uur te rijzen en een batch Belgische "sandwich" broodjes.
pi_136510334
Dag allemaal! :W

Mijn eerste focaccia ever staan op dit moment in de oven en daarna gaat mijn eerste speltbrood everrr de oven in. Gister bij een molen hier in de buurt geweest en daar wat dingen ingeslagen.

Anyway, ik heb een vraag: een week geleden heb ik bij MarQt een speltbrood gekocht wat zoo heerlijk was, dat ik het zelf wilde gaan proberen. Het was een speltbrood met zo'n barst in de bovenkant en veel bubbels erin. Nou denk ik dat dat wat speciaals is aangezien ik verder alleen maar lees over dat speltbroden compact van structuur zijn. Nou denk ik naar aanleiding van alke prachtige foto's hier dat t oom zuurdesemspeltbrood gaat. Ken dat kloppen? ;)

Ik ga even lekker lezen hier, want dit lijkt me een leuke hobby *O*
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')