Veel gist gebruikt?quote:Op zaterdag 4 januari 2014 11:27 schreef Erasmo het volgende:
Ook voor het eerst een speltbrood gebakken:
[ afbeelding ]
8 gram droge en een nachtje laten rijzen in de bijkeuken. Zat tegen de theedoek over het blik aan.quote:Op zaterdag 4 januari 2014 17:47 schreef cafca het volgende:
[..]
Veel gist gebruikt?
Mijn laatste speltbrood vond ik wat korrelig (kruimelt veel). Volgende keer mix ik er wat roggemeel doorheen.
Hele nacht laten rijzen? Zakt ie dan niet in?quote:Op zaterdag 4 januari 2014 18:04 schreef Erasmo het volgende:
[..]
8 gram droge en een nachtje laten rijzen in de bijkeuken. Zat tegen de theedoek over het blik aan.
Klopt, meer glutenquote:Op woensdag 8 januari 2014 23:12 schreef cafca het volgende:
Check, check, check, al gebruik ik over het algemeen plastic zakken omdat ik het brood ook invries. Ik heb alleen het idee dat het sinds ik spelt gebruik ipv tarwe het sneller uitdroogt.
Oh, dat vond ik zo snel nietquote:Op dinsdag 14 januari 2014 13:23 schreef MaximusTG het volgende:
Niet echt, daar is een ander topic voor. Maar dat topic is heel wat minder populair dan dit topic;
Zou zeggen, ga gewoon naar marktplaats.nl en koop een tweedehands BBM. Die dingen worden namelijk heel vaak gekocht en daarna na 3 keer gebruiken weggedaan.
Ik heb ooit zo'n ding gehad, ik meen van Inventum. Prima machine op zich, ik vond het alleen een nadeel dat je maar één brood tegelijk kunt bakken, dus geen voorraad kunt aanleggen. Als je elke dag een brood eet, moet je dus ook elke dag bakken.quote:Op dinsdag 14 januari 2014 13:16 schreef kanovinnie het volgende:
Ben ik hier ook een beetje op de juiste plek voor advies voor een broodbakmachine? Ik wil 2/3 keer per week een brood bakken, maar heb geen zin in het kneden etc. Mijn ex had een broodbakmachine en dat werkte eigenlijk wel makkelijk. Meel erin, water erbij, zout erbij, boter en gist en dat ding aan, 6 uur later heb je een brood. Ideaal.
Ik ben alleen, eet door de weeks 2 broden ongeveer op m'n werk en dan kan ik in 't weekend nog een kleintje maken.quote:Op dinsdag 14 januari 2014 13:27 schreef cafca het volgende:
[..]
Ik heb ooit zo'n ding gehad, ik meen van Inventum. Prima machine op zich, ik vond het alleen een nadeel dat je maar één brood tegelijk kunt bakken, dus geen voorraad kunt aanleggen. Als je elke dag een brood eet, moet je dus ook elke dag bakken.
Als ik er 3 maak ligt 't alleen maar oud te worden, vind ik ook zonde.quote:Op dinsdag 14 januari 2014 13:28 schreef Fogel het volgende:
Wij hebben ook een broodbakmachine maar het is nog steeds niet gelukt om er echt lekker brood mee te maken.
Tegenwoordig gebruiken we de normale keukenmachine voor het kneden en bakken drie broden tegelijk van een batch deeg.
Verre van zo geavanceerd als wat hier voorbij komt, maar stukken beter dan die kleine klompen uit de broodbakmachine komen (om over fabrieksbrood maar te zwijgen).
fabrieksbrood is in Nederland inmiddels asbestbroodquote:Op dinsdag 14 januari 2014 13:28 schreef Fogel het volgende:
Wij hebben ook een broodbakmachine maar het is nog steeds niet gelukt om er echt lekker brood mee te maken.
Tegenwoordig gebruiken we de normale keukenmachine voor het kneden en bakken drie broden tegelijk van een batch deeg.
Verre van zo geavanceerd als wat hier voorbij komt, maar stukken beter dan die kleine klompen uit de broodbakmachine komen (om over fabrieksbrood maar te zwijgen).
Ik heb sinds kort deze keukenmachine, waar ik dit weekend voor het eerst brood mee gemaakt heb. Net zo makkelijk als een bbm, en doordat je wel invloed hebt op rijstijden, krijg je smakelijker brood.quote:Op dinsdag 14 januari 2014 13:16 schreef kanovinnie het volgende:
Ben ik hier ook een beetje op de juiste plek voor advies voor een broodbakmachine? Ik wil 2/3 keer per week een brood bakken, maar heb geen zin in het kneden etc. Mijn ex had een broodbakmachine en dat werkte eigenlijk wel makkelijk. Meel erin, water erbij, zout erbij, boter en gist en dat ding aan, 6 uur later heb je een brood. Ideaal.
Ik laat nog kippepoten aanbranden, denk niet dat iets met rijstijden interessant is voor mijquote:Op dinsdag 14 januari 2014 15:32 schreef Bleie het volgende:
[..]
Ik heb sinds kort deze keukenmachine, waar ik dit weekend voor het eerst brood mee gemaakt heb. Net zo makkelijk als een bbm, en doordat je wel invloed hebt op rijstijden, krijg je smakelijker brood.
Dan zou ik gewoon even vragen welke machine ze heeft en een soortgelijke kopen, weet je meteen waar je af en aan bentquote:Op dinsdag 14 januari 2014 15:35 schreef kanovinnie het volgende:
[..]
Ik laat nog kippepoten aanbranden, denk niet dat iets met rijstijden interessant is voor mijMoet zeggen dat ik qua smaak ook niet heel verfijnd ben, eet alle soorten volkoren brood door elkaar en het ene smaakt niet beter dan 't ander (maar zelfgebakken is dan wel weer lekkerder
)
Die ze nu heeft vind ik qua bediening niet handigquote:Op dinsdag 14 januari 2014 15:52 schreef Fogel het volgende:
[..]
Dan zou ik gewoon even vragen welke machine ze heeft en een soortgelijke kopen, weet je meteen waar je af en aan bent
Of als alternatief gewoon een willekeurige kopen en gaan gebruiken als het op zich toch allemaal niks uitmaakt. Bij Bol zijn ze tussen de 50 en 185 euro.
Ahhh, een beetje pijn doet dat wel hè, een open worstel escapade op je broodjequote:Op zaterdag 18 januari 2014 14:55 schreef minilot het volgende:
Ah, ik kreeg net een telefoonfoto door van het kruim (vrolijk geel door het griesmeel), in een broodje dat helaas is opengeworsteld met een plastic vorkje.
![]()
[ afbeelding ]
Ziet er heerlijk uit!!!quote:Op zaterdag 18 januari 2014 15:45 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Ahhh, een beetje pijn doet dat wel hè, een open worstel escapade op je broodje![]()
Erg mooi geworden!
Ik heb hier net een http://www.wildyeastblog.com/2007/09/07/whole-grain-two-ways/ whole grain seeded sourdough uit de oven, straks als ie niet meer de lens laat beslaan maar eens een foto maken!
Edit: de foto:
[ afbeelding ]
En klaar!quote:Op zondag 19 januari 2014 10:25 schreef Qunix het volgende:
Ik ben nu *as we speak* volkorenbrood aan het maken. Ben benieuwd!
Ik maak m'n brood altijd in een cakeblik, omdat ik gewoonweg nog geen andere vorm heb. Werkt prima.quote:Op vrijdag 31 januari 2014 00:21 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Kun je eigenlijk ook een broodje bakken in een cakeblik? Weliswaar een kleinere dan. Maar ik wil eens een zachtbrood in plaats van maar steeds zo'n frans brood wat meteen heel groot moet omdat het anders niet op schiet met eten.
Koop dan een siliconen, die hoef je niet in te bloemen.....quote:Op zaterdag 1 februari 2014 13:54 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Had hem niet ingebloemd. Jammer want brood smaakt wel goed er brak net bijna een mes af om het brood los te krijgen ...
Sowieso begon het cakeblik te roesten.
Kosten toch geen drol dus koop wel een nieuwe.
Die hebben we maar gebruik ik absoluut niet. Heeft al 2 x mijn cake vergalt. Smaakte helemaal naar die plastic shitquote:Op zaterdag 1 februari 2014 16:10 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Koop dan een siliconen, die hoef je niet in te bloemen.....
Ok, dan ga ik het gewoon weer verversen. Dat ik mijn speltdesem per ongeluk met tarwe heb gevoerd (eenmalig) is geen groot probleem?quote:Op vrijdag 14 februari 2014 14:52 schreef MaximusTG het volgende:
Wachten; gewoon wachten! En dan elke dag de boel verversen (verdubbelen etc). Kan best nog wel eens wat langer duren hoor.
Ah, dat is wel een goed idee ja! Die andere desem steekt steeds lulliger af bij mn pineapple desem.quote:Op zaterdag 15 februari 2014 20:28 schreef MaximusTG het volgende:
Jep, dat is dan in feite je zuurdesemcultuur. Je gebruikt er steeds wat van, en dan vul je het weer aan.
Zet em bij weinig gebruik liefst in een afgesloten pot in de koelkast.
Wil je er dan mee gaan bakken dan moet je eerst weer voeren (buiten de koelkast zetten). Afhankelijk van hoe lang ie dan al niet gevoerd is moet je dan verdubbelen, verdriedubbelen etc. Of gewoon twee voetstappen voor het bakken.
Nooit alles opmaken trouwens! Zet wat je overhoudt van deze initiële cultuur (dus niet de "barm") ook tijdelijk in de koelkast. Dan kan je altijd weer terugvallen daarop.
De barm is in feite een hele grote voerstap, om de cultuur vers en homogeen te krijgen.
Je kunt eventueel ook nu een stukje van je cultuur nemen en die spelt gaan voeren, dan maak je zo je speltcultuur.
En het bederft te snel, wordt droog, ziet er niet elke keer hetzelfde uit, gaat niet handig in een standaard maat broodzak, en de snijmachine zal er wat moeite mee hebbenquote:Op zaterdag 22 februari 2014 15:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Het zou echter bij een bakkerskeuring geen prijzen winnen, de Nederlandse bakker wil geen ongelijkmatige kruim, wat ik net zo een onzin vind als dat slagerskeurmeesters de schimmeling van franse worsten niets vinden.
En daarom zijn we maar amateurbakkers. Zonder toegevoegd enzym wat toevallig uit haar komt.quote:Op zaterdag 22 februari 2014 18:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
En het bederft te snel, wordt droog, ziet er niet elke keer hetzelfde uit, gaat niet handig in een standaard maat broodzak, en de snijmachine zal er wat moeite mee hebben
Vandaag voeren, bij een graad of 30 zetten, en een theelepel suiker zijn wel manieren om 'm snel weer op de been te krijgenquote:Op zaterdag 22 februari 2014 19:05 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
En daarom zijn we maar amateurbakkers. Zonder toegevoegd enzym wat toevallig uit haar komt.
Ik heb/had dit weekend weer tijd om te bakken maar mn desem heeft blijkbaar te lang staan rusten in de koelkast. Vanmorgen flink gevoed, begint nu wel wat actief te worden. Hopelijk kan ik maandag dan wat bakken.
Vanmorgen gevoerd, staat nu lekker in de vensterbank/in de zon gestaan/boven de verwarming. Komt wel goed, heb hem er al eens eerder weer bovenop gekregen. Hij ruikt wel heerlijk zuur momenteelquote:Op zaterdag 22 februari 2014 19:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Vandaag voeren, bij een graad of 30 zetten, en een theelepel suiker zijn wel manieren om 'm snel weer op de been te krijgen
bij mij staat hij in de koelkast en voedt hem wekelijks. 100 desem, 100 water, 100 meelquote:Op zondag 2 maart 2014 08:18 schreef Bleie het volgende:
![]()
![]()
![]()
Ik heb eindelijk een zuurdesemstarter aan de praat gekregen! Maarre, hoe onderhoud ik nou het beste? En hoeveel desem hebben jullie meestal op voorraad? Ik heb het recept van Levine gevolgd, dus nu heb ik best veel, iets van 200 gram. En ik vrees dat ik pas woensdag of zelfs pas volgend weekend echt tijd heb om te bakken.
Dit langzaam aan aanvullen. Stel je recept vraag om 500 meel / 350 water, Dan probeer ik zelf altijd 600 desem te hebben (300 meel/300 water). Daar doe ik dan 50 gram warm water bij om de kou er af te halen, en laat dit staan tot het flink actief is. Dan 200 meel er door, kneden, rijzen.quote:Op zondag 2 maart 2014 08:18 schreef Bleie het volgende:
![]()
![]()
![]()
Ik heb eindelijk een zuurdesemstarter aan de praat gekregen! Maarre, hoe onderhoud ik nou het beste? En hoeveel desem hebben jullie meestal op voorraad? Ik heb het recept van Levine gevolgd, dus nu heb ik best veel, iets van 200 gram. En ik vrees dat ik pas woensdag of zelfs pas volgend weekend echt tijd heb om te bakken.
Waarom zou je het niet doen? Het heeft een lange tijd gehad zich te ontwikkelen, en anders doe je dit door je rijstijd te verlengen. Ik werk zelf met een voordeeg dat ik 24-uur van te voren maak (Lepel desem + bijna totaal gewicht lauw water + evenveel bloem als water). Dit laat ik op kamertemperatuur staan (in een enorme bak; het komt fors omhoog). Dag later alleen nog je meel/bloem er door en een kopje lauwig water, zout, kneden, vormen, rijzen, bakkenquote:Op zondag 2 maart 2014 19:38 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik heb echt geen een recept waar zoveel desem in moet, ik doe ook de 100 100 100 methode, altijd genoeg.
Tussendoor staat ie in de koelkast
Bij de meeste recepten die ik gebruik geeft de rijstijd veel smaak en mooi kruim, ben ik erg tevreden over!quote:Op zondag 2 maart 2014 19:57 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Waarom zou je het niet doen? Het heeft een lange tijd gehad zich te ontwikkelen, en anders doe je dit door je rijstijd te verlengen. Ik werk zelf met een voordeeg dat ik 24-uur van te voren maak (Lepel desem + bijna totaal gewicht lauw water + evenveel bloem als water). Dit laat ik op kamertemperatuur staan (in een enorme bak; het komt fors omhoog). Dag later alleen nog je meel/bloem er door en een kopje lauwig water, zout, kneden, vormen, rijzen, bakken
En dan dit op eten:![]()
[ afbeelding ]![]()
Door een voordeeg of grote hoeveelheid desem (is uiteindelijk hetzelfde) te gebruiken, bestaat je deeg voor een groot deel uit iets dat al een lange tijd heeft gehad om smaak te ontwikkelen. Tenzij je je uiteindelijke deeg 24-uur zou laten rijzen, komt er dus meer smaakontwikkeling bij kijkenquote:Op zondag 2 maart 2014 20:24 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Bij de meeste recepten die ik gebruik geeft de rijstijd veel smaak en mooi kruim, ben ik erg tevreden over!
En voor jou methode hoef je helemaal niet een heel grote hoeveelheid desem te hebben slechts een eetlepel.
Niks mis met een levain trwns hoor! Dat bedoel ik niet
Voor t antwoord op hoe lang uit de koelkast: normaal als ie een week in de koelkast heeft gestaan ververs ik de avond voor ik ga bakken
Wat ziet dat er gezellig uitquote:Op zondag 9 maart 2014 10:13 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]
Mini hamburger broodjes! Ze waren ze leuk
Wat een prachtige broden bak jijquote:Op zaterdag 15 maart 2014 16:55 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Wat ziet dat er gezellig uit![]()
Een beetje van mijn meest recente batch:
[ afbeelding ]
Meer brood.
Recept? Voor de n00bsquote:Op zondag 16 maart 2014 23:39 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Mijn brood had de afgelopen week ook 3 dagen in de koelkast gestaan. 3 keer gekneed. Was bedoeld voor pizza's maar had na 5 pizza's niet genorg saus meer en aangezien ik een kilo meel had gebruikt was er nog over voor een echt brood.
Smaakte net als stokbrood met 70% vocht een lekker luchtig brood.
Vanwaar je keuze voor karnemelk?quote:Op zaterdag 22 maart 2014 22:04 schreef Bluezz het volgende:
Mijn eerste zelfgebakken volkoren speltbroodje uit de oven.
Meel vd molen en gebakken met karnemelk ipv water
Smaakt goed, goed gelukt voor de 1e keer!
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dank!quote:Op woensdag 26 maart 2014 18:26 schreef pmponer het volgende:
ar wat kan lezen en zelf wat kan expirimenteren. Want dat brood van LeeHarveyOswald ziet er uitmuntend uit!
Wel zout, maar in een later stadium toevoegen. 1 dag voorrijs, zonder zout. Dag erna zout erbij (10 gram), Geen suiker, geen boter.quote:Op dinsdag 1 april 2014 13:48 schreef steef123123 het volgende:
dus geen zout, geen boter en maar een half zakje gist:
150 gram bloem
350 gram volkoren meel
3,5 gram droge gist
350 gram lauw warm water
1 theelepel zout
geen theelepel suiker
geen boter
Elke keer als ik je broden voorbij zie komen, krijg ik spontaan honger, wat zien ze er altijd goed uit!quote:Op zaterdag 29 maart 2014 22:44 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
En mijn brood is tegenwoordig op Facebook te liken
Neem een kleine gietijzeren pan. Die zal de warmte vasthouden, waardoor je een stabielere stralingswarmte hebt + meer (Warme) massa in de relatief kleine oven.quote:Op dinsdag 1 april 2014 16:15 schreef Holyme het volgende:
[..]
Elke keer als ik je broden voorbij zie komen, krijg ik spontaan honger, wat zien ze er altijd goed uit!En dan baal ik elke keer weer een beetje extra met mijn combi-magnetron welke niet fijn werkt met brood
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |