abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_212291734
Nieuwe gist, dat ging beter ;)
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 4 februari 2024 @ 12:23:15 #202
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_212291757
Oh, die zien er mooi uit!

Ik ga zo brood maken.. :) Maar ik gebruik altijd verse gist, dus moet goed op de datum letten.
pi_214509730

https://alexandracooks.co(...)accia-best-focaccia/

Straks met wat antipasti als avondmaal!
pi_214510603
quote:
1s.gif Op donderdag 1 augustus 2024 17:04 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
https://alexandracooks.co(...)accia-best-focaccia/

Straks met wat antipasti als avondmaal!
Mijn fantasie ziet er een ovenschaal met gegratineerde hersens in :X
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_214514066
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2024 18:19 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Mijn fantasie ziet er een ovenschaal met gegratineerde hersens in :X
Ja, ik was iets te enthousiast met gaatjes maken :6
pi_216897174
Project stokbrood maken

Na tig keer roeren, kneden, slaan, vouwen en rijzen :') eindelijk klaar voor de laatste rijs. Lekker tussen de handdoek rolletjes voor de steun. ;)
Toen insnijden met een scherp mes (wat niet scherp genoeg bleek) en de oven in. Niet op een steen, want die heb ik niet, wel met een bakje water erbij. Want dan krijg je een krokantere buitenkant. Stond er.

De onderkant is heel zacht, maar de bovenkant is echt heel hard :D _O-
Gelukkig kon ik het in plakjes serveren en viel dat niet zo op.
pi_216908449
quote:
0s.gif Op zondag 2 maart 2025 18:04 schreef Hupje het volgende:
Project stokbrood maken
[ afbeelding ]
Na tig keer roeren, kneden, slaan, vouwen en rijzen :') eindelijk klaar voor de laatste rijs. Lekker tussen de handdoek rolletjes voor de steun. ;)
Toen insnijden met een scherp mes (wat niet scherp genoeg bleek) en de oven in. Niet op een steen, want die heb ik niet, wel met een bakje water erbij. Want dan krijg je een krokantere buitenkant. Stond er.
[ afbeelding ]
De onderkant is heel zacht, maar de bovenkant is echt heel hard :D _O-
Gelukkig kon ik het in plakjes serveren en viel dat niet zo op.
Wauw
Werewolf
pi_217020964
Stokbrood (gistdeeg). Jaar of tien geleden voor het laatst iets mee geprobeerd, kreeg recent de vraag van iemand of ik stokbrood kon maken. Ik vrees van wel :')













Super blij met het resultaat.

In grammen:

Stokbrood
825 bloem
575 water (warm)
16 zout
3 gist

Mengen, stretch and fold, uurtje laten staan op +-20c, nog eens stretch and fold. Wachten tot het deeg mooi bol wordt, maar nog niet ver genoeg gerezen is naar mijn smaak. Dan folie er op en de koelkast in.

Dag erna 4 ballen van 350 gram gemaakt, uitgerold, halfuurtje op 30c laten rijzen. Gebakken (op steen, 275c).

Ditzelfde deeg maar dan met ballen van 220 gram is hoe ik de pizza doe :+
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_217047027
Mijn molen hier verkoopt alleen witte bloem en los de zemel, grof 'por animales', om aan je dieren te voeren, en fijn 'por massa', voor je deeg.

Ik heb eerder deze week 50kg witte bloem en 5kg zemel gekocht.

Net een aantal degen gemaakt, waaronder een experiment voor baguette waar ik de zemel eerst in een pannetje geroosterd heb (per baguette een eetlepel). Zemel meegewogen met meel, bovenstaande recept aangehouden, pietsje meer water. Ben benieuwd, het deeg ruikt super lekker (bijna naar gebakken koekjes).
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_217058014



Vorige batch baguette was ietsjes mooier. En die met zemel doe ik de volgende keer met wat minder zodat het deeg wat mooier rijst.



Desem eindelijk weer op het punt waar ik het graag heb. Aanpassen aan klimaat en meel hier duurde even :)

(Brood ligt in deze oven om te koelen, met deur open en alleen ventilatie aan)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_217058040
quote:
2s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 11:16 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]

Vorige batch baguette was ietsjes mooier. En die met zemel doe ik de volgende keer met wat minder zodat het deeg wat mooier rijst.

[ link | afbeelding ]

Desem eindelijk weer op het punt waar ik het graag heb. Aanpassen aan klimaat en meel hier duurde even :)

(Brood ligt in deze oven om te koelen, met deur open en alleen ventilatie aan)
Trek in vers brood nu. Beetje boter en brokkelkaas :9~
We have far more in common than that which devides us..
pi_217058068
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 11:18 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]
Trek in vers brood nu. Beetje boter en brokkelkaas :9~
Baguette gaat straks met sardine 👌🏻
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_217058117
quote:
2s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 11:22 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Baguette gaat straks met sardine 👌🏻
Ik hou het bij kaas :) (of lekkere gedroogde ham)
We have far more in common than that which devides us..
pi_217058726


@Kaatje1 is er ook *)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_217058974
quote:
2s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 12:49 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ link | afbeelding ]

@:kaatje1 is er ook *)
:9~ Jullie zitten alleen zo ver weg -O-
We have far more in common than that which devides us..
pi_217059567
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 13:22 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]
:9~ Jullie zitten alleen zo ver weg -O-
Als je langs komt is je reis naar Schiphol het langste en duurste deel van de trip :+
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_217059749
quote:
2s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 14:21 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Als je langs komt is je reis naar Schiphol het langste en duurste deel van de trip :+
Dat denk ik ook wel ja. Wat is eigenlijk het dichtstbijzijnde vliegveld bij jullie?
We have far more in common than that which devides us..
pi_217060324
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 14:35 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]
Dat denk ik ook wel ja. Wat is eigenlijk het dichtstbijzijnde vliegveld bij jullie?
Asturias airport, uurtje rijden. Net iets dichterbij dan de bouwmarkt :+
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_218306586
Schopje

Met dit warme weer wil het nog wel eens gebeuren dat mijn desembrooddeeg te ver rijst tijdens de eerste bulkrijs.

Ik ben op zoek naar tips, niet zozeer hoe ik dit kan voorkomen, maar wat ik kan doen als het zover is.

Eerste hulp bij overrijs zogezegd :)
pi_218503924
Nu weer, kan het deeg niet goed vormen
Hoge hydratatie, warm weer, deeg zakt helemaal uit op het werkblad
Ik laat het maar even liggen en probeer het later wat op spanning te brengen
Platte pannenkoek is het nu, en ik wil er liever niet teveel (rogge-)bloem aan toevoegen
pi_218504379
Weinig. Hopen op het beste. Twee keer de bakkerij dichtgegooid wegens te heet.

Mocht je deeg nog wel textuur hebben dan kan je stretch and fold doen in de hoop dat het spanning terug krijgt maar eigenlijk is het te laat als het er uitziet alsof het te laat is.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_218505487
Bedankt LHO ;(
Ik heb het slappe deeg even laten rusten en uiteindelijk maar in het rijsmandje gekwakt
Ik maak er maar een lange koelkastrijs van en morgenavond bakken, smaken moet het!
Als het weer eens te warm wordt ga ik eens experimenteren met een koelkast bulkrijs

[ Bericht 17% gewijzigd door Kanaroe op 14-08-2025 20:20:51 ]
pi_218505551
Btw, die stretch and fold doe ik dan inderdaad automatisch
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')