abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_138401362
quote:
2s.gif Op dinsdag 1 april 2014 16:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Neem een kleine gietijzeren pan. Die zal de warmte vasthouden, waardoor je een stabielere stralingswarmte hebt + meer (Warme) massa in de relatief kleine oven.
[ afbeelding ]

Zo heet mogelijk opwarmen, en flink lang ook, zodat de pan goed heet is. Dan je deeg in de pan. 15 minuten met, 30 minuten zonder deksel. In een kleine oven zonder deksel op wat lagere temperatuur (+/- 200 graden), omdat je brood dichter op je elementen zit (En goed in de gaten houden :P ).

Als je combimagnetron alleen hete lucht heeft, het brood iedere 10 minuten even draaien.
Oh, dat wist ik niet! Op zoek naar een gietijzeren pan dus, dankje voor de tips! :)
  dinsdag 1 april 2014 @ 17:37:53 #202
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_138403628
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 april 2014 16:21 schreef Holyme het volgende:

[..]

Oh, dat wist ik niet! Op zoek naar een gietijzeren pan dus, dankje voor de tips! :)
Maar voor het geld van een fatsoendelijke pan heb je ook een nieuwe oven.
Ik keek laatst voor een aardewerk/porceleinen achtige ketel. Die dingen zijn stervens duur :| .
Maar in een ketel zijn broden altijd wat mooier vind ik.
pi_138405716
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 april 2014 17:37 schreef Opblaaspop077 het volgende:

[..]

Maar voor het geld van een fatsoendelijke pan heb je ook een nieuwe oven.
Ik keek laatst voor een aardewerk/porceleinen achtige ketel. Die dingen zijn stervens duur :| .
Maar in een ketel zijn broden altijd wat mooier vind ik.
Mijn pan kost 5 tientjes, mijn oven 1900 euro.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_138409924
quote:
2s.gif Op dinsdag 1 april 2014 18:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Mijn pan kost 5 tientjes, mijn oven 1900 euro.
:o
  vrijdag 4 april 2014 @ 15:21:01 #205
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138506792
Wat voor oven is dat LeeHarvey?

En op welke tempratuur bak je brood?
Drop you like an ill, bad habit
pi_138506903
M-system mfi94ix, fornuis met 4 inductiezones.
Edit: op 250+ graden.
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 4 april 2014 @ 15:40:53 #207
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138507342
Oeh die hitte haal ik ook niet, ik ben nog opzoek naar een nieuwe oven. Maar dat valt nog niet mee. Ik heb alleen 220 en geen krachtstroom en een tafelmodel over zou goed genoeg zijn (ik wil hem in de schuur plaatsen) suggesties?

zo begonnen met een desem starter, ik ben benieuwd met tarwemeel ipv roggemeel uit de link, ik neem aan dat dit geen probleem is?

[ Bericht 23% gewijzigd door pmponer op 04-04-2014 15:49:21 ]
Drop you like an ill, bad habit
pi_138510150
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 april 2014 15:40 schreef pmponer het volgende:
Oeh die hitte haal ik ook niet, ik ben nog opzoek naar een nieuwe oven. Maar dat valt nog niet mee. Ik heb alleen 220 en geen krachtstroom en een tafelmodel over zou goed genoeg zijn (ik wil hem in de schuur plaatsen) suggesties?

zo begonnen met een desem starter, ik ben benieuwd met tarwemeel ipv roggemeel uit de link, ik neem aan dat dit geen probleem is?
Roggemeel heeft een hogere succeskans. :)

Als je grootste bakplannen hebt, dan is een Rofco geschikt. Kan op normale 230V, tafelmodel. Durf niet te zeggen wat ze kosten.

Maar met 220 graden en een zware pan moet je ook een eind komen hoor.
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 4 april 2014 @ 17:29:57 #209
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_138510583
Mijn oven komt tot 250 graden. Nou ja, toch ook al aardig heet voor een Siemens :')
  vrijdag 4 april 2014 @ 17:32:52 #210
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138510673
Rofco had ik gezien inderdaad, maar dat liegt er niet om.
Ik dacht qua budget meer aan zoiets http://www.xxlhoreca.com/(...)15x570hmm-inc-4.html
Drop you like an ill, bad habit
pi_138510911
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 april 2014 17:32 schreef pmponer het volgende:
Rofco had ik gezien inderdaad, maar dat liegt er niet om.
Ik dacht qua budget meer aan zoiets http://www.xxlhoreca.com/(...)15x570hmm-inc-4.html
Ik zou voor brood niet snel voor hete lucht gaan. Je wilt vooral onderwarmte (hete bodem).
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_138510944
quote:
17s.gif Op vrijdag 4 april 2014 17:29 schreef douche-eendje het volgende:
Mijn oven komt tot 250 graden. Nou ja, toch ook al aardig heet voor een Siemens :')
250 is gebruikelijk bij consumetenovens. Maar de elementen worden vele malen warmer, en de oven meet de luchttemperatuur. Dus als je vlak boven of onder de elementen pizzastenen plaatst, en de deur opent zodra de maximumtemperatuur is bereikt, denkt de oven dat het een stuk kouder is, waarna hij weer gaat opwarmen, en zo je stenen (en eventueel je pannen) een nog veel hogere temperatuur halen :P
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 4 april 2014 @ 17:44:19 #213
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138510977
O, dan moet ik verder op onderzoek :) Ik heb ook echt geen idee wat handig is, zijn ze er ook multifunctioneel?
Drop you like an ill, bad habit
pi_138511425
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 april 2014 17:44 schreef pmponer het volgende:
O, dan moet ik verder op onderzoek :) Ik heb ook echt geen idee wat handig is, zijn ze er ook multifunctioneel?
Veel thuisovens hebben onder/bovenwarmte, gril en hetelucht. Horecadingen zijn veelal op 1 functie gericht.
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 4 april 2014 @ 18:12:26 #215
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138511631
zoals ik het nu zie kan ik beter een losse inbouw oven (consumenten) kopen en hier een kastje voor maken.

Ik heb in onze huidige keuken alleen maar een combi magnetron, we zouden graag wat groters willen vandaar.
Drop you like an ill, bad habit
pi_138511928
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 april 2014 18:12 schreef pmponer het volgende:
zoals ik het nu zie kan ik beter een losse inbouw oven (consumenten) kopen en hier een kastje voor maken.

Ik heb in onze huidige keuken alleen maar een combi magnetron, we zouden graag wat groters willen vandaar.
Je hebt op de grond wel ruimte? De oven zoals ik heb, maar dan met een gasplaat erop ipv inductie, kost al de helft. En als je voor een ander merk gaat (ie. Smeg) dan heb je soortgelijke ovens voor nog een stuk minder. En op gas zijn ze er als 60cm breed ipv 90. Tevens heb je zonder de inductieplaat geen 3-fase aansluiting nodig.
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 4 april 2014 @ 19:15:10 #217
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_138513599
Nee ik wil hem in de garage zetten, in de keuken is geen ruimte.
En in de garage heb ik geen gas.
Drop you like an ill, bad habit
pi_138535412



Deze twee heb ik besteld als verjaardagscadeau voor mezelf :P Genoeg voor 1 kilo en gezien ik dikwijls 850 gram boules en pain wil maken heb je zo net meer ruimte dan settelen voor de 750gram versies. :)
mag het weten
pi_138535470
Mijn eerste maximusTG brood en hopelijk eerste echt lekkere eigen brood staat te rijzen O+
pi_138535635
Ik lurk namelijk al een tijdje hier dus moest ik van mezelf maar eens aan de slag
pi_138547791
En, hoe is het geworden?

Hier staat een Norwich sourdough voor de eerste rijs. Straks de koelkast in en morgen afbakken. :9~
pi_138561390
Plat -O-
pi_138612517
quote:
0s.gif Op zondag 6 april 2014 09:38 schreef B.ertha het volgende:
Plat -O-
Hahaha

Al enig idee waarom je brood plat is gebleven/geworden? Misschien kunnen we je helpen.
pi_138614144
Nee. Ik twijfel over de hoeveelheid gist maar volgens mij was dat eerder te veel dan te weinig. En toch was het maar een heel klein broodje. Het deeg was ook net te zacht/vochtig om mooi in een boule te vormen.
pi_138614335
Mijn kinderen zijn gek op de paasbroodjes in de vorm van kip en konijn.
Nu wilde ik die zelf gaan maken maar welk soort brood is dit? Heeft iemand misschien een recept hiervoor.
  dinsdag 8 april 2014 @ 15:30:51 #226
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_138652421
quote:
2s.gif Op dinsdag 1 april 2014 18:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Mijn pan kost 5 tientjes, mijn oven 1900 euro.
Wij hier thuis ook, borettie fornuis met oven. Haalt ook makkelijk 250C.
Alleen nog een geschikte pan ketel vinden, van de meeste branden de handvaten weg. Dus zoek eentje met ijzeren handvaten.
En het moet er wel een zijn met anti-aanbak van binnen toch? Of zal een gewone rvs pan ook gaan denk je?
pi_138653254
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 april 2014 12:25 schreef Joosie200 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Deze twee heb ik besteld als verjaardagscadeau voor mezelf :P Genoeg voor 1 kilo en gezien ik dikwijls 850 gram boules en pain wil maken heb je zo net meer ruimte dan settelen voor de 750gram versies. :)
Waar komen die vandaan? Is het van siliconen?
pi_138653402
quote:
5s.gif Op dinsdag 8 april 2014 15:53 schreef Qunix het volgende:

[..]

Waar komen die vandaan? Is het van siliconen?
Geen idee welk materiaal het is, ik moet ze nog binnen krijgen. Het stond in elk geval in de categorie holzschliff. Als ik Google afbeeldingen erbij pak is het hetzelfde spul als de eierendoosjes / kartonverpakking.
http://www.teetraeume.de/Gaerkoerbe/Holzschliff
mag het weten
pi_138660125
Houtvezel. Ook te krijgen bij weekendbakery.nl. Ik heb er ook een, is erg fijn.
pi_138661834
Thanks!
pi_138668240
Speltbroodje met rozijnen gebakken :9

pi_138671232
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 april 2014 21:24 schreef Bluezz het volgende:
Speltbroodje met rozijnen gebakken :9

[ afbeelding ]
Raar kleurtje, hoort dat zo?
pi_138672300
Mobiele kwaliteit.. de plank is veel helderderder groen dan op de foto ;)
pi_138681311
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 april 2014 15:30 schreef Opblaaspop077 het volgende:

[..]

Wij hier thuis ook, borettie fornuis met oven. Haalt ook makkelijk 250C.
Alleen nog een geschikte pan ketel vinden, van de meeste branden de handvaten weg. Dus zoek eentje met ijzeren handvaten.
En het moet er wel een zijn met anti-aanbak van binnen toch? Of zal een gewone rvs pan ook gaan denk je?
RVS kan ook, veel bloem gebruiken :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_138681326
quote:
0s.gif Op maandag 7 april 2014 16:08 schreef B.ertha het volgende:
Nee. Ik twijfel over de hoeveelheid gist maar volgens mij was dat eerder te veel dan te weinig. En toch was het maar een heel klein broodje. Het deeg was ook net te zacht/vochtig om mooi in een boule te vormen.
Hoeveel water/zout/bloem/gist, en hoe lang was je rijs?
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_138682103
quote:
2s.gif Op woensdag 9 april 2014 09:39 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Hoeveel water/zout/bloem/gist, en hoe lang was je rijs?
Wat er in het recept staat in de OP. Gist was gedroogde uit een zakje dus daar kan ik nog de fout in zijn gegaan.
  woensdag 9 april 2014 @ 10:25:12 #237
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_138682374
Kan iemand mij vertellen of ik 4 granen muesli op m'n broodjes kan doen? Gaat dat goed in de oven?

Kwam net een pak tegen dat nog tot volgende week goed is terwijl ik met het deeg voor het brood bezig was.

Deze dus:
pi_138683622
quote:
0s.gif Op woensdag 9 april 2014 10:25 schreef CherryOnTop het volgende:
Kan iemand mij vertellen of ik 4 granen muesli op m'n broodjes kan doen? Gaat dat goed in de oven?

Kwam net een pak tegen dat nog tot volgende week goed is terwijl ik met het deeg voor het brood bezig was.

Deze dus:
[ afbeelding ]
Nooit geprobeerd, maar ik denk het wel :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_138683675
quote:
0s.gif Op woensdag 9 april 2014 10:12 schreef B.ertha het volgende:

[..]

Wat er in het recept staat in de OP. Gist was gedroogde uit een zakje dus daar kan ik nog de fout in zijn gegaan.
Met Maximus' spreadsheet?

Gedroogde gist is te testen door een half zakje gist met 25 gram meel/bloem en 25 gram water een halfuurtje op het aanrecht te zetten. Als dat tot leven komt, dan is het goed en kan je dat papje gebruiken in je deeg.
La derecha oprime, la izquierda libera
  woensdag 9 april 2014 @ 11:33:34 #240
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_138684404
quote:
2s.gif Op woensdag 9 april 2014 11:09 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Nooit geprobeerd, maar ik denk het wel :)
Heb de haver- en gerstevlokken eruit gevist en die op de broodjes gedaan, het staat nu in de oven en ziet er heerlijk uit :9 De cornflakes en tarwevlokken durfde ik er niet op te doen want dat zijn van die crunchy dingen en ik was bang dat ze zouden verbranden/niet lekker zouden smaken.

edit: oh dom ik had de muesli er natuurlijk niet vlak voordat ze in de oven gingen op moeten doen, nu valt het eraf :') Wijze les :P

[ Bericht 7% gewijzigd door CherryOnTop op 09-04-2014 11:43:52 ]
pi_138684817
quote:
2s.gif Op woensdag 9 april 2014 11:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Met Maximus' spreadsheet?
:Y
quote:
Gedroogde gist is te testen door een half zakje gist met 25 gram meel/bloem en 25 gram water een halfuurtje op het aanrecht te zetten. Als dat tot leven komt, dan is het goed en kan je dat papje gebruiken in je deeg.
Is dat halve zakje dan genoeg voor mjin hele brood?
En moet ik anders met verse gist werken? Die wilde ik halen maar mijn supermarkt had het niet meer.
pi_138684937
quote:
0s.gif Op woensdag 9 april 2014 11:46 schreef B.ertha het volgende:

[..]

:Y

[..]

Is dat halve zakje dan genoeg voor mjin hele brood?
En moet ik anders met verse gist werken? Die wilde ik halen maar mijn supermarkt had het niet meer.
Als je een langere rijstijd neemt, heb je minder gist nodig, en krijg je meer smaakontwikkeling. Je maakt dan als het ware je eigen verse gist :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_138686126
Top, ga ik uitproberen!
pi_138867594
ARGH!! Mijn zuurdesem is overleden. Iets te lang geleden ververst en mogelijk is er vervuiling oid bijgekomen want het schimmel stond er op. ;( Iemand in Amsterdam / Zaanstreek waar ik een beetje van kan krijgen?
pi_138886439
M'n eerste (redelijk gelukte) zuurdesembrood! Ik vind de korst en kruim erg mooi, maar hij had wel wat hoger gemogen (ligt aan mijn vorm-skills denk ik) en de smaak was ook flauw (meer zout volgende x). Toch wel trots op, dit was nl ook de eerste keer dat ik een starter in leven heb gehouden. Het recept was van Paul Hollywood.

http://www.dutchiebaking.com
  maandag 14 april 2014 @ 22:31:04 #246
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_138887423
Hartstikke mooi eerste brood! Heel mooi luchtig kruim :D
pi_138937927
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 april 2014 12:25 schreef Joosie200 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Deze twee heb ik besteld als verjaardagscadeau voor mezelf :P Genoeg voor 1 kilo en gezien ik dikwijls 850 gram boules en pain wil maken heb je zo net meer ruimte dan settelen voor de 750gram versies. :)
Na vier dagen al in huis gekregen :) En die dingen zijn echt kneiters hard qua materiaal, zal dan wel geperst houtvezel zijn. Ze voelen zeer stevig aan, als mijn zuurdesem een beetje opschiet ga ik een boule en pain au levain maken. Heb de zuurdesem ditmaal begonnen met perensap ipv ananassap en ipv rogge gewoon tarwebloem. Het bubbelt van jewelste, maar verdubbelen moet ik nog zien.
mag het weten
pi_138940642
Is bij jullie de spelt ook zo belachelijk gestegen in prijs?
Hier "doordat er zoveel vraag naar is" gestegen van 8,50 naar 11 euro voor 5kg.

Kuthype :{w
pi_138942438
Wij hebben zondag een paaslunch, met 5 volwassenen en 5 kinderen (2 tot 9 jaar oud). Ik ga voor het brood zorgen. :) maarre, wat zal ik maken? In elk geval een zuurdesem, maar verder? Wat zouden jullie doen? En hoeveel?
pi_138942983
Ik zat zelf te denken aan een brioche, een zuurdesem, wat croissantjes en een baguette. Heb je van alles wat en tis allemaal niet heel moeilijk om te maken. Maar je moet wel op tijd beginnen :)
mag het weten
pi_138944224
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 14:33 schreef Bleie het volgende:
Wij hebben zondag een paaslunch, met 5 volwassenen en 5 kinderen (2 tot 9 jaar oud). Ik ga voor het brood zorgen. :) maarre, wat zal ik maken? In elk geval een zuurdesem, maar verder? Wat zouden jullie doen? En hoeveel?
Een paasstol! Is het nu wel een beetje laat voor, als je nog spijs moet maken, maar wel lekker :9
pi_138944739
Vraagje: kan ik tarwebloem zomaar vervangen door speltbloem of heb je dan heel andere verhoudingen nodig? Met koekjes doe ik het regelmatig en dat gaat prima.
pi_138945346
Ik wil met pasen de Hot cross buns van 24Kitchen maken. Hier gaat piment in. Maar die AH bij ons is zo slecht gesorteerd dat ik het donkerbruine vermoeden heb dat ze dat niet gaan hebben. (Zelfs koekkruiden hebben ze niet meer in het schap, wel 5 soorten kaneel poeder en stokjes)

Wat is een goede vervanging hiervoor?
pi_138945528
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 16:04 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Ik wil met pasen de Hot cross buns van 24Kitchen maken. Hier gaat piment in. Maar die AH bij ons is zo slecht gesorteerd dat ik het donkerbruine vermoeden heb dat ze dat niet gaan hebben. (Zelfs koekkruiden hebben ze niet meer in het schap, wel 5 soorten kaneel poeder en stokjes)

Wat is een goede vervanging hiervoor?
De AH heeft het normaal gesproken wel... Waar woon je? Je mag wel wat van mij.
En anders even zoeken bij de coop of andere supermarkten (niet Aldi/Lidl) of de Dille&Kamille
pi_138945658
Ik ga zo straks uit het werk eerst wel eens checken of ze het hebben. Maar ik dacht zo niet, dan weet ik wat ik anders nog mee kan nemen.

We hebben anders nog een Jumbo en een Emte waar ik het kan proberen. (regio Breda-Tilburg)

Maar bedankt voor je aanbod! ^O^
pi_138946191
quote:
1s.gif Op woensdag 16 april 2014 15:25 schreef cafca het volgende:

[..]

Een paasstol! Is het nu wel een beetje laat voor, als je nog spijs moet maken, maar wel lekker :9
Vrijwel niemand in de familie houdt van spijs, dus dat is geen optie. Maar rozijnenbrood wel. Croissants lijkt me ook leuk, maar vrij ingewikkeld. Nog nooit gedaan. Iemand een goed recept?

Ik kan vrijdag beginnen, dus dat lijkt me tijd genoeg, toch?
pi_138946901
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 16:13 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Ik ga zo straks uit het werk eerst wel eens checken of ze het hebben. Maar ik dacht zo niet, dan weet ik wat ik anders nog mee kan nemen.

We hebben anders nog een Jumbo en een Emte waar ik het kan proberen. (regio Breda-Tilburg)

Maar bedankt voor je aanbod! ^O^
Anders bij de grote AH in Tilburg toch wel?
pi_138946987
quote:
1s.gif Op woensdag 16 april 2014 16:48 schreef cafca het volgende:

[..]

Anders bij de grote AH in Tilburg toch wel?
oh, ongetwijfeld, maar daar kom ik dus nooit.
pi_138971375
Glutenvrije Focaccia (Zeezout, stukjes olijf en wat rozemarijn)

Op donderdag 13 november 2008 15:34 schreef De_Ananas het volgende:
Één ding beloof ik jullie mijn lieve fokkertjes, als er vettax komt dan ga ik mij aan het hek van het binnenhof vastketenen met een frituur naast me, dit mogen jullie quoten :W
pi_138972186
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 15:43 schreef B.ertha het volgende:
Vraagje: kan ik tarwebloem zomaar vervangen door speltbloem of heb je dan heel andere verhoudingen nodig? Met koekjes doe ik het regelmatig en dat gaat prima.
Iemand?
pi_138972550
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:03 schreef raulbouli het volgende:
Glutenvrije Focaccia (Zeezout, stukjes olijf en wat rozemarijn)

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit!! was het lekker?
:)
pi_138972573
Crosspost uit het paastopic, zag te laat dat er ook een broodtopic was:

quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:51 schreef mignonne het volgende:
Oh wat een leuk idee die kuiken-eitjes! Die gaan op de lijst.

Ik wilde die konijnenrboodjes maken voor mijn dochter, maar het deeg moet glutenvrij zijn. Heeft iemand enig idee hoe ik dat het handigst aanpak? De glutenvrije broodjes die ik normaal maak daarvan is het deeg niet geschikt om in te knippen, dat zakt weer in, het blijft vrij nat. Meer bloem toevoegen heeft als resultaat dat het brood vervolgens niet te eten is :X voor zover het al te eten is met minder bloem...
En met die konijnenbroodjes bedoel ik deze: http://kirbiecravings.com/2011/04/bunny-buns.html
:)
pi_138972574
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:54 schreef mignonne het volgende:

[..]

Ziet er goed uit!! was het lekker?
Het was erg lekker :)
Op donderdag 13 november 2008 15:34 schreef De_Ananas het volgende:
Één ding beloof ik jullie mijn lieve fokkertjes, als er vettax komt dan ga ik mij aan het hek van het binnenhof vastketenen met een frituur naast me, dit mogen jullie quoten :W
pi_138972611
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:54 schreef raulbouli het volgende:

[..]

Het was erg lekker :)
Welk recept heb je gebruikt? Ik zag hier in zo'n 500 glutenvrije recepten boekje ook een focaccia staan die ik wel t proberen waard vond.
:)
pi_138972774
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:55 schreef mignonne het volgende:

[..]

Welk recept heb je gebruikt? Ik zag hier in zo'n 500 glutenvrije recepten boekje ook een focaccia staan die ik wel t proberen waard vond.
Eigen recept ;) 300 gram Schar B mix, flinke scheut olijf olie, 5 gram gist. snufje zout 250ml lauw water en een flinke hand gesneden olijfjes.

Alles goed mengen (heb zelf mengmachine) Bakplaat bakken en dan de focaccia in vorm leggen en duwen (wel even de bakplaat/bakpapier invetten met olijfolie)

Deeg niet rollen, maar zelf in vorm duwen. Daarna onafgedekt 30 min in een warme omgeving, zodat het iets rijst.

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Focaccia bestrijken met olijfolie en wat grof zeezout en stukjes rozemarijn erop verdelen.

+- 20 tot 30 min in de oven en smullen maar :)
Op donderdag 13 november 2008 15:34 schreef De_Ananas het volgende:
Één ding beloof ik jullie mijn lieve fokkertjes, als er vettax komt dan ga ik mij aan het hek van het binnenhof vastketenen met een frituur naast me, dit mogen jullie quoten :W
pi_138972788
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 11:02 schreef raulbouli het volgende:

[..]

Eigen recept ;) 300 gram Schar B mix, flinke scheut olijf olie, 5 gram gist. snufje zout 250ml lauw water en een flinke hand gesneden olijfjes.

Alles goed mengen (heb zelf mengmachine) Bakplaat bakken en dan de focaccia in vorm leggen en duwen (wel even de bakplaat/bakpapier invetten met olijfolie)

Deeg niet rollen, maar zelf in vorm duwen. Daarna onafgedekt 30 min in een warme omgeving, zodat het iets rijst.

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Focaccia bestrijken met olijfolie en wat grof zeezout en stukjes rozemarijn erop verdelen.

+- 20 tot 30 min in de oven en smullen maar :)
thanks! Ga k eens proberen :Y)
:)
  donderdag 17 april 2014 @ 12:55:49 #267
56347 Faithz
ADHD Fokker
pi_138975828
Als ik een poolish maak en daarna het deeg en dit twee keer laat rijzen, kan ik dan het deeg in de koelkast zetten en de volgende dag afbakken? Blijft alles dan intact?
Trotse mamma :)
pi_138977540
quote:
5s.gif Op dinsdag 8 april 2014 15:53 schreef Qunix het volgende:

[..]

Waar komen die vandaan? Is het van siliconen?
Ik zag gisteren voor het eerst rijsmandjes in de winkel. Kookwinkel Huismuis in Haarlem verkoopt rieten. Ik heb ze ook bij weekendbakery vandaan, prima site!
pi_139021320
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 februari 2014 14:52 schreef MaximusTG het volgende:...
Even lokken, hoewel iemand anders het misschien ook wel weet: ik wil morgen je volkorenbrood uit de op maken, maar hoe nauw luistert die 8 uur voor de poolish? Kan dat ook een uur of 10 zijn?

En dan heb ik ook nog een zuurdesemvraag: mn starter heeft twee weken ongeveer in de koelkastbgestaan. Gisteren erui gehaald en ververst, vanochtend weer ververst. Er gebeurt wel wat, maar niet heel veel. Ik wil er eigenlijk morgen mee bakken. Zal ik hem dan vanavond nog een keer verversen, of juist niet?
pi_139023122
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 13:37 schreef cafca het volgende:
Is bij jullie de spelt ook zo belachelijk gestegen in prijs?
Hier "doordat er zoveel vraag naar is" gestegen van 8,50 naar 11 euro voor 5kg.

Kuthype :{w
Mislukte oogst. Biologisch doet het zes de kilo.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_139023144
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 15:43 schreef B.ertha het volgende:
Vraagje: kan ik tarwebloem zomaar vervangen door speltbloem of heb je dan heel andere verhoudingen nodig? Met koekjes doe ik het regelmatig en dat gaat prima.
Dat kan, je deeg zal natter voelen maar qua resultaat maakt dat niet heel veel uit.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_139023347
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 april 2014 19:40 schreef Bleie het volgende:

[..]

Even lokken, hoewel iemand anders het misschien ook wel weet: ik wil morgen je volkorenbrood uit de op maken, maar hoe nauw luistert die 8 uur voor de poolish? Kan dat ook een uur of 10 zijn?

En dan heb ik ook nog een zuurdesemvraag: mn starter heeft twee weken ongeveer in de koelkastbgestaan. Gisteren erui gehaald en ververst, vanochtend weer ververst. Er gebeurt wel wat, maar niet heel veel. Ik wil er eigenlijk morgen mee bakken. Zal ik hem dan vanavond nog een keer verversen, of juist niet?
Qua poolish; hoe langer, hoe beter. Dus twee uur extra is 2 uur meer smaak :P

Desem: Durf ik niet te zeggen. Wat je kan doen: Split je desem in 2e. Als je 200 gram hebt, 2x 100 gram van maken. 100 terug in de koelkast.

De overige 100 vul je aan met 300 gram water en 300 gram meel/bloem. Mengen, en in een hoge bak met theedoek erop (of afgesloten bak) op het aanrecht laten staan.

Als je morgen gaat bakken 11 gram zout erbij en 200 gram meel/bloem. Kneden, vormen, 2 uur laten rijzen, bakken. Is het een baksteen dan is je desem nog niet goed. Is het een brood dan is'ie prima. :)
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 18 april 2014 @ 21:10:27 #273
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_139024928
De volkoren poolish gemaakt. Maar ik zet hem maar in de koeling want ik kan pas morgen om 3 uur verder. Want ik moet morgenvroeg werken.
In de kelder rijst die toch te snel...
Dit keer exact het recept gevolgd zodat het makkelijk te herhalen is.
Wel verse gist, zoals altijd, 10gr (40g/Kg maar de gist is erg 'sterk' en het wordt pas zondag ).
Totaal gewicht van brood is uiteindelijk theoretisch 750 gram.
Volkorenmeel 11,9 eiwit
wit meel type1050 12,5 eiwit

Het grootste voordeel na de smaak, is dat je perfect de macro's kunt berekenen!
pi_139025239
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 april 2014 20:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Qua poolish; hoe langer, hoe beter. Dus twee uur extra is 2 uur meer smaak :P

Desem: Durf ik niet te zeggen. Wat je kan doen: Split je desem in 2e. Als je 200 gram hebt, 2x 100 gram van maken. 100 terug in de koelkast.

De overige 100 vul je aan met 300 gram water en 300 gram meel/bloem. Mengen, en in een hoge bak met theedoek erop (of afgesloten bak) op het aanrecht laten staan.

Als je morgen gaat bakken 11 gram zout erbij en 200 gram meel/bloem. Kneden, vormen, 2 uur laten rijzen, bakken. Is het een baksteen dan is je desem nog niet goed. Is het een brood dan is'ie prima. :)
Dank!
pi_139027044
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:03 schreef raulbouli het volgende:
Glutenvrije Focaccia (Zeezout, stukjes olijf en wat rozemarijn)

[ afbeelding ]
Bak je ook wel eens met glutenvrije melen zoals boekweit, haver, teff etc?
pi_139031733
De (paas)broodbakgekte is hier inmiddels ook toegeslagen, te beginnen met het bakken van deze krentenbollen. Het recept van Levine, iets aangepast. Daarnaast zal ik dit weekend nog brioche en fougasse bakken en bij het paasdiner komt er een pizza aan te pas. Joechei voor gist! :')

http://www.dutchiebaking.com
pi_139034079
als ik met mn neus kijk, bij deze excuus, maar...

waar kan je een chamottesteen kopen buiten het internet om? De gammajongen keek me met grote ogen aan iig, bij andere bouwmarkten misschien?
pi_139036705
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 april 2014 23:35 schreef Ramonia het volgende:
De (paas)broodbakgekte is hier inmiddels ook toegeslagen, te beginnen met het bakken van deze krentenbollen. Het recept van Levine, iets aangepast. Daarnaast zal ik dit weekend nog brioche en fougasse bakken en bij het paasdiner komt er een pizza aan te pas. Joechei voor gist! :')

[ afbeelding ]
Die zien er erg mooi uit!
pi_139037094
Pff, 3 boden op een dag bakken, is organisatorisch best een uitdaging. Ik hoop dat ik het nu goed heb uitgedacht. Alles staat in elk geval voor de eerste rijs.

Ramonia: zien er mooi uit! Wat voor aanpassingen heb je gedaan?

Louter_genieten: geen idee. Is dat heel anders dan een pizzasteen? Die kan je bij een goed gesorteerde kookwinkel wel vinden.
pi_139042296
En dit is het resultaat:

Volkorenbrood (nou ja, 50% volkoren):


Krentenbrood (recept van Levine)


Gevulde focaccia (ook van Levine, had ik oorspronkelijk niet bedacht, maar toch maar erbij gemaakt, omdat het zo simpel is).


En Norwich


Ik blijf moeite houden met het insnijden, ook al heb ik nu een lame. Hoe diep moet dat wel niet?

Ik ben heel benieuwd hoe ze er vanbinnen uit zien, maar dat weet ik morgen pas. Ik probeer eraan te denken foto's te maken.
pi_139042535
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 april 2014 21:10 schreef Opblaaspop077 het volgende:
De volkoren poolish gemaakt. Maar ik zet hem maar in de koeling want ik kan pas morgen om 3 uur verder. Want ik moet morgenvroeg werken.
In de kelder rijst die toch te snel...
Dit keer exact het recept gevolgd zodat het makkelijk te herhalen is.
Wel verse gist, zoals altijd, 10gr (40g/Kg maar de gist is erg 'sterk' en het wordt pas zondag ).
Totaal gewicht van brood is uiteindelijk theoretisch 750 gram.
Volkorenmeel 11,9 eiwit
wit meel type1050 12,5 eiwit

Het grootste voordeel na de smaak, is dat je perfect de macro's kunt berekenen!
Ah ik heb dus half volkoren half spelt!
Kijken wat dat wordt morgenvroeg.
pi_139042643
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 april 2014 08:51 schreef Bleie het volgende:
Pff, 3 boden op een dag bakken, is organisatorisch best een uitdaging. Ik hoop dat ik het nu goed heb uitgedacht. Alles staat in elk geval voor de eerste rijs.

Ik had er vorige week 28, waarvan er ook nog eens 6 mislukt waren en overnieuw moesten..... :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_139042666
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 april 2014 14:02 schreef Bleie het volgende:
En dit is het resultaat:

Volkorenbrood (nou ja, 50% volkoren):
[ afbeelding ]

Krentenbrood (recept van Levine)
[ afbeelding ]

Gevulde focaccia (ook van Levine, had ik oorspronkelijk niet bedacht, maar toch maar erbij gemaakt, omdat het zo simpel is).
[ afbeelding ]

En Norwich
[ afbeelding ]

Ik blijf moeite houden met het insnijden, ook al heb ik nu een lame. Hoe diep moet dat wel niet?

Ik ben heel benieuwd hoe ze er vanbinnen uit zien, maar dat weet ik morgen pas. Ik probeer eraan te denken foto's te maken.
Oh dat vlechtbrood is echt prachtig! 50% volkoren is overigens 'gewoon' bruin :P

Je had het onderste een meer 'ontplofte' inkeping willen geven? Dan moet je het brood een (iets) langere rijs geven na het vormen.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_139043928
quote:
2s.gif Op zaterdag 19 april 2014 14:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Oh dat vlechtbrood is echt prachtig! 50% volkoren is overigens 'gewoon' bruin :P

Je had het onderste een meer 'ontplofte' inkeping willen geven? Dan moet je het brood een (iets) langere rijs geven na het vormen.
Dat vlechten was ik een keer tegengekomen op Pinterest (en vandaag stond het ook in het Parool), is supersimpel, maar het geeft inderdaad een mooi effect (en ik weet dat dat bruin heet, maar 50% volkoren klinkt beter)

En over het insnijden: het heeft (ruim) twee uur gerezen in een rijsmandje, dus na het vormen. Lijkt me lang genoeg?
pi_139044048
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 april 2014 15:24 schreef Bleie het volgende:

[..]

Dat vlechten was ik een keer tegengekomen op Pinterest (en vandaag stond het ook in het Parool), is supersimpel, maar het geeft inderdaad een mooi effect (en ik weet dat dat bruin heet, maar 50% volkoren klinkt beter)

En over het insnijden: het heeft (ruim) twee uur gerezen in een rijsmandje, dus na het vormen. Lijkt me lang genoeg?
Ligt aan het deeg, en aan de temperatuur in je keuken. Als het hier in de keuken onder de 20 is, is 2 uur niet genoeg :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_139044168
Rond de 20 zal het wel geweest zijn; mijn keuken ligt op het zuiden. Maar goed, misschien volgende keer inderdaad nog langer laten rijzen.
pi_139049489
Je broden zien er inderdaad erg mooi uit!!
pi_139069891
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 april 2014 08:51 schreef Bleie het volgende:
Ramonia: zien er mooi uit! Wat voor aanpassingen heb je gedaan?
Ik heb in plaats van melkpoeder + water gewoon melk gebruikt (295 gram zoals Levine zelf onder het recept aangeeft) en ik heb er de rasp van 1 sinaasappel doorheen gedaan. Niet supergrote aanpassingen, maar ze zien er toch wel wat anders uit dan die van Levine. Wat boller vooral!

Dat melkpoeder in brood, ja het zal wel goed zijn voor de rijs en whatnot maar ik vind het toch een beetje tegen mijn intuïtie ingaan. Dat deconstrueren van producten is geloof ik niet helemaal mijn ding :P

Dat insnijden trouwens, je moet zeg maar "onder de huid" van het brood snijden. Juist niet te diep, en een beetje scheef. Aldus James Morton!
http://www.dutchiebaking.com
pi_139073416
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 april 2014 20:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
De overige 100 vul je aan met 300 gram water en 300 gram meel/bloem. Mengen, en in een hoge bak met theedoek erop (of afgesloten bak) op het aanrecht laten staan.

Als je morgen gaat bakken 11 gram zout erbij en 200 gram meel/bloem. Kneden, vormen, 2 uur laten rijzen, bakken. Is het een baksteen dan is je desem nog niet goed. Is het een brood dan is'ie prima. :)
Dit heb ik nu eens gevolgd, tweemaal 100 in aparte kommen gezet van een desemstarter met perensap als kickstarter ipv ananassap. Ze staan nu in mijn twee nieuwe aanwinsten: de rijsbakjes. Verder heb ik nog zelf bladerdeeg gemaakt voor croissantjes, pizzadeeg voor vanavond. Ben er lekker druk mee op eerste paasdag, maar ach: ben benieuwd of mijn desem ditmaal wel wat wil doen. Anders is het niet meer dan een veredelde poolish die ik de afgelopen 7 dagen heb lopen brouwen.
mag het weten
  maandag 21 april 2014 @ 13:45:30 #290
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_139108118
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 april 2014 14:18 schreef Opblaaspop077 het volgende:

[..]

Ah ik heb dus half volkoren half spelt!
Kijken wat dat wordt morgenvroeg.
Nou heb ik het gister gebakken en de smaak is heerlijk maar het brood is heel 'zwaar'. Het brood zelf is als je op de foto kijkt vrij luchtig met veel luchtbellen er in.
Maar als je het vast pakt voelt het kleine sneetje toch behoorlijk zwaar aan en heel hard.
Het brood induwen zit er bijna niet in en doorslikken kost bijna moeite. Maar hij is zo lekker??
Kan het aan het bakken liggen in een rvs pan?
Nietgenoeg zitten rijzen voor het bakken? Een verkeerde temperatuur? Of teveel vocht. Want het brood voelt redelijk nat (eigenlijk zou je zeggen super vers.)
Het gewicht voor het bakken was 750 en na 600.
Alles zoals in de ts 50/50.
pi_139108270
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 13:02 schreef Ramonia het volgende:

[..]

Ik heb in plaats van melkpoeder + water gewoon melk gebruikt (295 gram zoals Levine zelf onder het recept aangeeft) en ik heb er de rasp van 1 sinaasappel doorheen gedaan. Niet supergrote aanpassingen, maar ze zien er toch wel wat anders uit dan die van Levine. Wat boller vooral!

Dat melkpoeder in brood, ja het zal wel goed zijn voor de rijs en whatnot maar ik vind het toch een beetje tegen mijn intuïtie ingaan. Dat deconstrueren van producten is geloof ik niet helemaal mijn ding :P

Dat insnijden trouwens, je moet zeg maar "onder de huid" van het brood snijden. Juist niet te diep, en een beetje scheef. Aldus James Morton!
Idd, schuin en ondiep. Dan kleurt de scheur in meerdere fasen en krijg je dit:



Gaat overigens het beste in koud deeg, zoals de Norwich.
pi_139182628
Welke broodverbeteraars kan ik toevoegen om te voorkomen dat vers gebakken brood in een dag droog en stug wordt? Ik zou het graag op willen rekken tot drie dagen want ik heb geen zin om dagelijks te bakken. :)
pi_139183750
@ hierboven.

vitamine c, boter, margarine, melk.
Wat echt werk en de doseringen weet ik niet. Zul je op moeten zoeken. Maar volgens mij werkt één à twee pilletjes vitamine C al een hoop.

Ok gvd. Nu heb ik het probleem gevonden.
Blijkbaar bestaat er ook spelt 'volkoren' oftewel type 1050 spelt.
Ik heb dus type 1050 spelt gebruikt en type 1050 meel. Wat resulteerde in een 100% volkorenbrood.
En daarbij is 75% teveel vocht als ik kijk naar het 100% volkorenrecept in de TS.

Kun je met type 450 (oftewel patentbloem, wat je overal in NL krijgt) dan eigenlijk wel een beetje bakken?
Als je 50/50 'spelt 1050' doet en' type 450' zou je dus wel een volkorenbrood moeten kunnen krijgen?
Het blijft maar proberen tot ik het goede recept heb (en de goede ingrediënten).
pi_139252328
Hoi, ik ben nieuw in dit topic en bak niet zo vaak brood. Maar nu toch weer eens gedaan. 2 gevlochten broodjes. Ik vind alleen de vlechten niet zo mooi naar voren komen. Iemand een idee hoe ik dat kan verbeteren? Brood heeft 2 keer gerezen: een keer nadat het deeg klaar was zo'n 2,5 uur en nog eens driekwartier nadat het gevlochten was:

http://i1071.photobucket.(...)d07d651d36d5e70c.jpg

En hoe weet je of brood gaar is behalve erin prikken. Ik meen weleens iets te hebben gehoord of gezien over kloppen op de buitenkant of de onderkant van het brood te bekijken?

[ Bericht 10% gewijzigd door Tinuviel op 25-04-2014 15:42:54 ]
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_139252427
Hoi Tinu!

Ik kan je foto niet zien, maar ik heb laatst een gevlochten brood gemaakt volgens deze tutorial: http://grandmabeesrecipes.com/braided-bread-loaves/, en dat zag er heel behoorlijk uit. Foto staat wat verder naar boven.

Om te controleren of een brood gaar is, kijk ik altijd of ik de kleur mooi vind, en klop ik op de onderkant van het brood. Als dat hol klinkt, dan is je brood gaar.
  vrijdag 25 april 2014 @ 15:47:17 #296
194233 Friday12
Originele kloon
pi_139253042
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 april 2014 15:28 schreef Bleie het volgende:
Hoi Tinu!

Ik kan je foto niet zien, maar ik heb laatst een gevlochten brood gemaakt volgens deze tutorial: http://grandmabeesrecipes.com/braided-bread-loaves/, en dat zag er heel behoorlijk uit. Foto staat wat verder naar boven.

Om te controleren of een brood gaar is, kijk ik altijd of ik de kleur mooi vind, en klop ik op de onderkant van het brood. Als dat hol klinkt, dan is je brood gaar.
Wtf is shortening??? (niet boter toevallig?)
pi_139258554
quote:
6s.gif Op vrijdag 25 april 2014 15:47 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Wtf is shortening??? (niet boter toevallig?)
Nee, een soort plantaardig vet. Crisco is het gekendste merk, zie je hier soms ook. De pipoos bij mij heeft het bijvoorbeeld. Maar volgens mij kun je het best vervangen door een plantaardige olie of boter.
  zondag 27 april 2014 @ 12:54:08 #298
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_139299884
Crisco/shortening is zooi van de bovenste plank, dat wil je niet in je eten gebruiken. Smakeloos en slecht voor je.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 29 april 2014 @ 11:16:14 #299
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_139368069
Wat fijn al die broden van jullie!

Ik ben na een paar jaar ook maar weer eens begonnen een gewoonte te maken van brood bakken. Heb het topic weer even snel doorgespit, en ik nu vroeg ik mij af: waar kan ik zo'n rijsmandje krijgen? en laten jullie je broden ook een tweede keer rijzen? En wat zit er allemaal in z'n norwich brood?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  dinsdag 29 april 2014 @ 13:50:14 #300
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_139373345
Naar aanleiding van dit recept: http://www.thefreshloaf.com/node/22392/50-spelt-bread

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')