Oh, dat wist ik niet! Op zoek naar een gietijzeren pan dus, dankje voor de tips!quote:Op dinsdag 1 april 2014 16:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Neem een kleine gietijzeren pan. Die zal de warmte vasthouden, waardoor je een stabielere stralingswarmte hebt + meer (Warme) massa in de relatief kleine oven.
[ afbeelding ]
Zo heet mogelijk opwarmen, en flink lang ook, zodat de pan goed heet is. Dan je deeg in de pan. 15 minuten met, 30 minuten zonder deksel. In een kleine oven zonder deksel op wat lagere temperatuur (+/- 200 graden), omdat je brood dichter op je elementen zit (En goed in de gaten houden).
Als je combimagnetron alleen hete lucht heeft, het brood iedere 10 minuten even draaien.
Maar voor het geld van een fatsoendelijke pan heb je ook een nieuwe oven.quote:Op dinsdag 1 april 2014 16:21 schreef Holyme het volgende:
[..]
Oh, dat wist ik niet! Op zoek naar een gietijzeren pan dus, dankje voor de tips!
Mijn pan kost 5 tientjes, mijn oven 1900 euro.quote:Op dinsdag 1 april 2014 17:37 schreef Opblaaspop077 het volgende:
[..]
Maar voor het geld van een fatsoendelijke pan heb je ook een nieuwe oven.
Ik keek laatst voor een aardewerk/porceleinen achtige ketel. Die dingen zijn stervens duur :| .
Maar in een ketel zijn broden altijd wat mooier vind ik.
quote:Op dinsdag 1 april 2014 18:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Mijn pan kost 5 tientjes, mijn oven 1900 euro.
Roggemeel heeft een hogere succeskans.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:40 schreef pmponer het volgende:
Oeh die hitte haal ik ook niet, ik ben nog opzoek naar een nieuwe oven. Maar dat valt nog niet mee. Ik heb alleen 220 en geen krachtstroom en een tafelmodel over zou goed genoeg zijn (ik wil hem in de schuur plaatsen) suggesties?
zo begonnen met een desem starter, ik ben benieuwd met tarwemeel ipv roggemeel uit de link, ik neem aan dat dit geen probleem is?
Ik zou voor brood niet snel voor hete lucht gaan. Je wilt vooral onderwarmte (hete bodem).quote:Op vrijdag 4 april 2014 17:32 schreef pmponer het volgende:
Rofco had ik gezien inderdaad, maar dat liegt er niet om.
Ik dacht qua budget meer aan zoiets http://www.xxlhoreca.com/(...)15x570hmm-inc-4.html
250 is gebruikelijk bij consumetenovens. Maar de elementen worden vele malen warmer, en de oven meet de luchttemperatuur. Dus als je vlak boven of onder de elementen pizzastenen plaatst, en de deur opent zodra de maximumtemperatuur is bereikt, denkt de oven dat het een stuk kouder is, waarna hij weer gaat opwarmen, en zo je stenen (en eventueel je pannen) een nog veel hogere temperatuur halenquote:Op vrijdag 4 april 2014 17:29 schreef douche-eendje het volgende:
Mijn oven komt tot 250 graden. Nou ja, toch ook al aardig heet voor een Siemens
Veel thuisovens hebben onder/bovenwarmte, gril en hetelucht. Horecadingen zijn veelal op 1 functie gericht.quote:Op vrijdag 4 april 2014 17:44 schreef pmponer het volgende:
O, dan moet ik verder op onderzoekIk heb ook echt geen idee wat handig is, zijn ze er ook multifunctioneel?
Je hebt op de grond wel ruimte? De oven zoals ik heb, maar dan met een gasplaat erop ipv inductie, kost al de helft. En als je voor een ander merk gaat (ie. Smeg) dan heb je soortgelijke ovens voor nog een stuk minder. En op gas zijn ze er als 60cm breed ipv 90. Tevens heb je zonder de inductieplaat geen 3-fase aansluiting nodig.quote:Op vrijdag 4 april 2014 18:12 schreef pmponer het volgende:
zoals ik het nu zie kan ik beter een losse inbouw oven (consumenten) kopen en hier een kastje voor maken.
Ik heb in onze huidige keuken alleen maar een combi magnetron, we zouden graag wat groters willen vandaar.
Wij hier thuis ook, borettie fornuis met oven. Haalt ook makkelijk 250C.quote:Op dinsdag 1 april 2014 18:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Mijn pan kost 5 tientjes, mijn oven 1900 euro.
Waar komen die vandaan? Is het van siliconen?quote:Op zaterdag 5 april 2014 12:25 schreef Joosie200 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Deze twee heb ik besteld als verjaardagscadeau voor mezelfGenoeg voor 1 kilo en gezien ik dikwijls 850 gram boules en pain wil maken heb je zo net meer ruimte dan settelen voor de 750gram versies.
Geen idee welk materiaal het is, ik moet ze nog binnen krijgen. Het stond in elk geval in de categorie holzschliff. Als ik Google afbeeldingen erbij pak is het hetzelfde spul als de eierendoosjes / kartonverpakking.quote:Op dinsdag 8 april 2014 15:53 schreef Qunix het volgende:
[..]
Waar komen die vandaan? Is het van siliconen?
Raar kleurtje, hoort dat zo?quote:Op dinsdag 8 april 2014 21:24 schreef Bluezz het volgende:
Speltbroodje met rozijnen gebakken
[ afbeelding ]
RVS kan ook, veel bloem gebruikenquote:Op dinsdag 8 april 2014 15:30 schreef Opblaaspop077 het volgende:
[..]
Wij hier thuis ook, borettie fornuis met oven. Haalt ook makkelijk 250C.
Alleen nog een geschikte pan ketel vinden, van de meeste branden de handvaten weg. Dus zoek eentje met ijzeren handvaten.
En het moet er wel een zijn met anti-aanbak van binnen toch? Of zal een gewone rvs pan ook gaan denk je?
Hoeveel water/zout/bloem/gist, en hoe lang was je rijs?quote:Op maandag 7 april 2014 16:08 schreef B.ertha het volgende:
Nee. Ik twijfel over de hoeveelheid gist maar volgens mij was dat eerder te veel dan te weinig. En toch was het maar een heel klein broodje. Het deeg was ook net te zacht/vochtig om mooi in een boule te vormen.
Wat er in het recept staat in de OP. Gist was gedroogde uit een zakje dus daar kan ik nog de fout in zijn gegaan.quote:Op woensdag 9 april 2014 09:39 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Hoeveel water/zout/bloem/gist, en hoe lang was je rijs?
Nooit geprobeerd, maar ik denk het welquote:Op woensdag 9 april 2014 10:25 schreef CherryOnTop het volgende:
Kan iemand mij vertellen of ik 4 granen muesli op m'n broodjes kan doen? Gaat dat goed in de oven?
Kwam net een pak tegen dat nog tot volgende week goed is terwijl ik met het deeg voor het brood bezig was.
Deze dus:
[ afbeelding ]
Met Maximus' spreadsheet?quote:Op woensdag 9 april 2014 10:12 schreef B.ertha het volgende:
[..]
Wat er in het recept staat in de OP. Gist was gedroogde uit een zakje dus daar kan ik nog de fout in zijn gegaan.
Heb de haver- en gerstevlokken eruit gevist en die op de broodjes gedaan, het staat nu in de oven en ziet er heerlijk uitquote:Op woensdag 9 april 2014 11:09 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Nooit geprobeerd, maar ik denk het wel
quote:
Is dat halve zakje dan genoeg voor mjin hele brood?quote:Gedroogde gist is te testen door een half zakje gist met 25 gram meel/bloem en 25 gram water een halfuurtje op het aanrecht te zetten. Als dat tot leven komt, dan is het goed en kan je dat papje gebruiken in je deeg.
Als je een langere rijstijd neemt, heb je minder gist nodig, en krijg je meer smaakontwikkeling. Je maakt dan als het ware je eigen verse gistquote:Op woensdag 9 april 2014 11:46 schreef B.ertha het volgende:
[..]
[..]
Is dat halve zakje dan genoeg voor mjin hele brood?
En moet ik anders met verse gist werken? Die wilde ik halen maar mijn supermarkt had het niet meer.
Na vier dagen al in huis gekregenquote:Op zaterdag 5 april 2014 12:25 schreef Joosie200 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Deze twee heb ik besteld als verjaardagscadeau voor mezelfGenoeg voor 1 kilo en gezien ik dikwijls 850 gram boules en pain wil maken heb je zo net meer ruimte dan settelen voor de 750gram versies.
Een paasstol! Is het nu wel een beetje laat voor, als je nog spijs moet maken, maar wel lekkerquote:Op woensdag 16 april 2014 14:33 schreef Bleie het volgende:
Wij hebben zondag een paaslunch, met 5 volwassenen en 5 kinderen (2 tot 9 jaar oud). Ik ga voor het brood zorgen.maarre, wat zal ik maken? In elk geval een zuurdesem, maar verder? Wat zouden jullie doen? En hoeveel?
De AH heeft het normaal gesproken wel... Waar woon je? Je mag wel wat van mij.quote:Op woensdag 16 april 2014 16:04 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Ik wil met pasen de Hot cross buns van 24Kitchen maken. Hier gaat piment in. Maar die AH bij ons is zo slecht gesorteerd dat ik het donkerbruine vermoeden heb dat ze dat niet gaan hebben. (Zelfs koekkruiden hebben ze niet meer in het schap, wel 5 soorten kaneel poeder en stokjes)
Wat is een goede vervanging hiervoor?
Vrijwel niemand in de familie houdt van spijs, dus dat is geen optie. Maar rozijnenbrood wel. Croissants lijkt me ook leuk, maar vrij ingewikkeld. Nog nooit gedaan. Iemand een goed recept?quote:Op woensdag 16 april 2014 15:25 schreef cafca het volgende:
[..]
Een paasstol! Is het nu wel een beetje laat voor, als je nog spijs moet maken, maar wel lekker
Anders bij de grote AH in Tilburg toch wel?quote:Op woensdag 16 april 2014 16:13 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Ik ga zo straks uit het werk eerst wel eens checken of ze het hebben. Maar ik dacht zo niet, dan weet ik wat ik anders nog mee kan nemen.
We hebben anders nog een Jumbo en een Emte waar ik het kan proberen. (regio Breda-Tilburg)
Maar bedankt voor je aanbod!
oh, ongetwijfeld, maar daar kom ik dus nooit.quote:Op woensdag 16 april 2014 16:48 schreef cafca het volgende:
[..]
Anders bij de grote AH in Tilburg toch wel?
Iemand?quote:Op woensdag 16 april 2014 15:43 schreef B.ertha het volgende:
Vraagje: kan ik tarwebloem zomaar vervangen door speltbloem of heb je dan heel andere verhoudingen nodig? Met koekjes doe ik het regelmatig en dat gaat prima.
Ziet er goed uit!! was het lekker?quote:Op donderdag 17 april 2014 10:03 schreef raulbouli het volgende:
Glutenvrije Focaccia (Zeezout, stukjes olijf en wat rozemarijn)
[ afbeelding ]
En met die konijnenbroodjes bedoel ik deze: http://kirbiecravings.com/2011/04/bunny-buns.htmlquote:Op donderdag 17 april 2014 10:51 schreef mignonne het volgende:
Oh wat een leuk idee die kuiken-eitjes! Die gaan op de lijst.
Ik wilde die konijnenrboodjes maken voor mijn dochter, maar het deeg moet glutenvrij zijn. Heeft iemand enig idee hoe ik dat het handigst aanpak? De glutenvrije broodjes die ik normaal maak daarvan is het deeg niet geschikt om in te knippen, dat zakt weer in, het blijft vrij nat. Meer bloem toevoegen heeft als resultaat dat het brood vervolgens niet te eten isvoor zover het al te eten is met minder bloem...
Het was erg lekkerquote:Op donderdag 17 april 2014 10:54 schreef mignonne het volgende:
[..]
Ziet er goed uit!! was het lekker?
Welk recept heb je gebruikt? Ik zag hier in zo'n 500 glutenvrije recepten boekje ook een focaccia staan die ik wel t proberen waard vond.quote:
Eigen receptquote:Op donderdag 17 april 2014 10:55 schreef mignonne het volgende:
[..]
Welk recept heb je gebruikt? Ik zag hier in zo'n 500 glutenvrije recepten boekje ook een focaccia staan die ik wel t proberen waard vond.
thanks! Ga k eens proberenquote:Op donderdag 17 april 2014 11:02 schreef raulbouli het volgende:
[..]
Eigen recept300 gram Schar B mix, flinke scheut olijf olie, 5 gram gist. snufje zout 250ml lauw water en een flinke hand gesneden olijfjes.
Alles goed mengen (heb zelf mengmachine) Bakplaat bakken en dan de focaccia in vorm leggen en duwen (wel even de bakplaat/bakpapier invetten met olijfolie)
Deeg niet rollen, maar zelf in vorm duwen. Daarna onafgedekt 30 min in een warme omgeving, zodat het iets rijst.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Focaccia bestrijken met olijfolie en wat grof zeezout en stukjes rozemarijn erop verdelen.
+- 20 tot 30 min in de oven en smullen maar
Ik zag gisteren voor het eerst rijsmandjes in de winkel. Kookwinkel Huismuis in Haarlem verkoopt rieten. Ik heb ze ook bij weekendbakery vandaan, prima site!quote:Op dinsdag 8 april 2014 15:53 schreef Qunix het volgende:
[..]
Waar komen die vandaan? Is het van siliconen?
Even lokken, hoewel iemand anders het misschien ook wel weet: ik wil morgen je volkorenbrood uit de op maken, maar hoe nauw luistert die 8 uur voor de poolish? Kan dat ook een uur of 10 zijn?quote:
Mislukte oogst. Biologisch doet het zes de kilo.quote:Op woensdag 16 april 2014 13:37 schreef cafca het volgende:
Is bij jullie de spelt ook zo belachelijk gestegen in prijs?
Hier "doordat er zoveel vraag naar is" gestegen van 8,50 naar 11 euro voor 5kg.
Kuthype
Dat kan, je deeg zal natter voelen maar qua resultaat maakt dat niet heel veel uit.quote:Op woensdag 16 april 2014 15:43 schreef B.ertha het volgende:
Vraagje: kan ik tarwebloem zomaar vervangen door speltbloem of heb je dan heel andere verhoudingen nodig? Met koekjes doe ik het regelmatig en dat gaat prima.
Qua poolish; hoe langer, hoe beter. Dus twee uur extra is 2 uur meer smaakquote:Op vrijdag 18 april 2014 19:40 schreef Bleie het volgende:
[..]
Even lokken, hoewel iemand anders het misschien ook wel weet: ik wil morgen je volkorenbrood uit de op maken, maar hoe nauw luistert die 8 uur voor de poolish? Kan dat ook een uur of 10 zijn?
En dan heb ik ook nog een zuurdesemvraag: mn starter heeft twee weken ongeveer in de koelkastbgestaan. Gisteren erui gehaald en ververst, vanochtend weer ververst. Er gebeurt wel wat, maar niet heel veel. Ik wil er eigenlijk morgen mee bakken. Zal ik hem dan vanavond nog een keer verversen, of juist niet?
Dank!quote:Op vrijdag 18 april 2014 20:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Qua poolish; hoe langer, hoe beter. Dus twee uur extra is 2 uur meer smaak![]()
Desem: Durf ik niet te zeggen. Wat je kan doen: Split je desem in 2e. Als je 200 gram hebt, 2x 100 gram van maken. 100 terug in de koelkast.
De overige 100 vul je aan met 300 gram water en 300 gram meel/bloem. Mengen, en in een hoge bak met theedoek erop (of afgesloten bak) op het aanrecht laten staan.
Als je morgen gaat bakken 11 gram zout erbij en 200 gram meel/bloem. Kneden, vormen, 2 uur laten rijzen, bakken. Is het een baksteen dan is je desem nog niet goed. Is het een brood dan is'ie prima.
Bak je ook wel eens met glutenvrije melen zoals boekweit, haver, teff etc?quote:Op donderdag 17 april 2014 10:03 schreef raulbouli het volgende:
Glutenvrije Focaccia (Zeezout, stukjes olijf en wat rozemarijn)
[ afbeelding ]
Die zien er erg mooi uit!quote:Op vrijdag 18 april 2014 23:35 schreef Ramonia het volgende:
De (paas)broodbakgekte is hier inmiddels ook toegeslagen, te beginnen met het bakken van deze krentenbollen. Het recept van Levine, iets aangepast. Daarnaast zal ik dit weekend nog brioche en fougasse bakken en bij het paasdiner komt er een pizza aan te pas. Joechei voor gist!
[ afbeelding ]
Ah ik heb dus half volkoren half spelt!quote:Op vrijdag 18 april 2014 21:10 schreef Opblaaspop077 het volgende:
De volkoren poolish gemaakt. Maar ik zet hem maar in de koeling want ik kan pas morgen om 3 uur verder. Want ik moet morgenvroeg werken.
In de kelder rijst die toch te snel...
Dit keer exact het recept gevolgd zodat het makkelijk te herhalen is.
Wel verse gist, zoals altijd, 10gr (40g/Kg maar de gist is erg 'sterk' en het wordt pas zondag ).
Totaal gewicht van brood is uiteindelijk theoretisch 750 gram.
Volkorenmeel 11,9 eiwit
wit meel type1050 12,5 eiwit
Het grootste voordeel na de smaak, is dat je perfect de macro's kunt berekenen!
Ik had er vorige week 28, waarvan er ook nog eens 6 mislukt waren en overnieuw moesten.....quote:Op zaterdag 19 april 2014 08:51 schreef Bleie het volgende:
Pff, 3 boden op een dag bakken, is organisatorisch best een uitdaging. Ik hoop dat ik het nu goed heb uitgedacht. Alles staat in elk geval voor de eerste rijs.
Oh dat vlechtbrood is echt prachtig! 50% volkoren is overigens 'gewoon' bruinquote:Op zaterdag 19 april 2014 14:02 schreef Bleie het volgende:
En dit is het resultaat:
Volkorenbrood (nou ja, 50% volkoren):
[ afbeelding ]
Krentenbrood (recept van Levine)
[ afbeelding ]
Gevulde focaccia (ook van Levine, had ik oorspronkelijk niet bedacht, maar toch maar erbij gemaakt, omdat het zo simpel is).
[ afbeelding ]
En Norwich
[ afbeelding ]
Ik blijf moeite houden met het insnijden, ook al heb ik nu een lame. Hoe diep moet dat wel niet?
Ik ben heel benieuwd hoe ze er vanbinnen uit zien, maar dat weet ik morgen pas. Ik probeer eraan te denken foto's te maken.
Dat vlechten was ik een keer tegengekomen op Pinterest (en vandaag stond het ook in het Parool), is supersimpel, maar het geeft inderdaad een mooi effect (en ik weet dat dat bruin heet, maar 50% volkoren klinkt beter)quote:Op zaterdag 19 april 2014 14:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Oh dat vlechtbrood is echt prachtig! 50% volkoren is overigens 'gewoon' bruin![]()
Je had het onderste een meer 'ontplofte' inkeping willen geven? Dan moet je het brood een (iets) langere rijs geven na het vormen.
Ligt aan het deeg, en aan de temperatuur in je keuken. Als het hier in de keuken onder de 20 is, is 2 uur niet genoegquote:Op zaterdag 19 april 2014 15:24 schreef Bleie het volgende:
[..]
Dat vlechten was ik een keer tegengekomen op Pinterest (en vandaag stond het ook in het Parool), is supersimpel, maar het geeft inderdaad een mooi effect (en ik weet dat dat bruin heet, maar 50% volkoren klinkt beter)
En over het insnijden: het heeft (ruim) twee uur gerezen in een rijsmandje, dus na het vormen. Lijkt me lang genoeg?
Ik heb in plaats van melkpoeder + water gewoon melk gebruikt (295 gram zoals Levine zelf onder het recept aangeeft) en ik heb er de rasp van 1 sinaasappel doorheen gedaan. Niet supergrote aanpassingen, maar ze zien er toch wel wat anders uit dan die van Levine. Wat boller vooral!quote:Op zaterdag 19 april 2014 08:51 schreef Bleie het volgende:
Ramonia: zien er mooi uit! Wat voor aanpassingen heb je gedaan?
Dit heb ik nu eens gevolgd, tweemaal 100 in aparte kommen gezet van een desemstarter met perensap als kickstarter ipv ananassap. Ze staan nu in mijn twee nieuwe aanwinsten: de rijsbakjes. Verder heb ik nog zelf bladerdeeg gemaakt voor croissantjes, pizzadeeg voor vanavond. Ben er lekker druk mee op eerste paasdag, maar ach: ben benieuwd of mijn desem ditmaal wel wat wil doen. Anders is het niet meer dan een veredelde poolish die ik de afgelopen 7 dagen heb lopen brouwen.quote:Op vrijdag 18 april 2014 20:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
De overige 100 vul je aan met 300 gram water en 300 gram meel/bloem. Mengen, en in een hoge bak met theedoek erop (of afgesloten bak) op het aanrecht laten staan.
Als je morgen gaat bakken 11 gram zout erbij en 200 gram meel/bloem. Kneden, vormen, 2 uur laten rijzen, bakken. Is het een baksteen dan is je desem nog niet goed. Is het een brood dan is'ie prima.
Nou heb ik het gister gebakken en de smaak is heerlijk maar het brood is heel 'zwaar'. Het brood zelf is als je op de foto kijkt vrij luchtig met veel luchtbellen er in.quote:Op zaterdag 19 april 2014 14:18 schreef Opblaaspop077 het volgende:
[..]
Ah ik heb dus half volkoren half spelt!
Kijken wat dat wordt morgenvroeg.
Idd, schuin en ondiep. Dan kleurt de scheur in meerdere fasen en krijg je dit:quote:Op zondag 20 april 2014 13:02 schreef Ramonia het volgende:
[..]
Ik heb in plaats van melkpoeder + water gewoon melk gebruikt (295 gram zoals Levine zelf onder het recept aangeeft) en ik heb er de rasp van 1 sinaasappel doorheen gedaan. Niet supergrote aanpassingen, maar ze zien er toch wel wat anders uit dan die van Levine. Wat boller vooral!
Dat melkpoeder in brood, ja het zal wel goed zijn voor de rijs en whatnot maar ik vind het toch een beetje tegen mijn intuïtie ingaan. Dat deconstrueren van producten is geloof ik niet helemaal mijn ding
Dat insnijden trouwens, je moet zeg maar "onder de huid" van het brood snijden. Juist niet te diep, en een beetje scheef. Aldus James Morton!
Wtf is shortening??? (niet boter toevallig?)quote:Op vrijdag 25 april 2014 15:28 schreef Bleie het volgende:
Hoi Tinu!
Ik kan je foto niet zien, maar ik heb laatst een gevlochten brood gemaakt volgens deze tutorial: http://grandmabeesrecipes.com/braided-bread-loaves/, en dat zag er heel behoorlijk uit. Foto staat wat verder naar boven.
Om te controleren of een brood gaar is, kijk ik altijd of ik de kleur mooi vind, en klop ik op de onderkant van het brood. Als dat hol klinkt, dan is je brood gaar.
Nee, een soort plantaardig vet. Crisco is het gekendste merk, zie je hier soms ook. De pipoos bij mij heeft het bijvoorbeeld. Maar volgens mij kun je het best vervangen door een plantaardige olie of boter.quote:Op vrijdag 25 april 2014 15:47 schreef Friday12 het volgende:
[..]
Wtf is shortening??? (niet boter toevallig?)
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |