abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_138944224
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 14:33 schreef Bleie het volgende:
Wij hebben zondag een paaslunch, met 5 volwassenen en 5 kinderen (2 tot 9 jaar oud). Ik ga voor het brood zorgen. :) maarre, wat zal ik maken? In elk geval een zuurdesem, maar verder? Wat zouden jullie doen? En hoeveel?
Een paasstol! Is het nu wel een beetje laat voor, als je nog spijs moet maken, maar wel lekker :9
pi_138944739
Vraagje: kan ik tarwebloem zomaar vervangen door speltbloem of heb je dan heel andere verhoudingen nodig? Met koekjes doe ik het regelmatig en dat gaat prima.
pi_138945346
Ik wil met pasen de Hot cross buns van 24Kitchen maken. Hier gaat piment in. Maar die AH bij ons is zo slecht gesorteerd dat ik het donkerbruine vermoeden heb dat ze dat niet gaan hebben. (Zelfs koekkruiden hebben ze niet meer in het schap, wel 5 soorten kaneel poeder en stokjes)

Wat is een goede vervanging hiervoor?
pi_138945528
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 16:04 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Ik wil met pasen de Hot cross buns van 24Kitchen maken. Hier gaat piment in. Maar die AH bij ons is zo slecht gesorteerd dat ik het donkerbruine vermoeden heb dat ze dat niet gaan hebben. (Zelfs koekkruiden hebben ze niet meer in het schap, wel 5 soorten kaneel poeder en stokjes)

Wat is een goede vervanging hiervoor?
De AH heeft het normaal gesproken wel... Waar woon je? Je mag wel wat van mij.
En anders even zoeken bij de coop of andere supermarkten (niet Aldi/Lidl) of de Dille&Kamille
pi_138945658
Ik ga zo straks uit het werk eerst wel eens checken of ze het hebben. Maar ik dacht zo niet, dan weet ik wat ik anders nog mee kan nemen.

We hebben anders nog een Jumbo en een Emte waar ik het kan proberen. (regio Breda-Tilburg)

Maar bedankt voor je aanbod! ^O^
pi_138946191
quote:
1s.gif Op woensdag 16 april 2014 15:25 schreef cafca het volgende:

[..]

Een paasstol! Is het nu wel een beetje laat voor, als je nog spijs moet maken, maar wel lekker :9
Vrijwel niemand in de familie houdt van spijs, dus dat is geen optie. Maar rozijnenbrood wel. Croissants lijkt me ook leuk, maar vrij ingewikkeld. Nog nooit gedaan. Iemand een goed recept?

Ik kan vrijdag beginnen, dus dat lijkt me tijd genoeg, toch?
pi_138946901
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 16:13 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Ik ga zo straks uit het werk eerst wel eens checken of ze het hebben. Maar ik dacht zo niet, dan weet ik wat ik anders nog mee kan nemen.

We hebben anders nog een Jumbo en een Emte waar ik het kan proberen. (regio Breda-Tilburg)

Maar bedankt voor je aanbod! ^O^
Anders bij de grote AH in Tilburg toch wel?
pi_138946987
quote:
1s.gif Op woensdag 16 april 2014 16:48 schreef cafca het volgende:

[..]

Anders bij de grote AH in Tilburg toch wel?
oh, ongetwijfeld, maar daar kom ik dus nooit.
pi_138971375
Glutenvrije Focaccia (Zeezout, stukjes olijf en wat rozemarijn)

Op donderdag 13 november 2008 15:34 schreef De_Ananas het volgende:
Één ding beloof ik jullie mijn lieve fokkertjes, als er vettax komt dan ga ik mij aan het hek van het binnenhof vastketenen met een frituur naast me, dit mogen jullie quoten :W
pi_138972186
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 15:43 schreef B.ertha het volgende:
Vraagje: kan ik tarwebloem zomaar vervangen door speltbloem of heb je dan heel andere verhoudingen nodig? Met koekjes doe ik het regelmatig en dat gaat prima.
Iemand?
pi_138972550
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:03 schreef raulbouli het volgende:
Glutenvrije Focaccia (Zeezout, stukjes olijf en wat rozemarijn)

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit!! was het lekker?
:)
pi_138972573
Crosspost uit het paastopic, zag te laat dat er ook een broodtopic was:

quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:51 schreef mignonne het volgende:
Oh wat een leuk idee die kuiken-eitjes! Die gaan op de lijst.

Ik wilde die konijnenrboodjes maken voor mijn dochter, maar het deeg moet glutenvrij zijn. Heeft iemand enig idee hoe ik dat het handigst aanpak? De glutenvrije broodjes die ik normaal maak daarvan is het deeg niet geschikt om in te knippen, dat zakt weer in, het blijft vrij nat. Meer bloem toevoegen heeft als resultaat dat het brood vervolgens niet te eten is :X voor zover het al te eten is met minder bloem...
En met die konijnenbroodjes bedoel ik deze: http://kirbiecravings.com/2011/04/bunny-buns.html
:)
pi_138972574
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:54 schreef mignonne het volgende:

[..]

Ziet er goed uit!! was het lekker?
Het was erg lekker :)
Op donderdag 13 november 2008 15:34 schreef De_Ananas het volgende:
Één ding beloof ik jullie mijn lieve fokkertjes, als er vettax komt dan ga ik mij aan het hek van het binnenhof vastketenen met een frituur naast me, dit mogen jullie quoten :W
pi_138972611
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:54 schreef raulbouli het volgende:

[..]

Het was erg lekker :)
Welk recept heb je gebruikt? Ik zag hier in zo'n 500 glutenvrije recepten boekje ook een focaccia staan die ik wel t proberen waard vond.
:)
pi_138972774
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:55 schreef mignonne het volgende:

[..]

Welk recept heb je gebruikt? Ik zag hier in zo'n 500 glutenvrije recepten boekje ook een focaccia staan die ik wel t proberen waard vond.
Eigen recept ;) 300 gram Schar B mix, flinke scheut olijf olie, 5 gram gist. snufje zout 250ml lauw water en een flinke hand gesneden olijfjes.

Alles goed mengen (heb zelf mengmachine) Bakplaat bakken en dan de focaccia in vorm leggen en duwen (wel even de bakplaat/bakpapier invetten met olijfolie)

Deeg niet rollen, maar zelf in vorm duwen. Daarna onafgedekt 30 min in een warme omgeving, zodat het iets rijst.

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Focaccia bestrijken met olijfolie en wat grof zeezout en stukjes rozemarijn erop verdelen.

+- 20 tot 30 min in de oven en smullen maar :)
Op donderdag 13 november 2008 15:34 schreef De_Ananas het volgende:
Één ding beloof ik jullie mijn lieve fokkertjes, als er vettax komt dan ga ik mij aan het hek van het binnenhof vastketenen met een frituur naast me, dit mogen jullie quoten :W
pi_138972788
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 11:02 schreef raulbouli het volgende:

[..]

Eigen recept ;) 300 gram Schar B mix, flinke scheut olijf olie, 5 gram gist. snufje zout 250ml lauw water en een flinke hand gesneden olijfjes.

Alles goed mengen (heb zelf mengmachine) Bakplaat bakken en dan de focaccia in vorm leggen en duwen (wel even de bakplaat/bakpapier invetten met olijfolie)

Deeg niet rollen, maar zelf in vorm duwen. Daarna onafgedekt 30 min in een warme omgeving, zodat het iets rijst.

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Focaccia bestrijken met olijfolie en wat grof zeezout en stukjes rozemarijn erop verdelen.

+- 20 tot 30 min in de oven en smullen maar :)
thanks! Ga k eens proberen :Y)
:)
  donderdag 17 april 2014 @ 12:55:49 #267
56347 Faithz
ADHD Fokker
pi_138975828
Als ik een poolish maak en daarna het deeg en dit twee keer laat rijzen, kan ik dan het deeg in de koelkast zetten en de volgende dag afbakken? Blijft alles dan intact?
Trotse mamma :)
pi_138977540
quote:
5s.gif Op dinsdag 8 april 2014 15:53 schreef Qunix het volgende:

[..]

Waar komen die vandaan? Is het van siliconen?
Ik zag gisteren voor het eerst rijsmandjes in de winkel. Kookwinkel Huismuis in Haarlem verkoopt rieten. Ik heb ze ook bij weekendbakery vandaan, prima site!
pi_139021320
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 februari 2014 14:52 schreef MaximusTG het volgende:...
Even lokken, hoewel iemand anders het misschien ook wel weet: ik wil morgen je volkorenbrood uit de op maken, maar hoe nauw luistert die 8 uur voor de poolish? Kan dat ook een uur of 10 zijn?

En dan heb ik ook nog een zuurdesemvraag: mn starter heeft twee weken ongeveer in de koelkastbgestaan. Gisteren erui gehaald en ververst, vanochtend weer ververst. Er gebeurt wel wat, maar niet heel veel. Ik wil er eigenlijk morgen mee bakken. Zal ik hem dan vanavond nog een keer verversen, of juist niet?
pi_139023122
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 13:37 schreef cafca het volgende:
Is bij jullie de spelt ook zo belachelijk gestegen in prijs?
Hier "doordat er zoveel vraag naar is" gestegen van 8,50 naar 11 euro voor 5kg.

Kuthype :{w
Mislukte oogst. Biologisch doet het zes de kilo.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_139023144
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 15:43 schreef B.ertha het volgende:
Vraagje: kan ik tarwebloem zomaar vervangen door speltbloem of heb je dan heel andere verhoudingen nodig? Met koekjes doe ik het regelmatig en dat gaat prima.
Dat kan, je deeg zal natter voelen maar qua resultaat maakt dat niet heel veel uit.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_139023347
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 april 2014 19:40 schreef Bleie het volgende:

[..]

Even lokken, hoewel iemand anders het misschien ook wel weet: ik wil morgen je volkorenbrood uit de op maken, maar hoe nauw luistert die 8 uur voor de poolish? Kan dat ook een uur of 10 zijn?

En dan heb ik ook nog een zuurdesemvraag: mn starter heeft twee weken ongeveer in de koelkastbgestaan. Gisteren erui gehaald en ververst, vanochtend weer ververst. Er gebeurt wel wat, maar niet heel veel. Ik wil er eigenlijk morgen mee bakken. Zal ik hem dan vanavond nog een keer verversen, of juist niet?
Qua poolish; hoe langer, hoe beter. Dus twee uur extra is 2 uur meer smaak :P

Desem: Durf ik niet te zeggen. Wat je kan doen: Split je desem in 2e. Als je 200 gram hebt, 2x 100 gram van maken. 100 terug in de koelkast.

De overige 100 vul je aan met 300 gram water en 300 gram meel/bloem. Mengen, en in een hoge bak met theedoek erop (of afgesloten bak) op het aanrecht laten staan.

Als je morgen gaat bakken 11 gram zout erbij en 200 gram meel/bloem. Kneden, vormen, 2 uur laten rijzen, bakken. Is het een baksteen dan is je desem nog niet goed. Is het een brood dan is'ie prima. :)
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 18 april 2014 @ 21:10:27 #273
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_139024928
De volkoren poolish gemaakt. Maar ik zet hem maar in de koeling want ik kan pas morgen om 3 uur verder. Want ik moet morgenvroeg werken.
In de kelder rijst die toch te snel...
Dit keer exact het recept gevolgd zodat het makkelijk te herhalen is.
Wel verse gist, zoals altijd, 10gr (40g/Kg maar de gist is erg 'sterk' en het wordt pas zondag ).
Totaal gewicht van brood is uiteindelijk theoretisch 750 gram.
Volkorenmeel 11,9 eiwit
wit meel type1050 12,5 eiwit

Het grootste voordeel na de smaak, is dat je perfect de macro's kunt berekenen!
pi_139025239
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 april 2014 20:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Qua poolish; hoe langer, hoe beter. Dus twee uur extra is 2 uur meer smaak :P

Desem: Durf ik niet te zeggen. Wat je kan doen: Split je desem in 2e. Als je 200 gram hebt, 2x 100 gram van maken. 100 terug in de koelkast.

De overige 100 vul je aan met 300 gram water en 300 gram meel/bloem. Mengen, en in een hoge bak met theedoek erop (of afgesloten bak) op het aanrecht laten staan.

Als je morgen gaat bakken 11 gram zout erbij en 200 gram meel/bloem. Kneden, vormen, 2 uur laten rijzen, bakken. Is het een baksteen dan is je desem nog niet goed. Is het een brood dan is'ie prima. :)
Dank!
pi_139027044
quote:
0s.gif Op donderdag 17 april 2014 10:03 schreef raulbouli het volgende:
Glutenvrije Focaccia (Zeezout, stukjes olijf en wat rozemarijn)

[ afbeelding ]
Bak je ook wel eens met glutenvrije melen zoals boekweit, haver, teff etc?
pi_139031733
De (paas)broodbakgekte is hier inmiddels ook toegeslagen, te beginnen met het bakken van deze krentenbollen. Het recept van Levine, iets aangepast. Daarnaast zal ik dit weekend nog brioche en fougasse bakken en bij het paasdiner komt er een pizza aan te pas. Joechei voor gist! :')

http://www.dutchiebaking.com
pi_139034079
als ik met mn neus kijk, bij deze excuus, maar...

waar kan je een chamottesteen kopen buiten het internet om? De gammajongen keek me met grote ogen aan iig, bij andere bouwmarkten misschien?
pi_139036705
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 april 2014 23:35 schreef Ramonia het volgende:
De (paas)broodbakgekte is hier inmiddels ook toegeslagen, te beginnen met het bakken van deze krentenbollen. Het recept van Levine, iets aangepast. Daarnaast zal ik dit weekend nog brioche en fougasse bakken en bij het paasdiner komt er een pizza aan te pas. Joechei voor gist! :')

[ afbeelding ]
Die zien er erg mooi uit!
pi_139037094
Pff, 3 boden op een dag bakken, is organisatorisch best een uitdaging. Ik hoop dat ik het nu goed heb uitgedacht. Alles staat in elk geval voor de eerste rijs.

Ramonia: zien er mooi uit! Wat voor aanpassingen heb je gedaan?

Louter_genieten: geen idee. Is dat heel anders dan een pizzasteen? Die kan je bij een goed gesorteerde kookwinkel wel vinden.
pi_139042296
En dit is het resultaat:

Volkorenbrood (nou ja, 50% volkoren):


Krentenbrood (recept van Levine)


Gevulde focaccia (ook van Levine, had ik oorspronkelijk niet bedacht, maar toch maar erbij gemaakt, omdat het zo simpel is).


En Norwich


Ik blijf moeite houden met het insnijden, ook al heb ik nu een lame. Hoe diep moet dat wel niet?

Ik ben heel benieuwd hoe ze er vanbinnen uit zien, maar dat weet ik morgen pas. Ik probeer eraan te denken foto's te maken.
pi_139042535
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 april 2014 21:10 schreef Opblaaspop077 het volgende:
De volkoren poolish gemaakt. Maar ik zet hem maar in de koeling want ik kan pas morgen om 3 uur verder. Want ik moet morgenvroeg werken.
In de kelder rijst die toch te snel...
Dit keer exact het recept gevolgd zodat het makkelijk te herhalen is.
Wel verse gist, zoals altijd, 10gr (40g/Kg maar de gist is erg 'sterk' en het wordt pas zondag ).
Totaal gewicht van brood is uiteindelijk theoretisch 750 gram.
Volkorenmeel 11,9 eiwit
wit meel type1050 12,5 eiwit

Het grootste voordeel na de smaak, is dat je perfect de macro's kunt berekenen!
Ah ik heb dus half volkoren half spelt!
Kijken wat dat wordt morgenvroeg.
pi_139042643
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 april 2014 08:51 schreef Bleie het volgende:
Pff, 3 boden op een dag bakken, is organisatorisch best een uitdaging. Ik hoop dat ik het nu goed heb uitgedacht. Alles staat in elk geval voor de eerste rijs.

Ik had er vorige week 28, waarvan er ook nog eens 6 mislukt waren en overnieuw moesten..... :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_139042666
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 april 2014 14:02 schreef Bleie het volgende:
En dit is het resultaat:

Volkorenbrood (nou ja, 50% volkoren):
[ afbeelding ]

Krentenbrood (recept van Levine)
[ afbeelding ]

Gevulde focaccia (ook van Levine, had ik oorspronkelijk niet bedacht, maar toch maar erbij gemaakt, omdat het zo simpel is).
[ afbeelding ]

En Norwich
[ afbeelding ]

Ik blijf moeite houden met het insnijden, ook al heb ik nu een lame. Hoe diep moet dat wel niet?

Ik ben heel benieuwd hoe ze er vanbinnen uit zien, maar dat weet ik morgen pas. Ik probeer eraan te denken foto's te maken.
Oh dat vlechtbrood is echt prachtig! 50% volkoren is overigens 'gewoon' bruin :P

Je had het onderste een meer 'ontplofte' inkeping willen geven? Dan moet je het brood een (iets) langere rijs geven na het vormen.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_139043928
quote:
2s.gif Op zaterdag 19 april 2014 14:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Oh dat vlechtbrood is echt prachtig! 50% volkoren is overigens 'gewoon' bruin :P

Je had het onderste een meer 'ontplofte' inkeping willen geven? Dan moet je het brood een (iets) langere rijs geven na het vormen.
Dat vlechten was ik een keer tegengekomen op Pinterest (en vandaag stond het ook in het Parool), is supersimpel, maar het geeft inderdaad een mooi effect (en ik weet dat dat bruin heet, maar 50% volkoren klinkt beter)

En over het insnijden: het heeft (ruim) twee uur gerezen in een rijsmandje, dus na het vormen. Lijkt me lang genoeg?
pi_139044048
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 april 2014 15:24 schreef Bleie het volgende:

[..]

Dat vlechten was ik een keer tegengekomen op Pinterest (en vandaag stond het ook in het Parool), is supersimpel, maar het geeft inderdaad een mooi effect (en ik weet dat dat bruin heet, maar 50% volkoren klinkt beter)

En over het insnijden: het heeft (ruim) twee uur gerezen in een rijsmandje, dus na het vormen. Lijkt me lang genoeg?
Ligt aan het deeg, en aan de temperatuur in je keuken. Als het hier in de keuken onder de 20 is, is 2 uur niet genoeg :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_139044168
Rond de 20 zal het wel geweest zijn; mijn keuken ligt op het zuiden. Maar goed, misschien volgende keer inderdaad nog langer laten rijzen.
pi_139049489
Je broden zien er inderdaad erg mooi uit!!
pi_139069891
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 april 2014 08:51 schreef Bleie het volgende:
Ramonia: zien er mooi uit! Wat voor aanpassingen heb je gedaan?
Ik heb in plaats van melkpoeder + water gewoon melk gebruikt (295 gram zoals Levine zelf onder het recept aangeeft) en ik heb er de rasp van 1 sinaasappel doorheen gedaan. Niet supergrote aanpassingen, maar ze zien er toch wel wat anders uit dan die van Levine. Wat boller vooral!

Dat melkpoeder in brood, ja het zal wel goed zijn voor de rijs en whatnot maar ik vind het toch een beetje tegen mijn intuïtie ingaan. Dat deconstrueren van producten is geloof ik niet helemaal mijn ding :P

Dat insnijden trouwens, je moet zeg maar "onder de huid" van het brood snijden. Juist niet te diep, en een beetje scheef. Aldus James Morton!
http://www.dutchiebaking.com
pi_139073416
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 april 2014 20:36 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
De overige 100 vul je aan met 300 gram water en 300 gram meel/bloem. Mengen, en in een hoge bak met theedoek erop (of afgesloten bak) op het aanrecht laten staan.

Als je morgen gaat bakken 11 gram zout erbij en 200 gram meel/bloem. Kneden, vormen, 2 uur laten rijzen, bakken. Is het een baksteen dan is je desem nog niet goed. Is het een brood dan is'ie prima. :)
Dit heb ik nu eens gevolgd, tweemaal 100 in aparte kommen gezet van een desemstarter met perensap als kickstarter ipv ananassap. Ze staan nu in mijn twee nieuwe aanwinsten: de rijsbakjes. Verder heb ik nog zelf bladerdeeg gemaakt voor croissantjes, pizzadeeg voor vanavond. Ben er lekker druk mee op eerste paasdag, maar ach: ben benieuwd of mijn desem ditmaal wel wat wil doen. Anders is het niet meer dan een veredelde poolish die ik de afgelopen 7 dagen heb lopen brouwen.
mag het weten
  maandag 21 april 2014 @ 13:45:30 #290
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_139108118
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 april 2014 14:18 schreef Opblaaspop077 het volgende:

[..]

Ah ik heb dus half volkoren half spelt!
Kijken wat dat wordt morgenvroeg.
Nou heb ik het gister gebakken en de smaak is heerlijk maar het brood is heel 'zwaar'. Het brood zelf is als je op de foto kijkt vrij luchtig met veel luchtbellen er in.
Maar als je het vast pakt voelt het kleine sneetje toch behoorlijk zwaar aan en heel hard.
Het brood induwen zit er bijna niet in en doorslikken kost bijna moeite. Maar hij is zo lekker??
Kan het aan het bakken liggen in een rvs pan?
Nietgenoeg zitten rijzen voor het bakken? Een verkeerde temperatuur? Of teveel vocht. Want het brood voelt redelijk nat (eigenlijk zou je zeggen super vers.)
Het gewicht voor het bakken was 750 en na 600.
Alles zoals in de ts 50/50.
pi_139108270
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 13:02 schreef Ramonia het volgende:

[..]

Ik heb in plaats van melkpoeder + water gewoon melk gebruikt (295 gram zoals Levine zelf onder het recept aangeeft) en ik heb er de rasp van 1 sinaasappel doorheen gedaan. Niet supergrote aanpassingen, maar ze zien er toch wel wat anders uit dan die van Levine. Wat boller vooral!

Dat melkpoeder in brood, ja het zal wel goed zijn voor de rijs en whatnot maar ik vind het toch een beetje tegen mijn intuïtie ingaan. Dat deconstrueren van producten is geloof ik niet helemaal mijn ding :P

Dat insnijden trouwens, je moet zeg maar "onder de huid" van het brood snijden. Juist niet te diep, en een beetje scheef. Aldus James Morton!
Idd, schuin en ondiep. Dan kleurt de scheur in meerdere fasen en krijg je dit:



Gaat overigens het beste in koud deeg, zoals de Norwich.
pi_139182628
Welke broodverbeteraars kan ik toevoegen om te voorkomen dat vers gebakken brood in een dag droog en stug wordt? Ik zou het graag op willen rekken tot drie dagen want ik heb geen zin om dagelijks te bakken. :)
pi_139183750
@ hierboven.

vitamine c, boter, margarine, melk.
Wat echt werk en de doseringen weet ik niet. Zul je op moeten zoeken. Maar volgens mij werkt één à twee pilletjes vitamine C al een hoop.

Ok gvd. Nu heb ik het probleem gevonden.
Blijkbaar bestaat er ook spelt 'volkoren' oftewel type 1050 spelt.
Ik heb dus type 1050 spelt gebruikt en type 1050 meel. Wat resulteerde in een 100% volkorenbrood.
En daarbij is 75% teveel vocht als ik kijk naar het 100% volkorenrecept in de TS.

Kun je met type 450 (oftewel patentbloem, wat je overal in NL krijgt) dan eigenlijk wel een beetje bakken?
Als je 50/50 'spelt 1050' doet en' type 450' zou je dus wel een volkorenbrood moeten kunnen krijgen?
Het blijft maar proberen tot ik het goede recept heb (en de goede ingrediënten).
pi_139252328
Hoi, ik ben nieuw in dit topic en bak niet zo vaak brood. Maar nu toch weer eens gedaan. 2 gevlochten broodjes. Ik vind alleen de vlechten niet zo mooi naar voren komen. Iemand een idee hoe ik dat kan verbeteren? Brood heeft 2 keer gerezen: een keer nadat het deeg klaar was zo'n 2,5 uur en nog eens driekwartier nadat het gevlochten was:

http://i1071.photobucket.(...)d07d651d36d5e70c.jpg

En hoe weet je of brood gaar is behalve erin prikken. Ik meen weleens iets te hebben gehoord of gezien over kloppen op de buitenkant of de onderkant van het brood te bekijken?

[ Bericht 10% gewijzigd door Tinuviel op 25-04-2014 15:42:54 ]
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_139252427
Hoi Tinu!

Ik kan je foto niet zien, maar ik heb laatst een gevlochten brood gemaakt volgens deze tutorial: http://grandmabeesrecipes.com/braided-bread-loaves/, en dat zag er heel behoorlijk uit. Foto staat wat verder naar boven.

Om te controleren of een brood gaar is, kijk ik altijd of ik de kleur mooi vind, en klop ik op de onderkant van het brood. Als dat hol klinkt, dan is je brood gaar.
  vrijdag 25 april 2014 @ 15:47:17 #296
194233 Friday12
Originele kloon
pi_139253042
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 april 2014 15:28 schreef Bleie het volgende:
Hoi Tinu!

Ik kan je foto niet zien, maar ik heb laatst een gevlochten brood gemaakt volgens deze tutorial: http://grandmabeesrecipes.com/braided-bread-loaves/, en dat zag er heel behoorlijk uit. Foto staat wat verder naar boven.

Om te controleren of een brood gaar is, kijk ik altijd of ik de kleur mooi vind, en klop ik op de onderkant van het brood. Als dat hol klinkt, dan is je brood gaar.
Wtf is shortening??? (niet boter toevallig?)
pi_139258554
quote:
6s.gif Op vrijdag 25 april 2014 15:47 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Wtf is shortening??? (niet boter toevallig?)
Nee, een soort plantaardig vet. Crisco is het gekendste merk, zie je hier soms ook. De pipoos bij mij heeft het bijvoorbeeld. Maar volgens mij kun je het best vervangen door een plantaardige olie of boter.
  zondag 27 april 2014 @ 12:54:08 #298
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_139299884
Crisco/shortening is zooi van de bovenste plank, dat wil je niet in je eten gebruiken. Smakeloos en slecht voor je.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 29 april 2014 @ 11:16:14 #299
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_139368069
Wat fijn al die broden van jullie!

Ik ben na een paar jaar ook maar weer eens begonnen een gewoonte te maken van brood bakken. Heb het topic weer even snel doorgespit, en ik nu vroeg ik mij af: waar kan ik zo'n rijsmandje krijgen? en laten jullie je broden ook een tweede keer rijzen? En wat zit er allemaal in z'n norwich brood?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  dinsdag 29 april 2014 @ 13:50:14 #300
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_139373345
Naar aanleiding van dit recept: http://www.thefreshloaf.com/node/22392/50-spelt-bread

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')