FOK!forum / Culinesse à gogo / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #17
MaximusTGmaandag 11 maart 2013 @ 17:58
bannerpizzatopic.png

Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #14
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #15
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #16

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Hoe?

Het belangrijkste onderdeel van een pizza is de bodem. Een pizzabodem is een soort brood, gemaakt met een gistdeeg. In deze topicstart staan een tweetal recepten voor pizzadeeg. Het geheim van een goede pizza is om de kunst onder de knie te krijgen om smaak uit je producten te halen ipv er steeds meer smaakmakers in te stoppen.
Een techniek die in dit topic vaak naar voren is gekomen is de zogenaamde 'cold fermentation'. Dat is een techniek waarbij je deeg een tijd in de koelkast zet. Dat is gebaseerd op het feit dat er in een deeg verschillende processen spelen, die ieder een eigen optimale temperatuur hebben. Om het deeg zo snel mogelijk te laten rijzen zou je het bij bv 25-30 graden kunnen laten staan. Door het echter kouder te bewaren geef je de andere processen in het deeg de kans om meer smaak los te maken uit de tarwe.
Het maken van een pizza kan je in een aantal stappen samenvatten;

Deeg maken -- deeg laten rijzen -- deeg vormen -- pizza beleggen -- pizza bakken

Hoe je die stappen uitvoert staat hier verder in deze topicstart beschreven. Kijk vooral ook naar de filmpjes!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Dit recept staat al lange tijd in dit topic en is door veel Fok!kers gebruikt:
Ingredienten:
- 350 gram bloem *
- 2,5 deciliter lauw water**
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

*Voor in een houtoven wordt door de Italianen 'Tipo 00' bloem gebruikt, die pas echt goed presteert bij zeer hoge temperaturen. Kan worden vervangen door een goede broodbloem met een hoog eiwit/glutengehalte (12/13%). Tipo 00 is slechts een aanduiding van de malingsgraad, voluit wordt bedoeld: 'Farina di grano tenero tipo 00'.

**Het is normaal voor broodrecepten om ingrediënten weer te geven in een zogenaamd Bakkers percentage. Dat is hoeveel procent van het gewicht van de bloem in het recept een bepaald ingrediënt is. In dit recept is dat voor water 250/350 * 100 = 71,4%. Dat is erg hoog. Het zal dan ook bijna altijd nodig zijn extra bloem toe te voegen aan dit recept, vooral als het met de hand gekneden moet worden. Een misschien wat betere hoeveelheid is 65%. Dat is in dit geval dus 227,5 gram/ml water. Dat is nog steeds vrij nat trouwens.

Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!
SPOILER: Recept 2
Dit recept is een combinatie van de techniek van Jeff Varasano van varasanos.com en de formule van Peter Reinhart, door MaximusTG, hier hebben een groot aantal Fokkers ook goede resultaten mee gehad:
PDF
Saus:

Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.

SPOILER: Saus
Een basistomatensaus voor op een pizza kan je van deze ingrediënten maken:
- tomaten, gebruik bijvoorbeeld gezeefde tomaten (verkrijgbaar in een pak) aangevuld met tomatenblokjes of een blikje tomatenpuree, maar je kan ook verse tomaten of tomaten uit blik gebruiken
- ui
- knoflook
- beetje suiker en zout
- kruiden (bijvoorbeeld oregano, thijm, basilicum, rozemarijn, salie)
- eventueel rode wijn
- voor meer pit: een beetje chilipoeder of worchestersaus

Fruit de ui en de knoflook, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het inkoken tot de saus niet meer te vochtig is, maar nog wel goed smeerbaar. Eventueel nog even de staafmixer er doorheen.

Tip: voor het gebruik van gepelde tomaten: Spoel het vocht van de tomaten weg, snij de tomaten open, maar verwijder eerst de harde stukjes boven en onderaan de tomaten. Spoel de zaadjes weg en doe in een kom/maatbeker (een diepere smallere container is makkelijker ivm staafmixer). Laat eventueel water uitlekken, en pureer licht met de staafmixer. Het moet geen gladde saus worden, enige textuur is het lekkerst. Breng op smaak met bv zout, oregano en eventueel wat suiker.
Bakken:
SPOILER: bakken
Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.

Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.

Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.
[ afbeelding ]
Klik voor meer info
Er zijn nog meer merken/types van dit soort oventjes. Uit ervaring van een aantal Fok!kers met deze oventjes blijkt dat het verstandig is om in het begin van de bakperiode de deksel een keer te openen, zodat een deel van de stoom kan ontsnappen. Dit ivm bruining van de korst.
Let goed op bij de aankoop van deze Bestrons, de nieuwere modellen zijn namelijk begrensd op een lagere temperatuur vanwege nieuwere Europese wetgeving. Er bestaan echter kits waarmee de temperatuursensor voor de gek kan worden gehouden.

Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongeglazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven. Je kunt ook vragen om stenen voor een openhaard, die kunnen zeker tegen de hitte. Het beste gebruik je poreuze stenen, die nemen beter vocht op. Zogenaamde 'chamotte' stenen.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Pizzastenen:
Pizzastein
GroeneBouwMaterialen
Jamie Oliver steen op fonq.nl

Filmpje over deeg opbollen


Filmpjes over deeg vormen



Filmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza


Een aantal mooie foto's uit het vorige topic

Isegrim:
pizza2.jpg

Gripper:
DSC_4540.jpg

Terpentin07:
DSC00042.JPG

mime_negert:
2jg3tie.jpg

cous2:
DSCF2278.JPG

MaximusTG:
pizza1kl.jpg

[ Bericht 1% gewijzigd door MaximusTG op 11-03-2013 18:08:21 ]
MaximusTGmaandag 11 maart 2013 @ 18:00
Laatst gepostte pizza:

pizza1kl.jpgpizza2kl.jpgpizza3kl.jpgpizza4kl.jpgpizza5kl.jpgpizza6kl.jpg
#ANONIEMmaandag 11 maart 2013 @ 18:02
:D toeval bestaat niet! Gisteravond voor het eerst zelf pizza gemaakt, het deeg was iets te dik en niet bijzonder, dus ik ga zeker hier teruglezen en tips opdoen :Y)
motorbloempjemaandag 11 maart 2013 @ 18:10
Vanavond voor 't eerst pizza in de nieuwe oven! Ben benieuwd :o O+
MaximusTGmaandag 11 maart 2013 @ 18:11
Succes! Wat zit erop?
AldoTheApachemaandag 11 maart 2013 @ 18:12
ik heb altijd van deze jongens in huis :')

images?q=tbn:ANd9GcTDYdOK-t3N0MK174AusTiEIl2h1hEum4vac27zHrn9onw4ecMl

:Y)
motorbloempjemaandag 11 maart 2013 @ 18:20
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 18:11 schreef MaximusTG het volgende:
Succes! Wat zit erop?
Geen idee nog, precies, maar in elk geval een met cherrytomaatjes, knoflook en geitenkaas :9

bodem is volkoren/rogge, trouwens :P
BananaPancakemaandag 11 maart 2013 @ 18:59
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 18:12 schreef AldoTheApache het volgende:
ik heb altijd van deze jongens in huis :')

[ afbeelding ]

:Y)
Dat zijn echt de minst lekkere pizza´s ook nog :')
AldoTheApachemaandag 11 maart 2013 @ 19:00
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 18:59 schreef BananaPancake het volgende:

[..]

Dat zijn echt de minst lekkere pizza´s ook nog :')
Lekker voor als je om 6 uur terugkomt van de uni en honger hebt :9
BananaPancakemaandag 11 maart 2013 @ 19:00
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 19:00 schreef AldoTheApache het volgende:

[..]

Lekker voor als je om 6 uur terugkomt van de uni en honger hebt :9
Casa di mama *O*
Als het dan toch uit een pakje moet komen :)
AldoTheApachemaandag 11 maart 2013 @ 19:01
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 19:00 schreef BananaPancake het volgende:

[..]

Casa di mama *O*
Die kan mijn oven niet handelen ;(
MaximusTGmaandag 11 maart 2013 @ 19:10
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 18:20 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Geen idee nog, precies, maar in elk geval een met cherrytomaatjes, knoflook en geitenkaas :9

bodem is volkoren/rogge, trouwens :P
Lekker hoor! In welke verhouding volkoren/rogge? En hoeveel water? Preferment gebruikt?

Nog even een algemene tip bij het schalen van deegrecepten voor een bepaalde vorm; Een veel voorkomende hoeveelheid die je ziet is 0.1 oz/inch². Dat komt overeen met 0.43 gram per vierkante centimeter.
Die pizza's die ik hier eerst postte zijn 12 inch, oftewel 30,48 cm. Oppervlakte ongeveer 730 vierkante cm. Geeft een hoeveelheid deeg per pizza van 0.43*730 gram = 314 gram. Dat is dan een totaal inclusief bloem, water, gist en zout.
Als we de gist en zout ff verwaarlozen kan je dan heel eenvoudig bloem en water uitrekenen.
Bloem is 100% in bakkerspercentage, water neem je bv op 67%.
Vermenigvuldigen we 314 vervolgens met 100/167 krijgen we de hoeveelheid bloem; 188 gram en
Zelfde principe met het water; 314 * 67/167 = 126 gram.
Goudvis87zondag 17 maart 2013 @ 13:11
Jaja, m'n eerste echte pizza's uit de nieuwe oven. Bij gebrek aan 00 bloem maar fijn volkoren gepakt. Erg lekker al zeg ik het zelf :)

C550487E-D33C-41E5-A9CF-63AC22868B06-1796-000002A1798EB684_zps01f92f21.jpg
MaximusTGzondag 17 maart 2013 @ 16:08
Gisteren in twee uur tijd 20 pizza’s gebakken, had 3 bakken deeg, met voor 8,8,4 bollen deeg. 'S Ochtends om 9 uur steeds hoeveelheid water met precies evenveel bloem en gist. Mengen, laten staan, om 2 uur zout en bloem erbij zodat hydratatie op 67% uitkomt. Kneden, 1,5 uur rijzen in geoliede bakjes. Bakplaat in brede oven op z'n kop. Pizza screens beetje olijfolie dr op. Dan steeds vormen, saus erop. Twee mensen 1 pizza doen, oven in, halverwege screen eronder uit. Tadaaa...
Goudvis87zondag 17 maart 2013 @ 16:42
Phoe, dat is wel flink doorwerken! Maar tevreden met resultaat? Was dit ook waarvoor je de screens had aangeschaft? Rest ook enthousiast?
MaximusTGzondag 17 maart 2013 @ 20:24
Ja, zeker stevig aanpoten! Vooral timing is lastig. Deeg is op gegeven moment op hoogtepunt, maar je kan het niet allemaal tegelijk verwerken. Dus op gegeven moment was het bijna tot bovenin de bakjes gerezen.
Dit was idd waarvoor ik de screens gekocht had, en het was een goed idee! Rest vond ze ook lekker.
Goudvis87zondag 24 maart 2013 @ 16:36
Gister weer pizza gemaakt, deeg vrijdagavond gekneed, 2 uur rijzen daarna in koelkast in bakjes. Ernstig goed gelukt :) Het leuke vond ik dat je echt merkte dat je per pizza leert. Gister dus 4 pizza's gemaakt (3de keer de nieuwe pizzaoven gebruiken) en de laatste waren echt beter dan de eerste. De kunst om ze niet te dik te beleggen is nog best lastig. Ik ben zo hebberig als ik honger heb.

C5F8B69A-B2E6-4079-BB5C-D84AA9074CE7-680-00000176EB54F23C_zpsbe706f6e.jpg
A837770D-443A-4A12-9203-A72AC6997EEE-680-00000176F74E094F_zps23655531.jpg
C538C3D7-F124-4B8F-A080-C054230133A7-680-0000017703741E19_zps2c38c0f7.jpg
22BB4C79-B79A-42A7-9F9F-5E1E75330A3A-680-0000017719781CA0_zps281eda7f.jpg
MaximusTGmaandag 25 maart 2013 @ 17:45
Ziet er niet slecht uit hoor Goudvis87; Maar wel een beetje dik, of niet? Hoeveel gram deeg is dat op welke diameter?
LoggedInmaandag 25 maart 2013 @ 20:09
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 19:10 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Lekker hoor! In welke verhouding volkoren/rogge? En hoeveel water? Preferment gebruikt?

Nog even een algemene tip bij het schalen van deegrecepten voor een bepaalde vorm; Een veel voorkomende hoeveelheid die je ziet is 0.1 oz/inch². Dat komt overeen met 0.43 gram per vierkante centimeter.
Die pizza's die ik hier eerst postte zijn 12 inch, oftewel 30,48 cm. Oppervlakte ongeveer 730 vierkante cm. Geeft een hoeveelheid deeg per pizza van 0.43*730 gram = 314 gram. Dat is dan een totaal inclusief bloem, water, gist en zout.
Als we de gist en zout ff verwaarlozen kan je dan heel eenvoudig bloem en water uitrekenen.
Bloem is 100% in bakkerspercentage, water neem je bv op 67%.
Vermenigvuldigen we 314 vervolgens met 100/167 krijgen we de hoeveelheid bloem; 188 gram en
Zelfde principe met het water; 314 * 67/167 = 126 gram.

Gebruik jij ook werkelijk zoveel bloem voor 1 pizza? Ik doe meestal 280gr voor 2 pizza's van 30cm, in theorie zouden ze dan eigenlijk te dun moeten zijn :?
MaximusTGmaandag 25 maart 2013 @ 20:16
Je moet wel bloem met bloem vergelijken he, niet bloem met totaal deeggewicht. Je zit met 314 gram deeg aan 182 gram bloem.
Maar je moet niet vergeten dat de hoeveelheid bloem die je nodig hebt kwadratisch toeneemt met de straal.
Zijn ze écht 30 cm, of benaderen ze dat; Maak je een wat bredere dikke rand of niet?
Als ik de hoeveelheid bloem die je nu noemt neem, en uitga van 67% water, kom je op 33 gram per vierkante cm.

En zoals je hier kan zien levert die 43 gram per vierkante cm bij mij ook geen dikke bodem op:

pizza6kl2.jpg

Dat is een van de laatste pizza's die ik als test bakte voor de 20 van vorige week. Daarvoor had ik die waarde van 0.43 nooit zo gebruikt, maar het recept waar ik mee begon steeds qua oppervlak geschaald.
Freak188maandag 25 maart 2013 @ 21:06
Hoe krijgen jullie die rand zo mooi 'opgeblazen'? Gewoon een beetje oprollen voordat de pizza de oven ingaat?
MaximusTGmaandag 25 maart 2013 @ 21:12
Noooooooooooooooooooooooooo!!!! -O-
Er zijn mensen die dat wel doen, maar dat is niet hoe je normaal een "opgeblazen" rand krijgt.
Je deeg heeft gerezen, de gist die erin zit is actief, en heeft gezorgd voor allemaal belletjes CO2 in het deeg.
Vervolgens druk je het deeg plat en rek je het uit tot een cirkel. Je bestrijkt een deel met saus en belegd dat; Oven in. In de oven wordt de gist nog voor 1 keer actief, tot ie zo warm wordt dat ie dood gaat. Hij produceert nog meer CO2, maar ook stoom die ontstaat in de bellen in het deeg door de hitte zetten uit. Je deeg rijst omhoog in de oven terwijl het bakt. Het gedeelte dat belegd is natuurlijk minder dan de rand; daarom is de rand hoger dan de rest.
Als je het lekker vindt om meer rand te hebben kan je de dikte van de rand ook nog beinvloeden door die al in deegvorm iets dikker te houden.
Je drukt het deeg uit, en als het dan de helft van de beoogde diameter heeft ga je met je vingers op 1 cm van de rand aan de binnenkant langs je deeg en druk je er zo een rand in. Als je nu verder rekt met het deeg op je handen dan zal die buitenste rand dikker blijven.
LoggedInmaandag 25 maart 2013 @ 21:20
Ja, ze zijn echt 30cm, maar wel iets minder mooie rand als bij jou. Denk dat het midden ook nog iets dunner is. Ik zal vnv wat meer deeg per pizza maken, eens kijken wat ik er dan uit krijg :P
MaximusTGmaandag 25 maart 2013 @ 21:33
Zal binnenkort mn pizzapdf weer eens updaten;
Wat ik tegenwoordig vaak doe is weer net iets anders;
Ik neem die 0,43 gram per vierkante cm; voor 30 cm zit je dan op 707 cm2. Oftewel, 304 gram
Dan ga ik uit van een hydratatie van 67%, iets lager dan de 68,5% die ik eerder vaak deed.
Uitrekenen -> 182 bloem, 122 water; Hoeveelheid gist is dan afhankelijk of ik het deeg 's ochtends maak voor 's avonds, of dat het de koelkast in gaat. Zeg, een halve teaspoon als het voor twee ballen deeg is en niet de koelkast in gaat.
Meng evenveel bloem als al het water met de gist tot een glad mengsel; 4-5 uur laten staan. Dan rest bloem en wat zout (1/2 tsp voor 2 pizza's) erdoor heen roeren. Dan met deeghaken kneden. Afdekken, 2 uur rijzen. Dan verdelen in ballen, in bakjes en nog 1,5 uur rijzen.
Als het de koelkast gaat dan gaat het van bloem met al het water en de gist, half uurtje staan, rest erdoor, afdekken, koelkast. Dag erna eruit, verdelen en in bakjes. Hoe lang is afhankelijk van hoe actief het deeg is.
LoggedInwoensdag 27 maart 2013 @ 20:36
Hoe hou jij je rand eigenlijk zo brood achtig? Die van mij wordt altijd heel droog, terwijl de rest van het deeg wel goed is qua textuur.
MaximusTGwoensdag 27 maart 2013 @ 21:40
Hoe bedoel je dat precies? Broodachtig? Ik heb gewoon goed deeg; Misschien net als ik ff wat water de oven in sprayen als ie er in gaat?
foodlovermaandag 1 april 2013 @ 12:18
Hier was zaterdagavond pizza-avond!

Deeg net gekneed...
154azcm.jpg

Tomatensaus, mozzarella en topings staan klaar...
2rpa61h.jpg

Vormen van de pizza, begin...
nzyh1.jpg

Gevormde pizza...
25hn61z.jpg

Belegde pizza...
2pp110g.jpg

Samen wachten voor de oven...
ivuwpl.jpg

Pizza!
19nnev.jpg
kuifje_fokmaandag 1 april 2013 @ 13:27
quote:
0s.gif Op woensdag 27 maart 2013 21:40 schreef MaximusTG het volgende:
Hoe bedoel je dat precies? Broodachtig? Ik heb gewoon goed deeg; Misschien net als ik ff wat water de oven in sprayen als ie er in gaat?
Een harde droge korst krijg ik als ik de pizza te lang bak
Goudvis87dinsdag 2 april 2013 @ 19:24
Ziet er goed uit foodlover! En ik moest gniffelen om de samen wachten voor de oven :) heerlijk!
LoggedIndinsdag 2 april 2013 @ 21:14
quote:
0s.gif Op woensdag 27 maart 2013 21:40 schreef MaximusTG het volgende:
Hoe bedoel je dat precies? Broodachtig? Ik heb gewoon goed deeg; Misschien net als ik ff wat water de oven in sprayen als ie er in gaat?
Dit zal ik deze week eens proberen, als ik het korter bak is het deeg in het midden zo slap.
foodloverdinsdag 2 april 2013 @ 21:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 april 2013 19:24 schreef Goudvis87 het volgende:
Ziet er goed uit foodlover! En ik moest gniffelen om de samen wachten voor de oven :) heerlijk!
Dankjewel, ook namens mijn koksmaatje ;) .
kuifje_fokdinsdag 2 april 2013 @ 21:32
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 april 2013 21:14 schreef LoggedIn het volgende:
Dit zal ik deze week eens proberen, als ik het korter bak is het deeg in het midden zo slap.
Weet je zeker dat je niet teveel saus of beleg gebruikt? Als je zo'n bestron/ferrari hebt: ik begin te bakken met alleen onderwarmte, en pas als er wasem vanaf komt (want dan kookt de saus) schakel ik over naar bovenwarmte. De bodem is dan lekker krokant,en bruin.

Maar met teveel saus is er niets aan te doen, dan duurt het zo lang totdat deze warm is, dat de rand hard wordt.
LoggedInwoensdag 3 april 2013 @ 09:35
Ik gebruik een normale oven @ 275' met een steen, die warm ik minimaal 45 min op zodat alles goed warm is. Ik denk dat de hoeveelheid saus wel goed is, als ik minder gebruik dan smaakt het niet lekker omdat het dan te dun verspreidt is.
kuifje_fokwoensdag 3 april 2013 @ 21:08
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2013 09:35 schreef LoggedIn het volgende:
Ik gebruik een normale oven @ 275' met een steen, die warm ik minimaal 45 min op zodat alles goed warm is. Ik denk dat de hoeveelheid saus wel goed is, als ik minder gebruik dan smaakt het niet lekker omdat het dan te dun verspreidt is.
hmm dan zou het toch goed moeten gaan. Misschien is het een optie om eerst de bodem voor te bakken, wachten tot het deeg gerezen is en dan pas saus en beleg erop. Dan is de bodem in elk geval gaar. Dat deed ik vroeger wel eens.
_Xbox_Master_woensdag 3 april 2013 @ 21:27
Gisteren met wat collega's begonnen met het bouwen van een pizza oven in de tuin van het bedrijf :D


De fundering ligt er, nu de rest nog :P
LintuxCxzaterdag 6 april 2013 @ 19:41
Eindelijk eens het filmpje uit een vorig topic bekeken () over het vormen van de pizzabodem ... maar als ik dat soort dingen met mijn deeg doe valt het in een paar tellen uit elkaar! :'(

Heb wel 00 bloem, maar misschien niet genoeg gluten dan. Ik zal de grootte wat beter in de gaten houden in elk geval, ws maakte ik ze tot nu toe net wat te groot.
LoggedInzaterdag 6 april 2013 @ 22:17
Doen jullie je deeg op die manier vormen eigenlijk? Ik doe het zelf "gewoon" op het werkblad, voor m'n gevoel is de vorm dan veel makkelijker te controleren.
De_Pelzondag 7 april 2013 @ 02:04
Dit ziet er uit als een topic waar ik hoog nodig eens tijd voor moet maken ^O^
MaximusTGzondag 7 april 2013 @ 11:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 april 2013 22:17 schreef LoggedIn het volgende:
Doen jullie je deeg op die manier vormen eigenlijk? Ik doe het zelf "gewoon" op het werkblad, voor m'n gevoel is de vorm dan veel makkelijker te controleren.
Ja, eigenlijk wel, vooral dan de manier op de rug van de handen, wat je in het filmpje ook ziet. Dat gooien van de ene naar de andere hand ook een beetje, maar niet zo als in het filmpje.

quote:
0s.gif Op zaterdag 6 april 2013 19:41 schreef LintuxCx het volgende:
Eindelijk eens het filmpje uit een vorig topic bekeken () over het vormen van de pizzabodem ... maar als ik dat soort dingen met mijn deeg doe valt het in een paar tellen uit elkaar! :'(

Heb wel 00 bloem, maar misschien niet genoeg gluten dan. Ik zal de grootte wat beter in de gaten houden in elk geval, ws maakte ik ze tot nu toe net wat te groot.
Dat kan ja; farina di grano tenero tipo 00 heeft in principe niet zo'n hoog glutengehalte, maar er zijn wel speciale farina's verkrijgbaar die wel van zachte tarwe zijn en tipo 00 maar toch een redelijk hoog glutengehalte hebben, speciaal voor pizza's. Bv. van Caputo.
Verder; met welk waterpercentage werk je nu? Tipo 00 is al veel sneller verzadigd dan andere bloem, dus je zou het bij wijze van experiment steeds wat kunnen verlagen, tot je deeg minder snel uit elkaar valt maar het nog wel mooi rijst in de oven (ik ga er nu even vanuit dat je bedoelt dat het helemaal onder de zwaartekracht uit elkaar rekt, niet scheurt).
De_Pelzondag 7 april 2013 @ 11:35
_O-
Kunnen de topics niet worden gescheiden in een beginners, gevorderden en pro topic? :')
Als ik hier lees over "het glutengehalte en verzadigingspercentage van farina di grano tenero tipo 00" terwijl ik nog niet eens weet waar ik gist vandaan zou moeten halen ben ik al snel geneigd me een "ach-fuck-it-houding" aan te meten :X
MaximusTGzondag 7 april 2013 @ 12:31
Nou, dat lijkt me niet nodig hoor, als je beginnersvragen bent dan kan je die hier ook prima kwijt.
En zo moeilijk is het niet; "farina di grano tenero" is gewoon italiaans voor bloem van zachte tarwe. Tipo 00 slaat op de mate van mate van uitmaling.
Het is een bloem die veel gebruikt wordt voor pizza. Maar zeker in een thuisoven allesbehalve een soort heilige graal.
Nou zit er dus verschil in hoeveel water een bepaalde soort bloem kan opnemen.
Over het algemeen is het zo dat "natter" deeg een luchtigere bodem oplevert. Maar het punt waarop het deeg te nat is ligt bij tipo 00 lager dan bij sommige andere soorten.
Volkoren meel bijvoorbeeld, kan veel meer water opnemen.

Oh, en gist haal je natuurlijk gewoon bij de supermarkt.
LintuxCxzondag 7 april 2013 @ 17:38
Het resultaat van gisteren:

DSC_6409.JPG

De tomatensaus viel dit keer erg tegen, dat was wel jammer. ;( Het deeg was wel een stuk sterker, zonder dat ik echt wat anders gedaan heb, behalve dat ik de deeg ruim een uur voor ik begon met bakken al uit de koelkast haalde.

quote:
0s.gif Op zondag 7 april 2013 11:08 schreef MaximusTG het volgende:
Verder; met welk waterpercentage werk je nu? Tipo 00 is al veel sneller verzadigd dan andere bloem, dus je zou het bij wijze van experiment steeds wat kunnen verlagen, tot je deeg minder snel uit elkaar valt maar het nog wel mooi rijst in de oven (ik ga er nu even vanuit dat je bedoelt dat het helemaal onder de zwaartekracht uit elkaar rekt, niet scheurt).
Hmm, elder las ik juist dat meer water steviger deeg geeft. :? In elk geval, ik gebruik zo veel mogelijk de gewichten/combinaties uit jouw PDF. En dit keer ging het dus best wel aardig. Zo af en toe verscheen er een klein gat, maar dat was nadat ik al redelijk met het deeg had gespeeld. Vorige keer was het zo erg dat de pizza echt zo ongeveer uit elkaar viel op weg naar de steen.
MaximusTGzondag 7 april 2013 @ 19:35
Hij ziet er idd niet slecht uit! Euhm, meer water steviger? Denk niet dat je dat zo kan zeggen; Sowieso, meer, tov wat? Dat is bij veel mensen die pizza maken wel het geval. Die hebben dan een deeg dat niet mooi rijst, compact is, etc. Dan gebruiken ze vaak te weinig water en is het aan te raden het aandeel water te verhogen. Maar als jij de verhoudingen in mijn PDF aanhoudt, dan gebruik je al een flink deel water. Ik gebruik bloem met een hoog glutengehalte; Heb ook wel eens tipo 00 gebruikt, en toen gemerkt dat dat veel minder water kan absorberen. Dus vandaar mijn suggestie om dan het watergehalte steeds iets te verlagen tot je een voor jou optimale combo hebt gevonden.

Mijn pizza's van vandaag;

pizza1kl.jpgpizza2kl.jpgpizza3kl.jpgpizza4kl.jpgpizza5kl.jpgpizza6kl.jpg

Pizza met tomatensaus, champignon, paprika, salami en kaas, dan 3 foto's van hetzelfde maar dan met ananas (niet voor mij gelukkig :p). En dan nog eentje met tomatensaus, zout, peper, oregano, voor de lekkere trek, en een voorgebakken met tomatensaus voor in de diepvries.
Erasmozondag 7 april 2013 @ 21:53
Hoelang bakte jij je halffabricaten ook alweer voor?
LoggedInzondag 7 april 2013 @ 21:58
Zien er lekker uit :) Ze zijn wel lichter dan hoe ze er bij mij uit zien

Hier gaat er morgen weer een de oven in :9
MacorgaZzondag 7 april 2013 @ 21:58
Ik heb dit topic een keer toegevoegd aan mijn topics, en elke keer als ik het zie denk ik 'was ik maar niet zo lui' :+
Denk dat ik ook maar eens een keer moeite ga doen en pizza's ga bakken, vind diepvriespizza's sinds een tijdje terug niet echt lekker meer ( was zo makkelijk om snel wat te eten :'( ), dus dan maar zelf maken.
LoggedInzondag 7 april 2013 @ 22:12
Een diepvriespizza is echt verschrikkelijk ranzig als je dit vaak doet :P Zoveel werk is t niet, als je in t weekend je deeg en saus voorbereid :)
MaximusTGmaandag 8 april 2013 @ 10:50
quote:
0s.gif Op zondag 7 april 2013 21:53 schreef Erasmo het volgende:
Hoelang bakte jij je halffabricaten ook alweer voor?
Euh, had toevallig deze keer tijden beetje in de gaten gehouden; Volledig gebakken zaten er 8 minuten in, die half gebakken richting 4 minuten gok ik zo, maar die heb ik niet getimed.

quote:
1s.gif Op zondag 7 april 2013 21:58 schreef LoggedIn het volgende:
Zien er lekker uit :) Ze zijn wel lichter dan hoe ze er bij mij uit zien

Hier gaat er morgen weer een de oven in :9
Ze waren wel wat bruiner dan lijkt op de foto, door de zoninval.
En dit was ook nog eens met gewone AH patentbloem, wegens het op zijn van de bloem die ik normaal neem :P. Viel me niet tegen.

Voor deze 4 pizza's had ik zaterdagavond 480 gram bloem gemengd met 480 gram water op kamertemperatuur en 1/4 tsp gist. Direct koelkast in voor nachtje. Om uur of 10 op zondag eruit gehaald. Om half 2 1 tsp zout en 240 gram extra bloem erdoor gemengd en gekneed met deeghaken.
Dat laten rijzen tot ongeveer 15.30, toen in 4 stukken verdeeld en opgebold en in bakjes gestopt. Ben gaan bakken om 17.30.
Grippermaandag 8 april 2013 @ 12:06
Ik ga donderdag voor 2 leuke collegaatjes pizza's bakken. Ik neem zo vaak een paar punten koude pizza mee naar het werk voor lunch, dat ze nu wel eens de full-experience willen.

Dus alles moet perfect, er mag niks misgaan! :)
MaximusTGmaandag 8 april 2013 @ 12:12
Oeh, spannend :P. Ff oefenen dan nog woensdag, en zorg voor extra bollen deeg!
Grippermaandag 8 april 2013 @ 13:33
quote:
0s.gif Op maandag 8 april 2013 12:12 schreef MaximusTG het volgende:
Oeh, spannend :P. Ff oefenen dan nog woensdag, en zorg voor extra bollen deeg!
Oefenen met bakken was ik niet speciaal van plan, maar wel woensdagavond alvast mn deeg maken, en zorgen dat we er tenminste 6-7 kunnen bakken.
Basic_vrijdag 12 april 2013 @ 13:10
Zijn er hier nu nog veel mensen die hun G3 Ferrari hebben gemod? Ik wil het al een hele tijd, maar ik heb geen goede how-to om de thermostaat weg te halen zodat de bovenste spiraal niet wordt uitgezet.. Misschien kan ik nog beter een extra aan/uit schakelaartje er tussendoen of zo, als safety switch.
MaximusTGvrijdag 12 april 2013 @ 13:52
Ik weet niet of je de G3 makkelijk open kunt maken, maar als dat een beetje hetzelfde werkt als in de Bestron is het doodeenvoudig. Er lopen twee draden naar het element, eentje direct, de ander via een bimetaal schakelaar. Je kunt die schakelaar er gewoon tussenuit halen. Maar je zou ook de minimale afstand tussen het bimetaal en het stukje metaal waarmee ie contact maakt kunnen vergroten. Dan slaat ie pas bij een hogere temperatuur af.
Pas iig op, en let op dat de thermische zekering niet kapot gaat. Dan doet ie het niet meer.
Basic_vrijdag 12 april 2013 @ 20:17
Top! Ja, er zit ook zo'n tang-schakelaar. Maar ik ben ben qua elektra niet zo'n ster en wist niet hoe dat precies werkte. Dan is het inderdaad simpel.

Ik zag op een andere forum dat jij hebt gekozen om de thermostaat met een fan te koelen?
http://www.pizzamaking.com/forum/index.php?topic=17658.0
Milan7vrijdag 12 april 2013 @ 20:22
Ik denk dat het niet erg veilig is om in de G3 de thermostaat weg te halen. Tenminste niet in m'n Napoli. De draden van de elementen moeten ergens ondersteuning hebben. Er is weinig ruimte voor een schakelaar, heb ik maar niet gedaan. De kans dat er 230 volt op de behuizing zou komen vond ik te groot. Ik heb de bovenste spiraal aan de "voorkant" van de thermostaat gezet en brandt nu continu. Bakprocedure: thermostaat hoog draaien, 10 min. opwarmen, pizza erin, na 4 à 5 min. klaar, pizza eruit, deksel dicht, 3 min. wachten, volgende pizza erin.
Groeten, Rudolf
MacorgaZzondag 14 april 2013 @ 15:01
Ik kon bij de Jumbo alleen een blokje gist (vierkant, blauw papiertje eromheen) voor 30 cent vinden, geen instant gist.
Hoeveel moet ik daarvan gebruiken? Ik zie staan dat je van de verse 2,5x zoveel moet gebruiken, klopt dat?
MaximusTGzondag 14 april 2013 @ 15:16
Ja, ongeveer. 3x wordt ook wel aangehouden. Een zakje gist van 7 gram = 21 gram verse gist. En dat zal wel de hoeveelheid zijn die jij gekocht hebt?
Maar het lijkt mij heel sterk dat ze geen instant gist hebben, dat hebben ze werkelijk overal. Die van dr. Oetker iig:

000182736_001_30228_200.jpg
motorbloempjezondag 14 april 2013 @ 15:19
Vanavond weer pizza :9 gisteravond al deeg gemaakt, daarnet uit de koelkast gehaald, nog even opnieuw gekneed en nu in twee porties aan de laatste rijs.

Heb je trouwens wel eens pizza gemaakt met zuurdesemstarter, Maximus?
MaximusTGzondag 14 april 2013 @ 15:37
Ja, toevallig heb ik dat wel eens gedaan ja :). Is lekker hoor!
motorbloempjezondag 14 april 2013 @ 15:41
Volgende keer eens proberen :9 heb EIN-DE-LIJK mijn starter eens aangemaakt :')_! Althans, vanochtend dus, daarnet tweede voer gegeven, straks nog en dan de rest van de week elke avond wat bijvoeren. Ben benieuwd! :o
MaximusTGzondag 14 april 2013 @ 15:43
Jij had er een besteld toch, van een webshop of zo? Hoop dat ie aanslaat!
motorbloempjezondag 14 april 2013 @ 15:44
quote:
0s.gif Op zondag 14 april 2013 15:43 schreef MaximusTG het volgende:
Jij had er een besteld toch, van een webshop of zo? Hoop dat ie aanslaat!
Yup. Ben ook zeer benieuwd :o
Jawabbazondag 14 april 2013 @ 15:46
Zo, die pizza's hier zien er een stuk beter uit dan de pizza's die ik tot nu toe heb gemaakt! :o

Onze Combi-stoomoven kan helaas niet warmer dan 230 graden... Misschien toch onze oude grill-oven eens afstoffen.

Mijn best effort:
2z8cnxk.jpg
MacorgaZzondag 14 april 2013 @ 16:23
quote:
0s.gif Op zondag 14 april 2013 15:16 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, ongeveer. 3x wordt ook wel aangehouden. Een zakje gist van 7 gram = 21 gram verse gist. En dat zal wel de hoeveelheid zijn die jij gekocht hebt?
Maar het lijkt mij heel sterk dat ze geen instant gist hebben, dat hebben ze werkelijk overal. Die van dr. Oetker iig:

[ afbeelding ]
Ik heb serieus 10 minuten staan kijken bij het cakemix-vak, vol met Dr. Oetker-producten maar geen gist gevonden, naast de bloem en andere dingen ook niet, vervolgens bij de kaas die blokjes verse gist gevonden :')
Ik ga wel naar de Albert Heijn de volgende keer, had nu geen zin meer.
Ben dat ouderwetse "in de winkel dingen kopen" ook niet meer gewend, ik doe normaal gewoon control+F :+

Heb net deeg gemaakt, 350g bloem+230ml water+17g verse gist (dacht 7x2,5, maar oke), werd wel fijn, elastisch deeg. Ligt nu te rijzen in een kom onder vochtige theedoek, over een uur weer wat kneden en dan de koelkast in tot morgen. Hoop dat het goed is gegaan O-)

Edit: Deeg is na een uur al flink gerezen, dus de basis is in ieder geval goed gegaan :D
Edit2: Van een klein stukje deeg zo'n 1-hap-pizzaatje gemaakt met alleen een stukje kaas erop, op een heet schoteltje in mini-oventje, en het is echt lekker :D
Ben benieuwd naar de volledige pizza morgen, deeg heb ik nu onder folie op een bord in de koelkast, goed toch?

[ Bericht 4% gewijzigd door MacorgaZ op 14-04-2013 18:31:48 ]
MaximusTGdinsdag 16 april 2013 @ 11:45
Dit is de pizza die ik 7 april heb voorgebakken met alleen saus en heb ingevroren:
Belegd met salami, groene paprika, bosui, rode peper, cherrytomaatjes en mozzarella.

pizza1kl.jpgpizza2kl.jpgpizza3kl.jpgpizza4kl.jpg
Deeltjesversnellerdinsdag 16 april 2013 @ 11:51
bezorg je ook?
MaximusTGdinsdag 16 april 2013 @ 11:59
Nee, nog niet :P. Zou het iets zijn voor thuisafgehaald.nl :P?
Deeltjesversnellerdinsdag 16 april 2013 @ 15:27
lijkt me van wel, zelf toppings doorgeven :)

zie dat mijn oven ook geschikt is om zelf pizza's te bakken, maar eens een keer proberen.
Bleiewoensdag 17 april 2013 @ 20:19
Wow, Maximus, wat zien die van jou er toch altijd prachtig uit!

Hier vanavond voor het eerst in lange tijd weer eens pizza gegeten. Gisteravond al deeg gemaakt, in de koelkast laten rijzen. Dochter vindt pizza helaas nog steeds niet lekker; voor zoon was het zijn eerste, en bij hem viel het wel in de smaak!

Verder een vraag: heeft iemand ervaring met een rvs-pizzaschuif? Mijn houten is heel erg aan vervanging toe, en rvs lijkt me een stuk beter schoon te houden, maar is het handig?
MaximusTGwoensdag 17 april 2013 @ 21:03
Dankjewel voor het compliment, Bleie!
Ik heb geen ervaring met RVS-schieters. Maar ik zou denken dat het wat meer plakt?
ikhouvannoodlesvrijdag 19 april 2013 @ 10:07
Een tijd geleden pizza gemaakt. In plaats van een een pizza steen heb ik de gladde achterkant van een gietijzeren grillplaat gebruikt. Metaal heeft een veel hogere warmtegeleidingscoëfficiënt dan steen. Ik probeer zo de pizza zo snel mogelijk te bakken.

Ik begin met het voorverwarmen van de oven en grillplaat op 250C. Vervolgens doe ik de broiler van de oven aan. Als alles gloeiend heet is, dan schuif ik de de pizza tussen de grillplaat en de broiler. Dit is het resultaat na 6 min. btw, ik hou van een donkere korsts. :P



In de toekomst ga ik kijken of het beter is de plaat op het fornuis voor te verwarmen. Misschien dat ik het zo heter kan krijgen. Probleem is wel dat de plaat 10 kg weegt.
Erasmovrijdag 19 april 2013 @ 10:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2013 15:27 schreef Deeltjesversneller het volgende:
lijkt me van wel, zelf toppings doorgeven :)

zie dat mijn oven ook geschikt is om zelf pizza's te bakken, maar eens een keer proberen.
Of van die voorgebakken units verkopen zodat mensen die thuis kunnen beleggen. De bodem echt goed krijgen hebben de meeste mensen moeite mee.
Deeltjesversnellerzaterdag 20 april 2013 @ 19:01
mijn eerste poging

neKGgvm.jpg

iets te klein/dik en te veel kruiden, op advies van iemand... maar verder was ie lekker ^O^
MaximusTGmaandag 22 april 2013 @ 18:26
Goeie eerste poging Deeltjesversneller!

Pizza:

pizza1kl.jpgpizza2kl.jpgpizza3kl.jpgpizza4kl.jpgpizza5kl.jpgpizza6kl.jpgpizza7kl.jpgpizza8kl.jpgpizza9kl.jpg

Tomatensaus, rode peper, ham, groene paprika, ui en gorgonzola
Hmmmm...
evo87maandag 22 april 2013 @ 19:34
Bak je je pizza's altijd zo licht maximus?
MaximusTGmaandag 22 april 2013 @ 19:37
Licht? Ze zijn helemaal niet licht, ze zijn gewoon bruin.
Basic_woensdag 24 april 2013 @ 15:17
Ik heb net even de G3 opgemaakt, maar ik ben niet zo'n ster in de exacte werking van elektra. Welk deel van de thermostaat moet ik buigen zodat hij later afslaat? Als je de knop van de oven draait hoor je een klik en maakt de thermostaat dus contact. Welk deel gaat bij teveel warmte van uit?

Photo%2024-04-13%2015%2009%2019.jpg
MaximusTGwoensdag 24 april 2013 @ 16:58
Dat goudkleurige staafje, dat komt uit de knop toch? Dat leidt naar een roze puntig dingetje, volgens mij moet je die verder naar binnen krijgen (of iets bovenop de top van dat roze dingetje plakken). Die twee bolle goudkleurige contactjes zijn volgens mij de punten waar het daadwerkelijke contact gemaakt wordt.
Maar ik zou je niet aanraden hier aan te gaan prutsen. Beter neem je de twee draden die naar dit onderdeel lopen (zie ik dat ze met een soort ringetjes aan de thermostaat zitten?), en verbind je die met een draad met een schakelaar die je buiten het apparaat leidt.
Dan kan je het element handmatig aan en uit schakelen.
Pas wel op met wat je doet! En test je apparaat buiten uit! Liefst aan een verlengsnoer, zodat je niet bij je apparaat in de buurt hoeft te komen mocht er iets misgaan.
MaximusTGwoensdag 24 april 2013 @ 18:28
Mwoaaaah, dat was een lekkere pizza zeg!

Heb filmpje gemaakt van het vormen, was alleen beetje slap deeg vanwege toegevoegde desem, dus was snel klaar :P.


Pizza met tomatensaus, gecarameliseerde rode ui met balsamico azijn, schwarzwalder ham, verse mozzarella en geitenkaas. Na bakken nog wat rucola met olijfolie en zout. En nog wat peper er bovenop.

pizza1kl.jpgpizza2kl.jpgpizza3kl.jpgpizza4kl.jpg
Basic_donderdag 25 april 2013 @ 10:30
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 16:58 schreef MaximusTG het volgende:
Dat goudkleurige staafje, dat komt uit de knop toch? Dat leidt naar een roze puntig dingetje, volgens mij moet je die verder naar binnen krijgen (of iets bovenop de top van dat roze dingetje plakken). Die twee bolle goudkleurige contactjes zijn volgens mij de punten waar het daadwerkelijke contact gemaakt wordt.
Maar ik zou je niet aanraden hier aan te gaan prutsen. Beter neem je de twee draden die naar dit onderdeel lopen (zie ik dat ze met een soort ringetjes aan de thermostaat zitten?), en verbind je die met een draad met een schakelaar die je buiten het apparaat leidt.
Dan kan je het element handmatig aan en uit schakelen.
Pas wel op met wat je doet! En test je apparaat buiten uit! Liefst aan een verlengsnoer, zodat je niet bij je apparaat in de buurt hoeft te komen mocht er iets misgaan.
Thanks. Ik denk dat een externe schakelaar wel het beste is idd. Gevaar is dan weer wel dat je die onnodig laat branden. Althans... Als ik het handig met met eventueel een lampje erbij... Je laat die over ook niet onnodig aanstaan. Ik denk er sowieso goed over na alvorens ik iets modificeer :)
Bla_Bla_Bladonderdag 25 april 2013 @ 16:45
ik ben zo jaloers op jullie pizza kunsten...die van mij lijken er niet eens op...slappe dunne bodems die niet gaar genoeg lijken te worden, verder ben ik nog niet gekomen
Gripperdonderdag 25 april 2013 @ 16:53
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 16:45 schreef Bla_Bla_Bla het volgende:
ik ben zo jaloers op jullie pizza kunsten...die van mij lijken er niet eens op...slappe dunne bodems die niet gaar genoeg lijken te worden, verder ben ik nog niet gekomen
Of je mikt teveel erop, of je oven wordt niet heet genoeg?
Het eerste is eenvoudig te verhelpen, het tweede niet :)
MaximusTGdonderdag 25 april 2013 @ 16:58
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 16:45 schreef Bla_Bla_Bla het volgende:
ik ben zo jaloers op jullie pizza kunsten...die van mij lijken er niet eens op...slappe dunne bodems die niet gaar genoeg lijken te worden, verder ben ik nog niet gekomen
Als je hulp wil;
- Welk recept gebruik je?
- Welke bloem gebruik je?
- Wat voor oven heb je?
- Hoe heet staat ie?
- Heb je een steen in de oven?
Zapatodonderdag 25 april 2013 @ 19:24
Damn, nu heb ik honger. Vergis ik me als ik zeg dat er hier mensen in het topic zijn die 5 keer per week pizza maken?

En nog een vraag: ik heb zo'n magno-ovencombi van 70 euro. Kan je daar zelfgemaakte pizza's in bakken? En zo niet, zijn er magno-ovencombi's waar dat wel in kan?
loecjedonderdag 25 april 2013 @ 20:17
nee met van 70euro kan dat niet.
met een van 50euro lukt het wel :')
Bla_Bla_Bladonderdag 25 april 2013 @ 21:14
Mijn probleem is mijn combi oven..die wordt gewoonweg niet warm genoeg. Ik wil dus graag zo'n bestron of ferrari ding. Maar dat moet nog even wachten :)
MaximusTGdonderdag 25 april 2013 @ 21:29
Maar hoe warm wordt ie dan? Een steen zou jou al heel veel helpen denk ik.
Mijn pizza hierboven is ook gewoon op 250 graden gebakken.
Zapatovrijdag 26 april 2013 @ 02:49
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 20:17 schreef loecje het volgende:
nee met van 70euro kan dat niet.
met een van 50euro lukt het wel :')
Zo, 't is maar goed dat jij zo uitzonderlijk grappig bent, anders had ik vandaag misschien niet gelachen.

Maar 't was een serieuze vraag dus. Als je een combi van, laten we zeggen 150 euro koopt, kan je dan zelf pizza maken? Lijkt me heerlijk namelijk.
MonkNLvrijdag 26 april 2013 @ 08:07
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 april 2013 02:49 schreef Zapato het volgende:

[..]

Zo, 't is maar goed dat jij zo uitzonderlijk grappig bent, anders had ik vandaag misschien niet gelachen.

Maar 't was een serieuze vraag dus. Als je een combi van, laten we zeggen 150 euro koopt, kan je dan zelf pizza maken? Lijkt me heerlijk namelijk.
Het gaat niet om de prijs, het gaat erom hoe warm je oventje wordt..
loecjevrijdag 26 april 2013 @ 08:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2013 08:07 schreef MonkNL het volgende:

[..]

Het gaat niet om de prijs, het gaat erom hoe warm je oventje wordt..
dat dus. vandaar mijn opmerking dat het met een combimagnetron van 50euro wel lukt.
de prijs zegt helemaal niets over hoe goed de oven is.
Zapatovrijdag 26 april 2013 @ 10:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2013 08:47 schreef loecje het volgende:

[..]

dat dus. vandaar mijn opmerking dat het met een combimagnetron van 50euro wel lukt.
de prijs zegt helemaal niets over hoe goed de oven is.
Helemaal niets? Die van mij zou op 200 graden moeten kunnen, maar eerlijk gezegd vertrouw ik dat niet helemaal.

Ik zal de vraag even concreter voor jullie herhalen, want ik geloof dat jullie alleen dan antwoord gaan geven: welk (goedkoop) combi-oventje is geschikt om zelf pizza's in te bakken?
Deeltjesversnellervrijdag 26 april 2013 @ 10:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2013 10:14 schreef Zapato het volgende:

[..]

Helemaal niets? Die van mij zou op 200 graden moeten kunnen, maar eerlijk gezegd vertrouw ik dat niet helemaal.

Ik zal de vraag even concreter voor jullie herhalen, want ik geloof dat jullie alleen dan antwoord gaan geven: welk (goedkoop) combi-oventje is geschikt om zelf pizza's in te bakken?
degene die warm genoeg wordt ;)
MaximusTGvrijdag 26 april 2013 @ 10:50
Het blijven gewoon baggerapparaten hoor, combimagnetrons. Koop gewoon een goeie oven...
Als het per se een kleintje moet zijn, die zijn er ook, bv deze:

http://www.wehkamp.nl/hui(...)6000&F=2,6,5,17&SM=4

Zit al een steen bij zelfs. Kan je natuurlijk niet garanderen dat dat wat is.

Maar bij combimagnetrons, zeker in het gewenste prijssegment is de oven functie -zeer- ondergeschikt aan de magnetronfunctie.

En die kleine pizza-ovens ben ik helemaal vanaf gestapt; teveel nadelen en gepruts. Geef mij maar gewoon een goed fornuis met oven en een dikke pizzasteen. Of een mooie houtoven buiten natuurlijk :P.
Zapatovrijdag 26 april 2013 @ 10:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2013 10:50 schreef MaximusTG het volgende:
Het blijven gewoon baggerapparaten hoor, combimagnetrons. Koop gewoon een goeie oven...
Als het per se een kleintje moet zijn, die zijn er ook, bv deze:

http://www.wehkamp.nl/hui(...)6000&F=2,6,5,17&SM=4

Zit al een steen bij zelfs. Kan je natuurlijk niet garanderen dat dat wat is.

Maar bij combimagnetrons, zeker in het gewenste prijssegment is de oven functie -zeer- ondergeschikt aan de magnetronfunctie.

En die kleine pizza-ovens ben ik helemaal vanaf gestapt; teveel nadelen en gepruts. Geef mij maar gewoon een goed fornuis met oven en een dikke pizzasteen. Of een mooie houtoven buiten natuurlijk :P.
_O_

Daarom vraag ik het in dit topic: kenners. Heb ook liever een echte oven natuurlijk, maar dat zit er met de huidige behuizing niet in. Los van de prijs nog. Dank!
MaximusTGvrijdag 26 april 2013 @ 11:46
En dr zal trouwens vast wel ergens een combi zijn die wel goed presteert als oven, maar die zal je dan toch echt moeten "ontdekken" in een winkel of zo, dat is zo moeilijk te beoordelen op internet.
Voor wij een fornuis hadden hadden we een kookplaat op gas en een combimagnetron. Man wat een kloteding was dat. Was ook zo'n 60 euro ding van de Blokker geloof ik.
Maakte herrie, kon maar tot 230 graden, maar volgens mij haalde ie dat niet eens.
En het is irritant dat er vaak niet eens een bakplaat bij zit. Ja, alleen zo'n stomme ronde, of zo'n roostertje met korte en lange poten.
Toen nog een tijdje een Tefal grilloventje gehad. Geen magnetronfunctie, die gebruik ik toch nooit. Maar die was eigenlijk weer te klein, heet werd ie wel! Dus dat was slechte warmteverdeling, omdat je eten toch al snel dicht bij het element zat.
En toen een mooi Etna fornuisje gekocht. Prima oven. Daar heel veel pizza in gebakken op mn dikke pizzasteen van chamotte.
Kort uitstapje naar een Bestron pizzaoven gemaakt, maar dat is het niet voor mij.
Omdat:
- Weinig plek voor je pizza, als je volledige oppervlak gebruikt en een beetje van een mooie luchtige, wat hogere rand houd zoals ik dan valt het element precies binnen de rand, waardoor ie niet mooi bruint
- Bruining, gelijkmatig, is sowieso een probleem
- Steen onderin wordt wel loeiheet, maar bovenkant houdt geen warmte vast
- Pizza wordt praktisch gestoomd omdat het vocht dat verdampt nergens heen kan.

Tja, weet niet, ik ga dan liever voor de ruimere thuisoven. Zoals ik het nu voor mekaar heb bakken de pizza's alsnog best snel, 7-8 minuten. Door de goede afstand van het element te kiezen en lang voor te verwarmen bruint de onderkant ook mooi, in dezelfde tijd als de bovenkant.
Langere fermentatie van deeg met weinig gist zorgt voor het afbreken van complexe suikers in de bloem. Dat geeft die mooie bruine vlekken op de rand.

Dus ik blijf bij mn gewone oven, tot ik een keer in de gelegenheid ben een houtoven te bouwen/kopen.
Hoewel bakken daarin weer een stuk arbeidsintensiever is en dus iets wat je minder vaak zal doen. Sowieso niet als het slecht weer is :P.

quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 16:53 schreef Gripper het volgende:

[..]

Of je mikt teveel erop, of je oven wordt niet heet genoeg?
Het eerste is eenvoudig te verhelpen, het tweede niet :)
Wat vonden je collega's eigenlijk van je pizza's?
Bla_Bla_Blavrijdag 26 april 2013 @ 12:17
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 21:29 schreef MaximusTG het volgende:
Maar hoe warm wordt ie dan? Een steen zou jou al heel veel helpen denk ik.
Mijn pizza hierboven is ook gewoon op 250 graden gebakken.
hij zou 250 moeten kunnen worden, maar ik heb niet het idee dat ie dat haalt.
gewoon zo'n pizza steen die je overal kunt kopen of van een speciaal merk ofzo?
loecjevrijdag 26 april 2013 @ 12:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2013 10:14 schreef Zapato het volgende:

[..]

Helemaal niets? Die van mij zou op 200 graden moeten kunnen, maar eerlijk gezegd vertrouw ik dat niet helemaal.

Ik zal de vraag even concreter voor jullie herhalen, want ik geloof dat jullie alleen dan antwoord gaan geven: welk (goedkoop) combi-oventje is geschikt om zelf pizza's in te bakken?
het zegt natuurlijk wel iets, goede kwaliteit is meestal duurder.
maar er zijn ook dure ovens waar je uiteindelijk niets mee kan omdat ze niet heet genoeg worden en ook goedkope combi's die wel goed heet worden.

een losse oven wat hier boven al genoemd wordt werkt waarschijnlijk het beste. mocht je wel alles in een toestel willen, kijk dan eens naar een combi-oven ipv een combi-magnetron. daarbij is (meestal) de oven de basis en de magnetron de extra optie.

wanneer het budget moet zijn zou je ook kunnen kijken naar een nette 2ehands.
als student had ik een 2ehands combi oven die goed heet werd. het enige nadeel was dat de achterkant warmer werd dan de voorkant. oplossing was een pizza op het draaiplateau maken of halverwege de plaat omdraaien.
MaximusTGvrijdag 26 april 2013 @ 12:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2013 12:17 schreef Bla_Bla_Bla het volgende:

[..]

hij zou 250 moeten kunnen worden, maar ik heb niet het idee dat ie dat haalt.
gewoon zo'n pizza steen die je overal kunt kopen of van een speciaal merk ofzo?
Nou, hoe dikker de steen hoe meer warmte ie vast kan houden. Dan kan je bv makkelijker meerdere pizza's achter elkaar bakken. Kijk gewoon of je dr een kan vinden die past.
Bij de blokker verkopen ze voor een paar euro van die oventhermometers, als je het zeker wil weten.
Bla_Bla_Blavrijdag 26 april 2013 @ 12:31
ah dat is mischien wel handig ja, zo oven thermometer.
En dan zal ik eens eerst voor een steen gaan kijken voordat ik weer een apparaat aanschaf dat vervolgens werkeloos in de bijkeuken staat omdat het niet aan de verwachtingen voldoet ;)
MaximusTGvrijdag 26 april 2013 @ 12:43
Deze zie ik altijd bij de Blokker liggen;
http://www.blokker.nl/web(...)7476&productId=87505
Heb er zelf trouwens geen. Dus kan je niet garanderen dat die thermometer dan wel betrouwbaar is. :P.

Welke oven heb je nu eigenlijk dan? Type, foto etc.

Edit:
Topic wat opfleuren met foto's; dit is de tweede pizza die ik bakte toen ik eergisteren de ui, geitenkaas pizza maakte. Zelfde toppings, alleen geen rucola -> deze ging de vriezer in:

pizza5kl.jpg
Grippervrijdag 26 april 2013 @ 13:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2013 11:46 schreef MaximusTG het volgende:
Dus ik blijf bij mn gewone oven, tot ik een keer in de gelegenheid ben een houtoven te bouwen/kopen.
Hoewel bakken daarin weer een stuk arbeidsintensiever is en dus iets wat je minder vaak zal doen. Sowieso niet als het slecht weer is :P.
[..]

Wat vonden je collega's eigenlijk van je pizza's?
Lijkt mij ook fantastisch, een houtoven.
Wij hebben een veranda, nu nog met een stoere gietijzeren kachel eronder. Maar het zou zomaar kunnen dat ik die nog eens vervang door een zelf gemetselde oven... :9
DSC_1290.jpg

De dames vonden het erg lekker! Ze waren ook goed gelukt, gezellige avond gehad, en met 4 man een stuk of 7 pizza's erdoorheen gejaagd.
Een van de twee stond maar een beetje op die bollen te duwen zonder liefde of gevoel, bij haar viel er een gat in het deeg. De andere wilde zich er niet aan wagen, en vond het prima om alle deegwerk aan mij over te laten, maar ze kon wel perfecte dunne plakjes champ snijden, dus die huur ik vaker in :)
MissHobjevrijdag 26 april 2013 @ 14:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2013 12:43 schreef MaximusTG het volgende:
Deze zie ik altijd bij de Blokker liggen;
http://www.blokker.nl/web(...)7476&productId=87505
Heb er zelf trouwens geen. Dus kan je niet garanderen dat die thermometer dan wel betrouwbaar is. :P.

Welke oven heb je nu eigenlijk dan? Type, foto etc.

Edit:
Topic wat opfleuren met foto's; dit is de tweede pizza die ik bakte toen ik eergisteren de ui, geitenkaas pizza maakte. Zelfde toppings, alleen geen rucola -> deze ging de vriezer in:

[ link | afbeelding ]
Waar heb je die plank vandaan :o!
Ik heb net een simpel bamboe plankje als schieter bij de wibra gekocht, moet nog steeds een grote hebben.
MaximusTGvrijdag 26 april 2013 @ 14:51
http://pizzastein.com

Tegelijk met mn steen ;)

8,90 euro voor een schieter, 5,50 verzendkosten, maar dat blijft zo tot en met 10 schieters. Misschien kan je samen met iemand in de buurt bestellen ;).
MissHobjevrijdag 26 april 2013 @ 16:17
Oja die site :o helemaal vergeten, Thanks Maximus TG
robuust89zondag 28 april 2013 @ 14:44
Ik denk, ik maak eens deeg volgens het recept van MaximusTG: Holy moly! _O_ Die structuur _O_

Toch vraag ik me af; waarom instant gist en geen verse gist?
MaximusTGzondag 28 april 2013 @ 14:56
:) mooi!
Euhm, waarom verse gist en geen instant gist? Je kan het ook omdraaien.
Het is precies hetzelfde beestje, met een, voor een particulier zeker, verwaarloosbaar prijsverschil. En instant gist is gewoon veeeeeel langer houdbaar. Je kunt het altijd in huis hebben. Verse gist heeft geen toegevoegde waarde..
robuust89zondag 28 april 2013 @ 17:56
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2013 14:56 schreef MaximusTG het volgende:
:) mooi!
Euhm, waarom verse gist en geen instant gist? Je kan het ook omdraaien.
Het is precies hetzelfde beestje, met een, voor een particulier zeker, verwaarloosbaar prijsverschil. En instant gist is gewoon veeeeeel langer houdbaar. Je kunt het altijd in huis hebben. Verse gist heeft geen toegevoegde waarde..
grappig, je zou zeggen dat verse gist meer smaak heeft :P
MaximusTGzondag 28 april 2013 @ 18:08
Nee hoor, helemaal niet. Als je deeg smaak krijgt van de gist, dan gebruik je teveel gist.

http://www.sfbi.com/fresh_yeast_vs_instant_yeast.html

"We would like to dispel the myth that fresh yeast produces better bread than dry yeast. In fact-if used properly-dry yeast will produce the exact same bread as fresh yeast."
robuust89zondag 28 april 2013 @ 21:53
quote:
0s.gif Op zondag 28 april 2013 18:08 schreef MaximusTG het volgende:
Nee hoor, helemaal niet. Als je deeg smaak krijgt van de gist, dan gebruik je teveel gist.

http://www.sfbi.com/fresh_yeast_vs_instant_yeast.html

"We would like to dispel the myth that fresh yeast produces better bread than dry yeast. In fact-if used properly-dry yeast will produce the exact same bread as fresh yeast."
Ah, weer wat geleerd!
emil23zondag 28 april 2013 @ 23:01
Heb vandaag een stuk travertin weten te scoren. Op Koninginnedag ga ik deze op m'n weber leggen, deze flink opstoken en dan maar eens kijken of ik ook lekkere pizza van de bbq kan toveren.
MaximusTGmaandag 29 april 2013 @ 09:08
Wat ga je doen om te zorgen dat je pizza ook van boven genoeg warmte krijgt?
emil23maandag 29 april 2013 @ 09:57
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2013 09:08 schreef MaximusTG het volgende:
Wat ga je doen om te zorgen dat je pizza ook van boven genoeg warmte krijgt?
Het deksel zoveel mogelijk dichthouden.
Grippermaandag 29 april 2013 @ 10:02
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2013 09:08 schreef MaximusTG het volgende:
Wat ga je doen om te zorgen dat je pizza ook van boven genoeg warmte krijgt?
Mits goede gloeiende kooltjes eronder, kun je het in een Weber met de deksel erop met gemak richting de 300 graden krijgen, dus misschien kan ik daarin nog wel betere pizza's maken dan in de gewone oven!
emil23maandag 29 april 2013 @ 10:16
dat weet ik wel zeker. Heb hem al eens richting 400 graden gestookt.
Bla_Bla_Blamaandag 29 april 2013 @ 14:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2013 12:43 schreef MaximusTG het volgende:
Deze zie ik altijd bij de Blokker liggen;
http://www.blokker.nl/web(...)7476&productId=87505
Heb er zelf trouwens geen. Dus kan je niet garanderen dat die thermometer dan wel betrouwbaar is. :P.

Welke oven heb je nu eigenlijk dan? Type, foto etc.

thnx, ik zal eens kijken als ik in de buurt ben.
We hebben een combi oven van Siemens..geen idee welk type en foto heb ik nu niet, zit op mijn werk :)
ASSpirinemaandag 29 april 2013 @ 14:55
Op zaterdag voor het eerst pizza gebakken. Heb voor mijn verjaardag een pizzasteen gekregen (die ik al lang wou hebben eigenlijk). Het is wel zo één van een kookwinkel, dus duur voor wat het is, maar dat terzijde.

Heb het recept gevolgd, daar kreeg ik 3 gelijke klompen deeg uit, heb er maar 2 van gebruikt. Andere heb ik knoflookbrood van gemaakt. Ik vond het goed gelukt voor de eerste keer. Deeg was wat taai, maar zo hoort het ook te zijn, en lekker krokant (misschien ook iets te dun).

Foto's komen later nog.

Alleen had ik enorm veel moeite om mijn pizza op mijn pizzasteen te krijgen. Had de pizza eerst op mijn plastieken snijplank gelegd om deze dan op de pizzasteen te schuiven. Eerst niet genoeg bloem onder de pizza waardoor deze teveel aan de snijplank plakte, en daarna met teveel schrik de pizza op de steen geschoven (was bang dat de snijplank tegen de warme steen zou komen). Beetje mislukte poging, maar de pizza smaakte er niet minder door.

Tweede pizza ging iets beter, doordat ik de pizza eerst op een stuk bebloemde karton heb gelegd :P

Alleen stond er op de doos van de pizzasteen, dat ik de pizza rechtstreeks op de steen mag asembleren en dan pas in de oven steken. Dan gaat mij het nut van de pizzasteen een beetje verloren... :?
Grippermaandag 29 april 2013 @ 15:27
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2013 14:55 schreef ASSpirine het volgende:
Tweede pizza ging iets beter, doordat ik de pizza eerst op een stuk bebloemde karton heb gelegd :P

Alleen stond er op de doos van de pizzasteen, dat ik de pizza rechtstreeks op de steen mag asembleren en dan pas in de oven steken. Dan gaat mij het nut van de pizzasteen een beetje verloren... :?
Op een kartonnetje kan inderdaad prima, want die is goed dun. plastic snijplank is te dik (tenzij je zo'n mooie flexibele hebt?) en kan idd vastkleven aan de hete steen.

Van een plaatje multiplex is trouwens ook een prima schep te maken, zie een bouwtekening in de sig van maximus.

Die gebruiksaanwijzing van die steen moet je maar snel weggooien, die mensen snappen er niks van :)
ASSpirinemaandag 29 april 2013 @ 16:04
Maximus, hoe vaak eet jij eigenlijk pizza? :P
Lol, kzie dat die vraag wel vaker werd gesteld in het verleden :P

Heb je mss ook een goede recept voor Lookbrood? (gemaakt van de pizzadeeg liefst)
Ik heb van mijn 3e bolletje deeg, wat in de oven geroosterde knoflook door gemengd (en ook bloem bij toegevoegd, want te nat). Maar uiteindelijk niet zoveel smaak aan.

Ook het bewaren van deeg, misschien handig om dat ook in de OP te zetten.
Ik zie dat je bv half afgebakken (met tomatensaus) pizza's in de diepvries steek. Maar wat te doen met rauw deeg? En hoe moet je beide dan weer ontdooien, moet je op iets speciaals letten?

[ Bericht 37% gewijzigd door ASSpirine op 29-04-2013 16:36:42 ]
MaximusTGmaandag 29 april 2013 @ 16:45
Pizza bewaren is idd misschien een iets wat nog in de OP erbij kan. Half afgebakken pizza vind ik de makkelijkste manier; je haalt ze eruit, belegd of onbelegd, kan allebei. Dan gewoon zo bevroren en al de oven in, meestal 200 graden of zo. Dan tot de kaas en de rand gebruind is.

Deeg invriezen doe ik eigenlijk nooit. Wat ik zo denk is dat je vooral moet opletten dat je deeg nog niet te ver gerezen is als je het invriest. Want het ontdooien (dat in de koelkast moet gebeuren) duurt natuurlijk ook even. En tijdens dat ontdooien rijst het verder.

Oh, lookbrood - euh, als ik een beetje kijk wordt daar meestal gewoon stokbrood met knoflookboter mee bedoeld? Maar je wil dus de knoflook in het brood?
Spartagekdinsdag 30 april 2013 @ 10:56
Vanavond gaat hier de pizza op de BBQ

'reportage' volgt
MaximusTGdinsdag 30 april 2013 @ 12:00
Ben benieuwd!

Hier de pizza's van gisteren:

pizza1kl.jpgpizza2kl.jpgpizza3kl.jpgpizza4kl.jpg
pizza5kl.jpg
FutureFairytaledinsdag 30 april 2013 @ 14:23
Prachtig (weer) Maximus! Krijg er zin in :)
emil23dinsdag 30 april 2013 @ 20:44
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2013 10:16 schreef emil23 het volgende:
dat weet ik wel zeker. Heb hem al eens richting 400 graden gestookt.
Pizza van de bbq was prima. Op zn heetst tikte de thermometer 360 graden aan. Pizzas waren in 5 minuutjes perfect gaar en bruin.
emil23dinsdag 30 april 2013 @ 20:54
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 april 2013 20:44 schreef emil23 het volgende:

[..]

Pizza van de bbq was prima. Op zn heetst tikte de thermometer 360 graden aan. Pizzas waren in 5 minuutjes perfect gaar en bruin.
Btw, omdat mijn stuk travertin vanochtend uit mijn handen gleed, heb ik noodgedwongen een stoeptegel moeten halen bij de gamma. Dat wilde prima trouwens. Voor 80 cent een prima steenovensteen.
MaximusTGdinsdag 30 april 2013 @ 22:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 april 2013 14:23 schreef FutureFairytale het volgende:
Prachtig (weer) Maximus! Krijg er zin in :)
Thanks FFT! Hij was ook erg lekker hoor :P.

@emil23. Ben benieuwd hoe ie er uitkwam; foto?
Jammer van je steen. Ik zou toch nog wel iets anders nemen dan een betonnen stoeptegel trouwens. Maar zal voor een enkele keer geen kwaad kunnen.
emil23dinsdag 30 april 2013 @ 22:34
Ik had zo'n trek in pizza dat ik geen tijd had om foto's te maken helaas.Wat zou het gevaar zijn met een betontegel? Enige risico is dat ze niet hittevast zijn en dat ze uit elkaar spatten. Voor de rest zijn ze net zo giftig als elke andere betonnen bbq.
MaximusTGdinsdag 30 april 2013 @ 22:45
Het verschil is dat je voedsel niet direct met het beton in een bbq in contact komt.. Je weet simpelweg niet wat er allemaal precies in die stoeptegel zit. Waarom zou je dan het risico lopen, als je je leven lang kan doen met een steen, als je er zuinig op bent.
Spartagekwoensdag 1 mei 2013 @ 10:04
Nou, ik heb het dus 'wel' gedocumenteerd :

Na de hectische dag van gisteren ( het is dus Mei-vakantie ;) ) het beloofde verslag.

th_2013-04-29215044.jpg th_2013-04-29215137.jpg

Balletjes gemaakt, en laten rijzen.

Q opmaken voor het ritueel :)

th_2013-04-30161318.jpg th_2013-04-30161325.jpg

Ring 'o fire en de steen naar de zijkant, om op te warmen alvast ( en de heerlijke ruimte te gebruiken voor multitasking ;)

Kip vanmorgen om 6u in de marinade van Mississippi bbqsaus, pul-buber chile en peper en zout.
licht afvegen ( de marinade ) en de resterende marinade in een alu-bakje

th_2013-04-30161402.jpg th_2013-04-30163142.jpg th_2013-04-30163146.jpg

Kipfilets licht aangrillen, tot gaarheid bereikt is, in het alubakje de marinade aanmaken met wat olie, (witte )wijnazijn
Champignons, uitje, en de kipfilet in reepjes snijden.
In Alubakje en even afgedekt boven de kooltjes opwarmen.

de pizza ...
Q is ondertussen op 275 beland ( volgende keer hout toevoegen, voor meer warmte .. )

th_2013-04-30164736.jpg th_2013-04-30165528.jpg th_2013-04-30165916.jpg th_2013-04-30170221.jpg th_2013-04-30171515.jpg th_2013-04-30171518.jpg

De kindjes zijn iig tevreden :)

th_2013-04-30171758.jpg th_2013-04-30171804.jpg th_2013-04-30171811.jpg

De Mrs wil graag asperges op haar pizza, dus die even aangegrilled, en "verstopt" naar later bleek, onder een lading van extra's ...

th_2013-04-30172658.jpg th_2013-04-30172707.jpg th_2013-04-30172717.jpg

Grilled bbq pizza, de luxe ...

ervaringen :

* Hout of combo van houtskool + hout = misschien beter, meer hitte .... de 275c was echt het maximale nu
* De door mij zo langgezochte tipo00 is ( voor ons ) niet de beste bloemsoort, soezi frans krokant geeft een fijnere crust
* de Weber is een uitstekende pizza-machine ... zal zeker meer gebruikt gaan worden !
emil23woensdag 1 mei 2013 @ 10:10
Je kreeg de weber niet heter dan 270? Ik kreeg met een mix van kolen en briketten een temperatuur van ruim boven de 300gr. Misschien omdat
ik een 47cm heb? Maar hout toevoegen kan ook een optie zijn.
Spartagekwoensdag 1 mei 2013 @ 10:16
Normaliter gebruik ik alleen briketten, maar voornamelijk om te smoken in mijn rookton.
Dan heb ik met 10 briketten een temp van 80 / 100c

Die is dan ook smaller, maar wel hoger.
De Weber is een 57, en moet hem nog aftasten qua ver/ge-bruik, ik ik wilde "snel" hitte hebben.
( Brikketen is lang ... )
Ik heb voor het laatst houtskool gebruikt op een wegwerpBBQ, jaren geleden :)

IDD nxt time, hout of briketten, maar het concept van pizza op de bbq is voor mij wel 'bewezen'
( nu een kettlepizza regelen <of een DPR> :) )
MaximusTGwoensdag 1 mei 2013 @ 11:11
Mooi verslag Spartagek! Ik denk dat het lastigste is om te zorgen voor genoeg bovenwarmte. Zo'n kettlepizza ziet er leuk uit, maar er zit dan teveel lucht boven de pizza, in de praktijk werkt ie niet zo goed schijnt. Heb er zelf namelijk ook wel eens een gebouwd. Volgens mij heb je meer aan een deksel van zo'n bbq waar je direct zo'n opening in slijpt.
Toen ik het probeerde heb ik gewoon ook inderdaad kolen en briketten onder de steen gestookt. Had bedacht om daarna een keer ook wat hout boven op het rooster te leggen, rondom de steen.
Verder nog geen mogelijkheid gehad om het in de praktijk uit te testen, toen bij mn ouders gedaan, zelf geen bbq/tuin.
Maar ik zou dan misschien ook nog een buis maken aan de onderste luchtopening en daar dan een ventilator aan koppelen, om de temperatuur op te stoken.
Ik weet dat heel veel Amerikanen op pizzamaking.com een kogelbbq gemod hebben met een gasbrander onderin.
En natuurlijk, de FrankenWeber:

frankenweber4.jpg
ASSpirinedonderdag 2 mei 2013 @ 14:13
Ik heb het eerste deegrecept van de OP opnieuw gemaakt, maar alweer moest ik meer bloem toevoegen, anders was mijn deeg veel te vochtig.

Heb het zo'n 5 à 6 uur laten rijzen (moest echt gaan slapen) om dan in de ochtend lichtjes te kneden en in 3 porties te verdelen, opbollen en de koelkast in. Deze worden pas op vrijdag gegeten, dus de smaak zal hopelijk heel goed zijn. Maar zou het dan de lange rijs op kamer temperatuur zijn, of de lange rijs in de koelkast zijn dat voor de betere smaak zorgt? Of een combinatie van allebei kan natuurlijk ook :)

Vind het iig wel makkelijk gaan nu, gisteren pas om 23:45 thuisgekomen, wat lauw water, suiker en gist bij elkaar gezet, bloem afwegen en zout toevoegen en dan alles in de stand-mixer. Ondertussen wat andere dingen doen, bloem bij toevoegen vanwege de vochtigheid, opnieuw langer kneden en klaar. Zelfde kom afdekken en laten rijzen :)
Weinig afwas en een relatief gezonde huisbereide maaltijd.

Nu alleen nog de ingevroren geportioneerde tomatensaus te ontdooien donderdagavond en dan kan ik vrijdag weer goed eten :P
erikklldonderdag 2 mei 2013 @ 14:44
quote:
0s.gif Op maandag 29 april 2013 16:04 schreef ASSpirine het volgende:
Maar uiteindelijk niet zoveel smaak aan
Extra zout toevoegen!
emil23donderdag 2 mei 2013 @ 16:31
quote:
0s.gif Op woensdag 1 mei 2013 11:11 schreef MaximusTG het volgende:
Mooi verslag Spartagek! Ik denk dat het lastigste is om te zorgen voor genoeg bovenwarmte. Zo'n kettlepizza ziet er leuk uit, maar er zit dan teveel lucht boven de pizza, in de praktijk werkt ie niet zo goed schijnt. Heb er zelf namelijk ook wel eens een gebouwd. Volgens mij heb je meer aan een deksel van zo'n bbq waar je direct zo'n opening in slijpt.
Toen ik het probeerde heb ik gewoon ook inderdaad kolen en briketten onder de steen gestookt. Had bedacht om daarna een keer ook wat hout boven op het rooster te leggen, rondom de steen.
Verder nog geen mogelijkheid gehad om het in de praktijk uit te testen, toen bij mn ouders gedaan, zelf geen bbq/tuin.
Maar ik zou dan misschien ook nog een buis maken aan de onderste luchtopening en daar dan een ventilator aan koppelen, om de temperatuur op te stoken.
Ik weet dat heel veel Amerikanen op pizzamaking.com een kogelbbq gemod hebben met een gasbrander onderin.III
En natuurlijk, de FrankenWeber:

[ afbeelding ]
Ik denk dat het met de bovenwarmte in zo'n kettlepizza wel meevalt. In de meeste filmpjes zie je dat men eerst nog wat hout toevoegt voor de pizza er in gaat. Lijkt mij dat dan met dichte deksel er toch direct een temperatuur van boven de 350gr gehaald moet worden.

Zelf twijfel ik nog. Of wat geld investeren in een kettlepizza of iets zelf fabriceren, of 150 euro investeren in een Ferrari g3 achtig apparaat en die af en toe gewoon in de tuin gebruiken.
MaximusTGdonderdag 2 mei 2013 @ 17:08
Ik denk dat dat toch tegenvalt, als je ervaringen met de Kettlepizza naleest op andere fora.

Pizza:

pizza1kl.jpgpizza2kl.jpgpizza3kl.jpgpizza4kl.jpgpizza5kl.jpgpizza6kl.jpgpizza7kl.jpgpizza8kl.jpgpizza9kl.jpgpizza10kl.jpgpizza11kl.jpgpizza12kl.jpg
emil23donderdag 2 mei 2013 @ 20:46
Hier nog een van mijn creaties van een tijdje terug.

Selesthavrijdag 3 mei 2013 @ 13:51
quote:
0s.gif Op donderdag 2 mei 2013 20:46 schreef emil23 het volgende:
Hier nog een van mijn creaties van een tijdje terug.

[ afbeelding ]
Zie ik nou taugé of blikasperge op je pizza? :'(
emil23vrijdag 3 mei 2013 @ 14:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 mei 2013 13:51 schreef Selestha het volgende:

[..]

Zie ik nou taugé of blikasperge op je pizza? :'(
Blikasperge :)
Grippervrijdag 3 mei 2013 @ 14:14
vanavond weer pizzafestijn in huize gripper :9
Deeg staat al klaar in de koelkast :)

heb voor het eerst ook een stukje deeg wat ingevroren is geweest, die heb ik vanochtend in de koelkast te ontdooien gelegd. Is al opgebold, moet er nog iets mee gebeuren of kun je dat meteen vormen?
Resistorzaterdag 4 mei 2013 @ 10:09
Vanavond ook maar eens een éénmalige poging wagen om zelf een pizza in elkaar te zetten. Laatste pizza die ik überhaupt heb gegeten is alweer jaren geleden, maar nu heb ik er opeens weer zin in.

Hoe staan jullie eigenlijk tegenover kant-en-klare bodems? Lijkt mij wel de makkelijkste oplossing.

Ingrediënten gaan heel basic worden:
Tomatenpuree met wat knoflook, tabasco en basilicum
Blokjes en reepjes paprika, ui, champignon, courgette, ham
En er overheen wat geraspte kaas.

Maar ik heb het idee dat ik een heel basic ingrediënt waarvan ik wat overhoud wat ik morgen weer voor iets anders kan gebruiken vergeten ben. Wat zou dat kunnen zijn?

Ik woon alleen, dus grote dingen die beperkt houdbaar zijn begin ik niet aan.
MonkNLzaterdag 4 mei 2013 @ 10:14
De bodem is het belangrijkste van de pizza.. Lekker zelf maken dus.. Anders kan je net zo goed een diepvries pizza van ene Dokter Oetker halen.. :)
Resistorzaterdag 4 mei 2013 @ 10:17
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 mei 2013 10:14 schreef MonkNL het volgende:
De bodem is het belangrijkste van de pizza.. Lekker zelf maken dus.. Anders kan je net zo goed een diepvries pizza van ene Dokter Oetker halen.. :)
En als ik nou zeg dat ik alleen Euroshopper bloem in huis heb, en geen zin om andere bloem te halen omdat ik het zo weinig gebruik?

Gedroogde gist is ook wel redelijk lang houdbaar zie ik, mag ook mooi de vergeetkast in.
(ligt ook nog bakpoeder in zakjes die er uit zien alsof ze uit de jaren '80 komen :X )
MonkNLzaterdag 4 mei 2013 @ 10:35
Tja, gebruik je dat.. Maar je zegt dat je zelf een pizza in elkaar wilt zetten maar hebt geen zin om bloem te halen.. Waarom begin je er dan in hemelsnaam aan.. Bestel dan gewoon zo'n deegbal bij Domino's oid.. ;)
Erasmozaterdag 4 mei 2013 @ 10:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 mei 2013 10:17 schreef Resistor het volgende:

[..]

En als ik nou zeg dat ik alleen Euroshopper bloem in huis heb, en geen zin om andere bloem te halen omdat ik het zo weinig gebruik?

Gedroogde gist is ook wel redelijk lang houdbaar zie ik, mag ook mooi de vergeetkast in.
(ligt ook nog bakpoeder in zakjes die er uit zien alsof ze uit de jaren '80 komen :X )
Kan wel op zich, en gedroogde gist is lang houdbaar ja.
emil23zaterdag 4 mei 2013 @ 11:02
Van euroshopperbloem maak je een betere bodem dan welke kant en klaar bodem dan ook.

Ps, homemade kettlepizza is in de maak.Schoonvader had nog een mooi stuk rvs liggen.
Martialiszaterdag 4 mei 2013 @ 16:55
Ik ga zo waarschijnlijk ook een pizza maken, maar is er misschien hebben jullie nog een tip: Het is een koopmans pizzzamix, we hebben vanochtend al het deeg gemixt en het is nu aan het rusten in de koelkast. Wij hebben gewoon een mag combi. Het probleem dat wij altijd hebben is dat we niet zo'n mooie rand krijgen als ik hier soms zie, meestal komt het niet verder dan een harde bodem met tomatensaus en heet toppings.

Waarschijnlijk wordt de belegging iets van gestrooide kaas, prei, salami, ham en ui ofzo. Dus, hoe kan ik het in jullie ogen deze keer onweerstaanbaar lekker maken?
MaximusTGzaterdag 4 mei 2013 @ 17:44
Dat gaat je met koopmans mix niet lukken - zeker niet als je het al vanochtend hebt gemixt. Ik zal je namelijk een geheimpje vertellen ;) In koopmans mix zit bakpoeder ipv gist. En dat begint meteen te werken. Dus dat zal niet veel rijskracht meer hebben.
johannes_vermeerzaterdag 4 mei 2013 @ 18:01


[ Bericht 100% gewijzigd door johannes_vermeer op 04-05-2013 18:02:27 (Oeps, verkeerd topic) ]
Martialiszaterdag 4 mei 2013 @ 18:03
Ik denk dat wel de volgende keer dan maar het deeg recept van de openings post doen, kan dit ook zonder pizzasteen? Ik weet niet of onze combi magnetron/over heel hoge temperaturen trekt, met die bakmix bakken ze steeds iets van 25 minuten op 210.
MaximusTGzaterdag 4 mei 2013 @ 18:09
Poe! 25 minuten.. Das wel lang. Mijn pizza's hierboven bakken 7-8 minuten op 250 °C op een steen. Je oven kan niet warmer? Een steen zou wel heel veel helpen denk ik.. Zo lang bakken zorgt natuurlijk ook voor een harde bodem.
Erasmozaterdag 4 mei 2013 @ 18:38
Steen erin, oven op max en gaan met die banaan! En het hoeft niet per se een pizzasteen te zijn, ik heb ook een jaar lang pizza's gebakken op een stoeptegel :P
Resistorzaterdag 4 mei 2013 @ 18:40
OK, mijn pizzabodem is dus niet helemaal gelukt, maar al met al is mijn pizza toch wel een voldoende waard (voor mij dan, smaakte goed)

Voorbereidingen gingen goed, doordat het aanrecht goed met bloem bestrooid was plakte het deeg niet aan het aanrecht. Als enige niet aan het aanrecht :')

qpXysNP.jpg
Gist ging goed, maar eigenwijs als ik ben heb ik deze keer bruine suiker gebruikt. Gewoon, omdat ik het in huis heb.

obZzMaR.jpg
Alvast verdeeld in 2 ballen, ik dacht dat de schaal wel groot genoeg zou zijn, weinig knoeizooi.

X7ZYLjw.jpg
Beetje tomatenpuree uit een blikje, beetje basilicum gehakt, beetje koriander, beetje tabasco...

Oaaclrx.jpg
Rise rise baby 8-) Mooi gerezen deeg, maar hierna ontbreekt een foto omdat het een enorme plakbende was. Kauwgom is er niets bij. Een goede pizzabodemsmijter zal er vast wel een mooie ronde bodem uit kunnen gooien (was er stevig genoeg voor), maar volgens mij zat er een halve cm op mijn handen geplakt. Niet op het aanrecht, want daar lag bloem genoeg op :%

1uEOBIQ.jpg
Helder licht als ik dacht: laat ik de bodem van de bakplaat ook maar bestrooien met bloem (in plaats van olie). Laat ik zeggen: ze lieten heel makkelijk los, daarna heel wat langer bezig geweest dan de bodem te ontdoen van overbodig bloem.

Kortom: over een paar maanden ga ik toch weer een poging wagen, was wel lekker.
MaximusTGzaterdag 4 mei 2013 @ 22:12
@Resistor; als eerste - tof dat je een fotoverslag gemaakt hebt. Als tweede - wat opbouwende kritiek :+?
Je gist zo aanmaken in een glas water met suiker is niet nodig. Zat daar nu ook bloem bij dan, want zie ik daar wat 'deeg' op de bubbels drijven??
Tomatenpuree uit die kleine potjes is
- smerig
- moet je aanbakken om te ontzuren, daarna kan je er wat water bij doen.
- maar daarom kan je veel beter een goede passata halen, of zelf tomaten uit blik pureren
- saus hoeft niet dik te zijn, gewoon niet teveel gebruiken.

Dat je deeg dus niet bij elkaar moet als je er al losse ballen van gemaakt hebt heb je al wel ontdekt zie ik - die foto met die kom deeg, ik zie een lijn in het midden. Dat waren de twee ballen?
Die ballen moet je trouwens veel strakker opbollen - zie OP voor filmpje
Ik kan verder niet goed zien hoe veel het deeg gerezen is, maar het lijkt me erg veel.
Als het zo is krijg je het ook nooit netjes tot een pizza gevormd. Je moet van opgebold - rijzen - vormen - gaan. Die bol vorm moet wel enigzins bewaard blijven. De buitenste huid van de bol wordt namelijk de buitenkant van je pizza.
Resistorzaterdag 4 mei 2013 @ 22:45
Bedankt voor de kritiek, en ik weet nu ook weer waarom ik lang geen pizza meer gegeten heb: de blaren in mijn mond die je voelt bij het tanden poetsen :X

• Lauw water in het glas gedaan, bruine suiker in opgelost, en daar al roerende het gist in gedaan, waarom er zo'n laagje op komt weet ik niet, in ieder geval niet van het bloem in het glas (ik moest de bloem nog pakken)
• Tomatenpuree uit een potje zuur? Weet je wel waar tabasco van gemaakt wordt? pepers in azijn. En dat zure geeft ook een beetje frisse smaak aan de vulling, maar ieder zo zijn voorkeuren :)
• Dat het deeg veel gerezen is klopt, en ja, dat waren ook die 2 bollen. Geen idee waarom, misschien omdat het (met deksel) in de oven die even op 40C aan het voorverwarmen was, en bij 40C weer uitgezet (warme plek) terwijl ik de vulling aan het snijden was. Te warm, te veel gist (korst smaakte wel goed), het feit dat ik een beetje vals heb gespeeld door wat griesmeel te vijzelen en dat door de bloem te gooien (had iets gelezen over 'te weinig gluten', en aangezien griesmeel aardig vol gluten zit...)

Maar zoals ik al zei, volgende poging over een paar maanden, als ik weer zin heb :)
(en ja, ik ben iemand van trial-and-error, handleidingen half lezen, en gewoon doen waarvan ik denk dat het aardig in de goede richting zit)
emil23zondag 5 mei 2013 @ 13:48
Het is wel verdomde mooi weer om de stoeptegel heet te stoken en buiten pizza te eten.
Spartagekzondag 5 mei 2013 @ 17:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 mei 2013 22:45 schreef Resistor het volgende:
gluten', en aangezien griesmeel aardig vol gluten zit...)
Ik geef je iig credits voor het expirimenteren ....

Bruine suiker :+
lager smeltpunt héél andere samenstelling dan "gewone" suiker

Zo te zien te veel vocht, volgende keer OF meer bloem, of minder water :)

bakplaat + bakpapier .... minder poetsen achteraf....
PureEvilzondag 5 mei 2013 @ 20:53
Vandaag een poging gedaan om pizza te maken...

Deze is gevuld met vis/paprika/ui/ & peper/zout eroverheen
485548_453069134785278_1532551996_n.jpg

Deze met tomatensaus/paprika/ui/kaas/spek/snijworst
931289_453069488118576_938257660_n.jpg

Alleen....de bodem was iets te hard :{ Verder wel lekker :Y)
_Xbox_Master_maandag 6 mei 2013 @ 21:13
Eindelijk weer lekker weer :9

IMG_20130506_202907.jpg

Lekker simpel gehouden vandaag :) tomatensaus, verse tomaten, parmesan, feta, olijven, wat knoflook en wat sla :)
MaximusTGmaandag 6 mei 2013 @ 21:21
Lekker! Zeker icm het Weizenbier!
emil23dinsdag 7 mei 2013 @ 19:20
Vanmiddag in de schuur van mijn schoonvader wat rvs plaatmateriaal bij elkaar gesprokkeld. Volgende project, zelfbouw kettlepizza-achtig apparaat.
pmponerdinsdag 7 mei 2013 @ 19:50
Maximus jij zegt dat het opbollen strakker moet.
Maar wat ik me afvraag waar is het opbollen voor bedoeld? Hoe weet je of het strak genoeg is?

Heb afgelopen zaterdag weer eens pizza gebakken, waren erg goed gelukt 67% water gebruikt. Maar dat was toch nog wel nat hoor. Ik heb gerekend met 150 gram bloem per pizza, is dat een beetje gangbaar?
MaximusTGdinsdag 7 mei 2013 @ 20:00
Je bolt je deeg op om een mooie buitenste "huid" voor je pizza te maken. De buitenkant van je bol deeg is tenslotte dat wat vervolgens de buitenkant van je pizza wordt.
Hoe weet je of het strak genoeg is - euh tja, dr staat toch een duidelijk filmpje in de OP? filmpje 1, die techniek gebruik ik ook, en dan een paar keer het deeg zo op zichzelf invouwen.

67%, dat is idd vrij nat. Maar dr zijn twee aspecten aan; sowieso is 67% hydratie bij de ene bloem heel anders dan 67% bij de andere bloem. Daarnaast is er nog hoe de persoon die het deeg behandelt het aanvoelt. Als je vaker met zulke degen werkt krijg je dr meer gevoel voor en vind je misschien zo'n deeg wel heel goed werkbaar. Had zelf laatst pizza met 74% hydratie.
pmponerwoensdag 8 mei 2013 @ 07:16
ik zal die filmpjes nog eens kijken.
Kneden doe ik niet met de hand, dat laat ik een machine doen. Deze kneed het deeg ca 10 minuten.
Daarna haal ik het eruit, kneed nog licht door en bol het zo goed mogelijk op.

Na de rijs heb ik het licht door gekneed, in bollen verdeeld en deze gevormd.

Het deeg voelde zeer zacht aan en was makkelijk te vormen. Als je dit deeg zou willen bewaren kan je dit dan in de vriezer doen na de rijs? Ik heb dit een keer gedaan en dat was geen succes.

Daarna in de bestron (oud model) die was voor verwarmd op stand 2 en zodra de pizza erin gaat op stand 3.

[edit] opbol filmpje gekeken. Deze persoon lijkt een stuk droger deeg te hebben dan wat ik heb gebruikt. Bij mijn deeg had je dit niet kunnen doen, het was te plakkerig.[/edit]

[ Bericht 9% gewijzigd door pmponer op 08-05-2013 07:28:56 ]
MaximusTGwoensdag 8 mei 2013 @ 09:23
Heb je het na het bollen wel nog een keer laten rijzen dan? Je moet het deeg na opbollen laten rijzen en dán vormen.
Qua invriezen zou direct na het opbollen imho een goed moment zijn.

Deeg in filmpje is idd wat droger, maar dat kan ook prima met natter deeg. Gewoon handen goed bebloemen. Doe ik altijd zo.
pmponerwoensdag 8 mei 2013 @ 12:26
nee opbollen voor het rijzen. Als je het in de diepvries doet, wanneer haal je het er dan uit voor het beste resultaat? Ik zal de volgende keer ook wat foto's maken
MaximusTGwoensdag 8 mei 2013 @ 12:28
Ik zou het dan de avond voor de dag dat je ze wil bakken eruit halen en in de koelkast zetten.
pmponerwoensdag 8 mei 2013 @ 12:30
Daar zat ik ook aan te denken inderdaad, dit had ik de vorige keer gedaan. Maar volgens mij was het deeg dat al een keer gerezen was, dat ging niet goed. Maar goed ik heb nu wel een idee hoeveel deeg ik per pizza nodig heb dus in principe hoef ik het niet meer in te vriezen. Een half fabrikaat zou nog kunnen zoals ik bij jou wel eens heb gezien.
MaximusTGwoensdag 8 mei 2013 @ 12:35
Een goede vuistregel is 0.43 gram deeg per cm2. Jij gaf aan 150 gram bloem per pizza te gebruiken. Inclusief water is dat 250 gram. 250/0.43 is 581 cm2. Delen door pi en daar de wortel dan van nemen geeft de straal van de pizza die je daar iig prima mee moet kunnen maken: 13,6 -> 27 cm diameter.
pmponerwoensdag 8 mei 2013 @ 12:40
Nou dat klopt dan ongeveer ;)
ik had er nog niet over nagedacht verder, ben net achter wat nou bakkerspercentage is.
Che_donderdag 9 mei 2013 @ 13:16
Gebruikt iemand deze techniek wel eens?

pmponerdonderdag 9 mei 2013 @ 18:26
Ik wil morgen weer een poging wagen.
Is het dan beter wanneer ik het deeg nu maak om het meteen na het opbollen in de koelkast te zetten of moet het eerst rijzen en dan in de koelkast.

Na het opbollen heb ik ze meteen in de koelkast gezet.

Opgebold deeg eix4x.jpg
in het bakje (had niet kleiner of hoger) nlvs5z.jpg
12 uur in koelkast 1 347gu3b.jpg
12 uur in koelkast 2 2cpsuo6.jpg
na een paar minuten in de bestron1zbz0b5.jpg

Pizza met tomatensaus, mozzarella, ham, salami, ui, champignons en rucola

Volgende keer ga ik weer gewoon uit van 150 gram bloem per pizza, dat vind ik icm de bestron prettiger werken. Verder was ik niet zo tevreden over de handelbaarheid van het deeg, dit had een vochtigheid van 67% en eigenlijk vind ik dat te nat om makkelijk te verwerken.

[ Bericht 16% gewijzigd door pmponer op 11-05-2013 08:18:37 ]
emil23donderdag 9 mei 2013 @ 20:50
Vandaag voor het eerst mijn zelfgemaakte kettle-pizza-kloon geprobeerd.

8724193534

Een van de resultaten.

ehVM8f

@MaximusTG. De temperatuur boven de pizza is geen probleem. Voldoende hitte van boven.
mime_negertmaandag 13 mei 2013 @ 16:45
Ik ben van plan om vandaag alvast wat deeg te maken voor morgen. Wat voor bloem kan ik het beste halen voor het eerste deegrecept in de OP? Normaal gebruik ik Frans Krokant van Soezie voor het tweede recept.

Misschien moet ik er bij vermelden dat ik maar een simpel oventje heb welke maar tot 250 graden Celsius kan. Oh ja, het liefst ook verkrijgbaar bij de AH (XL).
Terpentin07vrijdag 17 mei 2013 @ 21:09
Na een tijdje ook weer eens pizza gemaakt, een simpele margherita. Beter dan menig pizza die ik laatst in Italie heb gegeten.

DSC01151.JPG?gl=NL

[ Bericht 0% gewijzigd door Terpentin07 op 17-05-2013 22:13:29 ]
MaximusTGvrijdag 17 mei 2013 @ 21:16
Mooie rand Terpentin ^O^
hoogvliegerzondag 19 mei 2013 @ 13:30
Telt dit ook?

pizzakitdeeg.jpg

Laatst gemaakt met een Deense blauwschimmel en plakken Coburger ham. Was allesjezus lekker maar door die kaas zat ik na een halve pizza al vol :P

Maarja wel volgende ochtend pizzaontbijt van de restanten ^O^
motorbloempjezondag 19 mei 2013 @ 13:42
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2013 13:30 schreef hoogvlieger het volgende:
Telt dit ook?

[ afbeelding ]

Neen.
MaximusTGzondag 19 mei 2013 @ 13:42
Let vooral ook op het veelzeggende woordje "zelf" in de TT.
motorbloempjezondag 19 mei 2013 @ 13:43
Ach, mensen lezen ook over het woordje 'oven' heen in het broodbaktopic! :P
hoogvliegerzondag 19 mei 2013 @ 13:47
Mkay. Dan maak ik wel een apart topic over zelf pizza's maken met appie heijn pizza deeg :')
Myraelazondag 19 mei 2013 @ 15:38
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2013 13:47 schreef hoogvlieger het volgende:
Mkay. Dan maak ik wel een apart topic over zelf pizza's maken met appie heijn pizza deeg :')
Ik heb die ook wel eens gedaan, hij is wel super lekker.

Tegenwoordig maakt mijn vriend deeg zelf. Dat gaat prima, alleen flikker ik er telkens veel te veel op.
Weltschmerzzondag 19 mei 2013 @ 15:56
Ik wilde gisteren even een steen halen. Er lag een prima rechthoekige, maar die winkeljuf beweerde dat ze, ook de ronden van o.a. dhr Oliver, niet geschikt waren voor temperaturen boven de 280 graden of zo. Klopt dat?
loecjezondag 19 mei 2013 @ 19:15
AH kant en klaar deeg super lekker noemen...
Myraelazondag 19 mei 2013 @ 21:00
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2013 19:15 schreef loecje het volgende:
AH kant en klaar deeg super lekker noemen...
En zo zijn er ook mensen die de Mc donalds lekker vinden. Of mensen die geen oesters lusten. Lekker boeiend zeg. :')

quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2012 19:47 schreef loecje het volgende:

[..]

jummie

voor degene voor wie de inferno net iets te pittig is.
deze is ook lekker en net iets minder pittig:
[ afbeelding ]
Zo vind ik helemaal kant en klaar pizza's niet lekker. Ieder zijn ding he.
Maria2.0zondag 19 mei 2013 @ 21:08
Gezonde pizza gemaakt. Deeg van tarwebloem (kon geen spelt vinden), gist, drupje olijfolie, beetje zeezout, lepel honing en water. Ingesmeerd met pesto en belegd met vleestomaten, mozzarella en rucola. Nom!
loecjezondag 19 mei 2013 @ 21:53
quote:
7s.gif Op zondag 19 mei 2013 21:00 schreef Myraela het volgende:

[..]

En zo zijn er ook mensen die de Mc donalds lekker vinden. Of mensen die geen oesters lusten. Lekker boeiend zeg. :')

[..]

Zo vind ik helemaal kant en klaar pizza's niet lekker. Ieder zijn ding he.
lol heb je nu speciaal daarvoor mijn postgeschiedenis doorzocht voor een oude quote? Ik vergelijk kant en klaar dan ook niet met zelf gemaakte. En ook niet in een topic over zelfgemaakte pizza's.


Kant en klaar ligt hier in de vriezer voor een snelle hap met eigen beleg erop. Supper lekker? Nee, maar wel makkelijk. Voor lekkere pizza's maak ik ze zelf.

[ Bericht 2% gewijzigd door loecje op 19-05-2013 23:21:38 (tikfout) ]
pmponerdinsdag 21 mei 2013 @ 18:52
Nu vanuit een rond containertje, dat vormt toch wat makkelijker.
Na de foto nog wat rucola toegevoegd, hij was erg lekker

aywqir.jpg
MaximusTGdinsdag 21 mei 2013 @ 19:06
Netjes pmponer, ik zie de vooruitgang!
pmponerdinsdag 21 mei 2013 @ 20:31
Bedankt, ik denk dat dit wel een blijvertje wordt. Vorige keer was het bakje te onhandig.
Had nu de bakjes met wat olie ingevet maar dit bleek te veel dus dat mag de volgende keer wel wat minder.
Weltschmerzdonderdag 23 mei 2013 @ 09:50
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2013 15:56 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik wilde gisteren even een steen halen. Er lag een prima rechthoekige, maar die winkeljuf beweerde dat ze, ook de ronden van o.a. dhr Oliver, niet geschikt waren voor temperaturen boven de 280 graden of zo. Klopt dat?
Niemand die weet of ik zo'n gewone pizzasteen kan gebruiken in een oven van 350 graden en meer?
MaximusTGdonderdag 23 mei 2013 @ 09:52
Hoogstwaarschijnlijk wel, afhankelijk van het materiaal van de steen. Maar kan het je niet garanderen natuurlijk. Wat voor een oven heb je dan?
LintuxCxdonderdag 23 mei 2013 @ 09:55
Toen ik naar een steen op zoek was stond er vaak wel bij wat de max temperatuur was. En die zat vaak onder de 300 dacht ik..
MaximusTGdonderdag 23 mei 2013 @ 09:58
Neem nou gewoon een goede chamotteklei-tegel/plaat. Die zijn tot 1300 graden C er tegen bestand..
Weltschmerzdonderdag 23 mei 2013 @ 10:38
quote:
0s.gif Op donderdag 23 mei 2013 09:52 schreef MaximusTG het volgende:
Hoogstwaarschijnlijk wel, afhankelijk van het materiaal van de steen. Maar kan het je niet garanderen natuurlijk. Wat voor een oven heb je dan?
Een gasoven die iig 350 haalt. Maar ik heb er nog meer toepassingen voor, dus één steen, liefst niet al te dik en 35x35 zou wel ideaal zijn.
partydylwoensdag 29 mei 2013 @ 15:27
Bedankt voor het top recept!!

Heb alleen nog een vraagje voor mensen met een Bauknecht oven, de pizza stand geeft aan 300C maar als dat ding gaat piepen dat hij op temperatuur is dan geeft hij 240C aan en handmatig kan de temperatuur maar tot 250C met deze oven, weet iemand waarom dit gebeurt en of ik de oven heter kan krijgen?

Mijn geslaagde poging:
dw56dj.jpg
tevens eerste poging

[ Bericht 26% gewijzigd door partydyl op 29-05-2013 15:43:00 ]
martiesdonderdag 30 mei 2013 @ 20:00
ik heb vandaag de bestron 9070 binnen gekregen en aangezien ik geen tijd had vandaag om zelf pizza te maken had ik een casa di mama pizza gekocht.
had hiermee wel als eerste het probleem dat deze te dik werd en daardoor de korst op een paar plekken tegen het element aan kwam en daardoor zwart werd.
De steen is ook al best smerig. hoe kan ik die het beste schoonmaken?
Ik zag ook dat je hem kunt tunen met een ventilator zodat die warmer word zit hier veel voordeel aan?
kuifje_fokdonderdag 30 mei 2013 @ 20:15
quote:
0s.gif Op donderdag 30 mei 2013 20:00 schreef marties het volgende:
had hiermee wel als eerste het probleem dat deze te dik werd en daardoor de korst op een paar plekken tegen het element aan kwam en daardoor zwart werd.
Dat overkomt mij ook regelmatig.

quote:
De steen is ook al best smerig. hoe kan ik die het beste schoonmaken?
Etensresten kun je erafschrapen met een plamuurmes o.i.d. maar (vet) vlekken in de steen krijg je er niet meer uit. Maar dat geeft niet.

quote:
Ik zag ook dat je hem kunt tunen met een ventilator zodat die warmer word zit hier veel voordeel aan?
Hoe heter de over hoe beter de zelfgemaakte pizza, en hij is sneller klaar. Ik ben zelf nog steeds van plan de thermostaat een beetje bij te stellen, dat ventilatortje ben ik niet zo weg van.
bobbeedonderdag 30 mei 2013 @ 20:38
Er is een mini houtoven in de maak!
Check:
http://uuni.in/
Ik heb me alvast ingeschreven op de mailinglist, dit ding is echt TOP! (ik heb geen aandelen hoor, ben gewoon heel enthousiast ;) )

uuni-product-shot-1024x682.jpg
bobbeedonderdag 30 mei 2013 @ 20:40

Uuni-sideview-with-text-1024x707.jpg

[ Bericht 1% gewijzigd door bobbee op 30-05-2013 20:48:12 ]
martiesdonderdag 30 mei 2013 @ 20:47
bedankt voor de tips kuifje ^O^
bobbeevrijdag 31 mei 2013 @ 06:56
Die ventilator op de 9070 zou ik er zeker opzetten. Het oventje kan zo veel heter worden. En met die hetere temp kun je ook de steen schoon krijgen. Gewoon door hem op de hoogste temperatuur aan te zetten, de steen brand dan weer vanzelf schoon en wordt als nieuw.
Dr oetker pizza heeft geen nut. Gewoon zelf aan de slaag met deeg en toppings, lekker klooien. Je wordt er vanzelf handiger in door het te doen. En dan...... is het echt genieten!
MacorgaZvrijdag 31 mei 2013 @ 18:55
Staat nog een paar keer gebruikte Bestron op Marktplaats, had 30 euro geboden maar moet per se opgehaald worden in Delfzijl en dat lukt me niet. Verkoper wil absoluut niet verzenden raar genoeg, lijkt op een 45-jarige huisvrouw die dat niet aandurft ofzo (no offense mocht iemand zich opeens herkennen :+ )
Misschien voor iemand die daar in de buurt woont een leuke aanbieding.
Of koop hem en verstuur hem naar mij :D
motorbloempjevrijdag 31 mei 2013 @ 18:59
Kijk eens in FHF of er iemand is die daar in de buurt woont en die hem voor je op wil halen en hem een keer op een centraler punt kan afdroppen? :)
Weltschmerzvrijdag 31 mei 2013 @ 19:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 18:55 schreef MacorgaZ het volgende:
Staat nog een paar keer gebruikte Bestron op Marktplaats, had 30 euro geboden maar moet per se opgehaald worden in Delfzijl en dat lukt me niet. Verkoper wil absoluut niet verzenden raar genoeg, lijkt op een 45-jarige huisvrouw die dat niet aandurft ofzo (no offense mocht iemand zich opeens herkennen :+ )
Misschien voor iemand die daar in de buurt woont een leuke aanbieding.
Is het nog zo'n oude die 400 graden wordt? Dan ga ik misschien nog wel even op en neer.

quote:
Of koop hem en verstuur hem naar mij :D
Tenzij ie bevalt.
Marco001vrijdag 31 mei 2013 @ 19:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 18:55 schreef MacorgaZ het volgende:
Staat nog een paar keer gebruikte Bestron op Marktplaats, had 30 euro geboden maar moet per se opgehaald worden in Delfzijl en dat lukt me niet. Verkoper wil absoluut niet verzenden raar genoeg, lijkt op een 45-jarige huisvrouw die dat niet aandurft ofzo (no offense mocht iemand zich opeens herkennen :+ )
Misschien voor iemand die daar in de buurt woont een leuke aanbieding.
Of koop hem en verstuur hem naar mij :D
waar woon je? Ik woon in Delfzijl en ben wel eens inGroningen en bij hoogeveen ...
MacorgaZvrijdag 31 mei 2013 @ 20:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 18:59 schreef motorbloempje het volgende:
Kijk eens in FHF of er iemand is die daar in de buurt woont en die hem voor je op wil halen en hem een keer op een centraler punt kan afdroppen? :)
Ik was nog niet echt bekend met FHF, maar dat is wel een goede tip.
Vind het alleen voor een pizza-oven van 30 euro ook weer zo overdreven :P
quote:
0s.gif Op

vrijdag 31 mei 2013 19:22 schreef Weltschmerz het volgende:


[..]

Is het nog zo'n oude die 400 graden wordt? Dan ga ik misschien nog wel even op en neer.

[..]

Tenzij ie bevalt.
Weet ik niet precies, maar zocht toevallig op Bestron en zag zo'n oven voor een lage prijs staan.
Als je erop zoekt vind je hem wel, de doos staat wel op het plaatje, maar niet echt duidelijk welk "bouwjaar", wel type DLD9016, de nieuwe is DLD9070 ofzo?
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 mei 2013 19:43 schreef Marco001 het volgende:

[..]

waar woon je? Ik woon in Delfzijl en ben wel eens inGroningen en bij hoogeveen ...
Ik woon in de buurt van Enschede, Overijssel, dus niet echt in de buurt helaas.
Zou jij hem anders kunnen kopen en via pakketpost naar mij kunnen sturen?
Dan kan ik nog wel qua verkoopprijs proberen te onderhandelen en jij bijv. 5 euro voor de moeite overhoudt, of is dat weer een lullig bedrag? :P
DM/PM me anders.

Bedankt voor alle snelle aardige reacties trouwens :)
Sosupluszaterdag 1 juni 2013 @ 15:49
Zie ik dat nou goed en heeft die Marktplaats Bestron 2 elementen in het bovenste gedeelte zitten?
Of is dit al een gemodde? lijkt ook of er een steen achter de bovenste elementen zit.

Tijdje geleden pizza gemaakt in m'n houtoven mbv een Chamotte plaat, alleen jammer dat de bovenkant van de pizza niet erg kleurt, misschien een constructie maken met 2 chamotte platen waar de pizza tussen komt....

Toch maar paar dagen geleden de Bestron DLD9070 besteld op de webshop van de Kijkshop, goedkoopste prijs, eindelijk na lange tijd weer leverbaar.

Fan is ook besteld, s'kijken hoe dat gaat.
Standaard is de steen van een niet gemodde DLD9070 trouwens rond de 300 graden bij max. instelling, gechecked met IR- thermometer.
AdoraBelledinsdag 4 juni 2013 @ 17:14
Ik zie jullie veel over van die pizza-oventjes praten. Kun je ook een normale oven hebben en een goed resultaat krijgen?
MaximusTGdinsdag 4 juni 2013 @ 17:24
Tuurlijk kan dat. Zo speciaal zijn die dingen niet hoor. Ik heb mooiere/lekkerdere pizza's in de gewone oven gebakken dan in zo'n oventje. Als je nu alleen zo'n combimagnetron hebt die tot 230 gaat als oven; tja, dán is zo'n oventje een goed alternatief. Verder.. heb het al vaker gezegd, ze hebben gewoon een vreselijke warmteverdeling. De onderkant heeft een steen en wordt idd goed heet. Maar het bovenste element moet het alleen doen, waardoor die snel afkoelt als je de deksel open doet om de pizza erin te doen. Vervolgens blijft de rand/korst heel licht, behalve op plekken die te dicht bij dat element komen. Die worden zwart.
Wat voor oven heb je dan? Een goede ovensteen zou ik wel aanraden.
Sosupluszaterdag 8 juni 2013 @ 14:42
Tja, had er inderdaad wel wat meer van verwacht met die Bestron oven, heb hem gemod met een ventilator en op 450 C afgesteld maar de bovenkant blijft vrij wit terwijl de onderkant wel goed is, gaat eigenlijk zelfs nog wat te snel die onderkant.
Moet het nog eens proberen met een natte doek over de steen voor de pizza erin gaat, (niet gevaarlijk (knappen) voor die steen?) dan alleen bovenverwarming aan en wachten tot de thermostaat aanslaat, s'kijken hoe de pizza dan wordt.....

Door al dat uitgeprobeer gaat het werken met het pizzadeeg in ieder geval een stuk beter.... -:)
Milan7zondag 9 juni 2013 @ 17:57
Wat je met die Bestron kunt doen is het bovenelement (450W) verwisselen met de onderste (550W).
Verder heeft het kunnen verwarmen tot 450 C imho weinig zin als daarmee alleen de bodem gaat verbranden terwijl de bovenkant wit blijft. Het monteren van een ventilator voorkomt dat de thermostaat te vroeg uitslaat zodat de bovenste gloeispiraal door kan blijven branden.
Mijn ervaring is een goed evenwicht zien te vinden tussen de temperatuur van de steen op het moment dat je de pizza erin doet en de tijd die nodig is om de bovenkant goed te krijgen. Dat duurt toch wel zo'n 4 tot 5 minuten. De steen koelt ook nog behoorlijk af tijdens het bakken van de pizza. Na 14 minuten alles aan is de steen ca. 350 C. Na 5 minuten pizza bakken is de steen ca. 270 C.
Deksel weer dicht doen en met alles aan de steen 2 minuten opwarmen tot weer zo'n 350 C.
Overigens is het deegrecept van MTG een lust om mee te werken. Met relatief weinig inspanning een perfecte pizzabodem.
Terpentin07maandag 10 juni 2013 @ 18:21
Gister de lekkerste margherita sinds lange tijden gegeten. Vooral de tomatensaus was nu subliem, het hangt echt ervan af welke tomaten je gebruikt.

IMG_0033.JPG?gl=NL
habituemaandag 10 juni 2013 @ 18:26
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 18:21 schreef Terpentin07 het volgende:
Gister de lekkerste margherita sinds lange tijden gegeten. Vooral de tomatensaus was nu subliem, het hangt echt ervan af welke tomaten je gebruikt.

[ afbeelding ]
Miss dan leuk om te vermelden welke tomaten je hebt gebruikt.
Ziet er goed uit :9
Terpentin07maandag 10 juni 2013 @ 18:38
Klopt, dat is een goeie haha. Ik was in de Makro en had daar de gepelde tomaten gekocht van Mutti. Hiervoor kocht ik altijd de Cirio uir de Vomar maar deze vind ik nog smaakvoller. Helaas zijn de Mutti vrij duur bij de Makro maar ik vond ze al erg goedkoop bij Amazon.de. Dus binnenkort maar tomaten bestellen naast mijn favo fishermans. :P

311453_Mutti-Pelati-geschaelte-Tomaten_xxl.jpg
AdoraBellemaandag 10 juni 2013 @ 18:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 17:24 schreef MaximusTG het volgende:
Tuurlijk kan dat. Zo speciaal zijn die dingen niet hoor. Ik heb mooiere/lekkerdere pizza's in de gewone oven gebakken dan in zo'n oventje. Als je nu alleen zo'n combimagnetron hebt die tot 230 gaat als oven; tja, dán is zo'n oventje een goed alternatief. Verder.. heb het al vaker gezegd, ze hebben gewoon een vreselijke warmteverdeling. De onderkant heeft een steen en wordt idd goed heet. Maar het bovenste element moet het alleen doen, waardoor die snel afkoelt als je de deksel open doet om de pizza erin te doen. Vervolgens blijft de rand/korst heel licht, behalve op plekken die te dicht bij dat element komen. Die worden zwart.
Wat voor oven heb je dan? Een goede ovensteen zou ik wel aanraden.
We hebben hier een Pelgrim type 190 uit 1984. Er is vrij weinig over te vinden op internet maar het is een gasfornuis met elektrische oven. De oven gaat tot 275 graden met boven en onder verwarming.
Na al die jaren duurt het voorverwarmen wat langer, maar hij komt nog steeds prima op temperatuur :) .
Myraelawoensdag 26 juni 2013 @ 15:15
WxkYvvO.png

Vond het deeg uit de diepvries nog best goed handelbaar. Maar net gemaakt is het wel een stuk lekkerder om mee te werken.
Dragonberryvrijdag 28 juni 2013 @ 11:47
Tijd om het toch maar weer eens te proberen! Ik heb tipo 00 bloem staan en die moet gebruikt worden!
Recept uit de pdf in de OP ziet er goed uit. Die kan ik vanavond maken om morgen te gebruiken als ik het goed heb gezien?
Is er trouwens nog een bepaald soort kaas die ik het beste kan gebruiken?
MaximusTGvrijdag 28 juni 2013 @ 11:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 juni 2013 11:47 schreef Dragonberry het volgende:
Tijd om het toch maar weer eens te proberen! Ik heb tipo 00 bloem staan en die moet gebruikt worden!
Recept uit de pdf in de OP ziet er goed uit. Die kan ik vanavond maken om morgen te gebruiken als ik het goed heb gezien?
Is er trouwens nog een bepaald soort kaas die ik het beste kan gebruiken?
Ja, dat klopt! Wel ff goed lezen he, je moet bij tipo 00 bloem wat minder water gebruiken. Staat bij de inleiding van receptformule 1 in de PDF.

Edit: wat betreft kaas, net wat je zelf lekker vindt. Mozzarella is een logische keuze, maar een NLse gewone goudse kaas kan ook, of bv gorgonzola.
Ik zou niet snel voor een drogere kaas als parmezaan kiezen, omdat je die sneller verbranden. Als je dat wil gebruiken zou ik het wat later toevoegen.

Overigens kom ik er nu net achter dat iemand gewoon bijna die volledige tekst op zn eigen site gebruikt heeft, zonder bronvermelding..
LintuxCxvrijdag 28 juni 2013 @ 23:15
Kun je niet een alinea ergens op puntgrootte 0.1 invoegen die copy-pasters zo meekrijgen? :D
Isegrimvrijdag 28 juni 2013 @ 23:16
Ik heb eerder deze week De Perfecte Korst bereikt. Helaas geen foto genomen. :'(
bobbeezondag 30 juni 2013 @ 12:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 juni 2013 11:52 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Ja, dat klopt! Wel ff goed lezen he, je moet bij tipo 00 bloem wat minder water gebruiken. Staat bij de inleiding van receptformule 1 in de PDF.

Edit: wat betreft kaas, net wat je zelf lekker vindt. Mozzarella is een logische keuze, maar een NLse gewone goudse kaas kan ook, of bv gorgonzola.
Ik zou niet snel voor een drogere kaas als parmezaan kiezen, omdat je die sneller verbranden. Als je dat wil gebruiken zou ik het wat later toevoegen.

Overigens kom ik er nu net achter dat iemand gewoon bijna die volledige tekst op zn eigen site gebruikt heeft, zonder bronvermelding..
Serieus, heb je een link?
MaximusTGzondag 30 juni 2013 @ 13:13
quote:
1s.gif Op zondag 30 juni 2013 12:49 schreef bobbee het volgende:

[..]

Serieus, heb je een link?
http://marcbbq.tumblr.com/pizzarecepten
myteczondag 30 juni 2013 @ 13:28
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 18:21 schreef Terpentin07 het volgende:
Gister de lekkerste margherita sinds lange tijden gegeten. Vooral de tomatensaus was nu subliem, het hangt echt ervan af welke tomaten je gebruikt.

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit! mooi om te zien deze pizza's hier met verse ingrediënten. Meeste Nederlanders eten pizza's om van te huilen.
myteczondag 30 juni 2013 @ 13:34
Tellen pizzette wel? CapxY32.jpg

laatst nog gemaakt.
bobbeezondag 30 juni 2013 @ 17:05
quote:
Tsss, dat is natuurlijk wel heel triest....Dit staat er wel bij de saus:
"Met dank aan Joostg van het BBQforum voor het delen van dit recept !"
motorbloempjezondag 30 juni 2013 @ 17:11
Snel simpel deegje voor vanavond in elkaar geklust :9 lekker pizza vanavond O+
bobbeemaandag 1 juli 2013 @ 15:15
Gisteravond gezondere pizza gemaakt met volkoren meel. Als experiment omdat al dat wit brood heerlijk is maar niet zo gezond...wel lekkerder.
Ook heb ik 2 bestron ovens ter beschikking en zo kon ik ze eens goed naast elkaar vergelijken. Conclusie niet verrassend: De oude versie oven DLD9017 is echt veel beter omdat de temp zoals bekend veel hoger gaat en langer aan blijft. De nieuwe versie DLD9070 is bij mij nog niet uitgevoerd met ventilator dus die komt er zeker nog op!

Hier de foto's:

Volkoren deeg:
00_deeg_Volkoren_180_gram.jpg deeg_volkoren_01.jpg deeg_volkoren_02.jpg

deeg_volkoren_03.jpg deeg_volkoren_04.jpg

Nieuwe versie oven DLD9070:
deeg_volkoren_05.jpg nieuw_model_dld9070_01.jpg nieuw_model_dld9070_02.jpg

nieuw_model_dld9070_03.jpg nieuw_model_dld9070_04.jpg

Oud model bestron oven DLD9016:
oud_model_dld9017_06.jpg oud_model_dld9017_01.jpg oud_model_dld9017_02.jpg

oud_model_dld9017_03.jpg oud_model_dld9017_04.jpg oud_model_dld9017_05.jpg

oud_model_dld9017_07.jpg
mytecmaandag 1 juli 2013 @ 16:29
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 15:15 schreef bobbee het volgende:
Gisteravond gezondere pizza gemaakt met volkoren meel. Als experiment omdat al dat wit brood heerlijk is maar niet zo gezond...wel lekkerder.
Ook heb ik 2 bestron ovens ter beschikking en zo kon ik ze eens goed naast elkaar vergelijken. Conclusie niet verrassend: De oude versie oven DLD9017 is echt veel beter omdat de temp zoals bekend veel hoger gaat en langer aan blijft. De nieuwe versie DLD9070 is bij mij nog niet uitgevoerd met ventilator dus die komt er zeker nog op!

Hier de foto's:

Volkoren deeg:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

Nieuwe versie oven DLD9070:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

Oud model bestron oven DLD9016:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]
Ziet er goed uit alleen die kaas.. dat is geen mozzarella .. Doodzonde, pizza word zo zwaar met goudse kaas. In italie kan je overigens ook pizza gemaakt van ander meel krijgen. Bijvoorbeeld Kamut pizza.
lexvandoefmaandag 1 juli 2013 @ 18:25
Al die baksels hier zien er echt heerlijk uit! Ik heb alleen met zo'n pakje pizzadeeg mix pizza's gemaakt maar dit slaat alles. Moet ik echt eens proberen!
MaximusTGmaandag 1 juli 2013 @ 20:20
Pizzaatje van vandaag:

pizza1kl.jpgpizza2kl.jpgpizza3kl.jpgpizza4kl.jpg

260 gram deeg, 25 gram desem, beetje gist. 68% hydratie.
Belegd met salami, champignon, rode ui, rode paprika, basilicum en een mengsel van mozzarella en goudse kaas.
bobbeemaandag 1 juli 2013 @ 20:21
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 16:29 schreef mytec het volgende:

[..]

Ziet er goed uit alleen die kaas.. dat is geen mozzarella .. Doodzonde, pizza word zo zwaar met goudse kaas. In italie kan je overigens ook pizza gemaakt van ander meel krijgen. Bijvoorbeeld Kamut pizza.
De kaas is een mix van droge mozarella met jong belegen, en heel dun belegd. De pizza die nog niet gebakken is was de eerste en daar zat teveel op. De andere zijn veel dunner belegd met saus en kaas en dat gaat goed.
Als ik natte (buffel) mozarella neemt gaat het niet goed in het pizza oventje. Veel te nat. Althans, dat zijn mijn bevindingen...het mooiste is dat het volkoren deeg goed is gelukt en ook goed rekbaar net als normaal wit deeg! Was toch ong. 75% volkoren meel met 25% bloem en 90% water.

[ Bericht 7% gewijzigd door bobbee op 01-07-2013 20:27:19 ]
mytecmaandag 1 juli 2013 @ 20:52
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 20:21 schreef bobbee het volgende:

[..]

De kaas is een mix van droge mozarella met jong belegen, en heel dun belegd. De pizza die nog niet gebakken is was de eerste en daar zat teveel op. De andere zijn veel dunner belegd met saus en kaas en dat gaat goed.
Als ik natte (buffel) mozarella neemt gaat het niet goed in het pizza oventje. Veel te nat. Althans, dat zijn mijn bevindingen...het mooiste is dat het volkoren deeg goed is gelukt en ook goed rekbaar net als normaal wit deeg! Was toch ong. 75% volkoren meel met 25% bloem en 90% water.
Aah ok een mix dus altijd beter dan bij de meeste restaurants dan in NL. Wat je zegt klopt wel natte mozzarella wordt bij mij altijd snel donker. Maar belangrijker hoe smaakte het volkoren deeg? was het nog zwaarder om te eten dan normaal pizza deeg ;-)?
bobbeemaandag 1 juli 2013 @ 21:04
Ja het was zeker zwaarder. Vergelijk het met een witte en bruine volkoren boterham met kaas.
Maar dit zijn geen 'lege' koolhydraten zoals bij witte bloem die in je lichaam worden omgezet in suikers. Dus je eet er minder van en je hebt meer aan de energie en de vezels zijn beter voor je darmen.
Ik vind het wel wat, zal het zeker nog een keer maken. Maar de normale pizza komt ook zeker weer op tafel, die is en blijft onverslaanbaar qua smaak! ;) Je zet me wel aan het denken, volgende keer toch maar weer eens enkel een beetje tomaat, basilicum en een paar plukjes mozarella op de pizza.
mytecmaandag 1 juli 2013 @ 21:10
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 21:04 schreef bobbee het volgende:
Ja het was zeker zwaarder. Vergelijk het met een witte en bruine volkoren boterham met kaas.
Maar dit zijn geen 'lege' koolhydraten zoals bij witte bloem die in je lichaam worden omgezet in suikers. Dus je eet er minder van en je hebt meer aan de energie en de vezels zijn beter voor je darmen.
Ik vind het wel wat, zal het zeker nog een keer maken. Maar de normale pizza komt ook zeker weer op tafel, die is en blijft onverslaanbaar qua smaak! ;) Je zet me wel aan het denken, volgende keer toch maar weer eens enkel een beetje tomaat, basilicum en een paar plukjes mozarella op de pizza.
Wat je kan proberen is de oven warmer zetten als dat kan, en dan korter erin. In italie zag ik bij de afhaal, een hout gestookte oven waarbij de pizza's er nog geen 5 min in lagen.
bobbeemaandag 1 juli 2013 @ 21:44
Ja, dat is bekend en de oven die ik heb staat op vol vermogen wat resulteert in een temp van 425 graden gemeten op de steen. Ik laat nu de steen juist een beetje afkoelen en dan gaat de pizza erin. Anders gaat de bodem te hard in vergelijk met de toping.
De houtoven die jij hebt gezien heeft veel meer massa en is veel groter. Daar kan het vocht in verdampen. Als ze het goed doen is die oven 485 graden en is de pizza niet dikker dan 3mm en gaat de pizza max 45 seconden in de houtoven...
Bij de bestron oventjes blijft het vocht hangen in de oven en verdampt het minder snel door het missen van de massa en het kan niet goed weg...
mytecmaandag 1 juli 2013 @ 22:29
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 21:44 schreef bobbee het volgende:
Ja, dat is bekend en de oven die ik heb staat op vol vermogen wat resulteert in een temp van 425 graden gemeten op de steen. Ik laat nu de steen juist een beetje afkoelen en dan gaat de pizza erin. Anders gaat de bodem te hard in vergelijk met de toping.
De houtoven die jij hebt gezien heeft veel meer massa en is veel groter. Daar kan het vocht in verdampen. Als ze het goed doen is die oven 485 graden en is de pizza niet dikker dan 3mm en gaat de pizza max 45 seconden in de houtoven...
Bij de bestron oventjes blijft het vocht hangen in de oven en verdampt het minder snel door het missen van de massa en het kan niet goed weg...
Zou heel goed kunnen heb het niet gemeten maar voor mijn gevoel was het snel ;-) Leuk om te weten daarom vond ik ze bij de houtoven misschien ook minder vochtig. Want ja ook in italie heb je soms pizza's die toch tegenvallen ;-)
kRiZzZiZzondag 7 juli 2013 @ 22:22
Ik heb geen pizzaschep en wil zaterdag lekker pizza maken. Ik vraag me af hoe ik makkelijk de pizza nadat deze bedekt is met toppings op de warme pizzasteen in de oven krijg, iemand een idee/suggestie?
Erasmozondag 7 juli 2013 @ 22:30
Stuk karton.
LintuxCxzondag 7 juli 2013 @ 22:52
Ik leg de bodem gewoon op de steen voor ik aan de toppings begin, bakt die al een beetje voor. Toch ook geen slecht idee?
minilotzondag 7 juli 2013 @ 23:13
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 22:30 schreef Erasmo het volgende:
Stuk karton.
Dit! Ik gebruik al een hele tijd stukken karton als pizzaschep, werkt wonderbaarlijk goed! :)
MaximusTGzondag 7 juli 2013 @ 23:40
Stuk karton lijkt me idd een goede optie als alternatief voor een schep! Eventueel gebruik je een houten snijplank. Maar hoe dikker, hoe lastiger!

Beleggen terwijl het deeg al op de steen ligt zou ik niet doen nee.
Erasmozondag 7 juli 2013 @ 23:58
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 22:52 schreef LintuxCx het volgende:
Ik leg de bodem gewoon op de steen voor ik aan de toppings begin, bakt die al een beetje voor. Toch ook geen slecht idee?
Nee want dan ontsnapt alle warmte uit de oven,
SPOILER
in je gezicht.
LintuxCxmaandag 8 juli 2013 @ 10:01
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:58 schreef Erasmo het volgende:
Nee want dan ontsnapt alle warmte uit de oven,
SPOILER
in je gezicht.
Ik haal de steen uit de oven, dus dat valt mee. Steen koelt dan wel af natuurlijk, maar de warmte gaat iig de pizza in dus niet versplid. :P
kRiZzZiZwoensdag 10 juli 2013 @ 12:08
Gisteravond deeg gemaakt (recept Maximus) en de pizzasteen ontvangen :). Vanavond uit proberen! Ik denk dat ik alleen nog geen foto's ga posten :)
kRiZzZiZwoensdag 10 juli 2013 @ 21:04
Nou, de 1e poging is niet helemaal geslaagd te noemen :). Hierbij even in het kort mijn verhaal.

Heb dus gisteren het recept gevolgd in de PDF van MaximusTG. Ik heb deeg gemaakt voor 2 pizza's.
Er vielen mij dus twee dingen op tijdens het deeg maken. Ten eerste dat in de 2x 20 minuten dat het deeg moest rusten het deeg niet rijst. Had zelf het idee dat dit wel een klein beetje zou moeten? Ten tweede viel het me op dat het nog heel erg plakkerig was. Zonder bloem was het niet van je handen af te houden. Moest toch de 2 deegballen naar 2 aparte bakjes "transporteren".

Vanavond de bakjes met deeg uit de koelkast gehaald, keurig anderhalf uur van te voren. Ondertussen heb ik de oven (Magnetron/Oven combi) aangezet met daarin de pizzasteen die ik gisteren heb gekregen. Gisteren heeft de pizzasteen reeds 1 uur in de oven op volle kracht (250 graden) gestaan. De oven verwarmde ik nu ook weer op max.temp van 250 graden voor.

Na anderhalf uur is het deeg amper gerezen. Volgens het recept moet het minimaal 50% in volume zijn toegenomen, nou ik denk dat het ongeveer tussen 5% en 10% zou zijn.
Nou vervolgens wel met het deeg aan de slag geweest en zie aan de foto hieronder het resultaat. Was nog verdomd lastig om een mooi gevormde pizza te krijgen :). Ik heb de pizza zo goed mogelijk rond proberen te krijgen (niet gelukt dus) en belegd met echt een klein beetje tomatensaus, mozzarella, beetje goudse kaas en salami. Na minimaal 15 minuten op de pizzasteen in de oven kreeg ik nog geen goed resultaat. Helaas vergeten een foto te nemen voordat de pizza op was! De pizza zag er erg bleek uit en in het midden was het deeg duidelijk nog niet gaar. Ik kreeg de pizza wel gewoon normaal van de pizzasteen af.

Ik had nog een deegbal en ging voor poging 2! Ik dacht iets minder beleggen (de vorige was dus iets te nat leek het wel) en dan moet het goed komen! De deegbal was ook een beetje klein dus ik dacht dit moet wel goedkomen. Deze pizza vervolgens ook weer 15 minuten in de oven op de pizzasteen gehad en de foto hieronder is het resultaat.
Beetje bleke korst :). Maar ik dacht heerlijk te kunnen gaan smikkelen! Helaas pindakaas, het middelste gedeelte (alles behalve de rand) zat vastgeplakt aan de pizzasteen. Alsof het nog lang niet gaar was. Heb vervolgens deze pizza weggegooid en ben toen maar een broodje gaan smeren aangezien de 1e pizza geheel vrijwillig aan mijn vriendin was overhandigd.

Beetje raar resultaat dus na het bakken van 2 pizza's en ik heb echt het idee nog iets te vergeten of iets niet goed te doen. Snel nog maar een keer proberen maar als jullie tips hebben dan hoor ik het graag!

foto.jpg
MaximusTGwoensdag 10 juli 2013 @ 22:45
@kRiZzZiz;

De 2x20 minuten in het recept zijn voor de deegontwikkeling. Tja, in feite rijst een gistdeeg de hele tijd (alleen niet altijd even hard), maar dat je niks merkt tijdens die twee periodes klopt.
Dat het deeg plakkerig is dat klopt ook, maar dat staat volgens mij ruim voldoende in het recept dat je dat kan verwachten. Het vergt wat handigheid om met nattere degen om te gaan.
Een paar vragen aan jou;
- welke bloem heb je gebruikt?
- heb je de gist afgewogen of een maatschepje gebruikt?
- hoe koud staat jouw koelkast?

Ook nog belangrijk is dat 50% toename in volume van een bal niet hetzelfde is als een verdubbeling van de diameter.. In wat voor bakje zat de bal deeg? Als ie net nadat ie is gevormd al tegen de randen aan komt kan je beter in de gaten houden hoeveel het groeit.
Wat er in principe gebeurt is dat je het deeg dus vormt in een aantal stappen om een goed glutennetwerk op te bouwen. In die tijd begint de gist in het deeg al te werken. Op het moment dat je het in de koelkast zit is ie nog vrij actief, dus hij zal nog een klein beetje rijzen in de koelkast, tot het deeg in zn geheel is afgekoeld. Nu krijg je smaakontwikkeling.
Dan haal je het dus uit de koelkast en warmt het weer op en gaat het steeds sneller rijzen.
Maar je bent dus van een heleboel variabelen afhankelijk, waardoor het niet bij iedereen even snel gaat. (precieze hoeveelheid gist, temperatuur water, temperatuur koelkast etc.)

Dat het midden vastplakte komt denk ik doordat je het deeg niet homogeen hebt uitgerekt, het midden is veel dunner geworden dan daaromheen, waardoor dat scheurt. Of was het niet gescheurd?

Probeer ook eens receptformule 2, een-dag-deeg. Die is wat minder qua ontwikkelde smaak, maar rijst makkelijker door meer gist en is ook wat makkelijker te vormen.

Succes
Grippermaandag 15 juli 2013 @ 14:52
Vanavond proberen met de dikke pizzasteen in de Weber te bakken. De vorige pizzasteen (een dunne) brak ooit doormidden toen ie op de BBQ ging, dus ik ben benieuwd... Deeg staat al te rijzen.
kRiZzZiZdinsdag 16 juli 2013 @ 09:44
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 22:45 schreef MaximusTG het volgende:
@kRiZzZiz;

De 2x20 minuten in het recept zijn voor de deegontwikkeling. Tja, in feite rijst een gistdeeg de hele tijd (alleen niet altijd even hard), maar dat je niks merkt tijdens die twee periodes klopt.
Dat het deeg plakkerig is dat klopt ook, maar dat staat volgens mij ruim voldoende in het recept dat je dat kan verwachten. Het vergt wat handigheid om met nattere degen om te gaan.
Een paar vragen aan jou;
- welke bloem heb je gebruikt?
- heb je de gist afgewogen of een maatschepje gebruikt?
- hoe koud staat jouw koelkast?

Ook nog belangrijk is dat 50% toename in volume van een bal niet hetzelfde is als een verdubbeling van de diameter.. In wat voor bakje zat de bal deeg? Als ie net nadat ie is gevormd al tegen de randen aan komt kan je beter in de gaten houden hoeveel het groeit.
Wat er in principe gebeurt is dat je het deeg dus vormt in een aantal stappen om een goed glutennetwerk op te bouwen. In die tijd begint de gist in het deeg al te werken. Op het moment dat je het in de koelkast zit is ie nog vrij actief, dus hij zal nog een klein beetje rijzen in de koelkast, tot het deeg in zn geheel is afgekoeld. Nu krijg je smaakontwikkeling.
Dan haal je het dus uit de koelkast en warmt het weer op en gaat het steeds sneller rijzen.
Maar je bent dus van een heleboel variabelen afhankelijk, waardoor het niet bij iedereen even snel gaat. (precieze hoeveelheid gist, temperatuur water, temperatuur koelkast etc.)

Dat het midden vastplakte komt denk ik doordat je het deeg niet homogeen hebt uitgerekt, het midden is veel dunner geworden dan daaromheen, waardoor dat scheurt. Of was het niet gescheurd?

Probeer ook eens receptformule 2, een-dag-deeg. Die is wat minder qua ontwikkelde smaak, maar rijst makkelijker door meer gist en is ook wat makkelijker te vormen.

Succes
Dank maximu voor je uitgebreide reply, zal even mijn antwoorden geven.

- Ik heb de Tarwebloem gebruikt van de Lidl.
- De gist heb ik afgewogen op mijn weegschaal die per 1 gram weergeeft. Voor mijn gevoel was het "te weinig" terwijl de weegschaak toch echt de correcte grammen aangaf.
- Mijn koelkast staat op 4 graden maar ik heb regelmatig dat als ik er iets uit haal ik het eigenlijk te koud vind. Maar digitaal display geeft toch echt 4 graden aan. Misschien een keer een thermometer plaatsen.

Ik had het deeg in bakjes van de Ikea gedaan (pruta-voorraaddoos-met-deksel-set-van-__0095330_PE233878_S4.JPG. De "hoge" bakjes rechtsonder.

Het vormen was het moeilijkste van het hele verhaal en dank voor de tip mbt het dag-deeg. Deze ga ik zeker de volgende keer proberen.....
MaximusTGdinsdag 16 juli 2013 @ 11:44
Ja, vormen blijft natuurlijk een kwestie van oefenen, maar een rond bakje helpt natuurlijk wel ;).
De meeste digitale weegschalen hebben een nauwkeurigheid van +-1 gram, dus dat is toch niet zo handig als je 1,5 gram wil afwegen..Dat kan dus ook maar 0,5 gram zijn. Gebruik een maatschepje!
Bij het 1-dagdeeg maakt het niet zoveel uit, daar gaat uiteraard meer gist in.
Los daarvan, tarwebloem van de Lidl heb ik toevallig tijd terug ook gebruikt bij mijn ouders thuis, omdat er niks anders was.. Niet aan te raden
Deze zeker? 90751030b6efc7ad717c_.jpg

Je ziet dat er type 45 op staat? Dat geeft aan dat het bloem is die vooral voor cake geschikt is.
Aal321woensdag 17 juli 2013 @ 12:04
Gisteravond voor het eerst zelf deeg gemaakt. 2.5 uur op warme plek laten rijzen en vervolgens gekneed en in 2 deegballen verdeeld. Deze staan nu in de koelkast tot vanmiddag. Vanmiddag proberen tomatensaus te maken en de pizza's te bakken. Nu al honger!
Rnnzwoensdag 17 juli 2013 @ 18:19
Help! ;)

Ik ben bezig om mijn eerste pizza te maken. Op dit moment is vooral het deeg een lastig gedoe. Volgens een instructievideo moet ik dat 1 uur laten rijzen totdat het dubbel z'n volume is. Vervolgens kun je met een vinger erin kijken of het deeg goed is. Nu ik dit probeer, is het deeg nog behoorlijk plakkerig en de omvang van m'n vinger blijft niet zitten in het deeg.

Iemand enig idee wat ik nu kan doen zo last-minute? Of puur langer laten rijzen?

Degene met de goede tip krijgt een foto van m'n pizza. ;)
Pinnenmutskewoensdag 17 juli 2013 @ 18:23
maken jullie pizza's met deze hitte? ik ga als het frisser is weer een pizza Kwak maken ;)
MaximusTGwoensdag 17 juli 2013 @ 18:24
En het deeg is al verdeeld in losse pizza's? Zo ja, dan op bebloemd werkblad storten en wat bloem erop strooien. En zo uitrekken tot je pizza. Zo nee, dan eerst ff verdelen, opbollen, zou ze dan nog even afgedekt laten rijzen.
Welk recept volg je precies? En het deeg is wel idd verdubbeld in volume?
Rnnzwoensdag 17 juli 2013 @ 18:26
Nee, het deeg zit nog onder een vochtige theedoek te rijzen (het volume is wel duidelijk toegenomen).

Ik volg dit recept voor het deeg:


En ik wil uiteindelijk zo'n soort pizza maken (California Pizza Kitchen's BBQ Chicken):


Ik denk dat ik hem dan zo meteen eruit haal, verdeel in stukken om het vervolgens nog even te laten rijzen.
Aal321woensdag 17 juli 2013 @ 18:47
quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2013 12:04 schreef Aal321 het volgende:
Gisteravond voor het eerst zelf deeg gemaakt. 2.5 uur op warme plek laten rijzen en vervolgens gekneed en in 2 deegballen verdeeld. Deze staan nu in de koelkast tot vanmiddag. Vanmiddag proberen tomatensaus te maken en de pizza's te bakken. Nu al honger!
En gelukt! Bedankt Fok! voor dit topic!

Mijn eerste twee pizza's:

20130717_180735.jpg

20130717_181722.jpg
Rnnzwoensdag 17 juli 2013 @ 18:58
Ziet er goed uit! Hopen dat de mijne ook zo goed eruit komt te zien.

Ik voel me best dom trouwens, want in plaats van kneden zat ik constant te rollen. Nu ik net even goed heb gekneed is het veel meer een eenheid geworden zonder rare deukjes of open kanten.

Ben echt benieuwd hoe die gaat worden. :p
Rnnzwoensdag 17 juli 2013 @ 20:22
Zie nu pas dat de pic niet scherp is... beetje jammer. Pizza was lekker! Alleen de bodem was te slap en te dun. Misschien ook te kort in de oven gehad. Het was in ieder geval een goed experiment. :p

oi7q13.jpg
Gripperwoensdag 17 juli 2013 @ 22:25
quote:
2s.gif Op woensdag 17 juli 2013 18:23 schreef sararaats het volgende:
maken jullie pizza's met deze hitte? ik ga als het frisser is weer een pizza Kwak maken ;)
Is dat hetzelfde als een broodje sjor? Lekker zeg :9
marc0871woensdag 17 juli 2013 @ 22:25
hmmm. pizza maken.
lekker en leuk.

zelf maak ik het deeg gewoon van brooddeeg mix van soezy (witbrood).
die bereid ik in een broodbak machine.

voor het deeg gebruik ik 300 gr mix, met 200 ml water.
de machine op 'deeg', en die doet de rest.
na het rijzen, kneed ik nog even met de hand.

het deeg rol ik uit op een vel bakpapier, tot de gewenste dikte.

de saus maak ik van een groot blikje dubbel geconcentreerde tomaten puree, water, zout, zwarte peper en wat gedroogde peterselie.
die doe ik op de bodem, met een ruime hoeveelheid versgeraspte 40+ belegen goudse.

daarna gaat de bodem een op 280 gr voorverwarmde oven in, totdat de kaas gesmolten is.

ondertussen maak ik de topping.
deze bestaat uit;

150 gr rundergehakt,
halve ui, gesnipperd,
halve, rode paprika, gesnipperd,
2 tomaten, in blokjes,
3 tenen knoflook, zeer fijn gehakt.

het gehakt rul ik in een wok.
daarna gaan de groenten erbij.

als kruiden gebruik ik;

een eetlepel gedroogde peterselie,
een theelepel oregano,
en een halve theelepel italiaanse kruiden.
en wat peper en zout.

ondertussen is de kaas gesmolten, en verdeel ik de topping over de bodem.
daarna nog 15 min in de oven, en smullen maar.

deze foto is genomen, voordat ik de pizza voor de tweede keer in de oven zette.

2d17jp.jpg
Zonvrijdag 19 juli 2013 @ 08:27
Zo moet het
kRiZzZiZvrijdag 19 juli 2013 @ 11:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2013 11:44 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, vormen blijft natuurlijk een kwestie van oefenen, maar een rond bakje helpt natuurlijk wel ;).
De meeste digitale weegschalen hebben een nauwkeurigheid van +-1 gram, dus dat is toch niet zo handig als je 1,5 gram wil afwegen..Dat kan dus ook maar 0,5 gram zijn. Gebruik een maatschepje!
Bij het 1-dagdeeg maakt het niet zoveel uit, daar gaat uiteraard meer gist in.
Los daarvan, tarwebloem van de Lidl heb ik toevallig tijd terug ook gebruikt bij mijn ouders thuis, omdat er niks anders was.. Niet aan te raden
Deze zeker? 90751030b6efc7ad717c_.jpg

Je ziet dat er type 45 op staat? Dat geeft aan dat het bloem is die vooral voor cake geschikt is.
Dit is de bloem idd die ik gebruikt heb :)

Type 45 dus vermijden in de toekomst :) Bedankt! Volgende week weer een poging wagen :)
Pinnenmutskevrijdag 19 juli 2013 @ 11:49
quote:
1s.gif Op woensdag 17 juli 2013 22:25 schreef Gripper het volgende:

[..]

Is dat hetzelfde als een broodje sjor? Lekker zeg :9
ken ik niet maar op mijn pizza wordt alles zomaar erop gekwakt ;)
marc0871vrijdag 19 juli 2013 @ 18:59
quote:
nou heb ik honger :Y) en ben ik ehm ...heb ik honger ;) .
Sandouszaterdag 20 juli 2013 @ 12:14
Ik wil voor vanavond pizzas maken.. om mee te nemen en bij vrienden af te bakken.. Wat is het handigst, kan ik de deeg alvast klaarmaken, heel kort afbakken (zodat het niet doorrijst)... afkoelen en dan alles erop.. meenemen en daar alles afbakken?

het is geen optie om daar deeg te vormen etc.. te kleine keuken en teveel mensen.. en we eten het ook niet meteen op anders had ik het thuis afgebakken

Ik gebruik het recept uit de op voor de deeg
Erasmozaterdag 20 juli 2013 @ 12:31
Voorbakken met tomatensaus en daar bekleden en afbakken.
Sandouszaterdag 20 juli 2013 @ 12:44
Ik kan ze dan ook voorbakken met tomatensaus, en dan afkoelen, hier bekleden en meenemen (net als de verse pizzas in de winkels dus (denk nu even aan laplace pizzas). zelfs bekleden is daar bijna niet te doen ;(

oja en voor hoelang voorbakken (alleen het deeg) en ook max aantal graden?

(20 man, keuken van 3/4 meter) waarvan er zeker 5/6 bezig in de keuken zijn

[ Bericht 9% gewijzigd door Sandous op 20-07-2013 13:28:52 ]
Gripperdinsdag 6 augustus 2013 @ 15:02
Vanavond weer :9

nuttige tip: koop nooit AH griesmeel, veel te grof om onder je pizza te strooien, en dus ook niet lekker, al die korreltjes }:| De fijne semolina van de cecco is de beste.
Gripperwoensdag 7 augustus 2013 @ 08:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2013 15:02 schreef Gripper het volgende:
Vanavond weer :9
En het waren lekkere pizza's! Had veel deeg gemaakt, dus van een deel ervan focaccia gemaakt: ging ook goed. T is eigenlijk een vraag voor het brood topic, maar bakken jullie die in een bakblik, of zo op de steen?

Nog 2 bollen deeg over, dus vanavond weer!
fietsiewoensdag 7 augustus 2013 @ 19:53
Wegens uitblinkende expertise van forumgebruikers verwijderd.

[ Bericht 86% gewijzigd door fietsie op 07-08-2013 20:57:31 ]
emmyemmywoensdag 7 augustus 2013 @ 19:58
Da's net een taart.
fietsiewoensdag 7 augustus 2013 @ 20:14
Wegens uitblinkende expertise van forumgebruikers verwijderd.

[ Bericht 87% gewijzigd door fietsie op 07-08-2013 20:58:00 ]
emmyemmywoensdag 7 augustus 2013 @ 20:15
Misschien probeerde je een cheesecake te maken?
fietsiewoensdag 7 augustus 2013 @ 20:16
Wegens uitblinkende expertise van forumgebruikers verwijderd.

[ Bericht 89% gewijzigd door fietsie op 07-08-2013 20:58:27 ]
emmyemmywoensdag 7 augustus 2013 @ 20:17
Maar zo is het toch niet te eten joh. :') Zo kun je niet eens een puntje vasthouden.
fietsiewoensdag 7 augustus 2013 @ 20:20
Wegens uitblinkende expertise van forumgebruikers verwijderd.

[ Bericht 92% gewijzigd door fietsie op 07-08-2013 20:59:29 ]
emmyemmywoensdag 7 augustus 2013 @ 20:26
Vind ik persoonlijk veel te veel
emil23woensdag 7 augustus 2013 @ 20:51
quote:
2s.gif Op woensdag 7 augustus 2013 20:26 schreef emmyemmy het volgende:
Vind ik persoonlijk veel te veel
Klopt. Zo krijg je een vette zompige bodem. Bah!
Zo-is-datwoensdag 7 augustus 2013 @ 20:52
quote:
0s.gif Op woensdag 7 augustus 2013 19:53 schreef fietsie het volgende:
Ik kom mezelf maar eens in dit topic melden... Afgelopen weken een pizzaoven gerealiseerd en nu begonnen aan de culinaire ontdekkingstocht....


[ afbeelding ]
Dat is gaaf! Helemaal zelf gebouwd?
fietsiewoensdag 7 augustus 2013 @ 20:54
Wegens uitblinkende expertise van forumgebruikers verwijderd.
emmyemmywoensdag 7 augustus 2013 @ 20:55
Ik zeg gewoon dat ik het er ranzing uit vind zien.
fietsiewoensdag 7 augustus 2013 @ 20:55
quote:
1s.gif Op woensdag 7 augustus 2013 20:52 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Dat is gaaf! Helemaal zelf gebouwd?
Heb de stookruimte gekocht, moest al flinke bouwklus doen om er plek voor te maken en wilde minimaal risico op falen van dit deel.
Met name rookgasafvoer was een uitdaging.
fietsiewoensdag 7 augustus 2013 @ 20:56
quote:
10s.gif Op woensdag 7 augustus 2013 20:55 schreef emmyemmy het volgende:
Ik zeg gewoon dat ik het er ranzing uit vind zien.
Het is me wel duidelijk..... Dag!
Terpentin07donderdag 8 augustus 2013 @ 00:17
Jammer dat er zo negatief op hem reageert wordt. Ik had graag de foto's gezien. wat uiteindelijk iemand op zijn pizza doet is zijn ding maar om het zo af te kraken...nee.
emil23donderdag 8 augustus 2013 @ 07:13
quote:
1s.gif Op woensdag 7 augustus 2013 20:54 schreef fietsie het volgende:
Wegens uitblinkende expertise van forumgebruikers verwijderd.
Mijn expertise is inderdaad dat de pizza op deze manier niet lekker is. Jammer dat je zo reageert op kritiek. Ik hoop dat je in het dagelijks leven anders omgaat met kritiek.
Myraeladonderdag 8 augustus 2013 @ 07:44
Gewoon de fout die iedere beginner wel eens maakt, Teveel beleg. Lekker boeiend. Was het wel lekker?
MonkNLdonderdag 8 augustus 2013 @ 09:18
Iemand afkraken of constructief kritiek geven zijn twee verschillende dingen. @fietsie, laat je niet zo op de last jagen door 1 persoon, laat haar maar zelf wat foto's posten met haar pizza creaties.. :)
Postbus100donderdag 8 augustus 2013 @ 10:33
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 00:17 schreef Terpentin07 het volgende:
Ik had graag de foto's gezien.
http://www.mijnalbum.nl/Foto1k0-8SXAP3FB.jpg :)
Aal321donderdag 8 augustus 2013 @ 13:52
Wat ligt daar allemaal op? Lijkt op zuurkool?
Was 'ie lekker?
Mirjamdonderdag 8 augustus 2013 @ 14:04
quote:
1s.gif Op woensdag 7 augustus 2013 20:14 schreef fietsie het volgende:
Wegens uitblinkende expertise van forumgebruikers verwijderd.
laat jezelf niet zo kennen, je hoeft echt niet meteen na 1 negatieve reacties al je posts te legern..
motorbloempjedonderdag 8 augustus 2013 @ 14:07
Ik moet ook niet aan zoveel kaas denken, gets. Maar ieder z'n ding toch?
Sarabidonderdag 8 augustus 2013 @ 14:18
Mijn 1e pizza werd ook afgekraakt omdat er te veel op lag....ach je leert van zelf
SPOILER
en achteraf hadden jullie ook gellijk
emil23donderdag 8 augustus 2013 @ 15:51
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 13:52 schreef Aal321 het volgende:
Wat ligt daar allemaal op? Lijkt op zuurkool?
Was 'ie lekker?
_O-

Kilootje kaas
FutureFairytaledonderdag 8 augustus 2013 @ 18:09
Ik hou waanzinnig veel van kaas! En het moet nog smelten dus het wordt minder :P
Yvesssdonderdag 8 augustus 2013 @ 21:48
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 18:09 schreef FutureFairytale het volgende:
Ik hou waanzinnig veel van kaas! En het moet nog smelten dus het wordt minder :P
Dát dus. In principe blijft van een dik belegde pizza weinig over. Als je de vleeswaren en kaas een beetje luchtig stapelt, wordt hij gauw 5 à 10 centimeter hoog. Zakt helemaal in elkaar tijdens bereiding. Zoals onderstaande exemplaren, waar dan weer teveel basilicum op zit. Maar het plantje moest op.
(Wél extreem dikke pizza-oven overigens. Komt vast goed)

2psg9p4.jpg

2w6ifcj.jpg

En verder fietsie, commentaren van mensen die doorgaans alleen maar afhaalpizza eten van Noord-Afrikaanse makelij moet je helemaal niet serieus nemen.

[ Bericht 6% gewijzigd door Yvesss op 08-08-2013 22:18:22 ]
Alvitrosvrijdag 9 augustus 2013 @ 06:18
Geweldig topic zeer informatief, eerste poging bij mijn vriendin thuis geslaagd, alleen viel de tomatensaus en de kaas wat tegen. Bij deze dus de vraag; welke tomatensaus (liefst egaal zonder stukjes) en soort kaas kan ik het beste gebruiken?

Poging 2 vandaag. Helaas is mijn eigen oven niet al te best, dus ben ik op zoek naar een alternatief. Is de pizza oven van de Princess (goedkope) aan te raden of kan ik toch beter voor de ietwat duurdere Bestron steenoven gaan? Of misschien zelfs met een steen op de BBQ?
LintuxCxvrijdag 9 augustus 2013 @ 08:58
Tomatensaus is bij mij ook heel erg hit-and-miss geweest. Ben nu op zoek naar de saus die eerder in dit topic (mutti geloof ik?) genoemd werd. Kaas: Mozzerella!
emmyemmyvrijdag 9 augustus 2013 @ 13:13
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 09:18 schreef MonkNL het volgende:
Iemand afkraken of constructief kritiek geven zijn twee verschillende dingen. @fietsie, laat je niet zo op de last jagen door 1 persoon, laat haar maar zelf wat foto's posten met haar pizza creaties.. :)
Heb ik al eens gepost
emil23vrijdag 9 augustus 2013 @ 13:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2013 06:18 schreef Alvitros het volgende:
Geweldig topic zeer informatief, eerste poging bij mijn vriendin thuis geslaagd, alleen viel de tomatensaus en de kaas wat tegen. Bij deze dus de vraag; welke tomatensaus (liefst egaal zonder stukjes) en soort kaas kan ik het beste gebruiken?

Poging 2 vandaag. Helaas is mijn eigen oven niet al te best, dus ben ik op zoek naar een alternatief. Is de pizza oven van de Princess (goedkope) aan te raden of kan ik toch beter voor de ietwat duurdere Bestron steenoven gaan? Of misschien zelfs met een steen op de BBQ?
De Princess lijkt mij niks, want geen steen. De Bestron wordt zonder mod niet heet genoeg. De Ferarri G3 heb ik wel goede ervaringen mee. Ik zelf bak ze tegenwoordig in een gemodificeerde Weber bbq met pizzaring. Houtgestookt en voorzien van stenen vloer.
emil23vrijdag 9 augustus 2013 @ 13:21
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 21:48 schreef Yvesss het volgende:

[..]

En verder fietsie, commentaren van mensen die doorgaans alleen maar afhaalpizza eten van Noord-Afrikaanse makelij moet je helemaal niet serieus nemen.
Die vind je hier dan ook niet volgens mij. De meeste mensen hier zijn pizza-liefhebbers die veel ervaring hebben met het bakken van pizza's. Als er dan een opmerking komt dat iemand zijn pizza te dik belegt en dat hij/zij betere resultaten zal boeken met een wat dunner belegde pizza, dan is dat als opbouwende kritiek bedoeld.
Terpentin07vrijdag 9 augustus 2013 @ 13:37
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 21:48 schreef Yvesss het volgende:

[..]

afhaalpizza eten van Noord-Afrikaanse makelij
So true :D Vooral hier in Amsterdam... :P
Goudvis87vrijdag 9 augustus 2013 @ 15:20
Vraag! Ik ga vanavond pizzadeeg maken voor 10 personen, normaal gebruik ik voor 2 personen:

350 gr bloem
215 gr water
1 tl zout
1 tl suiker
7 gr gist
olijfolie

Kan ik nu gewoon alles x 5 doen?