Jan_Onderwater | zondag 13 juli 2025 @ 11:15 |

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !
Wil je laten zien wat jouw zonnepanelen opgebracht hebben vandaag ?
Ook dat kan ! Graag zelfs !
Het heeft niet zoveel zin om te zeggen, vandaag heeft mijn systeem xx kWh opgeleverd. Beter is het om het uit te drukken als kWh/kWp.
Een voorbeeld:
Ik heb 23 kWh opbrengst vandaag Mijn totale vermogen aan wattpiek is : 4500 Wp. Dat is 4,5 kWp aan vermogen
De formule is kWh/kWp
23 / 4,5 = 5,11 kWh/kWp

SPOILER Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.
Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.
In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².
Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.
Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

SPOILER Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.
De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).
o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.
o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.
o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

SPOILER Omvormers
De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.
De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.
Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.
Micro-omvormers Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product. Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase. In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.
Parallel of Serie geschakeld Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld. Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.
Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door. Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.
Optimizers In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge. Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers. De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).
Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge. SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer. De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.
Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak. Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

SPOILER Een aantal basis begrippen o Vermogen (W, watt) Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken. o Piek vermogen (Wp, wattpiek) Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp. o Kilowattuur (kWh) Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh. 1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur. o Poly (Multi) Meerdere kristallen van silicium in 1 cel o Mono 1 enkel kristal in 1 cel o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd) Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide) o Salderen The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan) o Prijs per Wp Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43 o Prijs per kWh Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43 Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

SPOILER Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.
De meest voorkomende zijn: Schuin dak Dakpannen (met dakhaken of geschroefd) Bitumen (geschroefd) Staal (bijvoorbeeld van der Valk) Golfplaat (stokschroefen) Riet (in riet gedekt) In-dak systeem (in plaat van dakpannen) In-pan systeem (komt bijna niet voor)
Plat dak Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken. Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.
Veld opstellingen In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan. Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

SPOILER Garanties Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal). De markt-standaard garanties zijn als volgt: Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12) Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12) Bekabeling 25 jaar Montage systeem 20-25 jaar Micro-Omvormers 20 jaar Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig. Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.
Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder. Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer). SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.
Herkomst producten Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant. Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.
Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen. De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem. Terugleverproblemen? Hier de zoektool op adres per netbeheerder:
SPOILER Een overzichtje van de diverse zonnepaneel installaties die FOK!'ers hebben vind je hieronder in de spoiler tag.
SPOILER Arvensis: 12*375 Wp = 4500 Wp, O-W, met de lage zon schaduwvorming op 1 paneel, 40° Bambino: 42*330wp = 13.860 Wp, 30x ZW 12x ZO Bami: 10*360Wp = 3600Wp, ZWW, gedeeltelijke schaduw van dakkapel en airco, circa 35° BroesWillems 20x445wp=8,9kWp 14x Op pannendak en 6x op platdak. Z. Wel veel schaduw van bomen. CoolGuy: 29*300 = 4200 Wp O, 2700 Wp W, 1800 Wp Z daNpy: 10x 350 Wp O 10x 365 Wp W, = 7150 Wp meeste op 30° Deepfreeze: 3640 Wp Z, 45° Densmee: 12*360Wp = 4320Wp Z, 30° Elpis 12*325Wp = 3900 Wp , Z, 45° Estate2: 2.36 kWp O-W, in winter veel schaduw, 2.5 kWp Z, iets schaduw. Faraday01: 4050 Wp, ZW, 45° freak1: 86*315 = 27.1 kWp ZZO, 54*465 = 25.1 kWp ONO, 24*465 = 11.2 kWp ZZO, totaal 63.4 kWp Herkauwer: 28*290 = 8120 Wp - W - 11° Greys 10x 365, waarvan 4 op Noord-west en 6 op Zuid-oost. Ikweethetookniet: 14*260 = 3640 Wp Z, 35° Jan_Onderwater 24*37Wp ZZW, 35° 7,7 kWh Accu June: 12*300 = 3600 Wp W, 40° Kreator: 10*365 = 3650 Wp Z, 10° Leandra: 21*330 = 6930 Wp ZZW, 45° Leolinedance: 30*170 Wp = 5100 Wp Z, 45° MadMaster: 10*410 = 4100Wp, Z, 15°, geen schaduw MaJo: 10*410 Wp = 4100 ZZW Makrolon: 6680 Wp O, 6480 Wp W Mangoworks2002 21x 435 Wp = 9135 Wp, Z, 6° (veldopstelling) MevrouwCactus: 9*380 = 3420 Wp Z, schaduw op 1 paneel Monkyyy: 18*300 = 5400 Wp Z, 40° NicolasJoy: 8*390 = 3120 Wp W, schaduw op 1 paneel. NightDancert: 11*325 = 3575 Wp, ZO Notorious_Roy 6 Panelen ZW prld: 7*395 = 2765 Wp Z, 1 paneel heeft rond 4 uur schaduw, 45° qajariaq 5*360 = 1809 Wp O + 4*360 = 1440 Wp W, 45°, west regelmatig schaduw in de winter. ShoNuf: 3.685 Wp O, 4.020 Wp Z en 4.940 Wp N, 50° Ridocar 10x375Wp, opstelling west, 32?, geen schaduw. SKPM 14 x 320Wp = 4480 Wp, Zuid, 40 graden Sport_Life 26x 360wp = 9360WP oost/west op plat dak (geen schaduw) TheFreshPrince: 25*300 Wp ZZO, 11*300 Wp NNW, 16*300 Wp WZW, 16*300 Wp ONO, totaal 20.4kWp Vanyel: 5200 Wp ZZO, 10° Vonkenboer : 1620 Wp Z; platdak; gedeeltelijk schaduw Zedi: 16*315 = 5.040 Wp, ZO zoz: 1100 Wp O, 4744 Wp W
Overzicht terugleverkosten https://radar.avrotros.nl(...)maatschappijen-60577 |
boegschroef | zondag 13 juli 2025 @ 15:51 |
quote: Op zondag 13 juli 2025 10:51 schreef TheFreshPrince het volgende:[..] Je had in je vorige woning waarschijnlijk SolarEdge en dat werkt met optimizers van eigen merk. Solax werkt niet met optimizers, zover ik weet. Als er geen schaduw is, is dat ook niet nodig. Zelfs met schaduw is dat meestal niet nodig, moderne zonnepanelen hebben "bypass diodes", dus als een paneel in de schaduw ligt heeft dat weinig tot geen gevolgen meer voor de hele string. [..] De opbrengst voor gisteren lijkt me ook wat laag voor 8.800Wp aan panelen. Het is lastig vergelijken op een dag met bewolking, zeker in regio's onderling. Op een zonnige dag met perfecte parabool is dat makkelijker. Dus misschien even wachten tot een dag zonder bewolking en dan nog eens posten? Klopt, ik had inderdaad een solaredge.
Ondertussen schijnt de zon vol op dus ben ik eens gaan kijken op het dak en op de omvormer
Het lijkt erop dat ik 2 strings heb, 1 van 18 panelen en 1 van 4: Het dak:


Op de omvormer kan ik beide strings volgensmij uitlezen:
String 1

String 2:

Ik heb het vermoeden dat die 4 panelen niets opleveren op het moment wat ook het gat in opbrengst kan verklaren.
Lees ik de omvormer juist uit? |
zalkc | zondag 13 juli 2025 @ 20:22 |
quote: Op zondag 13 juli 2025 15:51 schreef boegschroef het volgende:[..] Klopt, ik had inderdaad een solaredge. Ondertussen schijnt de zon vol op dus ben ik eens gaan kijken op het dak en op de omvormer Het lijkt erop dat ik 2 strings heb, 1 van 18 panelen en 1 van 4: Het dak: [ afbeelding ] [ afbeelding ] Op de omvormer kan ik beide strings volgensmij uitlezen: String 1 [ afbeelding ] String 2: [ afbeelding ] Ik heb het vermoeden dat die 4 panelen niets opleveren op het moment wat ook het gat in opbrengst kan verklaren. Lees ik de omvormer juist uit? Je leest het juist uit.
Er lijkt in elk geval niks met de 2e string te gebeuren, zo'n waarde van 18W is gewoon erg laag, ik verwacht daar eerder 1400W dit lijkt eerder een meetfout te zijn in het amperage. Mogelijk negeert de omvormer de tweede set of is er toch iets anders mis. |
zalkc | zondag 13 juli 2025 @ 20:33 |
quote: Persoonlijk, ik zou alles, omvormer en accu's, in de schuur plaatsen, of in een kast/hok aan de gevel. Als ik de keus zou hebben. Als je alles al op zolder hebt is het praktischer om het daar uit te breiden, maar als je toch nog een investering gaat doen zou ik het meenemen als optie. De huidige LFP accu's zijn gewoon veilig, maar het is en blijft een klein risico. |
boegschroef | zondag 13 juli 2025 @ 23:25 |
quote: Op zondag 13 juli 2025 20:22 schreef zalkc het volgende:[..] Je leest het juist uit. Er lijkt in elk geval niks met de 2e string te gebeuren, zo'n waarde van 18W is gewoon erg laag, ik verwacht daar eerder 1400W dit lijkt eerder een meetfout te zijn in het amperage. Mogelijk negeert de omvormer de tweede set of is er toch iets anders mis. Ik ben de datasheet van de omvormer aan het doorlezen en nu zie ik staan: Startup DC voltage: 140. Ik zit met de 4 panelen nu dus op 137v. Is dat mogelijk de oorzaak waardoor ze niet werken? Dan hebben ze waarschijnlijk nooit echt gewerkt? |
TheFreshPrince | zondag 13 juli 2025 @ 23:49 |
quote: Op zondag 13 juli 2025 23:25 schreef boegschroef het volgende:[..] Ik ben de datasheet van de omvormer aan het doorlezen en nu zie ik staan: Startup DC voltage: 140. Ik zit met de 4 panelen nu dus op 137v. Is dat mogelijk de oorzaak waardoor ze niet werken? Dan hebben ze waarschijnlijk nooit echt gewerkt? 4 panelen is inderdaad erg weinig voor zo'n omvormer, zeker als het een 3-fase omvormer is, die verwachten, afhankelijk van merk / model vaak wel iets van 500-800 volt per string om optimaal te werken.
Simpelste is om er een paar panelen bij te leggen in de string of ergens een kleine 1-fase omvormer scoren die met 4 panelen overweg kan en die op een eigen groep zetten.
Bijvoorbeeld zoiets:
https://zonnigewinkel.nl/product/goodwe-2000-xs-11-enkelfase-1-mppt-omvormer/
Dat is nog niet optimaal, zou er alsnog wel minimaal 2 panelen bij knopen.
[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 13-07-2025 23:59:57 ] |
bambino | maandag 14 juli 2025 @ 09:32 |
quote: Op zondag 13 juli 2025 23:25 schreef boegschroef het volgende:[..] Ik ben de datasheet van de omvormer aan het doorlezen en nu zie ik staan: Startup DC voltage: 140. Ik zit met de 4 panelen nu dus op 137v. Is dat mogelijk de oorzaak waardoor ze niet werken? Dan hebben ze waarschijnlijk nooit echt gewerkt? Dat is inderdaad de oorzaak. Dus als de zon er vol op komt te staan, en het is kouder, dan zul je die 140V aantikken en gaat die MPP werken. Ook als daarna het voltage wat lager komt. Want waarschijnlijk gaat hij pas weer uit onder de 100 ofzo.
Bij warm weer is het voltage lager, dus in de zomer, ookal is er volle zon, zul je die 140V waarschijnlijk niet vaak aantikken.
String van 18 en 4 is ook een grote onbalans voor de omvormer. Niet hoe je het normaal zou plaatsen.
Beste oplossing, haal 2 van je schuine dak af, en leg die erbij op je platte dak. 1 kan ook, maar dat staat minder fraai op je schuine dak. |
namliam | maandag 14 juli 2025 @ 09:50 |
quote: Ik vond het anders zeer behulpzaamquote: Ik heb altijd begrepen dat wanneer je met strings werkt die het liefst erg gelijkende hebt. 11 om 11 in dit geval of 12 om 10 desnoods.... maar hoe schever hoe slechter. |
boegschroef | maandag 14 juli 2025 @ 10:22 |
quote: Op zondag 13 juli 2025 23:49 schreef TheFreshPrince het volgende:[..] 4 panelen is inderdaad erg weinig voor zo'n omvormer, zeker als het een 3-fase omvormer is, die verwachten, afhankelijk van merk / model vaak wel iets van 500-800 volt per string om optimaal te werken. Simpelste is om er een paar panelen bij te leggen in de string of ergens een kleine 1-fase omvormer scoren die met 4 panelen overweg kan en die op een eigen groep zetten. Bijvoorbeeld zoiets: https://zonnigewinkel.nl/product/goodwe-2000-xs-11-enkelfase-1-mppt-omvormer/Dat is nog niet optimaal, zou er alsnog wel minimaal 2 panelen bij knopen. Dankje dit is nuttige info, nu denk ik dat aangezien ik de ruimte heb er gewoon 4 panelen bij leg. Nu vraag ik me af, zou ik in de tussentijd de panelen gewoon door mogen verbinden op 1 string? Theoretisch is dit makkelijk te doen, bij de inverter de plus van string 1 losmaken en die in de stekker van de min van string 2 en dan de plus van string 2 in de inverter string 1. |
TheFreshPrince | maandag 14 juli 2025 @ 10:57 |
quote: Op maandag 14 juli 2025 10:22 schreef boegschroef het volgende:[..] Dankje dit is nuttige info, nu denk ik dat aangezien ik de ruimte heb er gewoon 4 panelen bij leg. Nu vraag ik me af, zou ik in de tussentijd de panelen gewoon door mogen verbinden op 1 string? Theoretisch is dit makkelijk te doen, bij de inverter de plus van string 1 losmaken en die in de stekker van de min van string 2 en dan de plus van string 2 in de inverter string 1. Bij een string hou je doorgaans panelen aan die onder dezelfde hoek en richting liggen. Ik zou het zelf niet doen maar als de omvormer het aan kan, gaat er ook niets stuk ofzo.
Bedenk wel dat er >500 volt op staat dus als je het wel doet is het veiliger om te doen ná zonsondergang.
De omvormer zou het waarschijnlijk wel aan moeten kunnen, het is ~135 volt extra. Welke Solax X3 is het exact? Welk vermogen? Dan kijk ik even in de datasheet. |
boegschroef | maandag 14 juli 2025 @ 11:03 |
Het is de solax x3 9.0t volgensmij zouden die het wel aan moeten kunnen. Maar als je het kan nakijken wordt dat erg gewaardeerd. |
icecreamfarmer_NL | maandag 14 juli 2025 @ 11:07 |
Ik wil ze op de berging van mijn nieuwbouwhuis leggen omdat daar de minste schaduw komt. De berging is 140 graden ZO georiënteerd. Mijn idee is om er straks een accupakket aan te hangen maar ook te optimaliseren voor eigen gebruik zolang ik nog geen accus heb. Er zijn dan 2 orientatie opties: 1. Een rij leggen op 140 graden en een rij op 320 graden; 2. Een rij leggen op 50 graden en een rij op 230 graden;
Idee is bifacials te gebruiken. |
TheFreshPrince | maandag 14 juli 2025 @ 11:09 |
quote: Op maandag 14 juli 2025 11:03 schreef boegschroef het volgende:Het is de solax x3 9.0t volgensmij zouden die het wel aan moeten kunnen. Maar als je het kan nakijken wordt dat erg gewaardeerd. edit edit edit: ik denk dat het wel kan maar niet optimaal is vanwege de verschillende ligging
Gewoon proberen en kijken hoe het gaat. Wel even wachten tot de zon onder is en werkschakelaar ook omzetten, zou ik adviseren.
[ Bericht 11% gewijzigd door TheFreshPrince op 14-07-2025 11:42:17 ] |
215 | maandag 14 juli 2025 @ 13:09 |
quote: Die 50 / 230 lijkt mij logischer. 320 doe sowieso niet zoveel en die 140 produceert juist optimaal als de stroom ongeveer niets waard is. |
zalkc | maandag 14 juli 2025 @ 19:28 |
quote: Op maandag 14 juli 2025 13:09 schreef 215 het volgende:[..] Die 50 / 230 lijkt mij logischer. 320 doe sowieso niet zoveel en die 140 produceert juist optimaal als de stroom ongeveer niets waard is.
 Uitgaande van 15 graden hoek van je daksysteem 50 = 73% 140 = 87% 230 = 85% 320 = 71% Het maakt dus weinig uit met een platdaksysteem.
Voor eigen gebruik zijn die op 230 ideaal voor in de avond als je de meeste stroom gebruikt. |
icecreamfarmer_NL | dinsdag 15 juli 2025 @ 15:01 |
quote: Op maandag 14 juli 2025 19:28 schreef zalkc het volgende:[..] [ afbeelding ] Uitgaande van 15 graden hoek van je daksysteem 50 = 73% 140 = 87% 230 = 85% 320 = 71% Het maakt dus weinig uit met een platdaksysteem. Voor eigen gebruik zijn die op 230 ideaal voor in de avond als je de meeste stroom gebruikt. Ja dat was mijn idee ook. Alleen in de winter komt daar wel vroeg schaduw op. Huis staat op 19m en is 12m hoog.
Overigens zou d etotale opbrengst weinig moeten verschillen maar vanwege de schaduwwerking en de betere bificial werking denk ik to aan 50 en 140 graden. Echter is die opstelling qua systeem wel veel duurder. Ipv 2 frames heb ik er dan 4 nodig.
https://www.thomasberger.(...)oeff2=-0.48&max2=500
https://www.thomasberger.(...)oeff2=-0.48&max2=500
[ Bericht 23% gewijzigd door icecreamfarmer_NL op 15-07-2025 15:10:05 ] |
bambino | dinsdag 15 juli 2025 @ 20:22 |
quote: Op maandag 14 juli 2025 09:50 schreef namliam het volgende:[..] Ik vond het anders zeer behulpzaam [..] Ik heb altijd begrepen dat wanneer je met strings werkt die het liefst erg gelijkende hebt. 11 om 11 in dit geval of 12 om 10 desnoods.... maar hoe schever hoe slechter. Klopt, beter voor de omvormer. Maar ze kunnen prima 6 om 12 aan. |
boegschroef | donderdag 17 juli 2025 @ 22:15 |
quote: Op maandag 14 juli 2025 11:09 schreef TheFreshPrince het volgende:[..] edit edit edit: ik denk dat het wel kan maar niet optimaal is vanwege de verschillende ligging Gewoon proberen en kijken hoe het gaat. Wel even wachten tot de zon onder is en werkschakelaar ook omzetten, zou ik adviseren. Ik heb het nu 2 dagen aangekeken, de piek is nu een stuk hoger (7000 ipv 6000) maar nu wil.ik het eigenlijk weer los koppelen en terug naar 2 strings. Ik heb ruimte voor zeker 2 panelen langs de huidige 4 in de zelfde hoek en richting met evenveel zon.
Nu is de vraag, kan ik zomaar elk ander paneel aankopen of kan ik beter bij hetzelfde merk en wph houden (de huidige panelen zijn '3-1 Bauer BS 400 M10HBB - 400 Wp full black paneel met half cut cellen') maar die zijn niet meer te krijgen. |
TheFreshPrince | donderdag 17 juli 2025 @ 22:20 |
quote: Op donderdag 17 juli 2025 22:15 schreef boegschroef het volgende:[..] Ik heb het nu 2 dagen aangekeken, de piek is nu een stuk hoger (7000 ipv 6000) maar nu wil.ik het eigenlijk weer los koppelen en terug naar 2 strings. Ik heb ruimte voor zeker 2 panelen langs de huidige 4 in de zelfde hoek en richting met evenveel zon. Nu is de vraag, kan ik zomaar elk ander paneel aankopen of kan ik beter bij hetzelfde merk en wph houden (de huidige panelen zijn '3-1 Bauer BS 400 M10HBB - 400 Wp full black paneel met half cut cellen') maar die zijn niet meer te krijgen. Je kan er een paar panelen bijkopen die redelijk in de buurt komen qua specs.
Zover ik heb begrepen zijn ze dan beperkt tot 400Wp, ongeacht wat de Wp van de nieuwe panelen is. Maar gezien de prijs van nieuwe panelen is dat allemaal niet zo spannend.
Als je dat perse niet wil, kan je ook nog 6 nieuwe panelen kopen en die 4 die er al liggen op Marktplaats gooien. Dan wel even op de maat letten (ook dikte) ivm de al aanwezige steunen.
[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 17-07-2025 22:27:42 ] |
TheFreshPrince | zondag 20 juli 2025 @ 23:05 |
Bij mijn moeder draaien er inmiddels 4 PIB's (Plug-in Batterijen) van HomeWizard,
4x 2,7kWh = 10,8kWh in totaal. Heb ~1,5 week geleden een stopcontact erbij gemaakt en die is door de installateur in de meterkast aangesloten op een nieuwe, eigen groep. Voor de zekerheid heb ik de groep en het stopcontact nog van een opvallend label voorzien.
De Homey Pro (die lichtgevende schijf) handelt het laden van de accu af in de herfst en winter.
Daarnaast zit er nog een bewegingsmelder aan zodat de verwarming omlaag gaat als ze er langer dan 24 uur niet zijn. Dat is wel handig aangezien ze van ongeveer april t/m september op de camping staan maar ook af en toe thuis.
De accu's zijn alle 4 "renewed", dus gerepareerd en met maximaal 100 cycles op de accu. Er is er 1 defect geraakt maar die is al omgewisseld.


 |
icecreamfarmer_NL | zondag 20 juli 2025 @ 23:26 |
quote: Op zondag 20 juli 2025 23:05 schreef TheFreshPrince het volgende:Bij mijn moeder draaien er inmiddels 4 PIB's (Plug-in Batterijen) van HomeWizard, 4x 2,7kWh = 10,8kWh in totaal. Heb ~1,5 week geleden een stopcontact erbij gemaakt en die is door de installateur in de meterkast aangesloten op een nieuwe, eigen groep. Voor de zekerheid heb ik de groep en het stopcontact nog van een opvallend label voorzien. De Homey Pro (die lichtgevende schijf) handelt het laden van de accu af in de herfst en winter. Daarnaast zit er nog een bewegingsmelder aan zodat de verwarming omlaag gaat als ze er langer dan 24 uur niet zijn. Dat is wel handig aangezien ze van ongeveer april t/m september op de camping staan maar ook af en toe thuis. De accu's zijn alle 4 "renewed", dus gerepareerd en met maximaal 100 cycles op de accu. Er is er 1 defect geraakt maar die is al omgewisseld. [ afbeelding ] [ afbeelding ] [ afbeelding ] Ik dacht dat het een test was. Waarom nu 4? |
TheFreshPrince | zondag 20 juli 2025 @ 23:32 |
quote: Was het een test? Om Rutte te citeren: "geen actieve herinnering aan".
Heb het maken van Homey Pro Flows inmiddels zover onder de knie dat het wel goedkomt. |
Horsemen | maandag 21 juli 2025 @ 08:08 |
quote: Op zondag 20 juli 2025 23:05 schreef TheFreshPrince het volgende:Bij mijn moeder draaien er inmiddels 4 PIB's (Plug-in Batterijen) van HomeWizard, 4x 2,7kWh = 10,8kWh in totaal. Heb ~1,5 week geleden een stopcontact erbij gemaakt en die is door de installateur in de meterkast aangesloten op een nieuwe, eigen groep. Voor de zekerheid heb ik de groep en het stopcontact nog van een opvallend label voorzien. De Homey Pro (die lichtgevende schijf) handelt het laden van de accu af in de herfst en winter. Daarnaast zit er nog een bewegingsmelder aan zodat de verwarming omlaag gaat als ze er langer dan 24 uur niet zijn. Dat is wel handig aangezien ze van ongeveer april t/m september op de camping staan maar ook af en toe thuis. De accu's zijn alle 4 "renewed", dus gerepareerd en met maximaal 100 cycles op de accu. Er is er 1 defect geraakt maar die is al omgewisseld. [ afbeelding ] [ afbeelding ] [ afbeelding ] Netjes hoor 👍🏻 Goed geregeld voor ze 😀 |
blomke | maandag 21 juli 2025 @ 08:38 |
quote: Op zondag 20 juli 2025 23:05 schreef TheFreshPrince het volgende:Bij mijn moeder draaien er inmiddels 4 PIB's (Plug-in Batterijen) van HomeWizard, 4x 2,7kWh = 10,8kWh in totaal. Heb ~1,5 week geleden een stopcontact erbij gemaakt en die is door de installateur in de meterkast aangesloten op een nieuwe, eigen groep. Voor de zekerheid heb ik de groep en het stopcontact nog van een opvallend label voorzien. De Homey Pro (die lichtgevende schijf) handelt het laden van de accu af in de herfst en winter. Daarnaast zit er nog een bewegingsmelder aan zodat de verwarming omlaag gaat als ze er langer dan 24 uur niet zijn. Dat is wel handig aangezien ze van ongeveer april t/m september op de camping staan maar ook af en toe thuis. De accu's zijn alle 4 "renewed", dus gerepareerd en met maximaal 100 cycles op de accu. Er is er 1 defect geraakt maar die is al omgewisseld. [ afbeelding ] [ afbeelding ] [ afbeelding ] Ga ik volgen! |
215 | maandag 21 juli 2025 @ 08:50 |
Hoewel het technisch prima is geregeld met een eigen groep voor die dingen mag het officieel niet dat ze met stekkers zijn aangesloten. Niet bang dat een verzekering eventueel lastig gaat doen? |
blomke | maandag 21 juli 2025 @ 09:22 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 08:50 schreef 215 het volgende:Hoewel het technisch prima is geregeld met een eigen groep voor die dingen mag het officieel niet dat ze met stekkers zijn aangesloten. Hoe dan wel? |
215 | maandag 21 juli 2025 @ 09:56 |
quote: De stekkers vervangen door werkschakelaars, het hoort een vaste verbinding te zijn als je meer dan 600 (?)Watt op een groep zet. |
Vliegbaard | maandag 21 juli 2025 @ 10:19 |
Ik ben laatst gebeld door NextEnergy. Die wouden mij ook van die dingen aansmeren. De twee gasten die ik aan de telefoon had konden mij beiden niet echt overtuigen eerlijk gezegd. 10,4 kWh zou ik dan op uitkomen met mijn verbruik. Maar mijn opwek is op een goede dag al ruim 6 kWh. Stel dat ik 's nachts 10 kWh uit de batterijen zou trekken, dan zijn ze in de zomer om 9 uur alweer vol. Iets wat overigens dan technisch weer niet mogelijk zou zijn want de opslag van stroom gaat met de pluginbatterij nog zo snel. De prijs is wel interessant maar de terugverdientijd die voorgesteld werd geloof ik niet zo in. |
blomke | maandag 21 juli 2025 @ 10:54 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 09:56 schreef 215 het volgende:[..] De stekkers vervangen door werkschakelaars, het hoort een vaste verbinding te zijn als je meer dan 600 (?)Watt op een groep zet.

? |
blomke | maandag 21 juli 2025 @ 10:54 |
quote: Wat was de interessante prijs/kWh?
[ Bericht 0% gewijzigd door blomke op 21-07-2025 11:15:11 ] |
Party_P | maandag 21 juli 2025 @ 11:21 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 09:56 schreef 215 het volgende:[..] De stekkers vervangen door werkschakelaars, het hoort een vaste verbinding te zijn als je meer dan 600 (?)Watt op een groep zet. ook mijn gedachte ja. 4x600w mag niet op een stopcontact. Sowieso "mag" er max 10A (dus 2300w) op een stopcontact wat betreft afname. Zeker met dit soort apparateren kun je langdurig hoge belasting hebben en dan is 2400w continue niet heel lekker voor zo'n stopcontact.
Praktische vraag wat betreft zo'n werkschakelaar. Dan gebruik je dus een andere kabel tussen Accu en schakelaar? Of knip je de huidige kabel door en gebruik je die? |
TheFreshPrince | maandag 21 juli 2025 @ 11:23 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 08:50 schreef 215 het volgende:Hoewel het technisch prima is geregeld met een eigen groep voor die dingen mag het officieel niet dat ze met stekkers zijn aangesloten. Niet bang dat een verzekering eventueel lastig gaat doen?
quote: Op maandag 21 juli 2025 11:21 schreef Party_P het volgende:[..] ook mijn gedachte ja. 4x600w mag niet op een stopcontact. Sowieso "mag" er max 10A (dus 2300w) op een stopcontact wat betreft afname. Waarom zou dat niet mogen? Heb je daar onderbouwing voor? 
Want zonder bronnen en onderbouwing is het een mening.
[ Bericht 15% gewijzigd door TheFreshPrince op 21-07-2025 11:33:06 ] |
Vliegbaard | maandag 21 juli 2025 @ 11:31 |
quote: 10,4 kWh voor ¤3700 |
Horsemen | maandag 21 juli 2025 @ 11:34 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 11:21 schreef Party_P het volgende:[..] ook mijn gedachte ja. 4x600w mag niet op een stopcontact. Sowieso "mag" er max 10A (dus 2300w) op een stopcontact wat betreft afname. Zeker met dit soort apparateren kun je langdurig hoge belasting hebben en dan is 2400w continue niet heel lekker voor zo'n stopcontact. Praktische vraag wat betreft zo'n werkschakelaar. Dan gebruik je dus een andere kabel tussen Accu en schakelaar? Of knip je de huidige kabel door en gebruik je die? Vooropgesteld dat ik er weinig verstand van heb maar volgens mij is dit bij een moderne groepenkast/installatie al heel lang 16A. Een normaal Nederlands stopcontact levert een spanning van 230 volt. Bij een maximale stroomsterkte van 16 ampère, kan een stopcontact theoretisch 3680 watt leveren (230V * 16A). Echter, om veiligheidsredenen wordt volgens mij vaak een vuistregel van 3500 watt gehanteerd als maximale belasting per groep/stopcontact en uiteraard niet continu. De 4x600w =2.400 W uit dit voorbeeld zou dus prima als langdurig mogelijk moeten zijn. (Naar mijn mening ) |
Party_P | maandag 21 juli 2025 @ 11:38 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 11:34 schreef Horsemen het volgende:[..] Vooropgesteld dat ik er weinig verstand van heb maar volgens mij is dit bij een moderne groepenkast/installatie al heel lang 16A. Een normaal Nederlands stopcontact levert een spanning van 230 volt. Bij een maximale stroomsterkte van 16 ampère, kan een stopcontact theoretisch 3680 watt leveren (230V * 16A). Echter, om veiligheidsredenen wordt volgens mij vaak een vuistregel van 3500 watt gehanteerd als maximale belasting per groep/stopcontact en uiteraard niet continu. De 4x600w =2.400 W uit dit voorbeeld zou dus prima als langdurig mogelijk moeten zijn. (Naar mijn mening ?) Dan verschillen wij van mening. Voor zover ik weet mogen apparaten die meer dan 10A trekken niet op een stopcontact. Kortstondig kan meer dan 10A wel, maar niet langdurig.
Die Homewizard is geen 600w, maar 800w, dus met 4x 800w kom je op 3200w. Ik zou dat echt niet aan willen sluiten op een 4voudige stopcontact, 3200w continue belading voor meerdere uren is echt niet fijn voor een stopcontact. Ik heb ooit een droger gehad die 2700w trok, meerdere uren achter elkaar, en dat stopcontact werd wel te heet en verkleurde ook. |
Horsemen | maandag 21 juli 2025 @ 11:59 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 11:38 schreef Party_P het volgende:[..] Dan verschillen wij van mening. Voor zover ik weet mogen apparaten die meer dan 10A trekken niet op een stopcontact. Kortstondig kan meer dan 10A wel, maar niet langdurig. Die Homewizard is geen 600w, maar 800w, dus met 4x 800w kom je op 3200w. Ik zou dat echt niet aan willen sluiten op een 4voudige stopcontact, 3200w continue belading voor meerdere uren is echt niet fijn voor een stopcontact. Ik heb ooit een droger gehad die 2700w trok, meerdere uren achter elkaar, en dat stopcontact werd wel te heet en verkleurde ook. Ik heb geen idee wat een Homewizard per stuk doet maar jij schreef 4x600w dus ik was daar even vanuit gegaan. |
TheFreshPrince | maandag 21 juli 2025 @ 12:23 |
Die 600 Watt invoeren op een bestaande groep met andere gebruikers is overigens een oude grens, dat is in de huidige netcode 800 Watt.
§ 3.3 Netcode elektriciteit
Het stopcontact bij mijn moeder zit echter op een groep zonder andere gebruikers.
Ik heb hem er speciaal voor aangelegd, het stopcontact is van een betrouwbaar merk, de kabel is nieuw aangelegd, 2,5mm2 dik en vrij van enige beschadigingen en in de meterkast is het aangesloten door een professional.
[ Bericht 20% gewijzigd door TheFreshPrince op 21-07-2025 12:32:19 ] |
icecreamfarmer_NL | maandag 21 juli 2025 @ 12:24 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 09:56 schreef 215 het volgende:[..] De stekkers vervangen door werkschakelaars, het hoort een vaste verbinding te zijn als je meer dan 600 (?)Watt op een groep zet. 600W is niets |
icecreamfarmer_NL | maandag 21 juli 2025 @ 12:26 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 11:21 schreef Party_P het volgende:[..] ook mijn gedachte ja. 4x600w mag niet op een stopcontact. Sowieso "mag" er max 10A (dus 2300w) op een stopcontact wat betreft afname. Zeker met dit soort apparateren kun je langdurig hoge belasting hebben en dan is 2400w continue niet heel lekker voor zo'n stopcontact. Praktische vraag wat betreft zo'n werkschakelaar. Dan gebruik je dus een andere kabel tussen Accu en schakelaar? Of knip je de huidige kabel door en gebruik je die? Bij continue gebruik kan ik het mij engizins voorstellen maar in principe zou een wcd gewoon 3600W moeten kunnen trekken of heb jij je ovens en wasmachine ook zonder stekker aangesloten?
https://www.euronorm.net/content/template2.php?itemID=23
Zou je dat ergens bij Gira terug kunnen vinden tot welke waarden hun stopcontacten zijn bedoeld? |
TheFreshPrince | maandag 21 juli 2025 @ 12:27 |
quote: Als je het invoedt op een groep die andere gebruikers deelt, kan je wel over de 16A kortsluitstroom gaan zonder dat de automaat eruit klapt. Daar zit wel een veiligheidsmarge op en daar blijf je binnen met die 600 (of tegenwoordig 800) Watt.
Dus daarom die 800Watt invoed grens op een groep met andere gebruikers.
[ Bericht 0% gewijzigd door TheFreshPrince op 21-07-2025 12:33:32 ] |
namliam | maandag 21 juli 2025 @ 13:02 |
Doe ik het goed als ik zeg, bij 5kwh gebruik buiten de opwek tijdens zomerdagen heb je 5 van deze dingen nodig hebben. |
TheFreshPrince | maandag 21 juli 2025 @ 13:19 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 13:02 schreef namliam het volgende:Doe ik het goed als ik zeg, bij 5kwh gebruik buiten de opwek tijdens zomerdagen heb je 5 van deze dingen nodig hebben. Welke dingen? Die thuisbatterij?
Nee, ze zijn 2,7kWh (2,47kWh netto) per stuk dus 2 stuks. |
namliam | maandag 21 juli 2025 @ 13:58 |
OK dus 2 dan, a 1400 per stuk, bespaart dan ongeveer 300 euro aan terugleverkosten... .schiet dan aan euro's niet heel veel op. |
215 | maandag 21 juli 2025 @ 14:16 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 12:23 schreef TheFreshPrince het volgende:Die 600 Watt invoeren op een bestaande groep met andere gebruikers is overigens een oude grens, dat is in de huidige netcode 800 Watt. § 3.3 Netcode elektriciteitHet stopcontact bij mijn moeder zit echter op een groep zonder andere gebruikers. Ik heb hem er speciaal voor aangelegd, het stopcontact is van een betrouwbaar merk, de kabel is nieuw aangelegd, 2,5mm 2 dik en vrij van enige beschadigingen en in de meterkast is het aangesloten door een professional. Daar geef je zelf het antwoord. Dus maximaal 800 watt per groep op een stopcontact. Dat het prima kan zoals jij het hebt opgelost ben ik met je eens, Als je inderdaad nooit iets anders er in stopt is dit technisch prima maar aangezien het officieel niet zo mag zou ik ff met de verzekering rekening houden.
Het mag niet omdat je simpel er een stekker uit kunt trekken en daar een verlengsnoer in kunt stoppen met b.v. de droger en de wasmachine samen met een waterkoker gelijktijdig kan laten draaien. Dan gaat je verlengsnoer een beetje stinken.
quote: Een tijdje heeft de regel bestaan dat een apparaat van meer dan 10 A een eigen groep diende te hebben, dat is niet meer, je mag naar hartenlust van alles aansluiten als je maar niet alles gelijktijdig aan zet.
Er is nog wel iets van zeer langdurig gebruik. Als je uren lang stroom trekt of oplaad dan is het advies (of regel?) om het tot 80% van het maximum beperken. Het fijne weet ik hier echter niet van, mijn auto laadt met 12 A dus dat is ruim binnen die 80% en mn panelen leveren ook niet zoveel. |
TheFreshPrince | maandag 21 juli 2025 @ 14:29 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 14:16 schreef 215 het volgende:[..] Daar geef je zelf het antwoord. Dus maximaal 800 watt per groep op een stopcontact. Dat het prima kan zoals jij het hebt opgelost ben ik met je eens, Als je inderdaad nooit iets anders er in stopt is dit technisch prima maar aangezien het officieel niet zo mag zou ik ff met de verzekering rekening houden. Welk / hoe / wat "officieel" is dat? Want dat mis ik een beetje.
quote: Het mag niet omdat je simpel er een stekker uit kunt trekken en daar een verlengsnoer in kunt stoppen met b.v. de droger en de wasmachine samen met een waterkoker gelijktijdig kan laten draaien. Dan gaat je verlengsnoer een beetje stinken. Ik kan ook 4 kachels op een opgerold verlengsnoer aansluiten. Dat past prima qua stekkers, dat zal overal misgaan. Maar dat doe ik echter niet. Ik hou me aan de instructies van HomeWizard.
Dus nogmaals, waar is die regel vastgelegd dat het niet zou mogen en "overtreden" meerdere leveranciers van PIB's in Nederland dan die regel?
Eerlijk is eerlijk: ze kregen het wel warm.

quote: [..] Een tijdje heeft de regel bestaan dat een apparaat van meer dan 10 A een eigen groep diende te hebben, dat is niet meer, je mag naar hartenlust van alles aansluiten als je maar niet alles gelijktijdig aan zet.
Welke regel was dat? Waar is / was dat in vermeld?
quote: Er is nog wel iets van zeer langdurig gebruik. Als je uren lang stroom trekt of oplaad dan is het advies (of regel?) om het tot 80% van het maximum beperken. Het fijne weet ik hier echter niet van, mijn auto laadt met 12 A dus dat is ruim binnen die 80% en mn panelen leveren ook niet zoveel.
Welke regel is dat?
Je zegt een hoop maar je komt niet met iets concreets  |
TheFreshPrince | maandag 21 juli 2025 @ 14:33 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 13:58 schreef namliam het volgende:OK dus 2 dan, a 1400 per stuk, bespaart dan ongeveer 300 euro aan terugleverkosten... .schiet dan aan euro's niet heel veel op. Nee, ik zou ook niet voor de HomeWizard batterij gaan als je naar terugverdientijd kijkt. Voor mijn moeder was dit de makkelijkste oplossing (laagdrempelig) en aangezien ik ze betaal is er voor haar geen terugverdientijd.
Er zijn goedkopere oplossingen zoals van Marstek en Zendure. En ik zag ook Anker al met de Solix lijn. Let wel op dat je (ivm garantie) via de officiële importkanalen koopt.
Zie info: Bekijk deze YouTube-video |
215 | maandag 21 juli 2025 @ 14:38 |
Joh, mag het helemaal zelf weten hoor, mij heb je er niet mee.
Ik ken de NEN1010 niet uit mijn hoofd, er is hier nog ergens een algemeen topic over elektra, daar kan je dit hele verhaal vast wel terug vinden.
Er staat op dat verlengsnoer trouwens dat het opgerold slechts een beperkte capaciteit heeft. |
TheFreshPrince | maandag 21 juli 2025 @ 14:47 |
quote: Ook dat is geen onderbouwing. Dat is een uiting van "zoek het lekker uit" 
quote: Ik ken de NEN1010 niet uit mijn hoofd, er is hier nog ergens een algemeen topic over elektra, daar kan je dit hele verhaal vast wel terug vinden.
Er staat op dat verlengsnoer trouwens dat het opgerold slechts een beperkte capaciteit heeft.
Het is ook erg dubbel, dat ben ik met je eens.
De NEN1010 geldt niet voor consumenten, we hebben er in de basis niet eens inzage in. Maar dat neemt inderdaad niet weg dat als je wat aanpast, je moet weten waar je mee bezig bent.
Mijn installateur heeft gezien dat mijn stopcontact correct was geïnstalleerd, hij heeft de verdere aansluiting in de meterkast verzorgd, er een automaat voor gezet en gecontroleerd dat er na de uitbreiding maximaal 4 groepen op 1 aardlekschakelaar zitten.
Als installateur zou hij vanuit de NEN1010 norm geen plug-in batterijen mogen plaatsen.
Maar wat ik als klant op dat stopcontact aansluit, is dan weer niet zijn zaak / verantwoording.
Je zou waarschijnlijk kunnen stellen dat een "plug-in" thuisbatterij zelf(s) geen onderdeel uitmaakt van de huisinstallatie (en dus ook niet van de NEN1010-norm) omdat het een elektrisch apparaat is met een stekker, dat toevallig ook kan terugleveren. |
215 | maandag 21 juli 2025 @ 14:55 |
Ik kan dat grote elektra topic niet meer vinden. Iemand met betere zoek kwaliteiten?
Dit is ook even hier ter sprake geweest: K&W / NEN 1010:2015, Aparte groep voor apparaten >2kW? Dat van aparte groepen voor grote gebruikers hoeft dus al (minimaal) tien jaar niet meer. |
TheFreshPrince | maandag 21 juli 2025 @ 14:55 |
Voor de algehele geruststelling zal ik binnenkort (na zonsondergang) enkele gebruikers in de woning inschakelen zodat de batterijen alle 4 op vol vermogen leveren en dan een uur lang met m'n FLIR (warmtebeeldcamera) het stopcontact, automaat en bekabeling monitoren. |
TheFreshPrince | maandag 21 juli 2025 @ 14:57 |
quote: Ik vind het vaak wel fijn om grote verbruikers achter een eigen groep te hebben, vooral ook omdat dan niet je koelkast en vriezer ineens uitgeschakeld zijn als je sluiting hebt gehad in je oven, wasmachine ander apparaat.
Maar dat is meer een praktisch iets. |
namliam | maandag 21 juli 2025 @ 15:53 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 14:33 schreef TheFreshPrince het volgende:[..] Er zijn goedkopere oplossingen zoals van Marstek en Zendure. En ik zag ook Anker al met de Solix lijn. Let wel op dat je (ivm garantie) via de officiële importkanalen koopt. Marstek is wel de helft goedkoper.... die andere twee lijken niet veel te verschillen.
Maargoed, voorlopig denk ik toch nog te vroeg voor dit soort dingen. |
Faraday01 | maandag 21 juli 2025 @ 15:58 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 14:55 schreef TheFreshPrince het volgende:Voor de algehele geruststelling zal ik binnenkort (na zonsondergang) enkele gebruikers in de woning inschakelen zodat de batterijen alle 4 op vol vermogen leveren en dan een uur lang met m'n FLIR (warmtebeeldcamera) het stopcontact, automaat en bekabeling monitoren. Krijg je op de refurbished batterijen van homewizard redelijke garanties? |
TheFreshPrince | maandag 21 juli 2025 @ 16:22 |
quote: Garantie is gelijk, zover ik me heb ingelezen. |
TheFreshPrince | maandag 21 juli 2025 @ 16:23 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 15:53 schreef namliam het volgende:[..] Marstek is wel de helft goedkoper.... die andere twee lijken niet veel te verschillen. Maargoed, voorlopig denk ik toch nog te vroeg voor dit soort dingen. Bij de 2 anderen kan je uitbreiden met losse accu-modules geloof ik, dus bij 1 accu in verhouding mss iets duurder omdat je ook 1x die controller module nodig hebt maar per volgende accu zal het dan weinig schelen.
Uitbreidbaarheid kan ook meetellen voor je keuze.
En ga je dan nog weer groter dan ~10kWh dan zou ik al snel voor een systeem gaan dat in je meterkast integreert en eventueel ook terug kan leveren als je een dynamisch contract hebt. Dus geen "plug-in". |
Horsemen | maandag 21 juli 2025 @ 16:32 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 13:58 schreef namliam het volgende:OK dus 2 dan, a 1400 per stuk, bespaart dan ongeveer 300 euro aan terugleverkosten... .schiet dan aan euro's niet heel veel op. Vanaf 1-1-2027 zal het terugverdienen (als je opladen alleen via je zonnepanelen doet) uit twee delen bestaan. De besparing op de terugleverkosten en je lagere afname van het energiebedrijf. Wat je er in stopt hoef je natuurlijk ook minder af te nemen. Wel in je berekening nog even rekeninghouden met de conversieverlies van ongeveer 25%. Dit soort kleine accu's gebruik je vooral om je nachtverbruik (meestal zonder de wintermaanden) af te dekken. |
namliam | maandag 21 juli 2025 @ 21:02 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 16:32 schreef Horsemen het volgende:[..]Dit soort kleine accu's gebruik je vooral om je nachtverbruik (meestal zonder de wintermaanden) af te dekken. Dat is dan ook precies mijn bedoeling, al ligt er misschien nog ergens een EV in de toekomst.... Dus daar is dan nog wat extra energie voor nodig maar kan wellicht (ook) als mobiele accu dienen |
Horsemen | maandag 21 juli 2025 @ 21:42 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 21:02 schreef namliam het volgende:[..] Dat is dan ook precies mijn bedoeling, al ligt er misschien nog ergens een EV in de toekomst.... Dus daar is dan nog wat extra energie voor nodig maar kan wellicht (ook) als mobiele accu dienen Zelf overweeg ik er eind 2026 begin 2027 ook 2 te nemen. Mijn verwachting is dat ik daar van het voorjaar tot het najaar 90% a 95% van mijn nachtverbruik mee kan opvangen. Mocht blijken dat ik iets meer te kort kom dan mijn inschatting dan kan ik er een jaar later er altijd nog een bij kopen. |
freak1 | dinsdag 22 juli 2025 @ 09:47 |
quote: Op maandag 21 juli 2025 21:42 schreef Horsemen het volgende:[..] Zelf overweeg ik er eind 2026 begin 2027 ook 2 te nemen. Mijn verwachting is dat ik daar van het voorjaar tot het najaar 90% a 95% van mijn nachtverbruik mee kan opvangen. Mocht blijken dat ik iets meer te kort kom dan mijn inschatting dan kan ik er een jaar later er altijd nog een bij kopen.
quote: Op maandag 21 juli 2025 21:02 schreef namliam het volgende:[..] Dat is dan ook precies mijn bedoeling, al ligt er misschien nog ergens een EV in de toekomst.... Dus daar is dan nog wat extra energie voor nodig maar kan wellicht (ook) als mobiele accu dienen om even aan te haken; er is een nieuw NL product in ontwikkel welke het conversieverlies tijdens het omzetten van AC-DC-AC onder de 6 procent wil zien te krijgen.. later dit jaar, begin 2026 op de markt. modulair ontwerp, 5kW per module en onbeperkt accus aanhaken. ik zal me melden als daar meer over bekend is.
mbt electrische autos, wij hebben hier 2 ID modellen van VW staan met bidrectioneel laden met precies die intentie.. echter, over dooie mus gesproken, in de pilot in zweden en in de laatste geruchten lijkt het erop dat er een max van 800 maal laden/ontladen wordt ondersteund door volkswagen voor de garantie vervalt. dat getal blijkt ook nog te veranderen, maar dat bidirectioneel laden kent waarschijnlijk nog wat haken en ogen.. ik blijf het vizier houden op accus.. |
215 | dinsdag 22 juli 2025 @ 11:42 |
Het klinkt wel leuk om je autoaccu te gebruiken als huisaccu maar dat impliceert dat je altijd thuis bent, overdag om in de zon het ding te laden en in de avond om weer te ontladen.
Daarnaast is het wel een erg kostbare batterij als ie daardoor wel voortijdig verslijt of stuk gaat. Onderweg koffie zetten of een maaltje opwarmen vind ik geweldig maar om je huis van energie te voorzien anders dan in een echte noodsituatie lijkt mij niet echt een verstandige keus. Maar we wachten af wat de ontwikkelingen zijn. |
TheFreshPrince | dinsdag 22 juli 2025 @ 12:06 |
quote: Op dinsdag 22 juli 2025 11:42 schreef 215 het volgende:Het klinkt wel leuk om je autoaccu te gebruiken als huisaccu maar dat impliceert dat je altijd thuis bent, overdag om in de zon het ding te laden en in de avond om weer te ontladen. Daarnaast is het wel een erg kostbare batterij als ie daardoor wel voortijdig verslijt of stuk gaat. Onderweg koffie zetten of een maaltje opwarmen vind ik geweldig maar om je huis van energie te voorzien anders dan in een echte noodsituatie lijkt mij niet echt een verstandige keus. Maar we wachten af wat de ontwikkelingen zijn. Het vervangen van een accu voor een ID.4 kost tussen de ¤10.000 en ¤15.000 en dan heb je een 52 of 77kWh accu. Dat is ¤192,31 tot ¤194,80 per kWh.
Dat is niet kostbaarder dan het vervangen van je thuisaccu en het bespaart je ook nog eens de extra uitgave voor een thuisaccu.
En als je zo'n grote accu als thuisaccu gebruikt, zal je in de praktijk maar 5-15kWh in een nacht uit die accu halen, dus dat is 6,5 tot 19,5% van 1 volledige laadcyclus (uitgaande van het 77kWh model).
Dat valt dus reuze mee, het is meer een gevoel dan een feit 
Wat wel een punt zou kunnen zijn om het niet te doen: de ID.4 heeft Lithium-Ion cellen en geen LiFePO4 (LFP), dus de levensduur is fors korter. Dat zou het "800 cycli" verhaal van @freak1 ook prima verklaren.
Maar bij een auto met LFP-cellen zou ik totaal geen bezwaar zien om die als thuisaccu te gebruiken. Met ~5.000 laadcycli en 400km range zou je al 2.000.000km aan range hebben, dan ligt je auto allang op de sloop. Dus gebruik die cellen mooi als thuisaccu (als de functie er op zit). |
zalkc | dinsdag 22 juli 2025 @ 12:55 |
Telegraaf¤ haalt weer wat belanghebbenden (consumentenbond, Holland Solar, 1Komma5) van stal om zonnepanelen en thuisaccu's weer te gaan subsidiëren.
Hou gewoon de btw op 0% en breid die uit voor accu's. Ik heb dit jaar alles vervangen en een accu geplaatst voor 7.000¤ en heb 5.000kWh (65%) eigen gebruik straks. Terugverdientijd is dan 6 jaar.
Compenseer misschien nog de huurders die nu per maand extra huur betalen voor ongebufferde panelen die het niet meer waard zijn. Maar ga alsjeblieft niet nog een keer mij sponsoren met salderen-light |
TheFreshPrince | dinsdag 22 juli 2025 @ 13:51 |
quote: Op dinsdag 22 juli 2025 12:55 schreef zalkc het volgende:Telegraaf¤ haalt weer wat belanghebbenden (consumentenbond, Holland Solar, 1Komma5) van stal om zonnepanelen en thuisaccu's weer te gaan subsidiëren. Hou gewoon de btw op 0% en breid die uit voor accu's. Ik heb dit jaar alles vervangen en een accu geplaatst voor 7.000¤ en heb 5.000kWh (65%) eigen gebruik straks. Terugverdientijd is dan 6 jaar. Compenseer misschien nog de huurders die nu per maand extra huur betalen voor ongebufferde panelen die het niet meer waard zijn. Maar ga alsjeblieft niet nog een keer mij sponsoren met salderen-light Voor huurders is het idd zuur en die hebben niet echt een keuze (ook mijn huurder niet, die 20 panelen liggen er).
Maar voor de rest is er vooral behoefte aan duidelijkheid en geen zwabberbeleid. Je kan geen investering doen voor >8 jaar als er ieder jaar weer een koerswijziging is nadat een belangengroep er een plasje overheen heeft gedaan of een minister een "helder moment" heeft. |
michaelmoore | dinsdag 22 juli 2025 @ 14:05 |
quote: Op dinsdag 22 juli 2025 12:55 schreef zalkc het volgende:Telegraaf¤ haalt weer wat belanghebbenden (consumentenbond, Holland Solar, 1Komma5) van stal om zonnepanelen en thuisaccu's weer te gaan subsidiëren. Hou gewoon de btw op 0% en breid die uit voor accu's. Ik heb dit jaar alles vervangen en een accu geplaatst voor 7.000¤ en heb 5.000kWh (65%) eigen gebruik straks. Terugverdientijd is dan 6 jaar. Compenseer misschien nog de huurders die nu per maand extra huur betalen voor ongebufferde panelen die het niet meer waard zijn. Maar ga alsjeblieft niet nog een keer mij sponsoren met salderen-light gaat niet gebeuren
salderen is sowieso de oorzaak van de huidige netcongestie met het heen en weer sturen van ongewenste stroom We moeten van de netcongestie af, dus iedereen moet de opgewekte stroom zelf gaan gebruiken
Laat het energiebedrijf maar een wijk batterij gaan plaatsen als dat uit kan commercieel, eventueel met wat subsidie
quote: Beperkt salderen lost problemen niet op’ Intussen gaan er ook stemmen op om de salderingsregeling niet af te schaffen, maar te beperken tot ongeveer 1500 kWh per jaar. Van Hooff van Holland Solar ziet dat echter niet zitten. „ Een gedeeltelijke handhaving van het salderen lijkt sympathiek, maar het lost structurele problemen niet op.
Het houdt consumenten afhankelijk van het stroomnet, en voorkomt dat zij investeren in slimme oplossingen zoals thuisbatterijen of energiemanagementsystemen.”
Het gedeeltelijk handhaven van de salderingsregeling remt bewust energieverbruik af en verergert de netproblemen.”
[ Bericht 1% gewijzigd door michaelmoore op 22-07-2025 14:28:24 ] |
aartstyle | dinsdag 22 juli 2025 @ 14:34 |
quote: Op dinsdag 22 juli 2025 14:05 schreef michaelmoore het volgende:[..] gaat niet gebeuren salderen is sowieso de oorzaak van de huidige netcongestie met het heen en weer sturen van ongewenste stroom We moeten van de netcongestie af, dus iedereen moet de opgewekte stroom zelf gaan gebruiken Laat het energiebedrijf maar een wijk batterij gaan plaatsen als dat uit kan commercieel met wat subsidie [..] Maar het voorstel met een terug lever bedrag van 10 cent per kwh bemoedig je nog steeds om het zelf zoveel mogelijk te gebruiken en daarbij motiveer je ook eventueel nieuwe zonnepaneel geinteresseerden.
Het gedeeltelijk volledig salderen van 1500 KWH is idd onzin en lost niks op. Dat werkt dan nog steeds niet motiverend om stroom te gebruiken op het moment dat je het opwekt.
Verder is het idd belangrijk om altijd duidelijkheid te geven over de 10 komende jaren zodat mensen weloverwogen beslissingen kunnen blijven nemen. |
michaelmoore | dinsdag 22 juli 2025 @ 14:38 |
quote: Op dinsdag 22 juli 2025 14:34 schreef aartstyle het volgende:[..] Maar het voorstel met een terug lever bedrag van 10 cent per kwh bemoedig je nog steeds om het zelf zoveel mogelijk te gebruiken en daarbij motiveer je ook eventueel nieuwe zonnepaneel geinteresseerden. Het gedeeltelijk volledig salderen van 1500 KWH is idd onzin en lost niks op. Dat werkt dan nog steeds niet motiverend om stroom te gebruiken op het moment dat je het opwekt. Verder is het idd belangrijk om altijd duidelijkheid te geven over de 10 komende jaren zodat mensen weloverwogen beslissingen kunnen blijven nemen. Het energiebedrijf 10 cent laten betalen en die kan het tegen een negatief bedrag weer zien kwijt te raken ?/
iedereen in Nederland is subsidie verslaafd, lekker soepsidie, hoersoepsidie ,zorg soepsidie , geldleen soepsidie, kindjesoepsidie , stroomsoepsidie, nie werksoepsidie, zieksoepsidie , thuisblijfsoepsidie
misschien beter dat de overheid iedereen vrijstelling geeft van loonbelasting tot 25.000 euro , dat scheelt heel veel ambtenaren
[ Bericht 1% gewijzigd door michaelmoore op 22-07-2025 15:22:29 ] |