Heb voor je gezocht, maar niet kunnen vinden. Heb ook gehoord, dat je de belasting zo mmoet verdelen, dat het risico op afschakelen door overbelasting, minimaal is. Daar ligt een berekening aan ten grondslag met WCD's apparaten en een gelijktijdigheidsfactor. Als je het doorrekent, mag je op max 3600 W uitkomen (of zoiets).quote:Op zondag 8 december 2019 11:34 schreef Ridocar het volgende:
Ik ben niet bekend met de laatste NEN 1010, maar ik heb vernomen dat het regeltje in de tt vervallen is. Iemand die dit kan bevestigen/ontkrachten?
En als je dan ook nog bedenkt dat afslaan door overbelasting erg vertraagd gebeurt kan je in de praktijk dus ook wel twee apparaten van 2 kw die maar kort aanstaan op een groep zetten. Een waterkoker en magnetron bijvoorbeeld, beiden staan zelden langer dan vijf minuten aan. Vaatwasser en wasmachine gebruiken ook maar kort het volle vermogen.quote:Op zondag 8 december 2019 13:14 schreef blomke het volgende:
[..]
Heb voor je gezocht, maar niet kunnen vinden. Heb ook gehoord, dat je de belasting zo mmoet verdelen, dat het risico op afschakelen door overbelasting, minimaal is. Daar ligt een berekening aan ten grondslag met WCD's apparaten en een gelijktijdigheidsfactor. Als je het doorrekent, mag je op max 3600 W uitkomen (of zoiets).
Dat zou impliceren, dat je inderdaad, naast een 2kW apparaat, nog een aantal WCD's op die groep mag zetten.
Maar dat kom je in NEN1010:2015 nergens meer tegen.quote:720.55.1.3 Indien een opstelplaats is voorzien voor een verbruikend toestel met een verwachte aansluitwaarde van 2 kVA of meer, dan moet dit verbruikende toestel kunnen worden aangesloten op een afzonderlijke eindgroep.
Oftewel, gebruik je gezond verstand en vrijheid is blijheid... Het wordt er niet per sé beter van helaas...quote:510.4.2 De installatie moet zijn verdeeld in voldoende eindgroepen om gelijktijdig gebruik van te voorziene apparatuur mogelijk te maken. Waar nodig moet voor specifieke apparaten met een hoge aansluitwaarde worden voorzien in afzonderlijke eindgroepen.
OPMERKING Vooral (keuken)toestellen met een verwarmingsfunctie kunnen een hoge aansluitwaarde hebben waardoor in bepaalde ruimten aparte eindgroepen en/of meerdere eindgroepen met contactdozen voor algemeen gebruik nodig zijn.
510.4.3 Rekening houdend met 510.4.1 en 510.4.2, moet voor de aanleg van de installatie de omvang van de installatie worden afgestemd met de opdrachtgever en (indien mogelijk) met de (toekomstige) eigenaar/gebruiker van de installatie.
Dus de harde grens van 2kWVA staat er niet meer in, maar men spreekt alleen van toestellen met hoge aansluitwaarde die eventueel een eigen groep dienen te hebben.quote:Op zondag 8 december 2019 14:43 schreef XanderH het volgende:
Vroeger stond dit er inderdaad in. Dit komt uit NEN1010:2007:
[..]
Maar dat kom je in NEN1010:2015 nergens meer tegen.
Tegenwoordig staat er wel dit:
[..]
Oftewel, gebruik je gezond verstand en vrijheid is blijheid... Het wordt er niet per sé beter van helaas...
Ze gebruiken die beide ook gelijktijdig? Die 3100 Watt totaal kan wel voor de zekering. Intuïtief (maar dat is mijn "onderbuikgevoel"), vind ik de lassen in de lasdozen altijd het probleem, heb het idee dat die steeklassen heet worden bij (bijna) 16A.quote:Op zondag 8 december 2019 16:33 schreef Ridocar het volgende:
Een wasmachine (2300W) en droger (800W) zitten bij elkaar op een dubbele wcd, afgezekerd met een B16 automaat. Mijns inziens zou het volgens de huidige normen geen probleem moeten zijn, maar wat denken jullie erover?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |