Energiebedrijven zijn nog altijd geen liefdadigheids instellingen. Mij is ook onbekend in hoeverre er een staatssubsidie is t.a.v. de kosten die gemaakt worden door energiebedrijven om het stroomnet als een batterij te kunnen benutten, waar het feitelijk op neerkomt.quote:Op maandag 11 maart 2024 14:30 schreef WheeledWarrior het volgende:
Het ging toch om een beter klimaat?
Oh wacht het gaat toch om geld.
die vlieger gaat niet helemaal opquote:Op maandag 11 maart 2024 13:52 schreef suijkerbuijk het volgende:
Mooiste is.
https://nieuws.eneco.nl/e(...)dpark-kabeljauwbeek/
Gelukkig zijn er nogal wat energie aanbieders en is het overstappen ook niet erg lastig. Ik heb met veel tevredenheid een dynamisch contract en dat bevalt goed. Ik ben anticyclisch met stroom en gasverbruik, oftewel mijn stroom en gasverbruik zijn hoger in de zomer dan in de winter en dan is zo'n contract ideaal, regelmatig krijg ik geld toe op mijn verbruik in de zomer.quote:Op maandag 11 maart 2024 14:57 schreef AlwaysHappy het volgende:
Wel verduurzamen hoor. Aan de zonnepanelen!
Doen mensen dat, worden ze gestraftDit land.
En dan kan het stroomnetwerk het allemaal niet eens goed aan.
Ook enkel excuusjes hier (die bedrijven); die bedrijven harken goed geld binnen. Nog meer geld is blijkbaar toch belangrijker dan het klimaat.
Probleem wat dit veroorzaakt is dat deze vaak op de midde stroom netwerk zitquote:Op maandag 11 maart 2024 15:00 schreef Ikbenookeenklant het volgende:
[..]
die vlieger gaat niet helemaal op
Het probleem met zonnepanelen zit hem 'in de wijk' op het moment dat de zon fors schijnt wekken al die panelen meer stroom op dan er in de wijk nodig is, de trafo in de wijkcentrale kan dit wel deels opvangen en terug leveren naar het net, maar de capaciteit in de wijk is daar niet voldoende voor, de spanning loopt op en gaat over de treshhold van 253 volt heen waardoor zonnepaneelomvormers stoppen met terugleveren om problemen te voorkomen
zo'n zonnepark koppelen ze niet aan de 230volt kabels maar aan de 10Kvolt, of rechtstreeks het 400Kvolt netwerk op
Er werd ook beweerd dat mensen zonder zonnepanelen meebetalen maar ik zie dan weer geen korting voor mensen zonder zonnepanelen, nu de tarieven voor zonnepaneelbezitters omhoog gaan.quote:Op maandag 11 maart 2024 14:56 schreef capricia het volgende:
Het is wel bizar dat het geld wat eerst gedeeltelijk ook naar de staat zou vloeien (bij het afschaffen van de salderingsregeling) nu bij de commercile energiemaatschappijen terecht komt. En de staat alsnog op een andere manier deze misgelopen inkomsten moet zien op te halen. Waar we dus allemaal voor gaan betalen.
Daarentegen, dynamische gebruikers krijgen betaald voor hun verbruik als er teveel stroom wordt opgewekt door zonnepanelen en windmolens, vorig jaar al eens meer dan 50 cent per Kwh verbruik betaald gekregenquote:Op maandag 11 maart 2024 15:09 schreef S95Sedan het volgende:
Echt wat een bananenrepubliek hebben we toch, niet alleen knijpen ze je uit als je geen mogelijkheid hebt tot het plaatsen van panelen maar nu ook met dit.
Dit soort shit kunnen ze alleen hier verzinnen, betalen omdat je stroom opwekt.
Voordat je het weet doen alle aanbieders het gewoon, want ja, als ze het niet doen lopen ze geld mis t.o.v. de concurrentie.quote:Op maandag 11 maart 2024 15:04 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Gelukkig zijn er nogal wat energie aanbieders en is het overstappen ook niet erg lastig. Ik heb met veel tevredenheid een dynamisch contract en dat bevalt goed. Ik ben anticyclisch met stroom en gasverbruik, oftewel mijn stroom en gasverbruik zijn hoger in de zomer dan in de winter en dan is zo'n contract ideaal, regelmatig krijg ik geld toe op mijn verbruik in de zomer.
kWhquote:Op maandag 11 maart 2024 15:13 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Daarentegen, dynamische gebruikers krijgen betaald voor hun verbruik als er teveel stroom wordt opgewekt door zonnepanelen en windmolens, vorig jaar al eens meer dan 50 cent per Kwh verbruik betaald gekregen
Bitcoin minenquote:Op maandag 11 maart 2024 15:21 schreef Un_Chien_Andalou het volgende:
goh 12 kW wegstoken in 12 uur... wat te doen wat te doen
Eens.quote:Op maandag 11 maart 2024 15:06 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Er werd ook beweerd dat mensen zonder zonnepanelen meebetalen maar ik zie dan weer geen korting voor mensen zonder zonnepanelen, nu de tarieven voor zonnepaneelbezitters omhoog gaan.
Daarom had nooit niet de nuts voorzieningen bedrijfsmatige moeten wordenquote:Op maandag 11 maart 2024 16:22 schreef capricia het volgende:
[..]
Eens.
Je zou juist op die zomerse dagen gratis stroom geleverd moeten krijgen. Want er is veel te veel.
Moet je beter kijken.quote:Op maandag 11 maart 2024 15:06 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Er werd ook beweerd dat mensen zonder zonnepanelen meebetalen maar ik zie dan weer geen korting voor mensen zonder zonnepanelen, nu de tarieven voor zonnepaneelbezitters omhoog gaan.
Neem een dynamisch contract.quote:Op maandag 11 maart 2024 16:22 schreef capricia het volgende:
[..]
Eens.
Je zou juist op die zomerse dagen gratis stroom geleverd moeten krijgen. Want er is veel te veel.
Ik heb nergens zien staan dat Eneco korting gaat geven aan mensen zonder zonnepanelen.quote:
Essent doet dat in ieder geval wel. Tenzij ik het bericht heb gemist dat ze dit weer gecorrigeerd hebbenquote:Op maandag 11 maart 2024 16:49 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik heb nergens zien staan dat Eneco korting gaat geven aan mensen zonder zonnepanelen.
Waar stond dat vermeld?
Er zijn meerdere energiebedrijven dan Eneco.quote:Op maandag 11 maart 2024 16:49 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik heb nergens zien staan dat Eneco korting gaat geven aan mensen zonder zonnepanelen.
Waar stond dat vermeld?
Ik had het over Eneco, waar het artikel over gaat.quote:Op maandag 11 maart 2024 16:54 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Er zijn meerdere energiebedrijven dan Eneco.
Er is wel degelijk onbalans, vooral in de zomer als er veel zon is en er ook nog eens behoorlijke windkracht is. Als ze je flink gaan betalen om stroom te gaan verbruiken, vind ik dat wel degelijk een bewijs voor onbalans.quote:Op maandag 11 maart 2024 16:52 schreef xzaz het volgende:
De energiemaatschappijen willen doen geloven dat zonnepanelen = onbalans. Dat is niet aangetoond.
Dat zeg ik ook nietquote:Op maandag 11 maart 2024 16:57 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Er is wel degelijk onbalans, vooral in de zomer als er veel zon is en er ook nog eens behoorlijke windkracht is. Als ze je flink gaan betalen om stroom te gaan verbruiken vind ik dat wel degelijk een bewijs voor onbalans.
Ik krijg vanaf mei nog 5 cent per kWh overschot, dus dat ga ik inderdaad affakkelen met wat meer distributed computing (onderzoek naar ziekten met Folding@home en DENIS@home) zodat ik niets terug lever en 100% saldeer.quote:Op maandag 11 maart 2024 16:54 schreef xzaz het volgende:
Wat je dus nu gaat zien is dat mensen met zonnepanelen gewoon hun extra kWhtjes gaan affakkelen.
Ik zet buiten met Home Assistant gewoon de kachel aanquote:Op maandag 11 maart 2024 16:58 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik krijg vanaf mei nog 5 cent per kWh overschot, dus dat ga ik inderdaad affakkelen met wat meer distributed computing (onderzoek naar ziekten met Folding@home en DENIS@home) zodat ik niets terug lever en 100% saldeer.
M'n PHEV laden helpt ook maar die heeft maar een 10,8kWh accu dus dat zit zo vol.quote:Op maandag 11 maart 2024 16:59 schreef xzaz het volgende:
[..]
Ik zet buiten met Home Assistant gewoon de kachel aan
Wacht maar totdat ze kosten gaan rekenen over het meer dan (a) 2000 watt afnemen op 1 Fase.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
M'n PHEV laden helpt ook maar die heeft maar een 10,8kWh accu dus dat zit zo vol.
Maar alle beetjes helpen.
Bij Eneco krijg je 290 welkomstkorting als je geen zonnepanelen hebt.quote:Op maandag 11 maart 2024 16:56 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik had het over Eneco, waar het artikel over gaat.
Life hack:quote:Op maandag 11 maart 2024 17:04 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Bij Eneco krijg je 290 welkomstkorting als je geen zonnepanelen hebt.
Beter kijken!
Je kan ook de aansluiting op het energienet laten verwijderen, je hebt immers zonnepanelenquote:Op maandag 11 maart 2024 17:04 schreef xzaz het volgende:
[..]
Life hack:
Gewoon het vinkje niet aanzetten
Oh, je hebt het niet over het nieuwsartikel.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:04 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Bij Eneco krijg je 290 welkomstkorting als je geen zonnepanelen hebt.
Beter kijken!
Hou je niet van de domme en durf je ongelijk eens toe te geven.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:07 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Oh, je hebt het niet over het nieuwsartikel.
Is die welkomstkorting omhoog gegaan dan?
Dan zet ik een 3-fase thuisaccu neer van 50kWh.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:03 schreef xzaz het volgende:
[..]
Wacht maar totdat ze kosten gaan rekenen over het meer dan (a) 2000 watt afnemen op 1 Fase.
Mogelijk gaat dat daltarief ook wel op de schop.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:10 schreef snabbi het volgende:
Geen probleem met een extra doorbelasting naar zonnepaneelhouders. Als je heel eerlijk kijkt naar de salderingsregeling geeft dit vooral een saldering tussen zomer en winter. Eigenlijk zorgt het er vooral voor dat er een flinke capaciteit aan productiemogelijkheden nodig is, die alleen in bepaalde situaties moet worden ingezet en dus niet een normaal economisch leven vormen.
Wat ik eigenlijk nog niet snap als kleine consumentgebruiker, ik heb nog zo'n klassiek dag/nacht tarief waarbij het voor mij duur is om zeg om 12.00 uur s middags stroom te gebruiken, terwijl dat qua belasting op het netwerk een prima tijdstip zou zijn? De echte piek ligt toch rond etenstijd in de avond?
het zou kunnen dat ze dat gaan aanpassen en dat is dus eigenlijk wat ik nu nog niet snap - dat daar niet op ingezet wordt. Ik snap best dat er al dynamische mogelijkheden zijn die zo werken, maar bij mij is het dus nog steeds dagtarief van 7.00-23.00 en nachttarief op de andere tijdstippen, in het weekend en op feestdagen.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:11 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Mogelijk gaat dat daltarief ook wel op de schop.
GreenChoice rekent overdag al een lager stroomtarief omdat er dan meer opwekking van zonnestroom is, bijvoorbeeld.
Een compensatie met een zelfde welkomstkorting als voorheen is geen extra korting.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:08 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Hou je niet van de domme en durf je ongelijk eens toe te geven.
Salderen heeft niks te maken met onbalans. Haal je het salderen weg is er nog steeds onbalans.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:10 schreef snabbi het volgende:
Geen probleem met een extra doorbelasting naar zonnepaneelhouders. Als je heel eerlijk kijkt naar de salderingsregeling geeft dit vooral een saldering tussen zomer en winter. Eigenlijk zorgt het er vooral voor dat er een flinke capaciteit aan productiemogelijkheden nodig is, die alleen in bepaalde situaties moet worden ingezet en dus niet een normaal economisch leven vormen.
Er is zoveel raar en gek op dit moment. Dat een bedrijf zoals ANWB energiemaatschappij kan spelen zegt mij geneog.quote:Wat ik eigenlijk nog niet snap als kleine consumentgebruiker, ik heb nog zo'n klassiek dag/nacht tarief waarbij het voor mij duur is om zeg om 12.00 uur s middags stroom te gebruiken, terwijl dat qua belasting op het netwerk een prima tijdstip zou zijn? De echte piek ligt toch rond etenstijd in de avond?
Mwa, salderen geeft een extra financile prikkel die activiteiten die zorgen voor onbalans te vergroten.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:17 schreef xzaz het volgende:
[..]
Salderen heeft niks te maken met onbalans. Haal je het salderen weg is er nog steeds onbalans.
[..]
Nee; onbalans herstellen ze gewoon; wat ze ook kunnen doen is de voltage hoger laten komen dan 250v zodat de omvormers uitgeschakeld worden.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:18 schreef snabbi het volgende:
[..]
Mwa, salderen geeft een extra financile prikkel die activiteiten die zorgen voor onbalans te vergroten.
Je hebt tijden geen nieuwe contracten kunnen afsluiten.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:16 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Een compensatie met een zelfde welkomstkorting als voorheen is geen extra korting.
Dus daarom de vraag: is de welkomstkorting voor mensen zonder zonnepanelen omhoog gegaan?
Lijkt me een redelijke vraag.
Mensen met zonnepanelen zijn wel extra benadeeld doordat ze gn korting meer krijgen, dat lijkt me evident.
Omdat dat zonder dynamisch contract ondoenlijk wordt, dat is ook een beetje de basis van dit hele probleem.quote:Op maandag 11 maart 2024 15:06 schreef TheFreshPrince het volgende:
Er werd ook beweerd dat mensen zonder zonnepanelen meebetalen maar ik zie dan weer geen korting voor mensen zonder zonnepanelen, nu de tarieven voor zonnepaneelbezitters omhoog gaan.
Mensen zonder panelen kunnen ook gebruik maken in de zomer van gratis stroom. Bovendien gelden dit soort belastingmaatregelen altijd maar voor een bepaalde groep.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:23 schreef Klepper272 het volgende:
Mensen met zonnepanelen zijn wel extra bevoordeeld doordat ze gebruik maken van de salderingsregeling, dat lijkt me evident.
Als je in staat bent om "kosten door te berekenen" en daarbij als argument gebruikt dat mensen zonder zonnepanelen meebetalen, dan zouden die toch ook korting moeten krijgen.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:23 schreef nostra het volgende:
[..]
Omdat dat zonder dynamisch contract ondoenlijk wordt, dat is ook een beetje de basis van dit hele probleem.
Tja, misschien was die wiebelstroom misschien wel niet een zo goed ideequote:Op maandag 11 maart 2024 17:20 schreef TheFreshPrince het volgende:
Moet je rekenen, er zijn 2,6 miljoen huishoudens met zonnepanelen, dat is bijna 1 op de 3 huishoudens.
- ze kunnen geen langdurend energiecontract meer afsluiten
- ze krijgen geen welkomstkorting meer bij overstap
- ze betalen hogere kosten
En daarmee wil men dan zonnepanelen op daken stimuleren.
Ondertussen openen diezelfde energiebedrijven wel hun eigen zonneparken.
Hou op; energiemaatschappijen interesseert het 0,0% hoe het net in elkaar zit. En terecht die willen gewoon inkopen en verkopen en daar winst op maken. Alle kosten die ze extra krijgen schuiven ze gewoon door.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:27 schreef NgInE het volgende:
Bedrijven willen gewoon niet investeren in een grotere capaciteit op het stroomnetwerk. Dus gaan ze boetes uitdelen. Dat is feitelijk wat er nu gebeurt. De overheid zou moeten ingrijpen.
Nee hoor, energiebedrijven kopen die energie veel liever op de internationale energie markt dan duur te salderen.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:24 schreef xzaz het volgende:
[..]
Mensen zonder panelen kunnen ook gebruik maken in de zomer van gratis stroom. Bovendien gelden dit soort belastingmaatregelen altijd maar voor een bepaalde groep.
Bovendien is ook bijna niemand tegen het afschaffen van de salderingsregeling maar dan moet er wel een eerlijke prijs voor stroom worden betaalt.
Ik neem aan dat ze bedoelen dat als zij terug moeten kopen tegen zeg 10 cent terwijl ze op dat uur het weg kunnen zetten tegen 3 cent (of zelfs moeten betalen om het kwijt te kunnen), de mensen met een vast tarief dat verlies indirect moeten vergoeden door een hoger vast tarief. Dat vaste tarief zou dan inderdaad wel verlaagd kunnen worden, al weten jij en ik dat dat nooit voor de volle 100% zal gebeuren. En hoe je het ook wendt of keert geef je de mensen met een vast tarief geen enkele incentive om op dalmomenten te gebruiken, althans de ouderwetse dalmomenten (nacht en weekend) zijn niet meer de huidige.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:25 schreef TheFreshPrince het volgende:
Als je in staat bent om "kosten door te berekenen" en daarbij als argument gebruikt dat mensen zonder zonnepanelen meebetalen, dan zouden die toch ook korting moeten krijgen.
Natuurlijk; dat kost ze geld en daar komen ze niet onderuit omdat het een regeling is die ze is opgelegd.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:29 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Nee hoor, energiebedrijven kopen die energie veel liever op de internationale energie markt dan duur te salderen.
We weten je motivatie, dit is jouw natte droom.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:27 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Tja, misschien was die wiebelstroom misschien wel niet een zo goed idee![]()
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Omdat salderen niks te maken heeft met de onbalans , onbalans is er al zo'n 20 jaar. We zijn steeds meer apparaten gaan gebruiken die meer en meer watts uit de muur trekken. Nu met auto's warmtepompen ed wordt dat alleen maar meer. De zonnepanelen / wind zorgen voor de andere kant van de balans.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:34 schreef recursief het volgende:
Wat ik niet begrijp, is hoe dit soort plannetjes samen kunnen gaan met de nog steeds bestaande salderingsregeling. Dit is daar toch hardstikke strijdig mee?
Wel weer kut dat je geen welkomstkorting krijgt.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
We weten je motivatie, dit is jouw natte droom.
Geniet er van.
M'n energielasten zijn nog steeds minder dan 0 per maand.
Het is gecompliceerd, dat besef ik.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:31 schreef nostra het volgende:
[..]
Ik neem aan dat ze bedoelen dat als zij terug moeten kopen tegen zeg 10 cent terwijl ze op dat uur het weg kunnen zetten tegen 3 cent (of zelfs moeten betalen om het kwijt te kunnen), de mensen met een vast tarief dat verlies indirect moeten vergoeden door een hoger vast tarief. Dat vaste tarief zou dan inderdaad wel verlaagd kunnen worden, al weten jij en ik dat dat nooit voor de volle 100% zal gebeuren. En hoe je het ook wendt of keert geef je de mensen met een vast tarief geen enkele incentive om op dalmomenten te gebruiken, althans de ouderwetse dalmomenten (nacht en weekend) zijn niet meer de huidige.
https://nos.nl/artikel/25(...)esluit-over-salderenquote:Op maandag 11 maart 2024 17:39 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het is gecompliceerd, dat besef ik.
Hoe dan ook kan ik me niet voorstellen dat er nu nog mensen staan te springen om panelen te laten leggen met al deze onzekerheid.
Dat las ik.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:40 schreef xzaz het volgende:
[..]
https://nos.nl/artikel/25(...)esluit-over-salderen
Ah ja truequote:Op maandag 11 maart 2024 17:48 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat las ik.
Maar nu er allemaal boetetarieven komen op terug leveren en lagere vergoedingen voor overschot, vraag ik me af of dat doorzet.
Als je kan genieten van het financieel leed van anderen, ofwel 2,6 miljoen huishoudens, dan zegt dat vooral wat over je karakter.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:39 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Wel weer kut dat je geen welkomstkorting krijgt.
Ga toch fietsen met je financieel leed.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:51 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Als je kan genieten van het financieel leed van anderen, ofwel 2,6 miljoen huishoudens, dan zegt dat vooral wat over je karakter.
Voor mij bevestigt het iets over je karakter.
Dat kunnen vermoedelijk nogal wat huishoudens zich niet permitteren, je moet flinke tegenvallers kunnen opvangen en als je weinig tot geen reserves hebt als spaargeld is het geen aanrader.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:52 schreef ACT-F het volgende:
Ik verwacht dat op een gegeven moment helemaal geen vaste contracten worden aangeboden. Alleen dynamische.
Nee. Heb een vast contract voor drie jaar met zonnepanelen bij Eneco. Zonder extra kosten.quote:
Waarom pas over 2,5 jaar?quote:Op maandag 11 maart 2024 18:15 schreef capricia het volgende:
[..]
Nee. Heb een vast contract voor drie jaar met zonnepanelen bij Eneco. Zonder extra kosten.
Deze ellende gaat bij mij pas over tweeneenhalf jaar spelen.
Je mag het ook opslaan in een accu.quote:Op maandag 11 maart 2024 19:00 schreef FF het volgende:
Het is grappig dat ze willen dat je overdag je opgewekte stroom verbruikt.
Je zal toch maar overdag werken. Je kan de meeste apparatuur (wasmachine, wasdroger, vaatwasser) maar 1x gebruiken overdag. Als er niemand thuis is kan het niet uitgeruimd worden.
Omdat het contract inmiddels al een half jaar loopt. Van de drie jaar.quote:
Erger.quote:Op maandag 11 maart 2024 19:00 schreef FF het volgende:
Het is grappig dat ze willen dat je overdag je opgewekte stroom verbruikt.
Je zal toch maar overdag werken. Je kan de meeste apparatuur (wasmachine, wasdroger, vaatwasser) maar 1x gebruiken overdag. Als er niemand thuis is kan het niet uitgeruimd worden.
Is niet betaalt baar voor de normale mens.quote:Op maandag 11 maart 2024 19:03 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Je mag het ook opslaan in een accu.
Ja we moeten allemaal verduurzamen inderdaad en de zonnepanelen worden gesubsidieerd. Alleen waarom moeten commercile bedrijven de kosten dragen? Waarom moet een Essent of een Nuon de kosten dragen terwijl dit dus bij de overheid hoort?quote:Op maandag 11 maart 2024 14:57 schreef AlwaysHappy het volgende:
Wel verduurzamen hoor. Aan de zonnepanelen!
Doen mensen dat, worden ze gestraftDit land.
En dan kan het stroomnetwerk het allemaal niet eens goed aan.
Ook enkel excuusjes hier (die bedrijven); die bedrijven harken goed geld binnen. Nog meer geld is blijkbaar toch belangrijker dan het klimaat.
De schuld op de consument schuiven is ook niet eerlijk. De politiek moet dit gaan oplossen. Ik weet zeker dat Premier Wilders een goed uitgedacht plan van aanpak heeft betreft deze casus.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:29 schreef xzaz het volgende:
[..]
Hou op; energiemaatschappijen interesseert het 0,0% hoe het net in elkaar zit. En terecht die willen gewoon inkopen en verkopen en daar winst op maken. Alle kosten die ze extra krijgen schuiven ze gewoon door.
Netbeheerders daarintegen lopen al 30 jaar te zeiken maar ze voeren uiteindelijk geen flikker uit.
Heb jij de panelen ook van Eneco?quote:Op maandag 11 maart 2024 19:18 schreef capricia het volgende:
[..]
Omdat het contract inmiddels al een half jaar loopt. Van de drie jaar.
Nee. Die heb ik zelf laten leggen afgelopen zomer.quote:
Dan boffen wij net zoveel als jijquote:Op maandag 11 maart 2024 20:41 schreef capricia het volgende:
[..]
Nee. Die heb ik zelf laten leggen afgelopen zomer.
Nobel doel.quote:Op maandag 11 maart 2024 16:58 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik krijg vanaf mei nog 5 cent per kWh overschot, dus dat ga ik inderdaad affakkelen met wat meer distributed computing (onderzoek naar ziekten met Folding@home en DENIS@home) zodat ik niets terug lever en 100% saldeer.
Haha!!quote:
Het zijn niet de leveranciers maar de overheid die de capaciteit al op orde had moeten plannen toen de hele rollout van de huidige markt met volledige stimulering op weinig elektraverbruik en teruglevering op de ontwerptafel lag. Meer opslag had op het doorberekende lijstje gemogen.quote:Op maandag 11 maart 2024 14:27 schreef capricia het volgende:
Ik vraag me dan ook af of Eneco dan kan garanderen dat de netspanning niet verder oploopt en men gewoon kan blijven leveren.
Immers, je betaalt er voor om te leveren.
Al weet ik het antwoord wel..
Bedoel je die "nieuwe" 'verticale windmolens'? zoals ik begreep dat ze heten.quote:Op maandag 11 maart 2024 21:28 schreef Chadi het volgende:
Zonnepanelen uit en windmolen aan. Voor 4k heb je stroom in de piek uren gratis.
Ja die verticale dingen. Ook als er geen zon is, willen ze wel werken.quote:Op maandag 11 maart 2024 21:37 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Bedoel je die "nieuwe" 'verticale windmolens'? zoals ik begreep dat ze heten.
Wat het met die teruglevering met zonnepalen is. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat je het meeste opmaakt. Dan lever je niets terug. Het idee van de saldering is nooit ontworpen om er meer voordeel uit te oogsten dan noodzakelijk
Volgens mij staan stroomnet bedrijven en energiebedrijven juist los van elkaar om belangenverstrengeling te voorkomen. Voor zover ik het nu kan beoordelen legt de overheid de saldering op aan energiebedrijven zonder de kosten die daardoor ontstaan, in ieder geval deels te compenseren. Het moge duidelijk zijn dat er kosten zijn verbonden aan het gebruik van het stroomnet als batterij die de seizoensinvloeden moet overbruggen. Als je in de zomer negatieve stroomprijzen hebt, die je vervolgens in de donkere maanden moet compenseren met dure stroom is dat een verliesmodel, geen winstmodel.quote:Op maandag 11 maart 2024 17:27 schreef NgInE het volgende:
Bedrijven willen gewoon niet investeren in een grotere capaciteit op het stroomnetwerk. Dus gaan ze boetes uitdelen. Dat is feitelijk wat er nu gebeurt. De overheid zou moeten ingrijpen.
Valt blijkbaar tegen.quote:Op maandag 11 maart 2024 21:44 schreef Chadi het volgende:
[..]
Ja die verticale dingen. Ook als er geen zon is, willen ze wel werken.
Netbeheerder en leverancier waren vroeger n orgaan en zijn in vele landen nog steeds n en bij water en warmteproducten bestaat het hier nog dat degene die 'm plaatst ook de afrekening doet.quote:Op maandag 11 maart 2024 21:51 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Volgens mij staan stroomnet bedrijven en energiebedrijven juist los van elkaar om belangenverstrengeling te voorkomen. Voor zover ik het nu kan beoordelen legt de overheid de saldering op aan energiebedrijven zonder de kosten die daardoor ontstaan, in ieder geval deels te compenseren. Het moge duidelijk zijn dat er kosten zijn verbonden aan het gebruik van het stroomnet als batterij die de seizoensinvloeden moet overbruggen. Als je in de zomer negatieve stroomprijzen hebt, die je vervolgens in de donkere maanden moet compenseren met dure stroom is dat een verliesmodel, geen winstmodel.
Het aardgas wordt uitgefaseerd dus warmte wordt steeds meer d.m.v. stroom opgewekt, zoals bijv met warmtepompen of infra-rood panelen. De prijs van watergebruik vind ik (nog) meevallen, ik betaal 6 euro per maand aan Vitens.quote:Op maandag 11 maart 2024 22:13 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Ik hoop overigens niet dat warmte en water ook die kanten opgaan. Die illusie van keuze heeft ook zn keerzijdes.
Die bedrijven betalen toch niks extra? Alles wordt doorbelast over al hun klanten waardoor stroom duurder wordt voor klanten zonder zonnepanelen.quote:Op maandag 11 maart 2024 20:02 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Ja we moeten allemaal verduurzamen inderdaad en de zonnepanelen worden gesubsidieerd. Alleen waarom moeten commercile bedrijven de kosten dragen? Waarom moet een Essent of een Nuon de kosten dragen terwijl dit dus bij de overheid hoort?
De overheid bepaalt dat klanten hun stroom kunnen salderen en de bedrijven mogen de kosten dragen. Inderdaad: dit land
Gas staat hier los van en met gas heb je juist al de marktwerking. Ik bedoelde warmte als in stadswarmte en gerelateerd. Daarbij is de leverancier ook je netbeheerder en heeft iedere leverancier een regio (zoals bij kabel tv het geval was) Warmte is een apart product. En het openen van de markt heeft niet zozeer te maken met het mee- of tegenvallen van de prijs.quote:Op maandag 11 maart 2024 22:28 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Het aardgas wordt uitgefaseerd dus warmte wordt steeds meer d.m.v. stroom opgewekt, zoals bijv met warmtepompen of infra-rood panelen. De prijs van watergebruik vind ik (nog) meevallen.
Ook voor die met zonnepanelen, het gebruik van het stroomnet als batterij heeft aanzienlijke kosten en als de overheid die niet dekt dan zal dat bij de klanten van energiebedrijven verhaalt worden. Voorlopig liggen de dynamische gebruikers hierbij nog uit die gure wind, maar voor hoelang nog?quote:Op maandag 11 maart 2024 22:31 schreef Wirelessmouse het volgende:
[..]
Die bedrijven betalen toch niks extra? Alles wordt doorbelast over al hun klanten waardoor stroom duurder wordt voor klanten zonder zonnepanelen.
Stadswarmte en dat soort zaken moeten zo snel mogelijk verdwijnen, dat is ruzzische nostalgische meuk, Ik heb een collega gehad die verplicht stadswarmte moest gebruiken in zijn Vinex woning bij Utrecht, zou goedkoper zijn, echt nietquote:Op maandag 11 maart 2024 22:33 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Gas staat hier los van en met gas heb je juist al de marktwerking. Ik bedoelde warmte als in stadswarmte en gerelateerd. Daarbij is de leverancier ook je netbeheerder en heeft iedere leverancier een regio (zoals bij kabel tv het geval was) Warmte is een apart product. En het openen van de markt heeft niet zozeer te maken met het mee- of tegenvallen van de prijs.
Snap dat een misverstand mond tot mond bij consumenten kan ontstaan. Maar ik kan me van een leverancier niet voorstellen dat warmte als goedkoper zou zijn beschreven. Het ACM heeft al sinds vrij lang (mogelijk al bij invoering) bepaald dat de warmtetarieven grondslag vinden in de gasprijs. Die synchroniteitsdrang liep helaas een paar keer spaak omdat er rappe veranderingen in de gasprijsontwikkelingen waren. Zoals recent.quote:Op maandag 11 maart 2024 22:39 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Stadswarmte en dat soort zaken moeten zo snel mogelijk verdwijnen, dat is ruzzische nostalgische meuk, Ik heb een collega gehad die verplicht stadswarmte moest gebruiken in zijn Vinex woning bij Utrecht, zou goedkoper zijn, echt niet![]()
Het ging om restwarmte gebruik van een elektriciteitscentrale welke beter benut zou kunnen worden. Dit speelde eind jaren 90 of begin 2000der jaren volgens mij.quote:Op maandag 11 maart 2024 23:09 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Snap dat een misverstand mond tot mond bij consumenten kan ontstaan. Maar ik kan me van een leverancier niet voorstellen dat warmte als goedkoper zou zijn beschreven. Het ACM heeft al sinds vrij lang (mogelijk al bij invoering) bepaald dat de warmtetarieven grondslag vinden in de gasprijs. Die synchroniteitsdrang liep helaas een paar keer spaak omdat er rappe veranderingen in de gasprijsontwikkelingen waren. Zoals recent.
Warmte is ook niet een specifiek iets. Als je op een locatie zit waar er blokverwarming is met een electronische kostenverdeler dan zit je weer met hele andere dynamieken.
Maar hoeveel zijn die 'aanzienlijke kosten' dan; niet op mondiaal niveau maar op regio of wijk niveau?quote:Op maandag 11 maart 2024 22:36 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ook voor die met zonnepanelen, het gebruik van het stroomnet als batterij heeft aanzienlijke kosten en als de overheid die niet dekt dan zal dat bij de klanten van energiebedrijven verhaalt worden. Voorlopig liggen de dynamische gebruikers hierbij nog uit die gure wind, maar voor hoelang nog?
Nou ja de ene leverancier heeft veel meer klanten met zonnepanelen dan de ander. Daarmee kunnen ze zichzelf ook de markt uitprijzen.quote:Op maandag 11 maart 2024 22:31 schreef Wirelessmouse het volgende:
[..]
Die bedrijven betalen toch niks extra? Alles wordt doorbelast over al hun klanten waardoor stroom duurder wordt voor klanten zonder zonnepanelen.
Het voltage wordt bepaald door de wet van Ohm: U = I * R. Anders gezegd: het voltage wordt bepaald door de weerstand van de kabels en hoeveel stroom je er doorheen jaagt.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 08:46 schreef xzaz het volgende:
[..]
Maar hoeveel zijn die 'aanzienlijke kosten' dan; niet op mondiaal niveau maar op regio of wijk niveau?
De kosten zijn afhankelijk in hoeverre een land van de evenaar af ligt. In Nederland zijn die kosten relatief hoog(ver van de evenaar), maar fluctueren per jaar vanwege de weersomstandigheden. De kosten van het salderen kunnen berekend worden uit de jaarrekeningen van de energie bedrijven en die beschikken ook over de juiste data. Als je bijv in de zomer 10 cent per Kwh moet betalen om van overtollige stroom af te komen en tijdens de donkere maanden 20 cent moet betalen per Kwh inkoop, zijn de salderingskosten al 30 cent per Kwh.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 08:46 schreef xzaz het volgende:
[..]
Maar hoeveel zijn die 'aanzienlijke kosten' dan; niet op mondiaal niveau maar op regio of wijk niveau?
Ja dat dus niet specifiek. Leuk allemaal maar dat betekend niet dat huis 1 wel bijdraagt aan die onbalanskosten en huis 2 niet terwijl iedereen er voor betaalt.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 09:51 schreef Digi2 het volgende:
[..]
De kosten zijn afhankelijk in hoeverre een land van de evenaar af ligt. In Nederland zijn die kosten relatief hoog(ver van de evenaar), maar fluctueren per jaar vanwege de weersomstandigheden. De kosten van het salderen kunnen berekend worden uit de jaarrekeningen van de energie bedrijven en die beschikken ook over de juiste data. Als je bijv in de zomer 10 cent per Kwh moet betalen om van overtollige stroom af te komen en tijdens de donkere maanden 20 cent moet betalen per Kwh inkoop, zijn de salderingskosten al 30 cent per Kwh.
Dat snap ik allemaal maar dit zegt niks. Bovendien doet Tennet de 50Hz bewaren niet zozeer de Voltage. We kunne ook gewoon de norm van de voltage wijzigen voor de omvormers naar 235 volt. Dan ben je gelijk klaarquote:Op dinsdag 12 maart 2024 09:26 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Het voltage wordt bepaald door de wet van Ohm: U = I * R. Anders gezegd: het voltage wordt bepaald door de weerstand van de kabels en hoeveel stroom je er doorheen jaagt.
Het is niet zo, dat het verdeeldoosje bij jullie in de straat, of de trafo in de wijk 230 Volt zet op ieder draadje. Er komt gewoon een heleboel stroom binnen en als de kabels overal de juiste diameter hebben, dan komt er bij jou in de meterkast het juiste voltage uit. Ga je nou die stroom met je zonnepanelen flink verhogen, dan gaat het voltage ook omhoog. En als dat te veel wordt, heb je kans dat de aangesloten apparatuur (je televisie en zo) kapot gaat.
Sterker nog, het is maar heel erg de vraag of je kabels in het bestaande elektriciteitsnetwerk zo kunt dimensioneren dat er in alle gevallen 240 Volt +- 10% uit de muur komt, als de gebruikers zelf ook stroom opwekken. Je zou dan voor iedere gebruiker een schakeling moeten installeren die de stroom reguleert of een apart netwerk voor teruglevering aan moeten leggen. En dat gaat nog een heel stuk duurder zijn dan die 160 miljard die Tennet inschat voor het grote werk.
Dan hebben we ook nog de oplaadpalen bij iedere parkeerplaats en de grote berg accu's om het allemaal in evenwicht te houden. Dat is alles bij elkaar een enorm dure operatie. En niemand wil daar natuurlijk voor betalen.
Niet iedereen betaald ervoor omdat de overheid die kosten niet draagt, tot nu toe betalen dynamische gebruikers niet voor die kosten maar profiteren wel van de toenemende onbalans op het stroomnet. Ik betaal deze maand nog maar 14 euro voor stroom en gas all in, voor april is de factuur 12 euro All in. In de zomermaanden ga ik dit jaar vrijwel niets meer betalen 4 tot 7 euro pm schat ik zo in.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:03 schreef xzaz het volgende:
[..]
Ja dat dus niet specifiek. Leuk allemaal maar dat betekend niet dat huis 1 wel bijdraagt aan die onbalanskosten en huis 2 niet terwijl iedereen er voor betaalt.
[..]
Dat snap ik allemaal maar dit zegt niks.
Maar we doen ook net alsof 'onbalans' een probleem is. Een negatieve onbalans is naar mijn idee toch juist waar we naar toe willen gaan? Als we altijd stroom over hebben; groene stroom.. dat is toch het doel?quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:08 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Niet iedereen betaald ervoor omdat de overheid die kosten niet draagt, tot nu toe betalen dynamische gebruikers niet voor die kosten maar profiteren wel van de toenemende onbalans op het stroomnet. Ik betaal deze maand nog maar 14 euro voor stroom en gas all in, voor april is de factuur 12 euro All in.
Stadsverwarming is een complete monopoly van 1 aanbieder. In Purmerend hebben ze te maken gehad met 15% verhogingen jaar-op-jaar waar je dan geen moer aan kan doen.quote:Op maandag 11 maart 2024 22:39 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Stadswarmte en dat soort zaken moeten zo snel mogelijk verdwijnen, dat is ruzzische nostalgische meuk, Ik heb een collega gehad die verplicht stadswarmte moest gebruiken in zijn Vinex woning bij Utrecht, zou goedkoper zijn, echt niet![]()
Iedereen zou aan de toenemende saldingskosten evenredig moeten bijdragen en dat kan alleen als de overheid die kosten draagt en fiscaal bij alle gebruikers in rekening brengt. Ik heb sterk de indruk dat de overheid liever niet heeft dat de hoge en toenemende salderingskosten zo transparant zijn want dat gaat weerstand oproepen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:09 schreef xzaz het volgende:
[..]
Maar we doen ook net alsof 'onbalans' een probleem is. Een negatieve onbalans is naar mijn idee toch juist waar we naar toe willen gaan? Als we altijd stroom over hebben; groene stroom.. dat is toch het doel?
Je haalt echt allemaal dingen doorelkaar. Salderingskosten is een belastingvoordeel net zoals HRA.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:16 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Iedereen zou aan de toenemende saldingskosten evenredig moeten bijdragen en dat kan alleen als de overheid die kosten draagt en fiscaal bij alle gebruikers in rekening brengt. Ik heb sterk de indruk dat de overheid liever niet heeft dat de hoge en toenemende salderingskosten zo transparant krijgt want dat gaat weerstand oproepen.
"Complexity hides a lot of corruption", alhoewel het hierbij vooral om misleiding van overheidswege mijns inziens.
Als die kosten door de overheid niet gedragen/gecompenseerd worden, is het een kostenpost voor de energiebedrijven.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:18 schreef xzaz het volgende:
[..]
Je haalt echt allemaal dingen doorelkaar. Salderingskosten is een belastingvoordeel net zoals HRA.
Als je stopt met de salderingsregeling is niet opeens die balans weer goed; ook niet opeens verdwenen.
Waarom moet dat? We moeten onbalans juist niet verdelen; we moeten daar de veroorzakers voor laten betalen maar dan hebben we inzicht nodig en die wil geen enkele instantie geven.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:22 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Als die kosten door de overheid niet gedragen/gecompenseerd worden, is het een kostenpost voor de energiebedrijven.
De onbalans gaat sowieso toenemen maar de kosten moeten evenredig verdeeld over alle gebruikers en dat kan alleen fiscaal.
De enige 'kosten' die ze hebben is het mislopen van de kw/h die ze niet hebben kunnen verkopen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:22 schreef Digi2 het volgende:
is het een kostenpost voor de energiebedrijven.
Als we meer terugleveren dan er opgeslagen kan worden is dat niet waar we moeten zijn. Want dan keer je ergens uit op basis van wat er niet is. Dat is er nu. En het in orde maken kost nog zo’n tien jaar.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:09 schreef xzaz het volgende:
[..]
Maar we doen ook net alsof 'onbalans' een probleem is. Een negatieve onbalans is naar mijn idee toch juist waar we naar toe willen gaan? Als we altijd stroom over hebben; groene stroom.. dat is toch het doel?
Mocht er een onbalans zijn, dan kunnen de maatschappijen ook stoppen met energie op te wekken. Bijvoorbeeld zo'n van de bron met zn panelen parken. Zelf wel opwekken en op het net pleuren, maar zodra daar de consumenten bijkomen met hun panelen, ze op de kosten jagen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:23 schreef xzaz het volgende:
[..]
Waarom moet dat? We moeten onbalans juist niet verdelen; we moeten daar de veroorzakers voor laten betalen maar dan hebben we inzicht nodig en die wil geen enkele instantie geven.
Nee, als we groen willen zijn daar hoge kosten aan verbonden en is het alleszins redelijk dat iedereen daaraan evenredig aan bijdraagt. Nu is het een wild west en dat is niet goed voor de gewenste energie transitie, nog voor het draagvlak. Het verduisteren van de werkelijke kosten werkt niet, van uitstel komt geen afstel.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:23 schreef xzaz het volgende:
[..]
Waarom moet dat? We moeten onbalans juist niet verdelen; we moeten daar de veroorzakers voor laten betalen maar dan hebben we inzicht nodig en die wil geen enkele instantie geven.
Je ziet een belangrijk aspect over het hoofd, namelijk dat stoppen met energie opwekken betekent dat grote kapitaal investeringen in energiecentrales niet of minder renderen, ook daaraan zijn kosten verbonden die deel uitmaken van de salderingskosten.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:29 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Mocht er een onbalans zijn, dan kunnen de maatschappijen ook stoppen met energie op te wekken. Bijvoorbeeld zo'n van de bron met zn panelen parken. Zelf wel opwekken en op het net pleuren, maar zodra daar de consumenten bijkomen met hun panelen, ze op de kosten jagen.
Dat is de onbalans die op het net zit: de macht van de energiebedrijven.
Dat geldt ook voor particulieren met zonnepanelen (eigen is iedereen met zonnepanelen een bedrijf maar goed)quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:33 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Je ziet een belangrijk aspect over het hoofd, namelijk dat stoppen met energie opwekken betekent dat grote kapitaal investeringen in energiecentrales niet of minder renderen, ook daaraan zijn kosten verbonden die deel uitmaken van de salderingskosten.
Vroeger, toen mensen nog geen zonnepanelen, warmtepompen, inductiekookplaten en elektrische auto's hadden, was het makkelijk. Als het voltage ergens zakte omdat er te veel werd afgenomen, zette je een extra generator aan in de centrale, of schakelde je wat stroom door van een locatie waar er te veel was. Denk niveau Tennet. Je regelde dus alleen de aanvoer, aan de bovenkant.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:23 schreef xzaz het volgende:
[..]
Waarom moet dat? We moeten onbalans juist niet verdelen; we moeten daar de veroorzakers voor laten betalen maar dan hebben we inzicht nodig en die wil geen enkele instantie geven.
Is ook zo, maar als we dat willen stimuleren lijkt het mij redelijk dat iedereen evenredig aan de kosten van de energie transitie bijdraagt en dat kan volgens mij alleen transparant dmv fiscaliteit.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:39 schreef xzaz het volgende:
[..]
Dat geldt ook voor particulieren met zonnepanelen (eigen is iedereen met zonnepanelen een bedrijf maar goed)
Ja; transparant is naar mijn idee dat we duidelijke cijfers nodig hebben waar de onbalans optreedquote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:47 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Is ook zo, maar als we dat willen stimuleren lijkt het mij redelijk dat iedereen evenredig aan de kosten van de energie transitie bijdraagt en dat kan volgens mij alleen transparant dmv fiscaliteit.
Maar laat nou gewoon eens zien hoe snel dat water stroom door de grote buizen. Maar dat durven ze niet aan.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:47 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Vroeger, toen mensen nog geen zonnepanelen, warmtepompen, inductiekookplaten en elektrische auto's hadden, was het makkelijk. Als het voltage ergens zakte omdat er te veel werd afgenomen, zette je een extra generator aan in de centrale, of schakelde je wat stroom door van een locatie waar er te veel was. Denk niveau Tennet. Je regelde dus alleen de aanvoer, aan de bovenkant.
Tegenwoordig kan er in een wijk rond de middag meer energie geproduceerd worden dan er wordt afgenomen, terwijl rond 6 uur de elektrische auto's en inductiekookplaten worden aangezet en er net heel veel elektriciteit wordt afgenomen. Je moet als energieleverancier dus soms een heleboel energie afnemen en een paar uur later net een heleboel leveren.
Als je het elektriciteitsnetwerk ziet als een buizenstelsel met water, dan is het duidelijk dat het water soms de ene kant op stroomt en soms de andere kant. En dat dat veel grotere volumes zijn dan waar de buizen oorspronkelijk op berekend waren. De druk loopt op en alle zwakke plekken gaan kapot.
En als je die druk dan ziet als het voltage, dan kun je wel begrijpen dat het haast onmogelijk is om dat binnen de perken te houden zonder grote verbruikers of producenten uit te zetten als de druk te ver oploopt of te laag wordt.
Het is er niet voor gemaakt.
En we geven nu de mensen die de problemen veroorzaken geld, terwijl we de belasting gaan gebruiken om de problemen te herstellen. Dat is niet heel eerlijk. Vooral omdat de mensen met die zonnepanelen en elektrische auto al meer geld hebben dan gemiddeld. Laat hun het maar betalen.
Bij de wijken waar veel mensen zonnepanelen, inductiekookplaten, warmte pompen en elektrische auto's hebben. En bij de grote zon- en windmolen parken.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:49 schreef xzaz het volgende:
[..]
Ja; transparant is naar mijn idee dat we duidelijke cijfers nodig hebben waar de onbalans optreed
Je kunt zelf zien hoe het bij jou gaat: als je elektriciteitsmeter de hele dag even snel dezelfde kant op loopt, doe je het goed. En als hij soms de ene kant op loopt en een tijdje later de andere kant, dan ben je een deel van het probleem.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:51 schreef xzaz het volgende:
[..]
Maar laat nou gewoon eens zien hoe snel dat water stroom door de grote buizen. Maar dat durven ze niet aan.
Dat is niet hetzelfde; Wattage en voltage is wat anders.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:53 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Je kunt zelf zien hoe het bij jou gaat: als je elektriciteitsmeter de hele dag even snel dezelfde kant op loopt, doe je het goed. En als hij soms de ene kant op loopt en een tijdje later de andere kant, dan ben je een deel van het probleem.
Dat is een aanname; dat weten we niet.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:52 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Bij de wijken waar veel mensen zonnepanelen, inductiekookplaten, warmte pompen en elektrische auto's hebben. En bij de grote zon- en windmolen parken.
In dit geval is het vergelijkbaar. Het voltage blijft ongeveer gelijk, de stroomsterkte wisselt. Wat je dus ziet op je meter is de stroomsterkte. Als hij soms aangeeft dat je afneemt en soms dat je levert, dan is het voor de energieleverancier niet af te regelen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:54 schreef xzaz het volgende:
[..]
Dat is niet hetzelfde; Wattage en voltage is wat anders.
Econoom Prof. dr. Hans Werner Sinn die ik veel volg waarschuwde al jaren geleden met alle berekening etc. dat de bevolking misleid wordt t.a.v. de werkelijke kosten van de energie transitie. Wat bizar is, want uiteindelijk komen die werkelijke kosten echt wel bij het bedrijfsleven en de bevolking terecht. Precies nu groen daar in de regering zit spat die illusionaire bubble uit elkaar. De duitse bevolking is bijv in meerderheid nu voor kernenergie maar Habeck denkt als "democraat" dat te kunnen negeren, veel succes met zoveel arrogantie t.o.v. de bevolking bij de volgende verkiezingenquote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:50 schreef SymbolicFrank het volgende:
Het is natuurlijk wel zo, dat de regering ook de hele tijd maar wat roept en niet weet waar ze mee bezig zijn. Als je wat van elektriciteit af weet, dan zag je dit al lang geleden allemaal aankomen. Maar het klinkt zo leuk: gratis energie.
Dat is dus niet zo; het kan best zijn dat er ergens door een fabriek 30.000 watt wordt afgenomen en dat de woonwijk op de zelfde lokale netwerk maar 20.000 wordt opgewekt. Dan kom je op een transformatiehuisje dus 10k te kort wat nog steeds wordt aangevoerd.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:59 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
In dit geval is het vergelijkbaar. Het voltage blijft ongeveer gelijk, de stroomsterkte wisselt. Wat je dus ziet op je meter is de stroomsterkte. Als hij soms aangeeft dat je afneemt en soms dat je levert, dan is het voor de energieleverancier niet af te regelen.
Ik krijg van Greenchoice bij mijn maandelijkse afrekening altijd een grafiekje dat mijn verbruik vergelijkt met een gemiddeld gezin. Het gemiddelde gezin gebruikt nog steeds voornamelijk aardgas en alleen wat elektriciteit voor de lampen, televisie, computer en koelkast. Dat wordt gebruikt als uitgangspunt.quote:
Dat is allemaal meta data niet daadwerkelijke data. We weten gewoon niet hoe het verbruik zit per huishouden / wijk centrale. Die cijfers zijn er wel maar kosten erg veel geld bij de verschillende netbeheerders.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:03 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ik krijg van Greenchoice bij mijn maandelijkse afrekening altijd een grafiekje dat mijn verbruik vergelijkt met een gemiddeld gezin. Het gemiddelde gezin gebruikt nog steeds voornamelijk aardgas en alleen wat elektriciteit voor de lampen, televisie, computer en koelkast. Dat wordt gebruikt als uitgangspunt.
En als jij de enige bent in jouw wijk met soms een hoog en soms een negatief verbruik, dan valt het wel mee. Maar als je buren dat ook doen, dan kan de energieleverancier niet veel meer.
Grote fabrieken hebben een aparte aansluiting, rechtstreeks naar een verdeelstation. Hele grote zelfs meerdere. En die moeten het met de energieleverancier afstemmen als ze een grote motor aan- of uit willen zetten.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:01 schreef xzaz het volgende:
[..]
Dat is dus niet zo; het kan best zijn dat er ergens door een fabriek 30.000 watt wordt afgenomen en dat de woonwijk op de zelfde lokale netwerk maar 20.000 wordt opgewekt. Dan kom je op een transformatiehuisje dus 10k te kort wat nog steeds wordt aangevoerd.
Het is ook maar een hypothetisch voorbeeld.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:07 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Grote fabrieken hebben een aparte aansluiting, rechtstreeks naar een verdeelstation. Hele grote zelfs meerdere. En die moeten het met de energieleverancier afstemmen als ze een grote motor aan- of uit willen zetten.
Als je een slimme meter hebt kan jouw energieleverancier je dat precies vertellen. Hoe laat, hoe veel, enz.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:04 schreef xzaz het volgende:
[..]
Dat is allemaal meta data niet daadwerkelijke data. We weten gewoon niet hoe het verbruik zit per huishouden / wijk centrale. Die cijfers zijn er wel maar kosten erg veel geld bij de verschillende netbeheerders.
Als je een dynamisch contract hebt zie je hoe exact ze de volgende dag per uur het verbruik, opbrengst zonne en wind energie kunnen inschatten. De volgende dag is de prijs van stroom daardoor bekend per uur en vooral 's zomers sterk fluctuerend per uur. Van -50 cent Kwh in de middag tot +20 cent in de avond Kwh, een verschil van 70 cent binnen een dagquote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:04 schreef xzaz het volgende:
[..]
Dat is allemaal meta data niet daadwerkelijke data. We weten gewoon niet hoe het verbruik zit per huishouden / wijk centrale. Die cijfers zijn er wel maar kosten erg veel geld bij de verschillende netbeheerders.
Ja dat is leuk maar dat heeft 0,0 te maken met onbalans als je dat niet weet per verdeelstation.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:08 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Als je een slimme meter hebt kan jouw energieleverancier je dat precies vertellen. Hoe laat, hoe veel, enz.
Bij Radar was gisteren een uitgebreid item over Greenchoice. Zij salderen blijkbaar niet op de juiste wijze. Zijn al door de geschillencommissie op de vingers getikt, maar leggen dit naast zich neer. Dit gaat vooral over variabele contracten. Greenchoice saldeert per facturatie-periode. Dus als de prijzen veranderen, volgt saldering van de voorafgaande periode. Hierdoor moet je dus in de winter de dure stroom afnemen van Greenchoice terwijl je in de zomer voor het teveel opgewekte een schamele vergoeding krijgt en ook nog extra moet betalen voor de kosten.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:03 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ik krijg van Greenchoice bij mijn maandelijkse afrekening altijd een grafiekje dat mijn verbruik vergelijkt met een gemiddeld gezin. Het gemiddelde gezin gebruikt nog steeds voornamelijk aardgas en alleen wat elektriciteit voor de lampen, televisie, computer en koelkast. Dat wordt gebruikt als uitgangspunt.
En als jij de enige bent in jouw wijk met soms een hoog en soms een negatief verbruik, dan valt het wel mee. Maar als je buren dat ook doen, dan kan de energieleverancier niet veel meer.
Ja logisch toch? Maar hoeveel watt er precies is afgenomen en hoeveel een wijk aan onbalans mee rekent is niet bekend.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:09 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Als je een dynamisch contract hebt zie je hoe exact ze de volgende dag per uur het verbruik, opbrengst zonne en wind energie kunnen inschatten. De volgende dag is de prijs van stroom daardoor bekend per uur en vooral 's zomers sterk fluctuerend per uur. Van -50 cent Kwh in de middag tot +20 cent in de avond Kwh
Dat is zeker wel bekend. Hoe denk je anders dat Tennet de zaak in evenwicht houd? Puur op de gok? Meten is weten.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:11 schreef xzaz het volgende:
[..]
Ja logisch toch? Maar hoeveel watt er precies is afgenomen en hoeveel een wijk aan onbalans mee rekent is niet bekend.
Zeker wel omdat elke onbalans heel direct tegengewerkt moet worden, binnen het stroomnet is nog nauwelijks sprake van opslagcapaciteit om de boel te kunnen bufferen op wijkniveau.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:11 schreef xzaz het volgende:
[..]
Ja logisch toch? Maar hoeveel watt er precies is afgenomen en hoeveel een wijk aan onbalans mee rekent is niet bekend.
Maar dat is natuurlijk wel eerlijker, want dat is wat zij ook moeten betalen. Jij hebt geen hele grote accu om de energie op te slaan van de zomer tot de winter. Zij ook niet.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:10 schreef Gia het volgende:
[..]
Bij Radar was gisteren een uitgebreid item over Greenchoice. Zij salderen blijkbaar niet op de juiste wijze. Zijn al door de geschillencommissie op de vingers getikt, maar leggen dit naast zich neer. Dit gaat vooral over variabele contracten. Greenchoice saldeert per facturatie-periode. Dus als de prijzen veranderen, volgt saldering van de voorafgaande periode. Hierdoor moet je dus in de winter de dure stroom afnemen van Greenchoice terwijl je in de zomer voor het teveel opgewekte een schamele vergoeding krijgt en ook nog extra moet betalen voor de kosten.
Ok, laat die cijfers maar eens zien hoeveel de onbalans die er NU is ons kost? Moeten we NU juist stroom opnemen of afnemen? En dan niet van een uur geleden of op basis van prijs (die beinvloed wordt door andere factoren) maar puur technisch.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:14 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Zeker wel omdat elke onbalans heel direct tegengewerkt moet worden, binnen het stroomnet is nog nauwelijks sprake van opslagcapaciteit om de boel te kunnen bufferen op wijkniveau.
Zo kan Greenchoice natuurlijk alles verzinnen om het bedrijfsrisico uit de weg te gaan. Voor het salderen zijn er gewoon duidelijke regels; welke kosten ze verder rekenen dat moet uit de marktwerking wel gaan werken.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:14 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Maar dat is natuurlijk wel eerlijker, want dat is wat zij ook moeten betalen. Jij hebt geen hele grote accu om de energie op te slaan van de zomer tot de winter. Zij ook niet.
Zoals ik al stelde zijn die gemiddelde kosten over een jaar berekend en hebben de energiebedrijven die en zouden dat in ieder geval deels zoals een HRA gecompenseerd moeten krijgen. Saldering gaat over een jaargemiddelde, niet per dag.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:15 schreef xzaz het volgende:
[..]
Ok, laat die cijfers maar eens zien hoeveel de onbalans die er NU is ons kost? Moeten we NU juist stroom opnemen of afnemen? En dan niet van een uur geleden of op basis van prijs (die beinvloed wordt door andere factoren) maar puur technisch.
Als ze 's zomers een eerlijkere prijs zouden geven voor teveel opgewekte stroom, dus gewoon 40 cent in plaats van 9, dan mogen ze in de winter stroom leveren voor die 40 cent. Dat trekt het dan ook gelijk. Dit in geval van een variabel contract.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:14 schreef SymbolicFrank het volgende:
Maar dat is natuurlijk wel eerlijker, want dat is wat zij ook moeten betalen. Jij hebt geen hele grote accu om de energie op te slaan van de zomer tot de winter. Zij ook niet.
Ah, een wild west dus.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:17 schreef xzaz het volgende:
[..]
Zo kan Greenchoice natuurlijk alles verzinnen om het bedrijfsrisico uit de weg te gaan. Voor het salderen zijn er gewoon duidelijke regels; welke kosten ze verder rekenen dat moet uit de marktwerking wel gaan werken.
Dus marktwerking is, dat ze zo gunstig mogelijke voorwaarden moeten hebben, want anders raken ze al hun klanten kwijt? Zelf zien ze dat anders, die salderingsregeling kost ze bakken met geld, Dus als het aantal zonnepaneelbezitters nog wat verder stijgt, gaan ze failliet.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:17 schreef xzaz het volgende:
[..]
Zo kan Greenchoice natuurlijk alles verzinnen om het bedrijfsrisico uit de weg te gaan. Voor het salderen zijn er gewoon duidelijke regels; welke kosten ze verder rekenen dat moet uit de marktwerking wel gaan werken.
Het is al een wild west. Straks krijg je:quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:22 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ah, een wild west dus.
Sluit dan maar alvast een dynamisch contract af want dat is dan voorlopig een loterij zonder nieten
Wij hebben in september een vast contract afgesloten bij Greenchoice. Dus saldering moet dan op jaarbasis zijn. We gaan dit zeker in de gaten houden.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:22 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ah, een wild west dus.
Sluit dan maar alvast een dynamisch contract af want dat is dan voorlopig een loterij zonder nieten
Niemand zegt dat ze moeten bestaan he; als het niet te betalen is moeten ze gewoon failliet gaanquote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:24 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Dus marktwerking is, dat ze zo gunstig mogelijke voorwaarden moeten hebben, want anders raken ze al hun klanten kwijt? Zelf zien ze dat anders, die salderingsregeling kost ze bakken met geld, Dus als het aantal zonnepaneelbezitters nog wat verder stijgt, gaan ze failliet.
Een vrije markt streeft naar een monopolie: dan heb je geen keus en moet je steeds meer betalen voor minder.
Precies.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:25 schreef xzaz het volgende:
[..]
Het is al een wild west. Straks krijg je:
[ ] Ik heb zonnepanelen
[ ] Ik heb een batterij
[ ] Ik heb een VEH
[ ] Ik heb twee ovens
[ ] Ik heb een warmtepomp
[ ] Ik heb een Airco
Of deze is nog leuker: Je mag van 16:00 tot 19:00 maar 2000 watt gebruikenquote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:29 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Precies.
Dat kunnen ze trouwens aardig inschatten als ze naar jouw verbruik kijken.
9 cent in de zomer is nu vermoedelijk al teveel, regelmatig krijg ik dan betaald om stroom af te nemen en zijn de stroomprijzen zelfs sterk negatief of gratis. Hoe meer zonnecellen, des te lager de stroomprijzen worden in de zomer. Meer dan 50 cent betaald krijgen per Kwh verbruik is bizar maar het is al gebeurt afgelopen zomerquote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:22 schreef Gia het volgende:
[..]
Als ze 's zomers een eerlijkere prijs zouden geven voor teveel opgewekte stroom, dus gewoon 40 cent in plaats van 9, dan mogen ze in de winter stroom leveren voor die 40 cent. Dat trekt het dan ook gelijk. Dit in geval van een variabel contract.
Nu willen ze n slechts 9 cent betalen voor wat in de zomer teveel wordt opgewekt, n ook nog kosten in rekening brengen voor het terugleveren.
Als bij mij, vast contract, op jaarbasis wordt gesaldeerd (wij wekken iets te weinig op voor eigen gebruik), dan mogen ze gerust iets in rekening brengen voor de 'opslag' van de opgewekte stroom in de zomer. Ben in dat geval ook niet tegen die kosten.
Wie is dan de veroorzaker van de onbalans, de panelen bezitter of de wasmachine verbruiker? De zonneparken of de fabrieken die door de week heel veel gebruiken en in het weekend opeens stil staan?quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:23 schreef xzaz het volgende:
[..]
Waarom moet dat? We moeten onbalans juist niet verdelen; we moeten daar de veroorzakers voor laten betalen maar dan hebben we inzicht nodig en die wil geen enkele instantie geven.
Precies.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:33 schreef xzaz het volgende:
[..]
Of deze is nog leuker: Je mag van 16:00 tot 19:00 maar 2000 watt gebruiken
En dat is waarom niemand nog gaat investeren in energiecentrales, zolang ze er niet veel subsidie of een gegarandeerde afnameprijs voor krijgen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:36 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Wie is dan de veroorzaker van de onbalans, de panelen bezitter of de wasmachine verbruiker? De zonneparken of de fabrieken die door de week heel veel gebruiken en in het weekend opeens stil staan?
Negatieve prijzen zijn tot nog toe alleen maar voorgekomen op winderige weekenddagen in de zonnige zomer. Waarom zetten ze dan die kerncentrales niet even stil?
Heb je dan ook verschillende prijzen per postcode of zo?quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:14 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Zeker wel omdat elke onbalans heel direct tegengewerkt moet worden, binnen het stroomnet is nog nauwelijks sprake van opslagcapaciteit om de boel te kunnen bufferen op wijkniveau.
Dat kunnen oude kerncentrales zoals die in Borssele niet. Daarnaast wil je nieuwe meer dan 10 miljard kostende kerncentrales niet stilleggen/ minder laten leveren terwijl ze dat wel kunnen. Net zoals dat je een vliegtuig van 250 miljoen zo veel mogelijk wilt laten vliegen. Stilleggen van zulke kapitaal intensieve investeringen levert enorme kosten op omdat het niet rendeert of zelfs verlies maakt, juist wanneer de rentelasten relatief hoog zijn.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:36 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Wie is dan de veroorzaker van de onbalans, de panelen bezitter of de wasmachine verbruiker? De zonneparken of de fabrieken die door de week heel veel gebruiken en in het weekend opeens stil staan?
Negatieve prijzen zijn tot nog toe alleen maar voorgekomen op winderige weekenddagen in de zonnige zomer. Waarom zetten ze dan die kerncentrales niet even stil?
Oh, maar mijn panelen waren ok niet gratis, ook daar wil ik het rendement van hebben. Die wil ik dus liever niet stilleggen puur en alleen omdat een ander idioot veel geld heeft uitgegeven aan een installatie.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:42 schreef Digi2 het volgende:
Stilleggen van zulke kapitaal intensieve investeringen levert enorme kosten op omdat het niet rendeert of zelfs verlies maakt, juist wanneer de rentelasten relatief hoog zijn.
Nee, het dynamische contract bevat een aantal vaste kosten pm en de dynamische tarieven zijn voor gas dagelijks en voor stroom per uur, worden voor stroom rond 15:00h bekend voor de volgende dag.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:40 schreef capricia het volgende:
[..]
Heb je dan ook verschillende prijzen per postcode of zo?
Omdat onbalans zich nu voornamelijk op wijkniveau afspeelt (heb ik me laten vertellen).
Dan doet het dus niets tegen de onbalans op wijkniveau.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:48 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Nee, het dynamische contract bevat een aantal vaste kosten pm en de dynamische tarieven zijn voor gas dagelijks en voor stroom per uur, worden voor stroom rond 15:00h bekend voor de volgende dag.
Dan bouwen ze die niet en zit je in de winter zonder stroomquote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:47 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Oh, maar mijn panelen waren ok niet gratis, ook daar wil ik het rendement van hebben. Die wil ik dus liever niet stilleggen puur en alleen omdat een ander idioot veel geld heeft uitgegeven aan een installatie.
quote:
quote:Eneco-klanten met zonnepanelen gaan betalen voor de stroom die ze terugleveren aan het stroomnet. Nu zoveel consumenten zonnepanelen hebben, vindt Eneco het te duur worden.
Niemand weet het; omdat die cijfers er niet zijn. Er is 'onbalans' maar niet weet precies waardoor het komt. We hebben wel een vermoeden maar niemand weet het.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:36 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Wie is dan de veroorzaker van de onbalans, de panelen bezitter of de wasmachine verbruiker? De zonneparken of de fabrieken die door de week heel veel gebruiken en in het weekend opeens stil staan?
Negatieve prijzen zijn tot nog toe alleen maar voorgekomen op winderige weekenddagen in de zonnige zomer. Waarom zetten ze dan die kerncentrales niet even stil?
In de winter waait het wat meer. bovendien kan je energie op diverse manier opslaan en transporteren.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:51 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dan bouwen ze die niet en zit je in de winter zonder stroom
Wat dus niet eerlijk isquote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:48 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Nee, het dynamische contract bevat een aantal vaste kosten pm en de dynamische tarieven zijn voor gas dagelijks en voor stroom per uur, worden voor stroom rond 15:00h bekend voor de volgende dag.
Naar mijn idee is het de meest eerlijke benadering. Dan kan iedereen zelf inschatten of ie energie wil opslaan of tegen slechte prijzen wil verhandelen.quote:
Tsja, een wijk met sociale woningen zal weinig/geen onbalans veroorzaken in de zomer. De wijken met eigenwoningen in de wat duurder sector wel want die leggen zonnecellen op hun daken. Het zou helpen daar ook thuisbatterijen te hebben zodat het overschot overdag naar de avond verschoven wordt wanneer er meer stroomverbruik in de wijk is voor koken en bankhangen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:49 schreef capricia het volgende:
[..]
Dan doet het dus niets tegen de onbalans op wijkniveau.
En dat willen ze ook niet; want dan hebben ze geen kosten meer door te rekenen. Tennet heeft 160 miljoen euro winst gemaakt:quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:49 schreef capricia het volgende:
[..]
Dan doet het dus niets tegen de onbalans op wijkniveau.
Risico van de maatschappij.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 10:33 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Je ziet een belangrijk aspect over het hoofd, namelijk dat stoppen met energie opwekken betekent dat grote kapitaal investeringen in energiecentrales niet of minder renderen, ook daaraan zijn kosten verbonden die deel uitmaken van de salderingskosten.
Ik vind daarmee dat hele onbalans-verhaal, wat zich op wijkniveau afspeelt, grote kul.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:57 schreef xzaz het volgende:
[..]
En dat willen ze ook niet; want dan hebben ze geen kosten meer door te rekenen. Tennet heeft 160 miljoen euro winst gemaakt:
https://nos.nl/artikel/25(...)esteren-in-stroomnet
Dat is een aannamequote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:57 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Tsja, een wijk met sociale woningen zal weinig/geen onbalans veroorzaken in de zomer.
Dat kan maar leidt niet direct tot onbalans.quote:De wijken met eigenwoningen in de wat duurder sector wel want die leggen zonnecellen op hun daken.
Een batterij leidt niet direct tot minder onbalans; sterker nog als je gaat leveren wanneer het net als vol zit is het juist een enorm probleem.quote:Het zou helpen daar ook thuisbatterijen te hebben zodat het overschot overdag naar de avond verschoven wordt wanneer er meer stroomverbruik in de wijk is voor koken en bankhangen.
Nee, dat is nu net de wortel van het probleem, Een thuisbatterij helpt je daar evenmin bij omdat je ook daar geen seizoenen mee kan overbruggen. Wel dag en nacht, maar daar houdt het wel zo'n beetje mee op.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:54 schreef qajariaq het volgende:
[..]
In de winter waait het wat meer. bovendien kan je energie op diverse manier opslaan en transporteren.
Mijn hele punt inderdaad; ze willen het niet ze kunnen het niet of ze mogen het niet. Een van die drie.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:59 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik vind daarmee dat hele onbalans-verhaal, wat zich op wijkniveau afspeelt, grote kul.
Ze kunnen niet eens inzichtelijk maken bij welke wijken op welke momenten dit speelt.
He, hequote:
Jij gebruik in de donkere maanden geen stroomquote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:59 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Risico van de maatschappij.
Als een producent iets maakt voor de voorraad en het niet verkoopt omdat de klanten het niet afnemen, is dat een ondernemersrisico.
Zelfde geldt voor een bakker die te veel broden maakt, aan het einde van de dag gaat hij ook niet voor zijn niet verkochte broden bij de buren om geld vragen of een rekening sturen naar al zijn klanten die eerder op de dag kwamen. Dat is niet verkocht en jammer dan.
Jammer, dat wordt gesaldeerd over het hele jaar. Ondernemersrisico en recht van de consument. Geen enkele reden om een panelenboete op te leggen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:03 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Jij gebruik in de donkere maanden geen stroom
Gebaseerd op eigen visuele waarneming in Barneveld.quote:[..]
Dat is een aanname
[..]
Zodra er overschotten zijn, is er sprake van onbalans als er geen opslagcapaciteit voorhanden is.quote:Dat kan maar leidt niet direct tot onbalans.
Idioten heb je altijd, maar een slimme thuisbatterij doet dat niet.quote:Een batterij leidt niet direct tot minder onbalans; sterker nog als je gaat leveren wanneer het net als vol zit is het juist een enorm probleem.
Ja men verkoopt graag zonnecellen en windmolens, nogal een open deur. De kosten van de onbalans die het veroorzaakt gooit men dan liever over de heg bij de buren.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:01 schreef xzaz het volgende:
We vergeten gewoon dat onbalans op het net een verdienmodel is.
We hebben nu eenmaal jaarseizoenen ver van de evenaar, we kunnen Nederland moeilijk gaan verplaatsenquote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:09 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Jammer, dat wordt gesaldeerd over het hele jaar. Ondernemersrisico en recht van de consument. Geen enkele reden om een panelenboete op te leggen.
En ze hebben vast wel wat windmolens om het verlies aan panelenopbrengst in donkere dagen op te heffen.
Weet je wie zn verantwoording en risico dat is? Niet de verantwoording van de consument. En hoeft daar ook geen rekening mee te houden qua salderen, want dat is jaarlijks berekend. Zie ook geen reden dan ook daarvoor te moeten gaan betalen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:26 schreef Digi2 het volgende:
[..]
We hebben nu eenmaal jaarseizoenen ver van de evenaar, we kunnen Nederland moeilijk gaan verplaatsen![]()
Deels wordt in de donkere maanden door windkracht gecompenseerd, maar als het even niet veel waait moet niet plots de stroom wegvallen
Energie is niet alleen elektra, meer dan de helft van de energie is voor laagwaardige warmte en die is nu net wel redelijk goed op te slaan, zelfs over de seizoenen heen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:00 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Nee, dat is nu net de wortel van het probleem, Een thuisbatterij helpt je daar evenmin bij omdat je ook daar geen seizoenen mee kan overbruggen. Wel dag en nacht, maar daar houdt het wel zo'n beetje mee op.
Dat worden regelmatige Blackouts dan ook. Gaat men niet laten gebeuren.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:34 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Heb ook nog geen uitleg gezien of wat dan ook welke kosten daar aan verbonden zitten. Puur ondernemersrisico.
Dit topic gaat over stroomvoorziening.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:36 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Energie is niet alleen elektra, meer dan de helft van de energie is voor laagwaardige warmte en die is nu net wel redelijk goed op te slaan, zelfs over de seizoenen heen.
Dat er ergens ooit iets fout is gegaan wil niet zeggen dat het helemaal fout is.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:43 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dit topic gaat over stroomvoorziening.
Het misbruik van laagwaardige warmte is echter wel aan de orde geweest in de regio Utrecht
En wat heeft dit precies met de kosten van onbalans te maken?quote:Op maandag 11 maart 2024 15:00 schreef Ikbenookeenklant het volgende:
[..]
die vlieger gaat niet helemaal op
Het probleem met zonnepanelen zit hem 'in de wijk' op het moment dat de zon fors schijnt wekken al die panelen meer stroom op dan er in de wijk nodig is, de trafo in de wijkcentrale kan dit wel deels opvangen en terug leveren naar het net, maar de capaciteit in de wijk is daar niet voldoende voor, de spanning loopt op en gaat over de treshhold van 253 volt heen waardoor zonnepaneelomvormers stoppen met terugleveren om problemen te voorkomen
zo'n zonnepark koppelen ze niet aan de 230volt kabels maar aan de 10Kvolt, of rechtstreeks het 400Kvolt netwerk op
Laagwaardige warmte, daarom betaald een warmte afnemer pet GJ voor die laagwaardige warmte net zoveel als een erg slecht afgestelde gasketel.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:36 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Energie is niet alleen elektra, meer dan de helft van de energie is voor laagwaardige warmte en die is nu net wel redelijk goed op te slaan, zelfs over de seizoenen heen.
Dan laat ik gewoon alle elektrische apparatuur aan staan. Dan was ik 6 wasjes ipv 3 per week.quote:Op maandag 11 maart 2024 13:52 schreef suijkerbuijk het volgende:
Eneco-klanten met zonnepanelen gaan betalen voor de stroom die ze terugleveren aan het stroomnet. Nu zoveel consumenten zonnepanelen hebben, vindt Eneco het te duur worden.
Ik heb precies genoeg liggen voor mijn jaaarlijkse verbruik, toch lever ik 500-600kwh teveel terug die worden opgewekt in de zomer en die ik niet kwijt kom in mijn apparatuur, en omdat de zon nou eenmaal overdag schijnt en men dan werken is. Ik krijg voor die stroom 3 tientjes of zo, en moet voor diezelfde stroom zo’n 200 euro aan boete gaan betalen.quote:Op maandag 11 maart 2024 21:37 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Bedoel je die "nieuwe" 'verticale windmolens'? zoals ik begreep dat ze heten.
Wat het met die teruglevering met zonnepalen is. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat je het meeste opmaakt. Dan lever je niets terug. Het idee van de saldering is nooit ontworpen om er meer voordeel uit te oogsten dan noodzakelijk
Dan zal je ook moeten verbieden dat ze een klant met zonnepanelen mogen weigeren. Daarnaast accepteren dynamische gebruikers gewoon de flinke prijsfluctuaties ten gevolge van onbalans. Dat aantal gebruikers gaat dan vaste aanbieders vrijwel volledig verdringen vanwege de toenemende prijsverschillen met vaste aanbieders totdat men steeds vaker blackouts krijgt en er noodgedwongen ingegrepen moet worden.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:57 schreef Zorro het volgende:
Ik heb het al eens in een ander topic gezegd, maar nog maar eens:
In het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te schaffen was opgenomen dat de leveranciers een bepaald bedrag minimaal moesten betalen voor de teruggeleverde stroom. Opgelegd door de wet dus.
Waarom dan nu niet per wet vastleggen dat de salderingsregeling inhoudt dat er geen kosten voor terugleveren mogen worden gevraagd? Zo moeilijk lijkt dat niet als een minimaal bedrag ook kon.
Tuurlijk. Die kijkt specifiek naar bedrijven en niet de uitwerking voor de consument. Zoals radar gisteravond wel deed.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:44 schreef capricia het volgende:
ACM neemt natuurlijk 1 op 1 de verhalen van de energiemaatschappijen over:
[ x ]
Je klinkt als een echte geindoctrineerde helpdeskafpoeieraar inmiddels.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:40 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dat worden regelmatige Blackouts dan ook. Gaat men niet laten gebeuren.
Ik heb volgens mij voldoende kosten ten gevolge van de saldering aannemelijk gemaakt en accepteer ook dat ik daarmee niet iedereen kan overtuigen, dat is het leven
Ik heb die kosten herhaaldelijk benoemd en toegelicht. Dat er mensen zijn die het onvoldoende vinden, vind ik prima en accepteer ik. Ik besef dat overtuigingen groter vijanden van de werkelijkheid/waarheid zijn dan leugens(F. nietzsche)quote:Op dinsdag 12 maart 2024 13:33 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Je klinkt als een echte geindoctrineerde helpdeskafpoeieraar inmiddels.
Dat heb je dan ook absoluut niet. Je hebt het alleen over een onbalans en daarmee is het klaar voor je. Uit niks blijkt welke kosten dat zijn. Daarmee ligt het complete risico nu bij de consument mbt de nukken van de maatschappijen welke kunnen doorrekenen wat ze willen.
Dus nogmaals: wat zijn de exacte kosten dan? Graag in detail uitgewerkt.
Dat wordt een beetje een welles/nietzsche verhaal danquote:Op dinsdag 12 maart 2024 13:37 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik heb die kosten herhaaldelijk benoemd en toegelicht. Dat er mensen zijn die het onvoldoende vinden, vind ik prima en accepteer ik. Ik besef dat overtuigingen groter vijanden van de werkelijkheid/waarheid zijn dan leugens(F. nietzsche)
Het is wettelijk verplicht een modelcontract aan te bieden, maar leveranciers die zich richten op dynamische contracten vragen de hoofdprijs voor een dergelijk modelcontract waardoor je met een dynamisch contract altijd voordeliger bent. Als andere leveranciers concurrerend willen blijven moeten ze meegaan in die trend.quote:Op maandag 11 maart 2024 18:10 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dat kunnen vermoedelijk nogal wat huishoudens zich niet permitteren, je moet flinke tegenvallers kunnen opvangen en als je weinig tot geen reserves hebt als spaargeld is het geen aanrader.
Soms is geen enkel bewijs of aannemelijk maken afdoende en dat accepteer ik.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 13:40 schreef Zorro het volgende:
[..]
Dat wordt een beetje een welles/nietzsche verhaal dan
Ik betaal nu gemiddeld 14 euro pm All in bij Frank. En dat gaat dit jaar vanwege de toename aan onbalans naar, ik schat 10 euro pm. Veel succes met de vaste aanbiedersquote:Op dinsdag 12 maart 2024 13:41 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Het is wettelijk verplicht een modelcontract aan te bieden, maar leveranciers die zich richten op dynamische contracten vragen de hoofdprijs voor een dergelijk modelcontract waardoor je met een dynamisch contract altijd voordeliger bent. Als andere leveranciers concurrerend willen blijven moeten ze meegaan in die trend.
Dat is het directe gevolg van decentrale opwekking in netwerken die er niet op ontworpen zijn. Bij eenrichtingsverkeer is het uit te rekenen welke spanning en stroom er op enig moment vloeit in een bepaald segment. Bij decentrale opwekking moet je veel meer meetpunten hebben om te weten waar het gaat knellen. Om die reden willen netwerkbeheerders de spanning en stroom van slimme meters te allen tijde kunnen uitlezen en eventueel uitschakelen als de spanning hoger wordt dan 253 volt wat eigenlijk niet zou mogen, maar helaas wel gebeurt omdat mensen hun omvormer hoger instellen of zelfs een transformator plaatsen om hun zonnestroom toch kwijt te raken.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:59 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik vind daarmee dat hele onbalans-verhaal, wat zich op wijkniveau afspeelt, grote kul.
Ze kunnen niet eens inzichtelijk maken bij welke wijken op welke momenten dit speelt.
Ik betaal bij Tibber c.a. 20% minder dan bij een aanbieder die ook vaste contracten aanbiedt zonder dat ik mijn gedrag aanpas. Uiteraard maak ik nu dankbaar gebruik van de dalen overdag, met name in het weekend, om de was of vaat te doen. Zodra iedereen een dynamisch contract heeft zal er minder onbalans zijn omdat meer mensen gebruik gaan maken van de dalen waardoor het net zichzelf weer stabiliseert.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 13:44 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik betaal nu gemiddeld 14 euro pm All in bij Frank. En dat gaat dit jaar vanwege de toename aan onbalans naar, ik schat 10 euro pm. Veel succes met de vaste aanbieders
Ehhhh, je wekt per uur 200kWh op? Hoeveel panelen heb je?quote:Op maandag 11 maart 2024 18:45 schreef suijkerbuijk het volgende:
Zelf heb ik deze shit niet .
Gebruik zonnepanelen en accu's
Alleen de winter heb ik walstroom nodig .
Voor de koelkasten en kachel
Maar goed met 150ah accu kan ik maar 5 dagen een koelkast aansturen zonder zonlicht. (40watt koelkast)
En wat led verlichting.
Dat is dus ongeveer 1800kwh wat in zo accu zit. (+/-)
Natuurlijk trek je deze niet leeg en doe je het al bij laden.
De accu lader is ongeveer 96% effectief.
Houd in dat het ongeveer 100watt 230volt naar 96watt de accu in gaat als opslag .
Ik haal met de zonnepanelen ongeveer 1120kwh op 5 uur licht de rest is bonus.
Voorlopig verwacht ik dat de onbalans toeneemt, met name door de toename van renewables, EV's en het (nog)niet stimuleren van thuisbatterijen. Moderner EV's zouden kunnen gaan helpen het stroomnet te stabiliseren.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 13:51 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Ik betaal bij Tibber c.a. 20% minder dan bij een aanbieder die ook vaste contracten aanbiedt zonder dat ik mijn gedrag aanpas. Uiteraard maak ik nu dankbaar gebruik van de dalen overdag, met name in het weekend, om de was of vaat te doen. Zodra iedereen een dynamisch contract heeft zal er minder onbalans zijn omdat meer mensen gebruik gaan maken van de dalen waardoor het net zichzelf weer stabiliseert.
Daar heeft de brandweer zijn twijfels bij.quote:Op maandag 11 maart 2024 19:03 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
Je mag het ook opslaan in een accu.
Ik heb geen panelen, gebruik circa 450 Kwh aan stroom per jaar en 12 kuub gas. daarnaast is mijn stroom en gasverbruik anticyclisch. In de zomer meer verbruik dan in de koude maanden.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 13:58 schreef PeeJay1980 het volgende:
[..]
Ehhhh, je wekt per uur 200kWh op? Hoeveel panelen heb je?
Het was ook geen vraag aan jou, maar aan iemand die volgens die post in twee uur tijd opwekt wat jij per jaar verbruiktquote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:07 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik heb geen panelen, gebruik circa 450 Kwh aan stroom per jaar en 12 kuub gas. daarnaast is mijn stroom en gasverbruik anticyclisch. In de zomer meer verbruik dan in de koude maanden.
Daar wordt het probleem alleen maar groter mee voor de energiebedrijven.quote:Op maandag 11 maart 2024 16:22 schreef capricia het volgende:
[..]
Eens.
Je zou juist op die zomerse dagen gratis stroom geleverd moeten krijgen. Want er is veel te veel.
Dat is ook hoe de ACM werkt en is opgericht. Die ontvangt vertrouwelijke de concurrentie gevoelige condities van bedrijven om vervolgens een grens te leggen zodat zij geen misbruik maken die de keuze van een consument beperken.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:44 schreef capricia het volgende:
ACM neemt natuurlijk 1 op 1 de verhalen van de energiemaatschappijen over:
[ x ]
Voor dynamische energiebedrijven is het een verdienmodel.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:11 schreef Zelva het volgende:
[..]
Daar wordt het probleem alleen maar groter mee voor de energiebedrijven.
En dan wel zeuren over zogenaamd hogere kosten...quote:Op maandag 11 maart 2024 17:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
We weten je motivatie, dit is jouw natte droom.
Geniet er van.
M'n energielasten zijn nog steeds minder dan 0 per maand.
Die trend gaat sneller dan een dynamisch contract ooit stabiliseren kan. Sinds kort biedt Zonneplan ook contracten aan op de onbalansmarkt met de actuele prijs op kwartierbasis in combinatie met een thuisbatterij. Omdat de fluctuaties op de onbalansmarkt groter zijn dan de dagmarkt is de investering van een thuisbatterij wel terug te verdienen:quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:05 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Voorlopig verwacht ik dat de onbalans toeneemt, met name door de toename van renewables, EV's en het (nog)niet stimuleren van thuisbatterijen. Moderner EV's zouden kunnen gaan helpen het stroomnet te stabiliseren.
Het kost de energiebedrijven niets. Dat is de hele grap.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:20 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Zoals ik al stelde zijn die gemiddelde kosten over een jaar berekend en hebben de energiebedrijven die en zouden dat in ieder geval deels zoals een HRA gecompenseerd moeten krijgen. Saldering gaat over een jaargemiddelde, niet per dag.
ACM is een wassen neus.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:44 schreef capricia het volgende:
ACM neemt natuurlijk 1 op 1 de verhalen van de energiemaatschappijen over:
[ x ]
Heel afwijkend verhaal zonder inhoud. Wel met een enorm gehalte aan verkopertjes training met je 'dat accepteer ik'. Ofwel: laat een ander het maar uitzoeken, dikke middelvinger. Wat dat betreft gedraag je je echt als een energiemaatschappij aan de helpdesk.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 13:37 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik heb die kosten herhaaldelijk benoemd en toegelicht. Dat er mensen zijn die het onvoldoende vinden, vind ik prima en accepteer ik. Ik besef dat overtuigingen groter vijanden van de werkelijkheid/waarheid zijn dan leugens(F. nietzsche)
Saldering gaat over factuurperiode. Dat kan een jaar zijn, maar ook een uur zoals bij een dynamisch contract.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:20 schreef Digi2 het volgende:
Saldering gaat over een jaargemiddelde, niet per dag.
Wat er totaal niet is op het moment in die kartelmarkt.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:12 schreef Vallon het volgende:
[..]
Dat is ook hoe de ACM werkt en is opgericht. Die ontvangt vertrouwelijke de concurrentie gevoelige condities van bedrijven om vervolgens een grens te leggen zodat zij geen misbruik maken die de keuze van een consument beperken.
De ACM kijkt daarbij naar en of in welke mate dat (on)gunstig uitpakt voor de consumenten. Er wordt daarbij vanuit gegaan dat de onderlinge concurrentie "automatisch" de beste keuze schept voor consumenten.
Is dat zo? Salderen gaat dacht ik gewoon over een jaar zoals door de overheid opgesteld.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:24 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Saldering gaat over factuurperiode. Dat kan een jaar zijn, maar ook een uur zoals bij een dynamisch contract.
Die berekening van de ACM leek ook op een profielwerkstuk vaag mij af hoe serieus je die moet nemen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:44 schreef capricia het volgende:
ACM neemt natuurlijk 1 op 1 de verhalen van de energiemaatschappijen over:
[ x ]
Ik vertrouw liever econoom op Prof.dr. Hans Werner Sinn IFO instituut die het tegenovergestelde al voorspelde vele jaren geleden.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:22 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Het kost de energiebedrijven niets. Dat is de hele grap.
quote:Wir haben ein Klimaproblem: 85 Prozent des Endenergiebedarfs der OECD-Lnder und auch der Bundesrepublik Deutschland werden aus fossilen Brennstoffen gewonnen. Davon mssen wir weg. Bislang schien die Atomkraft den Weg in eine klimaneutrale Energieversorgung zu ermglichen. Mit der Energiewende und ihrem Ausstieg aus der Atomkraft und den fossilen Energien steht man nun mit ziemlich leeren Hnden da. Die Vorstellung, die Energieversorgung Deutschlands mit Wind- und Sonnenstrom aus heimischen Quellen zu sichern, ist eine Illusion. Die unsichere Versorgungssituation ist Gift fr die Investitionsplanung der deutschen Industriefirmen. Die deutsche Politik sollte umsteuern und ihren nationalen Alleingang aufgeben. Professor Hans-Werner Sinn erlutert in einem universittsffentlichen Vortrag in der Groen Aula der Ludwig-Maximilians-Universitt die Konsequenzen der aktuellen Energiepolitik.
Falschquote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:24 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Saldering gaat over factuurperiode. Dat kan een jaar zijn, maar ook een uur zoals bij een dynamisch contract.
Ik kan ook zoiets maken.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:27 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Die berekening van de ACM leek ook op een profielwerkstuk vaag mij af hoe serieus je die moet nemen.
Waarom the fuck Duitsland van kernenergie is afgestapt is echt een vraagstuk die ze daar moeten gaan beantwoorden.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:27 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik vertrouw liever econoom op Prof.dr. Hans Werner Sinn IFO instituut die het tegenovergestelde al voorspelde vele jaren geleden.
[..]
Totaal onbegrijpelijk en komen ze nog wel een keer van terug.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:31 schreef xzaz het volgende:
[..]
Waarom the fuck Duitsland van kernenergie is afgestapt is echt een vraagstuk die ze daar moeten gaan beantwoorden.
Zeg er even bij dat jouw thermostaat op 10 graden staat in de winter.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 13:44 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik betaal nu gemiddeld 14 euro pm All in bij Frank. En dat gaat dit jaar vanwege de toename aan onbalans naar, ik schat 10 euro pm. Veel succes met de vaste aanbieders
Eens. Ze nemen alles zo over van de energieboeren. Hier het rapport.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:27 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Die berekening van de ACM leek ook op een profielwerkstuk vaag mij af hoe serieus je die moet nemen.
Duitsland heeft geen salderingsregeling dus geen idee waarom je er hem bij haalt.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:27 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik vertrouw liever econoom op Prof.dr. Hans Werner Sinn IFO instituut die het tegenovergestelde al voorspelde vele jaren geleden.
[..]
Hij staat op 14.5 graden altijd, al jaren lang, dit jaar was 15 graden deze winter het minimum dat werd gehaald. Woon in het midden op een tussenverdieping van een appartementencomplex. Mijn vriezer en koelkast staan gedurende de koude maanden op het balkon en de koelkast gaat van de stroom beneden de 8 graden.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:31 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Zeg er even bij dat jouw thermostaat op 10 graden staat in de winter.
Uhh moet je wel even checken of je vriezer en koelkast dat leuk vinden.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:36 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Hij staat op 14.5 graden altijd al jaren lang, dit jaar was 15 graden deze winter het minimum dat werd gehaald. Woon het midden op een tussenverdieping van een appartementencomplex. Mijn vriezer enkoelkast staan gedurende de koude maanden op het balkon en de koelkast gaat van de stroom beneden de 8 graden.
hoezo niet? laten we zeggen dat op een zonnige dag de stroom 25 cent kost voor vattenfall en in de winter 75 centquote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:22 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Het kost de energiebedrijven niets. Dat is de hele grap.
De grap is dat ze dat wel weten want sinds 1 a 2 jaar moet je dat verplicht doorgeven aan de overheid.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:35 schreef capricia het volgende:
[..]
Eens. Ze nemen alles zo over van de energieboeren. Hier het rapport.
'Woningen met zonnepanelen hebben een ander profiel, dus duur'...nou moe, wie had dat gedacht.![]()
Lijkt me dat je daar prima op kunt inkopen. Als je weet wat er op de daken ligt bij particulieren. Iedere particulier weet ongeveer wel wat ie jaarlijks aan opwek kan verwachten en hoe dat zich procentueel over de maanden verspreidt. Maar de energieboeren kennelijk niet. En de ACM neemt dat zo over.
https://www.acm.nl/nl/pub(...)-energieleveranciers
quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:26 schreef xzaz het volgende:
[..]
Is dat zo? Salderen gaat dacht ik gewoon over een jaar zoals door de overheid opgesteld.
Falsch. Het tv-programma Radar bepaalt de wetten niet, maar de wetgever en die zegt het volgende erover in de Elektriciteitswet 1998:quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:27 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Falsch
Salderen gaat over een jaar. Salderen over tariefperiode mag niet, gisteravond nog uitgelegd bij radar.
Salderen mag ook niet over kosten gaan, waarin je verschillende tarieven tegenover elkaar kan wegstrepen.
Salderen moet over een jaar gaan en per kw/h.
https://wetten.overheid.n(...)4-01-01&g=2024-01-01quote:Artikel 31c
1 Voor afnemers als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, die duurzame elektriciteit invoeden op het net, berekent de leverancier het verbruik ten behoeve van de facturering en inning van de leveringskosten door de aan het net onttrokken elektriciteit te verminderen met de op het net ingevoede elektriciteit, waarbij de vermindering maximaal de hoeveelheid aan het net onttrokken elektriciteit bedraagt.
2 Voor afnemers als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, die niet-duurzame elektriciteit invoeden op het net, berekent de leverancier het verbruik ten behoeve van de facturering en inning van de leveringskosten door de aan het net onttrokken elektriciteit te verminderen met de op het net ingevoede elektriciteit, met een maximum van 5000 kWh aan op het net ingevoede elektriciteit, voor zover het saldo van de aan het net onttrokken minus de op het net ingevoede elektriciteit niet minder dan nul bedraagt.
3 Indien de door de afnemer, bedoeld in het eerste en tweede lid, op het net ingevoede hoeveelheid elektriciteit groter is dan de hoeveelheid die ingevolge die leden in mindering wordt gebracht op de aan het net onttrokken elektriciteit, betaalt de leverancier aan de betreffende afnemer voor het meerdere een redelijke vergoeding.
https://wetten.overheid.n(...)4-01-01&g=2024-01-01quote:Artikel 50
1 De belasting wordt geheven ter zake van de levering van aardgas of elektriciteit via een aansluiting aan de verbruiker, alsmede ter zake van de levering van aardgas via een aansluiting aan een CNG-vulstation.
2 Indien de verbruiker, bedoeld in het eerste lid, via een aansluiting elektriciteit op het distributienet heeft ingevoed ter zake waarvan artikel 31c, eerste en tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998 wordt toegepast, is het eerste lid van toepassing op het positieve saldo van de via de aansluiting geleverde elektriciteit minus de via de aansluiting ingevoede elektriciteit.
Je bent dus een outlier die in de 1% klasse zit van mensen die graag oncomfortabel willen leven.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:36 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Hij staat op 14.5 graden altijd, al jaren lang, dit jaar was 15 graden deze winter het minimum dat werd gehaald. Woon in het midden op een tussenverdieping van een appartementencomplex. Mijn vriezer en koelkast staan gedurende de koude maanden op het balkon en de koelkast gaat van de stroom beneden de 8 graden.
Dat zou waar zijn als het zo zou werken. Maar dat doet het niet ze slaan het gewoon om naar andere consumenten en de jaar contracten compenseren elkaar.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:37 schreef Ikbenookeenklant het volgende:
[..]
hoezo niet? laten we zeggen dat op een zonnige dag de stroom 25 cent kost voor vattenfall en in de winter 75 cent
jij wekt op een zonnige dag 1 kwh op die je niet verbruikt, jij hebt nog 1kwh tegoed van vattenfall (waarde op dat moment 25 cent)
je buurman heeft 1 kwh nodig en koopt dit van vattenfall, hier betaald hij 25 cent voor
vervolgens in de winter heb jij 1kwh nodig maar kan dit niet opwekken, je hebt nog 1kwh tegoed van vattenfall, die moet vattenfall voor je kopen voor 75 cent
netto heb jij 0 betaald
je buurman 25cent maar dat doet er verder niet toe voor hem
vattenfall moet nog 1kwh inkopen voor 75 cent, maar omdat ze ook jou stroom aan de buurman hebben verkocht hebben ze van hem al 25 cent gehad en hebben dus een verlies van 50cent op die kwh
laat ze maar eens beginnen bij de grootverbruikers/opwekkers die onevenredig het net gebruiken als lange termijn batterij, die bv in de zomer 12.000 kwh opwekken en volledig terug leveren, om vervolgens in de winter dat weer gratis op te nemen voor de warmtepomp (en netto 0 aan gas of licht betalen)
en voorlopig de consumenten met een paar paneeltjes buitenschot laten
Het zijn geen speciale koelkast en vriezer, en ze doen het nu al voor de 2e winter/herfst. De vriezer is allang afgeschreven na 16 jaar en de koelkast is nu schat ik 4 jaar oud, een kleine goedkope Inventum van nog geen 200 euro. Ze staan wel beschut tegen de regen en deels de wind. Vriezer gaat van stroom bij -5 tot -8 graden wat vorig jaar zelden gebeurde. Dit jaar 0 keer tot nu toe.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:37 schreef xzaz het volgende:
[..]
Uhh moet je wel even checken of je vriezer en koelkast dat leuk vinden.
Omdat je energieboeren hebt en energiemaatschappijen. Er zijn maar 2 energiemaatschappijen die via BV constructies misschien energie maken. De rest is allemaal papier. Het feit dat de ANWB energie levert zegt alles.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:43 schreef Sorella het volgende:
Wat ik me ook afvraag is waarom de panelen van de particuliere bezitter die niet meer opwekt als zijn normale verbruik (dus geen overcapaciteit heeft) uitgezet worden als het net overbelast raakt. Waarom zetten de energieboeren hun eigen zonnepanelen parken niet uit, dat zal veel effectiever werken maar nee dat kost hun geld dus laat de particulier maar betalen,
Laat de acm daar eens mee aan de gang gaan en laat de regering dan ook meteen die extra betaling die de energiemisdadigers door berekenen aan particuliere zonnepanelen bezitters (die het alleen voor eigen gebruik hebben) stopzetten.
Ik voel me heel comfortabel en er op geen enkele wijze erdoor belast. Zie het ook wel als een uitdaging die voldoening geeft.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:39 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Je bent dus een outlier die in de 1% klasse zit van mensen die graag oncomfortabel willen leven.
Dat zeg ik.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:47 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik voel me heel comfortabel en er op geen enkele wijze erdoor belast. Zie het ook wel als een uitdaging die voldoening geeft.
Allemaal leuk en aardig maar:quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:39 schreef ACT-F het volgende:
[..]
[..]
Falsch. Het tv-programma Radar bepaalt de wetten niet, maar de wetgever en die zegt het volgende erover in de Elektriciteitswet 1998:
[..]
https://wetten.overheid.n(...)4-01-01&g=2024-01-01
En in de Wet belastingen op milieugrondslag:
[..]
https://wetten.overheid.n(...)4-01-01&g=2024-01-01
Ik denk niet dat dat over het hoofd wordt gezien. Nou ja, het dichtdraaien van Groningen is hier natuurlijk ook een resultaat van en het goedkope gas uit Rusland. We zullen toch gewoon naar Nucleair moeten en alles wat we in Nederland en Duitsland kunnen starten moeten we gebruiken. Wind en Zon zijn leuk voor in de zomer maar in de Winter hebben we toch iets anders nodig.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:56 schreef SymbolicFrank het volgende:
Wat ook een beetje over het hoofd wordt gezien, is dat er op papier misschien wel genoeg energie is geproduceerd voor het hele jaar, maar dat het in de winter alsnog wel opgewekt moet worden. Je hebt dus energiecentrales nodig die maar de helft van het jaar in gebruik zijn en daarom onrendabel zijn. En de energie in de zomer waar je wel voor betaald krijgt, maar die weggegooid wordt of in ieder geval niets waard is, moet in de winter nog een keer betaald worden.
Als we dan gaan kijken naar windturbines op zee, moet je in de winter voor minimaal 18 keer het nominale vermogen aan turbines opstellen, samen met een heleboel peperdure accu's en hoogspanningsleidingen. Een accupakket zoals een Tesla Megapack kost 1,3 miljoen Euro en kan 4 MWh aan energie opslaan. Dus met 75 van die dingen kun je net zoveel energie opslaan als een gemiddelde aardgascentrale in een uur produceert. Dus dan ben je goedkoper uit, als je die windturbines, accu's en extra leidingen niet plaatst en gewoon een bestaande aardgascentrale in de lucht houd.
En dat mag. Want die staan, net zoals kerncentrales, op de groene lijst van de EU.
Ik vrees dat het "redelijk goed" met een forse korrel zout kan worden genomen en ben dan benieuwd naar onderbouwing.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 12:36 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Energie is niet alleen elektra, meer dan de helft van de energie is voor laagwaardige warmte en die is nu net wel redelijk goed op te slaan, zelfs over de seizoenen heen.
Je moet www.rechtspraak.nl als bron gebruiken. Maar zoals in je eigen bron staat:quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:56 schreef xzaz het volgende:
[..]
Allemaal leuk en aardig maar:
https://www.achmearechtsb(...)alderen-zonnepanelen
Als je een jaarrekening hanteert mag je uiteraard niet op kwartaalbasis salderen zoals in jouw bron het geval is.quote:Door deze uitspraak moet het energiebedrijf de jaarrekening opnieuw maken.
Zeker als het stroomverbruik ook nog gaat toenemen in de winter omdat men warmtepompen wil aanmoedigen ipv een aardgas CV/boiler. Infra rood panelen, daar zie ik meer heil in dan warmtepompen want de kosten zijn veel lager, zowel installatie als aanschaf.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:59 schreef xzaz het volgende:
[..]
Ik denk niet dat dat over het hoofd wordt gezien. Nou ja, het dichtdraaien van Groningen is hier natuurlijk ook een resultaat van en het goedkope gas uit Rusland. We zullen toch gewoon naar Nucleair moeten en alles wat we in Nederland en Duitsland kunnen starten moeten we gebruiken. Wind en Zon zijn leuk voor in de zomer maar in de Winter hebben we toch iets anders nodig.
En wie gaat dan die dure kernenergie subsidiren?quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:05 schreef xzaz het volgende:
Dus plan van aanpak:
- Als de sodemieter kerncentrales maken Alles wat in Duitsland nog staat opnieuw openen
- Geld voor de kerncentrales verhogen want niemand wilt het nu bouwen
[...]
- We betalen (day ahead) marktprijs ten alle tijden
https://www.recht.nl/rech(...)LI:NL:RBMNE:2023:788quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:05 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Je moet www.rechtspraak.nl als bron gebruiken. Maar zoals in je eigen bron staat:
[..]
Als je een jaarrekening hanteert mag je uiteraard niet op kwartaalbasis salderen zoals in jouw bron het geval is.
quote:De kantonrechter is met [eiseres] van oordeel dat de saldering jaarlijks moet plaatsvinden. Uit de Elektriciteitswet volgt niet expliciet over welke periode de saldering van de hoeveelheid afgenomen en teruggeleverde elektriciteit moet plaatsvinden. Uit de ontstaansgeschiedenis van de wet volgt evenwel dat de wetgever een jaarlijkse saldering voor ogen heeft gestaan
Hoezo denk je dat kernenergie duur is?quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:07 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
En wie gaat dan die dure kernenergie subsidiren?
Betaald uit day-ahead prijzen door gebruikers zoals altijd al het geval is geweest.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:07 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
En wie gaat dan die dure kernenergie subsidiren?
Inderdaad. Gebruik iets dat je kunt opwarmen tot 300-500C en je kunt met datzelfde volume een hele wijk of een flatgebouw verwarmen. Wel heel goed isoleren, natuurlijk. Elektriciteit opwekken is niet heel praktisch.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:04 schreef Vallon het volgende:
[..]
Ik vrees dat het "redelijk goed" met een forse korrel zout kan worden genomen en ben dan benieuwd naar onderbouwing.
Die laagwaardige energie, alleen maar bruikbaar voor LTV warmteuitwisseling, is niet op schaal van onze samenleving noch langdurig in de zin van seizoenen op te slaan of toepasbaar.
De enige opslag die enigszins in aanmerking komt voor een langdurige opslag van warmte is die in de bodem en hooguit leuk is voor een decentraal "het kan"-proefprojectje.
Gaat men zomaar warmte onttrekken en toevoegen aan een bodem, dan geeft tal van andere omgevingsissues die ik voor het gemak maar even negeer. Niet voor niets zijn dit soort dingen aan vergunningen geboden.
Om zeg voor een huishouden in de zomer 20GJ voor de winter op te slaan, is minimaal 300m water van ca 35C nodig om daaruit dan zeg 15C aan warmte te kunnen onttrekken die een Lage Temperatuur vloer/huis verwarmd.
Tel hierbij de isolatie/transport/opslag verliezen op en men komt op z'n best uit op zeg 500m (inhoud forse tweekapper) water dat in de zomer moet worden opgewarmd vanaf 20C (wederom energie/opslagverliezen) met ca 50GJ = ca 14.000kWh elektra. Hiervoor zijn in een mooie zomer snel 50 hoogwaardige panelen nodig op een netto oppervlakte van 100m dat in de praktijk hoek & zonligging) neerkomt op 150m.
Let op: dit allemaal is nodig om n bescheiden huishouden in de winter te verwarmen dat nu wordt gedaan zeg een uiterst efficint ingezet 750m gas of via 1500kWh elektra voor een warmtepomp.
NB: ik de getallen in verhouding wat leesbaar afgerond om de grootte aan te geven.
Totaal 300 watt 16ampere .quote:Op dinsdag 12 maart 2024 13:58 schreef PeeJay1980 het volgende:
[..]
Ehhhh, je wekt per uur 200kWh op? Hoeveel panelen heb je?
Temperatuur maakt wezenlijk niet veel uit voor het energhieverhaal waarbij en hogere temperatuur flink meer mogelijkheden biedt om te worden omgezet om bv mee te kunnen koken en minder volumineus - met grotere risico's - op te slaan en te transporteren.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:10 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Inderdaad. Gebruik iets dat je kunt opwarmen tot 300-500C en je kunt met datzelfde volume een hele wijk of een flatgebouw verwarmen. Wel heel goed isoleren, natuurlijk. Elektriciteit opwekken is niet heel praktisch.
Als dit nou eens niet zo wasquote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:14 schreef Vallon het volgende:
Hoe ook gekeerd, de thermodaynamisch-wetten mbt energie blijven onverminderd van toepassing.
Komma foutje in een accu a van 12V-160Ah gaat in de praktijk 20-80 regel) 1,5kWh energiequote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:13 schreef suijkerbuijk het volgende:
[..]
Totaal 300 watt 16ampere .
Ik heb geen zonnepanelen wat op een woning zit
En ik werk niet met 230volt.
Daarom gaat het al fout met bereken met huis stroom
1x300watt zonnepanelen van een huis levert maar 1.3ampere op.
1x300watt zonnepanelen van een boot levert 16/18ampere op .
Toch zijn bij de maar 300watt .
Mijn accu leeg tot vol is doe ik een paar uur laden. (Geen verlies dankzij lipo4)
16a x10 uur is 160Ah geladen.
160Ah x12 volt = 1920kwh energie opslag .
Dat is nog niet het verbruik.
Ah ja, Frankrijk met hun 'goedkope' kernenergie. Over de levensduur van 40 jaar lijden Franse kerncentrales gemiddeld genomen een verlies van 5 miljard, nog los van de kosten voor ontmanteling en veilige opslag van nucleair afval. Dus die zogenaamd 'goedkope' Franse kernenergie uit oude centrales, waar voorstanders van kernenergie graag naar wijzen, blijkt eigenlijk aanzienlijk duurder per kWh wanneer je de verliezen en verborgen kosten verdisconteert.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:10 schreef xzaz het volgende:
De prijs van elektriciteit bedraagt in Frankrijk circa 17 eurocent per KWh, in Europa was in 2019 de gemiddelde prijs 21 eurocent per KWh.
De kans is klein:quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:16 schreef xzaz het volgende:
Misschien dat ITER nog een leuk resultaat gaat geven... over 10 jaar.
Als je zonnepanelen hebt, bekijk dan 1st onderstaande video.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:25 schreef Gia het volgende:
[..]
Wij hebben in september een vast contract afgesloten bij Greenchoice. Dus saldering moet dan op jaarbasis zijn. We gaan dit zeker in de gaten houden.
quote:Hoe kun je zonnepanelen schakelen bij negatieve stroomprijzen? In deze video leg ik het uit aan de hand van een voorbeeld (SolarEdge).
Klopt, dat je laagwaardige warmte nodig hebt wil niet zeggen dat je niet met hogere temperatuur kan beginnen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:10 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Inderdaad. Gebruik iets dat je kunt opwarmen tot 300-500C en je kunt met datzelfde volume een hele wijk of een flatgebouw verwarmen. Wel heel goed isoleren, natuurlijk. Elektriciteit opwekken is niet heel praktisch.
https://www.hln.be/buiten(...)-frankrijk~aeb756c5/quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:10 schreef xzaz het volgende:
De prijs van elektriciteit bedraagt in Frankrijk circa 17 eurocent per KWh, in Europa was in 2019 de gemiddelde prijs 21 eurocent per KWh.
Enphase is nog lang niet zo ver.. helaas.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:22 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Als je zonnepanelen hebt, bekijk dan 1st onderstaande video.
[..]
Die 17ct is iets uit het verleden en nu in Frankrijk ook iets van ca 25ct (marktgedreven).quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:10 schreef xzaz het volgende:
De prijs van elektriciteit bedraagt in Frankrijk circa 17 eurocent per KWh, in Europa was in 2019 de gemiddelde prijs 21 eurocent per KWh.
160Ah x 12 volt = 1920Wh ipv kWh lijkt mij?quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:13 schreef suijkerbuijk het volgende:
[..]
Totaal 300 watt 16ampere .
Ik heb geen zonnepanelen wat op een woning zit
En ik werk niet met 230volt.
Daarom gaat het al fout met bereken met huis stroom
1x300watt zonnepanelen van een huis levert maar 1.3ampere op.
1x300watt zonnepanelen van een boot levert 16/18ampere op .
Toch zijn bij de maar 300watt .
Mijn accu leeg tot vol is doe ik een paar uur laden. (Geen verlies dankzij lipo4)
16a x10 uur is 160Ah geladen.
160Ah x12 volt = 1920kwh energie opslag .
Dat is nog niet het verbruik.
Zes Ampere is bijna 1500 Watt. Dan heb ik wel een kleine batterij nodig (1 KWh) want diverse zaken trekken nu eenmaal gedurende korte tijd meer. Maar die zes Ampere zou ik dan meer dan genoeg aan hebben inclusief verwarming zelfs. Al zou het in een lange koude winter wel zo nu en dan even krap kunnen worden.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:26 schreef Vallon het volgende:
Goedkoper kan wanneer je akkoord gaat dat je op drukte tijden wordt afgeschakeld of maar een 6Ampre aansluting hebt.
De kosten van de onbalans die we hier salderen hebben ze daar ook, alleen komen die op andere wijze uiteindelijk in de realiteit aan.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:35 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Duitsland heeft geen salderingsregeling dus geen idee waarom je er hem bij haalt.
Kloptquote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:17 schreef Vallon het volgende:
[..]
Komma foutje in een accu a van 12V-160Ah gaat in de praktijk 20-80 regel) 1,5kWh energie
Ook een Lipo accu wil je niet compleet volpersen en totaal leegtrekken.
Vertel maar wat die verborgen (productie)kosten zijn bij panelen en wind om niet te spreken op volstrekt ongrijpbare ecologische gevolgen. Wat mag een mus die zich doodvliegt tegen een windmolen of de mijnbouw van kobalt, kosten ?quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:21 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Ah ja, Frankrijk met hun 'goedkope' kernenergie. Over de levensduur van 40 jaar lijden Franse kerncentrales gemiddeld genomen een verlies van 5 miljard, nog los van de kosten voor ontmanteling en veilige opslag van nucleair afval. Dus die zogenaamd 'goedkope' Franse kernenergie uit oude centrales, waar voorstanders van kernenergie graag naar wijzen, blijkt eigenlijk aanzienlijk duurder per kWh wanneer je de verliezen en verborgen kosten verdisconteert.
Kan je nagaan hoeveel een kWh uit een moderne centrale, die aan alle hedendaagse veiligheidsnormen moet voldoen, zou kosten.
Is dit met zonnepanelen? Ik vraag me af of dynamisch nog steeds loont met zonnepanelen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 13:51 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Ik betaal bij Tibber c.a. 20% minder dan bij een aanbieder die ook vaste contracten aanbiedt zonder dat ik mijn gedrag aanpas. Uiteraard maak ik nu dankbaar gebruik van de dalen overdag, met name in het weekend, om de was of vaat te doen. Zodra iedereen een dynamisch contract heeft zal er minder onbalans zijn omdat meer mensen gebruik gaan maken van de dalen waardoor het net zichzelf weer stabiliseert.
Vooral een gevolg van wanbeleid door de overheid. Dat het stroomnet dat niet aankan is al decennia bekend.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:37 schreef inslagenreuring het volgende:
Het blijft toch enigszins grappig. Al die panelen om de wereld te redden en als het teveel oplevert rukken we het stekkertje eruit.
Lol.
Hangt o.a. van je installatie af.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:43 schreef Akkerdjie het volgende:
[..]
Is dit met zonnepanelen? Ik vraag me af of dynamisch nog steeds loont met zonnepanelen.
quote:Hoe kun je zonnepanelen schakelen bij negatieve stroomprijzen? In deze video leg ik het uit aan de hand van een voorbeeld (SolarEdge).
Dat ga je dus alleen maar doen omdat er - nu - negatieve opgelegde prijzen (gaan) zijn.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:22 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Als je zonnepanelen hebt, bekijk dan 1st onderstaande video.
[..]
www.rechtspraak.nlquote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:08 schreef xzaz het volgende:
[..]
https://www.recht.nl/rech(...)LI:NL:RBMNE:2023:788
[..]
En hier zijn de pannenkoeken van NHE de mist in gegaan. Het gaat om de factuurperiode en niet tariefperiode. Je kunt dus niet een jaarrekening maken met verschillende tariefperiodes om vervolgens per tariefperiode te salderen. Je moet over de gehele factuurperiode salderen, dus als NHE een jaarrekening gemaakt heeft dan heeft de rechter hier terecht geoordeeld.quote:2.3.
In de jaren 2019 tot en met 2021 heeft NHE de door
[eiseres]
teruggeleverde elektriciteit jaarlijks verrekend met de door [eiseres]
afgenomen elektriciteit, waarbij bij de teruggeleverde elektriciteit een gelijk tarief is gehanteerd als bij de afgenomen elektriciteit.
2.4.
Eind 2021 is de overeenkomst verlengd voor de periode 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022. In dat jaar heeft NHE – op basis van de toepasselijke algemene voorwaarden – het leveringstarief voor elektriciteit vastgesteld op basis van de EPEX-markt en de door NHE gehanteerde leveringsopslagen en onbalanskosten. In 2022 gold er dus niet meer een vaste prijs per afgenomen kWh, maar een dagmarkttarief.
Nee zonder.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:43 schreef Akkerdjie het volgende:
[..]
Is dit met zonnepanelen? Ik vraag me af of dynamisch nog steeds loont met zonnepanelen.
Yep, jij produceert een product waar geen vraag naar is.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 11:59 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Risico van de maatschappij.
Als een producent iets maakt voor de voorraad en het niet verkoopt omdat de klanten het niet afnemen, is dat een ondernemersrisico.
Zelfde geldt voor een bakker die te veel broden maakt, aan het einde van de dag gaat hij ook niet voor zijn niet verkochte broden bij de buren om geld vragen of een rekening sturen naar al zijn klanten die eerder op de dag kwamen. Dat is niet verkocht en jammer dan.
Het toegelichte systeem is volgens mij slimmer en dat is wat nodig is, slimme installaties gekoppelde aan de zonnecellen. Betekend wel dat die installaties continu over bijv de dynamische prijzen moeten beschikken, als je het via prijs wilt sturen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:46 schreef Vallon het volgende:
[..]
Dat ga je dus alleen maar doen omdat er - nu - negatieve opgelegde prijzen (gaan) zijn.
Het geldelijke systeem kan beter zo worden ingericht dat opwekker dan - dyanmisch - geen vergoeding krijgt (omdat er ook geen vraag voor is) en de netbeheerder naar gelang de situatie, de inverter kan gaan bijregelen. Dit laatste is een gemiste kans omdat gekozen is voor systemisch zelf afschakelen bij 253volt. Waarbij ik mensen ken die de essentile beveiliging uit puur geldelijk belang weer hebben uitgeschakeld.
Lastige van zelf in/uitschakelen is dat hoe je dat waarvoor precies doet.... per uur, per dag of per seconden dat er (g)een vraag is. Dit puur op prijs doen is een recept dat het technisch niet efficient noch effectief zal gaan zijn.
Wanneer je het salderen weglaat, absoluut lonend wanneer je kijkt naar het doel dat we er optimaler gebruik gaan maken van beschikbare energie als nodig is voor onze samenleving.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:43 schreef Akkerdjie het volgende:
[..]
Is dit met zonnepanelen? Ik vraag me af of dynamisch nog steeds loont met zonnepanelen.
Ik ben helemaal niet principieel tegen kernenergie en ik denk dat het best zinvol kan zijn om wat kernenergie in de mix te hebben, maar dan moet je wel eerlijk zijn over het kostenplaatje. De realiteit is dat kernenergie wat kostprijs betreft niet kan concurreren met zonne- of windenergie.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:40 schreef Vallon het volgende:
[..]
Vertel maar wat die verborgen (productie)kosten zijn bij panelen en wind om niet te spreken op volstrekt ongrijpbare ecologische gevolgen. Wat mag een mus die zich doodvliegt tegen een windmolen of de mijnbouw van kobalt, kosten ?
Probleem is dat men voortdurend de eigen bakens verwisselt om iets (on)aangenaams als visieloos doel te versterken.
Wat is veilig en de (risico)waarde voor wie wel en niet van iets ?
Dingen zijn vaak onvergelijkbaar omdat de n wel en de ander, het anders beziet. De werkelijkheidswaarde doet er dan ook vaak niet toe.
Nucleair is idd gevaarlijk wanneer je dat de natuurwetten negerend op budget doet met als doel de winst daarvan te maximaliseren.
Idem omgekeerd als dat aniet belangrijk is en men maximale "veiligheid" wil zonder te duiden wat dat precies is.
wara we als samenleving naartoe moeten is vooral ons laten drijven door efficinte en effectiviteit zonder daarbij te kijken wat dat zou kosten. Prijs is helaas onze vertaling van inspanning en gebruik.
Voor een klein land zonder veel geografische mogelijkheden of bronnen is Nucleair de enige manier om door te leven zoals we doen waarbij die paar km voor centrales nauwelijks impact geeft.
Gevaarlijk daarin is waar mensen zonder onderbouwing kennis iets voor zoete koek aannemen en gana verkondigen. Moet wel 's denken aan de reclame van ooit "gezellige mensen koken op kolen", net als de zon/wind lobby nu alles zal marketieren doen om de kerncentrales af te wijzen.
Hoe dan wel structureel energie op elk moment naar behoefte voorhanden komt, wordt afgedaan met nog niet gerealiseerde batterijen. Met genoeg bidden en (s)preken zal er vast een godenzoon zijn die alle natuurwetten negerend, ze zomaar laat ontstaan (zoals bv salderen).
Zonne en windenergie fluctueren erg en zijn vrij onvoorspelbaar, dat is een totaal ander kwaliteit van energie.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:57 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Ik ben helemaal niet principieel tegen kernenergie en ik denk dat het best zinvol kan zijn om wat kernenergie in de mix te hebben, maar dan moet je wel eerlijk zijn over het kostenplaatje. De realiteit is dat kernenergie wat kostprijs betreft niet kan concurreren met zonne- of windenergie.
En daar betaal je dus voor. Dat is wat ik zeg h.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 16:01 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Zonne en windenergie fluctueren erg en vrij onvoorspelbaar, dat is een totaal ander kwaliteit van energie.
Prima en bedenk hier dat het papieren obstakels zijn die met dat doel - al vele tientallen jaren - daarvoor door lobby's zijn neergelegd.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:57 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Ik ben helemaal niet principieel tegen kernenergie en ik denk dat het best zinvol kan zijn om wat kernenergie in de mix te hebben, maar dan moet je wel eerlijk zijn over het kostenplaatje. De realiteit is dat kernenergie wat kostprijs betreft niet kan concurreren met zonne- of windenergie.
Ja dit wordt altijd maar geroepen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:44 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Vooral een gevolg van wanbeleid door de overheid. Dat het stroomnet dat niet aankan is al decennia bekend.
Dat is het gevolg van visieloos beleid met alle gevolgen van dien. Boem is ho, zo ook met het salderen.
Klopt, veel kernenergie vanwege de kosten zie ik ook niet zitten trouwens. Ik heb het sterke vermoeden dat gas peaker centrales nog het goedkoopst zijn om te stabiliseren.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 16:03 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
En daar betaal je dus voor. Dat is wat ik zeg h.
Exactquote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:56 schreef Vallon het volgende:
Bij Tibber krijg je dan "gewoon" haar inkoopprijs - minus haar administratiekosten - terug die een kWh in de markt kost. De Terugverdientijd wordt nu ondoorzichtig gemaakt door a) salderen en ook b) energiebelasting (en BTW).
Beide elementen zouden geen onderdeel moeten zijn van een energieprijs.
Hoe de overheid dan wel subsidie geeft om iets te stimuleren of belasting heft om iets te betalen, moet zij ergens anders mee gaan inrichten.
Het stroomnet is een algemene nutsfunctie en die moet de overheid sterk reguleren en monitoren en evt, subsidiren als dat noodzakelijk blijkt. Alles klakkeloos aan de markt overlaten gaat niet werken omdat blackouts weer nieuwe marktprikkels en verdienmodellen opleveren en dat moeten we niet willen.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 16:07 schreef inslagenreuring het volgende:
[..]
Ja dit wordt altijd maar geroepen.
Maar dan wordt er even vergeten dat het allemaal semi-overheidsinstanties zijn die gewoon winst moeten maken.
En hoe wil je het net mee laten groeien als we en masse moeten overschakelen op stroom? Ordinaire marktprikkels hebben hier toe geleid en niet de overheid.
Dat zal. Maar wat subsidie van de overheid zorgt er niet voor dat er bussen vol technisch personeel klaar staat.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 16:15 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Het stroomnet is een algemene nutsfunctie en die moet de overheid sterk reguleren en monitoren en evt, subsidiren als dat noodzakelijk blijkt. Alles klakkeloos aan de markt overlaten gaat niet werken omdat blackouts weer nieuwe marktprikkels en verdienmodellen opleveren en dat moeten we niet willen.
De energie transitie is wel een visie, maar een visie op wat voor uitwerking dat heeft op het stroomnet en daarop anticiperen bleef uit. Er werd een sprookje verzonnen dat het stroomnet als een batterij kan fungeren, over de seizoenen heen, zonder dat daaraan hoge kosten verbonden zouden zijn.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 16:20 schreef inslagenreuring het volgende:
[..]
Dat zal. Maar wat subsidie van de overheid zorgt er niet voor dat er bussen vol technisch personeel klaar staat.
Pas toen gas lompduur werd moesten we ineens zonnepanelen hebben want daarvoor verdiende het zich niet terug. Dat die enorme toename in vraag geleid heeft tot overbelasting is natuurlijk de schuld van de overheid.
Raaaaaaaaaaaaaar dat mensen die in conflict zijn met greenchoice daarover dan in het gelijk worden gesteld door de geschillencomissie.quote:Op dinsdag 12 maart 2024 14:39 schreef ACT-F het volgende:
[..]
[..]
Falsch. Het tv-programma Radar bepaalt de wetten niet, maar de wetgever en die zegt het volgende erover in de Elektriciteitswet 1998:
[..]
https://wetten.overheid.n(...)4-01-01&g=2024-01-01
En in de Wet belastingen op milieugrondslag:
[..]
https://wetten.overheid.n(...)4-01-01&g=2024-01-01
Dit is precies wat ik zeg:quote:Op dinsdag 12 maart 2024 16:27 schreef ACT-F het volgende:
Heb ik hier uitgelegd:
ACT-F in NWS / Ook Eneco gaat klanten geld vragen voor teruggeleverde stroom
quote:Op dinsdag 12 maart 2024 15:46 schreef ACT-F het volgende:
En hier zijn de pannenkoeken van NHE de mist in gegaan. Het gaat om de factuurperiode en niet tariefperiode. Je kunt dus niet een jaarrekening maken met verschillende tariefperiodes om vervolgens per tariefperiode te salderen. Je moet over de gehele factuurperiode salderen, dus als NHE een jaarrekening gemaakt heeft dan heeft de rechter hier terecht geoordeeld.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |