FOK!forum / Culinesse à gogo / Brood bakken in de oven #28: Met de lucht van zelfgebakken brood
qltelzondag 1 december 2019 @ 16:21
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Brood bestaat in zn basis uit niets meer dan bloem of meel, water en zout. Als rijsmiddel wordt tegenwoordig vaak een gist gebruikt die al lang gecultiveerd wordt. Daarvoor werd er echter gebruik gemaakt van "wilde" gisten. Dat wordt tegenwoordig nog steeds gedaan, de zogenaamde "zuurdesem".
Als je dus wil beginnen met brood bakken, begin dan bij de basis, en laat je niet verleiden met al die recepten met melk, suiker en andere toevoegingen. Zeker, dat zijn ook lekkere broden, maar het is goed om het in het begin niet te ingewikkeld te maken, zodat eventuele problemen makkelijk opgelost kunnen worden.

De basisingredienten zijn dus

- (tarwe)bloem/meel
- Water
- Zout
- Gist

Het makkelijkste ingredient is natuurlijk water. Hier in Nederland hebben wij geweldig kraanwater, en dat is dan ook perfect om brood mee te bakken.
Zout in een brood remt de groei van gist, maar zorgt ook voor smaak. Tarwebloem is ook in verschillende soorten verkrijgbaar. Voor brood wil je het liefste bloem met een hoog glutengehalte. Dat zijn eiwitten in het brood die een soort netwerk vormen na het kneden, waardoor gassen worden vastgehouden en het brood kan rijzen.
Zulke bloem is vaak lastig bij supermarkten verkrijgbaar. De diverse broodmixen bevatten vaak wel goede bloem of meel, maar hebben als nadeel dat ze ook soms al gist en zout bevatten.
Op basis van ervaring zijn in ieder geval de biologische tarwebloem van Koopmans en biologische tarwebloem van AH eigen merk aan te raden.
Gist is in Nederland in twee soorten verkrijgbaar. Verse gist, en instant gist. In Engelstalige recepten staat instant gist als IDY (instant dry yeast) aangegeven, maar zij kennen ook nog ADY (active dry yeast). De verhoudingen om die soorten gist met elkaar vervangen zijn; 3 keer zoveel verse gist als instant gist (qua gewicht), van instant gist naar ADY is 1.25 maal het gewicht instant gist. Instant gist ipv ADY is 0.67 maal het gewicht ADY.
Vaak staat er in een recept dat je de gist in water moet oplossen. Dat hoeft alleen met verse gist en ADY. Niet met IDY (maar het kan ook geen kwaad).
Om het makkelijk te maken (ahum!) staan hoeveelheden in Engelse recepten ook vaak in volumematen (cups, teaspoons). De conversie voor die maten naar gewicht is voor elk ingredient anders!
Voor kleine hoeveelheden zijn tea- en tablespoons echter wel nauwkeuriger dan een weegschaal.
Wat beginnende bakkers vaak vervelend vinden is plakkerig deeg. Alleen is een deeg met een voldoende hoog vochtgehalte een van de belangrijkste dingen om een lekker luchtig brood te krijgen. Weersta de verleiding om alsmaar bloem of meel toe te voegen tijdens het kneden, anders eindig je met een brood dat zo dicht is als een blok beton.

Een simpel recept staat hier, aanrader voor beginners:

http://www.thefreshloaf.com/lessons/yourfirstloaf

Als je eenmaal wat verder bent met brood, dan kom je er achter dat je door verschillende variabelen te varieren, een heel ander brood kan krijgen. Door er bv minder gist in te doen, zodat het brood langer moet rijzen, krijg je meer smaakontwikkeling.
Tips
SPOILER
Bakkerspercentages
Het is normaal om broodrecepten op te schrijven in zowel gewichten als in bakkerspercentage. Bakkerspercentages is het weergeven van het aandeel van elk ingredient als percentage (qua gewicht!) van de totale hoeveelheid bloem/meel. Hierdoor kun je recepten heel makkelijk vergelijken en een recept schalen naar een gewenst deeggewicht.
Bijvoorbeeld, een simpel witbrood.
100% tarwebloem
68% water
2% zout
0,5% gist
totaal: 170,5% van de totale hoeveelheid bloem
Stel dat we nu een brood van 1 kg willen? We rekenen uit hoeveel 1% is; 1000/170,5 = 5,86 gram/%.
Dat betekent dus 586 gram bloem, 399 gram water, 11,72 gram zout, en iets minder dan 3 gram gist (=1tsp).

zout
Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer

Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Een preferment is een mengsel dat je maakt voor het uiteindelijke deeg, en dat een deel van de bloem, water en gist bevat. Soms zit er ook zout in. Er zijn verschillende soorten prefermenten, zoals de poolish, sponge, biga.

De Poolish
Deze methode bestaat uit twee stappen, stap 1 is het aanmaken van een slap deeg bestaande uit gist en gelijke delen bloem en water. Dit beslag maak je enkele uren voor het aanmaken van het uiteindelijke deeg.
Stap 2 is het aanmaken van het deeg.
Het doel van stap 1 is een snelle vermeerdering van gistcellen, dit leidt uiteindelijk tot een beter rijsvermogen van het uiteindelijke deeg.
Het gistpercentage is afhankelijk van het type bloem en de tijd tijd waarin je de poolish laat rijzen.
Dit zijn de aanbevolen percentages:
2.5% gist voor een 2 uur durende fermentatie op omgevingstemperatuur
1.5% gist voor 3 uur
0.5% gist voor 8 uur
0.1% gist voor 12-16 uur
De ingrediënten kort door elkaar mengen, evt met behulp van een planeetmenger.
Het volume van de poolish moet minstens verdubbelen, het oppervlak moet concaaf zijn (ingezakt). Een te lange fermentatie maakt de poolish te kleverig. De temperatuur van de poolish mag niet hoger worden dan 26 C.
In stap 2 wordt het resterende worden de resterende ingrediënten toegevoegd (bloem, water, zout), het zout toevoegen in stap 1 heeft een remmend effect op de gistwerking. Het deeg krijgt een rijstijd van een uur, wordt daarna verdeeld en opgemaakt, en na voldoende narijs afgebakken.

een preferment kan je heel makkelijk zelf maken
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.

Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brooddeeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgd dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbakwedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Bruin brood, met een poolish, 50% volkoren meel, 50% bloem
Spreadsheet

100% volkorenbrood:

https://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/volkorenbrood/

Zuurdesem, ananassapmethode
Seedculture
Dag 1: 120 gram roggemeel + 170 gram ongezoet ananassap. Goed mengen tot een wat stevig deegje. Afdekken met plastic folie en 24 uur op kamertemperatuur laten staan.
Dag 2: 128 gram ongebleekte tarwebloem + 113 gram ongezoet ananassap. Goed mengen met het deegje van dag 1. Afdekken en 24 uur laten staan.
Dag 3: 128 gram ongebleekte tarwebloem + 113 gram (bron)water (kamertemperatuur). Gooi de helft van wat je al hebt weg en voeg aan de overgebleven helft de tarwebloem en water toe. Afdekken en weer 24 uur laten staan.
Dag 4: 128 gram ongebleekte tarwebloem + 113 gram (bron)water. De desem van dag 3 zal nu minstens verdubbeld zijn, meer is nog beter. Als dat niet het geval is laat het dan nog 12 - 24 uur langer staan. Is het wel gerezen en vol leven, herhaal dan dag 3: gooi de helft weg en meng de overgebleven helft met de tarwebloem en water. Afdekken en laten staan tot het is verdubbeld in volume. Dit duurt 4 - 12 uur.
Nu is de seedculture klaar om er een barm/motherstarter van te maken.

Barm/Motherstarter
454 gram ongebleekte tarwebloem
454 gram (bron)water, op kamertemperatuur
200 gram seedculture

http://uitdekeukenvanarde(...)on-zuurdesemers.html

Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :
douche-eendjedinsdag 3 december 2019 @ 21:06
Ah er is een nieuwe :D

@ stofluis/in ander voedingsmiddelen zitten; geen idee. Gewoon goed kijken? ;)

Ik bakte afgelopen weekend de speculaasbroodjes met amandelspijs uit het boek van Levine:
01mlPNW.jpg
En vandaag nog stokbrood.
T6yOc7V.jpg
HaverMoutKoekjewoensdag 4 december 2019 @ 09:13
Ziet er goed uit, douche-eendje!
Bleiedonderdag 5 december 2019 @ 20:35
tMMwrQl.jpg

Hapjes voor pakjesavond.
Hupjedonderdag 5 december 2019 @ 21:18
Chique broodjes, douche-eendje!

En de hapjes van Bleie zien er heerlijk uit.

Ik maakte kruidnotenbrood (een soort suikerbrood met kruidnoten en koekkruiden). Foto's moet ik nog een keer uploaden.
Hupjezondag 15 december 2019 @ 18:12
Hier dan eindelijk mijn kruidnoten brood. Het was erg lekker (en ik had de eerste keer iets fout gedaan qua uiterlijk) dus ik heb het twee keer gemaakt. O+
xRNV1Mx.jpg
3mmtZTv.jpg
Lucky_Strikewoensdag 18 december 2019 @ 11:43
Wat zijn nou fijne recepten voor een beetje basisbroden? Zonder toevoegingen als noten ofzo. We willen deze kerstdagen zelf ons brood bakken voor ontbijt, lunch en ook stokbrood voor bij de kaasfondue.
anndbwoensdag 18 december 2019 @ 12:45
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2019 11:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat zijn nou fijne recepten voor een beetje basisbroden? Zonder toevoegingen als noten ofzo. We willen deze kerstdagen zelf ons brood bakken voor ontbijt, lunch en ook stokbrood voor bij de kaasfondue.
Ben ik ook benieuwd naar, helemaal geen ervaring met brood bakken maar sinds enkele dagen eindelijk een fatsoenlijke oven, die combi magnetron is eindelijk weg hier (klote ding). Wil me er nu eindelijk ook eens aan wagen.
FranticDJwoensdag 18 december 2019 @ 16:03
Ik kan t boek van Edwin Klaassen wel aanraden voor beginners :Y recepten en technieken worden goed beschreven. Ook qua kneden en rijzen (diy rijskast bijvoorbeeld)
En nee er staan niet alleen desem dingen in.
FranticDJwoensdag 18 december 2019 @ 16:16
https://www.youtube.com/channel/UCIceram1KZbNX8AItX3-0kg/videos
Deze man legt ook veel dingen goed uit voor de thuisbakker :Y jammer dat ie geen filmpjes meer maakt.
Yinnywoensdag 18 december 2019 @ 18:23
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2019 11:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat zijn nou fijne recepten voor een beetje basisbroden? Zonder toevoegingen als noten ofzo. We willen deze kerstdagen zelf ons brood bakken voor ontbijt, lunch en ook stokbrood voor bij de kaasfondue.
Ik kan herinneren dat ik ooit lekkere stokbrood heb gemaakt met dit recept.
Alleen vond ik het zo veel werk dat ik nadien nooit meer heb gedaan en gewwon stokbrood koop
roos94woensdag 18 december 2019 @ 18:25
quote:
1s.gif Op zondag 15 december 2019 18:12 schreef Hupje het volgende:
Hier dan eindelijk mijn kruidnoten brood. Het was erg lekker (en ik had de eerste keer iets fout gedaan qua uiterlijk) dus ik heb het twee keer gemaakt. O+
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ziet er lekker uit :)
Lucky_Strikewoensdag 18 december 2019 @ 18:50
quote:
0s.gif Op woensdag 18 december 2019 18:23 schreef Yinny het volgende:

[..]

Ik kan herinneren dat ik ooit lekkere stokbrood heb gemaakt met dit recept.
Alleen vond ik het zo veel werk dat ik nadien nooit meer heb gedaan en gewwon stokbrood koop
Welk recept?
Yinnywoensdag 18 december 2019 @ 20:04
quote:
Eh, linkje vergeten

[ Bericht 1% gewijzigd door Yinny op 18-12-2019 20:05:43 (Vergeetachtigheid) ]
Lucky_Strikewoensdag 18 december 2019 @ 21:42
quote:
1s.gif Op woensdag 18 december 2019 20:04 schreef Yinny het volgende:

[..]

Eh, linkje vergeten
Thanks ^O^
Poefbankwoensdag 18 december 2019 @ 22:28
Ik heb een vraagje over zuurdesemdeeg. Het deeg moet ongeveer een remrijs hebben van 24uur. Is het dan handig om het deeg tot 27graden te kneden of gewoon kamertemperatuur of zelfs nog kouder?
Hupjevrijdag 31 januari 2020 @ 21:58
Eindelijk mijn foto van het HHB broodje geupload, hier is ie:
CacqAr4.jpg
Zelfs met de uitleg vond ik het een puzzel :D
HaverMoutKoekjevrijdag 31 januari 2020 @ 22:00
Moet het een obese mummie voorstellen? :P
qltelvrijdag 31 januari 2020 @ 22:15
Oh, ik had 'm ook gemaakt. Ik weet niet of ik er ergens een foto van heb. Zal morgen eens kijken.
qltelzaterdag 1 februari 2020 @ 08:10
Ik had er dus inderdaad een foto van..

EnnkQXX.jpg
Farenjidinsdag 17 maart 2020 @ 12:47
Ik wilde van de corona-nood een deugd maken en heb bij het hamsteren van houdbare producten ook wat bloem/meel gekocht: tarwe, durum en kikkererwtenmeel, en gist natuurlijk. Ik heb nog nooit brood gebakken (behalve flatbread, in de koekepan) en dit leek me wel een leuk moment om dat eens te proberen. TVP dus.
qlteldinsdag 17 maart 2020 @ 12:48
quote:
10s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 12:47 schreef Farenji het volgende:
Ik wilde van de corona-nood een deugd maken en heb bij het hamsteren van houdbare producten ook wat bloem/meel gekocht: tarwe, durum en kikkererwtenmeel, en gist natuurlijk. Ik heb nog nooit brood gebakken (behalve flatbread, in de koekepan) en dit leek me wel een leuk moment om dat eens te proberen. TVP dus.
Succes, brood bakken kan erg leuk zijn!
devlinmrdonderdag 19 maart 2020 @ 08:41
quote:
10s.gif Op dinsdag 17 maart 2020 12:47 schreef Farenji het volgende:
Ik wilde van de corona-nood een deugd maken en heb bij het hamsteren van houdbare producten ook wat bloem/meel gekocht: tarwe, durum en kikkererwtenmeel, en gist natuurlijk. Ik heb nog nooit brood gebakken (behalve flatbread, in de koekepan) en dit leek me wel een leuk moment om dat eens te proberen. TVP dus.
Jij en vele anderen blijkbaar. Ik ging hier bij de molen mijn 2 wekelijkse voorraad meel en bloem halen.. was verdomme bijna alles uitverkocht en meel helemaal.
Kuthamsters
Farenjidonderdag 19 maart 2020 @ 10:01
quote:
1s.gif Op donderdag 19 maart 2020 08:41 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Jij en vele anderen blijkbaar. Ik ging hier bij de molen mijn 2 wekelijkse voorraad meel en bloem halen.. was verdomme bijna alles uitverkocht en meel helemaal.
Kuthamsters
Er wordt wel weer nieuwe gemalen.

Ik heb gisteren een begin gemaakt met een zuurdesem-starter, kijken of het met wilde gist gaat lukken, alleen bio bloem en water zonder toegevoegingen. Ben benieuwd!
devlinmrdonderdag 19 maart 2020 @ 10:09
quote:
0s.gif Op donderdag 19 maart 2020 10:01 schreef Farenji het volgende:

[..]

Er wordt wel weer nieuwe gemalen.
Vast, maar de molen is alleen Do-Za open en moest ik dus een week wachten, gisteren gehaald, maar wederom een run op meel door mensen die het waarschijnlijk laten verpieteren
quote:
Ik heb gisteren een begin gemaakt met een zuurdesem-starter, kijken of het met wilde gist gaat lukken, alleen bio bloem en water zonder toegevoegingen. Ben benieuwd!
Roggemeel gaat beter
Farenjidonderdag 19 maart 2020 @ 10:45
quote:
0s.gif Op donderdag 19 maart 2020 10:09 schreef devlinmr het volgende:

Roggemeel gaat beter
Nou, net gecheckt en de eerste twee bubbels zijn al zichtbaar. Na iets meer dan 12 uur, dat noem ik succes.
douche-eendjedonderdag 19 maart 2020 @ 10:52
quote:
1s.gif Op donderdag 19 maart 2020 08:41 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Jij en vele anderen blijkbaar. Ik ging hier bij de molen mijn 2 wekelijkse voorraad meel en bloem halen.. was verdomme bijna alles uitverkocht en meel helemaal.
Kuthamsters
naar welke molen ga je? Mijne is ook van do-za open, dus geen idee of het handig is om te gaan halen dit weekend _O-
Thinkk-Pinkkdonderdag 19 maart 2020 @ 10:54
Hier was ook alles op. Ik wilde een nieuwe voorraad worstenbroodjes maken. Maar niks alles op -O-
Zo-is-datdonderdag 19 maart 2020 @ 11:02
Hier staat het deeg voor de eerste rijs om een suikerbrood te worden O+ Ik had gelukkig nog wat voorraad :o
devlinmrdonderdag 19 maart 2020 @ 11:41
quote:
17s.gif Op donderdag 19 maart 2020 10:52 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

naar welke molen ga je? Mijne is ook van do-za open, dus geen idee of het handig is om te gaan halen dit weekend _O-
Wageningen "de vlijt"
devlinmrdonderdag 19 maart 2020 @ 11:41
quote:
6s.gif Op donderdag 19 maart 2020 10:45 schreef Farenji het volgende:

[..]

Nou, net gecheckt en de eerste twee bubbels zijn al zichtbaar. Na iets meer dan 12 uur, dat noem ik succes.
^O^ succes
Farenjiwoensdag 25 maart 2020 @ 20:24
Ik heb afgelopen weekend mijn eerste brood gebakken, een (zo simpel mogelijk) tarwebloem zuurdesembrood. Werd wel beetje afgeschrokken door alle info op internet, waar er berekeningen langskwamen en water tot op de graad nauwkeurig op temperatuur werd gebracht om het deeg de optimale eindtemperatuur te geven.

Ik heb zelf niet zo moeilijk gedaan. Mijn starter was goed actief in ieder geval. Ik heb het deeg een halve dag laten rijzen maar volgende keer doe ik het langer. En ik had misschien ook langer moeten kneden. Het eindresultaat was mooi en best goed van smaak, misschien wel wat te zout en veel te stevig. Twee dagen later kon je er al ruiten mee ingooien.

Gisteren en vandaag een gewoon simpel gistbrood gebakken (nacht gerezen in de koelkast) en die is echt goed gelukt. Mooie knapperige korst en goede structuur en heerlijke smaak. Lang geleden dat ik zo van brood heb genoten!

Komend weekend nieuwe poging met zuurdesem.
proud_mamimaandag 30 maart 2020 @ 11:14
Hoi allemaal! Hier ook door het coronavirus aangestoken met het broodbakvirus. Wat is het leuk zeg! En wat maken jullie mooie broden, wow!

Ik ben nog echt een beginner, ben begonnen met gewoon een broodmix uit de supermarkt en heb afgelopen zaterdag meel bij een molen gehaald. Wat een assortiment hebben ze daar zeg, echt heel veel. Kon ivm corona maar kort blijven helaas (er stond een hele rij buiten te wachten) maar ik ga daar zeker vaker heen.

Ik heb voor door de week stiekem een broodbakmachine gekocht of is dat hier vloeken in de kerk ;-)? In het weekend wil ik in de oven bakken maar voor door de week wil ik het in de
bbm doen. Het lijkt me ook handig voor het kneden en rijzen. Heb trouwens een Panasonic gekocht, schijnt goed te zijn?

Ik heb vanochtend deeg met de hand gemaakt en dat ligt nu in mijn crockpot (slowcooker en snelkookpan in één) want die heeft ook een yoghurt functie en dat schijnt goed te zijn voor het rijzen. Ben benieuwd!

Wat staan er trouwens een fijne linkjes in de OP, dank daarvoor!
Yinnydinsdag 31 maart 2020 @ 12:57
Omdat ik de smaak te pakken heb en nu EINDELIJK no knead bread van mijn lijstje kan afstrepen!
Ik wilde kijken of het ook met alleen volkorenmeel kon en zij had het dus al geprobeerd
https://www.jennycancook.com/recipes/no-knead-whole-wheat-bread/
Resultaat:
6tMACyz_d.jpg?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium
Lucky_Strikedinsdag 31 maart 2020 @ 13:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 12:57 schreef Yinny het volgende:
Omdat ik de smaak te pakken heb en nu EINDELIJK no knead bread van mijn lijstje kan afstrepen!
Ik wilde kijken of het ook met alleen volkorenmeel kon en zij had het dus al geprobeerd
https://www.jennycancook.com/recipes/no-knead-whole-wheat-bread/
Resultaat:
[ afbeelding ]
Nice O+

Welkom @proud_mami
Er is volgens mij ook ergens een broodbakmachine-topic. Ik zal even zoeken.

Edit: dit is het meest recente deel: CUL / Broodbakmachine deel 7
proud_mamidinsdag 31 maart 2020 @ 13:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 13:10 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Nice O+

Welkom @:proud_mami
Er is volgens mij ook ergens een broodbakmachine-topic. Ik zal even zoeken.

Edit: dit is het meest recente deel: CUL / Broodbakmachine deel 7
Oh top, dank je wel!
Lucky_Strikedinsdag 31 maart 2020 @ 13:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 13:21 schreef proud_mami het volgende:

[..]

Oh top, dank je wel!
Als je wilt posten in dat topic maar het lukt niet, moet je even een gil geven.
proud_mamidinsdag 31 maart 2020 @ 13:33
quote:
0s.gif Op maandag 30 maart 2020 11:14 schreef proud_mami het volgende:
Hoi allemaal! Hier ook door het coronavirus aangestoken met het broodbakvirus. Wat is het leuk zeg! En wat maken jullie mooie broden, wow!

Ik ben nog echt een beginner, ben begonnen met gewoon een broodmix uit de supermarkt en heb afgelopen zaterdag meel bij een molen gehaald. Wat een assortiment hebben ze daar zeg, echt heel veel. Kon ivm corona maar kort blijven helaas (er stond een hele rij buiten te wachten) maar ik ga daar zeker vaker heen.

Ik heb voor door de week stiekem een broodbakmachine gekocht of is dat hier vloeken in de kerk ;-)? In het weekend wil ik in de oven bakken maar voor door de week wil ik het in de
bbm doen. Het lijkt me ook handig voor het kneden en rijzen. Heb trouwens een Panasonic gekocht, schijnt goed te zijn?

Ik heb vanochtend deeg met de hand gemaakt en dat ligt nu in mijn crockpot (slowcooker en snelkookpan in één) want die heeft ook een yoghurt functie en dat schijnt goed te zijn voor het rijzen. Ben benieuwd!

Wat staan er trouwens een fijne linkjes in de OP, dank daarvoor!
Nou, het deeg in de slowcooker rees idd bijna de pan uit .... echter toen ik het er uit haalde om in de oven te doen zakte het helemaal in :N
Was wellicht ook geen handige actie maar goed, al doende leert men.
proud_mamidinsdag 31 maart 2020 @ 13:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 13:22 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Als je wilt posten in dat topic maar het lukt niet, moet je even een gil geven.
Is gelukt hoor maar de laatste post was van augustus 2019, heb er wel wat in gepost in de hoop dat het topic weer leven in geblazen wordt. Je zou toch denken dat mensen in deze tijd wellicht de bbm weer uit de kast halen.
Farenjidinsdag 31 maart 2020 @ 16:57
Nog even terugkomend op het zuurdesembrood dat ik afgelopen zondag had gebakken. Het is lekker van smaak en de structuur is op zich best goed, beter dan mijn eerste brood. Maar eigenlijk wil ik het nog luchtiger. De kruim is me iets te klein. Is dat een kwestie van langer rijzen? Langer/vaker kneden? Ander meel? Meer water aan het deeg toevoegen? Of moet je dan toch gist of suiker of weetikveel toevoegen?

Ik heb het deeg iig zaterdagochtend gemaakt met 300 gram eigen desemstarter, 550 gram meel (gebuild tarwemeel, van de ekoplaza) en 300ml water + 2 theelepels zout. Minstens 10 minuten gekneed, en daarna in de koelkast tot de volgende ochtend. Toen heb ik zacht de lucht eruit geduwd en daarna nog ruim 4 uur laten rijzen buiten de koelkast in een vorm.
MevrouwPuffdinsdag 31 maart 2020 @ 19:59
Afgelopen weekend heb ik dit recept gemaakt, wel met zonnebloempitten aangevuld. Een goed brood geworden, al kreeg ik m niet zo mooi opgebold in de vorm omdat ik m had laten rijzen een ronde kom. Misschien kan ik m eerder al in de vorm doen en het laatste stukje rijs daar laten gebeuren.
douche-eendjedinsdag 31 maart 2020 @ 20:28
quote:
7s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 16:57 schreef Farenji het volgende:
Nog even terugkomend op het zuurdesembrood dat ik afgelopen zondag had gebakken. Het is lekker van smaak en de structuur is op zich best goed, beter dan mijn eerste brood. Maar eigenlijk wil ik het nog luchtiger. De kruim is me iets te klein. Is dat een kwestie van langer rijzen? Langer/vaker kneden? Ander meel? Meer water aan het deeg toevoegen? Of moet je dan toch gist of suiker of weetikveel toevoegen?

Ik heb het deeg iig zaterdagochtend gemaakt met 300 gram eigen desemstarter, 550 gram meel (gebuild tarwemeel, van de ekoplaza) en 300ml water + 2 theelepels zout. Minstens 10 minuten gekneed, en daarna in de koelkast tot de volgende ochtend. Toen heb ik zacht de lucht eruit geduwd en daarna nog ruim 4 uur laten rijzen buiten de koelkast in een vorm.
Hoe was je window pane test na het kneden? Had je een mooi vliesje? Er zit ook echt een verschil in meel en bloem-soorten, brood maken met meel is een stuk lastiger dan met bloem. In bloem zit meer gluten, dus meer elasticiteit dus luchtiger brood.
Wat ook kan werken als je nog niet zoveel met desem hebt gewerkt, is een goed basisrecept om het goed onder de knie te krijgen. Een fijne daarvoor is dit recept:
http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/
Qunixdinsdag 31 maart 2020 @ 21:55
Echt geen meel of bloem te verkrijgen :{
qlteldinsdag 31 maart 2020 @ 22:04
quote:
8s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 21:55 schreef Qunix het volgende:
Echt geen meel of bloem te verkrijgen :{
Ik koop het altijd in 25 kilo zakken. EN net voor deze ellende een nieuwe zak gehaald.. :)

(En vandaag alweer 4 KG verwerkt in 6 broden)

[ Bericht 3% gewijzigd door qltel op 31-03-2020 22:27:47 ]
proud_mamidinsdag 31 maart 2020 @ 23:19
quote:
8s.gif Op dinsdag 31 maart 2020 21:55 schreef Qunix het volgende:
Echt geen meel of bloem te verkrijgen :{
Online is nog genoeg te krijgen hoor, ook bij molens.
Lucky_Strikedonderdag 2 april 2020 @ 12:53
Ik heb gisteren rogge, volkoren en gewone bloem gekocht (2-4 kilo) en het zit in onhandige zakken die met een touwtje zijn dichtgebonden. Hoe bewaren jullie je bloem?
qlteldonderdag 2 april 2020 @ 13:44
quote:
0s.gif Op donderdag 2 april 2020 12:53 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb gisteren rogge, volkoren en gewone bloem gekocht (2-4 kilo) en het zit in onhandige zakken die met een touwtje zijn dichtgebonden. Hoe bewaren jullie je bloem?
Ligt eraan. Kunststof bussen en plastic emmers met deksel, ligt aan de hoeveelheid.
mikieudonderdag 2 april 2020 @ 19:54
Gister een bruinbrood gebakken :)
hepC6jM.jpg
HaverMoutKoekjedonderdag 2 april 2020 @ 19:59
quote:
0s.gif Op donderdag 2 april 2020 19:54 schreef mikieu het volgende:
Gister een bruinbrood gebakken :)
[ afbeelding ]
Ziet er prima uit.
Yinnydonderdag 2 april 2020 @ 20:48
quote:
0s.gif Op donderdag 2 april 2020 19:54 schreef mikieu het volgende:
Gister een bruinbrood gebakken :)
[ afbeelding ]
Ziet er goed uit!
qlteldonderdag 2 april 2020 @ 22:24
Netjes!
Lucky_Strikedonderdag 2 april 2020 @ 22:32
quote:
0s.gif Op donderdag 2 april 2020 19:54 schreef mikieu het volgende:
Gister een bruinbrood gebakken :)
[ afbeelding ]
Net brood. Heb je een recept toevallig?
realbasevrijdag 3 april 2020 @ 09:23
Hi !

Ik ben de laatste tijd veel bezig met broden bakken in de pan in de oven ( no knead bijv ) wat prima lukt :) Gister bij de molen erg donkere meergranen meel gekocht - en zoals verwacht rijst het deeg slecht met de 5 a 6 gram droge gist., iemand tips ? Meel gist ? warmere plek laten rijzen ? of de gist even met warm water en wat suiker mengen ? Het brood is nu meer een stuk roggebrood geworden :D Thanks voor de tips !!
qltelvrijdag 3 april 2020 @ 11:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2020 09:23 schreef realbase het volgende:
Hi !

Ik ben de laatste tijd veel bezig met broden bakken in de pan in de oven ( no knead bijv ) wat prima lukt :) Gister bij de molen erg donkere meergranen meel gekocht - en zoals verwacht rijst het deeg slecht met de 5 a 6 gram droge gist., iemand tips ? Meel gist ? warmere plek laten rijzen ? of de gist even met warm water en wat suiker mengen ? Het brood is nu meer een stuk roggebrood geworden :D Thanks voor de tips !!
Vers gist in plaats van droge gist (Jumbo verkoopt het o.a.)
Klein beetje vitamine C toevoegen
Gerstemoutmeel toevoegen (niet de donkere variant die gebruikt wordt om donker meel te maken, maar de lichte (niet gebrandde)), deze bijvoorbeeld.
Eventueel wat dextrose toepassen, alhoewel gewone suiker ook kan.
realbasevrijdag 3 april 2020 @ 11:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2020 11:05 schreef qltel het volgende:

[..]

Vers gist in plaats van droge gist (Jumbo verkoopt het o.a.)
Klein beetje vitamine C toevoegen
Gerstemoutmeel toevoegen (niet de donkere variant die gebruikt wordt om donker meel te maken, maar de lichte (niet gebrandde)), deze bijvoorbeeld.
Eventueel wat dextrose toepassen, alhoewel gewone suiker ook kan.
Sorry, vergat ik te zeggen - broodverbeteraar zat er ook al in !
Thakns voor de tip, ik ga eens proberen met verse gist. Broodje smaakt overigens prima :)

IMG-20200403-WA0002.jpg

[ Bericht 4% gewijzigd door realbase op 03-04-2020 11:15:39 ]
qltelvrijdag 3 april 2020 @ 11:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2020 11:07 schreef realbase het volgende:

[..]

Sorry, vergat ik te zeggen - broodverbeteraar zat er ook al in !
Thakns voor de tip, ik ga eens proberen met verse gist. Broodje smaakt overigens prima :)

[ link | afbeelding ]
Maar dat is ook het mooie van zelf brood bakken, of het wel of niet goed gelukt is, smaken doet het meestal wel.
coccinellevrijdag 3 april 2020 @ 12:37
Ik ben sinds zeer kort ook aan het brood bakken. Gewoon omdat koken en bakken mijn hobby is, en het veel lekkerder is. Echter doordat halve supermarkten nu geplunderd zijn is er niks meer te krijgen behalve de standaard broodbakmixen. De molens hier in de buurt zijn allemaal gesloten i.v.m. corona.

Nu volg ik het pakje niet heel precies, aangezien na 5 minuten kneden het nog een natte mega kleverige deeg is wat aan de vingers blijft zitten i.p.v. hoe het hoort. Dus ik kneed het deeg met mijn kracht zo'n 30 min zodat ik een mooi stevig vliesje kan trekken. Ook laat ik het deeg langer rijzen i.p.v. de 20 minuten van de verpakking. (60 min rijs, lucht eruit drukken, opbollen en rusten in folie, vormen en 30-45 min rijs)

Toch krijg ik een redelijk compacte brood met meer de kruim van een stokbrood dan van een fluffy witbrood. Wat kan ik verbeteren met de broodbakmix? Wellicht een bakje met water in de oven zetten?

Hopelijk kan ik snel weer aan bloem, meel en gist komen.
HaverMoutKoekjevrijdag 3 april 2020 @ 13:23
20 minuten is echt extreem kort
Ik doe bij gistdeeg eigenlijk altijd 60 minuten, vormen, 60 minuten en dan bakken
qltelvrijdag 3 april 2020 @ 14:18
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 april 2020 12:37 schreef coccinelle het volgende:
Nu volg ik het pakje niet heel precies, aangezien na 5 minuten kneden het nog een natte mega kleverige deeg is wat aan de vingers blijft zitten i.p.v. hoe het hoort.
Is dat zo'n pakje van Koopmans of consorten? Volg dan maar gewoon de aanwijzingen op de verpakking. Ik heb (toen ik wat van die dingen kreeg) dat ook met heel veel bedenkingen bekeken, maar achteraf kwam er een heel aardig broodje uit. Geen idee wat er allemaal in zit, maar gezond zal het niet zijn.. :)
realbasevrijdag 3 april 2020 @ 14:22
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 april 2020 12:37 schreef coccinelle het volgende:
Ik ben sinds zeer kort ook aan het brood bakken. Gewoon omdat koken en bakken mijn hobby is, en het veel lekkerder is. Echter doordat halve supermarkten nu geplunderd zijn is er niks meer te krijgen behalve de standaard broodbakmixen. De molens hier in de buurt zijn allemaal gesloten i.v.m. corona.

Nu volg ik het pakje niet heel precies, aangezien na 5 minuten kneden het nog een natte mega kleverige deeg is wat aan de vingers blijft zitten i.p.v. hoe het hoort. Dus ik kneed het deeg met mijn kracht zo'n 30 min zodat ik een mooi stevig vliesje kan trekken. Ook laat ik het deeg langer rijzen i.p.v. de 20 minuten van de verpakking. (60 min rijs, lucht eruit drukken, opbollen en rusten in folie, vormen en 30-45 min rijs)

Toch krijg ik een redelijk compacte brood met meer de kruim van een stokbrood dan van een fluffy witbrood. Wat kan ik verbeteren met de broodbakmix? Wellicht een bakje met water in de oven zetten?

Hopelijk kan ik snel weer aan bloem, meel en gist komen.
ik doe echt heel simpel no knead als ik lui ben :D
Savonds om 5 uur alles bij elkaar in een kom, goed mixen en laten staan tot 8 uur sochtends. dat in een theedoek met wat bloem beetje vormen naar een bol (als dat het niet is) en dan met die theedoek de voorverwarme pan in en de oven in.. klaar.. :)
mikieuvrijdag 3 april 2020 @ 14:45
quote:
1s.gif Op donderdag 2 april 2020 22:32 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Net brood. Heb je een recept toevallig?
320 bloem
320 volkorenmeel
9 gr zout
13 gr suiker
8,5 gr gist
27 gr roomboter
410 gr water
coccinellevrijdag 3 april 2020 @ 15:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2020 14:18 schreef qltel het volgende:

[..]

Is dat zo'n pakje van Koopmans of consorten? Volg dan maar gewoon de aanwijzingen op de verpakking. Ik heb (toen ik wat van die dingen kreeg) dat ook met heel veel bedenkingen bekeken, maar achteraf kwam er een heel aardig broodje uit. Geen idee wat er allemaal in zit, maar gezond zal het niet zijn.. :)
Als ik de ingrediënten bekijk is het niet mega gezond nee plus het is witbrood (alternatief was waldkorn, maar dat blieven ze hier niet }:|) . Maar een kant en klaar gekocht broodje van de super lijkt mij ook niet erg gezond. In de bakmix van de jumbo zit een hoop e-nummertjes, palmolie en glucosestroop.

Kan iemand mij een online winkel aanraden voor o.a. bloem en gist welke geen mega lange levertijd heeft?
realbasevrijdag 3 april 2020 @ 15:24
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 april 2020 15:01 schreef coccinelle het volgende:

[..]

Als ik de ingrediënten bekijk is het niet mega gezond nee plus het is witbrood (alternatief was waldkorn, maar dat blieven ze hier niet }:|) . Maar een kant en klaar gekocht broodje van de super lijkt mij ook niet erg gezond. In de bakmix van de jumbo zit een hoop e-nummertjes, palmolie en glucosestroop.

Kan iemand mij een online winkel aanraden voor o.a. bloem en gist welke geen mega lange levertijd heeft?
zoek anders even een molen op in de buurt die open is ? Ik ben gister bijv in Wateringen geweest overdag en er was niemand - geen zorgen over teveel mensen !
coccinellevrijdag 3 april 2020 @ 15:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2020 15:24 schreef realbase het volgende:

[..]

zoek anders even een molen op in de buurt die open is ? Ik ben gister bijv in Wateringen geweest overdag en er was niemand - geen zorgen over teveel mensen !
Zie mijn 1e post ;). De 2 in mijn buurt zijn gesloten.
Lucky_Strikezaterdag 4 april 2020 @ 09:58
Hoe lang kneden jullie een brooddeeg in de standmixer?
HaverMoutKoekjezaterdag 4 april 2020 @ 09:59
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2020 09:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
Hoe lang kneden jullie een brooddeeg in de standmixer?
Minuutje of 10
En dan testen of je vliesje kan trekken
Lucky_Strikezaterdag 4 april 2020 @ 10:05
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2020 09:59 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

Minuutje of 10
En dan testen of je vliesje kan trekken
Ok, ga ik zo doen :Y
devlinmrzaterdag 4 april 2020 @ 10:24
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 april 2020 15:01 schreef coccinelle het volgende:

[..]

Als ik de ingrediënten bekijk is het niet mega gezond nee plus het is witbrood (alternatief was waldkorn, maar dat blieven ze hier niet }:|) . Maar een kant en klaar gekocht broodje van de super lijkt mij ook niet erg gezond. In de bakmix van de jumbo zit een hoop e-nummertjes, palmolie en glucosestroop.

Kan iemand mij een online winkel aanraden voor o.a. bloem en gist welke geen mega lange levertijd heeft?
E-nummers zeggen niks.

Kijk anders hier

https://www-xandrabaktbro(...)oppunten-van-meel%2F
Yinnyzaterdag 4 april 2020 @ 10:47
Vergeten rozijnenbroodjes te kopen en de kleine wilde ze echt graag eten, dus....
a3HJpVw.jpg
Recept
http://rutgerbakt.nl/broo(...)lijke-kinderbakboek/
HaverMoutKoekjezaterdag 4 april 2020 @ 10:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:
Vergeten rozijnenbroodjes te kopen en de kleine wilde ze echt graag eten, dus....
[ afbeelding ]
Recept
http://rutgerbakt.nl/broo(...)lijke-kinderbakboek/
^O^
devlinmrzaterdag 4 april 2020 @ 11:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 10:47 schreef Yinny het volgende:
Vergeten rozijnenbroodjes te kopen en de kleine wilde ze echt graag eten, dus....
[ afbeelding ]
Recept
http://rutgerbakt.nl/broo(...)lijke-kinderbakboek/
Mjam... Fok ontbijt meet ?
Lucky_Strikezaterdag 4 april 2020 @ 11:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2020 14:45 schreef mikieu het volgende:

[..]

320 bloem
320 volkorenmeel
9 gr zout
13 gr suiker
8,5 gr gist
27 gr roomboter
410 gr water
Deze ligt nu voor de eerste rijs. Geen 20 minuten zoals al die mixen voorschrijven maar een uur. Dat moet van Havermoutkoekje :Y

Ik heb braaf een filmpje van Levine opgezocht over hoe goed deeg er uit ziet want ik moet een vliesje trekken van HMK :Y

Dan vraag ik me nu nog iets af. Die eerste rijs, dat kan toch gewoon in mijn stalen mengkom? En doen jullie er nou wel of geen vochtige doek over?
HaverMoutKoekjezaterdag 4 april 2020 @ 11:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 11:41 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Deze ligt nu voor de eerste rijs. Geen 20 minuten zoals al die mixen voorschrijven maar een uur. Dat moet van Havermoutkoekje :Y

Ik heb braaf een filmpje van Levine opgezocht over hoe goed deeg er uit ziet want ik moet een vliesje trekken van HMK :Y

Dan vraag ik me nu nog iets af. Die eerste rijs, dat kan toch gewoon in mijn stalen mengkom? En doen jullie er nou wel of geen vochtige doek over?
wat een verantwoordelijkheid op mijn schoudertjes :o

Ik doe het in licht ingevette beslagkom met een badmuts erover
Farenjizaterdag 4 april 2020 @ 13:59
Zo, ik heb net tien kilo tarwebloem ingeslagen, ik wist wel dat er een molen vlakbij mij was maar dat ie ook nog volop in bedrijf was, dat dan weer niet. Ik kan weer bakken!
Oceanonixzaterdag 4 april 2020 @ 14:18
Heeft iemand het no knead paasbrood uit de huidige foodies al geprobeerd? Volgens mij klopt het niet. Ik eindig na de rijs overnacht op een onsamenhangende massa. -O-
qltelzaterdag 4 april 2020 @ 16:46
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 11:41 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]
Dan vraag ik me nu nog iets af. Die eerste rijs, dat kan toch gewoon in mijn stalen mengkom? En doen jullie er nou wel of geen vochtige doek over?
Ik bol 'm op en leg 'm dan op mijn bebloemde werkblad. Ik leg er bubbelfolie overheen.
Lucky_Strikezaterdag 4 april 2020 @ 20:55
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2020 11:43 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

wat een verantwoordelijkheid op mijn schoudertjes :o

Ik doe het in licht ingevette beslagkom met een badmuts erover
Het brood was matig. Onder meer omdat we blijkbaar al een tijdje te veel deeg in een te kleine vorm doen _O- De smaak was ook niet spectaculair trouwens.

Maar we hebben er wel lol mee gelukkig *O*

Morgen naans op de bbq en een no knead in de Dutch oven. Die laatste was vorige week mislukt dus ik wil een herkansing.
realbasemaandag 6 april 2020 @ 09:40
ik heb gister weer een donker granen brood geprobeerd - deze kwam een stuk beter eruit en bleef hoog (minder baksteen)

Vraagje aan de andere bakkers hier - waar kopen jullie je spulletjes ? (rijsmandjes etc) Ik vind bol nu erg duur,

IMG-20200405-WA0007.jpg
Zo-is-datmaandag 6 april 2020 @ 10:28
https://www.weekendbakery.com/webshop/nl/18-broodbak-sets

Hier heb ik mezelf jaren geleden op getrakteerd O+

https://www.broodbakshop.nl/bakspullen/rijsmandjes.html Ik meen bij deze ook wel eens wat besteld te hebben
Yinnymaandag 6 april 2020 @ 10:41
@minilot
Foolproof broodjes, bedankt voor de link!
swqAu4l.jpg
realbasemaandag 6 april 2020 @ 11:08
quote:
1s.gif Op maandag 6 april 2020 10:28 schreef Zo-is-dat het volgende:
https://www.weekendbakery.com/webshop/nl/18-broodbak-sets

Hier heb ik mezelf jaren geleden op getrakteerd O+

https://www.broodbakshop.nl/bakspullen/rijsmandjes.html Ik meen bij deze ook wel eens wat besteld te hebben
Thanks !
Ik heb wellicht een stomme vraag - ik maak vaak broden met 500 gram meel.. wat voor maat rijsmandje heb ik dan nodig? moet ik alle ingredienten optellen ? of gaat het uit van de hoeveelheid meel (zie ze van 400g / 600g/ 800g/ 1000g etc..
Yinnymaandag 6 april 2020 @ 11:23
quote:
0s.gif Op maandag 6 april 2020 11:08 schreef realbase het volgende:

[..]

Thanks !
Ik heb wellicht een stomme vraag - ik maak vaak broden met 500 gram meel.. wat voor maat rijsmandje heb ik dan nodig? moet ik alle ingredienten optellen ? of gaat het uit van de hoeveelheid meel (zie ze van 400g / 600g/ 800g/ 1000g etc..
Hoi! Ze gaan uit van de hoeveelheid DEEG, dus idd alles optellen
realbasemaandag 6 april 2020 @ 11:41
quote:
0s.gif Op maandag 6 april 2020 11:23 schreef Yinny het volgende:

[..]

Hoi! Ze gaan uit van de hoeveelheid DEEG, dus idd alles optellen
OK - dus dan moet ik uitgaan van 1000g (500gram bloem, bijna 4DL water met wat zout /gist) rijsmandje .

Dank je :) Nu nog even kijken waar ze voorradig zijn en gewoon kunnen leveren (tegen een normale prijs.. )

[ Bericht 6% gewijzigd door realbase op 06-04-2020 15:04:52 ]
coccinellemaandag 6 april 2020 @ 20:59
quote:
0s.gif Op maandag 6 april 2020 11:41 schreef realbase het volgende:

[..]

OK - dus dan moet ik uitgaan van 1000g (500gram bloem, bijna 4DL water met wat zout /gist) rijsmandje .

Dank je :) Nu nog even kijken waar ze voorradig zijn en gewoon kunnen leveren (tegen een normale prijs.. )
Zo te zien heeft de bakboerderij geen langwerpige van 1000 gram, maar nog wel ronde. Volgens mij leveren ze nog heel snel.

Een vriendin tipte mij op de bakboerderij. Mijn man moest een dorp verderop zijn, dus ik ging mee en heb ik even wat bloem, meel en gist ingeslagen. Vanochtend een heerlijke brood gebakken. Wat een verademing i.t.t. de broodbakmix van de jumbo. Een geweldig deegje gekneed in 15 min tijd en het brood is ontzettend fluffy!

Alleen nog 1 probleem. Hoe snij ik een beetje leuke plakjes? 8-) Hopelijk komt er t.z.t. een compacte snijmachine.
qltelmaandag 6 april 2020 @ 22:03
quote:
1s.gif Op maandag 6 april 2020 20:59 schreef coccinelle het volgende:

[..]

Alleen nog 1 probleem. Hoe snij ik een beetje leuke plakjes? 8-) Hopelijk komt er t.z.t. een compacte snijmachine.
Weet je wat de leukste compacte snijmachine is? Een goed broodmes. Ik heb hier 2 elektrische broodmessen en 2 snijmachines en op een gegeven moment heb ik een goed broodmes gekocht en dat werkt toch echt het beste en het snelste. Als je maar een vaste hand hebt.
Zo-is-datdinsdag 7 april 2020 @ 08:29
quote:
0s.gif Op maandag 6 april 2020 22:03 schreef qltel het volgende:

[..]

Weet je wat de leukste compacte snijmachine is? Een goed broodmes. Ik heb hier 2 elektrische broodmessen en 2 snijmachines en op een gegeven moment heb ik een goed broodmes gekocht en dat werkt toch echt het beste en het snelste. Als je maar een vaste hand hebt.
https://m.kookpunt.nl/sun(...)es&RedirFrom=Desktop Deze hier een keer getipt gekregen. Heel fijn mes! Nog elke keer blij mee O+
mikieudinsdag 7 april 2020 @ 13:17
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2020 11:41 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Deze ligt nu voor de eerste rijs. Geen 20 minuten zoals al die mixen voorschrijven maar een uur. Dat moet van Havermoutkoekje :Y

Ik heb braaf een filmpje van Levine opgezocht over hoe goed deeg er uit ziet want ik moet een vliesje trekken van HMK :Y

Dan vraag ik me nu nog iets af. Die eerste rijs, dat kan toch gewoon in mijn stalen mengkom? En doen jullie er nou wel of geen vochtige doek over?
Ik gebruik een afsluitbare kom, geen vochtige doek. Kan beide.
Een uur rijzen is goed, maar ik kijk vooral, soms ben ik nog niet tevreden en laat ik hem wat langer.
Hetzelfde voor de tweede rijs.

Ik koop wel bloem en meel bij de molen, dit geeft mij betere resultaten. Toen ik begon met supermarktspul ging het vaak mis. Misschien als ik dat nu zou doen dat het beter lukt, geen idee.
Mar_andinsdag 7 april 2020 @ 23:04
Ik ga dit doen, want ik weet van gekkigheid niet wat ik moet doen op m’n vrije dagen dus volg en ik lees het zo (en ik zie echt mooie dingen voorbij komen)🥖
foodloverwoensdag 8 april 2020 @ 15:25
Mooie baksels hier!
Vandaag een Experiment: tijgerbrood.
Ik heb een kleine Rowenta oven en daarom een klein brood gebakken, was voldoende voor lunch 2 personen.

Recept: https://www.youtube.com/watch?v=IqpJFF3A0NE&t=275s (Duits :Y) )

Leuk recept, waarbij het brood maar 1x rijstijd heeft, daarna in een pan met deksel in nog koude oven gaat om te bakken. Heb 1/3 van de ingredienten gebruikt (want mijn pan heeft inhoud 2L)

DyXT3L6.jpg
OEVVIAl.jpg
krwjBkA.jpg
coccinelledonderdag 9 april 2020 @ 21:30
Het snijden van brood nr 4. ging een stuk beter. Brood echt heel goed af laten koelen en snijden op de zijkant.

Ik heb nu twee mooie (en heerlijke!) broden gebakken van bloem en meel van de 'molen'. Ons jongste zoon blieft geen supermarktbrood meer :D (ik geef hem geen ongelijk). Vandaag heb ik heerlijke bolletjes gebakken met rozijnen, appel en kaneel. Oh wat is dit leuk om te doen!

Ik zal zo wat foto's plaatsen, maar imgur werkt niet echt mee.
qlteldonderdag 9 april 2020 @ 22:25
quote:
1s.gif Op donderdag 9 april 2020 21:30 schreef coccinelle het volgende:
Het snijden van brood nr 4. ging een stuk beter. Brood echt heel goed af laten koelen en snijden op de zijkant.
Zo doe ik het inderdaad ook. Snijden via de zijkant gaat meestal een stuk beter.
coccinellevrijdag 10 april 2020 @ 00:02
U9XXeB5.jpg
Witbrood met sesamzaadjes

KXKJlcf.jpg
Kruim van het (lichte) volkorenbrood

UwdJR1m.jpg
De bolletjes :9
HaverMoutKoekjevrijdag 10 april 2020 @ 09:31
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 april 2020 00:02 schreef coccinelle het volgende:
[ afbeelding ]
Witbrood met sesamzaadjes

[ afbeelding ]
Kruim van het (lichte) volkorenbrood

[ afbeelding ]
De bolletjes :9
Mooi hoor ^O^
Yinnyvrijdag 10 april 2020 @ 20:48
Voor bij de tapas:
https://www.lazycatkitchen.com/no-knead-turkish-bread/
Iets te veel meel gebruikt bij het vormen, maar het was ook heeeeeeel plakkerig
k1gsuWd.jpg
qltelvrijdag 10 april 2020 @ 21:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 april 2020 20:48 schreef Yinny het volgende:
Voor bij de tapas:
https://www.lazycatkitchen.com/no-knead-turkish-bread/
Iets te veel meel gebruikt bij het vormen, maar het was ook heeeeeeel plakkerig
[ afbeelding ]
Mooie gaten!
vivelafetezondag 12 april 2020 @ 08:20
Hoi allemaal!

Ik wil het brood bakken in de oven ook weer eens proberen. In het verleden wel al wat no-knead broden gemaakt (leuk!) en wat gistbroden uit meesterlijk brood van robert proberen te maken (geen succes).

Nu heb ik ook weer wat gelezen en wat youtube-filmpjes bekeken en wil het simpele broodrecept van bakewithjake gaan maken, maar daar heb ik een vraag over.
Hij heeft het over strong white bread flower. Wat is dit en waar is het mee te vergelijken in nederland? Ik neem aan dat het wat anders is dan patentbloem en heb nu wit tarwelbloem van de molen, zou dat ongeveer hetzelfde zijn?

Nu heeft Jack het in dit recept over 64% hydratatie en dit kom ik bij wat lezen wel vaker tegen. Robert maakt in zijn boek broden met een veel lager percentage van ik geloof 54%. 270 gr. water op 500 gr. Bloem. En ergens snap ik dan wel dat mijn broden niet zo goed lukte destijds (ze waren hard en rezen nooit mooi), ik had ook nooit echt een mooi soepel deegje. Zijn er hier mensen die wel succes hebben gehad met de standaard gistbroden van Robert? Ik kan me moeilijk voorstellen dat er in zo'n boek fouten staan, maar het wijkt behoorlijk veel af van veel andere recepten. Of heeft hij gewoonn zulke skills dat hij ook met lagere hydratatiepercentages mooie deegjes kan vormen?

Ik ben erg benieuwd of jullie hier wat meer over kunnen vertellen!

[ Bericht 0% gewijzigd door vivelafete op 12-04-2020 09:44:01 ]
HaverMoutKoekjezondag 12 april 2020 @ 10:49
Strong Bread flower is meel met vrij hoog eiwit gehalte (12 % dacht ik). Ik gebruik daar wel patentbloem voor, aan degene die ik heb van de molen is tarwemout toegevoegd om eiwitgehalte te verhogen
Zo-is-datzondag 12 april 2020 @ 12:23
Wat is dit toch een aanstekelijk topic!

Hier vandaag zoet gebakken oE2Ypc8_d.jpg?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium

Appel kaneel broodjes
Zo-is-datzondag 12 april 2020 @ 12:50
Oh vergeet m’n no knead rolls helemaal :D

Hk86fRh_d.jpg?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium
vivelafetezondag 12 april 2020 @ 12:53
Nice!
Mooie broden zeg!
Hupjezondag 12 april 2020 @ 14:02
Dat ziet er lekker uit, Zo-is-dat!

Ik heb witte paashaas broodjes gemaakt.BTtRlSc.jpg
Oceanonixzondag 12 april 2020 @ 15:01
Ik heb net matses en croissants gebakken

GdNgLsLl.jpg

MOcGRyml.jpg
MevrouwPuffzondag 12 april 2020 @ 15:29
Wat een mooie broodjes!
Vandaag heb ik voor het eerst mn deeg gecheckt op vliesjes kunnen trekken.
Dat hield bij volkorenbrood in dat het een stuk langer gekneed moest worden, maar ook een stuk beter gerezen was. In de oven was hij uiteindelijk zo hoog geworden dat ie tegen de grill aankwam, dat is me nog nooit overkomen!

Tot nu toe was mn brood nooit zo goed gerezen en was het ook erg kruimelig.
Ik heb nu één brood gemaakt met dit recept https://www.baksels.net/volkoren-tarwebusbrood/
Mn broodblik is voor 900 g, dus hij was misschien ook wel te hoog omdat er gewoon teveel deeg was.
Yinnyzondag 12 april 2020 @ 15:55
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 15:29 schreef MevrouwPuff het volgende:
Wat een mooie broodjes!
Vandaag heb ik voor het eerst mn deeg gecheckt op vliesjes kunnen trekken.
Dat hield bij volkorenbrood in dat het een stuk langer gekneed moest worden, maar ook een stuk beter gerezen was. In de oven was hij uiteindelijk zo hoog geworden dat ie tegen de grill aankwam, dat is me nog nooit overkomen!

Tot nu toe was mn brood nooit zo goed gerezen en was het ook erg kruimelig.
Ik heb nu één brood gemaakt met dit recept https://www.baksels.net/volkoren-tarwebusbrood/
Mn broodblik is voor 900 g, dus hij was misschien ook wel te hoog omdat er gewoon teveel deeg was.
Had je het recept gehalveerd? Er staat dat de opgegeven hoeveelheid voor 2 broden is.
Zo-is-datzondag 12 april 2020 @ 16:34
Ohhh die matzes en prachtige croissants!

Hupje wat een schattige konijntjes O+
MevrouwPuffzondag 12 april 2020 @ 17:04
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 15:55 schreef Yinny het volgende:

[..]

Had je het recept gehalveerd? Er staat dat de opgegeven hoeveelheid voor 2 broden is.
Ja gehalveerd. Anders was het wel een massief brood geweest als het in één vorm zou passen :)
Misschien scheelt het ook dat ik nu meel van de molen heb ipv van de Albert Heijn.
Yinnyzondag 12 april 2020 @ 17:30
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 17:04 schreef MevrouwPuff het volgende:

[..]

Ja gehalveerd. Anders was het wel een massief brood geweest als het in één vorm zou passen :)
Misschien scheelt het ook dat ik nu meel van de molen heb ipv van de Albert Heijn.
Dat dacht ik al😂
Is je meel puur tarwemeel? Soms zit er al broodverbeteraar in het mengsel.
Meel bij de molen is idd het fijnst!
Yinnymaandag 13 april 2020 @ 10:49
Kaiserbroodjes uit het boek The Bread Baker's apprentice van Peter Reinhardt
zBwIU36.jpg
Wat een werk voor broodjes die 30 cent kosten bij de supermarkt😂
TWdCMQc.jpg
Lekker, maar ik weet niet of ik ze lekkerder vind dan de no knead broodjes.
Oceanonixmaandag 13 april 2020 @ 10:58
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2020 10:49 schreef Yinny het volgende:
Kaiserbroodjes uit het boek The Bread Baker's apprentice van Peter Reinhardt
[ afbeelding ]
Wat een werk voor broodjes die 30 cent kosten bij de supermarkt😂
[ afbeelding ]
Lekker, maar ik weet niet of ik ze lekkerder vind dan de no knead broodjes.
Heb je ze gevouwen of gebruik gemaakt van een stempel voor de inkeping aan de bovenkant?
Bleiemaandag 13 april 2020 @ 11:17
Er was vorige week gelukkig eindelijk weer bloem te krijgen hier in de buurt!

Gisteren maakte ik daar twee breekbroden van voor de paaslunch. Foto in spoiler, want hij is wel heel groot, volgens mij.

SPOILER
b90de54d376b06037607bb203b2ec439.jpg
Yinnymaandag 13 april 2020 @ 11:17
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2020 10:58 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Heb je ze gevouwen of gebruik gemaakt van een stempel voor de inkeping aan de bovenkant?
Stempel, heel diep in gedrukt, maar toch bijna helemaal verdwenen 😂
Yinnymaandag 13 april 2020 @ 11:18
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2020 11:17 schreef Bleie het volgende:
Er was vorige week gelukkig eindelijk weer bloem te krijgen hier in de buurt!

Gisteren maakte ik daar twee breekbroden van voor de paaslunch.

[ afbeelding ]
Leuk idee!
HaverMoutKoekjemaandag 13 april 2020 @ 13:45
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2020 10:58 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Heb je ze gevouwen of gebruik gemaakt van een stempel voor de inkeping aan de bovenkant?
Stempel zo te zien, vouwen geeft veel meer reliëfverschil
Qunixdinsdag 14 april 2020 @ 12:53
f.php?h=1fu7&p=1

f.php?h=0EHb&p=1

Zonnebloemzaad brood (compact gemaakt, dus na het rijzen beetje indrukken). Ik heb hele zaadjes los en 100gr gemalen er door gedaan. Prima gelukt en de geur O+
Yinnydinsdag 14 april 2020 @ 13:17
Weet niet of ik dit nou in het brood of baktopic moet zetten, maar aangezien dit recept uit the Bread Baker's apprentice van Peter Reinhardt komt...
2V0q8Wp.jpg
Ik heb ze kleiner gemaakt dan opgegeven en veel minder glazuur gebruikt.
HaverMoutKoekjedinsdag 14 april 2020 @ 15:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2020 13:17 schreef Yinny het volgende:
Weet niet of ik dit nou in het brood of baktopic moet zetten, maar aangezien dit recept uit the Bread Baker's apprentice van Peter Reinhardt komt...
[ afbeelding ]
Ik heb ze kleiner gemaakt dan opgegeven en veel minder glazuur gebruikt.
Er zit gist in, het deeg is gekneed, dus het is brood :-) vind ik
MevrouwPuffwoensdag 15 april 2020 @ 18:36
Vandaag heb ik weer een mooi gerezen brood gemaakt, echt fijn om te weten dat het wel kan lukken :)
Voor mij maakte het verschil:
- eerst gist oplossen in wat water op kamertemperatuur (er staat altijd op een pak dat het niet hoeft, maar ik krijg toch het gevoel dat het zo wel beter gaat)
- water niet allemaal tegelijk erinkieperen, maar het laatste beetje alleen als het nodig is
- het moest echt langer gekneed worden. Nu doe ik de vliesjestest ^O^
- een andere rijsplek, bij de verwarming (en het raam) was mogelijk toch teveel op de tocht. Op het aanrecht rijst het een stuk beter (vast door de combinatie van aanpassingen).
FranticDJdonderdag 16 april 2020 @ 10:35
Hebben jullie ervaring met brood voorbakken, invriezen en dan later afbakken?

Ben er mee aan het experimenteren.. Voeg doorgaans iets meer water toe en bak 3/5e van de baktijd voor. Laat afkoelen en vries dan zo snel mogelijk in.

En dan bij afbakken nog eens de 1/2e van de normale baktijd.

maar 'mis' nog iets.. Heb het gevoel dat het beter kan.
Goitskedonderdag 16 april 2020 @ 19:17
Van de week voor het eerst een waldkorn brood gemaakt uit een pakje. Aangezien gist steeds uitverkocht was dacht ik oke die zet ik neer voor het geval dat.
Gisteren dus brood op en met kinderen naar de winkel is geen optie... Dus ik dacht probeer het eens.

Het bakken vond ik apart qua kneed en rijzen maar uiteindelijk echt een lekker brood! Viel niet tegen
RSBQ02M.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Goitske op 16-04-2020 20:47:57 ]
Yinnydonderdag 16 april 2020 @ 20:33
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 10:35 schreef FranticDJ het volgende:
Hebben jullie ervaring met brood voorbakken, invriezen en dan later afbakken?
maar 'mis' nog iets.. Heb het gevoel dat het beter kan.
Ik zelf niet, maar Levine zegt dit:
Je kunt het brood voorbakken op 150 - 160 graden, gedurende de normale tijd die ervoor staat. Het brood moet gaar worden, maar niet bruin.
Vervolgens invriezen en voor gebruik laten ontdooien.

Daarna bruin bakken op de normale temperatuur, ergens tussen de 200 en 225 graden (afhankelijk van recept).
FranticDJdonderdag 16 april 2020 @ 20:33
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 20:33 schreef Yinny het volgende:

[..]

Ik zelf niet, maar Levine zegt dit:
Je kunt het brood voorbakken op 150 - 160 graden, gedurende de normale tijd die ervoor staat. Het brood moet gaar worden, maar niet bruin.
Vervolgens invriezen en voor gebruik laten ontdooien.

Daarna bruin bakken op de normale temperatuur, ergens tussen de 200 en 225 graden (afhankelijk van recept).
ja dat las ik op google ook.. maar vond ik ook weinig succesvol :+
FranticDJdonderdag 16 april 2020 @ 20:34
quote:
1s.gif Op donderdag 16 april 2020 19:17 schreef Goitske het volgende:
Van de week voor het eerst een waldkorn brood gemaakt uit een pakje. Aangezien gist steeds uitverkocht was dacht ik oke die zet ik neer voor het geval dat.
Gisteren dus brood op en met kinderen naar de winkel is geen optie... Dus ik dacht probeer het eens.

Het bakken vond ik apart qua kneed en rijzen maar uiteindelijk echt een lekker brood! Voel niet tegen
[ afbeelding ]
ziet er goed uit :Y
Yinnydonderdag 16 april 2020 @ 20:37
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 20:33 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

ja dat las ik op google ook.. maar vond ik ook weinig succesvol :+
Jammer! Helemaal afgebakken brood in de vriezer en dan later ontdooien en oppiepen in de oven?
qlteldonderdag 16 april 2020 @ 22:13
Wat ik zou doen is invriezen na de eerste rijs.nachtje laten ontdooien in de koelkast en dan de 2e rijs.

Of het helemaal bakken, (indien nodig snijden) en invriezen.
Tuindierzaterdag 18 april 2020 @ 11:17
Ik ben vorige week begonnen met een zuurdesem starter op basis van roggemeel. Alles ging goed, tot ik hem gisteren uit de koelkast haalde om voor te bereiden voor het brood van vandaag: pluizige witte schimmel bovenop -O- . Ik ga dus op nieuw beginnen vandaag.
Wel net volkoren en roggemeel gehaald bij de molen hier in het dorp, en gist. Iemand een succesrecept voor rogge- of volkorenbrood zonder desem?
Qunixzaterdag 18 april 2020 @ 11:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 april 2020 11:17 schreef Tuindier het volgende:
Iemand een succesrecept voor rogge- of volkorenbrood zonder desem?
Het basis broodrecept is 500gr meel, 10gr zout, 300ml water en 1 zakje droge gist of 25gr verse gist.
Lucky_Strikezaterdag 18 april 2020 @ 12:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 april 2020 11:17 schreef Tuindier het volgende:
Ik ben vorige week begonnen met een zuurdesem starter op basis van roggemeel. Alles ging goed, tot ik hem gisteren uit de koelkast haalde om voor te bereiden voor het brood van vandaag: pluizige witte schimmel bovenop -O- . Ik ga dus op nieuw beginnen vandaag.
Wel net volkoren en roggemeel gehaald bij de molen hier in het dorp, en gist. Iemand een succesrecept voor rogge- of volkorenbrood zonder desem?
Ik ben ook nog op zoek naar fijne recepten voor volkoren en rogge :) Er ligt nu een volkorenbrood naar recept van Rutger te rijzen. Ik ben benieuwd.
FranticDJzaterdag 18 april 2020 @ 12:51
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 22:13 schreef qltel het volgende:
Wat ik zou doen is invriezen na de eerste rijs.nachtje laten ontdooien in de koelkast en dan de 2e rijs.

Of het helemaal bakken, (indien nodig snijden) en invriezen.
Mja na 1e rijs haal ik er niet zoveel rijs meer uit dan met voorbakken.

Ach experimenteer wel verder. Toch niks beters te doen. En aan de bloem voorraad komt voorlopig toch geen eind :7
qajariaqzaterdag 18 april 2020 @ 13:08
quote:
14s.gif Op zaterdag 18 april 2020 11:54 schreef Qunix het volgende:

[..]

Het basis broodrecept is 500gr meel, 10gr zout, 300ml water en 1 zakje droge gist of 25gr verse gist.
Wat een hoop zout. Ik doe iets van 3 gram op die hoeveelheid.
HaverMoutKoekjezaterdag 18 april 2020 @ 13:19
quote:
99s.gif Op zaterdag 18 april 2020 13:08 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Wat een hoop zout. Ik doe iets van 3 gram op die hoeveelheid.
Dat is wel heel weinig.
Zoutgehalte van 1.6 tot 1.8 procent van hoeveelheid meel is gebruikelijk.
Dat is 8 a 9 gr voor 500 gram meel
qltelzaterdag 18 april 2020 @ 13:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 april 2020 12:51 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Mja na 1e rijs haal ik er niet zoveel rijs meer uit dan met voorbakken.
Ehm, met voorbakken doe je toch ook een 2e rijs?

En na de 1e rijs is het het idee dat je de lucht eruit slaat. Ik hoop wel dat je dan toch nog een stevige rijs hebt, anders wordt het wel een erg stevig brood. Of ik begrijp je verkeerd.
FranticDJzaterdag 18 april 2020 @ 13:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 april 2020 13:53 schreef qltel het volgende:

[..]

Ehm, met voorbakken doe je toch ook een 2e rijs?

En na de 1e rijs is het het idee dat je de lucht eruit slaat. Ik hoop wel dat je dan toch nog een stevige rijs hebt, anders wordt het wel een erg stevig brood. Of ik begrijp je verkeerd.
Als ik hem na de 1e rijs invries dan krijg ik na ontdooien niet zoveel rijs meer dan wanneer ik een brood na 1e rijs en 2e rijs afbak.

Maargoed. Heb (nog) geen rijskast. Misschien dat daarin meer te halen valt.
qltelzaterdag 18 april 2020 @ 13:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 april 2020 13:54 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Als ik hem na de 1e rijs invries dan krijg ik na ontdooien niet zoveel rijs meer dan wanneer ik een brood na 1e rijs en 2e rijs afbak.

Maargoed. Heb (nog) geen rijskast. Misschien dat daarin meer te halen valt.
Bij het ontdooien moet je 'm wel lang laten rijzen. Misschien is dat het probleem?

Maar goed, als het voor jou werkt, zou ik het vooral zo blijven doen. Ik zie het voordeel van voorbakken niet zo. Ik zou 'm dan gewoon helemaal bakken en invriezen. Maar ieder zijn ding.. :)
Qunixzaterdag 18 april 2020 @ 16:18
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 april 2020 13:19 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

Dat is wel heel weinig.
Zoutgehalte van 1.6 tot 1.8 procent van hoeveelheid meel is gebruikelijk.
Dat is 8 a 9 gr voor 500 gram meel
Ook is het type zout bepalend. Keukenzout is idd 8 gram goed.
Oceanonixzondag 19 april 2020 @ 10:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 april 2020 11:17 schreef Tuindier het volgende:
Ik ben vorige week begonnen met een zuurdesem starter op basis van roggemeel. Alles ging goed, tot ik hem gisteren uit de koelkast haalde om voor te bereiden voor het brood van vandaag: pluizige witte schimmel bovenop -O- . Ik ga dus op nieuw beginnen vandaag.
Wel net volkoren en roggemeel gehaald bij de molen hier in het dorp, en gist. Iemand een succesrecept voor rogge- of volkorenbrood zonder desem?
Je hebt niemand waar je een deel desem van kan krijgen? Als je in de buurt van Soesterberg woont mag je wel een deel van mijn starter.
Tuindierzondag 19 april 2020 @ 10:44
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 10:07 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Je hebt niemand waar je een deel desem van kan krijgen? Als je in de buurt van Soesterberg woont mag je wel een deel van mijn starter.
Lief aanbod! Ik woon in de buurt van Eindhoven, dus dat gaat helaas niet lukken.

Inmiddels heb ik wel een volkorenbrood voor de 2e rijs in mijn rijsmandje zitten, gemaakt met gedroogde gist. Ik ben erg benieuwd hoe het wordt. Ik kon er in ieder geval een mooi vliesje van trekken zoals ik op youtube zag.
Hoe kan ik de rest van het gist het beste bewaren?
coccinellezondag 19 april 2020 @ 11:37
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 10:44 schreef Tuindier het volgende:

[..]

Lief aanbod! Ik woon in de buurt van Eindhoven, dus dat gaat helaas niet lukken.

Inmiddels heb ik wel een volkorenbrood voor de 2e rijs in mijn rijsmandje zitten, gemaakt met gedroogde gist. Ik ben erg benieuwd hoe het wordt. Ik kon er in ieder geval een mooi vliesje van trekken zoals ik op youtube zag.
Hoe kan ik de rest van het gist het beste bewaren?
Ik ben benieuwd naar het eindresultaat van je volkorenbrood!

Ik bewaar mijn instant gist in de koelkast in een afgesloten bakje (wel in originele verpakking).


Afgelopen week veel lekkers gebakken O+ O.a. een licht volkoren brood, 2 focaccia's, hamburgerbroodjes en gisteren erg lekkere broodjes met rucola, rauwe ham en zongedroogde tomaatjes

Binnenkort weer nieuwe bloem halen. De 4kg gaat wel snel zo :D
qltelzondag 19 april 2020 @ 13:42
quote:
1s.gif Op zondag 19 april 2020 11:37 schreef coccinelle het volgende:

[..]

Ik bewaar mijn instant gist in de koelkast in een afgesloten bakje (wel in originele verpakking).
Wat is daar de reden voor? Droge gist (de naam zegt het al) kun je jaren bewaren zolang het maar droog blijft. En de koelkast is niet echt een droge omgeving..
coccinellezondag 19 april 2020 @ 14:11
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 13:42 schreef qltel het volgende:

[..]

Wat is daar de reden voor? Droge gist (de naam zegt het al) kun je jaren bewaren zolang het maar droog blijft. En de koelkast is niet echt een droge omgeving..
Dat vertelde de vrouw van de bakboerderij nadat ik vroeg hoe ik het beste instant gist kon bewaren. Voorheen gebruikte ik van die zakjes gist. Ik vond het zelf een raar antwoord, maar vond na googlen ook niet echt een duidelijk antwoord.

Dus het bakje kan weer uit de koelkast? ^O^
Tuindierzondag 19 april 2020 @ 14:29
nWPDVpR.jpg
Ik vind hem goed gelukt! Volgende keer misschien in een vorm bakken zodat hij wat hoger wordt, maar het is erg lekker!
qltelzondag 19 april 2020 @ 14:46
quote:
1s.gif Op zondag 19 april 2020 14:11 schreef coccinelle het volgende:

[..]

Dat vertelde de vrouw van de bakboerderij nadat ik vroeg hoe ik het beste instant gist kon bewaren. Voorheen gebruikte ik van die zakjes gist. Ik vond het zelf een raar antwoord, maar vond na googlen ook niet echt een duidelijk antwoord.

Dus het bakje kan weer uit de koelkast? ^O^
Het lijkt me de allerslechtste plek om het te bewaren. Ik bewaar mijn droge gist in een weckpot. Die heb ik overigens alleen voor noodgevallen.
Ik gebruik vrijwel altijd verse gist en die bewaar je in de koelkast of als je het langer dan een week of 2 wil bewaren in de vriezer.

Dus ik vrees dat de dame van de bakboerderij in de war was.
qltelzondag 19 april 2020 @ 14:47
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 10:44 schreef Tuindier het volgende:

[..]

Hoe kan ik de rest van het gist het beste bewaren?
Droog dus. Hoe droger hoe beter. En kan gewoon in het keukenkastje (of zoals bij mij in 1 van de kratten met bakbenodigdheden.. Ja, ik heb nogal wat voorraad van van alles. :) )
qajariaqzondag 19 april 2020 @ 16:19
Zowel mijn broodgist (korrel ) als mijn biergist (ook korrel) bewaar ik wel in de koelkast. Houdbaarheid is een jaar of twee dacht ik maar het zal wel langer goed blijven. In ieder geval kan het slecht tegen temperatuurwisselingen en gekoeld blijft het langer goed.

Bij biergist staat dat ook op de verpakking en ook bij de handel ligt het in koelvitrines.

Broodgist is de zelfde soort als biergist, alleen een van de goedkoopste variëteiten. Beide is Saccharomyces cerevisiae, wijngist ook trouwens.
qajariaqzondag 19 april 2020 @ 16:35
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 16:32 schreef qltel het volgende:

[..]

Vreemd. Alle droge gist die ik ken wordt gewoon ongekoeld bewaard. Ik kan me de reden om het te koelen echt niet voorstellen. Een koelkast is extreem vochtig, dus de kans dat er vocht bij komt is groot. Maar goed, ik zal er wel niets van weten..
Geen idee, biergist zit in ieder geval in 'monoverpakking' (11,5 gr). Dus dat blijft echt wel droog. Mijn broodgist zit in een afgesloten doos in de koelkast. Ik meen me in ieder geval te herinneren dat behalve droog ook stabiele temperatuur van belang is. Maar voor bier komt gistmanagement heel nauw terwijl voor brood alleen de co2 productie van belang is. Dus waarschijnlijk heb je wat broodgist betreft gewoon gelijk.
Lucky_Strikemaandag 20 april 2020 @ 10:50
Wij hebben dit weekend voor het eerst brioche gemaakt :9~

0IsI6rI.jpg
Hupjemaandag 20 april 2020 @ 11:11
Dat ziet er lekker uit! Is het moeilijk?
Lucky_Strikemaandag 20 april 2020 @ 11:42
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 11:11 schreef Hupje het volgende:
Dat ziet er lekker uit! Is het moeilijk?
Het is vooral best veel werk maar niet zo moeilijk. We hebben dit recept gebruikt: https://rutgerbakt.nl/bro(...)eugje-oranjebloesem/
Hupjemaandag 20 april 2020 @ 12:02
Dat valt inderdaad mee! Leuk.
coccinelledinsdag 21 april 2020 @ 14:50
Waar koop je oranjebloesem?

Mocht ik over enkele maanden het bakken nog steeds zo leuk vinden* dan overweeg ik om een staande mixer te kopen. Budget is maximaal ¤400. Iemand een suggestie? Het liefste een niet al te grote. Ik had de kitchenaid artisan mini ( O+ ) gezien maar de recensies zijn niet allemaal lovend en dan voornamelijk op het gebied van zwaar deeg niet.

*Ons jongste kind is dol op mijn brood, en wil geen ander brood meer :D

Nog een paar hartige baksels:

wJFUinv.jpg

0nPeahg.jpg
PdeHoogdinsdag 21 april 2020 @ 16:52
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 april 2020 14:50 schreef coccinelle het volgende:
Waar koop je oranjebloesem?

Turkse supermarkt :)
Yinnydinsdag 21 april 2020 @ 20:35
Oranjebloesemwater is zelfs bij de Appie te koop (Souq).
Bleiedinsdag 21 april 2020 @ 21:15
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 april 2020 14:50 schreef coccinelle het volgende:
Waar koop je oranjebloesem?

Mocht ik over enkele maanden het bakken nog steeds zo leuk vinden* dan overweeg ik om een staande mixer te kopen. Budget is maximaal ¤400. Iemand een suggestie? Het liefste een niet al te grote. Ik had de kitchenaid artisan mini ( O+ ) gezien maar de recensies zijn niet allemaal lovend en dan voornamelijk op het gebied van zwaar deeg niet.

*Ons jongste kind is dol op mijn brood, en wil geen ander brood meer :D

Nog een paar hartige baksels:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit!

Over de mixer: ik heb al een paar jaar een Bosch Mum, heel tevreden over.
Lucky_Strikewoensdag 22 april 2020 @ 10:18
We hebben ontdekt waarom ons brood niet zo goed rijst. We hebben geen instant gist maar droge gist _O-

Uitleg over het verschil: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gist

SPOILER
Zijn droge- en instant gist uitwisselbaar in een recept?
Ja en nee.

Ja: vermeldt een recept bijvoorbeld 8 gram droge gist, dan kan je ook instant gist gebruiken.

Nee: het recept met droge gist zal voorschrijven die gist eerst op te lossen in water of melk en een kwartiertje te laten staan voor je het gebruikt. Dat kan je maar beter met instant gist niet doen. Als je het toch doet is dat geen ramp, het blijft wel werken maar is iets minder actief. Het is het beste om instant gist direct toe te voegen samen met de andere ingrediënten. Meel, zout, instant gist en water voeg je dus tegelijkertijd toe.

Nee: Instant gist heeft een grotere kooldioxidewerking dan droge gist. Als je twee deegjes maakt, de ene met 8 gram droge gist en de ander 8 gram instant gist, dan zal je zien dat het deeg met de instant gist sneller rijst. Als een recept écht droge gist voorschrijft (en ze dat ook echt bedoelen, die tref je in het Nederlands taalgebied vrijwel niet meer aan maar wel bijvoorbeeld in recepten uit de VS) dan moet je het gewicht beperken tot 75%. Staat in het recept 8 gram droge gist, gebruik dan zo'n 6 gram instant gist. Natuurlijk kan je ook 8 gram gebruiken maar dan zal het deeg sneller rijzen en moet je de rijstijden een stukje inkorten.
MevrouwPuffwoensdag 22 april 2020 @ 10:43
quote:
1s.gif Op woensdag 22 april 2020 10:18 schreef Lucky_Strike het volgende:
We hebben ontdekt waarom ons brood niet zo goed rijst. We hebben geen instant gist maar droge gist _O-

Uitleg over het verschil: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gist

SPOILER
Zijn droge- en instant gist uitwisselbaar in een recept?
Ja en nee.

Ja: vermeldt een recept bijvoorbeld 8 gram droge gist, dan kan je ook instant gist gebruiken.

Nee: het recept met droge gist zal voorschrijven die gist eerst op te lossen in water of melk en een kwartiertje te laten staan voor je het gebruikt. Dat kan je maar beter met instant gist niet doen. Als je het toch doet is dat geen ramp, het blijft wel werken maar is iets minder actief. Het is het beste om instant gist direct toe te voegen samen met de andere ingrediënten. Meel, zout, instant gist en water voeg je dus tegelijkertijd toe.

Nee: Instant gist heeft een grotere kooldioxidewerking dan droge gist. Als je twee deegjes maakt, de ene met 8 gram droge gist en de ander 8 gram instant gist, dan zal je zien dat het deeg met de instant gist sneller rijst. Als een recept écht droge gist voorschrijft (en ze dat ook echt bedoelen, die tref je in het Nederlands taalgebied vrijwel niet meer aan maar wel bijvoorbeeld in recepten uit de VS) dan moet je het gewicht beperken tot 75%. Staat in het recept 8 gram droge gist, gebruik dan zo'n 6 gram instant gist. Natuurlijk kan je ook 8 gram gebruiken maar dan zal het deeg sneller rijzen en moet je de rijstijden een stukje inkorten.
Ik vroeg me al af of dat in sommige recepten toch niet door elkaar gebruikt wordt. Of in winkels, zie link

https://molenmulderpot.com/webshop/bakingredienten/droge-gist/

Instant gist op het plaatje, benoemd als droge gist. Daardoor kan je makkelijk denken dat het wel hetzelfde is.
Yinnywoensdag 22 april 2020 @ 11:05
quote:
1s.gif Op woensdag 22 april 2020 10:18 schreef Lucky_Strike het volgende:
We hebben ontdekt waarom ons brood niet zo goed rijst. We hebben geen instant gist maar droge gist _O-

Uitleg over het verschil: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gist

SPOILER
Zijn droge- en instant gist uitwisselbaar in een recept?
Ja en nee.

Ja: vermeldt een recept bijvoorbeld 8 gram droge gist, dan kan je ook instant gist gebruiken.

Nee: het recept met droge gist zal voorschrijven die gist eerst op te lossen in water of melk en een kwartiertje te laten staan voor je het gebruikt. Dat kan je maar beter met instant gist niet doen. Als je het toch doet is dat geen ramp, het blijft wel werken maar is iets minder actief. Het is het beste om instant gist direct toe te voegen samen met de andere ingrediënten. Meel, zout, instant gist en water voeg je dus tegelijkertijd toe.

Nee: Instant gist heeft een grotere kooldioxidewerking dan droge gist. Als je twee deegjes maakt, de ene met 8 gram droge gist en de ander 8 gram instant gist, dan zal je zien dat het deeg met de instant gist sneller rijst. Als een recept écht droge gist voorschrijft (en ze dat ook echt bedoelen, die tref je in het Nederlands taalgebied vrijwel niet meer aan maar wel bijvoorbeeld in recepten uit de VS) dan moet je het gewicht beperken tot 75%. Staat in het recept 8 gram droge gist, gebruik dan zo'n 6 gram instant gist. Natuurlijk kan je ook 8 gram gebruiken maar dan zal het deeg sneller rijzen en moet je de rijstijden een stukje inkorten.
Hahahaha, dat zou mij ook kunnen overkomen!
qltelwoensdag 22 april 2020 @ 11:07
quote:
1s.gif Op woensdag 22 april 2020 10:18 schreef Lucky_Strike het volgende:
We hebben ontdekt waarom ons brood niet zo goed rijst. We hebben geen instant gist maar droge gist _O-
Ehm, ik wist dat verschil ook niet. Weer wat geleerd.. :)

Maar ondanks dat ik wel instant (of droge?) gist heb, gebruik ik uitsluitend verse gist.
Lucky_Strikewoensdag 22 april 2020 @ 11:29
Mijn blikje droge gist heeft alleen een Engelse tekst. Ik heb geen idee waar ik het heb gekocht, in Engeland of hier in de toko.

Maar goed, ik ben nu dus braaf mijn gist aan het activeren voor het in de broodmix gaat. Ik heb net voor de coronacrisis diverse pakken broodmix om te testen gekocht. Die ik vandaag gebruik komt bij Aveve vandaan, gekocht met enorme haast. Ik moet gist, boter en zout toevoegen 8)7
realbasedonderdag 23 april 2020 @ 11:06
op 1 of andere manier blijft mn deeg altijd redelijk plakkerig (ik volg dit recept bijv : https://uitdekeukenvanard(...)napperige-korst.html )

ik heb helaas nog geen deegmixer en gebruikt gewoon de klopper met deeghaken. Net daarna wel de slap & fold techniek toegepast omdat het te plakkerig bleef.. dat hielp redelijk. Ik wil liever geen extra meel ofzo toevoegen maar als iemand andere tips heeft ? Het deeg ligt nu te rijzen - straks beginnen met vouwen !
qlteldonderdag 23 april 2020 @ 12:34
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 11:06 schreef realbase het volgende:
op 1 of andere manier blijft mn deeg altijd redelijk plakkerig (ik volg dit recept bijv : https://uitdekeukenvanard(...)napperige-korst.html )

ik heb helaas nog geen deegmixer en gebruikt gewoon de klopper met deeghaken. Net daarna wel de slap & fold techniek toegepast omdat het te plakkerig bleef.. dat hielp redelijk. Ik wil liever geen extra meel ofzo toevoegen maar als iemand andere tips heeft ? Het deeg ligt nu te rijzen - straks beginnen met vouwen !
70% water is best veel. En het ene meel is het andere niet, dus het ene meel heeft gewoon meer water nodig dan het andere. Een nat/plakkerig deeg is ook niet erg, ik kan me wel voorstellen dat het wat lastig werkt. Maar als je je werkvlak bestuift met genoeg bloem moet dat ook geen probleem zijn.
realbasedonderdag 23 april 2020 @ 13:13
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 12:34 schreef qltel het volgende:

[..]

70% water is best veel. En het ene meel is het andere niet, dus het ene meel heeft gewoon meer water nodig dan het andere. Een nat/plakkerig deeg is ook niet erg, ik kan me wel voorstellen dat het wat lastig werkt. Maar als je je werkvlak bestuift met genoeg bloem moet dat ook geen probleem zijn.
Die slap & fold helpt best goed.. het is nu na de 2e rijs best een goed behandelbaar deeg.
Wat ik wel merk is dat ik bij het opbollen veel luchtbellen zie - terwijl ik die er wel steeds een beetje uitdruk voordat ik ga bollen.. ze ligt nu lekker te tukken in een rijsmandje :) over een uurtje ongeveer de oven in.. eens zien wat het word !
qlteldonderdag 23 april 2020 @ 13:19
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 13:13 schreef realbase het volgende:

[..]

Die slap & fold helpt best goed.. het is nu na de 2e rijs best een goed behandelbaar deeg.
Wat ik wel merk is dat ik bij het opbollen veel luchtbellen zie - terwijl ik die er wel steeds een beetje uitdruk voordat ik ga bollen.. ze ligt nu lekker te tukken in een rijsmandje :) over een uurtje ongeveer de oven in.. eens zien wat het word !
ja, zeker. Door het vouwen (en zeker ook uitrekken) van het deeg krijg je veel gluten. Een slap deeg wordt er een stuk sterker door.

Luchtbellen druk ik er altijd erg stevig uit. Anders krijg je van die grote luchtblazen in het brood.

Ik moet zo nog even een pide maken trouwens.
Molodonderdag 23 april 2020 @ 13:24
Ik ben beetje aan het spelen met zuurdesembrood de afgelopen weken, lekker ontspannend gedurende thuiswerkperiode

https://imgur.com/a/ytb1wWw

Onderste is een beetje teveel volkoren speltmeel eromheen, want mijn bloem enzo was op en het plakte wat teveel aan mijn rijsmandje.

Maar lekker hoor, alles nog te verbeteren en dat geeft niks, maar leuk én lekker dit

Er is net 12 kilo aan allerlei bloem en meel bezorgd dus ik kan komende tijd los _O_ :9~
realbasedonderdag 23 april 2020 @ 13:25
quote:
1s.gif Op donderdag 23 april 2020 13:24 schreef Molo het volgende:
Ik ben beetje aan het spelen met zuurdesembrood de afgelopen weken, lekker ontspannend gedurende thuiswerkperiode

https://imgur.com/a/ytb1wWw

Onderste is een beetje teveel volkoren speltmeel eromheen, want mijn bloem enzo was op en het plakte wat teveel aan mijn rijsmandje.

Maar lekker hoor, alles nog te verbeteren en dat geeft niks, maar leuk én lekker dit

Er is net 12 kilo aan allerlei bloem en meel bezorgd dus ik kan komende tijd los _O_ :9~
Ziet er mooi uit ! Ik wil ook zo'n opengebroken brood met oor.. maar bij mij puft hij nooit zo lekker op (doe het in een Dutchoven)
Molodonderdag 23 april 2020 @ 13:27
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 13:25 schreef realbase het volgende:

[..]

Ziet er mooi uit ! Ik wil ook zo'n opengebroken brood met oor.. maar bij mij puft hij nooit zo lekker op (doe het in een Dutchoven)
Wat is een oor? :D

Ik bak het ook in mijn gietijzeren braadpan, deksel er eerste half uurtje op en een scheut water op de ovenbodem
Ploeft dan ondanks ernstig luie bakker (ik doe niet aan folden en doorkneden *) ) lekker op met bubbels
realbasedonderdag 23 april 2020 @ 13:33
quote:
1s.gif Op donderdag 23 april 2020 13:27 schreef Molo het volgende:

[..]

Wat is een oor? :D

Ik bak het ook in mijn gietijzeren braadpan, deksel er eerste half uurtje op en een scheut water op de ovenbodem
Ploeft dan ondanks ernstig luie bakker (ik doe niet aan folden en doorkneden *) ) lekker op met bubbels
Maar als de pan dicht is - wat heeft water dan nog voor zin ? de korst is dan al dicht na die 30 mins ? ( een oor is zo'n dikke opstaande rand - door 1 schuine snede)
Molodonderdag 23 april 2020 @ 13:47
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 13:33 schreef realbase het volgende:

[..]

Maar als de pan dicht is - wat heeft water dan nog voor zin ? de korst is dan al dicht na die 30 mins ? ( een oor is zo'n dikke opstaande rand - door 1 schuine snede)
Geen idee eigenlijk, kan geen kwaad en het werkt geloof ik wel.

Maar heb er vrij weinig kennis van hoor 😅

[ Bericht 0% gewijzigd door Molo op 23-04-2020 14:13:22 ]
realbasedonderdag 23 april 2020 @ 14:03
quote:
1s.gif Op donderdag 23 april 2020 13:47 schreef Molo het volgende:

[..]

Geen idee eigenlijk, kan geen kwaad en het werkt geloof ik wel.

Maar heb er vrij weinig kennis van Hoof 😅
hahah ok ! Ik hoorde wel van mensen die wat kokend water onder het bakpapier in de pan gieten nog.. ik denk dat ik hem besproei - we gaan het zien !
qlteldonderdag 23 april 2020 @ 14:07
Stoom zorgt voor een beter ovenrijs en een mooiere korst.

Je kunt een bakje water in de oven zetten (samen met het brood) of een bakplaat onderin de oven waar je water in giet. Ik besproei het brood altijd met een plantenspuit voor het de oven in gaat.
realbasedonderdag 23 april 2020 @ 14:08
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:07 schreef qltel het volgende:
Stoom zorgt voor een beter ovenrijs en een mooiere korst.

Je kunt een bakje water in de oven zetten (samen met het brood) of een bakplaat onderin de oven waar je water in giet. Ik besproei het brood altijd met een plantenspuit voor het de oven in gaat.
ja die methode ken ik wel - maar heeft geen zin toch als je hem in de pan doet met de deksel erop ?
qlteldonderdag 23 april 2020 @ 14:13
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:08 schreef realbase het volgende:

[..]

ja die methode ken ik wel - maar heeft geen zin toch als je hem in de pan doet met de deksel erop ?
Volgens mij wel, hoor. Dan heb je ook het voordeel van de ovenrijs en de beter korst, lijkt me. Maar het is al lang geleden dat ik het in een pan bakte. Ik bak nu met 2 pizzastenen in mijn oven.. :)
Molodonderdag 23 april 2020 @ 14:16
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:03 schreef realbase het volgende:

[..]

hahah ok ! Ik hoorde wel van mensen die wat kokend water onder het bakpapier in de pan gieten nog.. ik denk dat ik hem besproei - we gaan het zien !
Onder het bakpapier?
Ik gebruik geen bakpapier

quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:08 schreef realbase het volgende:

[..]

ja die methode ken ik wel - maar heeft geen zin toch als je hem in de pan doet met de deksel erop ?
Ja die gedachtegang kan ik goed volgen. Ik doe dus met, omdat dat werk, en durf geloof ik nog niet zo te experimenteren zonder. Want al enorm blij dat het überhaupt lukt :P
realbasedonderdag 23 april 2020 @ 14:24
quote:
1s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:16 schreef Molo het volgende:

[..]

Onder het bakpapier?
Ik gebruik geen bakpapier
[..]

Ja die gedachtegang kan ik goed volgen. Ik doe dus met, omdat dat werk, en durf geloof ik nog niet zo te experimenteren zonder. Want al enorm blij dat het überhaupt lukt :P
Ik gebruik dus ook geen bakpapier, maar had het gelezen.. ach proberen kan geen kwaad :) de smaak blijft prima !
qlteldonderdag 23 april 2020 @ 14:25
Ik gebruik ook geen bakpapier. Ik spray de bus of de bakplaat altijd in met bakspray.
realbasedonderdag 23 april 2020 @ 14:48
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:25 schreef qltel het volgende:
Ik gebruik ook geen bakpapier. Ik spray de bus of de bakplaat altijd in met bakspray.
ik in de pan met niets.. zit al bloem aan het brood dat is voldoende
qlteldonderdag 23 april 2020 @ 14:50
quote:
0s.gif Op donderdag 23 april 2020 14:48 schreef realbase het volgende:

[..]

ik in de pan met niets.. zit al bloem aan het brood dat is voldoende
Ja hoor, zeker. Maar zeker met bakblikken is het wel handig om te sprayen. En aangezien ik die bus toch al heb staan... :)
realbasevrijdag 24 april 2020 @ 16:26
nou toch best OK geworden :)
Super zwaar meergranen (Poesta)

IMG-20200424-142651.jpg
qltelvrijdag 24 april 2020 @ 16:31
Mooi! Goede ovenrijs ook zo te zien
realbasevrijdag 24 april 2020 @ 17:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 april 2020 16:31 schreef qltel het volgende:
Mooi! Goede ovenrijs ook zo te zien
ja heb hem nu op de pizzasteen + bakje water op de bodem :)
Werkt ook prima !
qltelvrijdag 24 april 2020 @ 17:51
Pizzasteen is geweldig. Ik heb er standaard 2 in de oven. 1 bovenin en 1 onderin.
Yinnyzaterdag 25 april 2020 @ 09:32
Woehoe! Mijn eerste brood van eigen zuurdesem
txjYXOI.jpg
qltelzaterdag 25 april 2020 @ 09:33
Oh netjes, dat ziet er goed uit!
realbasezondag 26 april 2020 @ 09:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 april 2020 09:32 schreef Yinny het volgende:
Woehoe! Mijn eerste brood van eigen zuurdesem
[ afbeelding ]
Lekker !! Hoe ziet hij er van binnen uit ?
Ik wil echt snel ook aan zuurdesem beginnen.. maar moet echt eerst een weckpot kopen :)
realbasezondag 26 april 2020 @ 09:28
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 april 2020 14:50 schreef coccinelle het volgende:
Waar koop je oranjebloesem?

Mocht ik over enkele maanden het bakken nog steeds zo leuk vinden* dan overweeg ik om een staande mixer te kopen. Budget is maximaal ¤400. Iemand een suggestie? Het liefste een niet al te grote. Ik had de kitchenaid artisan mini ( O+ ) gezien maar de recensies zijn niet allemaal lovend en dan voornamelijk op het gebied van zwaar deeg niet.

Heb je al een keuze gemaakt ? Ik ben zelf ook aan het zoeken nog :)
devlinmrzondag 26 april 2020 @ 11:59
quote:
0s.gif Op zondag 26 april 2020 09:28 schreef realbase het volgende:

[..]

Heb je al een keuze gemaakt ? Ik ben zelf ook aan het zoeken nog :)
@coccinelle

Ik heb zelf een AEG ultramix
In eenvoudige vorm binnen jouw budget

https://www.aeg.nl/kitche(...)eukenmachine/km4100/

Accessoires als vleesmolen, rasp of pastaroller kun je altijd bijkopen
devlinmrzondag 26 april 2020 @ 12:15
https://imgur.com/a/qP5RoGL


Zoek later wel uit hoe dat werkt met imgur en mobiel

lQXWkpq.jpg

Zo dus O-)

[ Bericht 31% gewijzigd door devlinmr op 26-04-2020 12:30:09 ]
Yinnyzondag 26 april 2020 @ 14:53
quote:
1s.gif Op zondag 26 april 2020 12:15 schreef devlinmr het volgende:
https://imgur.com/a/qP5RoGL


Zoek later wel uit hoe dat werkt met imgur en mobiel

[ afbeelding ]

Zo dus O-)
Wauw!!!
Yinnyzondag 26 april 2020 @ 14:56
quote:
0s.gif Op zondag 26 april 2020 09:27 schreef realbase het volgende:

[..]

Lekker !! Hoe ziet hij er van binnen uit ?
Ik wil echt snel ook aan zuurdesem beginnen.. maar moet echt eerst een weckpot kopen :)
vGn2Enq.jpg
Ik heb het gewoon met plastic bakjes gedaan, werkt ook prima! Wel begonnen met bio roggemeel, dat ging super.
devlinmrzondag 26 april 2020 @ 15:09
quote:
1s.gif Op zondag 26 april 2020 14:56 schreef Yinny het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Ik heb het gewoon met plastic bakjes gedaan, werkt ook prima! Wel begonnen met bio roggemeel, dat ging super.
Heb je geen weckpot voor nodig hoor
realbasezondag 26 april 2020 @ 18:47
deeg wilde vandaan niet zo goed rijzen .. no idea why. Wellicht oudere gist.
Insnijden wel redelijk gelukt !

20bd660d-0e68-4325-a9f9-28c7d3fbf8ed.png
Molozondag 26 april 2020 @ 18:51
Ziet er goed uit zeg! Ik knal straks weer even wat meel, water, zout en zuurdesem in een kom ^O^
FranticDJzondag 26 april 2020 @ 18:54
quote:
1s.gif Op zondag 26 april 2020 18:51 schreef Molo het volgende:
Ziet er goed uit zeg! Ik knal straks weer even wat meel, water, zout en zuurdesem in een kom ^O^
nice!
FranticDJzondag 26 april 2020 @ 18:54
quote:
0s.gif Op zondag 26 april 2020 18:47 schreef realbase het volgende:
deeg wilde vandaan niet zo goed rijzen .. no idea why. Wellicht oudere gist.
Insnijden wel redelijk gelukt !

[ link | afbeelding ]
:9
realbasemaandag 27 april 2020 @ 08:26
quote:
1s.gif Op zondag 26 april 2020 14:56 schreef Yinny het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Ik heb het gewoon met plastic bakjes gedaan, werkt ook prima! Wel begonnen met bio roggemeel, dat ging super.
Ik heb hier alleen van die grotere plastic bakken met deksel (ik moet echt iets hebben wat goed afsluitbaar is - vrouw heeft smetvrees :) )
Ik wil trouwens wel in de koelkast starten - zal eens googlen hoe dat het bext werkt.. Ik bak te weinig om het buiten de koelkast elke dag te voeren/bij te houden
Yinnymaandag 27 april 2020 @ 09:13
quote:
0s.gif Op maandag 27 april 2020 08:26 schreef realbase het volgende:

[..]

Ik heb hier alleen van die grotere plastic bakken met deksel (ik moet echt iets hebben wat goed afsluitbaar is - vrouw heeft smetvrees :) )
Ik wil trouwens wel in de koelkast starten - zal eens googlen hoe dat het bext werkt.. Ik bak te weinig om het buiten de koelkast elke dag te voeren/bij te houden
Ik bak ook niet iedere brood, dus ik ga dit schema aanhouden. Met hoe je desem onderhoud in de koelkast.
https://www.theperfectloaf.com/weekend-baking-schedule/

Compleet luchtdicht is misschien niet handig met de zuurdesem.
coccinellemaandag 27 april 2020 @ 09:46
Volgens mij gaat desem gassen, dus dan is deksel er op niet handig inderdaad. De druk moet ergens heen kunnen.


Ik heb nog geen keuze gemaakt qua staande mixer. Ik lees overal dat de mixers toch niet zo goed tegen zwaar deeg kunnen en daardoor snel kapot kunnen gaan. Een spiraalkneder vind ik echt niet mooi, dus voorlopig blijf ik wel even met de hand kneden. Ook wel een fijn werkje O+. Maar soms lastig met gillende kinderen op de achtergrond.
fotostartermaandag 27 april 2020 @ 10:07
quote:
1s.gif Op maandag 27 april 2020 09:46 schreef coccinelle het volgende:
Volgens mij gaat desem gassen, dus dan is deksel er op niet handig inderdaad. De druk moet ergens heen kunnen.

Ik heb nog geen keuze gemaakt qua staande mixer. Ik lees overal dat de mixers toch niet zo goed tegen zwaar deeg kunnen en daardoor snel kapot kunnen gaan. Een spiraalkneder vind ik echt niet mooi, dus voorlopig blijf ik wel even met de hand kneden. Ook wel een fijn werkje O+. Maar soms lastig met gillende kinderen op de achtergrond.
Kitchen ad gaat prima. Gebruik hem al jaren. Gewoon zorgen dat er meer vocht in zit.
Molomaandag 27 april 2020 @ 12:17
quote:
0s.gif Op maandag 27 april 2020 08:26 schreef realbase het volgende:

[..]

Ik heb hier alleen van die grotere plastic bakken met deksel (ik moet echt iets hebben wat goed afsluitbaar is - vrouw heeft smetvrees :) )
Ik wil trouwens wel in de koelkast starten - zal eens googlen hoe dat het bext werkt.. Ik bak te weinig om het buiten de koelkast elke dag te voeren/bij te houden
Als je wilt dat het de wilde gist uit de lucht beetje opneemt moet je juist niet luchtdicht afsluiten

Ik had eerst een Tupperware bakje maar irritant hoe starter eraan kleeft vind ik, dus heb bij mijn online AH bestelling een weckpot erbij gekocht. Online shoppen yoooo O+
Maakt makkelijker schoon, doe er geen rubber tussen want moet wat lucht bij kunnen

Twee zuurdesembroden staan nu te bakken, ben benieuwd. Eentje in gietijzeren braadpan, eentje in bakblik

Ongeveer dit recept, de (deels) volkoren versie.
https://alifeinthemaking.co.uk/blog/kats-basic-sourdough
Lekker lui recept, hoef niet eens te kneden _O_
Molomaandag 27 april 2020 @ 14:22
Vannacht vergeten de bak deeg buiten te zetten, dus iets sneller en verder gefermenteerd dan de bedoeling was.
Maar broden zijn goed gelukt en beetje extra zuur is geen straf :9

Volkoren roggemeel, volkoren speltmeel en tarwebloem mix
realbasemaandag 27 april 2020 @ 15:11
quote:
10s.gif Op maandag 27 april 2020 14:22 schreef Molo het volgende:
Vannacht vergeten de bak deeg buiten te zetten, dus iets sneller en verder gefermenteerd dan de bedoeling was.
Maar broden zijn goed gelukt en beetje extra zuur is geen straf :9

Volkoren roggemeel, volkoren speltmeel en tarwebloem mix
zien zien zien ! :D
Molomaandag 27 april 2020 @ 15:15
quote:
0s.gif Op maandag 27 april 2020 15:11 schreef realbase het volgende:

[..]

zien zien zien ! :D
iFDTEbP_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium

Zal vast netter en beter kunnen maar smaakt goed en goed luchtig ook
realbasemaandag 27 april 2020 @ 15:38
quote:
1s.gif Op maandag 27 april 2020 15:15 schreef Molo het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Zal vast netter en beter kunnen maar smaakt goed en goed luchtig ook
DIe rechter is mooi open gekomen :) Ziet er heerlijk uit !
Molomaandag 27 april 2020 @ 15:42
quote:
0s.gif Op maandag 27 april 2020 15:38 schreef realbase het volgende:

[..]

DIe rechter is mooi open gekomen :) Ziet er heerlijk uit !
Linker was ik ook vergeten in te snijden :P
Gelukkig ook goed omhoog gekomen door de ovenrijs

Hebben we weer wat brood te eten. En van de week tosti's van oud brood :9
realbasemaandag 27 april 2020 @ 15:59
quote:
1s.gif Op maandag 27 april 2020 15:42 schreef Molo het volgende:

[..]

Linker was ik ook vergeten in te snijden :P
Gelukkig ook goed omhoog gekomen door de ovenrijs

Hebben we weer wat brood te eten. En van de week tosti's van oud brood :9
Ik snij het meeste brood in boterhammen en doe dat in de vriezer. Als je het gewoon eruit haalt en belegt is het na een paar minuten al te eten en verliest weinig van het knapperige !
Molomaandag 27 april 2020 @ 16:02
quote:
0s.gif Op maandag 27 april 2020 15:59 schreef realbase het volgende:

[..]

Ik snij het meeste brood in boterhammen en doe dat in de vriezer. Als je het gewoon eruit haalt en belegt is het na een paar minuten al te eten en verliest weinig van het knapperige !
Ik ben daar te lui en niet planmatig genoeg voor thuis. Plus kleine vriezer.
Het is prima zo :+
qltelmaandag 27 april 2020 @ 16:07
Wij hebben zelf tompoucen gemaakt. Met een lollig oranje kleurtje.. De room was "iets" te dik waardoor het er niet zo geweldig uitziet. Maar de smaak was prima.

370f2ltdv.png

3978q84pgc.png

Fijne Koningsdag
Molomaandag 27 april 2020 @ 16:08
quote:
0s.gif Op maandag 27 april 2020 16:07 schreef qltel het volgende:
Wij hebben zelf tompoucen gemaakt. Met een lollig oranje kleurtje.. De room was "iets" te dik waardoor het er niet zo geweldig uitziet. Maar de smaak was prima.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Fijne Koningsdag
Hoort in ander topic :+

Maar ziet er goed uit! Eet smakelijk en fijne Koningsdag *O* w/
realbasewoensdag 29 april 2020 @ 19:15
Ik heb deze nu gekocht. bosch mum59m55
Was maar 337 EUR in de aanbieding bij Bol en je kreeg zelfs daarbovenop nog 40 EUR beaty tegoed.. Ik heb hem net weer bekeken - nu weer 469 EUR ! Dus dat was een lucky shot !
Yinnywoensdag 29 april 2020 @ 19:29
quote:
0s.gif Op woensdag 29 april 2020 19:15 schreef realbase het volgende:
Ik heb deze nu gekocht. bosch mum59m55
Was maar 337 EUR in de aanbieding bij Bol en je kreeg zelfs daarbovenop nog 40 EUR beaty tegoed.. Ik heb hem net weer bekeken - nu weer 469 EUR ! Dus dat was een lucky shot !
Mooie deal!
realbasedonderdag 30 april 2020 @ 09:45
zojuist volkoren deeg gemixed in de Bosch. even laten rusten en dan zien of het zn werk heeft gedaan :)
devlinmrdonderdag 30 april 2020 @ 18:11
quote:
0s.gif Op donderdag 30 april 2020 09:45 schreef realbase het volgende:
zojuist volkoren deeg gemixed in de Bosch. even laten rusten en dan zien of het zn werk heeft gedaan :)
Vast wel
Heb je een bepaald recept gevolgd?
coccinelledonderdag 30 april 2020 @ 19:06
quote:
0s.gif Op donderdag 30 april 2020 09:45 schreef realbase het volgende:
zojuist volkoren deeg gemixed in de Bosch. even laten rusten en dan zien of het zn werk heeft gedaan :)
Hoeveel gram meel heb je gebruikt en ging het goed in de bosch? Motor kon het prima aan?

Mijn handen worden wel flink gespierd van het kneden :D

Afgelopen dagen een licht volkorenbrood, pizzabroodjes en 2 honey-oat broden gebakken. De honey-oat is echt :9
Molodonderdag 30 april 2020 @ 19:07
Wat zijn honey-oat broden, hoe ziet het eruit me hoe maak ik het?
realbasevrijdag 1 mei 2020 @ 10:52
quote:
1s.gif Op donderdag 30 april 2020 19:06 schreef coccinelle het volgende:

[..]

Hoeveel gram meel heb je gebruikt en ging het goed in de bosch? Motor kon het prima aan?

Mijn handen worden wel flink gespierd van het kneden :D

Afgelopen dagen een licht volkorenbrood, pizzabroodjes en 2 honey-oat broden gebakken. De honey-oat is echt :9
VOlkoren meel van de molen - 500 gram met de ingredienten on top. Hij trok het prima.
Ik het nog Poesta ook - meergranen en die is echt zwaar. Als hij dat ook kan - laat ik het weten !
realbasevrijdag 1 mei 2020 @ 10:52
quote:
1s.gif Op donderdag 30 april 2020 18:11 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Vast wel
Heb je een bepaald recept gevolgd?
nee :) meer gvoel gedaan..
realbasevrijdag 1 mei 2020 @ 12:09
heb zojuist een starter gestart :) Eens zien of dat lukt !
coccinellevrijdag 1 mei 2020 @ 12:09
quote:
1s.gif Op donderdag 30 april 2020 19:07 schreef Molo het volgende:
Wat zijn honey-oat broden, hoe ziet het eruit me hoe maak ik het?
Ik heb dit recept grotendeels gevolgd. Wegens geen melkpoeder heb ik volle melk gebruikt i.p.v. water, en 9 gram instant gist gebruikt i.p.v. 4 gram droge gist. Ook had ik geen glutenpoeder in huis, maar mijn brood is echt niet compact geworden gelukkig.

4NUFBKM.jpg
En nog wat havervlokken op de korst :9
Tuindierzaterdag 2 mei 2020 @ 09:07
De tweede poging om een zuurdesemstarter te maken lijkt beter te zijn gelukt. Het ruikt naar een combinatie tussen bananen en bier. Ik heb gisteren een voordeeg gemaakt (eigenlijk 2) voor een volkorenbrood vandaag, en een San Fransisco style brood op maandag. Wordt vervolgd!
realbasezaterdag 2 mei 2020 @ 09:22
iemand tips voor het rollen van pistoletjes ? Van de week geprobeerd maar het viel wat tegen :D
realbasezaterdag 2 mei 2020 @ 09:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 mei 2020 09:07 schreef Tuindier het volgende:
De tweede poging om een zuurdesemstarter te maken lijkt beter te zijn gelukt. Het ruikt naar een combinatie tussen bananen en bier. Ik heb gisteren een voordeeg gemaakt (eigenlijk 2) voor een volkorenbrood vandaag, en een San Fransisco style brood op maandag. Wordt vervolgd!
ik ben gister gestart - maar ik zie maar een paar bubbeltjes ( 16 uur verder nu)
devlinmrzaterdag 2 mei 2020 @ 09:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 mei 2020 09:23 schreef realbase het volgende:

[..]

ik ben gister gestart - maar ik zie maar een paar bubbeltjes ( 16 uur verder nu)
Geef het 3 dagen
Dan verversen
Herhaal tot je een flink levende pasta hebt die naar nat bos ruikt
MevrouwPuffzaterdag 2 mei 2020 @ 10:28
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 mei 2020 12:09 schreef coccinelle het volgende:

[..]

Ik heb dit recept grotendeels gevolgd. Wegens geen melkpoeder heb ik volle melk gebruikt i.p.v. water, en 9 gram instant gist gebruikt i.p.v. 4 gram droge gist. Ook had ik geen glutenpoeder in huis, maar mijn brood is echt niet compact geworden gelukkig.

[ afbeelding ]
En nog wat havervlokken op de korst :9
Het ziet er mooi uit.
Maar je maakt me wel in de war over de gist. Je hebt toch minder instant gist nodig dan droge gist, of was het andersom?

[ Bericht 0% gewijzigd door MevrouwPuff op 02-05-2020 10:34:48 ]
realbasezaterdag 2 mei 2020 @ 10:59
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 mei 2020 09:59 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Geef het 3 dagen
Dan verversen
Herhaal tot je een flink levende pasta hebt die naar nat bos ruikt
Dus niet elke 24 uur wat eruit gooien en bijvoeren ?
Hupjezaterdag 2 mei 2020 @ 11:07
Ik heb voor het eerst (volkoren) kaiserbroodjes gemaakt.
vlq8i3g.jpg
devlinmrzaterdag 2 mei 2020 @ 11:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 mei 2020 10:59 schreef realbase het volgende:

[..]

Dus niet elke 24 uur wat eruit gooien en bijvoeren ?
Eerst 3 dagen laten opstarten. Ik volg altijd deze met veel succes
https://www.weekendbakery(...)arter-in-easy-steps/
coccinellezaterdag 2 mei 2020 @ 23:51
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 mei 2020 10:28 schreef MevrouwPuff het volgende:

[..]

Het ziet er mooi uit.
Maar je maakt me wel in de war over de gist. Je hebt toch minder instant gist nodig dan droge gist, of was het andersom?
Klopt. Nou ja, je kunt prima dezelfde hoeveelheid gebruiken als het recept droge gist aangeeft. Andersom niet volgens mij. Ik was alleen bang voor een compact brood. Dus op de gok meer gist gebruikt in de hoop dat het brood wel een luchtige kruim zou hebben. Dat is gelukt. Wellicht dat het met 4 gram ook wel was gelukt.
realbasezondag 3 mei 2020 @ 21:27
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 mei 2020 11:08 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Eerst 3 dagen laten opstarten. Ik volg altijd deze met veel succes
https://www.weekendbakery(...)arter-in-easy-steps/

Thanks :) Hij is tot leven gekomen eind 2e dag. Net weer gevoerd.. eens zien hoe dit zich gaat ontwikkelen !
Yinnyzondag 3 mei 2020 @ 21:37
s962ILK.jpg
Mijn tweede brood van eigen zuurdesem.
Er is nog zo veel te leren! Ben al uren aan het lezen en filmpjes kijken op YouTube
Bleiemaandag 4 mei 2020 @ 08:59
Ik ben ook weer begonnen met een zuurdesemstarter. Nu dag 3, het bubbelt een beetje.
Tuindiermaandag 4 mei 2020 @ 09:43
Mijn eerste brood was een succes! Ik heb tegelijk ook een San Fransisco style zuurdesem brood begonnen (dat 4 dagen 'rijpt' en dus zuurder zou moeten zijn). Dat ga ik vanavond afbakken. Ik ben benieuwd!
ASSpirinemaandag 4 mei 2020 @ 15:20
Iemand die hier de tangzhong methode gebruikt om brood te bakken?

Hiermee kan je een heel zachte, luchtige brood mee bakken. Dat is het type brood dat je in Japan/Korea & China meestal koopt.

Een keer iets anders dan een brood met een harde korst (wat ik zelf ook heel lekker vind), maar wat afwisseling kan geen kwaad.
minilotmaandag 4 mei 2020 @ 15:35
quote:
0s.gif Op maandag 4 mei 2020 15:20 schreef ASSpirine het volgende:
Iemand die hier de tangzhong methode gebruikt om brood te bakken?

Hiermee kan je een heel zachte, luchtige brood mee bakken. Dat is het type brood dat je in Japan/Korea & China meestal koopt.

Een keer iets anders dan een brood met een harde korst (wat ik zelf ook heel lekker vind), maar wat afwisseling kan geen kwaad.
Jazeker! O+ Ik hou er af en toe wel van, van dat donzigedekbedbrood *;
realbasemaandag 4 mei 2020 @ 18:09
quote:
0s.gif Op maandag 4 mei 2020 08:59 schreef Bleie het volgende:
Ik ben ook weer begonnen met een zuurdesemstarter. Nu dag 3, het bubbelt een beetje.
die van mij zit op dag 4, vandaag bijgevoerd maar er lag net een flinke plas water op.
Ik roer ook maar even een keer of 2 per dag (op advies van de pagina)
Molomaandag 4 mei 2020 @ 19:38
quote:
0s.gif Op maandag 4 mei 2020 18:09 schreef realbase het volgende:

[..]

die van mij zit op dag 4, vandaag bijgevoerd maar er lag net een flinke plas water op.
Ik roer ook maar even een keer of 2 per dag (op advies van de pagina)
Rogge of tarwe?
Pilesdinsdag 5 mei 2020 @ 13:42
Vandaag (door gebrek aan gist) m'n allereerste brood ooit gemaakt met de Aldi Broodmix (meergranen):

brood.png

Smaakt prima! Alleen de korst aan de bovenkant is te donker en daardoor wat bitter. Oven is dus heter dan verwacht, leermoment. Ook het vullen van het (cake)blik ben ik nog niet echt blij mee. Ik wil sowieso een broodblik. Heb het deeg nu plat gemaakt en opgerold, maar ik weet niet of ik dat iets vind eigenlijk...
Sowieso wordt de volgende bak kleine broodjes denk ik. Kijken hoe dat gaat :)

Zondag wel een desem start gemaakt (met bloem, want had niks anders), dus binnenkort daarmee aan de slag. De Jumbo had hier gelukkig vandaag weer volkorenmeel en tarwebloem ^O^
coccinelledinsdag 5 mei 2020 @ 17:22
Je brood ziet er best goed uit @Piles ^O^

Tegen een verbrande bovenkant kun je als de korst donker genoeg is wat aluminiumfolie op de bovenkant leggen.

Ik rol mijn busbroden ook op. Dus dat gaat wel goed. Een echt broodbakblik gaat wel helpen om een betere vorm te krijgen. Ik denk dat jouw cakebakblik ook te groot is voor je deeghoeveelheid. Dan worden ze ook lager. Brood bakken is wel een leuk leerproces!

Hoe heb jij je desemstarter gemaakt? Met alleen maar bloem? Ik heb geen roggemeel in huis, dus wellicht alsnog een optie. Enig probleem: als het brood dan net zo smaakt als Deutsche Brot dan vinden wij het hier zum kotsen :') .
realbasedinsdag 5 mei 2020 @ 17:30
quote:
1s.gif Op maandag 4 mei 2020 19:38 schreef Molo het volgende:

[..]

Rogge of tarwe?
spelt :) (ik las online ergens dat hij dan honger heeft.. dus heb hem bijgevoerd)
Molodinsdag 5 mei 2020 @ 17:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 mei 2020 17:30 schreef realbase het volgende:

[..]

spelt :) (ik las online ergens dat hij dan honger heeft.. dus heb hem bijgevoerd)
Honger naar spelt? :D

Je kunt trouwens prima met roggemeel starter maken en dan je brood maken met tarwebloem of andere granen.

Of roggestarter maken en die vervolgens bijvoeren met tarwe. Dan heb je wel de giststartkracht van rogge en geen roggesmaak in je brood

Je moet er van houden, ik vind het heerlijk maar smaken verschillen natuurlijk

Ik wil nog een tweede banneton kopen en een nieuwe stevige spatel om mijn deeg om te scheppen en door te roeren. Iemand nog awesome tips voor websites?
Lucky_Strikedinsdag 5 mei 2020 @ 18:10
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 mei 2020 17:56 schreef Molo het volgende:

[..]


Je kunt trouwens prima met roggemeel starter maken en dan je brood maken met tarwebloem of andere granen.

Of roggestarter maken en die vervolgens bijvoeren met tarwe. Dan heb je wel de giststartkracht van rogge en geen roggesmaak in je brood
Dit vroeg ik me vandaag toevallig af. Gewoon omdat ik niet altijd rogge of tarwe wil eten. Nou nog aan een starter beginnen.
Pilesdinsdag 5 mei 2020 @ 18:15
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 mei 2020 17:22 schreef coccinelle het volgende:
Je brood ziet er best goed uit @:Piles ^O^

Tegen een verbrande bovenkant kun je als de korst donker genoeg is wat aluminiumfolie op de bovenkant leggen.
Thanks!
Ja, matige/ongelijke oven met slecht lampje. Dus zag het pas toen ik het blik omdraaide ;(
Voor volgende keer!
quote:
Ik denk dat jouw cakebakblik ook te groot is voor je deeghoeveelheid.
Haha ja, toch wel hè :D Nieuw blik: op het lijstje :7
quote:
Hoe heb jij je desemstarter gemaakt? Met alleen maar bloem?
Ja, had niks anders. Maar het bubbelt steeds meer, dus komt vast wel goed.
realbasedinsdag 5 mei 2020 @ 19:12
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 mei 2020 17:56 schreef Molo het volgende:

[..]

Honger naar spelt? :D

Je kunt trouwens prima met roggemeel starter maken en dan je brood maken met tarwebloem of andere granen.

Of roggestarter maken en die vervolgens bijvoeren met tarwe. Dan heb je wel de giststartkracht van rogge en geen roggesmaak in je brood

Je moet er van houden, ik vind het heerlijk maar smaken verschillen natuurlijk

Ik wil nog een tweede banneton kopen en een nieuwe stevige spatel om mijn deeg om te scheppen en door te roeren. Iemand nog awesome tips voor websites?
Ik had het toevallig liggen.. geen specifieke keus dus.
Mocht dit falen probeer ik wel rogge :)
Hupjewoensdag 6 mei 2020 @ 14:29
Ik heb rozijnenbollen gemaakt, recept uit het kinderbakboek van Rutger. Zoals altijd aangepast naar koemelkvrij. En met een combinatie van blanke rozijnen en cranberries, ik had de verkeerde zak gekocht. Volgende keer iets lichter.
XxEiJPI.jpg
Yinnywoensdag 6 mei 2020 @ 15:28
quote:
0s.gif Op woensdag 6 mei 2020 14:29 schreef Hupje het volgende:
Ik heb rozijnenbollen gemaakt, recept uit het kinderbakboek van Rutger. Zoals altijd aangepast naar koemelkvrij. En met een combinatie van blanke rozijnen en cranberries, ik had de verkeerde zak gekocht. Volgende keer iets lichter.
[ afbeelding ]
Die zijn lekker!
realbasewoensdag 6 mei 2020 @ 20:36
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 mei 2020 17:56 schreef Molo het volgende:

[..]

Honger naar spelt? :D

Je kunt trouwens prima met roggemeel starter maken en dan je brood maken met tarwebloem of andere granen.

Vandaag weer gevoerd.. na een paar uurtjes weer een plas water erop.. ik denk dat ik deze maar moeten laten gaan :)
Of roggestarter maken en die vervolgens bijvoeren met tarwe. Dan heb je wel de giststartkracht van rogge en geen roggesmaak in je brood

Je moet er van houden, ik vind het heerlijk maar smaken verschillen natuurlijk

Ik wil nog een tweede banneton kopen en een nieuwe stevige spatel om mijn deeg om te scheppen en door te roeren. Iemand nog awesome tips voor websites?
MevrouwPuffdonderdag 7 mei 2020 @ 12:44
Kan iemand mij helpen met dit probleem?
Onregelmatig gerezen deeg door oprollen

Als ik de instructies volg maak ik het deeg voor de voorrijd plat met de hand en dan rol ik het op, meestal Max 2 wendingen.
Daarna moet het nog langer rijzen.
Wat er gebeurt is dat het stuk van de bovenste wending veel luchtiger is dan daaronder (niet onlogisch, want de onderkant heeft veel minder expansieruimte).
Zeker bij brood in blik is het gevolg een enorme toet bovenop en de rest gewoon aardig gerezen. Hierdoor snijdt het moeilijker.
Hoe voorkom ik dit?
Jahr00ndonderdag 7 mei 2020 @ 21:28
Hey meesterbakkers. Ik bak regelmatig een brood in de oven. Ik gebruik daarvoor een gietijzeren pan met deksel. Nu bakt de onderkant van het brood iets te hard en wordt net te zwart. Wat doe ik fout?
Qunixdonderdag 7 mei 2020 @ 21:32
quote:
0s.gif Op donderdag 7 mei 2020 21:28 schreef Jahr00n het volgende:
Hey meesterbakkers. Ik bak regelmatig een brood in de oven. Ik gebruik daarvoor een gietijzeren pan met deksel. Nu bakt de onderkant van het brood iets te hard en wordt net te zwart. Wat doe ik fout?
Klinkt als de pan die te heet wordt. Zou bakpapier helpen? Of temperatuur iets lager.
Yinnydonderdag 7 mei 2020 @ 21:40
quote:
0s.gif Op donderdag 7 mei 2020 12:44 schreef MevrouwPuff het volgende:
Kan iemand mij helpen met dit probleem?
Onregelmatig gerezen deeg door oprollen

Als ik de instructies volg maak ik het deeg voor de voorrijd plat met de hand en dan rol ik het op, meestal Max 2 wendingen.
Daarna moet het nog langer rijzen.
Wat er gebeurt is dat het stuk van de bovenste wending veel luchtiger is dan daaronder (niet onlogisch, want de onderkant heeft veel minder expansieruimte).
Zeker bij brood in blik is het gevolg een enorme toet bovenop en de rest gewoon aardig gerezen. Hierdoor snijdt het moeilijker.
Hoe voorkom ik dit?
Hier is een mooie uitleg over het oprollen van het deeg. Misschien helpt dit.
https://broodsmakelijk.nl(...)d-eenvoudige-methode
Yinnydonderdag 7 mei 2020 @ 21:45
quote:
0s.gif Op donderdag 7 mei 2020 21:28 schreef Jahr00n het volgende:
Hey meesterbakkers. Ik bak regelmatig een brood in de oven. Ik gebruik daarvoor een gietijzeren pan met deksel. Nu bakt de onderkant van het brood iets te hard en wordt net te zwart. Wat doe ik fout?
Daar heb ik over gelezen:
https://www.theperfectloaf.com/how-to-bake-bread-in-a-dutch-oven/
Hupjezaterdag 9 mei 2020 @ 13:13
Snapt iemand deze beschrijving voor het vormen van de broodjes in hartvorm en kan het mij uitleggen? https://www.xandrabaktbro(...)djes-voor-valentijn/
Ik snap er niks van 8)7
HaverMoutKoekjezaterdag 9 mei 2020 @ 13:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 mei 2020 13:13 schreef Hupje het volgende:
Snapt iemand deze beschrijving voor het vormen van de broodjes in hartvorm en kan het mij uitleggen? https://www.xandrabaktbro(...)djes-voor-valentijn/
Ik snap er niks van 8)7
Ik denk:
Langwerpig uitrollen
Dubbel vouwen, maar niet helemaal overlappen
Dan gedeeltelijk inkeping maken
MevrouwPuffzaterdag 9 mei 2020 @ 14:50
quote:
1s.gif Op donderdag 7 mei 2020 21:40 schreef Yinny het volgende:

[..]

Hier is een mooie uitleg over het oprollen van het deeg. Misschien helpt dit.
https://broodsmakelijk.nl(...)d-eenvoudige-methode
Dus toch gewoon met de deegroller!
Vandaag zal ik dat eens proberen.
Hupjezaterdag 9 mei 2020 @ 20:57
@HaverMoutKoekje Ja, zo heb ik het uiteindelijk ook gedaan. Maar in de beschrijving begin je met een inkeping, dan dubbelvouwen en dan iets opzij draaien ofzo.
Elleskazaterdag 9 mei 2020 @ 22:46
Als je het gedeelte dubbel vouwt heb je door die inkeping aan de ene kant twee stukken deeg (op het plaatje aan de rechter kant). Een van die stukken vastpakken en een kwartslag draaien, daarna hetzelfde met het andere stuk. Klaar, dat is alles.
Hupjezondag 10 mei 2020 @ 08:36
Maar wat zijn dan die stippellijnen in plaatje 3? :?
Het maakt verder niet uit, hoor, maar ik kan het niet hebben als ik zoiets niet snap :D
douche-eendjezondag 10 mei 2020 @ 08:51
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 08:36 schreef Hupje het volgende:
Maar wat zijn dan die stippellijnen in plaatje 3? :?
Het maakt verder niet uit, hoor, maar ik kan het niet hebben als ik zoiets niet snap :D
De plek waar de inkepingen zitten na het vouwen lijkt mij. Die verdwijnen niet ineens natuurlijk :P
Lucky_Strikezondag 10 mei 2020 @ 09:30
quote:
Interessant artikel, dank je.
Yinnyzondag 10 mei 2020 @ 09:38
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 08:36 schreef Hupje het volgende:
Maar wat zijn dan die stippellijnen in plaatje 3? :?
Het maakt verder niet uit, hoor, maar ik kan het niet hebben als ik zoiets niet snap :D
Ik snap wat je bedoel, beter had ze plaatje 3 niet bijgevoegd en kunnen zeggen kijk naar de afgebakken broodjes :)
Elleskazondag 10 mei 2020 @ 11:56
quote:
0s.gif Op zondag 10 mei 2020 08:36 schreef Hupje het volgende:
Maar wat zijn dan die stippellijnen in plaatje 3? :?
Het maakt verder niet uit, hoor, maar ik kan het niet hebben als ik zoiets niet snap :D
Dat zijn de 2 delen die je bij de eerste stap op elkaar hebt gelegd.
De lijn van de inkeping heb je niet meer als je de uiteindes een kwart slag draait.
Qunixzondag 10 mei 2020 @ 19:28
Deze komt net uit de oven, een volkorenbrood met zonnebloemzaden en meel van de korenmolen in Weesp.

f.php?h=1OB6&p=1

f.php?h=0ROv&p=1

f.php?h=0RNJ&p=1

Wat ik doe om het compact te houden (dus stevig) is na het rijzen bovenkant iets indrukken. Als ik dat niet doe zal het brood luchtig en "fluffy" worden. Dan vind ik het vervelend om te smeren, of er komen té veel of grote gaten. Met dit brood kan je ook na het snijden in dunne repen (wat makkelijk moet gaan) opnieuw afbakken op 200 graden voor 20 minuten en heb je crackers!
MevrouwPuffmaandag 11 mei 2020 @ 07:41
lmfUupQ.jpg
Hierbij een voorbeeld van het ongelijke rijzen, (het duidelijkst bij de uiteinden zoals hier) het gebeurt dus ook wel bij uitrollen met de deegroller. Het is hier niet zo extreem als in de bakvorm en het is een erg lekker brood geworden, daar niet van :)

De vraag is dus 1. Is het te voorkomen? Maar ook 2. Is het erg?
qltelmaandag 11 mei 2020 @ 09:06
quote:
1s.gif Op maandag 11 mei 2020 07:41 schreef MevrouwPuff het volgende:
[ afbeelding ]
Hierbij een voorbeeld van het ongelijke rijzen, (het duidelijkst bij de uiteinden zoals hier) het gebeurt dus ook wel bij uitrollen met de deegroller. Het is hier niet zo extreem als in de bakvorm en het is een erg lekker brood geworden, daar niet van :)

De vraag is dus 1. Is het te voorkomen? Maar ook 2. Is het erg?
Erg? Nee, waarom? Het smaakt toch goed?

Het lijkt me dat je gluten niet sterk genoeg zijn. Daardoor zakt je brood wat in, onder zijn eigen gewicht en is het niet in staat om koolzuur vast te houden. Gluten krijg je sterk door ze te motiveren. Je deeg uitrekken is een goede methode. Rek het uit, vouw het dubbel, en rek het weer uit. Als je dat doet, zul je waarschijnlijk merken dat dat de eerste keer heel makkelijk gaat en als je het een paar keer hebt gedaan gaat het lastiger. Dat zijn je gluten die steviger worden. Er zijn nog wel meer methoden voor, maar deze is makkelijk uit te leggen en te doen.

Overigens, goed kneden is uiteraard de methode om gluten te krijgen en ze sterk te krijgen. Het rekken en vouwen kan dit wat ondersteunen.
Qunixmaandag 11 mei 2020 @ 09:49
uzlAypg.png

Ter vergelijking, dit is brood van de befaamde bakkerij Hartog op de Wibautstraat in Amsterdam. Na mijn idee inderdaad het lekkerste brood. Ook hier zie je dat het wel gerezen is, maar nog steeds is het brood compact.

Het brood hoeft niet zo te worden als de bekende supermarktbrood.
MevrouwPuffmaandag 11 mei 2020 @ 11:35
Bedankt voor de antwoorden!
Ik laat de machine voor me kneden, die doet minder aan het rek en strek werk.
Misschien is het zo inderdaad best prima :)
qltelmaandag 11 mei 2020 @ 11:45
quote:
14s.gif Op maandag 11 mei 2020 09:49 schreef Qunix het volgende:
[ afbeelding ]

Ter vergelijking, dit is brood van de befaamde bakkerij Hartog op de Wibautstraat in Amsterdam. Na mijn idee inderdaad het lekkerste brood. Ook hier zie je dat het wel gerezen is, maar nog steeds is het brood compact.

Het brood hoeft niet zo te worden als de bekende supermarktbrood.
Beiden heeft zijn charme. Toch heb ik liever een lekker luchtig brood.

quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2020 11:35 schreef MevrouwPuff het volgende:
Bedankt voor de antwoorden!
Ik laat de machine voor me kneden, die doet minder aan het rek en strek werk.
Misschien is het zo inderdaad best prima :)
Het is simpel zelf te doen, hoor. Na het kneden nog even een keer of 10 uittrekken en vouwen. Kost geen moeite en ik denk dat je glutenstructuren er beter van worden.
realbasemaandag 11 mei 2020 @ 19:20
quote:
0s.gif Op maandag 11 mei 2020 11:45 schreef qltel het volgende:

[..]

Beiden heeft zijn charme. Toch heb ik liever een lekker luchtig brood.
[..]

Het is simpel zelf te doen, hoor. Na het kneden nog even een keer of 10 uittrekken en vouwen. Kost geen moeite en ik denk dat je glutenstructuren er beter van worden.
precies, ik doe na het deegkneden in de machine zelf nog even slap & fold :) word het lekker sterk van.. daarna al gelijk strak opbollen (vormen) voor de eerste rijs. tijdens het rijzen doe ik dan vaak nog even vouwen (puntje uitrekken en omvouwen en dan helemaal rond) voordat het na het rijzen de rijsmand in gaat,
Qunixdonderdag 14 mei 2020 @ 19:26
f.php?h=3BFE&p=1

f.php?h=0VRg&p=1
Yinnydonderdag 21 mei 2020 @ 08:14
Snelle broodjes.
Kind wilde rozijnenbroodjes en ik had toch karnemelk over. Halve recept gebruikt en aan helft rozijnen toegevoegd. Halve recept was genoeg voor 9 bolletjes
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/soda_bread_rolls_28320/amp
0kfCLzl.jpg
Mar_andonderdag 21 mei 2020 @ 11:14
Volgens mij zijn rijsmandjes wel een must, of niet? Wat is jullie ervaring daarmee? Heb het tot nu toe (3 broden gebakken al) altijd zonder gedaan, maar twijfel om er eentje te kopen.
AnneXdonderdag 21 mei 2020 @ 11:44
Geen idee over rijsmandjes.

Vanmorgen zag ik de snelle broodjes en recept van yinny.
Gehalveerd alles afgewogen en klaargezet.
Droog bestanddelen gemengd en melk/yoghurt erbij...shut vergeten te halveren. o|O
Plons, natte kledder.
Result: tis te eten. Beter opletten volgend x.
1716-CD88-B75-F-4-CB9-A85-C-FC1-EBFC248-D8.jpg
7-FF386-D1-CB29-4231-B9-BE-DCB22-ECDCE0-E.jpg
6994-DC31-864-F-4-F18-889-E-C58-F64-AB93-F6.jpg
FA9-CBAE9-6965-4-E34-A347-347-CADE7-D2-C5.jpg
Bleiedonderdag 21 mei 2020 @ 11:59
Ik maak wel gebruik van een rijsmandje, maar het is geen must. Goed strak opbollen, en dan is het niet nodig.

Gisteren vertrouwde ik gisteren mijn desemstarter genoeg om ermee te gaan bakken. Werd een meergranenbrood (recept van Levine):

3e06d01d05967336607bf43569e81d38.jpg

Zoon wilde meteen drie sneetjes vanochtend omdat hij het zo lekker vond O+
Yinnydonderdag 21 mei 2020 @ 12:00
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2020 11:44 schreef AnneX het volgende:
Geen idee over rijsmandjes.

Vanmorgen zag ik de snelle broodjes en recept van yinny.
Gehalveerd alles afgewogen en klaargezet.
Droog bestanddelen gemengd en melk/yoghurt erbij...shut vergeten te halveren. o|O
Plons, natte kledder.
Result: tis te eten. Beter opletten volgend x.
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Zo herkenbaar! Inderdaad beginnen met halveren en dan halverwege recept vergeten.....zo ook wel eens hele pittige gehaktballetjes gehad en keiharde koekjes ;(
qlteldonderdag 21 mei 2020 @ 12:25
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2020 11:14 schreef Mar_an het volgende:
Volgens mij zijn rijsmandjes wel een must, of niet? Wat is jullie ervaring daarmee? Heb het tot nu toe (3 broden gebakken al) altijd zonder gedaan, maar twijfel om er eentje te kopen.
Nee, ik heb al honderden broden gebakken van allerlei soorten en nog nooit de behoefte gehad om er 1 te kopen. En anderen zweren erbij. Het is maar wat je gewend bent, denk ik.
douche-eendjedonderdag 21 mei 2020 @ 13:46
Ik vind rijsmandjes alleen handig bij zuurdesem. Gistbroden hebben dat echt niet nodig met goed opbollen en vormen, mijn gistbroden liggen altijd op een rijsdoek.
Postbus100donderdag 21 mei 2020 @ 13:53
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2020 11:44 schreef AnneX het volgende:
Geen idee over rijsmandjes.

Vanmorgen zag ik de snelle broodjes en recept van yinny.
Gehalveerd alles afgewogen en klaargezet.
Droog bestanddelen gemengd en melk/yoghurt erbij...shut vergeten te halveren. o|O
Plons, natte kledder.
Result: tis te eten. Beter opletten volgend x.
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Er was een tijd dat ik dat standaard vergat. Uit zelfbescherming schreef ik dan eerst alle omgerekende hoeveelheden van ingrediënten op een ander briefje, en hield ik alleen die bij de hand. Dat ging goed!

Laatst voor het eerst sinds lange tijd weer gebakken. Een simpele cake met een twist. Gehalveerd. Maar niet apart opgeschreven, want ik vertrouwde mezelf er weer mee. Guess what happened :')
AnneXdonderdag 21 mei 2020 @ 13:56
Jullie maken mijn dag w/

Ook doodleuk eiwitten en eigelen omdraaien: in mijn hoofd in mijn handen.
Wit denken en geel erbij of andersom.
Over apart opschrijven was ik nog te slaperig voor...5 x tegen mijzelf zeggen en bij het 6e ingrediënt gaat het niet goed.
Pilesvrijdag 22 mei 2020 @ 11:21
Voor de mensen die gist zoeken: Welkoop *O* in 5x11gr of grootverpakking van 500gr. Volop verkrijgbaar hier :7
Yinnyzaterdag 23 mei 2020 @ 00:03
Heeft iemand deze geprobeerd?
https://alexandracooks.co(...)-you-will-ever-make/
Ik heb net kleine ovenschaaltjes besteld
AnneXzaterdag 23 mei 2020 @ 10:26
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 mei 2020 00:03 schreef Yinny het volgende:
Heeft iemand deze geprobeerd?
https://alexandracooks.co(...)-you-will-ever-make/
Ik heb net kleine ovenschaaltjes besteld
@Yinny bedoel je ovenbestendige glazen schaaltjes, nou ben ik de naam kwijt.
Zijn muffin vormen niet goed?

Kwam een donna hay brioche recept tegen en wil mij daar eens aan wagen.
Moet dat per se in een ‘blauwstalen broodbakvorm’ of kan ik dat doen in een cakevorm?
Recept is trouwens: https://nombelina.com/brioche-van-donna-hay/
Yinnyzaterdag 23 mei 2020 @ 11:39
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 mei 2020 10:26 schreef AnneX het volgende:

[..]

@:Yinny bedoel je ovenbestendige glazen schaaltjes, nou ben ik de naam kwijt.
Zijn muffin vormen niet goed?

Kwam een donna hay brioche recept tegen en wil mij daar eens aan wagen.
Moet dat per se in een ‘blauwstalen broodbakvorm’ of kan ik dat doen in een cakevorm?
Recept is trouwens: https://nombelina.com/brioche-van-donna-hay/
Ja, 2 Pyrex schalen van 1 liter. Muffin vormpjes zijn te klein.

Cakevorm gebruik ik ook voor brood, dus dat moet lukken. Als de grootte maar niet heel erg verschilt.
AnneXzaterdag 23 mei 2020 @ 11:52
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 mei 2020 11:39 schreef Yinny het volgende:

[..]

Ja, 2 Pyrex schalen van 1 liter. Muffin vormpjes zijn te klein.

Cakevorm gebruik ik ook voor brood, dus dat moet lukken. Als de grootte maar niet heel erg verschilt.
Dank je voor je antwoord.
Dan doe ik tzt een cakeblik.

Wat betreft muffin vorm: ik heb behalve standaard maat ook een silicone mal met 6 grote vormen. Vandaar de opmerking.
Yinnyzaterdag 23 mei 2020 @ 12:23
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 mei 2020 11:52 schreef AnneX het volgende:

[..]

Dank je voor je antwoord.
Dan doe ik tzt een cakeblik.

Wat betreft muffin vorm: ik heb behalve standaard maat ook een silicone mal met 6 grote vormen. Vandaar de opmerking.
Heb je dan muffins van een liter? :P

Ik heb die siliconen bakvorm ook, gebruik die heel weinig, omdat ik ze zo groot vind. Wel handig om lava molten cakes in te maken, want die floepen er zo uit.
Yinnydinsdag 2 juni 2020 @ 14:19
https://alexandracooks.co(...)d-you-will-ever-make
jLmirkw.jpg
7gB2OPB.jpg
Half volkorenmeel gebruikt. Het is echt heel snel klaar. Mijn vriend vind het op brood van de bakker lijken (heel luchtig). Ik vind er niet heel veel smaak aan zitten, maar als onderlegger voor smeersels wel oké.
Yinnydonderdag 25 juni 2020 @ 22:09
Wordt er nog gebakken?
https://www.kingarthurflo(...)urdough-bread-recipe
Dat wordt dan dit:
zPvFdkI.jpg
kfkmEm0.jpg
En ook weer rozijnenbroodjes van Rutger bakt gemaakt!
vpDc8Xt.jpg