qltel | zondag 1 december 2019 @ 16:21 |
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven. Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten. Basisprincipes Tips Poolish/Preferment ![]() ![]() Enkele recepten: Internetsites voor broodrecepten en informatie: Vooral de eerste twee zijn aanraders! http://www.thefreshloaf.com/ http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/ http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1 http://www.broodbakken.startkabel.nl/ http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag ![]() http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/ Filmpje van ![]() ![]() | |
douche-eendje | dinsdag 3 december 2019 @ 21:06 |
Ah er is een nieuwe ![]() @ stofluis/in ander voedingsmiddelen zitten; geen idee. Gewoon goed kijken? ![]() Ik bakte afgelopen weekend de speculaasbroodjes met amandelspijs uit het boek van Levine: ![]() En vandaag nog stokbrood. ![]() | |
HaverMoutKoekje | woensdag 4 december 2019 @ 09:13 |
Ziet er goed uit, douche-eendje! | |
Bleie | donderdag 5 december 2019 @ 20:35 |
![]() Hapjes voor pakjesavond. | |
Hupje | donderdag 5 december 2019 @ 21:18 |
Chique broodjes, douche-eendje! En de hapjes van Bleie zien er heerlijk uit. Ik maakte kruidnotenbrood (een soort suikerbrood met kruidnoten en koekkruiden). Foto's moet ik nog een keer uploaden. | |
Hupje | zondag 15 december 2019 @ 18:12 |
Hier dan eindelijk mijn kruidnoten brood. Het was erg lekker (en ik had de eerste keer iets fout gedaan qua uiterlijk) dus ik heb het twee keer gemaakt. ![]() ![]() ![]() | |
Lucky_Strike | woensdag 18 december 2019 @ 11:43 |
Wat zijn nou fijne recepten voor een beetje basisbroden? Zonder toevoegingen als noten ofzo. We willen deze kerstdagen zelf ons brood bakken voor ontbijt, lunch en ook stokbrood voor bij de kaasfondue. | |
anndb | woensdag 18 december 2019 @ 12:45 |
Ben ik ook benieuwd naar, helemaal geen ervaring met brood bakken maar sinds enkele dagen eindelijk een fatsoenlijke oven, die combi magnetron is eindelijk weg hier (klote ding). Wil me er nu eindelijk ook eens aan wagen. | |
FranticDJ | woensdag 18 december 2019 @ 16:03 |
Ik kan t boek van Edwin Klaassen wel aanraden voor beginners ![]() En nee er staan niet alleen desem dingen in. | |
FranticDJ | woensdag 18 december 2019 @ 16:16 |
https://www.youtube.com/channel/UCIceram1KZbNX8AItX3-0kg/videos Deze man legt ook veel dingen goed uit voor de thuisbakker ![]() | |
Yinny | woensdag 18 december 2019 @ 18:23 |
Ik kan herinneren dat ik ooit lekkere stokbrood heb gemaakt met dit recept. Alleen vond ik het zo veel werk dat ik nadien nooit meer heb gedaan en gewwon stokbrood koop | |
roos94 | woensdag 18 december 2019 @ 18:25 |
Ziet er lekker uit ![]() | |
Lucky_Strike | woensdag 18 december 2019 @ 18:50 |
Welk recept? | |
Yinny | woensdag 18 december 2019 @ 20:04 |
Eh, linkje vergeten [ Bericht 1% gewijzigd door Yinny op 18-12-2019 20:05:43 (Vergeetachtigheid) ] | |
Lucky_Strike | woensdag 18 december 2019 @ 21:42 |
Thanks ![]() | |
Poefbank | woensdag 18 december 2019 @ 22:28 |
Ik heb een vraagje over zuurdesemdeeg. Het deeg moet ongeveer een remrijs hebben van 24uur. Is het dan handig om het deeg tot 27graden te kneden of gewoon kamertemperatuur of zelfs nog kouder? | |
Hupje | vrijdag 31 januari 2020 @ 21:58 |
Eindelijk mijn foto van het HHB broodje geupload, hier is ie:![]() Zelfs met de uitleg vond ik het een puzzel ![]() | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 31 januari 2020 @ 22:00 |
Moet het een obese mummie voorstellen? ![]() | |
qltel | vrijdag 31 januari 2020 @ 22:15 |
Oh, ik had 'm ook gemaakt. Ik weet niet of ik er ergens een foto van heb. Zal morgen eens kijken. | |
qltel | zaterdag 1 februari 2020 @ 08:10 |
Ik had er dus inderdaad een foto van.. ![]() | |
Farenji | dinsdag 17 maart 2020 @ 12:47 |
Ik wilde van de corona-nood een deugd maken en heb bij het hamsteren van houdbare producten ook wat bloem/meel gekocht: tarwe, durum en kikkererwtenmeel, en gist natuurlijk. Ik heb nog nooit brood gebakken (behalve flatbread, in de koekepan) en dit leek me wel een leuk moment om dat eens te proberen. TVP dus. | |
qltel | dinsdag 17 maart 2020 @ 12:48 |
Succes, brood bakken kan erg leuk zijn! | |
devlinmr | donderdag 19 maart 2020 @ 08:41 |
Jij en vele anderen blijkbaar. Ik ging hier bij de molen mijn 2 wekelijkse voorraad meel en bloem halen.. was verdomme bijna alles uitverkocht en meel helemaal. Kuthamsters | |
Farenji | donderdag 19 maart 2020 @ 10:01 |
Er wordt wel weer nieuwe gemalen. Ik heb gisteren een begin gemaakt met een zuurdesem-starter, kijken of het met wilde gist gaat lukken, alleen bio bloem en water zonder toegevoegingen. Ben benieuwd! | |
devlinmr | donderdag 19 maart 2020 @ 10:09 |
Vast, maar de molen is alleen Do-Za open en moest ik dus een week wachten, gisteren gehaald, maar wederom een run op meel door mensen die het waarschijnlijk laten verpieteren Roggemeel gaat beter | |
Farenji | donderdag 19 maart 2020 @ 10:45 |
Nou, net gecheckt en de eerste twee bubbels zijn al zichtbaar. Na iets meer dan 12 uur, dat noem ik succes. | |
douche-eendje | donderdag 19 maart 2020 @ 10:52 |
naar welke molen ga je? Mijne is ook van do-za open, dus geen idee of het handig is om te gaan halen dit weekend ![]() | |
Thinkk-Pinkk | donderdag 19 maart 2020 @ 10:54 |
Hier was ook alles op. Ik wilde een nieuwe voorraad worstenbroodjes maken. Maar niks alles op ![]() | |
Zo-is-dat | donderdag 19 maart 2020 @ 11:02 |
Hier staat het deeg voor de eerste rijs om een suikerbrood te worden ![]() ![]() | |
devlinmr | donderdag 19 maart 2020 @ 11:41 |
Wageningen "de vlijt" | |
devlinmr | donderdag 19 maart 2020 @ 11:41 |
![]() | |
Farenji | woensdag 25 maart 2020 @ 20:24 |
Ik heb afgelopen weekend mijn eerste brood gebakken, een (zo simpel mogelijk) tarwebloem zuurdesembrood. Werd wel beetje afgeschrokken door alle info op internet, waar er berekeningen langskwamen en water tot op de graad nauwkeurig op temperatuur werd gebracht om het deeg de optimale eindtemperatuur te geven. Ik heb zelf niet zo moeilijk gedaan. Mijn starter was goed actief in ieder geval. Ik heb het deeg een halve dag laten rijzen maar volgende keer doe ik het langer. En ik had misschien ook langer moeten kneden. Het eindresultaat was mooi en best goed van smaak, misschien wel wat te zout en veel te stevig. Twee dagen later kon je er al ruiten mee ingooien. Gisteren en vandaag een gewoon simpel gistbrood gebakken (nacht gerezen in de koelkast) en die is echt goed gelukt. Mooie knapperige korst en goede structuur en heerlijke smaak. Lang geleden dat ik zo van brood heb genoten! Komend weekend nieuwe poging met zuurdesem. | |
proud_mami | maandag 30 maart 2020 @ 11:14 |
Hoi allemaal! Hier ook door het coronavirus aangestoken met het broodbakvirus. Wat is het leuk zeg! En wat maken jullie mooie broden, wow! Ik ben nog echt een beginner, ben begonnen met gewoon een broodmix uit de supermarkt en heb afgelopen zaterdag meel bij een molen gehaald. Wat een assortiment hebben ze daar zeg, echt heel veel. Kon ivm corona maar kort blijven helaas (er stond een hele rij buiten te wachten) maar ik ga daar zeker vaker heen. Ik heb voor door de week stiekem een broodbakmachine gekocht of is dat hier vloeken in de kerk ;-)? In het weekend wil ik in de oven bakken maar voor door de week wil ik het in de bbm doen. Het lijkt me ook handig voor het kneden en rijzen. Heb trouwens een Panasonic gekocht, schijnt goed te zijn? Ik heb vanochtend deeg met de hand gemaakt en dat ligt nu in mijn crockpot (slowcooker en snelkookpan in één) want die heeft ook een yoghurt functie en dat schijnt goed te zijn voor het rijzen. Ben benieuwd! Wat staan er trouwens een fijne linkjes in de OP, dank daarvoor! | |
Yinny | dinsdag 31 maart 2020 @ 12:57 |
Omdat ik de smaak te pakken heb en nu EINDELIJK no knead bread van mijn lijstje kan afstrepen! Ik wilde kijken of het ook met alleen volkorenmeel kon en zij had het dus al geprobeerd https://www.jennycancook.com/recipes/no-knead-whole-wheat-bread/ Resultaat: ![]() | |
Lucky_Strike | dinsdag 31 maart 2020 @ 13:10 |
Nice ![]() Welkom @proud_mami Er is volgens mij ook ergens een broodbakmachine-topic. Ik zal even zoeken. Edit: dit is het meest recente deel: CUL / Broodbakmachine deel 7 | |
proud_mami | dinsdag 31 maart 2020 @ 13:21 |
Oh top, dank je wel! | |
Lucky_Strike | dinsdag 31 maart 2020 @ 13:22 |
Als je wilt posten in dat topic maar het lukt niet, moet je even een gil geven. | |
proud_mami | dinsdag 31 maart 2020 @ 13:33 |
Nou, het deeg in de slowcooker rees idd bijna de pan uit .... echter toen ik het er uit haalde om in de oven te doen zakte het helemaal in ![]() Was wellicht ook geen handige actie maar goed, al doende leert men. | |
proud_mami | dinsdag 31 maart 2020 @ 13:35 |
Is gelukt hoor maar de laatste post was van augustus 2019, heb er wel wat in gepost in de hoop dat het topic weer leven in geblazen wordt. Je zou toch denken dat mensen in deze tijd wellicht de bbm weer uit de kast halen. | |
Farenji | dinsdag 31 maart 2020 @ 16:57 |
Nog even terugkomend op het zuurdesembrood dat ik afgelopen zondag had gebakken. Het is lekker van smaak en de structuur is op zich best goed, beter dan mijn eerste brood. Maar eigenlijk wil ik het nog luchtiger. De kruim is me iets te klein. Is dat een kwestie van langer rijzen? Langer/vaker kneden? Ander meel? Meer water aan het deeg toevoegen? Of moet je dan toch gist of suiker of weetikveel toevoegen? Ik heb het deeg iig zaterdagochtend gemaakt met 300 gram eigen desemstarter, 550 gram meel (gebuild tarwemeel, van de ekoplaza) en 300ml water + 2 theelepels zout. Minstens 10 minuten gekneed, en daarna in de koelkast tot de volgende ochtend. Toen heb ik zacht de lucht eruit geduwd en daarna nog ruim 4 uur laten rijzen buiten de koelkast in een vorm. | |
MevrouwPuff | dinsdag 31 maart 2020 @ 19:59 |
Afgelopen weekend heb ik dit recept gemaakt, wel met zonnebloempitten aangevuld. Een goed brood geworden, al kreeg ik m niet zo mooi opgebold in de vorm omdat ik m had laten rijzen een ronde kom. Misschien kan ik m eerder al in de vorm doen en het laatste stukje rijs daar laten gebeuren. | |
douche-eendje | dinsdag 31 maart 2020 @ 20:28 |
Hoe was je window pane test na het kneden? Had je een mooi vliesje? Er zit ook echt een verschil in meel en bloem-soorten, brood maken met meel is een stuk lastiger dan met bloem. In bloem zit meer gluten, dus meer elasticiteit dus luchtiger brood. Wat ook kan werken als je nog niet zoveel met desem hebt gewerkt, is een goed basisrecept om het goed onder de knie te krijgen. Een fijne daarvoor is dit recept: http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/ | |
Qunix | dinsdag 31 maart 2020 @ 21:55 |
Echt geen meel of bloem te verkrijgen ![]() | |
qltel | dinsdag 31 maart 2020 @ 22:04 |
Ik koop het altijd in 25 kilo zakken. EN net voor deze ellende een nieuwe zak gehaald.. ![]() (En vandaag alweer 4 KG verwerkt in 6 broden) [ Bericht 3% gewijzigd door qltel op 31-03-2020 22:27:47 ] | |
proud_mami | dinsdag 31 maart 2020 @ 23:19 |
Online is nog genoeg te krijgen hoor, ook bij molens. | |
Lucky_Strike | donderdag 2 april 2020 @ 12:53 |
Ik heb gisteren rogge, volkoren en gewone bloem gekocht (2-4 kilo) en het zit in onhandige zakken die met een touwtje zijn dichtgebonden. Hoe bewaren jullie je bloem? | |
qltel | donderdag 2 april 2020 @ 13:44 |
Ligt eraan. Kunststof bussen en plastic emmers met deksel, ligt aan de hoeveelheid. | |
mikieu | donderdag 2 april 2020 @ 19:54 |
Gister een bruinbrood gebakken ![]() ![]() | |
HaverMoutKoekje | donderdag 2 april 2020 @ 19:59 |
Ziet er prima uit. | |
Yinny | donderdag 2 april 2020 @ 20:48 |
Ziet er goed uit! | |
qltel | donderdag 2 april 2020 @ 22:24 |
Netjes! | |
Lucky_Strike | donderdag 2 april 2020 @ 22:32 |
Net brood. Heb je een recept toevallig? | |
realbase | vrijdag 3 april 2020 @ 09:23 |
Hi ! Ik ben de laatste tijd veel bezig met broden bakken in de pan in de oven ( no knead bijv ) wat prima lukt ![]() ![]() | |
qltel | vrijdag 3 april 2020 @ 11:05 |
Vers gist in plaats van droge gist (Jumbo verkoopt het o.a.) Klein beetje vitamine C toevoegen Gerstemoutmeel toevoegen (niet de donkere variant die gebruikt wordt om donker meel te maken, maar de lichte (niet gebrandde)), deze bijvoorbeeld. Eventueel wat dextrose toepassen, alhoewel gewone suiker ook kan. | |
realbase | vrijdag 3 april 2020 @ 11:07 |
Sorry, vergat ik te zeggen - broodverbeteraar zat er ook al in ! Thakns voor de tip, ik ga eens proberen met verse gist. Broodje smaakt overigens prima ![]() ![]() [ Bericht 4% gewijzigd door realbase op 03-04-2020 11:15:39 ] | |
qltel | vrijdag 3 april 2020 @ 11:20 |
Maar dat is ook het mooie van zelf brood bakken, of het wel of niet goed gelukt is, smaken doet het meestal wel. | |
coccinelle | vrijdag 3 april 2020 @ 12:37 |
Ik ben sinds zeer kort ook aan het brood bakken. Gewoon omdat koken en bakken mijn hobby is, en het veel lekkerder is. Echter doordat halve supermarkten nu geplunderd zijn is er niks meer te krijgen behalve de standaard broodbakmixen. De molens hier in de buurt zijn allemaal gesloten i.v.m. corona. Nu volg ik het pakje niet heel precies, aangezien na 5 minuten kneden het nog een natte mega kleverige deeg is wat aan de vingers blijft zitten i.p.v. hoe het hoort. Dus ik kneed het deeg met mijn kracht zo'n 30 min zodat ik een mooi stevig vliesje kan trekken. Ook laat ik het deeg langer rijzen i.p.v. de 20 minuten van de verpakking. (60 min rijs, lucht eruit drukken, opbollen en rusten in folie, vormen en 30-45 min rijs) Toch krijg ik een redelijk compacte brood met meer de kruim van een stokbrood dan van een fluffy witbrood. Wat kan ik verbeteren met de broodbakmix? Wellicht een bakje met water in de oven zetten? Hopelijk kan ik snel weer aan bloem, meel en gist komen. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 3 april 2020 @ 13:23 |
20 minuten is echt extreem kort Ik doe bij gistdeeg eigenlijk altijd 60 minuten, vormen, 60 minuten en dan bakken | |
qltel | vrijdag 3 april 2020 @ 14:18 |
Is dat zo'n pakje van Koopmans of consorten? Volg dan maar gewoon de aanwijzingen op de verpakking. Ik heb (toen ik wat van die dingen kreeg) dat ook met heel veel bedenkingen bekeken, maar achteraf kwam er een heel aardig broodje uit. Geen idee wat er allemaal in zit, maar gezond zal het niet zijn.. ![]() | |
realbase | vrijdag 3 april 2020 @ 14:22 |
ik doe echt heel simpel no knead als ik lui ben ![]() Savonds om 5 uur alles bij elkaar in een kom, goed mixen en laten staan tot 8 uur sochtends. dat in een theedoek met wat bloem beetje vormen naar een bol (als dat het niet is) en dan met die theedoek de voorverwarme pan in en de oven in.. klaar.. ![]() | |
mikieu | vrijdag 3 april 2020 @ 14:45 |
320 bloem 320 volkorenmeel 9 gr zout 13 gr suiker 8,5 gr gist 27 gr roomboter 410 gr water | |
coccinelle | vrijdag 3 april 2020 @ 15:01 |
Als ik de ingrediënten bekijk is het niet mega gezond nee plus het is witbrood (alternatief was waldkorn, maar dat blieven ze hier niet ![]() Kan iemand mij een online winkel aanraden voor o.a. bloem en gist welke geen mega lange levertijd heeft? | |
realbase | vrijdag 3 april 2020 @ 15:24 |
zoek anders even een molen op in de buurt die open is ? Ik ben gister bijv in Wateringen geweest overdag en er was niemand - geen zorgen over teveel mensen ! | |
coccinelle | vrijdag 3 april 2020 @ 15:52 |
Zie mijn 1e post ![]() | |
Lucky_Strike | zaterdag 4 april 2020 @ 09:58 |
Hoe lang kneden jullie een brooddeeg in de standmixer? | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 4 april 2020 @ 09:59 |
Minuutje of 10 En dan testen of je vliesje kan trekken | |
Lucky_Strike | zaterdag 4 april 2020 @ 10:05 |
Ok, ga ik zo doen ![]() | |
devlinmr | zaterdag 4 april 2020 @ 10:24 |
E-nummers zeggen niks. Kijk anders hier https://www-xandrabaktbro(...)oppunten-van-meel%2F | |
Yinny | zaterdag 4 april 2020 @ 10:47 |
Vergeten rozijnenbroodjes te kopen en de kleine wilde ze echt graag eten, dus....![]() Recept http://rutgerbakt.nl/broo(...)lijke-kinderbakboek/ | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 4 april 2020 @ 10:49 |
![]() | |
devlinmr | zaterdag 4 april 2020 @ 11:23 |
Mjam... Fok ontbijt meet ? | |
Lucky_Strike | zaterdag 4 april 2020 @ 11:41 |
Deze ligt nu voor de eerste rijs. Geen 20 minuten zoals al die mixen voorschrijven maar een uur. Dat moet van Havermoutkoekje ![]() Ik heb braaf een filmpje van Levine opgezocht over hoe goed deeg er uit ziet want ik moet een vliesje trekken van HMK ![]() Dan vraag ik me nu nog iets af. Die eerste rijs, dat kan toch gewoon in mijn stalen mengkom? En doen jullie er nou wel of geen vochtige doek over? | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 4 april 2020 @ 11:43 |
wat een verantwoordelijkheid op mijn schoudertjes ![]() Ik doe het in licht ingevette beslagkom met een badmuts erover | |
Farenji | zaterdag 4 april 2020 @ 13:59 |
Zo, ik heb net tien kilo tarwebloem ingeslagen, ik wist wel dat er een molen vlakbij mij was maar dat ie ook nog volop in bedrijf was, dat dan weer niet. Ik kan weer bakken! | |
Oceanonix | zaterdag 4 april 2020 @ 14:18 |
Heeft iemand het no knead paasbrood uit de huidige foodies al geprobeerd? Volgens mij klopt het niet. Ik eindig na de rijs overnacht op een onsamenhangende massa. ![]() | |
qltel | zaterdag 4 april 2020 @ 16:46 |
Ik bol 'm op en leg 'm dan op mijn bebloemde werkblad. Ik leg er bubbelfolie overheen. | |
Lucky_Strike | zaterdag 4 april 2020 @ 20:55 |
Het brood was matig. Onder meer omdat we blijkbaar al een tijdje te veel deeg in een te kleine vorm doen ![]() Maar we hebben er wel lol mee gelukkig ![]() Morgen naans op de bbq en een no knead in de Dutch oven. Die laatste was vorige week mislukt dus ik wil een herkansing. | |
realbase | maandag 6 april 2020 @ 09:40 |
ik heb gister weer een donker granen brood geprobeerd - deze kwam een stuk beter eruit en bleef hoog (minder baksteen) Vraagje aan de andere bakkers hier - waar kopen jullie je spulletjes ? (rijsmandjes etc) Ik vind bol nu erg duur, ![]() | |
Zo-is-dat | maandag 6 april 2020 @ 10:28 |
https://www.weekendbakery.com/webshop/nl/18-broodbak-sets Hier heb ik mezelf jaren geleden op getrakteerd ![]() https://www.broodbakshop.nl/bakspullen/rijsmandjes.html Ik meen bij deze ook wel eens wat besteld te hebben | |
Yinny | maandag 6 april 2020 @ 10:41 |
@minilot Foolproof broodjes, bedankt voor de link! ![]() | |
realbase | maandag 6 april 2020 @ 11:08 |
Thanks ! Ik heb wellicht een stomme vraag - ik maak vaak broden met 500 gram meel.. wat voor maat rijsmandje heb ik dan nodig? moet ik alle ingredienten optellen ? of gaat het uit van de hoeveelheid meel (zie ze van 400g / 600g/ 800g/ 1000g etc.. | |
Yinny | maandag 6 april 2020 @ 11:23 |
Hoi! Ze gaan uit van de hoeveelheid DEEG, dus idd alles optellen | |
realbase | maandag 6 april 2020 @ 11:41 |
OK - dus dan moet ik uitgaan van 1000g (500gram bloem, bijna 4DL water met wat zout /gist) rijsmandje . Dank je ![]() [ Bericht 6% gewijzigd door realbase op 06-04-2020 15:04:52 ] | |
coccinelle | maandag 6 april 2020 @ 20:59 |
Zo te zien heeft de bakboerderij geen langwerpige van 1000 gram, maar nog wel ronde. Volgens mij leveren ze nog heel snel. Een vriendin tipte mij op de bakboerderij. Mijn man moest een dorp verderop zijn, dus ik ging mee en heb ik even wat bloem, meel en gist ingeslagen. Vanochtend een heerlijke brood gebakken. Wat een verademing i.t.t. de broodbakmix van de jumbo. Een geweldig deegje gekneed in 15 min tijd en het brood is ontzettend fluffy! Alleen nog 1 probleem. Hoe snij ik een beetje leuke plakjes? ![]() | |
qltel | maandag 6 april 2020 @ 22:03 |
Weet je wat de leukste compacte snijmachine is? Een goed broodmes. Ik heb hier 2 elektrische broodmessen en 2 snijmachines en op een gegeven moment heb ik een goed broodmes gekocht en dat werkt toch echt het beste en het snelste. Als je maar een vaste hand hebt. | |
Zo-is-dat | dinsdag 7 april 2020 @ 08:29 |
https://m.kookpunt.nl/sun(...)es&RedirFrom=Desktop Deze hier een keer getipt gekregen. Heel fijn mes! Nog elke keer blij mee ![]() | |
mikieu | dinsdag 7 april 2020 @ 13:17 |
Ik gebruik een afsluitbare kom, geen vochtige doek. Kan beide. Een uur rijzen is goed, maar ik kijk vooral, soms ben ik nog niet tevreden en laat ik hem wat langer. Hetzelfde voor de tweede rijs. Ik koop wel bloem en meel bij de molen, dit geeft mij betere resultaten. Toen ik begon met supermarktspul ging het vaak mis. Misschien als ik dat nu zou doen dat het beter lukt, geen idee. | |
Mar_an | dinsdag 7 april 2020 @ 23:04 |
Ik ga dit doen, want ik weet van gekkigheid niet wat ik moet doen op m’n vrije dagen dus volg en ik lees het zo (en ik zie echt mooie dingen voorbij komen)🥖 | |
foodlover | woensdag 8 april 2020 @ 15:25 |
Mooie baksels hier! Vandaag een Experiment: tijgerbrood. Ik heb een kleine Rowenta oven en daarom een klein brood gebakken, was voldoende voor lunch 2 personen. Recept: https://www.youtube.com/watch?v=IqpJFF3A0NE&t=275s (Duits ![]() Leuk recept, waarbij het brood maar 1x rijstijd heeft, daarna in een pan met deksel in nog koude oven gaat om te bakken. Heb 1/3 van de ingredienten gebruikt (want mijn pan heeft inhoud 2L) ![]() ![]() ![]() | |
coccinelle | donderdag 9 april 2020 @ 21:30 |
Het snijden van brood nr 4. ging een stuk beter. Brood echt heel goed af laten koelen en snijden op de zijkant. Ik heb nu twee mooie (en heerlijke!) broden gebakken van bloem en meel van de 'molen'. Ons jongste zoon blieft geen supermarktbrood meer ![]() Ik zal zo wat foto's plaatsen, maar imgur werkt niet echt mee. | |
qltel | donderdag 9 april 2020 @ 22:25 |
Zo doe ik het inderdaad ook. Snijden via de zijkant gaat meestal een stuk beter. | |
coccinelle | vrijdag 10 april 2020 @ 00:02 |
![]() Witbrood met sesamzaadjes ![]() Kruim van het (lichte) volkorenbrood ![]() De bolletjes ![]() | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 10 april 2020 @ 09:31 |
Mooi hoor ![]() | |
Yinny | vrijdag 10 april 2020 @ 20:48 |
Voor bij de tapas: https://www.lazycatkitchen.com/no-knead-turkish-bread/ Iets te veel meel gebruikt bij het vormen, maar het was ook heeeeeeel plakkerig ![]() | |
qltel | vrijdag 10 april 2020 @ 21:04 |
Mooie gaten! | |
vivelafete | zondag 12 april 2020 @ 08:20 |
Hoi allemaal! Ik wil het brood bakken in de oven ook weer eens proberen. In het verleden wel al wat no-knead broden gemaakt (leuk!) en wat gistbroden uit meesterlijk brood van robert proberen te maken (geen succes). Nu heb ik ook weer wat gelezen en wat youtube-filmpjes bekeken en wil het simpele broodrecept van bakewithjake gaan maken, maar daar heb ik een vraag over. Hij heeft het over strong white bread flower. Wat is dit en waar is het mee te vergelijken in nederland? Ik neem aan dat het wat anders is dan patentbloem en heb nu wit tarwelbloem van de molen, zou dat ongeveer hetzelfde zijn? Nu heeft Jack het in dit recept over 64% hydratatie en dit kom ik bij wat lezen wel vaker tegen. Robert maakt in zijn boek broden met een veel lager percentage van ik geloof 54%. 270 gr. water op 500 gr. Bloem. En ergens snap ik dan wel dat mijn broden niet zo goed lukte destijds (ze waren hard en rezen nooit mooi), ik had ook nooit echt een mooi soepel deegje. Zijn er hier mensen die wel succes hebben gehad met de standaard gistbroden van Robert? Ik kan me moeilijk voorstellen dat er in zo'n boek fouten staan, maar het wijkt behoorlijk veel af van veel andere recepten. Of heeft hij gewoonn zulke skills dat hij ook met lagere hydratatiepercentages mooie deegjes kan vormen? Ik ben erg benieuwd of jullie hier wat meer over kunnen vertellen! [ Bericht 0% gewijzigd door vivelafete op 12-04-2020 09:44:01 ] | |
HaverMoutKoekje | zondag 12 april 2020 @ 10:49 |
Strong Bread flower is meel met vrij hoog eiwit gehalte (12 % dacht ik). Ik gebruik daar wel patentbloem voor, aan degene die ik heb van de molen is tarwemout toegevoegd om eiwitgehalte te verhogen | |
Zo-is-dat | zondag 12 april 2020 @ 12:23 |
Wat is dit toch een aanstekelijk topic! Hier vandaag zoet gebakken ![]() Appel kaneel broodjes | |
Zo-is-dat | zondag 12 april 2020 @ 12:50 |
Oh vergeet m’n no knead rolls helemaal ![]() ![]() | |
vivelafete | zondag 12 april 2020 @ 12:53 |
Nice! Mooie broden zeg! | |
Hupje | zondag 12 april 2020 @ 14:02 |
Dat ziet er lekker uit, Zo-is-dat! Ik heb witte paashaas broodjes gemaakt. ![]() | |
Oceanonix | zondag 12 april 2020 @ 15:01 |
Ik heb net matses en croissants gebakken![]() ![]() | |
MevrouwPuff | zondag 12 april 2020 @ 15:29 |
Wat een mooie broodjes! Vandaag heb ik voor het eerst mn deeg gecheckt op vliesjes kunnen trekken. Dat hield bij volkorenbrood in dat het een stuk langer gekneed moest worden, maar ook een stuk beter gerezen was. In de oven was hij uiteindelijk zo hoog geworden dat ie tegen de grill aankwam, dat is me nog nooit overkomen! Tot nu toe was mn brood nooit zo goed gerezen en was het ook erg kruimelig. Ik heb nu één brood gemaakt met dit recept https://www.baksels.net/volkoren-tarwebusbrood/ Mn broodblik is voor 900 g, dus hij was misschien ook wel te hoog omdat er gewoon teveel deeg was. | |
Yinny | zondag 12 april 2020 @ 15:55 |
Had je het recept gehalveerd? Er staat dat de opgegeven hoeveelheid voor 2 broden is. | |
Zo-is-dat | zondag 12 april 2020 @ 16:34 |
Ohhh die matzes en prachtige croissants! Hupje wat een schattige konijntjes ![]() | |
MevrouwPuff | zondag 12 april 2020 @ 17:04 |
Ja gehalveerd. Anders was het wel een massief brood geweest als het in één vorm zou passen ![]() Misschien scheelt het ook dat ik nu meel van de molen heb ipv van de Albert Heijn. | |
Yinny | zondag 12 april 2020 @ 17:30 |
Dat dacht ik al😂 Is je meel puur tarwemeel? Soms zit er al broodverbeteraar in het mengsel. Meel bij de molen is idd het fijnst! | |
Yinny | maandag 13 april 2020 @ 10:49 |
Kaiserbroodjes uit het boek The Bread Baker's apprentice van Peter Reinhardt![]() Wat een werk voor broodjes die 30 cent kosten bij de supermarkt😂 ![]() Lekker, maar ik weet niet of ik ze lekkerder vind dan de no knead broodjes. | |
Oceanonix | maandag 13 april 2020 @ 10:58 |
Heb je ze gevouwen of gebruik gemaakt van een stempel voor de inkeping aan de bovenkant? | |
Bleie | maandag 13 april 2020 @ 11:17 |
Er was vorige week gelukkig eindelijk weer bloem te krijgen hier in de buurt! Gisteren maakte ik daar twee breekbroden van voor de paaslunch. Foto in spoiler, want hij is wel heel groot, volgens mij.
| |
Yinny | maandag 13 april 2020 @ 11:17 |
Stempel, heel diep in gedrukt, maar toch bijna helemaal verdwenen 😂 | |
Yinny | maandag 13 april 2020 @ 11:18 |
Leuk idee! | |
HaverMoutKoekje | maandag 13 april 2020 @ 13:45 |
Stempel zo te zien, vouwen geeft veel meer reliëfverschil | |
Qunix | dinsdag 14 april 2020 @ 12:53 |
Zonnebloemzaad brood (compact gemaakt, dus na het rijzen beetje indrukken). Ik heb hele zaadjes los en 100gr gemalen er door gedaan. Prima gelukt en de geur ![]() | |
Yinny | dinsdag 14 april 2020 @ 13:17 |
Weet niet of ik dit nou in het brood of baktopic moet zetten, maar aangezien dit recept uit the Bread Baker's apprentice van Peter Reinhardt komt...![]() Ik heb ze kleiner gemaakt dan opgegeven en veel minder glazuur gebruikt. | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 14 april 2020 @ 15:44 |
Er zit gist in, het deeg is gekneed, dus het is brood :-) vind ik | |
MevrouwPuff | woensdag 15 april 2020 @ 18:36 |
Vandaag heb ik weer een mooi gerezen brood gemaakt, echt fijn om te weten dat het wel kan lukken ![]() Voor mij maakte het verschil: - eerst gist oplossen in wat water op kamertemperatuur (er staat altijd op een pak dat het niet hoeft, maar ik krijg toch het gevoel dat het zo wel beter gaat) - water niet allemaal tegelijk erinkieperen, maar het laatste beetje alleen als het nodig is - het moest echt langer gekneed worden. Nu doe ik de vliesjestest ![]() - een andere rijsplek, bij de verwarming (en het raam) was mogelijk toch teveel op de tocht. Op het aanrecht rijst het een stuk beter (vast door de combinatie van aanpassingen). | |
FranticDJ | donderdag 16 april 2020 @ 10:35 |
Hebben jullie ervaring met brood voorbakken, invriezen en dan later afbakken? Ben er mee aan het experimenteren.. Voeg doorgaans iets meer water toe en bak 3/5e van de baktijd voor. Laat afkoelen en vries dan zo snel mogelijk in. En dan bij afbakken nog eens de 1/2e van de normale baktijd. maar 'mis' nog iets.. Heb het gevoel dat het beter kan. | |
Goitske | donderdag 16 april 2020 @ 19:17 |
Van de week voor het eerst een waldkorn brood gemaakt uit een pakje. Aangezien gist steeds uitverkocht was dacht ik oke die zet ik neer voor het geval dat. Gisteren dus brood op en met kinderen naar de winkel is geen optie... Dus ik dacht probeer het eens. Het bakken vond ik apart qua kneed en rijzen maar uiteindelijk echt een lekker brood! Viel niet tegen ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Goitske op 16-04-2020 20:47:57 ] | |
Yinny | donderdag 16 april 2020 @ 20:33 |
Ik zelf niet, maar Levine zegt dit: Je kunt het brood voorbakken op 150 - 160 graden, gedurende de normale tijd die ervoor staat. Het brood moet gaar worden, maar niet bruin. Vervolgens invriezen en voor gebruik laten ontdooien. Daarna bruin bakken op de normale temperatuur, ergens tussen de 200 en 225 graden (afhankelijk van recept). | |
FranticDJ | donderdag 16 april 2020 @ 20:33 |
ja dat las ik op google ook.. maar vond ik ook weinig succesvol ![]() | |
FranticDJ | donderdag 16 april 2020 @ 20:34 |
ziet er goed uit ![]() | |
Yinny | donderdag 16 april 2020 @ 20:37 |
Jammer! Helemaal afgebakken brood in de vriezer en dan later ontdooien en oppiepen in de oven? | |
qltel | donderdag 16 april 2020 @ 22:13 |
Wat ik zou doen is invriezen na de eerste rijs.nachtje laten ontdooien in de koelkast en dan de 2e rijs. Of het helemaal bakken, (indien nodig snijden) en invriezen. | |
Tuindier | zaterdag 18 april 2020 @ 11:17 |
Ik ben vorige week begonnen met een zuurdesem starter op basis van roggemeel. Alles ging goed, tot ik hem gisteren uit de koelkast haalde om voor te bereiden voor het brood van vandaag: pluizige witte schimmel bovenop ![]() Wel net volkoren en roggemeel gehaald bij de molen hier in het dorp, en gist. Iemand een succesrecept voor rogge- of volkorenbrood zonder desem? | |
Qunix | zaterdag 18 april 2020 @ 11:54 |
Het basis broodrecept is 500gr meel, 10gr zout, 300ml water en 1 zakje droge gist of 25gr verse gist. | |
Lucky_Strike | zaterdag 18 april 2020 @ 12:02 |
Ik ben ook nog op zoek naar fijne recepten voor volkoren en rogge ![]() | |
FranticDJ | zaterdag 18 april 2020 @ 12:51 |
Mja na 1e rijs haal ik er niet zoveel rijs meer uit dan met voorbakken. Ach experimenteer wel verder. Toch niks beters te doen. En aan de bloem voorraad komt voorlopig toch geen eind ![]() | |
qajariaq | zaterdag 18 april 2020 @ 13:08 |
Wat een hoop zout. Ik doe iets van 3 gram op die hoeveelheid. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 18 april 2020 @ 13:19 |
Dat is wel heel weinig. Zoutgehalte van 1.6 tot 1.8 procent van hoeveelheid meel is gebruikelijk. Dat is 8 a 9 gr voor 500 gram meel | |
qltel | zaterdag 18 april 2020 @ 13:53 |
Ehm, met voorbakken doe je toch ook een 2e rijs? En na de 1e rijs is het het idee dat je de lucht eruit slaat. Ik hoop wel dat je dan toch nog een stevige rijs hebt, anders wordt het wel een erg stevig brood. Of ik begrijp je verkeerd. | |
FranticDJ | zaterdag 18 april 2020 @ 13:54 |
Als ik hem na de 1e rijs invries dan krijg ik na ontdooien niet zoveel rijs meer dan wanneer ik een brood na 1e rijs en 2e rijs afbak. Maargoed. Heb (nog) geen rijskast. Misschien dat daarin meer te halen valt. | |
qltel | zaterdag 18 april 2020 @ 13:56 |
Bij het ontdooien moet je 'm wel lang laten rijzen. Misschien is dat het probleem? Maar goed, als het voor jou werkt, zou ik het vooral zo blijven doen. Ik zie het voordeel van voorbakken niet zo. Ik zou 'm dan gewoon helemaal bakken en invriezen. Maar ieder zijn ding.. ![]() | |
Qunix | zaterdag 18 april 2020 @ 16:18 |
Ook is het type zout bepalend. Keukenzout is idd 8 gram goed. | |
Oceanonix | zondag 19 april 2020 @ 10:07 |
Je hebt niemand waar je een deel desem van kan krijgen? Als je in de buurt van Soesterberg woont mag je wel een deel van mijn starter. | |
Tuindier | zondag 19 april 2020 @ 10:44 |
Lief aanbod! Ik woon in de buurt van Eindhoven, dus dat gaat helaas niet lukken. Inmiddels heb ik wel een volkorenbrood voor de 2e rijs in mijn rijsmandje zitten, gemaakt met gedroogde gist. Ik ben erg benieuwd hoe het wordt. Ik kon er in ieder geval een mooi vliesje van trekken zoals ik op youtube zag. Hoe kan ik de rest van het gist het beste bewaren? | |
coccinelle | zondag 19 april 2020 @ 11:37 |
Ik ben benieuwd naar het eindresultaat van je volkorenbrood! Ik bewaar mijn instant gist in de koelkast in een afgesloten bakje (wel in originele verpakking). Afgelopen week veel lekkers gebakken ![]() Binnenkort weer nieuwe bloem halen. De 4kg gaat wel snel zo ![]() | |
qltel | zondag 19 april 2020 @ 13:42 |
Wat is daar de reden voor? Droge gist (de naam zegt het al) kun je jaren bewaren zolang het maar droog blijft. En de koelkast is niet echt een droge omgeving.. | |
coccinelle | zondag 19 april 2020 @ 14:11 |
Dat vertelde de vrouw van de bakboerderij nadat ik vroeg hoe ik het beste instant gist kon bewaren. Voorheen gebruikte ik van die zakjes gist. Ik vond het zelf een raar antwoord, maar vond na googlen ook niet echt een duidelijk antwoord. Dus het bakje kan weer uit de koelkast? ![]() | |
Tuindier | zondag 19 april 2020 @ 14:29 |
![]() Ik vind hem goed gelukt! Volgende keer misschien in een vorm bakken zodat hij wat hoger wordt, maar het is erg lekker! | |
qltel | zondag 19 april 2020 @ 14:46 |
Het lijkt me de allerslechtste plek om het te bewaren. Ik bewaar mijn droge gist in een weckpot. Die heb ik overigens alleen voor noodgevallen. Ik gebruik vrijwel altijd verse gist en die bewaar je in de koelkast of als je het langer dan een week of 2 wil bewaren in de vriezer. Dus ik vrees dat de dame van de bakboerderij in de war was. | |
qltel | zondag 19 april 2020 @ 14:47 |
Droog dus. Hoe droger hoe beter. En kan gewoon in het keukenkastje (of zoals bij mij in 1 van de kratten met bakbenodigdheden.. Ja, ik heb nogal wat voorraad van van alles. ![]() | |
qajariaq | zondag 19 april 2020 @ 16:19 |
Zowel mijn broodgist (korrel ) als mijn biergist (ook korrel) bewaar ik wel in de koelkast. Houdbaarheid is een jaar of twee dacht ik maar het zal wel langer goed blijven. In ieder geval kan het slecht tegen temperatuurwisselingen en gekoeld blijft het langer goed. Bij biergist staat dat ook op de verpakking en ook bij de handel ligt het in koelvitrines. Broodgist is de zelfde soort als biergist, alleen een van de goedkoopste variëteiten. Beide is Saccharomyces cerevisiae, wijngist ook trouwens. | |
qajariaq | zondag 19 april 2020 @ 16:35 |
Geen idee, biergist zit in ieder geval in 'monoverpakking' (11,5 gr). Dus dat blijft echt wel droog. Mijn broodgist zit in een afgesloten doos in de koelkast. Ik meen me in ieder geval te herinneren dat behalve droog ook stabiele temperatuur van belang is. Maar voor bier komt gistmanagement heel nauw terwijl voor brood alleen de co2 productie van belang is. Dus waarschijnlijk heb je wat broodgist betreft gewoon gelijk. | |
Lucky_Strike | maandag 20 april 2020 @ 10:50 |
Wij hebben dit weekend voor het eerst brioche gemaakt ![]() ![]() | |
Hupje | maandag 20 april 2020 @ 11:11 |
Dat ziet er lekker uit! Is het moeilijk? | |
Lucky_Strike | maandag 20 april 2020 @ 11:42 |
Het is vooral best veel werk maar niet zo moeilijk. We hebben dit recept gebruikt: https://rutgerbakt.nl/bro(...)eugje-oranjebloesem/ | |
Hupje | maandag 20 april 2020 @ 12:02 |
Dat valt inderdaad mee! Leuk. | |
coccinelle | dinsdag 21 april 2020 @ 14:50 |
Waar koop je oranjebloesem? Mocht ik over enkele maanden het bakken nog steeds zo leuk vinden* dan overweeg ik om een staande mixer te kopen. Budget is maximaal ¤400. Iemand een suggestie? Het liefste een niet al te grote. Ik had de kitchenaid artisan mini ( ![]() *Ons jongste kind is dol op mijn brood, en wil geen ander brood meer ![]() Nog een paar hartige baksels: ![]() ![]() | |
PdeHoog | dinsdag 21 april 2020 @ 16:52 |
Turkse supermarkt ![]() | |
Yinny | dinsdag 21 april 2020 @ 20:35 |
Oranjebloesemwater is zelfs bij de Appie te koop (Souq). | |
Bleie | dinsdag 21 april 2020 @ 21:15 |
Ziet er goed uit! Over de mixer: ik heb al een paar jaar een Bosch Mum, heel tevreden over. | |
Lucky_Strike | woensdag 22 april 2020 @ 10:18 |
We hebben ontdekt waarom ons brood niet zo goed rijst. We hebben geen instant gist maar droge gist ![]() Uitleg over het verschil: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gist
| |
MevrouwPuff | woensdag 22 april 2020 @ 10:43 |
Ik vroeg me al af of dat in sommige recepten toch niet door elkaar gebruikt wordt. Of in winkels, zie link https://molenmulderpot.com/webshop/bakingredienten/droge-gist/ Instant gist op het plaatje, benoemd als droge gist. Daardoor kan je makkelijk denken dat het wel hetzelfde is. | |
Yinny | woensdag 22 april 2020 @ 11:05 |
Hahahaha, dat zou mij ook kunnen overkomen! | |
qltel | woensdag 22 april 2020 @ 11:07 |
Ehm, ik wist dat verschil ook niet. Weer wat geleerd.. ![]() Maar ondanks dat ik wel instant (of droge?) gist heb, gebruik ik uitsluitend verse gist. | |
Lucky_Strike | woensdag 22 april 2020 @ 11:29 |
Mijn blikje droge gist heeft alleen een Engelse tekst. Ik heb geen idee waar ik het heb gekocht, in Engeland of hier in de toko. Maar goed, ik ben nu dus braaf mijn gist aan het activeren voor het in de broodmix gaat. Ik heb net voor de coronacrisis diverse pakken broodmix om te testen gekocht. Die ik vandaag gebruik komt bij Aveve vandaan, gekocht met enorme haast. Ik moet gist, boter en zout toevoegen ![]() | |
realbase | donderdag 23 april 2020 @ 11:06 |
op 1 of andere manier blijft mn deeg altijd redelijk plakkerig (ik volg dit recept bijv : https://uitdekeukenvanard(...)napperige-korst.html ) ik heb helaas nog geen deegmixer en gebruikt gewoon de klopper met deeghaken. Net daarna wel de slap & fold techniek toegepast omdat het te plakkerig bleef.. dat hielp redelijk. Ik wil liever geen extra meel ofzo toevoegen maar als iemand andere tips heeft ? Het deeg ligt nu te rijzen - straks beginnen met vouwen ! | |
qltel | donderdag 23 april 2020 @ 12:34 |
70% water is best veel. En het ene meel is het andere niet, dus het ene meel heeft gewoon meer water nodig dan het andere. Een nat/plakkerig deeg is ook niet erg, ik kan me wel voorstellen dat het wat lastig werkt. Maar als je je werkvlak bestuift met genoeg bloem moet dat ook geen probleem zijn. | |
realbase | donderdag 23 april 2020 @ 13:13 |
Die slap & fold helpt best goed.. het is nu na de 2e rijs best een goed behandelbaar deeg. Wat ik wel merk is dat ik bij het opbollen veel luchtbellen zie - terwijl ik die er wel steeds een beetje uitdruk voordat ik ga bollen.. ze ligt nu lekker te tukken in een rijsmandje ![]() | |
qltel | donderdag 23 april 2020 @ 13:19 |
ja, zeker. Door het vouwen (en zeker ook uitrekken) van het deeg krijg je veel gluten. Een slap deeg wordt er een stuk sterker door. Luchtbellen druk ik er altijd erg stevig uit. Anders krijg je van die grote luchtblazen in het brood. Ik moet zo nog even een pide maken trouwens. | |
Molo | donderdag 23 april 2020 @ 13:24 |
Ik ben beetje aan het spelen met zuurdesembrood de afgelopen weken, lekker ontspannend gedurende thuiswerkperiode https://imgur.com/a/ytb1wWw Onderste is een beetje teveel volkoren speltmeel eromheen, want mijn bloem enzo was op en het plakte wat teveel aan mijn rijsmandje. Maar lekker hoor, alles nog te verbeteren en dat geeft niks, maar leuk én lekker dit Er is net 12 kilo aan allerlei bloem en meel bezorgd dus ik kan komende tijd los ![]() ![]() | |
realbase | donderdag 23 april 2020 @ 13:25 |
Ziet er mooi uit ! Ik wil ook zo'n opengebroken brood met oor.. maar bij mij puft hij nooit zo lekker op (doe het in een Dutchoven) | |
Molo | donderdag 23 april 2020 @ 13:27 |
Wat is een oor? ![]() Ik bak het ook in mijn gietijzeren braadpan, deksel er eerste half uurtje op en een scheut water op de ovenbodem Ploeft dan ondanks ernstig luie bakker (ik doe niet aan folden en doorkneden ![]() | |
realbase | donderdag 23 april 2020 @ 13:33 |
Maar als de pan dicht is - wat heeft water dan nog voor zin ? de korst is dan al dicht na die 30 mins ? ( een oor is zo'n dikke opstaande rand - door 1 schuine snede) | |
Molo | donderdag 23 april 2020 @ 13:47 |
Geen idee eigenlijk, kan geen kwaad en het werkt geloof ik wel. Maar heb er vrij weinig kennis van hoor 😅 [ Bericht 0% gewijzigd door Molo op 23-04-2020 14:13:22 ] | |
realbase | donderdag 23 april 2020 @ 14:03 |
hahah ok ! Ik hoorde wel van mensen die wat kokend water onder het bakpapier in de pan gieten nog.. ik denk dat ik hem besproei - we gaan het zien ! | |
qltel | donderdag 23 april 2020 @ 14:07 |
Stoom zorgt voor een beter ovenrijs en een mooiere korst. Je kunt een bakje water in de oven zetten (samen met het brood) of een bakplaat onderin de oven waar je water in giet. Ik besproei het brood altijd met een plantenspuit voor het de oven in gaat. | |
realbase | donderdag 23 april 2020 @ 14:08 |
ja die methode ken ik wel - maar heeft geen zin toch als je hem in de pan doet met de deksel erop ? | |
qltel | donderdag 23 april 2020 @ 14:13 |
Volgens mij wel, hoor. Dan heb je ook het voordeel van de ovenrijs en de beter korst, lijkt me. Maar het is al lang geleden dat ik het in een pan bakte. Ik bak nu met 2 pizzastenen in mijn oven.. ![]() | |
Molo | donderdag 23 april 2020 @ 14:16 |
Onder het bakpapier? Ik gebruik geen bakpapier Ja die gedachtegang kan ik goed volgen. Ik doe dus met, omdat dat werk, en durf geloof ik nog niet zo te experimenteren zonder. Want al enorm blij dat het überhaupt lukt ![]() | |
realbase | donderdag 23 april 2020 @ 14:24 |
Ik gebruik dus ook geen bakpapier, maar had het gelezen.. ach proberen kan geen kwaad ![]() | |
qltel | donderdag 23 april 2020 @ 14:25 |
Ik gebruik ook geen bakpapier. Ik spray de bus of de bakplaat altijd in met bakspray. | |
realbase | donderdag 23 april 2020 @ 14:48 |
ik in de pan met niets.. zit al bloem aan het brood dat is voldoende | |
qltel | donderdag 23 april 2020 @ 14:50 |
Ja hoor, zeker. Maar zeker met bakblikken is het wel handig om te sprayen. En aangezien ik die bus toch al heb staan... ![]() | |
realbase | vrijdag 24 april 2020 @ 16:26 |
nou toch best OK geworden ![]() Super zwaar meergranen (Poesta) ![]() | |
qltel | vrijdag 24 april 2020 @ 16:31 |
Mooi! Goede ovenrijs ook zo te zien | |
realbase | vrijdag 24 april 2020 @ 17:37 |
ja heb hem nu op de pizzasteen + bakje water op de bodem ![]() Werkt ook prima ! | |
qltel | vrijdag 24 april 2020 @ 17:51 |
Pizzasteen is geweldig. Ik heb er standaard 2 in de oven. 1 bovenin en 1 onderin. | |
Yinny | zaterdag 25 april 2020 @ 09:32 |
Woehoe! Mijn eerste brood van eigen zuurdesem![]() | |
qltel | zaterdag 25 april 2020 @ 09:33 |
Oh netjes, dat ziet er goed uit! | |
realbase | zondag 26 april 2020 @ 09:27 |
Lekker !! Hoe ziet hij er van binnen uit ? Ik wil echt snel ook aan zuurdesem beginnen.. maar moet echt eerst een weckpot kopen ![]() | |
realbase | zondag 26 april 2020 @ 09:28 |
Heb je al een keuze gemaakt ? Ik ben zelf ook aan het zoeken nog ![]() | |
devlinmr | zondag 26 april 2020 @ 11:59 |
@coccinelle Ik heb zelf een AEG ultramix In eenvoudige vorm binnen jouw budget https://www.aeg.nl/kitche(...)eukenmachine/km4100/ Accessoires als vleesmolen, rasp of pastaroller kun je altijd bijkopen | |
devlinmr | zondag 26 april 2020 @ 12:15 |
https://imgur.com/a/qP5RoGL Zoek later wel uit hoe dat werkt met imgur en mobiel ![]() Zo dus ![]() [ Bericht 31% gewijzigd door devlinmr op 26-04-2020 12:30:09 ] | |
Yinny | zondag 26 april 2020 @ 14:53 |
Wauw!!! | |
Yinny | zondag 26 april 2020 @ 14:56 |
![]() Ik heb het gewoon met plastic bakjes gedaan, werkt ook prima! Wel begonnen met bio roggemeel, dat ging super. | |
devlinmr | zondag 26 april 2020 @ 15:09 |
Heb je geen weckpot voor nodig hoor | |
realbase | zondag 26 april 2020 @ 18:47 |
deeg wilde vandaan niet zo goed rijzen .. no idea why. Wellicht oudere gist. Insnijden wel redelijk gelukt ! ![]() | |
Molo | zondag 26 april 2020 @ 18:51 |
Ziet er goed uit zeg! Ik knal straks weer even wat meel, water, zout en zuurdesem in een kom ![]() | |
FranticDJ | zondag 26 april 2020 @ 18:54 |
nice! | |
FranticDJ | zondag 26 april 2020 @ 18:54 |
![]() | |
realbase | maandag 27 april 2020 @ 08:26 |
Ik heb hier alleen van die grotere plastic bakken met deksel (ik moet echt iets hebben wat goed afsluitbaar is - vrouw heeft smetvrees ![]() Ik wil trouwens wel in de koelkast starten - zal eens googlen hoe dat het bext werkt.. Ik bak te weinig om het buiten de koelkast elke dag te voeren/bij te houden | |
Yinny | maandag 27 april 2020 @ 09:13 |
Ik bak ook niet iedere brood, dus ik ga dit schema aanhouden. Met hoe je desem onderhoud in de koelkast. https://www.theperfectloaf.com/weekend-baking-schedule/ Compleet luchtdicht is misschien niet handig met de zuurdesem. | |
coccinelle | maandag 27 april 2020 @ 09:46 |
Volgens mij gaat desem gassen, dus dan is deksel er op niet handig inderdaad. De druk moet ergens heen kunnen. Ik heb nog geen keuze gemaakt qua staande mixer. Ik lees overal dat de mixers toch niet zo goed tegen zwaar deeg kunnen en daardoor snel kapot kunnen gaan. Een spiraalkneder vind ik echt niet mooi, dus voorlopig blijf ik wel even met de hand kneden. Ook wel een fijn werkje ![]() | |
fotostarter | maandag 27 april 2020 @ 10:07 |
Kitchen ad gaat prima. Gebruik hem al jaren. Gewoon zorgen dat er meer vocht in zit. | |
Molo | maandag 27 april 2020 @ 12:17 |
Als je wilt dat het de wilde gist uit de lucht beetje opneemt moet je juist niet luchtdicht afsluiten Ik had eerst een Tupperware bakje maar irritant hoe starter eraan kleeft vind ik, dus heb bij mijn online AH bestelling een weckpot erbij gekocht. Online shoppen yoooo ![]() Maakt makkelijker schoon, doe er geen rubber tussen want moet wat lucht bij kunnen Twee zuurdesembroden staan nu te bakken, ben benieuwd. Eentje in gietijzeren braadpan, eentje in bakblik Ongeveer dit recept, de (deels) volkoren versie. https://alifeinthemaking.co.uk/blog/kats-basic-sourdough Lekker lui recept, hoef niet eens te kneden ![]() | |
Molo | maandag 27 april 2020 @ 14:22 |
Vannacht vergeten de bak deeg buiten te zetten, dus iets sneller en verder gefermenteerd dan de bedoeling was. Maar broden zijn goed gelukt en beetje extra zuur is geen straf ![]() Volkoren roggemeel, volkoren speltmeel en tarwebloem mix | |
realbase | maandag 27 april 2020 @ 15:11 |
zien zien zien ! ![]() | |
Molo | maandag 27 april 2020 @ 15:15 |
![]() Zal vast netter en beter kunnen maar smaakt goed en goed luchtig ook | |
realbase | maandag 27 april 2020 @ 15:38 |
DIe rechter is mooi open gekomen ![]() | |
Molo | maandag 27 april 2020 @ 15:42 |
Linker was ik ook vergeten in te snijden ![]() Gelukkig ook goed omhoog gekomen door de ovenrijs Hebben we weer wat brood te eten. En van de week tosti's van oud brood ![]() | |
realbase | maandag 27 april 2020 @ 15:59 |
Ik snij het meeste brood in boterhammen en doe dat in de vriezer. Als je het gewoon eruit haalt en belegt is het na een paar minuten al te eten en verliest weinig van het knapperige ! | |
Molo | maandag 27 april 2020 @ 16:02 |
Ik ben daar te lui en niet planmatig genoeg voor thuis. Plus kleine vriezer. Het is prima zo ![]() | |
qltel | maandag 27 april 2020 @ 16:07 |
Wij hebben zelf tompoucen gemaakt. Met een lollig oranje kleurtje.. De room was "iets" te dik waardoor het er niet zo geweldig uitziet. Maar de smaak was prima. ![]() ![]() Fijne Koningsdag | |
Molo | maandag 27 april 2020 @ 16:08 |
Hoort in ander topic ![]() Maar ziet er goed uit! Eet smakelijk en fijne Koningsdag ![]() ![]() | |
realbase | woensdag 29 april 2020 @ 19:15 |
Ik heb deze nu gekocht. bosch mum59m55 Was maar 337 EUR in de aanbieding bij Bol en je kreeg zelfs daarbovenop nog 40 EUR beaty tegoed.. Ik heb hem net weer bekeken - nu weer 469 EUR ! Dus dat was een lucky shot ! | |
Yinny | woensdag 29 april 2020 @ 19:29 |
Mooie deal! | |
realbase | donderdag 30 april 2020 @ 09:45 |
zojuist volkoren deeg gemixed in de Bosch. even laten rusten en dan zien of het zn werk heeft gedaan ![]() | |
devlinmr | donderdag 30 april 2020 @ 18:11 |
Vast wel Heb je een bepaald recept gevolgd? | |
coccinelle | donderdag 30 april 2020 @ 19:06 |
Hoeveel gram meel heb je gebruikt en ging het goed in de bosch? Motor kon het prima aan? Mijn handen worden wel flink gespierd van het kneden ![]() Afgelopen dagen een licht volkorenbrood, pizzabroodjes en 2 honey-oat broden gebakken. De honey-oat is echt ![]() | |
Molo | donderdag 30 april 2020 @ 19:07 |
Wat zijn honey-oat broden, hoe ziet het eruit me hoe maak ik het? | |
realbase | vrijdag 1 mei 2020 @ 10:52 |
VOlkoren meel van de molen - 500 gram met de ingredienten on top. Hij trok het prima. Ik het nog Poesta ook - meergranen en die is echt zwaar. Als hij dat ook kan - laat ik het weten ! | |
realbase | vrijdag 1 mei 2020 @ 10:52 |
nee ![]() | |
realbase | vrijdag 1 mei 2020 @ 12:09 |
heb zojuist een starter gestart ![]() | |
coccinelle | vrijdag 1 mei 2020 @ 12:09 |
Ik heb dit recept grotendeels gevolgd. Wegens geen melkpoeder heb ik volle melk gebruikt i.p.v. water, en 9 gram instant gist gebruikt i.p.v. 4 gram droge gist. Ook had ik geen glutenpoeder in huis, maar mijn brood is echt niet compact geworden gelukkig. ![]() En nog wat havervlokken op de korst ![]() | |
Tuindier | zaterdag 2 mei 2020 @ 09:07 |
De tweede poging om een zuurdesemstarter te maken lijkt beter te zijn gelukt. Het ruikt naar een combinatie tussen bananen en bier. Ik heb gisteren een voordeeg gemaakt (eigenlijk 2) voor een volkorenbrood vandaag, en een San Fransisco style brood op maandag. Wordt vervolgd! | |
realbase | zaterdag 2 mei 2020 @ 09:22 |
iemand tips voor het rollen van pistoletjes ? Van de week geprobeerd maar het viel wat tegen ![]() | |
realbase | zaterdag 2 mei 2020 @ 09:23 |
ik ben gister gestart - maar ik zie maar een paar bubbeltjes ( 16 uur verder nu) | |
devlinmr | zaterdag 2 mei 2020 @ 09:59 |
Geef het 3 dagen Dan verversen Herhaal tot je een flink levende pasta hebt die naar nat bos ruikt | |
MevrouwPuff | zaterdag 2 mei 2020 @ 10:28 |
Het ziet er mooi uit. Maar je maakt me wel in de war over de gist. Je hebt toch minder instant gist nodig dan droge gist, of was het andersom? [ Bericht 0% gewijzigd door MevrouwPuff op 02-05-2020 10:34:48 ] | |
realbase | zaterdag 2 mei 2020 @ 10:59 |
Dus niet elke 24 uur wat eruit gooien en bijvoeren ? | |
Hupje | zaterdag 2 mei 2020 @ 11:07 |
Ik heb voor het eerst (volkoren) kaiserbroodjes gemaakt. ![]() | |
devlinmr | zaterdag 2 mei 2020 @ 11:08 |
Eerst 3 dagen laten opstarten. Ik volg altijd deze met veel succes https://www.weekendbakery(...)arter-in-easy-steps/ | |
coccinelle | zaterdag 2 mei 2020 @ 23:51 |
Klopt. Nou ja, je kunt prima dezelfde hoeveelheid gebruiken als het recept droge gist aangeeft. Andersom niet volgens mij. Ik was alleen bang voor een compact brood. Dus op de gok meer gist gebruikt in de hoop dat het brood wel een luchtige kruim zou hebben. Dat is gelukt. Wellicht dat het met 4 gram ook wel was gelukt. | |
realbase | zondag 3 mei 2020 @ 21:27 |
Thanks ![]() | |
Yinny | zondag 3 mei 2020 @ 21:37 |
![]() Mijn tweede brood van eigen zuurdesem. Er is nog zo veel te leren! Ben al uren aan het lezen en filmpjes kijken op YouTube | |
Bleie | maandag 4 mei 2020 @ 08:59 |
Ik ben ook weer begonnen met een zuurdesemstarter. Nu dag 3, het bubbelt een beetje. | |
Tuindier | maandag 4 mei 2020 @ 09:43 |
Mijn eerste brood was een succes! Ik heb tegelijk ook een San Fransisco style zuurdesem brood begonnen (dat 4 dagen 'rijpt' en dus zuurder zou moeten zijn). Dat ga ik vanavond afbakken. Ik ben benieuwd! | |
ASSpirine | maandag 4 mei 2020 @ 15:20 |
Iemand die hier de tangzhong methode gebruikt om brood te bakken? Hiermee kan je een heel zachte, luchtige brood mee bakken. Dat is het type brood dat je in Japan/Korea & China meestal koopt. Een keer iets anders dan een brood met een harde korst (wat ik zelf ook heel lekker vind), maar wat afwisseling kan geen kwaad. | |
minilot | maandag 4 mei 2020 @ 15:35 |
Jazeker! ![]() ![]() | |
realbase | maandag 4 mei 2020 @ 18:09 |
die van mij zit op dag 4, vandaag bijgevoerd maar er lag net een flinke plas water op. Ik roer ook maar even een keer of 2 per dag (op advies van de pagina) | |
Molo | maandag 4 mei 2020 @ 19:38 |
Rogge of tarwe? | |
Piles | dinsdag 5 mei 2020 @ 13:42 |
Vandaag (door gebrek aan gist) m'n allereerste brood ooit gemaakt met de Aldi Broodmix (meergranen):![]() Smaakt prima! Alleen de korst aan de bovenkant is te donker en daardoor wat bitter. Oven is dus heter dan verwacht, leermoment. Ook het vullen van het (cake)blik ben ik nog niet echt blij mee. Ik wil sowieso een broodblik. Heb het deeg nu plat gemaakt en opgerold, maar ik weet niet of ik dat iets vind eigenlijk... Sowieso wordt de volgende bak kleine broodjes denk ik. Kijken hoe dat gaat ![]() Zondag wel een desem start gemaakt (met bloem, want had niks anders), dus binnenkort daarmee aan de slag. De Jumbo had hier gelukkig vandaag weer volkorenmeel en tarwebloem ![]() | |
coccinelle | dinsdag 5 mei 2020 @ 17:22 |
Je brood ziet er best goed uit @Piles ![]() Tegen een verbrande bovenkant kun je als de korst donker genoeg is wat aluminiumfolie op de bovenkant leggen. Ik rol mijn busbroden ook op. Dus dat gaat wel goed. Een echt broodbakblik gaat wel helpen om een betere vorm te krijgen. Ik denk dat jouw cakebakblik ook te groot is voor je deeghoeveelheid. Dan worden ze ook lager. Brood bakken is wel een leuk leerproces! Hoe heb jij je desemstarter gemaakt? Met alleen maar bloem? Ik heb geen roggemeel in huis, dus wellicht alsnog een optie. Enig probleem: als het brood dan net zo smaakt als Deutsche Brot dan vinden wij het hier zum kotsen ![]() | |
realbase | dinsdag 5 mei 2020 @ 17:30 |
spelt ![]() | |
Molo | dinsdag 5 mei 2020 @ 17:56 |
Honger naar spelt? ![]() Je kunt trouwens prima met roggemeel starter maken en dan je brood maken met tarwebloem of andere granen. Of roggestarter maken en die vervolgens bijvoeren met tarwe. Dan heb je wel de giststartkracht van rogge en geen roggesmaak in je brood Je moet er van houden, ik vind het heerlijk maar smaken verschillen natuurlijk Ik wil nog een tweede banneton kopen en een nieuwe stevige spatel om mijn deeg om te scheppen en door te roeren. Iemand nog awesome tips voor websites? | |
Lucky_Strike | dinsdag 5 mei 2020 @ 18:10 |
Dit vroeg ik me vandaag toevallig af. Gewoon omdat ik niet altijd rogge of tarwe wil eten. Nou nog aan een starter beginnen. | |
Piles | dinsdag 5 mei 2020 @ 18:15 |
Thanks! Ja, matige/ongelijke oven met slecht lampje. Dus zag het pas toen ik het blik omdraaide ![]() Voor volgende keer! Haha ja, toch wel hè ![]() ![]() Ja, had niks anders. Maar het bubbelt steeds meer, dus komt vast wel goed. | |
realbase | dinsdag 5 mei 2020 @ 19:12 |
Ik had het toevallig liggen.. geen specifieke keus dus. Mocht dit falen probeer ik wel rogge ![]() | |
Hupje | woensdag 6 mei 2020 @ 14:29 |
Ik heb rozijnenbollen gemaakt, recept uit het kinderbakboek van Rutger. Zoals altijd aangepast naar koemelkvrij. En met een combinatie van blanke rozijnen en cranberries, ik had de verkeerde zak gekocht. Volgende keer iets lichter.![]() | |
Yinny | woensdag 6 mei 2020 @ 15:28 |
Die zijn lekker! | |
realbase | woensdag 6 mei 2020 @ 20:36 |
| |
MevrouwPuff | donderdag 7 mei 2020 @ 12:44 |
Kan iemand mij helpen met dit probleem? Onregelmatig gerezen deeg door oprollen Als ik de instructies volg maak ik het deeg voor de voorrijd plat met de hand en dan rol ik het op, meestal Max 2 wendingen. Daarna moet het nog langer rijzen. Wat er gebeurt is dat het stuk van de bovenste wending veel luchtiger is dan daaronder (niet onlogisch, want de onderkant heeft veel minder expansieruimte). Zeker bij brood in blik is het gevolg een enorme toet bovenop en de rest gewoon aardig gerezen. Hierdoor snijdt het moeilijker. Hoe voorkom ik dit? | |
Jahr00n | donderdag 7 mei 2020 @ 21:28 |
Hey meesterbakkers. Ik bak regelmatig een brood in de oven. Ik gebruik daarvoor een gietijzeren pan met deksel. Nu bakt de onderkant van het brood iets te hard en wordt net te zwart. Wat doe ik fout? | |
Qunix | donderdag 7 mei 2020 @ 21:32 |
Klinkt als de pan die te heet wordt. Zou bakpapier helpen? Of temperatuur iets lager. | |
Yinny | donderdag 7 mei 2020 @ 21:40 |
Hier is een mooie uitleg over het oprollen van het deeg. Misschien helpt dit. https://broodsmakelijk.nl(...)d-eenvoudige-methode | |
Yinny | donderdag 7 mei 2020 @ 21:45 |
Daar heb ik over gelezen: https://www.theperfectloaf.com/how-to-bake-bread-in-a-dutch-oven/ | |
Hupje | zaterdag 9 mei 2020 @ 13:13 |
Snapt iemand deze beschrijving voor het vormen van de broodjes in hartvorm en kan het mij uitleggen? https://www.xandrabaktbro(...)djes-voor-valentijn/ Ik snap er niks van ![]() | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 9 mei 2020 @ 13:36 |
Ik denk: Langwerpig uitrollen Dubbel vouwen, maar niet helemaal overlappen Dan gedeeltelijk inkeping maken | |
MevrouwPuff | zaterdag 9 mei 2020 @ 14:50 |
Dus toch gewoon met de deegroller! Vandaag zal ik dat eens proberen. | |
Hupje | zaterdag 9 mei 2020 @ 20:57 |
@HaverMoutKoekje Ja, zo heb ik het uiteindelijk ook gedaan. Maar in de beschrijving begin je met een inkeping, dan dubbelvouwen en dan iets opzij draaien ofzo. | |
Elleska | zaterdag 9 mei 2020 @ 22:46 |
Als je het gedeelte dubbel vouwt heb je door die inkeping aan de ene kant twee stukken deeg (op het plaatje aan de rechter kant). Een van die stukken vastpakken en een kwartslag draaien, daarna hetzelfde met het andere stuk. Klaar, dat is alles. | |
Hupje | zondag 10 mei 2020 @ 08:36 |
Maar wat zijn dan die stippellijnen in plaatje 3? ![]() Het maakt verder niet uit, hoor, maar ik kan het niet hebben als ik zoiets niet snap ![]() | |
douche-eendje | zondag 10 mei 2020 @ 08:51 |
De plek waar de inkepingen zitten na het vouwen lijkt mij. Die verdwijnen niet ineens natuurlijk ![]() | |
Lucky_Strike | zondag 10 mei 2020 @ 09:30 |
Interessant artikel, dank je. | |
Yinny | zondag 10 mei 2020 @ 09:38 |
Ik snap wat je bedoel, beter had ze plaatje 3 niet bijgevoegd en kunnen zeggen kijk naar de afgebakken broodjes ![]() | |
Elleska | zondag 10 mei 2020 @ 11:56 |
Dat zijn de 2 delen die je bij de eerste stap op elkaar hebt gelegd. De lijn van de inkeping heb je niet meer als je de uiteindes een kwart slag draait. | |
Qunix | zondag 10 mei 2020 @ 19:28 |
Deze komt net uit de oven, een volkorenbrood met zonnebloemzaden en meel van de korenmolen in Weesp. Wat ik doe om het compact te houden (dus stevig) is na het rijzen bovenkant iets indrukken. Als ik dat niet doe zal het brood luchtig en "fluffy" worden. Dan vind ik het vervelend om te smeren, of er komen té veel of grote gaten. Met dit brood kan je ook na het snijden in dunne repen (wat makkelijk moet gaan) opnieuw afbakken op 200 graden voor 20 minuten en heb je crackers! | |
MevrouwPuff | maandag 11 mei 2020 @ 07:41 |
![]() Hierbij een voorbeeld van het ongelijke rijzen, (het duidelijkst bij de uiteinden zoals hier) het gebeurt dus ook wel bij uitrollen met de deegroller. Het is hier niet zo extreem als in de bakvorm en het is een erg lekker brood geworden, daar niet van ![]() De vraag is dus 1. Is het te voorkomen? Maar ook 2. Is het erg? | |
qltel | maandag 11 mei 2020 @ 09:06 |
Erg? Nee, waarom? Het smaakt toch goed? Het lijkt me dat je gluten niet sterk genoeg zijn. Daardoor zakt je brood wat in, onder zijn eigen gewicht en is het niet in staat om koolzuur vast te houden. Gluten krijg je sterk door ze te motiveren. Je deeg uitrekken is een goede methode. Rek het uit, vouw het dubbel, en rek het weer uit. Als je dat doet, zul je waarschijnlijk merken dat dat de eerste keer heel makkelijk gaat en als je het een paar keer hebt gedaan gaat het lastiger. Dat zijn je gluten die steviger worden. Er zijn nog wel meer methoden voor, maar deze is makkelijk uit te leggen en te doen. Overigens, goed kneden is uiteraard de methode om gluten te krijgen en ze sterk te krijgen. Het rekken en vouwen kan dit wat ondersteunen. | |
Qunix | maandag 11 mei 2020 @ 09:49 |
![]() Ter vergelijking, dit is brood van de befaamde bakkerij Hartog op de Wibautstraat in Amsterdam. Na mijn idee inderdaad het lekkerste brood. Ook hier zie je dat het wel gerezen is, maar nog steeds is het brood compact. Het brood hoeft niet zo te worden als de bekende supermarktbrood. | |
MevrouwPuff | maandag 11 mei 2020 @ 11:35 |
Bedankt voor de antwoorden! Ik laat de machine voor me kneden, die doet minder aan het rek en strek werk. Misschien is het zo inderdaad best prima ![]() | |
qltel | maandag 11 mei 2020 @ 11:45 |
Beiden heeft zijn charme. Toch heb ik liever een lekker luchtig brood. Het is simpel zelf te doen, hoor. Na het kneden nog even een keer of 10 uittrekken en vouwen. Kost geen moeite en ik denk dat je glutenstructuren er beter van worden. | |
realbase | maandag 11 mei 2020 @ 19:20 |
precies, ik doe na het deegkneden in de machine zelf nog even slap & fold ![]() | |
Qunix | donderdag 14 mei 2020 @ 19:26 |
Yinny | donderdag 21 mei 2020 @ 08:14 |
Snelle broodjes. Kind wilde rozijnenbroodjes en ik had toch karnemelk over. Halve recept gebruikt en aan helft rozijnen toegevoegd. Halve recept was genoeg voor 9 bolletjes https://www.bbc.co.uk/food/recipes/soda_bread_rolls_28320/amp ![]() | |
Mar_an | donderdag 21 mei 2020 @ 11:14 |
Volgens mij zijn rijsmandjes wel een must, of niet? Wat is jullie ervaring daarmee? Heb het tot nu toe (3 broden gebakken al) altijd zonder gedaan, maar twijfel om er eentje te kopen. | |
AnneX | donderdag 21 mei 2020 @ 11:44 |
Geen idee over rijsmandjes. Vanmorgen zag ik de snelle broodjes en recept van yinny. Gehalveerd alles afgewogen en klaargezet. Droog bestanddelen gemengd en melk/yoghurt erbij...shut vergeten te halveren. ![]() Plons, natte kledder. Result: tis te eten. Beter opletten volgend x. ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Bleie | donderdag 21 mei 2020 @ 11:59 |
Ik maak wel gebruik van een rijsmandje, maar het is geen must. Goed strak opbollen, en dan is het niet nodig. Gisteren vertrouwde ik gisteren mijn desemstarter genoeg om ermee te gaan bakken. Werd een meergranenbrood (recept van Levine): ![]() Zoon wilde meteen drie sneetjes vanochtend omdat hij het zo lekker vond ![]() | |
Yinny | donderdag 21 mei 2020 @ 12:00 |
Zo herkenbaar! Inderdaad beginnen met halveren en dan halverwege recept vergeten.....zo ook wel eens hele pittige gehaktballetjes gehad en keiharde koekjes ![]() | |
qltel | donderdag 21 mei 2020 @ 12:25 |
Nee, ik heb al honderden broden gebakken van allerlei soorten en nog nooit de behoefte gehad om er 1 te kopen. En anderen zweren erbij. Het is maar wat je gewend bent, denk ik. | |
douche-eendje | donderdag 21 mei 2020 @ 13:46 |
Ik vind rijsmandjes alleen handig bij zuurdesem. Gistbroden hebben dat echt niet nodig met goed opbollen en vormen, mijn gistbroden liggen altijd op een rijsdoek. | |
Postbus100 | donderdag 21 mei 2020 @ 13:53 |
Er was een tijd dat ik dat standaard vergat. Uit zelfbescherming schreef ik dan eerst alle omgerekende hoeveelheden van ingrediënten op een ander briefje, en hield ik alleen die bij de hand. Dat ging goed! Laatst voor het eerst sinds lange tijd weer gebakken. Een simpele cake met een twist. Gehalveerd. Maar niet apart opgeschreven, want ik vertrouwde mezelf er weer mee. Guess what happened ![]() | |
AnneX | donderdag 21 mei 2020 @ 13:56 |
Jullie maken mijn dag ![]() Ook doodleuk eiwitten en eigelen omdraaien: in mijn hoofd in mijn handen. Wit denken en geel erbij of andersom. Over apart opschrijven was ik nog te slaperig voor...5 x tegen mijzelf zeggen en bij het 6e ingrediënt gaat het niet goed. | |
Piles | vrijdag 22 mei 2020 @ 11:21 |
Voor de mensen die gist zoeken: Welkoop ![]() ![]() | |
Yinny | zaterdag 23 mei 2020 @ 00:03 |
Heeft iemand deze geprobeerd? https://alexandracooks.co(...)-you-will-ever-make/ Ik heb net kleine ovenschaaltjes besteld | |
AnneX | zaterdag 23 mei 2020 @ 10:26 |
@Yinny bedoel je ovenbestendige glazen schaaltjes, nou ben ik de naam kwijt. Zijn muffin vormen niet goed? Kwam een donna hay brioche recept tegen en wil mij daar eens aan wagen. Moet dat per se in een ‘blauwstalen broodbakvorm’ of kan ik dat doen in een cakevorm? Recept is trouwens: https://nombelina.com/brioche-van-donna-hay/ | |
Yinny | zaterdag 23 mei 2020 @ 11:39 |
Ja, 2 Pyrex schalen van 1 liter. Muffin vormpjes zijn te klein. Cakevorm gebruik ik ook voor brood, dus dat moet lukken. Als de grootte maar niet heel erg verschilt. | |
AnneX | zaterdag 23 mei 2020 @ 11:52 |
Dank je voor je antwoord. Dan doe ik tzt een cakeblik. Wat betreft muffin vorm: ik heb behalve standaard maat ook een silicone mal met 6 grote vormen. Vandaar de opmerking. | |
Yinny | zaterdag 23 mei 2020 @ 12:23 |
Heb je dan muffins van een liter? ![]() Ik heb die siliconen bakvorm ook, gebruik die heel weinig, omdat ik ze zo groot vind. Wel handig om lava molten cakes in te maken, want die floepen er zo uit. | |
Yinny | dinsdag 2 juni 2020 @ 14:19 |
https://alexandracooks.co(...)d-you-will-ever-make![]() ![]() Half volkorenmeel gebruikt. Het is echt heel snel klaar. Mijn vriend vind het op brood van de bakker lijken (heel luchtig). Ik vind er niet heel veel smaak aan zitten, maar als onderlegger voor smeersels wel oké. | |
Yinny | donderdag 25 juni 2020 @ 22:09 |
Wordt er nog gebakken? https://www.kingarthurflo(...)urdough-bread-recipe Dat wordt dan dit: ![]() ![]() En ook weer rozijnenbroodjes van Rutger bakt gemaakt! ![]() | |
FranticDJ | woensdag 22 juli 2020 @ 10:50 |
Vergiet met een bebloemde theedoek werkt net zo goed ![]() | |
MevrouwPuff | woensdag 22 juli 2020 @ 11:04 |
Droogt dat niet uit? Of doe je zowel onder als boven een theedoek? Ik laat rijzen in de mengkom met een waxdoek erop, daarna narijzen op de bakplaat met waxdoek erover. | |
FranticDJ | woensdag 22 juli 2020 @ 11:07 |
Afdekken met plastic, waxdoek, rijsdoek/deegdoek ![]() Met een theedoek heb je trouwens ook iets meer controle over het storten uit je rijsmandje ![]() [ Bericht 7% gewijzigd door FranticDJ op 22-07-2020 11:33:58 ] | |
FranticDJ | woensdag 22 juli 2020 @ 13:03 |
Even ter illustratie: Pain de Campagne experiment. 25% roggemeel, 75% tarwebloem. Is overigens met gedroogde gist, verse is lastig te krijgen en heb geen ervaring bff met desem. ![]() voordeeg gemaakt. ![]() De volgende dag. die lucht ![]() ![]() De rest erbij ![]() na 1e rijs ![]() in het vergiet met theedoek. ![]() Bewijs dat het echt en vergiet is ![]() Aangezien m'n bak steen gebroken is. Een betonnen 30x30 uit de garage gehaald en in alufolie gewikkeld. ![]() ![]() Na 2e rijs ![]() Net na de oven dicht te doen. ![]() En zo kwam ie er uit. Had wel te veel bloem op de theedoek gedaan. Dit na een debacle met een andere theedoek vorige week. Nu weet ik iig weer welke ik wél en niet kan gebruiken ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door FranticDJ op 22-07-2020 14:38:19 ] | |
FranticDJ | woensdag 22 juli 2020 @ 14:19 |
![]() Nog even en crumb shot. Had, wat ik al dacht, nog iets langer gemogen voor de korst. Smaak is hartstikke goed. | |
FranticDJ | dinsdag 28 juli 2020 @ 11:31 |
Gebruiken jullie nog speciale plastic zakken als je je brood laat rijzen in de koelkast? Heb eigenlijk alleen pedaalemmerzakken op fatsoenlijk formaat ![]() Of zou ipv een rijsmandje, een beslag kom met theedoek & daar een goede laag vershoudfolie over de bovenkant ook werken? | |
douche-eendje | dinsdag 28 juli 2020 @ 12:28 |
Rijsmandjes of beslagkom met een douchemuts ![]() | |
FranticDJ | dinsdag 28 juli 2020 @ 12:34 |
Droogt de zijkant dan niet uit via je rijsmandje? | |
douche-eendje | dinsdag 28 juli 2020 @ 15:06 |
Nee ![]() | |
FranticDJ | dinsdag 28 juli 2020 @ 15:15 |
![]() | |
devlinmr | woensdag 29 juli 2020 @ 07:48 |
Ik gebruik ze voor mijn desem broden eigenlijk altijd, vooral omdat ze 's nachts in de koelkast rijzen wat handiger is als ze in een mandje zitten. Verder geeft het een mooi meelpatroon ![]() | |
FranticDJ | zaterdag 1 augustus 2020 @ 12:04 |
![]() Zo eerste twee broden met desem gebakken. man man man wat een gevecht was dat met hoog hydratatie deeg. Wijze lessen geleerd weer ![]() morgen of maandag nog eens proberen. Heb wel gemerkt dat het deeg wat beter lijkt te handelen op een houten werkplaat dan op mijn aanrecht. Dus ga deze ook even maken (materialen liggen, was het toch al van plan om te maken) om mee te experimenteren. Had vrij weinig ovenrijs als ik vergelijk met filmpjes op YT. maar had ook heel weinig spanning in het deeg opgebouwd omdat ik er zo mee aan het stoeien was. En denk dat ik te lang heb laten bulk fermenteren, heb meer naar de klok gekeken dan naar verdubbeling en het deeg was zeker meer dan verdubbeld. Het ging ook wel vrij hard met die hoge temperatuur gisteren. ![]() [ Bericht 7% gewijzigd door FranticDJ op 01-08-2020 12:10:43 ] | |
MevrouwPuff | maandag 3 augustus 2020 @ 07:55 |
Gisteren een half broodje gebakken met 200 g volkorenmeel en 75g bloem. ![]() ![]() Het insnijden mag wel wat beter, maar hij is weer erg lekker. Ondertussen heb ik een nieuwe oven, daar heb ik m in laten rijzen. Bij het overzetten van waarin in m liet rijzen naar de bakplaat verloor hij wel een beetje volume. Misschien beter bij de laatste rijs niet meer verplaatsen. | |
FranticDJ | maandag 3 augustus 2020 @ 09:34 |
Lekker! Ziet er qua structuur precies uit als brood van de bakker ![]() Vandaag tweede desem experiment doen. Ander recept dan de vorige keer. Wil er eerst even wat meer controle over hebben voordat ik weer met nachtlijk koelkast experimenten aan de gang ga ![]() Ben er oa wel achter dat mijn koelkast niet snel genoeg terugkoelde waardoor het deeg in de koelkast overrees. Heb wat zitten pielen met de compressor (hij stond al op z'n koelste stand met de knop en was nog 6 graden). Nu is ie 3 graden. Dus morgen wellicht nog een koelkast experiment. Ff afwachten wat het weer deze week gaat doen ook ![]() | |
FranticDJ | maandag 3 augustus 2020 @ 14:36 |
![]() M'n gietijzeren pan was zowaar te klein ![]() Volgende keer iets langer op een wat lagere temperatuur. bodem is een beetje te donker. | |
FranticDJ | maandag 3 augustus 2020 @ 19:16 |
Nog even een crumb shot: ![]() | |
FranticDJ | zaterdag 15 augustus 2020 @ 16:58 |
![]() Vandaag weer even de hele dag gebakken ![]() Andere 6 zijn al opgehaald. | |
anndb | zaterdag 15 augustus 2020 @ 18:45 |
Fantastische broden! |