abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 12 april 2020 @ 12:50:18 #99
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_192579982
Oh vergeet m’n no knead rolls helemaal :D

Hk86fRh_d.jpg?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium
pi_192580014
Nice!
Mooie broden zeg!
pi_192580845
Dat ziet er lekker uit, Zo-is-dat!

Ik heb witte paashaas broodjes gemaakt.BTtRlSc.jpg
pi_192581538
Ik heb net matses en croissants gebakken

GdNgLsLl.jpg

MOcGRyml.jpg
pi_192581857
Wat een mooie broodjes!
Vandaag heb ik voor het eerst mn deeg gecheckt op vliesjes kunnen trekken.
Dat hield bij volkorenbrood in dat het een stuk langer gekneed moest worden, maar ook een stuk beter gerezen was. In de oven was hij uiteindelijk zo hoog geworden dat ie tegen de grill aankwam, dat is me nog nooit overkomen!

Tot nu toe was mn brood nooit zo goed gerezen en was het ook erg kruimelig.
Ik heb nu één brood gemaakt met dit recept https://www.baksels.net/volkoren-tarwebusbrood/
Mn broodblik is voor 900 g, dus hij was misschien ook wel te hoog omdat er gewoon teveel deeg was.
pi_192582122
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 15:29 schreef MevrouwPuff het volgende:
Wat een mooie broodjes!
Vandaag heb ik voor het eerst mn deeg gecheckt op vliesjes kunnen trekken.
Dat hield bij volkorenbrood in dat het een stuk langer gekneed moest worden, maar ook een stuk beter gerezen was. In de oven was hij uiteindelijk zo hoog geworden dat ie tegen de grill aankwam, dat is me nog nooit overkomen!

Tot nu toe was mn brood nooit zo goed gerezen en was het ook erg kruimelig.
Ik heb nu één brood gemaakt met dit recept https://www.baksels.net/volkoren-tarwebusbrood/
Mn broodblik is voor 900 g, dus hij was misschien ook wel te hoog omdat er gewoon teveel deeg was.
Had je het recept gehalveerd? Er staat dat de opgegeven hoeveelheid voor 2 broden is.
  zondag 12 april 2020 @ 16:34:04 #105
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_192582603
Ohhh die matzes en prachtige croissants!

Hupje wat een schattige konijntjes O+
pi_192582988
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 15:55 schreef Yinny het volgende:

[..]

Had je het recept gehalveerd? Er staat dat de opgegeven hoeveelheid voor 2 broden is.
Ja gehalveerd. Anders was het wel een massief brood geweest als het in één vorm zou passen :)
Misschien scheelt het ook dat ik nu meel van de molen heb ipv van de Albert Heijn.
pi_192583361
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 17:04 schreef MevrouwPuff het volgende:

[..]

Ja gehalveerd. Anders was het wel een massief brood geweest als het in één vorm zou passen :)
Misschien scheelt het ook dat ik nu meel van de molen heb ipv van de Albert Heijn.
Dat dacht ik al😂
Is je meel puur tarwemeel? Soms zit er al broodverbeteraar in het mengsel.
Meel bij de molen is idd het fijnst!
pi_192593598
Kaiserbroodjes uit het boek The Bread Baker's apprentice van Peter Reinhardt
zBwIU36.jpg
Wat een werk voor broodjes die 30 cent kosten bij de supermarkt😂
TWdCMQc.jpg
Lekker, maar ik weet niet of ik ze lekkerder vind dan de no knead broodjes.
pi_192593752
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2020 10:49 schreef Yinny het volgende:
Kaiserbroodjes uit het boek The Bread Baker's apprentice van Peter Reinhardt
[ afbeelding ]
Wat een werk voor broodjes die 30 cent kosten bij de supermarkt😂
[ afbeelding ]
Lekker, maar ik weet niet of ik ze lekkerder vind dan de no knead broodjes.
Heb je ze gevouwen of gebruik gemaakt van een stempel voor de inkeping aan de bovenkant?
pi_192594031
Er was vorige week gelukkig eindelijk weer bloem te krijgen hier in de buurt!

Gisteren maakte ik daar twee breekbroden van voor de paaslunch. Foto in spoiler, want hij is wel heel groot, volgens mij.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_192594032
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2020 10:58 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Heb je ze gevouwen of gebruik gemaakt van een stempel voor de inkeping aan de bovenkant?
Stempel, heel diep in gedrukt, maar toch bijna helemaal verdwenen 😂
pi_192594042
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2020 11:17 schreef Bleie het volgende:
Er was vorige week gelukkig eindelijk weer bloem te krijgen hier in de buurt!

Gisteren maakte ik daar twee breekbroden van voor de paaslunch.

[ afbeelding ]
Leuk idee!
pi_192595994
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2020 10:58 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Heb je ze gevouwen of gebruik gemaakt van een stempel voor de inkeping aan de bovenkant?
Stempel zo te zien, vouwen geeft veel meer reliëfverschil
pi_192611898
f.php?h=1fu7&p=1

f.php?h=0EHb&p=1

Zonnebloemzaad brood (compact gemaakt, dus na het rijzen beetje indrukken). Ik heb hele zaadjes los en 100gr gemalen er door gedaan. Prima gelukt en de geur O+
pi_192612200
Weet niet of ik dit nou in het brood of baktopic moet zetten, maar aangezien dit recept uit the Bread Baker's apprentice van Peter Reinhardt komt...
2V0q8Wp.jpg
Ik heb ze kleiner gemaakt dan opgegeven en veel minder glazuur gebruikt.
pi_192614352
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2020 13:17 schreef Yinny het volgende:
Weet niet of ik dit nou in het brood of baktopic moet zetten, maar aangezien dit recept uit the Bread Baker's apprentice van Peter Reinhardt komt...
[ afbeelding ]
Ik heb ze kleiner gemaakt dan opgegeven en veel minder glazuur gebruikt.
Er zit gist in, het deeg is gekneed, dus het is brood :-) vind ik
pi_192634437
Vandaag heb ik weer een mooi gerezen brood gemaakt, echt fijn om te weten dat het wel kan lukken :)
Voor mij maakte het verschil:
- eerst gist oplossen in wat water op kamertemperatuur (er staat altijd op een pak dat het niet hoeft, maar ik krijg toch het gevoel dat het zo wel beter gaat)
- water niet allemaal tegelijk erinkieperen, maar het laatste beetje alleen als het nodig is
- het moest echt langer gekneed worden. Nu doe ik de vliesjestest ^O^
- een andere rijsplek, bij de verwarming (en het raam) was mogelijk toch teveel op de tocht. Op het aanrecht rijst het een stuk beter (vast door de combinatie van aanpassingen).
pi_192645170
Hebben jullie ervaring met brood voorbakken, invriezen en dan later afbakken?

Ben er mee aan het experimenteren.. Voeg doorgaans iets meer water toe en bak 3/5e van de baktijd voor. Laat afkoelen en vries dan zo snel mogelijk in.

En dan bij afbakken nog eens de 1/2e van de normale baktijd.

maar 'mis' nog iets.. Heb het gevoel dat het beter kan.
pi_192653107
Van de week voor het eerst een waldkorn brood gemaakt uit een pakje. Aangezien gist steeds uitverkocht was dacht ik oke die zet ik neer voor het geval dat.
Gisteren dus brood op en met kinderen naar de winkel is geen optie... Dus ik dacht probeer het eens.

Het bakken vond ik apart qua kneed en rijzen maar uiteindelijk echt een lekker brood! Viel niet tegen
RSBQ02M.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Goitske op 16-04-2020 20:47:57 ]
pi_192654781
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 10:35 schreef FranticDJ het volgende:
Hebben jullie ervaring met brood voorbakken, invriezen en dan later afbakken?
maar 'mis' nog iets.. Heb het gevoel dat het beter kan.
Ik zelf niet, maar Levine zegt dit:
Je kunt het brood voorbakken op 150 - 160 graden, gedurende de normale tijd die ervoor staat. Het brood moet gaar worden, maar niet bruin.
Vervolgens invriezen en voor gebruik laten ontdooien.

Daarna bruin bakken op de normale temperatuur, ergens tussen de 200 en 225 graden (afhankelijk van recept).
pi_192654799
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 20:33 schreef Yinny het volgende:

[..]

Ik zelf niet, maar Levine zegt dit:
Je kunt het brood voorbakken op 150 - 160 graden, gedurende de normale tijd die ervoor staat. Het brood moet gaar worden, maar niet bruin.
Vervolgens invriezen en voor gebruik laten ontdooien.

Daarna bruin bakken op de normale temperatuur, ergens tussen de 200 en 225 graden (afhankelijk van recept).
ja dat las ik op google ook.. maar vond ik ook weinig succesvol :+
pi_192654809
quote:
1s.gif Op donderdag 16 april 2020 19:17 schreef Goitske het volgende:
Van de week voor het eerst een waldkorn brood gemaakt uit een pakje. Aangezien gist steeds uitverkocht was dacht ik oke die zet ik neer voor het geval dat.
Gisteren dus brood op en met kinderen naar de winkel is geen optie... Dus ik dacht probeer het eens.

Het bakken vond ik apart qua kneed en rijzen maar uiteindelijk echt een lekker brood! Voel niet tegen
[ afbeelding ]
ziet er goed uit :Y
pi_192654886
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 20:33 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

ja dat las ik op google ook.. maar vond ik ook weinig succesvol :+
Jammer! Helemaal afgebakken brood in de vriezer en dan later ontdooien en oppiepen in de oven?
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 16 april 2020 @ 22:13:26 #124
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192656490
Wat ik zou doen is invriezen na de eerste rijs.nachtje laten ontdooien in de koelkast en dan de 2e rijs.

Of het helemaal bakken, (indien nodig snijden) en invriezen.
pi_192681624
Ik ben vorige week begonnen met een zuurdesem starter op basis van roggemeel. Alles ging goed, tot ik hem gisteren uit de koelkast haalde om voor te bereiden voor het brood van vandaag: pluizige witte schimmel bovenop -O- . Ik ga dus op nieuw beginnen vandaag.
Wel net volkoren en roggemeel gehaald bij de molen hier in het dorp, en gist. Iemand een succesrecept voor rogge- of volkorenbrood zonder desem?
pi_192682090
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 april 2020 11:17 schreef Tuindier het volgende:
Iemand een succesrecept voor rogge- of volkorenbrood zonder desem?
Het basis broodrecept is 500gr meel, 10gr zout, 300ml water en 1 zakje droge gist of 25gr verse gist.
  PR en moderator zaterdag 18 april 2020 @ 12:02:47 #127
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_192682220
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 april 2020 11:17 schreef Tuindier het volgende:
Ik ben vorige week begonnen met een zuurdesem starter op basis van roggemeel. Alles ging goed, tot ik hem gisteren uit de koelkast haalde om voor te bereiden voor het brood van vandaag: pluizige witte schimmel bovenop -O- . Ik ga dus op nieuw beginnen vandaag.
Wel net volkoren en roggemeel gehaald bij de molen hier in het dorp, en gist. Iemand een succesrecept voor rogge- of volkorenbrood zonder desem?
Ik ben ook nog op zoek naar fijne recepten voor volkoren en rogge :) Er ligt nu een volkorenbrood naar recept van Rutger te rijzen. Ik ben benieuwd.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_192682857
quote:
0s.gif Op donderdag 16 april 2020 22:13 schreef qltel het volgende:
Wat ik zou doen is invriezen na de eerste rijs.nachtje laten ontdooien in de koelkast en dan de 2e rijs.

Of het helemaal bakken, (indien nodig snijden) en invriezen.
Mja na 1e rijs haal ik er niet zoveel rijs meer uit dan met voorbakken.

Ach experimenteer wel verder. Toch niks beters te doen. En aan de bloem voorraad komt voorlopig toch geen eind :7
pi_192683088
quote:
14s.gif Op zaterdag 18 april 2020 11:54 schreef Qunix het volgende:

[..]

Het basis broodrecept is 500gr meel, 10gr zout, 300ml water en 1 zakje droge gist of 25gr verse gist.
Wat een hoop zout. Ik doe iets van 3 gram op die hoeveelheid.
pi_192683207
quote:
99s.gif Op zaterdag 18 april 2020 13:08 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Wat een hoop zout. Ik doe iets van 3 gram op die hoeveelheid.
Dat is wel heel weinig.
Zoutgehalte van 1.6 tot 1.8 procent van hoeveelheid meel is gebruikelijk.
Dat is 8 a 9 gr voor 500 gram meel
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 18 april 2020 @ 13:53:15 #131
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192683569
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 april 2020 12:51 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Mja na 1e rijs haal ik er niet zoveel rijs meer uit dan met voorbakken.
Ehm, met voorbakken doe je toch ook een 2e rijs?

En na de 1e rijs is het het idee dat je de lucht eruit slaat. Ik hoop wel dat je dan toch nog een stevige rijs hebt, anders wordt het wel een erg stevig brood. Of ik begrijp je verkeerd.
pi_192683581
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 april 2020 13:53 schreef qltel het volgende:

[..]

Ehm, met voorbakken doe je toch ook een 2e rijs?

En na de 1e rijs is het het idee dat je de lucht eruit slaat. Ik hoop wel dat je dan toch nog een stevige rijs hebt, anders wordt het wel een erg stevig brood. Of ik begrijp je verkeerd.
Als ik hem na de 1e rijs invries dan krijg ik na ontdooien niet zoveel rijs meer dan wanneer ik een brood na 1e rijs en 2e rijs afbak.

Maargoed. Heb (nog) geen rijskast. Misschien dat daarin meer te halen valt.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 18 april 2020 @ 13:56:14 #133
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192683599
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 april 2020 13:54 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Als ik hem na de 1e rijs invries dan krijg ik na ontdooien niet zoveel rijs meer dan wanneer ik een brood na 1e rijs en 2e rijs afbak.

Maargoed. Heb (nog) geen rijskast. Misschien dat daarin meer te halen valt.
Bij het ontdooien moet je 'm wel lang laten rijzen. Misschien is dat het probleem?

Maar goed, als het voor jou werkt, zou ik het vooral zo blijven doen. Ik zie het voordeel van voorbakken niet zo. Ik zou 'm dan gewoon helemaal bakken en invriezen. Maar ieder zijn ding.. :)
pi_192685432
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 april 2020 13:19 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

Dat is wel heel weinig.
Zoutgehalte van 1.6 tot 1.8 procent van hoeveelheid meel is gebruikelijk.
Dat is 8 a 9 gr voor 500 gram meel
Ook is het type zout bepalend. Keukenzout is idd 8 gram goed.
pi_192695813
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 april 2020 11:17 schreef Tuindier het volgende:
Ik ben vorige week begonnen met een zuurdesem starter op basis van roggemeel. Alles ging goed, tot ik hem gisteren uit de koelkast haalde om voor te bereiden voor het brood van vandaag: pluizige witte schimmel bovenop -O- . Ik ga dus op nieuw beginnen vandaag.
Wel net volkoren en roggemeel gehaald bij de molen hier in het dorp, en gist. Iemand een succesrecept voor rogge- of volkorenbrood zonder desem?
Je hebt niemand waar je een deel desem van kan krijgen? Als je in de buurt van Soesterberg woont mag je wel een deel van mijn starter.
pi_192696203
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 10:07 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Je hebt niemand waar je een deel desem van kan krijgen? Als je in de buurt van Soesterberg woont mag je wel een deel van mijn starter.
Lief aanbod! Ik woon in de buurt van Eindhoven, dus dat gaat helaas niet lukken.

Inmiddels heb ik wel een volkorenbrood voor de 2e rijs in mijn rijsmandje zitten, gemaakt met gedroogde gist. Ik ben erg benieuwd hoe het wordt. Ik kon er in ieder geval een mooi vliesje van trekken zoals ik op youtube zag.
Hoe kan ik de rest van het gist het beste bewaren?
pi_192696805
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 10:44 schreef Tuindier het volgende:

[..]

Lief aanbod! Ik woon in de buurt van Eindhoven, dus dat gaat helaas niet lukken.

Inmiddels heb ik wel een volkorenbrood voor de 2e rijs in mijn rijsmandje zitten, gemaakt met gedroogde gist. Ik ben erg benieuwd hoe het wordt. Ik kon er in ieder geval een mooi vliesje van trekken zoals ik op youtube zag.
Hoe kan ik de rest van het gist het beste bewaren?
Ik ben benieuwd naar het eindresultaat van je volkorenbrood!

Ik bewaar mijn instant gist in de koelkast in een afgesloten bakje (wel in originele verpakking).


Afgelopen week veel lekkers gebakken O+ O.a. een licht volkoren brood, 2 focaccia's, hamburgerbroodjes en gisteren erg lekkere broodjes met rucola, rauwe ham en zongedroogde tomaatjes

Binnenkort weer nieuwe bloem halen. De 4kg gaat wel snel zo :D
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 19 april 2020 @ 13:42:02 #138
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192698415
quote:
1s.gif Op zondag 19 april 2020 11:37 schreef coccinelle het volgende:

[..]

Ik bewaar mijn instant gist in de koelkast in een afgesloten bakje (wel in originele verpakking).
Wat is daar de reden voor? Droge gist (de naam zegt het al) kun je jaren bewaren zolang het maar droog blijft. En de koelkast is niet echt een droge omgeving..
pi_192698908
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 13:42 schreef qltel het volgende:

[..]

Wat is daar de reden voor? Droge gist (de naam zegt het al) kun je jaren bewaren zolang het maar droog blijft. En de koelkast is niet echt een droge omgeving..
Dat vertelde de vrouw van de bakboerderij nadat ik vroeg hoe ik het beste instant gist kon bewaren. Voorheen gebruikte ik van die zakjes gist. Ik vond het zelf een raar antwoord, maar vond na googlen ook niet echt een duidelijk antwoord.

Dus het bakje kan weer uit de koelkast? ^O^
pi_192699139
nWPDVpR.jpg
Ik vind hem goed gelukt! Volgende keer misschien in een vorm bakken zodat hij wat hoger wordt, maar het is erg lekker!
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 19 april 2020 @ 14:46:04 #141
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192699362
quote:
1s.gif Op zondag 19 april 2020 14:11 schreef coccinelle het volgende:

[..]

Dat vertelde de vrouw van de bakboerderij nadat ik vroeg hoe ik het beste instant gist kon bewaren. Voorheen gebruikte ik van die zakjes gist. Ik vond het zelf een raar antwoord, maar vond na googlen ook niet echt een duidelijk antwoord.

Dus het bakje kan weer uit de koelkast? ^O^
Het lijkt me de allerslechtste plek om het te bewaren. Ik bewaar mijn droge gist in een weckpot. Die heb ik overigens alleen voor noodgevallen.
Ik gebruik vrijwel altijd verse gist en die bewaar je in de koelkast of als je het langer dan een week of 2 wil bewaren in de vriezer.

Dus ik vrees dat de dame van de bakboerderij in de war was.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 19 april 2020 @ 14:47:31 #142
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192699382
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 10:44 schreef Tuindier het volgende:

[..]

Hoe kan ik de rest van het gist het beste bewaren?
Droog dus. Hoe droger hoe beter. En kan gewoon in het keukenkastje (of zoals bij mij in 1 van de kratten met bakbenodigdheden.. Ja, ik heb nogal wat voorraad van van alles. :) )
pi_192700394
Zowel mijn broodgist (korrel ) als mijn biergist (ook korrel) bewaar ik wel in de koelkast. Houdbaarheid is een jaar of twee dacht ik maar het zal wel langer goed blijven. In ieder geval kan het slecht tegen temperatuurwisselingen en gekoeld blijft het langer goed.

Bij biergist staat dat ook op de verpakking en ook bij de handel ligt het in koelvitrines.

Broodgist is de zelfde soort als biergist, alleen een van de goedkoopste variëteiten. Beide is Saccharomyces cerevisiae, wijngist ook trouwens.
pi_192700572
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2020 16:32 schreef qltel het volgende:

[..]

Vreemd. Alle droge gist die ik ken wordt gewoon ongekoeld bewaard. Ik kan me de reden om het te koelen echt niet voorstellen. Een koelkast is extreem vochtig, dus de kans dat er vocht bij komt is groot. Maar goed, ik zal er wel niets van weten..
Geen idee, biergist zit in ieder geval in 'monoverpakking' (11,5 gr). Dus dat blijft echt wel droog. Mijn broodgist zit in een afgesloten doos in de koelkast. Ik meen me in ieder geval te herinneren dat behalve droog ook stabiele temperatuur van belang is. Maar voor bier komt gistmanagement heel nauw terwijl voor brood alleen de co2 productie van belang is. Dus waarschijnlijk heb je wat broodgist betreft gewoon gelijk.
  PR en moderator maandag 20 april 2020 @ 10:50:56 #145
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_192711247
Wij hebben dit weekend voor het eerst brioche gemaakt :9~

0IsI6rI.jpg
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_192711696
Dat ziet er lekker uit! Is het moeilijk?
  PR en moderator maandag 20 april 2020 @ 11:42:33 #147
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_192712227
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2020 11:11 schreef Hupje het volgende:
Dat ziet er lekker uit! Is het moeilijk?
Het is vooral best veel werk maar niet zo moeilijk. We hebben dit recept gebruikt: https://rutgerbakt.nl/bro(...)eugje-oranjebloesem/
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')